Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   NORMA TEHNICA nr. 4 din 5 iunie 2008  privind cecul    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

NORMA TEHNICA nr. 4 din 5 iunie 2008 privind cecul

EMITENT: BANCA NATIONALA A ROMANIEI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 500 din 3 iulie 2008

Având în vedere prevederile <>art. 22 alin. (1) şi (2) din Legea nr. 312/2004 privind Statutul Bãncii Naţionale a României, cu modificãrile ulterioare,
în temeiul <>art. II alin. (2) din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 38/2008 pentru modificarea şi completarea <>Legii nr. 59/1934 asupra cecului şi al <>art. 48 din Legea nr. 312/2004 , cu modificãrile ulterioare,

Banca Naţionalã a României emite prezenta normã tehnicã.

ART. 1
Cecul este un instrument de platã care trebuie sã îndeplineascã condiţiile tehnice stipulate de prezenta normã tehnicã.
ART. 2
(1) Hârtia pe care se tipãreşte cecul trebuie sã respecte urmãtoarele specificaţii tehnice:
a) gramaj: 95,0 g/mp +/- 5%, conform ISO 536;
b) grosime: minimum 105 microni, conform ISO 534;
c) rugozitate Bendtsen, pe ambele feţe: cuprinsã între 90 şi 150 æm, conform ISO 8791-2;
d) rezistenţã la rupere (tracţiune), conform ISO 1924-2:
d1) pe direcţie longitudinalã: minimum 70 N;
d2) pe direcţie transversalã: minimum 30 N;
e) rezistenţa internã la rupere (sfâşiere): minimum 700 mN, în ambele direcţii, conform ISO 1974;
f) capacitatea de absorbţie a apei: 15-35 g/mp;
g) strãlucirea (gradul de alb): 80%, conform ISO 2470;
h) opacitatea: minimum 85%, conform ISO 2471;
i) impuritãţi admise:
i1) maximum 250 de puncte pe mp pentru puncte cu dimensiuni de maximum 0,1 mm;
i2) maximum 25 de puncte pe mp pentru puncte cu dimensiuni cuprinse între 0,1 şi 0,2 mm;
j) proprietãţi de scriere: hârtia folositã trebuie sã facã posibilã scrierea cu cernealã sau pastã de pix de culoare albastrã ori neagrã care nu se şterge;
k) alte condiţii: hârtia utilizatã trebuie sã fie netedã şi fãrã îndoituri.
(2) Pentru a preveni falsificarea cecurilor, instituţiile de credit au obligaţia sã respecte urmãtoarele cerinţe minime de securizare pentru formularele de cecuri necompletate pe care le furnizeazã clienţilor lor, în vederea utilizãrii de cãtre aceştia:
a) fiecãrui formular de cec trebuie sã i se atribuie de cãtre instituţiile de credit emitente o combinaţie unicã de caractere alfabetice şi numerice reprezentând referinţa cecului.
Referinţa va fi compusã din serie şi numãr, dupã cum urmeazã:
a1 - seria va fi compusã din 7 caractere alfanumerice, respectiv:
(i) primele 4 caractere alfabetice din codul BIC al instituţiei de credit care elibereazã cecul;
(ii) un caracter numeric care codificã tipul instrumentului, respectiv 1;
(iii) douã caractere alfabetice - majuscule;
a2 - numãrul cecului va fi compus din 7 caractere numerice.
Între seria şi numãrul cecului va exista un spaţiu pentru delimitare.
Baza de date privind referinţele înscrise în cecuri va fi administratã de Banca Naţionalã a României.
b) Utilizarea ca suport de imprimare a unei hârtii care sã încorporeze, în timpul procesului de fabricare, cel puţin urmãtoarele elemente de securitate, care nu pot fi reproduse sau imitate cu rezultate satisfãcãtoare folosind materiale, metode şi echipamente convenţionale şi care vor fi cunoscute de cãtre toate instituţiile de credit emitente sau utilizatoare de cecuri: filigran continuu dublu-ton încorporat în masa hârtiei - al cãrui model de desen sã fie înregistrat la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mãrci din România şi care sã fie folosit exclusiv de cãtre producãtorul de cecuri - vizibil cu ochiul liber la examinarea contra luminii, fãrã ajutorul niciunui instrument sau echipament de verificare, ca element de securitate de tip deschis; melanj de fibre de securitate, cu distribuţie aleatorie în masa hârtiei, format din 3 tipuri diferite de fibre: unele vizibile numai cu ochiul liber, unele invizibile cu ochiul liber, dar vizibile la examinarea sub "lumina" UV, şi unele vizibile atât cu ochiul liber, cât şi la examinarea sub "lumina" UV, ca element de securitate deschis şi semideschis; absenţa fluorescenţei în masã, la examinarea sub "lumina" UV; tratarea chimicã a hârtiei pentru a asigura evidenţierea oricãrei încercãri de alterare a menţiunilor realizate pe aceasta ulterior completãrii, folosind solvenţi sau alte substanţe chimice specifice, ca elemente de securitate de tip închis.
c) Aplicarea pe suportul de imprimare a unor elemente de securitate de tip deschis sau semideschis: prin intermediul designului, incluzând urmãtoarele elemente grafice de securitate realizate vectorial: ghilose, raster personalizat monosau multicolor, microtext în undã, relief cu modularea grosimii de linie deformat variabil în culori spot, precum şi combinaţii ale acestora; prin folosirea la imprimarea cecului a cel puţin douã cerneluri de securitate cu proprietãţi speciale.
(3) Niciunul dintre elementele de securitate incluse de instituţiile de credit emitente (din cele menţionate mai sus sau suplimentare) nu trebuie sã afecteze în vreun fel prelucrarea prin mijloace electronice a datelor înscrise ulterior pe cec.
(4) Elementele de securitate de tip deschis, semideschis sau închis, incluse de fiecare instituţie de credit emitentã în propriile modele de cec, trebuie sã fie cunoscute de toate instituţiile de credit din România unde cecurile pot fi prezentate la platã.
(5) Instituţiile de credit emitente vor urmãri ca încorporarea elementelor de securitate în formularul de cec sã nu îngreuneze citirea informaţiilor conţinute, ulterior completãrii sale. Nu este permisã imprimarea pe verso a cecurilor.
ART. 3
Dimensiunile cecului
(1) Cecul trebuie sã aibã dimensiunile urmãtoare: lungime - 190 mm, înãlţime - 95 mm.
(2) Abaterile în plus sau în minus nu pot depãşi 1 mm.
ART. 4
Marginile de referinţã
(1) Toate dimensiunile orizontale sunt mãsurate de la marginea din dreapta a feţei cecului. Toate dimensiunile verticale sunt mãsurate de la marginea de jos a feţei cecului cunoscutã sub denumirea de margine inferioarã.
(2) Este obligatorie pãstrarea marginilor de referinţã astfel încât acestea sã fie utilizate la alinierea documentului în mecanismele automate.
(3) În cazul în care instituţiile de credit furnizeazã clienţilor lor carnete de cecuri, acestea trebuie sã fie legate la stânga documentului. Numãrul de file dintr-un carnet este opţional pentru fiecare instituţie de credit.
(4) Fila de cec va avea 3 elemente de referinţã, denumite ancore, al cãror scop este de a determina poziţionarea şi delimitarea, în cadrul suprafeţei cecului, a ariilor cu informaţii care pot fi citite şi prelucrate cu mijloace electronice. Ancorele vor avea forma unui colţar (o linie verticalã şi o linie orizontalã unite în extremitatea lor) sau de "T". Aceste linii vor avea urmãtoarele dimensiuni minime:
a) linia verticalã: 5 mm lungime, 1mm grosime;
b) linia orizontalã: 5 mm lungime, 1mm grosime.
Poziţionarea ancorelor faţã de marginile de referinţã este urmãtoarea:
(i) colţar dreapta sus: 4 mm de la marginea din dreapta, 91 mm de la marginea inferioarã;
(ii) colţar stânga ("L" rãsturnat): 188 mm de la marginea din dreapta, 5 mm de la marginea inferioarã (colţul din stânga jos al zonei 7 "IBAN posesor");
(iii) ancora centralã (în formã de "T" rãsturnat): 97 mm de la marginea din dreapta, 53 mm de la marginea inferioarã (în spaţiul dintre câmpurile rezervate pentru "plãtibil la" şi "denumire trãgãtor").
ART. 5
Carnetele de cecuri
(1) Cecurile emise de instituţiile de credit în carnete pot prezenta o matcã (cotor) ce va fi adãugatã la marginea din stânga a formularului de cec, fãrã sã îl afecteze în vreun fel şi având aceeaşi lãţime (înãlţime) cu cecul.
(2) Matca (cotorul) cecului poate fi separatã de cec fie printr-o linie discontinuã tipãritã, fie prin perforaţii care trebuie sã asigure o detaşare precisã a cecurilor din carnet. În acest scop se vor utiliza perforaţii cu 6-9 tãieturi la fiecare 25 mm şi cu zone de reţinere de aproximativ 1 mm.
(3) Perforaţiile de separare sunt permise numai la marginea din stânga a feţei cecului. Linia perforaţiilor sau linia discontinuã tipãritã va corespunde marginii din stânga a cecului.
(4) Cecurile prezentate unei instituţii de credit nu trebuie sã prezinte tãieturi sau alte perforaţii, cu excepţia celor de separare, prevãzute mai sus.
ART. 6
Banda albã
(1) Fiecare cec are rezervatã o bandã pe care se pot înscrie informaţii codificate necesare procesãrii automate a cecului, care constituie linia codurilor.
(2) Banda albã va fi amplasatã în colţul din dreapta jos al cecului, va începe de la 85 mm de la marginea din dreapta a cecului şi va avea înãlţimea de 16 mm.
(3) Banda albã este delimitatã de restul cecului printr-o linie continuã. Banda albã nu are alte linii de demarcaţie.
ART. 7
Linia codurilor
În scopul uşurãrii procesãrii cecului, instituţiile de credit vor putea stabili de comun acord un standard privind linia codurilor.
ART. 8
Desenul şi redactarea cecului
(1) Faţa cecului este alcãtuitã din zone ale cãror amplasãri, conţinut şi dimensiuni vor fi realizate în conformitate cu regulile enunţate mai jos şi cu anexele nr. 1 şi 2.
(2) În mod convenţional, în anexa nr. 1, faţa cecului a fost împãrţitã în zone delimitate prin linii groase, în scopul facilitãrii prezentãrii; liniile groase care delimiteazã zonele nu fac parte componentã din formularele de cec.
(3) ZONA 1 - alocatã pentru elementele de identificare a instituţiei de credit trase - este întotdeauna plasatã în partea superioarã a cecului şi cuprinde:
a) în partea stângã sus - denumirea şi/sau sigla instituţiei de credit trase, tipãrite obligatoriu cu caractere de minimum 3 mm înãlţime;
b) în partea dreaptã sus - adresa sediului instituţiei de credit trase;
c) în partea stângã jos - rubrica "Plãtiţi în schimbul acestui CEC", sub denumirea şi/sau sigla instituţiei de credit trase; cuvântul "CEC" fiind tipãrit cu majuscule, îngroşat, cu caractere de minimum 3 mm înãlţime.
(4) ZONA 1A este alocatã pentru pretipãrirea referinţei cecului, cu caractere tip OCR- B1 de 3 mm înãlţime (conform ISO 1073-2:1976); rubrica trebuie sã înceapã la 125 mm de la marginea din dreapta şi 79 mm de la marginea de jos a cecului; lungimea rubricii nu va putea depãşi 60 mm.
(5) ZONA 1B este alocatã barãrii cecului - începe la 65 mm de la marginea din dreapta şi la 77 mm de la marginea de jos a cecului; lungimea spaţiului de barare nu va putea depãşi 20 mm.
a) Pentru cecul simplu, dacã se doreşte bararea acestuia, barele vor trebui amplasate doar în zona 1B pentru a nu afecta celelalte menţiuni de pe cec.
b) Pentru cecul barat, douã linii paralele oblice, înclinate spre dreapta, pretipãrite, vor fi plasate în zona 1B, distanţa dintre bare fiind cuprinsã între 10 şi 15 mm, iar spaţiul dintre ele va fi imprimat în culori de slabã intensitate.
(6) ZONA 2 - alocatã pentru date privind conţinutul propriuzis al cecului - este întotdeauna plasatã sub zona 1 şi cuprinde urmãtoarele rubrici şi spaţii de completat:
a) rubrica "emis în localitatea", urmatã de un spaţiu marcat prin linie punctatã de maximum 30 mm, necesar completãrii denumirii localitãţii unde a fost emis cecul; urmat de rubrica "la data";
b) începând de la 127 mm de la marginea din dreapta şi 70 mm de la marginea de jos a cecului, va fi delimitat cu linii continue un spaţiu format din 8 casete semideschise de 4 mm lungime fiecare şi de maximum 5 mm înãlţime (aşa cum apar în anexa nr. 1, pentru înscrierea datei de emitere a cecului în formatul zi-lunã-an (ZZ/LL/AAAA); fundalul cecului în zona acestor casete va fi imprimat uniform în culoare roşu de slabã intensitate, cu un grad de acoperire de maximum 15% (efect vizual: nuanţa palã de roz); acest spaţiu va fi urmat de rubrica "suma de";
c) începând de la 81 mm de la marginea din dreapta şi 70 mm de la marginea de jos a cecului, va fi delimitat cu linii continue un spaţiu format din 13 casete închise (aşa cum apar în anexa nr. 1) de 4,5 mm lungime şi 5 mm înãlţime fiecare, pentru înscrierea sumei cecului; în caseta 11 se va pretipãri caracterul " ," îngroşat şi de 2 mm înãlţime, fundalul cecului în zona acestor casete va fi imprimat uniform în culoare roşu de slabã intensitate, cu un grad de acoperire de maximum 15% (efect vizual: nuanţa palã de roz); acest spaţiu va fi urmat de rubrica "moneda";
d) începând de la 12 mm de la marginea din dreapta şi 70 mm de la marginea de jos a cecului, va fi delimitat cu linii continue un spaţiu format dintr-un dreptunghi de 8 mm lungime şi 5 mm înãlţime pentru înscrierea monedei; fundalul cecului în zona acestui dreptunghi va fi imprimat uniform în culoare roşu de slabã intensitate, cu un grad de acoperire de maximum 15% (efect vizual: nuanţa palã de roz); în locul acestui spaţiu, instituţiile de credit pot pretipãri însemnul monetar aferent monedei în care vor fi emise cecurile respective;
e) rubrica "suma în litere" va fi amplasatã imediat sub rubrica "emis în localitatea" şi va fi urmatã de un spaţiu format dintr-un dreptunghi delimitat cu linie continuã, care va începe de la 178 mm de la marginea din dreapta şi 62 mm de la marginea de jos a cecului şi va avea o lungime de 174 mm şi 5 mm înãlţime. În situaţia în care cecul este emis în altã monedã, în conformitate cu pct. 184 din <>Normele-cadru nr. 7/1994 privind comerţul fãcut de societãţile bancare şi celelalte societãţi de credit, cu cecuri, pe baza <>Legii nr. 59/1934 asupra cecului, modificatã prin <>Ordonanţa Guvernului nr. 11/1993 , aprobatã şi modificatã prin <>Legea nr. 83/1994 , iar trãgãtorul dispune ca plata sã fie efectuatã în RON, aceastã menţiune se va face în acest spaţiu prin includerea sintagmei "în RON"; fundalul cecului în zona acestui dreptunghi va fi imprimat uniform în culoare roşu de slabã intensitate, cu un grad de acoperire de maximum 15% (efect vizual: nuanţa palã de roz);
f) rubrica "stipulat", amplasatã imediat sub rubrica "suma în litere", va fi urmatã de un spaţiu marcat prin linie punctatã de maximum 25 mm lungime, necesar completãrii menţiunilor facultative ale cecului; acest spaţiu va fi urmat de rubrica "plãtibil la", apoi de un spaţiu marcat prin linie punctatã de maximum 45 mm;
g) rubrica "lui/la ordinul", amplasatã imediat sub rubrica "stipulat", va fi urmatã de un spaţiu marcat prin linie punctatã de maximum 75 mm;
h) rubrica "Denumire trãgãtor", amplasatã în continuarea spaţiului marcat prin linie punctatã aferent rubricii "lui/la ordinul", urmatã de un spaţiu dreptunghiular care începe de la 79 mm de la marginea din dreapta şi 52 mm de la marginea inferioarã a cecului şi va avea lungimea de 76 mm şi înãlţimea de 9 mm, destinat înscrierii denumirii trãgãtorului, având fundalul imprimat uniform în culoare roşu de slabã intensitate, cu un grad de acoperire de maximum 15% (efect vizual: nuanţa palã de roz). Denumirea trãgãtorului este înscrisã în momentul în care trãgãtorul primeşte formularele de cec de la banca al cãrei client este. În cazul în care denumirea trãgãtorului nu se pretipãreşte, acest spaţiu trebuie marcat prin 2 rânduri a câte 18 cãsuţe de 4,2 mm lungime şi 4,5 mm înãlţime fiecare, delimitate prin linii întrerupte, pentru uşurarea înscrierii, astfel încât sã poatã fi înscrisã denumirea trãgãtorului;
i) rubrica "Cod trãgãtor", amplasatã imediat sub rubrica "lui/la ordinul", urmatã, pe acelaşi rând, începând de la 178 mm de la marginea din dreapta şi 45 mm de la marginea de jos a cecului, de un spaţiu marcat printr-o linie continuã, delimitat printr-un dreptunghi de 60 mm lungime şi 5 mm înãlţime. În acest spaţiu se înscriu datele de identificare ale trãgãtorului, respectiv:
1. pentru persoane juridice rezidente: codul unic de identificare fiscalã al trãgãtorului;
2. pentru persoane juridice nerezidente: informaţia solicitatã de banca trasã la deschiderea contului curent;
3. pentru persoanele fizice rezidente: codul numeric personal al trãgãtorului;
4. pentru persoane fizice nerezidente: informaţia solicitatã de banca trasã la deschiderea contului curent.
Aceste date de identificare ale trãgãtorului sunt înscrise în momentul în care trãgãtorul primeşte formularele de cec de la banca al cãrei client este.
În cazul în care aceste date de identificare nu se pretipãresc, acest spaţiu trebuie marcat prin 13 cãsuţe de 4,5 mm lungime şi 5 mm înãlţime fiecare, delimitate prin linii întrerupte, pentru uşurarea înscrierii.
Fundalul cecului în zona acestor casete va fi imprimat uniform în culoare roşu de slabã intensitate, cu un grad de acoperire de maximum 15%, (efect vizual: nuanţa palã de roz);
j) rubrica "IBAN trãgãtor", urmatã de un spaţiu pentru înscrierea codului IBAN al trãgãtorului, delimitat printr-un dreptunghi de 100 mm lungime şi 5 mm înãlţime; dreptunghiul va începe de la 104 mm de la marginea din dreapta a cecului şi 45 mm de la marginea de jos.
Fundalul cecului în zona acestor casete va fi imprimat uniform în culoare roşu de slabã intensitate, cu un grad de acoperire de maximum 15% (efect vizual: nuanţa palã de roz).
Codul IBAN al trãgãtorului este înscris în momentul în care trãgãtorul primeşte formularele de cec de la banca al cãrei client este.
În cazul în care denumirea trãgãtorului nu se pretipãreşte, acest spaţiu trebuie marcat prin douã rânduri a câte 18 cãsuţe de 4,2 mm lungime şi 4,5 mm înãlţime fiecare, delimitate prin linii întrerupte, pentru uşurarea înscrierii, astfel încât sã poatã fi înscrisã denumirea trãgãtorului.
(7) ZONA 3 - alocatã pentru giruri - este plasatã sub zona 2 şi cuprinde urmãtoarele rubrici şi spaţii de completat:
a) rubrica "1) Girat de", urmatã de un spaţiu marcat prin linie punctatã de maximum 33 mm lungime, necesar completãrii numelui primului girant, va fi urmatã de rubrica "2) Girat de", urmatã de un spaţiu marcat prin linie punctatã de maximum 33 mm lungime, necesar completãrii numelui celui de-al doilea girant;
b) rubrica "cãtre", amplasatã imediat sub rubrica "1) Girat de", va fi urmatã de un spaţiu marcat prin linie punctatã de maximum 37 mm lungime, necesar completãrii numelui primului giratar, apoi de rubrica "cãtre", amplasatã sub rubrica "2) Girat de", urmatã de un spaţiu marcat prin linie punctatã de maximum 37 mm lungime, necesar completãrii numelui celui de-al doilea giratar;
c) rubrica "la data", amplasatã imediat sub prima rubricã "cãtre", va fi urmatã de un spaţiu marcat prin linie punctatã de maximum 35 mm lungime, necesar completãrii datei la care are loc prima operaţiune de girare, apoi de rubrica "la data", amplasatã sub a doua rubricã "cãtre", urmatã de un spaţiu marcat prin linie punctatã de maximum 35 mm lungime, necesar completãrii datei la care are loc a doua operaţiune de girare;
d) câte un spaţiu marcat printr-o linie continuã de maximum 35 mm lungime, sub care se aflã rubrica "Semnãturã girant", va fi amplasat sub rubricile aferente primului girant, respectiv celui de-al doilea girant;
e) toate aceste rubrici şi spaţii vor fi încadrate într-un dreptunghi marcat cu linie continuã, care va începe de la 187 mm de la marginea din dreapta şi 13 mm de la marginea de jos a cecului, va avea o lungime de 100 mm şi o înãlţime de 30 mm.
(8) ZONA 4 - alocatã pentru aplicarea ştampilei "CERTIFICAT" pe cec sau pentru avalizarea cecului - este plasatã sub zona 2 în centru-dreapta; spaţiul aferent acestor rubrici va fi delimitat printr-un dreptunghi de 32 mm lãţime şi 24 mm înãlţime, colţul din stânga jos al dreptunghiului fiind la 85 mm de marginea din dreapta şi la 19 mm de marginea de jos a cecului.
(9) ZONA 5 - alocatã pentru semnãtura trãgãtorului - este plasatã în dreapta sub zona 2.
Începând de la 52 mm de la marginea din dreapta şi 23 mm de la marginea de jos a cecului va fi amplasat un dreptunghi de 48 mm lãţime şi 20 mm înãlţime, delimitat prin linie continuã, sub care se aflã rubrica cu litere italice de 2 mm înãlţime "Semnãtura trãgãtorului". Fundalul cecului în zona acestui dreptunghi va fi imprimat uniform în culoare roşu de slabã intensitate, cu un grad de acoperire de maximum 15% (efect vizual: nuanţa palã de roz); semnãtura olografã a trãgãtorului nu va putea depãşi spaţiul delimitat de acest dreptunghi şi nu se va suprapune cu informaţiile privind moneda de platã.
(10) ZONA 6 - Alte menţiuni
a) Deasupra liniei care separã banda albã de restul formularului de cec va fi pretipãritã menţiunea "În aceastã porţiune nu se scrie".
b) Aceastã menţiune este încadratã de douã sãgeţi cu vârful orientat în jos.
(11) ZONA 7 - alocatã pentru elementele de identificare a contului ultimului posesor al cecului - este plasatã în stânga, sub zona 3, şi cuprinde urmãtoarele rubrici şi spaţii de completat:
a) imediat sub zona 3 va fi amplasat un spaţiu destinat înscrierii codului IBAN al ultimului posesor al cecului, marcat prin 6 casete de dimensiuni egale, lungime 16 mm şi înãlţime 5 mm, delimitate de câte un chenar dreptunghiular, fiecare casetã fiind divizatã vertical în interior prin 3 linii întrerupte amplasate la 4 mm de marginile casetei şi unele faţã de altele; prima casetã va începe de la 187 mm de la marginea din dreapta a cecului şi 6 mm de la marginea de jos;spaţiul lãsat liber între casete este de maximum 1 mm; fundalul cecului în zona acestor casete va fi imprimat uniform în culoare roşu de slabã intensitate, cu un grad de acoperire de maximum 15% (efect vizual: nuanţa palã de roz);
b) rubrica "IBAN posesor" va fi amplasatã imediat sub spaţiul de la lit. a).
(12) ZONA 8 - reprezintã banda albã. În aceastã zonã, ale cãrei dimensiuni au fost descrise la art. 6, nu vor fi fãcute niciun fel de menţiuni, cu excepţia liniei codurilor, iar fundalul cecului nu va avea în aceastã zonã niciun fel de imprimãri.
(13) Toate liniile utilizate pentru demarcarea unor spaţii în zonele 1-7 menţionate în acest articol vor fi imprimate în culoare roşu, grad de acoperire 50-75% (efect vizual - roz accentuat) şi nu vor depãşi grosimea de jumãtate de milimetru.
(14) Cu excepţia zonei de bandã albã şi a zonelor precizate a fi imprimate cu nuanţe slabe cu grad de acoperire de maximum 15%, fundalul cecului va putea fi imprimat în funcţie de solicitarea instituţiilor de credit în culori de slabã intensitate (nuanţe pale) - verde, roşu, galben, orange, albastru, cu un grad de acoperire de maximum 15%.
(15) Pentru a permite preluarea automatã a datelor, spaţiile aferente sumei în cifre şi codului de identificare trãgãtor descris la alin. (6) lit. i) de mai sus trebuie completate numai cu informaţiile necesare, înscrierea fãcându-se în casetele respective. Casetele rãmase libere dupã înscrierea respectivelor informaţii vor fi lãsate necompletate, nebarate şi fãrã alte însemne.
(16) Informaţiile prevãzute la alin. (6) lit. h) - denumire trãgãtor, lit. i) - date de identificare trãgãtor şi lit. j) - codul IBAN al trãgãtorului vor fi pretipãrite, opţional, de cãtre banca trãgãtorului, cu caractere OCR - B1 de 3 mm înãlţime (ISO 1073-2:1976).
ART. 9
Preimprimarea simbolului bãnesc
Orice instituţie de credit poate pretipãri simbolul monedei în care este denominatã plata, în spaţiul alocat în acest scop în zona 2, conform art. 8.
ART. 10
Cecul certificat
(1) Cecul certificat respectã toate condiţiile cecului obişnuit.
(2) Ştampila cu menţiunea "CERTIFICAT" se aplicã de instituţia de credit trasã în zona 4.
(3) Aplicarea ştampilei se va face fãrã a se depãşi spaţiul alocat în acest scop, demarcat printr-un dreptunghi, conform art. 8 alin. (8).
ART. 11
Cecul barat
(1) Cecul barat (anexa nr. 3) respectã toate condiţiile cecului obişnuit.
(2) Bararea constã în douã linii paralele, oblice, înclinate spre dreapta, imprimate mai îngroşat decât orice alte linii de pe cec, plasate diagonal în zona 1B, conform art. 8 alin. (5).
(3) Distanţa dintre bare trebuie sã fie cuprinsã între 10 şi 15 mm, iar spaţiul dintre ele va fi imprimat în culori de slabã intensitate.
(4) Bararea nu trebuie sã se extindã în alt spaţiu decât cel aferent zonei 1B şi nu trebuie sã afecteze rubricile din zonele 1 şi 1A.
ART. 12
Cecul barat special
Cecul barat special respectã toate condiţiile cecului cu barare generalã, având înscrise între cele douã linii paralele denumirea sau iniţialele instituţiei de credit care urmeazã sã încaseze plata.
ART. 13
Cecul circular
(1) Cecul circular respectã toate condiţiile cuprinse la art. 2-5, referitoare la cecul obişnuit (anexa nr. 4).
(2) Faţa (recto) cecului circular este alcãtuitã din zone ale cãror amplasãri, conţinut şi dimensiuni vor fi realizate în conformitate cu regulile enunţate mai jos şi cu anexele nr. 4, 4a) şi 4b).
(3) În mod convenţional, în anexa nr. 4a), faţa (recto) cecului circular a fost împãrţitã în 7 zone delimitate prin linii groase, în scopul facilitãrii prezentãrii; liniile groase care delimiteazã zonele nu fac parte componentã din formularele de cec.
(4) ZONA 1 - alocatã pentru elementele de identificare a instituţiei de credit trase - este întotdeauna plasatã în partea superioarã a cecului circular şi cuprinde:
a) denumirea şi/sau sigla instituţiei de credit trase, tipãrite obligatoriu cu caractere îngroşate, de minimum 3 mm înãlţime; partea dreaptã - adresa sediului instituţiei de credit trase;
b) referinţa cecului, pretipãritã în centrul cecului circular, sub denumirea şi/sau sigla instituţiei de credit trase.
(5) ZONA 2 - alocatã pentru date privind conţinutul propriu-zis al cecului circular - este întotdeauna plasatã în colţul din stânga sus, sub zona 1, şi cuprinde urmãtoarele rubrici şi spaţii de completat:
a) rubrica privind promisiunea necondiţionatã a instituţiei de credit de a plãti la vedere o sumã de bani, exprimatã prin formula "La vedere ne obligãm sã plãtim, pentru valoarea primitã anterior în schimbul acestui CEC CIRCULAR"; cuvintele "CEC CIRCULAR" trebuie tipãrite îngroşat, cu majuscule de minimum 2,5 mm înãlţime;
b) rubrica "stipulat", urmatã de un spaţiu marcat prin linie punctatã, de minimum 75 mm lungime, necesar completãrii menţiunilor facultative ale cecului circular;
c) rubrica "lui", urmatã de un spaţiu marcat prin linie punctatã, de minimum 50 mm lungime, necesar completãrii numelui sau denumirii beneficiarului plãţii, este tipãritã sub rubrica "stipulat" şi este urmatã de rubrica "sau la ordinul sãu".
(6) ZONA 3 - alocatã pentru elementele de identificare a instituţiei de credit unde plata trebuie fãcutã - este plasatã sub zona 2 şi cuprinde urmãtoarele rubrici pretipãrite:
a) spaţiu special marcat printr-un dreptunghi tipãrit în contrast slab, de minimum 25 mm lungime şi minimum 45 mm înãlţime, în a cãrui parte superioarã se aflã rubrica "Plãtibil la"; denumirile instituţiilor de credit plãtitoare şi adresele acestora sunt pretipãrite în interior; în partea inferioarã, între paranteze, se aflã rubrica "(denumirea şi adresele unitãţilor bancare plãtitoare)";
b) spaţiu marcat special printr-un dreptunghi tipãrit în contrast slab, de minimum 30 mm lungime şi minimum 25 mm înãlţime, pentru pregãtirea denumirii instituţiei de credit emitente; acest spaţiu este situat în dreapta spaţiului destinat locului plãţii şi se completeazã atunci când cecul circular se supune prevederilor <>art. 82 din Legea nr. 59/1934 asupra cecului, cu modificãrile şi completãrile ulterioare;
(7) ZONA 4 este alocatã pentru date privind elementele de identificare a cecului circular.
a) Zona 4 este întotdeauna plasatã în colţul din dreapta sus a cecului, sub zona 1.
b) Aceastã zonã cuprinde rubrica "emis la", urmatã atât de un spaţiu marcat prin linie punctatã, de minimum 35 mm lungime, necesar completãrii localitãţii unde a fost emis cecul circular, cât şi de un spaţiu marcat special [anexa nr. 4b)], necesar completãrii zilei, lunii şi anului emiterii; sub aceste spaţii sunt tipãrite, între paranteze, indicaţiile: "(localitatea)" şi "(data)".
(8) ZONA 5 - alocatã pentru elementele de identificare a sumei - este întotdeauna plasatã sub zona 4 şi cuprinde urmãtoarele rubrici şi spaţii de completat:
a) rubrica "suma de", urmatã, pe acelaşi rând, de un dreptunghi cu lungimea de minimum 10 mm şi înãlţimea de minimum 5 mm, destinat înscrierii monedei, şi de un marcaj special necesar completãrii sumei în cifre; pentru spaţiul alocat înscrierii sumei în cifre sunt prevãzute separatoare de ordin de mãrime şi separatoare de cifre zecimale; suma trebuie aliniatã la dreapta, iar spaţiile rãmase necompletate se completeazã de trãgãtor cu asteriscuri în vederea evitãrii fraudelor. Sub aceste spaţii sunt tipãrite indicaţiile: "moneda" şi respectiv "(în cifre)"; dimensiunile acestor spaţii speciale sunt cele cuprinse în anexa nr. 4b);
b) amplasarea în partea dreaptã a feţei cecului circular, sub spaţiul pentru completarea sumei în cifre, a spaţiului destinat completãrii sumei în litere, delimitat prin douã dreptunghiuri imprimate în contrast slab; lungimea fiecãrui dreptunghi este de minimum 80 mm, iar înãlţimea este de minimum 4 mm, având un spaţiu de minimum 2,5 mm între ele; în spaţiul dintre cele douã dreptunghiuri se tipãreşte rubrica "(în litere)".
(9) ZONA 6 este alocatã pentru elementele de identificare a trãgãtorului.
a) Zona 6 este întotdeauna plasatã sub zona 5 şi cuprinde un spaţiu marcat prin linie continuã, de minimum 40 mm lungime, sub care se aflã rubrica "Semnãtura reprezentantului legal al societãţii bancare sau societãţii de credit trãgãtoare"; în dreapta acestui spaţiu se aflã rubrica "L.S."; aceste spaţii trebuie sã fie libere de orice tipãrituri care ar putea influenţa claritatea semnãturii sau a ştampilei.
b) Deasupra liniei care separã banda albã de restul formularului de cec este tipãritã menţiunea "Vã rugãm ca aceastã porţiune sã nu fie scrisã sau ştampilatã"; aceastã menţiune este încadratã de douã sãgeţi cu vârful orientat în jos.
(10) ZONA 7 este reprezentatã de banda albã.
a) Banda albã este amplasatã în partea inferioarã a cecului, pe toatã lungimea cecului circular, pe o lãţime de 16 mm de la marginea de jos a cecului circular.
b) În aceastã bandã vor fi tipãrite urmãtoarele spaţii speciale în vederea completãrii cu informaţii referitoare la numãrul contului ultimului posesor, instituţia de credit unde acesta are deschis contul şi codul acesteia; aceste spaţii vor fi completate de clientul beneficiar, ultimul posesor al cecului circular, în cazul în care plata se va primi într-un cont bancar.
c) În partea stângã a benzii albe a cecului circular se gãsesc urmãtoarele rubrici şi spaţii care vor fi completate de ultimul posesor: rubrica "Cont nr.", urmatã de un spaţiu marcat prin linie punctatã cu o lungime de minimum 40 mm, necesar completãrii numãrului contului bancar al beneficiarului, ultimul posesor al cecului circular; rubrica "Deschis la", urmatã de un spaţiu marcat prin linie punctatã cu o lungime de minimum 30 mm, necesar completãrii denumirii instituţiei de credit unde ultimul posesor îşi are deschis contul; rubrica "Cod", urmatã de un spaţiu marcat prin linie punctatã cu o lungime de minimum 40 mm, necesar completãrii codului instituţiei de credit unde ultimul posesor îşi are deschis contul.
(11) Spatele (verso) cecului circular este alcãtuit, în mod obligatoriu, din douã zone identice ca dimensiuni şi conţinut, precum şi de zona alocatã benzii albe, ale cãror amplasãri, conţinut şi dimensiuni vor fi realizate în conformitate cu regulile enunţate mai jos şi cu anexa nr. 4c).
(12) ZONELE 1 şi 2 ale spatelui (verso) cecului circular sunt delimitate între ele de linii continue de 0,5 mm şi cuprind urmãtoarele rubrici şi spaţii de completat, aliniate la stânga zonelor:
a) rubrica "GIRANT", tipãritã cu majuscule, îngroşat, urmatã de un spaţiu marcat prin doua linii punctate de minimum 30 mm şi, respectiv, de minimum 50 mm lungime, destinat completãrii numelui sau denumirii girantului;
b) rubrica "Girat cãtre", urmatã de un spaţiu marcat prin douã linii punctate de minimum 30 mm şi, respectiv, de minimum 50 mm lungime, destinat completãrii numelui sau denumirii giratarului;
c) rubrica "data", urmatã de un spaţiu marcat prin linie punctatã de minimum 30 mm lungime, destinat completãrii zilei, lunii şi anului efectuãrii operaţiunii de girare;
d) spaţiu marcat prin linie continuã, de minimum 30 mm lungime, sub care se aflã rubrica "Semnãturã girant"; în dreapta acestui spaţiu se aflã rubrica "L.S.".
(13) ZONA 3: este alocatã înscrierii de cãtre instituţia de credit trasã şi beneficiarul cecului circular a informaţiilor şi datelor privind plata şi, respectiv, încasarea cecului, precum şi a modalitãţii prin care aceste operaţiuni au fost efectuate (încasare în numerar sau în cont).
(14) ZONA 4: este alocatã benzii albe, în partea inferioarã a cecului, pe toatã lungimea cecului, pe o lãţime de 16 mm de la marginea de jos a cecului circular.
ART. 14
Cecul de cãlãtorie
(1) Faţa (recto) cecului de cãlãtorie cuprinde urmãtoarele rubrici şi spaţii de completat (anexa nr. 5):
a) suma în litere - partea superioarã a cecului de cãlãtorie, pretipãritã;
b) referinţa cecului, pretipãritã;
c) denumirea şi/sau sigla şi adresa sediului instituţiei de credit trase, pretipãrite;
d) suma în cifre - pretipãrite de 3 ori: în colţul din dreapta sus, în colţul din stânga sus şi la alegerea trãgãtorului;
e) promisiunea necondiţionatã a trãgãtorului de a plãti, exprimatã prin menţiunea "TRĂGĂTORUL PLĂTEŞTE ACEST CEC DE CĂLĂTORIE LUI:", tipãritã cu majuscule, urmatã de un spaţiu marcat prin linie punctatã, de minimum 50 mm lungime, necesar completãrii numelui sau denumirii beneficiarului plãţii, şi urmatã de menţiunea "SAU LA ORDINUL SĂU, SUMA INDICATĂ, ÎN CONFORMITATE CU REGULILE ENUNŢATE PE VERSO", tipãritã cu majuscule;
f) denumirea şi/sau sigla trãgãtorului şi titlul de "CEC DE CĂLĂTORIE", poziţionate opţional;
g) douã spaţii pentru semnãturile posesorului, marcate prin douã linii continue de minimum 35 mm şi, respectiv, minimum 50 mm lungime, sub care se aflã rubricile "semnãtura posesorului" şi, respectiv, "CONTRASEMNAŢI ÎN PREZENŢA BENEFICIARULUI", poziţionate în partea stângã şi, respectiv, în partea dreaptã a cecului de cãlãtorie;
h) un spaţiu marcat printr-o linie continuã de minimum 35 mm lungime, sub care se aflã rubrica "Semnãtura trãgãtorului";
i) spaţiu marcat special printr-un dreptunghi tipãrit în contrast slab, de minimum 50 mm lungime şi minimum 11 mm lãţime, în a cãrui parte superioarã se aflã rubrica "Plãtibil la"; denumirea instituţiei de credit plãtitoare şi adresa acesteia sunt pretipãrite în interior, în momentul în care trãgãtorul primeşte carnetul de cecuri de la instituţia de credit al cãrei client este; în partea inferioarã, între paranteze, se aflã rubrica "(denumirea şi adresa unitãţii bancare plãtitoare)";
j) rubrica "Emis la" în partea dreaptã a cecului de cãlãtorie, urmatã de un spaţiu marcat prin linie continuã de minimum 35 mm lungime, necesar completãrii locului emiterii, şi de un alt spaţiu marcat special pentru completarea zilei, lunii şi anului emiterii; sub aceste spaţii se tipãresc rubricile "(localitatea)" şi, respectiv, "(data)".
(2) Spatele (verso) cecului de cãlãtorie (anexa nr. 6) conţine:
a) rubrica "Când posesorul contrasemneazã cecul de cãlãtorie în prezenţa beneficiarului, trãgãtorul va plãti:", urmatã de un spaţiu marcat prin linie continuã, de minimum 55 mm lungime, necesar completãrii sumei în litere; sub aceastã linie se aflã rubrica "(suma în litere)", poziţionatã pe latura micã a spatelui (verso) cecului de cãlãtorie;
b) rubrica "Denumirea şi/sau sigla trãgãtorului" în mijlocul spatelui (verso) cecului de cãlãtorie;
c) rubrica "SUMA", sub care se aflã rubrica "(în cifre)", în partea stângã a cecului, poziţionate opţional.
(3) Cecul de cãlãtorie respectã condiţiile prevãzute în art. 8 privind banda albã şi în art. 11 privind menţiunea "Vã rugãm ca aceastã porţiune sã nu fie scrisã sau ştampilatã", încadratã de sãgeţi orientate în jos.
ART. 15
Dispoziţii tranzitorii şi finale
(1) Nicio menţiune nu se va afla la o distanţã mai micã de 3 mm faţã de oricare dintre marginile cecurilor.
(2) Prezenta normã tehnicã nu se aplicã cecurilor cu destinaţie specialã, cum ar fi cecurile pentru plata alocaţiei de stat pentru copii.
(3) Pânã la data de 31 august 2008 inclusiv, Banca Naţionalã a României şi instituţiile de credit vor putea elibera clienţilor lor atât formulare prevãzute de prezenta normã tehnicã, cât şi formulare prevãzute de <>Normele tehnice nr. 9/1994 privind cecul.
(4) Începând cu data de 1 septembrie 2008, Banca Naţionalã a României şi instituţiile de credit vor elibera clienţilor lor numai formulare de cec conforme cu prezenta normã tehnicã.
(5) Informaţiile conţinute în exemplele de formulare de cec nr. 1-4 au caracter ilustrativ.
(6) Anexele nr. 1, 2, 3, 4, 4a), 4b), 4c), 5 şi 6 fac parte integrantã din prezenta normã tehnicã.

Preşedintele Consiliului de administraţie
al Bãncii Naţionale a României,
Mugur Constantin Isãrescu

Bucureşti, 5 iunie 2008.
Nr. 4.

ANEXA 1
-------
la norma tehnicã
----------------

ZONELE CECULUI

--------------
NOTĂ(CTCE)
Reprezentarea graficã - ZONELE CECULUI, se gãseşte în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 500 din 3 iulie 2008, la pagina 13 (a se vedea imaginea asociatã).

ANEXA 2
-------
la norma tehnicã
----------------

DIMENSIUNILE ZONELOR CECULUI

--------------
NOTĂ(CTCE)
Reprezentarea graficã - DIMENSIUNILE ZONELOR CECULUI, se gãseşte în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 500 din 3 iulie 2008, la pagina 13 (a se vedea imaginea asociatã).


ANEXA 3
-------
la norma tehnicã
----------------

CEC BARAT

--------------
NOTĂ(CTCE)
Reprezentarea graficã - CEC BARAT, se gãseşte în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 500 din 3 iulie 2008, la pagina 14 (a se vedea imaginea asociatã).

ANEXA 4
-------
la norma tehnicã
----------------

CEC CIRCULAR (recto)
--------------
NOTĂ(CTCE)
Reprezentarea graficã - CEC CIRCULAR (recto), se gãseşte în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 500 din 3 iulie 2008, la pagina 14 (a se vedea imaginea asociatã).

ANEXA 4a)
---------
la norma tehnicã
----------------

CEC CIRCULAR (recto)



┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ ZONA 1: SOCIETATEA BANCARA TRASA │
├──────────────────────────────────────┬───────────────────────────────────────┤
│ ZONA 2: ORDINUL DE A PLATI │ ZONA 4: DATA SI LOCUL EMITERII │
│ ├───────────────────────────────────────┤
│ │ │
├──────────────────────────────────────┤ ZONA 5: SUMA IN CIFRE SI IN LITERE │
│ │ │
│ ├───────────────────────────────────────┤
│ ZONA 3: LOCUL PLATII │ │
│ │ ZONA 6: TRAGATOR │
│ │ │
├──────────────────────────────────────┼───────────────────────────────────────┤
│ ZONA 7: CONT BENEFICIAR UNITATE │ │
│ BANCARA │ │
└──────────────────────────────────────┴───────────────────────────────────────┘



ANEXA 4b)
---------
la norma tehnicã
----------------



10 3.5 1
<────────> <───> <─>
┌────────┐ ┌───┬───┬───┬───┬───┬───┬───┬───┬───┬───┬───┬───┐^
suma de │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ ││4.5
└────────┘ └───^───┴───┴───^───┴───┴───^───┴───┴───┴───┴───┘v
(moneda) │ │(in cifre) │ │
│ │ │ │
│ │ │ Punct zecimal
│ │ │
│ │ Separator ordin de marime
│ │
│ Separator ordin de marime

Separator ordin de marime



ANEXA 4c)
---------
la norma tehnicã
----------------

CEC CIRCULAR (VERSO)



┌─────────────────────────────┬────────────────────────────────────────────────┐
│ 1)GIRANT │ │
│ ........................ │ │
│ Girat catre .............. │ │
│ .......................... │ │
│ Data .......... │ │
│ │ │
│ ────────────────── L.S. │ │
│ Semnatura girant │ │
├─────────────────────────────┤ │
│ 2)GIRANT │ │
│ ........................ │ │
│ Girat catre .............. │ │
│ .......................... │ │
│ Data .......... │ │
│ │ │
│ ────────────────── L.S. │ │ Va rugam ca aceasta portiune sa nu fie │ │
│ Semnatura girant │ v scrisa sau stampilata v │
├─────────────────────────────┴────────────────────────────────────────────────┤
│ │
│ │
└──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘



ANEXA 5
-------
la norma tehnicã
----------------

CEC DE CĂLĂTORIE (recto)

--------------
NOTĂ(CTCE)
Reprezentarea graficã - CEC DE CĂLĂTORIE (recto), se gãseşte în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 500 din 3 iulie 2008, la pagina 15 (a se vedea imaginea asociatã).

ANEXA 6
-------
la norma tehnicã
----------------

CEC DE CĂLĂTORIE (verso)

--------------
NOTĂ(CTCE)
Reprezentarea graficã - CEC DE CĂLĂTORIE (verso), se gãseşte în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 500 din 3 iulie 2008, la pagina 16 (a se vedea imaginea asociatã).

EXEMPLUL 1

EXEMPLU DE CEC PRELUAT DE CLIENT
DE LA INSTITUŢIA DE CREDIT

--------------
NOTĂ(CTCE)
Reprezentarea graficã - EXEMPLU DE CEC PRELUAT DE CLIENT DE LA INSTITUŢIA DE CREDIT, se gãseşte în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 500 din 3 iulie 2008, la pagina 16 (a se vedea imaginea asociatã).

EXEMPLUL 2

EXEMPLU DE CEC REMIS BENEFICIARULUI DE CATRE TRAGATOR

--------------
NOTĂ(CTCE)
Reprezentarea graficã - EXEMPLU DE CEC REMIS BENEFICIARULUI DE CATRE TRAGATOR, se gãseşte în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 500 din 3 iulie 2008, la pagina 16 (a se vedea imaginea asociatã).

EXEMPLUL 3

EXEMPLU DE CEC PREZENTAT DE ULTIMUL POSESOR
INSTITUŢIEI DE CREDIT

--------------
NOTĂ(CTCE)
Reprezentarea graficã - EXEMPLU DE CEC PREZENTAT DE ULTIMUL POSESOR INSTITUŢIEI DE CREDIT, se gãseşte în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 500 din 3 iulie 2008, la pagina 17 (a se vedea imaginea asociatã).

EXEMPLUL 4

EXEMPLU DE CEC GIRAT PREZENTAT DE ULTIMUL POSESOR
INSTITUŢIEI DE CREDIT

--------------
NOTĂ(CTCE)
Reprezentarea graficã - EXEMPLU DE CEC GIRAT PREZENTAT DE ULTIMUL POSESOR INSTITUŢIEI DE CREDIT, se gãseşte în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 500 din 3 iulie 2008, la pagina 17 (a se vedea imaginea asociatã).

----------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016