Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   NORMA TEHNICA din 3 februarie 2003  privind imprimarea, utilizarea si completarea declaratiei vamale in detaliu    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

NORMA TEHNICA din 3 februarie 2003 privind imprimarea, utilizarea si completarea declaratiei vamale in detaliu

EMITENT: MINISTERUL FINANTELOR PUBLICE - DIRECTIA GENERALA A VAMILOR
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 111 bis din 21 februarie 2003
----------
*) Normele tehnice au fost aprobate prin Decizia nr. 175 din 3 februarie 2003, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 111 din 21 februarie 2003.

CAP. 1
INSTRUCŢIUNI PRIVIND IMPRIMAREA FORMULARULUI DECLARAŢIE VAMALĂ ÎN DETALIU

1. Imprimarea formularelor declaraţiei vamale în detaliu se poate realiza fie de cãtre tipografii, fie de cãtre terţe persoane care utilizeazã sisteme informatizate, publice sau private, prin intermediul cãrora se deruleazã formalitãţile de vamuire; pentru aceste din urma cazuri numãrul exemplarelor formularelor tipãrite, potrivit modelelor prevãzute în anexa nr. 4 la Regulamentul de aplicare a Codului vamal al României, trebuie sa corespundã necesitãţilor proprii ale utilizatorilor pentru realizarea operaţiunilor de vamuire a bunurilor.
2. Formularele declaraţiei vamale în detaliu se imprima şi se folosesc în seturile de exemplare corespunzãtoare regimului vamal solicitat.
3. Imprimarea formularelor declaraţiei vamale în detaliu, în vederea punerii în uz, se poate efectua numai pe baza aprobãrii prealabile emise de cãtre Direcţia Generalã a Vamilor.
4. În vederea acordãrii aprobãrii pentru imprimarea formularelor declaraţiei vamale în detaliu, solicitantul trebuie sa depunã la Direcţia Generalã a Vamilor o cerere însoţitã de seturile propriilor exemplare pentru care doreşte autorizarea.
În situaţia în care în urma verificãrii, autoritatea vamalã constata ca sunt îndeplinite toate condiţiile privind modul de realizare a formularelor, potrivit dispoziţiilor prevãzute în prezentele Norme tehnice, Directorul General al Direcţiei Generale a Vamilor aproba în scris cererea; în caz contrar, solicitantul este înştiinţat în scris despre motivele refuzului.
Informaţiile privind tipografiile care au obţinut aprobare pentru tipãrirea formularelor declaraţiilor vamale în detaliu pot fi puse la dispoziţia persoanelor interesate, la solicitarea acestora.
5. Formatul formularelor este de 210/297 mm cu o toleranta pe lungime şi latime în minus de maxim 5 mm şi în plus de maxim 8 mm.
Dimensiunile rubricilor se raporteazã la o unitate de mãsura având ca valoare o zecime dintr-un inch pe orizontala şi o sesime dintr-un inch pe verticala. Casetele din cadrul rubricilor sunt dimensionate folosind ca unitate de mãsura o zecime dintr-un inch pe orizontala.
6. (1) Formularele se imprima pe hârtie autocopianta, adeziva la cotor.
Un set de formulare reuneste toate exemplarele declaraţiei vamale în detaliu necesare unui regim vamal, lipite la cotor.
Proprietatea de autocopiere se referã la posibilitatea copierii unor date completate pe un exemplar al declaraţiei vamale în detaliu pe exemplarul sau exemplarele consecutive ale unui set corespunzãtor regimului vamal, fãrã ca aceasta sa presupunã intervenţia directa asupra fiecãrui exemplar.
(2) Proprietatea de autocopiere a hârtiei este activa pentru unele câmpuri de date ale declaraţiei vamale şi neutralizata în cazul altor câmpuri de date; neutralizarea proprietãţii de autocopiere presupune imposibilitatea suprapunerii automate a unor date înscrise într-un camp sau rubrica a unui exemplar al declaraţiei vamale pe un alt exemplar din set, plasat dedesubtul acestuia.
(3) Un camp de date este definit în mod distinct de una sau mai multe rubrici din declaraţia vamalã în detaliu, grupate în funcţie de caracteristicile comune ale informaţiilor cuprinse în acestea.
(4) Identificarea campurilor de date, precum şi atribuirea sau neutralizarea funcţiei de autocopiere a hârtiei se realizeazã potrivit datelor din tabelul anexa nr. 1 la prezentele norme şi a instrucţiunilor de interpretare aferente acestuia.
7. Hârtia utilizata pentru imprimarea formularelor trebuie sa îndeplineascã urmãtoarele condiţii:
a) sa aibã o greutate de cel puţin 40 g/m.p.;
b) sa fie suficient de opaca pentru ca indicaţiile figurand pe o fata sa nu afecteze lizibilitatea indicaţiilor ce figureazã pe cealaltã fata;
c) sa fie suficient de rezistenta pentru a nu se produce ruperea ori sifonarea cu usurinta a formularelor;
d) sa asigure conservarea datelor înscrise pe o perioada de minimum 5 ani de la data completãrii, cu excepţia cazurilor în care, prin legi speciale, se prevede un termen mai mare pentru pãstrarea documentelor;
e) sa fie de culoare alba; totuşi, rubricile nr. 1 (fãrã caseta centrala) 2, 3, 4, 5, 6, 8, 15, 17, 18, 19, 21, 25, 27, 31, 32, 33 (prima caseta situata la stanga) 35, 38, 40, 44, 50, 51, 52, 53, 55 şi 56, a exemplarelor nr. 1, 4, 5 şi 7, au un fond verde ghilosat.
8. Pe toate exemplarele declaraţiilor vamale, chenarul şi denumirea rubricilor care figureazã pe acestea trebuie sa fie imprimate în culoare verde.
În partea dreapta, pe verticala, exemplarele declaraţiei vamale sunt imprimate cu o linie continua sau/şi discontinua de culori diferite, astfel:
- exemplarul 1: o linie continua de culoare roşie
- exemplarul 2: o linie continua de culoare verde
- exemplarul 3: o linie continua de culoare galbena
- exemplarul 4: o linie discontinua de culoare albastra
- exemplarul 5: o linie continua de culoare albastra
- exemplarul 6: o linie discontinua de culoare roşie
- exemplarul 7: o linie discontinua de culoare verde
- exemplarul 8: o linie discontinua de culoare galbena
- exemplarul 1/6: o linie continua spre interiorul formularului şi o linie discontinua spre exteriorul acestuia, ambele de culoare roşie
- exemplarul 2/7: o linie continua spre interiorul formularului şi o linie discontinua spre exteriorul acestuia, ambele de culoare verde
- exemplarul 3/8: o linie continua spre interiorul formularului şi o linie discontinua spre exteriorul acestuia, ambele de culoare galbena
- exemplarul 4/5: o linie continua spre interiorul formularului şi o linie discontinua spre exteriorul acestuia, ambele de culoare albastra
Linia continua are o grosime de aproximativ 3 mm, iar linia discontinua este realizatã din patrate cu laturi de 3 mm dispuse la o distanta de 3 mm între ele.
9. Formularele trebuie sa fie prevãzute cu o menţiune care sa indice numele şi adresa persoanei care, pe baza aprobãrii emise de Direcţia Generalã a Vamilor, a efectuat imprimarea; aceasta menţiune poate fi înlocuitã cu un semn distinctiv imprimat pe formulare, care sa permitã identificarea acestora.
Formularele trebuie sa aibã înscris şi termenul de conservare a datelor înscrise în declaraţie, potrivit dispoziţiilor de la punctul 7 lit. d) din prezentele norme.

CAP. 2
INSTRUCŢIUNI PRIVIND UTILIZAREA DECLARAŢIEI VAMALE ÎN DETALIU

10. În aplicarea normelor privind utilizarea şi completarea declaraţiei vamale în detaliu se înţelege prin:
a) declaraţie vamalã în detaliu - documentul definit la art. 3 lit. s din Codul vamal al României, formând un set ce cuprinde numãrul de exemplare corespunzãtor fiecãrui regim vamal şi care este alcãtuit din declaraţia vamalã primara şi, dupã caz, declaraţia(iile) vamalã(e) complementara(e);
b) declaraţia vamalã primara - exemplarele declaraţiei vamale în detaliu utilizate pentru declararea în detaliu a bunurilor clasificate la un singur cod tarifar;
c) declaraţia vamalã complementara - exemplarele declaraţiei vamale în detaliu utilizate împreunã cu exemplarele declaraţiei vamale primare, pentru declararea bunurilor care se clasifica la coduri tarifare diferite sau care, deşi se clasifica la acelaşi cod tarifar, prezintã caracteristici diferite, în special în ceea ce priveşte denumirea comercialã şi/sau originea şi care determina regimuri tarifare preferenţiale diferite.
Direcţia Generalã a Vamilor poate dispune, în cazuri justificate, ca declararea bunurilor sa se efectueze fãrã întocmirea declaraţiilor vamale complementare şi cu utilizarea unor coduri simplificate de identificare a mãrfurilor.
În cazul bunurilor introduse sau scoase din ţara de cãtre persoanele fizice, Direcţia Generalã a Vamilor poate dispune, în cazuri justificate, ca formularul cu regim special "Chitanţa" sa fie înlocuit cu declaraţia vamalã în detaliu.
11. Declaraţia vamalã în detaliu nu se depune pentru:
a) bunurile a cãror valoare totalã nu depãşeşte o suma echivalenta cu 100 EURO, cu excepţia bunurilor care se declara pentru un regim vamal suspensiv;
b) bunurile introduse sau scoase din ţara de misiunile diplomatice şi oficiile consulare acreditate în România, precum şi de cãtre membri acestora. În aceasta situaţie se foloseşte documentul emis de Ministerul Afacerilor Externe;
c) bunurile introduse sau scoase din ţara de persoanele fizice, atunci când la vamuirea acestora se utilizeazã formularul cu regim special "Chitanţa";
d) admiterea temporarã cu exonerare totalã şi reexportul, precum şi exportul temporar şi reimportul ambalajelor utilizate în sistemul poştal, precum sacii sau alte ambalaje asimilate acestora; aceste dispoziţii se aplica şi containerelor pline, inclusiv accesoriilor şi echipamentelor pentru containere, potrivit art. 284 alin. (3) lit. j) din Regulamentul de aplicare a Codului vamal al României şi ambalajelor pline - inclusiv paletele -, potrivit art. 261 din Regulamentul de aplicare a Codului vamal al României, atunci când acestea sunt declarate ca urmeazã sa fie reexportate, respectiv reimportate tot pline sau goale, indiferent de mijlocul de transport pe care sunt folosite. În aceasta situaţie la rubrica 31 din declaraţia vamalã aferentã mãrfurilor importate sau exportate se înscrie una din menţiunile corespunzãtoare destinaţiei ambalajelor, respectiv "destinate a fi reexportate pline", "destinate a fi reexportate goale", "destinate a fi reimportate pline" sau "destinate a fi reimportate goale", dupã caz.
e) mijloace de plata legale, titluri şi acţiuni
f) ajutoare de urgenta în caz de dezastre şi calamitati naturale
g) bunuri având statut diplomatic sau de rang similar care:
- beneficiazã de imunitate diplomaticã sau consularã ori de rang similar;
- constituie cadouri cãtre conducãtorul statului sau cãtre membrii Guvernului şi Parlamentului;
- circula conform prevederilor unui acord cadru de asistenta administrativã mutuala.
h) urmãtoarele bunuri pentru care se face dovada ca nu fac obiectul unor tranzacţii comerciale:
- decoraţii, distincţii şi premii onorifice, insigne şi medalii comemorative;
- echipament de cãlãtorie, provizii şi alte articole, inclusiv echipament sportiv, pentru uz sau consum personal, care însoţesc, preced sau urmeazã cãlãtorul;
- trusouri şi articole de nunta, articole legate de schimbarea locuinţei, amintiri de familie;
- cosciuge, urne funerare, ornamente funerare şi articole pentru întreţinerea mormintelor şi monumentelor funerare;
- material publicitar tipãrit, instrucţiuni de folosire, liste de preţuri şi alte articole publicitare;
- produse farmaceutice folosite la evenimente sportive internaţionale, cu excepţia substanţelor care sunt considerate dopante, steroizilor, combinatiilor de substanţe ce dau efect stupefiant sau halucinogen ce fac obiectul Legii nr. 171/1998 de ratificare a Convenţiei internaţionale impotriva dopajului;
- produse folosite în cadrul mãsurilor excepţionale luate pentru protecţia mediului sau a persoanelor;
i) bunurile expediate cãtre forţele armate naţionale stationate în afarã teritoriului naţional, bunurile care au fost dobândite în afarã teritoriului naţional de cãtre forţele naţionale armate, precum şi bunurile achiziţionate sau depozitate pe teritoriul României de forţele armate strãine care sunt stationate pe teritoriul naţional, atunci când se aplica normele de vamuire simplificate specifice pentru esaloanele militare;
j) bunurile folosite ca mediu de transport al informaţiilor (suport informatic) cum ar fi dischete, benzi pentru calculatoare, filme, planuri, casete audio şi video, CD-ROM-uri, care sunt schimbate în scopul furnizarii de informaţii, precum şi bunurile care sunt complementare la o livrare anterioarã, cum ar fi actualizarile bazelor de date sau programelor informatice pentru care nu este necesarã facturarea;
k) satelitii destinaţi lansãrii:
- la exportul sau importul cãtre locul de lansare în spaţiu;
- în momentul lansãrii în spaţiu.
l) mãrfuri care fac obiectul traficului necomercial între persoane rezidente în zonele de frontiera (traficul de frontiera); produse obţinute de producãtorii agricoli pe proprietãţi aflate în afarã, dar adiacente teritoriului naţional în care îşi desfãşoarã activitatea principala, potrivit reglementãrilor în vigoare.
12. Declaraţia vamalã în detaliu se compune, de regula, dintr-un set de 8 exemplare consecutive, de la 1 la 8, ale cãror modele sunt prevãzute în anexele nr. 4/a şi 4/b la Regulamentul de aplicare a Codului vamal al României.
În cazul folosirii procedeelor informatice se utilizeazã formularele prevãzute în anexele nr. 4/c şi 4/d la Regulamentul de aplicare a Codului vamal al României, folosindu-se seturi a câte patru exemplare având fiecare dubla utilizare, respectiv exemplarele 1/6, 2/7, 3/8 şi 4/5.
13. Exemplarele declaraţiei vamale în detaliu pot fi utilizate:
a) în set complet.
b) în set fractionat.
Setul complet se utilizeazã numai în situaţia în care legislaţia permite ca pentru toate etapele unei operaţiuni complete (expediere de mãrfuri din ţara de plecare, tranzit, introducere de mãrfuri în ţara de destinaţie), sa fie completate de la expediere toate exemplarele declaraţiei vamale în detaliu necesare acestor operaţiuni.
Setul fractionat se utilizeazã atunci când pentru fiecare din etapele unei operaţiuni complete (expediere de mãrfuri, tranzit, introducere de mãrfuri) se depun separat seturile de exemplare ale declaraţiilor vamale aferente fiecãrei etape.
14. Exemplarele declaraţiei vamale în detaliu au urmãtoarea destinaţie:
a) exemplarul 1 se pãstreazã de biroul vamal de expediţie sau export;
b) exemplarul 2 serveşte la colectarea informaţiilor statistice privind exportul;
c) exemplarul 3 revine expeditorului sau exportatorului, dupã acordarea liberului de vama;
d) exemplarul 4 însoţeşte mãrfurile expediate sub regimul de tranzit şi este reţinut de biroul vamal de destinaţie;
e) exemplarul 5 însoţeşte mãrfurile aflate în tranzit pana la biroul vamal de destinaţie şi este retrimis biroului vamal de plecare pentru confirmarea încheierii regimului de tranzit;
f) exemplarul 6 este pãstrat de biroul vamal de import;
g) exemplarul 7 este destinat pentru colectarea informaţiilor statistice privind importul şi tranzitul;
h) exemplarul 8 revine titularului, dupã acordarea liberului de vama.
În cazul dispoziţiilor legale potrivit cãrora sunt necesare copii ale declaraţiilor vamale, se pot utiliza fie exemplare suplimentare, fie fotocopii ale exemplarului destinat declarantului.
Exemplarele 2 şi 7 ale declaraţiei vamale în detaliu pot fi folosite şi în alte scopuri administrative, precum organizarea evidentei operaţiunilor suspensive, controlul ulterior, controlul fizic în alte amplasamente decât cele ale biroului vamal, etc.
15. În set fractionat, în funcţie de procedura de prelucrare a datelor din declaraţia vamalã în detaliu, se utilizeazã urmãtoarele seturi de exemplare:
i) dacã declararea bunurilor se efectueazã prin procedura manualã:
a) pentru regimul vamal de export, perfecţionare pasiva sau reexport - exemplarele 1, 2 şi 3;
b) pentru regimul vamal de tranzit precedat de regimurile de la lit. a) - exemplarele 1, 2, 3, 4, 5 şi 7;
c) pentru regimul vamal de tranzit - exemplarele 1, 4, 5 şi 7;
d) pentru regimurile vamale de import, admitere temporarã, antrepozit, perfecţionare activa şi transformare sub control vamal - exemplarele 6, 7 şi 8.
Pentru transferul mãrfurilor dintr-un antrepozit vamal în altul se utilizeazã exemplarele 1, 2, 4 şi 5 având destinaţia prevãzutã în anexa nr. 10 la Regulamentul de aplicare a Codului vamal al României; acestea se completeazã conform instrucţiunilor prevãzute în Normele tehnice privind antrepozitul vamal.
Exemplarele 2 şi 7 ale declaraţiilor vamale în detaliu folosite pentru colectarea informaţiilor statistice se transmit la Direcţia Generalã a Vamilor (în cazul birourilor vamale din subordinea Direcţiei Regionale Vamale Interjudetene Bucureşti) şi respectiv la fiecare Direcţie Regionala Vamalã Interjudeteana (în cazul birourilor vamale din subordine), în vederea realizãrii statisticilor.
ii) dacã declararea bunurilor se efectueazã prin procedee informatice se folosesc urmãtoarele seturi de exemplare având dubla utilizare:
a) pentru regimurile vamale de export, perfecţionare pasiva, perfecţionare activa, admitere temporarã, antrepozit vamal, reexport sau import, exemplarele - 1/6, 2/7 şi 3/8;
b) pentru regimul vamal de export simultan cu tranzit, exemplarele - 1/6, 2/7 3/8, 4/5 şi 4/5;
c) pentru regimul vamal de tranzit, exemplarele - 1/6, 2/7, 4/5 şi 4/5. Pentru tranzit sau tranzit precedat de regimurile de la lit. îi a) cele 2 exemplare 4/5 însoţesc mãrfurile pana la biroul vamal de destinaţie, care retine unul din exemplarele 4/5 şi confirma încheierea operaţiunii prin transmiterea celuilalt exemplar 4/5, la biroul centralizator sau, dupã caz, la biroul vamal de plecare - emitent al tranzitului.
Rubrica conţinând numãrul exemplarului neutilizat de pe formular, funcţie de regimul solicitat, se bareaza prin insemnarea cu semnul "X" a cifrei corespunzãtoare exemplarului care nu se utilizeazã.
Exemplarele 2/7 ale declaraţiilor vamale în detaliu folosite pentru colectarea informaţiilor statistice se pãstreazã de biroul vamal emitent în vederea arhivarii, sau în alte scopuri administrative.

CAP. 3
INSTRUCŢIUNI PRIVIND COMPLETAREA DECLARAŢIEI VAMALE ÎN DETALIU

16. Datele care se înscriu în declaraţia vamalã în detaliu se redacteazã în limba romana. Completarea declaraţiei vamale se poate face:
- în procedura manualã, prin utilizarea unui procedeu de dactilografiere, mecanografic sau similar, cu excepţia cazurilor temeinic justificate când - pe baza aprobãrii prealabile a şefului biroului vamal unde se realizeazã declararea mãrfurilor şi cu condiţia ca datele sa fie înscrise în mod lizibil, cu cerneala, folosind majuscule - completarea datelor din declaraţia vamalã în detaliu se face de mana;
- în procedura informatica, pe baza metodologiei de prelucrare a declaraţiei vamale prin procedee informatice.
Formularele declaraţiei vamale în detaliu pot fi completate şi printr-un proces automat de reproducere a acestora, altul decât cele menţionate mai sus. În aceste situaţii formularele pot fi completate şi tipãrite numai dacã dispoziţiile referitoare la modele, hârtie, formatul exemplarelor, lizibilitatea datelor înscrise, precum şi interzicerea stersaturilor şi a rescrierilor sunt strict respectate.
17. Semnatura olografã a declarantului sau a reprezentantului acestuia aplicatã pe declaraţia vamalã în detaliu - atestata, dupã caz, cu ştampila acestuia - conferã documentului caracterul original şi autentic.
Semnatura olografã trebuie sa figureze pe exemplarul declaraţiei vamale destinat biroului vamal.
Atunci când completarea rubricilor din declaraţie se realizeazã prin intermediul sistemelor informatice, semnatura olografã şi ştampila aplicatã manual pot fi înlocuite printr-o alta tehnica de identificare, conform metodologiei stabilite de Direcţia Generalã a Vamilor, bazatã pe utilizarea unui cod şi care produce aceleaşi efecte juridice ca şi în situaţiile în care semnatura şi ştampila sunt aplicate manual.
18. Exemplarele declaraţiei vamale în detaliu depuse şi înregistrate la biroul vamal nu trebuie sa conţinã date ilizibile, ştersãturi sau rescrieri.
19. Este interzis agenţilor vamali sa participe la redactarea sau completarea rubricilor din declaraţiile vamale în detaliu, altele decât cele destinate uzului oficial al autoritãţii vamale, cu excepţia cazurilor când, prin dispoziţii emise de Direcţia Generalã a Vamilor, se prevede altfel.
20. Declaraţia vamalã în detaliu poate fi depusa în forma scrisã sau prin procedee informatice, în cazurile şi în condiţiile stabilite de Direcţia Generalã a Vamilor.
Exemplarele declaraţiilor vamale în detaliu corespunzãtoare fiecãrui regim vamal se prezintã şi se depun la biroul vamal desprinse din set.
21. Rubricile din declaraţia vamalã a cãror completare este, în funcţie de regimul vamal solicitat, rezervatã declarantului sau reprezentantului acestuia sunt urmãtoarele:
a) pentru export, perfecţionare pasiva sau reexport: rubricile nr. 1 (prima şi a 2-a caseta), 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 13, 14, 15, 15a, 15b, 16, 17, 17a, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34a, 34b, 35, 37, 38, 39, 40, 41, 44, 46, 47, 48, 49, 50 şi 54; în cazul încheierii regimului de antrepozit vamal prin reexport trebuie completate aceleaşi rubrici ca şi în cazul plasarii mãrfurilor sub regimul de antrepozit vamal.
b) pentru tranzit: rubricile nr. 1 (a 3-a caseta), 2, 3, 4, 5, 6, 8, 15, 17, 18, 19, 21, 25, 26, 27, 31, 32, 33 (prima caseta), 35, 38, 40, 44, 50, 51, 52, 53, 55 şi 56.
c) pentru import, perfecţionare activa, admitere temporarã şi transformare sub control vamal: rubricile nr. 1 (prima şi a 2-a caseta), 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 15a, 16, 17, 17a, 17b, 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33, 34a, 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42, 43, 44, 45, 46, 47, 48, 49 şi 54.
d) pentru antrepozit vamal: rubricile nr. 1 (prima şi a 2-a caseta), 3, 5, 7, 8, 14, 15, 15a, 16, 17, 17a, 19, 21, 25, 26, 27, 29, 30, 31, 32, 33, 34a, 34b, 35, 37, 38, 40, 41, 44, 46, 47, 49 şi 54.
22. Rubricile indicate prin litere A, B, C, D, E, F, G, H, I şi J din declaraţiile vamale sunt rezervate uzului oficial al autoritãţilor vamale.
23. Formularele declaraţiei vamale complementare se completeazã la rubricile 1-56 dupã aceleaşi instrucţiuni privind declaraţia vamalã primara, cu urmãtoarele excepţii:
a) În situaţia în care rubrica 31 a declaraţiei complementare nu este utilizata, aceasta se va bara cu semnul "X", asa încât sa fie eliminata posibilitatea utilizãrii ulterioare;
b) Rubrica 47 cuprinde 4 casete, ultima având caracter recapitulativ. Dacã sunt utilizate mai multe declaraţii vamale complementare, caseta cu caracter recapitulativ se completeazã numai pe ultima declaraţie complementara.
24. Datele şi informaţiile care trebuie înscrise în rubricile din formularul declaraţiei vamale în detaliu sunt urmãtoarele:

RUBRICA 1 - "DECLARAŢIE"
Prima caseta - se înscriu urmãtoarele sigle:
EX - pentru o declaraţie aferentã scoaterii de bunuri din ţara
IM - pentru o declaraţie aferentã introducerii de bunuri în ţara

A doua caseta - Nu se utilizeazã în cazul tranzitului. Se înscriu codurile corespunzãtoare procedurii vamale, menţionate mai jos:
1 - export definitiv
Acest cod nu poate fi utilizat în cazul mãrfurilor reexportate ulterior unei operaţiuni de introducere temporarã (vezi codul 3).
2 - export temporar
3 - reexport
Acest cod se utilizeazã numai în cazul bunurilor care au fost în prealabil introduse pentru a fi plasate sub regimurile de perfecţionare activa, transformare sub control vamal, antrepozit vamal, admitere temporarã şi nu poate fi utilizat în cazul exportului temporar (vezi codul 2).
4 - import definitiv
Acest cod nu poate fi utilizat în cazul reimportului (vezi codul 6).
5 - introducere cu titlu temporar
6 - reintroducere/reimport
Acest cod poate fi utilizat numai în cazul bunurilor care au fost anterior scoase temporar din ţara.
7 - plasare în antrepozit
Acest cod se utilizeazã pentru plasarea bunurilor în antrepozit vamal şi pentru plasarea bunurilor sub alte proceduri de control vamal.
8 - tranzit
9 - transformare sub control vamal
Acest cod se utilizeazã pentru plasarea bunurilor sub regimul de transformare sub control vamal şi pentru plasarea bunurilor sub alte destinaţii vamale.

A treia caseta - se completeazã atunci când formularul declaraţiei vamale este utilizat ca titlu de tranzit sau export simultan cu tranzit, cu una din urmãtoarele sigle:
"TE" în cazul tranzitului extern
"TI" în cazul tranzitului intern
"T1" în cazul tranzitului comun
Se considera tranzit extern situaţiile în care mãrfurile circula între doua birouri vamale de frontiera sau între un birou vamal de interior şi unul de frontiera, mãrfurile urmând a fi scoase de pe teritoriul României.
Se considera tranzit intern situaţiile în care mãrfurile circula între doua birouri vamale de interior sau între un birou vamal de frontiera şi un birou vamal de interior.

RUBRICA 2 - "EXPEDITOR/EXPORTATOR"
La operaţiunile de scoatere din ţara de bunuri se înscrie denumirea şi adresa completa a titularului regimului vamal solicitat, precum şi codul unic de înregistrare al acestuia.
Pentru operaţiunile de tranzit, în cazul grupajului de marfa, se poate înscrie menţiunea "diversi", iar lista expeditorilor se ataşeazã la declaraţia vamalã de tranzit.
Pentru toate operaţiunile de introducere a bunurilor în ţara se înscrie denumirea şi adresa expeditorului sau vânzãtorului.
În cazul declaraţiilor vamale având titulari persoane fizice numele şi adresa acestora şi codul numeric personal sau numãrul actului de identitate se înscriu în rubrica nr. 31, al doilea rând; în sistem informatic se utilizeazã şi codurile particulare create pentru birourile de notariat, birourile de avocatura, operaţiunile de leasing pentru persoane fizice, operaţiunile desfãşurate de persoanele fizice autorizate.

RUBRICA 3 - "FORMULARE"
Prima caseta: se completeazã în toate cazurile când se depune şi declaraţia complementara, numerotandu-se fiecare formular în ordinea pe care acesta o ocupa.
Exemplu: Pentru o declaraţie vamalã formatã dintr-o declaraţie primara şi doua declaraţii complementare datele se completeazã astfel:
1 - pe declaraţia primara;
2 - pe prima declaraţie complementara;
3 - pentru a doua declaraţie complementara.
Aceasta caseta nu se completeazã în cazul în care declaraţia vamalã se depune pentru un singur bun, situaţie în care în rubrica 5 se înscrie cifra 1.
A doua caseta: se înscrie numãrul total al formularelor care compune declaraţia vamalã în detaliu: declaraţia vamalã primara şi declaraţiile vamale complementare aferente.
Exemplu: Pentru o declaraţie vamalã formatã dintr-o declaraţie primara şi doua declaraţii complementare în aceasta caseta se înscrie cifra 3.

RUBRICA 4 - "LISTE DE INCARCATURA"
Se completeazã, atunci când nu se foloseşte rubrica nr. 3, prin înscrierea în cifre a numãrului total al paginilor din care sunt formate listele de incarcatura sau numãrul total al paginilor din care sunt formate listele descriptive de natura comercialã a mãrfurilor, autorizate de autoritãţile competente, anexate la titlul de tranzit.

RUBRICA 5 - "ARTICOLE"
Se înscrie numãrul total de coduri tarifare completate pe declaraţia primara şi pe declaraţiile complementare sau numãrul total de articole înscrise în declaraţia vamalã, inclusiv cele care, deşi se încadreazã la aceeaşi poziţie tarifara, au caracteristici diferite în ceea ce priveşte denumirea comercialã sau originea.
Dacã declararea bunurilor se efectueazã prin procedee informatice, sistemul informatic gestioneazã automat aceasta informaţie.

RUBRICA 6 - "TOTAL COLETE"
Se înscrie numãrul total al coletelor (cartoane, lãzi etc.) în care sunt ambalate mãrfurile ce fac obiectul declarãrii. Completarea acestei rubrici este facultativã în cazul tranzitului.

RUBRICA 7 - "NUMĂR DE REFERINTA"
Aceasta rubrica este facultativã şi poate cuprinde date interne de referinta ale titularului şi utile acestuia, precum data calendaristicã, numãrul de identificare al magaziei, etc.
În cazul în care declaraţia se depune în procedura informatica rubrica se completeazã automat de cãtre sistem cu informaţia referitoare la data înregistrãrii urmatã de numãrul de referinta al titularului, atribuit de sistem pentru identificarea unica a declaraţiei vamale.

RUBRICA 8 - "DESTINATAR"
La introducerea bunurilor în ţara se indica denumirea completa, adresa şi codul unic de înregistrare ale persoanei cãreia îi sunt livrate bunurile, titular al operaţiunii.
Pentru operaţiunile de tranzit, în cazul grupajului de marfa, se poate înscrie menţiunea "diversi", iar lista destinatarilor se ataşeazã la declaraţia vamalã de tranzit.
La scoaterea bunurilor din ţara se înscriu numele şi adresa destinatarului.
În cazul declaraţiilor vamale având titulari persoane fizice, numele şi adresa acestora şi codul numeric personal sau numãrul actului de identitate se înscriu în rubrica nr. 31, al doilea rând; în sistem informatic se utilizeazã şi codurile particulare create pentru birourile de notariat, birourile de avocatura, operaţiunile de leasing pentru persoane fizice, operaţiunile desfãşurate de persoanele fizice autorizate.

RUBRICA 9 - "RESPONSABIL FINANCIAR"
Se înscriu datele necesare identificarii bãncii la care titularul operaţiunii sau reprezentantul acestuia are deschis contul din care se efectueazã plãţile privind drepturile vamale, numãrul acestui cont, precum şi codul unic de înregistrare şi denumirea plãtitorului, respectiv persoana responsabilã (debitor vamal) cu plata sau garantarea drepturilor vamale.

RUBRICA 10 - "ŢARA PRIMEI DESTINAŢII/ŢARA ULTIMEI PROVENIENTE"
Se utilizeazã facultativ.

RUBRICA 11 - "ŢARA TRANZACŢIEI"
Prima caseta - cuprinde la export codul tarii cumpãrãtorului, iar la import codul tarii vânzãtorului. În cazul tranzitului nu se utilizeazã.
Acest cod se exprima prin 2 caractere alfabetice, conform anexei nr. 2 la prezentele Norme.
A doua caseta - nu se utilizeazã.

RUBRICA 12 - "ELEMENTE PENTRU VALOARE"
Se utilizeazã facultativ, putându-se înscrie datele necesare calculãrii drepturilor vamale sau valorii statistice.
În cazul folosirii sistemului informatic se înscrie totalul cheltuielilor prevãzute la art. 77 alin. (2) din Codul Vamal, exprimat în numere întregi.

RUBRICA 13 - "P.A.C."
Se utilizeazã facultativ, în cazul aplicãrii mãsurilor de politica agricolã comunitara.
În cazul sistemului informatic, rubrica se bareaza cu X, nepermitand completarea.

RUBRICA 14 - "DECLARANT/REPREZENTANT"
Se înscriu denumirea şi adresa completa şi codurile de identificare atribuite titularului de autoritãţile competente, precum codul fiscal şi/sau codul numeric personal a persoanei împuternicite sa declare mãrfurile. Când declararea bunurilor se realizeazã pe baza de mandat se înscriu şi datele referitoare la împuternicirea legalã, respectiv numãrul autorizaţiei de comisionar în vama sau numãrul de încheiere al procurii notariale, dupã caz.
Când importatorul sau exportatorul îşi declara mãrfurile în nume propriu, în aceasta caseta se înscrie menţiunea "importator" sau menţiunea "exportator".
Dacã declaraţia se întocmeşte şi se depune în nume propriu în afarã datelor de mai sus se înscrie numãrul şi data împuternicirii de vamuire. Modelul formularului de împuternicire pentru vamuire este cel din anexa nr. 3 la prezentele Norme.
În cazul procedurii informatice se înscrie şi codul atribuit în autorizaţia de utilizator al sistemului informatic vamal.

RUBRICA 15 - "ŢARA DE EXPEDIŢIE/EXPORT"
În prima parte a rubricii se înscrie denumirea în clar a tarii de expediţie/export.
În caseta (a) - se completeazã codul tarii de export/expediţie în cazul introducerii de mãrfuri în ţara, conform anexei nr. 2 la prezentele Norme.
În caseta (b) - se completeazã în cazul exportului şi al reexportului care încheie regimul de perfecţionare activa, cu codul judeţului în care au fost produse mãrfurile; lista codurilor atribuite judeţelor este prevãzutã în anexa nr. 4 la prezentele norme.

RUBRICA 16 - "ŢARA DE ORIGINE"
La introducerea de bunuri în ţara se înscrie în clar denumirea tarii de origine atunci când aceasta se cunoaşte şi poate fi probatã cu documente ce atesta originea marfurilor, emise în baza unor acorduri la care România este parte.
Ţara de origine se determina în baza datelor înscrise în certificatele de origine eliberate potrivit regulilor stabilite prin convenţiile sau protocoalele internaţionale la care România este parte. Dacã declaraţia cuprinde mai multe articole de origine diferita, se înscrie menţiunea "diferit"; în cazul în care declararea bunurilor se efectueazã prin procedee informatice, aceasta menţiune este înscrisã automat de sistemul informatic.
Atunci când la declararea mãrfurilor, originea nu este cunoscutã sau nu poate fi probatã, se asociaza ţara de tranzacţie cu ţara de origine.

RUBRICA 17 - "ŢARA DE DESTINAŢIE"
Se utilizeazã la export, reexport, perfecţionare pasiva şi tranzit, precum şi la introducerea bunurilor în ţara.
În prima parte a rubricii se înscrie în clar numele complet al tarii de destinaţie.
În caseta a - se indica codul corespunzãtor al acestei tari, conform anexei nr. 2 la prezentele Norme.
În caseta b - în cazul introducerii de mãrfuri în ţara se înscrie codul judeţului în care îşi are sediul titularul operaţiunii.

RUBRICA 18 - "IDENTITATEA ŞI NAŢIONALITATEA MIJLOCULUI DE TRANSPORT LA PLECARE"
Completarea acestei rubrici este obligatorie în cazul tranzitului şi opţionalã pentru export, reexport, perfecţionare pasiva. Nu se completeazã în cazul trimiterilor prin posta sau prin instalaţii fixe şi al transporturilor containerizate.
Prima caseta - identitatea mijlocului de transport, respectiv numãrul de înmatriculare sau denumirea mijlocului de transport (camion, remorca, vagon, nava, aeronava) în care sunt încãrcate bunurile.
În cazul transportului pe cale rutiera, pentru situaţiile în care vehiculul tractor şi remorca au numere de înmatriculare diferite, ansamblul se înscrie cu codul aferent remorcii.
Exemplu: în cazul transportului pe cale rutiera realizat printr-un ansamblu alcãtuit din vehicul tractor şi containerul cuprinzând compartimentul de marfa, mijlocul de transport este considerat compartimentul de marfa.
A doua caseta - nu se utilizeazã în cazul mijloacelor de transport feroviar; pentru celelalte mijloace de transport se înscrie codul naţionalitãţii, potrivit anexei nr. 2 la prezentele Norme.

RUBRICA 19 - "CONTAINER"
Se completeazã prin înscrierea unuia din urmãtoarele coduri:
1 - în cazul în care transportul de bunuri este containerizat
0 - în cazul în care se utilizeazã alte modalitãţi de transport

RUBRICA 20 - "CONDIŢIA DE LIVRARE"
Se completeazã folosindu-se codurile din anexa nr. 5 la prezentele Norme.
Prima caseta - se înscriu 3 caractere alfabetice reprezentând codificarile condiţiilor de livrare, potrivit regulilor INCOTERMS 2000, cuprinse în anexa nr. 5 la prezentele Norme.
A doua caseta - se indica locul convenit pentru livrarea mãrfii, prevãzut în contractul de transport.
A treia caseta - nu se utilizeazã.

RUBRICA 21 - "IDENTITATEA ŞI NAŢIONALITATEA MIJLOCULUI DE TRANSPORT ACTIV CARE TRECE FRONTIERA"
În aceasta rubrica se înscriu date privind identitatea şi naţionalitatea mijlocului de transport activ care trece frontiera de stat.
În cazul trimiterilor poştale sau pe cale feratã sau prin instalaţii fixe ori transporturi containerizate, rubrica nu se completeazã.
În cazul transportului combinat sau în situaţia în care exista mai multe mijloace de transport, se înţelege prin mijloc activ, acel mijloc care asigura propulsia ansamblului.
Exemplu: în cazul transportului pe cale rutiera realizat printr-un ansamblu alcãtuit din vehicul tractor şi remorca, mijlocul activ care trece frontiera este considerat vehiculul tractor.
Prima caseta - se înscrie numãrul de înmatriculare sau denumirea mijlocului de transport activ care trece frontiera de stat, chiar dacã mijlocul de transport activ şi mijlocul de transport în care sunt încãrcate bunurile coincid.
Pentru transportul pe cale rutiera se înscrie numãrul de înmatriculare, iar pentru transportul pe cale feratã, aerianã, fluviala sau navala se înscrie denumirea mijlocului de transport (camion, remorca, vagon, nava, aeronava).
A doua caseta - se completeazã obligatoriu cu codul tarii de înmatriculare aferent mijlocului de transport activ care trece frontiera de stat (anexa nr. 2 la norme); caseta nu se completeazã în cazul reexportului din antrepozit sau al introducerii în antrepozit vamal.
Nu se utilizeazã în cazul transportului feroviar.

RUBRICA 22 - "MONEDA ŞI VALOAREA TOTAL FACTURATĂ"
În prima caseta se înscrie codul monedei de facturare, conform anexei nr. 6 la prezentele norme.
În a 2-a caseta se înscrie valoarea total facturatã pentru ansamblul mãrfurilor declarate. Aceasta valoare se exprima în numere întregi urmate de doua zecimale.

RUBRICA 23 - "CURS DE SCHIMB"
Se înscrie cursul oficial de schimb al valutei fata de moneda nationala, stabilit conform Regulamentului de aplicare a Codului vamal al României, precum şi a altor reglementãri legale în vigoare.
În cazul utilizãrii sistemului informatic, cursul oficial de schimb este completat automat.

RUBRICA 24 - "NATURA TRANZACŢIEI"
Se înscrie codul operaţiunii comerciale, conform anexei nr. 7 la prezentele Norme.
În prima caseta se înscrie codul general al operaţiunii.
În a doua caseta se înscrie codul particular al operaţiunii.
A treia caseta nu se utilizeazã
Rubrica nu se utilizeazã în cazul tranzitului.

RUBRICA 25 - "MOD DE TRANSPORT LA FRONTIERA"
În prima caseta - se înscrie codul format din 2 caractere corespunzãtor mijlocului de transport activ care trece frontiera, conform anexei nr. 8 la norme.
A 2-a caseta - nu se utilizeazã.

RUBRICA 26 - "MOD DE TRANSPORT INTERIOR"
Aceasta rubrica este facultativã în cazul tranzitului şi la plasarea mãrfurilor sub regimul de antrepozit vamal.
Se utilizeazã numai în cazul în care modul de transport pe parcurs intern este altul decât cel cu care s-a trecut efectiv frontiera. Codurile utilizate sunt cele prevãzute pentru rubrica 25.
Se completeazã numai în procedura manualã, în procedura informatica, rubrica este facultativã.

RUBRICA 27 - "LOCUL DE ÎNCĂRCARE/DESCĂRCARE"
Rubrica este facultativã în cazul tranzitului.
Se completeazã numai în cazul procedurii manuale de întocmire a declaraţiei vamale.
Se utilizeazã la scoaterea bunurilor din ţara, indicandu-se în clar locul unde bunurile au fost încãrcate în mijlocul de transport activ ce urmeazã a trece frontiera de stat, cunoscut la momentul completãrii declaraţiei vamale în detaliu.
La introducerea bunurilor în ţara se înscrie în clar locul unde bunurile sunt descãrcate din mijlocul de transport activ care a trecut frontiera de stat.

RUBRICA 28 - "INFORMAŢII FINANCIARE ŞI BANCARE"
Se înscriu în clar datele referitoare la regimul financiar al mãrfurilor, exprimate printr-un cod format din trei cifre conform anexei nr. 9 la norme, urmate de cele reprezentând modalitatea de plata sau garantare, înscrise pe baza unui cod format dintr-o cifra, conform anexei nr. 17 la prezentele Norme, despãrţit printr-o bara de codul precedent. De asemenea se înscriu informaţiile privind instrumentele de plata sau garantare utilizate.
În procedura informatica, rubrica se completeazã facultativ, cu codul bãncii autorizate de Banca Nationala a României, filiala bãncii, codul mijloacelor de plata şi numãrul documentului de plata sau garantare.

RUBRICA 29 - "BIROUL VAMAL DE IEŞIRE/INTRARE"
Se înscrie codul biroului vamal prin care mãrfurile trec frontiera romana, conform anexei nr. 10 la prezentele Norme.

RUBRICA 30 - "LOCALIZAREA MĂRFURILOR"
Se indica în clar locul unde mãrfurile pot fi examinate în momentul vamuirii, respectiv: pe chei, în depozit, pe mijlocul de transport etc.

RUBRICA 31 - "COLETE ŞI DESCRIEREA MĂRFURILOR; MĂRCI ŞI NUMERE; NUMĂRUL CONTAINERULUI; NUMĂRUL ŞI NATURA"
Pe primul rând - se înscriu mãrcile, numerele, numãrul şi felul coletelor sau, în cazul mãrfurilor neambalate, se înscrie numãrul acestora sau menţiunea "în vrac", în funcţie de modul de prezentare; în cazul în care bunurile - produse finite - nu sunt purtãtoare de marca se va înscrie menţiunea "fãrã marca".
În cazul sistemului informatic, se utilizeazã codificarea ambalajelor din anexa 10 bis la prezentele norme.
Pe al doilea rând - se înscriu elementele particulare necesare identificarii bunurilor, respectiv denumirea comercialã uzualã a acestora, în termeni suficienti de precisi pentru a permite identificarea mãrfurilor şi clasificarea lor imediata şi sigura.
În cazul declaraţiilor vamale având titulari persoane fizice se înscrie numele şi adresa acestora şi codul numeric personal sau numãrul actului de identitate; în sistem informatic se utilizeazã şi codurile particulare create pentru birourile de notariat, birourile de avocatura, operaţiunile de leasing pentru persoane fizice, operaţiunile desfãşurate de persoanele fizice autorizate.
Pe al treilea rând - se poate trece menţiunea "diverse", potrivit listei anexate despre care se face referire la rubrica 4.
Spaţiul poate fi folosit şi pentru înscrierea de date cerute de legislaţia specifica în vigoare, cum sunt cele legate de TVA sau accize.
Exemplu: în cazul exportului realizat în nume propriu de persoane impozabile înregistrate ca plãtitori de taxa pe valoare adãugatã, în cazul în care, potrivit contractului încheiat între producãtor şi exportator, livrarea bunurilor cãtre beneficiarul extern se face direct de cãtre unitatea producãtoare, se înscriu denumirea producãtorului şi localitatea. În situaţia în care exista mai mulţi producãtori care trebuie mentionati în declaraţia vamalã de export se înscrie "conform anexei conţinând producãtorii-localitatea", conform prevederilor <>art. 27 din Hotãrârea Guvernului nr. 598/13.06.2002 pentru aprobarea Normelor de aplicare a <>Legii nr. 345/2002 privind taxa pe valoare adãugatã.
Dacã la transportul mãrfurilor au fost sau urmeazã a fi utilizate containere, se înscriu şi mãrcile de identificare ale acestora.
Pentru autovehiculele şi vehiculele prevãzute la poziţiile tarifare 87.02, 87.03, 87.04, 87.11, 87.16 din Tariful vamal de import al României se înscriu datele de identificare: marca, culoarea, seria sasiului, seria motorului, anul de fabricaţie.

RUBRICA 32 - "ARTICOL NR."
Se indica numãrul de ordine al fiecãrui articol de marfa în raport cu numãrul total al articolelor declarate în rubrica nr. 5. Atunci când declaraţia nu cuprinde decât un singur articol, rubrica nu se utilizeazã.
În cazul utilizãrii sistemului informatic rubrica se completeazã în mod automat.

RUBRICA 33 - "CODUL MĂRFURILOR"
Se completeazã în conformitate cu Nomenclatura Combinata, cu excepţia cazurilor prevãzute la pct. 10 aliniatul 2 al prezentelor Norme tehnice.
În prima caseta - se înscrie codul format din 8 caractere numerice reprezentând Nomenclatura Combinata din Tariful Vamal de Import al României, aferent bunului în cauza; aceasta caseta se utilizeazã facultativ în cazul tranzitului.
A doua caseta - se completeazã prin înscrierea a trei caractere necesare detalierii la nivel naţional; în procedura informatica codurile se gãsesc în tabela tarifara corespunzãtoare.
A treia caseta - se completeazã prin înscrierea a patru caractere, ce reprezintã primul cod adiţional.
A patra caseta - se completeazã prin înscrierea a patru caractere, aferente celui de-al doilea cod adiţional.

RUBRICA 34 - "CODUL TARII DE ORIGINE"
Prima caseta a - se înscrie codul corespunzãtor tarii de origine menţionate în clar la rubrica 16.
Atunci când la declararea mãrfurilor, originea nu este cunoscutã sau nu poate fi probatã, ori la rubrica 16 menţiunea este "diferit", iar mãrfurile nu provin din tari cuprinse în convenţiile sau protocoalele internaţionale la care România este parte, se înscrie codul corespunzãtor tarii de tranzacţie care a fost asociata cu ţara de origine.
Atunci când în rubrica 16 menţiunea este "diferit", iar mãrfurile provin din tari cuprinse în convenţiile sau protocoalele internaţionale la care România este parte se înscrie codul corespunzãtor tarii de origine celei mai semnificative din punct de vedere valoric.
A doua caseta b - se utilizeazã facultativ şi numai pentru operaţiunile de scoatere de mãrfuri din ţara şi se înscrie codul judeţului în care au fost produse mãrfurile.

RUBRICA 35 - "GREUTATE BRUTA (KG.)"
Se înscrie greutatea bruta exprimatã în kilograme, care corespunde masei cumulate a mãrfurilor şi a ambalajelor - excluzând greutatea containerelor, prelatelor şi a altor materiale accesorii mijlocului de transport, exprimatã în numere întregi urmate de doua zecimale.

RUBRICA 36 - "PREFERINŢE"
Se utilizeazã numai la introducerea mãrfurilor în ţara şi numai în cazurile în care se solicita un tratament tarifar preferenţial, înscriindu-se codurile aferente preferintelor tarifare, conform anexei nr. 11 la prezentele norme.

RUBRICA 37 - "REGIM"
Se foloseşte pentru codificarea regimurilor vamale şi a destinaţiilor vamale.
În prima caseta - se înscrie un cod format din patru cifre; primele doua cifre reprezintã codul regimul vamal sau a destinaţiei vamale solicitate pentru mãrfurile ce fac obiectul declaraţiei vamale, iar urmãtoarele doua codul regimului vamal precedent sau a destinaţiei vamale sub care au fost plasate anterior mãrfurile - utilizat pe o declaraţie vamalã depusa pentru marfa în cauza, într-un stadiu anterior.
Pentru toate articolele aceleiaşi declaraţii vamale (primara şi complementara) trebuie sa apara înscris la rubrica 37 aceeaşi codificare a regimului vamal sau a destinaţiei solicitate şi a celui(ei) precedent(e).
Codurile regimurilor vamale şi a destinaţiilor vamale utilizate sunt cele din anexa nr. 12 la prezentele norme.
Codul "00" se utilizeazã pentru codificarea regimului vamal precedent de tranzit, precum şi în cazul în care nu exista un regim precedent sau o destinaţie precedenta.
Pentru operaţiunile de export cu tranzit sau reexport cu tranzit, se utilizeazã numai codurile regimurilor vamale de export sau reexport.
Atunci când mãrfurile sunt plasate succesiv în mai multe regimuri vamale, respectiv iniţial sunt plasate într-un regim de perfecţionare activa, perfecţionare pasiva sau transformare sub control vamal şi ulterior au trecut într-un regim de antrepozitare, admitere temporarã sau au avut ca destinaţie o zona libera, care precede exportul/reexportul sau reimportul bunurilor rezultate, pe declaraţia vamalã de export/reexport sau reimport, în caseta regimului precedent, se înscrie obligatoriu codul regimului vamal de perfecţionare activa, perfecţionare pasiva sau transformare sub control vamal, dupã caz.
A doua caseta - se completeazã numai în cazul procedurii informatice de întocmire a declaraţiei vamale
Se înscrie un cod adiţional de trei cifre, din baza de date a sistemului informatic vamal, corespunzãtor actului normativ care constituie temeiul legal al acordãrii oricãrui fel de înlesniri fiscale pentru operaţiunea în cauza.

RUBRICA 38 - "GREUTATE NETA"
Aceasta rubrica este facultativã în cazul tranzitului. Se completeazã prin înscrierea în kilograme a greutatii nete a mãrfurilor - corespunzãtoare greutatii proprii a mãrfurilor fãrã ambalaj, exprimatã în numere întregi urmate de trei zecimale.

RUBRICA 39 - "CONTINGENT"
Se completeazã în toate situaţiile în care au fost instituite contingente cantitative sau valorice, prin înscrierea unuia dintre codurile prevãzute în anexa nr. 13 la norme.

RUBRICA 40 - "DECLARAŢIE SUMARĂ/DOCUMENT PRECEDENT"
Se completeazã prin înscrierea numãrului şi a datei declaraţiei sumare sau a documentului vamal precedent, urmat de codul biroului vamal emitent, separate printr-o bara.

RUBRICA 41 - "UNITĂŢI DE MĂSURA SUPLIMENTARE"
Nu se utilizeazã în cazul încheierii regimului de antrepozit vamal prin reexport.
Pentru celelalte regimuri vamale, se înscrie cantitatea aferentã articolului în cauza exprimatã într-o alta unitate de mãsura specifica decât kg. Codurile unitãţilor de mãsura specifice sunt cele din anexa nr. 14 la norme.
În cazul sistemului informatic unitãţile de mãsura sunt specificate în tabela tarifara corespunzãtoare.

RUBRICA 42 - "PREŢ ARTICOL"
Se utilizeazã în mod facultativ, înscriindu-se, atunci când se cunoaşte, valoarea fiecãrui articol care concura la valoarea total facturatã pentru ansamblul mãrfurilor declarate - înscrisã în rubrica nr. 22. Preţul se exprima în numere întregi urmate de doua zecimale.

RUBRICA 43 - "METODA DE EVALUARE"
Se utilizeazã în cazul operaţiunilor de introducere de bunuri în ţara care au la baza tranzacţii comerciale, înscriindu-se numãrul articolului potrivit cãruia se stabileşte metoda de evaluare utilizata pentru determinarea valorii în vama - din Acordul privind aplicarea art. VII din Acordul general pentru tarife şi comerţ, exceptând mãrfurile ale cãror preţuri definitive se stabilesc pe baza de cotatii bursiere, caz în care se înscrie codul "R", precum şi în cazul autovehiculelor folosite pentru care valoarea în vama se stabileşte conform art. 109 alin. (6) din Regulamentul de aplicare a Codului vamal al României, situaţie în care se înscrie codul "A.F.".
Se utilizeazã şi în cazul bunurilor pentru care valoarea definitiva se determina pe baza rezultatelor determinarilor cantitative şi calitative efectuate potrivit condiţiilor menţionate în contractele comerciale.

RUBRICA 44 - "MENŢIUNI SPECIALE; DOCUMENTE ANEXATE/CERTIFICATE ŞI AUTORIZAŢII"
Se înscriu codurile tuturor documentelor depuse pentru susţinerea declaraţiei vamale, în conformitate cu prevederile legale, potrivit anexei nr. 15 la prezentele norme. Elemente de identificare suplimentare cum sunt numãrul şi data emiterii documentelor în cauza se înscriu în borderoul documentelor anexate.
În procedura informatica, în plus, se completeazã automat de cãtre sistem elementele componente ale valorii statistice în expresie algebrica.
La încheierea unui regim vamal suspensiv se înscrie menţiunea "prezenta declaraţie încheie parţial/total declaraţia(tiile) vamalã(e) nr. ...", precum şi alte menţiuni, de felul: "marfa PA", numãrul şi data aprobãrii de cesionare a operaţiunii sau "produse compensatoare PA returnate", atunci când este cazul.
În cazul mãrfurilor plasate în regim vamal de tranzit sub supravegherea Serviciului Supraveghere Vamalã şi Lupta impotriva Fraudelor Vamale, în aceasta rubrica se înscrie menţiunea "transport însoţit de echipajul Serviciului de Supraveghere Vamalã şi Lupta impotriva Fraudelor Vamale din cadrul Direcţiei Regionale Vamale Interjudetene .........".

RUBRICA 45 - "AJUSTARE"
Se utilizeazã numai în cazul în care se face o ajustare a preţului plãtit sau de plãtit, înscriindu-se procentul aplicat asupra valorii tranzactionale (◄ %) sau în aplicarea reglementãrilor privind valoarea în vama a mãrfurilor importate, prin înscrierea unui coeficient.

RUBRICA 46 - "VALOAREA STATISTICA"
Valoarea statistica reprezintã:
- la export, valoarea bunurilor la locul şi momentul în care pãrãsesc teritoriul tarii;
- la import, valoarea mãrfurilor la locul şi momentul în care intra pe teritoriul tarii.
Valoarea statistica se înscrie exprimatã în moneda nationala şi se determina prin transformarea în lei a monedei facturate, conform prevederilor legale.
Valoarea statistica se calculeazã astfel:
- în cazul vânzãrii sau cumpãrãrii, pe baza totalului sumei facturate a bunurilor;
- în alte cazuri, pe baza totalului sumei care ar fi fost facturate în cazul vânzãrii sau cumpãrãrii.
În cazurile în care valoarea este stabilitã în funcţie de acorduri sau alte reglementãri în acest domeniu, suplimentare fata de prevederile conţinute în Codul vamal al României, valoarea stabilitã potrivit prevederilor Codului vamal este consideratã ca fiind valoare statistica.
Valoarea statistica trebuie sa includã numai elementele constitutive (transport şi asigurare, etc.) referitoare la acea parte a transportului care:
- în cazul mãrfurilor exportate, are loc pe teritoriul tarii,
- în cazul mãrfurilor importate, are loc în afarã teritoriului tarii.
Valoarea statistica nu include taxe percepute la import sau export, cum sunt: taxele vamale, TVA, accize, prime la export sau alte taxe similare.
Pentru bunurile supuse unor operaţiuni de procesare, inclusiv reparaţiile, valoarea statistica trebuie sa fie determinata ca şi când bunul ar fi fost produs în întregime în ţara de procesare (reparatie), la valoarea de piata a bunurilor importate sau exportate.
Pentru bunurile folosite ca mediu de transport al informaţiilor (suport informatic) cum sunt dischetele, benzile magnetice, filmele, planurile, casetele audio şi video, CD-ROM-urile, care sunt schimbate în scopul furnizarii de informaţii de uz general, altele decât cele menţionate la punctul 11 lit. j, valoarea statistica se formeazã pe baza costului total, format din costul suportului şi al informatiei care este transportatã.

RUBRICA 47 - "CALCULUL IMPOZITARILOR"
Se completeazã atunci când sunt de plãtit sau de garantat drepturi vamale, dar şi atunci când exista o prevedere legalã cu privire la amânarea plãţii sau la scutirea de la plata sau garantare.
În prima coloana - se înscrie tipul drepturilor vamale, folosind un cod, în conformitate cu anexa nr. 16 la prezentele Norme.
Codurile drepturilor vamale se înscriu pentru fiecare marfa determinata distinct din punct de vedere al codului tarifar.
În a doua coloana - se înscrie baza de impozitare determinata potrivit prevederilor legale referitoare la acele taxe, impozite sau eventuale garanţii suplimentare.
În a treia coloana - se înscrie procentul taxei vamale sau, dupã caz, cota procentualã sau suma fixa pentru alte drepturi stabilitã prin acte normative.
În a patra coloana - se indica cuantumul drepturilor vamale.
În a cincea coloana - se înscrie modul de acoperire (plata, garantare, scutire sau suspendare/amânare) a drepturilor vamale folosind un cod format dintr-o cifra, conform anexei nr. 17 la prezentele norme.

RUBRICA 48 - "REPORT DE PLATA"
Se completeazã în cazul în care plata unor drepturi vamale se efectueazã din depozite bãneşti constituite în avans în contul autoritãţii vamale. În aceste situaţii se înscrie codul depozitului banesc preluat din datele contabile ale biroului vamal respectiv.

RUBRICA 49 - "IDENTIFICAREA ANTREPOZITULUI"
În prima parte a rubricii, în cazul plasarii mãrfurilor în antrepozit vamal sau la încheierea acestuia, se înscrie majuscula literei corespunzãtoare tipului de antrepozit, potrivit Regulamentului de aplicare a Codului vamal al României, urmatã de numãrul autorizaţiei de antrepozit vamal.
În sistem informatic se înscrie codul antrepozitului.
În a doua jumãtate a rubricii, în cazul plasarii mãrfurilor sub un regim vamal suspensiv, se înscrie termenul acordat de autoritatea vamalã pentru încheierea regimului, exprimat în luni.

RUBRICA 50 - "PRINCIPAL OBLIGAT"
Se utilizeazã numai în cazul tranzitului sau a exportului cu tranzit.
Se indica datele de referinta ale titularului de tranzit, respectiv: denumirea şi adresa acestuia sau a împuternicitului legal, precum şi numele şi prenumele persoanei abilitate sa semneze în numele lui.
La "Nr." se înscrie numãrul autorizaţiei de principal obligat.
Originalul semnãturii persoanei abilitate sa semneze în numele titularului, trebuie sa figureze pe exemplarul 1 sau 1/6 al declaraţiei vamale de tranzit.

RUBRICA 51 - "BIROUL VAMAL DE TRECERE PREVĂZUT ŞI ŢARA"
Se utilizeazã facultativ.

RUBRICA 52 - "GARANŢIE"
Se utilizeazã numai în cazul tranzitului indicandu-se tipul de garanţie.
În prima caseta - se înscrie numãrul şi data documentului de garanţie, denumirea şi codul biroului vamal la care aceasta este constituitã; în situaţia în care operaţiunea de tranzit se realizeazã cu exceptare sau amânare ori scutire de la garantarea drepturilor vamale, în prima caseta a rubricii se înscrie şi baza legalã a acordãrii acestei facilitãţi.
În a doua caseta - nu se utilizeazã decât în cazul sistemului de tranzit comun.

RUBRICA 53 - "BIROUL VAMAL DE DESTINAŢIE"
Se utilizeazã numai în cazul tranzitului, indicandu-se codul şi denumirea biroului vamal la care mãrfurile trebuie sa fie prezentate pentru a încheia operaţiunea de tranzit.

RUBRICA 54 - "LOCUL ŞI DATA/SEMNATURA ŞI NUMELE DECLARANTULUI/REPREZENTANTULUI"
Se înscriu locul şi data depunerii declaraţiei vamale, precum şi denumirea persoanei juridice care declara mãrfurile. Aceste date se certifica prin semnatura olografã a persoanei fizice, îndrituite sau a celei împuternicite sa o reprezinte, care a completat datele din declaraţia vamalã, în cazul persoanelor juridice se aplica şi ştampila.
În cazul în care declararea se face pe baza de împuternicire de vamuire, se înscrie şi numãrul acesteia.
Se poate folosi şi pentru completarea numãrului şi datei corespondente operaţiunii în cauza din registrul de evidenta al bunurilor la import (R2) al biroului vamal în cauza.
Când formalitãţile vamale sunt realizate prin intermediul unor sisteme informatizate publice sau private, autoritatea vamalã poate aviza favorabil înlocuirea semnãturii olografe printr-o alta tehnica echivalenta de identificare care se poate baza pe utilizarea codurilor şi care produce aceleaşi efecte juridice ca şi semnatura olografã. Aceasta facilitate poate fi acordatã numai dacã sunt îndeplinite condiţiile tehnice şi administrative stabilite de Direcţia Generalã a Vamilor.
Dacã declaraţia se întocmeşte prin intermediul sistemelor informatice folosindu-se semnatura electronica, persoana care a completat declaraţia vamalã în detaliu trebuie sa-şi înscrie numele şi semnatura în original pe o fotocopie aferentã fiecãrei declaraţii vamale înregistrate şi tipãrite, şi care urmeazã a fi depusa la biroul vamal.

RUBRICA 55 - "TRANSBORDARE"
Se completeazã de cãtre transportator atunci când are loc o transbordare a mãrfurilor dintr-un mijloc de transport în altul sau dintr-un container în altul. Se indica locul şi data, identitatea şi felul noului mijloc de transport.
Menţiunile pot fi fãcute şi manual.

RUBRICA 56 - "ALTE INCIDENTE ÎN CURSUL TRANSPORTULUI/RELATAREA FAPTELOR ŞI MĂSURILE LUATE"
Se utilizeazã numai pentru operaţiunile de tranzit şi cuprinde referiri asupra incidentelor avute pe parcursul tranzitarii mãrfurilor, cum ar fi: rupere de sigilii, lipsuri sau distrugeri de mãrfuri.
Menţiunile pot fi fãcute şi manual.
Când mãrfurile sunt încãrcate pe o semiremorca, în cazul schimbãrii vehiculului tractor în timpul transportului (fãrã sa aibã loc manipularea sau transbordarea mãrfurilor), se vor înscrie numai numãrul de înmatriculare şi naţionalitatea noului vehicul tractor.

RUBRICA A - "VAMA DE EXPEDIERE/DE EXPORT/DE DESTINAŢIE"
Se înscrie codul şi denumirea biroului vamal, numãrul şi data declaraţiei vamale, în cazul procedurii informatice nr. de înregistrare de forma Ixxxxx şi data înregistrãrii sunt atribuite în mod automat de cãtre sistem. Se înscriu de asemenea numãrul şi data manifestului încãrcãturii care însoţeşte mãrfurile.
Aceste date se certifica de cãtre agentul vamal desemnat sa procedeze la acceptarea declaraţiei vamale prin aplicarea semnãturii şi ştampilei personale.

RUBRICA B - "INFORMAŢII CONTABILE"
Agentul vamal însãrcinat cu controlul financiar preventiv de drept, verifica dacã cuantumul sumelor înscrise în documentele de plata sau de garantare corespunde cu cuantumul drepturilor înscrise în declaraţia vamalã şi înscrie aceste date pe borderoul contabil. În cazul în care se constata ca datoria vamalã este acoperitã prin instrumentele de plata sau de garantare depuse, în funcţie de regimul vamal solicitat, agentul vamal va înscrie în rubrica B numãrul şi data documentului justificativ care sta la baza înregistrãrilor în contabilitate şi certifica aceste date prin aplicarea ştampilei personale şi a semnãturii pe declaraţia vamalã.
În aceasta rubrica dupã efectuarea controlului financiar preventiv se înscrie numãrul şi data borderoului contabil, precum şi numãrul şi data validãrii contabile a declaraţiei vamale.
În cazul declaraţiilor vamale depuse prin sistem informatic aceasta rubrica conţine datele referitoare la:
- numãrul de validare - numãrul/versiunea şi data, de forma Vxxxxxx/y, unde xxxxxx este un numãr secvential atribuit de cãtre sistemul informatic pe declaraţia vamalã, iar y reprezintã numãrul modificãrilor efectuate asupra declaraţiei vamale validate informatic;
- numãrul şi data borderoului contabil care evidenţiazã plata sau garantarea datoriei vamale, de forma Rxxxxxx, unde xxxxxx este un numãr secvential atribuit de cãtre sistemul informatic pe declaraţia vamalã;
- cuantumul garanţiei/plãţii drepturilor vamale de import, al taxei de utilizare a sistemului informatic total taxe/totalul sumelor menţionate, înscrise automat de cãtre sistemul informatic.

RUBRICA C - "VAMA DE PLECARE"
Se completeazã pentru toate regimurile vamale dacã au fost îndeplinite condiţiile şi au fost efectuate formalitãţile de vamuire. Agentul vamal desemnat sa acorde liberul de vama înscrie menţiunea "L.V." şi data acordãrii acestuia, certificând cele înscrise prin aplicarea semnãturii şi ştampilei personale.

RUBRICA D - "CONTROLAT LA VAMA DE PLECARE"
Se utilizeazã de cãtre agenţii vamali desemnaţi sa efectueze controlul documentar, precum şi de cãtre agenţii vamali desemnaţi sa efectueze controlul fizic la biroul vamal de plecare, completandu-se dupã cum urmeazã:
i) Confirmarea efectuãrii controlului documentar se realizeazã de cãtre agentul vamal desemnat în acest sens prin înscrierea în partea dreapta a rubricii D a menţiunii "C.D. - conform" şi aplicarea semnãturii şi ştampilei personale, iar în cazul regimurilor vamale suspensive se înscrie şi termenul limita de încheiere a operaţiunii. Dacã la controlul documentar sunt constatate neconcordante, existenta unor consemne, lipsa unor documente, completarea incorectã a declaraţiei vamale, agentul vamal desemnat înscrie în partea dreapta a rubricii D menţiunea "vezi rubrica E".
ii) Confirmarea efectuãrii controlului fizic se realizeazã de cãtre agentul vamal desemnat în acest sens prin înscrierea - atunci când rezultatele certifica încadrarea în prevederile legale a menţiunii "C.F. - conform", în partea stanga a rubricii D (Rezultat:), precum şi a numãrului şi seriilor sigiliilor vamale aplicate.
Aceste date se certifica de cãtre agentul vamal desemnat prin aplicarea semnãturii şi ştampilei personale.
Rezultatele controlului fizic şi, dupã caz, neconcordantele constatate cu privire la felul, cantitatea, originea, marca mãrfurilor, etc., se completeazã în rubrica E, dupã înscrierea în partea stanga a rubricii D (Semnatura:) a menţiunii "vezi rubrica E".
iii) Atunci când operaţiunea de vamuire nu face obiectul unui control fizic, agentul vamal desemnat pentru controlul documentar va înscrie menţiunea "fãrã C.F." în partea stanga a rubricii D (Rezultat:) şi certifica aceasta prin aplicarea semnãturii şi ştampilei personale.

RUBRICA E - "CONTROLAT LA VAMA DE EXPEDIŢIE/EXPORT"
Cuprinde menţiunile agenţilor vamali desemnaţi sa realizeze controlul documentar şi controlul fizic la biroul vamal de plecare certificate pe baza semnãturii şi ştampilei personale a acestora.
Rezultatele controlului fizic trebuie sa conţinã date privind:
a) numãrul coletelor deschise;
b) numãrul şi data proceselor-verbale de prelevare a esantioanelor;
c) data şi locul efectuãrii controlului, însoţite de una din urmãtoarele menţiuni:
- "efectuat control prin observare", pentru mãrfurile de masa;
- "efectuat control prin sondaj, deschis ... (nr. şi mãrcile coletelor)", pentru mãrfurile ambalate în colete;
- "efectuat control prin citirea contorului", pentru mãrfurile transportate prin conducte sau pentru energia electrica.
Dacã constatãrile controlului documentar şi/sau fizic nu sunt conforme cu datele înscrise în declaraţia vamalã sau documentele anexa la aceasta, agentul vamal va înscrie observaţiile sale în rubrica E a exemplarului 1 sau 1/6. În aceasta situaţie se menţioneazã obligatoriu datele referitoare la actul de constatare încheiat, precum şi mãsurile dispuse de autoritatea vamalã, respectiv nr. şi data procesului-verbal de constatare şi/sau a procesului-verbal preliminar, precum şi a adeverintei de reţinere a bunurilor, atunci când e cazul, etc.
În rubrica E a exemplarului 1 sau 1/6 al declaraţiei vamale se înscriu şi observaţiile agenţilor vamali din cadrul biroului vamal respectiv, abilitaţi sa efectueze controlul ulterior.

RUBRICA F - "VIZA AUTORITĂŢILOR COMPETENTE"
Se utilizeazã în cazul transbordarii mãrfurilor de pe un mijloc de transport pe altul, în timpul operaţiunii de tranzit. Se înscrie numãrul permisului de transbordare şi data emiterii, numãrul şi seria noilor sigilii vamale aplicate. Aceste date se certifica de cãtre agentul vamal sub supravegherea cãruia s-a efectuat operaţiunea de transbordare.

RUBRICA G - "VIZA AUTORITĂŢILOR COMPETENTE"
În cazul în care rubrica 56 cuprinde menţiuni, autoritatea vamalã certifica datele din aceasta rubrica, numai dacã operaţiunea de transbordare a fost efectuatã sub supraveghere vamalã.

RUBRICA H - "CONTROL ULTERIOR"
Nu se utilizeazã.

RUBRICA I - "CONTROLAT DE VAMA DE DESTINAŢIE (TRANZIT)"
Se utilizeazã numai în cazul tranzitului înscriindu-se numãrul şi data sub care a fost înregistratã operaţiunea în registrul de evidenta al biroului vamal de destinaţie, precum şi menţiunile cu privire la rezultatele controlului vamal.
Datele se certifica prin semnarea şi aplicarea ştampilei personale a agentului vamal desemnat sa ţinã evidenta operaţiunilor de tranzit.

RUBRICA J - "CONTROLAT LA VAMA DE DESTINAŢIE"
Se utilizeazã de cãtre agenţii vamali desemnaţi sa efectueze controlul documentar şi controlul fizic la biroul vamal de destinaţie şi cuprinde menţiunile acestora certificate pe baza semnãturii şi ştampilei personale.
i) Confirmarea efectuãrii controlului documentar se realizeazã de cãtre agentul vamal desemnat în acest sens prin înscrierea în partea dreapta a rubricii J a menţiunii "C.D. - conform" şi aplicarea semnãturii şi ştampilei personale. În cazul regimurilor vamale suspensive se înscrie şi termenul limita de încheiere a operaţiunii.
Dacã la controlul documentar sunt constatate neconcordante, existenta unor consemne, lipsa unor documente sau completarea incorectã a declaraţiei vamale, agentul vamal desemnat înscrie în partea dreapta a rubricii J menţiunea "vezi verso rubrica J".
ii) Confirmarea efectuãrii controlului fizic se realizeazã de cãtre agentul vamal desemnat în acest sens prin înscrierea - atunci când rezultatele confirma încadrarea în prevederile legale - a menţiunii "C.F.- conform" în partea stanga a rubricii J. Aceste date se certifica de cãtre agentul vamal prin aplicarea semnãturii şi ştampilei personale.
Rezultatele controlului fizic şi, dupã caz, neconcordantele constatate cu privire la felul, cantitatea, originea, marca mãrfurilor, etc., se completeazã în rubrica J de pe verso-ul exemplarului 6 sau 1/6, dupã înscrierea în partea stanga a rubricii J, a menţiunii "vezi verso rubrica J".
Datele rezultate în urma controlului fizic se înscriu în rubrica J de pe verso-ul exemplarului şi cuprind, în funcţie de felul mãrfurilor şi modul de ambalare a acestora, urmãtoarele:
a) numãrul cotetelor deschise;
b) numãrul şi data proceselor-verbale de prelevare a esantioanelor;
c) data şi locul efectuãrii controlului, însoţite de una din urmãtoarele menţiuni:
- "efectuat control prin observare", pentru mãrfurile de masa;
- "efectuat control prin sondaj, deschis ... (nr. şi mãrcile coletelor)", pentru mãrfurile ambalate în colete;
- "efectuat control prin citirea contorului", pentru mãrfurile transportate prin conducte sau pentru energia electrica.
Dacã constatãrile controlului documentar şi/sau fizic nu sunt conforme cu datele înscrise în declaraţia vamalã sau în documentele anexate acesteia, agentul vamal va înscrie observaţiile sale în rubrica J de pe spatele exemplarului 6 sau 1/6.
În aceasta situaţie se menţioneazã obligatoriu datele referitoare la actul de constatare încheiat, precum şi mãsurile dispuse de autoritatea vamalã, respectiv nr. şi data procesului-verbal de constatare şi/sau al procesului-verbal preliminar, precum şi al adeverintei de reţinere a bunurilor, atunci când e cazul, etc.
iii) Atunci când operaţiunea de vamuire nu face obiectul unui control fizic, agentul vamal desemnat pentru controlul documentar va înscrie menţiunea "fãrã C.F." în partea stanga a rubricii J şi certifica aceasta menţiune prin aplicarea semnãturii şi ştampilei personale.
În rubrica J de pe spatele exemplarului 6 sau 1/6 a declaraţiei vamale se înscriu şi observaţiile agenţilor vamali din cadrul biroului vamal respectiv, abilitaţi sa efectueze controlul ulterior.
25. Atunci când formalitãţile de vamuire se realizeazã prin intermediul unor sisteme informatice care asigura inclusiv tipãrirea la imprimanta a declaraţiilor vamale în detaliu, autoritatea vamalã poate aproba autentificarea declaraţiilor direct prin aceste sisteme.
Pe mãsura ce declaraţiile sunt prelucrate, parcurgandu-se etapele prevãzute în procesul de vamuire, stampilele aparţinând agenţilor vamali, precum şi semnãturile olografe ale acestora pot fi înlocuite conform prevederilor art. 73 alin. 2 din Regulamentul de aplicare a Codului vamal cu coduri atribuite de sistemul informatic vamal, în mod corespunzãtor.

CAP. 4
DISPOZIŢII FINALE ŞI TRANZITORII

26. Persoanele juridice romane autorizate sa imprime formulare de declaraţii vamale în detaliu potrivit <>Deciziei nr. 946/1997 a Directorului general al Direcţiei Generale a Vamilor, cu modificãrile ulterioare, pot imprima în continuare formulare de declaraţii vamale în detaliu potrivit avizului primit şi cu condiţia respectãrii condiţiei menţionate la punctul 9 alin. 2 din prezentele norme.
Stocurile de formulare tipãrite anterior intrãrii în vigoare a prezentelor norme pot fi folosite pana la epuizarea acestora, dar nu pe o perioada mai mare de un an calendaristic de la data intrãrii în vigoare.
Persoanele care nu dispun de avizul Direcţiei Generale a Vamilor şi intenţioneazã sa desfãşoare o astfel de activitate, sunt obligate sa obţinã autorizaţia în cauza, potrivit prezentelor norme.
27. Atunci când, cu ocazia declarãrii bunurilor pe baza formularelor declaraţiilor vamale în detaliu, imprimate în baza aprobãrii Direcţiei Generale a Vamilor, birourile vamale constata ca formularele declaraţiei vamale în detaliu prezentate la vamuire, incalca una sau mai multe din condiţiile stabilite prin prezentele Norme tehnice, acestea au obligaţia de a suspenda imediat declararea mãrfurilor pe baza acestor formulare şi de a le retine. Formularele în cauza sunt remise Direcţiei Generale a Vamilor împreunã cu o informare scrisã privind cele constatate, care, prin intermediul structurilor organizatorice specializate, va lua mãsuri legale privind interzicerea punerii în uz a seturilor de declaraţii neconforme.
28. Anexele la prezentele norme sunt actualizate sau modificate de cãtre Direcţia Generalã a Vamilor, potrivit dispoziţiilor art. 39 alin. 3 din Regulamentul de aplicare a Codului vamal.




ANEXA 1


la norme
--------



┌───────────────────────────────────────────┬──────────────────────────────────┐
│ I │ II │
├───────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────┤
│ Campurile de date din exemplarul │ Campurile de date din celelalte │
│ 1 sau 1/6 din setul fractionat al │ exemplare ale setului fractionat │
│ declaraţiei vamale în detaliu │ al declaraţiei vamale în detaliu │
│ ├───┬────┬────┬────┬───┬───┬───┬───┤
│ │ 2 │ 3 │ 4 │ 5 │ 7 │2/7│3/8│4/5│
├───────────────────────────────────────────┼───┼────┼────┼────┼───┼───┼───┼───┤
│Câmpul echivalent rubricii A │ x │ x │ x │ │ │ x │ x │ x │
├───────────────────────────────────────────┼───┼────┼────┼────┼───┼───┼───┼───┤
│Câmpul echivalent rubricii 1: │ │ │ │ │ │ │ │ │
│- prima caseta │ x │ x │ x │ x │ x │ x │ x │ x │
│ ├───┼────┼────┼────┼───┼───┼───┼───┤
│- a doua caseta │ x │ x │ │ │ │ x │ x │ │
│ ├───┼────┼────┼────┼───┼───┼───┼───┤
│- a treia caseta │ x │ x │ x │ x │ x │ x │ x │ x │
├───────────────────────────────────────────┼───┼────┼────┼────┼───┼───┼───┼───┤
│Câmpul echivalent rubricii 2 │ x │ x │ x │ x │ │ x │ x │ x │
├───────────────────────────────────────────┼───┼────┼────┼────┼───┼───┼───┼───┤
│Câmpul echivalent rubricilor 3-6 │ x │ x │ x │ x │ x │ x │ x │ x │
├───────────────────────────────────────────┼───┼────┼────┼────┼───┼───┼───┼───┤
│Câmpul echivalent rubricii 7 │ x │ x │ │ │ │ x │ x │ │
├───────────────────────────────────────────┼───┼────┼────┼────┼───┼───┼───┼───┤
│Câmpul echivalent rubricii 8 │ x │ x │ x │ x │ │ x │ x │ x │
├───────────────────────────────────────────┼───┼────┼────┼────┼───┼───┼───┼───┤
│Câmpul echivalent rubricilor 9-11 │ x │ x │ │ │ │ x │ x │ │
├───────────────────────────────────────────┼───┼────┼────┼────┼───┼───┼───┼───┤
│Câmpul nenumerotat din dreapta rubricii 11 │ x │ x │ │ │ │ x │ x │ │
├───────────────────────────────────────────┼───┼────┼────┼────┼───┼───┼───┼───┤
│Câmpul echivalent rubricii 13 │ x │ x │ │ │ │ x │ x │ │
├───────────────────────────────────────────┼───┼────┼────┼────┼───┼───┼───┼───┤
│Câmpul echivalent rubricii 14 │ x │ x │ x │ │ │ x │ x │ x │
├───────────────────────────────────────────┼───┼────┼────┼────┼───┼───┼───┼───┤
│Câmpul echivalent rubricii 15 │ x │ x │ x │ x │ x │ x │ x │ x │
├───────────────────────────────────────────┼───┼────┼────┼────┼───┼───┼───┼───┤
│Câmpul echivalent rubricilor 15a/b şi 17a/b│ x │ x │ │ │ │ x │ x │ │
├───────────────────────────────────────────┼───┼────┼────┼────┼───┼───┼───┼───┤
│Câmpul echivalent rubricii 16 │ x │ x │ │ │ x │ x │ x │ │
├───────────────────────────────────────────┼───┼────┼────┼────┼───┼───┼───┼───┤
│Câmpul echivalent rubricii 17 │ x │ x │ x │ x │ x │ x │ x │ x │
├───────────────────────────────────────────┼───┼────┼────┼────┼───┼───┼───┼───┤
│Câmpul echivalent rubricilor 18 şi 19 │ x │ x │ x │ x │ │ x │ x │ x │
├───────────────────────────────────────────┼───┼────┼────┼────┼───┼───┼───┼───┤
│Câmpul echivalent rubricii 20 │ x │ x │ │ │ │ x │ x │ │
├───────────────────────────────────────────┼───┼────┼────┼────┼───┼───┼───┼───┤
│Câmpul echivalent rubricii 21 │ x │ x │ x │ x │ │ x │ x │ x │
├───────────────────────────────────────────┼───┼────┼────┼────┼───┼───┼───┼───┤
│Câmpul echivalent rubricilor 22 - 24 │ x │ x │ │ │ │ x │ x │ │
├───────────────────────────────────────────┼───┼────┼────┼────┼───┼───┼───┼───┤
│Câmpul echivalent rubricii 25 │ x │ x │ x │ x │ │ x │ x │ x │
├───────────────────────────────────────────┼───┼────┼────┼────┼───┼───┼───┼───┤
│Câmpul echivalent rubricii 26 │ x │ x │ │ │ │ x │ x │ │
├───────────────────────────────────────────┼───┼────┼────┼────┼───┼───┼───┼───┤
│Câmpul echivalent rubricii 27 │ x │ x │ x │ x │ │ x │ x │ x │
├───────────────────────────────────────────┼───┼────┼────┼────┼───┼───┼───┼───┤
│Câmpul echivalent rubricilor 28 - 30 │ x │ x │ │ │ │ x │ x │ │
├───────────────────────────────────────────┼───┼────┼────┼────┼───┼───┼───┼───┤
│Câmpul echivalent rubricilor 31 şi 32 │ x │ x │ x │ x │ x │ x │ x │ x │
├───────────────────────────────────────────┼───┼────┼────┼────┼───┼───┼───┼───┤
│Câmpul echivalent rubricii 33 │ │ │ │ │ │ │ │ │
│- prima caseta │ x │ x │ x │ x │ x │ x │ x │ x │
│ ├───┼────┼────┼────┼───┼───┼───┼───┤
│- restul de casete │ x │ x │ │ │ │ x │ x │ │
├───────────────────────────────────────────┼───┼────┼────┼────┼───┼───┼───┼───┤
│Câmpul echivalent rubricii 34 a/b │ x │ x │ │ │ │ x │ x │ │
├───────────────────────────────────────────┼───┼────┼────┼────┼───┼───┼───┼───┤
│Câmpul echivalent rubricii 35 │ x │ x │ x │ x │ x │ x │ x │ x │
├───────────────────────────────────────────┼───┼────┼────┼────┼───┼───┼───┼───┤
│Câmpul nenumerotat din dreapta rubricii 35 │ x │ x │ │ │ │ x │ x │ │
├───────────────────────────────────────────┼───┼────┼────┼────┼───┼───┼───┼───┤
│Câmpul echivalent rubricii 37 │ x │ x │ │ │ │ x │ x │ │
├───────────────────────────────────────────┼───┼────┼────┼────┼───┼───┼───┼───┤
│Câmpul echivalent rubricii 38 │ x │ x │ x │ x │ x │ x │ x │ x │
├───────────────────────────────────────────┼───┼────┼────┼────┼───┼───┼───┼───┤
│Câmpul echivalent rubricii 39 │ x │ x │ │ │ │ x │ x │ │
├───────────────────────────────────────────┼───┼────┼────┼────┼───┼───┼───┼───┤
│Câmpul echivalent rubricii 40 │ x │ x │ x │ x │ │ x │ x │ x │
├───────────────────────────────────────────┼───┼────┼────┼────┼───┼───┼───┼───┤
│Câmpul echivalent rubricii 41 │ x │ x │ │ │ │ x │ x │ │
├───────────────────────────────────────────┼───┼────┼────┼────┼───┼───┼───┼───┤
│Câmpul nenumerotat din dreapta rubricii 41 │ x │ x │ │ │ │ x │ x │ │
├───────────────────────────────────────────┼───┼────┼────┼────┼───┼───┼───┼───┤
│Câmpul echivalent rubricii 44 │ x │ x │ x │ x │ │ x │ x │ x │
├───────────────────────────────────────────┼───┼────┼────┼────┼───┼───┼───┼───┤
│Câmpul nenumerotat din dreapta rubricii │ x │ x │ │ │ │ x │ x │ │
│"Cod MS" │ │ │ │ │ │ │ │ │
├───────────────────────────────────────────┼───┼────┼────┼────┼───┼───┼───┼───┤
│Câmpul echivalent rubricilor 46-49 │ x │ x │ │ │ │ x │ x │ │
├───────────────────────────────────────────┼───┼────┼────┼────┼───┼───┼───┼───┤
│Câmpul echivalent rubricii B │ x │ x │ │ │ │ x │ x │ │
├───────────────────────────────────────────┼───┼────┼────┼────┼───┼───┼───┼───┤
│Câmpul echivalent rubricilor 50, C şi 51-53│ x │ x │ x │ x │ x │ x │ x │ x │
├───────────────────────────────────────────┼───┼────┼────┼────┼───┼───┼───┼───┤
│Câmpul echivalent rubricilor D sau D/J │ x │ x │ x │ │ │ x │ x │ x │
├───────────────────────────────────────────┼───┼────┼────┼────┼───┼───┼───┼───┤
│Câmpul echivalent rubricii 54 │ x │ x │ x │ │ │ x │ x │ x │
├───────────────────────────────────────────┼───┼────┼────┼────┼───┼───┼───┼───┤
│Câmpul echivalent rubricii 55* │ / │ / │ │ │ / │ / │ / │ │
├───────────────────────────────────────────┼───┼────┼────┼────┼───┼───┼───┼───┤
│Câmpul echivalent rubricii F* │ / │ / │ │ │ / │ / │ / │ │
└───────────────────────────────────────────┴───┴────┴────┴────┴───┴───┴───┴───┘



--------
*) Se regãsesc numai în exemplarele 4, 5 şi 4/5.


Instrucţiuni de interpretare a anexei

1. În coloana "I" din tabel sunt definite campurile de date ale exemplarului nr. 1 (în cazul procedurii manuale de completare) sau 1/6 (în cazul procedurii informatice de completare) al declaraţiei vamale în detaliu.
2. În dreptul fiecãrui camp de date, în coloana nr. II, se evidenţiazã activarea sau neutralizarea proprietãţii de autocopiere a datelor pe campurile de date corespondente din celelalte exemplare ale declaraţiei vamale în detaliu din setul utilizat (respectiv 2, 3, 4, 5, 7 - în cazul procedeului manual de completare sau 2/7, 3/8 şi 4/5 - în cazul procedeului informatic de completare).
3. Interpretarea informaţiilor conţinute în coloana nr. II a tabelului, este urmãtoarea:
a) dacã într-o caseta este înscris semnul "x", înseamnã ca în acel camp, aparţinând exemplarului declaraţiei vamale corespunzãtor numãrului de pe verticala, datele inscriptionate pe exemplarul 1 (în cazul procedurii manuale de completare) sau 1/6 (în cazul procedurii informatice de completare) se autocopiaza;
b) dacã într-o caseta nu este înscris semnul "x" înseamnã ca, în acel camp, aparţinând exemplarului declaraţiei vamale corespunzãtor numãrului de pe verticala, datele inscriptionate pe exemplarul 1 (în cazul procedurii manuale de completare) sau 1/6 (în cazul procedurii informatice de completare), nu se autocopiaza.
4. Din punct de vedere tehnic, aplicarea instrucţiunilor de mai sus presupune neutralizarea proprietãţii de autocopiere a hârtiei pe acele câmpuri de date, pentru care este înscris "x" în coloana II a tabelului de mai sus.





ANEXA 2


la norme
--------

Codurile ţãrilor conform standardului RC-CE 2020/2001



┌────┬────────┬────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│Nr. │Cod ţara│ Denumire ţara │
│crt.│ │ │
├────┼────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 1 │ AF │Afganistan │
├────┼────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 2 │ ZA │Africa de sud │
├────┼────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 3 │ AL │Albania │
├────┼────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 4 │ DZ │Algeria │
├────┼────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 5 │ AD │Andorra │
├────┼────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 6 │ AO │Angola │
├────┼────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 7 │ AI │Anguilla │
├────┼────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 8 │ AQ │Antarctica │
├────┼────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 9 │ AG │Antigua şi Barbados │
├────┼────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 10 │ AN │Antilele Olandeze │
├────┼────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 11 │ SA │Arabia Saudita │
├────┼────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 12 │ AR │Argentina │
├────┼────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 13 │ AM │Armenia │
├────┼────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 14 │ AW │Aruba │
├────┼────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 15 │ AU │Australia │
├────┼────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 16 │ AT │Austria │
├────┼────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 17 │ AZ │Azerbaidjan │
├────┼────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 18 │ BS │Bahamas │
├────┼────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 19 │ BH │Bahrein │
├────┼────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 20 │ BD │Bangladesh │
├────┼────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 21 │ BB │Barbados │
├────┼────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 22 │ BE │Belgia │
├────┼────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 23 │ BZ │Belize │
├────┼────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 24 │ BJ │Benin │
├────┼────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 25 │ BY │Bielorusia │
├────┼────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 26 │ BO │Bolivia │
├────┼────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 27 │ BA │Bosnia şi Hertegovina │
├────┼────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 28 │ BW │Botswana │
├────┼────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 29 │ BF │Bourkina Fasso │
├────┼────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 30 │ BR │Brazilia │
├────┼────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 31 │ BN │Brunei Darussalam │
├────┼────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 32 │ BG │Bulgaria │
├────┼────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 33 │ BI │Burundi │
├────┼────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 34 │ BT │Buthan │
├────┼────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 35 │ KH │Cambodgia │
├────┼────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 36 │ CM │Camerun │
├────┼────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 37 │ CA │Canada │
├────┼────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 38 │ CV │Insulele Capului │
├────┼────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 39 │ CZ │Cehia │
├────┼────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 40 │ XC │Ceuta │
├────┼────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 41 │ CL │Chile │
├────┼────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 42 │ CN │China │
├────┼────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 43 │ TD │Ciad │
├────┼────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 44 │ CY │Cipru │
├────┼────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 45 │ CI │Coasta de Fildes │
├────┼────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 46 │ CO │Columbia │
├────┼────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 47 │ CG │Congo │
├────┼────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 48 │ KP │Coreea Nord │
├────┼────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 49 │ KR │Coreea Sud │
├────┼────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 50 │ CR │Costa Rica │
├────┼────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 51 │ HR │Croatia │
├────┼────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 52 │ CU │Cuba │
├────┼────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 53 │ DK │Danemarca │
├────┼────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 54 │ DJ │Djibouti │
├────┼────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 55 │ DM │Dominica │
├────┼────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 56 │ EC │Ecuador │
├────┼────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 57 │ EG │Egipt │
├────┼────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 58 │ CH │Elvetia │
├────┼────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 59 │ AE │Emiratele Arabe Unite │
├────┼────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 60 │ ER │Eritreea │
├────┼────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 61 │ EE │Estonia │
├────┼────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 62 │ ET │Etiopia │
├────┼────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 63 │ RU │Federaţia Rusa │
├────┼────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 64 │ PH │Filipine │
├────┼────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 65 │ FI │Finlanda │
├────┼────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 66 │ PS │Fisia Gaza şi Ter. De Vest │
├────┼────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 67 │ FR │Franta, inclusiv Guadelupa, Guyana Franceza, Insulele Reunion, │
│ │ │Martinica, Monaco │
├────┼────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 68 │ GA │Gabon │
├────┼────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 69 │ GM │Gambia │
├────┼────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 70 │ GS │Georgia Sud-Insulele Sand │
├────┼────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 71 │ DE │Germania │
├────┼────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 72 │ GH │Ghana │
├────┼────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 73 │ GI │Gibraltar │
├────┼────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 74 │ GR │Grecia │
├────┼────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 75 │ GD │Grenada │
├────┼────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 76 │ GL │Groenlanda │
├────┼────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 77 │ GE │Gruzia (Georgia) │
├────┼────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 78 │ GU │Guam │
├────┼────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 79 │ GT │Guatemala │
├────┼────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 80 │ GN │Guineea │
├────┼────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 81 │ GW │Guineea Bissau │
├────┼────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 82 │ GQ │Guineea Ecuatoriala │
├────┼────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 83 │ GY │Guyana │
├────┼────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 84 │ HT │Haiti │
├────┼────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 85 │ HN │Honduras │
├────┼────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 86 │ HK │Hong Kong │
├────┼────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 87 │ ÎN │India │
├────┼────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 88 │ ID │Indonezia │
├────┼────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 89 │ MP │Insulele Mariane de Nord │
├────┼────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 90 │ BM │Insulele Bermude │
├────┼────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 91 │ BV │Insulele Bouvet │
├────┼────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 92 │ KY │Insulele Cayman │
├────┼────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 93 │ CX │Insulele Christmas │
├────┼────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 94 │ CC │Insulele Cocos │
├────┼────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 95 │ KM │Insulele Comore │
├────┼────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 96 │ CK │Insulele Cook │
├────┼────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 97 │ FK │Insulele Falkland │
├────┼────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 98 │ FO │Insulele Faroe │
├────┼────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 99 │ FJ │Insulele Fiji │
├────┼────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│100 │ HM │Insulele Heard McDonald │
├────┼────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│101 │ MV │Insulele Maldive │
├────┼────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│102 │ MH │Insulele Marshall │
├────┼────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│103 │ NF │Insulele Norfolk │
├────┼────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│104 │ PN │Insulele Pitcairn │
├────┼────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│105 │ SH │Insulele Sf. Elena │
├────┼────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│106 │ SB │Insulele Solomon │
├────┼────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│107 │ TK │Insulele Tokelau │
├────┼────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│108 │ TC │Insulele Turks/Caicos │
├────┼────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│109 │ VI │Insulele Virgine Amr. │
├────┼────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│110 │ VG │Insulele Virgine Britanice │
├────┼────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│111 │ WF │Insulele Wallis şi Futuna │
├────┼────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│112 │ JO │Iordania │
├────┼────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│113 │ IR │Iran │
├────┼────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│114 │ IQ │Irak │
├────┼────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│115 │ IE │Irlanda │
├────┼────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│116 │ IS │Islanda │
├────┼────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│117 │ ÎL │Israel │
├────┼────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│118 │ IT │Italia │
├────┼────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│119 │ YU │Iugoslavia │
├────┼────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│120 │ JM │Jamaica │
├────┼────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│121 │ JP │Japonia │
├────┼────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│122 │ KZ │Kazahstan │
├────┼────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│123 │ KE │Kenya │
├────┼────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│124 │ KG │Kirghizgtan │
├────┼────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│125 │ KI │Kiribati │
├────┼────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│126 │ KW │Kuweit │
├────┼────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│127 │ LA │Laos │
├────┼────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│128 │ LS │Lesotho │
├────┼────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│129 │ LV │Letonia │
├────┼────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│130 │ LB │Liban │
├────┼────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│131 │ LR │Liberia │
├────┼────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│132 │ LY │Libia │
├────┼────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│133 │ LI │Liechtenstein │
├────┼────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│134 │ LT │Lituania │
├────┼────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│135 │ LU │Luxemburg │
├────┼────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│136 │ MO │Macao │
├────┼────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│137 │ MG │Madagascar │
├────┼────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│138 │ MY │Malaiezia │
├────┼────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│139 │ MW │Malawi │
├────┼────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│140 │ ML │Mali │
├────┼────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│141 │ MT │Malta │
├────┼────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│142 │ GB │Marea Britanie │
├────┼────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│143 │ MA │Maroc │
├────┼────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│144 │ MR │Mauritania │
├────┼────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│145 │ MU │Mauritius │
├────┼────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│146 │ YT │Mayotte (Birmania) │
├────┼────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│147 │ XL │Melila │
├────┼────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│148 │ MX │Mexic │
├────┼────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│149 │ FM │Micronesia │
├────┼────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│150 │ MN │Mongolia │
├────┼────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│151 │ MS │Montserrat │
├────┼────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│152 │ MZ │Mozambic │
├────┼────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│153 │ MM │Myanmar │
├────┼────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│154 │ NA │Namibia │
├────┼────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│155 │ NR │Nauru │
├────┼────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│156 │ NP │Nepal │
├────┼────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│157 │ NI │Nicaragua │
├────┼────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│158 │ NE │Niger │
├────┼────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│159 │ NG │Nigeria │
├────┼────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│160 │ NU │Niue │
├────┼────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│161 │ NO │Norvegia, inclusiv Insulele Svalb/J. Mayen │
├────┼────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│162 │ NC │Noua Caledonie │
├────┼────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│163 │ NZ │Noua Zeelanda │
├────┼────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│164 │ NL │Olanda │
├────┼────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│165 │ OM │Oman │
├────┼────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│166 │ PK │Pakistan │
├────┼────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│167 │ PW │Palau │
├────┼────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│168 │ PA │Panama │
├────┼────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│169 │ PG │Papua-Noua Guinee │
├────┼────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│170 │ PY │Paraguay │
├────┼────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│171 │ PE │Peru │
├────┼────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│172 │ PF │Polinezia Franceza │
├────┼────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│173 │ PL │Polonia │
├────┼────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│174 │ PT │Portugalia │
├────┼────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│175 │ QA │Qatar │
├────┼────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│176 │ SY │R. Arabã Siriana │
├────┼────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│177 │ CF │R. Centrafricana │
├────┼────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│178 │ DO │R. Dominicana │
├────┼────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│179 │ MK │R. Macedonia │
├────┼────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│180 │ MD │R. Moldova │
├────┼────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│181 │ CD │Rep. D. Congo-fost Zair │
├────┼────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│182 │ RO │România │
├────┼────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│183 │ QM │România utilizat pentru vamuirea mãrfurilor de origine romana │
├────┼────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│184 │ RW │Rwanda │
├────┼────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│185 │ US │S.U.A., inclusiv Porto Rico │
├────┼────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│186 │ LC │Saint Lucia │
├────┼────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│187 │ SV │Salvador │
├────┼────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│188 │ AS │Samoa Americana │
├────┼────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│189 │ WS │Samoa de vest │
├────┼────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│190 │ SM │San Marino │
├────┼────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│191 │ ST │Sao Tome Princ. │
├────┼────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│192 │ SN │Senegal │
├────┼────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│193 │ SC │Seychelles │
├────┼────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│194 │ VC │Sf. Vicentiu şi Grenadines │
├────┼────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│195 │ SL │Sierra Leone │
├────┼────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│196 │ SG │Singapore │
├────┼────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│197 │ SK │Slovacia │
├────┼────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│198 │ SL │Slovenia │
├────┼────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│199 │ SO │Somalia │
├────┼────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│200 │ ES │Spania │
├────┼────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│201 │ LK │Sri Lanka │
├────┼────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│202 │ KN │St. Kitts-Nevis │
├────┼────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│203 │ PM │St. Pierre/Miquelon │
├────┼────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│204 │ SD │Sudan │
├────┼────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│205 │ SE │Suedia │
├────┼────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│206 │ SR │Surinam │
├────┼────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│207 │ SZ │Swaziland │
├────┼────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│208 │ TJ │Tadjikistan │
├────┼────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│209 │ TW │Taiwan │
├────┼────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│210 │ TZ │Tanzania │
├────┼────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│211 │ QN │Tari şi teritorii nespecificate (utilizat pentru vamuirea în │
│ │ │procedura simplificata la destinaţie) │
├────┼────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│212 │ QP │Tari şi teritorii nespecificate (utilizat de zona Libera pentru │
│ │ │plecare) │
├────┼────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│213 │ QT │Tari şi teritorii nespecificate (utilizat de zona Libera pentru │
│ │ │sosire) │
├────┼────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│214 │ QU │Tari şi teritorii nespecificate, inclusiv Sahara Occidentala, │
│ │ │zonele neutre │
├────┼────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│215 │ TF │Ter. aust/Antilele franceze │
├────┼────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│216 │ IO │Teritorii Britanice din Oceanul Indian │
├────┼────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│217 │ UM │Teritorii SUA din depãrtare │
├────┼────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│218 │ TH │Thailanda │
├────┼────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│219 │ TP │Timorul de Est │
├────┼────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│220 │ TG │Togo │
├────┼────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│221 │ TO │Tonga │
├────┼────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│222 │ TT │Trinidad Tobago │
├────┼────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│223 │ TN │Tunisia │
├────┼────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│224 │ TR │Turcia │
├────┼────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│225 │ TM │Turkmenistan │
├────┼────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│226 │ TV │Tuvalu │
├────┼────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│227 │ UA │Ucraina │
├────┼────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│228 │ UG │Uganda │
├────┼────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│229 │ HU │Ungaria │
├────┼────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│230 │ UY │Uruguay │
├────┼────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│231 │ UZ │Uzbekistan │
├────┼────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│232 │ VU │Vanuatu │
├────┼────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│233 │ VA │Vatican │
├────┼────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│234 │ VE │Venezuela │
├────┼────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│235 │ VN │Vietnam │
├────┼────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│236 │ YE │Yemen │
├────┼────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│237 │ ZM │Zambia │
├────┼────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│238 │ ZW │Zimbabwe │
└────┴────────┴────────────────────────────────────────────────────────────────┘






ANEXA 3


la norme
---------

ÎMPUTERNICIRE PENTRU VAMUIRE

Subscrisã ...................................................
cu sediul în ................................................
reprezentatã legal de ....................., având calitatea de ......,
imputernicim urmãtoarele persoane:



┌─────────────────────┬──────────────────────┬─────────────────────┬───────────┐
│ │ │ Tipul, seria şi │ │
│ Numele şi prenumele │Data şi locul naşterii│ numãrul actului de │Specimen de│
│ │ │identitate cu care se│ semnatura │
│ │ │ legitimeazã │ │
├─────────────────────┼──────────────────────┼─────────────────────┼───────────┤
│ (1) │ (2) │ (3) │ (4) │
├─────────────────────┼──────────────────────┼─────────────────────┼───────────┤
├─────────────────────┼──────────────────────┼─────────────────────┼───────────┤
└─────────────────────┴──────────────────────┴─────────────────────┴───────────┘



1. Sa ne reprezinte pe lângã biroul vamal ..............................
2. Sa semneze în numele şi în contul nostru ca obligaţi principali:
- declaraţiile vamale;
- documentele prin care se regleaza drepturile vamale;
- orice proces-verbal şi alte documente cerute de reglementãrile vamale.
3. Sa regleze taxele şi penalitãţile ce decurg din operaţiunile vamale şi din celelalte acte prevãzute mai sus.
4. Sa primeascã orice rambursare de sume şi sa emita chitanţe.
5. Sa îndeplineascã, în general, orice alte acte ce intereseazã autoritatea vamalã.
Ne asumam rãspunderea civilã pentru persoanele desemnate, fãrã a prejudicia rãspunderea eventuala pe plan penal, în special în situaţii de frauda.
Ne angajãm sa ne conformam procedurilor legislaţiei şi reglementãrilor de comerţ şi vamale romane şi sa indeplinim obligaţia de a pãstra, timp de cinci ani, documentele privind operaţiunile vamale efectuate în baza prezentei procuri şi a le prezenta imediat, la prima cerere, autoritãţii vamale romane.
Prezenta procura intra în vigoare din momentul aprobãrii acesteia de şeful biroului vamal şi este valabilã pana la primirea de cãtre acesta a notificãrii de revocare a procurii de fata.
În caz de revocare, aceasta va avea efect dupã primirea de cãtre şeful biroului vamal a notificãrii.
Persoanele împuternicite nu sunt autorizate sa subdelege puterile ce le-au fost acordate prin prezenta împuternicire.

Data la .........../pe data de .... de ...........................
(localitatea) (nume, prenume, funcţie)
(ştampila şi semnatura autorizata)




ANEXA 4


la norme
--------

LISTA
privind codurile judeţelor



┌───────┬───────────────────┬───────┬────────────────────────┐
│ COD │ JUDEŢUL │ COD │ JUDEŢUL │
├───────┼───────────────────┼───────┼────────────────────────┤
│ 01 │ALBA │ 28 │OLT │
├───────┼───────────────────┼───────┼────────────────────────┤
│ 02 │ARAD │ 29 │PRAHOVA │
├───────┼───────────────────┼───────┼────────────────────────┤
│ 03 │ARGES │ 30 │SATU MARE │
├───────┼───────────────────┼───────┼────────────────────────┤
│ 04 │BACAU │ 31 │SALAJ │
├───────┼───────────────────┼───────┼────────────────────────┤
│ 05 │BIHOR │ 32 │SIBIU │
├───────┼───────────────────┼───────┼────────────────────────┤
│ 06 │BISTRITA NASAUD │ 33 │SUCEAVA │
├───────┼───────────────────┼───────┼────────────────────────┤
│ 07 │BOTOSANI │ 34 │TELEORMAN │
├───────┼───────────────────┼───────┼────────────────────────┤
│ 08 │BRAŞOV │ 35 │TIMIS │
├───────┼───────────────────┼───────┼────────────────────────┤
│ 09 │BRĂILA │ 36 │TULCEA │
├───────┼───────────────────┼───────┼────────────────────────┤
│ 10 │BUZAU │ 37 │VASLUI │
├───────┼───────────────────┼───────┼────────────────────────┤
│ 11 │CARAS-SEVERIN │ 38 │VALCEA │
├───────┼───────────────────┼───────┼────────────────────────┤
│ 12 │CLUJ │ 39 │VRANCEA │
├───────┼───────────────────┼───────┼────────────────────────┤
│ 13 │CONSTANTA │ 40 │Municipiul BUCUREŞTI │
├───────┼───────────────────┼───────┼────────────────────────┤
│ 14 │COVASNA │ 41 │Municipiul BUCUREŞTI │
│ │ │ │SECTOR 1 │
├───────┼───────────────────┼───────┼────────────────────────┤
│ 15 │DAMBOVITA │ 42 │Municipiul BUCUREŞTI │
│ │ │ │SECTOR 2 │
├───────┼───────────────────┼───────┼────────────────────────┤
│ 16 │DOLJ │ 43 │Municipiul BUCUREŞTI │
│ │ │ │SECTOR 3 │
├───────┼───────────────────┼───────┼────────────────────────┤
│ 17 │GALAŢI │ 44 │Municipiul BUCUREŞTI │
│ │ │ │SECTOR 4 │
├───────┼───────────────────┼───────┼────────────────────────┤
│ 18 │GORJ │ 45 │Municipiul BUCUREŞTI │
│ │ │ │SECTOR 5 │
├───────┼───────────────────┼───────┼────────────────────────┤
│ 19 │HARGHITA │ 46 │Municipiul BUCUREŞTI │
│ │ │ │SECTOR 6 │
├───────┼───────────────────┼───────┼────────────────────────┤
│ 20 │HUNEDOARA │ 51 │CALARASI │
├───────┼───────────────────┼───────┼────────────────────────┤
│ 21 │IALOMITA │ 52 │GIURGIU │
├───────┼───────────────────┼───────┼────────────────────────┤
│ 22 │IAŞI │ │ │
├───────┼───────────────────┼───────┴────────────────────────┘
│ 23 │ILFOV │
├───────┼───────────────────┤
│ 24 │MARAMURES │
├───────┼───────────────────┤
│ 25 │MEHEDINTI │
├───────┼───────────────────┤
│ 26 │MURES │
├───────┼───────────────────┤
│ 27 │NEAMT │
└───────┴───────────────────┘








ANEXA 5


la norme
---------

LISTA CODURILOR ŞI DATELOR CE TREBUIE ÎNSCRISE ÎN RUBRICA 20,
POTRIVIT REGULILOR INCOTERMS 2000



┌──────────────┬────────────────┬─────────────────────────────┬────────────────────────────┐
│ │Rubrica nr. 20 -│ Semnificatia │ Rubrica nr. 20 - │
│ Tipul de │ Prima caseta │ │ A doua caseta │
│ transport ├────────────────┼─────────────────────────────┼────────────────────────────┤
│ │ Codificarea │ INCOTERMS -ICC/ECE │ LOCUL PREVĂZUT │
│ │ INCOTERMS │ │ │
├──────────────┼────────────────┼─────────────────────────────┼────────────────────────────┤
│ │ EXW │ Franco uzina │ ... loc numit │
│ ├────────────────┼─────────────────────────────┼────────────────────────────┤
│ │ FCA │ Franco transportator │ ... loc numit │
│ ├────────────────┼─────────────────────────────┼────────────────────────────┤
│ │ CPT │ Transport plãtit pana la │... loc de destinaţie numit │
│ ├────────────────┼─────────────────────────────┼────────────────────────────┤
│ Orice │ CIP │ Transport şi asigurare │... loc de destinaţie numit │
│modalitate de │ │ plãtite pana la │ │
│ transport ├────────────────┼─────────────────────────────┼────────────────────────────┤
│ │ DAF │ Franco la frontiera │ ... loc numit │
│ ├────────────────┼─────────────────────────────┼────────────────────────────┤
│ │ DDU │ Franco destinaţie nevamuit │... loc de destinaţie numit │
│ ├────────────────┼─────────────────────────────┼────────────────────────────┤
│ │ DDP │ Franco destinaţie vamuit │... loc de destinaţie numit │
├──────────────┼────────────────┼─────────────────────────────┼────────────────────────────┤
│ │ FAS │ Franco de-a lungul navei │... port de expediere numit │
│ ├────────────────┼─────────────────────────────┼────────────────────────────┤
│ │ FOB │ Franco la bord │... port de expediere numit │
│ ├────────────────┼─────────────────────────────┼────────────────────────────┤
│ │ CFR │ Cost şi navlu │... port de destinaţie numit│
│ Doar ├────────────────┼─────────────────────────────┼────────────────────────────┤
│maritim şi pe │ CIF │ Costuri asigurare şi navlu │... port de destinaţie numit│
│cai navigabile├────────────────┼─────────────────────────────┼────────────────────────────┤
│ interne │ DES │ Franco nava nedescarcat │... port de destinaţie numit│
│ ├────────────────┼─────────────────────────────┼────────────────────────────┤
│ │ DEQ │ Franco pe chei │... port de destinaţie numit│
│ ├────────────────┼─────────────────────────────┼────────────────────────────┤
│ │ DAF │ Livrat la frontiera │ Loc convenit de │
│ │ │ │ livrare la frontiera │
├──────────────┼────────────────┼─────────────────────────────┼────────────────────────────┤
│ │ │Alţi termeni de livrare decât│ Termenii precisi ai │
│ │ XXX │ cei de mai sus │ înţelegerii specificati │
│ │ │ │ în contract │
└──────────────┴────────────────┴─────────────────────────────┴────────────────────────────┘






ANEXA 6


la norme
--------

NOMENCLATORUL DE UNITĂŢI MONETARE AGREATE DE BANCA
NATIONALA A ROMÂNIEI



┌────────────────────────────────────────────┬─────────────────┬───────────────┐
│ DENUMIRE │ COD NUMERIC │ COD ALFABETIC │
│ unitate monetara │ CONFORM │ CONFORM │
│ │ ISO4217 │ ISO4217** │
├────────────────────────────────────────────┼─────────────────┼───────────────┤
│Dolar Australian │036 │AUD │
│Siling Austriac* │040 │ATS │
│Franc Belgian* │056 │BEF │
│Dolar Canadian │124 │CAD │
│Coroana Ceha │200 │CZK │
│Coroana Daneza │208 │DKK │
│Marca Finlandeza* │246 │FIM │
│Franc Francez* │250 │FRF │
│Marca Germanã* │276 │DEM │
│Drahma Greaca* │300 │GRD │
│Forint Maghiar │348 │HUF │
│Rupie Indianã │356 │INR │
│Lira Irlandeza │372 │IEP │
│Lire italiene* │380 │ITL │
│Yen Japonez │392 │JPY │
│Leul moldovenesc │498 │MDL │
│Gulden Olandez* │528 │NLG │
│Coroana Norvegiana │578 │NOK │
│Zlot Polonez │616 │PLN │
│Escudo Portughez* │620 │PTE │
│Leu │642 │ROL │
│Peseta Spaniola* │724 │ESP │
│Coroana Suedeza* │752 │SEK │
│Franc Elvetian │756 │CHF │
│Lire Turcesti │792 │TRL │
│Lira Egipteana │818 │EGP │
│Lira Sterlina │826 │GBP │
│Dolar S.U.A. │840 │USD │
│EURO/trimestrial - accize O.U.G. 158/2001 │900 │EUR │
│EURO 1 (fost ECU pana la data de 08.01.1999)│954 │ECU │
│Drepturi speciale de tragere (DST) │960 │XDR │
└────────────────────────────────────────────┴─────────────────┴───────────────┘



-----------
* Se menţin în scopuri statistice
** Se folosesc pentru schimbul de informaţii cu organisme şi organizaţii internaţionale, potrivit dispoziţiilor legale







ANEXA 7


la norme
--------

LISTA
codurilor operaţiunilor comerciale



┌────────┬─────────────────────────────────────────────────────────────────┬───────┬──────────┐
│ Nr. │ SEMNIFICATIA │ Cod │ Cod │
│criteriu├──────────────────────────────────┬──────────────────────────────┤ │ │
│ │Cazul general │Cazuri particulare │General│particular│
├────────┼──────────────────────────────────┼──────────────────────────────┼───────┼──────────┤
│ 1. │Tranzacţii care antreneaza │1. Cumpãrare/vânzare │ 1 │ 1 │
│ │un transfer efectiv sau │ferma (* b) │ │ │
│ │previzibil de proprietate în ├──────────────────────────────┼───────┼──────────┤
│ │schimbul unei compensaţii, │2. Livrare pentru vânzare la │ │ │
│ │financiare sau de alt tip. │vedere sau la încercare, │ 1 │ 2 │
│ │Acest cod acoperã în mod egal │pentru consignaţie sau cu │ │ │
│ │tranzacţiile în natura (troc), │intermedierea unui agent │ │ │
│ │consignaţie şi comisionare, cu │economic comisionat │ │ │
│ │excepţia tranzacţiilor ├──────────────────────────────┼───────┼──────────┤
│ │înregistrate sub codurile 2, 7, 8.│3. Compensaţie în natura │ 1 │ 3 │
│ │(*a, b şi c) │(troc) │ │ │
│ │ ├──────────────────────────────┼───────┼──────────┤
│ │ │4. Cumparaturi personale │ 1 │ 4 │
│ │ │ale cãlãtorilor. │ │ │
│ │ ├──────────────────────────────┼───────┼──────────┤
│ │ │5. Leasing financiar (locatie-│ 1 │ 5 │
│ │ │vânzare) (* c) │ │ │
├────────┼──────────────────────────────────┼──────────────────────────────┼───────┼──────────┤
│ 2. │Trimiteri în retur de mãrfuri │1. Trimiteri în retur de │ 2 │ 1 │
│ │dupã înregistrarea tranzacţiei │mãrfuri │ │ │
│ │originale sub codul 1(d), ├──────────────────────────────┼───────┼──────────┤
│ │înlocuirea mãrfurilor cu titlu │2. Înlocuirea mãrfurilor │ 2 │ 2 │
│ │gratuit (* d). │returnate │ │ │
│ │ ├──────────────────────────────┼───────┼──────────┤
│ │ │3. Înlocuirea (de exemplu │ │ │
│ │ │sub garanţie) a mãrfurilor │ 2 │ 3 │
│ │ │nereturnate │ │ │
├────────┼──────────────────────────────────┼──────────────────────────────┼───────┼──────────┤
│ 3. │Tranzacţii (netemporare) care │1. Mãrfuri furnizate în cadrul│ │ │
│ │se referã la un transfer de │programelor de ajutor │ │ │
│ │proprietate fãrã compensaţie │comandate sau finanţate în │ 3 │ 1 │
│ │(financiarã sau de alta natura) │parte sau total de │ │ │
│ │ │Comunitatea Europeanã │ │ │
│ │ ├──────────────────────────────┼───────┼──────────┤
│ │ │2. Alt ajutor guvernamental. │ 3 │ 2 │
│ │ ├──────────────────────────────┼───────┼──────────┤
│ │ │3. Alt ajutor (particular; │ │ │
│ │ │organizaţii neguvernamentale │ 3 │ 3 │
│ │ │etc.) │ │ │
├────────┼──────────────────────────────────┼──────────────────────────────┼───────┼──────────┤
│ 4. │Operaţiuni în vederea unei │1. Prelucrare │ 4 │ 1 │
│ │prelucrari pe baza de contract ├──────────────────────────────┼───────┼──────────┤
│ │(* e) sau a unei reparaţii (cu │2. Reparatie şi întreţinere cu│ │ │
│ │excepţia operaţiunilor │titlu oneros (care presupune │ 4 │ 2 │
│ │înregistrate sub codul 7). │sarcini) │ │ │
│ │ ├──────────────────────────────┼───────┼──────────┤
│ │ │3. Reparatie şi întreţinere cu│ 4 │ 3 │
│ │ │titlu gratuit │ │ │
├────────┼──────────────────────────────────┼──────────────────────────────┼───────┼──────────┤
│ 5. │Operaţiuni ca urmare a unei │1. Prelucrare │ 5 │ 1 │
│ │prelucrari pe baza de contract ├──────────────────────────────┼───────┼──────────┤
│ │(* e) sau a unei reparaţii (* f) │2. Reparatie şi întreţinere cu│ │ │
│ │(cu excepţia operaţiunilor │titlu oneros (care presupune │ 5 │ 2 │
│ │înregistrate sub codul 7) │sarcini). │ │ │
│ │ ├──────────────────────────────┼───────┼──────────┤
│ │ │3. Reparatie şi întreţinere cu│ 5 │ 3 │
│ │ │titlu gratuit │ │ │
├────────┼──────────────────────────────────┼──────────────────────────────┼───────┼──────────┤
│ 6. │Tranzacţii fãrã transfer de │1. Locatie, împrumut leasing │ 6 │ 1 │
│ │proprietate, de exemplu: │operational. │ │ │
│ │împrumut, lohn, leasing ├──────────────────────────────┼───────┼──────────┤
│ │operational (* g) şi alte │2. Alte folosinţe temporare. │ 6 │ 2 │
│ │folosinţe temporare (* h), cu │ │ │ │
│ │excepţia operaţiunilor │ │ │ │
│ │înregistrate sub codurile 4 şi 5 │ │ │ │
│ │(livrate sau returnate). │ │ │ │
├────────┼──────────────────────────────────┼──────────────────────────────┼───────┼──────────┤
│ 7. │Operaţiuni cu titlul de program │ │ │ │
│ │comun de apãrare sau de alt │ │ │ │
│ │program interguvernamental de │ │ 7 │ 0 │
│ │fabricare coordonata │ │ │ │
├────────┼──────────────────────────────────┼──────────────────────────────┼───────┼──────────┤
│ 8. │Furnizare de materiale şi │ │ │ │
│ │echipamente în cadrul unui │ │ │ │
│ │contract general pentru │ │ 8 │ 0 │
│ │executarea de lucrãri de │ │ │ │
│ │construcţii, montaj, prestãri de │ │ │ │
│ │servicii şi alte lucrãri similare │ │ │ │
│ │(* i). │ │ │ │
├────────┼──────────────────────────────────┼──────────────────────────────┼───────┼──────────┤
│ 9. │Alte tranzacţii. │ │ 9 │ 0 │
└────────┴──────────────────────────────────┴──────────────────────────────┴───────┴──────────┘



(*) NOTE:
--------
a) Acestea acoperã cele mai multe livrãri, de exemplu tranzacţii în cadrul cãrora:
- dreptul de proprietate este transferat de la rezident la nerezident, şi plata sau compensarea este/va fi efectuatã.
De reţinut ca aceasta se aplica de asemenea şi schimburilor dintre entitatile aparţinând aceleiaşi întreprinderi sau grup de întreprinderi, precum şi schimburilor cãtre/de la depozitele centrale de distribuţie, cu condiţia sa nu fie efectuatã o plata sau un alt mod de compensare. Dacã totuşi se efectueazã o plata sau un alt mod de compensare atunci operaţiunea se încadreazã la codul 3;
b) Inclusiv piese de schimb sau alte modalitãţi de înlocuire efectuate cu plata;
c) Inclusiv leasing financiar: ratele de leasing sunt calculate astfel încât sa acopere integral sau aproape integral valoarea bunurilor. Riscurile şi eventualele despãgubiri ale proprietarului sunt transferate cãtre utilizator. La sfârşitul contractului de leasing utilizatorul devine proprietarul legal al bunurilor;
d) Returul şi înlocuirea unor bunuri originale care au fost livrate iniţial şi au fost înregistrate la codurile de la 3 - 9 din prima coloana, se va realiza sub aceeaşi înregistrare;
e) Operaţiile de procesare (sub/fãrã supraveghere vamalã) trebuie înregistrate sub codurile 4 şi 5 din prima coloana. Activitãţile de procesare efectuate de cãtre titular în contul sau nu sunt acoperite de aceasta prevedere. Acestea trebuie înregistrate sub codul 1 din prima coloana;
f) Repararea consta în restaurarea bunurilor la modul lor iniţial (original) de funcţionare. Aceasta implica unele reconditionari sau îmbunãtãţiri;
g) Leasing operational: Contracte de leasing altele decât cele de leasing financiar (vezi lit. c) de mai sus);
h) Acest termen acoperã bunurile care sunt exportate/importate în scopul unui reimport/reexport succesiv, fãrã a avea loc un schimb de proprietate;
i) Tranzacţiile înregistrate sub codul 8 din prima coloana se referã la bunuri care nu sunt facturate separat, dar pentru care se emite o singura factura ce acoperã toatã valoarea manoperei. Unde nu este cazul tranzacţiile trebuie înregistrate sub codul 1.




ANEXA 8


la norme
--------

LISTA
codurilor modurilor de transport la frontiera



┌──────────────┬───────────────────────────────────────────────────┐
│ Codificare │ DENUMIRE │
├──────────────┼───────────────────────────────────────────────────┤
│ 01 │Transport maritim │
│ 12 │Vagon feroviar pe un vas maritim │
│ 16 │Autovehicul rutier pe un vas maritim │
│ 17 │Remorca sau semiremorca pe un vas maritim │
│ 18 │Vas de navigaţie interioarã pe un vas maritim │
│ 02 │Transport pe cale feratã │
│ 23 │Autovehicul rutier pe un vagon feroviar │
│ 03 │Transport pe cale rutiera │
│ 04 │Transport pe cale aerianã │
│ 05 │Trimiteri poştale │
│ 07 │Instalaţii fixe de transport │
│ 08 │Transport pe cai navigabile interioare │
│ 09 │Autopropulsie │
└──────────────┴───────────────────────────────────────────────────┘






ANEXA 9


la norme
--------

LISTA
codurilor regimurilor financiare



┌────┬───┬─────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│Nr. │COD│ SEMNIFICATIA ŞI CODUL AFERENT REGIMULUI FINANCIAR │
│crt.│ │ │
├────┼───┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 1. │ │OPERAŢIUNI CARE IMPLICA PLATA LA UN TERMEN DETERMINAT │
│ ├───┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │000│plata înaintea vamuirii sau sosirii la destinaţie │
│ ├───┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │001│plata în numerar sau în termen maxim de o luna │
│ ├───┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │002│plata în numerar sau în termen maxim de 2 luni │
│ ├───┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │003│plata în numerar sau în termen maxim de 3 luni │
│ ├───┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │004│plata în numerar sau în termen maxim de 4 luni │
│ ├───┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │005│plata în numerar sau în termen maxim de 5 luni │
│ ├───┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │006│plata în numerar sau în termen maxim de 6 luni │
│ ├───┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │007│plata în numerar sau în termen maxim de 7 luni │
│ ├───┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │008│plata în numerar sau în termen maxim de 8 luni │
│ ├───┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │009│plata în numerar sau în termen maxim de 9 luni │
│ ├───┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │012│plata în numerar sau în termen maxim de 12 luni │
│ ├───┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │018│plata în numerar sau în termen maxim de 18 luni │
│ ├───┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │022│plata în numerar sau în termen maxim de 2 ani │
│ ├───┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │023│plata în numerar sau în termen maxim de 3 ani │
│ ├───┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │024│plata în numerar sau în termen maxim de 4 ani │
│ ├───┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │025│plata în numerar sau în termen maxim de 5 ani │
│ ├───┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │026│plata în numerar sau în termen maxim de 6 ani │
│ ├───┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │027│plata în numerar sau în termen maxim de 7 ani │
│ ├───┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │028│plata în numerar sau în termen maxim de 8 ani │
│ ├───┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │029│plata în numerar sau în termen maxim de 9 ani │
│ ├───┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │030│plata în termen de 10 ani sau mai mult │
├────┼───┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 2. │ │OPERAŢIUNI CARE IMPLICA PLATA DUPĂ MODALITĂŢI FINANCIARE PARTICULARE │
│ ├───┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │070│atunci când exportul este finanţat din creditul cumpãrãtorului │
│ ├───┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │071│atunci când importul survine în urma unor negocieri internaţionale │
│ ├───┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │072│pentru operaţiuni de vânzare şi cumpãrare în regim de consignaţie │
│ ├───┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │073│atunci când survine o locatie şi este angajat creditul contractului │
│ │ │de închiriere │
├────┼───┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 3. │ │OPERAŢIUNI CARE NU IMPLICA PLATI │
│ ├───┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │080│Operaţiuni fãrã plata, cu transferul titlului de proprietate │
│ │ │(donaţii, esantioane, mostre etc.) │
│ ├───┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │081│Operaţiuni fãrã plata, fãrã transfer de proprietate (reparaţii etc.) │
└────┴───┴─────────────────────────────────────────────────────────────────────┘





ANEXA 10


la norme
--------

NOMENCLATORUL CODURILOR BIROURILOR VAMALE DE CONTROL ŞI
VAMUIRE ŞI AL DIRECŢIILOR VAMALE REGIONALE INTERJUDETENE



┌─────┬───────────────────────────────────────────────┬────────────────────────┐
│ COD │ BIROU VAMAL │ REGIONALA VAMALĂ │
│ │ │ INTERJUDETEANA │
├─────┼───────────────────────────────────────────────┼────────────────────────┤
│010 │ALBITA │IAŞI │
├─────┼───────────────────────────────────────────────┼────────────────────────┤
│020 │ARAD │ARAD │
├─────┼───────────────────────────────────────────────┼────────────────────────┤
│025 │TURNU │ARAD │
├─────┼───────────────────────────────────────────────┼────────────────────────┤
│030 │ALBA-IULIA │ARAD │
├─────┼───────────────────────────────────────────────┼────────────────────────┤
│031 │ALEXANDRIA │CRAIOVA │
├─────┼───────────────────────────────────────────────┼────────────────────────┤
│040 │BISTRITA │CLUJ │
├─────┼───────────────────────────────────────────────┼────────────────────────┤
│050 │BAIA MARE │ORADEA │
├─────┼───────────────────────────────────────────────┼────────────────────────┤
│060 │BACAU │IAŞI │
├─────┼───────────────────────────────────────────────┼────────────────────────┤
│062 │BACAU AEROPORT │IAŞI │
├─────┼───────────────────────────────────────────────┼────────────────────────┤
│070 │BRĂILA │GALAŢI │
├─────┼───────────────────────────────────────────────┼────────────────────────┤
│071 │BRĂILA ZONA LIBERA │GALAŢI │
├─────┼───────────────────────────────────────────────┼────────────────────────┤
│080 │BORS │ORADEA │
├─────┼───────────────────────────────────────────────┼────────────────────────┤
│090 │BRAŞOV │BRAŞOV │
├─────┼───────────────────────────────────────────────┼────────────────────────┤
│103 │OTOPENI CĂLĂTORI │BUCUREŞTI │
├─────┼───────────────────────────────────────────────┼────────────────────────┤
│104 │BANEASA │BUCUREŞTI │
├─────┼───────────────────────────────────────────────┼────────────────────────┤
│112 │BUCUREŞTI - GARA DE NORD │BUCUREŞTI │
├─────┼───────────────────────────────────────────────┼────────────────────────┤
│120 │ANTREPOZITE │BUCUREŞTI │
├─────┼───────────────────────────────────────────────┼────────────────────────┤
│138 │BUCUREŞTI - OF. POŞTAL 6 │BUCUREŞTI │
├─────┼───────────────────────────────────────────────┼────────────────────────┤
│139 │CENTRUL NAŢIONAL DE TRANZIT │BUCUREŞTI │
├─────┼───────────────────────────────────────────────┼────────────────────────┤
│140 │TÂRGURI ŞI EXPOZIŢII │BUCUREŞTI │
├─────┼───────────────────────────────────────────────┼────────────────────────┤
│150 │BUZAU │GALAŢI │
├─────┼───────────────────────────────────────────────┼────────────────────────┤
│160 │BOTOSANI │IAŞI │
├─────┼───────────────────────────────────────────────┼────────────────────────┤
│161 │STINCA COSTESTI │IAŞI │
├─────┼───────────────────────────────────────────────┼────────────────────────┤
│170 │CALAFAT │CRAIOVA │
├─────┼───────────────────────────────────────────────┼────────────────────────┤
│171 │CALARASI │BUCUREŞTI │
├─────┼───────────────────────────────────────────────┼────────────────────────┤
│172 │BECHET │CRAIOVA │
├─────┼───────────────────────────────────────────────┼────────────────────────┤
│173 │OSTROV │BUCUREŞTI │
├─────┼───────────────────────────────────────────────┼────────────────────────┤
│180 │CLUJ-NAPOCA │CLUJ │
├─────┼───────────────────────────────────────────────┼────────────────────────┤
│181 │CLUJ-NAPOCA - AEROPORT │CLUJ │
├─────┼───────────────────────────────────────────────┼────────────────────────┤
│190 │CONSTANTA SUD - AGIGEA │CONSTANTA │
├─────┼───────────────────────────────────────────────┼────────────────────────┤
│197 │CONSTANTA │CONSTANTA │
├─────┼───────────────────────────────────────────────┼────────────────────────┤
│200 │CORABIA │CRAIOVA │
├─────┼───────────────────────────────────────────────┼────────────────────────┤
│210 │CRAIOVA │CRAIOVA │
├─────┼───────────────────────────────────────────────┼────────────────────────┤
│220 │CURTICI │ARAD │
├─────┼───────────────────────────────────────────────┼────────────────────────┤
│230 │CURTICI - ZONA LIBERA │ARAD │
├─────┼───────────────────────────────────────────────┼────────────────────────┤
│270 │DORNESTI │IAŞI │
├─────┼───────────────────────────────────────────────┼────────────────────────┤
│310 │EPISCOPIA BIHOR │ORADEA │
├─────┼───────────────────────────────────────────────┼────────────────────────┤
│360 │FOCSANI │GALAŢI │
├─────┼───────────────────────────────────────────────┼────────────────────────┤
│361 │OANCEA │GALAŢI │
├─────┼───────────────────────────────────────────────┼────────────────────────┤
│380 │GALAŢI │GALAŢI │
├─────┼───────────────────────────────────────────────┼────────────────────────┤
│381 │GALAŢI - ZONA LIBERA │GALAŢI │
├─────┼───────────────────────────────────────────────┼────────────────────────┤
│385 │GALAŢI - GIURGIULESTI │GALAŢI │
├─────┼───────────────────────────────────────────────┼────────────────────────┤
│391 │GIURGIU │BUCUREŞTI │
├─────┼───────────────────────────────────────────────┼────────────────────────┤
│395 │GIURGIU MOCANASU │BUCUREŞTI │
├─────┼───────────────────────────────────────────────┼────────────────────────┤
│397 │GIURGIU - PORT │BUCUREŞTI │
├─────┼───────────────────────────────────────────────┼────────────────────────┤
│398 │GIURGIU - ZONA LIBERA │BUCUREŞTI │
├─────┼───────────────────────────────────────────────┼────────────────────────┤
│431 │HALMEU FEROVIAR │ORADEA │
├─────┼───────────────────────────────────────────────┼────────────────────────┤
│432 │HALMEU │ORADEA │
├─────┼───────────────────────────────────────────────┼────────────────────────┤
│440 │MEDIAS │BRAŞOV │
├─────┼───────────────────────────────────────────────┼────────────────────────┤
│460 │FALCIU │IAŞI │
├─────┼───────────────────────────────────────────────┼────────────────────────┤
│465 │IAŞI │IAŞI │
├─────┼───────────────────────────────────────────────┼────────────────────────┤
│480 │PASCANI │IAŞI │
├─────┼───────────────────────────────────────────────┼────────────────────────┤
│499 │SCULENI │IAŞI │
├─────┼───────────────────────────────────────────────┼────────────────────────┤
│501 │JIMBOLIA │TIMIŞOARA │
├─────┼───────────────────────────────────────────────┼────────────────────────┤
│510 │MIHAIL KOGALNICEANU │CONSTANTA │
├─────┼───────────────────────────────────────────────┼────────────────────────┤
│540 │MANGALIA │CONSTANTA │
├─────┼───────────────────────────────────────────────┼────────────────────────┤
│551 │MORAVITA │TIMIŞOARA │
├─────┼───────────────────────────────────────────────┼────────────────────────┤
│560 │MIERCUREA CIUC │BRAŞOV │
├─────┼───────────────────────────────────────────────┼────────────────────────┤
│561 │ODORHEIUL SECUIESC │BRAŞOV │
├─────┼───────────────────────────────────────────────┼────────────────────────┤
│580 │ZIMNICEA │CRAIOVA │
├─────┼───────────────────────────────────────────────┼────────────────────────┤
│590 │NADLAC │ARAD │
├─────┼───────────────────────────────────────────────┼────────────────────────┤
│601 │NEGRU VODA │CONSTANTA │
├─────┼───────────────────────────────────────────────┼────────────────────────┤
│610 │NAIDAS │TIMIŞOARA │
├─────┼───────────────────────────────────────────────┼────────────────────────┤
│630 │OLTENITA │BUCUREŞTI │
├─────┼───────────────────────────────────────────────┼────────────────────────┤
│657 │ORADEA │ORADEA │
├─────┼───────────────────────────────────────────────┼────────────────────────┤
│700 │PITESTI │CRAIOVA │
├─────┼───────────────────────────────────────────────┼────────────────────────┤
│710 │PLOIESTI │BUCUREŞTI │
├─────┼───────────────────────────────────────────────┼────────────────────────┤
│720 │PORŢILE DE FIER II │ │
├─────┼───────────────────────────────────────────────┼────────────────────────┤
│727 │PORŢILE DE FIER I │CRAIOVA │
├─────┼───────────────────────────────────────────────┼────────────────────────┤
│728 │ORŞOVA │CRAIOVA │
├─────┼───────────────────────────────────────────────┼────────────────────────┤
│730 │PETEA │ORADEA │
├─────┼───────────────────────────────────────────────┼────────────────────────┤
│740 │PIATRA NEAMT │IAŞI │
├─────┼───────────────────────────────────────────────┼────────────────────────┤
│760 │RESITA │TIMIŞOARA │
├─────┼───────────────────────────────────────────────┼────────────────────────┤
│770 │RAMNICU VALCEA │CRAIOVA │
├─────┼───────────────────────────────────────────────┼────────────────────────┤
│779 │SALONTA - RUTIER │ORADEA │
├─────┼───────────────────────────────────────────────┼────────────────────────┤
│780 │SALONTA - CFR │ORADEA │
├─────┼───────────────────────────────────────────────┼────────────────────────┤
│781 │SATU MARE │ORADEA │
├─────┼───────────────────────────────────────────────┼────────────────────────┤
│782 │SFANTU GHEORGHE │BRAŞOV │
├─────┼───────────────────────────────────────────────┼────────────────────────┤
│790 │SIBIU │BRAŞOV │
├─────┼───────────────────────────────────────────────┼────────────────────────┤
│800 │SIGHET │ORADEA │
├─────┼───────────────────────────────────────────────┼────────────────────────┤
│810 │DEVA │ARAD │
├─────┼───────────────────────────────────────────────┼────────────────────────┤
│820 │SIRET │IAŞI │
├─────┼───────────────────────────────────────────────┼────────────────────────┤
│821 │SLATINA │CRAIOVA │
├─────┼───────────────────────────────────────────────┼────────────────────────┤
│822 │SLOBOZIA │BUCUREŞTI │
├─────┼───────────────────────────────────────────────┼────────────────────────┤
│823 │SUCEAVA │IAŞI │
├─────┼───────────────────────────────────────────────┼────────────────────────┤
│830 │SULINA │CONSTANTA │
├─────┼───────────────────────────────────────────────┼────────────────────────┤
│860 │TARGOVISTE │BUCUREŞTI │
├─────┼───────────────────────────────────────────────┼────────────────────────┤
│872 │TIMIŞOARA │TIMIŞOARA │
├─────┼───────────────────────────────────────────────┼────────────────────────┤
│873 │TIMIŞOARA AEROPORT │TIMIŞOARA │
├─────┼───────────────────────────────────────────────┼────────────────────────┤
│875 │LUGOJ │TIMIŞOARA │
├─────┼───────────────────────────────────────────────┼────────────────────────┤
│876 │CENAD │TIMIŞOARA │
├─────┼───────────────────────────────────────────────┼────────────────────────┤
│880 │TARGU MURES │CLUJ │
├─────┼───────────────────────────────────────────────┼────────────────────────┤
│881 │TARGU JIU │CRAIOVA │
├─────┼───────────────────────────────────────────────┼────────────────────────┤
│890 │TULCEA │CONSTANTA │
├─────┼───────────────────────────────────────────────┼────────────────────────┤
│900 │DROBETA-TURNU SEVERIN │CRAIOVA │
├─────┼───────────────────────────────────────────────┼────────────────────────┤
│910 │TURNU MAGURELE │CRAIOVA │
├─────┼───────────────────────────────────────────────┼────────────────────────┤
│940 │VALEA LUI MIHAI │ORADEA │
├─────┼───────────────────────────────────────────────┼────────────────────────┤
│950 │VAMA VECHE │CONSTANTA │
├─────┼───────────────────────────────────────────────┼────────────────────────┤
│960 │VARSAND │ARAD │
├─────┼───────────────────────────────────────────────┼────────────────────────┤
│961 │VASLUI │IAŞI │
├─────┼───────────────────────────────────────────────┼────────────────────────┤
│970 │ZALAU │CLUJ │
├─────┼───────────────────────────────────────────────┼────────────────────────┤
│DGV │DIRECŢIA GENERALĂ A VAMILOR │ - │
├─────┼───────────────────────────────────────────────┼────────────────────────┤
│DRVAR│DIRECŢIA REGIONALA VAMALĂ ARAD │ - │
├─────┼───────────────────────────────────────────────┼────────────────────────┤
│DRVB │DIRECŢIA REGIONALA VAMALĂ BUCUREŞTI │ - │
├─────┼───────────────────────────────────────────────┼────────────────────────┤
│DRVBH│DIRECŢIA REGIONALA VAMALĂ ORADEA │ - │
├─────┼───────────────────────────────────────────────┼────────────────────────┤
│DRVBV│DIRECŢIA REGIONALA VAMALĂ BRAŞOV │ - │
├─────┼───────────────────────────────────────────────┼────────────────────────┤
│DRVCJ│DIRECŢIA REGIONALA VAMALĂ CLUJ │ - │
├─────┼───────────────────────────────────────────────┼────────────────────────┤
│DRVCR│DIRECŢIA REGIONALA VAMALĂ CRAIOVA │ - │
├─────┼───────────────────────────────────────────────┼────────────────────────┤
│DRVCT│DIRECŢIA REGIONALA VAMALĂ CONSTANTA │ - │
├─────┼───────────────────────────────────────────────┼────────────────────────┤
│DRVGL│DIRECŢIA REGIONALA VAMALĂ GALAŢI │ - │
├─────┼───────────────────────────────────────────────┼────────────────────────┤
│DRVIS│DIRECŢIA REGIONALA VAMALĂ IAŞI │ - │
├─────┼───────────────────────────────────────────────┼────────────────────────┤
│DRVTM│DIRECŢIA REGIONALA VAMALĂ TIMIŞOARA │ - │
└─────┴───────────────────────────────────────────────┴────────────────────────┘







ANEXA 10 BIS


la norme
--------

COD AMBALAJE



┌───────────────────────────────────┬───────────────────────────────────────┐
│ COD │ DESCRIERE │
├───────────────────────────────────┼───────────────────────────────────────┤
│10 │CARTON │
├───────────────────────────────────┼───────────────────────────────────────┤
│20 │CUTII │
├───────────────────────────────────┼───────────────────────────────────────┤
│30 │STICLE │
├───────────────────────────────────┼───────────────────────────────────────┤
│40 │SAC │
├───────────────────────────────────┼───────────────────────────────────────┤
│50 │BUTOI │
├───────────────────────────────────┼───────────────────────────────────────┤
│60 │CONTAINER │
├───────────────────────────────────┼───────────────────────────────────────┤
│70 │VRAC │
├───────────────────────────────────┼───────────────────────────────────────┤
│80 │BUCĂŢI │
├───────────────────────────────────┼───────────────────────────────────────┤
│90 │PALETI │
├───────────────────────────────────┼───────────────────────────────────────┤
│99 │ALTELE │
└───────────────────────────────────┴───────────────────────────────────────┘







ANEXA 11


la norme
--------

LISTA
codurilor preferintelor tarifare



┌───────────────────────────────────────────────────────────────┬────────────┐
│ ACORDURI PREFERENŢIALE │ COD │
├───────────────────────────────────────────────────────────────┼────────────┤
│Acord de asociere la C.E.E. │01 │
│Acord de asociere la A.E.L.S. │02 │
│Acord S.G.P.C. │03 │
│ │04*) │
│Protocolul celor 16 │05 │
│Acord de comerţ liber între România şi Moldova │06 │
│Acord C.E.F.T.A. (Cehia) │07 │
│Acord C.E.F.T.A. (Slovacia) │08 │
│Acord C.E.F.T.A (Ungaria) │09 │
│Acord C.E.F.T.A. (Polonia) │10 │
│Acord C.E.F.T.A (Slovenia) │11 │
│Acord de asociere cu Turcia │12 │
│Acord de asociere cu Bulgaria │13 │
│Acord de asociere cu Israel │14 │
│Acord de asociere cu Lituania │15 │
└───────────────────────────────────────────────────────────────┴────────────┘



----------
*) Numai în cazul ţãrilor cel mai puţin dezvoltate


ANEXA 12
--------
la norme
--------

CODURILE
regimurilor şi destinaţiilor vamale

PROCEDURA 1
Coduri
10 - Export definitiv
11 - Export de produse compensatoare obţinute din mãrfuri echivalente în cadrul regimului de perfecţionare activa sistem cu suspendare, care precede importul de bunuri strãine ce urmeazã a fi plasate în perfecţionare activa

PROCEDURA 2
Coduri
21 - Export temporar în cadrul regimului de perfecţionare pasiva
22**) - Export temporar altul decât cel la care fac referire codurile 21 sau 23
23 - Export temporar în vederea returnarii ulterioare în aceeaşi stare

PROCEDURA 3
Coduri
31 - Reexport

PROCEDURA 4
Coduri
40 - Import de bunuri care nu fac obiectul plãţii de drepturi vamale
41 - Import de bunuri plasate în regimul vamal de perfecţionare activa cu restituire
42 - Import de bunuri care fac obiectul plãţii de drepturi vamale
48 - Introducere de bunuri de înlocuire (import anticipat) în cadrul regimului de perfecţionare pasiva, înainte de realizarea exportului temporar al bunurilor ce urmeazã a fi plasate sub regimul de perfecţionare pasiva

PROCEDURA 5
Coduri
51 - Introducere de bunuri în cadrul regimului de perfecţionare activa cu suspendare
53 - Introducere de bunuri în vederea plasarii sub regimul vamal de admitere temporarã cu exonerare totalã
54 - Introducere de bunuri în vederea plasarii sub regimul vamal de admitere temporarã cu exonerare parţialã
55 - Plasare de bunuri sub regimul de perfecţionare activa cu suspendare în interiorul unui antrepozit vamal
56 - Plasare de bunuri sub regimul de perfecţionare activa cu suspendare în interiorul unei zone libere
57 - Cesionare de bunuri aflate sub regimul de perfecţionare activa

PROCEDURA 6
Coduri
61*) - Reimport de bunuri care nu fac obiectul plãţii de drepturi vamale
63*) - Reimport de bunuri care fac obiectul plãţii de drepturi vamale
67*) - Reimport de bunuri în vederea plasarii sub regimul de antrepozit vamal

PROCEDURA 7
Coduri
71 - Plasare de bunuri strãine sub regimul de antrepozit vamal
72 - Plasare de bunuri româneşti într-un antrepozit vamal
73 - Transfer de bunuri dintr-un antrepozit vamal în altul

PROCEDURA 8
Coduri
80**) - Tranzit de la interior la frontiera
81**) - Tranzit de la frontiera la interior
82**) - Tranzit de la frontiera la frontiera
83**) - Tranzit de la interior la interior

PROCEDURA 9
Coduri
91 - Plasare de bunuri sub regimul de transformare sub control vamal
93**) - Distrugere de bunuri sub control vamal
94**) - Plasare sub un regim de utilizare definitiva sub control vamal (destinaţii particulare, controlul destinaţiei finale)
95**) - Aprovizionare nave/aeronave
96**) - Comercializare de bunuri în porturi şi aeroporturi sub supraveghere vamalã, sau în regim de duty-free.

-------------
*) Codurile 61, 63 şi 67 pot fi utilizate numai în situaţiile în care exista un regim vamal precedent.
**) Codurile 22, 80, 81, 82, 83, 93, 94, 95 şi 96 pot fi utilizate numai în situaţiile stabilite de Direcţia Generalã a Vamilor şi potrivit instrucţiunilor emise în acest sens.




ANEXA 13


la norme
--------

LISTA
codurilor contingentelor în vigoare



┌─────────────┬────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ COD │ DENUMIRE │
├─────────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│CAM │Contingent de acces minim curent │
├─────────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│UE │Contingent conform Acordului European │
├─────────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│UEVIN │Contingent conform Acordului European pentru vinuri │
├─────────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│UE │Contingent conform Acordului European pentru produse agricole │
├─────────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│CZ │Contingent conform Acordului cu Cehia │
├─────────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│SK │Contingent conform Acordului cu Slovacia │
├─────────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│SL │Contingent conform Acordului cu Slovenia │
├─────────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│HU │Contingent conform Acordului cu Ungaria │
├─────────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│PL │Contingent conform Acordului cu Polonia │
├─────────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│BG │Contingent conform Acordului cu Bulgaria │
├─────────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│TR │Contingent conform Acordului cu Turcia │
├─────────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ÎL │Contingent conform Acordului cu Israel │
├─────────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│LT │Contingent conform Acordului cu Lituania │
├─────────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│PAS │Contingent conform <>Hotãrârii Guvernului nr. 921/2001 │
└─────────────┴────────────────────────────────────────────────────────────────┘







ANEXA 14


la norme
--------

LISTA
codurilor unitãţilor de mãsura specifice



┌──────────────────────────────────────────────────────────┬───────────────────┐
│ UNITATE DE MĂSURA │ COD │
├──────────────────────────────────────────────────────────┼───────────────────┤
│Metru │006 │
├──────────────────────────────────────────────────────────┼───────────────────┤
│Metru patrat │055 │
├──────────────────────────────────────────────────────────┼───────────────────┤
│Litru │112 │
├──────────────────────────────────────────────────────────┼───────────────────┤
│Metru cub │113 │
├──────────────────────────────────────────────────────────┼───────────────────┤
│Hectolitru │122 │
├──────────────────────────────────────────────────────────┼───────────────────┤
│1000 litri │123 │
├──────────────────────────────────────────────────────────┼───────────────────┤
│Carat │162 │
├──────────────────────────────────────────────────────────┼───────────────────┤
│Gram │163 │
├──────────────────────────────────────────────────────────┼───────────────────┤
│Kilogram │166 │
├──────────────────────────────────────────────────────────┼───────────────────┤
│Tona │168 │
├──────────────────────────────────────────────────────────┼───────────────────┤
│BRT tone registru brut (2.8316 mc) │181 │
├──────────────────────────────────────────────────────────┼───────────────────┤
│Capac. de încãrcare în tone metrice │185 │
├──────────────────────────────────────────────────────────┼───────────────────┤
│1000 Kilowatt-ora │246 │
├──────────────────────────────────────────────────────────┼───────────────────┤
│Gi F/S (gram izotopi fisionabili) │306 │
├──────────────────────────────────────────────────────────┼───────────────────┤
│Mii metri cubi pe zi │599 │
├──────────────────────────────────────────────────────────┼───────────────────┤
│1000 metri cubi │601 │
├──────────────────────────────────────────────────────────┼───────────────────┤
│Duzina (12 u) │641 │
├──────────────────────────────────────────────────────────┼───────────────────┤
│Pereche (2 u) │715 │
├──────────────────────────────────────────────────────────┼───────────────────┤
│Mii cutii chibrituri │720 │
├──────────────────────────────────────────────────────────┼───────────────────┤
│Pachet (joc) │778 │
├──────────────────────────────────────────────────────────┼───────────────────┤
│Bucata (u) │796 │
├──────────────────────────────────────────────────────────┼───────────────────┤
│Sute bucãţi │797 │
├──────────────────────────────────────────────────────────┼───────────────────┤
│Mii bucãţi │798 │
├──────────────────────────────────────────────────────────┼───────────────────┤
│Pachet cu 20 de tigarete │799 │
├──────────────────────────────────────────────────────────┼───────────────────┤
│Pachet cu 25 de tigarete │800 │
├──────────────────────────────────────────────────────────┼───────────────────┤
│1 alc. 100% - Litru de alcool pur 100% │831 │
├──────────────────────────────────────────────────────────┼───────────────────┤
│Hectolitru/grad alcoolic │832 │
├──────────────────────────────────────────────────────────┼───────────────────┤
│Hectolitru alcool 100% │833 │
├──────────────────────────────────────────────────────────┼───────────────────┤
│Kg. substanta │841 │
├──────────────────────────────────────────────────────────┼───────────────────┤
│Kg. 90% std. (kg. substanta uscata 90%) │845 │
├──────────────────────────────────────────────────────────┼───────────────────┤
│Tona substanta uscata 90% │847 │
├──────────────────────────────────────────────────────────┼───────────────────┤
│Ce/el (numãr de elemente) │851 │
├──────────────────────────────────────────────────────────┼───────────────────┤
│Kg K2O Kilogram oxid de potasiu │857 │
├──────────────────────────────────────────────────────────┼───────────────────┤
│Kg KOH Kilogram hidroxid de potasiu │859 │
├──────────────────────────────────────────────────────────┼───────────────────┤
│Kilogram azot │861 │
├──────────────────────────────────────────────────────────┼───────────────────┤
│Kg. NaOH - kg. hidroxid de potasiu │863 │
├──────────────────────────────────────────────────────────┼───────────────────┤
│Kg. P2O5 - Kg. anhidrida fosforica │865 │
├──────────────────────────────────────────────────────────┼───────────────────┤
│Kg. U - Kg. uraniu │867 │
├──────────────────────────────────────────────────────────┼───────────────────┤
│Kg. C5H14ClNO (Kg. clorura de colina) │871 │
├──────────────────────────────────────────────────────────┼───────────────────┤
│Kg. H2O2 (Kg. peroxid de hidrogen) │872 │
├──────────────────────────────────────────────────────────┼───────────────────┤
│Kg. de metilalamina │873 │
├──────────────────────────────────────────────────────────┼───────────────────┤
│Kg./net eda (gr. net prod. scurs) │874 │
├──────────────────────────────────────────────────────────┼───────────────────┤
│TJ (Terajoule putere calorica superioarã) │881 │
├──────────────────────────────────────────────────────────┼───────────────────┤
│1 grad Plato (%) │882 │
└──────────────────────────────────────────────────────────┴───────────────────┘






ANEXA 15


la norme
--------

LISTA
CODURILOR DOCUMENTELOR ANEXATE



┌────────┬─────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ Cod │ Descriere document │
│document│ │
├────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 001 │Declaraţie de conformitate │
├────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 002 │Certificat de calitate │
├────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 003 │Certificat de înmatriculare a societãţii comerciale │
├────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 004 │Certificat de înregistrare fiscalã │
├────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 005 │Certificat de înregistrare (C.U.I.) │
├────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 006 │Contract de societate │
├────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 007 │Statutul societãţii │
├────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 008 │Act constitutiv │
├────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 009 │Certificat de export definitiv/temporar eliberat de Ministerul │
│ │Culturii şi Cultelor │
├────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 010 │Certificat oficial de import pentru substanţe psihotrope şi │
│ │stupefiante eliberat de Ministerul Sãnãtãţii şi Familiei │
├────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 011 │Certificat oficial de export pentru substanţe psihotrope şi │
│ │stupefiante eliberat de Ministerul Sãnãtãţii şi Familiei │
├────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 012 │Certificat de înregistrare a dispozitivului medical eliberat de │
│ │Statia de Verificare şi întreţinere a Aparaturii Medicale │
├────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │Înregistrare a dispozitivului medical în vederea certificãrii, │
│ 013 │eliberata de Statia de Verificare şi Întreţinere a Aparaturii │
│ │Medicale │
├────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 014 │Autorizaţie de utilizare a dispozitivului medical eliberata de │
│ │Ministerul Sãnãtãţii şi Familiei │
├────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 015 │Autorizaţie de import alcool etilic rafinat şi bãuturi alcoolice │
│ │distilate eliberata de Ministerul Finanţelor Publice │
├────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 016 │Autorizaţie de import produse din tutun şi cafea eliberata de │
│ │Direcţia Generalã a Finanţelor Publice │
├────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 017 │Buletin de analiza, încercãri tehnice sau de laborator │
├────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 018 │Nota de greutate │
├────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 019 │Fişa stoc pentru antrepozit │
├────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 020 │Certificat de puritate varietala pentru import seminţe │
├────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 021 │Certificat ce atesta efectuarea operaţiunii de │
│ │dezinsecţie/dezinfecţie │
├────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 022 │Acord de mediu │
├────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 023 │Abilitare eliberata de ministerul de resort │
├────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 024 │Acord eliberat de ministerul de resort │
├────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 025 │Aviz cu caracter umanitar, medical şi social eliberat de Comisia │
│ │Interdepartamentala │
├────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 026 │Aviz tehnic de import I.S.C.I.R. │
├────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 027 │Aviz de omologare a pesticidelor eliberat de Comisia │
│ │Interministeriala │
├────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 028 │Aviz de import pentru aparatura de radio emisie recepţie eliberat de │
│ │Ministerul Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informatiei │
├────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 029 │Licenta de atestare a dreptului de marcare pentru exportul de timbre │
│ │eliberata de Ministerul Finanţelor Publice │
├────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 030 │Dovada de varsamant a sumei ce reprezintã contravaloarea accizelor │
├────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │Autorizaţie pentru importul materialelor, dispozitivelor şi │
│ 031 │echipamentelor pentru proliferarea armelor nucleare sau dispozitive │
│ │explozibile, eliberata de Comisia Nationala pentru Controlul │
│ │Activitãţii Nucleare │
├────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │Autorizaţie pentru importul de publicaţii, de informaţii nepublicate │
│ 032 │aferente materialelor, dispozitivelor şi echipamentelor pentru │
│ │proliferarea armelor nucleare sau a altor dispozitive explozibile, │
│ │eliberata de Comisia Nationala pentru Controlul Activitãţii Nucleare │
├────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │Autorizaţie pentru importul de materiale nucleare şi radioactive, │
│ 033 │inclusiv combustibil nuclear, deşeuri radioactive şi dispozitive │
│ │generatoare de radiatii ionizante eliberata de Comisia Nationala │
│ │pentru Controlul Activitãţii Nucleare │
├────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 034 │Autorizaţie pentru importul de obiective şi instalaţii nucleare, │
│ │eliberata de Comisia Nationala pentru Controlul Activitãţii Nucleare │
├────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 035 │Autorizaţie eliberata de Banca Nationala a României │
├────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 036 │Cerere de restituire PA (perfecţionare activa) │
├────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 037 │Licenta de import pentru produse strategice eliberata de ANCESIAC │
├────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 038 │Licenta de export pentru produse strategice eliberata de ANCESIAC │
├────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 039 │Permis pentru operaţiuni necomerciale cu produse strategice eliberat │
│ │de ANCESIAC │
├────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 040 │Permis pentru tranzit internaţional de produse strategice eliberat de│
│ │ANCESIAC │
├────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 041 │Permis pentru transbordare de produse strategice eliberat de ANCESIAC│
├────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 042 │Scrisoare de exceptare de la regimul de autorizare eliberata de │
│ │Comisia Nationala pentru Controlul Activitãţii Nucleare │
├────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │Autorizaţie pentru exportul materialelor, dispozitivelor şi │
│ 043 │echipamentelor pentru proliferarea armelor nucleare sau de │
│ │dispozitive explozibile eliberata de Comisia Nationala pentru │
│ │Controlul Activitãţii Nucleare │
├────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │Autorizaţie pentru exportul de publicaţii, de informaţii nepublicate │
│ 044 │aferente materialelor, dispozitivelor şi echipamentelor pentru │
│ │proliferarea armelor nucleare sau de dispozitive explozibile │
│ │eliberata de Comisia Nationala pentru Controlul Activitãţii Nucleare │
├────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │Autorizaţie pentru tranzitul şi exportul de materiale nucleare şi │
│ 045 │radioactive, inclusiv combustibil nuclear, deşeuri radioactive şi │
│ │dispozitive generatoare de radiatii ionizante eliberata de Comisia │
│ │Nationala pentru Controlul Activitãţii Nucleare │
├────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 046 │Autorizaţie pentru exportul de obiective şi instalaţii nucleare │
│ │eliberata de Comisia Nationala pentru Controlul Activitãţii Nucleare │
├────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 047 │Act de donaţie │
├────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 048 │Accept de donaţie │
├────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 049 │Declaraţie pe proprie rãspundere │
├────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 050 │Norme de consum │
├────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 051 │Decont de justificare │
├────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 052 │Aprobare M.A.E. │
├────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 053 │Autorizaţie eliberata de Regia Nationala a Pãdurilor │
├────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 054 │Licenta de export eliberata de Departamentul de Comerţ Exterior │
├────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 055 │Licenta de import eliberata de Departamentul de Comerţ Exterior │
├────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 056 │Licenta cu scop statistic la export eliberata de Departamentul de │
│ │Comerţ Exterior │
├────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 057 │Licenta cu scop statistic la import eliberata de Departamentul de │
│ │Comerţ Exterior │
├────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 058 │Licenta de operaţiune eliberata de Departamentul de Comerţ Exterior │
├────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 059 │Aviz eliberat de Ministerul Apelor şi Protecţiei Mediului │
├────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 060 │Fişa de evaluare a trofeului de vanatoare │
├────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 061 │Proces-verbal de decontare (decont justificativ) │
├────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 062 │Permis CITES │
├────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 063 │Nota de plata pentru acţiunile de vanatoare cu cetãţeni strãini │
├────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 064 │Lista de Incarcatura/Manifestul încãrcãturii │
├────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 065 │Aviz fito-sanitar │
├────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 066 │Aviz sanitar-veterinar │
├────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 067 │Certificat fito-sanitar │
├────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 068 │Certificat sanitar veterinar de sãnãtate │
├────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 069 │Certificat sanitar veterinar internaţional │
├────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 070 │Certificat provizoriu/definitiv de investitor în zona defavorizatã │
├────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 071 │Aviz eliberat de Agenţia de Dezvoltare Regionala (zone defavorizate) │
├────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 072 │Declaraţie pe proprie rãspundere privind acordarea de facilitãţi în │
│ │zone defavorizate │
├────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 073 │Aviz de import eliberat de Ministerul Agriculturii, Alimentaţiei şi │
│ │Pãdurilor │
├────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 074 │Licenta cu avizul IGP pentru import arme şi muniţii eliberata de │
│ │Departamentul de Comerţ Exterior │
├────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 075 │Autorizaţie pentru export/tranzit arme şi muniţii eliberata de IGP │
├────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 076 │Autorizaţie pentru import materiale explozive eliberata de │
│ │Departamentul de Comerţ Exterior │
├────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 077 │Autorizaţie pentru import/export/tranzit de materiale explozive │
│ │eliberata de IGP │
├────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 078 │Autorizaţie pentru import/export/tranzit materiale explozive │
│ │eliberata de Inspectoratul de stat teritorial pentru protecţia muncii│
├────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 079 │Hotãrâre eliberata de Comitetul Interministerial de Garanţii şi │
│ │Credite de Comerţ Exterior │
├────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │Autorizaţie import/export/tranzit de metale preţioase, aliaje şi │
│ 080 │pietre preţioase, eliberata de Autoritatea Nationala pentru Protecţia│
│ │Consumatorului │
├────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 081 │Contract de leasing │
├────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 082 │Factura │
├────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 083 │Nota Registrul Auto Roman │
├────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 084 │Document de provenienta privind caracteristicile autovehiculului │
├────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 085 │Proces-verbal de inventariere │
├────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 086 │Proces-verbal de predare-primire │
├────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 087 │Proces-verbal/nota/act de constatare │
├────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 088 │Proces-verbal de prelevare esantioane │
├────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 089 │Certificat de inspecţie/expertiza tehnica │
├────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 090 │Permis vamal de încãrcare/descãrcare │
├────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 091 │Permis vamal de transbordare │
├────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 092 │Declaraţia proviziilor de bord │
├────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 093 │Borderou centralizator │
├────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 094 │Copii ale documentelor vamale precedente │
├────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 095 │Declaraţie pentru valoare în vama │
├────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 096 │Delegaţie pentru semnarea declaraţiei de valoare în vama │
├────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 097 │Autorizaţie pentru controlul destinaţiei finale eliberata de direcţia│
│ │regionala vamalã interjudeteana │
├────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 098 │Autorizaţie de antrepozit vamal │
├────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 099 │Autorizaţie de perfecţionare activa │
├────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 100 │Autorizaţie de transformare sub control vamal │
├────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 101 │Autorizaţie de admitere temporarã │
├────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 102 │Autorizaţie de perfecţionare pasiva │
├────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 103 │Document de transport │
├────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 104 │Lista de colisaj, packing list, specificaţii │
├────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 105 │Ordin de imbarcare │
├────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 106 │Draft - survey │
├────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 107 │Bunker receipt │
├────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 108 │Lista vagoane/containere │
├────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 109 │Documente de livrare marfa │
├────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 110 │Documente de plata/garantare │
├────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 111 │Certificat de suspendare/amânare TVA │
├────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 112 │Certificat de origine │
├────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 113 │Împuternicire/mandat de reprezentare în vama │
├────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 114 │Contract/comanda comercial(a) │
├────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 115 │Note tehnice, descrieri de produse, foi de catalog, pliante, │
│ │instrucţiuni de utilizare, etc. │
├────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 116 │Declaraţia de încasare valutarã │
├────────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 999 │Altele │
└────────┴─────────────────────────────────────────────────────────────────────┘







ANEXA 16


la norme
--------

LISTA
codurilor pentru tipul drepturilor vamale



┌────┬──────────────────────────────────────────────────────────────────┬──────┐
│Nr. │ DENUMIREA DREPTURILOR VAMALE │ COD │
│crt.│ │ │
├────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────┤
│ 1. │Taxa vamalã │010 │
├────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────┤
│ 2. │Taxa vamalã calculatã în cadrul regimului de admitere temporarã cu│01P │
│ │exonerare parţialã │ │
├────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────┤
│ 3. │Accize │020 │
├────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────┤
│ 4. │T.V.A. │030 │
├────┼──────────────────────────────────────────────────────────────────┼──────┤
│ 5. │Comision vamal │090 │
└────┴──────────────────────────────────────────────────────────────────┴──────┘






ANEXA 17


la norme
--------

CODURILE
modalitãţilor de plata sau garantare a datoriei vamale



┌────┬─────────────────────────────────────────────────────────────────┬───────┐
│Nr. │ MODALITATEA DE PLATA/GARANTARE │ COD │
│crt.│ │ │
├────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────┼───────┤
│ 1. │Garantare │ 0 │
├────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────┼───────┤
│ 2. │Plata │ 1 │
├────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────┼───────┤
│ 3. │Suspendarea/amânarea plãţii la momentul vamuirii │ 2 │
├────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────┼───────┤
│ 4. │Scutire de la garantare │ 3 │
├────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────┼───────┤
│ 5. │Suspendare/amânare de la garantare │ 4 │
├────┼─────────────────────────────────────────────────────────────────┼───────┤
│ 6. │Scutire de la plata │ 5 │
└────┴─────────────────────────────────────────────────────────────────┴───────┘



-------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016