Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   NORMA SANITARA VETERINARA SI PENTRU SIGURANTA ALIMENTELOR din 29 decembrie 2004  privind metode de prelevare a probelor pentru determinarea limitelor maxime de reziduuri de pesticide din produsele de origine animala si nonanimala*)    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

NORMA SANITARA VETERINARA SI PENTRU SIGURANTA ALIMENTELOR din 29 decembrie 2004 privind metode de prelevare a probelor pentru determinarea limitelor maxime de reziduuri de pesticide din produsele de origine animala si nonanimala*)

EMITENT: AUTORITATEA NATIONALA SANITARA VETERINARA SI PENTRU SIGURANTA ALIMENTELOR
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 143 bis din 17 februarie 2005
*) Aprobata de <>Ordinul nr. 147 din 29/12/2004 , publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 143 din 17/02/2005.


CAP. I
Dispozitii generale
1. (1) - Probele destinate controlului oficial al nivelurilor de reziduuri de pesticide in si pe plante, produse de origine vegetala si animala se preleveaza in conformitate cu metodele descrise in prezenta norma sanitara veterinara si pentru siguranta alimentelor.
(2) Procedurile de prelevare permit obtinerea unei probe reprezentative din lotul supus analizei, pentru a determina conformitatea cu nivelele maxime de reziduuri (NMA) de pesticide admise, conform anexelor nr. 1 si 2. In cazul in care nivelurile nu sunt stabilite in anexele nr. 1 si 2 se vor lua in considerare cele stabilite de Comisia Codex Alimentarius. Metodele si procedurile stabilite in prezenta norma includ pe cele recomandate de Comisia Codex Alimentarius.
2. - Probele se preleveaza de catre inspectorii oficiali ai Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor din cadrul Directiilor Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor judetene, respectiv a municipiului Bucuresti.
3. - Nivelul maxim de reziduuri pentru produsele vegetale, oua sau produsele lactate ia in considerare nivelul maxim care poate fi prezent intr-o proba compusa, care a fost obtinuta din mai multe unitati din produsul tratat si care trebuie sa reprezinte nivelul mediu de reziduuri dintr-un lot.
Nivelul maxim de reziduuri admis pentru carne si carne de pasare ia in considerare nivelul maxim care poate fi prezent in tesuturile animalelor sau pasarilor tratate individual.
In consecinta, nivelul maxim de reziduuri pentru carne si carne de pasare se aplica unei probe vrac derivata dintr-o singura proba primara, intrucat nivelul maxim de reziduuri pentru produse vegetale, oua si produse lactate se aplica unei probe vrac compuse, provenita din una pana la zece probe primare.
4. - In sensul prezentei norme, urmatorii termeni se definesc astfel:
a) portiunea analitica - o cantitate reprezentativa de materialul extras din proba analitica, de marime corespunzatoare pentru masurarea concentratiei reziduale. Pentru a preleva portiunea analitica poate fi utilizat un instrument de prelevare.
b) proba analitica - materialul pregatit pentru analiza, din proba de laborator, prin separarea portiunii de produs ce urmeaza a fi analizat, urmata de amestecare, macinare, tocare fina, etc., in vederea extragerii portiunii de analizat cu o eroare minima de prelevare.
La pregatirea probei de analizat trebuie sa se ia in considerare procedura folosita in stabilirea NMA, astfel ca portiunea din produs care urmeaza sa fie analizata poate include parti care, in mod normal, nu sunt consumate;
c) proba in vrac/proba globala - Pentru produsele altele decat carne si carne de pasare, proba compusa si bine omogenizata, obtinuta din probele primare prelevate dintr-un lot.
Pentru carne si carne de pasare, proba primara este considerata a fi echivalenta cu proba vrac.
Probele primare trebuie sa contina suficient material pentru a permite extragerea tuturor probelor de laborator din proba in vrac.
In cazul in care in timpul colectarii probei sau probelor primare se pregatesc probe de laborator separate, proba in vrac este suma probelor de laborator la momentul prelevarii probelor din lot.
d) proba de laborator - proba expediata la laborator sau primita de laborator, constand intr-o cantitate reprezentativa de material extrasa din proba in vrac. Proba de laborator poate fi constituita din intreaga proba in vrac sau o portiune din aceasta. Pentru a obtine probele de laborator, unitatile nu vor fi taiate sau divizate, cu exceptia situatiilor in care subdiviziunile unitatilor sunt specificate in tabelul nr. 3. Se pot pregati probe de laborator duplicat.
e) lotul - o cantitate din produsul alimentar livrat la un moment dat, despre care inspectorul care a prelevat stie sau presupune ca are caracteristici comune, cum ar fi: origine, producator, varietate, ambalator, tip de ambalaj, marcare, expeditor etc. Un lot suspect este un lot care, din orice motiv, este suspectat ca ar contine un nivel excesiv de reziduuri. Un lot nesuspect este un lot pentru care nu exista nici un motiv de suspiciune ca ar contine un nivel excesiv de reziduuri.
Daca un transport de marfa este constituit din loturi care pot fi identificate ca provenind de la diferiti cultivatori, fiecare lot va fi tratat separat. Un transport de marfa poate fi constituit din unul sau mai multe loturi. Daca nu se poate stabili cu certitudine dimensiunea sau limitele fiecarui lot dintr-un transport mare, atunci fiecare serie de vagoane, camioane, cale de vapor poate fi considerata un lot separat. De exemplu, un lot poate fi amestecat prin procese de fabricare sau de sortare.
f) proba primara/proba elementara - una sau mai multe unitati luate dintr-un singur loc al lotului. Este de preferat ca locul din care se preleveaza o proba primara din lot sa fie ales prin sondaj, dar daca acest lucru nu este practic posibil, acesta se alege in mod aleatoriu din partile accesibile ale lotului. Numarul de unitati necesare pentru a constitui o proba primara este determinat in functie de marimea minima si de numarul probelor de laborator necesare. Pentru produsele vegetale, oua si produse lactate, atunci cand se preleveaza din lot mai mult de o proba primara, fiecare proba primara trebuie sa contribuie in aceeasi proportie la proba in vrac. Daca unitatile sunt de dimensiuni medii sau mari, iar amestecarea probei in vrac nu ar permite obtinerea de probe de laborator reprezentative sau daca unitatile (de exemplu, oua, fructe moi) pot fi afectate prin amestecare, acestea pot fi impartite aleatoriu, in momentul prelevarii probelor primare, in probe de laborator duplicat. Daca probele primare sunt prelevate la diferite intervale de timp in timpul incarcarii sau descarcarii unui lot, "locul" de prelevare este de fapt un anumit moment din perioada in care se realizeaza incarcarea sau descarcarea lotului. Pentru a obtine probe primare unitatile nu vor fi taiate sau divizate, cu exceptia situatiilor in care subdiviziunile unitatilor sunt specificate in tabelul nr. 3.
g) proba - una sau mai multe unitati selectate dintr-o populatie de unitati ori o portiune selectata dintr-o cantitate mai mare de material. Pentru ca o proba sa fie reprezentativa pentru acel lot, proba in vrac, animal, etc. se ia in considerare exclusiv continutul de reziduuri de pesticide pe care il poate avea aceasta.
h) prelevarea de probe - procedura utilizata pentru a extrage si a constitui o proba.
i) instrumentul pentru prelevarea probelor - un instrument cum ar fi o lingura, un caus si/sau o sonda, utilizate pentru a preleva o unitate dintr-un material in vrac sau din ambalaje care sunt prea mari pentru a fi utilizate ca probe primare, (cum ar fi butoaiele sau rotile de branzeturi) sau din unitati de carne si carne de pasare care sunt prea mari pentru a fi prelevate ca probe primare.
Instrumentele specifice de prelevare sunt descrise de standardele internationale ISO 950: Cereale - prelevare (boabe), ISO 951: Leguminoase uscate ambalate in pungi-prelevare, ISO 1839: Ceai-prelevare si IDF 50C: Lapte si produse lactate - metode de prelevare.
Pentru materiale cum ar fi frunze in vrac poate fi considerata instrument de prelevare mana inspectorului care preleveaza proba.
j) Inspectorul care efectueaza prelevarea - este o persoana instruita pentru procedurile de prelevare de probe si desemnata de catre autoritatea competenta pentru a efectua prelevarea de probe.
Inspectorul care efectueaza prelevarea de probe este responsabil pentru toate procedurile care duc la si care includ prepararea, ambalarea si expedierea probei/probelor de laborator.
Inspectorul trebuie sa respecte procedurile de prelevare specificate, sa furnizeze documentatie completa despre probe si sa colaboreze cu laboratorul.
k) Marimea probei - Numarul de unitati sau cantitatea de material care constituie o proba.
l) Unitatea - cea mai mica portiune dintr-un lot, care trebuie prelevata pentru a constitui in intregime sau o parte din proba primara.
Unitatile trebuie identificate dupa cum urmeaza:
1l. Fructe si legume proaspete: fiecare fruct intreg, leguma sau grup al acestora (exemplu: strugurii) va forma o unitate, exceptand cazul in care acestea sunt de dimensiuni mici.
Unitatile de produse de dimensiuni mici, ambalate, pot fi identificate ca la punctul 4l. In cazul in care un instrument de prelevare poate fi utilizat fara a afecta materialul, acesta poate servi la constituirea de unitati. Ouale intregi, fructele sau legumele proaspete nu trebuie taiate sau sparte pentru a rezulta unitati.
2l. Animale mari sau parti ori organe ale acestora. Un fragment sau in intregime, o parte specifica sau un organ pot forma o unitate. Partile sau organele pot fi taiate pentru a forma unitati.
3l. Animalele mici sau parti ori organe ale acestora. Fiecare animal intreg sau o parte intreaga a unui animal ori organ prezent pot forma o unitate. In cazul in care sunt impachetate, unitatile pot fi identificate conform prevederilor de la punctul 4l. In cazul in care un instrument de prelevare poate fi utilizat fara a afecta nivelul rezidual, unitatile pot fi create in acest fel.
4l. Produse ambalate. Cele mai mici ambalaje individuale trebuie prelevate ca unitati. In cazul in care cele mai mici ambalaje sunt foarte voluminoase, acestea ar trebui prelevate ca proba vrac conform prevederilor de la punctul 5l. In cazul in care cele mai mici ambalaje sunt foarte mici, un pachet de ambalaje poate forma unitatea.
5l. Materialele in vrac si ambalajele mari (cum ar fi butoaiele, rotile de branzeturi, etc.) care individual sunt prea voluminoase pentru a fi prelevate ca probe primare. In acest caz, unitatile se obtin cu ajutorul unui instrument de prelevare.

CAP. II
Proceduri pentru prelevarea de probe
5. - Daca este necesar, pot fi adoptate recomandarile ISO pentru prelevarea cerealelor (ISO 950 din 1979 - prelevarea cerealelor) sau a altor produse transportate in vrac.
5.1. - Precautii
Contaminarea si deteriorarea probelor trebuie prevenita in toate etapele, deoarece pot afecta rezultatele analitice. Fiecare lot care va fi verificat pentru conformitate trebuie supus prelevarii separat.
5.2. - Prelevarea probelor primare
Numarul minim de probe primare care vor fi prelevate dintr-un lot este prezentat in tabelul nr. 1 sau in tabelul nr. 2 in cazul unui lot suspect de carne sau carne de pasare. Fiecare proba primara trebuie prelevata dintr-un loc ales in mod aleatoriu din lot.
Probele primare trebuie sa contina material suficient pentru a furniza proba/probele de laborator necesare din lot.
Instrumentele de prelevare necesare pentru cereale, leguminoase si ceai sunt descrise in recomandarile ISO, iar cele necesare pentru produse lactate sunt descrise de recomandarile standardului international pentru metodele de prelevare (IDF).

Tabel 1

Numarul minim de probe primare care trebuie prelevate dintr-un lot



┌───────────────────────────────────┬──────────────────────────────────────────┐
│ │Numarul minim de probe primare care vor fi│
│ │prelevate din lot │
├───────────────────────────────────├-─────────────────────────────────────────┤
│a) Carne si carne de pasare │ │
├───────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────────┤
│Un lot nesuspect │ 1 │
├───────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────────┤
│Un lot suspect │ Se determina conform tabelului nr. 2 │
├───────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────────┤
│b) Alte produse │ │
├───────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────────┤
│i) Produse ambalate sau in vrac, │1 (Exemplu: un lot poate fi amestecat prin│
│care pot fi considerate ca fiind │sortare sau prin procesul de fabricare) │
│bine amestecate sau omogene. │ │
├───────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────────┤
│ii) Produse ambalate sau in vrac, │Pentru produsele alimentare primare de │
│care pot sa nu fie bine amestecate │origine vegetala, constituite din unitati │
│sau omogene. │mari, numarul minim de probe primare │
│ │trebuie sa fie in conformitate cu numarul │
│ │minim de unitati cerute pentru proba de │
│ │laborator (a se vedea tabelul 4) │
├───────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────────┤
│Fie │ │
├───────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────────┤
│Greutatea lotului, kg │ │
├───────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────────┤
│ < 50 │ 3 │
├───────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────────┤
│ 50-500 │ 5 │
├───────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────────┤
│ > 50 │ 10 │
├───────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────────┤
│Sau: │ │
├───────────────────────────────────┴──────────────────────────────────────────┤
│Numarul de cutii, cartoane sau alte recipiente din lot │
├───────────────────────────────────┬──────────────────────────────────────────┤
│ 1-25 │ 1 │
├───────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────────┤
│ 26-100 │ 5 │
├───────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────────┤
│ > 100 │ 10 │
└───────────────────────────────────┴──────────────────────────────────────────┘



Tabel 2

Numarul de probe primare selectate aleatoriu, necesare pentru
a asigura probabilitatea depistarii a cel putin unei probe neconforme
dintr-un lot de carne si carne de pasare, pentru o incidenta data
a reziduurilor neconforme din lot



┌──────────────────────┬───────────────────────────────────────────────────────┐
│Incidenta reziduurilor│ Numarul minim de probe (n0) necesare pentru a detecta │
│ neconforme din lot │ un reziduu neconform cu o probabilitate de: │
├──────────────────────┼─────────────────┬─────────────────┬───────────────────┤
│ % │ 90% │ 95% │ 99% │
├──────────────────────┼─────────────────┼─────────────────┼───────────────────┤
│ 90 │ 1 │ - │ 2 │
├──────────────────────┼─────────────────┼─────────────────┼───────────────────┤
│ 80 │ - │ 2 │ 3 │
├──────────────────────┼─────────────────┼─────────────────┼───────────────────┤
│ 70 │ 2 │ 3 │ 4 │
├──────────────────────┼─────────────────┼─────────────────┼───────────────────┤
│ 60 │ 3 │ 4 │ 5 │
├──────────────────────┼─────────────────┼─────────────────┼───────────────────┤
│ 50 │ 4 │ 5 │ 7 │
├──────────────────────┼─────────────────┼─────────────────┼───────────────────┤
│ 40 │ 5 │ 6 │ 9 │
├──────────────────────┼─────────────────┼─────────────────┼───────────────────┤
│ 35 │ 6 │ 7 │ 11 │
├──────────────────────┼─────────────────┼─────────────────┼───────────────────┤
│ 30 │ 7 │ 9 │ 13 │
├──────────────────────┼─────────────────┼─────────────────┼───────────────────┤
│ 25 │ 9 │ 11 │ 17 │
├──────────────────────┼─────────────────┼─────────────────┼───────────────────┤
│ 20 │ 11 │ 14 │ 21 │
├──────────────────────┼─────────────────┼─────────────────┼───────────────────┤
│ 15 │ 15 │ 19 │ 29 │
├──────────────────────┼─────────────────┼─────────────────┼───────────────────┤
│ 10 │ 22 │ 29 │ 44 │
├──────────────────────┼─────────────────┼─────────────────┼───────────────────┤
│ 5 │ 45 │ 59 │ 90 │
├──────────────────────┼─────────────────┼─────────────────┼───────────────────┤
│ 1 │ 231 │ 299 │ 459 │
├──────────────────────┼─────────────────┼─────────────────┼───────────────────┤
│ 0,5 │ 460 │ 598 │ 919 │
├──────────────────────┼─────────────────┼─────────────────┼───────────────────┤
│ 0,1 │ 2301 │ 2995 │ 4603 │
└──────────────────────┴─────────────────┴─────────────────┴───────────────────┘



Note:
a) Tabelul presupune prelevarea probelor in mod aleatoriu.
b) In cazul in care numarul probelor primare indicate in tabelul nr. 2 este mai mare de aproximativ 10% din numarul de unitati din lot, numarul probelor primare prelevate poate fi mai mai mic si trebuie calculate dupa cum urmeaza:
n = n0/[(1+(n0-1)/N]
unde:
n = numarul minim de probe primare prelevate
n0 = numarul probelor primare date de tabelul 2
N = numarul unitatilor necesare pentru a forma o proba primara in lot.
c) In cazul in care o singura proba primara este prelevata, probabilitatea de a depista o non-conformitate este aceeasi cu incidenta reziduurilor neconforme.
d) pentru probabilitati exacte sau alternative sau pentru o incidenta diferita a nonconformitatii, numarul probelor ce vor fi prelevate poate fi calculat astfel:
1 - p = (1 - i)n
unde:
p reprezinta probabilitatea
i reprezinta incidenta reziduurilor neconforme din lot (ambele exprimate ca fractii, nu procente)
n reprezinta numarul de probe.
5.3. - Pregatirea probei in vrac
Procedurile pentru carne si carnea de pasare sunt descrise in tabelul nr. 3. Fiecare proba primara este considerata a fi o proba in vrac separata.
Procedurile pentru produsele vegetale, oua sau produsele lactate sunt descrise in tabelele nr. 4 si 5. Probele primare trebuie sa fie bine amestecate si omogenizate, daca este posibil, pentru a forma proba in vrac. In cazul in care amestecarea pentru a forma proba in vrac este neadecvata sau impracticabila, se foloseste urmatoarea procedura alternativa:
- in cazul in care unitatile pot fi distruse (si astfel si reziduurile pot fi afectate) prin procesul de amestecare sau divizare a probei in vrac sau in cazul in care unitatile mari nu pot fi amestecate pentru a realiza o distributie uniforma a reziduurilor, unitatile trebuie distribuite aleatoriu in probe de laborator duplicat in timpul prelevarii probelor primare.
In acest caz, rezultatul care va fi utilizat va reprezenta media rezultatelor valabile obtinute din probele de laborator analizate.


Tabel 3


Carne si carne de pasare: descrierea probelor primare si
marimea minima a probelor de laborator





┌────┬─────────────────────────────────────┬─────────────┬───────────────────────┬────────────┐
│ │ │ │ │ Greutatea │
│ │ │ │ Tipul de proba │ minima a │
│ │ Clasificarea produselor │ Exemple │ care trebuie │ fiecarei │
│ │ │ │ prelevata │ probe de │
│ │ │ │ │ laborator │
├────┴─────────────────────────────────────┴─────────────┴───────────────────────┴────────────┤
│Produse alimentare primare de origine animala │
├────┬────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│1. │Carne mamifere │
│ │Nota: pentru aplicarea NMA pentru pesticidele solubile in grasimi, probele trebuie │
│ │prelevate in conformitate cu punctul 2 din tabel │
├────┼─────────────────────────────────────┬─────────────┬────────────────────┬───────────────┤
│1.1.│Mamifere mari, carcase intregi │Bovine, │Diafragma intreaga │0,5 │
│ │sau jumatati, de obicei =< 10 kg. │ovine, porci │sau bucati, │ │
│ │ │ │suplimentata cu │ │
│ │ │ │muschi cervical, │ │
│ │ │ │daca este necesar │ │
├────┼─────────────────────────────────────┼─────────────┼────────────────────┼───────────────┤
│1.2.│Mamifere mici, carcase intregi │Iepuri │Carcase intregi sau │0,5 kg dupa │
│ │ │ │sferturi posterioare│indepartarea │
│ │ │ │ │pielii si │
│ │ │ │ │oaselor │
├────┼─────────────────────────────────────┼─────────────┼────────────────────┼───────────────┤
│1.3.│Bucati carne mamifere, bucati │Sferturi, │Unitati intregi sau │0,5 kg dupa │
│ │proaspete/refrigerate/congelate, │bucati, │o portiune a unei │indepartarea │
│ │ambalate sau nu │fleici, spata│unitati intregi │pielii si │
│ │ │ │ │oaselor │
├────┼─────────────────────────────────────┼─────────────┼────────────────────┼───────────────┤
│1.4.│Bucati carne mamifere, congelate in │Sferturi, │Ori o sectiune in │0,5 kg dupa │
│ │vrac │bucati │diagonala congelata │indepartarea │
│ │ │ │dintr-un container, │pielii si │
│ │ │ │ori parti │oaselor │
│ │ │ │individuale intregi │ │
│ │ │ │(sau portiuni) │ │
├────┼─────────────────────────────────────┴─────────────┴────────────────────┴───────────────┤
│2. │Grasimi de mamifere, inclusiv grasimea carcasei │
│ │Nota: probe de grasime prelevate conform descrierii de la punctele 2.1., 2.2. si 2.3 pot│
│ │fi utilizate pentru a determina conformitatea grasimii, sau a intregului produs, cu NMA │
│ │corespunzatoare │
├────┼─────────────────────────────────────┬─────────────┬────────────────────┬───────────────┤
│2.1.│Mamifere mari, la abator, carcase │Bovine, │Rinichi, grasime │0,5 kg │
│ │intregi sau jumatati, de obicei │ovine, porci │abdominala sau │ │
│ │=< 10 kg │ │subcutanata │ │
│ │ │ │prelevata de la un │ │
│ │ │ │animal │ │
├────┼─────────────────────────────────────┼─────────────┼────────────────────┼───────────────┤
│2.2.│Mamifere mici in abator, carcase │ │Grasime abdominala │0,5 kg │
│ │intregi sau jumatati, =< 10 kg │ │sau subcutanata de │ │
│ │ │ │la un animal sau mai│ │
│ │ │ │multe │ │
├────┼─────────────────────────────────────┼─────────────┼────────────────────┼───────────────┤
│2.3.│Bucati carne mamifere │Picioare, │Ori grasime │0,5 kg │
│ │ │bucati, │vizibila, fasonata │ │
│ │ │fleici │de la unitate │ │
│ │ │ │(unitati) sau │ │
│ │ │ │unitati intregi ori │ │
│ │ │ │portiuni din unitati│2 kg │
│ │ │ │intregi, unde │ │
│ │ │ │grasimea nu e │ │
│ │ │ │fasonabila │ │
├────┼─────────────────────────────────────┼─────────────┼────────────────────┼───────────────┤
│2.4.│Tesut gras mamifere in vrac │ │Unitati prelevate cu│0,5 kg │
│ │ │ │un instrument de │ │
│ │ │ │prelevare din cel │ │
│ │ │ │putin trei puncte │ │
├────┼─────────────────────────────────────┴─────────────┴────────────────────┴───────────────┤
│3. │Organe mamifere │
├────┼─────────────────────────────────────┬─────────────┬────────────────────┬───────────────┤
│3.1.│Ficat proaspat mamifere, refrigerat, │ │Ficat intreg sau │0,4 kg │
│ │congelat │ │portiuni din ficat │ │
├────┼─────────────────────────────────────┼─────────────┼────────────────────┼───────────────┤
│3.2 │Rinichi mamifere proaspat, │ │Unul sau amandoi │0,2 kg │
│ │refrigerat, congelat │ │rinichii, de la un │ │
│ │ │ │animal sau doua │ │
├────┼─────────────────────────────────────┼─────────────┼────────────────────┼───────────────┤
│3.3.│Inima proaspata mamifere, refrigerat,│ │Inima (inimi) │0,4 kg │
│ │congelata │ │intregi, ori │ │
│ │ │ │portiunea │ │
│ │ │ │ventriculara, daca │ │
│ │ │ │este mare │ │
├────┼─────────────────────────────────────┼─────────────┼────────────────────┼───────────────┤
│3.4.│Alte organe mamifere proaspete, │ │Parti sau unitati │0,5 kg │
│ │refrigerate, congelate │ │intregi din unul sau│ │
│ │ │ │mai multe animale, │ │
│ │ │ │ori o sectiune in │ │
│ │ │ │diagonala luata din │ │
│ │ │ │produsul congelat in│ │
│ │ │ │vrac │ │
├────┼─────────────────────────────────────┴─────────────┴────────────────────┴───────────────┤
│4. │Carne pasare │
│ │Nota: pentru aplicarea NMA pentru pesticidele solubile in grasimi, probele trebuie │
│ │prelevate in conformitate cu punctul 5 din tabel. │
├────┼─────────────────────────────────────┬─────────────┬────────────────────┬───────────────┤
│4.1.│Pasari, carcase mari >= 2 kg. │Curcani, │Pulpe, picioare, si │0,5 kg dupa │
│ │ │gaste, │alta carne inchisa │indepartarea │
│ │ │cocosi, │la culoare │pielii si │
│ │ │claponi si │ │oaselor │
│ │ │rate │ │ │
├────┼─────────────────────────────────────┼─────────────┼────────────────────┼───────────────┤
│4.2.│Pasari, carcase medii 500 g - 2 kg │Gaini, │Pulpe, picioare sau │0,5 kg dupa │
│ │ │bibilici, │alte parti de carne │indepartarea │
│ │ │pui tineri │inchisa la culoare │pielii si │
│ │ │ │de la cel putin 3 │oaselor │
│ │ │ │pasari │ │
├────┼─────────────────────────────────────┼─────────────┼────────────────────┼───────────────┤
│4.3.│Pasari, carcase mici =< 500 g │Prepelite, │Carcase de la cel │0,2 kg de │
│ │ │porumbei │putin sase pasari │tesut muscular │
├────┼─────────────────────────────────────┼─────────────┼────────────────────┼───────────────┤
│4.4.│Portiuni de pasare proaspete, │Picioare, │Unitati ambalate, │0,5 kg dupa │
│ │refrigerate, congelate ambalate │sferturi, │sau unitati │indepartarea │
│ │individual sau en gros │piept si │individuale │pielii si │
│ │ │aripi │ │oaselor │
├────┼─────────────────────────────────────┴─────────────┴────────────────────┴───────────────┤
│5. │Grasime de pasare, inclusiv grasimea carcasei │
│ │Nota: probele de grasime prelevate conform descrierii de la punctele 5.1. si 5.2. pot fi│
│ │utilizate pentru a determina conformitatea grasimii, sau a intregului produs, cu NMA │
│ │corespunzatoare │
├────┼─────────────────────────────────────┬─────────────┬────────────────────┬───────────────┤
│5.1.│Pasari, la abator, carcase intregi │Pui, curcani │Unitati de grasime │0,5 kg │
│ │sau parti │ │abdominala de la cel│ │
│ │ │ │putin 3 pasari │ │
├────┼─────────────────────────────────────┼─────────────┼────────────────────┼───────────────┤
│5.2.│Bucati de carne de pasare │Picioare, │Ori grasime │0,5 kg │
│ │ │muschi, piept│vizibila, fasonata │ │
│ │ │ │de la unitate │ │
│ │ │ │(unitati) │ │
│ │ │ │Ori intreaga unitate│2 kg │
│ │ │ │sau portiuni din │ │
│ │ │ │unitate, in cazul in│ │
│ │ │ │care grasimea nu │ │
│ │ │ │este fasonabila │ │
├────┼─────────────────────────────────────┼─────────────┼────────────────────┼───────────────┤
│5.3.│Tesut gras de pasare in vrac │ │Unitati prelevate cu│0,5 kg │
│ │ │ │un dispozitiv de │ │
│ │ │ │prelevare din cel │ │
│ │ │ │putin 3 puncte │ │
├────┼─────────────────────────────────────┴─────────────┴-───────────────────┴───────────────┤
│6. │Organe pasare │
├────┼─────────────────────────────────────┬─────────────┬────────────────────┬───────────────┤
│6.1.│Organe comestibile de pasare, cu │ │Unitati de la cel │0,2 kg │
│ │exceptia ficatului gras de gasca si │ │putin sase pasari, │ │
│ │rata si alte produse de valoare │ │ori o sectiune in │ │
│ │similara │ │diagonala dintr-un │ │
│ │ │ │container │ │
├────┼─────────────────────────────────────┼─────────────┼────────────────────┼───────────────┤
│6.2.│Ficat gras de gasca si rata si alte │ │Unitate de la o │0,05 kg │
│ │produse similare ca valoare │ │singura pasare sau │ │
│ │ │ │container │ │
├────┴─────────────────────────────────────┴─────────────┴────────────────────┴───────────────┤
│Alimente procesate de origine animala │
├────┬────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│7. │Produse alimentare secundare de origine animala, carne uscata │
│ │Produse comestibile derivate de origine animala, grasimi animale procesate, inclusiv │
│ │grasimi extrase sau procesate │
│ │Alimente prelucrate (un singur ingredient) de origine animala, cu sau fara ingrediente │
│ │medii sau mici de ambalare, cum ar fi agenti de aromatizare, mirodenii si condimente, si│
│ │care sunt pre-ambalate normal si gata pentru consum, cu sau fara preparare │
│ │Alimente prelucrate (mai multe ingrediente) de origine animala, alimente cu mai multe │
│ │ingrediente constand in ingrediente de origine animala si vegetala vor fi incluse aici │
│ │daca ingredientele de origine animala sunt predominante │
├────┼─────────────────────────────────────┬─────────────┬────────────────────┬───────────────┤
│7.1.│Mamifere sau pasari, parti gatite, │Sunca, │Unitati ambalate, │0,5 kg, ori │
│ │conservate, uscate, procesate, sau │carnati, │ori o sectiune in │ 2 kg daca │
│ │produse procesate in alt mod, │carne tocata,│diagonala │continutul de │
│ │inclusiv produsele cu mai multe │pasta de pui │reprezentativa │grasimi e =< 5%│
│ │ingrediente │ │dintr-un container, │ │
│ │ │ │ori unitati │ │
│ │ │ │(inclusiv sucuri) │ │
└────┴─────────────────────────────────────┴─────────────┴────────────────────┴───────────────┘




Tabel 4


Produse de origine vegetala: descrierea probelor elementare si
greutatea minima a probelor de laborator





┌────┬─────────────────────────────────────┬───────────────────────┬───────────────┬──────────┐
│ │ │ │ Natura probei │Greutatea │
│Nr. │ │ │ primare care │ minima a │
│crt.│ Clasificarea produselor │ Exemple │ trebuie │ fiecarei │
│ │ │ │ prelevata │ probe de │
│ │ │ │ │laborator │
├────┴─────────────────────────────────────┴───────────────────────┴───────────────┴──────────┤
│Produse alimentare primare de origine vegetala │
├────┬────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│1. │Toate fructele proaspete │
│ │Toate legumele proaspete, inclusiv cartofi si sfecla de zahar, fara plante aromatice │
├────┼─────────────────────────────────────┬───────────────────────┬───────────────┬──────────┤
│1.1.│Produse proaspete de dimensiuni mici │Bace, mazare, masline │Unitati intregi│1 kg │
│ │ │ │sau produse │ │
│ │ │ │ambalate ori │ │
│ │In general, unitati < 25 g │ │unitati │ │
│ │ │ │prelevate cu un│ │
│ │ │ │instrument de │ │
│ │ │ │prelevare │ │
├────┼─────────────────────────────────────┼───────────────────────┼───────────────┼──────────┤
│1.2.│Produse proaspete de dimensiuni medii│Mere, portocale │Unitati intregi│1 kg (cel │
│ │ │ │ │putin 10 │
│ │In general, unitati de 25-250 g │ │ │unitati) │
├────┼─────────────────────────────────────┼───────────────────────┼───────────────┼──────────┤
│1.3.│Produse proaspete de dimensiuni mari │Varza, castraveti, │Unitate │2 kg (cel │
│ │ │struguri │(unitati) │putin 5 │
│ │In general, unitati > 250 g │ │intregi │unitati) │
├────┼─────────────────────────────────────┼───────────────────────┼───────────────┼──────────┤
│2. │Leguminoase │Mazare, uscata; │ │1 kg │
│ │ │fasole, uscata │ │ │
│ ├─────────────────────────────────────┼───────────────────────┼───────────────┼──────────┤
│ │Cereale boabe │Orez, grau │ │1 kg │
│ ├─────────────────────────────────────┼───────────────────────┼───────────────┼──────────┤
│ │Nuci │Cu exceptia nucilor de │ │1 kg │
│ │ │cocos │ │ │
│ │ ├───────────────────────┼───────────────┼──────────┤
│ │ │Nuci de cocos │ │5 unitati │
│ ├─────────────────────────────────────┼───────────────────────┼───────────────┼──────────┤
│ │Seminte oleaginoase │Arahide │ │0,5 kg │
│ ├─────────────────────────────────────┼───────────────────────┼───────────────┼──────────┤
│ │Seminte pentru bauturi si dulciuri │Boabe de cafea │ │0,5 kg │
├────┼─────────────────────────────────────┼───────────────────────┼───────────────┼──────────┤
│3. │Plante aromate proaspete │Patrunjel proaspat │Unitati intregi│0,5 kg │
│ │ ├───────────────────────┤ ├──────────┤
│ │ │Altele; │ │0,2 kg │
├────┴─────────────────────────────────────┴───────────────────────┴───────────────┴──────────┤
│(pentru plante aromate a se vedea sectiunea a 4-a al acestui tabel) │
├────┬─────────────────────────────────────┬───────────────────────┬───────────────┬──────────┤
│ │Condimente │Condimente uscate │Unitati intregi│0,1 kg │
│ │ │ │sau unitati │ │
│ │ │ │prelevate cu un│ │
│ │ │ │instrument de │ │
│ │ │ │prelevare │ │
├────┴─────────────────────────────────────┴───────────────────────┴───────────────┴──────────┤
│Produse procesate de origine vegetala │
├────┬────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│4. │Produse alimentare secundare de origine vegetala, fructe uscate, legume, verdeturi │
│ │uscate, hamei, produse cerealiere macinate. │
│ │Produse derivate de origine vegetala, ceaiuri, plante pentru ceai, uleiuri vegetale, │
│ │sucuri si produse diverse, de exemplu masline prelucrate si melasa de citrice. │
│ │Alimente prelucrate (un singur ingredient) de origine vegetala, cu sau fara agenti de │
│ │conditionare sau ingrediente secundare, cum ar fi agenti de aromatizare, condimente si │
│ │plante aromate, care sunt ambalate normal preambalate si gata pentru consum, gatite sau │
│ │ca atare. │
│ │Alimente prelucrate (cu mai multe ingrediente) de origine vegetala, inclusiv produsele │
│ │cu ingrediente de origine animala, in care ingredientul/ingredientele de origine │
│ │vegetala predomina, painea, si alte produse prelucrate din cereale. │
├────┼─────────────────────────────────────┬───────────────────────┬───────────────┬──────────┤
│4.1.│Produse cu valoare mare pe unitate │ │Pachete sau │0,1 kg*) │
│ │ │ │unitati │ │
│ │ │ │prelevate cu un│ │
│ │ │ │instrument de │ │
│ │ │ │prelevare │ │
├────┼─────────────────────────────────────┼───────────────────────┼───────────────┼──────────┤
│4.2.│Produse solide cu densitate mica in │Hamei, ceai, plante │Unitati │0,2 kg │
│ │vrac │pentru ceai │ambalate sau │ │
│ │ │ │unitati │ │
│ │ │ │prelevate cu un│ │
│ │ │ │instrument de │ │
│ │ │ │prelevare │ │
├────┼─────────────────────────────────────┼───────────────────────┼───────────────┼──────────┤
│4.3.│Alte produse solide │Paine, faina, fructe │Ambalaje sau │0,5 kg │
│ │ │uscate │alte unitati │ │
│ │ │ │intregi, ori │ │
│ │ │ │unitati │ │
│ │ │ │prelevate cu un│ │
│ │ │ │instrument de │ │
│ │ │ │prelevare │ │
├────┼─────────────────────────────────────┼───────────────────────┼───────────────┼──────────┤
│4.4.│Produse lichide │Uleiuri vegetale, │Unitati │0,5 l sau │
│ │ │sucuri │ambalate sau │0,5 kg │
│ │ │ │unitati │ │
│ │ │ │prelevate cu un│ │
│ │ │ │instrument de │ │
│ │ │ │prelevare │ │
└────┴─────────────────────────────────────┴───────────────────────┴───────────────┴──────────┘



*) poate fi prelevata o proba de laborator mai mica dintr-un produs cu valoare exceptional de mare. In acest caz motivul va fi specificat in procesul-verbal de prelevare.

Tabel 5


Oua si produse lactate: descrierea probelor elementare si a
dimensiuni minime a probelor de laborator





┌────┬───────────────┬───────────────────────────┬──────────────────────────┬─────────────────┐
│ │ Clasificarea │ │ Natura probei primare ce │Marimea minima a │
│ │ produsului │ Exemple │ va fi prelevata │ fiecarei probe │
│ │ │ │ │ de laborator │
├────┴───────────────┴───────────────────────────┴──────────────────────────┴─────────────────┤
│ Produse alimentare primare de origine animala │
├────┬────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 1. │ Oua de pasare │
├────┼───────────────┬───────────────────────────┬──────────────────────────┬─────────────────┤
│1.1.│Oua, exceptand │ │Oua intregi │12 oua intregi de│
│ │cele de │ │ │gaina, 6 oua │
│ │prepelita sau │ │ │intregi de gasca │
│ │similare │ │ │sau rata │
├────┼───────────────┼───────────────────────────┼──────────────────────────┼─────────────────┤
│1.2.│Oua, de │ │Oua intregi │24 de oua intregi│
│ │prepelita sau │ │ │ │
│ │similare │ │ │ │
├────┼───────────────┼───────────────────────────┼──────────────────────────┼─────────────────┤
│ 2. │Lactate │ │Unitati intregi sau │0,5 litri │
│ │ │ │unitati prelevate cu │ │
│ │ │ │ajutorul unui dispozitiv │ │
│ │ │ │de prelevare │ │
├────┴───────────────┴───────────────────────────┴──────────────────────────┴─────────────────┤
│ Produse alimentare procesate de origine animala │
├────┬────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 3. │Produse alimentare secundare de origine animala, produse lactate secundare cum ar fi │
│ │lapte smantanit, concentrat si lapte praf. │
│ │Produse comestibile derivate, de origine animala, grasimi din lapte, produse derivate │
│ │din lapte cum ar fi untul, grasimi din unt, frisca, praful de frisca, cazeina etc. │
│ │Produse alimentare cu un singur ingredient de origine animala, produse fabricate din │
│ │lapte cum ar fi iaurtul, branza. │
│ │Alimente procesate cu mai multe ingrediente de origine animala, produse fabricate din │
│ │lapte (incluzand produse cu ingrediente de origine vegetala in cazul in care │
│ │ingredientul/ingredientele de origine animala predomina cum ar fi produsele procesate │
│ │din branza, branzeturile, iaurtul aromat, lapte condensat indulcit. │
├────┼───────────────┬───────────────────────────┬──────────────────────────┬─────────────────┤
│3.1.│Produse lactate│ │Unitate/unitati ambalate │0,5 litri │
│ │lichide, lapte │ │prelevate cu ajutorul unui│(lichid) │
│ │praf, lapte │ │dispozitiv de prelevare │sau │
│ │concentrat si │ │ │0,5 kg (solid) │
│ │frisca, │ │ │ │
│ │inghetata cu │ │ │ │
│ │lapte, frisca, │ │ │ │
│ │iaurtul │ │ │ │
├────┼───────────────┴───────────────────────────┴──────────────────────────┴─────────────────┤
│ │i) Lapte concentrat si smantana concentrata in vrac trebuie amestecate in intregime │
│ │inaintea prelevarii, razuind materialul aderent din partile si de la baza recipientelor,│
│ │agitand bine. Aproximativ 2 pana la 3 litri trebuie selectati si apoi agitat foarte bine│
│ │inaintea prelevarii probei de laborator. │
│ │ii) Laptele praf in vrac trebuie prelevat in conditii de asepsie, introducand un tub │
│ │special in pulbere la un anumit nivel. │
│ │iii) Frisca in vrac trebuie amestecata in intregime cu o sonda inaintea prelevarii, dar │
│ │trebuie evitate formarea spumei si agitarea puternica. │
├────┼───────────────┬───────────────────────────┬──────────────────────────┬─────────────────┤
│3.2.│Untul si │Untul, zerul din unt, │In intregime sau parti de │0,2 kg │
│ │grasimile din │grasimi tartinabile cu │unitate/unitati ambalata/e│sau │
│ │unt │continut scazut de lipide │sau unitate/unitati │0,2 litri │
│ │ │din untul deshidratat, │prelevate cu ajutorul unui│ │
│ │ │smantana deshidratata │dispozitiv de prelevare │ │
├────┼───────────────┴───────────────────────────┴──────────────────────────┴─────────────────┤
│3.3.│ Branzeturi, incluzand branzeturile procesate │
├────┼───────────────┬───────────────────────────┬──────────────────────────┬─────────────────┤
│ │Unitati 0,3 kg │ │Intreaga unitate/unitati │0,5 kg │
│ │sau mai mari │ │sau unitate/unitati taiate│ │
├────┼───────────────┤ │cu un dispozitiv de ├─────────────────┤
│ │Unitati < 0,3 │ │prelevare │0,3 kg │
│ │kg │ │ │ │
├────┼───────────────┴───────────────────────────┴──────────────────────────┴─────────────────┤
│ │Nota: Branzeturile cu o baza circulara trebuie prelevate facand doua sectiuni incepand │
│ │din centru. Branzeturile cu o baza dreptunghiulara trebuie prelevate facand doua │
│ │sectiuni paralele cu marginile. │
├────┼───────────────┬───────────────────────────┬──────────────────────────┬─────────────────┤
│3.4.│Produse din │ │Unitate/unitati prelevate │0,5 kg │
│ │oua, lichide, │ │in conditii de asepsie cu │ │
│ │inghetate sau │ │ajutorul unui instrument │ │
│ │uscate │ │de prelevare │ │
└────┴───────────────┴───────────────────────────┴──────────────────────────┴─────────────────┘



5.4. - Pregatirea probei de laborator
In cazul in care proba in vrac este mai mare decat este necesar pentru o proba de laborator, aceasta ar trebui divizata pentru a forma o portiune reprezentativa. Poate fi utilizat un instrument de prelevare, impartirea in sferturi sau alt proces corespunzator de reducere a marimii, dar unitatile de produse vegetale proaspete sau ouale intregi nu trebuie taiate sau sparte. Acolo unde este necesar, probele de laborator duplicat trebuie prelevate in aceasta etapa sau pot fi pregatite utilizand procedura alternativa descrisa anterior. Cantitatile minime necesare pentru probele de laborator sunt prezentate in tabelele nr. 3, 4 si 5.
5.5. - Inregistrarea probelor
Inspectorul care efectueaza prelevarea de probe, trebuie sa inregistreze natura si originea lotului; detinatorul, furnizorul si transportatorul; data si locul prelevarii de probe; alte informatii relevante. Trebuie mentionata orice abatere de la metoda de prelevare de probe recomandata. O copie semnata a inregistrarii trebuie sa insoteasca fiecare proba de laborator duplicat, iar o copie trebuie retinuta de catre inspectorul care a efectuat prelevarea. O copie a inregistrarii prelevarii de probe trebuie inmanata proprietarului lotului sau unui reprezentant al acestuia, cu sau fara proba de laborator. Daca inregistrarile prelevarilor de probe sunt realizate intr-o forma electronica, acestea trebuie distribuite acelorasi persoane mentionate mai sus si se va mentine o modalitate similara de inregistrare, verificabila pentru audit.
5.6. - Ambalarea si transmiterea probei de laborator
Proba de laborator va fi introdusa intr-un recipient curat si inert, care asigura protectie adecvata impotriva contaminarii, deteriorarii si scurgerilor in timpul transportului si al depozitarii.
Recipientul trebuie sa fie sigilat, etichetat corect si insotit de inregistrarea prelevarii de probe. In cazul in care un cod de bare este utilizat, se recomanda furnizarea si a informatiei alfanumerice. Proba trebuie livrata catre laborator in cel mai scurt timp posibil. Trebuie evitata alterarea in timpul transportului (de exemplu: probele proaspete trebuie pastrate la rece, iar probele inghetate trebuie pastrate inghetate). Probele de carne si carne de pasare trebuie sa fie inghetate inaintea expedierii, in afara cazului in care transportul la laborator se poate face inainte ca probele sa se deterioreze.
5.7. - Pregatirea probei analitice
Proba de laborator va primi un cod de identificare unic, care va fi trecut impreuna cu data receptiei si greutatea probei la inregistrarea probei. Partea din produs ce va fi analizat*), de exemplu proba analitica trebuie separata in cel mai scurt timp posibil. In cazul in care nivelul de reziduuri se calculeaza incluzand parti care nu sunt analizate**), trebuie inregistrata greutatea partilor separate.

-------------
*) Partea din produse la care se aplica limita maxima este prevazuta in Anexa nr. 1 la Norma privind nivelurile maxime de reziduuri de pesticide in produse de origine non-animala;
**) De exemplu, samburii fructelor samburoase nu sunt analizati, dar nivelul de reziduuri se calculeaza presupunand ca acestia sunt inclusi in proba de analizat, dar nu contin reziduuri.
5.8. - Pregatirea si depozitarea portiunilor analitice
Proba analitica trebuie maruntita, daca este cazul, si amestecata bine pentru a permite extragerea unor portiuni analitice reprezentative.
Marimea portiuni analitice este determinata de metoda de analiza ce va fi folosita si de eficacitatea amestecarii.
Metodele de maruntire si amestecare trebuie inregistrate si nu trebuie sa afecteze reziduurile prezente in proba analitica.
In cazul in care este necesar, proba analitica trebuie procesata in conditii speciale, de exemplu la temperatura sub 0°C, pentru a reduce la minimum efectele adverse.
In cazul in care prelucrarea poate afecta reziduurile si unde nu exista proceduri practice alternative, portiunea analitica poate consta din unitati intregi sau segmente separate din unitatile intregi.
Daca portiunea analitica consta in cateva unitati sau segmente, este putin probabil sa fie reprezentativa pentru proba analitica si este necesar sa se analizeze un numar suficient de portiuni similare pentru a putea indica gradul de incertitudine a valorii medii.
Daca portiunile analitice urmeaza sa fie depozitate inainte de efectuarea analizei, metoda si perioada de depozitare nu trebuie sa afecteze nivelul de reziduuri prezente. Trebuie extrase portiuni suplimentare pentru analize duplicat si analize de confirmare, conform cerintelor.
6. - Criterii pentru determinarea conformitatii
Rezultatele analitice trebuie sa fie obtinute pornind din una sau mai multe probe de laborator prelevate dintr-un lot si care sunt receptionate intr-o stare corespunzatoare pentru analiza.
Rezultatele trebuie confirmate prin controlul calitatii datelor.
In cazul in care un reziduu depaseste NMA, identitatea acestuia trebuie confirmata, iar concentratia sa trebuie verificata prin analizarea uneia sau mai multor portiuni analitice suplimentare, prelevate din proba sau din probele de laborator initiale.
Nivelurile maxime admise se aplica probei in vrac.
Lotul respecta nivelurile maxime admise de reziduuri numai daca rezultatele analitice nu depasesc valorile maxime stabilite.
In cazul in care rezultatele pentru proba in vrac depasesc nivelurile maxime admise, constatarea faptului ca lotul nu respecta nivelurile maxime admise se face tinand seama de:
1) rezultatele obtinute pornind din una sau mai multe probe de laborator;
2) acuratetea si precizia analizelor, conform controlului calitatii datelor.

------------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016