Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   NORMA SANITARA VETERINARA SI PENTRU SIGURANTA ALIMENTELOR din 2 februarie 2005  ce stabileste proceduri pentru efectuarea controalelor sanitare veterinare la posturile de inspectie si controale veterinare de frontiera ale Romaniei, pentru produse importate din tari terte*)    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

NORMA SANITARA VETERINARA SI PENTRU SIGURANTA ALIMENTELOR din 2 februarie 2005 ce stabileste proceduri pentru efectuarea controalelor sanitare veterinare la posturile de inspectie si controale veterinare de frontiera ale Romaniei, pentru produse importate din tari terte*)

EMITENT: AUTORITATEA NATIONALA SANITARA VETERINARA SI PENTRU SIGURANTA ALIMENTELOR
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 230 bis din 18 martie 2005
NORMA SANITARĂ? VETERINARA ŞI PENTRU SIGURANTA ALIMENTELOR din 2 februarie 2005
ce stabileşte proceduri pentru efectuarea controalelor sanitare veterinare la posturile de inspecţie şi controale veterinare de frontiera ale României, pentru produse importate din tari terţe*)
EMITENT: AUTORITATEA NATIONALA SANITARÃ VETERINARA ŞI PENTRU SIGURANTA ALIMENTELOR
PUBLICAT ÎN: MONITORUL OFICIAL nr. 230 bis din 18 martie 2005

__________
*) Aprobatã prin <>Ordinul nr. 21 din 2 februarie 2005 , publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 230 din 18 martie 2005

ART. 1
Controale sanitare veterinare
(1) Controalele documentelor prevãzute la articolul 4(3) al "Normei sanitare veterinare ce stabileşte principiile ce reglementeazã organizarea controalelor sanitare veterinare privind produsele ce intra în România din tari terţe", aprobatã prin <>Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor nr. 71 din 3 februarie 2003 , publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 157 din 12 martie 2003, trebuie sa fie efectuate în conformitate cu anexa nr. 1 a prezentei norme sanitare veterinare şi pentru siguranta alimentelor.
(2) Controalele de laborator şi analizele prelevarilor oficiale de probe prevãzute la articolul 4(4)(b) al normei sanitare veterinare menţionate la art. 1(1) trebuie sa fie efectuate în conformitate cu anexa nr. 2 a prezentei norme sanitare veterinare şi pentru siguranta alimentelor.
ART. 2
Notificarea sosirii produselor cu ajutorul Documentului Veterinar Comun de Intrare
(1) Înainte de sosirea fizica a lotului de transport pe teritoriul României, persoana responsabilã de încãrcare trebuie sa notifice sosirea produselor, personalului veterinar al postului de inspecţie şi controale veterinare de frontiera, cãruia trebuie sa-i fie prezentate produsele, utilizând Documentul Veterinar Comun de Intrare (DVCI), precum cel stabilit la anexa nr. 3 a prezentei norme sanitare veterinare şi pentru siguranta alimentelor.
(2) Documentul Veterinar Comun de Intrare trebuie sa fie emis în conformitate cu regulile generale referitoare la certificare, stabilite de acte normative relevante transpuse din legislaţia comunitara în legislaţia nationala.
(3) Documentul Veterinar Comun de Intrare trebuie sa fie întocmit într-un original şi copii, dupã cum s-a stabilit de Autoritatea Nationala Sanitarã Veterinara şi pentru Siguranta Alimentelor, pentru a îndeplini cerinţele prezentei norme sanitare veterinare şi pentru siguranta alimentelor.
Persoana responsabilã de încãrcare trebuie sa completeze partea 1 a Documentului Veterinar Comun de Intrare (DVCI) şi sa o transmitã personalului veterinar al postului de inspecţie şi controale veterinare de frontiera.
(4) Fãrã a se aduce atingere alineatelor 1 şi 3, informaţiile conţinute de Documentul Veterinar Comun de Intrare (DVCI) pot, cu acordul autoritãţilor competente interesate de lotul de transport, sa facã obiectul unei notificãri prealabile prin telecomunicaţii sau orice sistem electronic de transfer de date.
Atunci când este practicat acest sistem, informaţiile furnizate în forma electronica trebuie sa fie cele solicitate la partea 1 a modelului de Document Veterinar Comun de Intrare.
ART. 3
Procedura ce trebuie urmatã dupã terminarea controalelor sanitare veterinare
(1) Dupã terminarea controalelor sanitare veterinare menţionate la articolul 4 al "Normei sanitare veterinare ce stabileşte principiile ce reglementeazã organizarea controalelor sanitare veterinare privind produsele ce intra în România din tari terţe", partea 2 a Documentului Veterinar Comun de Intrare trebuie sa fie completatã sub responsabilitatea medicului veterinar oficial de la postul de inspecţie şi controale veterinare de frontiera.
Documentul Veterinar Comun de Intrare trebuie sa fie semnat de medicul veterinar oficial sau de alt medic veterinar care activeazã sub supravegherea primului, pentru a acorda autorizaţia sanitarã veterinara de trecere pentru transport.
În cazul posturilor de inspecţie şi controale veterinare de frontiera ce controleazã activitãţi de import de peste, în conformitate cu "Norma sanitarã veterinara ce stabileşte derogãri de la condiţiile de autorizare a posturilor de inspecţie şi controale veterinare de frontiera localizate în porturile în care se debarca peste", aprobatã prin <>Ordinul ministrului agriculturii, pãdurilor, apelor şi mediului nr. 530 din 13 august 2003 , publicat în Monitorul Oficial al României al României, Partea I, nr. 702 din 7 octombrie 2003, agentul oficial desemnat poate sa exercite funcţiile de medic veterinar oficial, incluzând competenta completãrii şi semnãrii Documentului Veterinar Comun de Intrare.
(2) Originalul Documentului Veterinar Comun de Intrare pentru loturile pentru care a fost acordatã autorizarea sanitarã veterinara de intrare, consta din pãrţile 1 şi 2 împreunã, completate şi semnate corespunzãtor.
(3) Medicul veterinar oficial sau persoana responsabilã de încãrcare trebuie sa notifice autoritãţile vamale ale postului de inspecţie de frontiera, de autorizarea sanitarã veterinara de intrare a transportului, dupã cum este prevãzut la alineatul 1, prin prezentarea originalului Documentului Veterinar Comun de Intrare sau prin mijloace electronice.
(a) Dupã ce este obţinutã autorizarea vamalã, originalul Documentului Veterinar Comun de Intrare (DVCI) trebuie sa însoţeascã transportul pana la prima întreprindere de destinaţie.
(b) Medicul veterinar oficial al postului de inspecţie şi controale veterinare la frontiera trebuie sa pãstreze o copie a Documentului Veterinar Comun de Intrare.
(c) Medicul veterinar oficial al postului de inspecţie şi controale veterinare la frontiera trebuie sa transmitã o copie a Documentului Veterinar Comun de Intrare persoanei responsabile de încãrcare.
(4) Medicul veterinar oficial al postului de inspecţie şi controale veterinare la frontiera trebuie sa pãstreze certificarea veterinara originala sau documentaţia ce însoţeşte transportul, emisã de ţara terta, precum şi o copie a Documentului Veterinar Comun de Intrare, pentru cel puţin 3 ani.
Totuşi, pentru loturile de produse în tranzit pe teritoriul României sau pentru stocare într-un depozit autorizat în baza articolelor 12(4) şi 13 ale "Normei sanitare veterinare ce stabileşte principiile ce reglementeazã organizarea controalelor sanitare veterinare privind produsele ce intra în România din tari terţe", a cãror destinaţie finala este în afarã României, documentele veterinare originale ce însoţesc transportul la sosire, trebuie sa însoţeascã mai departe transportul şi numai copiile acestor documente trebuie sa fie pãstrate la postul de inspecţie şi controale veterinare de frontiera al României.
ART. 4
Procedura ce trebuie urmatã atunci când loturile de produse au primit autorizarea sanitarã veterinara de intrare, dar sunt încã sub supraveghere vamalã.
(1) Atunci când loturile de produse au primit autorizarea sanitarã veterinara de intrare prevãzutã de articolul 3(1), la postul de inspecţie şi controale veterinare de frontiera, dar rãmân sub supraveghere vamalã şi sunt puse în circulaţie libera într-un stadiu ulterior, se aplica procedura stabilitã la alineatele 2, 3 şi 4.
(2) Originalul Documentului Veterinar Comun de Intrare trebuie sa însoţeascã transportul cãtre una sau mai multe întreprinderi, atâta timp cat acesta rãmâne sub supraveghere vamalã şi pana când autorizarea vamalã este solicitatã de persoana responsabilã de încãrcare.
(3) Pentru prima autorizare vamalã de intrare, persoana responsabilã de încãrcare trebuie sa prezinte originalul Documentului Veterinar Comun de Intrare la oficiile vamale responsabile pentru întreprinderea unde este situat transportul.
Aceasta poate, de asemenea, sa fie facuta prin mijloace electronice, dar supusã autorizãrii autoritãţii vamale competente.
(4) Atunci când autorizarea vamalã a fost solicitatã, dupã cum este prevãzut la alineatul 3, operatorul întreprinderii trebuie:
(a) sa pãstreze o copie a Documentului Veterinar Comun de Intrare (DVCI) ce însoţeşte transportul;
(b) sa înregistreze data primirii transportului, şi;
(c) sa înregistreze data autorizãrii vamale de intrare sau datele unor asemenea autorizari, dacã transportul este împãrţit în pãrţi, dupã cum este prevãzut la articolul 5.
ART. 5
Procedura ce trebuie urmatã atunci când loturile de transport supuse supravegherii vamale sunt divizate în pãrţi cu destinaţii diferite
(1) Atunci când un lot menţionat la articolul 4(1) este divizat în pãrţi cu destinaţii diferite, originalul Documentului Veterinar Comun de Intrare trebuie sa fie prezentat autoritãţii vamale competente responsabile pentru întreprinderea unde este divizat lotul.
O copie a Documentului Veterinar Comun de Intrare trebuie sa rãmânã la întreprinderea unde este împãrţit lotul.
(2) Autoritatea vamalã competenta responsabilã pentru întreprinderea menţionatã la alineatul 1 poate emite o copie xerox autentificatã a originalului Documentului Veterinar Comun de Intrare, pentru a însoţi fiecare parte a lotului, completatã cu informaţiile privind cantitatea sau greutatea revizuitã.
Autoritatea vamalã competenta poate solicita operatorului întreprinderii unde este împãrţit lotul sa pãstreze toate înregistrãrile, pentru a se asigura trasabilitatea diferitelor pãrţi ale transportului.
Înregistrãrile şi copii ale Documentului Veterinar Comun de Intrare trebuie pãstrate timp de trei ani.
ART. 6
Coordonare cu alte servicii de control
Pentru a se asigura ca toate produsele de origine animala ce intra în România sunt supuse unor controale sanitare veterinare, Autoritatea Nationala Sanitarã Veterinara şi pentru Siguranta Alimentelor şi medicii veterinari oficiali de la posturile de inspecţie şi controale veterinare la frontiera trebuie sa se coordoneze cu alte servicii de control, pentru a colecta toate informaţiile pertinente referitoare la introducerea produselor de origine animala pe teritoriul României. Acestea trebuie sa se aplice, în special, urmãtoarelor:
(a) informaţii disponibile la serviciile vamale;
(b) informaţii de pe manifestele de vapor, nava, tren sau avion;
(c) alte surse de informaţii disponibile operatorilor comerciali ai transportului rutier, feroviar, naval sau aerian.
ART. 7
Acces la baze de date şi integrarea sistemelor tehnologice de informare
Pentru scopul articolului 6, autoritatea sanitarã veterinara de la posturile de inspecţie şi controale veterinare la frontiera trebuie sa aibã acces la bazele de date sau pãrţi relevante ale acestora gestionate de serviciile vamale.
Sistemele tehnologice de informare utilizate de autoritatea sanitarã veterinara de la posturile de inspecţie şi controale veterinare la frontiera trebuie, în mãsura în care este posibil şi atunci când este corespunzãtor, sa fie integrate cu cele ale serviciilor vamale şi cu cele ale operatorilor vamali, pentru a se accelera transferul de informaţii şi trebuie, de asemenea, supuse unei securizari corespunzãtoare a datelor.
ART. 8
Reguli specifice pentru produse ce fac parte din bagajele cãlãtorilor sau sunt expediate ca transporturi mici cãtre persoane private
(1) Fãrã a se aduce atingere regulilor naţionale specifice transpuse referitoare la anumite produse, produsele la care s-a referit articolul 16(1) (a), (b) şi (d) al "Normei sanitare veterinare ce stabileşte principiile ce reglementeazã organizarea controalelor sanitare veterinare privind produsele ce intra în România din tari terţe" nu trebuie sa fie supuse controalelor sanitare veterinare sistematice stabilite la capitolul 1 al normei sanitare veterinare menţionate, dacã acestea cantaresc mai puţin de 1 kg şi sunt destinate consumului uman personal.
Totuşi, astfel de produse pot sa fie introduse în România numai din tari terţe autorizate sau din pãrţi ale ţãrilor terţe autorizate.
(2) Primul alineat al acestui punct nu trebuie sa afecteze regulile de sãnãtate a animalelor şi de sãnãtate publica, stabilite de legislaţia comunitara corespunzãtoare transpusa în legislaţia româneascã.
ART. 9
Controale sanitare veterinare pentru anumite produse vegetale
(1) Autoritatea Nationala Sanitarã Veterinara şi pentru Siguranta Alimentelor trebuie sa se asigure ca produsele vegetale menţionate la anexa nr. 4 şi care provin din tari autorizate menţionate la anexa nr. 5, sunt supuse controalelor documentelor la care s-a referit articolul 1(1) al prezentei norme sanitare veterinare şi pentru siguranta alimentelor şi dacã este corespunzãtor, controalelor de laborator la care s-a referit articolul 1(2) al prezentei norme sanitare veterinare şi pentru siguranta alimentelor ori altor controale fizice stabilite la anexa nr. 3 a "Normei sanitare veterinare ce stabileşte principiile ce reglementeazã organizarea controalelor sanitare veterinare privind produsele ce intra în România din tari terţe".
(2) Cerinţele normei sanitare veterinare menţionate la alineatul anterior şi ale prezentei norme sanitare veterinare şi pentru siguranta alimentelor trebuie sa se aplice pentru toate produsele vegetale menţionate la anexa nr. 4 a acesteia şi care, în particular, din cauza originii şi a destinaţiei ulterioare a acestora, pot creste riscul rãspândirii bolilor infectioase sau contagioase la animale.
ART. 10
Utilizarea certificãrii electronice
Producerea, utilizarea, transmiterea şi pãstrarea Documentului Veterinar Comun de Intrare, precum cel stabilit în situaţii diferite descrise de prezenta norma sanitarã veterinara şi pentru siguranta alimentelor, pot fi realizate prin mijloace electronice, la dispoziţia Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranta Alimentelor în colaborare cu autoritatea nationala vamalã reprezentatã de Direcţia Generalã a Vamelor din Ministerul Finanţelor Publice.
ART. 11
(1) Autoritatea Nationala Sanitarã Veterinara şi pentru Siguranta Alimentelor, poate pune în aplicare acte normative, reglementãri şi prevederi administrative, necesare pentru conformarea cu prezenta norma sanitarã veterinara şi pentru siguranta alimentelor, le va transmite Comisiei Europene, prin intermediul Ministerului Integrãrii Europene şi Misiunii României pe lângã Uniunea Europeanã, împreunã cu tabelele de concordanta, în vederea evaluãrii conformitatii transpunerii legislative şi va stabili mãsurile necesare pentru implementarea corecta şi la timp a prevederilor prezentei norme sanitare veterinare şi pentru siguranta alimentelor.
(2) Atunci când Autoritatea Nationala Sanitarã Veterinara şi pentru Siguranta Alimentelor adopta cele menţionate la alin. 1, trebuie sa facã o referire expresã la prezenta norma sanitarã veterinara şi pentru siguranta alimentelor la publicarea oficialã a acestora. Procedura privind realizarea referirii menţionate rãmâne în responsabilitatea Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranta Alimentelor.
(3) Autoritatea Nationala Sanitarã Veterinara şi pentru Siguranta Alimentelor va lua mãsurile necesare şi va sanctiona, potrivit legii, orice încãlcare a prevederilor prezentei norme sanitare veterinare şi pentru siguranta alimentelor. De asemenea, va facilita întocmirea documentelor necesare pentru sancţionarea încãlcãrii legislaţiei veterinare şi pentru siguranta alimentelor ce constituie infracţiuni.
(4) Prezenta norma sanitarã veterinara şi pentru siguranta alimentelor constituie transpunerea oficialã a Regulamentului Comisiei 136/2004/CE .
ART. 12
Anexele nr. 1, 2, 3, 4 şi 5 fac parte integrantã din prezenta norma sanitarã veterinara şi pentru siguranta alimentelor.


ANEXA 1
la norma sanitarã veterinara şi pentru siguranta alimentelor


CONTROALE ALE DOCUMENTELOR MENŢIONATE LA ARTICOLUL 1(1)

Urmãtoarele reguli trebuie sa fie aplicate la controalele documentelor privind unele produse provenite din tari terţe.
(1) Pentru fiecare transport, autoritatea competenta vamalã trebuie sa stabileascã destinaţia vamalã sau cãror utilizãri sunt alocate bunurile.
(2) Fiecare certificat sau document pentru sãnãtatea animalelor sau sãnãtatea publica ce însoţeşte un transport de produse ce provine dintr-o ţara terta şi prezentat la postul de inspecţie şi controale veterinare de frontiera trebuie verificat, pentru a se confirma dacã:
(a) acesta este un certificat sau un document original;
(b) acesta se referã la o ţara terta sau la o parte dintr-o ţara terta autorizata sa exporte în România;
(c) prezentarea şi conţinutul acestuia corespund modelului elaborat pentru produsul şi ţara terta respectiva;
(d) acesta îndeplineşte principiile generale de certificare stabilite la anexa nr. 4 a "Normei sanitare veterinare ce stabileşte regulile de sãnãtate a animalelor ce reglementeazã producerea, procesarea, distribuirea şi introducerea de produse de origine animala pentru consum uman";
(e) a fost completat în întregime;
(f) se referã la o întreprindere sau nava maritima autorizata sau înregistratã sa exporte în România;
(g) este semnat de medicul veterinar oficial, sau când este corespunzãtor, de reprezentantul autoritãţii oficiale şi prezintã vizibil şi cu litere mari, numele şi poziţia sa şi de asemenea, dacã timbrul oficial de sãnãtate al tarii terţe şi semnatura oficialã sunt într-o culoare diferita de cea a textului certificatelor, sau, pentru certificate electronice, semnatura şi ştampila sunt realizate printr-un sistem de siguranta;
(h) partea 1 a Documentului Veterinar Comun de Intrare este completatã corect şi dacã informaţiile pe care le conţine acesta corespund cu informaţiile din alte documente oficiale relevante ce însoţesc transportul.


ANEXA 2
la norma sanitarã veterinara şi pentru siguranta alimentelor


CONTROALE DE LABORATOR MENŢIONATE LA ARTICOLUL 1(2)

Urmãtoarele reguli trebuie sa fie aplicate la testarile de laborator ale produselor:
(1) Autoritatea Nationala Sanitarã Veterinara şi pentru Siguranta Alimentelor trebuie sa supunã orice transport de produse prezentat pentru import, unui plan de monitorizare, în scopul de a monitoriza conformitatea cu legislaţia comunitara transpusa în legislaţia nationala, sau, când este aplicabil, cu regulile naţionale şi în special cele pentru detectarea reziduurilor, a organismelor patogene sau a altor substanţe periculoase pentru oameni, animale sau mediu înconjurãtor.
Aceste planuri de monitorizare trebuie sa fie bazate pe natura produselor şi pe riscul pe care acestea îl reprezintã, ţinând cont de toţi parametrii de monitorizare relevanti, precum şi de frecventa şi numãrul loturilor ce sosesc şi rezultatele monitorizarii anterioare.
(2) Atunci când sunt efectuate teste de laborator aleatorii în baza unor planuri de monitorizare la care s-a referit alineatul 1 şi pentru care nu se suspicioneaza un risc imediat pentru sãnãtatea publica sau sãnãtatea animalelor, lotul testat poate fi pus în libera circulaţie înainte ca rezultatele de laborator sa fie disponibile.
În toate cazurile, Documentul Veterinar Comun de Intrare ce însoţeşte transportul trebuie sa fie adnotat corespunzãtor, iar autoritatea sanitarã veterinara de la locul de destinaţie a transportului trebuie sa fie notificatã, în conformitate cu articolul 8 al "Normei sanitare veterinare ce stabileşte principiile ce reglementeazã organizarea controalelor sanitare veterinare privind produsele ce intra în România din tari terţe".
(3) Atunci când testele de laborator sunt efectuate în baza unei suspiciuni de neregularitate, a unor informaţii disponibile, a unei notificãri anterioare provenite prin sistemul rapid de alerta pentru alimente şi furaje (RASFF) sau ca o mãsura de siguranta şi când testarea se efectueazã pentru o substanta sau un agent patogen ce prezintã un risc imediat pentru sãnãtatea publica şi a animalelor, medicul veterinar oficial responsabil de postul de inspecţie şi controale veterinare de frontiera care solicita testarea sau autoritatea sanitarã veterinara de la acest nivel trebuie sa opreascã transportul de la autorizarea sanitarã veterinara de trecere a frontierei, pana când sunt obţinute rezultate satisfãcãtoare ale testelor de laborator.
Între timp, transportul rãmâne sub controlul autoritãţilor de la postul de trecere a frontierei şi sub responsabilitatea medicului veterinar oficial sau a agentului oficial desemnat la postul de inspecţie şi controale veterinare de frontiera la care au fost efectuate controalele sanitare veterinare.
(4) Autoritatea Nationala Sanitarã Veterinara şi pentru Siguranta Alimentelor trebuie sa informeze lunar Comisia, începând cu 1.01.2006, despre rezultatele favorabile şi nefavorabile ale testelor de laborator ce au fost efectuate la posturile de inspecţie şi controale veterinare de frontiera ale României.


ANEXA 3
la norma sanitarã veterinara şi pentru siguranta alimentelor






ROMÂNIA Documentul Veterinar Comun de Intrare, DVCI
ROMÂNIA The Common Veterinary Entry Document, CVED
┌───────────┬──────────────────────────────────┬───────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ 𗈕. Expeditor/Exportator 𗈖. Numãr de referinta al DVCI │
│ 𗈕. Consignor/Exporter 𗈖. CVED reference number │
│ │ [ ] ├───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │ │Post de inspecţie şi controale veterinare de frontiera │
│ │ │Border Inspection Post │
│ │ ├───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ Partea 1: │ │Numãrul unitãţii ANIMO │
│Detalii ale│ │ANIMO Unit Number │
│lotului de ├──────────────────────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ transport 𗈗. Destinatar 𗈘. Persoana responsabilã pentru încãrcare │
│ prezentat 𗈗. Consignee 𗈘. Person responsible for load │
│ Part 1: ├──────────────────────────────────┼──────────────────────────────┬────────────────────────────────┤
│Details of 𗈙. Importator 𗈚. Ţara de origine Cod ISO 𗈛. Ţara de unde a fost expediat │
│consignment𗈙. Importer 𗈚. Country of origin ISO code│ transportul Cod ISO │
│ presented │ │ 𗈛. Country from where consigned │
│ │ │ │ ISO code │
│ │ ├──────────────────────────────┴────────────────────────────────┤
│ │ 𗈜. Adresa de livrare │
│ │ 𗈜. Delivery address │
│ ├──────────────────────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 𗈝. Sosire la PICVF (data estimatã)󧓒. Documente veterinare │
│ 𗈝. Arrival at BIP (estimated data)󧓒. Veterinary documents │
│ │ │Numãr(e) │
└───────────┼──────────────────────────────────┤Number(s) │
󧓓. Numele vasului/Numãr de zbor │Data emiterii │
󧓓. Vessel name/Flight No. │Date of issue │
│Numãrul documentului ce însoţeşte │Întreprindere de origine (dacã este cazul) │
│transportul naval/aerian. │Establishment of origin (where relevant) │
│Bill of Lading No./Airway Bill No.│Numãr de autorizare sanitarã veterinara │
│Numãrul vagonului, vehiculului, │Veterinary approval number │
│remorcii │ │
│Wagon/Vehicle/Trailer No. │ │
├──────────────────────────────────┴────────────┬──────────────────────────────────────────────────┤
󧓔. Natura bunurilor. Numãrul şi 󧓕. Codul produsului (CN, primele 4 cifre minimum)│
│ tipul pachetelor 󧓕. Commodity code (CN, minimum first 4 digits) │
󧓔. Nature of goods. Number and └─────────────────────────┬────────────────────────┤
│ type of packages 󧓖. Greutate bruta │
│ 󧓖. Gross weight (kg) │
│ ├────────────────────────┤
│ 󧓗. Greutate neta │
│ 󧓗. Net weight (kg) │
│ └────────────────────────┤
│Temperatura Refrigerat [ ] Congelat [ ] Ambientala [ ] │
│Temperature Chilled [ ] Frozen [ ] Ambient [ ] │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
󧓘. Numãrul sigiliului şi numãrul containerului │
󧓘. Seal number and container number │
├──────────────────────────────────┬───────────────────────────────────────────────────────────────┤
󧓙. Transport maritim la [ ] 󧓚. Pentru tranzit prin România [ ] │
󧓙. Transhipment to [ ] 󧓚. For transit to 3rd country [ ] │
│ │cãtre o ţara terta Cod ISO │
│PICVF al Nr. unitãţii ANIMO│to 3rd Country ISO code │
│României │Ieşire PICVF Nr. unitãţii ANIMO │
│România BIP ANIMO unit no.│Exit BiP ANIMO unit no. │
│Ţara terta Codul ISO al tarii│ │
│terţe │ │
𗈗rd country 3rd country ISO│ │
│code │ │
├──────────────────────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────────────┤
󧓛. Conform cu cerinţele naţionale󧓜. Pentru reimport [ ] │
󧓛. Conform to naţional 󧓜. For re─import [ ] │
│requirements │ │
│Conforme [ ] │ │
│Conforms [ ] │ │
│Neconform [ ] │ │
│Does NOT conform [ ] │ │
├──────────────────────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────────────┤
󧓝. Pentru piata domestica 󧓞. Pentru loturi neconforme │
󧓝. For domestic market 󧓞. For NON─Conforming consignments │
│Consum uman [ ] │ │
│Human consumption [ ] │Depozit vamal [ ] Înregistrate │
│Produse furajere pentru │Customs warehouse [ ] Registered │
│animale [ ] │ │
│Animal feedingstuff [ ] │Zona libera sau Depozit liber [ ] Nr. de înregistrare│
│Utilizare farmaceutica [ ] │Free zone or Free warehouse [ ] Registered No. │
│Pharmaceutical use [ ] │ │
│Utilizare tehnica [ ] │Nava de aprovizionare [ ] Nr. de înregistrare│
│Technical use [ ] │Ship supplier [ ] Registered No. │
│Altele [ ] │ │
│Other [ ] │Nava [ ] Nume │
│ │Ship [ ] Name │
│ │ Port │
│ │ Port │
├──────────────────────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────────────┤
󧓟. Declaraţie │Locul şi data declarãrii │
│Eu, subsemnatul, persoana │Place and date of declaration │
│responsabilã pentru incarcatura │ │
│descrisã anterior, certific faptul│Numele semnatarului │
│ca, dupã cunoştinţele şi dupã │Name of signatory │
│pãrerea mea, declaraţiile fãcute │ │
│la secţiunea 1 a acestui document │Semnatura │
│sunt autentice şi complete şi sunt│Signature │
│de acord sa ma conformez │ │
│cerinţelor legale ale "Normei │ │
│sanitare veterinare ce stabileşte │ │
│principiile ce reglementeazã │ │
│organizarea controalelor sanitare │ │
│veterinare privind produsele ce │ │
│intra în România din tari terţe", │ │
│aprobatã prin Ordinul ministrului │ │
│agriculturii, alimentaţiei şi │ │
│pãdurilor nr. 71 din 3 februarie │ │
�, publicat în Monitorul │ │
│Oficial al României, Partea I, nr.│ │
� din 12 martie 2003, norma ce │ │
│transpune Dir. Com. 97/78/CE , │ │
│incluzând plata pentru controale │ │
│sanitare veterinare, pentru │ │
│recapatarea oricãrui lot respins │ │
│dupã tranzit în România cãtre o │ │
│ţara terta (articolul 11.1.c) sau │ │
│costuri de distrugere, dacã este │ │
│necesar. │ │
├──────────────────────────────────┼───────────────────────────────────────────────────────────────┤
󧓟. Declaration │ │
│I, undersigned person responsible │ │
│for the load detailed above, │ │
│certify that to the best of my │ │
│knowledge and belief the │ │
│statements made în section 1 of │ │
│this document are true and │ │
│complete and I agree to comply │ │
│with the legal requirements of │ │
│"Sanitary veterinary norm laying │ │
│down the principles governing the │ │
│organization of veterinary checks │ │
│on products entering into România │ │
│from third countries", approved by│ │
│the Ministerial Order of the │ │
│Ministry of Agriculture, Food and │ │
│Forests No. 71/3.02.2003, │ │
│published în the Official Monitor │ │
│of România, Part. I, No. │ │
�/12.03.2003, transposing │ │
│ Directive 97/78/EC , including │ │
│payment for veterinary checks for │ │
│repossession of any consignment │ │
│rejected after transit across │ │
│România to a third country │ │
│(Article 11.1.c), or costs of │ │
│destruction if necessary. │ │
└──────────────────────────────────┴───────────────────────────────────────────────────────────────┘

ROMÂNIA Documentul Veterinar Comun de Intrare, DVCI
ROMÂNIA The Common Veterinary Entry Document, CVED
┌───────────┬─────────────────────────────────────┬────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ 󧓠. DVCI anterior Nu [ ] No [ ]󧓡. Numãr de referinta al Documentul Veterinar Comun de │
│ 󧓠. Previous CVED Da [ ] Yes [ ]│Intrare (DVCI) │
│ │[ ] Numãr de referinta 󧓡. CVED Reference Number │
│ │[ ] Reference number │ │
│ ├─────────────────────────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 󧓢. Control al documentelor 󧓣. Control de identitate │
│ 󧓢. Documentary Check 󧓣. Identity Check │
│ │Satisfãcãtor [ ] Nesatisfãcãtor [ ]│Control Control de identitate │
│ │Satisfactory [ ] Not satisfactory [ ]│ştampila [ ] SAU complet [ ]│
│ │ │Seal check [ ] OR Full identity check [ ]│
│ │ │Satisfãcãtor [ ] Nesatisfãcãtor [ ]│
│ │ │Satisfactory [ ] Not satisfactory [ ]│
│ ├─────────────────────────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ Partea 2: 󧓤. Check Physical 󧓥. Teste de laborator: Nu [ ] Da [ ]│
│ Decizia 󧓤. Control fizic 󧓥. Laboratory Tests: No [ ] Yes [ ]│
│ privind │Satisfãcãtor [ ] Nesatisfãcãtor [ ]│Testat pentru: │
│ lotul de │Satisfactory [ ] Not satisfactory [ ]│Tested for: │
│ transport │Neefectuat │Proba aleatorie Suspiciune [ ] [ ]│
│ Part 2: │Not done │Random Suspicion [ ] [ ]│
│Decision on𗈕. Regim de controale redus [ ]│Rezultate Satisfãcãtor [ ] Nesatisfãcãtor [ ]│
│consignment𗈕. Reduced checks regime [ ]│Results Satisfactory [ ] Not satisfactory [ ]│
│ 𗈖. Altul [ ]│Eliberat pana la obţinerea unui rezultat [ ]│
│ 𗈖. Other [ ]│Released pending a result [ ]│
│ ├─────────────────────────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 󧓦. ACCEPTABIL pentru transport 󧓧. ACCEPTABIL pentru procedura de tranzit [ ]│
│ │maritim 󧓧. ACCEPTABLE for Transit Procedure [ ]│
│ 󧓦. ACCEPTABLE for Transhipment. │Cãtre ţara terta + Cod ISO [ ]│
│ │PICVF al [ ] Nr. unitãţii ANIMO │To 3rd country + ISO code [ ]│
│ │României │Ieşire PICVF Nr. unitãţii ANIMO [ ]│
│ │România BIP [ ] ANIMO unit no: │Exit BIP ANIMO unit no: [ ]│
│ │Ţara terta [ ] Codul ISO al tarii │ │
│ │ terţe │ │
│ 𗈗rd country [ ] 3rd country ISO code│ │
└───────────┼─────────────────────────────────────┤ │
󧓨. ACCEPTABIL pentru Piata Domestica󧓩. ACCEPTABIL dacã este directionat │
󧓨. ACCEPTABLE for Domestic Market 󧓩. ACCEPTABLE if channeled │
│Pentru libera circulaţie [ ]│Procedura articolului 8 [ ]│
│For Free Circulation [ ]│Article 8 procedure [ ]│
│Consum uman [ ]│Reimport de produse în România (articolul 15) [ ]│
│Human consumption [ ]│Re─import of România products (Article 15) [ ]│
│Produse furajere pentru animale [ ]│ │
│Animal feedingstuff [ ]│ │
│Utilizare farmaceutica [ ]│ │
│Pharmaceutical use [ ]│ │
│Utilizare tehnica [ ]│ │
│Technical use [ ]│ │
│Altul [ ]│ │
│Other [ ]│ │
├─────────────────────────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 󧓪. ACCEPTABIL pentru Procedura de Depozitare Specifica │
│ │(articolele 12.4 şi 13) │
│ 󧓪. ACCEPTABLE for Specific Warehouses Procedure │
│ │(Article 12.4 şi 13) │
│ │Depozit vamal [ ]│
│ │Customs warehouse [ ]│
│ │Zona libera sau Depozit liber [ ]│
│ │Free zone or Free warehouse [ ]│
│ │Nava de aprovizionare [ ]│
│ │Ship supplier [ ]│
│ │Direct cãtre o nava [ ]│
│ │Direct to a ship [ ]│
├─────────────────────────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────────┤
󧓫. NU ESTE ACCEPTABIL 󧓬. Motiv de refuz │
󧓫. NOT ACCEPTABLE 󧓬. Reason for Refusal │
𗈕. Reexport [ ]│ 1. Certificat lipsa/nevalabil [ ]│
𗈕. Re─export [ ]│ 1. Absence/invalid certificate [ ]│
𗈖. Distrugere [ ]│ 2. Ţara neautorizata [ ]│
𗈖. Destruction [ ]│ 2. Non approved country [ ]│
𗈗. Transformation [ ]│ 3. Întreprindere neautorizata [ ]│
𗈗. Transformare [ ]│ 3. Non approved establishment [ ]│
│Data limita │ 4. Produs interzis [ ]│
│By date │ 4. Prohibited product [ ]│
├─────────────────────────────────────┤ 5. ID Neconform cu documentele [ ]│
│New seal no: 37. Detalii ale │ 5. ID Mis─match with documents [ ]│
│destinaţiilor controlate (33󧐣) │ 6. ID Eroare a marcii de sãnãtate [ ]│
󧓭. Details of Controlled │ 6. ID Health mark error [ ]│
│Destinations (33󧐣) │ 7. Deficiente fizice de igiena [ ]│
│Nr. de autorizare (dacã este │ 7. Physical hygiene failure [ ]│
│relevant) │ 8. Contaminare chimica [ ]│
│Approval no (where relevant) │ 8. Chemical contamination [ ]│
│Adresa │ 9. Contaminare microbiologica [ ]│
│Address │ 9. Micro biological contamination [ ]│
├─────────────────────────────────────󨈚. Altul [ ]│
󧓮. Transport resigilat 󧓒. Other [ ]│
󧓮. Consignment resealed │ │
│Nr. nou de ştampila │ │
│New stamp │ │
├─────────────────────────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────────┤
󧓯. Identificare completa a postului 󧓰. Medic veterinar oficial │
│de inspecţie şi controale veterinare │Eu, subsemnatul, medic veterinar oficial sau agent oficial │
│de frontiera/a autoritãţii sanitare │desemnat, certific faptul ca, în fapt, controalele sanitare │
│veterinare şi ştampila oficialã. │veterinare efectuate asupra acestui lot au fost efectuate în│
󧓯. Full identification of border │conformitate cu cerinţele comunitare transpuse în legislaţia│
│inspection post/competent veterinary │nationala. │
│authority and official stamp. 󧓰. Official Veterinarian │
│ │I the undersigned official veterinarian, or designated │
│ │official agent, certify that the veterinary checks on this │
│ │consignment have been carried out în accordance with │
│ │Community requirements transposed into naţional legislation.│
│ │Semnatura: │
│ │Signature: │
│ │Nume (cu majuscule) │
│ │Name (în capitals) │
│ │Data: │
│ │Date: │
├─────────────────────────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────────┤
󧓱. PICVF de tranzit la ieşirea din 󧓲. Referinta Documentului Vamal │
│România: 󧓲. Customs Document Reference │
│Formalitãţi de ieşire din România şi 󧓳. Documentul Veterinar Comun de Intrare (DVCI) ulterior │
│controalele efectuate pentru bunurile󧓳. Subsequent CVED │
│ce tranziteaza, stabilite în │Numãr(e) │
│conformitate cu art. 11(2)(e) în │Number(s) │
│conformitate cu "Norma sanitarã │ │
│veterinara ce stabileşte principiile │ │
│ce reglementeazã organizarea │ │
│controalelor sanitare veterinare │ │
│privind produsele ce intra în România│ │
│din tari terţe", aprobatã prin │ │
│Ordinul ministrului agriculturii, │ │
│alimentaţiei şi pãdurilor nr. 71 din │ │
𗈗 februarie 2003, publicat în │ │
│Monitorul Oficial al României, Partea│ │
│I, nr. 157 din 12 martie 2003, norma │ │
│ce transpune Dir. Com. 97/78/CE . │ │
󧓱. Exit transit BIP: Formalities of │ │
│exit from the EC and checks made of │ │
│transiting goods confirmed în │ │
│accordance with Article 11.2.(e) of │ │
│"Sanitary veterinary norm laying down│ │
│the principles governing the │ │
│organization of veterinary checks on │ │
│products entering into România from │ │
│third countries", approved by the │ │
│Ministerial Order of the Ministry of │ │
│Agriculture, Food and Forests No. │ │
󧔏/3.02.2003, published în the │ │
│Official Monitor of România, Part. I,│ │
│No. 157/12.03.2003, transposing │ │
│ Directive 97/78/EC : │ │
└─────────────────────────────────────┴────────────────────────────────────────────────────────────┘


DOCUMENTUL VETERINAR COMUN DE INTRARE (DVCI)*1)
--------
*1) Notele explicative pot fi tipãrite şi distribuite separat de certificat.

Note explicative pentru certificatul Documentului Veterinar Comun de Intrare (DVCI)
Generale: Completati certificatul cu majuscule. Atunci când exista o opţiune sa stergeti o casuta sau aceasta nu este relevanta, stergeti complet sau taiati cu o linie intreaga casuta numerotatã. Pentru a indica cu certitudine orice opţiune, bifati sau marcati semnul.
Acest certificat trebuie sa fie completat pentru toate loturile prezentate la un post de inspecţie şi controale veterinare de frontiera, indiferent dacã acestea sunt prezentate ca fiind conforme cu cerinţele UE şi sunt pentru libera circulaţie, loturi ce trebuie sa fie supuse directionarii sau loturi ce nu întrunesc, în fapt, condiţiile UE şi sunt destinate pentru transport maritim, tranzit sau plasare a acestora în zone libere, depozite libere sau depozite vamale sau pentru vase de aprovizionare (furnizor de echipamente maritime). Directionarea se referã la loturi de transport acceptate în baza condiţiilor stabilite la articolul 8 al "Normei sanitare veterinare ce stabileşte principiile ce reglementeazã organizarea controalelor sanitare veterinare privind produsele ce intra în România din tari terţe", aprobatã prin <>Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor nr. 71 din 3 februarie 2003 , publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 157 din 12 martie 2003, ce transpune Dir. Com. 97/78/CE , dar care rãmân sub control veterinar, pana sa ajungã la o destinaţie finala specificatã, de obicei în vederea unui tratament suplimentar.
Atunci când sunt indicate, codurile ISO se referã la codul tarii din doua litere, conform standardului internaţional.

Partea 1

Aceasta parte se completeazã de cãtre declarant sau persoana responsabilã pentru încãrcare, dupã cum este definitã la articolul 2(2) (e) al "Normei sanitare veterinare ce stabileşte principiile ce reglementeazã organizarea controalelor sanitare veterinare privind produsele ce intra în România din tari terţe". Notãrile sunt puse în fata numãrului casutei relevante.
Casuta 1
Expeditor/exportator: Indicaţi organizaţia comercialã ce expediazã transportul (în România).
Casuta 2
Post de inspecţie şi controale veterinare de frontiera. Dacã aceste informaţii nu sunt tipãrite anterior pe document, va rog sa le completati. Numãrul de referinta al Documentului Veterinar Comun de Intrare (DVCI) este un numãr de referinta unic dat de postul de inspecţie şi controale veterinare de frontiera ce emite certificatul (repetat la casuta 25). Numãrul unitãţii ANIMO este unic pentru postul de inspecţie şi controale veterinare de frontiera şi este menţionat în fata numelui acestuia pe lista de posturi de inspecţie de frontiera autorizate, publicatã în Monitorul Oficial.
Casuta 3
Destinatar: Indicaţi adresa persoanei sau organizaţiei comerciale prezentatã pe certificatul tarii destinatare. Dacã aceasta nu este prezenta pe certificat, pot fi utilizate documentele comerciale justificative ale destinatarului.
Casuta 4
Persoana responsabilã pentru încãrcare (de asemenea agent sau declarant):
Aceasta este persoana definitã la articolul 2(2) (e) al "Normei sanitare veterinare ce stabileşte principiile ce reglementeazã organizarea controalelor sanitare veterinare privind produsele ce intra în România din tari terţe" şi care este responsabilã cu transportul, atunci când acesta este prezentat la postul de inspecţie şi controale veterinare de frontiera şi face declaraţiile necesare la autoritãţile competente de la punctul de trecere a frontierei României în numele importatorului: indicaţi numele şi adresa.
Casuta 5
Importator: Importatorul poate fi departe de postul de inspecţie şi controale veterinare de frontiera actual: indicaţi numele şi adresa. Dacã importatorul şi agentul sunt aceiaşi, indicaţi "ca la casuta 4".
Casuta 6
Ţara de origine. Aceasta se referã la ţara în care a fost produs, fabricat şi impachetat produsul final.
Casuta 7
Ţara de expediere: Aceasta se referã la ţara în care transportul a fost plasat la bordul mijloacelor de transport finale, în vederea expedierii acestuia cãtre România.
Casuta 8
Includeti adresa de destinaţie în România. Aceasta casuta se aplica atât pentru produse conforme (casuta 19), cat şi pentru produse neconforme (casuta 22).
Casuta 9
Indicaţi data estimatã la care transportul sau loturile de transport sunt asteptate sa soseascã la postul de inspecţie şi controale veterinare de frontiera al României.
Casuta 10
Certificat/document veterinar: Data emiterii: Data la care certificatul/documentul a fost semnat de medicul veterinar oficial sau de autoritatea competenta de la locul de origine al transportului. Numãr: Indicaţi numãrul oficial unic al certificatului. Pentru produse provenite dintr─o nava sau întreprindere autorizata sau înregistratã pentru export în România, indicaţi numele şi numãrul de autorizare/înregistrare, dacã este corespunzãtor. Pentru paiete de embrioni, ovule şi material seminal, indicaţi un numãr de identitate al echipei de colectare autorizate.
Casuta 11
Indicaţi detalii complete ale mijloacelor de transport de sosire: pentru avion: numãrul de zbor şi numãrul de colete, pentru vase: numele navei şi numãrul documentului ce însoţeşte incarcatura (conosament), pentru transportul rutier: numãrul placii de înmatriculare a vehiculului şi numãrul remorcii, dacã este corespunzãtor, pentru vagoane de tren: numãrul trenului şi al vagonului.
Casuta 12
Natura bunurilor: Indicaţi speciile de animale, tratamentul suferit de produse, numãrul şi tipul de pachete ce conţin incarcatura, ex. 50 de boxe de 2 kg sau numãrul de containere. Bifati temperatura de transport corespunzãtoare.
Casuta 13
Codul NC: Indicaţi un minimum de patru din primele cifre ale codului de nomenclatura combinata (CN). Aceste coduri sunt, de asemenea, menţionate de "Norma sanitarã veterinara ce stabileşte lista produselor ce trebuie sa fie examinate la posturile de inspecţie şi controale veterinare de frontiera în baza Normei sanitare veterinare ce stabileşte principiile ce reglementeazã organizarea controalelor sanitare veterinare privind produsele ce intra în România din tari terţe", aprobatã prin <>Ordinul ministrul agriculturii, pãdurilor, apelor şi mediului nr. 779 din 7 octombrie 2003 , publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 785 din 7 noiembrie 2003 (şi sunt echivalente cu titlurile sistemului armonizat (SH)). Numai în cazul produselor de peste, atunci când exista un certificat pentru un transport ce conţine mai mult de un cod de produs, codurile suplimentare trebuie sa fie adnotate pe Documentul Veterinar Comun de Intrare (DVCI), dacã este corespunzãtor.
Casuta 14
Greutate bruta: în general greutatea în kg. Aceasta este definitã ca masa totalã a produselor cu containerele în care sunt puse şi toate materialele de impachetare a acestora, excluzând containere transport şi alte echipamente de transport.
Casuta 15
Greutate neta: Greutatea actuala în kg a produsului, excluzând materialele de impachetare. Aceasta este definitã ca masa totalã a produselor fãrã containere sau materiale de impachetare. Atunci când o greutate este necorespunzãtoare, utilizaţi alte unitãţi (ex. 100 de paiete de material seminal de X ml sau 3 embrioni/tulpini biologice).
Casuta 16
Indicaţi toate numerele de identificare a ştampilei şi a containerului, dacã este corespunzãtor.
Casuta 17
Transport maritim: Se utilizeazã atunci când este interzis ca un transport sa fie importat la un anumit post de inspecţie şi controale veterinare la frontiera României, dar este transportat mai departe pe un alt vas sau avion, fie pentru import în România, la un alt post de inspecţie şi controale veterinare la frontiera situat în România sau pentru o alta ţara de destinaţie. Numãrul unitãţii ANIMO ─ vezi casuta 2.
Casuta 18
Tranzit: Pentru loturi ce nu sunt conforme cu cerinţele UE transpuse în legislaţia nationala şi sunt destinate unor tari terţe, transportate pe cale rutiera, feroviara sau maritima în trecere pe teritoriul României.
Ieşire PICVF: Numele postului de inspecţie şi controale veterinare de frontiera pe unde produsele trebuie sa pãrãseascã România. Numãrul unitãţii ANIMO ─ vezi casuta 2.
Casuta 19
Produse conforme: Toate produsele ce trebuie sa fie prezentate pentru libera circulaţie pe piata domestica, inclusiv acelea ce sunt acceptabile, dar trebuie sa fie supuse unei "proceduri de dirijare", precum şi cele ce dupã primirea autorizãrii sanitare veterinare de libera trecere, sunt acceptabile pentru libera circulaţie, pot fi depozitate în baza controlului vamal şi primesc autorizare vamalã de libera trecere într─un stadiu ulterior, fie de la oficiul vamal de a cãrui post de inspecţie şi controale veterinare de frontiera este dependent geografic sau de la alta locatie.
Produse neconforme: Acele produse ce nu sunt conforme cu cerinţele UE transpuse în legislaţia nationala şi care sunt destinate pentru zone libere, depozite libere, depozite vamale, furnizori de echipamente maritime sau vase ori care sunt în tranzit prin România.
Casuta 20
Reimport: se referã la loturile de produse originare în România pentru care au fost refuzate accesul sau intrarea într─o ţara terta sau în UE şi care sunt reexpediate la întreprinderea de origine din România.
Casuta 21
Piata domestica: Aceasta casuta este utilizata pentru înregistrarea de loturi ce sunt prezentate la posturile de control al trecerii frontierei României pentru distribuire pe piata domestica. Bifati categoria pentru care este prezentat transportul. Aceasta precizare se aplica, de asemenea, pentru acele loturi ce dupã primirea autorizãrii sanitare veterinare de libera trecere, sunt acceptabile pentru libera circulaţie, pot fi depozitate, în baza controlului vamal şi primesc autorizare vamalã într─un stadiu ulterior, fie de la oficiul vamal de a cãrui post de inspecţie şi controale veterinare de frontiera este dependent geografic sau de la alta locatie.
Casuta 22
Completati aceasta casuta pentru toate produsele neconforme, atunci când transportul trebuie sa fie expediat şi depozitat, în baza inspecţiei şi controlului veterinar, într─o zona libera, un depozit liber, un depozit vamal sau un vas de aprovizionare (furnizor de echipamente maritime) şi NB. Casutele 18 şi 22 se referã numai la proceduri veterinare.
Casuta 23
Semnatura: Aceasta obliga semnatarul sa accepte, de asemenea, loturi în tranzit, reexpediate ce sunt refuzate la intrarea pe teritoriul unei tari terţe sau al Uniunii Europene.

Partea 2

Aceasta secţiune se completeazã de cãtre medicul veterinar oficial sau agentul oficial desemnat în baza "Normei sanitare veterinare ce stabileşte derogãri de la condiţiile de autorizare a posturilor de inspecţie şi controale veterinare de frontiera localizate în porturile în care se debarca peste", aprobatã prin <>Ordinul ministrului agriculturii, pãdurilor, apelor şi mediului nr. 530 din 13 august 2003 , publicat în Monitorul Oficial al României al României, Partea I, nr. 702 din 7 octombrie 2003.
Pentru casutele 38 şi 41, utilizaţi orice culoare, alta decât neagra.
Casuta 24
Documentul Veterinar Comun de Intrare (DVCI) anterior: Dacã a fost emis un Document Veterinar Comun de Intrare (DVCI) anterior, indicaţi numãrul seriei acestui certificat.
Casuta 25
Aceasta se referã la numãrul de referinta unic furnizat de postul de inspecţie şi controale veterinare de frontiera ce emite certificatul şi este precizat la casuta 2.
Casuta 26
Control al documentelor. Trebuie sa fie completat pentru toate loturile.
Casuta 27
Bifati "ştampila de control", atunci când containerele nu sunt deschise şi ştampila este numai verificata, în conformitate cu articolul 4(4)(a)(1) al "Normei sanitare veterinare ce stabileşte principiile ce reglementeazã organizarea controalelor sanitare veterinare privind produsele ce intra în România din tari terţe".
Casuta 28
Controale fizice:
Controale reduse se referã la regimul stabilit de "Norma sanitarã veterinara privind frecventa redusã a controalelor fizice ale activitãţilor de transport al unor produse ce urmeazã a fi importate din tari terţe, în baza Normei sanitare veterinare ce stabileşte principiile ce reglementeazã organizarea controalelor sanitare veterinare pentru produsele de origine animala importate din tari terţe în România", atunci când lotul nu a fost selectat pentru un control fizic, dar este considerat ca fiind controlat în mod satisfãcãtor, numai pe baza controlului documentelor şi a celui de identitate.
"Altele" se referã la: procedura de reimport, bunuri directionate, transport maritim, tranzit sau proceduri ale articolelor 12 şi 13. Aceste destinaţii pot fi deduse de la alte casute.
Casuta 29
Completati cu categoria de substanţe sau organisme patogene pentru care este întreprinsã o procedura de investigatie.
"Aleatoriu" indica prelevare de probe, atunci când lotul nu este reţinut pana la obţinerea unui rezultat, caz în care autoritatea sanitarã veterinara de la locul de destinaţie trebuie sa fie notificatã printr─un mesaj ANIMO în conformitate (vezi articolul 8 al "Normei sanitare veterinare ce stabileşte principiile ce reglementeazã organizarea controalelor sanitare veterinare privind produsele ce intra în România din tari terţe").
"Suspiciune" include cazuri în care lotul a fost reţinut pana la obţinerea unui rezultat favorabil al controlului fizic sau testat în baza unei notificãri anterioare prin sistemul rapid de alerta pentru alimente şi furaje (RASFF) ori este testat ca o mãsura de siguranta în vigoare.
Casuta 30
Completati atunci când este relevant, pentru a marca admisibilitatea transportului maritim. Se utilizeazã atunci când este interzis ca un transport sa fie importat printr─un anumit post de inspecţie şi controale veterinare de frontiera, dar este transportat mai departe pe un alt vas sau avion, fie pentru import în România, la un alt post de inspecţie şi controale veterinare de frontiera, situat în România sau pentru o alta ţara de destinaţie. A se vedea articolul 9 al "Normei sanitare veterinare ce stabileşte principiile ce reglementeazã organizarea controalelor sanitare veterinare privind produsele ce intra în România din tari terţe" şi "Norma sanitarã veterinara stabilind reguli detaliate pentru aplicarea prevederilor art. 9 din Norma sanitarã veterinara ce reglementeazã organizarea controalelor sanitare veterinare pentru produsele de origine animala importate din tari terţe în România referitoare la transbordarea produselor la un post de inspecţie şi controale veterinare de frontiera unde loturile transportate sunt destinate pentru un eventual import în România şi care modifica Norma sanitarã veterinara stabilind metodele de control veterinar pentru produsele provenite din tari terţe şi destinate pentru zone libere, depozite libere sau depozite vamale, precum şi pe durata prin România a transportului dintr─o ţara terta cãtre alta ţara terta", aprobatã prin <>Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor nr. 18 din 15 ianuarie 2003 , publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 155 din 11 martie 2003. Numãrul unitãţii ANIMO ─ vezi casuta 2.
Casuta 31
Tranzit: Completati atunci când este acceptabil sa se trimitã loturi ce nu sunt conforme cu cerinţele UE, cãtre o ţara terta, pe cale rutiera, feroviara, maritima, în tranzit pe teritoriul României. Tranzitul trebuie sa fie efectuat în baza controlului veterinar, în conformitate cu cerinţele articolului 11 al "Normei sanitare veterinare ce stabileşte principiile ce reglementeazã organizarea controalelor sanitare veterinare privind produsele ce intra în România din tari terţe" şi prevederile "Normei sanitare veterinare ce stabileşte reguli detaliate pentru aplicarea Normei sanitare veterinare ce stabileşte principiile ce reglementeazã organizarea controalelor sanitare veterinare pentru produsele de rigine animala importate din tari terţe în România, referitoare la tranzitul produselor de origine animala dintr─o ţara terta cãtre alta ţara terta pe uscat doar prin România", aprobatã prin <>Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor nr. 19 din 15 ianuarie 2003 , publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 155 din 11 martie 2003.
Casuta 32
Aceasta casuta este utilizata pentru toate loturile de transport autorizate pentru libera circulaţie pe piata domestica. Aceasta trebuie, de asemenea, sa fie utilizata pentru loturi ce îndeplinesc cerinţele UE transpuse în legislaţia nationala, dar din motive financiare acestea nu sunt descãrcate imediat la vama, la postul de inspecţie şi controale veterinare de frontiera, ci sunt depozitate, în baza unui control vamal, într─un depozit vamal sau descãrcate mai târziu şi/sau la o destinaţie geograficã separatã.
Casutele 33 şi 34
Sunt utilizate atunci când loturile nu pot fi acceptate pentru punere în circulaţie libera pe piata domestica, în baza unor reguli veterinare, ci sunt considerate ca prezentând un risc crescut pentru animal, oameni sau pentru mediu şi sunt expediate, sub control veterinar şi vamal, la una din destinatiile controlate prevãzute la "Norma sanitarã veterinara ce stabileşte principiile ce reglementeazã organizarea controalelor sanitare veterinare privind produsele ce intra în România din tari terţe". Poate fi acordatã aprobare pentru depozitare în zone libere, depozite libere, sau depozite vamale, numai atunci când sunt îndeplinite cerinţele stabilite la articolul 12(4) al normei sanitare veterinare menţionate anterior.
Casuta 33
Pentru utilizare atunci când loturile prezentate la postul de control de trecere a frontierei României sunt acceptate pentru punere în circulaţie pe piata domestica, dar trebuie sa fie directionate cãtre o destinaţie specificatã, stabilitã la articolele 8 şi 15 ale normei sanitare veterinare menţionate la casutele 33 şi 34.
Casuta 34
Se utilizeazã pentru loturi neconforme, destinate şi expediate la sau stocate în depozite autorizate, în conformitate cu articolul 12(4) sau la operatori autorizaţi, în conformitate cu articolul 13 al normei sanitare veterinare menţionate la casutele 33 şi 34.
Casuta 35
Atunci când importul este refuzat, indicaţi clar procesul corespunzãtor ce urmeazã. Indicaţi data pentru completarea acţiunii propuse. Adresa întreprinderii de transformare (procesare) trebuie sa fie menţionatã la casuta 37. Dupã respingerea sau decizia de transformare (procesare) a conţinutului unui transport, trebuie, de asemenea, sa fie înregistratã în "registrul de acţiuni ce urmeazã", data pentru acţiunea ulterioara.
Casuta 36
Motive de refuz: Se utilizeazã, dacã este necesar, pentru a aduna informaţii relevante. Bifati casuta corespunzãtoare. Articolul 7 este pentru deficiente de igiena ce nu se sunt incluse la punctele 8 şi 9, incluzând neregularitãţi privind controlul temperaturii, produse în putrefactie sau murdare.
Casuta 37
Indicaţi numãrul de autorizare şi adresa (sau numele vasului şi portului) pentru toate destinatiile unde este solicitat controlul veterinar ulterior al transportului. Ex. casuta 33: directionare casuta 34; procedura de depozitare; casuta 35: transformare sau distrugere.
Casuta 38
Utilizaţi aceasta casuta atunci când ştampila originala pusã pe un lot este distrusa la deschiderea containerului. Trebuie sa fie pastrata o lista actualizatã a tuturor stampilelor ce au fost utilizate pentru acest scop.
Casuta 39
Puneti aici ştampila oficialã a postului de inspecţie şi controale veterinare de frontiera sau a autoritãţii sanitare veterinare ce activeazã la acest nivel.
Casuta 40
Semnatura medicului veterinar sau, în cazul porturilor ce manipuleaza numai peste, a agentului oficial desemnat, precum cel stabilit de "Norma sanitarã veterinara ce stabileşte derogãri de la condiţiile de autorizare a posturilor de inspecţie şi controale veterinare de frontiera localizate în porturile în care se debarca peste".
Casuta 41
Aceasta casuta trebuie sa fie utilizata de postul de inspecţie şi controale veterinare de frontiera prin care sunt derulate activitãţi de transport în tranzit pentru ieşirea din România, atunci când activitãţile de transport constituie tranzit prin România şi sunt controlate la ieşire, dupã cum s─a stabilit de norma sanitarã veterinara menţionatã la casuta 31. În absenta activitãţilor de tranzit, aceasta casuta poate fi utilizata alternativ pentru comentarii suplimentare, dacã este corespunzãtor, referitoare la, de exemplu, eliminarea unor categorii de taxe plãtite.
Casuta 42
Este pentru utilizare de cãtre serviciile vamale în vederea adaugarii de informaţii relevante, (ex. pentru numãrul de certificate vamale T1 sau T5, atunci când loturile rãmân sub control vamal pentru o anumitã perioada de timp). Aceste informaţii sunt adãugate, în mod normal, dupã semnatura medicului veterinar.
Casuta 43
Este pentru utilizare atunci când certificatul original al Documentului Veterinar Comun de Intrare (DVCI) trebuie sa rãmânã la o anumitã locatie şi trebuie sa fie emis duplicatul certificatelor Documentului Veterinar Comun de Intrare.


ANEXA 4
la norma sanitarã veterinara şi pentru siguranta alimentelor


LISTA DE PRODUSE VEGETALE MENŢIONATÃ LA ARTICOLUL 9

1. Paie
2. Fan


ANEXA 5
la norma sanitarã veterinara şi pentru siguranta alimentelor


LISTA DE TARI TERŢE MENŢIONATE LA ARTICOLUL 9

Partea I: Tari din care România este autorizata sa importe paie şi fan
Australia
Bielorusia
Bulgaria
Canada
Chile
Croatia
Groenlanda
Islanda
Noua Zeelanda
Africa de Sud (excluzând acea parte a zonei de control a febrei aftoase, situata în regiunea veterinara Transvl Nord şi Est, în districtul Ingwatuma al regiunii veterinare a Natalului şi în zona frontierei cu Bostwana, la est de longitudinea 28°)
Elvetia
Statele Unite ale Americii

---------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016