Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   NORMA SANITARA VETERINARA SI PENTRU SIGURANTA ALIMENTELOR din 2 februarie 2005  ce introduce un document privind declararea si controalele veterinare efectuate asupra animalelor vii provenind din tari terte si care intra pe teritoriul Romaniei*)    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

NORMA SANITARA VETERINARA SI PENTRU SIGURANTA ALIMENTELOR din 2 februarie 2005 ce introduce un document privind declararea si controalele veterinare efectuate asupra animalelor vii provenind din tari terte si care intra pe teritoriul Romaniei*)

EMITENT: AUTORITATEA NATIONALA SANITARA VETERINARA SI PENTRU SIGURANTA ALIMENTELOR
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 230 bis din 18 martie 2005
NORMA SANITARĂ? VETERINARA ŞI PENTRU SIGURANTA ALIMENTELOR din 2 februarie 2005
ce introduce un document privind declararea şi controalele veterinare efectuate asupra animalelor vii provenind din tari terţe şi care intra pe teritoriul României*)
EMITENT: AUTORITATEA NATIONALA SANITARÃ VETERINARA ŞI PENTRU SIGURANTA ALIMENTELOR
PUBLICAT ÎN: MONITORUL OFICIAL nr. 230 bis din 18 martie 2005

____________
*) Aprobatã prin <>Ordinul nr. 25 din 2 februarie 2005 , publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 230 din 18 martie 2005

ART. 1
Notificarea sosirii animalelor prin intermediul Documentului Veterinar Comun de Intrare (DVCI)
(1) Atunci când orice animal, la care s-a referit "Norma sanitarã veterinara privind stabilirea principiilor ce reglementeazã organizarea controalelor veterinare pentru animalele ce intra în România din tari terţe", aprobatã prin <>Ordinul MAAP nr. 83/3.02.2003 publicat în Monitorul Oficial al României nr. 159/12.03.2003, intra în România dintr-o ţara terta, persoana responsabilã de incarcatura, în înţelesul art. 2, alin. (2), lit. (e) al "Normei sanitare veterinare ce stabileşte principiile ce reglementeazã organizarea controalelor veterinare privind produsele ce intra în România din tari terţe", aprobatã prin <>Ordinul MAAP nr. 71/03.02.2003 , publicat în Monitorul Oficial 157/12.03.2003, trebuie sa anunţe o astfel de intrare cu cel puţin o zi lucrãtoare înainte de sosirea animalului(lelor) pe teritoriul României. O astfel de notificare trebuie efectuatã cãtre personalul de la postul de inspecţie şi controale veterinare la frontiera, utilizând un document întocmit în conformitate cu Documentul Veterinar Comun de Intrare (DVCI), stabilit la anexa.
(2) Documentul Veterinar Comun de Intrare trebuie emis în conformitate cu regulile generale de certificare stabilite de legislaţia nationala ce transpune legislaţia comunitara relevanta.
(3) Pentru a se conformã prezentei norme sanitare veterinare, Documentul Veterinar Comun de Intrare trebuie sa fie alcãtuit dintr-un original şi un numãr de copii, dupã cum este solicitat de Autoritatea Sanitarã Veterinara şi pentru Siguranta Alimentelor a României. Persoana responsabilã de incarcatura trebuie sa completeze partea 1 a Documentului Veterinar Comun de Intrare a tuturor copiilor necesare ale acestuia şi sa le transmitã medicului veterinar oficial de la postul de inspecţie şi controale veterinare de frontiera a României.
(4) Fãrã a aduce atingere paragrafelor (1) şi (3), informaţiile conţinute de document pot sa fie subiectul unei notificãri anterioare, transmise prin intermediul unui sistem de telecomunicaţii sau printr-un alt sistem de transmitere a datelor. În acest caz, informaţiile transmise în format electronic trebuie sa fie aceleaşi ca cele necesare pentru partea a 1-a a modelului Documentului Veterinar Comun de Intrare.
ART. 2
Controale veterinare
Trebuie sa fie efectuate controale veterinare şi analizele de laborator, în conformitate cu "Norma sanitarã veterinara ce stabileşte unele reguli detaliate cu privire la controalele veterinare pentru animale ce sunt importate din tari terţe în România" aprobatã prin <>Ordinul MAPAM nr. 525/11.08.2003 , publicat în Monitorul Oficial al României nr. 601/25.08.2003.
ART. 3
Proceduri ce trebuie urmate dupã ce sunt realizate controalele sanitare veterinare
(1) Dupã realizarea controalelor sanitare veterinare specificate de articolul 4 al "Normei sanitare veterinare privind stabilirea principiilor ce reglementeazã organizarea controalelor veterinare pentru animalele ce intra în România din tari terţe", partea a 2-a a Documentului Veterinar Comun de Intrare trebuie completatã sub responsabilitatea medicului veterinar oficial responsabil de la postul de inspecţie şi controale veterinare la frontiera şi trebuie semnatã de acesta/aceasta sau de alt medic veterinar oficial care activeazã sub autoritatea sa.
Atunci când importul este refuzat, rubrica de la partea a 3-a a Documentului Veterinar Comun de Intrare, "detalii despre reexpediere", trebuie completatã imediat ce este cunoscutã informaţia relevanta.
Aceasta informaţie trebuie introdusã în sistemul de schimb de informaţii la care se referã articolul 15 al "Normei sanitare veterinare referitoare la controalele veterinare şi zootehnice aplicabile comerţului României cu statele membre ale Uniunii Europene cu unele animale vii şi produse de origine animala", aprobatã prin <>Ordinul MAAP nr. 580/10.12.2002 publicat în Monitorul Oficial al României nr. 250/11.04.2003.
(2) Originalul Documentului Veterinar Comun de Intrare trebuie sa cuprindã pãrţile 1 şi 2, completate în întregime şi semnate.
(3) Medicul veterinar oficial de la postul de inspecţie şi controale veterinare la frontiera, importatorul sau persoana responsabilã de incarcatura, trebuie apoi sa notifice autoritãţile vamale de la punctul de trecere a frontierei cu aceiaşi locatie despre decizia veterinara luatã în legatura cu transportul, prin prezentarea originalului Documentului Veterinar Comun de Intrare sau prin transmiterea electronica a acestuia.
(4) Atunci când decizia veterinara este favorabilã iar autoritãţile vamale au aprobat importul, originalul Documentului Veterinar Comun de Intrare trebuie sa însoţeascã animalele pana la destinaţia specificatã în document.
(5) O copie a Documentului Veterinar Comun de Intrare trebuie pastrata de medicul veterinar oficial de la postul de inspecţie şi controale veterinare la frontiera.
(6) O copie a Documentului Veterinar Comun de Intrare şi când se considera corespunzãtor în conformitate cu articolul 7 al "Normei sanitare veterinare privind stabilirea principiilor ce reglementeazã organizarea controalelor veterinare pentru animalele ce intra în România din tari terţe", o copie a certificatului veterinar de import, trebuie sa fie încredinţate importatorului sau persoanei responsabile de incarcatura.
(7) Medicul veterinar oficial de la postul de inspecţie şi controale veterinare la frontiera, în cauza, trebuie sa pãstreze originalul certificatului veterinar sau documentaţia ce însoţeşte animalele, precum şi o copie a Documentului Veterinar Comun de Intrare, pentru cel puţin 3 ani. Totuşi, în cazul animalelor în tranzit sau transhipment a cãror destinaţie finala este în afarã Comunitãţii, în sensul dat acestui termen de art. 4(3) al "Normei sanitare veterinare privind stabilirea principiilor ce reglementeazã organizarea controalelor veterinare pentru animalele ce intra în România din tari terţe", respectiv: pentru animalele ce intra într-un port sau aeroport din România şi îşi continua cãlãtoria pe mare sau pe cale aerianã în acelaşi vapor sau avion, cãtre un alt port sau aeroport de destinaţie, controalele de identitate şi controalele fizice pot fi efectuate la postul de inspecţie la frontiera la intrarea în Uniunea Europeanã, menţionat în document ca destinaţie finala. În astfel de situaţii, autoritatea veterinara competenta care efectueazã controlul documentar în portul sau aeroportul iniţial, va informa, prin intermediul sistemului de schimb de informaţii, direct sau prin intermediul autoritãţii veterinare locale, medicul veterinar oficial de la postul de inspecţie la frontiera stabilit ca destinaţie finala, despre trecerea animalelor.
În cazul animalelor în tranzit sau transhipment a cãror destinaţie finala este în afarã Comunitãţii, originalul documentului veterinar ce însoţeşte animalele la sosire în România, trebuie sa însoţeascã animalele în continuarea cãlãtoriei, iar la postul de inspecţie şi controale veterinare la frontiera, din România, trebuie pãstrate numai copii ale acestuia.
ART. 4
Proceduri ce trebuie urmate pentru animalele aflate sub control vamal sau care sunt supuse monitorizarii speciale
(1) Pentru animalele ce intra în România dar având ca destinaţie un Stat Membru şi care sunt exceptate de la obligaţia de a fi supuse controalelor de identitate şi/sau fizice, în conformitate cu articolul 4(3) sau articolul 8(1) 1(b)(2) ale "Normei sanitare veterinare privind stabilirea principiilor ce reglementeazã organizarea controalelor veterinare pentru animalele ce intra în România din tari terţe", atunci când controlul documentar este satisfãcãtor, medicul veterinar de la postul de inspecţie şi controale veterinare la frontiera, de la intrarea în România, trebuie sa notifice medicul veterinar de la postul de inspecţie la frontiera la intrarea în Uniunea Europeanã, menţionat în document ca destinaţie finala. O astfel de notificare trebuie realizatã prin intermediul sistemului de schimb de informaţii la care se referã articolul 15 al "Normei sanitare veterinare referitoare la controalele veterinare şi zootehnice aplicabile comerţului României cu statele membre ale Uniunii Europene cu unele animale vii şi produse de origine animala". Medicul veterinar oficial de la postul de inspecţie de frontiera stabilit în document ca destinaţie finala, trebuie sa întocmeascã un Document Veterinar Comun de Intrare care sa includã decizia veterinara finala privind acceptarea animalelor.
(2) Atunci când transportul nu ajunge la postul de inspecţie de frontiera la intrarea în Uniunea Europeanã, menţionat în document ca destinaţie finala sau când exista o neconcordanta cantitativã sau calitativã cu referire la transportul respectiv, autoritatea veterinara de la postul de inspecţie veterinara de destinaţie finala trebuie sa completeze partea a 3-a a Documentului Veterinar Comun de Intrare.
(3) În cazul tranzitului, persoana responsabilã de incarcatura trebuie sa prezinte transportul medicului veterinar de la postul de inspecţie şi controale veterinare la frontiera, de intrare şi de ieşire în şi din România. Medicii veterinari oficiali de la posturile de inspecţie şi controale veterinare la frontiera de la ieşire din România, notificati cu privire la tranzitarea animalelor ce sunt transportate cãtre destinaţii într-o ţara terta, trebuie sa completeze partea a 3-a a Documentului Veterinar Comun de Intrare. Aceştia trebuie sa informeze medicii veterinari oficiali de la postul de inspecţie şi controale veterinare la frontiera prin care animalele în tranzit au intrat în România, prin intermediul Documentului Veterinar Comun de Intrare.
(4) Medicii veterinari oficiali de la locul de destinaţie, notificati în legatura cu sosirea animalelor destinate unui abator, unei staţii de carantina autorizate, în înţelesul "Normei sanitare veterinare ce stabileşte cerinţele de sãnãtate a animalelor şi certificarea veterinara pentru importul în România de pãsãri, altele decât pasarile de ferma şi condiţiile pentru carantinarea acestora", aprobatã prin <>Ordinul MAAP nr. 17/15.01.2003 , sau unei organizaţii autorizate oficial, unui institut sau centru, în înţelesul "Normei sanitare veterinare stabilind condiţiile de sãnãtate a animalelor ce reglementeazã comerţul statelor membre ale Uniunii Europene cu România şi importul din ţãrile terţe de animale, material seminal, ovule şi embrioni de la specii ce nu sunt reglementate prin legislaţie specifica", aprobatã prin <>Ordinul MAAP nr. 159/12.04.2002 , toate aceste unitãţi fiind localizate în aria de responsabilitate a acestora, trebuie sa completeze partea a 3 a Documentului Veterinar Comun de Intrare, în cazurile în care transportul nu ajunge la destinaţie sau exista o neconcordanta cantitativã sau calitativã legatã de acesta.
ART. 5
Coordonarea între autoritãţile competente responsabile de controale
Pentru a se asigura ca toate animalele ce intra în România sunt supuse controalelor veterinare, Autoritatea Nationala Sanitarã Veterinara şi pentru Siguranta Alimentelor şi medicii veterinari oficiali din România trebuie sa lucreze în coordonare cu alte servicii de inspecţie, pentru a strânge împreunã toate informaţiile relevante privind activitãţile de import de animale.
Aceasta trebuie sa includã în special urmãtoarele informaţii:
a) informaţii disponibile pentru serviciile vamale;
b) informaţii din manifestele vaselor, trenurilor sau avioanelor;
c) alte surse de informaţii accesibile operatorilor rutieri, feroviari şi din porturi sau aeroporturi.
ART. 6
Accesul la bazele de date şi participarea în sistemele de informaţii
Pentru a îndeplini obiectivul stabilit de articolul 5, autoritãţile sanitare veterinare competente şi serviciile vamale ale României trebuie sa organizeze, atât la nivel central cat şi la nivel teritorial şi local, schimburi reciproce de informaţii cuprinse în bazele de date proprii. Sistemele de tehnologie a informatiei utilizate de autoritãţile veterinare trebuie, pe cat posibil sa fie supuse securizarii adecvate a datelor, sa fie coordonate cu cele ale serviciilor vamale şi cu cele ale operatorilor comerciali, astfel încât transferul de informaţii sa se poatã efectua în mod rapid.
ART. 7
Utilizarea certificãrii electronice
Producerea, utilizarea, transmiterea şi pãstrarea Documentelor Veterinare Comune de Intrare (DVCI) pot fi realizate prin mijloace electronice, cu acordul Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranta Alimentelor a României.
Informaţiile trebuie transmise între autoritãţile competente prin intermediul sistemului de schimb de informaţii la care se referã articolul 15 al "Normei sanitare veterinare referitoare la controalele veterinare şi zootehnice aplicabile comerţului României cu statele membre ale Uniunii Europene cu unele animale vii şi produse de origine animala".
ART. 8
Abrogãri
Se abroga <>Ordinul MAAP nr. 344/1.08.2002 pentru aprobarea "Normei sanitare veterinare privind documentele necesare trecerii frontierei pentru animale vii importate în România", publicat în Monitorul Oficial nr. 689 din 19.09.2002 şi <>Ordinul nr. 484 din 24 iulie 2003 privind modificarea şi completarea <>Ordinului ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor nr. 344/2002 pentru aprobarea "Normei sanitare veterinare privind documentele necesare trecerii frontierei pentru animale vii importate în România" publicat în Monitorul Oficial Nr. 565 din 6 august 2003.
Referintele la <>Ordinul MAAP nr. 344/2002 şi la <>Ordinul MAAP nr. 484/2003 trebuie interpretate ca referinte la prezenta norma sanitarã veterinara.
ART. 9
(1) Autoritatea Nationala Sanitarã Veterinara şi pentru Siguranta Alimentelor poate pune în aplicare acte normative, reglementãri şi prevederi administrative, necesare pentru conformarea cu prezenta norma sanitarã veterinara, le va transmite Comisiei Europene, prin intermediul Ministerului Integrãrii Europene şi Misiunii României pe lângã Uniunea Europeanã, împreunã cu tabelele de concordanta, în vederea evaluãrii conformitatii transpunerii legislative şi va stabili mãsurile necesare pentru implementarea corecta şi la timp a prevederilor prezentei norme sanitare veterinare.
(2) Atunci când Autoritatea Nationala Sanitarã Veterinara şi pentru Siguranta Alimentelor adopta cele menţionate la alin. 1, trebuie sa facã o referire expresã la prezenta norma sanitarã veterinara, la publicarea oficialã a acestora. Procedura privind realizarea referirii menţionate rãmâne în responsabilitatea Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranta Alimentelor.
(3) Autoritatea Nationala Sanitarã Veterinara şi pentru Siguranta Alimentelor va lua mãsurile necesare şi va sanctiona, potrivit legii, orice încãlcare a prevederilor prezentei norme sanitare veterinare. De asemenea, va facilita întocmirea documentelor necesare pentru sancţionarea încãlcãrii legislaţiei veterinare şi pentru siguranta alimentelor ce constituie infracţiuni.
(4) Prezenta norma sanitarã veterinara constituie transpunerea oficialã a Regulamentului Comisiei 282/2004.
ART. 10
Anexa face parte integrantã din prezenta norma sanitarã veterinara.


ANEXA
la norma sanitarã veterinara


ROMÂNIA
DOCUMENT VETERINAR COMUN DE INTRARE (DVCI) PENTRU ANIMALE




┌────────────┬────────────────────────────────────────────────────────────┬────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
├────────────𗍩. Consignor/Exporter 𗈖. DVCI reference number │
│ Partea 1: │+─+Expeditor/Exportator │ Numãr de referinta al DVCI │
│ Detalii │+─+ ├────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ despre │ Name │ Border Inspection Posts │
│transportul │ Nume │ Post de Inspecţie şi Controale Veterinare la Frontiera │
│ prezentat │ Address ├────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │ Adresa │ Unit Number │
│ │ Country ISO Code │ Numãrul Unitãţii │
│ │ Ţara Cod ISO │ │
│ ├────────────────────────────────────────────────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 𗈗. Consignee ─ Destinatar 𗈘. Person responsible for the consignment │
│ │ Name (Nume) │ (Persoana responsabilã de incarcatura) │
│ │ Address (Adresa) │ Name (Nume) │
│ │ Poştal code (Cod Poştal) │ Address (Adresa) │
│ │ Country ─ Ţara ISO Code ├──────────────────────────────────────┬─────────────────────────────┤
│ │ Cod ISO 𗈙. Country of origin (Ţara de origine)𗈚. Region of origin │
│ │ │ ISO Code (codul ISO) │ (Regiunea de origine) │
│ ├────────────────────────────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────┴─────────────────────────────┤
│ 𗈛. Importer (Importator) 𗈜. Place of destination (Locul de destinaţie) │
│ │ Name (Nume) │ Name (Nume) │
│ │ Address (Adresa) │ Approval number (Numãr de autorizare) │
│ │ Poştal code (Cod poştal) │ Address (Adresa) │
│ │ Country (Ţara) ISO Code │ Poştal code (Cod poştal) │
│ │ Cod ISO │ Country (Ţara) ISO Code │
│ │ │ Cod ISO │
│ ├────────────────────────────────────────────────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 𗈝. Arrival of BIP (estimated date and time) 󧓒. Veterinary documents (Documente veterinare) │
│ │ Sosirea la PIF (data şi ora estimate) │ Number (Numãr) │
│ │ Date (Data) Time (Ora) │ Date of issue (Data emiterii) │
│ ├────────────────────────────────────────────────────────────┤ Accompaning document(s) (Document(e) insotitoare) │
│ 󧓓. Means of transport: (mijloace de transport) │ Number(s) │
│ │Aeroplane +─+ Ship +─+ Railway +─+ Road +─+ Other +─+│ Numãr(e) │
├────────────┤ Avion │ │ Vas │ │ wagon │ │ vehicle │ │ Altele │ ││ │
│ Part 2: │ +─+ maritim +─+ Vagon +─+ Vehicul +─+ +─+│ │
│Decision on │ de tren rutier │ │
│consignment ├────────────────────────────────────────────────────────────┼────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ (Decizia 󧓔. Animal species, breed 󧓕. Commodity code (CN code) │
│ privind │(Specia de animale rasa) │ Poziţia tarifara din codul vamal │
│transportul)│ ├────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │ 󧓖. Number of animals │
│ │ │ Numãr de animale │
│ │ ├────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │ 󧓗. Number of packages │
│ │ │ Numãr de pachete (ambalaje) │
│ ├────────────────────────────────────────────────────────────┴────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 󧓘. Animals certified as: (Animale certificate ca): │
│ │ Breeding/production +─+ Fattening +─+ Slaughter +─+ Approved bodies +─+ Pets +─+ Other +─+│
│ │Reproducţie/producţie +─+ (Ingrasate) +─+ (Abator de tãiat) +─+ Organizaţii aprobate +─+ Animale de companie +─+ Altele +─+│
│ │ Quarantine +─+ Registered equidae +─+ Relaying +─+ Circus/exhibition +─+ │
│ │ (Carantina) +─+ (Cabaline înregistrate) +─+ Reimersie +─+ (Circ/expoziţii) +─+ │
│ ├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 󧓙. Seal number and container numbers │
│ │ Numãr de sigiliului şi numere ale containerului │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────────────┬─────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 󧓚. For transhipment to +───────────+ 󧓛. For transit în 3rd country +──────────+ │
│ │ Pentru transhipment la +───────────+ │ (Pentru transit în ţara terta) +──────────+ │
│ │ BIP BIP unit no │ To 3rd country ISO code │
│ │ PIF Nr. PIF │ Cãtre ţara terta Cod ISO │
│ │ │ Exit BIP BIP unit number: │
│ 𗈗rd country (ţara terta) 3rd country ISO code (cod ISO al tarii terţe)│ PIF de ieşire Nr. PIF │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 󧓜. For import of admission 󧓝. Transiting Member States +──────────+ │
│ │ Pentru import sau admitere │ (State Membre de tranzit) +──────────+ │
│ │ Defintive import (Import definitive) +────────+ │ State Member (Stat Membru) + ISO code (Cod ISO) │
│ │ +────────+ │ State Member (Stat Membru) + ISO code (Cod ISO) │
│ │ Horses re─entry (Reintrare) +────────+ │ State Member (Stat Membru) + ISO code (Cod ISO) │
│ │ +────────+ │ │
│ │ Temporary addmision horses (Cai cu admitere temporarã) +────────+ │ │
│ │ +────────+ │ │
│ │ Exit date (data iesirii) │ │
│ │ Exit point (Punctul de ieşire) │ │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────────────┴───────────────┬─────────────────────────────────────────┤
│ 󧓞. Means of transport after Border Inspection Post 󧓟. Transporter (Transportator) │
│ │ (Mijloc de transport utilizat dupã trecerea prin PIF) │ Name (Nume) │
│ │ Railway wagon (Vagon de tren) +────────+ Registred no. (Nr. de înregistrare) │ Address (Adresa) │
│ │ +────────+ │ Poştal code (Cod poştal) │
│ │ Aeroplane (Avion) +────────+ Flight no. (Numãr de zbor) │ Country (Ţara) │
│ │ +────────+ │ Approval number (Numãr de autorizare)│
│ │ Ship (Vapor) +────────+ Name (Nume) ├─────────────────────────────────────────┤
│ │ +────────+ │ │
│ │ Road vehicle (Vehicul rutier) +────────+ Plate no. (nr. de înmatriculare) 󧓠. Rute plan (Plan de ruta) │
│ │ +────────+ │ Yes +─+ No. +─+ │
│ │ Other (Altele) +────────+ │ (Da) +─+ +─+ │
│ │ +────────+ │ │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────────┤
│ 󧓡. Declaration (Declaraţie) │Place and date of declaration │
│ │I the undersigned person responsible for the load detailed above certify that to the │(Locul şi data declaraţiei) │
│ │best of my knowledge and belief the statements made în Part 1 of this document are true│Name of signatory (Numele semnatarului) │
│ │and complete and I agree to comply with the legal requirements of Directive 91/493/EEC │Signature (Semnatura) │
│ │including pavment for veterinary checks as well as for redispatching consignments, for │ │
│ │quarantine or isolation of animals, or cost of euthanasia and disposal if necessary. │ │
│ │Eu, subsemnatul, persoana responsabilã de incarcatura detaliatã mai sus certific ca, │ │
│ │dupã cunoştinţele mele şi cu credinţa ca declaraţiile fãcute în Partea 1 a acestui │ │
│ │document sunt adevãrate şi complete şi în concordanta cu cerinţele legale ale Normei │ │
│ │sanitare veterinare ce stabileşte condiţiile de sãnãtate pentru producerea şi punerea │ │
│ │pe piata a produselor de pescuit ce transpune Directiva 91/493/CEE inclusiv plata │ │
│ │pentru controale veterinare, ca şi pentru reexpedierea transportului, pentru │ │
│ │carantinarea sau izolarea animalelor sau costurile pentru euthanasiere sau distrugere. │ │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────────────┬───────────────┴─────────────────────────────────────────┤
│ │ 26. Documentary check: 󧓣. DVCI reference number │
│ │+─+ Control al documentelor: │ Numãr de referinta al DVCI │
│ │+─+ RO Standard Satisfactory +─+ Not satisfactory +─+ ├─────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │ RO Standard Satisfãcãtor +─+ Nesatisfãcãtor +─+ 󧓤. Identity check Derogation +────────+ │
│ │ Additional guarantees Satisfactory +─+ Not satisfactory +─+ │ Control al identitãţii Derogare +────────+ │
│ │ Garanţii adiţionale Satisfãcãtor +─+ Nesatisfãcãtor +─+ │ Satisfactory +────────+ Not satisfactory +────────+ │
│ │ Naţional requirements Satisfactory +─+ Not satisfactory +─+ │ Satisfãcãtor +────────+ Nesatisfãcãtor +────────+ │
│ │ Cerinţe naţionale Satisfãcãtor +─+ Nesatisfãcãtor +─+ │ │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 󧓥. Physical check 󧓦. Laboratory tests: No +─+ Yes +─+ │
│ │ Control fizic │ Teste de laborator: Nu +─+ Da +─+ │
│ │ Derogation +────────+ Total animals checked +────────+ │ Tested for: │
│ │ Derogare +────────+ Total animale controlate +────────+ │ Testate pentru: │
│ │ Satisfactory +────────+ Not satisfactory +────────+ │ Random +────────+ Suspicion +────────+│
│ │ Satisfãcãtor +────────+ Nesatisfãcãtor +────────+ │ Pe baza randomizata +────────+ Suspiciune +────────+│
│ │ │Results: Pending +─+ Satisfactory +─+ │
│ │ │Rezultate: În asteptare +─+ Satisfãcãtor +─+ │
│ │ │ Not satisfactory +─+ │
│ │ │ Nesatisfãcãtor +─+ │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 󧓧. Welfare check: Derogation +────────+ 󧓨. Impact of the transport on animals │
│ │ Control al bunastarii animalelor: Derogare +────────+ │ Impact al transportului asupra animalelor │
│ │ │ Number of dead animals +────+ Estimation +────+ │
│ │ Upon arrival Satisfactory +────────+ Not satisfactory +────────+ │ Numãr de animale moarte +────+ Estimare +────+ │
│ │ La sosire Satisfãcãtor +────────+ Nesatisfãcãtor +────────+ │ Number of unfit animals +────+ Estimation +────+ │
│ │ │ Numãr de animale bolnave +────+ Estimare +────+ │
│ │ │ inapte pentru transport │
│ │ │ Number of birth or abortion +────+ │
│ │ │ Numãr de fatari sau avorturi +────+ │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 󧓩. ACCEPTABLE for Transhipment: +────────+ 󧓪. ACCEPTABLE for Transit Procedure: │
│ │ ACCEPTAT pentru Transhipment: +────────+ │ ACCEPTAT pentru Procedura de Tranzit │
│ │ BIP +────────+ BIP unit number: │ To 3rd Country ─ ISO Code │
│ │ PIF +────────+ Numãrul PIF │ Cãtre ţara terta ─ Codul ISO │
│ │ 3rd Country +────────+ 3rd Country ISO code │ Exit BIP BIP Unit number │
│ │ Ţara terta +────────+ Codul ISO al tarii terţe │ PIF de Ieşire Numãrul PIF │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 󧓫. ACCEPTABLE for definitive import 󧓬. ACCEPTABLE for temporary admision +────────+ │
│ │ ACCEPTAT pentru import definitiv │ ACCEPTAT pentru admitere temporarã +────────+ │
│ │ For Controled Destination │ Deadline │
│ │ Pentru Destinaţia Controlatã │ Termen limita │
│ │ Slaughter (Abator) +────────+ │ │
│ │ +────────+ │ │
│ │ Approved Bodies (Întreprinderi aprobate) +────────+ │ │
│ │ +────────+ │ │
│ │ Quarantine (Carantina) +────────+ │ │
│ │ +────────+ │ │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 󧓮. NOT ACCEPTABLE +────────+ 󧓭. Reason for Refusal │
│ │ NEACCEPTAT +────────+ │ Motivul respingerii │
│ │ 1. Re─Dispatching +────────+ │ 1. Absence/Invalid certificate 1+────────+ │
│ │ Reexpediat +────────+ │ Certificat absent/invalid +────────+ │
│ │ 2. Staughter +────────+ │ 2. Mismatch with documents 2+────────+ │
│ │ Abator +────────+ │ Nepotrivire cu documentele +────────+ │
│ │ 3. Euthanasia +────────+ │ (control de identitate) │
│ │ Eutanasiere +────────+ │ 3. Non─approved country 3+────────+ │
│ │ │ Ţara neaprobata +────────+ │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────────────┤ 4. Non─approved Region 4+────────+ │
│ 󧓯. Details of controled Destinations (35 36 38) │ Regiune neaprobata +────────+ │
│ │ Detalii despre destinatiile Controlate │ 5. Prohibited Species 5+────────+ │
│ │ Approval number (where relevant): │ Specii interzise +────────+ │
│ │ Numãr de autorizare (când este relevant) │ 6. Absence of additional guarantees 6+────────+ │
│ │ Address: │ Absenta garanţiilor adiţionale +────────+ │
│ │ Adresa: │ 7. Safeguard clause 7+────────+ │
│ │ Poştal Code: │ Clauze de protecţie +────────+ │
│ │ Codul poştal: │ 8. Diseased or suspect animals 8+────────+ │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────────────┤ Animale bolnave sau suspecte +────────+ │
│ 󧓰. Consignment resealed: │ 9. Non ─ Satisfactory Tests 9+────────+ │
│ │ Transport resigilat │ Teste nesatisfacatoare +────────+ │
│ │ New seal number: │ 10. Unfit to travel 10+────────+ │
│ │ Numãr nou de sigiliu │ Necorespunzãtor pentru a cãlãtori +────────+ │
│ │ │ 11. Absence of Naţional requirements 11+────────+ │
│ │ │ Absenta cerinţelor naţionale +────────+ │
│ │ │ 12. Infringement of internaţional 12+────────+ │
│ │ │ transportation regulation +────────+ │
│ │ │ Încãlcarea regulilor internaţionale │
│ │ │ de transport │
│ │ │ 13. Absence or non─legal identification 13+────────+ │
│ │ │ Identificare absenta sau nelegalã +────────+ │
│ │ │ 14. Other 14+────────+ │
│ │ │ Altele +────────+ │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 󧓱. Full Identification of BIP and official stamp 󧓲. Official Veterinarian (Medic veterinar oficial) │
│ │ Identificarea completa a PIF şi ştampila oficialã │I the undersigned official veterinarian for the BIP, │
│ │ BIP Stamp │certify that the veterinary checks on the consignment │
│ │ PIF Ştampila │have been carried out în accordance with EU requirements │
│ │ │and if needed în accordance with the naţional │
│ │ BIP unit no │requirements of the Member State of destination. │
│ │ Numãrul PIF │Subsemnatul, veterinar oficial de la PIF, certific ca, │
│ │ │controalele veterinare asupra transportului au fost │
│ ├───────────────────────────────────────────────────────────────────────┤efectuate în concordanta cu cerinţele UE şi dacã a fost │
│ 󧓳. Customs Document Reference │necesar, în concordanta cu cerinţele naţionale ale │
│ │ Referinta la Documentul Vamal │României. │
│ │ │Name (în capitals) │
│ │ │Nume (litere de tipar) │
│ │ │Date Signature │
│ │ │Data Semnatura │
├────────────┼───────────────────────────────────────────────────────────────────────┴─────────────────────────────────────────────────────────┤
│ Part 3: 󧓴. Details of re─dispatching │
│ Control │ Detalii despre reexpediere │
│ (Control) │ Means of transport no.: (Nr. Mijlocului de transport): │
│ │ Railway wagon +────────+ Aeroplane +────────+ Ship +────────+ Road vehicle +────────+ │
│ │ Vagon de tren +────────+ Avion +────────+ Vapor +────────+ Vehicul rutier +────────+ │
│ │ Country of destination + ISO Code (Cod ISO) │
│ │ Ţara de destinaţie │
│ │ Date │
│ │ Data │
│ ├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 󧓵. Follow─up │
│ │ Continuare │
│ │ Exit BIP +────────+ Final Destination BIP +────────+ Local Veterinary Unit +────────+ │
│ │ PIF de Ieşire +────────+ PIF de destinaţie final +────────+ Unitatea veterinara localã +────────+ │
│ │ Arrival of the consignment Yes +─────+ No +─────+ Correspondence of the consignment Yes +─────+ No +─────+ │
│ │ Sosirea transportului Da +─────+ Nu +─────+ Transport corespondent Da +─────+ Nu +─────+ │
│ ├─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ 󧓶. Official Veterinarian (Veterinar oficial) │
│ │ Name (în capitals) │
│ │ Nume (cu majuscule) │
│ │ Address: Unit number │
│ │ Adresa: Numãrul unitãţii: │
│ │ Date: Stamp Signature │
│ │ Data: Ştampila Semnatura │
└────────────┴─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘



Note de îndrumare privind utilizarea Documentului Veterinar Comun
de Intrare (DVCI)(1) pentru animale vii din tari terţe ce intra
în România şi pentru animalele vii din România ce intra în
Uniunea Europeanã sau Aria Economicã Europeanã

General: Va rugãm completati certificatul cu majuscule. Pentru a confirma o opţiune, bifati casuta sau marcati─o cu o cruce (X).
Trebuie completat câte un document separat pentru fiecare transport prezentat la postul de inspecţie şi controale veterinare la frontiera, fie ca transportul este prezentat ca indeplinind cerinţele comunitare transpuse în legislaţia nationala şi este destinat liberei circulatii, fie ca este un transport ce trebuie sa fie dirijat la o destinaţie controlatã sau este un transport destinat unei activitãţi de transhipment sau tranzit.
"Codul ISO" înseamnã standardul internaţional, respectiv codul din doua litere al fiecãrei tari.


Partea 1

Aceasta parte trebuie sa fie completatã de cãtre importator sau persoana responsabilã de incarcatura. Notificarea în avans trebuie sa fie facuta cu cel puţin o zi lucrãtoare înaintea sosirii animalelor pe teritoriul României sau pe teritoriul Comunitãţii, în cazul animalelor vii exportate din România, în concordanta cu art. 3(1)(a) al "Normei sanitare veterinare privind stabilirea principiilor care reglementeazã organizarea controalelor veterinare pentru animalele care intra în România din tari terţe" ce transpune Directiva 91/496/CEE . În scopul realizãrii acestui obiectiv, trebuie completate casutele 5, 9, 11, 12, 13, 14, 16 şi una dintre casutele 18, 19 sau 20.
Casuta 1. Expeditor/Exportator: Precizati numele organizaţiei comerciale ce expediazã transportul (din ţara terta).
Casuta 2. Post de inspecţie şi controale veterinare la frontiera. Dacã aceasta informaţie nu este pre printata pe document, va rugãm sa completati. Numãrul de referinta al DVCI este numãrul de referinta unic dat de cãtre postul de inspecţie şi controale veterinare la frontiera ce emite certificatul (de asemenea apare în casuta 27). Numãrul unitãţii este unic postului de inspecţie şi controale veterinare la frontiera şi este listat în fata numelui sau pe lista posturilor de inspecţie la frontiera aprobate, publicatã în Monitorul Oficial sau Jurnalul Oficial.
Casuta 3. Destinatar: Indicaţi adresa persoanei sau a organizaţiei comerciale menţionatã pe certificatul emis de ţara terta. Toate aceste detalii sunt obligatorii.
Casuta 4. Persoana responsabilã de incarcatura (inclusiv agentul sau declarantul acesteia): Aceasta este persoana care rãspunde de transport, atunci când acesta este prezentat la postul de inspecţie şi controale veterinare la frontiera şi care face declaraţiile necesare cãtre autoritãţile competente în numele importatorului: precizati numele şi adresa. Acestei persoane i se cere sa notifice postul de inspecţie şi controale veterinare la frontiera în conformitate cu art. 3(1)(a) al "Normei sanitare veterinare privind stabilirea principiilor ce reglementeazã organizarea controalelor sanitare veterinare pentru animalele care intra în România din tari terţe", aprobatã prin <>Ordinul MAAP nr. 83/2003 , publicat în Monitorul Oficial Partea I, nr. 159 bis/2003. Dacã persoana responsabilã de incarcatura şi destinatarul sunt aceiaşi persoana, indicaţi "vezi casuta 3".
Casuta 5. Ţara de origine: Aceasta înseamnã ţara în care animalele au petrecut perioada necesarã (trei luni în cazul bovinelor, porcinelor, ovinelor, caprinelor şi ecvideelor destinate pentru abatorizare; ecvine pentru reproducţie şi creştere sau ecvidee înregistrate şi pãsãri; şase luni în cazul bovinelor şi porcinelor pentru reproducţie şi creştere, pentru ovine şi caprine pentru reproducţie, creştere sau ingrasare).
În cazul cãilor reintrati: "ţara de origine" înseamnã ţara din care ei au fost ultima data expediati.
Casuta 6. Regiunea în care animalele au petrecut aceiaşi perioada ce este specificatã pentru ţara: aceasta este o cerinta numai pentru acele tari ce sunt divizate în regiuni şi pentru care activitãţile de import sunt autorizate numai din una sau mai multe pãrţi ale respectivei tari. Codurile regionale sunt precizate în cadrul regulilor relevante.
(1) Notele de îndrumare privind utilizarea Documentului Veterinar Comun de Intrare (DVCI) pot fi printate şi distribuite separat de certificat.
Casuta 7. Importator: Importatorul poate fi departe de postul de inspecţie şi controale veterinare la frontiera (poate sa nu fie prezent la PIF): precizati numele şi adresa. Dacã importatorul şi persoana responsabilã de incarcatura este aceeaşi, indicaţi "vezi casuta 4".
Casuta 8. Locul de destinaţie: locul în care animalele sunt dirijate pentru descãrcarea finala (ex.: nu punctele de escala din ruta, folosite pentru odihna, furajare, adapare) şi ţinute în conformitate cu regulile curente. Precizati numele, ţara, adresa şi codul poştal. Dacã locul de destinaţie este acelaşi cu locaţia destinatarului, indicaţi ca nume şi adresa "vezi casuta 3".
Casuta 9. Precizati data şi ora când se asteapta ca transportul sa soseascã la postul de inspecţie şi controale veterinare la frontiera. Importatorilor sau reprezentanţilor acestora, conform art. 3(1)(a) al "Normei sanitare veterinare privind stabilirea principiilor ce reglementeazã organizarea controalelor sanitare veterinare pentru animalele ce intra în România din tari terţe", aprobatã prin <>Ordinul MAAP nr. 83/2003 şi publicatã în Monitorul Oficial Partea I, nr. 159 bis/2003, li se cere sa transmitã, cu o zi lucrãtoare înainte, o notificare personalului veterinar de la postul de inspecţie la frontiera la care animalele urmeazã sa fie prezentate, specificand numãrul şi natura animalelor, data şi ora la care se prevede sosirea animalelor.
Casuta 10. Certificatul/document veterinar: Data emiterii: Data la care certificatul/documentul a fost semnat de medicul veterinar oficial ca autoritatea competenta. Numãr: precizati numãrul oficial unic al certificatului. Documente insotitoare: Acestea se referã în special la anumite tipuri de cai (pasaportul calului), documente zootehnice sau permise CITES.
Casuta 11. Precizati detalii despre mijlocul de transport la sosire:
Modul de transport (aerian, maritim, feroviar, rutier).
Identificarea mijloacelor de transport: pentru transport aerian, numãrul zborului; pentru transport maritim, numele vasului; pentru transport feroviar, numãrul trenului şi vagonului în pentru transport rutier, numãrul de înregistrare al vehiculului rutier şi numãrul trailerului, atunci când acesta este folosit.
Document comercial de referinta: numãrul listei de imbarcare în avion, numãrul foii de expediere sau numãrul comercial al trenului sau vehiculului rutier.
Casuta 12. Specie: specificati specia animalului/lor precizând numele comun al acestora iar când este adecvat, rasa. Pentru animale nedomestice (în special cele destinate gradinilor zoologice, expozitiilor sau institutelor de cercetãri) precizati numele ştiinţific.
Casuta 13. Poziţia tarifara din codul vamal: precizati cel puţin primele patru cifre ale codului din Nomenclatorul Combinat relevant, stabilit de reglementãrile vamale naţionale ce transpun Regulamentul Consiliului (CEE) Nr. 2658/87, cu ultimele amendamente.
Casuta 14. Numãr de animale: numãrul sau greutatea în kg asa cum sunt specificate de certificatul veterinar sau de alte documente.
Casuta 15. Numãr de pachete: precizati numãrul de recipiente, custi sau boxe în care animalele sunt transportate.
Casuta 16. Animale certificate ca: asa cum sunt certificate de certificat, în conformitate cu regulile stabilite.
"Organizaţii autorizate" conform "Normei sanitare veterinare stabilind condiţiile de sãnãtate a animalelor ce reglementeazã comerţul statelor membre ale Uniunii Europene cu România şi importul din tari terţe de animale, material seminal, ovule şi embrioni de la specii ce nu sunt reglementate prin legislaţie specifica", aprobatã prin <>Ordinul MAAP nr. 159/12.04.2002 publicat în Monitorul Oficial al României nr. 692/20.09.2002, înseamnã o întreprindere, institut sau centru recunoscut oficial. "Carantina" se referã la "Norma sanitarã veterinara ce stabileşte cerinţele de sãnãtate a animalelor şi certificarea veterinara pentru importul în România de pãsãri, altele decât pasarile de ferma şi condiţiile pentru carantinarea acestora" aprobatã prin <>Ordinul nr. 17/15.01.2003 , publicat în Monitorul Oficial al României nr. 152/10.03.2003 şi Monitorul Oficial nr. 152 bis/10.03.2003 (anexa), pentru pãsãri şi "Norma sanitarã veterinara stabilind condiţiile de sãnãtate a animalelor ce reglementeazã comerţul statelor membre ale Uniunii Europene cu România şi importul din tari terţe de animale, material seminal, ovule şi embrioni de la specii ce nu sunt reglementate prin legislaţie specifica", pentru pãsãri şi caini şi pisici.
"Reimersie" se aplica la moluste.
"Altele" înseamnã pentru scopuri nelistate altundeva în cadrul acestei clasificari.
Casuta 17. Precizati toate numerele de identificare a sigiliului şi containerului.
Casuta 18. Pentru transhipment:
Folosiţi aceasta casuta în concordanta cu articolul 4(3) al "Normei sanitare veterinare privind stabilirea principiilor care reglementeazã organizarea controalelor sanitare veterinare pentru animalele ce intra în România din tari terţe", atunci când un transport nu este destinat a fi importat la acest post de inspecţie şi controale la frontiera din România, iar animalele îşi continua cãlãtoria pe mare sau prin aer, în acelaşi vas sau acelaşi avion, cãtre alt post de inspecţie la frontiera din Uniunea Europeanã sau Aria Economicã Europeanã. Numãr unic ─ vezi casuta 2.
Aceasta casuta poate, de asemenea, fi folositã atunci când animalele sosesc în România dintr─o ţara terta, aflându─se în drum cãtre alta ţara terta la bordul aceluiaşi avion sau aceleiaşi nave maritime.
Casuta 19. Pentru tranzit: aceasta înseamnã tranzit prin România a animalelor dintr─o ţara terta şi destinate unei alte tari terţe în concordanta cu articolul 9 al normei sanitare veterinare menţionate la casuta 18. Precizati codul ISO al tarii terţe de destinaţie.
PIF de ieşire: Numele PIF prin care animalele urmeazã a pãrãsi România.
Casuta 20. Pentru import sau admitere temporarã.
Reintrarea se aplica numai în cazul cãilor înregistraţi pentru curse, competitii şi evenimente culturale, dupã export temporar (Norma sanitarã veterinara privind condiţiile de sãnãtate ale animalelor şi certificarea veterinara pentru reintrarea cãilor înregistraţi pentru curse, competitii şi evenimente culturale dupã un export temporar aprobatã prin <>Ordinul MAPAM nr. 514/4.11.2002 , publicat în Monitorul Oficial al României nr. 29/21.01.2003.
Admiterea temporarã se aplica numai cãilor înregistraţi, pentru o perioada maxima de 90 de zile. Indicaţi locul şi data iesirii.
Casuta 21. State Membre tranzitate: Informaţii suplimentare: precizati numele statului(elor) membru(e) sau AEE, fãcând abstractie de destinaţie: import în sau tranzit cãtre o ţara terta.
Casuta 22. Mijloace de transport: Specificati modul de transport ce urmeazã a fi utilizat dupã ce transportul trece prin PIF şi dati detalii.
"Altele" înseamnã modalitãţi de transport, nereglementate de "Norma sanitarã veterinara privind protecţia şi bunãstarea animalelor în timpul transportului", aprobatã prin Ordinul MAPAM nr. 170/2000 .
Casuta 23. Transportator: în conformitate cu regulile de bunastare a animalelor, precizati numãrul de aprobare al transportatorului iar în cazul unui transport aerian, rugãm sa va asiguraţi ca, în fapt, compania este membra a IATA.
Casuta 24. Plan de ruta: Specificati dacã exista un plan de ruta ce acompaniaza animalele, în conformitate cu cerinţele "Normei sanitare veterinare privind protecţia şi bunãstarea animalelor în timpul transportului".
Casuta 25. Semnatura: Aceasta semnatura implica şi obligaţia acceptãrii şi reprimirii în România, a transportului aflat în tranzit, ce este refuzat la intrarea în ţara terta ce urmeazã dupã România.


Partea 2

Aceasta secţiune trebuie completatã numai de cãtre medicul veterinar oficial de la postul de inspecţie şi controale veterinare la frontiera.
Casuta 26. Controlul documentar. Trebuie completatã pentru toate activitãţile de transport. Aceasta include, de asemenea, verificarea conformitatii cu garanţiile adiţionale (ce trebuie enumerate) pentru România, iar în ceea ce priveşte speciile neenumerate la Anexa nr. 1 a "Normei sanitare veterinare referitoare la controalele veterinare şi zootehnice aplicabile comerţului statelor membre ale Uniunii Europene cu România cu unele animale vii şi produse de origine animala", aprobatã prin <>Ordinul MAAP nr. 580/10.12.2002 , publicat în Monitorul Oficial al României nr. 250/11.04.2003, aceasta include conformitatea cu cerinţele naţionale cu privire la destinaţia finala. Documentaţia solicitatã pentru acest control trebuie pusã la dispoziţie de importator sau de reprezentatul acestuia. Neconformitatea cu o cerinta privind garanţiile adiţionale sau cu o cerinta nationala înseamnã ca transportul este nesatisfãcãtor.
Casuta 27. Aceasta se referã la numãrul unic de referinta al postului de inspecţie şi controale veterinare la frontiera ce emite certificatul (vezi casuta 2).
Casuta 28. Controlul identitãţii: comparati cu certificatele sau documentele originale.
Derogare: Bifati casuta atunci când animalele se supun activitãţii de transhipment de la un post de inspecţie şi controale veterinare la frontiera la un altul şi nu a fost supus unui control de identitate, potrivit articolului 4(3) al "Normei sanitare veterinare privind stabilirea principiilor care reglementeazã organizarea controalelor sanitare veterinare pentru animalele ce intra în România din tari terţe". Aceasta casuta trebuie, de asemenea, sa fie utilizata în cazul speciilor de animale neprecizate la Anexa nr. 1 a normei sanitare veterinare menţionate la casuta 26, importate la un post de inspecţie şi controale veterinare la frontiera al României şi care nu reprezintã destinaţia finala a transportului şi pentru care controalele fizice trebuie efectuate la locul destinaţiei finale, în concordanta cu articolul 8(1), 1, (b)(2) al "Normei sanitare veterinare privind stabilirea principiilor care reglementeazã organizarea controalelor sanitare veterinare pentru animalele care intra în România din tari terţe".
Casuta 29. Controale fizice: aceasta se referã la rezultatele examinãrii clinice efectuate, la rata de mortalitate şi morbiditate în timpul transportului.
Derogare: Bifati aceasta casuta atunci când animalele se supun activitãţii de transhipment de la un post de inspecţie şi controale veterinare la frontiera la un altul şi nu a fost supus unui control de identitate, potrivit articolului 4(3) al "Normei sanitare veterinare privind stabilirea principiilor care reglementeazã organizarea controalelor sanitare veterinare pentru animalele ce intra în România din tari terţe". Aceasta casuta trebuie, de asemenea, sa fie utilizata în cazul speciilor de animale neprecizate la Anexa nr. 1 a normei sanitare veterinare menţionate la casuta 26, importate la un post de inspecţie şi controale veterinare la frontiera al României şi care nu reprezintã destinaţia finala a transportului şi pentru care controalele fizice trebuie efectuate la locul destinaţiei finale, în concordanta cu articolul 8(1), 1, (b)(2) al "Normei sanitare veterinare privind stabilirea principiilor care reglementeazã organizarea controalelor sanitare veterinare pentru animalele care intra în România din tari terţe".
Casuta 30. Testãri de laborator:
Testate pentru: Specificati categoria substanţei sau agentului patogen pentru care se întreprinde o procedura de investigare.
"pe baza randomizata" indica efectuarea de prelevãri lunare, conform cu "Norma sanitarã veterinara ce stabileşte unele reguli detaliate cu privire la controalele veterinare pentru animale ce sunt importate din tari terţe în România", aprobatã prin <>Ordinul MAAP nr. 525/11.08.2003 , publicat în Monitorul Oficial al României nr. 601/25.08.2003.
"pe baza de suspiciune" include cazuri în care animalele sunt suspecte a avea boli sau care prezintã semne de boala ori sunt testate în cadrul unor mãsuri de protecţie în vigoare.
În asteptare: bifati dacã animalele nu au fost expediate pana la asteptarea rezultatelor.
Casuta 31. Controlul bunastarii animalelor: descrieti condiţiile de transport şi statusul bunastarii animalelor la sosire.
Derogare: Bifati casuta atunci când animalele se supun activitãţii de transhipment de la un post de inspecţie şi controale veterinare la frontiera la un altul şi nu au fost supuse unui control pentru bunãstarea animalelor.
Casuta 32. Impactul transportului asupra animalelor: specificati câte animale au murit, câte sunt necorespunzãtoare pentru cãlãtorie, câte femele au fatat sau au avortat în timpul transportului. În cazul animalelor transportate în numãr mare (pui de o zi, peşti, moluste, etc.) precizati un numãr estimativ al numãrului de animale moarte sau necorespunzãtoare pentru cãlãtorie (numai când este adecvat).
Casuta 33. Acceptabil pentru transhipment: Completati atunci când este relevant sa se indice acceptabilitatea pentru transhipment, asa cum este definitã aceasta la casuta 18.
Casuta 34. Acceptat pentru procedura de tranzit: completati, atunci când se considera corespunzãtor, prin indicarea Statelor Membre de tranzit în conformitate cu planul de ruta.
Casuta 35. Acceptabil pentru piata nationala: completati, atunci când se considera corespunzãtor, dacã animalele sunt expediate cãtre o destinaţie controlatã (abator, organizaţii autorizate oficial sau carantina, dupã cum sunt definite la casuta 16) autorizat pentru import în condiţii speciale.
Casuta 36. Acceptabil pentru admitere temporarã: aceasta casuta se aplica numai pentru cabaline înregistrate. Acestea sunt autorizate sa rãmânã pe teritoriul României, numai pana la data specificatã la casuta 20 şi care nu poate fi mai mare de 90 de zile.
Casuta 37. Motivul respingerii: Completati, dupã cum este corespunzãtor, pentru a adauga informaţii relevante. Bifati casuta corespunzãtoare.
Casuta 38. Neacceptabil: utilizaţi aceasta casuta pentru activitãţi de transport ce nu îndeplinesc cerinţele comunitare transpuse în legislaţia României sau care sunt suspecte.
Atunci când un import este refuzat, indicaţi clar procedura ce urmeazã a se aplica. "Abator" înseamnã ca, în fapt, carnea animalelor poate fi dirijata pentru consum uman.
"Eutanasiere" înseamnã distrugerea sau eliminarea animalelor iar carnea acestora nu poate fi dirijata pentru consum uman.
Casuta 39. Detalii ale destinaţiilor controlate: Precizati numãrul de autorizare şi adresa, inclusiv codul poştal, pentru toate destinatiile unde este necesar un control veterinar suplimentar. Aceasta se aplica casutelor 35, 36 şi 38. Pentru casuta 36 precizati adresa primei întreprinderi. În cazul instituţiilor "sensibile" ce trebuie sa rãmânã anonime, precizati numai numãrul atribuit acestora, nu şi adresa acestora.
Casuta 40. Transport resigilat: Utilizaţi aceasta casuta când sigiliul original ce a fost aplicat unui transport a fost distrus la deschiderea containerului. Trebuie pastrata o lista consolidata a tuturor sigiliilor ce au fost utilizate în acest scop.
Casuta 41. Ştampila oficialã a postului de inspecţie şi controale veterinare la frontiera sau a autoritãţii competente.
Casuta 42. Semnatura medicului veterinar oficial.
Casuta 43. Pentru utilizare de cãtre serviciile vamale pentru a adauga informaţii relevante (ex. numãrul certificatului vamal T1 sau T5), atunci când un transport rãmâne pentru o perioada sub control vamal.
Aceasta informaţie este, în mod normal, adãugatã semnarea de cãtre medicul veterinar.


Partea 3

Control: aceasta parte trebuie sa fie completatã de cãtre un medic veterinar oficial responsabil pentru reexpediere sau supervizarea unei destinaţii controlate (PIF, organizaţie autorizata, unitate veterinara localã).
Casuta 44. Detalii despre reexpediere: PIF de intrare trebuie sa indice modul de transport utilizat, identificarea acestuia, ţara şi data reexpedierii cat de repede posibil dupã ce aceasta informaţie este cunoscutã.
Casuta 45. Urmãrire: aceasta parte şi pãrţile relevante ale documentului trebuie sa fie, de asemenea, completate, atunci când sunt supuse activitãţii de transhipment sau importate, animale din specii nespecificate de Anexa nr. 1 a "Normei sanitare veterinare referitoare la controalele veterinare şi zootehnice aplicabile comerţului statelor membre ale Uniunii Europene cu România cu unele animale vii şi produse de origine animala", ce nu sunt supuse controlului fizic la postul de inspecţie şi controale veterinare la frontiera de intrare în România. Aceasta parte trebuie de asemenea, completatã de PIF de ieşire, în cazul animalelor în tranzit dintr─o ţara terta în alta şi de cãtre unitãţile veterinare competente locale, în cazul nesosirii animalelor asteptate sau dacã transportul nu este corespunzãtor documentelor în termeni cantitativi sau calitativi.
Casuta 46. vezi casuta 42.

---------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016