Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   NORMA SANITARA VETERINARA din 31 ianuarie 2006  referitoare la controlul privind Salmonella si alti agenti zoonotici specificati ce se transmit prin alimente    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

NORMA SANITARA VETERINARA din 31 ianuarie 2006 referitoare la controlul privind Salmonella si alti agenti zoonotici specificati ce se transmit prin alimente

EMITENT: AUTORITATEA NATIONALA SANITARA VETERINARA SI PENTRU SIGURANTA ALIMENTELOR
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 198 din 2 martie 2006
NORMA SANITARĂ? VETERINARA din 31 ianuarie 2006
referitoare la controlul privind Salmonella şi alţi agenţi zoonotici specificati ce se transmit prin alimente
EMITENT: AUTORITATEA NATIONALA SANITARÃ VETERINARA ŞI PENTRU SIGURANTA ALIMENTELOR
PUBLICAT ÎN: MONITORUL OFICIAL nr. 198 din 2 martie 2006

CAP. I
Prevederi introductive

Conţinut şi domeniu de aplicare
ART. 1
(1) Scopul prezentei norme sanitare veterinare este de a asigura ca sunt luate mãsuri efective şi adecvate pentru a se depista şi controla Salmonella şi alţi agenţi zoonotici în toate etapele relevante de producere, procesare şi distribuţie, în special la nivelul producţiei primare, incluzând hrana pentru animale, cu scopul de a se reduce prevalenta acestora şi riscul pe care îl reprezintã pentru sãnãtatea publica.
(2) Prezenta norma sanitarã veterinara reglementeazã:
a) adoptarea de obiective pentru reducerea prevalentei zoonozelor specifice în populaţii de animale:
(i) la nivelul producţiei primare; şi
(ii) unde este cazul pentru zoonoza şi agentul zoonotic implicat, în alte etape ale lantului alimentar, incluzând alimentele şi hrana pentru animale;
b) aprobarea programelor specifice de control stabilite de Autoritatea Nationala Sanitarã Veterinara şi pentru Siguranta Alimentelor şi de operatorii cu activitate în domeniul alimentar şi al hranei pentru animale;
c) adoptarea de reguli specifice privind anumite metode de control aplicate pentru reducerea prevalentei zoonozelor şi agenţilor zoonotici;
d) adoptarea de reguli privind comerţul intracomunitar şi importul din tari terţe de anumite animale şi produse ale acestora.
(3) Prezenta norma sanitarã veterinara nu se aplica producţiei primare:
a) pentru uz particular; sau
b) în raport cu aprovizionarea directa, de cãtre producãtor, cu cantitãţi mici de produse primare a consumatorului final sau a magazinelor locale de comerţ cu amãnuntul ce aprovizioneaza direct consumatorul final cu produsele primare.
(4) Autoritatea Nationala Sanitarã Veterinara şi pentru Siguranta Alimentelor adopta mãsuri privind activitãţile prevãzute la alin. (3) lit. b), pentru atingerea obiectivelor prezentei norme sanitare veterinare.
(5) Prezenta norma sanitarã veterinara trebuie sa se aplice fãrã a se aduce atingere mai multor prevederi comunitare specifice, transpuse în legislaţia nationala, referitoare la sãnãtatea animala, nutritia animala, igiena alimentara, boli umane declarabile, sãnãtatea şi siguranta la locul de munca, tehnologia genica şi encefalopatiile spongiforme transmisibile.

Definiţii
ART. 2
Pentru scopurile prezentei norme sanitare veterinare sunt aplicabile urmãtoarele definiţii:
a) definiţiile stabilite de <>Legea nr. 150/2004 privind siguranta alimentelor şi a hranei pentru animale, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 462 din 24 mai 2004, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, care preia parţial prevederile Regulamentului 178/2002/CE ;
b) definiţiile stabilite de Ordinul preşedintelui Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranta Alimentelor nr. 34/2006 pentru aprobarea Normei sanitare veterinare referitoare la monitorizarea zoonozelor şi agenţilor zoonotici, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 199 din 2 martie 2006, ce transpune în legislaţia nationala Directiva 2003/99/CE ; şi
c) efectiv de animale înseamnã un animal sau grup de animale întreţinut într-o exploatatie ca o unitate epidemiologica; şi
d) efectiv de pãsãri înseamnã toate pasarile cu acelaşi status de sãnãtate, întreţinute în aceleaşi spaţii sau în aceeaşi împrejurare şi constituind o singura unitate epidemiologica. În cazul pasarilor crescute în adaposturi închise, definitia include toate pasarile care împart acelaşi spaţiu vital.

Autoritate competenta
ART. 3
(1) Autoritatea competenta pentru scopul prezentei norme sanitare veterinare este Autoritatea Nationala Sanitarã Veterinara şi pentru Siguranta Alimentelor, care funcţioneazã ca punct de contact pentru legatura cu Comisia Europeanã în scopul implementarii Regulamentului 2.160/2003/CE preluat în legislaţia nationala prin prezenta norma sanitarã veterinara. Comisia Europeanã este notificatã în acest sens.
(2) Autoritatea Nationala Sanitarã Veterinara şi pentru Siguranta Alimentelor este responsabilã în special de:
a) întocmirea programelor prevãzute la art. 5 alin. (1) şi pregãtirea oricãror amendamente la acestea, ce se demonstreaza a fi necesare în special în lumina datelor şi rezultatelor obţinute;
b) colectarea datelor necesare pentru a se evalua mijloacele utilizate şi rezultatele obţinute în executarea programelor naţionale de control prevãzute la art. 5 şi pentru transmiterea anuala cãtre Comisia Europeanã a acelor date şi rezultate, incluzând rezultatele oricãrei supravegheri întreprinse, având în vedere regulile stabilite în conformitate cu art. 9 alin. (1) din Norma sanitarã veterinara referitoare la monitorizarea zoonozelor şi agenţilor zoonotici, aprobatã prin Ordinul preşedintelui Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranta Alimentelor nr. 34/2006, ce transpune în legislaţia nationala Directiva 2003/99/CE ;
c) efectuarea de controale regulate în spaţiile de desfãşurare a activitãţilor în domeniul alimentar şi, dacã este necesar, a celor în domeniul hranei pentru animale, cu scopul verificãrii conformitatii cu prezenta norma sanitarã veterinara.

CAP. II
Obiective comunitare

Obiective comunitare pentru reducerea prevalentei zoonozelor şi agenţilor zoonotici
ART. 4
(1) Se stabilesc obiective comunitare pentru reducerea prevalentei zoonozelor şi agenţilor zoonotici, mentionati în col. 1 din anexa nr. 1 la prezenta norma sanitarã veterinara, în populatiile de animale precizate în col. 2 din aceeaşi anexa.
(2) Obiectivele şi orice amendament la acestea se stabilesc în conformitate cu procedura comunitara.
(3) Autoritatea Nationala Sanitarã Veterinara şi pentru Siguranta Alimentelor asigura Comisiei Europene, la cerere, toatã asistenta necesarã pentru a-i permite sa pregãteascã analiza costurilor şi beneficiilor preconizate, pe care le stipuleazã în definirea fiecãrui obiectiv comunitar.

CAP. III
Programe de control

Programe naţionale de control
ART. 5
(1) Pentru atingerea obiectivelor comunitare prevãzute la art. 4, Autoritatea Nationala Sanitarã Veterinara şi pentru Siguranta Alimentelor stabileşte programe naţionale de control pentru fiecare zoonoza şi agent zoonotic menţionat în anexa nr. 1. Programele naţionale de control trebuie sa aibã în vedere distribuţia geograficã a zoonozelor pe teritoriul României şi implicatiile financiare ale stabilirii de controale efective pentru producãtori primari şi operatori cu activitate în domeniul alimentar şi al hranei pentru animale.
(2) Programele naţionale de control trebuie sa fie continue şi sa cuprindã o perioada de cel puţin 3 (trei) ani consecutivi.
(3) Programele naţionale de control trebuie:
a) sa asigure depistarea de zoonoze şi agenţi zoonotici, în conformitate cu cerinţele şi regulile minime de prelevare de probe stabilite în anexa nr. 2 la prezenta norma sanitarã veterinara;
b) sa defineascã responsabilitãţile autoritãţilor competente şi, respectiv, ale operatorilor cu activitate în domeniul alimentar şi al hranei pentru animale;
c) sa specifice mãsurile de control care urmeazã sa fie luate dupã depistarea zoonozelor şi agenţilor zoonotici, în special pentru a se proteja sãnãtatea publica, incluzând implementarea mãsurilor specifice stabilite în anexa nr. 2 la prezenta norma sanitarã veterinara;
d) sa permitã evaluarea progresului în baza prevederilor proprii şi revizuirea acelor programe, în special în lumina rezultatelor obţinute în urma depistarii zoonozelor şi agenţilor zoonotici.
(4) Programele naţionale de control trebuie sa cuprindã cel puţin urmãtoarele etape ale lantului alimentar:
a) producţia de hrana pentru animale;
b) producţia primara a animalelor;
c) procesarea şi prepararea de alimente de origine animala.
(5) Programele naţionale de control trebuie sa conţinã, atunci când este relevant, prevederile stabilite cu privire la metodele de testare şi criteriile de evaluare a rezultatelor acestor testãri pentru cercetãri efectuate pe animale de testare şi oua de incubatie expediate în limitele teritoriului naţional ca parte a controalelor oficiale prevãzute în partea A a anexei nr. 2 la prezenta norma sanitarã veterinara.
(6) Cerinţele şi regulile minime de prelevare de probe stabilite de anexa nr. 2 la prezenta norma sanitarã veterinara pot fi amendate, adaptate sau completate în conformitate cu cerinţele Uniunii Europene.
(7) Dupã data aderãrii României la Uniunea Europeanã şi în decurs de 6 luni de la stabilirea obiectivelor comunitare prevãzute la art. 4, Autoritatea Nationala Sanitarã Veterinara şi pentru Siguranta Alimentelor transmite Comisiei Europene programele naţionale de control şi stabileşte mãsurile care trebuie sa fie implementate.

Aprobarea programelor naţionale de control
ART. 6
(1) Dupã înaintarea programului naţional de control în conformitate cu art. 5, în vederea aprobãrii de cãtre Comisia Europeanã, Autoritatea Nationala Sanitarã Veterinara şi pentru Siguranta Alimentelor pune la dispoziţie acesteia, ori de câte ori aceasta solicita, orice informaţie ulterioara necesarã şi relevanta. Termenul de transmitere a informaţiilor este de maximum doua luni de la data primirii solicitãrii.
(2) Amendamentele la un program aprobat anterior în conformitate cu procedura comunitara pot fi aprobate în conformitate cu aceasta, pentru a se lua în consideraţie evoluţia privind situaţia din România, în special în lumina rezultatelor la care s-a referit art. 5 alin. (3) lit. d).

Programe de control ale operatorilor cu activitate în domeniul alimentar şi al hranei pentru animale
ART. 7
(1) Operatorii cu activitate în domeniul alimentar şi al hranei pentru animale sau organizaţiile ce reprezintã astfel de operatori pot sa stabileascã programe de control care sa cuprindã, în mãsura în care este posibil, toate etapele de producţie, procesare şi distribuţie.
(2) Dacã aceştia doresc ca programele lor de control sa facã parte dintr-un program naţional de control, operatorii cu activitate în domeniul alimentar şi al hranei pentru animale sau organizaţiile care îi reprezintã trebuie sa înainteze, pentru a fi aprobate de Autoritatea Nationala Sanitarã Veterinara şi pentru Siguranta Alimentelor, programele proprii de control şi orice amendamente la acestea. Dacã operaţiunile respective au loc în România şi în diferite state membre ale Uniunii Europene, programele sunt aprobate separat pentru fiecare stat membru.
(3) Autoritatea Nationala Sanitarã Veterinara şi pentru Siguranta Alimentelor aproba programe de control înaintate în conformitate cu alin. (2) numai dacã se asigura conformitatea programelor de control cu cerinţele relevante stabilite în anexa nr. 2 la prezenta norma sanitarã veterinara şi cu obiectivele programului naţional de control relevant.
(4) Autoritatea Nationala Sanitarã Veterinara şi pentru Siguranta Alimentelor trebuie sa menţinã liste la zi cu programele de control aprobate ale operatorilor cu activitate în domeniul alimentar şi al hranei pentru animale sau ale organizaţiilor reprezentative ale acestora.
(5) Listele menţionate la alin. (4) vor fi puse la dispoziţie Comisiei Europene, la solicitarea acesteia.
(6) Operatorii cu activitate în domeniul alimentar şi al hranei pentru animale sau organizaţiile reprezentative ale acestora trebuie sa comunice cu regularitate Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranta Alimentelor rezultatele programelor proprii de control.

CAP. IV
Comerţ

Comerţ intracomunitar
ART. 8
(1) Începând cel târziu de la datele menţionate în coloana 5 din anexa nr. 1 la prezenta norma sanitarã veterinara, efectivele de animale şi efectivele de pãsãri provenind din speciile precizate în coloana 2 trebuie sa fie testate pentru zoonozele şi agenţii zoonotici indicaţi în coloana 1, anterior oricãrei expedieri de animale vii sau oua de incubatie din activitatea din domeniul alimentar de provenienta. Data şi rezultatul testarii trebuie sa fie incluse în certificatul de sãnãtate relevant prevãzut de legislaţia comunitara.
(2) În conformitate cu cerinţele Uniunii Europene, România, ca stat de destinaţie, poate fi autorizata, pentru o perioada de tranzitie, sa solicite ca rezultatele testelor la care se face referire în certificatul de sãnãtate relevant pentru loturi de animale şi oua de incubatie supuse testarii în statele membre ale Uniunii Europene de expediere sa îndeplineascã aceleaşi criterii privind Salmonella ca şi cele stabilite în baza programului naţional aprobat, în conformitate cu art. 5 alin. (5), pentru loturi expediate în limitele teritoriului propriu. Autorizaţia poate fi retrasã în conformitate cu cerinţele Uniunii Europene.
(3) Prevederile alin. (2) se aplica şi în situaţia în care România este stat de expediere cãtre un stat membru al Uniunii Europene.
(4) Mãsurile speciale privind Salmonella, care s-au aplicat animalelor vii expediate cãtre Finlanda şi Suedia anterior intrãrii în vigoare a prezentei norme sanitare veterinare, trebuie sa se aplice în continuare ca şi cum ar fi autorizate în conformitate cu alin. (2).
(5) Fãrã a se aduce atingere art. 5 alin. (6), pot fi stabilite reguli specifice privind stabilirea de cãtre România a criteriilor menţionate la art. 5 alin. (5) şi la alin. (2) al prezentului articol, în conformitate cu cerinţele Uniunii Europene.

Import din tari terţe
ART. 9
(1) Începând cu datele menţionate în coloana 5 din anexa nr. 1 la prezenta norma sanitarã veterinara, admiterea sau menţinerea pe listele ţãrilor terţe prevãzute în legislaţia comunitara privind specia sau categoria relevanta, din care statele membre sunt autorizate sa importe acele animale sau oua de incubatie la care se referã prezenta norma sanitarã veterinara, este condiţionatã de transmiterea cãtre Comisia Europeanã de cãtre ţara terta vizata a unui program echivalent cu cele prevãzute în baza art. 5 şi autorizarea acestuia în conformitate cu acest articol.
(2) Programul trebuie sa dea detalii ale garanţiilor oferite de acea ţara referitor la inspecţii şi controale pentru zoonoze şi agenţi zoonotici. Acele garanţii trebuie sa fie cel puţin echivalente cu garanţiile prevãzute de Regulamentul 2.160/2003/CE , preluat în legislaţia nationala prin prezenta norma sanitarã veterinara.
(3) Aceste programe trebuie sa fie aprobate în conformitate cu procedura comunitara, cu condiţia ca echivalenta mãsurilor descrise în baza programului cu cerinţele relevante care se aplica în baza regulilor comunitare sa fie demonstrata obiectiv.
(4) Garanţii alternative celor prevãzute de prezenta norma sanitarã veterinara pot fi permise în conformitate cu respectiva procedura, cu condiţia ca acestea sa nu fie mai avantajoase decât cele ce se aplica comerţului intracomunitar.
(5) Pentru ţãrile terţe cu care este stabilit un flux comercial regulat trebuie sa se aplice prevederile art. 5 alin. (7) şi art. 6 alin. (1) privind perioadele de timp pentru transmiterea şi aprobarea de programe. Pentru stabilirea sau reluarea unui flux comercial cu tari terţe trebuie sa se aplice perioadele de timp prevãzute la art. 6.
(6) Efectivele de animale şi de pãsãri din speciile precizate în coloana 2 din anexa nr. 1 la prezenta norma sanitarã veterinara trebuie sa fie testate anterior oricãrei expedieri a animalelor vii sau oualor de incubatie din activitatea de origine din domeniul alimentar.
(7) Efectivele de animale şi de pãsãri trebuie sa fie testate pentru zoonozele şi agenţii zoonotici precizati în coloana 1 din anexa nr. 1 la prezenta norma sanitarã veterinara sau, dacã este necesar, trebuie sa se atinga obiectivul de garanţii echivalente cu cele prevãzute de Regulamentul 2.160/2003/CE pentru astfel de zoonoze şi agenţi zoonotici, astfel cum poate fi specificat în conformitate cu procedura comunitara.
(8) Data şi rezultatul testarii trebuie sa fie incluse în certificatele relevante de import, motiv pentru care modelele stabilite de legislaţia comunitara trebuie sa fie amendate în consecinta.
(9) România, ca stat de destinaţie finala, poate solicita, pentru o perioada de tranzitie, ca rezultatele testarii menţionate la alin. (4) sa îndeplineascã aceleaşi criterii ca şi cele stabilite în baza programului naţional de control, în conformitate cu art. 5 alin. (5).
(10) Autorizaţia poate fi retrasã şi pot fi stabilite reguli specifice privind asemenea criterii fãrã a se aduce atingere art. 5 alin. (6), în conformitate cu procedura comunitara.
(11) Admiterea sau menţinerea pe listele ţãrilor terţe prevãzute de legislaţia comunitara privind categoriile relevante de produse, din care România importa acele produse la care se referã prezenta norma sanitarã veterinara, este condiţionatã de înaintarea cãtre Comisia Europeanã de cãtre ţara terta respectiva a garanţiilor echivalente cu cele prevãzute de Regulamentul 2.160/2003/CE .

CAP. V
Laboratoare

Laboratoare de referinta
ART. 10
(1) Autoritatea Nationala Sanitarã Veterinara şi pentru Siguranta Alimentelor desemneazã laboratoarele naţionale de referinta pentru analiza şi testarea zoonozelor şi agenţilor zoonotici mentionati în coloana 1 din anexa nr. 1 la prezenta norma sanitarã veterinara.
(2) Numele şi adresele laboratoarelor trebuie sa fie comunicate Comisiei Europene.
(3) Anumite responsabilitãţi şi sarcini ale laboratoarelor naţionale de referinta, în special cu privire la coordonarea activitãţilor acestora şi ale laboratoarelor relevante din România desemnate în baza art. 11 alin. (1) lit. a), pot fi stabilite în conformitate cu cerinţele Uniunii Europene.

Autorizarea laboratoarelor, cerinţe de calitate şi metode de testare autorizate
ART. 11
(1) Laboratoarele care participa la programele de control în conformitate cu art. 5 şi 7, cu scopul testarii de probe de analiza pentru prezenta zoonozelor şi agenţilor zoonotici mentionati în coloana 1 din anexa nr. 1 la prezenta norma sanitarã veterinara, trebuie:
a) sa fie desemnate de autoritatea competenta; şi
b) sa aplice sistemele de asigurare a calitãţii care sunt în conformitate cu cerinţele standardului ISO/EN actual, cel târziu la data aderãrii României la Uniunea Europeanã sau în decurs de 24 de luni de la adãugarea de noi zoonoze şi agenţi zoonotici în coloana 1 din anexa nr. 1 la prezenta norma sanitarã veterinara.
(2) Laboratoarele trebuie sa participe în mod regulat la testãri interlaboratoare, organizate sau coordonate de laboratorul naţional de referinta.
(3) Testarea pentru prezenta de zoonoze sau agenţi zoonotici mentionati în coloana 1 din anexa nr. 1 la prezenta norma sanitarã veterinara trebuie sa fie efectuatã folosindu-se ca metode de referinta metodele şi protocoalele recomandate de organisme internaţionale de standardizare.
(4) Pot fi folosite metode alternative dacã au fost validate în conformitate cu reguli recunoscute internaţional şi oferã rezultate echivalente cu cele obţinute de metoda de referinta relevanta.
(5) Atunci când este necesar pot fi autorizate alte metode de testare în conformitate cu cerinţele Uniunii Europene.

CAP. VI
Prevederi generale şi finale

Controale comunitare
ART. 12
Experţi din partea Comisiei Europene efectueazã controale la fata locului, în cooperare cu Autoritatea Nationala Sanitarã Veterinara şi pentru Siguranta Alimentelor, pentru a se asigura ca prevederile Regulamentului 1.260/2003/CE, preluat în legislaţia nationala prin prezenta norma sanitarã veterinara, hotãrârile adoptate în conformitate cu acestea şi orice mãsuri de securitate sunt aplicate constant. Autoritatea Nationala Sanitarã Veterinara şi pentru Siguranta Alimentelor trebuie sa asigure experţilor comunitari toatã asistenta necesarã pentru desfãşurarea controalelor efectuate pe teritoriul României.
ART. 13
Anexele nr. 1 şi 2 fac parte integrantã din prezenta norma sanitarã veterinara.


ANEXA 1
-------
la norma sanitarã veterinara
----------------------------

ZOONOZE ŞI AGENŢI ZOONOTICI SPECIFICI
pentru care sunt stabilite sau urmeazã sa fie stabilite obiective comunitare
pentru reducerea prevalentei acestora




────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
4. Data pana
la care
1. Zoonoza 2. Populaţie 3. Etapa Comisia Europeanã 5. Data de la care
sau agent de animale a lantului trebuie sa trebuie sa aibã
zoonotic alimentar stabileascã loc testarea
obiectivul*)
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Toate serotipurile Efective de pãsãri Producţie 12 iunie 2005 18 luni de la data
de Salmonella de reproducţie primara menţionatã în coloana 4
cu semnificatie din specia
pentru sãnãtatea Gallus gallus
publica
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Toate serotipurile Gaini ouatoare Producţie 12 dec. 2005 18 luni de la data
de Salmonella primara menţionatã în coloana 4
cu semnificatie
pentru sãnãtatea
publica
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Toate serotipurile Broileri Producţie 12 iunie 2006 18 luni de la data
de Salmonella primara menţionatã în coloana 4
cu semnificatie
pentru sãnãtatea
publica
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Toate serotipurile Curcani Producţie 12 dec. 2006 18 luni de la data
de Salmonella primara menţionatã în coloana 4
cu semnificatie
pentru sãnãtatea
publica
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Toate serotipurile Efective de porci Tãiere 12 dec. 2006 18 luni de la data
de Salmonella pentru tãiere menţionatã în coloana 4
cu semnificatie
pentru sãnãtatea
publica
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Toate serotipurile Efective de porci Producţie 12 dec. 2007 18 luni de la data
de Salmonella pentru reproducţie primara menţionatã în coloana 4
cu semnificatie
pentru sãnãtatea
publica
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

*) Datele pentru stabilirea obiectivului pot fi amânate, în conformitate
cu prevederile Regulamentului 2.160/2003/CE .



ANEXA 2
-------
la norma sanitarã veterinara
----------------------------

CONTROLUL
zoonozelor şi agenţilor zoonotici mentionati în anexa nr. 1

A. Cerinţe generale pentru programele naţionale de control
Programul trebuie sa ia în consideraţie natura zoonozei şi/sau agentului zoonotic respectiv şi situaţia specifica din România. Acesta trebuie:
a) sa stabileascã obiectivul programului, luând în consideraţie importanta zoonozei sau a agentului zoonotic respectiv;
b) sa fie în conformitate cu cerinţele minime de prelevare de probe stabilite în partea B;
c) atunci când este relevant, sa fie în conformitate cu cerinţele specifice stabilite de pãrţile C şi E; şi
d) sa precizeze urmãtoarele aspecte:
1. Generale
1.1. Apariţia zoonozei şi agentului zoonotic în cauza în România, cu referire specifica la rezultatele obţinute în cadrul monitorizarii în conformitate cu art. 4 din Norma sanitarã veterinara referitoare la monitorizarea zoonozelor şi agenţilor zoonotici, aprobatã prin Ordinul preşedintelui Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranta Alimentelor nr. 34/2006, ce transpune în legislaţia nationala Directiva 2003/99/CE
1.2. Zona geograficã sau, dupã caz, unitãţile epidemiologice în care va fi implementat programul
1.3. Structura şi organizarea autoritãţilor competente relevante
1.4. Laboratoarele autorizate în care sunt analizate probe prelevate în cadrul programului
1.5. Metodele utilizate pentru investigarea zoonozei sau a agentului zoonotic
1.6. Controale oficiale (care includ scheme de prelevare de probe) la nivel de efectiv de pãsãri/animale sau hrana pentru animale
1.7. Controale oficiale (care includ scheme de prelevare de probe) în alte etape ale lantului alimentar
1.8. Mãsuri luate de cãtre autoritatea sanitarã veterinara competenta cu privire la animalele sau produsele la care au fost depistate zoonoze ori agenţi zoonotici, în special pentru a se proteja sãnãtatea publica, şi orice mãsuri de profilaxie luate, precum vaccinarea
1.9. Legislaţia nationala relevanta, care include orice prevederi naţionale privind activitãţile menţionate la art. 1 alin. (3) lit. b) din norma sanitarã veterinara
1.10. Orice asistenta financiarã prevãzutã pentru activitãţi în domeniul alimentar şi al hranei pentru animale în contextul programului naţional de control.
2. Referitoare la activitãţi în domeniul alimentar şi al hranei pentru animale la care se referã programul
2.1. Structura producţiei speciilor date şi a produselor acestora
2.2. Structura producţiei de hrana pentru animale
2.3. Ghiduri relevante pentru bune practici de creştere a animalelor sau alte linii directoare, obligatorii ori voluntare, care definesc cel puţin:
a) managementul de igiena la ferme;
b) mãsuri pentru a se preveni infectiile transmise prin animale, hrana pentru animale, apa de baut, muncitori care lucreazã la ferme; şi
c) igiena pentru transportul animalelor de la şi cãtre ferme.
2.4. Supraveghere veterinara de rutina a fermelor
2.5. Înregistrarea fermelor
2.6. fiinerea evidentelor la ferme
2.7. Documentele care trebuie sa însoţeascã animalele la expediere
2.8. Alte mãsuri relevante pentru a se asigura trasabilitatea animalelor.
B. Cerinţe minime pentru recoltare de probe
1. Dupã aprobarea programului relevant de control menţionat la art. 5 din norma sanitarã veterinara, operatorii cu activitate în domeniul alimentar trebuie sa preleveze şi sa analizeze probe în scopul testarii pentru zoonozele şi agenţii zoonotici mentionati în coloana 1 din anexa nr. 1 la norma sanitarã veterinara, respectând cerinţele minime pentru prelevarea de probe, stabilite de urmãtorul tabel:




────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1. Zoonoza sau agent 3. Etapa de producţie pe care trebuie
zoonotic 2. Populaţie de animale sa o deserveasca prelevarea de probe
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Toate serotipurile de Efective de pãsãri pentru
Salmonella cu reproducţie aparţinând
semnificatie pentru speciei Gallus gallus:
sãnãtatea publica - efective de pãsãri de
creştere - pui de o zi
- pãsãri de 4 sãptãmâni
- cu doua sãptãmâni înainte de intrare
în faza de ouat sau de mutare în
unitatea pentru ouat
- efective de pãsãri - la fiecare doua sãptãmâni în timpul
adulte pentru reproducţie perioadei de ouat
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Toate serotipurile de Gaini ouatoare:
Salmonella cu - efective de pãsãri de
semnificatie pentru creştere - pui de o zi
sãnãtatea publica - puicute cu doua sãptãmâni înainte
de intrare în faza de ouat sau de
mutare în unitatea pentru ouat
- efective de pãsãri - la fiecare 15 sãptãmâni în timpul
ouatoare fazei de ouat
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Toate serotipurile de Broileri - pãsãri pentru tãiere*)
Salmonella cu
semnificatie pentru
sãnãtatea publica
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Toate serotipurile de Curcani - pãsãri pentru tãiere*)
Salmonella cu
semnificatie pentru
sãnãtatea publica
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Toate serotipurile de Efective de porci:
Salmonella cu - porci pentru reproducţie - animale pentru tãiere sau carcase
semnificatie pentru la abator
sãnãtatea publica - porci pentru tãiere - animale pentru tãiere sau carcase
la abator
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

*) Rezultatele analizei probelor trebuie sa fie cunoscute înainte ca
animalele sa fie trimise la abator.



2. Cerinţele stabilite la pct. 1 nu aduc atingere cerinţelor legislaţiei comunitare privind inspecţia ante-mortem, transpuse în legislaţia nationala.
3. Rezultatele analizelor trebuie sa fie înregistrate împreunã cu urmãtoarele informaţii:
a) data şi locul de prelevare; şi
b) identificarea efectivului de pãsãri/animale.
4. Nu poate fi utilizata testarea imunologica dacã animalele au fost vaccinate, cu excepţia cazului în care s-a demonstrat ca vaccinul utilizat nu interfereaza cu metoda de testare aplicatã.
C. Cerinţe specifice privind efectivele de pãsãri pentru reproducţie aparţinând speciei Gallus gallus
1. Mãsurile stabilite la pct. 3 şi 5 trebuie sa fie luate de fiecare data când analiza probelor efectuatã în conformitate cu partea B indica prezenta de Salmonella enteritidis sau Salmonella typhimurium într-un efectiv de pãsãri pentru reproducţie aparţinând speciei Gallus gallus, în condiţiile stabilite la pct. 2.
2. Dacã autoritatea competenta a autorizat metoda de analiza folositã pentru probele prelevate în conformitate cu partea B, poate solicita sa fie luate mãsurile stabilite la pct. 3 şi 5, când asemenea analize depisteaza prezenta Salmonella enteritidis sau Salmonella typhimurium.
2.1. În caz contrar, mãsurile prevãzute la pct. 3 şi 5 trebuie sa fie luate de fiecare data când autoritatea competenta confirma o suspiciune de prezenta a Salmonella enteritidis sau Salmonella typhimurium prin analiza probelor efectuatã în conformitate cu partea B.
3. Ouale neincubate din efectivul de pãsãri trebuie sa fie distruse.
Asemenea oua pot fi utilizate pentru consum uman dacã sunt tratate într-un mod care garanteazã eliminarea Salmonella enteritidis sau Salmonella typhimurium în conformitate cu legislaţia comunitara privind igiena alimentelor, transpusa în legislaţia nationala.
4. Toate pasarile din efectiv, incluzând pui de o zi, trebuie sa fie tãiate sau distruse cu scopul de a se reduce cat mai mult posibil riscul de a disemina Salmonella. Taierea trebuie sa fie efectuatã în conformitate cu legislaţia comunitara privind igiena alimentelor, transpusa în legislaţia nationala. Produsele derivate din astfel de pãsãri pot fi puse pe piata pentru consum uman în conformitate cu legislaţia comunitara, transpusa în legislaţia nationala privind igiena alimentelor, şi cu partea E din momentul aplicãrii acesteia. Dacã nu sunt destinate consumului uman, asemenea produse trebuie sa fie utilizate sau tratate în conformitate cu Regulamentul 1.774/2002/CE transpus în legislaţia nationala prin <>Ordinul ministrului agriculturii, pãdurilor, apelor şi mediului nr. 723/2003 pentru aprobarea Normei sanitare veterinare ce stabileşte reguli de sãnãtate cu privire la subprodusele de la animale, ce nu sunt destinate consumului uman, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 842 din 26 noiembrie 2003.
5. În cazul în care într-un incubator exista încã oua de incubatie din efective de pãsãri în care sunt prezente Salmonella enteritidis şi Salmonella typhimurium, acestea trebuie sa fie distruse sau tratate în conformitate cu Regulamentul 1.774/2002/CE transpus în legislaţia nationala prin <>Ordinul ministrului agriculturii, pãdurilor, apelor şi mediului nr. 723/2003 .
D. Cerinţe specifice privind efective de gaini ouatoare
1. Începând cu 12 decembrie 2009, trebuie sa fie folosite pentru consum uman direct (ca oua de consum) numai ouale care provin dintr-un efectiv comercial de gaini ouatoare supus unui program naţional stabilit în baza art. 5 din norma sanitarã veterinara şi care nu este supus restrictiilor oficiale.
2. Ouale provenind din efective de pãsãri cu status al sãnãtãţii necunoscut, ce sunt suspecte de infectare, sau din efective de pãsãri infectate pot fi utilizate pentru consum uman numai dacã sunt tratate într-un mod ce garanteazã eliminarea tuturor serotipurilor de Salmonella cu semnificatie pentru sãnãtatea publica, în conformitate cu legislaţia comunitara privind igiena alimentara, transpusa în legislaţia nationala.
Când sunt tãiate sau distruse pasarile din efective infectate trebuie sa fie luate mãsuri pentru a se reduce riscul de diseminare a zoonozei cat mai mult posibil. Taierea trebuie sa fie executatã în conformitate cu legislaţia comunitara transpusa în legislaţia nationala privind igiena alimentelor. Produsele derivate din astfel de pãsãri pot fi puse pe piata pentru consum uman în conformitate cu legislaţia comunitara privind igiena alimentelor şi cu partea E din momentul aplicãrii acesteia. Dacã nu sunt destinate consumului uman, astfel de produse pot fi utilizate sau eliminate în conformitate cu Regulamentul 1.774/2002/CE transpus în legislaţia nationala prin <>Ordinul ministrului agriculturii, pãdurilor, apelor şi mediului nr. 723/2003 .
E. Cerinţe specifice privind carnea proaspãta
1. Începând cu 12 decembrie 2010, carnea proaspãta de pasare de la animalele precizate în anexa nr. 1 la norma sanitarã veterinara poate fi pusã pe piata pentru consum uman numai dacã îndeplineşte urmãtorul criteriu: "Salmonella: absenta în 25 grame"
2. Pana la data de 12 decembrie 2009 trebuie sa fie stabilite reguli detaliate pentru acest criteriu în conformitate cu cerinţele Uniunii Europene. Acestea vor specifica în special scheme de metode de prelevare şi metode analitice.
3. Criteriul stabilit la pct. 1 nu se aplica carnii proaspete de pasare destinate tratamentului termic industrial sau altui tratament pentru a se elimina Salmonella, în conformitate cu legislaţia comunitara privind igiena alimentelor, transpusa în legislaţia nationala.
---------

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016