Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   NORMA SANITARA VETERINARA din 30 septembrie 2004  cu privire la cerintele de sanatate a animalelor, aplicabile miscarii de animale de companie in scopuri necomerciale    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

NORMA SANITARA VETERINARA din 30 septembrie 2004 cu privire la cerintele de sanatate a animalelor, aplicabile miscarii de animale de companie in scopuri necomerciale

EMITENT: AUTORITATEA NATIONALA SANITARA VETERINARA SI PENTRU SIGURANTA ALIMENTELOR
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 109 din 3 februarie 2005
NORMA SANITARĂ? VETERINARA din 30 septembrie 2004
cu privire la cerinţele de sãnãtate a animalelor, aplicabile miscarii de animale de companie în scopuri necomerciale
EMITENT: AUTORITATEA NATIONALA SANITARÃ VETERINARA ŞI PENTRU SIGURANTA ALIMENTELOR
PUBLICAT ÎN: MONITORUL OFICIAL nr. 109 din 3 februarie 2005


CAP. I
Prevederi generale

ART. 1
Prezenta norma sanitarã veterinara stabileşte cerinţele de sãnãtate animala aplicabile miscarii de animale de companie în scopuri necomerciale şi regulile ce se aplica controalelor cu privire la asemenea miscari.
ART. 2
(1) Prezenta norma sanitarã veterinara se referã la miscarile de animale de companie din speciile prevãzute în anexa nr. 1 efectuate între România şi statele membre ale Uniunii Europene şi la miscarile din tari terţe în România.
(2) Prezenta norma sanitarã veterinara se aplica fãrã a se aduce atingere legislaţiei comunitare specifice privind protecţia speciilor din fauna şi flora salbatica, prin reglementarea comerţului cu acestea.
(3) Prezenta norma sanitarã veterinara nu afecteazã prevederile bazate pe alte consideratii decât cele care se referã la cerinţe de sãnãtate animala şi care sunt destinate sa restrictioneze miscarea anumitor specii sau rase de animale de companie.
ART. 3
În sensul prezentei norme sanitare veterinare, prin urmãtorii termeni se înţelege:
1. animale de companie - animale din speciile prevãzute în anexa nr. 1 şi care sunt însoţite, pe parcursul miscarii acestora, de proprietar sau de o persoana fizica responsabilã de acestea, desemnatã de cãtre proprietar, animale ce nu sunt destinate pentru a fi vândute sau transferate cãtre alt proprietar;
2. pasaport - orice document ce permite ca un animal de companie sa fie identificat în mod clar, incluzând caracteristicile ce permit sa fie controlat statusul acestuia, cu referire la prezenta norma sanitarã veterinara;
3. mişcare - orice mişcare a unui animal de companie între România şi statele membre ale Uniunii Europene sau intrarea ori reintrarea acestuia dintr-o ţara terta pe teritoriul României.
ART. 4
(1) Pe durata unei perioade de tranzitie de 2 ani, începând de la data publicãrii în Monitorul Oficial al României, Partea I, a prezentei norme sanitare veterinare, animalele din speciile prevãzute la pãrţile A şi B ale anexei nr. 1 vor fi considerate ca identificate atunci când poarta:
a) fie un tatuaj clar şi lizibil;
b) fie un sistem electronic de identificare (transponder).
(2) Oricare ar fi forma de identificare a animalelor de companie, trebuie sa fie indicate detalii privind identificarea numelui şi adresa proprietarului de animale.
(3) Dupã perioada de tranzitie, se va accepta ca mijloc de identificare a animalului numai metoda la care se referã alin. (1) lit. b). În cazul menţionat la alin. (1) lit. b), atunci când transponderul nu este în conformitate cu standardul ISO 11784 sau cu anexa A la standardul ISO 11785, proprietarul sau persoana fizica responsabilã pentru animalul de companie, desemnatã de proprietarul acestuia, trebuie sa furnizeze mijloacele necesare pentru citirea transponderului în momentul oricãrei inspecţii.

CAP. II
Prevederi aplicabile miscarii de animale de companie între România şi statele membre ale Uniunii Europene

ART. 5
(1) În cazul miscarii animalelor de companie din speciile prevãzute la pãrţile A şi B ale anexei nr. 1 între România şi statele membre ale Uniunii Europene, acestea trebuie, fãrã a prejudicia cerinţele stabilite la art. 6:
a) sa fie identificate în conformitate cu art. 4; şi
b) sa fie însoţite de un pasaport întocmit de un medic veterinar autorizat de autoritatea veterinara centrala care certifica, dupã caz, vaccinarea sau revaccinarea antirabica valida, în conformitate cu recomandãrile laboratorului producãtor, efectuatã animalului în cauza, cu un vaccin inactivat ce conţine cel puţin o unitate antigenica inactivanta pe doza (standard WHO).
(2) Autoritatea veterinara centrala a României poate autoriza miscarea de animale de companie nevaccinate şi care au varsta sub 3 luni, ce aparţin speciilor menţionate de pãrţile A şi B ale anexei nr. 1, dacã acestea sunt însoţite de un pasaport adecvat şi au rãmas în locul în care au fost fatate şi fãrã a avea contact cu animale sãlbatice ce ar fi putut sa fie expuse la infectie sau sunt însoţite de mama acestora, de care sunt încã dependente.
ART. 6
(1) Pentru o perioada de tranzitie de 2 ani, începând de la data publicãrii în Monitorul Oficial al României, Partea I, a prezentei norme sanitare veterinare, intrarea animalelor de companie prevãzute în Partea A a anexei nr. 1, originare din România, pe teritoriul Irlandei, Maltei, Suediei şi Marii Britanii este supusã urmãtoarelor cerinţe, cumulativ:
a) acestea trebuie sa fie identificate în conformitate cu art. 4 alin. (1) lit. b), în afarã de cazul în care ţara de destinaţie recunoaşte identificarea utilizata în România, în conformitate cu art. 4 alin. (1) lit. a); şi
b) acestea trebuie sa fie însoţite de un pasaport emis de un medic veterinar autorizat de autoritatea veterinara centrala a României care certifica, în plus fata de condiţiile stabilite la art. 5 alin. (1) lit. b), o titrare a anticorpilor de neutralizare fata de virusul rabic cel puţin egala cu 0,5 UI/ml, efectuatã într-un laborator autorizat, pe o proba de ser sanguin prelevata în cadrul unei perioade stabilite prin reguli naţionale în vigoare. Aceasta titrare de anticorpi nu trebuie sa fie repetatã pentru un animal care în perioada urmãtoare titrarii a fost revaccinat cu regularitate, la intervalele stabilite la art. 5 alin. (1) şi fãrã o pauza în protocolul de vaccinare recomandat de laboratorul producãtor.
(2) Cu excepţia cazului în care autoritatea veterinara centrala a României acorda o derogare pentru cazuri specifice, animalele de companie mai ţinere de 3 luni din speciile prevãzute în Partea A a anexei nr. 1 nu pot fi destinate miscarii cãtre un stat membru al Uniunii Europene înainte ca acestea sa aibã varsta solicitatã pentru vaccinare, iar atunci când este prevãzut de reguli, acestea trebuie sa fie supuse unui test pentru a se determina titrul de anticorpi.
ART. 7
(1) Miscarea de animale de companie din speciile prevãzute în Partea C a anexei nr. 1 între România şi statele membre ale Uniunii Europene sau dintr-un teritoriu prevãzut în secţiunea a 2-a a Partii B a anexei nr. 2 nu va fi supusã nici unei cerinţe cu privire la rabie. Dacã este necesar, pot fi elaborate cerinţe specifice ce includ o limitare posibila cu privire la numãrul de animale importate din aceste tari sau teritorii şi un model de certificat pentru a însoţi asemenea animale, întocmit în conformitate cu procedurile naţionale, cu privire la alte boli asemãnãtoare.
(2) Prevederile art. 5-7 se aplica numai dupã aderarea României la Uniunea Europeanã.

CAP. III
Condiţii referitoare la miscarile de animale de companie din tari terţe cãtre România

ART. 8
(1) În momentul miscarii animalelor de companie din speciile menţionate în pãrţile A şi B ale anexei nr. 1 din tari terţe în România, acestea trebuie:
a) atunci când provin dintr-o ţara terta menţionatã în secţiunea a 2-a a Partii B şi în Partea C a anexei nr. 2, sa îndeplineascã cerinţele stabilite la art. 5 alin.(1);
b) atunci când provin dintr-o alta ţara terta:
(i) pana la aderarea României la Uniunea Europeanã, sa îndeplineascã cerinţele stabilite în art. 5 alin. (1);
(ii) dupã ce România devine stat membru al Uniunii Europene, sa îndeplineascã urmãtoarele condiţii:
- sa fie identificate prin intermediul unui sistem de identificare definit de art. 4;
- sa fie supuse vaccinarii antirabice în conformitate cu cerinţele art. 5; şi
- sa fie supuse unei titrari a anticorpilor de neutralizare ce trebuie sa aibã o valoare cel puţin egala cu 0,5 UI/ml, efectuatã pe o proba prelevata de un medic veterinar autorizat, la cel puţin 30 de zile dupã vaccinare şi înainte cu 3 luni ca acestea sa fie transportate cãtre România. Titrarea de anticorpi nu trebuie sa fie reînnoitã la animalele de companie care au fost revaccinate la intervalele prevãzute în art. 5 alin. (1). Aceasta perioada de 3 luni nu se aplica la reintrarea pe teritoriul României a unui animal de companie al cãrui pasaport atesta faptul ca titrarea a fost efectuatã, cu rezultat pozitiv, înainte ca animalul sa pãrãseascã teritoriul României.
c) atunci când un animal de companie din speciile menţionate în pãrţile A şi B ale anexei nr. 1 este destinat unui stat membru al Uniunii Europene menţionat în Partea A a anexei nr. 2, fie imediat, fie dupã tranzitul prin unul dintre teritoriile menţionate în Partea B a anexei nr. 2, acesta va fi supus unei perioade de carantina, în afarã de cazul în care acesta îndeplineşte cerinţele stabilite la art. 6.
(2) Animalele de companie trebuie sa fie însoţite de un certificat emis de un medic veterinar oficial sau, la reintrare, de un pasaport care certifica conformitatea cu prevederile alin. (1).
(3) Fãrã a incalca prevederile de mai sus:
a) sunt supuse regulilor stabilite la cap. II animalele de companie care provin din teritoriile prevãzute în secţiunea a 2-a a Partii B a anexei nr. 2, pentru care s-a stabilit, în baza procedurii naţionale, ca asemenea teritorii aplica reguli cel puţin echivalente cu regulile comunitare aplicate şi de România, asa cum sunt prevãzute de prezentul capitol;
b) în conformitate cu procedura nationala şi în condiţii ce trebuie bine determinate, poate fi autorizata intrarea în România de animale de companie din speciile prevãzute în Partea A a anexei nr. 1, nevaccinate, în varsta de sub 3 luni, originare din ţãrile terţe menţionate în pãrţile B şi C ale anexei nr. 2, atunci când situaţia rabiei în ţara terta respectiva justifica aceasta înlesnire.
(4) Mãsuri pentru implementarea prezentului articol şi mai ales pentru elaborarea modelului de certificat trebuie adoptate ulterior, în conformitate cu procedura nationala.
ART. 9
În conformitate cu procedura nationala, autoritatea veterinara centrala a României trebuie sa adopte ulterior condiţiile necesare pentru miscarea de animale din speciile prevãzute în Partea C a anexei nr. 1 din tari terţe cãtre România, precum şi modelul de certificat ce trebuie sa însoţeascã aceste animale.
ART. 10
Pentru ca o ţara terta sa fie prevãzutã de Partea C a anexei nr. 2, aceasta trebuie, în primul rând, sa demonstreze statusul cu privire la rabie şi ca:
a) este obligatorie notificarea autoritãţilor veterinare şi administrative privind suspiciunea de rabie;
b) a fost pus în practica un sistem eficient de monitorizare a rabiei de cel puţin 2 ani;
c) structura şi organizarea serviciilor veterinare sunt suficiente pentru a garanta validitatea certificatului;
d) au fost implementate toate mãsurile de reglementare pentru prevenirea şi controlul rabiei, incluzând reguli pentru activitãţi de import;
e) sunt în vigoare reglementãri cu privire la comercializarea de vaccinuri antirabice (lista cu vaccinuri şi laboratoare autorizate).
ART. 11
Autoritatea veterinara centrala a României trebuie sa asigure publicului informaţii clare şi uşor accesibile, referitoare la cerinţele de sãnãtate ce se aplica miscarii de animale de companie cãtre state membre, cãtre România şi pe teritoriul propriu, precum şi condiţiile în baza cãrora acestea pot intra sau reintra pe asemenea teritorii. Trebuie sa se asigure, de asemenea, ca personalul de la punctele de inspecţie şi controale veterinare de frontiera şi de la punctele de intrare pe teritoriul României este pe deplin informat cu privire la aceste reguli şi este capabil sa le implementeze.
ART. 12
Autoritatea veterinara centrala a României trebuie sa ia mãsurile necesare pentru a se asigura ca animalele de companie introduse pe teritoriul propriu dintr-o ţara terta, alta decât cele prevãzute la secţiunea a 2-a a Partii B a anexei nr. 2, precum şi cele originare din România şi destinate statelor membre sunt supuse:
a) controlului documentelor şi indentitatii, efectuat de autoritãţile veterinare competente ale României de la punctele de intrare a cãlãtorilor pe teritoriul României şi la punctele de ieşire de pe teritoriul României cãtre teritoriul comunitar, dacã sunt 5 animale de companie sau mai putine;
b) cerinţelor şi controalelor stabilite de Norma sanitarã veterinara privind stabilirea condiţiilor de sãnãtate a animalelor, ce reglementeazã comerţul României cu statele membre ale Uniunii Europene şi importul din ţãrile terţe de animale, material seminal, ovule şi embrioni de la specii ce nu sunt prevãzute de legislaţia specifica, aprobatã prin <>Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor nr. 159/2002 , publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 692 din 20 septembrie 2002, dacã sunt mai mult de 5 animale de companie.
România trebuie sa desemneze autoritãţile responsabile pentru asemenea controale şi sa informeze imediat Comisia Europeanã cu privire la acestea.
ART. 13
Autoritatea veterinara centrala a României trebuie sa întocmeascã o lista a punctelor de intrare în România a animalelor de companie din tari terţe şi de ieşire din România a acestora cãtre Comunitatea Europeanã, asa cum se face referire în art. 12, şi sa o înainteze Comisiei Europene.
ART. 14
(1) În momentul fiecãrei deplasãri, proprietarul sau persoana fizica responsabilã pentru animalul de companie trebuie sa fie capabil sa prezinte autoritãţilor veterinare responsabile de controalele menţionate un pasaport sau certificatul prevãzut la art. 8 alin. (2) care sa ateste ca animalul întruneşte cerinţele stabilite pentru asemenea deplasare.
(2) În particular, în cazul la care se referã art. 4 alin. (1) lit. b), atunci când transponderul nu corespunde cu standardul ISO 11784 sau cu anexa A la standardul ISO 11785, proprietarul sau persoana fizica responsabilã pentru animalul de companie trebuie sa furnizeze mijloacele necesare pentru citirea transponderului, în momentul oricãrei inspecţii.
(3) Atunci când asemenea controale releva ca animalul nu întruneşte cerinţele stabilite de prezenta norma sanitarã veterinara, autoritãţile veterinare competente trebuie sa decidã, prin consultare cu medicul veterinar oficial:
a) returnarea animalului cãtre ţara de origine a acestuia;
b) izolarea animalului sub control veterinar oficial, pentru timpul necesar ca acesta sa întruneascã cerinţele de sãnãtate, pe cheltuiala proprietarului sau a persoanei fizice responsabile pentru animalul de companie; sau
c) ca o ultima alternativa, sa eutanasieze animalul fãrã compensaţii financiare, atunci când nu poate fi luatã în considerare returnarea sau izolarea acestuia în carantina.
Autoritatea veterinara centrala a României trebuie sa se asigure ca animalele cãrora li s-a refuzat autorizarea pentru a intra pe teritoriul acesteia sunt gazduite sub control oficial pana la returnarea lor în ţara de origine sau pana la orice alta decizie administrativã.

CAP. IV
Prevederi comune şi finale

ART. 15
Atunci când cerinţele aplicabile pentru miscarea de animale de companie în scopuri necomerciale prevãd o titrare de anticorpi pentru rabie, proba trebuie sa fie prelevata de un medic veterinar autorizat, iar testarea trebuie sa fie efectuatã de un laborator autorizat, în conformitate cu Norma sanitarã veterinara care desemneazã instituţia specifica responsabilã pentru stabilirea criteriilor necesare pentru standardizarea testelor serologice în scopul monitorizarii eficientei vaccinurilor antirabice, aprobatã prin <>Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor nr. 6/2003 , publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 152 şi nr. 152 bis din 10 martie 2003.
ART. 16
Pentru o perioada de tranzitie de 2 ani, începând de la data publicãrii prezentei norme sanitare veterinare, acele state membre ale Uniunii Europene care au în vigoare reguli speciale de control pentru echinococoza şi capuse pot accepta intrarea de animale de companie pe teritoriul acestora, în funcţie de conformitatea cu aceste cerinţe.
ART. 17
(1) Pentru miscarea de animale din speciile menţionate de pãrţile A şi B ale anexei nr. 1, pot fi stabilite, în conformitate cu procedura nationala, cerinţe de natura tehnica, altele decât cele stabilite prin prezenta norma sanitarã veterinara.
(2) Modelul de pasaport ce trebuie sa însoţeascã animalele de companie din speciile prevãzute în pãrţile A şi B ale anexei nr. 1 şi care sunt destinate miscarii în alte tari trebuie sa fie întocmit în conformitate cu procedura nationala.
ART. 18
Autoritatea veterinara centrala a României trebuie sa aplice mãsurile de protecţie prevãzute de Norma sanitarã veterinara privind controalele veterinare şi zootehnice aplicabile comerţului României cu statele membre ale Uniunii Europene cu unele animale vii şi produse de origine animala, aprobatã prin <>Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor nr. 580/2002 , publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 250 din 11 aprilie 2003, şi cele prevãzute de Norma sanitarã veterinara privind stabilirea principiilor care reglementeazã organizarea controalelor veterinare pentru animalele care intra în România din tari terţe", aprobatã prin <>Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor nr. 83/2003 , publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 159 din 12 martie 2003.
ART. 19
Partea C a anexei nr. 1 şi pãrţile B şi C ale anexei nr. 2 pot fi amendate în funcţie de evoluţia situaţiei în cadrul teritoriului Comunitãţii Europene, al teritoriului României sau al altor tari terţe, cu privire la bolile ce afecteazã speciile de animale de companie la care se referã prezenta norma sanitarã veterinara, mai ales rabia, şi, dacã este necesar, pentru scopurile prezentei norme sanitare veterinare, se poate limita numãrul de animale ce poate fi transferat peste granita.
ART. 20
(1) Autoritatea veterinara centrala a României poate pune în aplicare acte normative, reglementãri şi prevederi administrative, necesare pentru conformarea cu prezenta norma sanitarã veterinara, pe care le va transmite Comisiei Europene, prin intermediul Ministerului Integrãrii Europene şi Misiunii României pe lângã Uniunea Europeanã, împreunã cu tabelele de concordanta, în vederea evaluãrii conformitatii transpunerii legislative, şi va stabili mãsurile necesare pentru implementarea corecta şi la timp a prevederilor prezentei norme sanitare veterinare.
(2) Atunci când autoritatea veterinara centrala a României adopta prevederile alin. (1), trebuie sa facã o referire expresã la prezenta norma sanitarã veterinara şi la publicarea acesteia în Monitorul Oficial al României Partea I. Procedura privind realizarea referirii menţionate rãmâne în responsabilitatea autoritãţii veterinare centrale a României.
(3) Autoritatea veterinara centrala a României va lua mãsurile necesare şi va sanctiona, potrivit legii, orice încãlcare a prevederilor prezentei norme sanitare veterinare. De asemenea, va facilita întocmirea documentelor necesare pentru sancţionarea încãlcãrii legislaţiei veterinare şi pentru siguranta alimentelor ce constituie infracţiuni.
(4) Prezenta norma sanitarã veterinara constituie transpunerea oficialã a Regulamentului Parlamentului European şi al Consiliului 998/2003/CE .
ART. 21
Anexele nr. 1 şi 2 fac parte integrantã din prezenta norma sanitarã veterinara.

ANEXA 1


────────
la norma sanitarã veterinara
────────────────────────────

SPECII DE ANIMALE
Partea A
Caini
Pisici
Partea B
Nevastuici (dihori domestici)
Partea C
Nevertebrate (cu excepţia albinelor şi crustaceelor), peşti ornamentali tropicali, amfibieni reptile
Pãsãri: toate speciile (cu excepţia pasarilor reglementate de Norma sanitarã veterinara privind condiţiile de sãnãtate a animalelor, care reglementeazã comerţul României cu statele membre ale Uniunii Europene şi importul din tari terţe de pãsãri şi oua de incubatie, aprobatã prin <>Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor nr. 474/2001 , publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 199 din 25 martie 2002, şi Norma sanitarã veterinara privind stabilirea condiţiilor de sãnãtate a animalelor, ce reglementeazã comerţul României cu statele membre ale Uniunii Europene şi importul din ţãrile terţe de animale, material seminal, ovule şi embrioni de la specii ce nu sunt prevãzute de legislaţia specifica, aprobatã prin <>Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor nr. 159/2002 , publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 692 din 20 septembrie 2002).
Mamifere: rozatoare şi iepuri domestici.

ANEXA 2
────────
la norma sanitarã veterinara
──────────────────────────────
(valida de la data publicãrii în Monitorul Oficial al României, Partea I)
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────

LISTA DE TARI ŞI TERITORII

Partea A
Comerţul cu animale de companie între aceste state membre cu statele membre menţionate la secţiunea 1 a partii B a acestei anexe şi importul din tari terţe sunt reglementate de reguli comunitare specifice.
IE - Irlanda
- Malta
SE - Suedia
UK - Marea Britanie
Partea B
Secţiunea 1
Comerţul cu animale dintre aceste tari cu statele membre menţionate la partea A a acestei anexe şi importul din tari terţe menţionate la secţiunea a 2-a a Partii B şi în Partea C sunt reglementate de reguli comunitare specifice.
a) DK - Danemarca, incluzând GL - Groenlanda şi FO - Insulele Feroe;
b) ES - Spania, incluzând teritoriul continental, Insulele Baleare şi Insulele Canare şi excluzând Ceuta-Melilla;
c) FR - Franta, incluzând GF - Guiana Franceza, GP - Guadeloupe, MQ - Martinica şi RE - Reunion;
d) GI - Gibraltar;
e) PT - Portugalia, incluzând teritoriul continental, Azore şi Madeira;
f) state membre, altele decât cele prevãzute în partea A şi la lit. a), b), c) şi e) din aceasta secţiune.
Secţiunea a 2-a
AD - Andora
CH - Elvetia
IS - Islanda
LI - Liechtenstein
MC - Monaco
NO - Norvegia
SM - San Marino
VA - Statul Membru Oraş Vatican
Partea C
AC - Insula Ascension
AG - Antigua şi Barbuda
AN - Antilele Olandeze
AU - Australia
AW - Aruba
BB - Barbados
BH - Bahrain
BM - Bermuda
CA - Canada
FJ - Fiji
FK - Insulele Falkland
HR - Croatia
JM - Jamaica
JP - Japonia
KN - Saint Kitts şi Nevis
KY - Insulele Cayman
MS - Montserrat
MU - Mauritius
NC - Noua Caledonie
NZ - Noua Zeelanda
PF - Polinezia Franceza
PM - Saint Pierre et Miquelon
SG - Singapore
SH - Saint Helena
US - Statele Unite ale Americii
VC - Sfantul Vincentiu şi Grenadine
VU - Vanuatu
WF - Wallis şi Futuna
YT - Mayotte
_________________
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016