Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   NORMA SANITARA VETERINARA din 21 februarie 2006  ce stabileste reguli de sanatate animala care reglementeaza productia, procesarea, distributia si introducerea produselor de origine animala destinate pentru consum uman    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

NORMA SANITARA VETERINARA din 21 februarie 2006 ce stabileste reguli de sanatate animala care reglementeaza productia, procesarea, distributia si introducerea produselor de origine animala destinate pentru consum uman

EMITENT: AUTORITATEA NATIONALA SANITARA VETERINARA SI PENTRU SIGURANTA ALIMENTELOR
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 213 din 8 martie 2006
NORMA SANITARĂ? VETERINARA din 21 februarie 2006
ce stabileşte reguli de sãnãtate animala care reglementeazã producţia, procesarea, distribuţia şi introducerea produselor de origine animala destinate pentru consum uman
EMITENT: AUTORITATEA NATIONALA SANITARÃ VETERINARA ŞI PENTRU SIGURANTA ALIMENTELOR
PUBLICAT ÎN: MONITORUL OFICIAL nr. 213 din 8 martie 2006

ART. 1
Scop
(1) Directiva Consiliului 2002/99/CE , transpusa în legislaţia nationala prin prezenta norma sanitarã veterinara, stabileşte regulile generale de sãnãtate animala care reglementeazã toate etapele de producţie, procesare şi distribuţie pe teritoriul Comunitãţii Europene şi introducerea din tari terţe de produse de origine animala şi de produse obţinute din acestea, destinate pentru consum uman.
(2) Aceste reguli nu afecteazã prevederile Normei sanitare veterinare privind controalele veterinare pentru comerţul din România şi statele membre ale Uniunii Europene cu produse animaliere şi de origine animala, aprobatã prin <>Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor nr. 21/2003 , publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 155 şi nr. 155 bis din 11 martie 2003, ce transpune Directiva 89/662/CEE , ale Normei sanitare veterinare ce stabileşte principiile care reglementeazã organizarea controalelor veterinare privind produsele care intra în România din tari terţe, aprobatã prin <>Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor nr. 71/2003 , publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 157 şi nr. 157 bis din 12 martie 2003, ce transpune Directiva 97/78/CE , şi ale directivelor listate în anexa nr. I la Tratat.
ART. 2
Definiţii
În scopurile prezentei norme sanitare veterinare, definiţiile prevãzute în <>Legea nr. 150/2004 privind siguranta alimentelor şi a hranei pentru animale, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 462 din 24 mai 2004, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, ce transpune în legislaţia nationala Regulamentul nr. 178/2002/CE care stabileşte principiile generale şi cerinţele legii pentru alimente, şi cele din norma sanitarã veterinara aprobatã prin <>Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor nr. 71/2003 , ce transpune Directiva 97/78/CE , se aplica, dupã caz. Se aplica, de asemenea, urmãtoarele definiţii:
a) toate etapele de producţie, prelucrare şi distribuţie înseamnã orice stadiu de la (inclusiv) producţia primara a unui aliment de origine animala pana la (inclusiv) depozitarea, transportul, vânzarea sau furnizarea acestuia cãtre consumatorul final;
b) introducere înseamnã aducerea de bunuri în unul dintre teritoriile prevãzute în anexa nr. I la Directiva Comisiei 97/78/CEE , în scopul punerii pe piata a acestora în baza procedurilor vamale menţionate la art. 4 alin. (16) lit. a)-f) din Regulamentul Consiliului nr. 2.913/92/CE din 12 octombrie 1992 care stabileşte Codul vamal comunitar;
c) medic veterinar oficial înseamnã un medic veterinar calificat sa acţioneze în competenta stabilitã de autoritatea competenta;
d) produse de origine animala înseamnã produse obţinute de la animale şi produse obţinute din acestea, destinate pentru consum uman, inclusiv animale vii, dacã acestea sunt destinate acestui tip de utilizare.

CAP. I
Cerinţe de sãnãtate animala aplicabile tuturor etapelor de producţie, prelucrare şi distribuţie a produselor de origine animala pe teritoriul Comunitãţii Europene

ART. 3
Cerinţe generale de sãnãtate a animalelor
(1) Statele membre trebuie sa se asigure ca pe parcursul tuturor etapelor de producţie, procesare şi distribuţie a produselor de origine animala, desfãşurate pe teritoriul comunitar, operatorii din domeniul industriei alimentare nu provoacã raspandiri ale bolilor transmisibile la animale, în concordanta cu prevederile de mai jos.
(2) Produsele de origine animala trebuie sa fie obţinute de la animale care îndeplinesc condiţiile de sãnãtate a animalelor stabilite de legislaţia comunitara.
(3) Produsele de origine animala vor fi obţinute de la animale care:
a) nu provin dintr-o exploatatie, unitate, dintr-un teritoriu sau dintr-o parte a unui teritoriu supus unor restrictii de sãnãtate animala aplicabile animalelor şi produselor vizate, în baza regulilor stabilite în anexa nr. 1;
b) în cazul carnii sau produselor din carne, nu au fost tãiate într-o unitate în care au fost prezente în timpul tãierii sau al procesului de producţie animalele infectate ori suspectate de a fi infectate cu una dintre bolile la care se face referire în regulile menţionate la lit. a), carcase sau pãrţi de carcase ale acestor animale, în afarã cazului în care aceste suspiciuni au fost excluse;
c) în cazul animalelor şi al produselor de acvacultura, sunt conforme cu prevederile Normei sanitare veterinare privind condiţiile de sãnãtate a animalelor, care reglementeazã punerea pe piata a animalelor şi a produselor de acvacultura, aprobatã prin <>Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor nr. 494/2001 , publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 191 din 21 martie 2002, ce transpune Directiva 91/67/CEE .
ART. 4
Derogãri
(1) Prin derogare de la prevederile art. 3 şi sub rezerva conformitatii cu mãsurile de control al bolilor menţionate la anexa nr. 1, Autoritatea Nationala Sanitarã Veterinara şi pentru Siguranta Alimentelor poate autoriza producţia, prelucrarea şi distribuţia produselor de origine animala care provin dintr-un teritoriu sau dintr-o parte a unui teritoriu supus unor restrictii de sãnãtate animala, dar care nu provin dintr-o exploatatie care este infectata sau suspecta de a fi infectata, cu condiţia ca:
a) înainte de a fi supuse tratamentului menţionat anterior, produsele sa fi fost obţinute, manevrate, transportate şi depozitate separat sau în perioade diferite, fata de produsele care îndeplinesc toate condiţiile de sãnãtate, iar condiţiile pentru transportul în afarã teritoriului supus restrictiilor de sãnãtate animala au fost aprobate de cãtre autoritatea competenta;
b) produsele care urmeazã sa fie supuse tratamentului sa fie clar identificate;
c) produsele sa fie supuse tratamentului astfel încât sa fie eliminate problemele de sãnãtate animala vizate; şi
d) tratamentul sa se aplice la o unitate aprobatã în acest scop de cãtre ţara în care au apãrut problemele de sãnãtate animala.
(2) Prevederile alin. (1) se aplica în concordanta cu anexa nr. 2 şi cu pct. 1 din anexa nr. 3 la prezenta norma sanitarã veterinara sau cu regulile detaliate care urmeazã sa fie adoptate în concordanta cu cerinţele Uniunii Europene.
(3) Producţia, prelucrarea şi distribuţia produselor de acvacultura care nu sunt în conformitate cu condiţiile stabilite la art. 3 se autorizeaza sub rezerva condiţiilor stabilite de norma sanitarã veterinara aprobatã prin <>Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor nr. 494/2001 , ce transpune Directiva 91/67/CEE , şi, unde este necesar, în conformitate cu condiţiile ulterioare ce vor fi adoptate în concordanta cu cerinţele Uniunii Europene.
(4) Mai mult, atunci când stadiul de sãnãtate permite, se pot acorda derogãri de la art. 3, în concordanta cu cerinţele Uniunii Europene. În astfel de cazuri trebuie sa se ţinã cont în special de:
a) caracteristicile specifice ale bolii la speciile vizate;
b) orice teste sau mãsuri la care animalele trebuie sa fie supuse.
(5) Când sunt acordate astfel de derogãri trebuie sa se ia mãsuri pentru a se asigura ca gradul de protecţie fata de boli ale animalelor nu va deveni deficient.
ART. 5
Certificate veterinare
(1) Statele membre trebuie sa se asigure ca produsele de origine animala destinate consumului uman sunt supuse certificãrii veterinare în cazul în care:
a) prevederile adoptate din motive de sãnãtate animala în baza art. 9 din norma sanitarã veterinara aprobatã prin <>Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor nr. 21/2003 , ce transpune Directiva 89/662/CEE , solicita ca produsele de origine animala care provin dintr-un stat membru sa fie însoţite de un certificat de sãnãtate;
b) a fost acordatã o derogare în baza art. 4 alin. (3).
(2) În baza cerinţelor Uniunii Europene pot fi elaborate reguli detaliate de implementare şi, în special, un model pentru astfel de certificate, ţinându-se cont de principiile generale de certificare prevãzute în anexa nr. 4.
(3) Certificatele pot include detalii solicitate în concordanta cu alte legislaţii comunitare privind sãnãtatea publica sau cea a animalelor.
ART. 6
Controale oficiale veterinare
(1) Pe durata adoptãrii actelor de transpunere a regulamentelor Parlamentului European şi ale Consiliului, care stabilesc reguli de igiena pentru alimentele de origine animala şi reguli de control aplicabile alimentelor şi hranei animalelor, Autoritatea Nationala Sanitarã Veterinara şi pentru Siguranta Alimentelor trebuie sa se asigure ca sunt efectuate controale oficiale de sãnãtate a animalelor pentru a se asigura conformitatea cu prezenta norma sanitarã veterinara, cu regulile acesteia de implementare şi cu orice tip de mãsuri de protecţie referitoare la produsele de origine animala, adoptate în conformitate cu prezenta norma sanitarã veterinara; ca regula generalã, inspectiile trebuie sa fie neanuntate, iar controalele trebuie sa fie efectuate în concordanta cu prevederile normei sanitare veterinare aprobate prin <>Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor nr. 21/2003 , ce transpune Directiva 89/662/CEE .
(2) Pe durata adoptãrii actelor de transpunere a regulamentelor Parlamentului European şi ale Consiliului, care stabilesc reguli de igiena pentru alimentele de origine animala şi reguli de control aplicabile alimentelor şi hranei animalelor, în cazurile în care au fost identificate încãlcãri ale regulilor de sãnãtate animala, Autoritatea Nationala Sanitarã Veterinara şi pentru Siguranta Alimentelor trebuie sa ia mãsurile necesare pentru a remedia situaţia, în concordanta cu prevederile normei sanitare veterinare aprobate prin <>Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor nr. 21/2003 , ce transpune Directiva 89/662/CEE .
(3) Experţii Comisiei Europene pot efectua controale la fata locului, inclusiv activitãţi de audit, în cooperare cu Autoritatea Nationala Sanitarã Veterinara şi pentru Siguranta Alimentelor, în mãsura în care este necesar pentru aplicarea uniforma a Directivei Consiliului 2002/99/CE , transpusa prin prezenta norma sanitarã veterinara; dacã controalele sunt efectuate pe teritoriul României, Autoritatea Nationala Sanitarã Veterinara şi pentru Siguranta Alimentelor trebuie sa asigure experţilor tot sprijinul necesar pentru îndeplinirea îndatoririlor acestora, iar Comisia Europeanã va informa Autoritatea Nationala Sanitarã Veterinara şi pentru Siguranta Alimentelor despre rezultatele controalelor efectuate.
(4) Dacã se identifica un risc grav pentru sãnãtatea animala pe parcursul unui audit sau al unei inspecţii a Comisiei Europene, Autoritatea Nationala Sanitarã Veterinara şi pentru Siguranta Alimentelor trebuie sa ia imediat toate mãsurile necesare pentru protecţia sãnãtãţii animalelor, iar dacã aceste mãsuri nu sunt luate sau dacã acestea sunt considerate insuficiente, Comisia Europeanã, în concordanta cu procedura comunitara, va lua mãsurile necesare pentru protecţia sãnãtãţii animalelor şi va informa Autoritatea Nationala Sanitarã Veterinara şi pentru Siguranta Alimentelor.
(5) Regulile pentru aplicarea acestui articol şi, în special, cele care reglementeazã procedura pentru cooperarea Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranta Alimentelor cu Comisia Europeanã trebuie sa fie adoptate în concordanta cu cerinţele Uniunii Europene.

CAP. II
Importurile din tari terţe

ART. 7
Prevederi generale
Statele membre ale Uniunii Europene trebuie sa ia mãsuri pentru a se asigura ca produsele de origine animala destinate consumului uman sunt introduse din tari terţe în Comunitatea Europeanã numai dacã acestea sunt conforme cu cerinţele prevãzute la cap. I, aplicabile tuturor etapelor de producţie, prelucrare şi distribuţie a acestor produse, sau dacã acestea oferã garanţii echivalente de sãnãtate animala.
ART. 8
Conformitatea cu regulile comunitare
(1) Pentru a se asigura conformitatea cu obligaţiile generale stabilite la art. 7, în conformitate cu cerinţele Uniunii Europene, trebuie sa fie stabilite urmãtoarele:
- lista ţãrilor terţe sau a regiunilor ţãrilor terţe din care sunt permise importurile de produse specificate de origine animala; o ţara terta trebuie sa apara pe o astfel de lista numai dacã în ţara respectiva are loc o vizita a experţilor comunitari şi/sau a Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranta Alimentelor şi se demonstreaza ca autoritatea competenta veterinara asigura garanţii corespunzãtoare cu privire la conformitatea cu legislaţia comunitara transpusa în legislaţia nationala. La elaborarea unei liste sau la actualizarea listelor menţionate trebuie sa se ţinã cont în special de:
a) legislaţia tarii terţe;
b) organizarea autoritãţii veterinare competente a tarii terţe respective şi de serviciile de inspecţie ale acesteia, competenta acestor servicii, supravegherea la care acestea sunt supuse şi mijloacele aflate la dispoziţia acestora, inclusiv capacitatea personalului, pentru aplicarea legislaţiei acestora în mod eficient;
c) cerinţele actuale de sãnãtate animala care se aplica producţiei, fabricãrii, manevrarii, depozitarii şi livrãrii produselor de origine animala destinate României;
d) asigurãrile care pot fi date de cãtre autoritatea competenta centrala a tarii terţe referitor la conformitatea sau echivalenta cu condiţiile relevante de sãnãtate animala;
e) orice experienta de comercializare a produsului care provine dintr-o ţara terta şi rezultatele oricãror controale de import efectuate;
f) rezultatele inspectiilor şi/sau ale activitãţilor de audit efectuate de experţii comunitari şi/sau ai Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranta Alimentelor în ţara terta, în special rezultatele evaluãrii autoritãţilor competente sau, în cazul în care Comisia Europeanã ori Autoritatea Nationala Sanitarã Veterinara şi pentru Siguranta Alimentelor o solicita, raportul transmis de cãtre autoritãţile competente ale tarii terţe privind inspectiile pe care acestea le-au efectuat;
g) statusul de sãnãtate al efectivului, al altor animale domestice şi al animalelor sãlbatice din ţara terta, în special referitor la bolile exotice ale animalelor şi orice aspect al situaţiei generale de sãnãtate din ţara terta care ar putea ridica un risc pentru sãnãtatea publica sau a animalelor din România;
h) regularitatea, rapiditatea şi exactitatea cu care ţara terta furnizeazã informaţii privind existenta unor boli infectioase şi contagioase în teritoriul acesteia, în special bolile notificabile listate de Organizaţia Mondialã pentru Sãnãtatea Animalelor (OIE) sau, în cazul bolilor animalelor de acvacultura, bolile notificabile listate în Codul de sãnãtate al animalelor acvatice al OIE;
i) regulile în vigoare în ţara terta privind prevenirea şi controlul bolilor infectioase sau contagioase ale animalelor, implementarea acestora, incluzând şi regulile privind importurile din alte tari.
(2) Autoritatea Nationala Sanitarã Veterinara şi pentru Siguranta Alimentelor trebuie sa adopte versiunile tuturor listelor actualizate de Comisia Europeanã sau sa le actualizeze în concordanta cu prezentul articol, pentru a fi disponibile publicului; listele elaborate în concordanta cu prezentul articol pot fi combinate cu alte liste elaborate în scopuri de sãnãtate publica sau a animalelor şi pot include, de asemenea, modele de certificate de sãnãtate.
(3) Regulile de origine pentru produsele de origine animala şi animalele de la care sunt obţinute aceste produse trebuie sa fie stabilite în concordanta cu cerinţele Uniunii Europene.
(4) Condiţiile speciale de import pentru fiecare ţara terta sau grup de tari terţe, având în vedere situaţia sãnãtãţii animalelor din ţara sau din ţãrile terţe vizate, trebuie sa fie stabilite în concordanta cu cerinţele Uniunii Europene.
(5) Dacã este necesar pot fi stabilite, în concordanta cu cerinţele Uniunii Europene, urmãtoarele:
a) regulile detaliate pentru aplicarea prezentului articol;
b) criteriile pentru clasificarea ţãrilor terţe şi a regiunilor acestora cu privire la bolile animalelor; şi
c) regulile specifice referitoare la tipurile de introducere sau la produsele speciale, cum ar fi introducerea produselor de cãtre cãlãtori sau introducerea unor mostre comerciale.
ART. 9
Documente
(1) La intrarea în Comunitatea Europeanã transportul de produse de origine animala trebuie sa fie însoţit de un certificat veterinar care îndeplineşte cerinţele stabilite în anexa nr. 4.
(2) Certificatul veterinar trebuie sa certifice faptul ca produsele îndeplinesc:
a) cerinţele stabilite pentru aceste produse în baza prezentei norme sanitare veterinare şi în baza legislaţiei comunitare transpuse în legislaţia nationala care stabileşte cerinţele de sãnãtate animala sau prevederile echivalente cu acele cerinţe; şi
b) orice condiţii speciale de import stabilite în concordanta cu cerinţele Uniunii Europene.
(3) Documentele pot include detalii solicitate în baza prevederilor legislaţiei comunitare privind sãnãtatea publica şi a animalelor.
(4) În concordanta cu cerinţele Uniunii Europene:
a) se pot stabili prevederi pentru folosirea documentelor electronice:
b) se pot elabora documente-model;
c) se pot stabili reguli şi certificare pentru tranzit.
ART. 10
Inspectiile efectuate de cãtre experţii comunitari
Inspectiile şi/sau activitãţile de audit la toate etapele prevãzute de Directiva Comisiei 2002/99/CE , transpusa prin prezenta norma sanitarã veterinara, pot fi efectuate în tari terţe de cãtre experţii comunitari pentru a se verifica conformitatea sau echivalenta cu regulile de sãnãtate comunitare, transpuse în legislaţia nationala; experţii Comisiei Europene pot fi insotiti de experţi din statul membru al Uniunii Europene care sunt autorizaţi de Comisia Europeanã pentru efectuarea acestor inspecţii şi/sau activitãţi de audit.

CAP. III
Prevederi finale

ART. 11
Actualizarea anexelor tehnice
Anexele la prezenta norma sanitarã veterinara pot fi modificate în concordanta cu cerinţele Uniunii Europene, pentru a se tine cont în special de:
(i) opţiunile şi cunoştinţele ştiinţifice, în special cele referitoare la noile evaluãri de risc;
(ii) progresele tehnice; şi
(iii) stabilirea normelor de siguranta.
ART. 12
(1) Autoritatea Nationala Sanitarã Veterinara şi pentru Siguranta Alimentelor trebuie sa adopte şi sa publice legi, reguli şi prevederi administrative necesare pentru conformitatea cu prezenta norma sanitarã veterinara; aceasta trebuie sa informeze imediat Comisia Europeanã despre acest fapt.
(2) În cazul în care Autoritatea Nationala Sanitarã Veterinara şi pentru Siguranta Alimentelor adopta aceste prevederi, acestea trebuie sa conţinã referiri la prezenta norma sanitarã veterinara sau trebuie sa fie însoţite de astfel de referiri în momentul publicãrii oficiale a acestora; procedura pentru efectuarea acestor referiri trebuie sa fie adoptatã de Autoritatea Nationala Sanitarã Veterinara şi pentru Siguranta Alimentelor.
(3) Autoritatea Nationala Sanitarã Veterinara şi pentru Siguranta Alimentelor trebuie sa comunice Comisiei Europene textul principalelor prevederi ale legii naţionale pe care aceasta l-a adoptat în domeniul reglementat de prezenta norma sanitarã veterinara.
ART. 13
Anexele nr. 1-4 fac parte integrantã din prezenta norma sanitarã veterinara.


ANEXA 1
-------
la norma sanitarã veterinara
----------------------------

Boli cu relevanta pentru comerţul cu produse de origine
animala şi pentru care au fost introduse mãsuri de control în baza
legislaţiei comunitare transpuse în legislaţia nationala




─────────────┬────────────────────────────────────┬─────────────────────────────────────────
BOALA │ ACT COMUNITAR │ ORDINE
─────────────┼────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────────
Pesta porcina│ Directiva Consiliului 2001/89/EC │Ordin al preşedintelui Autoritãţii
clasica │privind mãsurile naţionale pentru │Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru
│controlul pestei porcine clasice │Siguranta Alimentelor nr. 67/2005, pentru
│ │aprobarea Normei sanitare veterinare cu
│ │privire la mãsurile pentru controlul
│ │pestei porcine clasice, publicat în
│ │Monitorul Oficial al României, Partea I,
│ │nr. 707 din 5 august 2005, ce transpune
│ │ Directiva 2001/89/CE
│ │
─────────────┼────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────────
Pesta porcina│ Directiva Consiliului 2002/60/EC │
africana │care stabileşte pevederi specifice │ -
│pentru controlul pestei porcine │
│africane │
─────────────┼────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────────
Febra aftoasa│Directiva Consiliului 85/511/CEE, │
│care introduce mãsuri pentru │
│introducerea mãsurilor naţionale │ -
│pentru controlul febrei aftoase │
─────────────┼────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────────
Influenta │ Directiva Consiliului 92/40/C EE │Ordin al ministrului agriculturii,
aviara │care introduce mãsuri naţionale │alimentaţiei şi pãdurilor nr. 311/2001
│pentru controlul influentei aviare │pentru aprobarea Normei sanitare
│ │veterinare privind diagnosticul,
│ │profilaxia, supravegherea şi combaterea
│ │influentei aviare, publicat în Monitorul
│ │Oficial al României, Partea I. nr 628
│ │din 05 octombrie 2001, ce transpune
│ │ Directiva 92/40/CE
─────────────┼────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────────
Boala │ Directiva Consiliului 92/66/CEE care│Ordin al ministrului agriculturii,
Newcastie │introduce mãsuri naţionale pentru │alimentaţiei şi pãdurilor nr. 312/2001
│controlul bolii de Newcastie │pentru aprobarea Normei sanitare
│ │veterinare privind mãsurile de
│ │profilaxie, supraveghere şi combatere a
│ │bolii de Newcastie, publicat în Monitorul
│ │Oficial al României, Partea I, nr. 628
│ │din 5.10.2001
─────────────┼────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────────
Pesta bovina│ Directiva Consiliului 92/119/CEE │Ordin al ministrului agriculturii,
Pesta rume- │care introduce mãsuri generale │alimentaţiei şi pãdurilor nr. 188/2002
gatoarelor │naţionale pentru controlul unor boli│pentru aprobarea Normei sanitare
mici │ale animalelor şi mãsuri privind │veterinare privind mãsurile generale
Boala │boala veziculoasa a porcului │pentru controlul unor boli ale
veziculoasa │ │animalelor şi mãsurile specifice
a porcului │ │referitoare la boala veziculoasa a
│ │porcului, publicat în Monitorul Oficial,
│ │Partea I, nr. 783 din 28 octombrie 2002
─────────────┼────────────────────────────────────┼─────────────────────────────────────────
Boli ale │ Directiva Consiliului 91/67/CEE │Ordin al ministrului agriculturii,
animalelor de│privind condiţiile de sãnãtate │alimentaţiei şi pãdurilor nr. 494/2001
acvacultura │animala care reglementeazã punerea │pentru aprobarea Normei sanitare
│pe piata a animalelor şi produselor │veterinare privind condiţiile de
│de acvacultura │sãnãtate a animalelor, care reglementeazã
│ Directiva Consiliului 93/53/CEE │punerea pe piata a animalelor şi a
│care introduce mãsuri comunitare │produselor de acvacultura, publicat în
│minime pentru controlul unor boli │Monitorul Oficial al României, Partea I,
│ale pestilor │nr. 191 din 21 martie 2002
│ │Ordin al ministrului agriculturii,
│ Directiva Consiliului 95/70/CE │alimentaţiei şi pãdurilor nr. 241/2003
│care introduce mãsuri minime │pentru aprobarea Normei sanitare
│comunitare pentru controlul unor │veterinare care stabileşte criteriile
│boli care afecteazã molustele │pentru înscrierea şi înregistrarea
│bivalve │ecvideelor în registre genealogice, în
│ │scopul reproductiei, publicat în
│ │Monitorul Oficial nr. 306 din 7 mai 2003
│ │Ordin al ministrului agriculturii,
│ │alimentaţiei şi pãdurilor nr. 256/2002
│ │pentru aprobarea Normei sanitare
│ │veterinare cu privire la mãsurile minime
│ │pentru controlul unor boli ale molustelor
│ │bivalve, publicat în Monitorul Oficial
│ │al României, Partea I, Nr. 774 din 24
│ │octombrie 2002
─────────────┴────────────────────────────────────┴─────────────────────────────────────────



ANEXA 2
-------
la norma sanitarã veterinara
----------------------------

1. Marca de sãnãtate pentru carnea proaspãta trebuie sa poarte o cruce în diagonala, constituit din doua linii drepte care se intersecteazã la centrul ştampilei dar permitand informatiei din cadrul acesteia sa rãmânã lizibila.
2. Marca menţionatã la punctul 1 poate fi aplicatã de asemenea, folosind o singura ştampila ovala, cu o latime de 6,5 cm şi cu o înãlţime de 4,5 cm iar pe marca trebuie sa apara, într-o forma perfect lizibila, urmãtoarele informaţii.
a) în partea superioarã, numele sau codul ISO al statului membru cu majuscule: AT, BE, DE, DK, FI, FR, GR, IE, IT, LU, NL, PT, SE, UK şi RO.
b) în partea centrala, numãrul de aprobare veterinara a abatorului,
c) în partea inferioarã, una dintre urmãtoarele seturi de iniţiale: CE, EC, EF, EG, EK sau EY.
d) doua linii drepte care se intersecteazã în centrul ştampilei astfel încât informaţiile de pe ştampila sa nu fie acoperite; literele trebuie sa fie de cel puţin 0,8, iar cifrele de cel puţin 1 cm înãlţime. Ştampila trebuie sa poarte informaţii prin care medicul veterinar care a efectuat inspecţia carnii sa poatã fi identificat. Marca trebuie sa fie aplicatã sub supravegherea directa a medicului veterinar oficial care controleazã implementarea cerinţelor de sãnãtate animala.

ANEXA 3
-------
la norma sanitarã veterinara
----------------------------

1. Tratari pentru eliminarea unor riscuri privind sãnãtatea animala legate de carne şi lapte




──────────────────────────────┬────────────────────────────────────────────────────────────┐
CARNE │ Boli │
├───────┬───────┬──────┬──────┬──────┬──────┬─────────┬──────┤
Tratare (*) │Febra │Pesta │Boala │Pesta │Pesta │Boala │Influenta│ Pesta│
│aftoasa│porcina│vezicu│afri- │rume- │ de │ aviara │rume- │
│ │clasica│loasa │cana a│gatoa-│New- │ │gatoa-│
│ │ │a por-│por- │relor │castie│ │relor │
│ │ │cului │cului │mari │ │ │mici │
──────────────────────────────┼───────┼───────┼──────┼──────┼──────┼──────┼─────────┼──────┤
a) tratare termica într-un │ + │ + │ + │ + │ + │ + │ + │ + │
container închis ermetic │ │ │ │ │ │ │ │ │
cu o valoare F(0) mai mare │ │ │ │ │ │ │ │ │
sau egala cu 3,00 (**) │ │ │ │ │ │ │ │ │
──────────────────────────────┼───────┼───────┼──────┼──────┼──────┼──────┼─────────┼──────┤
b) tratare termica la o │ + │ + │ + │ 0 │ + │ + │ + │ + │
temperatura minima de 70°C,│ │ │ │ │ │ │ │ │
care trebuie sa fie atinsa │ │ │ │ │ │ │ │ │
în toatã carnea │ │ │ │ │ │ │ │ │
──────────────────────────────┼───────┼───────┼──────┼──────┼──────┼──────┼─────────┼──────┤
c) tratare termica la o │ + │ + │ + │ + │ + │ + │ + │ + │
temperatura minima de 80°C,│ │ │ │ │ │ │ │ │
care trebuie sa fie atinsa │ │ │ │ │ │ │ │ │
în toatã carnea │ │ │ │ │ │ │ │ │
──────────────────────────────┼───────┼───────┼──────┼──────┼──────┼──────┼─────────┼──────┤
d) tratare termica într-un │ + │ + │ + │ + │ + │ - │ - │ + │
container închis ermetic │ │ │ │ │ │ │ │ │
la cel puţin 60°C timp de │ │ │ │ │ │ │ │ │
cel puţin 4 ore, pe durata │ │ │ │ │ │ │ │ │
cãruia temperatura în │ │ │ │ │ │ │ │ │
profunzime trebuie şi fie │ │ │ │ │ │ │ │ │
de cel puţin 70°C timp de │ │ │ │ │ │ │ │ │
30 de minute │ │ │ │ │ │ │ │ │
──────────────────────────────┼───────┼───────┼──────┼──────┼──────┼──────┼─────────┼──────┤
e) fermentare şi maturare │ + │ + │ + │ + │ + │ 0 │ 0 │ 0 │
naturala de cel puţin noua │ │ │ │ │ │ │ │ │
luni pentru carnea fãrã os │ │ │ │ │ │ │ │ │
rezultând urmãtoarele │ │ │ │ │ │ │ │ │
caracteristici: valoarea │ │ │ │ │ │ │ │ │
Aw nu mai mult de 0,93 sau │ │ │ │ │ │ │ │ │
valoarea pH nu mai mult │ │ │ │ │ │ │ │ │
de 6,0. │ │ │ │ │ │ │ │ │
──────────────────────────────┼───────┼───────┼──────┼──────┼──────┼──────┼─────────┼──────┤
f) acelaşi tratament ca la │ + │ + │ + │ + │ 0 │ 0 │ 0 │ 0 │
punctul e) dar carnea │ │ │ │ │ │ │ │ │
poate contine oase (*) │ │ │ │ │ │ │ │ │
──────────────────────────────┼───────┼───────┼──────┼──────┼──────┼──────┼─────────┼──────┤
g) salam: tratare în │ + │ + │ + │ 0 │ + │ 0 │ 0 │ 0 │
concordanta cu criteriile │ │ │ │ │ │ │ │ │
ce vor fi definite prin │ │ │ │ │ │ │ │ │
alinierea la prevederile │ │ │ │ │ │ │ │ │
deciziei luate în urma │ │ │ │ │ │ │ │ │
procedurii comunitare │ │ │ │ │ │ │ │ │
──────────────────────────────┼───────┼───────┼──────┼──────┼──────┼──────┼─────────┼──────┤
h) jamboane şi muschi file: │ 0 │ 0 │ 0 │ + │ 0 │ 0 │ 0 │ 0 │
tratare ce implica │ │ │ │ │ │ │ │ │
fermentare şi maturare │ │ │ │ │ │ │ │ │
naturala timp de cel puţin │ │ │ │ │ │ │ │ │
190 de zile pentru jambon │ │ │ │ │ │ │ │ │
şi 140 de zile pentru │ │ │ │ │ │ │ │ │
muschiul file │ │ │ │ │ │ │ │ │
──────────────────────────────┼───────┼───────┼──────┼──────┼──────┼──────┼─────────┼──────┤
i) tratare termica ce asigura │ + │ 0 │ 0 │ 0 │ 0 │ 0 │ 0 │ + │
o temperatura de cel puţin │ │ │ │ │ │ │ │ │
65°C atinsa în profunzimea │ │ │ │ │ │ │ │ │
carnii, timp de o durata │ │ │ │ │ │ │ │ │
necesarã pentru atingerea │ │ │ │ │ │ │ │ │
unei valori de pasteurizare│ │ │ │ │ │ │ │ │
(vp) mai mari sau egale │ │ │ │ │ │ │ │ │
cu 40 │ │ │ │ │ │ │ │ │
──────────────────────────────┼───────┼───────┼──────┼──────┼──────┼──────┼─────────┼──────┤
LAPTE şi produse lactate │ │ │ │ │ │ │ │ │
(inclusiv smantana) destinat│ │ │ │ │ │ │ │ │
consumului uman │ │ │ │ │ │ │ │ │
──────────────────────────────┼───────┼───────┼──────┼──────┼──────┼──────┼─────────┼──────┤
a) Temperatura foarte inalta │ + │ 0 │ 0 │ 0 │ 0 │ 0 │ 0 │ 0 │
(UHT)- tratare minima la │ │ │ │ │ │ │ │ │
132°C cel puţin 1 secunda │ │ │ │ │ │ │ │ │
──────────────────────────────┼───────┼───────┼──────┼──────┼──────┼──────┼─────────┼──────┤
b) dacã laptele are un pH mai │ + │ 0 │ 0 │ 0 │ 0 │ 0 │ 0 │ 0 │
mic de 7,0, se aplica │ │ │ │ │ │ │ │ │
pasteurizare scurta la │ │ │ │ │ │ │ │ │
temperatura inalta simpla │ │ │ │ │ │ │ │ │
(HTST) │ │ │ │ │ │ │ │ │
──────────────────────────────┼───────┼───────┼──────┼──────┼──────┼──────┼─────────┼──────┤
c) dacã laptele are un pH mai │ + │ 0 │ 0 │ 0 │ 0 │ 0 │ 0 │ 0 │
mare sau egal cu 7,0, se │ │ │ │ │ │ │ │ │
aplica pasteurizare scurta │ │ │ │ │ │ │ │ │
la temperatura inalta dubla│ │ │ │ │ │ │ │ │
(HTST) │ │ │ │ │ │ │ │ │
──────────────────────────────┴───────┴───────┴──────┴──────┴──────┴──────┴─────────┴──────┘

+: eficienta recunoscuta
0: eficienta nerecunoscuta
(*): trebuie sa fie luate toate mãsurile necesare pentru a evita
contaminarea incrucisata
(**): F(0) este efectul bactericid calculat asupra sporilor bacterieni.
O valoare F(0) de 3,00 înseamnã ca cel mai rece punct din produs a
fost încãlzit suficient pentru a realiza acelaşi efect bactericid
ca la 121°C (250°F) în trei minute, cu încãlzire şi rãcire instantanee.



ANEXA 4
-------
la norma sanitarã veterinara
----------------------------

Principii generale de certificare

(1) Reprezentantul autoritãţii competente a tarii de expediere care emite un certificat care însoţeşte transportul de produse de origine animala trebuie sa semneze certificatul şi sa se asigure de faptul ca certificatul poarta o ştampila oficialã; aceasta cerinta se aplica fiecãrei foi al certificatului dacã acesta este compusa din mai multe.
(2) Certificatele trebuie sa fie întocmite într-una sau mai multe limbi oficiale ale statului membru de destinaţie şi ale statului membru în care are loc inspecţia la frontiera, sau sa fie însoţite de o traducere oficialã în acea limba sau acele limbi; totuşi, un stat membru poate sa-şi dea consimţãmântul pentru folosirea unei limbi comunitare oficiale, alta decât a acestuia.
(3) Versiunea oficialã a certificatului trebuie sa însoţeascã transporturile la intrarea în Comunitate.
(4) Certificatele trebuie sa constea din:
a) o singura foaie de hârtie; sau
b) doua sau mai multe pagini care constituie parte al unei foi de hârtii indivizibile; sau
c) o secventa de pagini numerotate astfel încât sa indice o pagina în mod particular într-o secventa finita (de exemplu: "pagina 2 din 4").
(5) Certificatele trebuie sa poarte un numãr de identificare unica; în cazul în care certificatul consta într-o secventa de pagini, acest numãr trebuie sa fie indicat pe fiecare pagina.
(6) Certificatul trebuie sa fie întocmit înainte ca transportul la care se referã sa plece de la autoritatea competenta a tarii de expediere.
-----------

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016