Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   NORMA SANITARA VETERINARA din 20 februarie 2007  privind anumite masuri de protectie referitoare la influenta aviara cu subtipul H5N1, tipul inalt patogen, la pasarile salbatice din Comunitatea Europeana    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

NORMA SANITARA VETERINARA din 20 februarie 2007 privind anumite masuri de protectie referitoare la influenta aviara cu subtipul H5N1, tipul inalt patogen, la pasarile salbatice din Comunitatea Europeana

EMITENT: AUTORITATEA NATIONALA SANITARA VETERINARA SI PENTRU SIGURANTA ALIMENTELOR
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 175 din 13 martie 2007
NORMA SANITARĂ? VETERINARA din 20 februarie 2007
privind anumite mãsuri de protecţie referitoare la influenta aviara cu subtipul H5N1, tipul înalt patogen, la pasarile sãlbatice din Comunitatea Europeanã
EMITENT: AUTORITATEA NATIONALA SANITARÃ VETERINARA ŞI PENTRU SIGURANTA ALIMENTELOR
PUBLICAT ÎN: MONITORUL OFICIAL nr. 175 din 13 martie 2007


ART. 1
Domeniu de aplicare şi scop
Prezenta norma sanitarã veterinara stabileşte anumite mãsuri de protecţie care trebuie aplicate în cazurile în care este depistata influenta aviara de tip înalt patogen (IAIP) cauzatã de subtipul H5 al virusului A al influentei aviare şi tipul neuraminidaza N1 (H5N1) este suspectat sau confirmat la pãsãri sãlbatice, în România, cu scopul de a preveni rãspândirea influentei aviare de la pãsãri sãlbatice la pãsãri domestice sau alte pãsãri de captivitate, precum şi contaminarea produselor din acestea.
ART. 2
Definiţii
(1) În scopul aplicãrii prezentei norme sanitare veterinare, se aplica definiţiile din Norma sanitarã veterinara privind mãsurile de control pentru gripa aviara, aprobatã prin Ordinul preşedintelui Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranta Alimentelor nr. 140/2006, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 641 din 25 iulie 2006, ce transpune în legislaţia nationala Directiva Consiliului 2005/94/CE.
(2) De asemenea, trebuie sa se aplice urmãtoarele definiţii:
a) oua de incubatie înseamnã oua de clocit provenite de la pasarile domestice, asa cum sunt definite în art. 2 alin. (4) din norma sanitarã veterinara aprobatã prin Ordinul preşedintelui Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranta Alimentelor nr. 140/2006;
b) vanat cu pene de crescatorie, în ceea ce priveşte specia aviara, înseamnã vanat asa cum este definit la pct. 1.5 şi 1.7 din anexa nr. 1 la Regulamentul nr. 853/2004/CE ;
c) alte pãsãri captive înseamnã pãsãri asa cum sunt definite în art. 2 alin. (6) din norma sanitarã veterinara aprobatã prin Ordinul preşedintelui Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranta Alimentelor nr. 140/2006, excluzând:
(i) animalele de companie din specia pãsãri, asa cum se face referire în art. 3 lit. a) din Regulamentul nr. 998/2003/CE ;
(ii) pasarile pentru grãdini zoologice, circuri, parcuri de distractie şi laboratoare experimentale şi pasarile santinela plasate de Autoritatea Nationala Sanitarã Veterinara şi pentru Siguranta Alimentelor în cadrul activitãţilor de supraveghere şi cercetare.
ART. 3
Stabilirea zonelor de control şi monitorizare
(1) Autoritatea Nationala Sanitarã Veterinara şi pentru Siguranta Alimentelor trebuie sa stabileascã în jurul unei zone unde prezenta de IAIP cauzatã de virusul A al influentei aviare, subtipul H5, este confirmatã la pasarile sãlbatice şi N1 tipul neuraminidaza este suspectat sau confirmat urmãtoarele:
a) o zona de control cu o raza de cel puţin 3 km (zona de control);
b) o zona de monitorizare cu o raza iniţialã de cel puţin 10 km, incluzând zona de control (zona de monitorizare).
(2) Stabilirea zonelor de control şi monitorizare trebuie sa ţinã seama de factorii geografici, limnologici, administrativi, ecologici şi epizootologici în legatura cu speciile de pãsãri sãlbatice, caracteristicile virusurilor de influenta aviara şi monitorizarea facilitãţilor.
(3) Autoritatea Nationala Sanitarã Veterinara şi pentru Siguranta Alimentelor trebuie sa notifice Comisiei Europene şi celorlalte state membre ale Uniunii Europene detaliile oricãrui control şi monitorizarea zonelor şi trebuie sa informeze publicul despre mãsurile luate.
(4) În cazul în care controlul sau monitorizarea zonelor cuprinde teritoriile mai multor state membre ale Uniunii Europene, autoritãţile competente ale acestor state membre ale Uniunii Europene trebuie sa colaboreze în scopul stabilirii acestor zone.
(5) Dacã pasarile sãlbatice sunt suspectate sau se confirma a fi infectate cu IAIP H5N1 într-o zona de protecţie sau supraveghere, stabilitã în conformitate cu art. 11 alin. (1) din Decizia 2006/416/CE (zonele de protecţie sau supraveghere) corespunzãtor transmiterii acestei infectii la pasarile domestice sau la alte pãsãri captive, Autoritatea Nationala Sanitarã Veterinara şi pentru Siguranta Alimentelor trebuie sa ia urmãtoarele mãsuri:
a) sa stabileascã zone de control şi monitorizare;
b) sa întreprindã o evaluare a riscului, considerând dacã raza zonelor de control şi monitorizare trebuie sa fie extinsã suprapunandu-se cu zonele de protecţie şi supraveghere.
(6) Autoritatea Nationala Sanitarã Veterinara şi pentru Siguranta Alimentelor poate aplica mãsurile de protecţie prevãzute la art. 5 lit. b), c) şi d) în orice parte a zonelor de protecţie sau supraveghere care nu coincid cu zonele de control sau monitorizare, când evaluarea riscului indica existenta unui risc de rãspândire a IAIP H5N1 la pasarile domestice sau alte pãsãri captive în aceste zone.
ART. 4
Derogãri de la mãsurile prevãzute la art. 3 alin. (1)
(1) Prin derogare de la prevederile art. 3 alin. (1), Autoritatea Nationala Sanitarã Veterinara şi pentru Siguranta Alimentelor poate renunţa la instituirea zonelor de control şi monitorizare, pe baza rezultatelor favorabile ale evaluãrii riscului de cãtre autoritatea competenta.
(2) Evaluarea trebuie sa ţinã seama de consideratiile geografice, de ecologia speciilor de pãsãri infectate şi da dreptul Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranta Alimentelor sa concluzioneze ca IAIP H5N1 nu este prezenta în zona de pãsãri domestice, alte pãsãri captive şi pãsãri sãlbatice sau ca pasarile domestice infectate nu prezintã un risc de rãspândire a acestui virus la pasarile domestice sau la alte pãsãri captive ori pãsãri sãlbatice din localitate.
(3) În aceste circumstanţe, Autoritatea Nationala Sanitarã Veterinara şi pentru Siguranta Alimentelor trebuie sa stabileascã împreunã cu autoritãţile competente ale celorlalte state membre ale Uniunii Europene sau ale ţãrilor terţe, cu ajutorul experţilor ornitologi, când este necesar, dacã pasarile sãlbatice sunt rezidente sau migratoare, fãcând o evaluare dacã IAIP H5N1 exista la pasarile sãlbatice din alte zone aflate sub jurisdicţia lor.
(4) Pe baza rezultatelor favorabile evaluãrii riscului care a fost luat în considerare, respectând cel puţin criteriile la care se face referire în art. 3 alin. (2), bazate pe barierele naturale sau pe absenta unor adaposturi pentru pasarile sãlbatice şi care confirma existenta unei protecţii suficiente a pasarilor domestice locale sau a altor pãsãri captive care prezintã risc de rãspândire a IAIP H5N1, zona de control poate fi:
a) modificatã la o suprafata de dimensiuni suficiente sau, în orice caz, nu mai puţin de 1 km în raza;
b) stabilitã ca o banda de 1 km în latime de la malurile raului sau de la tarmul lacului ori coastei, pentru o lungime de cel puţin 3 km.
În acest caz şi în scopul derogarii de la prevederile art. 3 alin. (1) lit. b), Autoritatea Nationala Sanitarã Veterinara şi pentru Siguranta Alimentelor adapteaza de asemenea forma şi dimensiunea zonei monitorizate, pentru a separa zona de control de pãrţile de teritoriu neafectate.
ART. 5
Mãsuri în zona de control
Autoritatea Nationala Sanitarã Veterinara şi pentru Siguranta Alimentelor se asigura ca în zonele de control sunt aplicate urmãtoarele mãsuri:
a) identificarea tuturor exploataţiilor avicole comerciale şi necomerciale;
b) implementarea mãsurilor de biosecuritate stabilite în Decizia 2005/734/CE pentru pãsãri domestice sau alte pãsãri captive, incluzând dezinfectarea la intrari şi iesiri din locurile unde sunt ţinute pasarile domestice sau alte pãsãri captive;
c) intensificarea supravegherii oficiale a populatiilor de pãsãri sãlbatice, în special a pasarilor de apa, şi monitorizarea suplimentarã a pasarilor moarte sau bolnave, dacã este necesar cu cooperarea vanatorilor şi a ornitologilor, şi raportarea descoperirilor de pãsãri moarte autoritãţilor competente, precum şi îndepãrtarea, la cat mai mare distanta, a carcaselor de pãsãri moarte, de cãtre un personal instruit în prealabil în legatura cu mãsurile de autoprotectie impotriva infectarii cu virus şi de prevenire a rãspândirii virusului la animalele susceptibile;
d) campanii de informare a publicului şi de intensificare a constientizarii pericolului de imbolnavire printre proprietarii de pãsãri domestice sau alte pãsãri captive, vanatori, ornitologi şi persoane care presteazã servicii de recreere care implica apa;
e) vizite periodice şi documentate la toate exploatatiile avicole comerciale şi vizite tintite la exploatatiile avicole noncomerciale, cu prioritate la acelea considerate a prezenta un risc mai mare, care trebuie sa includã:
(i) o inspecţie clinica a pasarilor domestice sau a altor pãsãri captive, incluzând, dacã este necesar, colectarea unor mostre pentru examinarea în laborator a pasarilor domestice vizate sau a altor pãsãri captive care nu au fost ţinute închise, înainte de confirmarea virusului la o pasare salbatica sau la anumite rate şi gaste;
(ii) o evaluare a implementarii mãsurilor de biosecuritate la care s-a fãcut referire la lit. b).
ART. 6
Interdicţii în zona de control
Autoritatea Nationala Sanitarã Veterinara şi pentru Siguranta Alimentelor se asigura ca în zona de control sunt interzise urmãtoarele:
a) mutarea pasarilor domestice sau a altor pãsãri captive din exploatatia în care sunt ţinute;
b) adunarea pasarilor domestice la târguri, pieţe, expoziţii sau alte reuniuni;
c) transportul prin zona de control al pasarilor domestice sau al altor pãsãri captive, cu excepţia tranzitarii zonei de control pe cai rutiere sau feroviare, fãrã descãrcare sau oprire;
d) expedierea de oua de incubatie colectate din unitãţile care, la data colectãrii, erau situate în zona de control;
e) expedierea din zona de control a carnii proaspete, a carnii tocate, a preparatelor din carne şi a produselor din carne, provenind de la pãsãri domestice din zona de control şi de la vanatul cu pene salbatic din zona respectiva;
f) transportul sau rãspândirea de excremente neprocesate din exploatatiile de pãsãri domestice sau alte pãsãri captive în interiorul zonei de control, cu excepţia transportului pentru tratare în concordanta cu Regulamentul nr. 1.774/2002/CE ;
g) expedierea cãtre alte state membre ale Uniunii Europene şi tari terţe a produselor animale de origine avicola provenite din pãsãri domestice sau alte pãsãri captive ori vanat cu pene salbatic provenind din zona de control;
h) vanarea pasarilor sãlbatice sau capturarea lor din salbaticie, doar dacã nu au fost autorizate de Autoritatea Nationala Sanitarã Veterinara şi pentru Siguranta Alimentelor pentru scopuri specifice;
i) eliberarea pasarilor de vanat din captivitate în salbaticie.
ART. 7
Mãsuri în zona monitorizata
Autoritatea Nationala Sanitarã Veterinara şi pentru Siguranta Alimentelor se asigura ca mãsurile prevãzute în art. 5 lit. a), b), c) şi d) sunt aplicate în zona monitorizata.
ART. 8
Interdicţii în zona monitorizata
Autoritatea Nationala Sanitarã Veterinara şi pentru Siguranta Alimentelor se asigura ca în zona monitorizata sunt interzise urmãtoarele:
a) mutarea pasarilor domestice sau a altor pãsãri captive din zona monitorizata, în primele 15 zile dupã data de stabilire a acelei zone;
b) adunarea pasarilor domestice sau a pasarilor captive la târguri, pieţe, expoziţii sau reuniuni;
c) vanarea pasarilor sãlbatice sau capturarea lor din salbaticie, doar dacã nu au fost autorizate de Autoritatea Nationala Sanitarã Veterinara şi pentru Siguranta Alimentelor pentru scopuri specifice;
d) eliberarea pasarilor de vanat din captivitate în salbaticie.
ART. 9
Derogãri pentru pasarile vii şi pentru puii de o zi
(1) Prin derogare de la prevederile art. 6 lit. a), Autoritatea Nationala Sanitarã Veterinara şi pentru Siguranta Alimentelor poate autoriza transportul pentru:
a) pasarile domestice, cãtre exploatatiile sub control oficial situate în zonele de control şi monitorizate;
b) gaini gata sa oua şi curcani pentru ingrasare, cãtre exploataţii sub control oficial în România, unde pasarile domestice trebuie sa rãmânã cel puţin 21 de zile dupã data sosirii acestor pãsãri domestice.
(2) Prin derogare de la prevederile art. 6 lit. a) şi art. 8 lit. a), Autoritatea Nationala Sanitarã Veterinara şi pentru Siguranta Alimentelor poate autoriza transportul pentru:
a) pãsãri domestice pentru sacrificare imediata, cãtre un abator situat în zona de control sau în zona monitorizata ori, dacã acest lucru nu este posibil, cãtre un abator desemnat de Autoritatea Nationala Sanitarã Veterinara şi pentru Siguranta Alimentelor, aflat în afarã acestor zone;
b) pãsãri domestice din zona monitorizata, cãtre exploataţii sub control oficial pe teritoriul sau;
c) pui de o zi eclozati din oua colectate de la exploatatiile care erau, la data colectãrii, situate în zona de control, cãtre o hala a acelei exploataţii în România, preferabil localizata în afarã zonei, cu respectarea urmãtoarelor condiţii:
(i) mãsurile de biosecuritate adecvate sunt aplicate în timpul transportului şi la exploatatia de destinaţie;
(ii) exploatatia de destinaţie este plasata sub supraveghere oficialã imediat dupã sosirea puilor de o zi;
(iii) pasarile trebuie sa rãmânã la exploatatia de destinaţie cel puţin 21 de zile de la data sosirii lor, dacã acea exploatatie este situata în afarã zonei de control sau de monitorizare;
d) puii de o zi eclozati din oua colectate de la exploataţii care erau, la data colectãrii, situate în zona monitorizata, cãtre exploataţii sub control oficial pe teritoriul sau;
e) puii de o zi eclozati din oua colectate de la exploataţii care erau, la data colectãrii, situate în zona de control sau monitorizata, cãtre orice exploatatie, cu condiţia ca crescatoria de pui pentru livrare sa poatã asigura, prin mijloacele logistice proprii şi prin condiţiile igienice de munca, faptul ca nu a existat niciun contact între acele oua şi orice alte oua incubate sau pui de o zi provenind de la carduri de pãsãri domestice din zona monitorizata şi care au, prin urmare, o condiţie diferita de sãnãtate.
ART. 10
Derogãri pentru oua incubate
(1) Prin derogare de la prevederile art. 6 lit. d), Autoritatea Nationala Sanitarã Veterinara şi pentru Siguranta Alimentelor poate autoriza transportul oualor incubate colectate de la exploataţii care erau situate în zona de control la data colectãrii:
a) cãtre o crescatorie, desemnatã de Autoritatea Nationala Sanitarã Veterinara şi pentru Siguranta Alimentelor în interiorul teritoriului sau;
b) cãtre orice alta crescatorie, cu condiţia ca:
(i) pasarile de la exploatatie sa fi fost testate negativ în urma unei examinari serologice pentru IAIP H5N1, capabilã sa detecteze o prevalenta a bolii de 5% cu un nivel al siguranţei de cel puţin 95%;
(ii) condiţiile stipulate în art. 21 alin. (1) lit. b), c) şi
d) ale Deciziei nr. 2.006/416/CE sa fie îndeplinite;
c) cãtre o unitate de fabricare a produselor din oua, dupã cum s-a stabilit în cap. II al secţiunii X al anexei III la Regulamentul nr. 853/2004/CE , care sa fie manevrate şi tratate în concordanta cu cap. XI al anexei II la Regulamentul nr. 852/2004/CE ;
d) pentru eliminare.
(2) Prin derogare de la art. 6 lit. d), Autoritatea Nationala Sanitarã Veterinara şi pentru Siguranta Alimentelor poate autoriza livrarea oualor incubate sau a oualor SPF colectate de la exploatatiile din zona de control cãtre laboratoarele, institutele sau fabricantii de vaccin desemnaţi în scopuri ştiinţifice, farmaceutice sau de diagnostic.
(3) Certificatele de sãnãtate animala care însoţesc transporturile de oua incubate la care s-a fãcut referire în alin. (1) lit. b) şi alin. (2), livrate cãtre alte state membre ale Uniunii Europene, vor include urmãtoarea menţiune: "Acest transport se conformeazã condiţiilor de sãnãtate animala stabilite în Decizia Comisiei 2006/563/CE."
ART. 11
Derogãri pentru carne, carne tocata, carne separatã mecanic şi produse din carne
Prin derogare de la art. 6 lit. e), Autoritatea Nationala Sanitarã Veterinara şi pentru Siguranta Alimentelor poate autoriza livrarea din zona de control pentru:
a) carnea proaspãta de la pãsãri domestice, incluzând carnea de la vanat cu pene de crescatorie, provenind din interiorul sau exteriorul zonei şi:
(i) produsã în concordanta cu anexa nr. 2 şi secţiunile II şi III ale anexei nr. 3 la Regulamentul nr. 853/2004/CE ;
(ii) controlatã în concordanta cu secţiunile I, II, III şi cap. V şi VII ale secţiunii IV din anexa nr. 1 la Regulamentul nr. 854/2004/CE ;
b) carnea tocata, preparatele din carne, carnea separatã mecanic şi produsele din carne, care conţin carne la care se referã lit. a) şi produse în concordanta cu secţiunile V şi VI ale anexei nr. 3 la Regulamentul nr. 853/2004/CE ;
c) carnea proaspãta, carnea tocata şi carnea separatã mecanic de pãsãri domestice, incluzând carnea de la vanat cu pene de crescatorie şi preparatele din carne şi produsele din carne conţinând astfel de carne, obţinute din pãsãri sacrificate sau vanat cu pene de crescatorie provenind din interiorul sau exteriorul zonei de control, cu condiţia ca o astfel de carne:
(i) sa fi fost identificata, în concordanta cu art. 4 al Normei sanitare veterinare ce stabileşte reguli de sãnãtate animala care reglementeazã producţia, procesarea, distribuţia şi introducerea produselor de origine animala destinate pentru consum uman, aprobatã prin Ordinul preşedintelui Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranta Alimentelor nr. 39/2006, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 213 din 8 martie 2006, ce transpune în legislaţia nationala Directiva 2002/99/CE , fie cu marca stipulatã în anexa nr. 2 la norma sanitarã veterinara, aprobatã prin Ordinul preşedintelui Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranta Alimentelor nr. 39/2006, fie cu marca nationala stabilitã în concordanta cu art. 4 din Regulamentul nr. 2.076/2005/CE;
(ii) sa fi fost obţinutã, taiata, depozitata şi transportatã separat de alta carne proaspãta de la pãsãri domestice sau de la vanat cu pene de crescatorie, destinatã livrãrii cãtre alte state membre ale Uniunii Europene sau pentru exporturi cãtre tari terţe;
(iii) sa fie folositã în asa fel încât sa se evite introducerea ei în produse din carne sau preparate din carne destinate pentru plasarea pe piata în alte state membre sau pentru exportul cãtre terţi, dacã nu a fost supusã tratamentului indicat în influenta aviara, specificat în tabelul 1 lit. a), b) sau c) din anexa nr. 3 la norma sanitarã veterinara aprobatã prin Ordinul preşedintelui Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranta Alimentelor nr. 39/2006;
d) carnea proaspãta, carnea tocata, carnea separatã mecanic provenind de la pãsãri domestice, vanat cu pene de crescatorie şi vanat cu pene din salbaticie, capturat în salbaticia din zona înainte de stabilirea zonei de control sau în afarã zonei de control, şi preparatele din carne şi produsele din carne conţinând astfel de carne, produse în unitãţile din zona de control.
ART. 12
Derogãri pentru subprodusele de origine animala
(1) Prin derogare de la prevederile art. 6 lit. g), Autoritatea Nationala Sanitarã Veterinara şi pentru Siguranta Alimentelor autorizeaza:
a) livrarea din zona de control a subproduselor animale de origine avicola care:
(i) se conformeazã condiţiilor stabilite în urmãtoarele anexe (sau pãrţi ale acestora) la Regulamentul nr. 1.774/2002/CE :
- anexa nr. 5,
- cap. II (A), III (B), IV (A), cap. VI (A) şi (B) şi cap. VII (A), VIII (A), IX (A) şi X (A) ale anexei nr. 7; şi
- cap. II (B), cap. III (II) (A) şi cap. VII (A) (1) (a) ale anexei nr. 8; sau
(ii) sunt transportate sub mãsuri de biosecuritate pentru a se evita rãspândirea virusului influentei aviare la unitãţile indicate, autorizate în conformitate cu art. 12, 13, 14, 15 sau art. 17 şi 18 din Regulamentul nr. 1.774/2002/CE pentru dispunerea, transformarea ulterioara sau folosirea care asigura cel puţin inactivarea acestui virus; sau
(iii) sunt transportate sub mãsuri de biosecuritate pentru a se evita rãspândirea virusului influentei aviare la consumatori sau centre de colectare autorizate şi înregistrate în conformitate cu art. 23 alin. (4) din Regulamentul nr. 1.774/2002/CE pentru hranirea animalelor dupã un tratament în conformitate cu pct. (5) lit. a) (ii) şi (iii) din anexa nr. 9 la acest regulament pentru a se asigura cel puţin inactivarea virusului influentei aviare;
b) trimiterea din zona de control cãtre alte state membre ale Uniunii Europene de pene netratate sau pãrţi de pene, în conformitate cu pct. 1 lit. a) al secţiunii A din cap. VIII al Regulamentului nr. 1.774/2002/CE , provenind de la pãsãri domestice sau vanat cu pene de crescatorie;
c) trimiterea din zona de control de pene sau pãrţi de pene provenind de la pãsãri domestice sau vanat salbatic cu pene care au fost tratate cu un curent de vapori sau prin alta metoda pentru a se asigura ca nu rãmân factori patogeni.
(2) Autoritatea Nationala Sanitarã Veterinara şi pentru Siguranta Alimentelor trebuie sa se asigure ca produsele la care se face referire în alin. (1) lit. b) şi c) sunt însoţite de un document comercial în conformitate cu cap. X din anexa nr. 2 la Regulamentul nr. 1.774/2002/CE , care stabileşte, în cazul produselor la care se face referire în alin. (1) lit. c), ca au fost tratate cu un curent de aburi sau prin alta metoda pentru a se asigura ca nu rãmân agenţi patogeni. Acest document comercial nu trebuie sa fie necesar pentru prelucrarea penelor decorative, pentru penele prelucrate purtate de cãlãtori pentru folosirea în particular sau expedierea penelor procesate trimise la persoane private pentru scopuri neindustriale.
(3) Prin derogare de la prevederile art. 6 lit. f), transportul sau rãspândirea balegarului neprocesat de la exploatatiile de pãsãri din interiorul zonei de control poate fi autorizata dacã provine din grajduri sau hale:
a) de unde pasarile au fost mutate în conformitate cu art. 9 alin. (1) lit. a) şi b) sau alin. (2) lit. a);
b) unde pasarile şi vanatul cu pene de crescatorie au fost pãstrate pentru producţia carnii proaspete fabricata în conformitate cu prevederile art. 11.
ART. 13
Condiţii pentru miscari
(1) Autoritatea Nationala Sanitarã Veterinara şi pentru Siguranta Alimentelor, pe baza rezultatelor favorabile ale evaluãrii riscului, emite autorizaţia pentru miscarile animalelor sau produselor din acestea, acoperite de prezenta norma sanitarã veterinara, respectând cerinţele art. 9, 10, 11 sau 12, şi toate mãsurile de biosecuritate specifice trebuie sa fie luate pentru a se evita rãspândirea influentei aviare.
(2) În cazul în care expedierea, miscarea sau transportul produselor la care se face referire la alin. (1) este autorizat de art. 10, 11 sau 12, acestea trebuie sa fie obţinute, tratate, depozitate şi transportate fãrã a se compromite statusul de sãnãtate animala al altor produse, indeplinind toate cerinţele de sãnãtate animala pentru comerţ, importul sau exportul în ţãrile terţe.
ART. 14
Perioada de timp în care se aplica mãsurile în zonele de control şi monitorizare
(1) Dacã tipul neuraminidaza este confirmat ca fiind diferit de N1, mãsurile prevãzute în art. 5-8 nu se mai aplica.
(2) Dacã prezenta IAIP H5N1 este confirmatã la pasarile sãlbatice, mãsurile prevãzute în art. 5-8 trebuie sa se aplice atât cat este necesar, avându-se în vedere factorii geografici, limnologici, administrativi, ecologici şi epizootologici legaţi de influenta aviara, şi pentru cel puţin 21 de zile în cazul zonei de control şi 30 de zile în cazul zonei de monitorizare dupã data colectãrii probelor de la pasarile sãlbatice la care virusul IAIP H5N1 a fost confirmat.
ART. 15
Derogarile cu privire la perioada de timp în care se aplica mãsurile în zonele de control şi monitorizare
(1) Prin derogare de la prevederile art. 14 alin. (2), Autoritatea Nationala Sanitarã Veterinara şi pentru Siguranta Alimentelor poate decide, urmând rezultatul favorabil al evaluãrii riscului, luând în considerare criteriul din art. 3 alin. (2), sa suspende mãsurile prevãzute la art. 6 lit. a)-g) în zona de control şi mãsurile prevãzute la art. 8 în zona de monitorizare, chiar şi acolo unde ulterior au fost gãsite pãsãri sãlbatice infectate, cu condiţia sa fi trecut cel puţin 21 de zile de la stabilirea iniţialã a zonelor de control şi monitorizare şi sa nu fi existat niciun focar de IAIP H5N1 şi nicio suspiciune de influenta aviara la pasarile domestice şi la alte pãsãri din captivitate în aceste zone.
(2) Prin derogare de la art. 14 alin. (2), acolo unde, în conformitate cu art. 3 alin. (5), o zona de control sau monitorizare suprapusa cu o zona de supraveghere şi aceasta zona de supraveghere a fost ridicatã, Autoritatea Nationala Sanitarã Veterinara şi pentru Siguranta Alimentelor poate, pe baza unui rezultat favorabil al evaluãrii riscului, sa suspende unele sau toate mãsurile prevãzute în art. 5 lit. a) şi e) şi în art. 6 în zona de control.
(3) Prin derogare de la prevederile art. 14 alin. (2), Autoritatea Nationala Sanitarã Veterinara şi pentru Siguranta Alimentelor poate decide sa înlocuiascã zona de control cu o zona de monitorizare supusã urmãtoarelor condiţii:
a) rezultatele favorabile ale evaluãrii riscului, luând în considerare criteriul prevãzut la art. 3 alin. (2);
b) completarea mãsurilor prevãzute de art. 5 lit. a);
c) cel puţin o singura inspecţie la fiecare exploatatie a fost facuta asa cum este prevãzut în art. 5 lit. e) pct. (i);
d) au fost obţinute rezultate negative pentru toate testele de laborator realizate, asa cum este prevãzut în art. 5 lit. e) pct. (i).
(4) Acolo unde Autoritatea Nationala Sanitarã Veterinara şi pentru Siguranta Alimentelor decide sa înlocuiascã zona de control cu o zona de monitorizare, aceasta poate schimba forma şi mãrimea zonei de monitorizare, cu condiţia ca aceasta zona de monitorizare sa rãmânã cu raza de cel puţin 1 km sau o banda cu lãţimea de 1 km de la malurile unui rau sau lac ori unei coaste cu o lungime de cel puţin 3 km. Mãsurile prevãzute în art. 5 lit. b), c) şi d) şi la art. 6 lit. h) şi i) trebuie sa fie menţinute pana la sfârşitul perioadei de 30 de zile de la data stabilirii zonelor de control şi monitorizare, în conformitate cu art. 3 alin. (1).
ART. 16
Comunicarea obligaţiilor României
Autoritatea Nationala Sanitarã Veterinara şi pentru Siguranta Alimentelor trebuie sa asigure cu regularitate Comisiei Europene şi altor state membre ale Uniunii Europene:
a) informaţiile necesare despre epidemiologia IAIP H5N1 şi, unde este adecvat, mãsurile suplimentare de control şi supraveghere şi campaniile de prevenire prevãzute în art. 5;
b) o notificare prealabilã, atunci cînd Autoritatea Nationala Sanitarã Veterinara şi pentru Siguranta Alimentelor intenţioneazã ca mãsurile prevãzute la art. 7 şi 8 sa nu mai fie aplicabile.
ART. 17
Acordul
Autoritatea Nationala Sanitarã Veterinara şi pentru Siguranta Alimentelor trebuie sa adopte şi sa publice imediat mãsurile necesare pentru a se conformã acestei norme sanitare veterinare şi sa informeze imediat Comisia Europeanã despre aceasta. Autoritatea Nationala Sanitarã Veterinara şi pentru Siguranta Alimentelor trebuie sa aplice aceste mãsuri cat mai repede cu putinta de când este suspectata prezenta IAIP H5N1 la o pasare salbatica.

-----
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016