Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   NORMA SANITARA VETERINARA din 20 aprilie 2006  privind conditiile de sanatate a animalelor si modelele de certificate veterinare pentru importul de carne proaspata de pasare din tari terte    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

NORMA SANITARA VETERINARA din 20 aprilie 2006 privind conditiile de sanatate a animalelor si modelele de certificate veterinare pentru importul de carne proaspata de pasare din tari terte

EMITENT: AUTORITATEA NATIONALA SANITARA VETERINARA SI PENTRU SIGURANTA ALIMENTELOR
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 387 din 5 mai 2006
NORMA SANITARĂ? VETERINARA din 20 aprilie 2006
privind condiţiile de sãnãtate a animalelor şi modelele de certificate veterinare pentru importul de carne proaspãta de pasare din tari terţe
EMITENT: AUTORITATEA NATIONALA SANITARÃ VETERINARA ŞI PENTRU SIGURANTA ALIMENTELOR
PUBLICAT ÎN: MONITORUL OFICIAL nr. 387 din 5 mai 2006



ART. 1
(1) Autoritatea Nationala Sanitarã Veterinara şi pentru Siguranta Alimentelor autorizeaza importul de carne proaspãta de pasare din tari terţe sau din pãrţi ale ţãrilor terţe prevãzute în anexa nr. 1, cu condiţia ca aceasta sa îndeplineascã cerinţele certificatului de sãnãtate animala corespondent stabilit în anexa nr. 2 şi sa fie însoţitã de un astfel de certificat, completat corect şi semnat. Certificatul trebuie sa includã partea generalã conform partii I din anexa nr. 2 şi unul dintre certificatele de sãnãtate specifice, conform partii II din anexa nr. 2, în conformitate cu modelul la care se face referire în anexa nr. 1.
(2) Carnea proaspãta de pasare, destinatã expedierii cãtre România şi cãtre Comunitate şi care îndeplineşte cerinţele prezentei norme sanitare veterinare, trebuie sa fie marcata cu o marca de sãnãtate care rãspunde criteriilor menţionate în anexa nr. 3 şi, respectiv, în anexa nr. 5.
ART. 2
Pana la data aderãrii României la Uniunea Europeanã, pentru export din România în Comunitatea Europeanã de carne proaspãta de pasare se aplica prevederile Deciziei Comisiei 94/984/CE , preluatã în legislaţia nationala prin prezenta norma sanitarã veterinara, modelul A de certificat din anexa nr. 4 şi marca de sãnãtate prevãzutã în anexa nr. 5.
ART. 3
Anexele nr. 1-5 fac parte integrantã din prezenta norma sanitarã veterinara.


ANEXA 1
la norma sanitarã veterinara

LISTA ŢÃRILOR TERŢE SAU A PÃRŢILOR DIN ŢÃRILE TERŢE CÃRORA LI SE
PERMITE SA UTILIZEZE CERTIFICATELE STABILITE DE ANEXA NR. 2 PENTRU
IMPORTUL DE CARNE PROASPÃTA DE PASARE ÎN ROMÂNIA Şi ÎN COMUNITATEA
EUROPEANÃ

Nota: Literele A şi B se referã la modelele stabilite în Partea II a anexei nr. 2.


┌────────┬────────────────┬───────────────────────────────────┬────────────────┐
│ │ │ │Modelul certi- │
│ │ │ │ficatului ce │
│Cod ISO │ Ţara │ Pãrţi ale teritoriului │trebuie utilizat│
│ │ │ │ (A sau B) │
├────────┼────────────────┼───────────────────────────────────┼────────────────┤
│AR │Argentina │ │ A │
├────────┼────────────────┼───────────────────────────────────┼────────────────┤
│AU │Australia │ │ B │
├────────┼────────────────┼───────────────────────────────────┼────────────────┤
│BG │Bulgaria │ │ A │
├────────┼────────────────┼───────────────────────────────────┼────────────────┤
│BR-1 │Brazilia │Districtul Federal şi Statele Goias│ A │
│ │ │Minas Gerais, Mato Grosso, Mato │ │
│ │ │Grosso do Sul, Parana, Rio Grande │ │
│ │ │do Sul, Santa Catarina şi Sao Paulo│ │
├────────┼────────────────┼───────────────────────────────────┼────────────────┤
│CA │Canada │ │ A │
├────────┼────────────────┼───────────────────────────────────┼────────────────┤
│CH │Elvetia │ │ A │
├────────┼────────────────┼───────────────────────────────────┼────────────────┤
│CL │Chile │ │ A │
├────────┼────────────────┼───────────────────────────────────┼────────────────┤
│CN-1 │China │Municipalitatea Shanghai-ului, │ B │
│ │ │excluzând comitatul Chongming şi │ │
│ │ │districtele Weifang, Linyl şi │ │
│ │ │Qingdao din provincia Shangdong │ │
├────────┼────────────────┼───────────────────────────────────┼────────────────┤
│HR │Croatia │ │ A │
├────────┼────────────────┼───────────────────────────────────┼────────────────┤
│ÎL │Israel │ │ A │
├────────┼────────────────┼───────────────────────────────────┼────────────────┤
│NZ │Noua Zeelanda │ │ A │
├────────┼────────────────┼───────────────────────────────────┼────────────────┤
│TH │Tailanda │ │ A │
├────────┼────────────────┼───────────────────────────────────┼────────────────┤
│TN │Tunisia │ │ A │
├────────┼────────────────┼───────────────────────────────────┼────────────────┤
│US │Statele Unite │ │ A │
│ │ale Americii │ │ │
└────────┴────────────────┴───────────────────────────────────┴────────────────┘




ANEXA 2
la norma sanitarã veterinara

CERTIFICAT DE SÃNÃTATE ANIMALA Sl DE SÃNÃTATE PUBLICA
PENTRU CARNE PROASPÃTA DE PASARE PENTRU CONSUM UMAN*1)
PARTEA I

ANIMAL AND PUBLIC HEALTH CERTIFICATE FOR FRESH POULTRYMEAT FOR
HUMAN CONSUMPTION*1)
PART I

Nota pentru importator. Acest certificat este numai pentru scopuri veterinare şi originalul trebuie sa însoţeascã transportul pana când acesta ajunge la postul de inspecţie de frontiera
Note for the importer. This certificate is only for veterinary purposes and the original has to accompany the consignement until it reaches the border inspection post.


───────────────────────────────────────────────┬────────────────────────────────
1. Expeditor (numele şi adresa completa); 𗈖. Certificat de sãnãtate
Consignor (name and address în full): │ Health certificate
│ Nr. Originalul
│ No. Original:
───────────────────────────────────────────────┼────────────────────────────────
3. Ţara de origine: 𗈘. Destinatar (numele şi adresa
│ completa):
Country of origin: │ Consignee (name and address
│ în full):
3.1. Regiune*2) │
Region*2) │
───────────────────────────────────────────────┼────────────────────────────────
5. Autoritatea Veterinara Competenta (nivel 𗈚. Autoritatea Veterinara
central): │ Competenta (nivel local):
Competent Veterinary Authority (central │ Competent Veterinary Authority
level) │ (local level)
5.1. Ministerul: │
Ministry: │
5.2. Serviciul: │
Service: │
───────────────────────────────────────────────┼────────────────────────────────
7. Adresa unitãţii 𗈜. Locul de încãrcare:
Address of establishment │ Place of loading:
7.1. Abatorul: │
Slaughterhouse: │
7.2. Unitatea de transare*3) │
Cutting plant*3) │
7.3. Depozitul tigorific*3) │
Cold store*3) │
───────────────────────────────────────────────┼────────────────────────────────
9.1. Mijloace de transport*4) 󧓒.1. Ţara de destinaţie:
Means of transport*4) │ State of destination:
9.2. Numãrul sigiliului*5) 󧓒.2. Destinaţia finala:
Number of the seal*5) │ Final destination:
───────────────────────────────────────────────┼────────────────────────────────
11. Numãrul(le) de autorizare a(ale) 󧓔.1. Specia de pãsãri:
unitãţii(lor) │ Poultry species:
Approval number(s) of establishment 󧓔.2. Natura pieselor:
11.1. Abatorul: │ Nature of cuts:
Slaughterhouse: │
11.2. Unitatea de transare*3: │
Cutting plant*3): │
11.3. Depozitul frigorific*3): │
Cold store*3): │
───────────────────────────────────────────────┼────────────────────────────────
13.1. Natura materialului de impachetare: 󧓖. Cantitate
Nature of the packaging: │ Quantity
13.2. Detalii de identificare a transportului 󧓖.1. Greutate neta(kg):
Consignement identification details │ Net weight(kg):
󧓖.2. Numãrul de pachete:
│ Number of packages:
───────────────────────────────────────────────┼────────────────────────────────



Nota: Trebuie sa fie furnizat un certificat separat pentru fiecare transport de carne proaspãta de pasare.
Note: A separate certificate must be provided for each consignment of fresh poultry meat.

---------
*1) Carne proaspãta de pasare înseamnã orice pãrţi ale pasarilor domestice, curcani, bibilici, gaste şi rate, care sunt proprii pentru consum uman şi nu au fost supuse vreunui tratament, altul decât tratamentul prin frig, pentru a se asigura conservarea; carnea ambalata în vid sau carnea ambalata într-o atmosfera controlatã trebuie, de asemenea, sa fie însoţitã da un certificat în conformitate cu acest model
*1) Fresh poultrymeat means any parts of domestic fowl, turkeys, guinea fowl, geese and ducks, which are fit for human consumption and which have not undergone any treatment other than cold treatment to ensure its preservation; vacuum-wrapped meat or meat wrapped în a controlled atmosphere must also be accompanied by a certificate according to this model.
*2) Sa fie completat numai dacã autorizarea de export spre Comunitate este restrictionata la anumite regiuni ale tarii terţe în cauza.
*2) Only to be completed if the authorisation to export to the Community is restricted to certain regions of the third country concerned.
*3) Stergeti dacã nu este aplicabil.
*3) Delete if not applicable.
*4) Indicaţi mijloacele de transport şi mãrcile de înregistrare sau numele de înregistrare, dupã caz.
*4) Indicate means of transport and registration marks or registered name as appropriate.
*5) Optional.
*5) Optional.


PARTEA II

PART II

MODELUL A

MODEL A

15. Atestare de sãnãtate
Health attestation

I. Certificare de sãnãtate animala

Animal health certification

Subsemnatul, medic veterinar oficial, certific prin prezenta, în conformitate cu prevederile Normei sanitare veterinare privind condiţiile de sãnãtate animala care reglementeazã comerţul României cu statele membre ale Uniunii Europene şi importul din tari terţe de carne proaspãta de pasare, aprobatã prin <>Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor nr. 391/2002 , publicat în Monitorul Oficial al României Partea I, nr. 739 din 9 octombrie 2002, ce transpune Directiva 91/494/CEE :
I, the undersigned, official veterinarian, hereby certify în accordance with provisions of "Sanitary veterinary norm on animal health conditions governing trade between Member States of the European Union and România and import from third countries of fresh poultrymeat", approved by the Order of the Minister of Agriculture, Food and Forests No. 391/2002, published în the Official Journal of România, Part I, No 739 on 9 of October 2002, transposing the Directive 91/494/EEC:

1. ca............................ *1) regiunea............................... *2), este libera de:
1. that.......................... *1) region ................................ *2) is free from:

(a) influenta aviara, asa cum a fost definitã de Codul internaţional de Sãnãtate a Animalelor al O.I.E.;
(a) avian influenza, as defined în the Internaţional Animal Health Code of the O.I.E,;

(b) boala de Newcastle, asa cum a fost definitã de Codul Internaţional de Sãnãtate Animala al O.I.E.*3);
(b) Newcastle disease, as defined în the Internaţional Animal Health Code of the O.I.E.*3);

2. carnea descrisã mai sus este obţinutã din pãsãri care:
2. that the meat described above is obtained from poultry which:

(a) au fost ţinute în teritoriul: .................... *1) regiunea .................. *2), de la ecloziune sau au fost importati ca pui de o zi;
(a) has been held în the territory of ................. *1) region ................... *2), since hatching or has been imported as day-old chicks;

(b) provin din exploataţii
(b) comes from holdings:

- ce nu au fost puse sub restrictii în legatura cu vreo boala pentru care pasarile sunt susceptibile,
- which have not been placed under animal restrictions în connection with any disease for which poultry is susceptible,

- în jurul cãrora, pe o raza de 10 km nu au existat focare de influenta aviara sau de boala de Newcastle de cel puţin 30 de zile, incluzând, când este necesar, teritoriul unei tari invecinate;
- around which. within a radius of 10 Km, including where appropriate the territory of a neighbouring country, there have been no outbreaks of avian influenza or Newcastle disease for at least 30 days;

(c) nu au fost tãiate pentru controlul sau eradicarea bolilor pasarilor în cadrul unui program privind sãnãtatea animala
(c) has not been slaughtered în the context of any animal health scheme for the control or eradication of poultry diseases;

(d) în timpul transportului spre abator nu au venit în contact cu pãsãri infectate cu influenta aviara sau cu boala de Newcastle;
(d) during transport to the slaughterhouse, did not come into contact with poultry infected with avian influenza or Newcastle disease;

3. Carnea descrisã mai sus
3. that the meat described above

(a) provine din abatoare aprobate care, la momentul tãierii, nu sunt sub restrictii, datoritã unei suspiciuni sau a unui focar confirmat de influenta aviara sau de boala de Newcastle şi în jurul cãrora pe o raza de 10 Km, nu au existat focare de influenta aviara sau de boala de Newcastle de cel puţin 30 de zile;
(a) comes from approved slaughterhouses which, at the time of slaughter, are not under restrictions due to a suspect or confirmed outbreak of avian influenza or Newcastle disease and around which, within a radius of 10 Km, there have been no outbreaks of avian influenza or Newcastle disease for at least 30 days;

(b) nu a fost în contact, în nici un moment al tãierii, transarii, depozitarii sau transportului cu ratite sau cu carne ce nu îndeplineşte cerinţele Normei sanitare veterinare aprobatã prin <>Ordinul Ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor nr. 391/2002 , ce transpune Directiva 91/494/CEE :
(b) has not been în contact, at any time of slaughter, cutting, storage or transport with ratites or meat which do not fulfil the requirements of Sanitary veterinary norm approved by the Minister of Agriculture, Food and Forests Order No. 391/2002, transposing the Directive 91/494/EEC;

II. Certificarea de sãnãtate publica
Public health certification

Subsemnatul, medic veterinar oficial, în conformitate cu prevederile Normei sanitare veterinare privind problemele de sãnãtate care reglementeazã producerea şi comerţul cu carne proaspãta de pasare, aprobatã prin <>Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor nr. 402 /2002 , publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 71 din 4 februarie 2003, ce transpune Directiva 71/118/CEE certific prin prezenta, ca:
I, the undersigned, official veterinarian, hereby certify în accordance with provisions of Sanitary veterinary norm on health problems affecting the production and placing on the market of fresh poultrymeat, approved by the Minister of Agriculture, Food and Forests Order No. 402/2002, published în the Official Journal of România, Part I, No 71 on 4 of February 2003, transposing the Directive 71/118/EEC:

1. carnea descrisã mai sus îndeplineşte cerinţele Capitolului II şi orice condiţii suplimentare ale Normei sanitare veterinare aprobatã prin <>Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor nr. 402/2002 , ce transpune Directiva 71/118/CEE şi a fost gasita apta pentru consum uman ca urmare a inspecţiei ante şi post-mortem efectuatã în conformitate cu respectiva norma sanitarã veterinara;
1. that the meat described above fulfils the requirements of Chapter II and any additional conditions of Sanitary veterinary norm approved by the Minister of Agriculture, Food and Forests Order No. 402/2002, transposing the Directive 71/118/EEC, and has been found fit for human consumption following ante- and post-mortem inspection carried out în application of this Directive;

2. carnea descrisã mai sus a fost/nu a fost *4) supusã unui proces de rãcire prin imersie;
2. that the meat described above has/has not been subjected to an immersion chilling process;

3. carnea descrisã mai sus a fost marcata în conformitate cu art. 1, alin. (2) al Normei sanitare veterinare privind condiţiile de sãnãtate a animalelor şi modelele de certificate veterinare pentru importul de carne proaspãta de pasare din tari terţe, aprobatã prin Ordinul preşedintelui Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranta Alimentelor nr......... publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr............ ce preia prevederile Deciziei 94/984/CE
3. that the meat described above has been marked according to Article 1(2) of Sanitary veterinary norm laying down animal health conditions and veterinary certificates for importation of fresh poultrymeat from third countries, approved by Order of the President of Naţional Sanitary Veterinary and Food Safety Authority No.......... published în the Official Journal of România, Part I, No............ taking over the provisions of Decision 94/984/CE ;

4. carnea descrisã mai sus îndeplineşte cerinţele Deciziei 95/411/CE *5).
4. that the meat described above fulfils the requirements of Decision 95/411/CE *5).

5. carnea provine dintr-o unitate ce implementeaza controale cu privire la igiena generalã, în conformitate cu prevederile Ordinului preşedintelui Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranta Alimentelor nr. 91/2005 pentru aprobarea Normei sanitare veterinare ce stabileşte regulile aplicabile controalelor regulate asupra stãrii generale de igiena, efectuate de operatori în unitãţi, în conformitate cu Norma privind condiţiile de sãnãtate pentru producerea şi comercializarea carnii proaspete, aprobatã prin <>Ordinul nr. 401/2002 , şi cu Norma privind problemele de sãnãtate care reglementeazã producerea şi comerţul cu carne proaspãta de pasare, aprobatã prin <>Ordinul nr. 402/2002 , publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 854 din 22.09.2005, ce preia prevederile Deciziei 2001/471/CE
5. that the meat comes from an establishment implementing checks on the general hygiene în accordance with the provisions of the Order of the President of Naţional Sanitary Veterinary and Food Safety Authority No. 91/2005 approving the Sanitary veterinary norm laying down rules for the regular checks on the general hygiene carried out by the operators în establishments according to Sanitary veterinary norm on health conditions for the production and marketing of fresh meat, approved by Order No. 401/2002 and Sanitary veterinary norm on health problems affecting the production and placing on the market of fresh poultry meat, approved by Order No. 402/2002, published în the Official Journal of România, Part I, No. 854 on 22.09.2005, taking over the provisions of Commision Decision 2001/471/CE

III. Atestarea privind protecţia animalelor
Attestation on protection of animals

Subsemnatul, medic veterinar oficial certific ca:
I, the undersigned, official veterinarian, certify that:

1. Am citit şi am înţeles prevederile <>Ordinului ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor nr. 425/2002 pentru aprobarea Normei sanitare veterinare privind protecţia animalelor în timpul sacrificarii sau uciderii, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I nr. 887 din 09.12.2002, ce transpune Directiva 93/119/CE
1. I have read and understood the provisions of the Order of the Minister of Agriculture, Food and Forests No. 425/2002 approving the Sanitary veterinary norm on the protection of animals at the time of slaughter or killing, published în the Official Journal of România, Part I, No. 887 on 09.12.2002 transposing Directive 93/119/EC;

2. Carnea provine de la animale ce au fost tratate în abatoare înainte şi în timpul tãierii sau uciderii, în conformitate cu prevederile relevante ale <>Ordinului ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor nr. 425/2002 ce transpune Directiva 93/119/CE
2. The meat is derived from animals, which have been treated în the slaughterhouse before and at the time of slaughter or killing în accordance with the relevant provisions of Order of the Minister of Agriculture, Food and Forests No. 425/2002 transposing Directive 93/119/EC;

Întocmit la ...... data de...........................
Done at........... on ...............................

..................
(semnatura medicului veterinar oficial) *6)
(signature of official veterinarian) *6)

( (Ştampila) *6) )
( (Stamp) *6) )
..................
(numele cu majuscule, calificarile şi titlul) *6)
(name în capital letters, quafifications and title) *6)

----------
*1) Numele tarii de origine.
*1) Name of country of origin.
*2) Sa fie completat numai dacã autorizarea de export cãtre Comunitate este restrictionata la anumite regiuni ale tarii terţe în cauza.
*2) Only to be completed if the authorisation to export to Community is restricted to certain regions of the third country concerned.
*3) Punctul 1 (b) nu este aplicabil pentru Brazilia, Republica Ceha, Israel şi Elvetia.
*3) Point 1 (b) is not applicable for Brazil, the Czech Republic, Israel and Switzedand.
*4) Stergeti referinta care nu e necesarã.
*4) Delete the unnecessary reference.
*5) Stergeti dacã transportul nu este destinat pentru export spre Suedia sau Finlanda.
*5) Delete if the consignment is not intended for export to Sweden or Finland.
*6) Ştampila şi semnatura trebuie sa fie într~o culoare diferita de cea a tipariturii.
*6) Stamp and signature must be în a colour different from that of the printing.


MODELUL B

MODEL B

15. Atestare de sãnãtate
Health attestation

I. Certificare de sãnãtate animala
Animal health certification

Subsemnatul, medic veterinar oficial, certific prin prezenta, în conformitate cu prevederile Normei sanitare veterinare privind condiţiile de sãnãtate animala care reglementeazã comerţul României cu statele membre ale Uniunii Europene şi importul din tari terţe de carne proaspãta de pasare, aprobatã prin <>Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor nr. 391/2002 , publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 739 din 9 octombrie 2002, ce transpune Directiva 91/494/CEE , ca:
I, the undersigned, official veterinarian, hereby certify în accordance with provisions of Sanitary veterinary norm on animal health conditions governing trade between Member States of the European Union and România and import from third countries of fresh poultrymeat, approved by the Order of the Minister of Agriculture, Food and Forests No. 391/2002, published în the Official Journal of România, Part I, No 739 on 9 of October 2002, transposing the Directive 91/494/EEC:

1. ca .................... *1) regiunea ....................... *2) este libera de:
1. that .................. *1) region ......................... *2) is free from:

influenta aviara şi boala de Newcastle, asa cum a fost definitã de Codul Internaţional de Sãnãtate a Animalelor al 0.I.E.;
avian influenza and Newcastle disease, as defined în the Internaţional Animal Health Code of the O.I.E.;

2. Carnea descrisã mai sus este obţinutã din pãsãri care:
2. that the meat described above is obtained from poultry which:

(a) au fost ţinute în teritoriul ......................... *1) regiunea ................... *2), de la ecloziune sau au fost importate ca pui de o zi;
(a) have been held în the territory of ................... *1) region ..................... *2), since hatching or have been imported as day-old chicks;

(b) provin din exploataţii:
(b) come from holdings:

- ce nu au fost puse sub restrictii în legatura cu vreo boala pentru care pasarile sunt susceptibile,
- which have not been placed under animal restrictions în connection with any disease for which poultry is susceptible,

- în jurul cãrora, pe o raza de 10 km nu au existat focare de influenta aviara sau de boala de Newcastie de cel puţin 30 de zile, incluzând, când este necesar teritoriul unei tari invecinate;
- around which, within a radius of 10 Km, including where appropriate the territory of a neighbouring country, there have been no outbreaks of avian influenza or Newcastie disease for at least 30 days;

(c) nu au fost tãiate pentru controlul sau eradicarea bolilor pasarilor în cadrul unui program de sãnãtate animala;
(c) have not been slaughtered în the context of any animal health scheme for the control or eradication of poultry diseases;

(d) în timpul transportului spre abator nu au venit în contact cu pãsãri infectate cu influenta aviara sau cu boala de Newcastle;
(d) during transport to the slaughterhouse, did not come into contact with poultry infected with avian influenza or Newcastle disease;

3. ca efectivul de pãsãri pentru tãiere comercialã de la care provine carnea:
3. that the commercial slaughter poultry flock from which the meat is issued:

(a) nu a fost vaccinat cu vaccinuri preparate dintr-o tulpina de referinta a virusului bolii de Newcastle ce prezintã o patogenitate mai mare decât tulpinile lentogene ale virusului; şi
(a) has not been vaccinated with vaccines prepared from a Newcastle disease virus master seed which shows a higher pathogenicity than lentogenic strains of the virus; and

(b) a fost supus la tãiere, unui test de izolare a virusului pentru boala de Newcastle efectuat într-un laborator oficial, pe baza unei probe randomizate de tampoane cloacale de la cel puţin 60 de pãsãri din fiecare efectiv în cauza, probe în care nu au fost detectate paramixovirusuri aviare cu un indice de patogenitate intracerebrala (ICPI) mai mare de 0,4; şi
(b) has undergone at slaughter, on the basis of a random sample of cloacal swabs of at least 60 birds of each flock concerned, a virus isolation test for Newcastle disease, carried out în an official laboratory, în which no avian paramyxoviruses with an intracerebral pathogenicity index (ICPI) of more than 0,4 have been found; and

(c) nu a fost în contact cu pãsãri care nu îndeplinesc garanţiile menţionate în paragrafele (a) şi (b) în timpul perioadei de 30 de zile ce precede taierea;
(c) has not been în contact during the period of 30 days preceding slaughter with poultry which do not fulfil the guarantees mentioned under (a) and (b);

4. Carnea descrisã mai sus:
4. that the meat described above

(a) provine din abatoare aprobate care, în momentul tãierii, nu sunt sub restrictii, datoritã unei suspiciuni sau confirmãri de influenta aviara sau de boala de Newcastle şi în jurul cãrora pe o raza de 10 Km, nu au existat focare de influenta aviara sau de boala de Newcastle în ultimele 30 de zile;
(a) comes from approved slaughterhouses which, al the time of slaughter, are not under restrictions due to a suspect or confirmed outbreak of avian influenza or Newcastle disease and around which, within a radius of 10 Km, there have been no outbreaks of avian influenza or Newcastle disease for at least 30 days;

(b) nu a fost în contact, în nici un moment al tãierii, transarii, depozitarii sau transportului cu ratite sau cu carne care nu îndeplineşte cerinţele Normei sanitare veterinare aprobatã prin <>Ordinul Ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor nr. 391/2002 , ce transpune Directiva 91/494/CEE :
(b) has not been în contact, at any time of slaughter, cutting, storage or transport with ratites or meat which do not fulfil the requirements of Sanitary veterinary norm approved by the Order of the Minister of Agriculture, Food and Forests No. 391/2002, transposing the Directive 91/494/EEC:

II. Certificare de sãnãtate publica
Public health certification

Subsemnatul, medic veterinar oficial, în conformitate cu prevederile "Normei sanitare veterinare privind problemele de sãnãtate care reglementeazã producerea şi comerţul cu carne proaspãta de pasare", aprobatã prin <>Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor nr. 402 /2002 , publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 71 din 4 februarie 2003, ce transpune Directiva 71/118/CEE certific prin prezenta, ca:
I, the undersigned, official veterinarian, hereby certify în accordance with provisions of "Sanitary veterinary norm on health problems affecting the production and placing on the market of fresh poultrymeat", approved by Order of the Minister of Agriculture, Food and Forests No. 402/2002, published în the Official Journal of România, Part I, No. 71 on 4 of February 2003, transposing Directive 71/118/EEC:

1. carnea descrisã mai sus îndeplineşte cerinţele Capitolului II şi orice condiţii suplimentare ale Normei sanitare veterinare aprobatã prin <>Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor nr. 402 /2002 , ce transpune Directiva 71/118/CEE şi a fost gasita apta pentru consum uman ca urmare a inspecţiei ante şi post-mortem efectuate în conformitate cu norma sanitarã veterinara menţionatã;
1. that the meat described above fulfils the requirements of Chapter II and any additional conditions of Sanitary veterinary norm approved by the Minister of Agriculture, Food and Forests Order No. 402/2002, transposing Directive 71/118/EEC, and has been found fit for human consumption following ante- and post-mortem inspection carried out în application of this Directive;

2. carnea descrisã mai sus a fost/ nu a fost *3) supusã unui proces de rãcire prin imersie;
2. that the meat described above has/has not *3) been subjected to an immersion chilling process;

3. carnea descrisã mai sus a fost marcata în conformitate cu art. 1 alin. (2) al Normei sanitare veterinare privind condiţiile de sãnãtate a animalelor şi modelele de certificate veterinare pentru importul de carne proaspãta de pasare din tari terţe, aprobatã prin Ordinul Preşedintelui Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranta Alimentelor nr......... publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr............ ce preia prevederile Deciziei 94/984/CE
3. that the meat described above has been marked according to Article 1(2) of "Sanitary veterinary norm laying down animal health conditions and veterinary certificates for importation of fresh poultrymeat from third countries, approved by Order of the President of the Naţional Sanitary Veterinary and Food Safety Authority No.......... published în the Official Journal of România No. ............. taking over the provisions of Decision 94/984/CE;

4. carnea descrisã mai sus îndeplineşte cerinţele Deciziei 95/411/CE
4. that the meat described above fulfils the requirements of Decision 95/411/CE *4).

5. carnea provine dintr-o unitate oe implementeaza oontroale cu privire la igiena generalã, în conformitate cu prevederile Ordinului preşedintelui Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranta Alimentelor nr. 91/2005 pentru aprobarea Normei sanitare veterinare ce stabileşte regulile aplicabile controalelor regulate asupra stãrii generale de igiena, efectuate de operatori în unitãţi, în conformitate cu Norma privind condiţiile de sãnãtate pentru producerea şi comercializarea carnii proaspete, aprobatã prin <>Ordinul nr. 401/2002 , şi cu Norma privind problemele de sãnãtate care reglementeazã producerea şi comerţul cu carne proaspãta de pasare, aprobatã prin <>Ordinul nr. 402/2002 , publicat în Monitorui Oficial al României, Partea I, nr. 854 din 22.09.2005, ce preia prevederile Deciziei 2001/471/CE .
5. that the meat comes from an establishment implementing checks on the general hygiene în accordance with the provisions of the Order of the President of Naţional Sanitary Veterinary and Food Safety Authority No. 91/2005 approving the Sanitary veterinary norm laying down rules for the regular checks on the general hygiene carried out by the operators în establishments according to Sanitary veterinary norm on health conditions for the production and marketing of fresh meat, approved by Order No. 401/2002 and Sanitary veterinary norm on health problems affecting the production and placing on the market of fresh poultry meat, approved by Order No. 402/2002, published în the Official Journal of România, Part 1, No. 854 on 22.09.2005, taking over the provisions of Commision Decision 2001/471/CE

III. Atestare privind protecţia animalelor
Attestation on protection of animals

Subsemnatul, medic veterinar oficial certific ca
I, the undersigned, official veterinarian, certify that:

1. Am citit şi am înţeles prevederile <>Ordinului ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor nr. 425/2002 pentru aprobarea Normei sanitare veterinare privind protecţia animalelor în timpul sacrificarii sau uciderii, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea 1 nr. 887 din 09.12.2002, ce transpune Directiva 93/119/CE
1. I have read and understood the provisions of the Order of the Minister of Agriculture, Food and Forests No. 425/2002 approving the Sanitary veterinary norm on the protection of animals at the time of slaughter or killing, published în the Official Journal of România, Part I, No. 887 on 09.12.2002 transposing Directive 93/119/EC;

2. Carnea a provenit de la animale ce au fost tratate în abatoare înainte şi în timpul tãierii sau uciderii, în conformitate cu prevederile <>Ordinului ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor nr. 425/2002 pentru aprobarea Normei sanitare veterinare privind protecţia animalelor în timpul sacrificarii sau uciderii, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I nr. 887 din 09.12.2002, ce transpune Directiva 93/119/CE .
2. The meat is derived from animals, which have been treated în the slaughterhouse before and at the time of slaughter or killing în accordance with the relevant provisions of Order of the Minister of Agriculture, Food and Forests No. 425/2002 approving the Sanitary veterinary norm on the protection of animals at the time of slaughter or killing, published în the Official Journal of România, Part I, No. 887 on 09.12.2002 transposing Directive 93/119/EC.

Întocmit la ....................... data de ................
Done at............................ on .....................

...................
(semnatura medicului veterinar oficial) *5)
(signature of official veterinarian) *5)

( (Ştampila) *5) )
( (Stamp) *5) )
..................
(numele cu majuscule, calificarile şi titlul) *5)
(name în capital letters, quafifications and title) *5)

----------
*1) Numele tarii de origine.
*1) Name of country of origin.
*2) Sa fie completat numai dacã autorizarea de export cãtre Comunitate este restrictionata la anumite regiuni ale tarii terţe în cauza.
*2) Only to be completed if the authorisation to export to the Community is restricted to certain regions of the third country concerned.
*3) Stergeti referinta care nu e necesarã.
*3) Delete the unnecessary reference.
*4) Stergeti dacã transportul nu este destinat pentru export spre Suedia sau Finlanda.
*4) Delete if the consignment is not intended for export to Sweden or Finland.
*5) Ştampila şi semnatura trebuie sa fie într-o culoare diferita de cea a tipariturii.
*5) Stamp and signature must be în a colour different from that of the printing.


ANEXA 3

MARCA DE SÃNÃTATE PENTRU CARNEA PROASPÃTA DE PASARE

1. Marca de sãnãtate la care se referã art. 1 alin. (2) al prezentei norme sanitare veterinare trebuie sa includã:
(a) pentru carnea ambalata în unitãţi individuale sau pentru pachetele mici:
- în partea superioarã codul ISO de referinta al tarii de origine,
- în centru numãrul de aprobare veterinara al abatorului sau, unde este cazul, al unitãţii de transare sau al centrului de reambalare,
literele şi cifrele trebuie sa fie de 0,2 cm înãlţime;
(b) pentru pachetele mari, o marca ovala de cel puţin 6,5 cm latime cu 4,5 cm înãlţime ce conţine numele tarii, codul ISO al acesteia şi numãrul de aprobare veterinara al abatorului, sau, unde este cazul, al unitãţilor de transare sau al centrului de reambalare; literele trebuie sa fie de cel puţin 0,8 cm înãlţime şi cifrele de cel puţin 1 cm înãlţime; marca de sãnãtate poate, în plus, sa includã o indicaţie care sa permitã identificarea medicului veterinar care a efectuat inspecţia de sãnãtate a carnii.
2. Materialul utilizat pentru marcare trebuie sa întruneascã toate cerinţele de igiena, iar informaţiile vor aparea pe acesta într-o forma perfect lizibila.
3. Prevederile punctelor 65, 67 şi 68 ale Capitolului XII din anexa nr. 1 la Norma sanitarã veterinara privind problemele de sãnãtate care reglementeazã producerea şi comerţul cu carne proaspãta de pasare, aprobatã prin <>Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor nr. 402 /2002 , publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 71 din 4 februarie 2003, ce transpune Directiva 71/118/CEE se aplica mutatis mutandis procedurilor pentru marcarea de sãnãtate şi utilizãrii pachetelor mari.


ANEXA 4
la norma sanitarã veterinara

CERTIFICAT DE SÃNÃTATE ANIMALA Sl SÃNÃTATE PUBLICA
PENTRU CARNE PROASPÃTA DE PASARE PENTRU CONSUM UMAN*1)
PARTEA I

ANIMAL AND PUBLIC HEALTH CERTIFICATE FOR FRESH POULTRYMEAT FOR
HUMAN CONSUMPTION*1)
PART 1

Nota pentru importator. Acest certificat este numai pentru scopuri veterinare şi originalul trebuie sa însoţeascã transportul pana când acesta ajunge la postul de inspecţie de frontiera.
Note for the importer. This certificate is only for veterinary purposes and the original has to accompany the consignement until it reaches the border inspection post.


───────────────────────────────────────────────┬────────────────────────────────
1. Expeditor (numele şi adresa completa); 𗈖. Certificat de sãnãtate
Consignor (name and address în full): │ Health certificate
│ Nr. Originalul
│ No. Original:
───────────────────────────────────────────────┼────────────────────────────────
3. Ţara de origine: 𗈘. Destinatar (numele şi adresa
│ completa):
Country of origin: │ Consignee (name and address
│ în full):
3.1. Regiune*2) │
Region*2) │
───────────────────────────────────────────────┼────────────────────────────────
5. Autoritatea Competenta (nivel central): 𗈚. Autoritatea Competenta
│ (nivel local):
Competent Authority (central level) │ Competent Authority
│ (local level)
5.1. Ministerul: │
Ministry: │
5.2. Serviciul: │
Service: │
───────────────────────────────────────────────┼────────────────────────────────
7. Adresa unitãţii 𗈜. Locul de încãrcare:
Address of establishment │ Place of loading:
7.1. Abatorul: │
Slaughterhouse: │
7.2. Unitatea de transare*3) │
Cutting plant*3) │
7.3. Depozitul tigorific*3) │
Cold store*3) │
───────────────────────────────────────────────┼────────────────────────────────
9.1. Mijloace de transport*4) 󧓒.1. Stat Membru de destinaţie:
Means of transport*4) │ Member State of destination:
9.2. Numãrul sigiliului*5) 󧓒.2. Destinaţia finala:
Number of the seal*5) │ Final destination:
───────────────────────────────────────────────┼────────────────────────────────
11. Numãrul(le) de autorizare a(ale) 󧓔.1. Specia de pãsãri:
unitãţii(lor) │ Poultry species:
Approval number(s) of establishment 󧓔.2. Natura pieselor:
11.1. Abatorul: │ Nature of cuts:
Slaughterhouse: │
11.2. Unitatea de transare*3: │
Cutting plant*3): │
11.3. Depozitul frigorific*3): │
Cold store*3): │
───────────────────────────────────────────────┼────────────────────────────────
13.1. Natura materialului de impachetare: 󧓖. Cantitate
Nature of the packaging: │ Quantity
13.2. Detalii de identificare a transportului 󧓖.1. Greutate neta(kg):
Consignement identification details │ Net weight(kg):
󧓖.2. Numãrul de pachete:
│ Number of packages:
───────────────────────────────────────────────┼────────────────────────────────



Nota: Trebuie sa fie furnizat un certificat separat pentru fiecare transport de carne proaspãta de pasare.
Note: A separate certificate must be provided for each consignment of fresh poultry meat.

---------
*1) Carne proaspãta de pasare înseamnã orice pãrţi ale pasarilor domestice, curcani, bibilici, gaste şi rate, care sunt proprii pentru consum uman şi nu au fost supuse vreunui tratament, altul decât tratamentul prin frig, pentru a se asigura conservarea; carnea ambalata în vid sau carnea ambalata într-o atmosfera controlatã trebuie, de asemenea, sa fie însoţitã da un certificat în conformitate cu acest model
*1) Fresh poultrymeat means any parts of domestic fowl, turkeys, guinea fowl, geese and ducks, which are fit for human consumption and which have not undergone any treatment other than cold treatment to ensure its preservation; vacuum-wrapped meat or meat wrapped în a controlled atmosphere must also be accompanied by a certificate according to this model.
*2) Sa fie completat numai dacã autorizarea de export spre Comunitate este restrictionata la anumite regiuni ale tarii terţe în cauza.
*2) Only to be completed if the authorisation to export to the Community is restricted to certain regions of the third country concerned.
*3) Stergeti dacã nu este aplicabil.
*3) Delete if not applicable.
*4) Indicaţi mijloacele de transport şi mãrcile de înregistrare sau numele de înregistrare, dupã caz.
*4) Indicate means of transport and registration marks or registered name as appropriate.
*5) Optional.
*5) Optional.


PARTEA II

PART II

MODELUL A

MODEL A

15. Atestare de sãnãtate
Health attestation

I. Certificare de sãnãtate animala
Animal health certification

Subsemnatul, medic veterinar oficial, certific prin prezenta, în conformitate cu prevederile Directivei 91/494/CEE :
I, the undersigned, official veterinarian, hereby certity în accordance with provisions of Directive 91/494/EEC:

1. ca............................ *1) regiunea............................... *2), este libera de:
1. that.......................... *1) region ................................ *2) is free from:

(a) influenta aviara, asa cum a fost definitã de Codul internaţional de Sãnãtate a Animalelor al O.I.E.;
(a) avian influenza, as defined în the Internaţional Animal Health Code of the O.I.E,;

(b) boala de Newcastle, asa cum a fost definitã de Codul Internaţional de Sãnãtate Animala al O.I.E.*3);
(b) Newcastle disease, as defined în the Internaţional Animal Health Code of the O.I.E.*3);

2. carnea descrisã mai sus este obţinutã din pãsãri care:
2. that the meat described above is obtained from poultry which:

(a) au fost ţinute în teritoriul: .................... *1) regiunea .................. *2), de la ecloziune sau au fost importati ca pui de o zi;
(a) has been held în the territory of ................. *1) region ................... *2), since hatching or has been imported as day-old chicks;

(b) provin din exploataţii
(b) comes from holdings:

- ce nu au fost puse sub restrictii în legatura cu vreo boala pentru care pasarile sunt susceptibile,
- which have not been placed under animal restrictions în connection with any disease for which poultry is susceptible,

- în jurul cãrora, pe o raza de 10 km nu au existat focare de influenta aviara sau de boala de Newcastle de cel puţin 30 de zile, incluzând, când este necesar, teritoriul unei tari invecinate;
- around which. within a radius of 10 Km, including where appropriate the territory of a neighbouring country, there have been no outbreaks of avian influenza or Newcastle disease for at least 30 days;

(c) nu au fost tãiate pentru controlul sau eradicarea bolilor pasarilor în cadrul unui program privind sãnãtatea animala
(c) has not been slaughtered în the context of any animal health scheme for the control or eradication of poultry diseases;

(d) în timpul transportului spre abator nu au venit în contact cu pãsãri infectate cu influenta aviara sau cu boala de Newcastle;
(d) during transport to the slaughterhouse, did not come into contact with poultry infected with avian influenza or Newcastle disease;

3. Carnea descrisã mai sus
3. that the meat described above

(a) provine din abatoare aprobate care, la momentul tãierii, nu sunt sub restrictii, datoritã unei suspiciuni sau a unui focar confirmat de influenta aviara sau de boala de Newcastle şi în jurul cãrora pe o raza de 10 Km, nu au existat focare de influenta aviara sau de boala de Newcastle de cel puţin 30 de zile;
(a) comes from approved slaughterhouses which, at the time of sfaughter, are not under restrictions due to a suspect or confirmed outbreak of avian inffuenza or Newcastle disease and around which, within a radius of 10 Km, there have been no outbreaks of avian inffuenza or Newcastle disease for at least 30 days;

(b) nu a fost în contact, în nici un moment ai tãierii, transarii, depozitarii sau transportului cu ratite sau cu carne ce nu îndeplineşte cerinţele Directivei 91/494/CEE :
(b) has not been în contact, at any time of slaughten cutting, storage or transport with ratites or meat which do not fulfil the requirements of Directive 91/494/EEC:

II. Certificarea de sãnãtate publica
Pubyc health certification

Subsemnatul, medic veterinar oficial, în conformitate cu prevederile Directivei 71/118/CEE certific prin prezenta, ca:
I, the undersigned, official veterinarian, hereby certify în accordance with provisions of Directive 71/118/EEC:

1. carnea descrisã mai sus îndeplineşte cerinţele Capitolului II şi orice condiţii suplimentare ale Directivei 71/118/CEE şi a fost gasita apta pentru consum uman ca urmare a inspecţiei ante şi post-mortem efectuatã în conformitate cu respectiva norma sanitarã veterinara;
1. that the meat described above fulfils the requirements of Chapter II and any additional conditions of Directive 71/118/EEC and has been found fit for human consumption following ante- and post-mortem inspection carried out în application of this Directive;

2. carnea descrisã mai sus a fost/nu a fost *4) supusã unui proces de rãcire prin imersie;
2. that the meat described above has/has not been subjected to an immersion chiliing process;

3. carnea descrisã mai sus a fost marcata în conformitate cu art. 1 alin. (2) al Deciziei 94/984/CE ;
3. that the meat described above has been marked according to Article 1(2) of Decision 94/984/CE;

4. carnea descrisã mai sus îndeplineşte cerinţele Deciziei 95/411/CE *5).
4. that the meat described above fulfils the requirements of Decision 95/411/CE*5).

5. carnea provine dintr-o unitate ce implementeaza controale cu privire la igiena generalã, în conformitate cu prevederile Deciziei 2001/471/CE
5. that the meat comes from an establishment innplementing checks on the general hygiene în accordance with the provisions of Decision 2001/471/CE

III. Atestarea privind protecţia animalelor
Attestation on protection of animals

Subsemnatul, medic veterinar oficial certific ca:
I, the undersigned, official veterinarian. certify that:

1. Am citit şi am înţeles prevederile Directivei 93/119/CE ;
1. I have read and understood the provisions of Directive 93/119/EC;

2. Carnea provine de la animale ce au fost tratate în abatoare înainte şi în timpul tãierii sau uciderii, în conformitate cu prevederile relevante ale Directivei 93/119/CE ;
2. The meat is derived from animals, which have been treated în the slaughterhouse before and at the time of slaughter or killing în accordance with the relevant provisions of Directive 93/119/EC;

Întocmit la ...... data de...........................
Done at........... on ...............................

..................
(semnatura medicului veterinar oficial) *6)
(signature of official veterinarian) *6)

( (Ştampila) *6) )
( (Stamp) *6) )

..................
(numele cu majuscule, calificarile şi titlul) *6)
(name în capital letters, quafifications and title) *6)

----------
*1) Numele tarii de origine.
*1) Name of country of origin.
*2) Sa fie completat numai dacã autorizarea de export cãtre Comunitate este restrictionata la anumite regiuni ale tarii terţe în cauza.
*2) Only to be completed if the authorisation to export to Community is restricted to certain regions of the third country concerned.
*3) Punctul 1 (b) nu este aplicabil pentru Brazilia, Republica Ceha, Israel şi Elvetia.
*3) Point 1 (b) is not applicable for Brazil, the Czech Republic, Israel and Switzedand.
*4) Stergeti referinta care nu e necesarã.
*4) Delete the unnecessary reference.
*5) Stergeti dacã transportul nu este destinat pentru export spre Suedia sau Finlanda.
*5) Delete if the consignment is not intended for export to Sweden or Finland.
*6) Ştampila şi semnatura trebuie sa fie într~o culoare diferita de cea a tipariturii.
*6) Stamp and signature must be în a colour different from that of the printing.


MODELUL B

MODEL B

15. Atestare de sãnãtate
Health attestation

I. Certificare de sãnãtate animala
Animal health certification

Subsemnatul medic veterinar oficial, certific prin prezenta, în conformitate cu prevederile Directivei 91/494/CEE , ca:
I, the undersigned, official veterinarian, hereby certify în accordance with provisions of Directive 91/494/EEC:

1. ca............................ *1) regiunea............................... *2), este libera de:
1. that.......................... *1) region ................................ *2) is free from:

influenta aviara şi boala de Newcastle, asa cum a fost definitã de Codul internaţional de Sãnãtate a Animalelor al O.I.E.;
avian influenza and Newcastle disease, as defined în the Internaţional Animal Health Code of the O.I.E,;

2. Carnea descrisã mai sus este obţinutã din pãsãri care:
2. that the meat described above is obtained from poultry which:

(a) au fost ţinute în teritoriul: .................... *1) regiunea .................. *2), de la ecloziune sau au fost importati ca pui de o zi;
(a) has been held în the territory of ................. *1) region ................... *2), since hatching or has been imported as day-old chicks;

(b) provin din exploataţii
(b) comes from holdings:

- ce nu au fost puse sub restrictii în legatura cu vreo boala pentru care pasarile sunt susceptibile,
- which have not been placed under animal restrictions în connection with any disease for which poultry is susceptible,

- în jurul cãrora, pe o raza de 10 km nu au existat focare de influenta aviara sau de boala de Newcastle de cel puţin 30 de zile, incluzând, când este necesar, teritoriul unei tari invecinate;
- around which. within a radius of 10 Km, including where appropriate the territory of a neighbouring country, there have been no outbreaks of avian influenza or Newcastle disease for at least 30 days;

(c) nu au fost tãiate pentru controlul sau eradicarea bolilor pasarilor în cadrul unui program sãnãtate animala;
(c) has not been slaughtered în the context of any animal health scheme for the control or eradication of poultry diseases;

(d) în timpul transportului spre abator nu au venit în contact cu pãsãri infectate cu influenta aviara sau cu boala de Newcastle;
(d) during transport to the slaughterhouse, did not come into contact with poultry infected with avian influenza or Newcastle disease;

3. ca efectivul de pãsãri pentru tãiere comercialã de la care provine carnea:
3. that the commercial slaughter poultry flock from which the meat is issued:

(a) nu a fost vaccinat cu vaccinuri preparate dintr-o tulpina de referinta a virusului bolii de Newcastle ce prezintã o patogenitate mai mare decât tulpinile lentogene ale virusului; şi
(a) has not been vaccinated with vaccines prepared from a Newcastle disease virus master seed which shows a higher pathogenicity than lentogenic strains of the virus; and

(b) a fost supus la tãiere, unui test de izolare a virusului pentru boala de Newcastle efectuat într-un laborator oficiaf, pe baza unei probe randomizate de tampoane cloacale de la cel puţin 60 de pãsãri din fiecare efectiv în cauza, probe în care nu au fost detectate paramixovirusuri aviare cu un indice de patogenitate intracerebrala (ICPI) mai mare de 0,4; şi
(b) has undergone at slaughter, on the basis of a random sample of cloacal swabs of at least 60 birds of each flock concerned, a virus isolation test for Newcastle disease, carried out în an official laboratory, în which no avian paramyxoviruses with an intracerebral pathogenicity index (ICPI) of more than 0,4 have been found; and

(c) nu a fost în contact cu pãsãri care nu îndeplinesc garanţiile menţionate în paragrafele (a) şi (b) în timpul perioadei de 30 de zile ce precede taierea;
(c) has not been în contact during the period of 30 days preceding slaughter with poultry which do not fulfil the guarantees mentioned under (a) and (b);

4. Carnea descrisã mai sus:
4. that the meat described above

(a) provine din abatoare aprobate care, în momentul tãierii, nu sunt sub restrictii, datoritã unei suspiciuni sau confirmãri de influenta aviara sau de boala de Newcastle şi în jurul cãrora pe o raza de 10 Km, nu au existat focare de influenta aviara sau de boala de Newcastle în ultimele 30 de zile;
(a) comes from approved slaughterhouses which, at the time of slaughter, are not under restrictions due to a suspect or confirmed outbreak of avian inffuenza or Newcastle disease and around which, within a radius of 10 Km, there have been no outbreaks of avian inffuenza or Newcastle disease for al least 30 days;

(b) nu a fost în contact, în nici un moment al tãierii, transarii, depozitarii sau transportului cu ratite sau cu carne care nu îndeplineşte cerinţele Directivei 91/494/CEE :
(b) has not been în contact, at any time of slaughter, cutting, storage or transport with ratites or meat which do not fulfif the requirements of Directive 91/494/EEC:

II. Certificare de sãnãtate publica
Public health certification

Subsemnatul, medic veterinar oficial, în conformitate cu prevederile Directivei 71/118/CEE certific prin prezenta, ca:
I, the undersigned, official veterinarian, hereby certify în accordance with provisions of Directive 71/118/EEC:

1. carnea descrisã mai sus îndeplineşte cerinţele Capitolului II şi orice condiţii suplimentare ale Directivei 71/118/CEE şi a fost gasita apta pentru consum uman ca urmare a inspecţiei ante şi post-mortem efectuate în conformitate cu norma sanitarã veterinara menţionatã;
1. that the meat described above fulfils the requirements of Chapter II and any additional conditions of Directive 71/118/EEC, and has been found fit for human consumption following ante- and post-mortem inspection carried out în application of this Directive;

2. carnea descrisã mai sus a fost/ nu a fost *3) supusã unui proces de rãcire prin imersie;
2. that the meat described above has/has not *3) been subjected to an immersion chilling process;

3. carnea descrisã mai sus a fost marcata în conformitate cu articolul 1(2) al Deciziei 94/984/CE ;
3. that the meat described above has been marked according to Article 1(2) of Decision 94/984/CE;

4. carnea descrisã mai sus îndeplineşte cerinţele Deciziei 95/411/CE ;
4. that the meat described above fulfils the requirements of Decision 95/411/CE *4);

5. carnea provine dintr-o unitate ce implementeaza controale cu privire la igiena generalã, în conformitate cu prevederile Deciziei Comisiei 2001/471/CE ;
5. that the meat comes from an establishment implementing checks on the general hygiene în accordance with the provisions of Commision Decision 2001/471/CE;

III. Atestare privind protecţia animalelor
Attestation on protection of animals

Subsemnatul, medic veterinar oficial certific ca
I, the undersigned, official veterinarian, certify that:

1. Am citit şi am înţeles prevederile Directivei 93/119/CE ;
1. I have read and understood the provisions of Directive 93/119/EC;

2. Carnea a provenit de la animale ce au fost tratate în abatoare înainte şi în timpul tãierii sau uciderii, în conformitate cu prevederile Directivei 93/119/CE .
The meat is derived from animals, which have been treated în the slaughterhouse before and at the time of slaughter or killing în accordance with the relevant provisions of Directive 93/119/EC.

Întocmit la ..................... data de...................
Done at.......................... on .......................

...................
(semnatura medicului veterinar oficial) *5)
(signature of official veterinarian) *5)

( (Ştampila) *5) )
( (Stamp) *5) )
..................
(numele cu majuscule, calificarile şi titlul) *5)
(name în capital letters, quafifications and title) *5)

---------
*1) Numele tarii de origine.
*1) Name of country of origin.
*2 Sa fie completat numai dacã autorizarea de export cãtre Comunitate este restrictionata la anumite regiuni ale tarii terţe în cauza.
*2) Only to be completed if the authorisation to export to the Community is restricted to certain regions of the third country concerned.
*3) Stergeti referinta care nu e necesarã,
*3) Delete the unnecessary reference.
*4) Stergeti dacã transportul nu este destinat pentru export spre Suedia sau Finlanda.
*4) Delete if the consignment is not intended for export to Sweden or Finland.
*5) Ştampila şi semnatura trebuie sa fie într-o culoare diferita de cea a tipariturii.
*5) Stamp and signature must be în a colour different from that of the printing.


ANEXA 5
la norma sanitarã veterinara

MARCA DE SÃNÃTATE PENTRU CARNEA PROASPÃTA DE PASARE

1. Marca de sãnãtate la care se referã art. 1 alin. (2) din norma sanitarã veterinara trebuie sa includã:
a) pentru carnea ambalata în unitãţi individuale sau pentru pachetele mici:
- în partea superioarã, codul ISO de referinta al tarii de origine;
- în centru, numãrul de aprobare veterinara al abatorului sau, unde este cazul, al unitãţii de transare sau al centrului de reambalare;
- literele şi cifrele trebuie sa fie de 0,2 cm înãlţime;
b) pentru pachetele mari, o marca ovala de cel puţin 6,5 cm latime şi 4,5 cm înãlţime, ce conţine numele tarii, codul ISO al acesteia şi numãrul de aprobare veterinara al abatorului sau, unde este cazul, al unitãţilor de transare sau al centrului de reambalare; literele trebuie sa fie de cel puţin 0,8 cm înãlţime şi cifrele de cel puţin 1 cm înãlţime; marca de sãnãtate poate, în plus, sa includã o indicaţie care sa permitã identificarea medicului veterinar care a efectuat inspecţia de sãnãtate a carnii.
2. Materialul utilizat pentru marcare trebuie sa întruneascã toate cerinţele de igiena, iar informaţiile vor aparea pe acesta într-o forma perfect lizibila.
3. Prevederile pct. 65, 67 şi 68 din cap. XII din anexa I la Directiva 71/118/CEE se aplica mutatis mutandis procedurilor pentru marcarea de sãnãtate şi utilizãrii pachetelor mari.

------------

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016