Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   NORMA SANITARA VETERINARA din 15 august 2005  privind protectia animalelor de ferma    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

NORMA SANITARA VETERINARA din 15 august 2005 privind protectia animalelor de ferma

EMITENT: AUTORITATEA NATIONALA SANITARA VETERINARA SI PENTRU SIGURANTA ALIMENTELOR
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 776 din 25 august 2005
NORMA SANITARĂ? VETERINARA din 15 august 2005
privind protecţia animalelor de ferma
EMITENT: AUTORITATEA NATIONALA SANITARÃ VETERINARA ŞI PENTRU SIGURANTA ALIMENTELOR
PUBLICAT ÎN: MONITORUL OFICIAL nr. 776 din 25 august 2005

ART. 1
(1) Prezenta norma sanitarã veterinara stabileşte standardele minime pentru protecţia animalelor crescute sau ţinute în ferma.
(2) Prezenta norma sanitarã veterinara nu se aplica:
a) animalelor care trãiesc în mediul salbatic;
b) animalelor destinate participãrii la competitii, expoziţii, evenimente sau activitãţi culturale sau sportive;
c) animalelor de laborator sau pentru experimente;
d) oricãror animale nevertebrate.
(3) Prezenta norma sanitarã veterinara se aplica fãrã a se aduce atingere altor reguli comunitare specifice şi, în special, directivelor 88/166/CEE, 91/629/CEE şi 91/630/CEE , care vor continua sa se aplice.
ART. 2
Pentru scopurile prezentei norme sanitare veterinare trebuie sa se aplice urmãtoarele definiţii:
a) animal - orice animal (incluzând peşti, reptile sau amfibieni) crescut sau ţinut pentru producţia de alimente, lana, piele ori blana sau pentru alte scopuri de ferma;
b) proprietar sau deţinãtor - orice persoana fizica sau juridicã ori persoane responsabile pentru sau care au în îngrijire animale permanent sau temporar;
c) autoritate competenta - o autoritate competenta în înţelesul art. 2 pct. 6 din Norma sanitarã veterinara privind controalele veterinare şi zootehnice aplicabile comerţului României cu statele membre ale Uniunii Europene cu unele animale vii şi produse de origine animala, aprobatã prin <>Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor nr. 580/2002 , ce transpune în legislaţia nationala Directiva Consiliului 90/425/CEE .
ART. 3
Autoritatea Nationala Sanitarã Veterinara şi pentru Siguranta Alimentelor elaboreazã dispoziţii pentru ca proprietarii sau deţinãtorii sa ia toate mãsurile necesare în vederea asigurãrii bunastarii animalelor aflate în îngrijirea lor şi pentru a se asigura ca acestor animale nu le sunt provocate dureri, suferinţe sau vãtãmãri inutile.
ART. 4
Autoritatea Nationala Sanitarã Veterinara şi pentru Siguranta Alimentelor trebuie sa se asigure ca, în fapt, condiţiile în care animalele (altele decât peşti, reptile sau amfibieni) sunt crescute sau ţinute, având în vedere specia acestora şi gradul de dezvoltare, adaptare şi domesticire, nevoile fiziologice şi etologice ale acestora, în conformitate cu experienta acumulatã şi cunoştinţele ştiinţifice, respecta prevederile stabilite în anexa la prezenta norma sanitarã veterinara.
ART. 5
(1) Autoritatea Nationala Sanitarã Veterinara şi pentru Siguranta Alimentelor şi autoritãţile sanitare veterinare competente judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, efectueazã inspecţii pentru a se verifica conformitatea cu prevederile prezentei norme sanitare veterinare, inspecţii ce pot fi efectuate concomitent cu controalele realizate în alte scopuri.
(2) Începând cu o data ce urmeazã sa fie stabilitã în conformitate cu cerinţele Uniunii Europene, Autoritatea Nationala Sanitarã Veterinara şi pentru Siguranta Alimentelor trebuie sa înainteze Comisiei Europene rapoarte privind inspectiile la care se face referire în alin. (1).
ART. 6
(1) Experţii sanitar-veterinari ai Comisiei Europene pot, în colaborare cu reprezentanţii Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranta Alimentelor, sa verifice dacã în România sunt respectate prevederile prezentei norme sanitare veterinare şi sa efectueze controale la fata locului în teritoriu pentru a se asigura ca acestea sunt efectuate în conformitate cu prezenta norma sanitarã veterinara, în mãsura în care acest lucru este indispensabil pentru evaluarea asigurãrii aplicãrii uniforme a prevederilor prezentei norme sanitare veterinare.
(2) Când se efectueazã un control pe teritoriul României trebuie sa se acorde experţilor Comisiei Europene şi ai statelor membre ale Uniunii Europene toatã asistenta necesarã pentru îndeplinirea obligaţiilor acestora.
(3) Reprezentanţii Comisiei Europene şi ai statelor membre ale Uniunii Europene trebuie sa discute cu Autoritatea Nationala Sanitarã Veterinara şi pentru Siguranta Alimentelor rezultatele acestor controale, înaintea elaborãrii şi difuzãrii raportului final.
(4) Autoritatea Nationala Sanitarã Veterinara şi pentru Siguranta Alimentelor trebuie sa ia orice mãsuri care se pot dovedi necesare pentru a tine seama de rezultatele acestor controale.
(5) Acolo unde este necesar trebuie sa fie adoptate reguli detaliate pentru aplicarea prezentului articol, în conformitate cu cerinţele Uniunii Europene.
ART. 7
(1) Autoritatea Nationala Sanitarã Veterinara şi pentru Siguranta Alimentelor emite şi pune în aplicare acte normative, reglementãri şi prevederi administrative, necesare pentru conformarea cu prezenta norma sanitarã veterinara, pe care le va transmite Comisiei Europene, prin intermediul Ministerului Integrãrii Europene şi al Misiunii României pe lângã Uniunea Europeanã, împreunã cu tabelele de concordanta, în vederea evaluãrii conformitatii transpunerii legislative, şi va stabili mãsurile necesare pentru implementarea corecta şi la timp a prevederilor prezentei norme sanitare veterinare.
(2) Atunci când Autoritatea Nationala Sanitarã Veterinara şi pentru Siguranta Alimentelor acţioneazã potrivit prevederilor alin. (1), trebuie sa facã o referire expresã la prezenta norma sanitarã veterinara. Procedura privind realizarea referirii menţionate rãmâne în responsabilitatea Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranta Alimentelor.
(3) Autoritatea Nationala Sanitarã Veterinara şi pentru Siguranta Alimentelor va lua toate mãsurile necesare şi va sanctiona, potrivit legii, orice încãlcare a prevederilor prezentei norme sanitare veterinare. De asemenea, va facilita întocmirea documentelor necesare pentru sancţionarea incalcarilor legislaţiei sanitare veterinare ce constituie infracţiuni.
(4) Totuşi, dupã data aderãrii României la Uniunea Europeanã, Autoritatea Nationala Sanitarã Veterinara şi pentru Siguranta Alimentelor poate, în conformitate cu regulile generale ale tratatului, sa menţinã sau sa aplice în teritoriul naţional prevederi mai stricte pentru protecţia animalelor de ferma decât cele stabilite de prezenta norma sanitarã veterinara. Autoritatea Nationala Sanitarã Veterinara şi pentru Siguranta Alimentelor trebuie sa informeze Comisia Europeanã despre orice astfel de mãsuri.
(5) Prezenta norma sanitarã veterinara constituie transpunerea oficialã a Directivei Consiliului 98/58/CE , astfel cum a fost amendata ultima data de Regulamentul 806/2003/CE .
ART. 8
Anexa face parte integrantã din prezenta norma sanitarã veterinara.

ANEXA


──────
la norma sanitarã veterinara
────────────────────────────

Personalul
1. Animalele trebuie sa fie ingrijite de personal suficient şi care are competenta profesionalã, cunoştinţele şi aptitudinile corespunzãtoare.
Inspectiile
2. Toate animalele ţinute în sisteme de creştere în care bunãstarea acestora depinde de îngrijirea umanã frecventa trebuie sa fie inspectate cel puţin o data pe zi. Animalele crescute sau ţinute în alte sisteme trebuie sa fie inspectate la intervale de timp suficiente pentru a se evita orice suferinta.
3. Trebuie sa fie disponibile surse de iluminat adecvate (fixe sau mobile) pentru a permite o inspecţie amãnunţitã a animalelor în orice moment.
4. Orice animal care pare bolnav sau rãnit trebuie sa fie îngrijit corespunzãtor fãrã întârziere, iar atunci când animalul nu rãspunde la aceste îngrijiri, trebuie sa se consulte, cat de curând posibil, un medic veterinar. Atunci când este necesar, animalele bolnave sau ranite trebuie sa fie izolate în adaposturi adecvate cu asternut uscat şi confortabil, dupã caz.
Ţinerea evidentelor
5. Proprietarul sau deţinãtorul animalelor trebuie sa pãstreze o evidenta a tuturor tratamentelor medicale efectuate şi a numãrului de animale moarte gãsite la fiecare inspecţie.
Atunci când este necesar ca informaţii echivalente sa fie ţinute pentru alte scopuri, acestea vor satisface, de asemenea, scopurile prezentei norme sanitare veterinare.
6. Aceste evidente trebuie sa fie pãstrate pentru o perioada de cel puţin 3 ani şi trebuie sa fie puse la dispoziţia autoritãţii competente atunci când se efectueazã inspecţie oficialã sau la cerere.
Libertatea de mişcare
7. Libertatea de mişcare a unui animal, având în vedere specia acestuia şi în conformitate cu experienta acumulatã şi cu cunoştinţele ştiinţifice, nu trebuie sa fie îngrãditã de o asemenea maniera încât sa i se cauzeze acestuia suferinţe sau vãtãmãri inutile.
Atunci când un animal este legat sau are miscarile limitate permanent ori cu regularitate, trebuie sa i se asigure spaţiu suficient pentru necesitãţile fiziologice şi etologice, în conformitate cu experienta acumulatã şi cu cunoştinţele ştiinţifice.
Adaposturi şi cazare
8. Materialele utilizate pentru construcţia adaposturilor şi, în special, pentru boxele şi echipamentele cu care animalele pot intra în contact nu trebuie sa fie dãunãtoare pentru animale şi trebuie sa poatã fi curatate şi dezinfectate riguros.
9. Adãposturile şi accesoriile pentru legarea animalelor trebuie sa fie construite şi întreţinute astfel încât sa nu aibã margini ascutite sau proeminente care sa poatã rani animalele.
10. Circulaţia aerului, nivelul de pulberi, temperatura, umiditatea relativã a aerului şi concentratia gazelor trebuie menţinute în limite care sa nu fie dãunãtoare animalelor.
11. Animalele ţinute în adaposturi nu trebuie sa fie menţinute în permanenta în intuneric şi nici sa fie expuse la lumina artificiala fãrã întrerupere pentru un interval de timp corespunzãtor. Atunci când lumina naturala disponibilã este insuficienta pentru a satisface necesitãţile fiziologice şi etologice ale animalelor, trebuie sa fie asigurat iluminatul artificial corespunzãtor.
Animale ce nu sunt ţinute în adaposturi
12. Animalelor care nu sunt ţinute în adaposturi trebuie, dupã caz şi în mãsura posibilitãţilor, sa li se asigure protecţia necesarã impotriva intemperiilor, animalelor de prada şi riscurilor privind sãnãtatea lor.
Echipamente mecanice sau automate
13. Toate echipamentele mecanice sau automate indispensabile pentru sãnãtatea şi bunãstarea animalelor trebuie inspectate cel puţin o data pe zi. Atunci când se descoperã defectiuni, acestea trebuie sa fie remediate imediat sau, dacã acest lucru nu este posibil, trebuie luate mãsuri corespunzãtoare pentru protejarea sãnãtãţii şi bunastarii animalelor.
Atunci când sãnãtatea şi bunãstarea animalelor depind de un sistem de ventilaţie artificiala, trebuie sa fie elaborate prevederi privind un sistem de rezerva corespunzãtor care sa garanteze reînnoirea suficienta a aerului pentru asigurarea sãnãtãţii şi bunastarii animalelor în eventualitatea defectarii sistemului de baza. De asemenea, trebuie sa fie asigurat un sistem de alarma care sa avertizeze în cazul defectarii sistemului de ventilaţie artificiala. Sistemul de alarma trebuie sa fie testat cu regularitate.
Hrana pentru animale, apa şi alte substanţe
14. Animalele trebuie sa primeascã o hrana nutritiva, corespunzãtor vârstei şi speciei acestora, care sa le fie administratã în cantitate suficienta pentru a le menţine într-o stare buna de sãnãtate şi pentru a le satisface necesitãţile nutritive. Nici un animal nu trebuie sa fie hranit sau adapat într-un mod care sa producã suferinţe ori vãtãmãri inutile, iar hrana sau lichidele nu trebuie sa conţinã nici o substanta ce ar putea produce suferinţe sau vãtãmãri inutile.
15. Toate animalele trebuie sa aibã acces la hrana la intervale de timp corespunzãtoare necesitãţilor lor fiziologice.
16. Toate animalele trebuie sa aibã acces la o sursa de apa adecvatã sau sa-şi poatã satisface necesarul de lichide prin alte mijloace.
17. Instalaţiile de furajare şi adapare trebuie sa fie proiectate, construite şi amplasate astfel încât sa fie reduse la minimum riscul de contaminare a hranei şi a apei şi efectele dãunãtoare ale competitiei dintre animale.
18. Cu excepţia substanţelor administrate în scopuri terapeutice, profilactice sau în scopul unui tratament zootehnic astfel cum este definit la art. 1 lit. c) din <>Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor nr. 298/2001 privind interzicerea comercializãrii şi administrãrii unor substanţe cu acţiune thyreostatica şi a celor betgoniste la animalele de ferma, ce transpune în legislaţia nationala Directiva 96/22/CE , animalelor nu trebuie sa li se administreze nici o alta substanta, cu excepţia cazului în care s-a demonstrat, prin studii ştiinţifice de bunastare a animalelor sau în baza experienţei acumulate, ca efectul substanţei respective nu este daunator sãnãtãţii sau bunastarii animalelor.
Mutilari
19. Pana la adoptarea unor prevederi specifice cu privire la mutilari, în conformitate cu cerinţele Uniunii Europene şi fãrã a se aduce atingere Directivei 91/630/CEE , trebuie sa se aplice prevederile naţionale relevante, în conformitate cu regulile generale ale tratatului.
Metode de creştere
20. Nu trebuie sa fie practicate creşterea sau metodele de creştere naturale ori artificiale ce provoacã sau ar putea cauza suferinţe ori vãtãmãri oricãruia dintre animalele implicate.
Prezenta prevedere nu trebuie sa împiedice utilizarea anumitor metode ce pot produce suferinţe sau vãtãmãri minime ori momentane sau care ar putea necesita intervenţii ce nu ar produce afectari de lungã durata, atunci când acestea sunt permise de prevederile naţionale.
21. Nici un animal nu trebuie sa fie ţinut pentru scopuri de ferma, cu excepţia cazului în care este de asteptat în mod rezonabil ca, pe baza genotipului şi fenotipului, poate fi ţinut fãrã efecte nefavorabile asupra sãnãtãţii sau bunastarii lui.
_________
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016