Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   NORMA SANITARA VETERINARA din 15 august 2005  care stabileste standarde minime pentru protectia porcinelor    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

NORMA SANITARA VETERINARA din 15 august 2005 care stabileste standarde minime pentru protectia porcinelor

EMITENT: AUTORITATEA NATIONALA SANITARA VETERINARA SI PENTRU SIGURANTA ALIMENTELOR
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 791 din 31 august 2005
NORMA SANITARĂ? VETERINARA din 15 august 2005
care stabileşte standarde minime pentru protecţia porcinelor
EMITENT: AUTORITATEA NATIONALA SANITARÃ VETERINARA ŞI PENTRU SIGURANTA ALIMENTELOR
PUBLICAT ÎN: MONITORUL OFICIAL nr. 791 din 31 august 2005

ART. 1
Prezenta norma sanitarã veterinara stabileşte standarde minime pentru protecţia porcilor destinaţi creşterii şi ingrasarii.
ART. 2
Pentru scopurile prezentei norme sanitare veterinare trebuie sa se aplice urmãtoarele definiţii:
1. porc - un animal din specia porcine, de orice varsta, ţinut pentru reproducţie sau ingrasare;
2. vier - un porc mascul dupã pubertate, destinat reproductiei;
3. scrofita - o femela din specia porcine, dupã pubertate şi înainte de fatare;
4. scroafa - o femela din specia porcine, dupã prima fatare;
5. scroafa fatata - o femela din specia porcine, între perioada perinatala şi intarcarea purceilor;
6. scroafa în asteptare - o scroafa între intarcarea purceilor şi perioada perinatala;
7. purcel sugar - un porc de la fatare pana la intarcare;
8. purcel intarcat - un porc de la intarcare pana la varsta de 10 sãptãmâni;
9. porc în creştere (tineret porcin) - un porc de la varsta de 10 sãptãmâni pana la tãiere sau monta;
10. autoritate competenta - o autoritate competenta în înţelesul art. 2 pct. 6 din Norma sanitarã veterinara privind controalele veterinare şi zootehnice aplicabile comerţului statelor membre ale Uniunii Europene cu România cu unele animale vii şi produse de origine animala, aprobatã prin <>Ordinul ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor nr. 580/2002 , ce transpune în legislaţia nationala Directiva Consiliului 90/425/CEE .
ART. 3
(1) Toate exploatatiile de porcine trebuie sa corespundã urmãtoarelor cerinţe:
a) suprafata libera de pardoseala disponibilã pentru fiecare purcel intarcat sau purcel în creştere, ţinut în grup, cu excepţia scrofitelor dupã monta şi a scroafelor, trebuie sa fie de cel puţin:
- 0,15 m² pentru purceii cu o greutate medie de pana la 10 kg;
- 0,20 m² pentru porcii cu o greutate medie cuprinsã între 10 şi 20 kg;
- 0,30 m² pentru porcii cu o greutate medie cuprinsã între 20 şi 30 kg;
- 0,40 m² pentru porcii cu o greutate medie cuprinsã între 30 şi 50 kg;
- 0,55 m² pentru porcii cu o greutate medie cuprinsã între 50 şi 85 kg;
- 0,65 m² pentru porcii cu o greutate medie cuprinsã între 85 şi 110 kg;
- 1,00 m² pentru porcii cu o greutate medie mai mare de 110 kg;
b) suprafata libera totalã de pardoseala disponibilã pentru fiecare scrofita dupã monta şi pentru fiecare scroafa, atunci când scrofitele şi/sau scroafele sunt ţinute în grup, trebuie sa fie de cel puţin 1,64 m² şi, respectiv, 2,25 m².
Atunci când aceste animale sunt crescute în grupuri mai mici de 6 indivizi, suprafata libera de pardoseala trebuie sa fie marita cu 10%. Atunci când aceste animale sunt ţinute în grupuri de 40 sau mai mulţi indivizi, suprafata libera de pardoseala poate fi redusã cu 10%.
(2) Suprafata pardoselii trebuie sa corespundã urmãtoarelor cerinţe:
a) pentru scrofite dupã monta şi scroafe gestante: o parte din suprafata prevãzutã la alin. (1) lit. b), egala cu cel puţin 0,95 m² pentru o scrofita şi cel puţin 1,3 m² pentru o scroafa, trebuie sa fie pardoseala continua, solida, din care maximum 15% sa fie rezervate pentru fose de drenaj;
b) atunci când sunt utilizate pardoseli înclinate din ciment, pentru porcii crescuti în grup:
(i) lãţimea maxima a fantelor trebuie sa fie:
- 11 mm pentru scroafe;
- 14 mm pentru purcei intarcati;
- 18 mm pentru tineret porcin;
- 20 mm pentru scrofite dupã monta şi scroafe;
(ii) lãţimea minima a barei de gratar trebuie sa fie:
- 50 mm pentru purcei şi porci intarcati; şi
- 80 mm pentru porci în creştere, scrofite dupã monta şi scroafe.
(3) Construirea sau montarea de instalaţii pentru legarea scroafelor şi scrofitelor este interzisã. De la data de 1 ianuarie 2006, legarea scroafelor şi scrofitelor este interzisã.
(4) a) Scroafele şi scrofitele trebuie sa fie crescute în grupuri, pe parcursul unei perioade începând cu 4 sãptãmâni dupã monta şi pana la o saptamana înainte de data aproximata a fatarii. Boxa în care este ţinut grupul de scroafe trebuie sa aibã laturile mai mari de 2,8 m lungime. Când sunt ţinuţi mai puţin de 6 indivizi într-un grup, boxa respectiva trebuie sa aibã laturile mai mari de 2,4 m lungime.
b) Prin derogare de la prevederile lit. a), scroafele şi scrofitele ţinute în exploataţii cu mai puţin de 10 scroafe pot fi crescute individual, în timpul perioadei menţionate la alin. (1), cu condiţia ca acestea sa se poatã întoarce cu usurinta în boxele proprii.
(5) Fãrã a se aduce atingere prevederilor cuprinse în anexa, scroafele şi scrofitele trebuie sa aibã acces permanent la materiale care se preteaza folosirii ratului în scopul consumarii energiei şi stimulãrii curiozitatii animalului, respectându-se cel puţin cerinţele relevante ale anexei menţionate anterior.
(6) Scroafele şi scrofitele crescute în grupuri trebuie sa fie hranite utilizându-se un sistem ce asigura fiecãrui individ accesul la hrana suficienta, chiar şi în situaţia în care sunt prezenţi concurenţi pentru hrana.
(7) Pentru a-şi satisface foamea şi datoritã nevoii de a mesteca, tuturor scroafelor în asteptare şi scrofitelor trebuie sa li se asigure o cantitate suficienta de hrana de volum sau bogata în fibre, precum şi hrana energizanta.
(8) a) Porcii care trebuie sa fie crescuti în grupuri şi sunt agresivi, au fost atacati de alţi porci sau sunt bolnavi ori rãniţi pot fi ţinuţi temporar în boxe individuale.
b) În acest caz boxa individualã utilizata trebuie sa permitã animalului sa se roteasca cu usurinta şi numai dacã acest lucru nu este în contradictie cu recomandarea medicului veterinar.
(9) Începând cu data de 1 ianuarie 2006, prevederile alin. (1) lit. b), alin. (2), (4), (5) şi alin. (8) lit. b) trebuie sa se aplice tuturor exploataţiilor nou-construite ori reamenajate sau date în folosinta pentru prima data dupã aceasta data, iar începând cu data de 1 ianuarie 2013, aceste prevederi trebuie sa se aplice tuturor exploataţiilor.
(10) Prevederile alin. (4) lit. a) nu trebuie sa se aplice exploataţiilor cu mai puţin de 10 scroafe.
ART. 4
Autoritatea competenta din România trebuie sa se asigure de respectarea condiţiilor pentru creşterea porcilor, prevãzute în anexa.
ART. 5
(1) Prevederile anexei pot fi modificate şi completate aplicându-se cerinţele Uniunii Europene, pentru a se tine cont de progresul ştiinţific.
(2) Autoritatea competenta din România trebuie:
a) sa se asigure ca orice persoana care angajeazã personal în scopul îngrijirii porcinelor i-a asigurat acestuia instruire şi îndrumare asupra prevederilor relevante ale art. 3, precum şi ale anexei;
b) sa asigure cursuri corespunzãtoare de instruire care sa punã accentul în special pe aspecte privind bunãstarea animalelor.
ART. 6
(1) Autoritatea Nationala Sanitarã Veterinara şi pentru Siguranta Alimentelor trebuie sa se asigure ca sunt efectuate inspecţii sub responsabilitatea acesteia, cu scopul de a se verifica dacã prevederile prezentei norme sanitare veterinare şi ale anexei la aceasta sunt aplicate şi respectate. Aceste inspecţii, ce pot fi efectuate şi cu ocazia unor controale realizate în alte scopuri, trebuie sa acopere, în fiecare an, un numãr reprezentativ din punct de vedere statistic de sisteme de creştere diferite, utilizate în România.
(2) De la data aderãrii României la Uniunea Europeanã, la fiecare 2 ani, pana în ultima zi lucrãtoare a lunii aprilie, Autoritatea Nationala Sanitarã Veterinara şi pentru Siguranta Alimentelor trebuie sa informeze Comisia Europeanã cu privire la rezultatele controalelor şi inspectiilor efectuate în ultimii 2 ani anteriori, în conformitate cu prezentul articol, incluzând numãrul inspectiilor efectuate raportat la numãrul de exploataţii din teritoriul naţional.
ART. 7
Animalele importate din tari care nu sunt membre ale Uniunii Europene trebuie, având în vedere cerinţele privind bunãstarea acestora, sa fi fost crescute şi sa fi primit cel puţin o îngrijire echivalenta cu cea garantatã de prezenta norma sanitarã veterinara pentru animalele din România. Aceasta cerinta trebuie sa fie inclusã în certificatul sanitar veterinar emis de autoritatea veterinara competenta din ţara exportatoare în cauza care nu este membra a Uniunii Europene.
ART. 8
(1) a) Experţii veterinari ai Comisiei Europene pot, în cooperare cu reprezentanţii Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranta Alimentelor, sa efectueze inspecţii la fata locului în România, în mãsura în care acest lucru este indispensabil pentru aplicarea uniforma a prevederilor prezentei norme sanitare veterinare. Reprezentanţii Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranta Alimentelor care efectueazã aceste inspecţii trebuie sa implementeze mãsuri speciale de igiena personalã a angajaţilor pentru a exclude orice risc de transmitere de boli.
b) Experţii responsabili pentru aceste inspecţii trebuie sa fie desemnaţi de Comisia Europeanã, la propunerile statelor membre ale Uniunii Europene.
c) Inspectiile trebuie sa fie efectuate în numele Comunitãţii, care suporta cheltuielile ocazionate de vizita experţilor veterinari comunitari.
d) Frecventa şi procedura acestor inspecţii trebuie sa fie stabilite în conformitate cu procedura comunitara.
e) România, ţara pe teritoriul cãreia se efectueazã o astfel de inspecţie, trebuie sa acorde experţilor Comisiei Europene şi ai statelor membre ale Uniunii Europene toatã asistenta necesarã pentru îndeplinirea obligaţiilor acestora.
f) Reprezentanţii Comisiei Europene şi ai statelor membre ale Uniunii Europene trebuie sa informeze Autoritatea Nationala Sanitarã Veterinara şi pentru Siguranta Alimentelor despre rezultatele acestor inspecţii.
g) Autoritatea Nationala Sanitarã Veterinara şi pentru Siguranta Alimentelor trebuie sa ia orice mãsuri care se pot dovedi necesare, pentru a tine seama de rezultatele acestor inspecţii.
h) Dacã Autoritatea Nationala Sanitarã Veterinara şi pentru Siguranta Alimentelor nu ia aceste mãsuri, dupã ce situaţia a fost examinata în cadrul Comitetului Veterinar Permanent, Comisia Europeanã aplica prevederile ce îi dau dreptul sa suspende temporar sau definitiv importul de porcine din exploatatia respectiva.
i) Dacã deficientele nu sunt remediate în termenul prevãzut, Comisia Europeanã poate elimina România de pe lista ţãrilor terţe din care este autorizat oficial importul de porcine. Comisia Europeanã trebuie sa notifice României aceste mãsuri şi motivele aplicãrii acestora.
j) Prevederile generale pentru implementarea prezentului articol, în special în ceea ce priveşte frecventa şi modalitãţile de efectuare a inspectiilor prevãzute la lit. a), trebuie sa fie stabilite în conformitate cu procedura comunitara.
(2) a) Experţii veterinari ai Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranta Alimentelor, ca autoritate competenta a României, în cooperare cu reprezentanţi ai autoritãţii competente din ţara terta vizata, efectueazã inspecţii la fata locului în ţara terta, în mãsura în care acest lucru este indispensabil pentru evaluarea aplicãrii uniforme a prevederilor prezentei norme sanitare veterinare.
b) Experţii responsabili pentru aceste inspecţii trebuie sa fie numiţi prin ordin al preşedintelui Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranta Alimentelor, la propunerile directorilor generali din structura acesteia.
c) Inspectiile trebuie sa fie efectuate în numele Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranta Alimentelor, iar cheltuielile ocazionate de vizita experţilor veterinari romani vor fi suportate de aceasta.
d) Frecventa şi procedura acestor inspecţii trebuie sa fie stabilite în conformitate cu procedura nationala emisã de Autoritatea Nationala Sanitarã Veterinara şi pentru Siguranta Alimentelor.
e) Ţara terta vizata, pe teritoriul cãreia se efectueazã o astfel de inspecţie, trebuie sa acorde experţilor Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranta Alimentelor toatã asistenta necesarã în îndeplinirea obligaţiilor acestora.
f) Reprezentanţii Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranta Alimentelor trebuie sa informeze autoritatea competenta a tarii terţe vizate despre rezultatele acestor inspecţii.
g) Autoritatea competenta a tarii terţe vizate trebuie sa ia orice mãsuri care se dovedesc necesare, pentru a tine seama de rezultatele acestor inspecţii.
h) Dacã autoritatea competenta a tarii terţe vizate nu ia aceste mãsuri, Autoritatea Nationala Sanitarã Veterinara şi pentru Siguranta Alimentelor pune în aplicare prevederile ce îi dau dreptul sa suspende temporar sau definitiv importul de porcine din exploatatia respectiva.
i) Dacã deficientele nu sunt inlaturate în termenul prevãzut, Autoritatea Nationala Sanitarã Veterinara şi pentru Siguranta Alimentelor poate elimina acea ţara terta de pe lista ţãrilor terţe de unde este autorizat oficial importul de porcine în România. Autoritatea Nationala Sanitarã Veterinara şi pentru Siguranta Alimentelor trebuie sa notifice autoritãţii competente a acelei tari terţe mãsurile respective şi motivele aplicãrii acestora.
j) Prevederile generale pentru implementarea prezentului articol, în special în ceea ce priveşte frecventa şi modalitãţile de efectuare a inspectiilor la care se referã lit. a), trebuie sa fie stabilite în conformitate cu procedura nationala.
(3) Autoritatea Nationala Sanitarã Veterinara şi pentru Siguranta Alimentelor va adopta reguli generale pentru aplicarea prezentului articol, în conformitate cu cerinţele Uniunii Europene.
ART. 9
(1) Autoritatea Nationala Sanitarã Veterinara şi pentru Siguranta Alimentelor pune în aplicare acte normative, reglementãri şi prevederi administrative necesare pentru conformarea cu prezenta norma sanitarã veterinara, pe care le va transmite Comisiei Europene, prin intermediul Ministerului Integrãrii Europene şi al Misiunii României pe lângã Uniunea Europeanã, împreunã cu tabelele de concordanta, în vederea evaluãrii conformitatii transpunerii legislative, şi va stabili mãsurile necesare pentru implementarea corecta şi la timp a prevederilor prezentei norme sanitare veterinare.
(2) Atunci când Autoritatea Nationala Sanitarã Veterinara şi pentru Siguranta Alimentelor acţioneazã potrivit prevederilor alin. (1), trebuie sa facã o referire expresã la prezenta norma sanitarã veterinara. Procedura privind realizarea referirii menţionate rãmâne în responsabilitatea Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranta Alimentelor.
(3) Autoritatea Nationala Sanitarã Veterinara şi pentru Siguranta Alimentelor va lua mãsurile necesare şi va sanctiona, potrivit legii, orice încãlcare a prevederilor prezentei norme sanitare veterinare, iar în caz de infracţiuni sesizeazã organele de cercetare penalã.
(4) Prezenta norma sanitarã veterinara constituie transpunerea oficialã a Directivei Consiliului 91/630/CEE , astfel cum a fost amendata ultima data prin Regulamentul 806/2003/CE .
ART. 10
Anexa face parte integrantã din prezenta norma sanitarã veterinara.


ANEXA


──────
la norma sanitarã veterinara
─────────────────────────────

CAP. I
Condiţii generale

În completare la prevederile anexei la Directiva Consiliului 98/58/CE , trebuie sa se aplice urmãtoarele cerinţe:
1. În partea de clãdire în care porcii sunt ţinuţi permanent trebuie evitate nivelurile de zgomot de peste 85dBA. Trebuie evitat zgomotul constant sau brusc.
2. Porcii trebuie ţinuţi în condiţii de iluminat cu o intensitate de cel puţin 40 lucsi, pentru o perioada de minimum 8 ore pe zi.
3. Adãposturile pentru cazarea porcilor trebuie proiectate astfel încât sa permitã animalelor:
a) sa aibã acces la o zona de odihna confortabila din punct de vedere fizic şi termic, drenata şi curatata corespunzãtor şi care sa permitã tuturor animalelor sa se odihneasca în acelaşi timp;
b) sa se odihneasca şi sa se ridice normal;
c) sa vada alţi porci. În saptamana dinainte de data aproximata a fatarii şi în timpul fatarii, scroafele şi scrofitele pot fi ţinute în afarã razei vizuale a celorlalte porcine.
4. Fãrã a se lua în consideraţie prevederile art. 3 alin. (5) din prezenta norma sanitarã veterinara, porcii trebuie sa aibã acces permanent la o cantitate suficienta de material, cum ar fi paie, fan, lemn, rumegus, compost de ciuperci, turba sau un amestec din acestea, care sa nu compromita sãnãtatea animalelor şi sa le permitã acestora activitãţi care se preteaza folosirii ratului în scopul consumarii energiei şi stimulãrii curiozitatii animalului.
5. Pardoseala trebuie sa fie neteda, dar nealunecoasa, pentru a se preveni ranirea porcilor, şi astfel proiectata, construitã şi menţinutã încât sa nu cauzeze raniri sau suferinţe porcilor. Pardoseala trebuie sa fie adecvatã pentru mãrimea şi greutatea porcilor şi, dacã nu este asigurat asternut, sa formeze o suprafata rigida, plana şi stabilã.
6. Toţi porcii trebuie sa fie hraniti cel puţin o data pe zi. Atunci când sunt hraniti în grupuri şi nu ad libitum (la discretie) sau printr-un sistem automat de hranire individualã a animalelor, fiecare porc trebuie sa aibã acces la hrana în acelaşi timp cu celelalte animale din grup.
7. Toţi purceii în varsta de peste doua sãptãmâni trebuie sa aibã acces permanent la o cantitate suficienta de apa proaspãta.
8. Toate procedurile care constituie o intervenţie efectuatã pentru alte scopuri decât de terapie sau de diagnostic ori pentru identificarea porcilor în conformitate cu legislaţia în domeniu şi care determina afectarea sau pierderea sensibilitãţii unei pãrţi a corpului ori alterarea structurii osoase sunt interzise, cu urmãtoarele excepţii:
a) o reducere uniforma a coltilor purceilor prin pilire sau tãiere, efectuatã nu mai târziu de varsta de 7 zile şi lãsând o suprafata intactã şi neteda. Coltii vierilor pot fi redusi în lungime, atunci când este necesar, pentru a se preveni ranirea altor animale sau din motive de siguranta;
b) taierea unei pãrţi a cozii;
c) castrarea porcilor masculi prin alte mijloace decât prin desirarea tesuturilor;
d) utilizarea inelului nazal numai atunci când animalele sunt ţinute în sisteme de creştere în aer liber şi în conformitate cu legislaţia nationala.
Taierea cozilor şi reducerea coltilor nu trebuie sa fie efectuate ca un procedeu de rutina, ci numai atunci când exista o dovada clara ca au apãrut leziuni ale mameloanelor scroafelor sau ale urechilor şi cozilor la ceilalţi purcei. Înainte de efectuarea acestor proceduri trebuie sa fie luate şi alte mãsuri pentru a se preveni muscarea cozii şi alte vicii, luându-se în considerare mediul şi densitatea loturilor. Din acest motiv, trebuie schimbate condiţiile de mediu şi sistemele de management inadecvate.
Oricare dintre procedurile descrise anterior trebuie efectuate numai de cãtre un medic veterinar sau de o persoana instruita, asa cum este prevãzut la art. 5 din norma sanitarã veterinara, cu experienta în efectuarea tehnicilor în mod practic, cu mijloace corespunzãtoare şi în condiţii igienice.
Dacã se practica castrarea sau taierea cozilor dupã varsta de 7 zile, aceasta trebuie efectuatã numai sub anestezie şi analgezie prelungitã şi numai de cãtre un medic veterinar.

CAP. II
Dispoziţii specifice pentru diferite categorii de porcine

A. VIERI
Boxele pentru vieri trebuie construite şi situate în asa fel încât sa permitã acestora sa se roteasca, sa se miroasa, sa se auda şi sa se vada între ei. Mãrimea zonei libere disponibile pentru un vier adult trebuie sa fie de cel puţin 6 m². Atunci când boxa este folositã şi pentru monta naturala, suprafata pardoselii disponibilã pentru un vier adult trebuie sa fie de cel puţin 10 m², iar boxa nu trebuie sa prezinte nici un obstacol.
Începând cu data aderãrii României la Uniunea Europeanã, aceasta prevedere trebuie sa se aplice tuturor exploataţiilor.

B. SCROAFE ŞI SCROFITE
1. Trebuie sa fie luate mãsuri pentru a se reduce pe cat posibil agresiunea în grup.
2. Dacã este necesar, scrofitele şi scroafele gestante trebuie sa fie tratate pentru paraziti interni şi externi, iar când sunt transferate în maternitate, acestea trebuie spalate pe tot corpul.
3. În saptamana dinainte de data preconizata a fatarii, scroafelor şi scrofitelor trebuie sa li se repartizeze material adecvat pentru culcus, în cantitate suficienta, cu excepţia cazului în care, din punct de vedere tehnic, nu este fezabil pentru sistemul de evacuare a purinei utilizate în unitate.
4. În spatele scroafelor şi scrofitelor trebuie sa fie asigurata o zona libera, disponibilã, pentru a facilita fatarea naturala sau asistatã.
5. Atunci când scroafele sunt ţinute libere în boxele de fatare, trebuie sa se asigure mijloace de protecţie a purceilor, cum ar fi bare despartitoare pentru fatare.

C. PURCEI
1. O parte din suprafata totalã a pardoselii, suficienta pentru a permite animalelor sa se odihneasca împreunã în acelaşi timp, trebuie sa fie solida sau acoperitã cu un strat izolator ori cu un asternut din paie sau din orice alt material adecvat.
2. Când se foloseşte o boxa de fatare, purceii trebuie sa aibã suficient spaţiu pentru a putea fi alaptati fãrã dificultate.
3. Purceii nu trebuie sa fie intarcati la mai puţin de 28 de zile, cu excepţia cazului în care bunãstarea sau sãnãtatea femelei ori a purceilor ar fi afectatã în mod nefavorabil.
Purceii pot fi intarcati cu pana la 7 zile mai devreme, dacã aceştia sunt mutati în adaposturi speciale care sunt depopulate, curatate şi dezinfectate temeinic înainte de introducerea unui nou grup şi care sunt separate de adãposturile în care sunt ţinute scroafele, pentru a se diminua pe cat posibil transmiterea de boli de la scroafe la purcei.

D. PURCEI INTARCATI ŞI TINERET PORCIN
1. Atunci când porcii sunt ţinuţi în grupuri, trebuie luate mãsuri pentru a se preveni luptele ce depãşesc comportamentul normal.
2. Aceştia trebuie ţinuţi în grupuri uniforme, cu evitarea amestecarii purceilor provenind de la scroafe diferite. Dacã purceii care nu sunt familiarizati unul cu altul trebuie sa fie amestecati, acest lucru trebuie sa se facã la o varsta cat mai frageda, de preferat înainte sau cu pana la o saptamana dupã intarcare. Când porcii sunt amestecati, trebuie sa li se asigure posibilitatea de a se feri şi de a se ascunde unii de alţii.
3. Atunci când apar semne de lupta violenta, cauzele trebuie sa fie cercetate imediat şi trebuie luate mãsuri corespunzãtoare, cum ar fi asigurarea de cantitãţi mari de paie, dacã este posibil, sau alte materiale de interes pentru aceştia. Animalele expuse riscului de a fi agresate sau cele mai agresive trebuie ţinute separat de grup.
4. Utilizarea de medicamente tranchilizante cu scopul de a se facilita amestecarea trebuie limitatã la condiţii excepţionale şi numai dupã consultarea unui medic veterinar.
__________
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016