Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   NORMA PENTRU SIGURANTA ALIMENTELOR din 21 februarie 2006  care stabileste procedurile privind importul si exportul de produse alimentare de origine nonanimala supuse supravegherii si controlului privind siguranta alimentelor    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

NORMA PENTRU SIGURANTA ALIMENTELOR din 21 februarie 2006 care stabileste procedurile privind importul si exportul de produse alimentare de origine nonanimala supuse supravegherii si controlului privind siguranta alimentelor

EMITENT: AUTORITATEA NATIONALA SANITARA VETERINARA SI PENTRU SIGURANTA ALIMENTELOR
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 204 din 6 martie 2006

TITLUL I
Definiţii

ART. 1
În scopul prezentei norme pentru siguranţa alimentelor, urmãtorii termeni se definesc astfel:
a) produse alimentare de origine nonanimalã - vegetale şi produse vegetale: legume (inclusiv cartofi şi sfeclã de zahãr), fructe proaspete sau conservate, seminţe de leguminoase, oleaginoase, seminţe pentru bãuturi şi dulciuri, cereale boabe, produse din cereale, condimente, alimente procesate, altele decât cele de origine animalã, grãsimile şi uleiurile de origine vegetalã, bãuturile alcoolice şi nealcoolice, guma de mestecat şi orice altã substanţã, inclusiv apa, încorporate intenţionat în alimente în timpul producerii, pregãtirii sau tratãrii acestora;
b) certificat de sãnãtate - documentul emis de o autoritate competentã din ţara exportatoare a produsului importat, care atestã cã produsul alimentar de origine non-animalã este conform prevederilor legislaţiei specifice în vigoare din ţara de destinaţie;
c) post de inspecţie la frontierã - postul organizat în orice aeroport, port, punct feroviar sau rutier, deschis traficului internaţional, aprobat de autoritatea sanitarã veterinarã şi pentru siguranţa alimentelor centralã, în care se efectueazã inspecţii şi controale asupra produselor de origine nonanimalã;
d) inspectorul Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor - inspectorul Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor cu atribuţii de control conform fişei postului, astfel cum este prevãzut în <>Hotãrârea Guvernului nr. 130/2006 privind organizarea şi funcţionarea Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor şi a unitãţilor din subordinea acesteia, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 90 din 31 ianuarie 2006;
e) controlul documentelor - examinarea de cãtre inspectorul Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor a certificatelor de sãnãtate, precum şi a altor documente ce însoţesc un transport;
f) controlul identitãţii - controlul conformitãţii transportului cu informaţiile din documentele însoţitoare, efectuat de inspectorul Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, pentru a se asigura cã documentele însoţitoare corespund cu marfa transportatã;
g) control fizic - controlul efectuat de inspectorul Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor asupra produselor de origine nonanimalã, care poate include prelevarea de probe în vederea efectuãrii testelor de laborator;
h) condiţii de import - cerinţele privind siguranţa alimentelor, stabilite prin actele normative în vigoare, pentru produsele de origine nonanimalã supuse supravegherii şi controlului privind siguranţa alimentelor, ce urmeazã a fi importate în România;
i) condiţii speciale la importul de produse de origine non-animalã - cerinţele privind siguranţa alimentelor, stabilite de legislaţia naţionalã în vigoare pentru anumite produse de origine nonanimalã, supuse supravegherii şi controlului privind siguranţa alimentelor, ce urmeazã a fi importate în România;
j) transport de produse importate - cantitatea de produse de origine nonanimalã din aceeaşi categorie, acoperite de acelaşi document, încãrcatã în acelaşi mijloc de transport, cu aceeaşi origine;
k) mijloc de transport - acele pãrţi ale autovehiculelor rutiere, vehiculelor pe şinã şi avioanelor, precum şi calele vaselor, destinate transporturilor de bunuri, şi containerele pentru transportul aerian, terestru sau naval.

TITLUL II
Dispoziţii generale

ART. 2
(1) Autoritatea Naţionalã Sanitarã Veterinarã şi pentru Siguranţa Alimentelor stabileşte condiţiile pentru siguranţa alimentelor în care se pot derula operaţiunile de import şi export pentru produsele alimentare de origine nonanimalã prevãzute în anexa nr. 1.
(2) Importul şi exportul de produse alimentare de origine nonanimalã, ce sunt supuse supravegherii şi controlului pentru siguranţa alimentelor, se efectueazã numai în condiţiile stabilite de Autoritatea Naţionalã Sanitarã Veterinarã şi pentru Siguranţa Alimentelor.
(3) Transporturile de produse alimentare de origine nonanimalã ce sunt supuse supravegherii şi controlului pentru siguranţa alimentelor sunt acceptate la import şi export numai dacã sunt respectate cerinţele prezentei norme pentru siguranţa alimentelor şi dacã îndeplinesc cerinţele prevãzute de reglementãrile naţionale şi internaţionale în vigoare.
(4) Importul de produse alimentare de origine nonanimalã ce sunt supuse supravegherii şi controlului privind siguranţa alimentelor se efectueazã prin posturile de inspecţie la frontierã aprobate de Autoritatea Naţionalã Sanitarã Veterinarã şi pentru Siguranţa Alimentelor, prin decizie a inspectorului Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor de la respectivele posturi de inspecţie la frontierã, în conformitate cu prevederile prezentei norme pentru siguranţa alimentelor.

TITLUL III
Obligaţiile agenţilor economici pentru derularea operaţiunilor de import al produselor de origine nonanimalã, ce sunt supuse supravegherii şi controlului privind siguranţa alimentelor

ART. 3
(1) Pentru efectuarea operaţiunilor de import de produse alimentare de origine nonanimalã, importatorul/împuternicitul legal are obligaţia sã completeze pe propria rãspundere, pentru fiecare transport, partea A a Documentului de intrare a produselor alimentare de origine nonanimalã, în conformitate cu anexa nr. 2.
(2) Fiecare transport de produse importate trebuie sã fie însoţit pânã la destinaţie de o copie a Documentului de intrare a produselor alimentare de origine nonanimalã, completat conform anexei nr. 2, cu menţiunea "Conform cu originalul", semnatã şi parafatã de inspectorul Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor din punctele de inspecţie la frontiera de intrare; copia trebuie sã fie prezentatã de cãtre importator/ deţinãtorul depozitului de destinaţie, ori de câte ori i se solicitã.
(3) Importatorul are obligaţia de a prezenta inspectorului Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor din postul de inspecţie la frontierã dovada achitãrii tarifului stabilit pentru controlul fiecãrui transport de produse alimentare de origine nonanimalã importate.
(4) În cazul în care produsele importate sunt prevãzute în Programul anual de supraveghere şi control în domeniul siguranţei alimentelor, punerea pe piaţã a acestora se va realiza doar dupã ce deţinãtorul mãrfii face dovada expertizei contaminanţilor, reziduurilor de pesticide, a condiţiilor microbiologice pentru produsele importate şi a conformitãţii acestora cu prevederile legislaţiei în vigoare.
ART. 4
(1) În cazul produselor alimentare de origine nonanimalã pentru care se impun condiţii speciale la import, în conformitate cu legislaţia în vigoare, importatorii, persoane fizice sau juridice, au urmãtoarele obligaţii:
a) sã prezinte inspectorilor Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor din punctele de inspecţie la frontiera de intrare documentele solicitate, respectiv certificatul de sãnãtate şi raportul însoţitor cuprinzând rezultatele prelevãrilor oficiale de probe şi ale analizelor pentru determinarea nivelului de contaminare, în conformitate cu legislaţia în vigoare;
b) sã completeze partea A a Documentului de intrare a produselor alimentare de origine nonanimalã, în conformitate cu modelul prevãzut în anexa nr. 2;
c) sã se asigure cã transportul de produse importate este însoţit de documentul de intrare eliberat în original, conform modelului prevãzut în anexa nr. 2, şi de certificatul de sãnãtate şi documentele însoţitoare în copii cu menţiunea "Conform cu originalul", semnate şi parafate de inspectorul Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor din punctele de inspecţie la frontiera de intrare;
d) sã prezinte originalul Documentului de intrare a produselor alimentare de origine nonanimalã autoritãţii vamale prin împuternicitul legal;
e) sã prezinte dovada achitãrii tarifelor stabilite pentru controlul fiecãrui transport de produse alimentare de origine nonanimalã importate, în conformitate cu legislaţia în vigoare.
(2) La sosirea mãrfii în depozitul de destinaţie înscris în Documentul de intrare a produselor alimentare de origine nonanimalã, importatorii/deţinãtorii de depozite de destinaţie trebuie:
a) sã prezinte, la sosirea transportului la locul de destinaţie, inspectorului din cadrul compartimentului/ serviciului pentru siguranţa alimentelor al direcţiilor judeţene sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor şi a municipiului Bucureşti, în a cãror razã se aflã locul de destinaţie, documentele însoţitoare, respectiv certificatul de sãnãtate, raportul însoţitor cuprinzând rezultatele prelevãrilor oficiale de probe şi ale analizelor pentru determinarea nivelului de contaminare şi documentul prevãzut în anexa nr. 2;
b) sã permitã inspectorului din cadrul compartimentului/ serviciului pentru siguranţa alimentelor al direcţiilor sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene şi a municipiului Bucureşti, în a cãror razã se aflã locul de destinaţie, accesul pentru realizarea prelevãrii de probe;
c) sã pãstreze contraprobele;
d) sã respecte orice alte obligaţii stabilite în conformitate cu legislaţia în vigoare, inclusiv cele legate de plata cheltuielilor pentru analizele de laborator.

TITLUL IV
Obligaţiile ce revin agenţilor economici pentru derularea operaţiunilor de export al produselor alimentare de origine nonanimalã, ce sunt supuse supravegherii şi controlului privind siguranţa alimentelor

ART. 5
Pentru efectuarea operaţiunilor de export al produselor alimentare de origine nonanimalã, exportatorii, persoane fizice sau juridice, au obligaţia sã se informeze asupra condiţiilor privind siguranţa alimentelor, pe care le solicitã autoritãţile din ţara de destinaţie.
ART. 6
În cazul în care autoritãţile din ţara de destinaţie solicitã un certificat care sã ateste cã produsul ce urmeazã sã fie exportat respectã condiţiile impuse privind siguranţa alimentelor, exportatorul are obligaţia sã prezinte inspectorilor Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor din cadrul compartimentului/serviciului privind siguranţa alimentelor al direcţiilor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene şi a municipiului Bucureşti, în a cãror razã sunt situaţi, modelul de certificat solicitat de ţara de destinaţie, precum şi rezultatele analizelor efectuate şi solicitate de ţara de destinaţie.

Atribuţiile şi responsabilitãţile inspectorilor direcţiilor sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene şi a municipiului Bucureşti şi ale inspectorilor Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor din punctele de inspecţie la frontierã, privind importul şi exportul produselor alimentare de origine nonanimalã, ce sunt supuse supravegherii şi controlului privind siguranţa alimentelor

SECŢIUNEA 1
Pentru import

1. Atribuţiile şi responsabilitãţile inspectorilor din punctele de inspecţie la frontierã

ART. 7
(1) Inspectorii Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor din punctele de inspecţie la frontierã prin care se deruleazã operaţiunea de import a produselor alimentare de origine nonanimalã au obligaţia de a solicita la fiecare transport importatorului completarea pãrţii A a Documentului de intrare a produselor alimentare de origine nonanimalã, în conformitate cu anexa nr. 2, precum şi dovada achitãrii tarifului stabilit pentru controlul produselor importate, în conformitate cu legislaţia în vigoare.
(2) Dupã primirea documentelor prevãzute la alin. (1), inspectorii Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor din punctele de inspecţie la frontierã au urmãtoarele atribuţii:
a) completeazã partea B a Documentului de intrare a produselor alimentare de origine nonanimalã, în conformitate cu anexa nr. 2, care, împreunã cu partea A a documentului, va fi notificatã serviciului/compartimentului pentru siguranţa alimentelor din cadrul direcţiilor sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene şi a municipiului Bucureşti de la locul de destinaţie. În cazul produselor importate care au destinaţii diferite se va întocmi un document de intrare separat pentru fiecare destinaţie;
b) elibereazã importatorului/reprezentantului acestuia documentul prezentat în anexa nr. 2, completat corespunzãtor; originalul documentului prevãzut la anexa nr. 2 se pãstreazã la punctul de inspecţie la frontierã;
c) înregistreazã şi îndosariazã importurile de produse alimentare de origine nonanimalã, pentru fiecare transport;
d) notificã, prin transmiterea Documentului de intrare a produselor alimentare de origine nonanimalã, completat în conformitate cu anexa nr. 2, cãtre serviciul/compartimentul pentru siguranţa alimentelor din cadrul direcţiilor sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene şi a municipiului Bucureşti de la locul de destinaţie.
(3) În cazul transporturilor mai mari de 100 tone, inspectorii Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor din punctele de inspecţie la frontierã informeazã sosirea transportului şi solicitã deplasarea directorului executiv pentru siguranţa alimentelor din cadrul direcţiei sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene şi a municipiului Bucureşti pe a cãrei razã se aflã punctul de inspecţie la frontierã de intrare a produsului sau a înlocuitorului legal al acestuia, pentru a-şi da avizul la importul acestor produse de origine nonanimalã.
ART. 8
(1) În cazul în care se deruleazã operaţiuni de import în condiţii speciale al anumitor produse de origine nonanimalã, supuse supravegherii şi controlului privind siguranţa alimentelor, inspectorii Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor din punctele de inspecţie la frontierã au obligaţia sã verifice urmãtoarele:
a) certificatul de sãnãtate, eliberat de un reprezentant al instituţiei abilitate din ţara exportatoare, în original, obligatoriu în limba românã şi într-o altã limbã de circulaţie internaţionalã;
b) raportul însoţitor, cuprinzând rezultatele prelevãrilor oficiale de probe şi ale analizelor pentru determinarea nivelului de contaminare;
c) conformitatea ştampilelor aplicate cu cele de pe certificatele oficiale care identificã ţara şi firma exportatoare;
d) sigiliile mijloacelor de transport;
e) conformitatea datelor înscrise în documentele însoţitoare cu produsul importat;
f) dovada achitãrii tarifului stabilit conform legislaţiei specifice.
(2) Certificatul de sãnãtate şi documentele însoţitoare în original se vor reţine la frontierã, iar copiile acestora cu menţiunea "Conform cu originalul", semnate şi parafate de inspectorii Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor din punctele de inspecţie la frontierã, vor însoţi transportul pânã la destinaţie.
(3) Dacã inspectorii Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor din punctele de inspecţie la frontierã constatã neconformitãţi în urma controlului efectuat, interzic intrarea în ţarã a transporturilor respective.
(4) Transporturile respinse sunt notificate Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, conform anexei nr. 3.
(5) În cazul în care toate condiţiile de intrare în ţarã sunt îndeplinite, inspectorii Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor din punctele de inspecţie la frontierã completeazã partea B a Documentului de intrare a produselor alimentare de origine nonanimalã, în conformitate cu anexa nr. 2, care, împreunã cu partea A a documentului, va fi notificatã serviciului/compartimentului pentru siguranţa alimentelor din cadrul direcţiilor sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene şi a municipiului Bucureşti de la locul de depozitare a produselor importate.

2. Atribuţiile şi responsabilitãţile inspectorilor de la nivelul direcţiilor sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene şi a municipiului Bucureşti

ART. 9
(1) Inspectorii direcţiilor sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene şi a municipiului Bucureşti au obligaţia de a pãstra copiile documentelor de intrare a produselor alimentare de origine nonanimalã, de a înregistra şi de a îndosaria documentele primite cu privire la importurile de produse alimentare de origine nonanimalã.
(2) În cazul în care produsele alimentare de origine nonanimalã importate sunt modificate genetic, inspectorii direcţiilor sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene şi a municipiului Bucureşti au obligaţia înregistrãrii şi urmãririi separat a importatorilor de astfel de produse.
(3) În cazul în care produsele importate sunt prevãzute în Programul anual de supraveghere şi control în domeniul siguranţei alimentelor, inspectorii serviciului/compartimentului pentru siguranţa alimentelor din cadrul direcţiilor sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene şi a municipiului Bucureşti de la locul de depozitare a produselor importate solicitã deţinãtorului mãrfii sã facã dovada expertizei contaminanţilor, reziduurilor de pesticide, a condiţiilor microbiologice, a contaminãrii radioactive pentru produsele importate şi verificã conformitatea acestora cu prevederile legislaţiei în vigoare.
(4) În funcţie de conformitatea rezultatelor analizelor, inspectorii de la nivelul direcţiilor sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene şi a municipiului Bucureşti aprobã sau resping punerea pe piaţã a produselor importate, astfel încât produsele sã nu prezinte risc pentru sãnãtatea populaţiei.
ART. 10
(1) În cazul în care se deruleazã operaţiuni de import în condiţii speciale al anumitor produse de origine nonanimalã, supuse supravegherii şi controlului privind siguranţa alimentelor, inspectorii direcţiilor sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene şi a municipiului Bucureşti au urmãtoarele obligaţii:
a) sã se deplaseze la depozitul de destinaţie, unde se descarcã produsele importate pentru a verifica urmãtoarele: certificatul de sãnãtate, raportul însoţitor cuprinzând rezultatele prelevãrilor oficiale de probe şi ale analizelor pentru determinarea nivelului de contaminare, conformitatea specificaţiilor din documente cu produsul importat, concordanţa dintre codurile de pe certificat, raportul însoţitor şi cele de pe ambalaje;
b) sã preleveze probe şi contraprobe pentru examenul de laborator, conform procedurilor stabilite prin legislaţia în vigoare;
c) sã sigileze, sã eticheteze probele şi sã sigileze marfa importatã din depozit pânã la obţinerea rezultatelor analizelor de laborator; pe etichetã se va menţiona un cod reprezentând numãrul de înregistrare din registrul de probe prelevate;
d) sã întocmeascã un proces-verbal de prelevare de probe, conform anexei nr. 4, şi o cerere de analizã cuprinzând analizele solicitate laboratorului, conform anexei nr. 5; probele care se transmit laboratorului specializat vor fi însoţite de procesul-verbal semnat de inspectorul direcţiei sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene şi a municipiului Bucureşti şi de agentul economic, precum şi de cererea de analizã, conform anexei nr. 5;
e) sã urmãreascã realizarea examenelor de laborator;
f) sã reţinã, sã îndosarieze şi sã arhiveze documentele întocmite, pe o duratã de minimum 3 ani.
(2) În funcţie de conformitatea rezultatelor analizelor, inspectorii de la nivelul direcţiilor sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene şi a municipiului Bucureşti aprobã sau resping punerea pe piaţã a produselor importate, astfel încât produsele sã nu prezinte risc pentru sãnãtatea populaţiei.
(3) În cazul în care probele nu sunt corespunzãtoare, inspectorii de la nivelul direcţiilor sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene şi a municipiului Bucureşti iau urmãtoarele mãsuri:
a) interzic agentului economic importator/distribuitor punerea pe piaţã a produselor importate;
b) notificã neconformitatea Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor.

SECŢIUNEA a 2-a
Pentru export

1. Atribuţiile şi responsabilitãţile inspectorilor din punctele de inspecţie la frontierã

ART. 11
Inspectorii Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor din punctele de inspecţie la frontierã prin care se deruleazã operaţiunea de export al produselor alimentare de origine nonanimalã au obligaţia de a verifica documentele, conform legislaţiei în vigoare.

2. Atribuţiile şi responsabilitãţile inspectorilor direcţiilor sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene şi a municipiului Bucureşti

ART. 12
În cazul în care autoritãţile din ţara de destinaţie solicitã un certificat care sã ateste cã produsul ce urmeazã sã fie exportat respectã condiţiile impuse privind siguranţa alimentelor, inspectorii compartimentului/ serviciului pentru siguranţa alimentelor din direcţiile sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene şi a municipiului Bucureşti verificã rezultatele analizelor efectuate de laboratoarele specializate şi elibereazã un certificat conform modelului solicitat de autoritãţile ţãrii importatoare.

TITLUL V
Dispoziţii finale

ART. 13
(1) În raport cu evoluţia situaţiei epidemiologice naţionale şi internaţionale, Autoritatea Naţionalã Sanitarã Veterinarã şi pentru Siguranţa Alimentelor poate limita sau interzice, dupã caz, derularea pe teritoriul României a operaţiunilor de import şi export de produse de origine nonanimalã cu impact asupra sãnãtãţii publice şi care sunt supuse supravegherii şi controlului sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor.
(2) În situaţia în care se constatã cã un transport de produse de origine nonanimalã supus supravegherii şi controlului privind siguranţa alimentelor, ca urmare a inspecţiei efectuate la punctul de inspecţie la frontierã sau la unitatea de destinaţie, nu îndeplineşte condiţiile pentru siguranţa alimentelor la import, agentul economic trebuie sã ia mãsurile necesare pentru distrugerea sau, dupã caz, retragerea produselor neconforme şi sã suporte costurile aferente.
(3) În situaţia prevãzutã la alin. (2), agentul economic trebuie sã facã dovada cãtre inspectorii compartimentului/ serviciului pentru siguranţa alimentelor din direcţiile sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene şi a municipiului Bucureşti cã mãsurile au fost luate.
(4) În vederea aplicãrii unitare a prevederilor prezentei norme pentru siguranţa alimentelor, Autoritatea Naţionalã Sanitarã Veterinarã şi pentru Siguranţa Alimentelor poate emite dispoziţii sau ghiduri de aplicare.
ART. 14
În cazul notificãrilor primite de la Uniunea Europeanã în mod direct, prin sistemul rapid de alertã pentru alimente şi furaje (RASFF - Rapid Alert System for Food and Feed) sau prin intermediul misiunilor diplomatice, agenţii economici au obligaţia sã respecte cerinţele prevãzute la art. 13 alin. (2) şi (3).
ART. 15
Anexele nr. 1-5 fac parte integrantã din prezenta normã pentru siguranţa alimentelor.


ANEXA 1
la norma pentru siguranţa alimentelor

Lista produselor de origine nonanimalã supuse supravegherii la import


┌──────────────┬─────────────────────────────────────────────────┬─────────────┐
│ Poziţia │ │ │
│ tarifarã │ │ Poziţia │
│ a produselor │ Denumirea produsului │ tarifarã a │
│supravegheate │ │ produselor │
│ la import*) │ │ exceptate**)│
├──────────────┼─────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│ 07.01 │Cartofi, în stare proaspãtã sau refrigeratã │ 0701.10.00 │
├──────────────┼─────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│ 07.02 │Tomate, în stare proaspãtã sau refrigeratã │ │
├──────────────┼─────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│ 07.03 │Ceapã, hasma, usturoi praz si alte legume │ │
│ │aliacee, în stare proaspãtã sau refrigeratã │ │
├──────────────┼─────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│ 07.04 │Varzã, conopidã, varzã creatã, gulii şi produse │ │
│ │comestibile similare din genul Brassica, în │ │
│ │stare proaspãtã sau refrigerate: │ │
├──────────────┼─────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│ 07.05 │Salatã verde (Lactuca sativa) şi cicoare │ │
│ │(Cichorium spp.), în stare proaspãtã sau │ │
│ │refrigeratã: │ │
├──────────────┼─────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│ 07.06 │Morcovi, napi, sfecla roşie pentru salatã, │ │
│ │barba-caprei, ţelina de rãdãcina, ridichi şi │ │
│ │rãdãcinoase comestibile similare, în stare │ │
│ │proaspãtã sau refrigeratã: │ │
├──────────────┼─────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│ 07.07 │Castraveţi si cornişon, în stare proaspãtã sau │ │
│ │refrigeratã: │ │
├──────────────┼─────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│ 07.08 │Legume cu pãstaie, curãţate sau nu de pãstãi, în │ │
│ │stare proaspãtã sau refrigeratã: │ │
├──────────────┼─────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│ 07.09 │Alte legume, în stare proaspãtã sau refrigeratã: │ │
├──────────────┼─────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│ 07.10 │Legume, nefierte sau fierte în apã sau în abur, │ │
│ │congelate: │ │
├──────────────┼─────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│ 07.11 │Legume conservate provizoriu (de exemplu cu gaz │ │
│ │sulfuros, în sãramurã, în apã sulfuroasã sau în │ │
│ │alte soluţii care asigurã provizoriu conservarea │ │
│ │lor), dar improprii consumului alimentar în │ │
│ │aceastã stare: │ │
├──────────────┼─────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│ 07.12 │Legume uscate (altele decât cu pãstãi), chiar │ │
│ │tãiate felii sau bucãţi sau chiar sfãrâmate sau │ │
│ │pulverizate, dar nepreparate altfel: │ │
├──────────────┼─────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│ 07.13 │Legume cu pãstãi uscate, curãţate de pãstãi, │ │
│ │chiar decorticate sau sfãrâmate: │ 0713.10.10 │
├──────────────┼─────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│ │ │ 0713.33.10 │
├──────────────┼─────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│ │ │ 0713.90.10 │
├──────────────┼─────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│ 07.14 │Rãdãcini de manioc, de arorut sau de orchis, napi│ │
│ │porceşti, batate şi rãdãcini şi tuberculi simi- │ │
│ │lari, cu conţinut ridicat de amidon sau inulina, │ │
│ │proaspete, refrigerate, congelate sau uscate, │ │
│ │chiar tãiate în bucãţi sau aglomerate sub formã │ │
│ │de pelete; miez de sagotier: │ │
├──────────────┼─────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│ 08.01 │Nuci de cocos, nuci de Brazilia, nuci de caju, │ │
│ │proaspete sau uscate, chiar decojite sau fãrã │ │
│ │pieliţã: │ │
├──────────────┼─────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│ 08.02 │Alte fructe cu coajã, proaspete sau uscate, chiar│ │
│ │decojite sau fãrã pielitã: │ │
├──────────────┼─────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│ 08.03 │Banane, inclusiv din specia Musa paradisiaca │ │
│ │(plantains), proaspete sau uscate: │ │
├──────────────┼─────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│ 08.04 │Curmale, smochine, ananas, avocado, guave, mango │ │
│ │si mangustan, proaspete sau uscate: │ │
├──────────────┼─────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│ 08.05 │Citrice, proaspete sau uscate: │ │
├──────────────┼─────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│ 08.06 │Struguri, proaspeţi sau uscaţi: │ │
├──────────────┼─────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│ 08.07 │Pepeni (inclusiv pepeni verzi) şi Papaya, │ │
│ │proaspeţi: │ │
├──────────────┼─────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│ 08.08 │Mere, pere şi gutui, proaspete: │ │
├──────────────┼─────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│ 08.09 │Caise, cireşe, vişine, piersici (inclusiv piersici │
│ │fãrã puf şi nectarine), prune şi porumbe, │ │
│ │proaspete: │ │
├──────────────┼─────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│ 08.10 │Alte fructe, proaspete: │ │
├──────────────┼─────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│ 08.11 │Fructe, fierte sau nu în apa sau în abur, │ │
│ │congelate, chiar cu adaos de zahãr sau alţi │ │
│ │îndulcitori: │ │
├──────────────┼─────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│ 08.12 │Fructe conservate provizoriu (de exemplu cu │ │
│ │ajutorul gazului sulfuros, în saramurã, în apa │ │
│ │sulfuratã sau prin adãugare de alte substanţe │ │
│ │care asigurã provizoriu conservarea lor), dar │ │
│ │improprii alimentaţiei în aceastã stare; │ │
├──────────────┼─────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│ 08.13 │Fructe uscate, altele decât cele de la poziţiile │ │
│ │08.01 pânã la 08.06; amestecuri de fructe │ │
│ │uscate sau de fructe cu coajã de la acest Capitol: │
├──────────────┼─────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│ 08.14 │Coji de citrice sau de pepeni (inclusiv pepeni │ │
│ │verzi), proaspete, congelate, uscate, prezentate │ │
│ │în apã sãratã, sulfurate sau cu adaos de alte │ │
│ │substanţe care asigurã provizoriu conservarea lor│ │
├──────────────┼─────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│ 09.01 │Cafea, chiar prãjitã sau decafeinizatã; coji şi │ │
│ │pelicule de cafea; înlocuitori de cafea conţinând│ │
│ │cafea, indiferent de proporţiile amestecului: │ │
├──────────────┼─────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│ 09.02 │Ceai, chiar aromatizat; │ │
├──────────────┼─────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│ 09.03 │Mate │ │
├──────────────┼─────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│ 09.04 │Piper (din genul Piper); ardei din genul Capsicum│ │
│ │sau din genul Pimenta, uscat sau mãcinat sau │ │
│ │pulverizat │ │
├──────────────┼─────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│ 09.06 │Scorţişoarã şi flori de scorţişoarã: │ │
├──────────────┼─────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│ 09.07 │Cuişoare (fructe întregi, cuişoare şi codiţe) │ │
├──────────────┼─────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│ 09.08 │Nucşoarã, condiment din coajã uscatã a nucşoarei │ │
│ │şi cardamorn: │ │
├──────────────┼─────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│ 09.09 │Seminţe de anason, de badian, de mãrar, de │ │
│ │coriandru, de chimen sau de chimion; bace de │ │
│ │ienupãr: │ │
├──────────────┼─────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│ 09.10 │Ghimbir,şofran, curcuma, cimbru, frunze de dafin,│ │
│ │curry şi alte mirodenii: │ │
├──────────────┼─────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│ 10.01 │Grâu şi meslin (amestec de grâu cu secarã în │ │
│ │proporţie de doi la unu); │ 1001.90.10 │
│ │ │ 1001.90.91 │
├──────────────┼─────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│ 10.02 │Secarã │ 1002.00.00 │
├──────────────┼─────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│ 10.03 │Orz; │ 1003.00.10 │
├──────────────┼─────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│ 10.04 │Ovãz │ 1004.00.00 │
├──────────────┼─────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│ 10.05 │Porumb; │ 1005.10 │
├──────────────┼─────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│ 10.06 │Orez; │ 1006.10.10 │
├──────────────┼─────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│ 10.08 │Hrişcã, mei, seminţe de iarba-canarasului │ │
│ │(Phalaris Canariensis); alte cereale │ │
├──────────────┼─────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│ 11.01 │Faina de grâu sau de meslin: │ │
├──────────────┼─────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│ 11.02 │Faina de cereale, altele decât de grâu sau de │ │
│ │meslin: │ │
├──────────────┼─────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│ 11.03 │Crupe, gris şi aglomerate sub formã de pelete, │ │
│ │din cereale: │ │
├──────────────┼─────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│ 11.04 │Boabe de cereale altfel prelucrate (de exemplu │ │
│ │decojite, presate, sub formã de fulgi, lustruite,│ │
│ │tãiate sau zdrobite), cu excepţia orezului de la │ │
│ │poziţia 10.06; germeni de cereale, întregi, │ │
│ │presaţi, sub formã de fulgi sau zdrobiţi: │ │
├──────────────┼─────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│ 11.05 │Fainã, gris, pudrã, fulgi, granule şi aglomerate │ │
│ │sub formã de pelete, din cartofi; │ │
├──────────────┼─────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│ 11.06 │Faina, gris şi pudrã din legume cu pãstaie │ │
│ │uscate, de la poziţia 07.13, din Sago sau din │ │
│ │rãdãcini sau tuberculi de la poziţia 07.14 si din│ │
│ │produsele de la Capitolul 8; │ │
├──────────────┼─────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│ 11.07 │Malţ prãjit; │ │
├──────────────┼─────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│ 11.08 │Amidon şi fecule; inulina: │ │
├──────────────┼─────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│ 11.09 │Gluten de grâu; chiar uscat │ │
├──────────────┼─────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│ 12.01 │Boabe de soia, chiar sfãrâmate: │ 1201.00.10 │
├──────────────┼─────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│ 12.02 │Arahide, neprãjite şi nici altfel preparate │ │
│ │termic, chiar decorticate sau sfãrâmate: │ 1202.10.10 │
├──────────────┼─────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│ 12.03 │Copra │ │
├──────────────┼─────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│ 12.06 │Seminţe de floarea-soarelui, chiar sfãrâmate; │ 1206.00.10 │
├──────────────┼─────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│ 12.07 │Alte fructe şi seminţe oleaginoase, chiar │ │
│ │sfãrâmate: │ 1207.10 │
├──────────────┼─────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│ │ │ 1207.20 │
├──────────────┼─────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│ │ │ 1207.30 │
├──────────────┼─────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│ │ │ 1207.40.10 │
├──────────────┼─────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│ │ │ 1207.50.10 │
├──────────────┼─────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│ │ │ 1207.60.10 │
├──────────────┼─────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│ │ │ 1207.91.10 │
├──────────────┼─────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│ │ │ 1207.99.20 │
├──────────────┼─────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│ │ │ 1207.99.91 │
├──────────────┼─────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│ 12.08 │Fãina şi gris din fructe şi seminţe oleaginoase, │ │
│ │altele decât cele de muştar: │ │
├──────────────┼─────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│ 12.10 │Conuri de hamei, proaspete sau uscate, chiar │ │
│ │sfãrâmate, mãcinate sau sub formã de pudrã sau │ │
│ │pelete; lupulina: │ │
├──────────────┼─────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│ 12.12 │Roşcove, alge, sfecla de zahãr şi trestie de │ │
│ │zahãr, proaspete, refrigerate, congelate sau │ │
│ │uscate, chiar pulverizate; sâmburi şi miez de │ │
│ │sâmburi de fructe şi alte produse vegetale │ │
│ │(inclusiv rãdãcini de cicoare neprãjite din │ │
│ │varietatea Cichorium intybus sativum) destinate │ │
│ │în principal alimentaţiei umane, nedenumite şi │ │
│ │necuprinse în altã parte: │ │
├──────────────┼─────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│ 13.02 │Seve şi extracte vegetale; substanţe pectice, │ │
│ │pectinaţi si pectaţi; agar-agar şi alte │ 1302.11.00 │
│ │mucilagii şi agenţi de mãrire a vâscozitãţii, │ 1302.19.91 │
│ │derivate din produse vegetale, chiar modificate: │ │
├──────────────┼─────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│ 15.07 │Ulei de soia şi fracţiunile lui, chiar rafinate, │ │
│ │dar nemodificate chimic: │ 1507.10.10 │
├──────────────┼─────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│ │ │ 1507.90.10 │
├──────────────┼─────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│ 15.08 │Ulei de arahide şi fracţiunile acestuia, chiar │ │
│ │rafinate, dar nemodificate chimicl │ 1508.10.10 │
├──────────────┼─────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│ │ │ 1508.90.10 │
├──────────────┼─────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│ 15.09 │Ulei de mãsline şi fracţiunile lui, chiar │ │
│ │rafinate, dar nemodificate chimicl │ 1509.10.10 │
├──────────────┼─────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│ 15.12 │Ulei de floarea-soarelui, de şofran sau de bumbac│ │
│ │şi fracţiunile lor, chiar rafinate, dar nemodi- │ 1512.11.10 │
│ │ficate chimic; │ │
├──────────────┼─────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│ │ │ 1512.19.10 │
├──────────────┼─────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│ │ │ 1512.21 │
├──────────────┼─────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│ │ │ 1512.29.10 │
├──────────────┼─────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│ 15.13 │Uleiuri de cocos (ulei de copra), de miez de │ │
│ │palmier sau de babassu şi fracţiunile lor, chiar │ 1513.11.10 │
│ │rafinate, dar nemodificate chimic; │ │
├──────────────┼─────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│ │ │ 1513.19.30 │
├──────────────┼─────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│ │ │ 1513.21 │
├──────────────┼─────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│ │ │ 1513.29 │
├──────────────┼─────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│ 15.15 │Ulei de porumb si fracţiunile lui: │ │
│ │ -Ulei brut │ 1515.21.10 │
│ │ -Altele │ 1515.29.10 │
├──────────────┼─────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│ 15.17 │Margarina; amestecuri sau preparate alimentare │ │
│ │din grãsimi sau din uleiuri animale sau vegetale │ │
│ │sau din fracţiuni ale diferitelor grãsimi sau │ │
│ │uleiuri din acest Capitol, altele decât grãsimile│ │
│ │şi uleiurile alimentare şi fracţiunile acestora │ │
│ │de la poziţia 15.16; │ │
├──────────────┼─────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│ 17.01 │Zahãr din trestie sau din sfeclã şi zaharozã │ │
│ │chimic purã, în stare solidã; │ │
├──────────────┼─────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│ 17.02 │Alte zaharuri, inclusiv lactoza, maltoza, glucoza│ 17.02.10 şi │
│ │şi fructoza (levuloza), chimic pure, în stare │ ale altor │
│ │solidã; siropuri de zahãr la care nu s-au adãugat│ produse │
│ │aromatizanţi sau coloranţi; înlocuitori de miere,│ conform │
│ │chiar amestecaţi cu miere naturalã; zaharuri şi │ordinului 122│
│ │melase caramelizate: │ /23.XI.2005 │
├──────────────┼─────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│ 17.03 │Melase rezultate din extracţia sau rafinarea │ │
│ │zahãrului; │ │
├──────────────┼─────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│ 17.03 │Melase rezultate din extractia sau rafinarea │ │
│ │zaharului: │ │
├──────────────┼─────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│ 17.04 │Produse zaharoase fara cacao (inclusiv ciocolata │ │
│ │alba): │ │
├──────────────┼─────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│ 18.01 │Cacao boabe si sparturi de boabe de cacao, brute │ │
│ │sau prajite │ │
├──────────────┼─────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│ 18.02 │Coji, pelicule (pielite) si alte resturi de cacao│ │
├──────────────┼─────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│ 18.03 │Pasta de cacao, chiar degresata: │ │
├──────────────┼─────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│ 18.04 │Unt, grasime si ulei de cacao │ │
├──────────────┼─────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│ 18.O5 │Pudra de cacao, fara adaos de zahar sau alti │ │
│ │indulcitori │ │
├──────────────┼─────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│ 18.06 │Ciocolata si alte preparate alimentare care │ │
│ │contin cacao: │ │
├──────────────┼─────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│ 19.01 │Extracte de malt; preparate alimentare din faina,│ │
│ │crupe, gris, amidon, fecule sau extracte de malt,│ │
│ │care nu contin cacao sau care contin cacao intr-o│ │
│ │proporţie de sub 40% din greutate, calculata pe o│ │
│ │bazã complet degresata, nedenumite si necuprinse │ │
│ │în altã parte; preparate alimentare din produsele│ │
│ │de la poziţiile de la 04.01 pana la 04.04, care │ │
│ │nu conţin cacao sau care contin cacao intr-o │ │
│ │proporţie sub 5% din greutatea calculata pe o │ │
│ │baza complet degresatã, nedenumite şi necuprinse │ │
│ │in alta parte; │ │
├──────────────┼─────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│ 19.02 │Paste alimentare chiar fierte sau umplute (cu │ │
│ │carne sau cu alte substante) sau chiar altfel │ 1902.11.00 │
│ │preparate, cum ar fi: spaghete, macaroane, fidea,│ │
│ │lazane, gnochi, ravioli, caneloni, cuscus, chiar │ │
│ │preparat: │ │
├──────────────┼─────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│ │ │ 1902.20.10 │
├──────────────┼─────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│ │ │ 1902.20.30 │
├──────────────┼─────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│ 19.03 │Tapioca si inlocuitorii sai preparati din fecule,│ │
│ │sub forma de fulgi, granule, bobite, particule │ │
│ │rezultate din cernere sau alte forme similare │ │
├──────────────┼─────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│ 19.04 │Produse pe baza de cereale obtinute prin expandare │
│ │sau prajire (de exemplu corn flakes); cereale │ │
│ │(altele decat porumbul), sub forma de boabe sau │ │
│ │sub forma de fulgi ori de alte graunte preparate │ │
│ │(cu exceptia fainei, crupelor si a grisului), │ │
│ │prefierte sau altfel preparate, nedenumite si │ │
│ │necuprinse in alta parte: │ │
├──────────────┼─────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│ 19.05 │Produse de brutarie, de patiserie si biscuiti │ │
│ │chiar cu adaos de cacao; hostii, casete goale de │ │
│ │tipul celor utilizate pentru medicamente,prescuri, │
│ │paste uscate din faina, din amidon sau din fecule│ │
│ │în foi produse similare; │ │
├──────────────┼─────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│ 20.01 │Legume, fructe si alte parti comestibile de │ │
│ │plante, preparate sau conservate in otet sau │ │
│ │acid acetic: │ │
├──────────────┼─────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│ 20.02 │Tomate preparate sau conservate altfel decat in │ │
│ │oţet sau acid acetic: │ │
├──────────────┼─────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│ 20.03 │Ciuperci si trufe preparate sau conservate altfel│ │
│ │decât in otet sau acid acetic; │ │
├──────────────┼─────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│ 20.04 │Alte legume preparate sau conservate altfel decat│ │
│ │în otet sau acid acetic, congelate, altele decat │ │
│ │produsele de la pozitia 20.06: │ │
├──────────────┼─────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│ 20.05 │Alte legume preparate sau conservate altfel decat│ │
│ │în otet sau acid acetic, necongelate, altele │ │
│ │decat produsele de la pozitia 20.06: │ │
├──────────────┼─────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│ 20.06 │Legume, fructe, coji de fructe si alte parti de │ │
│ │plante, confiate(uscate,glasate sau cristalizate)│ │
├──────────────┼─────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│ 20.07 │Dulceturi, jeleuri, marmelade, paste si piureuri │ │
│ │de fructe, obtinute prin fierbere, cu sau fara │ │
│ │adaos de zahar sau de alti indulcitori: │ │
├──────────────┼─────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│ 20.08 │Fructe si alte parti comestibile de plante, altfel │
│ │preparate sau conservate,cu sau fara adaos de │ │
│ │zahar sau de alti indulcitori sau de alcool, │ │
│ │nedenumite si necuprinse in alta parte: │ │
├──────────────┼─────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│ 20.09 │Sucuri de fructe (inclusiv mustul de struguri) si│ │
│ │sucuri de legume, nefermentate,fara adaos de │ │
│ │alcool, cu sau fara adaos de zahar sau de alti │ │
│ │indulcitori │ │
├──────────────┼─────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│ 21.01 │Extracte, esente si concentrate de cafea, de ceai│ │
│ │sau de mate si preparate pe baza de aceste produse │
│ │sau pe baza de cafea, de ceai sau de mate; cicoare │
│ │prajita si alti inlocuitori prajiti de cafea si │ │
│ │extractele, esentele si concentratele lor: │ │
├──────────────┼─────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│ 21.02 │Drojdii (active sau inactive); alte microorganisme │
│ │monocelulare moarte (cu exceptia vaccinurilor de │ │
│ │la pozitia 30.02); praf de copt preparat: │ │
├──────────────┼─────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│ 21.03 │Preparate pentru sosuri si sosuri preparate; │ │
│ │condimente si produse de asezonare amestecate; │ │
│ │faina de mustar si mustar preparat: │ │
├──────────────┼─────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│ 21.04 │Preparate pentru supe, ciorbe sau supe crema; │altor pro- │
│ │supe, ciorbe sau supe crema preparate; preparate │duse conform │
│ │alimentare compuse omogenizate: │ordinului │
│ │ │122/23.XI. │
│ │ │ 2005 │
├──────────────┼─────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│ 21.06 │Preparate alimentare nedenumite si necuprinse in │ │
│ │alta parte: │ │
├──────────────┼─────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│ 22.01 │Ape, inclusiv apele minerale naturale sau artifi-│ │
│ │ciale şi apele gazificate care nu contin zahar sau │
│ │alţi indulcitori si nici aromatizante; gheata si │ │
│ │zapada: │ │
├──────────────┼─────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│ 22.02 │Ape, inclusiv ape minerale si ape gazificate, │ │
│ │care contin zahar sau alti indulcitori sau aroma-│ 22.90.91 │
│ │tizate si alte bauturi nealcoolice, excluzand │ │
│ │sucurile de fructe sau de legume de la pozitia │ │
│ │20.09: │ │
├──────────────┼─────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│ │ │ 22.90.95 │
├──────────────┼─────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│ │ │ 22.90.99 │
├──────────────┼─────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│ 22.03 │Bere fabricata din malt: │ │
├──────────────┼─────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│ 22.04 │Vinuri din struguri proaspeti, inclusiv vinurile │ │
│ │imbogatite cu alcool; must din struguri, altul │ │
│ │decat cel de la pozitia 20.09: │ │
├──────────────┼─────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│ 22.05 │Vermuturi si alte vinuri din struguri proaspeti, │ │
│ │aromatizate cu plante sau substante aromatice: │ │
├──────────────┼─────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│ 22.06 │Alte bauturi fermentate(de exemplu cidru de mere,│ │
│ │cidru de pere, hidromel); amestecuri de bauturi │ │
│ │fermentate si amestecuri de bauturi fermentate si│ │
│ │bauturi nealcoolice, nedenumite si necuprinse in │ │
│ │alta parte: │ │
├──────────────┼─────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│ 22.07 │Alcool etilic nedenaturat cu titru alcoolic │ │
│ │volumic de minimum 80%; alcool etilic si alte │ │
│ │distilate denaturate, de orice concentratie: │ │
├──────────────┼─────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│ 22.08 │Alcool etilic nedenaturat cu titru alcoolic │ │
│ │volumic sub 80%; distilate, rachiuri, lichioruri │ │
│ │si alte bauturi spirtoase: │ │
├──────────────┼─────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│ 22.09 │Otet comestibii si inlocuitori de otet comestibil│ │
│ │obtinut din acid acetic; │ │
├──────────────┼─────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│ 23.02 │Tãrâţe, spãrturi şi alte reziduuri, aglomerate │ │
│ │sub formã de pelete, provenite din mãcinarea, │ │
│ │presarea, cernerea sau din alte procedee de │ │
│ │prelucrare a cerealelor sau plantelor leguminoase│ │
├──────────────┼─────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│ 23.03 │Reziduuri rezultate de la fabricarea amidonului │ │
│ │şi reziduuri similare, pulpa de sfeclã de zahãr, │ │
│ │resturi rezultate din prelucrarea trestiei de │ │
│ │zahãr şi alte deşeuri rezultate de la fabricarea │ │
│ │zahãrului, depuneri şi deşeuri rezultate de la │ │
│ │fabricarea berii sau de la distilare, chiar │ │
│ │aglomerate sub formã de pelete: │ │
├──────────────┼─────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│ 23.06 │Turte şi alte reziduuri solide, chiar mãcinate │ │
│ │sau aglomerate sub formã de pelete, rezultate din│ │
│ │extracţia grãsimilor sau uleiurilor vegetale, │ │
│ │altele decât cele de la poziţia 23.04 sau 23.05: │ │
├──────────────┼─────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│ 25 01 │Sare (inclusiv sare de mãsã şi sare denaturatã) │ │
│ │şi clorurâ de sodiu purã, chiar sub formã de │ 25.01.00.51 │
│ │soluţie apoasã sau cu adaos de agenţi antiaglo- │ │
│ │meranţi sau agenţi care asigurã o bunã fluiditate; │
│ │apã de mare: │ │
├──────────────┼─────────────────────────────────────────────────┼─────────────┤
│ 35.04. │Peptone si derivaţii lor; alte substanţe proteice│ │
│ │si derivaţii lor, nedenumite si necuprinse in │ │
│ │alta parte; pulbere de piele, tratata sau nu cu │ │
│ │crom │ │
└──────────────┴─────────────────────────────────────────────────┴─────────────┘



---------
* Se includ toate poziţiile tarifare ale fiecãrui cod de 4 cifre dacã nu sunt menţionate ca excepţii în coloana 3.
** Poziţiile tarifare exceptate de la codurile menţionate în coloana 1.


ANEXA 2
la norma pentru siguranţa alimentelor


DOCUMENT DE INTRARE A PRODUSELOR ALIMENTARE DE ORIGINE NONANIMALĂ




┌───┬───────────────────────────────────┬──────────────────────────────────────┐
│A. │1. Expeditor/Exportator │ 2. Numãr de referinţã..... │
│ │ │ │
│ │Tara de origine a produsului (cod │ Post de inspecţie la frontierã │
│ │ISO) │ │
│ ├───────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────┤
│ │3. Destinatar/Importator │ 4. Documente însoţitoare │
│ │ │ 4.1. Certificat de sãnãtate │
│ │ │ Nr. ...... / data ......... │
│ │ │ 4.2. Raportul analizelor de laborator│
│ │ │ Nr. ...... / data ......... │
│ │ │ 4.3. Alte documente │
│ ├───────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────┤
│ │5. Denumirea produsului │ 6. Cod tarifar vamal │
│ │ │ │
│ │5.1. Acest produs conţine organisme│ │
│ │modificate genetic Da [] Nu [] │ │
│ │ │ │
│ ├───────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────┤
│ │7.Utilizarea produsului pentru │ 8. Mijloc de transport │
│ │consum uman Da [] Nu [] │ │
│ │ │ │
│ ├───────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────┤
│ │9. Numãrul şi natura coletelor │ 10. Declarant/reprezentant │
│ │9.1. Greutate brutã │ │
│ │9.2. Greutate netã │ │
│ ├───────────────────────────────────┤ │
│ │11. Adresa depozitului de │ Semnãtura şi ştampila │
│ │destinaţie │ │
│ │ │ │
├───┼───────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────┤
│B. │12. Control documentar Da: │ 13. Control identitate Da: │
│ │ Satisfãcãtor [] Nesatisfãcãtor []│ Satisfãcãtor [] Nesatisfãcãtor [] │
│ │ Nu [] │ Nu [] │
│ ├───────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────┤
│ │14. Teste de laborator efectuate │ 15. Decizia finalã: │
│ │ │ │
│ │ Da [] Nu [] │ Acceptat [] Refuzat [] │
│ ├───────────────────────────────────┴──────────────────────────────────────┤
│ │16. Identificarea completã a PIF-ului de intrare şi ştampila oficialã: │
│ │ │
│ │ Numele şi prenumele inspectorului oficial: │
│ │ │
│ │ Semnãtura: │
└───┴──────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘




ANEXA 3
la norma pentru siguranţa alimentelor


NOTIFICARE DE RESPINGERE
Nr. ......../.................



┌───────────────────────────────────────┬──────────────────────────────────────┐
│ Exportator │ Destinatar │
│ Denumirea firmei exportatoare: │ Denumirea firmei importatoare: │
│ │ │
│ Adresa: │ Adresa: │
│ │ │
│ Tara de origine/provenienta: │ Locul de destinatie: │
│ │ │
├───────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────┤
│ Transport │ Identificarea transportului │
│ Mod de transport: │ Tipul documentului: │
│ │ Certificat*): Da [] Nu [] │
│ Numar mijloc de transport: │ Raportul insotitor*): Da [] Nu [] │
│ │ │
│ PIF: │ Numar document: │
│ │ │
│ │ Tara si locul eliberarii: │
│ │ │
│ │ Data eliberarii: │
├───────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────┤
│ Descrierea partii respinse: │ Cauzele respingerii: │
│ Denumirea produsului: │ Nonconformitate documentara*): │
│ │ Da [] Nu [] │
│ Codul tarifar vamal: │ │
│ │ Alte cauze (de precizat): │
│ Natura coletelor: │ │
│ │ │
│ Numarul coletelor: │ │
│ │ │
│ │ │
│ │ │
├───────────────────────────────────────┼──────────────────────────────────────┤
│ Masuri luate │ Intocmit │
│ Returnare*): Da [] Nu [] │ Numele si prenumele inspectorului: │
│ │ │
│ │ Data: │
│ │ │
│ │ Stampila: │
│ │ │
│ │ PIF: │
│ │ │
│ │ │
│ │ │
│ │ │
└───────────────────────────────────────┴──────────────────────────────────────┘


*) Se bifeaza casuta corespunzatoare.



ANEXA 4
la norma pentru siguranta alimentelor


PROCES-VERBAL
nr. ...... din ..........
de prelevare a probelor in vederea efectuarii analizelor de laborator
- Siguranta alimentelor -

Subsemnatul ................................, in calitate de inspector la ANSVSA din cadrul ............................, atest ca in ziua de .............., ora ......., s-a realizat prelevarea de probe in vederea efectuarii analizelor de laborator, in conformitate cu legislatia in vigoare, dintr-un lot de ........................., in cantitate de ........................ .
Datele de identificare a lotului: ........................................ .
Cantitatea de probe prelevate a fost de ................................. .
Prelevarea probelor a fost facuta de la agentul economic .............., cu sediul in .............., inmatriculat la oficiul registrului comertului ............... sub nr. .........., codul fiscal .............., reprezentat de domnul/doamna ..................., nascut/nascuta la data de ................. in localitatea ................, judetul/sectorul .............., domiciliat/domiciliata in localitatea ................, str. ................. nr. ..., bl. ...., sc. ...., ap. ......, judetul/sectorul ............., cu resedinta in .............., legitimat/legitimata cu actul de identitate ........ seria ..... nr. ........., eliberat de ............. la data de ............... .
Mentiuni: ...............................................................
.........................................................................

Inspector ANSVSA, Reprezentantul agentului economic,
....................... ....................................


ANEXA 5
la norma pentru siguranta alimentelor

CERERE DE ANALIZA
pentru probele prelevate conform procesului-verbal


┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ 1. Catre laboratorul │
└──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘
┌───────────────────────────────────────┬──────────────────────────────────────┐
│ 2. Informatii expediere │ Destinatarul raspunsului │
│ Expeditorul probei: │ Adresa: │
│ Adresa: │ │
│ Tel./Fax: │ Tel./Fax: │
│ E-mail: │ │
│ Data expedierii probei: │ │
│ │ │
└───────────────────────────────────────┴──────────────────────────────────────┘
┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ 3. Informatii despre probe │
│ Denumirea produsului: │
│ │
│ Tipul produsului*): [] primar [] procesat │
│ │
│ Tratamente fitosanitare*): [] da [] nu │
│ │
│ Origine*): [] productie autohtona [] import [] export │
│ │
│ Codul de prelevare a probelor: │
└──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘
┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ 4. Natura probei*) │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ [] fructe proaspete [] fructe nucifere [] fructe uscate │
│ [] legume proaspete [] seminte oleaginoase [] altele (de precizat) │
│ [] cartofi [] seminte de leguminoase │
│ [] cereale boabe [] condimente │
└──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘
┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ 5. Analize solicitate │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
└──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘
┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ 6. Numele si semnatura expeditorului │
│ │
│ 7. Stampila unitatii │
│ │
│ │
│ │
└──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘


*) Se bifeaza casuta corespunzatoare.


-------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016