Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   NORMA nr. V/400/6 din 20 iulie 1992  privind organizarea si functionarea ghiseelor de schimb valutar in cadrul societatilor comerciale de turism*)    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

NORMA nr. V/400/6 din 20 iulie 1992 privind organizarea si functionarea ghiseelor de schimb valutar in cadrul societatilor comerciale de turism*)

EMITENT: BANCA NATIONALA A ROMANIEI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 248 din 06 octombrie 1992
---------
    *) Normele sînt reproduse astfel cum au fost modificate prin Circulara Băncii Naţionale a României nr. V/5575/16 din 16 iulie 1992.


   1. Pot organiza ghisee de schimb valutar, în vederea încasării în lei a prestaţiilor turistice, societăţile comerciale de turism, indiferent de forma de organizare şi tipul de proprietate (cu capital de stat, mixt sau privat) care deţin în administrarea proprie unităţi hoteliere clasificate şi avizate de Ministerul Comerţului şi Turismului pentru a primi turişti străini. Ghiseele de schimb valutar se organizează în incinta hotelurilor respective şi efectuează operaţiuni de încasare prin schimb valutar în lei de la turistii străini cazati în acestea, a serviciilor de cazare şi serviciilor suplimentare prestate.
   2. Ghiseele de schimb valutar din cadrul societăţilor comerciale de turism vor efectua următoarele operaţiuni:
   a) Cumpărări de valuta efectivă (numerar), în valutele convertibile cotate de Banca Naţionala a României, şi de cecuri de călătorie, de la turistii străini, reprezentind contravaloarea în lei a serviciilor turistice prestate acestora (cazare şi servicii turistice suplimentare).
   Cumpărările în valuta se efectuează la cursul valutar în vigoare în ziua operaţiunii, stabilit prin lista de cursuri a Băncii Naţionale a României.
   Pentru operaţiunile de cumpărare de valuta, ghiseele de schimb valutar vor întocmi buletine de schimb valutar, care vor fi formulare tipizate, cu serie şi număr de ordine imprimate pe ele în procesul tipăririi lor cu regim special de înregistrare, evidenta şi utilizare. Modelul acestui formulare se prezintă în anexa nr. 1 la prezentele norme.
   Asigurarea tipăririi şi dotarea ghiseelor cu buletine de schimb valutar intra în sarcina fiecărei societăţi comerciale de turism.
   Pe buletinele de schimb valutar nu se admit corecturi, eventualele imprimate completate eronat urmînd a fi anulate prin barare, sub semnătura lucrătorului şi ştampila ghiseului de schimb valutar. Buletinele de schimb valutar anulate rămîn ataşate în carnetul respectiv.
   În vederea simplificarii operaţiunilor, în sensul eliminării circulaţiei numerarului în lei între ghiseul de schimb valutar, turistul străin şi prestatorul de servicii, decontarea contravalorii în lei a serviciilor se va face zilnic, direct între ghiseul de schimb valutar şi prestatorul de servicii.
   În acest scop, buletinul de schimb valutar se va întocmi în 3 exemplare, care vor avea următoarele destinaţii:
   - originalul se inmineaza turistului;
   - exemplarul 2 se transmite prestatorului de servicii;
   - exemplarul 3 rămîne la ghiseul de schimb valutar.
    Originalul buletinului de schimb valutar se prezintă de către turist prestatorului de servicii, care va înscrie în mod obligatoriu pe verso, sub semnătura, data şi ştampila, suma în lei aferentă serviciilor prestate şi va elibera nota de plata turistului în cauza. Totodată, se va restitui turistului originalul buletinului de schimb valutar.
   b) Restituiri de valuta efectivă (numerar), numai către turistii care au efectuat schimbul valutar la ghiseul respectiv şi numai în limita sumei în valuta schimbate, aferente serviciului turistic achitat, dar neprestat.
    Aceste operaţiuni se efectuează în baza originalului buletinului de schimb valutar şi a dovezii de neprestare de servicii, eliberata de prestatorul în cauza. Atît originalul buletinului de schimb valutar, cît şi dovada de neprestare de servicii se reţin ca acte justificative de către ghiseul de schimb valutar.
     Concomitent, pentru suma în valuta restituită, ghiseul de schimb valutar întocmeşte o nota de restituire de valuta, în care se vor menţiona numărul şi data buletinului de schimb valutar iniţial şi alte dovezi de neprestare de servicii.
   3. Pentru operaţiunile de cumpărări sau restituiri de valuta, ghiseele de schimb valutar pot percepe comisioane de pînă la maximum 5%.
   4. Sumele în valuta cumpărate de către ghiseele de schimb valutar urmează regimul reglementat de pct. 7 din Regulamentul privind efectuarea operaţiunilor valutare, emis de Banca Naţionala a României sub nr. V/3616/2 din 4 mai 1992
     Depunerea la banca a sumelor în valuta se face pe baza de specificaţie în valuta, în termen de cel mult 2 zile lucrătoare de la data încasării acestora.
   5. Sumele în valuta încasate prin ghiseele de schimb valutar pot fi utilizate de către societăţile comerciale de turism pentru plati valutare externe, în condiţiile Regulamentului privind efectuarea operaţiunilor valutare, emis de Banca Naţionala a României sub nr. V/3616/2 din 4 mai 1992, pentru restituiri de valuta în condiţiile prevăzute la pct. 2 lit. b) din prezentele norme, sau pot fi vîndute contra lei pe piaţa valutar-interbancara. De asemenea, se pot efectua restituiri de valuta pentru sume de lei provenind din schimb valutar efectuat în condiţiile pct. 7 din prezentele norme, rămase neutilizate şi justificate cu buletinul de schimb valutar original, care se va retine de ghiseul de schimb valutar şi se va ataşa, împreună cu exemplarele 2 şi 3, la nota de restituire de valuta.
     Pentru efectuarea plăţilor prevăzute în alineatul precedent, precum şi pentru operaţiunile de dare în rest, ghiseele de schimb valutar pot retine în soldul de casa sume în valuta pînă la un plafon de maximum echivalentul a 1.000 dolari S.U.A.
   6. Societăţile comerciale de turism în cadrul cărora s-a autorizat funcţionarea de ghisee de schimb valutar, conform prevederilor din prezentele norme, sînt obligate sa accepte, fără nici o restricţie, pentru plata serviciilor prestate turistilor străini, sumele în lei prezentate de turistii respectivi şi justificate cu buletin corespunzător de schimb valutar efectuat la orice casa de schimb valutar autorizata din România.
   7. La solicitarea turistului străin, ghiseele de schimb valutar pot efectua operaţiuni de schimb valutar şi pentru sumele în valuta peste cele aferente plăţii prestaţiilor turistice, cu respectarea prevederilor prezentelor norme privind întocmirea buletinului de schimb valutar şi aplicarea cursului de schimb valutar.
    În aceste situaţii, pe exemplarele 2 şi 3 ale buletinului de schimb valutar, care rămîn la ghiseul de schimb, se face menţiunea "schimb valutar suplimentar".
     Sumele în valuta realizate din astfel de operaţiuni de schimb valutar se evidenţiază în mod distinct şi se vînd în mod obligatoriu pe piaţa valutar-bancară în termen de cel mult 2 zile lucrătoare de la data încasării lor.
   8. Ghiseele de schimb valutar care fac obiectul prezentelor norme vor fi autorizate de Banca Naţionala a României, la cererea societăţilor comerciale de turism de care aparţin.
     Cererile de autorizare vor fi adresate sucursalei judeţene a Băncii Naţionale a României din raza teritorială a solicitantului şi vor fi însoţite de următoarele documente:
   a) certificatul de înmatriculare în Registrul comerţului a societăţii comerciale turistice (în fotocopie);
   b) statutul societăţii comerciale turistice (în fotocopie);
   c) contractul de societate (în fotocopie);
   d) avizul Ministerului Comerţului şi Turismului privind încadrarea unităţii hoteliere în categoria celor clasificate pentru a primi turişti străini;
   e) cazierele judiciare ale persoanelor ce vor lucra în cadrul ghiseului de schimb valutar (în fotocopie).
   Pe baza documentaţiei sus-menţionate, sucursala judeţeana a Băncii Naţionale a României verifica dacă sînt asigurate condiţiile necesare pentru o funcţionare corespunzătoare a ghiseului de schimb valutar, din punct de vedere al pregătirii personalului desemnat sa efectueze operaţiunile de schimb valutar, al dotării cu mijloace tehnice necesare pentru verificarea autenticităţii bancnotelor, precum şi din punct de vedere al păstrării şi manipulării valorilor în condiţii de securitate.
     După efectuarea acestei verificări, sucursala judeţeana a Băncii Naţionale a României transmite întreaga documentaţie Oficiului de Control al Devizelor din Banca Naţionala a României, împreună cu avizul sau.
     Autorizaţia de funcţionare eliberata de Oficiul de Control al Devizelor se transmite solicitantului prin intermediarul sucursalei judeţene a Băncii Naţionale a României.
   9. Sucursalele judeţene ale Băncii Naţionale a României vor verifica trimestrial modul de respectare a prevederilor prezentelor norme de către ghiseele de schimb valutar autorizate din cadrul societăţilor comerciale de turism si, în cazul constatării de abateri, vor stabili prin acte de control măsurile necesare pentru eliminarea şi prevenirea lor.
     În cazul constatării de abateri frecvente ori de un grad mai deosebit sau pentru neaducerea la îndeplinire a măsurilor stabilite prin acte de control, sucursalele judeţene ale Băncii Naţionale a României vor propune Oficiului de Control al Devizelor suspendarea temporară sau retragerea autorizaţiei pentru ghiseul de schimb valutar în cauza.
  10. Lunar, pînă la data de 10 a lunii următoare, societăţile comerciale turistice vor raporta Băncii Naţionale a României situaţia sumelor în valuta cumpărate şi restituite prin ghiseele de schimb valutar, potrivit modelului prevăzut în anexa nr. 2 la prezentele norme.
               Guvernatorul Băncii Naţionale a României,
                            Mugur Isarescu

    ANEXA 1

                                  MODEL
                        de buletin de schimb valutar

    Societatea comercială de turism ....................
    Adresa ..............................................
    Ghiseul .............................................. Data............

                            Buletin de schimb valutar
                            Seria ......Nr. .........
    1. .......................................................................
                (Nume şi prenume) (Ţara) Pasaport: serie, nr.)
    2. Suma încasată de client Curs valutar Comisionul Suma neta în lei
    --------------------------- -------------- ----------- -----------------
    ...........................................................................
    ...........................................................................
        L.S. Casier Semnătura clientului
    NOTA:
    În cazul încasării de cecuri, la pct. 2 se înscriu seria şi numărul cecului
   şi felul valutei în care este exprimat, precum şi banca emitenta a acestuia.


    ANEXA 2


                                   MODEL
                      de raportare conform pct. 10 din norme

    Societatea comercială de turism ..........................................
    Adresa ...................................................................

                                     SITUAŢIA
                    operaţiunilor de schimb valutar efectuate
                       în luna..........199..............

    ---------------------------------------------------------------------------
                   Cumpărări Restituiri
             ------------------------ ---------------------------
   Nr. Pentru lei
   crt. Felul valutei Pentru servicii Schimb valutar Pentru din schimb
                           prestate suplimentar servicii valutar
                                                       neprestate suplimentar
   ----------------------------------------------------------------------------
   0 1 2 3 4 5
    ---------------------------------------------------------------------------
   1. Dolari S.U.A.
   2. Mărci germane
   3. .............

      - Nr. ghiseelor de schimb valutar =......................................

          Director (Preşedinte), Contabil şef,


     NOTA:
     - Situaţia se întocmeşte per total societate comercială de turism.
     - Datele sînt cele aferente lunii raportate (nu prin cumulare de la începutul anului).
     - Situaţia se întocmeşte în 2 exemplare, care se depun la sucursala judeţeana a Băncii Naţionale a României. Sucursala judeţeana va întocmi o situaţie centralizata pe total judeţ, pe care o va remite, împreună cu originalul raportarilor primite de la societăţile comerciale de turism, Oficiul de Control al Devizelor.
     - Termen de raportare:
       - pentru societăţile comerciale de turism - 5 ale lunii următoare;
       - pentru sucursalele judeţene ale Băncii Naţionale a României - 10 ale lunii următoare.

                                ----------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016