Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   NORMA nr. 8.904 din 27 decembrie 1994  de aplicare a Legii nr. 91/1993 privind datoria publica    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

NORMA nr. 8.904 din 27 decembrie 1994 de aplicare a Legii nr. 91/1993 privind datoria publica

EMITENT: MINISTERUL FINANTELOR
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 11 din 23 ianuarie 1995
    Prezentele norme metodologice sunt emise în baza art. 36 din Legea nr. 91 din 30 decembrie 1993 privind datoria publică, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 3 din 10 ianuarie 1994.

    CAP. I
    Dispoziţii generale
    1. Pentru exercitarea atribuţiilor ce derivă din prevederile art. 2 din Legea nr. 91/1993, Ministerul Finanţelor îşi organizează activitatea de negociere şi gestionare a împrumuturilor contractate de stat în nume propriu sau garantate la extern şi intern de acesta, prin direcţii de specialitate.
    Împrumuturile externe contractate direct de stat în nume propriu sunt cele contractate prin Ministerul Finanţelor cu guvernele altor ţări sau cu instituţii financiare internaţionale, sau cu piaţa financiară internaţională, pe termen mediu sau lung, pentru echilibrarea balanţei de plăţi externe, sporirea rezervelor valutare sau realizarea unor proiecte de investiţii, modernizări şi retehnologizari în domenii prioritare ale economiei, precum şi pentru reforme sectoriale.
    Prin împrumuturi externe garantate, care intră în sfera datoriei publice, se înţelege împrumuturile externe pe termen mediu şi lung contractate de către societăţile comerciale, regiile autonome sau autorităţile publice locale, pentru care Ministerul Finanţelor a încheiat un acord de garanţie sau a emis o scrisoare de garanţie în numele şi în contul statului.
    Împrumuturile interne de stat, angajate în nume propriu prin intermediul Ministerului Finanţelor, sunt cele contractate pe piaţa financiară internă, pe termen mediu şi lung, destinate asigurării resurselor băneşti necesare acoperirii deficitelor bugetare, finanţării unor cheltuieli publice aferente unor obiective de investiţii de interes naţional, refinanţării datoriei publice şi a altor necesităţi, aprobate prin legi speciale.
    Împrumuturile interne garantate de stat sunt creditate pe termen mediu şi lung, contractate de agenţii economici cu băncile comerciale, pentru care Ministerul Finanţelor a emis o scrisoare de garanţie în numele şi în contul statului, la cererea acestora şi potrivit legislaţiei în vigoare.
    2. Împrumuturile contractate până la apariţia Legii nr. 91/1993 constituie datorie publică în măsura în care sunt contractate direct de stat sau în măsura în care convenţiile, acordurile, instrumentele de ratificare încheiate este prevăzută garanţia statului român.

    CAP. II
    Împrumuturi de stat pe piaţa financiară internă

    3. În baza art. 4 din Legea nr. 91/1993, Guvernul, prin Ministerul Finanţelor, poate contracta împrumuturi de stat de pe piaţa financiară internă, de la persoane juridice, indiferent de forma de organizare şi structura capitalului social, sau de la persoane fizice, care devin pe această cale creditori ai statului.
    4. Împrumuturile de stat generatoare de datorie publică internă ce se angajează pentru alte destinaţii decât cele prevăzute de legea anuală a bugetului de stat, dar care se încadrează în prevederile art. 5 din Legea nr. 91/1993, se supun aprobării Parlamentului.
    Prin legea de aprobare a împrumutului se stabilesc categoria de împrumut, perioada pentru care se angajează şi destinaţia acestuia, valoarea emisiunii şi modalităţile de plasare, condiţiile de rambursare, nivelul ratei dobânzii şi eventualele avantaje ce se acordă celor care subscriu.
    5. Conform prevederilor art. 7 din Legea nr. 91/1993, Ministerul Finanţelor, în calitate de emitent, poate realiza emisiunea de valori mobiliare direct sau prin intermediul instituţiilor financiare specializate care dobândesc calitatea de agent al statului.
    În acest scop, acesta încheie o convenţie în care sunt stabilite condiţiile generale de emisiune, obligaţiile Ministerului Finanţelor, obligaţiile agentului, prospectul şi comunicatul oficial, vicii de plată şi remedierea acestora.
    De asemenea, în baza acestei convenţii se stabileşte de către Ministerul Finanţelor un regulament privind regimul emisiunii, vânzării şi răscumpărării valorilor mobiliare.
    Deţinătorii înscrisurilor prin care se realizează împrumuturile de stat beneficiază de dobândă, discount sau alte facilităţi.
    6. Emitentul sau semnatarul înscrisului se obliga, în mod valabil, prin simpla declaraţie de voinţă cuprinsă în titlul respectiv. Din momentul emisiunii titlului a luat naştere o obligaţie în patrimoniul statului, iar cel care dobândeşte cu bună-credinţă un titlu sau un înscris de stat dobândeşte un titlu de proprietate, împreună cu celelalte drepturi ce decurg din cuprinsul înscrisului.
    7. Angajarea de împrumuturi de stat se poate efectua şi fără emisiune de înscrisuri speciale, prin înregistrare în evidenţele datoriei publice, denumite şi creanţe în cont.
    8. Rambursarea datoriei publice interne sau amortizarea datoriei publice interne, reglementată în art. 9 şi 10 din Legea nr. 91/1993, este mijlocul de stingere a datoriei publice interne, prin rambursarea capitalului împrumutat sau prin răscumpărarea valorilor mobiliare de la deţinătorii lor.
    În cazul împrumuturilor rambursabile, statul se obligă ca într-un număr de ani să achite, pe lângă dobânda stabilită, şi capitalul împrumutat, iar în cazul împrumuturilor perpetue, statul se obligă să achite creditorilor numai un venit anual numit rentă, dar poate să ramburseze şi capitalul împrumutat, dacă dispune de resurse financiare.
    9. Prin alte operaţiuni specifice privind gestionarea datoriei publice interne, prevăzute la art. 11 din Legea nr. 91/1993, se înţelege efectuarea de operaţiuni specifice privind conversiunea sau arozarea [(art. 30 lit. f) din Legea nr. 91/1993].
    Operaţiunea de preschimbare a obligaţiilor unui împrumut mai vechi, cu o dobândă mai mare şi termen mai scurt de rambursare, cu obligaţii ale unui împrumut nou, cu o dobânda mai mică şi un termen mai lung de rambursare, poartă denumirea de conversiune, iar operaţiunea prin care statul procedează la majorarea ratei dobânzii pentru creşterea încrederii faţă de creditorii săi se numeşte arozare.

    CAP. III
    Împrumuturi externe contractate de stat în nume propriu

    10. Contractarea de către stat, în nume propriu, de credite externe pentru echilibrarea balanţei de plăţi externe sau pentru finanţarea unor reforme structurale sau sectoriale se face pe baza unei scrisori oficiale a Ministerului Finanţelor, aprobată de Guvernul României, adresată unui organism sau instituţii financiare internaţionale.
    11. Contractarea de către stat, în nume propriu, de credite externe pentru finanţarea unor proiecte de investiţii, modernizări şi retehnologizări se desfăşoară după următoarea procedură:
    - beneficiarul final al împrumutului, dacă este altul decât Ministerul Finanţelor, prezintă Ministerului Finanţelor o solicitare oficială în care trebuie să precizeze instituţia finanţatoare şi sursele de rambursare a împrumutului, precum şi studiul de fezabilitate aprobat de ministerul coordonator. Se obţine apoi avizul de principiu al Guvernului. După negocierea cu împrumutătorii, care are loc pe baza de mandat aprobat de către Guvern pentru împrumuturile care se preiau de la instituţiile internaţionale şi pentru celelalte împrumuturi disponibilizate pe baza unor condiţionalităţi economice, acordul de împrumut negociat este supus aprobării Guvernului înainte de semnare. În cazul împrumuturilor care sunt contractate de stat şi subîmprumutate unor agenţi economici sau instituţii publice, între acestea şi Ministerul Finanţelor se încheie acorduri de împrumut subsidiare prin care se stabilesc termenii şi condiţiile în care sumele împrumutului sunt puse la dispoziţia beneficiarilor finali.
    12. Acordurile externe de împrumut încheiate în numele României sau al Guvernului României intră în vigoare după ce sunt ratificate de către Parlamentul României.
    13. Cu excepţia situaţiilor în care Guvernul decide altfel, în cazul împrumuturilor contractate pentru susţinerea balanţei de plăţi externe, valuta intră în contul Băncii Naţionale a României şi este schimbată în lei, la cursul valutar de schimb al zilei, contravaloarea în lei fiind transferată Ministerului Finanţelor, în contul trezoreriei statului, unde este administrată în condiţiile legii.
    14. În cazul împrumuturilor repartizate unor beneficiari finali, prin acordurile subsidiare de împrumut este stabilită modalitatea de constituire, la Ministerul Finanţelor sau la bănci comerciale - dacă au fost mandatate -, a sumelor necesare efectuării plăţilor de dobânzi şi comisioane, precum şi a rambursării la scadenţă a împrumutului.

    CAP. IV
    Împrumuturi externe garantate de stat

    15. În temeiul art. 12 şi 14 din Legea nr. 91/1993, societăţile comerciale, regiile autonome şi autorităţile publice locale, care contractează credite externe cu garanţia statului în vederea realizării programelor de dezvoltare, restructurare economică, a obiectivelor de interes public, precum şi a obiectivelor de investiţii, vor prezenta Băncii de Export-Import a României - S.A. documentaţiile necesare în vederea analizelor pe baza de proiect.
    Concluziile acestor analize stau la baza obţinerii aprobării date de Comitetul Interministerial de Garanţii şi Credite de Comerţ Exterior.
    16. Instituţiile publice, precum şi regiile autonome finanţate de la bugetul de stat, care solicită garanţia statului pentru un împrumut extern în scopul achiziţionării de bunuri şi investiţii publice, vor iniţia, prin ministerele de resort, un proiect de hotărâre a Guvernului, supus avizării Ministerului Finanţelor, care să autorizeze eliberarea sumelor necesare de la bugetul de stat.
    17. Beneficiarii împrumuturilor externe garantate de stat vor prezenta Ministerului Finanţelor, în vederea analizării, următoarele documente:
    - aprobarea Comitetului Interministerial pentru Garanţii şi Credite de Comerţ Exterior, atunci când această aprobare este cerută de lege;
    - proiectul acordului de împrumut, inclusiv proiectul scrisorii de garanţie;
    - contractul comercial;
    - fundamentarea surselor de rambursare a creditului, precum şi a plăţii avansului, dobânzilor şi comisioanelor;
    - alte documente pe care le solicită banca străină creditoare.
    18. Pe baza documentelor prezentate, se întocmeşte nota-mandat cu privire la condiţiile de negociere a acordurilor de împrumut care urmează a se încheia între beneficiarul împrumutului şi banca externă creditoare.
    Nota-mandat cuprinde prevederile din proiectul acordului de împrumut şi propunerile pentru limitele de negociere acceptate de Ministerul Finanţelor.
    19. Ministerul Finanţelor, după semnarea acordului de împrumut pe baza documentaţiei prezentate, în calitate de garant al creditelor externe, evaluează riscurile financiare, oportunitatea şi condiţiile de acordare a garanţiei, pentru a nu afecta credibilitatea financiară a statului român pe plan internaţional, şi emite scrisoarea de garanţie. Aceasta urmează să fie avizată şi de reprezentantul Curţii de Conturi la Ministerul Finanţelor.
    20. Concomitent cu emiterea scrisorii de garanţie se încheie o convenţie între Ministerul Finanţelor, în calitate de garant, şi beneficiarul împrumutului extern, în calitate de garantat.
    În convenţie vor fi stabilite cotele procentuale de constituire a fondului de risc şi modul de plată a acestora, precum şi drepturile şi obligaţiile părţilor contractante.
    Utilizarea şi gestionarea fondului de risc aferent garanţiilor acordate societăţilor comerciale şi regiilor autonome care beneficiază de împrumuturi externe se reglementează prin instrucţiuni distincte, conform prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 78/1994 privind contribuţia bugetului de stat la constituirea fondului de risc pentru creditele externe garantate de stat, în condiţiile legii, contractate de societăţile comerciale şi regiile autonome.

    CAP. V
    Obligaţiile beneficiarilor de împrumuturi externe generatoare de datorie publică

    21. Potrivit prevederilor art. 30 lit. g) din Legea nr. 91/1993, Ministerului Finanţelor îi revine sarcina de a organiza şi a ţine evidenţa tuturor angajamentelor de plată interne şi externe asumate prin contracte, acorduri, convenţii şi alte instrumente juridice şi de a urmări execuţia acestor angajamente.
    22. Beneficiarii împrumuturilor externe contractate şi/sau garantate de către stat au obligaţia de a transmite Ministerului Finanţelor copii după fiecare document primar care atestă tragerile din împrumut, ratele de capital rambursate, plăţile de dobânzi şi comisioane, în termen de 3 zile de la efectuarea operaţiunii. De asemenea, vor completa şi vor transmite Ministerului Finanţelor formularele prevăzute la cap. VI din prezentele norme metodologice.
    23. Datele care fac obiectul raportărilor lunare vor fi corelate cu cele din evidenţa contabilă proprie a beneficiarilor.
    24. Scrisoarea de garanţie emisă de Ministerul Finanţelor, în numele şi în contul statului, precum şi convenţia de garantare au valoare de înscris autentic.
    25. Cu 30 de zile înainte de fiecare scadenţă de plată, beneficiarii împrumutului vor raporta Ministerului Finanţelor situaţia constituirii surselor de plată la extern.
    Nerespectarea termenelor de raportare prevăzute în acest capitol atrage după sine aplicarea sancţiunilor prevăzute în art. 33 şi art. 35 din Legea nr. 91/1993.

    CAP. VI
    Raportarea la Ministerul Finanţelor a datelor privind datoria publică

    26. Beneficiarii împrumuturilor externe pe termen mediu sau lung, contractate sau garantate de stat, vor întocmi următoarele formulare prezentate în anexă, pe care le vor înainta Ministerului Finanţelor la termenele prevăzute pentru fiecare formular în parte:
    a) Prezentarea formularelor:
    - Formularul 5 - Raport privind împrumuturile/creditele primite pe termen mediu sau lung.
    - Formularul 5A - Scadenţarul estimativ al tragerilor şi al plăţilor de capital.
    - Formularul 5B - Scadenţarul estimativ al plăţilor de dobânzi şi comisioane.
    - Formularul 6 - Situaţia împrumutului/creditului la data de ...... .
    - Formularul 6A - Situaţia împrumutului/creditului la data de .... (în cazul în care pentru fiecare tragere există câte o schemă de rambursare).
    b) Cerinţele generale de completare a formularelor
    Completarea formularelor se va face cu respectarea strictă a machetelor şi a normelor de completare, fără prescurtări sau iniţiale, deoarece prelucrarea datelor se va face pe calculator.
    Raportarea, atât pentru datoria internă cât şi pentru datoria externă, se va face împrumut cu împrumut, cu specificarea numărului atribuit în Registrul datoriei publice externe.
    Formularele vor fi completate în concordanţă cu prevederile din contractele încheiate, cu datele din evidenţa contabilă proprie a beneficiarilor sau cu alte documente aprobate legal, care se referă la împrumuturile ce fac obiectul raportărilor.
    La rândul "Beneficiarul" se va completa denumirea exactă şi completă, fără prescurtări sau iniţialele instituţiei publice sau ale agentului economic beneficiar sau coordonator al împrumutului angajat în numele statului sau care a fost garantat.
    Raportarea se face de către beneficiarul înscris în contract pentru care s-a acordat garanţia, chiar dacă acesta, la rândul lui, încheie subcontracte cu alţi beneficiari finali ai împrumutului.
    c) Modul de completare este cel redat pe versoul fiecărei file a formularelor.
    Formularul 5, Formularul 5A şi Formularul 5B se completează şi, împreună cu acordul de împrumut, se transmit Ministerului Finanţelor în termen de 10 zile de la data intrării în vigoare a împrumutului respectiv.
    Formularul 6 se întocmeşte şi se raportează lunar, în termen de 5 zile de la închiderea lunii de raportare.
    Formularul 6A se întocmeşte şi se raportează lunar, în termen de 5 zile de la încheierea lunii de raportare, în cazul în care pentru fiecare tragere există câte o schemă de rambursare.

    CAP. VII
    Dispoziţii finale

    27. În temeiul art. 13 din Legea nr. 91/1993, Ministerului Finanţelor îi revine sarcina determinării necesarului de împrumuturi externe în cadrul strategiei privind datoria publică externă, pe baza programelor de dezvoltare economico-sociale aprobate, a cererilor fundamentate de resurse financiare externe şi ţinând cont de posibilităţile de rambursare.
    Plafonul de credite externe şi de îndatorare externă se prezintă Guvernului pentru a fi supuse spre aprobare Parlamentului.
    În acest scop, ministerele şi instituţiile publice de specialitate vor asigura buna colaborare şi vor pune la dispoziţia Ministerului Finanţelor studiile de prognoză şi informaţiile specifice solicitate.
    28. Fiecare angajament de datorie publică se înregistrează în termen de 5 zile de la intrarea sa în vigoare în Registrul datoriei publice externe, instituit în temeiul Legii nr. 91/1993 privind datoria publică, atribuindu-se un anumit număr de înregistrare.
    29. Numărul atribuit la înregistrare urmează a fi menţionat pe formularele de raportare anexate la prezentele norme metodologice şi va fi menţinut la toate raportarile ulterioare referitoare la împrumutul respectiv.
    30. Ministerului Finanţelor îi revine sarcina gestionării datoriei publice, informării semestriale sau ori de câte ori este nevoie a Guvernului asupra situaţiei privind datoria publică, întocmirii contului general al datoriei publice a statului, la care se anexează situaţia garanţiilor guvernamentale interne şi externe o dată cu contul general anual de execuţie a bugetului de stat.
    31. Ministerul Finanţelor transmite organismelor financiar-bancare internaţionale date statistice privind datoria publică, conform obligaţiilor ce decurg din calitatea României de membru al acestor instituţii sau din prevederile acordurilor externe de împrumut şi garanţie. Informaţiile solicitate de la beneficiarii împrumuturilor sunt puse de acord cu metodologia de raportare către organismele internaţionale.

          Ministru de stat, ministrul finanţelor,
                     Florin Georgescu

    Bucureşti, 27 decembrie 1994.
    Nr. 8.904.

┌─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ FORMULARUL 5 │
│ RAPORT │
│ PRIVIND ÎMPRUMUTURILE/CREDITELE PRIMITE PE TERMEN MEDIU ŞI LUNG │
│ │
│ Agentul economic raportor ................................................ │
│ Descrierea împrumutului/creditului │
│ Împrumutător/creditor ....................... Ţara ....................... │
│ Data semnării ............................................................ │
│ Data intrării în vigoare ........ Data estimativă a ultimei trageri ...... │
│ Suma împrumutului/creditului ............................................. │
│ Valuta de contract ....................................................... │
│ Obiectul împrumutului/creditului ......................................... │
│ Denumirea agentului economic împrumutat .................................. │
│ Sectorul economic al beneficiarului final ................................ │
│ Societatea bancară română administrator de împrumut/credit ............... │
│ Convenţia de garantare nr. ............................................... │
│ Durata împrumutului/creditului (ani) ......... din care: │
│ Perioada de graţie ................................. │
│ Perioada de rambursare ............................. │
│ Pentru creditele furnizor, se completează numele garantului │
│ tranzacţiei din partea creditorului .................................. │
│ Pentru împrumuturile/creditele garantate de Guvernul României se │
│ completează : │
│ Numărul garanţiei .................................................... │
│ Data emiterii garanţiei .............................................. │
│ Numele persoanei care poate fi contactată pentru informaţii ulterioare: │
│ Numele ................... Funcţia ......................... │
│ Adresa ................... Telefon ......................... │
│ Fax ...................... Telex ........................... │
│ Data ...................... Semnătura, │
│ Numele ................................... │
│ Funcţia .................................. │
│ Adresa ................................... │
│ Telefon .................................. │
│ Fax ...................................... │
│ ┌─────────────────────────────────────────────────┐ │
│ │ Se completează de către Ministerul Finanţelor: │ │
│ │ Data primirii: .............................. │ │
│ │ Numărul contractului de împrumut/credit ...... │ │
│ │ (din Registrul datoriei publice externe) │ │
│ └─────────────────────────────────────────────────┘ │
│ Anexe : Contractul de împrumut/credit; │
│ Scadenţarul serviciului împrumutului/creditului (plăţi de rate de │
│ capital, rate de dobândă, alte speze); │
│ Scadenţarul estimativ al tragerilor. │
└─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘


    (Verso)

               Modul de completare a Formularului 5

    Formularul 5 se întocmeşte şi se raportează în termen de 10 zile de la intrarea în vigoare a creditului, împreună cu următoarele anexe:
    - Contractul de împrumut/credit;
    - Scadenţarul estimativ al plăţilor de dobânzi şi comisioane;
    - Scadenţarul estimativ al tragerilor şi al plăţilor de capital.
    Agentul economic raportor: se înscrie denumirea completă a agentului economic care raportează împrumutul/creditul.
    Descrierea împrumutului/creditului: conţine informaţii referitoare la împrumut/credit.
    Împrumutător/creditor: se înscrie denumirea, numele împrumutătorului (creditorului). Dacă este un grup de bănci, se va indica numele băncii conducătoare (principale).
    Ţara: pentru împrumuturile externe, se înscrie denumirea ţării în care este localizat creditorul. Se va înscrie ţara de reşedinţă şi nu cea de origine a creditorului. Pentru împrumuturile externe cu mai mult de un creditor localizat în ţări diferite se va menţiona cuvântul "multiple". În cazul unui organism oficial nu trebuie menţionată ţara unde are sediul general, ci doar numele organismului.
    Data semnării: se înscrie data la care a fost semnat acordul de împrumut/credit.
    Împrumutat/debitor: se înscrie denumirea beneficiarului împrumutului care semnează acordul/contractul de împrumut şi asigură derularea împrumutului/creditului.
    Data intrării în vigoare: se înscrie data intrării în vigoare a acordului de împrumut/credit, comunicată de banca finanţatoare.
    Data estimativă a ultimei trageri: se va înscrie data estimativă a ultimei trageri prevăzute în acordul de împrumut/credit.
    Suma împrumutului/creditului: se completează suma exactă, la nivel de unităţi şi zecimale, aşa cum este prevăzută în acordul de împrumut/credit.
    Valuta de contract: se înscrie valuta în care se va acorda împrumutul/creditul prevăzută în acordul de împrumut/credit.
    Denumirea agentului economic împrumutat: se înscrie denumirea utilizatorului final al împrumutului/creditului.
    Sectorul economic al beneficiarului final: se indică sectorul din economie căruia îi este destinat împrumutul şi scopul acestuia (ex.: finanţarea unui anumit proiect, refinanţarea totală sau parţială a unei datorii, susţinerea balanţei de plăţi etc.).
    Societatea bancară română administrator de împrumut/credit: se înscrie numele băncii române prin care se va derula împrumutul/creditul.
    Convenţie de garantare: se înscriu numărul şi data contractului-convenţiei încheiate între beneficiarul împrumutului/creditului şi garant.
    Durata împrumutului/creditului (anii): se înscrie perioada pentru care este acordat împrumutul/creditul, în cadrul căruia se specifică atât perioada de graţie, cât şi perioada de rambursare.
    Numărul garanţiei: se înscrie numărul acordat de Ministerul Finanţelor din Registrul datoriei publice externe.
    Data emiterii garanţiei: se înscrie data înregistrată în Registrul datoriei publice externe.
    Numele persoanei care poate fi contactată pentru informaţii ulterioare: se înscrie numele persoanei care face raportarea, funcţia acesteia, adresa, telefonul, faxul, telexul, data completării formularului, precum şi semnătura raportorului, iar la primire numele persoanei din cadrul Ministerului Finanţelor, care asigură ţinerea evidenţei împrumutului/creditului, funcţia acesteia, adresa, telefonul, faxul. La prezentarea formularului completat la Ministerul Finanţelor se înscrie de către acesta data primirii şi numărul contractului de împrumut/credit atribuit prin Registrul datoriei publice externe.

┌─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ FORMULARUL 5A │
│ SCADENŢARUL ESTIMATIV │
│ AL TRAGERILOR ŞI AL PLĂŢILOR DE CAPITAL │
│ │
│ Agentul economic raportor ................................................. │
│ Împrumutător/creditor ......................... Ţara ...................... │
│ Data semnării ............................................................. │
│ Data estimativă a ultimei trageri ......................................... │
│ Suma împrumutului/creditului (în valuta de contract) .............. │
│ 1. Trageri : │
│ a) [ ] pentru întreaga sumă a creditului există o singură schemă de │
│ amortizare │
│ b) [ ] pentru fiecare tragere există câte o schemă de amortizare │
│ În cazul b) se raportează lunar câte un formular 5A, 5B şi 6A pentru │
│ fiecare tragere. │
│ Scadenţarul estimativ al tragerilor pe următoarele trimestre │
│ calendaristice: │
│ Anul curent T1 .............. T2 ................. │
│ T3 .............. T4 ................. │
│ Anul următor T1 .............. T2 ................. │
│ T3 .............. T4 ................. │
│ Anul următor T1 .............. T2 ................. │
│ T3 .............. T4 ................. │
│ Scadenţarul estimativ anual al tragerilor pentru perioada rămasă: │
│ 199... ...................... │
│ 199... ...................... │
│ 199... ...................... │
│ 199... ...................... │
│ 199... ...................... │
│ 199... ...................... │
│ 2. Rate de capital │
│ Atenţie ! Sumele se completează exact (la nivel de unităţi şi zecimale) │
│ │
│ a) Scadenţa: │
│ - prima rambursare: - data ............ - suma .................... │
│ - a doua rambursare: - data ............ - suma .................... │
│ - ultima rambursare: - data ............ - suma .................... │
│ b) Periodicitatea rambursărilor: - lunar; │
│ - trimestrial; │
│ - semestrial; │
│ - anual; │
│ - fără periodicitate │
│ (se dau explicaţii). │
│............................................................................ │
│............................................................................ │
│ c) Suma cumulată a tragerilor la data de 31.12.1993 ...... │
│ d) Situaţia în anul curent: │
│ - rambursare în anul curent: - data .......... - suma ............. │
│ - rambursare în anul curent: - data .......... - suma ............. │
│ - rambursare în anul curent: - data .......... - suma ............. │
└─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘


    (Verso)

                Modul de completare a Formularului 5A

    Formularul 5A se întocmeşte şi se raportează în termen de 10 zile de la intrarea în vigoare a creditului, apoi trimestrial, în 5 zile de la sfârşitul acestuia.
    Agentul economic raportor: se înscrie denumirea completă a agentului economic care raportează împrumutul/creditul.
    Împrumutător/creditor: se înscrie denumirea, numele împrumutătorului/creditorului. Dacă este un grup de bănci, se va indica numele băncii conducătoare (principale).
    Ţara: pentru împrumuturilor externe, se va înscrie denumirea ţării în care este localizat creditorul. Se va înscrie ţara de reşedinţă şi nu cea de origine a creditorului. Pentru împrumuturile externe cu mai mult de un creditor localizat în ţări diferite, se va menţiona cuvântul "multiple". În cazul unui organism oficial nu trebuie menţionată ţara unde are sediul general, ci doar numele organismului.
    Data semnării: se înscrie data la care a fost semnat acordul de împrumut/credit.
    Data estimativă a ultimei trageri: se va înscrie data estimativă a ultimei trageri, prevăzută în acordul de împrumut/credit.
    Suma împrumutului/creditului (în valuta de contract): se completează suma exact, la nivel de unităţi şi zecimale, aşa cum este prevăzută în acordul de împrumut/credit.
    Trageri: se va bifa una dintre cele două variante a) sau b).
    Scadenţarul estimativ al tragerilor pe următoarele trimestre calendaristice: se vor înscrie valorile cumulate pe trimestre pentru anul în curs şi următorii doi ani.
    Scadenţarul estimativ al tragerilor pentru perioada rămasă: dacă perioada de trageri este mai mare, se vor trece sumele cumulate pe ani.

┌─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ FORMULARUL 5B │
│ SCADENŢARUL ESTIMATIV │
│ AL PLĂŢILOR DE DOBÂNZI ŞI COMISIOANE │
│ │
│ Agentul economic raportor ................................................. │
│ Împrumutător/creditor ........................ Ţara ...................... │
│ Data semnării ............................................................ │
│ Data estimativă a ultimei trageri ........................................ │
│ Suma împrumutului/creditului (în valuta de contract) ...................... │
│ │
│ A. Tipul dobânzilor şi al comisioanelor │
│ Dobânda (marcati cu x): │
│ - fixă [ ] rata (%) │
│ - variabilă [ ] tipul: │
│ - flotantă [ ] rata 1(%): interval: - prima dată: - ultima dată: │
│ rata 2(%): interval: - prima dată: - ultima dată: │
│ rata 3(%): interval: - prima dată: - ultima dată: │
│ Atenţie ! Pentru rata variabilă, noţiunea de interval semnifică perioada │
│ de aplicabilitate a ratei respective. │
│ Baza de calcul a dobânzii: [ ] 360 zile/an [ ] 365 zile/an │
│ [ ] nr. exact zile/lună [ ] 30 zile/lună │
│ Comision de administrare (%): .................. │
│ Comision de angajare (%): ...................... │
│ Alte comisioane: ............................... │
│ B. Scadenţar │
│ 1. Plăţi de dobândă: │
│ Atenţie ! Sumele se completează exact (la nivel de unităţi şi zecimale) │
│ a) Scadenţa: │
│ - prima plată: - data ................. - suma ............... │
│ - a doua plată: - data ................. - suma ............... │
│ - ultima plată: - data ................. - suma ............... │
│ b) Periodicitatea plăţilor: │
│ [ ] lunar; [ ] trimestrial; [ ] semestrial; [ ] anual; [ ] fără │
│ periodicitate (se dau explicaţii). │
│ ........................................................................... │
│ ........................................................................... │
│ c) Suma cumulată a plăţilor de dobândă la data de 31 decembrie 1993 ....... │
│ d) Situaţia cumulată în anul curent: │
│ - plata de dobândă în anul curent: - data ............. - suma ........... │
│ - plata de dobândă în anul curent: - data ............. - suma ........... │
│ - plata de dobândă în anul curent: - data ............. - suma ........... │
│ - plata de dobândă în anul curent: - data ............. - suma ........... │
│ 2. Plăţi de comisioane: │
│ Atenţie ! Sumele se completează exact (la nivel de unităţi şi zecimale) │
│ a) Scadenţa: │
│ - prima plată: - data ................... - suma ................. │
│ - a doua plată: - data ................... - suma ................. │
│ - ultima plată: - data ................... - suma ................. │
│ b) Periodicitatea plăţilor: │
│ [ ] lunar; [ ] trimestrial; [ ] semestrial; [ ] anual; [ ] fără │
│ periodicitate (se dau explicaţii). │
│ ........................................................................... │
│ ........................................................................... │
│ c) Suma cumulată a plăţilor de comisioane la data de 31 decembrie 1993 .... │
│ d) Situaţia cumulată în anul curent: │
│ - plata de comision în anul curent: - data ............. - suma .......... │
│ - plata de comision în anul curent: - data ............. - suma .......... │
└─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘


    (Verso)
                Modul de completare a Formularului 5B

    Formularul 5B se întocmeşte şi se raportează în termen de 10 zile de la intrarea în vigoare a creditului, şi apoi trimestrial, în termen de 5 zile de la închiderea acestuia.
    Agentul economic raportor: se înscrie denumirea completă a agentului economic care raportează împrumutul/creditul.
    Împrumutător/creditor: se înscrie denumirea, numele împrumutătorului/creditorului. Dacă este un grup de bănci, se va indica numele băncii conducătoare (principale).
    Ţara: pentru împrumuturile externe, se va înscrie denumirea ţării în care este localizat creditorul. Se va înscrie ţara de reşedinţă şi nu cea de origine a creditorului. Pentru împrumuturile externe cu mai mult de un creditor localizat în ţări diferite, se va menţiona cuvântul "multiple". În cazul unui organism oficial nu trebuie menţionate ţara unde are sediul general, ci doar numele organismului.
    Data semnării: se înscrie data la care a fost semnat acordul de împrumut/credit.
    Data estimativă a ultimei trageri: se va înscrie data estimativă a ultimei trageri prevăzute în acordul de împrumut/credit.
    Suma împrumutului/creditului: se completează suma exact, la nivel de unităţi şi zecimale, asa cum este prevăzută în acordul de împrumut/credit.
    Plăţi de dobândă: se înscriu date referitoare la plăţile de dobândă aferentă împrumutului/creditului: data calendaristică şi suma primei, celei de a doua şi ultimei plăţi de dobândă, periodicitatea plăţilor, suma cumulată a plăţilor de dobândă până la 31 decembrie 1993, precum şi plăţile efectuate în anul curent.
    Plăţi de comisioane: se înscriu date referitoare la plăţile de comisioane aferente împrumutului/creditului: data calendaristică şi suma primei plăţi, periodicitatea plăţilor, suma cumulată a plăţilor de comisioane până la 31 decembrie 1993, precum şi plăţile efectuate în anul curent.

┌─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ FORMULARUL 6 │
│ SITUAŢIA ÎMPRUMUTULUI/CREDITULUI LA DATA DE ....... │
│ │
│ Agentul economic raportor ............................................... │
│ │
│ Împrumutător/creditor ...................... Ţara ....................... │
│ Data semnării ........................................................... │
│ Data estimativă a ultimei trageri ....................................... │
│ Suma împrumutului/creditului (în valuta de contract) .................... │
│ Datele calendaristice şi sumele tranzacţiilor efectuate în perioada de │
│ raportare │
│ Atenţie ! Sumele se completează exact (la nivel de unităţi şi zecimale). │
│ a) Trageri/utilizări: │
├────────────┬──────────────┬───────────┬───────────┬──────────┬──────────────┤
│ Data │ Suma │ Data │ Suma │ Data │ Suma │
├────────────┼──────────────┼───────────┼───────────┼──────────┼──────────────┤
├────────────┼──────────────┼───────────┼───────────┼──────────┼──────────────┤
├────────────┼──────────────┼───────────┼───────────┼──────────┼──────────────┤
├────────────┴──────────────┴───────────┴───────────┴──────────┴──────────────┤
│ │
│ b) Plăţi efectuate la scadenţă: │
├─────────────────────────┬────────────────────────────┬──────────────────────┤
│ Rate de capital │ Dobânzi │ Comisioane │
├─────────────┬───────────┼────────┬────────┬──────────┼──────────┬───────────┤
│ Data │ Suma │ Data │ Suma │ Procent │ Data │ Suma │
├─────────────┼───────────┼────────┼────────┼──────────┼──────────┼───────────┤
├─────────────┼───────────┼────────┼────────┼──────────┼──────────┼───────────┤
├─────────────┼───────────┼────────┼────────┼──────────┼──────────┼───────────┤
├─────────────┼───────────┼────────┼────────┼──────────┼──────────┼───────────┤
├─────────────┼───────────┼────────┼────────┼──────────┼──────────┼───────────┤
├─────────────┴───────────┴────────┴────────┴──────────┴──────────┴───────────┤
│ │
│ c) Plăţi aflate la scadenţă şi neefectuate: │
├─────────────────────────┬────────────────────────────┬──────────────────────┤
│ Rate de capital │ Dobânzi │ Comisioane │
├─────────────┬───────────┼────────┬────────┬──────────┼──────────┬───────────┤
│ Data │ Suma │ Data │ Suma │ Procent │ Data │ Suma │
├─────────────┼───────────┼────────┼────────┼──────────┼──────────┼───────────┤
├─────────────┼───────────┼────────┼────────┼──────────┼──────────┼───────────┤
├─────────────┼───────────┼────────┼────────┼──────────┼──────────┼───────────┤
├─────────────┼───────────┼────────┼────────┼──────────┼──────────┼───────────┤
├─────────────┼───────────┼────────┼────────┼──────────┼──────────┼───────────┤
├─────────────┴───────────┴────────┴────────┴──────────┴──────────┴───────────┤
│ │
│ d) Plăţi de arierate: │
├─────────────────────────┬────────────────────────────┬──────────────────────┤
│ Rate de capital │ Dobânzi │ Comisioane │
├─────────────┬───────────┼────────┬────────┬──────────┼──────────┬───────────┤
│ Data │ Suma │ Data │ Suma │ Procent │ Data │ Suma │
├─────────────┼───────────┼────────┼────────┼──────────┼──────────┼───────────┤
├─────────────┼───────────┼────────┼────────┼──────────┼──────────┼───────────┤
├─────────────┼───────────┼────────┼────────┼──────────┼──────────┼───────────┤
├─────────────┼───────────┼────────┼────────┼──────────┼──────────┼───────────┤
├─────────────┼───────────┼────────┼────────┼──────────┼──────────┼───────────┤
├─────────────┴───────────┴────────┴────────┴──────────┴──────────┴───────────┤
│ Comisionul intern de risc pentru creditele cu garanţie publică: │
│ a) Sold la începutul perioadei de raportare ..................... │
│ b) Utilizări în perioada de raportare ........................... │
│ c) Sold la sfârşitul perioadei de raportare ..................... │
└─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘


    (Verso)
               Modul de completare a Formularului 6

    Formularul 6 se întocmeşte şi se raportează lunar, în termen de 5 zile de la închiderea lunii de raportare.
    Agentul economic raportor: se înscrie denumirea completă a agentului economic care raportează împrumutul/creditul.
    Împrumutător/creditor: se înscrie denumirea, numele împrumutătorului/creditorului. Dacă este un grup de bănci, se va indica numele băncii conducătoare (principale).
    Ţara: pentru împrumuturile externe, se va înscrie denumirea ţării în care este localizat creditorul. Se va înscrie ţara de reşedinţă şi nu cea de origine a creditorului. Pentru împrumuturile externe cu mai mult de un creditor localizat în ţări diferite, se va menţiona cuvântul "multiple". În cazul unui organism oficial nu trebuie menţionată ţara unde are sediul general, ci doar numele organismului.
    Data semnării: se înscrie data la care a fost semnat acordul de împrumut/credit.
    Data estimativă a ultimei trageri: se va înscrie data estimativă a ultimei trageri prevăzute în acordul de împrumut/credit.
    Suma împrumutului/creditului (în valuta de contract): se completează suma exact, la nivel de unităţi şi zecimale, aşa cum este prevăzută în acordul de împrumut/credit.
    a) Trageri/utilizări: se completează data şi suma exactă pentru fiecare tragere în parte, efectuată în luna pentru care se face raportarea.
    b) Plăţi efectuate la scadenţă: se completează data şi suma exactă a plăţii pentru fiecare rată de capital, dobânda sau comision plătit în luna pentru care se face raportarea.
    c) Plăţi aflate la scadenţă şi neefectuate: se completează cu data şi suma exactă scadentă şi neplătită în contul ratelor de capital, dobânzilor sau comisioanelor.
    d) Plăţi de arierate: se completează în cazul în care una dintre plăţile raportate într-o lună anterioară, la lit. c) al acestui formular, este efectuată în luna pentru care se face raportarea.

    Comisionul intern de risc pentru creditele cu garanţie publică: datele solicitate se referă la comisionul de risc prevăzut a fi plătit în convenţia de garanţie încheiată între Ministerul Finanţelor şi beneficiarul creditului.

┌─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ FORMULARUL 6A │
│ [ se va utiliza în cazul în care pentru fiecare tragere există câte o │
│ schema de rambursare] │
│ │
│ SITUAŢIA ÎMPRUMUTULUI/CREDITULUI LA DATA DE ........ │
│ │
│ Agentul economic raportor ................................................. │
│ │
│ Împrumutător/creditor ...................... Ţara ....................... │
│ Data semnării ........................................................... │
│ Data estimativă a ultimei trageri ....................................... │
│ Suma împrumutului/creditului (în valuta de contract) .................... │
│ │
│ Datele calendaristice şi sumele tranzacţiilor efectuate în perioada de │
│ raportare │
│ Atenţie! numele se completează exact (la nivel de unităţi şi zecimale). │
│ a) Tragere efectuată : - în sumă de .............. │
│ - la data de .............. │
│ b) Plăţi efectuate la scadenţă: │
├─────────────────────────┬────────────────────────────┬──────────────────────┤
│ Rate de capital │ Dobânzi │ Comisioane │
├─────────────┬───────────┼────────┬────────┬──────────┼──────────┬───────────┤
│ Data │ Suma │ Data │ Suma │ Procent │ Data │ Suma │
├─────────────┼───────────┼────────┼────────┼──────────┼──────────┼───────────┤
├─────────────┼───────────┼────────┼────────┼──────────┼──────────┼───────────┤
├─────────────┼───────────┼────────┼────────┼──────────┼──────────┼───────────┤
├─────────────┼───────────┼────────┼────────┼──────────┼──────────┼───────────┤
├─────────────┼───────────┼────────┼────────┼──────────┼──────────┼───────────┤
├─────────────┴───────────┴────────┴────────┴──────────┴──────────┴───────────┤
│ │
│ c) Plăţi aflate la scadenţă şi neefectuate: │
├─────────────────────────┬────────────────────────────┬──────────────────────┤
│ Rate de capital │ Dobânzi │ Comisioane │
├─────────────┬───────────┼────────┬────────┬──────────┼──────────┬───────────┤
│ Data │ Suma │ Data │ Suma │ Procent │ Data │ Suma │
├─────────────┼───────────┼────────┼────────┼──────────┼──────────┼───────────┤
├─────────────┼───────────┼────────┼────────┼──────────┼──────────┼───────────┤
├─────────────┼───────────┼────────┼────────┼──────────┼──────────┼───────────┤
├─────────────┼───────────┼────────┼────────┼──────────┼──────────┼───────────┤
├─────────────┼───────────┼────────┼────────┼──────────┼──────────┼───────────┤
├─────────────┴───────────┴────────┴────────┴──────────┴──────────┴───────────┤
│ │
│ d) Plăţi de arierate: │
├─────────────────────────┬────────────────────────────┬──────────────────────┤
│ Rate de capital │ Dobânzi │ Comisioane │
├─────────────┬───────────┼────────┬────────┬──────────┼──────────┬───────────┤
│ Data │ Suma │ Data │ Suma │ Procent │ Data │ Suma │
├─────────────┼───────────┼────────┼────────┼──────────┼──────────┼───────────┤
├─────────────┼───────────┼────────┼────────┼──────────┼──────────┼───────────┤
├─────────────┼───────────┼────────┼────────┼──────────┼──────────┼───────────┤
├─────────────┼───────────┼────────┼────────┼──────────┼──────────┼───────────┤
├─────────────┼───────────┼────────┼────────┼──────────┼──────────┼───────────┤
├─────────────┴───────────┴────────┴────────┴──────────┴──────────┴───────────┤
│ │
│ Comisionul intern de risc pentru creditele cu garanţie publică: │
│ a) Sold la începutul perioadei de raportare ..................... │
│ b) Utilizări în perioada de raportare ........................... │
│ c) Sold la sfârşitul perioadei de raportare ..................... │
└─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘


    (Verso)
               Modul de completare a Formularului 6A

    Formularul 6A se va utiliza numai în cazul în care pentru fiecare tragere există câte o schemă de rambursare şi se raportează lunar, în termen de 5 zile de la închiderea lunii de raportare.
    Agentul economic raportor: se înscrie denumirea completă a agentului economic care raportează împrumutul/creditul.
    Împrumutător/creditor: se înscrie denumirea, numele împrumutătorului/creditorului. Dacă este un grup de bănci, se va indica numele băncii conducătoare (principale).
    Ţara: pentru împrumuturile externe, se va înscrie denumirea ţării în care este localizat creditorul. Se va înscrie ţara de reşedinţă şi nu cea de origine a creditorului. Pentru împrumuturile externe cu mai mult de un creditor localizat în ţări diferite, se va menţiona cuvântul "multiple". În cazul unui organism oficial nu trebuie menţionată ţara unde are sediul general, ci doar numele organismului.
    Data semnării: se înscrie data la care a fost semnat acordul de împrumut/credit.
    Data estimativă a ultimei trageri: se va înscrie data estimativă a ultimei trageri prevăzute în acordul de împrumut/credit.
    Suma împrumutului/creditului (în valuta de contract): se completează suma exact, la nivel de unităţi şi zecimale, aşa cum este prevăzută în acordul de împrumut/credit.
    a) Tragere efectuată: se completează data şi suma exactă a tragerii efectuate în luna pentru care se face raportarea.
    b) Plăţi efectuate la scadenţă: se completează data şi suma exactă a plăţii fiecărei rate de capital, dobânda sau comisionul plătit în luna pentru care se face raportarea.
    c) Plăţi aflate la scadenţă şi neefectuate: se completează cu data şi suma exactă scadentă şi neplătită în contul ratelor de capital, dobânzilor sau comisioanelor.
    d) Plăţi de arierate: se completează în cazul în care una dintre plăţile raportate într-o lună anterioară, la lit. c) al acestui formular, este efectuată în luna pentru care se face raportarea.

    Comisionul intern de risc pentru creditele cu garanţie publică: datele solicitate se referă la comisionul de risc prevăzut a fi plătit în convenţia de garanţie încheiată între Ministerul Finanţelor şi beneficiarul creditului.

                    ---------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016