Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   NORMA nr. 786 din 30 septembrie 1998  privind formele de exercitare a profesiunii de medic, prevazute de   Ordonanta Guvernului nr. 124/1998 privind organizarea si functionarea cabinetelor medicale    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

NORMA nr. 786 din 30 septembrie 1998 privind formele de exercitare a profesiunii de medic, prevazute de Ordonanta Guvernului nr. 124/1998 privind organizarea si functionarea cabinetelor medicale

EMITENT: MINISTERUL SANATATII COLEGIUL MEDICILOR DIN ROMANIA
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 470 din 8 decembrie 1998

CAP. 1
Introducere

Prezentele norme sunt emise în temeiul <>art. 15 din Ordonanta Guvernului nr. 124/1998 privind organizarea şi funcţionarea cabinetelor medicale, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 328 din 29 august 1998.
Normele au în vedere reglementarea aplicãrii unitare a prevederilor <>art. 1 alin. (3) din Ordonanta Guvernului nr. 124/1998 , care stabilesc formele de exercitare a profesiunii de medic.

CAP. 2
Dispoziţii generale

ART. 1
Profesiunea de medic, ca profesie umanitara şi liberala, se exercita în condiţiile legii şi cu respectarea Statutului Colegiului Medicilor din România.
ART. 2
Independenta profesionalã a medicului conferã acestuia dreptul de initiativa şi de decizie în exercitarea actului medical şi deplina rãspundere fata de acesta.
ART. 3
Exercitarea profesiunii de medic este un drept al oricãrei persoane fizice, cetãţean roman, posesoare a diplomei de medic, eliberata de o instituţie de învãţãmânt medical din România ori din strãinãtate, echivalata potrivit legii.
Exercitarea profesiunii de medic este avizatã de Colegiul Medicilor din România şi este autorizata de Ministerul Sãnãtãţii.
ART. 4
Profesiunea de medic poate fi exercitatã în România de cãtre medici, cetãţeni strãini, în condiţiile prevãzute de lege şi în condiţii de reciprocitate stabilite prin convenţii la care România este parte.

CAP. 3
Formele de exercitare a profesiunii de medic,ca profesie liberala

ART. 5
Formele de exercitare a profesiunii de medic, ca profesie liberala, în cadrul cabinetului medical, sunt cele prevãzute la <>art. 1 alin. (3) din Ordonanta Guvernului nr. 124/1998 , dupã cum urmeazã:
a) cabinetul medical individual;
b) cabinetele medicale grupate;
c) cabinetele medicale asociate;
d) societatea civilã medicalã.
ART. 6. - Medicul este liber sa opteze şi sa îşi schimbe opţiunea pentru una dintre formele de exercitare a profesiunii prevãzute la art. 5, cu obligaţia de a înştiinţa autoritatea sanitarã publica în a carei zona teritorialã îşi desfãşoarã activitatea despre orice modificare în forma de exercitare a profesiunii, pentru a fi înscrisã în Registrul unic al cabinetelor medicale.
ART. 7
Cabinetul medical individual este forma de exercitare a profesiunii de medic, în cadrul cãruia îşi desfãşoarã activitatea medicul titular, singur sau împreunã cu alţi medici şi cu alte categorii de personal medical acreditat. Aceştia au calitatea de salariat sau de colaborator, în condiţiile legii.
ART. 8
(1) Cabinetele medicale grupate se constituie pe baza convenţiei dintre doua sau mai multe cabinete medicale individuale, în scopul creãrii de facilitãţi economice comune, cum ar fi folosirea în comun a patrimoniului şi/sau a salariaţilor ori a colaboratorilor.
(2) Cabinetele medicale grupate îşi pãstreazã individualitatea în relaţiile cu terţii.
(3) Condiţiile grupãrii sunt stabilite prin convenţia pãrţilor, încheiatã în forma scrisã, cu respectarea Codului civil şi a prezentelor norme.
(4) Convenţia de grupare va cuprinde urmãtoarele elemente minime obligatorii:
- pãrţile convenţiei;
- obiectul şi scopul convenţiei;
- sediul profesional al cabinetelor medicale grupate;
- coordonarea cabinetelor medicale grupate, cu indicarea persoanelor care au calitatea de coordonator, facilitãţile economice comune şi modul de repartizare a cheltuielilor comune;
- durata convenţiei şi modalitãţile de încetare a acesteia.
ART. 9
(1) Cabinetele medicale asociate se constituie din doua sau mai multe cabinete medicale individuale, în scopul exercitãrii în comun a activitãţii şi al asigurãrii accesului permanent al pacientilor la servicii medicale complete.
(2) Medicii titulari din cabinetele medicale asociate intra în relaţii cu terţii în numele asocierii din care fac parte, cu pãstrarea drepturilor şi a responsabilitãţilor individuale prevãzute de lege.
(3) Condiţiile asocierii sunt convenite între pãrţi prin convenţia de asociere, încheiatã în forma scrisã, cu respectarea legii civile şi a prezentelor norme.
(4) Convenţia de asociere va cuprinde urmãtoarele elemente obligatorii:
- pãrţile convenţiei şi denumirea asocierii;
- scopul şi obiectul asocierii;
- sediul profesional al asocierii;
- coordonarea asocierii, cu indicarea persoanei sau a persoanelor care au calitatea de coordonator, durata convenţiei şi modalitãţile de încetare a acesteia.
ART. 10
Cabinetele medicale grupate şi cabinetele medicale asociate pot avea patrimoniu comun, dacã s-a convenit în acest sens prin convenţia de grupare sau de asociere.
Patrimoniul comun este destinat, în exclusivitate, realizãrii intereselor personale nepatrimoniale ale asociaţilor.
ART. 11
(1) Societatea civilã medicalã se constituie prin contract de societate civilã, încheiat în forma scrisã, între doi sau mai mulţi medici asociaţi, cu respectarea dispoziţiilor art. 1.491, 1.492 şi 1.499-1.531 din Codul civil referitoare la societatea civilã particularã şi a dispoziţiilor prezentelor norme.
(2) Contractul de societate civilã va cuprinde urmãtoarele elemente minime obligatorii:
- pãrţile contractului de societate, scopul şi obiectul acestuia;
- sediul profesional al societãţii civile medicale;
- patrimoniul social al societãţii civile medicale, cu indicarea aportului fiecãrui medic societar, constând în bunuri mobile şi imobile ori în munca medicilor societari;
- organul de conducere al societãţii civile medicale şi precizarea funcţiilor membrilor acestuia;
- durata contractului de societate şi modalitãţile de încetare a acestuia.
ART. 12
(1) Societatea civilã medicalã este reprezentatã în relaţiile cu terţii de consiliul de administraţie.
(2) Componenta consiliului de administraţie, modul de desemnare a membrilor acestuia, durata mandatului membrilor şi cauzele de încetare a mandatului acestora vor fi prevãzute în statutul societãţii.
(3) Societatea civilã medicalã este reprezentatã în relaţiile cu terţii de cãtre preşedintele acesteia, care este şi preşedintele consiliului de administraţie.
(4) Conducerea curenta operativã a societãţii civile medicale poate fi încredinţatã unui director executiv, desemnat de consiliul de administraţie dintre membrii acesteia. Directorul executiv poate fi şi o persoana din afarã societãţii civile medicale.
ART. 13
Organizarea şi funcţionarea societãţii civile medicale vor fi prevãzute, în detaliu, în statutul ei.
ART. 14
(1) Cabinetele medicale grupate, cabinetele medicale asociate şi societatea civilã medicalã pot angaja, ca salariaţi sau colaboratori, medici şi alte categorii de personal medical, acreditaţi, precum şi personal auxiliar şi de alta specialitate.
(2) Contractul individual de munca şi convenţia de colaborare se încheie între salariaţi ori colaboratori şi angajator: medicul sau, dupã caz, medicul delegat de cabinetele grupate sau asociate, preşedintele societãţii civile medicale ori alt medic împuternicit în acest sens.
(3) Contractele individuale de munca şi convenţiile de colaborare sunt supuse regimului prevãzut de <>Legea nr. 83/1995 privind unele mãsuri de protecţie a persoanelor încadrate în munca.
(4) Medicii salarizaţi se bucura de independenta profesionalã în realizarea activitãţilor medicale încredinţate în cadrul atribuţiilor de serviciu. Subordonarea fata de angajator priveşte numai respectarea regulilor de ordine interioarã şi a condiţiilor de munca.
ART. 15
Toate formele de exercitare a profesiunii de medic sunt supuse urmãtoarelor reguli:
a) patrimoniul comun este afectat în exclusivitate activitãţii profesionale;
b) obligaţia de a comunica de îndatã autoritãţii sanitare publice modificãrile privind formele de exercitare a profesiunii de medic revine medicului titular al cabinetului medical individual, coordonatorului cabinetelor medicale grupate, cabinetelor medicale asociate şi societãţii civile medicale;
c) neînţelegerile dintre medici în legatura cu formele de exercitare a profesiunii de medic se vor rezolva, în principal, pe cale amiabila; neînţelegerile nesolutionate pe cale amiabila urmeazã sa fie supuse organului de jurisdicţie profesionalã a Colegiului Medicilor din România, prevãzut de <>Legea nr. 74/1995 privind exercitarea profesiunii de medic, înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Colegiului Medicilor din România sau, dupã caz, instanţei judecãtoreşti competente, potrivit legii.

CAP. 4
Înfiinţarea şi înregistrarea cabinetului medical

ART. 16
În funcţie de forma de organizare prevãzutã la <>art. 1 alin. (3) din Ordonanta Guvernului nr. 124/1998 , cabinetele medicale se înfiinţeazã la cererea medicului sau a grupului de medici, pe baza documentaţiei stabilite prin ordin al ministrului sãnãtãţii, potrivit <>art. 5 din Ordonanta Guvernului nr. 124/1998 .
ART. 17
Convenţiile de grupare şi de asociere a cabinetelor medicale, precum şi contractul societãţii civile medicale pot fi înregistrate la autoritatea sanitarã publica numai dacã sunt avizate de consiliile judeţene şi al municipiului Bucureşti ale Colegiului Medicilor din România.

CAP. 5
Dispoziţii finale

ART. 18
Ministerul Sãnãtãţii va putea emite avize şi precizãri în aplicarea prezentelor norme.
ART. 19
Prezentele norme intra în vigoare la data publicãrii lor în Monitorul Oficial al României, Partea I.
ART. 20
Compartimentul de specialitate din cadrul Ministerului Sãnãtãţii, direcţiile sanitare judeţene şi a municipiului Bucureşti şi organele teritoriale ale Colegiului Medicilor din România vor urmãri punerea în aplicare a prezentelor norme.

Ministrul sãnãtãţii,
Hajdu Gabor

Preşedintele Colegiului Medicilor
din România,
conf. dr. Mircea Cinteza

----------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016