Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   NORMA nr. 7 din 5 iunie 2008  pentru modificarea si completarea   Normelor-cadru ale Bancii Nationale a Romaniei nr. 6/1994 privind comertul facut de societatile bancare si celelalte societati de credit, cu cambii si bilete la ordin, pe baza   Legii nr. 58/1934 asupra cambiei si biletului la ordin, modificata prin   Ordonanta Guvernului nr. 11/1993 , aprobata si modificata prin   Legea nr. 83/1994     Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

NORMA nr. 7 din 5 iunie 2008 pentru modificarea si completarea Normelor-cadru ale Bancii Nationale a Romaniei nr. 6/1994 privind comertul facut de societatile bancare si celelalte societati de credit, cu cambii si bilete la ordin, pe baza Legii nr. 58/1934 asupra cambiei si biletului la ordin, modificata prin Ordonanta Guvernului nr. 11/1993 , aprobata si modificata prin Legea nr. 83/1994

EMITENT: BANCA NATIONALA A ROMANIEI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 512 din 8 iulie 2008

<>Legea nr. 58/1934 asupra cambiei şi biletului la ordin, cu modificãrile şi completãrile ulterioare

Având în vedere prevederile <>art. 22 alin. 1 şi 2 din Legea nr. 312/2004 privind Statutul Bãncii Naţionale a României,
în temeiul <>art. II alin. (2) din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 39/2008 pentru modificarea şi completarea <>Legii nr. 58/1934 asupra cambiei şi biletului la ordin şi al <>art. 48 din Legea nr. 312/2004 ,

Banca Naţionalã a României emite prezenta normã.

ART. I
<>Normele-cadru ale Bãncii Naţionale a României nr. 6/1994 privind comerţul fãcut de societãţile bancare şi celelalte societãţi de credit, cu cambii şi bilete la ordin, pe baza <>Legii nr. 58/1934 asupra cambiei şi biletului la ordin, modificatã prin <>Ordonanţa Guvernului nr. 11/1993 , aprobatã şi modificatã prin <>Legea nr. 83/1994 , publicate în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 119 bis din 14 iunie 1995, se modificã şi se completeazã dupã cum urmeazã:
1. Titlul normelor-cadru se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"NORMĂ
privind comerţul fãcut de instituţiile de credit cu cambii şi bilete la ordin"
2. Punctul 1 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Pct. 1. - Prezenta normã se aplicã instituţiilor de credit abilitate conform legii sã desfãşoare activitate bancarã în România.
Obiectul prezentei norme îl constituie comerţul fãcut de instituţiile de credit cu cambii şi bilete la ordin, pe baza <>Legii nr. 58/1934 asupra cambiei şi biletului la ordin, cu modificãrile şi completãrile ulterioare."
3. Punctul 3 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Pct. 3. - Instituţiile de credit abilitate sã desfãşoare activitate bancarã pe teritoriul României vor putea face comerţ cu cambii şi bilete la ordin şi vor putea presta servicii bancare specifice acestei activitãţi pentru clienţii lor, luându-şi toate mãsurile pentru eliminarea riscurilor care pot apãrea pe parcursul derulãrii unor astfel de operaţiuni sau care ar putea afecta calitatea portofoliului lor de astfel de titluri.
Banca Naţionalã a României, organizatã şi funcţionând în condiţiile prevederilor <>Legii nr. 312/2004 privind Statutul Bãncii Naţionale a României, efectueazã operaţiuni cu cambii şi bilete la ordin în cadrul propriei sale activitãţi."
4. Punctul 7 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Pct. 7. - Cambiile trebuie sã fie completate în întregime cu cernealã sau pix de culoare albastrã ori neagrã sau prin dactilografiere. Menţiunile manuscrise vor fi completate cu majuscule, numai pentru suma în litere fiind posibilã înscrierea cu litere mici."
5. La punctul 8 se introduce un nou alineat, alineatul 2, cu urmãtorul cuprins:
"La completarea cambiei vor fi respectate cerinţele din prezenta normã şi modelul prezentat în anexa nr. 3 la aceasta, fãrã a depãşi limitele spaţiilor destinate fiecãrei menţiuni înscrise pe cambie."
6. Punctul 23 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Pct. 23. - În aplicarea dispoziţiilor legislaţiei române privind societãţile comerciale, Banca Naţionalã a României şi instituţiile de credit vor accepta numai cambii în care numele trasului este indicat prin numele şi prenumele persoanei fizice, aşa cum se aflã acestea înscrise în actul de identitate, sau prin denumirea persoanei juridice, aşa cum se aflã aceasta înscrisã în registrul comerţului. Lipsa acestei menţiuni duce la nulitatea cambiei."
7. Punctul 34 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Pct. 34. - Semnãtura trãgãtorului trebuie sã fie olografã şi redactatã cu pixul sau stiloul cu cernealã de culoare neagrã ori albastrã la sfârşitul textului cambiei, în spaţiul destinat acesteia."
8. Punctul 36 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Pct. 36. - Pe titlurile cambiale semnãtura reprezentantului autorizat al persoanei juridice implicate în lanţul cambial respectiv, executatã în condiţiile prevãzute în prezenta normã, nu va fi însoţitã de ştampila persoanei juridice. Lipsa semnãturii trãgãtorului sau a reprezentantului autorizat al acestuia, în situaţia în care trãgãtorul este persoanã juridicã, anuleazã titlul."
9. Punctul 54 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Pct. 54. - Suma de platã va fi trecutã pe faţa (recto) cambiei, fãrã a depãşi limitele spaţiului special alocat textului acesteia, dar nu în diagonalã sau sub semnãtura trãgãtorului, cu condiţia ca între aceastã sumã şi declaraţia cambialã sã poatã fi stabilitã o legãturã."
În temeiul <>art. 8 din Legea nr. 58/1934 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare:
Orice semnãturã cambialã trebuie sã cuprindã:
a) în clar, numele şi prenumele persoanei fizice sau denumirea persoanei juridice ori a entitãţii care se obligã;
b) semnãtura olografã a persoanei fizice, respectiv a reprezentanţilor legali sau a împuterniciţilor persoanelor juridice care se obligã ori a reprezentanţilor sau împuterniciţilor altor categorii de entitãţi care utilizeazã astfel de instrumente.
10. Punctul 60 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Pct. 60. - Banca Naţionalã a României şi instituţiile de credit vor accepta în cadrul operaţiunilor lor numai cambii în care semnãturile celor care se obligã sunt executate pe titlu, în condiţiile <>art. 8 din Legea nr. 58/1934 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi ale pct. 34-37 din prezenta normã."
11. La punctul 66, alineatele 2 şi 3 se modificã şi vor avea urmãtorul cuprins:
"Astfel, semnãtura sa trebuie sã fie precedatã de una dintre formulele «în calitate de mandatar» sau «prin procurã (p.p.)», cãci altfel ar rezulta cã semnatarul se obligã personal.
Redactarea acestei menţiuni trebuie sã fie clarã, mai ales dacã este olografã, cu respectarea condiţiilor de redactare din prezenta normã."
12. Punctul 71 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Pct. 71. - Menţiunile care lipsesc trebuie sã fie completate de cãtre posesor atunci când acesta prezintã titlul la platã sau îl remite unei instituţii de credit în scopul prezentãrii la platã, fiind obligatoriu ca o cambie în alb sã aibã completat numele ultimului posesor în momentul plãţii."
13. Punctul 77 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Pct. 77. - Completarea cambiei în alb se va putea face în orice moment, însã anterior prezentãrii acesteia la platã sau remiterii cãtre o instituţie de credit în scopul prezentãrii la platã şi dresãrii protestului în cazul refuzului plãţii."
14. Punctul 86 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Pct. 86. - Menţiunile privind circulaţia cambiei prin gir se fac pe faţa cambiei. Banca Naţionalã a României şi instituţiile de credit nu vor accepta în cadrul operaţiunilor lor decât cambii care au textul privind operaţiunea de girare redactat pe faţa acestora. În cadrul exprimãrii scrise privind operaţiunile de circulaţie a cambiei prin gir se va folosi exclusiv noţiunea de «girare»."
15. Punctul 99 se abrogã.
În temeiul <>art. 15 din Legea nr. 58/1934 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare:
Girul trebuie scris pe cambie; el trebuie sã fie semnat de girant.
Girul este valabil chiar dacã beneficiarul nu este menţionat sau girantul a pus numai semnãtura (gir în alb). În acest din urmã caz, girul, pentru a fi valabil, trebuie sã fie scris pe cambie.
16. Punctul 100 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Pct. 100. - Girul «în plin» trebuie sã cuprindã în afarã de semnãturã şi alte menţiuni care sã deosebeascã girul de oricare altã operaţiune cambialã (acceptare, avalizare)."
17. Punctul 102 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Pct. 102. - Girul «în alb» este format din semnãtura girantului înscrisã pe faţa cambiei, însoţitã de menţiunea «girat»", «girare». Nu este permisã înscrierea girului «în alb» pe cambie fãrã a fi însoţitã de o asemenea menţiune, deoarece acest gir s-ar putea confunda cu acceptarea sau avalizarea."
18. Punctul 115 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Pct. 115. - Pentru ca deţinãtorul unei cambii sã fie socotit posesor legitim al titlului este necesar sã existe o serie neîntreruptã a girurilor menţionate pe cambie."
19. La punctul 127, alineatul 1 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Pct. 127. - Girantul care se gãseşte în posesia titlului înainte de scadenţã poate şterge girul sãu şi girurile, ulterioare unui gir în alb care se gãseşte în şirul acestora, pentru a lua el locul giratarului din girul în alb."
20. Punctul 166 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Pct. 166. - Pentru respectarea principiului literalitãţii obligaţiei cambiale, acceptarea trebuie sã fie scrisã pe faţa (recto) cambiei şi sã poarte semnãtura trasului."
21. Punctul 167 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Pct. 167. - Acceptarea trebuie întotdeauna sã se exprime prin cuvântul «acceptat» sau expresiile echivalente: «voi plãti», «voi onora». Cuvântul «vãzut» nu este echivalent cu «acceptat».
Dacã lipseşte o asemenea indicaţie, semnãtura aplicatã va fi consideratã ca fiind a unui obligat pe cale de regres sau, dacã nu i se poate da nicio valoare cambialã, ea va fi socotitã fãrã valoare."
22. Punctul 168 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Pct. 168. - În ceea ce priveşte semnãtura trasului se vor respecta prevederile prezentei norme şi ale <>Legii nr. 58/1934 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, privind toate semnãturile cambiale ale persoanelor fizice sau ale împuterniciţilor persoanelor juridice."
23. Punctul 196 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Pct. 196. - Avalul se dã pe faţa cambiei, utilizându-se una dintre expresiile «aval», «pentru aval» sau «pentru garanţie», «pentru fidejusiune» ori altã expresie echivalentã, urmatã de semnãtura avalistului sau a împuternicitului sãu."
24. Punctul 200 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Pct. 200. - Avalul poate fi redactat de mânã, cu pixul sau cernealã de culoare albastrã ori neagrã chiar de cãtre avalist sau de o altã persoanã, dactilografiat ori imprimat, fãrã a afecta alte menţiuni aflate pe cambie. În orice situaţie este însã obligatoriu ca formula de avalizare sã fie urmatã de semnãtura olografã a avalistului."
25. Punctul 201 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Pct. 201. - Semnãtura avalistului nu poate sã aparţinã trãgãtorului, trasului sau acceptantului cambiei."
26. Punctul 207 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Pct. 207. - Obligaţia avalistului este o obligaţie cambialã autonomã, în sensul cã avalistul se poate servi în contra posesorului de excepţiile derivând din raporturile sale personale cu acesta, dacã ele existã, dar în niciun caz nu se poate servi de excepţiile personale ale persoanei pentru care a dat avalul faţã de posesorul cambiei. Posesorul poate sã se îndrepte pe cale legalã direct în contra avalistului obligatului principal, pe calea acţiunii cambiale directe, fãrã a mai fi respectatã ordinea din dreptul civil, cãci obligaţia acestuia este o obligaţie autonomã şi solidarã."
27. Punctul 245 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Pct. 245. - La cererea trasului, odatã cu primirea plãţii, posesorul cambiei poate preda titlul pe care a înscris menţiunea "achitat"".
28. La punctul 247, alineatul 1 se abrogã.
29. Punctul 248 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Pct. 248. - Debitorul poate sã refuze plata ori de câte ori nu i se prezintã cambia în original sau prin trunchiere.
El poate sã refuze plata când posesorul nu este persoana care are dreptul sã cearã plata, conform art. 18 şi <>art. 46^1-46^3 din Legea nr. 58/1934 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare."
30. Punctul 254 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Pct. 254. - Debitorul care a fãcut o platã parţialã nu poate pretinde sã i se remitã cambia achitatã şi chitanţa eliberatã cãtre el în acest sens (cambia chitanţatã), cãci titlul este necesar posesorului pentru restul sumei neplãtite.
Posesorul cãruia i s-a fãcut o platã parţialã poate sã elibereze debitorului o chitanţã separatã pentru plata efectuatã, fãcând în acelaşi timp o menţiune despre aceasta şi pe cambie, pentru a se putea vedea cã ea nu mai este valabilã decât pentru restul sumei."
31. Dupã punctul 254 se introduc douã noi puncte, punctele 254^1 şi 254^2, cu urmãtorul cuprins:
"Pct. 254^1. - În aplicarea art. 43 şi a <>art. 46^1 din Legea nr. 58/1934 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, în cazul prezentãrii cambiei la platã prin trunchiere :
a) instituţia de credit care plãteşte titlul primeşte dovada efectuãrii acestei plãţi conform convenţiilor prevãzute la <>art. 46^1 alin. 5 din Legea nr. 58/1934 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, fãrã a mai fi predatã cambia la cererea trasului sau eliberatã o chitanţã pentru plata fãcutã;
b) dupã primirea plãţii, instituţia de credit care se aflã în posesia cambiei va lua mãsurile necesare pentru a elimina riscul ca respectivul titlu sã fie pus din nou în circulaţie;
c) dupã primirea unei plãţi parţiale, instituţia de credit care se aflã în posesia cambiei va înscrie pe aceasta o menţiune privind plata efectuatã, pentru a se vedea cã titlul este valabil numai pentru restul sumei;
d) trasul pentru care o instituţie de credit a fãcut o platã integralã sau parţialã a unei cambii primeşte de la aceastã instituţie dovada efectuãrii respectivei plãţi, în conformitate cu înţelegerile existente între aceştia, fãrã a mai fi remis titlul în original cu menţiunea «achitat».
Pct. 254^2. - Cambiile pot fi prezentate la platã prin intermediul unei instituţii de credit o singurã datã (prima prezentare la platã cãtre obligatul principal), în caz de refuz aplicându-se prevederile <>Legii nr. 58/1934 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi ale prezentei norme referitor la acţiunea cambialã directã sau de regres."
32. La punctul 260, alineatul 3 se abrogã.
33. Punctul 262 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Pct. 262. - Dacã moneda în care a fost emisã cambia este alta decât moneda naţionalã, dar este cotatã la Banca Naţionalã a României, şi plata se doreşte a fi efectuatã în lei, plata se va efectua la cursul de schimb calculat de Banca Naţionalã a României din ziua prezentãrii la platã a cambiei."
În temeiul <>art. 46^1 din Legea nr. 58/1934 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare:
Prezentarea unei cambii la platã se poate face în original sau prin trunchiere.
În sensul prezentei legi, prin trunchiere se înţelege procedeul informatic care constã în urmãtoarele operaţiuni succesive:
a) transpunerea în format electronic a informaţiilor relevante de pe cambia originalã;
b) reproducerea imaginii cambiei originale în format electronic; şi
c) transmiterea informaţiei electronice obţinute prin operaţiunile prevãzute la lit. a) şi b) cãtre instituţia de credit plãtitoare.
Pot face obiectul trunchierii numai cambiile acceptate.
Prezentarea la platã a unei cambii prin trunchiere produce aceleaşi efecte juridice ca şi prezentarea la platã a cambiei originale, cu condiţia ca aceasta din urmã sã fi fost emisã cu respectarea prevederilor legii.
Instituţiile de credit pot recurge la procedeul trunchierii, cu condiţia ca între ele sã existe o convenţie prealabilã în contextul unui aranjament de platã sau o convenţie constând în aderarea lor la un sistem de plãţi.
Informaţiile relevante pentru trunchiere, cuprinse în cambia originalã, sunt stabilite potrivit convenţiilor prevãzute la alin. 5.
Imaginea cambiei originale reprezintã copia electronicã a cambiei originale. Imaginea cambiei originale trebuie sã respecte standardele stabilite potrivit convenţiilor prevãzute la alin. 5.
Momentul recepţionãrii de cãtre instituţia de credit plãtitoare, respectiv de cãtre un sistem de plãţi a informaţiilor relevante pentru trunchiere şi a imaginii electronice a respectivei cambii, potrivit alin. 2, constituie momentul prezentãrii la platã.
Transmiterea cãtre instituţia de credit plãtitoare a informaţiilor relevante şi a imaginii cambiei, prin trunchiere, trebuie realizatã astfel încât sã se asigure autenticitatea şi integritatea acestora, prin utilizarea oricãror procedee tehnice admise de lege."
34. Dupã punctul 264 se introduc unsprezece noi puncte, punctele 264^1-264^11, cu urmãtorul cuprins:
"Pct. 264^1. - Cambiile pot fi prezentate la platã prin trunchiere, în conformitate cu Regulile sistemului SENT sau, în cazul în care operaţiunea de trunchiere nu se poate realiza, prin prezentarea acestora la încasare, în original, direct la instituţia de credit trasã sau, dupã caz, la instituţia de credit beneficiarã, conform procedurilor existente în convenţiile încheiate între instituţiile de credit implicate.
Pct. 264^2. - Banca Naţionalã a României şi instituţiile de credit vor prezenta la platã prin trunchiere numai cambii acceptate de cãtre tras pentru întreaga sumã înscrisã pe cambie.
Banca Naţionalã a României şi instituţiile de credit nu vor accepta pentru prezentarea la platã prin trunchiere cambii care prezintã alterãri, îndoituri, pete sau alte asemenea elemente care pot afecta vizibilitatea menţiunilor aflate pe respectivul titlu.
Pct. 264^3. - Aplicarea convenţiilor prevãzute la <>art. 46^1 alin. 5 din Legea nr. 58/1934 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, îndeosebi cu privire la durata operaţiunilor de prezentare la platã şi de efectuare a plãţii, va fi adusã la cunoştinţa clienţilor sãi de cãtre fiecare instituţie de credit."
Pct. 264^4. - În momentul recepţionãrii potrivit <>art. 46^1 alin. 2 din Legea nr. 58/1934 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, de cãtre instituţia de credit care efectueazã plata titlului sau de cãtre un sistem de plãţi, informaţiile relevante pentru trunchiere şi imaginea electronicã a respectivei cambii trebuie sã respecte întocmai prevederile <>Legii nr. 58/1934 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, ale prezentei norme, precum şi ale convenţiilor prevãzute la art. 46^1 alin. 5 pentru ca titlul sã fie considerat prezentat la platã prin trunchiere.
Momentul recepţionãrii, menţionat la alineatul precedent, este momentul în care aceste informaţii şi imagini sunt puse la dispoziţia instituţiei de credit care plãteşte cambia sau sunt înregistrate în sistemul de plãţi.
Informaţiile şi/sau imaginea cambiei care nu respectã condiţiile prevãzute de <>Legea nr. 58/1934 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, de prezenta normã sau de convenţiile prevãzute la <>art. 46^1 alin. 5 din Legea nr. 58/1934 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, pentru prezentarea la platã prin trunchiere şi, în consecinţã, sunt respinse de instituţia de credit care efectueazã plata cambiei sau de un sistem de plãţi pot fi retransmise conform convenţiilor prevãzute la <>art. 46^1 alin. 5 din Legea nr. 58/1934 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
Pct. 264^5. - Instituţiile de credit care aplicã trunchierea vor agrea prin convenţiile prevãzute la <>art. 46^1 alin. 5 din Legea nr. 58/1934 ,cu modificãrile şi completãrile ulterioare, procedeele tehnice admise de lege, utilizate pentru a asigura autenticitatea şi integritatea imaginii cambiei şi ale informaţiilor transmise.
Pct. 264^6. - În cazul prezentãrii la platã prin trunchiere, circulaţia cambiei originale pe suport hârtie se opreşte la instituţia de credit care efectueazã trunchierea, toate operaţiunile care au loc între instituţiile de credit referitoare la prezentare la platã, platã, respectiv refuz la platã având loc în cazul trunchierii numai în formã electronicã.
În temeiul <>art. 46^2 din Legea nr. 58/1934 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare:
Când prezintã la platã o cambie prin trunchiere, instituţia de credit este obligatã:
a) sã verifice dacã acea cambie în original respectã în formã şi conţinut prevederile legale, inclusiv regularitatea succesiunii girurilor, cu excepţia autenticitãţii semnãturilor trãgãtorului şi giranţilor;
b) sã garanteze acurateţea şi conformitatea informaţiilor relevante pentru trunchiere, transmise electronic, cu datele din cambia în original, precum şi conformitatea imaginii cambiei cu cambia în original.
Instituţia de credit rãspunde de orice pierdere suferitã prin nerespectarea obligaţiilor prevãzute la alin. 1.
Pct. 264^7. - Instituţia de credit care prezintã o cambie la platã prin trunchiere va verifica respectarea condiţiilor de formã şi conţinut prevãzute de lege şi de prezenta normã pentru cambie, îndeosebi cele privind valabilitatea titlului, cazurile de nulitate, eventualele modificãri, completãri sau alterãri ale menţiunilor obligatorii, precum şi identitatea clientului şi dreptul acestuia de a cere plata sumei înscrise pe cambie. Aceasta nu exonereazã instituţia de credit care plãteşte titlul sau pe tras de obligaţiile sale, cu excepţia celor care pot fi îndeplinite numai dacã se aflã în posesia cambiei originale.
Pct. 264^8. - Instituţia de credit care prezintã cambia la platã nu are obligaţia de a verifica sau de a garanta valabilitatea semnãturilor înscrise pe cambie.
Pct. 264^9. - Când prezintã la platã o cambie prin trunchiere, instituţia de credit are obligaţia sã verifice acurateţea şi conformitatea cu cambia ale informaţiilor şi imaginii înainte de a le transmite cãtre instituţia de credit care plãteşte cambia.
În temeiul <>art. 46^3 din Legea nr. 58/1934 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare:
Refuzul total sau parţial la platã al unei cambii prezentate la platã prin trunchiere se face în formã electronicã, de cãtre instituţia de credit plãtitoare.
În baza refuzului prevãzut la alin. 1, instituţia de credit care deţine cambia originalã va înscrie pe aceasta:
a) data prezentãrii acesteia la platã, spre a se constata dacã prezentarea s-a efectuat în cadrul termenului prevãzut la art. 41;
b) declaraţia de refuz datatã şi semnatã de cãtre reprezentanţi legali sau împuterniciţi ai acestora.
Menţiunile înscrise pe cambia originalã, potrivit alin. 2, cu respectarea dispoziţiilor art. 49 alin. 1, constituie dovada refuzului de platã.
Pct. 264^10. - În cazul prezentãrii cambiei la platã prin trunchiere:
a) refuzul total sau parţial la plata cambiei este întocmit şi transmis în formã electronicã de cãtre instituţia de credit cãreia i-a fost cerutã plata cambiei instituţiei de credit care a prezentat titlul la platã fie direct, fie prin intermediul unui sistem de plãţi, conform convenţiilor prevãzute la <>art. 46^1 alin. 5 din Legea nr. 58/1934 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare;
b) în convenţiile prevãzute la <>art. 46^1 alin. 5 din Legea nr. 58/1934 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, trebuie stipulate în mod expres situaţiile în care respingerea, de cãtre un sistem de plãţi sau de cãtre instituţia de credit unde este deschis contul trasului, a informaţiilor relevante şi a imaginii cambiei nu constituie refuz la plata cambiei, precum şi procedura de urmat în aceste situaţii.
Pct. 264^11. - În cazul în care instituţia de credit plãtitoare constatã, ulterior plãţii cambiei sau biletului la ordin, cã, din eroare, instituţia de credit care a efectuat trunchierea nu şi-a îndeplinit obligaţiile prevãzute la pct. 264^9 şi cã existã diferenţe între suma plãtitã şi suma înscrisã pe cambie sau pe bilet la ordin, aceasta are dreptul sã solicite instituţiei de credit a beneficiarului plata sumelor plãtite în plus sau sã plãteascã celei din urmã sumele plãtite în minus. Regularizarea sumelor plãtite eronat se va realiza în termen de maximum 5 zile bancare de la primirea solicitãrii."
35. Punctul 269 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Pct. 269. - În cazul în care acceptantul şi avaliştii sãi refuzã o cambie la platã, la scadenţã, posesorul acesteia poate exercita dreptul de regres împotriva giranţilor, trãgãtorului şi a celorlalţi obligaţi cambiali, cu excepţia acceptantului şi a avaliştilor acceptantului."
În temeiul <>art. 59 alin. 2 din Legea nr. 58/1934 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare:
Posesorul este dator sã aducã, fãrã întârziere, la cunoştinţa girantului sãu, prin scrisoare recomandatã, cazul fortuit ori de forţã majorã şi sã facã pe cambie menţiune datatã şi semnatã de el de aceastã încunoştinţare; pentru rest se aplicã dispoziţiile art. 49.
36. Punctul 317 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Pct. 317. - De îndatã ce cazul fortuit sau de forţã majorã s-a produs, posesorul cambiei, pentru a putea fi exonerat de obligaţia de prezentare sau de protestare, este obligat sã aducã aceste evenimente la cunoştinţa girantului sãu prin scrisoare recomandatã, «fãrã întârziere», sintagmã al cãrei înţeles a fost definit la pct. 316.
Posesorul cambiei este obligat sã redacteze pe faţa titlului o menţiune datatã şi semnatã de el privind notificarea respectivã."
37. Punctul 346 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Pct. 346. - Executorul judecãtoresc care încheie protestul poate sã îl redacteze pe originalul cambiei sau prin act separat."
38. Punctul 347 se abrogã.
39. Punctul 348 se abrogã.
40. Punctul 372 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Pct. 372. - Unica modalitate de înlocuire a actului de protest este urmãtoarea: cu aprobarea posesorului cambiei, cel împotriva cãruia se dreseazã protestul dã o declaraţie de refuz de acceptare sau de platã. Declaraţia va fi scrisã şi datatã pe titlu şi va fi semnatã de cel împotriva cãruia protestul urma sã fie fãcut. Aceastã declaraţie va trebui sã poarte în mod obligatoriu o datã certã din interiorul termenului legal pentru dresarea protestului."
41. La punctul 467, alineatul 1 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Pct. 467. - Banca Naţionalã a României şi instituţiile de credit stabilesc şi comunicã oficial programul lor în zilele lucrãtoare în care se efectueazã prezentarea la platã, precum şi orice alte operaţiuni cu cambii."
42. Punctul 494 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Pct. 494. - Biletele la ordin trebuie sã fie completate în întregime cu cernealã sau pix de culoare albastrã ori neagrã sau prin dactilografiere. Menţiunile manuscrise vor fi completate cu majuscule, numai pentru suma în litere fiind posibilã înscrierea cu litere mici."
43. Punctul 495 se completeazã cu un nou alineat, alineatul 2, cu urmãtorul cuprins:
"La completarea biletului la ordin vor fi respectate cerinţele din prezenta normã şi modelul prezentat în anexa nr. 3 la aceasta, fãrã a depãşi limitele spaţiilor destinate fiecãrei menţiuni înscrise pe biletul la ordin."
În temeiul <>art. 105^1 din Legea nr. 58/1934 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare:
Biletul la ordin care întruneşte condiţiile prevãzute în art. 104 şi 105 poate fi prezentat la platã prin trunchiere, în condiţiile stabilite pentru cambie la art. 46^1-46^3, cu excepţia condiţiei referitoare la acceptare prevãzute la art. 46^1 alin. 3, producând toate efectele pe care legea le recunoaşte biletului la ordin original.
44. Punctul 510 se modificã şi va avea urmãtorul cuprins:
"Pct. 510. - În ceea ce priveşte biletul la ordin, Banca Naţionalã a României şi instituţiile de credit vor aplica, având în vedere specificul acestui titlu, dispoziţiile prezentelor norme cuprinse în pct. 43-50 şi pct. 177-179 privind cambia plãtitã de un al treilea sau într-o altã localitate decât aceea a domiciliului trasului, pct. 51-53 privind dobânda, pct. 54-57 privind indicarea sumei de platã, pct. 58-59 privind efectele unor semnãturi, pct. 60 privind semnãtura, pct. 61 şi 62 privind falsul reprezentant, pct. 63-66 privind emiterea de titluri prin mandatar, pct. 70-79 privind cambia în alb, pct. 80-147 privind girul, pct. 187-220 privind avalul, pct. 221-228 privind scadenţa, pct. 237-264 privind plata, pct. 245-254^2 şi pct. 264^1 privind prezentarea la platã în original, pct. 264^2-264^11 privind prezentarea la platã prin trunchiere, pct. 265-268 privind acţiunea sau executarea cambialã, pct. 269-300 şi pct. 302-342 privind regresul în caz de neplatã, pct. 343-373 privind protestul, pct. 374-378 şi pct. 396-412 privind plata prin intervenţie, pct. 413-416 şi pct. 424-426 privind copiile, pct. 430-435 privind alterãrile, pct. 467-470 privind zilele de sãrbãtoare legalã, calendarul termenelor şi inadmisibilitatea termenului de graţie, pct. 473 privind subscrierea prin punere de deget, pct. 338-342 privind acţiunea decurgând din îmbogãţirea fãrã cauzã justã, pct. 436-453 privind anularea sau înlocuirea titlului şi pct. 454-466 privind prescripţia."
45. Punctul 516 se abrogã.
ART. II
În tot cuprinsul <>Normelor-cadru nr. 6/1994 sintagmele "societãţi bancare" şi "societãţi de credit" se înlocuiesc cu sintagma "instituţii de credit".
ART. III
Anexele nr. 1 şi 2 la <>Normele-cadru nr. 6/1994 se înlocuiesc cu anexele nr. 1 şi 2 la prezenta normã, iar dupã anexa nr. 2 se introduce o nouã anexã, anexa nr. 3 "Model completare cambie şi bilet la ordin", conform modelului prezentat în anexa nr. 3 la prezenta normã.
ART. IV
Dispoziţii tranzitorii şi finale
1. Pânã la data de 9 octombrie 2008 inclusiv, cambiile şi biletele la ordin puse în circulaţie vor fi procesate interbancar, prin structurile casei de compensaţie, pe suport hârtie, potrivit reglementãrilor existente.
2. Începând cu data de 10 octombrie 2008, procesarea cambiilor şi biletelor la ordin se va efectua astfel:
- cambiile şi biletele la ordin emise în baza <>Normei tehnice nr. 5/2008 privind cambia şi biletul la ordin se vor procesa electronic, prin trunchiere, în conformitate cu Regulile sistemului SENT sau, în cazul în care operaţiunea de trunchiere nu se poate realiza, prin prezentarea acestora la încasare, în original, direct la instituţia de credit trasã sau, dupã caz, la instituţia de credit beneficiarã, conform procedurilor existente în convenţiile încheiate între instituţiile de credit implicate;
- cambiile şi biletele la ordin emise în baza <>Normelor tehnice nr. 10/1994 privind cambia şi biletul la ordin şi a <>Normelor-cadru nr. 6/1994 privind comerţul fãcut de societãţile bancare şi celelalte societãţi de credit, cu cambii şi bilete la ordin, pe baza <>Legii nr. 58/1934 asupra cambiei şi biletului la ordin, modificatã prin <>Ordonanţa Guvernului nr. 11/1993 , aprobatã şi modificatã prin <>Legea nr. 83/1994 , se vor procesa prin prezentarea acestora la încasare, în original, direct la instituţia de credit trasã sau, dupã caz, la instituţia de credit beneficiarã, conform procedurilor existente în convenţiile încheiate între instituţiile de credit implicate, aceste cambii şi bilete la ordin rãmânând valabile şi dupã data intrãrii în vigoare a prezentelor norme.
3. <>Normele-cadru ale Bãncii Naţionale a României nr. 6/1994 privind comerţul fãcut de societãţile bancare şi celelalte societãţi de credit, cu cambii şi bilete la ordin, pe baza <>Legii nr. 58/1934 asupra cambiei şi biletului la ordin, modificatã prin <>Ordonanţa Guvernului nr. 11/1993 , aprobatã şi modificatã prin <>Legea nr. 83/1994 , publicate în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 119 bis din 14 iunie 1995, cu modificãrile aduse prin prezenta normã, vor fi republicate în Monitorul Oficial al României, Partea I, dându-se textelor o nouã numerotare.

Preşedintele Consiliului de administraţie
al Bãncii Naţionale a României,
Mugur Constantin Isãrescu

Bucureşti, 5 iunie 2008.
Nr. 7.

ANEXA 1
-------
(Anexa nr. 1 la <>Normele-cadru nr. 6/1994 )
-----------------------------------------

Cambia

--------------
NOTĂ(CTCE)
Formularul - Cambia, se gãseşte în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 512 din 8 iulie 2008 la pagina 14 (a se vedea imaginea asociatã).

ANEXA 2
-------
(Anexa nr. 2 la <>Normele-cadru nr. 6/1994 )
-----------------------------------------

Biletul la ordin

--------------
NOTĂ(CTCE)
Formularul - Biletul la ordin, se gãseşte în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 512 din 8 iulie 2008 la pagina 14 (a se vedea imaginea asociatã).

ANEXA 3
-------
(Anexa nr. 3 la <>Normele-cadru nr. 6/1994 )
-----------------------------------------

MODEL COMPLETARE CAMBIE ŞI BILET LA ORDIN

--------------
NOTĂ(CTCE)
Formularul - MODEL COMPLETARE CAMBIE ŞI BILET LA ORDIN, se gãseşte în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 512 din 8 iulie 2008 la pagina 15 (a se vedea imaginea asociatã).

-----------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016