Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   NORMA nr. 2.445 din 23 ianuarie 1997  privind constituirea si utilizarea Fondului special al drumurilor publice    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

NORMA nr. 2.445 din 23 ianuarie 1997 privind constituirea si utilizarea Fondului special al drumurilor publice

EMITENT: MINISTERUL FINANTELOR
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 15 din 3 februarie 1997

    CAP. 1
    Dispoziţii generale

    1. Potrivit prevederilor Legii nr. 118/1996 privind constituirea şi utilizarea Fondului special al drumurilor publice, veniturile Fondului special al drumurilor publice se constituie după cum urmează:
    A) Prin aplicarea unei cote de 25% asupra:
    a) preţului cu ridicată, exclusiv accizele, pentru carburanţii auto livrati la intern de producători;
    b) valorii în vama, stabilită potrivit legii, pentru carburanţii auto importati.
    B) Prin aplicarea unei cote de 10% asupra:
    a) preţului cu ridicată, exclusiv accizele, pentru autovehiculele şi remorcile livrate de producătorii din ţara şi destinate vânzării pe piaţa interna, cu excepţia tractoarelor şi maşinilor agricole, pentru care se va aplica o cota de 5% începînd cu data de 1 ianuarie 1998;
    b) valorii în vama a autovehiculelor şi remorcilor importate.
    În baza prevederilor art. 5 din Legea nr. 118/1996, persoanele fizice şi persoanele juridice, care au obligaţia calculării şi varsarii sumelor pentru constituirea Fondului special al drumurilor publice, vor organiza evidenţa livrării carburanţilor astfel încît sa poată stabili şi verifica valoarea şi cantitatea carburanţilor auto livrati la intern sau importati.
    Organizarea evidentei menţionate se va face în baza comenzilor emise pe propria răspundere de către beneficiari, distinct pentru carburanţii auto.
    Producătorii interni şi/sau importatorii de autovehicule şi remorci auto vor organiza, pe propria răspundere, evidenţa livrării acestora astfel încît sa poată stabili numărul şi valoarea celor livrate pe piaţa interna.
    2. Fondul special al drumurilor publice se repartizează astfel:
    a) 65% pentru drumurile naţionale;
    b) 35% pentru drumurile judeţene şi comunale.
    3. Din încasările la Fondul special al drumurilor publice se pot efectua cheltuielile menţionate în anexa nr. 1.
    4. Obiectivele şi lucrările finanţate din Fondul special al drumurilor publice se aproba prin programe anuale care stau la baza elaborării bugetului acestui fond.
    Programele anuale pentru drumurile naţionale se elaborează şi se fundamentează de către Administraţia Naţionala a Drumurilor din România.
    Programele anuale pentru drumurile din administrarea consiliilor judeţene şi locale se întocmesc de Administraţia Naţionala a Drumurilor din România, pe baza propunerilor primite de la consiliile judeţene.
    Propunerile consiliilor locale se vor transmite la Administraţia Naţionala a Drumurilor din România prin consiliile judeţene.
    Programele anuale cu repartizarea pe trimestre a bugetului Fondului special al drumurilor publice se avizează de Consiliul de administraţie al Administraţiei Naţionale a Drumurilor din România, de direcţiile de specialitate din Ministerul Transporturilor care au în coordonare activitatea de infrastructura în domeniul drumurilor şi, respectiv, de investiţii şi sînt supuse aprobării ministrului transporturilor.
    Bugetul Fondului special al drumurilor publice se elaborează şi se fundamentează la termenele prevăzute prin Legea nr. 72/1996 privind finanţele publice, pentru fundamentarea bugetului de stat. Bugetul Fondului special al drumurilor publice se elaborează şi se fundamentează de către Administraţia Naţionala a Drumurilor din România, se avizează de către Ministerul Transporturilor, Ministerul Finanţelor, Guvernul României şi se aproba de către Parlamentul României ca anexa la legea anuala a bugetului de stat (conform modelului prezentat în anexa nr. 2).
    Repartizarea pe trimestre a bugetului Fondului special al drumurilor publice se aproba de către Ministerul Transporturilor, la propunerea Administraţiei Naţionale a Drumurilor din România.
    Criteriile în baza cărora se elaborează şi se fundamentează programele anuale şi, respectiv, se aloca sumele anuale din Fondul special al drumurilor publice sînt prezentate în anexa nr. 3.
    În cazuri bine justificate, pe parcursul execuţiei anuale, dar nu mai tîrziu de 31 octombrie, Ministerul Transporturilor, la propunerea Administraţiei Naţionale a Drumurilor din România, poate aproba modificări ale repartizării sumelor pe obiective, pe lucrări şi pe trimestre, cu condiţia încadrării în bugetul anual aprobat.

    CAP. 2
    Încasarea veniturilor Fondului special al drumurilor publice

    5. Obligaţia calculării şi varsarii sumelor care constituie sursele Fondului special al drumurilor publice revine producătorilor şi importatorilor, persoane fizice şi persoane juridice, romane sau străine, indiferent de forma de organizare, de titularul dreptului de proprietate şi de deţinătorii produsului importat.
    Prevederile alineatului de mai sus se aplica persoanelor fizice şi persoanelor juridice străine în măsura în care, prin tratate internaţionale la care România este parte, nu se stabileşte altfel.
    6. Sumele datorate se stabilesc:
    a) la data livrării de către producător;
    b) la data efectuării formalităţilor de vamuire pentru produsele din import.
    Sumele calculate şi datorate de persoanele fizice şi persoanele juridice care se încadrează în prevederile lit. a) se vărsa până la data de 25 a lunii următoare celei în care au fost stabilite.
    Sumele calculate şi datorate de persoanele fizice şi juridice care se încadrează în prevederile lit. b) se vărsa la data efectuării formalităţilor vamale. Organele teritoriale vamale au obligaţia de a verifica plata sumelor datorate pentru Fondul special al drumurilor publice. Eliberarea din vama a autovehiculelor şi remorcilor importate se va face numai după prezentarea documentului care atesta plata sumelor datorate pentru Fondul special al drumurilor publice. Acelaşi regim de calcul, plata şi verificare se aplica şi pentru carburanţii auto importati.
    Vărsarea sumelor calculate şi datorate se face în contul Fondului special al drumurilor publice cu simbolul 644510123 "Disponibil din Fondul special al drumurilor publice", deschis la Banca Comercială Romana - S.A. - Sucursala municipiului Bucureşti, pe seama Ministerului Transporturilor. Din acest cont se vor incasa veniturile şi se vor efectua plăţile.
    Banca Comercială Romana - S.A. - Sucursala municipiului Bucureşti transmite extrasele de cont şi documentele justificative Ministerului Transporturilor, pentru înregistrarea în contabilitatea proprie. Pe baza sumelor colectate în contul Fondului special al drumurilor publice, Ministerul Transporturilor stabileşte, trimestrial, sumele posibil de acordat pe destinaţiile prevăzute de lege.
    7. Pentru neplata în termen a sumelor datorate de producătorii şi importatorii de carburanţi auto, autovehicule şi remorci, persoane fizice şi persoane juridice, se aplica o majorare pentru fiecare zi de intirziere conform legislaţiei fiscale în vigoare la data scadentei plăţii. Sumele aferente majorărilor de intirziere se virează în contul Fondului special al drumurilor publice cu simbolul 644510123 "Disponibil din Fondul special al drumurilor publice", deschis pe seama Ministerului Transporturilor la Banca Comercială Romana - S.A. - Sucursala municipiului Bucureşti.
    8. Controlul asupra calculului sumelor datorate, al respectării termenului de plata şi aplicarea penalizărilor de intirziere se realizează, trimestrial sau ori de cîte ori este necesar, de către Administraţia Naţionala a Drumurilor din România şi prin organele de specialitate ale Ministerului Transporturilor constituite în mod distinct pentru aceasta activitate. Rezultatele controalelor efectuate şi propunerile aferente se prezintă spre aprobare ministrului transporturilor.

    CAP. 3
    Utilizarea sumelor pentru finanţarea cheltuielilor aprobate din Fondul special al drumurilor publice
    9. Transferarea sumelor colectate în Fondul special al drumurilor publice se face către Administraţia Naţionala a Drumurilor din România, pentru finanţarea cheltuielilor, după următoarea procedura:
    a) Unităţile teritoriale ale Administraţiei Naţionale a Drumurilor din România şi, respectiv, consiliile judeţene şi locale transmit, trimestrial, Administraţiei Naţionale a Drumurilor din România, până la data de 20 a ultimei luni a fiecărui trimestru, cereri justificative pentru cheltuielile curente şi de capital necesare trimestrului următor, conform modelului prezentat în anexele nr. 3a) şi 3b). Cererile pentru consiliile locale vor fi transmise prin consiliile judeţene.
    b) Administraţia Naţionala a Drumurilor din România prezintă ministrului transporturilor, trimestrial, până la data de 30 sau 31 a ultimei luni din fiecare trimestru, cererile justificative pentru necesarul de cheltuieli ce urmează a se efectua în trimestrul următor, conform modelului prezentat în anexele nr. 4a), 4b) şi 4c). Datele se fundamentează cu încadrarea în prevederile programelor aprobate şi în limita disponibilităţilor colectate în contul Fondului special al drumurilor publice existente la data de 25 a ultimei luni a fiecărui trimestru. Cererile vor fi prezentate ministrului transporturilor numai după obţinerea avizului secretarului de stat, direcţiilor de specialitate care au în coordonare activitatea Administraţiei Naţionale a Drumurilor din România şi, respectiv, a direcţiei de investiţii.
    c) Trimestrial, cu sumele primite în plus fata de cheltuielile prezentate prin deconturile justificative întocmite de Administraţia Naţionala a Drumurilor din România şi consiliile judeţene şi locale, aceştia îşi vor diminua sumele rezultate din cererile justificative, întocmite pentru trimestrul următor.
    10. După verificarea şi aprobarea cererilor justificative, Ministerul Transporturilor virează, până la data de 5 a primei luni din trimestru, sumele fundamentate conform pct. 9 de mai sus. Viramentele se efectuează în contul Administraţiei Naţionale a Drumurilor din România, cont 64.45.... "Disponibil din cota de 65% repartizata din Fondul special al drumurilor publice", deschis la Banca Comercială Romana - S.A. - Sucursala municipiului Bucureşti. Pentru sumele cuvenite consiliilor judeţene şi locale, viramentele se efectuează în contul Administraţiei Naţionale a Drumurilor din România, cod 64.45 "Disponibil din cota de 35% repartizata din Fondul special al drumurilor publice", deschis la Banca Comercială Romana - S.A. - Sucursala municipiului Bucureşti. Situaţia repartizării pe subunităţile Administraţiei Naţionale a Drumurilor din România şi, respectiv, consiliile judeţene şi locale, asa cum a fost aprobată de ministrul transporturilor, se transmite Administraţiei Naţionale a Drumurilor din România.
    La solicitarea Administraţiei Naţionale a Drumurilor din România, trezoreriile din teritoriu vor deschide pe seama direcţiilor regionale de drumuri şi poduri din cadrul Administraţiei Naţionale a Drumurilor din România conturi distincte cu simbolul 50.25.... "Disponibil din cota repartizata din Fondul special al drumurilor publice".
    La solicitarea consiliilor judeţene şi locale, trezoreriile teritoriale ale statului vor deschide pe seama acestora conturi distincte cu simbolul 50.25.... "Disponibil din cota repartizata din Fondul special al drumurilor publice".
    Pentru municipiul Bucureşti şi pentru judeţele unde nu funcţionează trezorerii ale statului se deschid următoarele conturi la Banca Comercială Romana - S.A.:
    * 65.25 "Disponibil din sume repartizate din Fondul special al drumurilor publice" pe seama Primăriei Municipiului Bucureşti;
    * 64.21 "Disponibil din sume repartizate din Fondul special al drumurilor publice" deschis pe seama Direcţiei de drumuri şi poduri din cadrul Administraţiei Naţionale a Drumurilor din România.
    11. Administraţia Naţionala a Drumurilor din România, în baza viramentelor şi anexelor transmise de Ministerul Transporturilor, efectuează alimentarea conturilor menţionate mai sus, deschise la unităţile teritoriale ale trezoreriei statului sau ale Băncii Comerciale Romane - S.A., după caz, pe seama unităţilor de administrare a drumurilor publice naţionale sau a consiliilor judeţene şi locale, după caz.
    12. Răspunderea pentru modul de utilizare a sumelor din Fondul special al drumurilor publice revine Administraţiei Naţionale a Drumurilor din România şi unităţilor din subordinea sa, pentru sumele aferente drumurilor naţionale din administrare, şi, respectiv, consiliilor judeţene şi locale, pentru drumurile din administrarea acestora.
    13. Fondurile rămase disponibile la sfîrşitul anului în conturile deschise la trezoreriile statului şi, respectiv, la Banca Comercială Romana - S.A. - Sucursala municipiului Bucureşti, pe seama Administraţiei Naţionale a Drumurilor din România, a unităţilor teritoriale de drumuri ale Administraţiei Naţionale a Drumurilor din România şi a consiliilor judeţene şi locale, se virează la Ministerul Transporturilor în contul 644510123 "Disponibil din Fondul special al drumurilor publice" deschis la Banca Comercială Romana - S.A. - Sucursala municipiului Bucureşti, fără a solicita acceptul titularului de cont.

    CAP. 4
    Raportarea utilizării sumelor din Fondul special al drumurilor publice

    14. Soldul fondului special al drumurilor publice, constituit potrivit Legii nr. 13/1994, rămas neutilizat la 31 decembrie 1996, se va utiliza de către Ministerul Transporturilor în anul 1997 pentru finanţarea cheltuielilor prevăzute sa se efectueze în 1997 din Fondul special al drumurilor publice, constituit potrivit prevederilor Legii nr. 118/1996. Soldul existent în contul 6429406900006 "Disponibil din Fondul special pentru dezvoltarea şi modernizarea drumurilor publice", deschis pe seama Ministerului Transporturilor la centrala Băncii Romane pentru Dezvoltare - S.A., se va vira în contul 644510123 "Disponibil din Fondul special al drumurilor publice" deschis la Banca Comercială Romana - S.A., Sucursala municipiului Bucureşti, pe seama Ministerului Transporturilor.
    Sumele datorate din aplicarea cotei de 5%, în baza prevederilor Legii nr. 13/1994, şi încasate după 1 ianuarie 1997, sînt şi rămîn valabil încasate, iar agenţii economici care nu au plătit aceste sume sînt obligaţi sa o facă, potrivit acestei legi. Aceste sume vor fi utilizate de Ministerul Transporturilor pentru constituirea Fondului special al drumurilor publice şi vor fi repartizate conform destinaţiilor prevăzute în Legea nr. 118/1996. Virarea acestor sume se va efectua după 1 ianuarie 1997 în contul 644510123 "Disponibil din Fondul special al drumurilor publice" deschis pe seama Ministerului Transporturilor la Banca Comercială Romana - S.A. - Sucursala municipiului Bucureşti.
    15. Lunar, până la data de 15, unităţile teritoriale ale Administraţiei Naţionale a Drumurilor din România, precum şi consiliile judeţene şi locale (pentru drumurile din administrare) vor depune la Administraţia Naţionala a Drumurilor din România decontul justificativ privind utilizarea sumelor, până la sfîrşitul lunii anterioare, din Fondul special al drumurilor publice.
    16. Lunar, până la data de 17, Administraţia Naţionala a Drumurilor din România va depune, la Ministerul Transporturilor, decontul justificativ privind utilizarea sumelor primite din Fondul special al drumurilor publice, atît de către Administraţia Naţionala a Drumurilor din România (pentru drumurile naţionale), cît şi de consiliile judeţene şi locale (pentru drumurile din administrare). Anexat se va prezenta o copie de pe deconturile justificative primite de la unităţile teritoriale ale Administraţiei Naţionale a Drumurilor din România şi, respectiv, de la consiliile judeţene şi locale.
    Deconturile justificative se vor întocmi conform modelului prezentat în anexele nr. 5a) şi 5b).
    Înregistrarea pe cheltuielile Ministerului Transporturilor a sumelor utilizate din Fondul special al drumurilor publice se face în baza decontului justificativ prezentat de Administraţia Naţionala a Drumurilor din România, avizat de direcţiile de specialitate din cadrul Ministerului Transporturilor, de secretarul de stat care coordonează activitatea Administraţiei Naţionale a Drumurilor din România şi aprobat de ministrul transporturilor.
    17. Ministerul Transporturilor va raporta, lunar, până la data de 18, Ministerului Finanţelor contul de execuţie privind Fondul special al drumurilor publice pentru Administraţia Naţionala a Drumurilor din România şi consiliile judeţene şi locale pe formularul prezentat în anexa nr. 15b) de la raportarile statistice, pe structura prevăzută în anexa nr. 6 la prezentele norme metodologice.

    CAP. 5
    Contabilitatea execuţiei Fondului special al drumurilor publice
    18. La nivelul Ministerului Transporturilor
    a) Conturi contabile utilizate
    Ministerul Transporturilor asigura contabilitatea veniturilor încasate şi a cheltuielilor efectuate cu ajutorul conturilor:
    148 "Disponibil din Fondul special al drumurilor publice";
    220 "Debitori" (analitic "Debitori din Fondul special al drumurilor publice");
    348 "Fondul special al drumurilor publice";
    448 "Cheltuieli din Fondul special al drumurilor publice".

    b) Înregistrări contabile
    * primirea sumelor virate de agenţii economici la Fondul special al drumurilor publice
    148 = 348
    * virarea sumelor către Administraţia Naţionala a Drumurilor din România în vederea efectuării cheltuielilor prevăzute de lege
    220 = 148
    * la prezentarea deconturilor justificative de cheltuieli
    448 = 220
    * la sfîrşitul anului, închiderea contului de cheltuieli
    348 = 448
    Evidenta analitica a încasărilor şi a cheltuielilor efective în cadrul conturilor de disponibil şi cheltuieli se organizează distinct, pe subdiviziunile clasificaţiei veniturilor şi cheltuielilor Fondului special al drumurilor publice, aprobate prin Ordinul ministrului de stat, ministrul finanţelor, nr. 1.394/1995, cu completările ulterioare.
    19. La nivelul consiliilor judeţene şi locale
    Consiliile judeţene şi locale înregistrează încasările, plăţile şi disponibilităţile privind Fondul special al drumurilor publice cu ajutorul conturilor:
    119 "Disponibil din fonduri cu destinaţie specială" (analitic "Disponibil din sume primite din Fondul special al drumurilor publice" cont 119.36);
    337 "Fondul cu destinaţie specială" (analitic "Sume primite din Fondul special al drumurilor publice" cont 337.36) pentru cota acordată conform prevederilor legale;
    421 "Cheltuieli din fondul cu destinaţie specială" (analitic "Cheltuieli din sumele primite din Fondul special al drumurilor publice" cont 421.36).
    Conţinutul şi funcţionarea conturilor de mai sus sînt prevăzute în Planul de conturi şi în instrucţiunile de aplicare a acestuia, aprobat prin Ordinul nr. 324/1984 al ministrului finanţelor, cu modificările ulterioare.
    Evidenta analitica a plăţilor de casa şi a cheltuielilor efective în cadrul conturilor de disponibil şi cheltuieli se organizează distinct pe subdiviziunile clasificaţiei veniturilor şi cheltuielilor Fondului special al drumurilor publice, aprobate prin Ordinul nr. 1.394/1995 al ministrului de stat, ministrul finanţelor.
    Sumele cheltuite din Fondul special al drumurilor publice se raportează trimestrial de către consiliile judeţene şi locale pe formularul "Disponibil din fonduri cu destinaţie specială", prezentat în anexa nr. 15, şi pe formularul prezentat în anexa nr. 15b), din formularele statistice, pe structura formularului prevăzută în anexa nr. 6, o data cu darea de seama contabila privind execuţia bugetului, la direcţiile generale ale finanţelor publice şi controlului financiar de stat judeţene şi a municipiului Bucureşti. Un exemplar din contul de execuţie se transmite Administraţiei Naţionale a Drumurilor din România până la data de 20 a lunii următoare încheierii fiecărui trimestru.
    20. La nivelul Administraţiei Naţionale a Drumurilor din România
    a) Utilizarea şi gestionarea fondurilor primite de Administraţia Naţionala a Drumurilor din România va fi reflectată în contabilitatea proprie, potrivit metodologiei stabilite pentru agenţii economici.
    b) Administraţia Naţionala a Drumurilor din România şi unităţile sale teritoriale de administrare a drumurilor naţionale evidenţiază sumele primite şi folosirea acestora prin conturile contabile:
    118 "Alte fonduri";
    462 "Creditori diversi";
    481 "Decontări între unitate şi subunitati";
    5121 "Conturi la bănci în lei" (analitic distinct);
    708 "Venituri din activităţi diverse" (analitic distinct).

    Pentru execuţia în antrepriza:
    121 "Profit şi pierdere";
    212 "Mijloace fixe";
    231 "Imobilizari corporale în curs";
    300 "Materii prime";
    301 "Materiale consumabile";
    404 "Furnizori de imobilizari";
    421 "Personal - remuneraţii datorate";
    611 "Cheltuieli de întreţinere şi reparaţii";
    614 "Cheltuieli cu studiile şi cercetările";
    628 "Alte cheltuieli cu serviciile executate de terţi".

    Pentru execuţia în regie:
    * Se utilizează conturile din grupele de cheltuieli 60, 61, 62, 64 şi 68.
    La nivelul Administraţiei Naţionale a Drumurilor din România:
    a) Primirea sumelor de la Ministerul Transporturilor

    5121 = %
          481 - cota de 65% cuvenită Administraţiei Naţionale a Drumurilor din
                România;
          462 - cota de 35% cuvenită consiliilor judeţene şi locale.

    b) Virarea sumelor de către Administraţia Naţionala a Drumurilor din România:
    - la direcţiile regionale de drumuri şi poduri
    481 = 5121
    - la consiliile judeţene şi locale
    462 = 5121
    21. Agenţii economici producători şi importatori care datorează sumele prevăzute în Legea nr. 118/1996 înregistrează sumele destinate Fondului special al drumurilor publice în creditul contului 447 "Fonduri speciale-taxe şi vărsăminte asimilate", analitic "Sume datorate Fondului special al drumurilor publice" prin debitul contului 635 "Cheltuieli cu alte impozite, taxe şi vărsăminte asimilate", analitic distinct.
    Urmărirea modului de vărsare de către agenţii economici a sumelor datorate la Fondul special al drumurilor publice se realizează trimestrial, pe baza datelor din formularul "Rezultatele financiare şi obligaţiile fiscale", cod 01, la capitolul "Date informative", referitoare la:
    * veniturile la care se datorează cota de contribuţie pentru Fondul special al drumurilor publice, potrivit Legii nr. 118/1996;
    * sumele calculate şi datorate;
    * vărsămintele efectuate până la finele perioadei de raportare.
    22. Sumele necheltuite din Fondul special al drumurilor publice se reportează cu aceeaşi destinaţie în anul următor.
    23. Recepţia obiectivelor şi lucrărilor, executate în regie sau cu terţi, se face în conformitate cu reglementările specifice în vigoare.
    24. Controlul operaţiunilor de constituire şi utilizare a Fondului special al drumurilor publice revine organelor de specialitate ale Administraţiei Naţionale a Drumurilor din România şi Ministerului Transporturilor.
    Anexele nr. 1-6 fac parte integrantă din prezentele norme metodologice.
    O data cu intrarea în vigoare a prezentelor norme metodologice se abroga Instrucţiunile nr. 2.056/AN/12.242/1995 cu privire la modul de încasare a veniturilor şi de alocare a sumelor pentru finanţarea cheltuielilor aprobate prin bugetul Fondului special pentru dezvoltarea şi modernizarea drumurilor publice, de evidenţiere şi de raportare a acestui fond, emise de Ministerul Transporturilor şi de Ministerul Finanţelor, publicate în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 117 din 9 iunie 1995.
    Prezentele norme metodologice se publica în Monitorul Oficial al României, prin grija Administraţiei Naţionale a Drumurilor din România.

             Ministrul transporturilor,
                  Traian Băsescu

            Ministru de stat, ministrul finanţelor,
                      Mircea Ciumara

    ANEXA 1

                      LISTA
cu obiectivele şi lucrările finanţate din Fondul special al drumurilor publice

    I. Cheltuieli curente

    A) ADMINISTRAREA REŢELEI DE DRUMURI NAŢIONALE, JUDEŢENE SI COMUNALE
    * cadastru rutier
    * banca de date privind siguranţa circulaţiei rutiere
    * studii de trafic şi recensaminte de circulaţie
    * banca de date tehnice rutiere
    * studii şi prognoze pentru dezvoltarea şi sistematizarea reţelei de drumuri
    * studii şi experimentări privind siguranţa circulaţiei
    * studii şi experimentări pentru realizarea de imbracaminti rutiere cu caracteristici superioare
    * cercetări în domeniul rutier
    * investigaţii, cercetări şi testări poduri
    * elaborare de studii de dezvoltare unitară a reţelei de drumuri publice
    * studii şi proiecte privind construcţiile de autostrăzi şi drumuri expres
    * alte studii şi cercetări pentru îndeplinirea obiectului de activitate.

    B) ÎNTREŢINERE DE DRUMURI SI PODURI SI CLĂDIRI AFERENTE ACTIVITĂŢII
    * pietruiri de drumuri de pămînt
    * sporirea capacităţii portante şi de circulaţie prin adăugare de material pietros la drumuri pietruite
    * tratamente bituminoase
    * straturi bituminoase foarte subtiri
    * covoare bituminoase
    * corecţii de torenţi de volum mic
    * lucrări de siguranţa a circulaţiei rutiere: indicatoare, marcaje orizontale, stilpi de dirijare, plăcute reflectorizante pentru parapete şi stilpi de dirijare, console şi portale pentru table indicatoare
    * eliminare de puncte periculoase, amenajări de intersecţii
    * parapete elastice din zidărie sau beton
    * locuri de parcare
    * întreţinere de poduri, podeţe şi tuneluri
    * protecţie de maluri şi regularizari de albii
    * proiectarea lucrărilor de la lit. B)
    * întreţinere de clădiri, ateliere pentru întreţinere, depozite de materiale antiderapante şi clădiri aferente.

    C) REPARAŢII DE DRUMURI SI PODURI, CLĂDIRI, UTILAJE SI MIJLOACE DE TRANSPORT
    * consolidare de terasamente şi versanţi
    * scoaterea sectoarelor de drumuri de sub inundatii
    * amenajare banda a III-a pentru trafic greu
    * imbracaminti asfaltice uşoare
    * ranforsari de sisteme rutiere cu lianti bituminoşi sau hidraulici
    * cai de acces la instalaţii de verificare a tonajului ce depăşeşte sarcina normală pentru mijloace de transport rutier
    * benzi suplimentare de circulaţie
    * ziduri de sprijin, drenuri, apărări de maluri şi corecţii de torenţi
    * utilaje, mijloace de transport şi amenajări de depozite materiale antiderapante
    * refacere de poduri, podeţe şi tuneluri, inclusiv definitivări podeţe şi poduri până la 40 m lungime
    * amenajare de locuri de parcare, inclusiv dotarea necesară
    * proiectarea lucrărilor de la lit. C)
    * reparaţii ateliere pentru întreţinere de utilaje, baze de deszăpezire.

    II. Cheltuieli de capital
    * consolidări de drumuri şi poduri
    * reabilitari de drumuri şi poduri
    * variante ocolitoare, largiri de drumuri şi poduri
    * construcţii, reconstructii de poduri şi pasaje
    * modernizare de drumuri
    * sporiri de capacitate de circulaţie
    * amenajare de noduri rutiere
    * construcţii de drumuri, autostrăzi, drumuri expres
    * achiziţii de terenuri
    * construcţii de baze de deszăpezire, clădiri, ateliere pentru întreţinere şi reparaţii de utilaje şi mijloace de transport
    * modernizări de utilaje şi instalaţii din domeniul drumurilor
    * dotări cu echipamente, utilaje, instalaţii, mijloace de transport, logistica, pentru activitatea de drumuri şi poduri
    * proiectarea lucrărilor de la cap. II
    * taxe, avize, acorduri, autorizaţii şi altele
    * construcţii PCTF, centre de studii şi cercetare rutieră, laboratoare, sedii administrative.

    III. Rambursări de credite interne, plăţi de dobânzi şi comisioane aferente acestora.

    ANEXA 2

    MINISTERUL TRANSPORTURILOR

                      BUGETUL
Fondului special al drumurilor publice pe anul ........

                                                                    - mii lei -
-------------------------------------------------------------------------------
                                                                  Repartizarea
                                                                  pe trimestre
Capitolul Sub- Titlul/ Denumirea indicatorului Preve- --------------
           capi- Artico- deri I II III IV
           tolul lul
-------------------------------------------------------------------------------
0012 VENITURI - TOTAL
1112 I. Venituri curente
3312 A. Venituri fiscale
1212 A2. Impozite indirecte
1712 Alte impozite indirecte*)
-----------
    *) Inclusiv încasările din restantele din anii precedenti din aplicarea
        Legii nr. 13/1994, care în execuţie se vor evidenţia distinct.

           07 Cota asupra preţului cu ridicată,
                         exclusiv accizele pentru carburanţii
                         auto livrati la intern de către
                         producători şi valorii în vama
                         pentru carburanţii auto importati
           08 Cota asupra preţului cu ridicată,
                         exclusiv accizele pentru autovehi-
                         culele şi remorcile livrate de
                         către producătorii din ţara pe
                         piaţa interna şi valorii în vama
                         a autovehiculelor şi remorcilor
                         importate

5012 CHELTUIELI - TOTAL*)
                  01 Cheltuieli curente
                  20 Cheltuieli materiale şi servicii
                  70 Cheltuieli de capital
                  88 Rambursări de credite interne,
                         plăţi de dobânzi şi comisioane
                         aferente acestora
6912 a) pentru drumuri naţionale
                         ACŢIUNI ECONOMICE

6812 TRANSPORTURI SI COMUNICAŢII
                  01 Cheltuieli curente
                  20 Cheltuieli materiale şi servicii
                  27 Reparaţii curente, întreţinere
                          şi administrare
                  28 Reparaţii capitale
                  70 Cheltuieli de capital
                  73 Investiţii ale regiilor autonome
                  88 Rambursări de credite interne,
                         plăţi de dobânzi şi comisioane
                         aferente acestora
          05 Drumuri şi poduri
7012 b) pentru drumuri locale
                         ACŢIUNI ECONOMICE

7112 TRANSPORTURI SI COMUNICAŢII
                  01 Cheltuieli curente
                  20 Cheltuieli materiale şi servicii
                  27 Reparaţii curente, întreţinere
                          şi administrare
                  28 Reparaţii capitale
                  70 Cheltuieli de capital
                  72 Investiţii ale instituţiilor publice
                  73 Investiţii ale regiilor autonome
          05 Drumuri şi poduri
-------------------------------------------------------------------------------

------
    *) Disponibilul din anii precedenti la Fondul special pentru dezvoltarea şi modernizarea drumurilor publice, constituit potrivit Legii nr. 13/1994, se va utiliza în limita cheltuielilor aprobate.

    ANEXA 3

                         CRITERIILE
de repartizare a sumelor în cadrul programelor anuale din Fondul special al drumurilor publice, constituite în conformitate cu Legea nr. 118/1996

    a) Pentru drumurile naţionale din administrarea Administraţiei Naţionale a Drumurilor din România
    Repartizarea anuala a surselor financiare pentru drumurile naţionale se face de către Administraţia Naţionala a Drumurilor din România pe activităţi şi pe luna, în conformitate cu anexa nr. 1, funcţie de necesităţile justificate ale fiecărei categorii de lucrări.

    b) Pentru drumurile naţionale judeţene şi comunale din administrarea consiliilor judeţene şi locale
    Repartizarea anuala a surselor financiare pe judeţe se face de către Administraţia Naţionala a Drumurilor din România în funcţie de lungimea drumurilor judeţene şi comunale din administrarea consiliilor judeţene şi locale, conform datelor din recensamintul de trafic.
    În cadrul cheltuielilor curente se va prevedea un procent de 10% din totalul volumului acestora pentru acţiuni şi lucrări privind siguranţa circulaţiei rutiere.
    În cadrul cheltuielilor de capital se vor prevedea dotările de utilaje, instalaţii, echipamente şi mijloace de transport necesare regiilor judeţene de drumuri şi poduri, ţinînd seama de dotarea existenta a acestora, de lungimea şi traficul reţelei de drumuri judeţene şi comunale aflate în administrarea consiliului judeţean sau local.

    ANEXA 3a)

    MINISTERUL TRANSPORTURILOR
    ADMINISTRAŢIA NAŢIONALA A DRUMURILOR
    DIN ROMÂNIA - D.R.D.P.
    CONSILIUL JUDEŢEAN ................ Aprobat
    CONSILIUL LOCAL ................... --------
                                                      Ministru,

                       CERERE JUSTIFICATIVĂ
 privind sumele necesare pentru cheltuielile curente care se finanţează din
   Fondul special al drumurilor publice pentru trimestrul ...... 199 .......

                                                                 - mii lei -
-------------------------------------------------------------------------------
                                                          din care:
                                      TOTAL: --------------------------------
                                              Administra- Întreţinerea Reparaţii
                                              rea drumurilor de
                                              reţelei şi drumuri
                                                de podurilor şi
                                              drumuri poduri
-------------------------------------------------------------------------------
1. Valoarea programului anual aprobat
2. Valoarea programului cumulat până la
   finele trimestrului solicitat
3. Valoarea realizarilor cumulate de
   la începutul anului până la finele
   trimestrului raportat
4. Sumele alocate până la finele
   trimestrului precedent în baza
   cererilor justificative anterioare
5. Sumele necesare (2-4)
6. Sumele primite în plus fata de
   deconturile justificative prezentate
7. Sumele de alocat (5-6)
-------------------------------------------------------------------------------

    Datele se confirma pe răspunderea noastră.

           D.R.D.P
           Director,

     CONSILIUL JUDEŢEAN Director economic,
       Preşedinte, (contabil-şef)

     CONSILIUL LOCAL
         Primar,

    ANEXA 3b)

    MINISTERUL TRANSPORTURILOR
    ADMINISTRAŢIA NAŢIONALA A DRUMURILOR
    DIN ROMÂNIA - D.R.D.P.
    CONSILIUL JUDEŢEAN ................ Aprobat
    CONSILIUL LOCAL ................... --------
                                                      Ministru,

                       CERERE JUSTIFICATIVĂ
privind sumele necesare pentru cheltuielile de capital care se finanţează din
Fondul special al drumurilor publice pentru trimestrul ...... 199 .......

                                                                 - mii lei -
                                                                 ------------
    1. Valoarea programului anual aprobat
    2. Valoarea programului cumulat până la finele trimestrului
       solicitat
    3. Valoarea realizarilor cumulate de la începutul anului
       până la finele trimestrului raportat
    4. Sumele alocate până la finele trimestrului precedent în baza
       cererilor justificative anterioare
    5. Sumele necesare (2-4)
    6. Sumele primite în plus fata de deconturile justificative
       prezentate
    7. Sumele de alocat (5-6)

    NOTA:
    În anexa se va prezenta repartizarea pe obiective.

    Datele se confirma pe răspunderea noastră.

           Director, Director economic,
                                                     (contabil-şef)

     CONSILIUL JUDEŢEAN
       Preşedinte,

     CONSILIUL LOCAL
         Primar,


    ANEXA 4a)

    MINISTERUL TRANSPORTURILOR
    ADMINISTRAŢIA NAŢIONALA A DRUMURILOR
    DIN ROMÂNIA
                                                      Aprobat
                                                      --------
                                                      Ministru,

                       CERERE JUSTIFICATIVĂ
privind sumele necesare pentru cheltuielile curente care se finanţează din
Fondul special al drumurilor publice pentru trimestrul ...... 199 .......

                                                                 - mii lei -

-------------------------------------------------------------------------------
                                                          din care:
                                      TOTAL: --------------------------------
                                              Administra- Întreţinerea Reparaţii
                                              rea drumurilor de
                                              reţelei şi drumuri
                                                de podurilor şi
                                              drumuri poduri
-------------------------------------------------------------------------------
1. Valoarea programului anual aprobat
2. Valoarea programului cumulat până la
   finele trimestrului solicitat
3. Valoarea realizarilor cumulate de
   la începutul anului până la finele
   trimestrului raportat
4. Sumele alocate până la finele
   trimestrului precedent în baza
   cererilor justificative anterioare
5. Sumele necesare (2-4)
6. Sumele primite în plus fata de
   deconturile justificative
7. Sumele de alocat (5-6)
-------------------------------------------------------------------------------

    Datele se confirma pe răspunderea noastră.

        Director general, Director economic,

                      MINISTERUL TRANSPORTURILOR
                              Avizat
                              ------

        Secretar de stat, DIRECŢII DE SPECIALITATE


    ANEXA 4b)

    MINISTERUL TRANSPORTURILOR
    ADMINISTRAŢIA NAŢIONALA A DRUMURILOR
    DIN ROMÂNIA
                                                      Aprobat
                                                      -------
                                                      Ministru,

                       CERERE JUSTIFICATIVĂ
privind sumele necesare pentru cheltuielile de capital care se finanţează din
 Fondul special al drumurilor publice pentru trimestrul ...... 199 .......

                                                                 - mii lei -
                                                                 ------------

    1. Valoarea programului anual aprobat
    2. Valoarea programului cumulat la finele trimestrului
       solicitat
    3. Valoarea realizarilor cumulate de la începutul anului
       până la finele trimestrului raportat
    4. Sumele alocate până la finele trimestrului precedent în baza
       cererilor justificative anterioare
    5. Sumele necesare (2-4)
    6. Sumele primite în plus fata de deconturile justificative
    7. Sumele de alocat (5-6)

    Datele se confirma pe răspunderea noastră.


        Director general, Director economic,

                      MINISTERUL TRANSPORTURILOR
                              Avizat
                              ------

        Secretar de stat, DIRECŢII DE SPECIALITATE


    NOTA:
    În anexa se va prezenta situaţia pe obiective.

    ANEXA 4c)

    MINISTERUL TRANSPORTURILOR
    ADMINISTRAŢIA NAŢIONALA A DRUMURILOR
    DIN ROMÂNIA
                                                      Aprobat
                                                      -------
                                                      Ministru,

                       CERERE JUSTIFICATIVĂ
privind sumele necesare pentru rambursări de credite interne, plăţi de dobânzi
şi comisioane la credite care se finanţează din Fondul special al drumurilor
publice pentru trimestrul ...... 199 .......

                                                                 - mii lei -
-------------------------------------------------------------------------------
                                                          din care:
           Explicaţii TOTAL: --------------------------------
                                                 Rambursări Plăţi de dobânzi
                                                 de credite şi comisioane
-------------------------------------------------------------------------------
1. Valoarea programului anual aprobat
2. Valoarea programului cumulat până la
   finele trimestrului solicitat
3. Valoarea realizarilor cumulate de
   la începutul anului până la finele
   trimestrului raportat
4. Sumele alocate până la finele
   trimestrului precedent în baza
   cererilor justificative anterioare
5. Sumele necesare (2-4)
6. Sumele primite în plus faţă de
   deconturile justificative
7. Sumele de alocat (5-6)
-------------------------------------------------------------------------------

    Datele se confirma pe răspunderea noastră.

        Director general, Director economic,

                      MINISTERUL TRANSPORTURILOR
                              Avizat
                              ------

        Secretar de stat, DIRECŢII DE SPECIALITATE


    ANEXA 5a)

    ADMINISTRAŢIA NAŢIONALA A DRUMURILOR
    DIN ROMÂNIA - D.R.D.P. .............
    CONSILIUL JUDEŢEAN .................
    CONSILIUL LOCAL ....................

                   DECONT JUSTIFICATIV
privind sumele primite din Fondul special al drumurilor publice pentru luna ....

                                                                  - mii lei -
-------------------------------------------------------------------------------
                                               Luna pentru care Cumulat de la
                  Explicaţii se justifică începutul
                                                                  anului
-------------------------------------------------------------------------------
 I. Venituri din sume primite din Fondul
    special al drumurilor publice

 A) Cheltuieli curente efectuate, din care:
    - Reparaţii curente, întreţinere şi administrare
    - Reparaţii capitale

 B) Cheltuieli de capital*)
-------------------------------------------------------------------------------
 II. Cheltuieli totale efectuate, din care:

 A) Cheltuieli curente, din care:
    - Administrarea reţelei de drumuri
    - Întreţinerea drumurilor şi podurilor
    - Reparaţii de drumuri şi poduri

 B) Cheltuieli de capital*)
-------------------------------------------------------------------------------
 III. Diferenţa de regularizat (I-II)
-------------------------------------------------------------------------------

           D.R.D.P
           Director,

     CONSILIUL JUDEŢEAN Director economic,
        Preşedinte, (contabil-şef)

     CONSILIUL LOCAL
         Primar,

------------
    *) Pentru cheltuielile de capital, în anexa se va prezenta repartizarea pe obiective.

    ANEXA 5b)

    MINISTERUL TRANSPORTURILOR
    ADMINISTRAŢIA NAŢIONALA A DRUMURILOR Aprobat
    DIN ROMÂNIA --------
                                                        Ministru,

                   DECONT JUSTIFICATIV
privind sumele primite din Fondul special al drumurilor publice luna ..........

                                                                  - mii lei -
-------------------------------------------------------------------------------
                                               Luna pentru care Cumulat de la
                  Explicaţii se justifică începutul
                                                                  anului
-------------------------------------------------------------------------------
 I. Venituri din sume primite din Fondul
    special al drumurilor publice

 A) Cheltuieli curente efectuate, din care:
    - Reparaţii curente, întreţinere şi administrare
    - Reparaţii capitale

 B) Cheltuieli de capital*)

 C) Rambursări de credite interne, plăţi de
    dobânzi şi comisioane, din care:
    - Rambursări de credite interne
    - Plăţi de dobânzi şi comisioane
-------------------------------------------------------------------------------
 II. Cheltuieli totale, din care:

 A) Cheltuieli curente, din care:
    - Administrarea reţelei de drumuri
    - Întreţinerea drumurilor şi podurilor
    - Reparaţii de drumuri şi poduri

 B) Cheltuieli de capital*)

 C) Rambursări de credite interne, plăţi de
    dobânzi şi comisioane aferente acestora, din care:
    - Rambursări de credite interne
    - Plăţi de dobânzi şi comisioane
-------------------------------------------------------------------------------
 III. Diferenţa de regularizat (I-II)
-------------------------------------------------------------------------------

           ADMINISTRAŢIA NAŢIONALA A DRUMURILOR DIN ROMÂNIA

          Director general, Director economic,

                         MINISTERUL TRANSPORTURILOR

         Secretar de stat, DIRECŢII DE SPECIALITATE

------------
    *) Prezenta anexa se întocmeşte separat pentru veniturile şi cheltuielile aferente drumurilor naţionale şi, respectiv, pentru veniturile şi cheltuielile aferente drumurilor locale.

    NOTA:
    În anexa se va prezenta situaţia pe obiective.


    ANEXA 6

                  CONT DE EXECUŢIE
privind Fondul special al drumurilor publice la data de ............

                                                              - mii lei -
-------------------------------------------------------------------------------
             Denumirea indicatorilor Prevederi Realizări
                                                     (perioada) (perioada)
-------------------------------------------------------------------------------
 VENITURI - TOTAL
 I. Venituri curente
 A. Venituri fiscale
 A2. Impozite indirecte
 Alte impozite indirecte*)

 Cota asupra preţului cu ridicata, exclusiv accizele
 pentru carburanţii auto livrati la intern de către
 producători şi valorii în vama pentru carburanţii
 auto importati
 Cota asupra preţului cu ridicata, exclusiv accizele
 pentru autovehiculele şi remorcile livrate de către
 producătorii din ţara pe piaţa interna şi valorii
 în vama a autovehiculelor şi remorcilor importate

 II. CHELTUIELI - TOTAL**)
 Cheltuieli curente
 Cheltuieli materiale şi servicii
 Cheltuieli de capital
 Rambursări de credite interne, plăţi de dobânzi şi
 comisioane aferente acestora

 a) pentru drumuri naţionale

 ACŢIUNI ECONOMICE
 TRANSPORTURI SI COMUNICAŢII
 Cheltuieli curente
 Cheltuieli materiale şi servicii
  Reparaţii curente, întreţinere şi administrare
  Reparaţii capitale
 Cheltuieli de capital
  Investiţii ale regiilor autonome
 Rambursări de credite interne, plăţi de dobânzi
 şi comisioane aferente acestora
 Rambursări de credite interne
 Plăţi de dobânzi şi comisioane
 Drumuri şi poduri

 b) pentru drumuri locale

 ACŢIUNI ECONOMICE

 TRANSPORTURI SI COMUNICAŢII
 Cheltuieli curente
 Cheltuieli materiale şi servicii
  Reparaţii curente, întreţinere şi administrare
  Reparaţii capitale
 Cheltuieli de capital
 Investiţii ale regiilor autonome
  Investiţii ale instituţiilor publice
 Drumuri şi poduri
------------------------------------------------------------------------------

    Ordonator principal de credite,
                                             Director general,


-------
    *) Inclusiv încasările din restantele din anii precedenti din aplicarea Legii nr. 13/1994, care în execuţie se vor evidenţia distinct.
    **) Disponibilul din anii precedenti la Fondul special pentru dezvoltarea şi modernizarea drumurilor publice, constituit potrivit Legii nr. 13/1994, se va utiliza în limita cheltuielilor aprobate.

                 -------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016