Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   NORMA nr. 18 din 12 decembrie 2012  privind obligatiile de raportare si transparenta ale Fondului de garantare a drepturilor din sistemul de pensii private    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

NORMA nr. 18 din 12 decembrie 2012 privind obligatiile de raportare si transparenta ale Fondului de garantare a drepturilor din sistemul de pensii private

EMITENT: COMISIA DE SUPRAVEGHERE A SISTEMULUI DE PENSII PRIVATE
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 889 din 27 decembrie 2012

    Având în vedere prevederile art. 26 alin. (2) şi (3), art. 36 şi 37 din Legea nr. 187/2011 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Fondului de garantare a drepturilor din sistemul de pensii private,
    în temeiul dispoziţiilor art. 16, 21, 21^1, art. 23 lit. f) şi art. 24 lit. o) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 50/2005 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 313/2005, cu modificările şi completările ulterioare,

    Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private, denumită în continuare Comisie, emite prezenta normă.

    CAP. I
    Dispoziţii generale

    ART. 1
    Prezenta normă reglementează obligaţiile de raportare şi transparenţă ale Fondului de garantare a drepturilor din sistemul de pensii private, denumit în continuare Fond de garantare, înfiinţat potrivit Legii nr. 187/2011 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Fondului de garantare a drepturilor din sistemul de pensii private, denumită în continuare Legea nr. 187/2011.
    ART. 2
    (1) Termenii şi expresiile utilizate în prezenta normă au semnificaţia prevăzută la art. 4 alin. (2) din Legea nr. 187/2011.
    (2) De asemenea, în înţelesul prezentei norme, termenii şi expresiile de mai jos au următoarele semnificaţii:
    a) sistem informatic de raportări - sistemul informatic prin care Comisia colectează indicatori primari de la entităţile raportoare, denumit în continuare SIR;
    b) indicatori primari - date şi informaţii colectate de Comisie în vederea supravegherii şi controlului modului în care Fondul de garantare îşi desfăşoară activitatea;
    c) raport periodic - un set de indicatori primari solicitaţi de Comisie, care se regăsesc într-un formular de raportare şi au aceeaşi periodicitate de transmitere şi acelaşi termen de raportare;
    d) format de raportare - format standardizat folosit de SIR pentru transferul de date, respectiv standardul formatului de raportare extensible Markup Language, denumit în continuare XML;
    e) instrucţiuni tehnice - reguli prin care se stabilesc cerinţele minime de raportare specifice fiecărui raport periodic.

    CAP. II
    Obligaţiile Fondului de garantare

    SECŢIUNEA 1
    Dispoziţii generale privind rapoartele periodice

    ART. 3
    (1) Rapoartele periodice transmise Comisiei se completează conform documentelor justificative.
    (2) Rapoartele periodice transmise Comisiei de către Fondul de garantare trebuie să fie reale, corecte şi complete.
    (3) În cazul în care nu există date, rapoartele sunt completate cu zero.
    (4) Rapoartele periodice se completează în limba română.
    ART. 4
    (1) Fondul de garantare comunică Comisiei datele de identificare şi datele de contact ale persoanei(lor) responsabilă(le) cu activitatea pentru care se întocmesc raportări, precum şi datele de identificare şi datele de contact ale persoanei(lor) responsabilă(le) cu transmiterea raportărilor.
    (2) Informaţiile solicitate la alin. (1) se transmit Comisiei conform structurii prezentate în anexa nr. 6, în termen de două zile lucrătoare de la intrarea în vigoare a prezentei norme.
    (3) Orice decizie de modificare a informaţiilor prevăzute la alin. (1) se comunică Comisiei prin completarea unui nou formular, în ziua lucrătoare următoare celei în care a intervenit modificarea.
    (4) Informaţiile prevăzute la alin. (1) se completează de către persoanele responsabile.
    ART. 5
    (1) Rapoartele periodice semnate, cu semnătură electronică extinsă, sunt transmise electronic, în formatul standard de raportare XML, conform instrucţiunilor tehnice de raportare, cu excepţia cazului în care se prevede altfel.
    (2) Pentru transmiterea electronică, Fondul de garantare are obligaţia de a înregistra utilizatori în aplicaţia SIR.
    ART. 6
    Fondul de garantare este obligat să pună la dispoziţia Comisiei, la cerere, în forma şi în termenul stabilite de aceasta, informaţiile şi documentele care să evidenţieze şi să justifice operaţiunile privind activitatea desfăşurată, sub toate aspectele sale.

    SECŢIUNEA a 2-a
    Obligaţiile de raportare ale Fondului de garantare

    ART. 7
    Fondul de garantare este obligat să întocmească şi să transmită rapoartele periodice, în formatul standard de raportare XML, în structura şi la termenele stabilite de Comisie.
    ART. 8
    (1) Fondul de garantare întocmeşte şi transmite Comisiei situaţiile financiare anuale şi raportările contabile semestriale, conform reglementărilor contabile în vigoare.
    (2) Raportul actuarial anual, aprobat de consiliul de administraţie, se notifică Comisiei până la data de 31 ianuarie pentru anul în curs şi include metodele actuariale utilizate pentru calculul contribuţiei anuale datorate Fondului de garantare, precum şi rezultatele acestor calcule, conform anexei nr. 8.
    (3) Planul de audit intern anual, aprobat de consiliul de administraţie, se notifică Comisiei până la data de 31 ianuarie a anului pentru care urmează a se efectua misiunea de audit intern, conform anexei nr. 9.
    (4) Semestrial, Fondul de garantare are obligaţia de a întocmi:
    a) un raport cuprinzând acţiunile de audit intern din care să reiasă constatările şi recomandările acestuia, aşa cum este prevăzut în anexa nr. 7;
    b) un raport cuprinzând acţiunile de control intern din care să reiasă constatările şi recomandările acestuia, aşa cum este prevăzut în anexa nr. 10.
    (5) Rapoartele semestriale prevăzute la alin. (4) se transmit Comisiei până la data de 25 a lunii următoare semestrului pentru care se face raportare.
    ART. 9
    (1) Lunar, Fondul de garantare întocmeşte următoarele rapoarte periodice:
    a) situaţia privind resursele financiare ale Fondului de garantare, conform structurii prezentate în anexa nr. 1;
    b) situaţia activelor investite şi a obligaţiilor Fondului de garantare, conform structurii prezentate în anexa nr. 2;
    c) situaţia sumelor utilizate pentru acoperirea plăţii compensaţiei către participanţi şi beneficiari, conform structurii prezentate în anexa nr. 3;
    d) situaţia detaliată a investiţiilor pentru activitatea de garantare a drepturilor din sistemul de pensii private, prevăzută în anexa nr. 4;
    e) balanţa contabilă de verificare analitică, prevăzută în anexa nr. 5.
    (2) Rapoartele lunare prevăzute la alin. (1) se transmit Comisiei până la data de 25 a lunii următoare celei pentru care se face raportarea.

    CAP. III
    Obligaţii privind transparenţa activităţii Fondului de garantare

    ART. 10
    (1) În aplicarea prevederilor art. 10 pct. I lit. g) şi ale art. 26 alin. (2) din Legea nr. 187/2011, Fondul de garantare întocmeşte şi transmite Comisiei un raport anual care oferă o imagine reală, corectă şi completă asupra activităţii Fondului de garantare.
    (2) Conţinutul minim al raportului anual prevăzut la alin. (1) cuprinde:
    a) informaţii de identificare a Fondului de garantare şi conducerea acestuia;
    b) informaţii privind mediul de activitate;
    c) informaţii privind garantarea drepturilor participanţilor şi ale beneficiarilor, după caz, dobândite în cadrul sistemului de pensii private, reglementat şi supravegheat de către Comisie, inclusiv:
    (i) detalii privind strategia anuală privind resursele financiare ale Fondului de garantare;
    (ii) detalii privind metodele actuariale utilizate pentru calculul contribuţiei anuale, precum şi rezultatele acestor calcule;
    (iii) detalii privind colectarea contribuţiilor şi plasamentele efectuate;
    (iv) detalii privind compensarea pierderilor participanţilor şi/sau beneficiarilor la fondurile de pensii private, atât în perioada de acumulare a contribuţiilor, cât şi după deschiderea dreptului la pensie, provenite din incapacitatea administratorilor sau a furnizorilor de pensii de a onora obligaţiile asumate;
    (v) detalii privind asigurarea plăţii drepturilor participanţilor şi ale beneficiarilor la fondurile de pensii private, în cazul imposibilităţii asigurării lor de către administratorii sau furnizorii de pensii private, după caz;
    d) informaţii privind managementul riscurilor;
    e) informaţii privind resursele şi situaţiile financiare;
    f) informaţii privind auditul intern şi controlul intern;
    g) raportul auditorului financiar şi situaţiile financiare anuale ale Fondului de garantare, întocmite şi aprobate conform actelor normative aplicabile.
    (3) Raportul anual de activitate, împreună cu situaţiile financiare anuale, aprobate de Consiliul Comisiei, precum şi raportul auditorului financiar vor fi publicate pe pagina de internet a Fondului de garantare şi pe cea a Comisiei, până cel târziu la data de 15 iunie din anul următor încheierii exerciţiului financiar.

    CAP. IV
    Dispoziţii finale

    ART. 11
    Fondul de garantare asigură reprezentanţilor Comisiei accesul nelimitat la sistemul informatic de gestiune al operaţiunilor Fondului de garantare, precum şi la toate sistemele informatice utilizate în vederea ducerii la îndeplinire a obiectului de activitate.
    ART. 12
    Comisia poate adopta orice măsuri, inclusiv de natură administrativă şi financiară, împotriva Fondului de garantare şi a persoanelor fizice responsabile, după caz, în scopul prevenirii sau remedierii oricăror situaţii care sunt de natură să prejudicieze drepturile participanţilor şi ale beneficiarilor garantate conform Legii nr. 187/2011.
    ART. 13
    (1) Constituie contravenţii următoarele fapte, dacă nu au fost săvârşite în astfel de condiţii încât, potrivit legii penale, să fie considerate infracţiuni:
    a) neraportarea, raportarea cu întârziere sau raportarea de date sau informaţii eronate către Comisie;
    b) nerespectarea prevederilor referitoare la cerinţele de publicare a informaţiilor pe pagina proprie de web a Fondului de garantare;
    c) publicarea în mod eronat a informaţiilor prevăzute la lit. b).
    (2) Săvârşirea de către persoana fizică responsabilă sau Fondul de garantare a vreuneia dintre faptele prevăzute la alin. (1) se sancţionează în funcţie de gravitatea faptelor cu:
    a) avertisment scris;
    b) amendă contravenţională între 1.000 lei şi 100.000 lei.
    (3) Dacă fapta este imputabilă mai multor persoane, acestea sunt ţinute solidar la repararea prejudiciului cauzat.
    (4) Constatarea contravenţiilor se face de către personalul împuternicit în acest scop, prin decizie a preşedintelui Consiliului Comisiei.
    (5) Amenzile contravenţionale se fac venit la bugetul de stat conform prevederilor Ordonanţei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 180/2002 , cu modificările şi completările ulterioare.
    ART. 14
    Anexele nr. 1-10 fac parte integrantă din prezenta normă.
    ART. 15
    Prezenta normă intră în vigoare la data de 1 ianuarie 2013.

    ANEXA 1
    -------
la normă
--------

         Situaţia privind resursele financiare ale
      Fondului de garantare la data de ....../..../.....


 ┌───────┬─────────────────────────────────┬──────────────────┬───────────────┬───────────┐
 │ Cod │ Identificare elemente │Resurse destinate │ Resurse │ │
 │comandă│ │pentru asigurarea │ destinate │ Total │
 │ │ │plăţii drepturilor│ pentru │ │
 │ │ │participanţilor şi│ acoperirea │ │
 │ │ │ale beneficiarilor│ cheltuielilor│ │
 │ │ │ (lei) │ legate de ad-│ │
 │ │ ├────────┬─────────┤ ministrarea │ │
 │ │ │Pilon 2 │Pilon 3 │şi funcţionarea│ │
 │ │ │ │ │ acestuia │ │
 │ │ │ │ │ (lei) │ │
 ├───────┼─────────────────────────────────┼────────┼─────────┼───────────────┼───────────┤
 │Col. 1 │ Col. 2 │Col. 3 │Col. 4 │ Col. 5 │Col. 6 = │
 │ │ │ │ │ │3 + 4 + 5 │
 ├───────┼─────────────────────────────────┼────────┼─────────┼───────────────┼───────────┤
 │ │Sume plătite la Fondul de garan- │ │ │ │ │
 │ │tare cu titlu de contribuţie │ │ │ │ │
 │ │iniţială la constituirea Fondului│ │ │ │ │
 │ │de garantare de către administra-│ │ │ │ │
 │ │torii şi furnizorii de pensii │ │ │ │ │
 │ │private │ │ │ │ │
 ├───────┼─────────────────────────────────┼────────┼─────────┼───────────────┼───────────┤
 │ │Sume plătite cu titlu de contri- │ │ │ │ │
 │ │buţii anuale la Fondul de garan- │ │ │ │ │
 │ │tare, distinct pentru fondurile │ │ │ │ │
 │ │de pensii facultative, respectiv │ │ │ │ │
 │ │fondurile de pensii administrate │ │ │ │ │
 │ │privat │ │ │ │ │
 ├───────┼─────────────────────────────────┼────────┼─────────┼───────────────┼───────────┤
 │ │Sume plătite la Fondul de garan- │ │ │ │ │
 │ │tare cu titlu de penalităţi de │ │ │ │ │
 │ │întârziere pentru neachitarea la │ │ │ │ │
 │ │termen a contribuţiilor datorate │ │ │ │ │
 │ │Fondului de garantare │ │ │ │ │
 ├───────┼─────────────────────────────────┼────────┼─────────┼───────────────┼───────────┤
 │ │Sume rezultate din fructificarea │ │ │ │ │
 │ │disponibilităţilor plasate │ │ │ │ │
 ├───────┼─────────────────────────────────┼────────┼─────────┼───────────────┼───────────┤
 │ │Sume plătite la Fondul de garan- │ │ │ │ │
 │ │tare cu titlu de contribuţii │ │ │ │ │
 │ │majorate │ │ │ │ │
 ├───────┼─────────────────────────────────┼────────┼─────────┼───────────────┼───────────┤
 │ │Sume din recuperarea creanţelor │ │ │ │ │
 │ │compensate de Fondul de garanta- │ │ │ │ │
 │ │re, decurgând din subrogarea în │ │ │ │ │
 │ │drepturile participanţilor şi/sau│ │ │ │ │
 │ │ale beneficiarilor │ │ │ │ │
 ├───────┼─────────────────────────────────┼────────┼─────────┼───────────────┼───────────┤
 │ │Sume din donaţii, sponsorizări, │ │ │ │ │
 │ │asistenţă tehnică, fonduri │ │ │ │ │
 │ │nerambursabile │ │ │ │ │
 ├───────┼─────────────────────────────────┼────────┼─────────┼───────────────┼───────────┤
 │ │Alte resurse financiare, inclusiv│ │ │ │ │
 │ │credite bancare │ │ │ │ │
 ├───────┼─────────────────────────────────┼────────┼─────────┼───────────────┼───────────┤
 │ │Sume plătite Fondului de garanta-│ │ │ │ │
 │ │re pentru acoperirea cheltuieli- │ │ │ │ │
 │ │lor legate de administrarea şi │ │ │ │ │
 │ │funcţionarea acestuia │ │ │ │ │
 ├───────┼─────────────────────────────────┼────────┼─────────┼───────────────┼───────────┤
 │ x │ TOTAL │ │ │ │ │
 └───────┴─────────────────────────────────┴────────┴─────────┴───────────────┴───────────┘


    Instrucţiuni de completare a anexei nr. 1 la normă

    (1) Anexa nr. 1 la normă se completează de către Fondul de garantare.
    (2) Instrucţiunile prezentate în continuare au ca scop standardizarea procesului de raportare a balanţei de verificare a conturilor contabile.
    (3) Câmpurile anexei nr. 1 la normă se completează, după cum urmează:

 ┌────┬──────────────────────────────────┬────────────────────────────────────┐
 │Nr. │ Denumirea câmpului │ Descrierea câmpului │
 │crt.│ │ │
 ├────┼──────────────────────────────────┼────────────────────────────────────┤
 │ 1. │Codul de comandă │Codul comenzii va avea una dintre │
 │ │ │următoarele valori: │
 │ │ │1 = raportare iniţială; │
 │ │ │5 = raportare rectificativă │
 ├────┼──────────────────────────────────┼────────────────────────────────────┤
 │ 2. │Resurse destinate pentru asigura- │Valoarea resurselor destinate pentru│
 │ │rea plăţii drepturilor participan-│asigurarea plăţii drepturilor parti-│
 │ │ţilor şi ale beneficiarilor (lei) │cipanţilor şi ale beneficiarilor │
 │ │ │(lei) │
 ├────┼──────────────────────────────────┼────────────────────────────────────┤
 │ 3. │Resurse destinate pentru asigura- │Valoarea resurselor destinate pentru│
 │ │rea plăţii drepturilor participan-│asigurarea plăţii drepturilor parti-│
 │ │ţilor şi ale beneficiarilor (lei) │cipanţilor şi ale beneficiarilor │
 │ │ │(lei) │
 └────┴──────────────────────────────────┴────────────────────────────────────┘


    (4) Raportare iniţială (cod 1)
    a) Fişierul obţinut este denumit după următoarea sintaxă:
    YYYYMMDD_anx1fg_1_GGG.xml.p7s,
    unde:
    YYYYMMDD reprezintă ultima zi calendaristică a lunii pentru care se întocmeşte raportul;
    GGG reprezintă codul Fondului de garantare înregistrat în Registrul Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private.
    b) Fişiere menţionate la pct. 4 (4) a) se semnează electronic, cu semnătura electronică extinsă a persoanei responsabile nominalizate prin anexa nr. 6 la normă.
    c) Fişierul YYYYMMDD_anx1fg_1_GGG.xml.p7s, semnat electronic, se încarcă în sistemul informatic de raportare, în folderul dedicat "anx1fg".
    (5) Anexa nr. 1 la normă se întocmeşte lunar şi se transmite în termen de 25 de zile calendaristice de la expirarea perioadei pentru care se face raportarea. Perioada pentru care se face raportarea este o lună calendaristică anterioară.
    (6) SIR procesează automat datele prevăzute în anexa nr. 1 la normă.
    (7) SIR transmite automat mesaje persoanelor responsabile cu activitatea de raportare, acestea având obligaţia de a analiza aceste mesaje în scopul soluţionării eventualelor erori sau avertismente.
    Raportare rectificativă (cod 5)
    (8) Orice modificare a unei raportări iniţiale sau orice raport transmis după termenul stabilit de depunere se consideră raportare rectificativă.
    (9) Raportarea rectificativă pentru anexa nr. 1 la normă conţine, în mod obligatoriu, două fişiere semnate electronic cu semnătura electronică extinsă a persoanei responsabile nominalizate prin anexa nr. 6 la normă, astfel:
    a) un fişier în format XML cu valorile corecte (rectificate), denumit conform sintaxei:
    YYYYMMDD_anx1fg_5_GGG.xml.p7s;
    b) un fişier în format RTF care conţine o notă explicativă detaliată cu privire la valorile corectate şi motivele care au generat raportarea eronată, inclusiv înregistrările contabile de corecţie care s-au efectuat, denumit conform sintaxei:
    YYYYMMDD_ anx1fg _ 5 _GGG.rtf.p7s.
    (10) Lipsa oricărui fişier menţionat la pct. (9) determină respingerea raportării rectificative.
    (11) Raportarea rectificativă pentru anexa nr. 1 la normă se încarcă în SIR, în folderul dedicat "anx1fg".

    ANEXA 2
    --------
la normă
---------

                       Situaţia activelor şi obligaţiilor
                  la data de ........./.........../..........


 ┌─────┬──────────┬────────────────────┬─────────────────────────┬─────────────────────────┬──────────────────────────┐
 │ │ │ │ Pentru activitatea │ Pentru activitatea │ Total │
 │ │ │ │ de garantare a │destinată administrării │ │
 │ │ │ │ drepturilor din sistemul│ şi funcţionării │ │
 │ │ │ │ de pensii private │ Fondului de garantare │ │
 ├─────┼──────────┼────────────────────┼────────┬────────┬───────┼────────┬────────┬───────┼────────┬────────┬────────┤
 │Nr. │ Codul │ Denumirea │Valoarea│Valoarea│ Suma │Valoarea│Valoarea│ Suma │Valoarea│Valoarea│ Suma │
 │crt. │ elemen- │ elementului │de achi-│actuali-│în curs│de achi-│actuali-│în curs│de achi-│actuali-│în curs │
 │ │ tului │ │ziţie │zată │de de- │ziţie │zată │de de- │ziţie │zată │de de- │
 │ │ │ │(pentru │(pentru │conta- │(pentru │(pentru │conta- │(pentru │(pentru │conta- │
 │ │ │ │elemen- │elemen- │re, net│elemen- │elemen- │re, net│elemen- │elemen- │re, net │
 │ │ │ │tele │tele cu │(+/-) │tele cu │tele cu │(+/-) │tele cu │tele cu │(+/-) │
 │ │ │ │cu indi-│indica- │(pentru│indica- │indica- │(pentru│indica- │indica- │(pentru │
 │ │ │ │cativul │tivul │elemen-│tivul │tivul │elemen-│tivul │tivul │elemen- │
 │ │ │ │A)/Suma │A)/Suma │tele cu│A)/Suma │A)/Suma │tele cu│A)/Suma │A)/Suma │tele cu │
 │ │ │ │plătită │datorată│indica-│plătită │datorată│indica-│plătită │datorată│indica- │
 │ │ │ │(pentru │(pentru │tivul │(pentru │(pentru │tivul │(pentru │(pentru │tivul A)│
 │ │ │ │elemen- │elemen- │A) │elemen- │elemen- │A) │elemen- │elemen- │ │
 │ │ │ │tele │tele │ │tele cu │tele cu │ │tele cu │tele cu │ │
 │ │ │ │cu indi-│cu indi-│ │indica- │indica- │ │indica- │indica- │ │
 │ │ │ │cativul │cativul │ │tivul B)│tivul B)│ │tivul B)│tivul B)│ │
 │ │ │ │B) │B) │ │ │ │ │ │ │ │
 ├─────┼──────────┼────────────────────┼────────┼────────┼───────┼────────┼────────┼───────┼────────┼────────┼────────┤
 │Col.1│ Col. 2 │ Col. 3 │ Col. 4 │ Col. 5 │Col. 6 │ Col. 7 │ Col. 8 │Col. 9 │Col. 10 │Col. 11 │Col. 12 │
 ├─────┼──────────┼────────────────────┼────────┼────────┼───────┼────────┼────────┼───────┼────────┼────────┼────────┤
 │ 1. │AC000000 │Total active, │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
 │ │ │din care: │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
 ├─────┼──────────┼────────────────────┼────────┼────────┼───────┼────────┼────────┼───────┼────────┼────────┼────────┤
 │ 2. │AC100000 │România, din care: │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
 ├─────┼──────────┼────────────────────┼────────┼────────┼───────┼────────┼────────┼───────┼────────┼────────┼────────┤
 │ 3. │AC110000 │Instrumente ale │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
 │ │ │pieţei monetare, │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
 │ │ │din care: (RO) │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
 ├─────┼──────────┼────────────────────┼────────┼────────┼───────┼────────┼────────┼───────┼────────┼────────┼────────┤
 │ 4. │AP111000 │Conturi curente (RO)│ │ │ │ │ │ │ │ │ │
 ├─────┼──────────┼────────────────────┼────────┼────────┼───────┼────────┼────────┼───────┼────────┼────────┼────────┤
 │ 5. │AP112000 │Depozite în lei şi │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
 │ │ │în valută │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
 │ │ │convertibilă (RO) │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
 ├─────┼──────────┼────────────────────┼────────┼────────┼───────┼────────┼────────┼───────┼────────┼────────┼────────┤
 │ 6. │AP113000 │Titluri de stat cu │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
 │ │ │scadenţa mai mică de│ │ │ │ │ │ │ │ │ │
 │ │ │1 an (RO) │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
 ├─────┼──────────┼────────────────────┼────────┼────────┼───────┼────────┼────────┼───────┼────────┼────────┼────────┤
 │ 7. │AP114000 │Reverse repo (RO) │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
 ├─────┼──────────┼────────────────────┼────────┼────────┼───────┼────────┼────────┼───────┼────────┼────────┼────────┤
 │ 8. │AC120000 │Valori mobiliare │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
 │ │ │tranzacţionate, │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
 │ │ │din care: (RO) │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
 ├─────┼──────────┼────────────────────┼────────┼────────┼───────┼────────┼────────┼───────┼────────┼────────┼────────┤
 │ 9. │AP121000 │Titluri de stat cu │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
 │ │ │scadenţa mai mare de│ │ │ │ │ │ │ │ │ │
 │ │ │1 an (RO) │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
 ├─────┼──────────┼────────────────────┼────────┼────────┼───────┼────────┼────────┼───────┼────────┼────────┼────────┤
 │ 10. │AP190000 │Alte instrumente │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
 │ │ │financiare (RO) │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
 ├─────┼──────────┼────────────────────┼────────┼────────┼───────┼────────┼────────┼───────┼────────┼────────┼────────┤
 │ 11. │AC200000 │UE şi SPAŢIUL │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
 │ │ │ECONOMIC EUROPEAN, │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
 │ │ │din care: │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
 ├─────┼──────────┼────────────────────┼────────┼────────┼───────┼────────┼────────┼───────┼────────┼────────┼────────┤
 │ 12. │AC210000 │Instrumente ale │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
 │ │ │pieţei monetare, │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
 │ │ │din care: (UE) │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
 ├─────┼──────────┼────────────────────┼────────┼────────┼───────┼────────┼────────┼───────┼────────┼────────┼────────┤
 │ 13. │ AP211000 │ Conturi curente (UE│ │ │ │ │ │ │ │ │ │
 ├─────┼──────────┼────────────────────┼────────┼────────┼───────┼────────┼────────┼───────┼────────┼────────┼────────┤
 │ 14. │ AP212000 │Depozite în lei şi │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
 │ │ │în valută │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
 │ │ │convertibilă (UE) │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
 ├─────┼──────────┼────────────────────┼────────┼────────┼───────┼────────┼────────┼───────┼────────┼────────┼────────┤
 │ 15. │AP213000 │Titluri de stat cu │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
 │ │ │scadenţa mai mică │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
 │ │ │de 1 an (UE) │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
 ├─────┼──────────┼────────────────────┼────────┼────────┼───────┼────────┼────────┼───────┼────────┼────────┼────────┤
 │ 16. │AP214000 │Reverse repo (UE) │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
 ├─────┼──────────┼────────────────────┼────────┼────────┼───────┼────────┼────────┼───────┼────────┼────────┼────────┤
 │ 17. │AC220000 │Valori mobiliare │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
 │ │ │tranzacţionate, │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
 │ │ │din care: (UE) │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
 ├─────┼──────────┼────────────────────┼────────┼────────┼───────┼────────┼────────┼───────┼────────┼────────┼────────┤
 │ 18. │AP221000 │Titluri de stat cu │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
 │ │ │scadenţa mai mare │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
 │ │ │de 1 an (UE) │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
 ├─────┼──────────┼────────────────────┼────────┼────────┼───────┼────────┼────────┼───────┼────────┼────────┼────────┤
 │ 19. │AP390000 │Alte instrumente │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
 │ │ │financiare (ST) │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
 ├─────┼──────────┼────────────────────┼────────┼────────┼───────┼────────┼────────┼───────┼────────┼────────┼────────┤
 │ 20. │AC500000 │Alte active, │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
 │ │ │din care: │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
 ├─────┼──────────┼────────────────────┼────────┼────────┼───────┼────────┼────────┼───────┼────────┼────────┼────────┤
 │ 21. │AC510000 │Sume în tranzit, │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
 │ │ │din care: │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
 ├─────┼──────────┼────────────────────┼────────┼────────┼───────┼────────┼────────┼───────┼────────┼────────┼────────┤
 │ 22. │AP511000 │Sume în tranzit la │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
 │ │ │bănci │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
 ├─────┼──────────┼────────────────────┼────────┼────────┼───────┼────────┼────────┼───────┼────────┼────────┼────────┤
 │ 23. │AP512000 │Sume în tranzit la │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
 │ │ │intermediari │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
 ├─────┼──────────┼────────────────────┼────────┼────────┼───────┼────────┼────────┼───────┼────────┼────────┼────────┤
 │ 24. │AP520000 │Sume în curs de │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
 │ │ │rezolvare │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
 ├─────┼──────────┼────────────────────┼────────┼────────┼───────┼────────┼────────┼───────┼────────┼────────┼────────┤
 │ 25. │AC530000 │Sume în curs de │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
 │ │ │decontare, din care:│ │ │ │ │ │ │ │ │ │
 ├─────┼──────────┼────────────────────┼────────┼────────┼───────┼────────┼────────┼───────┼────────┼────────┼────────┤
 │ 26. │AP531000 │Dividende de încasat│ │ │ │ │ │ │ │ │ │
 ├─────┼──────────┼────────────────────┼────────┼────────┼───────┼────────┼────────┼───────┼────────┼────────┼────────┤
 │ 27. │AP532000 │Principal şi cupoane│ │ │ │ │ │ │ │ │ │
 │ │ │de încasat │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
 ├─────┼──────────┼────────────────────┼────────┼────────┼───────┼────────┼────────┼───────┼────────┼────────┼────────┤
 │ 28. │AP533000 │Alte sume │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
 ├─────┼──────────┼────────────────────┼────────┼────────┼───────┼────────┼────────┼───────┼────────┼────────┼────────┤
 │ 29. │BC500000 │Total obligaţii, │ │ │ │ │ x │ │ │ │ │
 │ │ │din care: │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
 ├─────┼──────────┼────────────────────┼────────┼────────┼───────┼────────┼────────┼───────┼────────┼────────┼────────┤
 │ 30. │BC510000 │Comisioane, │ │ │ │ │ x │ │ │ │ │
 │ │ │din care: │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
 ├─────┼──────────┼────────────────────┼────────┼────────┼───────┼────────┼────────┼───────┼────────┼────────┼────────┤
 │ 31. │BP512000 │Comision de │ │ │ │ │ x │ │ │ │ │
 │ │ │depozitare şi │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
 │ │ │custodie │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
 ├─────┼──────────┼────────────────────┼────────┼────────┼───────┼────────┼────────┼───────┼────────┼────────┼────────┤
 │ 32. │BP513000 │Comision de │ │ │ │ │ x │ │ │ │ │
 │ │ │tranzacţionare │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
 ├─────┼──────────┼────────────────────┼────────┼────────┼───────┼────────┼────────┼───────┼────────┼────────┼────────┤
 │ 33. │BC520000 │Taxe, din care: │ │ │ │ │ x │ │ │ │ │
 ├─────┼──────────┼────────────────────┼────────┼────────┼───────┼────────┼────────┼───────┼────────┼────────┼────────┤
 │ 34. │BP521000 │Taxa de auditare │ │ │ │ │ x │ │ │ │ │
 ├─────┼──────────┼────────────────────┼────────┼────────┼───────┼────────┼────────┼───────┼────────┼────────┼────────┤
 │ 35. │BC530000 │Obligaţii din │ │ │ │ │ x │ │ │ │ │
 │ │ │decontări cu │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
 │ │ │participanţii, │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
 │ │ │din care: │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
 ├─────┼──────────┼────────────────────┼────────┼────────┼───────┼────────┼────────┼───────┼────────┼────────┼────────┤
 │ 36. │BP539000 │Alte obligaţii de │ │ │ │ │ x │ │ │ │ │
 │ │ │decontare cu │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
 │ │ │participanţii │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
 ├─────┼──────────┼────────────────────┼────────┼────────┼───────┼────────┼────────┼───────┼────────┼────────┼────────┤
 │ 37. │BP590000 │Alte obligaţii │ │ │ │ │ x │ │ │ │ │
 └─────┴──────────┴────────────────────┴────────┴────────┴───────┴────────┴────────┴───────┴────────┴────────┴────────┘


               Instrucţiuni de completare a anexei nr. 2 la normă

    (1) Anexa nr. 2 la normă se completează de către Fondul de garantare.
    (2) Instrucţiunile prezentate în continuare au ca scop standardizarea procesului de raportare a activelor investite şi a obligaţiilor Fondului de garantare.
    (3) Câmpurile anexei nr. 2 la normă se completează după cum urmează:


 ┌────┬─────────────────────────┬─────────────────────────────────────────────────────────┐
 │Nr. │ Denumirea câmpului │ Descrierea câmpului │
 │crt.│ │ │
 ├────┼─────────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────┤
 │ 1. │Codul de comandă │Codul comenzii va avea una dintre următoarele valori: │
 │ │ │1 = raportare iniţială; 5 = raportare rectificativă │
 ├────┼─────────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────┤
 │ 2. │Codul elementului │Codurile elementelor de activ şi de obligaţii │
 ├────┼─────────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────┤
 │ 3. │Denumirea elementului │Denumirea elementului de activ/obligaţie │
 ├────┼─────────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────┤
 │ 4. │Valoare de achiziţie │Pentru elementele cu indicativul A se completează │
 │ │(pentru elementele cu │"valoare de achiziţie". Se utilizează două poziţii │
 │ │indicativul A) │zecimale, iar ca separator se foloseşte punctul. Pentru │
 │ │ │instrumentele financiare exprimate în valută, se utili- │
 │ │ │zează cursul valutei respective de la data decontării │
 │ │ │acestora. │
 │ │ │a) Pentru instrumentele cu venit fix, valoarea de achi- │
 │ │ │ziţie reprezintă preţul brut de achiziţie al acestora, │
 │ │ │preţ care include dobânda aferentă perioadei cuprinse │
 │ │ │între ultima încasare a cuponului şi data achiziţiei, │
 │ │ │conform documentelor de achiziţie. Această valoare, │
 │ │ │exprimată în lei, nu se va modifica pe durata existenţei │
 │ │ │în portofoliu a instrumentului cu venit fix, chiar dacă │
 │ │ │în perioadă se vor încasa cupoane pentru instrumentul │
 │ │ │respectiv. │
 │ │ │b) Pentru depozitele bancare, valoarea de achiziţie │
 │ │ │reprezintă valoarea de constituire a acestora, conform │
 │ │ │contractelor de depozit. Această valoare este exprimată │
 │ │ │în lei. │
 ├────┼─────────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────┤
 │ 5. │Suma plătită (pentru │Pentru elementele cu indicativul B se completează "suma │
 │ │elementele cu indicativul│plătită" numai la data efectuării plăţii, cu contravaloa-│
 │ │B) │rea efectivă a acesteia. Se utilizează două poziţii zeci-│
 │ │ │male, iar ca separator se foloseşte punctul. Această │
 │ │ │valoare este exprimată în lei. │
 ├────┼─────────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────┤
 │ 6. │Valoarea actualizată │Pentru elementele cu indicativul A se completează │
 │ │(pentru elementele cu │"valoare actualizată", iar pentru elementele cu indicati-│
 │ │indicativul A)/Suma │vul B se completează "suma datorată". Se utilizează două │
 │ │datorată (pentru elemen- │poziţii zecimale, iar ca separator se foloseşte punctul. │
 │ │tele cu indicativul B) │Aceste valori sunt exprimate în lei. │
 ├────┼─────────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────┤
 │ 7. │Suma în curs de decon- │Valoarea activelor din portofoliul fondului, aflate în │
 │ │tare, net (+/-) (pentru │curs de decontare (cumpărare/vânzare), în valoare netă │
 │ │elementele cu indicativul│(sume de încasat - sume de plată), cu plus sau cu minus. │
 │ │A) │Se completează pentru toate elementele de activ (cele │
 │ │ │care încep cu codul A, cu excepţia celulelor marcate cu X│
 │ │ │Se utilizează două poziţii zecimale, iar ca separator se │
 │ │ │foloseşte punctul. Aceste valori sunt exprimate în lei. │
 │ │ │Suma acestor elemente, exprimate în lei, trebuie să fie │
 │ │ │egală cu valoarea raportată la cod AP533000 în coloana │
 │ │ │"valoare actualizată." │
 └────┴─────────────────────────┴─────────────────────────────────────────────────────────┘


    Raportare iniţială (cod 1)
    (4) Metodologia de transmitere electronică a anexei nr. 2 la normă
    a) Fişierul obţinut este denumit după următoarea sintaxă:
    YYYYMMDD_anx2fg_1_GGG.xml.p7s,
    unde:
    YYYYMMDD reprezintă data evaluării elementelor de active, respectiv obligaţii, după caz.
    GGG reprezintă codul Fondului de garantare înregistrat în Registrul Comisiei.
    b) Fişierul definit conform pct. (4) a) se semnează electronic, cu semnătura electronică extinsă a persoanei responsabile nominalizate prin anexa nr. 6 la normă.
    c) Fişierul definit conform pct. 4 (a), semnat electronic, se încarcă în sistemul informatic de raportare, în folderul dedicat "anx2fg".
    (5) Anexa nr. 2 la normă se întocmeşte lunar şi se transmite în termen de 25 zile calendaristice de la expirarea perioadei pentru care se face raportarea. Perioada pentru care se face raportarea este o lună calendaristică anterioară.
    Raportare rectificativă (cod 5)
    (6) Orice modificare a unei raportări iniţiale sau orice raport transmis după termenul stabilit de depunere se consideră raportare rectificativă.
    (7) Raportarea rectificativă pentru anexa nr. 2 la normă conţine, în mod obligatoriu, două fişiere semnate electronic cu semnătura electronică extinsă a persoanei responsabile nominalizate prin anexa nr. 6 la normă, astfel:
    a) un fişier în format XML cu valorile corecte (rectificate), denumit conform sintaxei:
    YYYYMMDD_ anx2fg _5_GGG.xml.p7s;
    b) un fişier în format RTF care conţine o notă explicativă detaliată cu privire la valorile corectate şi motivele care au generat raportarea eronată, respectiv motivele care au generat transmiterea raportului după expirarea termenului-limită pentru depunere, denumit conform sintaxei:
    YYYYMMDD_ anx2fg _5 _GGG.rtf.p7s.
    (8) Lipsa oricărui fişier menţionat la pct. (9) determină respingerea raportării rectificative.
    (9) Raportarea rectificativă pentru anexa nr. 2 la normă se încarcă în SIR, în folderul dedicat "anx2fg".

    ANEXA 3
    -------
la normă
--------

                Situaţia sumelor utilizate pentru
                  acoperirea plăţii compensaţiei
                 către participanţi şi beneficiari

 ┌───────┬─────────────┬────────┬────────────┬───────────────────┬─────────────┐
 │ Col │ Cod │ Cod │ CNP │Suma compensaţiei │Suma compen- │
 │comandă│administrator│ fond │participant/│plătite către par- │saţiei plăti-│
 │ │ │ │beneficiar │ticipanţii fondu- │te către par-│
 │ │ │ │ │rilor de pensii │ticipanţii │
 │ │ │ │ │administrate privat│fondurilor de│
 │ │ │ │ │ (lei) │pensii facul-│
 │ │ │ │ │ │tative (lei) │
 ├───────┼─────────────┼────────┼────────────┼───────────────────┼─────────────┤
 │Col. 1 │ Col. 2 │Col. 3 │ Col. 4 │ Col. 5 │ Col. 6 │
 ├───────┼─────────────┼────────┼────────────┼───────────────────┼─────────────┤
 │ │ │ │ │ │ │
 ├───────┼─────────────┼────────┼────────────┼───────────────────┼─────────────┤
 │ │ │ │ │ │ │
 ├───────┼─────────────┼────────┼────────────┼───────────────────┼─────────────┤
 │ │ TOTAL │ x │ │ │ │
 └───────┴─────────────┴────────┴────────────┴───────────────────┴─────────────┘


            Instrucţiuni de completare a
               anexei nr. 3 la normă

    (1) Anexa nr. 3 la normă se completează de către Fondul de garantare.
    (2) Instrucţiunile prezentate în continuare au ca scop standardizarea procesului de raportare a balanţei de verificare a conturilor contabile.
    (3) Câmpurile anexei nr. 3 la normă se completează după cum urmează:

 ┌────┬──────────────────────────────────┬────────────────────────────────────┐
 │Nr. │ Denumirea câmpului │ Descrierea câmpului │
 │crt.│ │ │
 ├────┼──────────────────────────────────┼────────────────────────────────────┤
 │ 1. │Codul de comandă │Codul comenzii va avea una dintre │
 │ │ │următoarele valori: │
 │ │ │1 = raportare iniţială; │
 │ │ │5 = raportare rectificativă │
 ├────┼──────────────────────────────────┼────────────────────────────────────┤
 │ 2. │Cod administrator │Cod administrator înscris în │
 │ │ │Registrul Comisiei │
 ├────┼──────────────────────────────────┼────────────────────────────────────┤
 │ 3. │Cod fond │Cod fond înscris în Registrul │
 │ │ │Comisiei │
 ├────┼──────────────────────────────────┼────────────────────────────────────┤
 │ 4. │CNP participant/beneficiar │CNP participant/beneficiar, conform │
 │ │ │documentelor justificative │
 ├────┼──────────────────────────────────┼────────────────────────────────────┤
 │ 5. │Suma compensaţiei plătite către │Valoarea pentru suma compensaţiei │
 │ │participanţii fondurilor de pensii│plătite către participanţii fonduri-│
 │ │administrate privat (lei) │lor de pensii administrate privat │
 │ │ │(lei) │
 ├────┼──────────────────────────────────┼────────────────────────────────────┤
 │ 6. │Suma compensaţiei plătite către │Valoarea pentru suma compensaţiei │
 │ │participanţii fondurilor de pensii│plătite către participanţii fondu- │
 │ │facultative (lei) │rilor de pensii facultative (lei) │
 └────┴──────────────────────────────────┴────────────────────────────────────┘


    (4) Raportare iniţială (cod 1)
    a) Fişierul obţinut este denumit după următoarea sintaxă:
    YYYYMMDD_anx3fg_1_GGG.xml.p7s,
    unde:
    YYYYMMDD reprezintă ultima zi calendaristică a lunii pentru care se întocmeşte raportul;
    GGG reprezintă codul Fondului de garantare înregistrat în Registrul Comisiei.
    b) Fişierele menţionate la pct. (4) a) se semnează electronic, cu semnătura electronică extinsă a persoanei responsabile nominalizate prin anexa nr. 6 la normă.
    c) Fişierul YYYYMMDD_anx3fg_1_GGG.xml.p7s, semnat electronic, se încarcă în sistemul informatic de raportare, în folderul dedicat "anx3fg".
    (5) Anexa nr. 3 la normă se întocmeşte lunar şi se transmite în termen de 25 zile calendaristice de la expirarea perioadei pentru care se face raportarea. Perioada pentru care se face raportarea este o lună calendaristică anterioară.
    (6) SIR procesează automat datele prevăzute în anexa nr. 3 la normă.
    (7) SIR transmite automat mesaje persoanelor responsabile cu activitatea de raportare, acestea având obligaţia de a analiza aceste mesaje în scopul soluţionării eventualelor erori sau avertismente. Pentru a putea fi procesate, este obligatorie respectarea planului de conturi aplicabil (existenţa conturilor în planul de conturi) şi respectarea funcţiei conturilor din planul de conturi aplicabil. Nerespectarea acestor principii de bază conduce la imposibilitatea procesării informaţiilor transmise prin anexa nr. 3 la normă.
    Raportare rectificativă (cod 5)
    (8) Orice modificare a unei raportări iniţiale sau orice raport transmis după termenul stabilit de depunere se consideră raportare rectificativă.
    (9) Raportarea rectificativă pentru anexa nr. 3 la normă conţine, în mod obligatoriu, două fişiere semnate electronic cu semnătură electronică extinsă a persoanei responsabile nominalizate prin anexa nr. 6 la normă, astfel:
    a) un fişier în format XML cu valorile corecte (rectificate), denumit conform sintaxei:
    YYYYMMDD_anx3fg_5_GGG.xml.p7s;
    b) un fişier în format RTF care conţine o notă explicativă detaliată cu privire la valorile corectate şi motivele care au generat raportarea eronată, inclusiv înregistrările contabile de corecţie care s-au efectuat, denumit conform sintaxei:
    YYYYMMDD_ anx3fg _ 5 _GGG.rtf.p7s.
    (10) Lipsa oricărui fişier menţionat la pct. (9) determină respingerea raportării rectificative.
    (11) Raportarea rectificativă pentru anexa nr. 3 la normă se încarcă în SIR, în folderul dedicat "anx3fg".

    ANEXA 4
    -------
la normă
--------

          Situaţia detaliată a investiţiilor pentru
           activitatea de garantare a drepturilor
       din sistemul de pensii private la data de ../../..

 ┌───────┬────────┬──────┬────────┬──────┬─────────┬───────┬────────┬────────┐
 │ Cod │ Dată │ Cod │Denumire│ ISIN │ Simbol │ CUI │Denumire│Cod │
 │comandă│evaluare│activ │ activ │ │ piaţă │emitent│emitent/│ţară │
 │ │ │ │ │ │evaluare/│ │contra- │emitent/│
 │ │ │ │ │ │ sursă │ │partidă │contra- │
 │ │ │ │ │ │evaluare │ │ │partidă │
 ├───────┼────────┼──────┼────────┼──────┼─────────┼───────┼────────┼────────┤
 │Col. 1 │ Col. 2 │Col. 3│ Col. 4 │Col. 5│ Col. 6 │ Col. 7│ Col. 8 │ Col. 9 │
 └───────┴────────┴──────┴────────┴──────┴─────────┴───────┴────────┴────────┘
 ┌───────┬────────┬─────────┬────────┬───────┬───────┬───────┬───────┬───────┐
 │Codul │Valoarea│Valoarea │Canti- │Preţ │Codul │Valoa- │Valoa- │Dobândă│
 │monedei│la zi a │echiva- │tate │unitar │monedei│re to- │rea no-│curentă│
 │în care│activu- │lentă în │ │evalu- │în care│tală │minală/│ │
 │este │lui în │lei a │ │are │este a-│de a- │marjă/ │ │
 │emis/ │moneda │activului│ │ │chizi- │chizi- │colate-│ │
 │evaluat│în care │ │ │ │ţionat │ţie/ │ral │ │
 │activul│acesta │ │ │ │ │con- │ │ │
 │ │este │ │ │ │ │sti- │ │ │
 │ │emis/ │ │ │ │ │tuire │ │ │
 │ │evaluat │ │ │ │ │ │ │ │
 ├───────┼────────┼─────────┼────────┼───────┼───────┼───────┼───────┼───────┤
 │Col. 10│ Col. 11│ Col. 12 │Col. 13 │Col. 14│Col. 15│Col. 16│Col. 17│Col. 18│
 └───────┴────────┴─────────┴────────┴───────┴───────┴───────┴───────┴───────┘
 ┌────────┬────────┬──────────┬───────┬────────┬─────────┬─────────┬─────────┐
 │ Rata │Dată │ Dată │Activ │Multi- │Discount/│Dată │Dată │
 │dobânzii│emisiune│maturitate│suport │plicator│Primă │achiziţie│decontare│
 ├────────┼────────┼──────────┼───────┼────────┼─────────┼─────────┼─────────┤
 │ Col. 19│ Col. 20│ Col. 21 │Col. 22│Col. 23 │ Col. 24 │ Col. 25 │ Col. 26 │
 └────────┴────────┴──────────┴───────┴────────┴─────────┴─────────┴─────────┘
 ┌──────────┬──────────────────┐
 │Investment│ Pondere │
 │grade │aplicată activului│
 │ │ % │
 ├──────────┼──────────────────┤
 │ Col. 27 │ Col. 28 │
 └──────────┴──────────────────┘


          Instrucţiuni de completare a anexei nr. 4 la normă

    (1) Anexa nr. 4 la normă se completează de către Fondul de garantare, pentru toate codurile din anexa nr. 2 la normă care au valori de raportare.
    (2) Instrucţiunile prezentate în continuare au ca scop standardizarea procesului de raportare a activelor deţinute de Fondul de garantare.
    (3) Câmpurile anexei nr. 4 la normă se completează după cum urmează:

 ┌────┬──────────────────────────────────┬────────────────────────────────────┐
 │Nr. │ Denumirea câmpului │ Descrierea câmpului │
 │crt.│ │ │
 ├────┼──────────────────────────────────┼────────────────────────────────────┤
 │ 1. │Codul de comandă │Codul comenzii va avea una dintre │
 │ │ │următoarele valori: │
 │ │ │1 = raportare iniţială; │
 │ │ │5 = raportare rectificativă │
 ├────┼──────────────────────────────────┼────────────────────────────────────┤
 │ 2. │Dată evaluare │Se va completa pentru toate codurile│
 │ │ │de activ cu data de referinţă a │
 │ │ │raportării. │
 ├────┼──────────────────────────────────┼────────────────────────────────────┤
 │ 3. │Cod activ │Se va completa pentru toate codurile│
 │ │ │de activ cu codul de activ conform │
 │ │ │anexei nr. 2 la normă. │
 ├────┼──────────────────────────────────┼────────────────────────────────────┤
 │ 4. │Denumire activ │Se va completa pentru toate codurile│
 │ │ │de activ cu denumirea activului afe-│
 │ │ │rent codului de activ conform anexei│
 │ │ │nr. 2 la normă. │
 ├────┼──────────────────────────────────┼────────────────────────────────────┤
 │ 5. │ISIN │Se va completa cu codul ISIN aferent│
 │ │ │instrumentului financiar. Se va │
 │ │ │completa pentru codurile de activ: │
 │ │ │AP113000, AP121000, AP221000. │
 ├────┼──────────────────────────────────┼────────────────────────────────────┤
 │ 6. │Simbol piaţă evaluare/sursă │Simbolul pieţei de la care se folo- │
 │ │evaluare │seşte preţul pentru evaluarea acti- │
 │ │ │velor. Simbolul MIC, conform Stan- │
 │ │ │dard ISO 10383 al pieţei reglementa-│
 │ │ │te pe care este tranzacţionat acti- │
 │ │ │vul fondului. Se va completa pentru │
 │ │ │AP113000, AP121000, AP213000, │
 │ │ │AP221000. Pentru activele achiziţio-│
 │ │ │nate în ofertă publică primară şi │
 │ │ │care nu sunt încă tranzacţionate se │
 │ │ │va completa cu IPO. Pentru activele │
 │ │ │evaluate conform cotaţiilor furniza-│
 │ │ │te de Bloomberg Finance L.P. se va │
 │ │ │completa cu BLMG. Pentru activele │
 │ │ │evaluate conform cotaţiilor furniza-│
 │ │ │te de Thomson Reuters - S.A. se va │
 │ │ │completa cu REUT. Pentru activele │
 │ │ │evaluate în funcţie de o cotaţie │
 │ │ │furnizată de o contrapartidă se va │
 │ │ │completa cu OTC. │
 ├────┼──────────────────────────────────┼────────────────────────────────────┤
 │ 7. │CUI emitent │Se va completa cu codul de identifi-│
 │ │ │care fiscală din ţara emitentului │
 │ │ │instrumentului financiar sau contra-│
 │ │ │partidei, după caz. Pentru activele │
 │ │ │AP111000, AP112000, AP211000, │
 │ │ │AP212000, AP511000 se va completa cu│
 │ │ │codul de identificare fiscală a se- │
 │ │ │diului central al sucursalei bancare│
 │ │ │din ţara respectivă. Pentru activele│
 │ │ │AP114000 şi AP214000, AP512000 se va│
 │ │ │completa cu codul de identificare │
 │ │ │fiscală a contrapartidei cu care │
 │ │ │este încheiată tranzacţia respecti- │
 │ │ │vă. Nu se va completa pentru active-│
 │ │ │le AP533000. Pentru toate celelalte │
 │ │ │active se va completa cu codul de │
 │ │ │identificare fiscală al emitentului.│
 ├────┼──────────────────────────────────┼────────────────────────────────────┤
 │ 8. │Denumire emitent/contrapartidă │Se va completa cu denumirea emiten- │
 │ │ │tului sau a contrapartidei. Se vor │
 │ │ │aplica regulile de completare de la │
 │ │ │coloana "cui_emitent" şi se va com- │
 │ │ │pleta cu denumirea emitentului sau a│
 │ │ │contrapartidei, după caz. │
 ├────┼──────────────────────────────────┼────────────────────────────────────┤
 │ 9. │Cod ţară emitent/contrapartidă │Se va completa cu codul ISO al ţării│
 │ │ │în care e localizat sediul social al│
 │ │ │emitentului/contrapartidei, conform │
 │ │ │Alpha-2, Standardul ISO 3166-1. Se │
 │ │ │va completa pentru toate activele, │
 │ │ │cu excepţia AP533000. │
 ├────┼──────────────────────────────────┼────────────────────────────────────┤
 │ 10.│Codul monedei în care este emis/ │Se va completa cu codul monedei în │
 │ │evaluat activul │care este emis/evaluat activul, con-│
 │ │ │form standardului ISO 4217. Se va │
 │ │ │completa pentru toate activele cu │
 │ │ │codul monedei în care este emis acel│
 │ │ │activ/încheiată acea tranzacţie. Fac│
 │ │ │excepţie activele care sunt tranzac-│
 │ │ │ţionate pe mai multe pieţe, unde se │
 │ │ │va trece codul monedei în care este │
 │ │ │evaluat activul, indiferent de mo- │
 │ │ │neda de achiziţie. │
 ├────┼──────────────────────────────────┼────────────────────────────────────┤
 │ 11.│Valoarea la zi a activului în mo- │Se va completa cu valoarea la zi a │
 │ │neda în care acesta este emis/ │activului în moneda în care acesta │
 │ │evaluat │este emis/evaluat. Se vor aplica re-│
 │ │ │gulile de la coloana nr. 11 - "Codul│
 │ │ │monedei în care este emis/evaluat │
 │ │ │activul". Se va completa pentru toa-│
 │ │ │te activele. Valoarea câmpului va fi│
 │ │ │egală cu valoarea câmpului "Cantita-│
 │ │ │te" înmulţită cu valoarea câmpului │
 │ │ │"Preţ unitar evaluare". │
 ├────┼──────────────────────────────────┼────────────────────────────────────┤
 │ 12.│Valoarea echivalentă în lei a │Se va completa cu valoarea echiva- │
 │ │activului │lentă în lei a coloanei "Valoarea la│
 │ │ │zi a activului în moneda în care │
 │ │ │acesta este emis/evaluat", calculată│
 │ │ │conform Normei 11/2011 privind in- │
 │ │ │vestirea şi evaluarea activelor fon-│
 │ │ │durilor de pensii private. Se va │
 │ │ │completa pentru toate activele. │
 ├────┼──────────────────────────────────┼────────────────────────────────────┤
 │ 13.│Cantitate │Se va completa cu numărul de unităţi│
 │ │ │deţinute din activul respectiv. Nu │
 │ │ │se va completa pentru activele │
 │ │ │AP111000, AP112000, AP114000, │
 │ │ │AP211000, AP212000, AP214000, │
 │ │ │AP511000, AP512000, AP520000, │
 │ │ │AP531000, AP532000, AP533000. │
 ├────┼──────────────────────────────────┼────────────────────────────────────┤
 │ 14.│Preţ unitar evaluare │Se va completa cu preţul de evaluare│
 │ │ │a activului în unitatea de monedă │
 │ │ │exprimată în coloana "Codul monedei │
 │ │ │în care este emis/evaluat activul", │
 │ │ │pentru o unitate de măsură. │
 ├────┼──────────────────────────────────┼────────────────────────────────────┤
 │ 15.│Codul monedei în care este │Se va completa cu codul monedei în │
 │ │achiziţionat │care este achiziţionat activul, con-│
 │ │ │form standardului ISO 4217, indife- │
 │ │ │rent de codul monedei în care este │
 │ │ │evaluat acesta. │
 ├────┼──────────────────────────────────┼────────────────────────────────────┤
 │ 16.│Valoarea totală de achiziţie/ │Se va completa cu valoarea totală de│
 │ │constituire │achiziţie/constituire a activului │
 │ │ │respectiv. Pentru activele AP112000,│
 │ │ │AP114000, AP214000 se va completa cu│
 │ │ │valoarea de constituire. Pentru ac- │
 │ │ │tivele AP113000, AP121000, AP213000,│
 │ │ │AP221000 se va completa cu valoarea │
 │ │ │totală de achiziţie. │
 ├────┼──────────────────────────────────┼────────────────────────────────────┤
 │ 17.│Valoarea nominală/marjă/colateral │Se va completa cu valoarea nominală │
 │ │ │a unei unităţi de activ sau cu va- │
 │ │ │loarea totală a marjei/colateralu- │
 │ │ │lui, după caz. Pentru activele │
 │ │ │AP113000, AP121000, AP213000, │
 │ │ │AP221000 se va completa cu valoarea │
 │ │ │nominală a unei unităţi de activ. │
 ├────┼──────────────────────────────────┼────────────────────────────────────┤
 │ 18.│Dobândă curentă │Se va completa cu valoarea dobânzii │
 │ │ │acumulate pentru activul respectiv. │
 │ │ │Pentru activele AP112000, AP114000, │
 │ │ │AP212000 şi AP214000 se va completa │
 │ │ │cu valoarea dobânzii acumulate de zi│
 │ │ │minus orice sume primite ca dobândă │
 │ │ │în avans pentru activul respectiv. │
 │ │ │Pentru activele AP121000 şi AP221000│
 │ │ │se va completa cu valoarea dobânzii │
 │ │ │acumulate aferente cuponului curent.│
 ├────┼──────────────────────────────────┼────────────────────────────────────┤
 │ 19.│Rata dobânzii │Se va completa cu rata dobânzii/cu- │
 │ │ │ponului aferente activului respec- │
 │ │ │tiv. Pentru activele AP112000, │
 │ │ │AP114000, AP212000 şi AP214000 se va│
 │ │ │completa cu rata dobânzii aferente. │
 │ │ │Pentru activele AP121000 şi AP221000│
 │ │ │se va completa cu cuponul activului │
 │ │ │respectiv. În cazul activelor cu │
 │ │ │rata dobânzii/cuponul variabil se va│
 │ │ │trece formula după care se calculea-│
 │ │ │ză dobânda/cuponul. │
 ├────┼──────────────────────────────────┼────────────────────────────────────┤
 │ 20.│Dată emisiune │Se va completa cu data emisiunii │
 │ │ │activului respectiv. Pentru activele│
 │ │ │AP112000, AP212000 se va completa cu│
 │ │ │data constituirii depozitului. │
 │ │ │Pentru activele AP114000, AP214000 │
 │ │ │se va completa cu data încheierii │
 │ │ │acordului. Pentru activele AP113000,│
 │ │ │AP121000, AP213000, AP221000 se va │
 │ │ │completa cu data iniţială a emisiu- │
 │ │ │nii pentru activul respectiv. │
 ├────┼──────────────────────────────────┼────────────────────────────────────┤
 │ 21.│Dată maturitate │Se va completa cu data maturităţii/ │
 │ │ │scadenţei activului respectiv. │
 │ │ │Pentru activele AP112000, AP212000 │
 │ │ │se va completa cu data maturităţii │
 │ │ │depozitului. Pentru activele │
 │ │ │AP114000, AP214000 se va completa cu│
 │ │ │data închiderii acordului. Pentru │
 │ │ │activele AP113000, AP121000, │
 │ │ │AP213000, AP221000 se va completa cu│
 │ │ │maturităţii activului. │
 ├────┼──────────────────────────────────┼────────────────────────────────────┤
 │ 22.│Activ suport │Se va completa cu ISIN-ul activului-│
 │ │ │suport. În cazul în care activul-su-│
 │ │ │port nu are ISIN se va trece denumi-│
 │ │ │rea acestuia. Pentru activele │
 │ │ │AP114000, AP214000 se va completa cu│
 │ │ │ISIN-ul titlurilor de stat acceptate│
 │ │ │drept colateral în cadrul acordului.│
 ├────┼──────────────────────────────────┼────────────────────────────────────┤
 │ 23.│Multiplicator │Se va completa cu multiplicatorul │
 │ │ │activului-suport. Pentru activele │
 │ │ │AP114000, AP214000 se va completa cu│
 │ │ │numărul de unităţi de activ-suport │
 │ │ │acceptate drept colateral în cadrul │
 │ │ │acordului. │
 ├────┼──────────────────────────────────┼────────────────────────────────────┤
 │ 24.│Discount/Primă │Se va completa cu valoarea discoun- │
 │ │ │tului/primei calculat/calculate şi │
 │ │ │se reprezintă ca sumă totală pe │
 │ │ │tranzacţie. Se completează pentru │
 │ │ │activele AP113000, AP121000, │
 │ │ │AP221000, cu valoarea totală a dis- │
 │ │ │contului/primei la data încheierii │
 │ │ │tranzacţiei, conform documentelor de│
 │ │ │achiziţie. │
 ├────┼──────────────────────────────────┼────────────────────────────────────┤
 │ 25.│Dată achiziţie │Se va completa cu data de achiziţie │
 │ │ │a activului. Se completează pentru │
 │ │ │activele AP113000, AP121000, │
 │ │ │AP213000, AP221000. │
 ├────┼──────────────────────────────────┼────────────────────────────────────┤
 │ 26.│Dată decontare │Se va completa cu data de decontare │
 │ │ │a activului. Se completează pentru │
 │ │ │activele AP113000, AP121000, │
 │ │ │AP213000, AP221000. │
 ├────┼──────────────────────────────────┼────────────────────────────────────┤
 │ 27.│Investment grade │Se va completa cu "DA" sau "NU", în │
 │ │ │funcţie de îndeplinirea condiţiilor │
 │ │ │de investment grade prevăzute în │
 │ │ │Norma nr. 11/2011 privind investirea│
 │ │ │şi evaluarea activelor fondurilor de│
 │ │ │pensii private, aprobată prin │
 │ │ │Hotărârea Comisiei de Supraveghere a│
 │ │ │Sistemului de Pensii Private │
 │ │ │nr. 22/2011. Se va completa pentru │
 │ │ │activele AP111000, AP112000, │
 │ │ │AP211000, AP212000 în funcţie de în-│
 │ │ │deplinirea condiţiilor de investment│
 │ │ │grade de instituţia bancară unde │
 │ │ │este constituit activul; în cazul în│
 │ │ │care instituţia bancară nu are │
 │ │ │rating de la nicio agenţie de rating│
 │ │ │prevăzută de Norma nr. 11/2011, a- │
 │ │ │probată prin Hotărârea Comisiei de │
 │ │ │Supraveghere a Sistemului de Pensii │
 │ │ │Private nr. 22/2011, se va verifica │
 │ │ │şi se va completa cu "DA" sau cu │
 │ │ │"NU" în funcţie de ratingul societă-│
 │ │ │ţii-mamă a instituţiei de credit │
 │ │ │respective. Pentru activele │
 │ │ │AP113000, AP121000, AP213000, │
 │ │ │AP221000 se va completa în funcţie │
 │ │ │de îndeplinirea condiţiilor de │
 │ │ │investment grade de activul respec- │
 │ │ │tiv; în cazul în care activul │
 │ │ │nu are rating de la nicio agenţie │
 │ │ │de rating prevăzută de Norma │
 │ │ │nr. 11/2011, aprobată prin Hotărârea│
 │ │ │Comisiei de Supraveghere a Sistemu- │
 │ │ │lui de Pensii Private nr. 22/2011, │
 │ │ │se va verifica şi se va completa cu │
 │ │ │"DA" sau cu "NU" în funcţie de ra- │
 │ │ │tingul emitentului activului. │
 ├────┼──────────────────────────────────┼────────────────────────────────────┤
 │ 28.│Ponderea aplicată activului % │Se va completa cu gradul de ajustare│
 │ │ │a activului respectiv. Se va comple-│
 │ │ │ta pentru toate activele. Pentru ac-│
 │ │ │tivele AP113000, AP121000, AP123100 │
 │ │ │se va completa cu "100". Pentru ac- │
 │ │ │tivele AP114000 şi AP214000 se va │
 │ │ │completa cu "75". Pentru activele │
 │ │ │AP213000 şi AP221000 se va completa │
 │ │ │cu "0" dacă valoarea din coloana │
 │ │ │"IG" este "NU" sau cu "100" dacă │
 │ │ │valoarea din coloana "IG" este "DA".│
 │ │ │Pentru activele AP111000, AP112000, │
 │ │ │AP211000, AP212000 se va completa cu│
 │ │ │"0" dacă valoarea din coloana "IG" │
 │ │ │este "NU" sau cu "75" dacă valoarea │
 │ │ │din coloana "IG" este "DA". │
 └────┴──────────────────────────────────┴────────────────────────────────────┘


    Raportare iniţială (cod 1)
    (4) - a) Fişierul este denumit după următoarea sintaxă:
    YYYYMMDD_anx4fg_1_GGG.xml.p7s,
    unde:
    YYYYMMDD reprezintă data la care au fost evaluate activele raportate (ultima zi calendaristică a lunii pentru care a fost întocmit raportul);
    GGG reprezintă codul Fondului de garantare înregistrat în Registrul Comisiei.
    b) Fişierul definit conform pct. (4) a) se semnează electronic, cu semnătura electronică extinsă a persoanei responsabile nominalizate în anexa nr. 6 la normă.
    c) Fişierul definit conform pct. (4) a) semnat electronic se încarcă în sistemul informatic de raportare, în folderul dedicat, respectiv în folderul dedicat "anx4fg".
    (5) Anexa nr. 4 la normă se întocmeşte lunar şi se transmite în termen de 25 de zile calendaristice de la expirarea perioadei pentru care se face raportarea. Perioada pentru care se face raportarea este o lună calendaristică anterioară.
    Raportare rectificativă (cod 5)
    (6) Orice modificare a unei raportări iniţiale sau orice raport transmis după termenul stabilit de depunere se consideră raportare rectificativă.
    (7) Raportarea rectificativă pentru anexa nr. 4 la normă conţine, în mod obligatoriu, două fişiere semnate electronic cu semnătura electronică extinsă a persoanei responsabile nominalizate în anexa nr. 6 la normă, astfel:
    a) un fişier în format XML cu valorile corecte (rectificate), denumit conform sintaxei:
    YYYYMMDD_ anx4fg _5_ GGG.xml.p7s
    b) un fişier în format RTF care conţine o notă explicativă detaliată cu privire la valorile corectate şi motivele care au generat raportarea eronată, respectiv motivele care au generat transmiterea raportului după expirarea termenului-limită pentru depunere, denumit conform sintaxei:
    YYYYMMDD_ anx4fg _5 _GGG.rtf.p7s
    (8) Lipsa oricărui fişier menţionat la pct. (9) determină respingerea raportării rectificative.
    (9) Raportarea rectificativă pentru anexa nr. 4 la normă se încarcă în SIR, în folderul dedicat "anx4fg".

    ANEXA 5
    -------
la normă
--------
                        Balanţa de verificare analitică
                          la data de ..../...../.....


 ┌─────┬──────┬───────┬──────────────────┬───────────────┬────────────────┬────────────────┬────────────────┐
 │Codul│Simbo-│Denumi-│Soldurile iniţiale│Totalul sumelor│ Rulajele lunii │Totalul sumelor │Soldurile finale│
 │de │lul │rea │ │ precedente │ curente │ │ │
 │co- │con- │con- ├────────┬─────────┼───────┬───────┼───────┬────────┼────────┬───────┼────────┬───────┤
 │man- │tului │tului │ D │ C │ D │ C │ D │ C │ D │ C │ D │ C │
 │dă │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
 ├─────┼──────┼───────┼────────┼─────────┼───────┼───────┼───────┼────────┼────────┼───────┼────────┼───────┤
 │Col.1│Col. 2│ Col. 3│ Col. 4 │ Col. 5 │ Col. 6│Col. 7 │Col. 8 │Col. 9 │Col. 10 │Col. 11│Col. 12 │Col. 13│
 └─────┴──────┴───────┴────────┴─────────┴───────┴───────┴───────┴────────┴────────┴───────┴────────┴───────┘


               Instrucţiuni de completare a anexei nr. 5 la normă

    (1) Anexa nr. 5 la normă se completează de către Fondul de garantare.
    (2) Instrucţiunile prezentate în continuare au ca scop standardizarea procesului de raportare a balanţei de verificare a conturilor contabile.
    (3) Câmpurile anexei nr. 5 la normă se completează, după cum urmează:


 ┌────┬─────────────────────────┬─────────────────────────────────────────────────────────┐
 │Nr. │ Denumirea câmpului │ Descrierea câmpului │
 │crt.│ │ │
 ├────┼─────────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────┤
 │ 1. │Codul de comandă │Codul comenzii va avea una din următoarele valori: │
 │ │ │1 = raportare iniţială; 5 = raportare rectificativă │
 ├────┼─────────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────┤
 │ 2. │Simbolul contului │Simbolul contului conform planului de conturi prevăzut de│
 │ │ │reglementările contabile din sistemul de pensii private │
 ├────┼─────────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────┤
 │ 3. │Denumirea contului │Denumirea contului contabil, conform reglementărilor │
 │ │ │contabile în vigoare │
 ├────┼─────────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────┤
 │ 4. │Soldurile iniţiale │Valoarea soldului iniţial debitor/creditor la 1 ianuarie │
 │ │ │anul N,unde n reprezintă anul de raportare. Se utilizează│
 │ │ │două poziţii zecimale, iar ca separator se foloseşte │
 │ │ │punctul. │
 ├────┼─────────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────┤
 │ 5. │Totalul sumelor │Valoarea total sume precedente debitor/creditor, inclusiv│
 │ │precedente │soldurile iniţiale. Se utilizează două poziţii zecimale, │
 │ │ │iar ca separator se foloseşte punctul. │
 ├────┼─────────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────┤
 │ 6. │Rulajele lunii curente │Valoarea rulajului curent debitor/creditor. Se utilizează│
 │ │ │două poziţii zecimale, iar ca separator se foloseşte │
 │ │ │punctul. │
 ├────┼─────────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────┤
 │ 7. │Totalul sumelor │Valoarea total sume debitor/creditor. Totalul sumelor │
 │ │ │include şi soldurile iniţiale. Totalul sumelor = Totalul │
 │ │ │sumelor precedente + Rulajele lunii curente. Se │
 │ │ │utilizează două poziţii zecimale, iar ca separator se │
 │ │ │foloseşte punctul. │
 ├────┼─────────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────┤
 │ 8. │Soldurile finale │Valoarea soldului final al contului debitor/creditor. Se │
 │ │ │utilizează două poziţii zecimale, iar ca separator se │
 │ │ │foloseşte punctul. │
 └────┴─────────────────────────┴─────────────────────────────────────────────────────────┘


    (4) Raportare iniţială (cod 1)
    a) Fişierul obţinut este denumit după următoarea sintaxă:
    YYYYMMDD_anx5fg_1_GGG.xml.p7s,
    unde:
    YYYYMMDD reprezintă ultima zi calendaristică a lunii pentru care se întocmeşte raportul;
    GGG reprezintă codul Fondului de garantare înregistrat în Registrul Comisiei.
    b) Fişiere menţionate la pct. (4) a) se semnează electronic, cu semnătura electronică extinsă a persoanei responsabile nominalizate în anexa nr. 6 la normă.
    c) Fişierul YYYYMMDD_anx5fg_1_GGG.xml.p7s, semnat electronic, se încarcă în sistemul informatic de raportare, în folderul dedicat "anx5fg".
    (5) Anexa nr. 5 la normă se întocmeşte lunar şi se transmite în termen de 25 de zile calendaristice de la expirarea perioadei pentru care se face raportarea. Perioada pentru care se face raportarea este o lună calendaristică anterioară.
    (6) SIR procesează automat datele prevăzute în anexa nr. 5 la normă.
    (7) SIR transmite automat mesaje persoanelor responsabile cu activitatea de raportare, acestea având obligaţia de a analiza aceste mesaje în scopul soluţionării eventualelor erori sau avertismente. Pentru a putea fi procesate, este obligatorie respectarea planului de conturi aplicabil (existenţa conturilor în planul de conturi) şi respectarea funcţiei conturilor din planul de conturi aplicabil. Nerespectarea acestor principii de bază conduce la imposibilitatea procesării informaţiilor transmise prin anexa nr. 5 la normă.
    Raportare rectificativă (cod 5)
    (8) Orice modificare a unei raportări iniţiale sau orice raport transmis după termenul stabilit de depunere se consideră raportare rectificativă.
    (9) Raportarea rectificativă pentru anexa nr. 5 la norme conţine, în mod obligatoriu, două fişiere semnate electronic cu semnătura electronică extinsă a persoanei responsabile nominalizate în anexa nr. 6 la normă, astfel:
    a) un fişier în format XML cu valorile corecte (rectificate), denumit conform sintaxei:
    YYYYMMDD_anx5fg_5_GGG.xml.p7s;
    b) un fişier în format RTF care conţine o notă explicativă detaliată cu privire la valorile corectate şi motivele care au generat raportarea eronată, inclusiv înregistrările contabile de corecţie care s-au efectuat, denumit conform sintaxei:
    YYYYMMDD_ anx5fg _ 5 _GGG.rtf.p7s
    (10) Lipsa oricărui fişier menţionat la pct. (9) determină respingerea raportării rectificative.
    (11) Raportarea rectificativă pentru anexa nr. 5 la normă se încarcă în SIR, în folderul dedicat "anx5fg".


    ANEXA 6
    -------
la normă
--------

                        Formular de nominalizare pentru
               persoanele responsabile la data de ..../..../....


 ┌─────────┬────────────┬───────────┬───────────────┬────────────┬───────────┬───────────┐
 │Codul de │ Cod │ Cod │ Cod │ CNP │ Numele │ Prenumele │
 │ comandă │ entitate │ anexă │ operaţiune │ │ │ │
 │ │ raportoare │ raportată │ de │ │ │ │
 │ │ │ │ nominalizare │ │ │ │
 ├─────────┼────────────┼───────────┼───────────────┼────────────┼───────────┼───────────┤
 │ Col. 1 │ Col. 2 │ Col. 3 │ Col. 4 │ Col. 5 │ Col. 6 │ Col. 7 │
 └─────────┴────────────┴───────────┴───────────────┴────────────┴───────────┴───────────┘

 ┌─────────┬──────────┬─────────┬────────────┬──────────┬──────────┬──────────┬──────────┐
 │ Funcţia │ E-mail │E-mail CC│ Numărul de │ Faxul │Numărul de│Data start│Data stop │
 │ │ │ │ telefon │ │ telefon │ │ │
 │ │ │ │ telefon │ │ mobil │ │ │
 ├─────────┼──────────┼─────────┼────────────┼──────────┼──────────┼──────────┼──────────┤
 │ Col. 8 │ Col. 9 │ Col. 10 │ Col. 11 │ Col. 12 │ Col. 13 │ Col. 14 │ Col. 15 │
 └─────────┴──────────┴─────────┴────────────┴──────────┴──────────┴──────────┴──────────┘


               Instrucţiuni de completare a anexei nr. 6 la normă

    (1) Anexa nr. 6 la normă se completează de către Fondul de garantare.
    (2) Instrucţiunile prezentate în continuare au ca scop standardizarea procesului de nominalizare a persoanelor responsabile cu activitatea pentru care se întocmesc raportări şi, respectiv, a persoanelor responsabile cu transmiterea raportărilor către Comisie.
    (3) Câmpurile anexei nr. 6 la normă se completează după cum urmează:


 ┌────┬─────────────────────────┬─────────────────────────────────────────────────────────┐
 │Nr. │ Denumirea câmpului │ Descrierea câmpului │
 │crt.│ │ │
 ├────┼─────────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────┤
 │ 1. │Codul de comandă │Codul comenzii va avea una dintre următoarele valori: │
 │ │ │1 = raportare iniţială │
 ├────┼─────────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────┤
 │ 2. │Cod entitate raportoare │Codul entităţii, aşa cum este înregistrat în Registrul │
 │ │ │Comisiei │
 ├────┼─────────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────┤
 │ 3. │Cod anexă raportată │Codul anexei coincide cu numărul său (de exemplu: 1, 2, 3│
 │ │ │etc.). │
 ├────┼─────────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────┤
 │ 4. │Cod operaţiune de │Se completează, după caz, cu următorul cod: │
 │ │nominalizare │901 - nominalizare persoană responsabilă cu activitatea │
 │ │ │pentru care se întocmeşte raportarea către Comisie; │
 │ │ │902 - nominalizare înlocuitor pentru persoana │
 │ │ │responsabilă cu activitatea pentru care se întocmeşte │
 │ │ │raportarea către Comisie; │
 │ │ │903 - nominalizare persoană responsabilă cu transmiterea │
 │ │ │raportărilor către Comisie; │
 │ │ │904 - nominalizare înlocuitor pentru persoana │
 │ │ │responsabilă cu transmiterea raportărilor către Comisie; │
 │ │ │909 - definire cont de e-mail centralizator (la acest │
 │ │ │cont vor fi transmise toate mesajele); │
 │ │ │931 - încetare mandat aferent persoanei nominalizate prin│
 │ │ │codul 901; │
 │ │ │932 - încetare mandat aferent persoanei nominalizate prin│
 │ │ │codul 902; │
 │ │ │933 - încetare mandat aferent persoanei nominalizate prin│
 │ │ │codul 903; │
 │ │ │934 - încetare mandat aferent persoanei nominalizate prin│
 │ │ │codul 904; │
 │ │ │999 - alte nominalizări. │
 │ │ │WEB - nominalizare persoană responsabilă cu publicarea de│
 │ │ │informaţii pe pagina de internet a Fondului de garantare.│
 ├────┼─────────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────┤
 │ 5. │CNP │Cod numeric personal sau cod unic de identificare în │
 │ │ │registrul naţional de evidenţă │
 ├────┼─────────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────┤
 │ 6. │Numele │Nume persoană │
 ├────┼─────────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────┤
 │ 7. │Prenumele │Prenume persoană │
 ├────┼─────────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────┤
 │ 8. │Funcţia │Funcţia deţinută │
 ├────┼─────────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────┤
 │ 9. │E-mail │E-mail care va fi folosit pentru notificarea persoanei de│
 │ │ │contact/persoanelor de contact. Se pot utiliza una sau │
 │ │ │mai multe adrese de e-mail, separate prin virgulă. │
 ├────┼─────────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────┤
 │ 10.│E-mail CC │E-mail CC. Poate fi o adresă de e-mail sau o listă de │
 │ │ │adrese de e-mail, separate prin virgulă. │
 ├────┼─────────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────┤
 │ 11.│Numărul de telefon │Număr de telefon principal care va fi folosit pentru │
 │ │ │notificarea persoanei de contact. Poate fi o listă de │
 │ │ │numere de telefon separate prin virgulă. │
 ├────┼─────────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────┤
 │ 12.│Fax-ul │Număr de fax │
 ├────┼─────────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────┤
 │ 13.│Numărul de telefon mobil │Număr de telefon mobil │
 ├────┼─────────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────┤
 │ 14.│Data start │Data start de nominalizare (mandatul este valabil cu │
 │ │ │începere din "Data start" inclusiv) │
 ├────┼─────────────────────────┼─────────────────────────────────────────────────────────┤
 │ 15.│Dată stop │Dată stop de nominalizare (mandatul este valabil până la │
 │ │ │"Data stop" inclusiv) │
 └────┴─────────────────────────┴─────────────────────────────────────────────────────────┘


    (4) Raportare iniţială (cod 1)
    Metodologia de transmitere electronică a anexei nr. 6 la normă
    a) Fişierul obţinut este denumit după următoarea sintaxă:
    YYYYMMDD_anx6fg_1_GGG.xml.p7s,
    unde:
    GGG reprezintă codul Fondului de garantare înregistrat în Registrul Comisiei.
    b) Fişierul definit conform pct. (4) a) se semnează electronic, cu semnătura electronică extinsă a reprezentantului legal.
    c) Fişierul definit conform pct. (4) a) semnat electronic se încarcă în sistemul informatic de raportare, în folderul dedicat "anx6fg".
    (5) Prima raportare a anexei nr. 6 la normă se transmite în termen de două zile lucrătoare de la intrarea în vigoare a actului normativ. Orice decizie de modificare a informaţiilor cuprinse în anexa nr. 6 la normă se comunică Comisiei prin completare a unui nou formular, cu informaţii complete şi actualizate, imediat ce intervine modificarea.
    (6) SIR procesează automat datele prevăzute în anexa nr. 6 la normă.
    (7) SIR transmite automat mesaje persoanelor responsabile cu activitatea de raportare, acestea având obligaţia de a analiza aceste mesaje în scopul soluţionării eventualelor erori sau avertismente.

    ANEXA 7
    -------
la normă
--------

                            Raportul de audit intern
                        pentru semestrul ..... anul .......

 ┌────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
 │I. Prezentarea entităţii │
 │II. Aspecte introductive (de exemplu: echipa de auditare, perioada auditată,│
 │scopul acţiunii de auditare, tehnici de audit intern utilizate, documente │
 │examinate etc.) │
 │III. Misiunea de audit intern │
 │a) lista activităţilor desfăşurate de către auditul intern în cursul │
 │perioadei de raportare; │
 │b) descrierea principalelor activităţi desfăşurate; │
 │c) numirea persoanelor responsabile pentru efectuarea respectivelor │
 │activităţi; │
 │d) deficienţele identificate şi recomandările auditului intern pentru │
 │soluţionarea lor; │
 │e) situaţia privind implementarea măsurilor pentru soluţionarea │
 │deficienţelor identificate, separat pentru deficienţele curente şi cele │
 │identificate prin rapoartele de audit intern anterioare. │
 │IV. Constatări şi recomandări │
 │ │
 │ Întocmit │
 │ ........ │
 └────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘


               Instrucţiuni de completare a anexei nr. 7 la normă

    (1) Anexa nr. 7 la normă se întocmeşte de către persoana care conduce activitatea de audit intern al Fondului de garantare.
    (2) Instrucţiunile prezentate în continuare au ca scop standardizarea procesului de raportare a activităţii de audit intern.
    (3) Semestrial, persoana care conduce activitatea de audit intern are obligaţia de a întocmi un raport privind acţiunile de audit intern desfăşurate la nivelul activităţii Fondului de garantare, din care să reiasă constatările şi recomandările acestuia.
    (4) Fişierul se denumeşte după următoarea sintaxă:
    YYYYMMDD_ anx7fg_GGG.pdf.p7s,
    unde:
    YYYYMMDD reprezintă data transmiterii raportului.
    (5) Fişierul denumit YYYYMMDD_anx7fg_GGG.pdf.p7s se semnează electronic, cu semnătura electronică extinsă a persoanei responsabile nominalizate în anexa nr. 6 la normă.
    (6) Fişierul YYYYMMDD_anx7fg_GGG.pdf.p7s, semnat electronic, se încarcă în sistemul informatic de raportare, în folderul dedicat "anx7fg".
    (7) Anexa nr. 7 la normă se întocmeşte semestrial şi se transmite Comisiei, până în data de 25 a lunii următoare semestrului pentru care se face raportarea.


    ANEXA 8
    -------
la normă
--------
                            Raportul actuarial anual

 ┌────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
 │1. Certificat actuarial, care va cuprinde: │
 │a) valoarea calculată a contribuţiei anuale; │
 │b) opinia actuarului cu privire la adecvarea valorii calculate a │
 │contribuţiei anuale; │
 │c) opinia actuarului cu privire la respectarea prevederilor legale în │
 │vigoare în calculul contribuţiei anuale. │
 │2. Descrierea succintă privind metodele actuariale utilizate pentru calculul│
 │contribuţiei anuale, precum şi rezultatele acestor calcule │
 │3. Prezentarea structurii-ţintă a portofoliului urmărite de Fondul de │
 │garantare, pe tip de instrument şi piaţă │
 │ │
 │ Întocmit │
 │ ........ │
 │ │
 └────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘


               Instrucţiuni de completare a anexei nr. 8 la normă

    (1) Anexa nr. 8 la normă se întocmeşte de către Fondul de garantare.
    (2) Instrucţiunile prezentate în continuare au ca scop standardizarea procesului de raportare a activităţii de actuariat.
    (3) Anexa nr. 8 la normă se întocmeşte conform regulilor de calcul actuarial aplicabile.
    (4) Fişierul se denumeşte după următoarea sintaxă:
    YYYYMMDD_anx13fg_GGG.p7s,
    unde:
    YYYYMMDD reprezintă data transmiterii raportului;
    GGG reprezintă codul Fondului de garantare înregistrat în Registrul Comisiei.
    (5) Fişierul denumit YYYYMMDD_anx8fg_GGG.pdf.p7s se semnează electronic, cu semnătură electronică extinsă a persoanei responsabile nominalizate în anexa nr. 6 la normă.
    (6) Fişierul YYYYMMDD_anx8fg_GGG.pdf.p7s, semnat electronic, se încarcă în sistemul informatic de raportare, în folderul dedicat "anx8".
    (7) Anexa nr. 8 la normă se întocmeşte anual şi se transmite până la data de 31 ianuarie pentru anul în curs, conform art. 8 alin. (2) din normă.


    ANEXA 9
    -------
la normă
--------
                          Planul de audit intern anual

 ┌─────┬─────────────┬────────────┬───────────┬─────────┬─────────┬────────┐
 │Nr. │Tema misiunii│Activitatea │Obiectivele│Perioada │Departa- │Perioada│
 │crt. │de audit │de │misiunii de│supusă │mentul/ │desfăşu-│
 │ │ │administrare│audit │auditării│Direcţia/│rării │
 │ │ │supusă │ │interne │Serviciul│misiunii│
 │ │ │auditării │ │ │auditat │de audit│
 ├─────┼─────────────┼────────────┼───────────┼─────────┼─────────┼────────┤
 │Col.1│ Col. 2 │ Col. 3 │ Col. 4 │ Col. 5 │ Col. 6 │ Col. 7 │
 ├─────┼─────────────┼────────────┼───────────┼─────────┼─────────┼────────┤
 │ │ │ │ │ │ │ │
 ├─────┼─────────────┼────────────┼───────────┼─────────┼─────────┼────────┤
 │ │ │ │ │ │ │ │
 ├─────┼─────────────┼────────────┼───────────┼─────────┼─────────┼────────┤
 │ │ │ │ │ │ │ │
 └─────┴─────────────┴────────────┴───────────┴─────────┴─────────┴────────┘


               Instrucţiuni de completare a anexei nr. 9 la normă

    (1) Anexa nr. 9 la normă se întocmeşte de către persoana care conduce activitatea de audit intern al Fondului de garantare, aprobat de consiliul de administraţie, după caz.
    (2) Instrucţiunile prezentate în continuare au ca scop standardizarea procesului de raportare a activităţii de audit intern.
    (3) Anual, persoana care conduce activitatea de audit intern are obligaţia de a întocmi un raport privind acţiunile de audit intern desfăşurate la nivelul activităţii Fondului de garantare, din care să reiasă constatările şi recomandările acestuia.
    (4) Fişierul se denumeşte după următoarea sintaxă:
    YYYYMMDD_ anx9fg_GGG.pdf.p7s,
    unde:
    YYYYMMDD reprezintă data transmiterii raportului.
    (5) Fişierul denumit YYYYMMDD_anx9fg _GGG pdf.p7s se semnează electronic, cu semnătura electronică extinsă a persoanei responsabile nominalizate în anexa nr. 6 la normă.
    (6) Fişierul YYYYMMDD_anx9fg_GGG.pdf.p7s, semnat electronic, se încarcă în sistemul informatic de raportare, în folderul dedicat "anx9fg".
    (7) Anexa nr. 9 la normă se întocmeşte anual şi se transmite Comisiei până la data de 31 ianuarie a anului pentru care urmează a se efectua misiunea de audit intern.


    ANEXA 10
    --------
la normă
--------

                           Raportul de control intern
                         pentru semestrul .... anul .....

 ┌────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
 │I. Prezentarea Fondului de garantare │
 │II. Activitatea de control intern │
 │a) constituirea, evidenţa şi utilizarea resurselor pentru plata compensaţiei│
 │către participanţii fondurilor de pensii facultative vs. constituirea, │
 │evidenţa şi utilizarea resurselor pentru plata compensaţiei către │
 │participanţii fondurilor de pensii administrate privat, respectiv pentru │
 │perioada de acumulare a contribuţiilor şi perioada de plată a pensiilor; │
 │b) resursele pentru plata compensaţiei; │
 │c) resursele pentru acoperirea cheltuielilor de administrare şi funcţionare │
 │a Fondului de garantare. │
 │III. Analiza activităţii de control intern │
 │a) caracteristicile şi strategia; │
 │b) constatările rezultate în urma procesului de control şi monitorizare. │
 │IV. Propuneri de măsuri de acţiune │
 │ │
 │ Întocmit │
 │ ......... │
 │ │
 └────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘


              Instrucţiuni de completare a anexei nr. 10 la normă

    (1) Anexa nr. 10 la normă se întocmeşte de către persoana care conduce activitatea de control intern al Fondului de garantare.
    (2) Instrucţiunile prezentate în continuare au ca scop standardizarea procesului de raportare a activităţii de control intern.
    (3) Semestrial, persoana care conduce activitatea de control intern are obligaţia de a întocmi un raport privind acţiunile de control intern desfăşurate la nivelul activităţii Fondului de garantare.%0D
    (4) Fişierul se denumeşte după următoarea sintaxă:
    YYYYMMDD_ anx10fg_GGG.pdf.p7s,
    unde:
    YYYYMMDD reprezintă data transmiterii raportului.
    (5) Fişierul denumit YYYYMMDD_anx10fg_GGG.pdf.p7s se semnează electronic, cu semnătura electronică extinsă a persoanei responsabile nominalizate în anexa nr. 6 la normă.
    (6) Fişierul YYYYMMDD_anx10fg_GGG.pdf.p7s, semnat electronic, se încarcă în sistemul informatic de raportare, în folderul dedicat "anx10fg".
    (7) Anexa nr. 10 la normă se întocmeşte semestrial şi se transmite Comisiei până la data de 25 a lunii următoare semestrului pentru care se face raportarea.

                                      ----
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016