Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   NORMA Nr. 1647 din 7 decembrie 1995  cu privire la stabilirea si incasarea contributiei de intretinere in caminele pentru pensionari si batrini, camine-spital si camine-atelier    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

NORMA Nr. 1647 din 7 decembrie 1995 cu privire la stabilirea si incasarea contributiei de intretinere in caminele pentru pensionari si batrini, camine-spital si camine-atelier

EMITENT: SECRETARIATUL DE STAT PENTRU HANDICAPATI nr. 1647/7.12.1995
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL NR. 31 din 14 februarie 1996
În temeiul <>art. 1 alin. (4) din Decretul nr. 253/1971 privind contribuţia de întreţinere în unele instituţii de ocrotire, al <>art. 3 din Hotãrîrea Guvernului nr. 448/1994 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale, republicatã, şi al <>art. 2 alin. (2) din Hotãrîrea Guvernului nr. 1.161/1990 privind atribuţiile, organizarea şi funcţionarea Secretariatului de Stat pentru Handicapati, se stabilesc urmãtoarele:

I. (1) Sînt obligate la plata contribuţiei lunare de întreţinere persoanele asistate în cãmine pentru pensionari şi batrini, în cãmine-spital şi în cãmine-atelier, care realizeazã venituri proprii din pensii de orice natura, indiferent de fondurile din care se plãtesc, din indemnizaţii sau din alte drepturi acordate potrivit legii, precum şi din alte surse cu caracter permanent.
(2) La stabilirea contribuţiei de întreţinere nu se iau în calcul veniturile realizate de persoana asistatã din prestarea unor activitãţi lucrative în cadrul acţiunilor de ergoterapie, organizate de instituţiile de ocrotire. De asemenea, nu se iau în calcul indemnizaţia de îngrijire ce se acorda persoanelor încadrate în gradul I de invaliditate, ajutorul social lunar acordat pe baza legislaţiei privind pensiile, ajutorul special lunar acordat în baza <>Legii nr. 53/1992 privind protecţia specialã a persoanelor handicapate, precum şi ajutorul social acordat în baza <>Legii nr. 67/1995 privind ajutorul social, a cãror plata se sisteaza pe perioada internãrii.
II. (1) Contribuţia de întreţinere stabilitã nu va depãşi costul mediu lunar de întreţinere.
(2) Costul mediu lunar de întreţinere se calculeazã anual de cãtre Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale pentru cãminele de pensionari şi de cãtre Secretariatul de Stat pentru Handicapati pentru cãminele de batrini, cãminele-spital şi cãminele-atelier, cu avizul Ministerului Finanţelor, pe categorii de unitãţi de asistenta socialã, în raport cu cheltuielile medii lunare ale anului precedent pentru hrana, întreţinere şi gospodãrie, obiecte de inventar, echipament şi cazarmament, precum şi pentru plata salariilor (fãrã a include C.A.S. şi Fondul pentru plata ajutorului de şomaj), cu excepţia cheltuielilor cu salariile personalului medico-sanitar, cu materialele sanitare şi cu medicamentele.
(3) Costul mediu lunar de întreţinere poate fi modificat în cursul anului, începînd cu luna urmãtoare celei în care intervin indexari sau compensãri privind salariile, pensiile, alte venituri ale populaţiei şi alocaţia zilnica de hrana.
III. (1) În cazul în care persoana asistatã nu are venituri proprii ori acestea sînt mai mici decît costul mediul lunar de întreţinere stabilit, plata contribuţiei de întreţinere se datoreazã în totalitate sau parţial, dupã caz, de cãtre soţul (sotia), copiii sau pãrinţii acesteia.
(2) Contribuţia de întreţinere se datoreazã în urmãtoarea ordine de obligare la plata:
a) soţul pentru sotie sau, dupã caz, sotia pentru soţ;
b) copiii pentru pãrinţi;
c) pãrinţii pentru copii.
(3) În cazul în care una dintre persoanele care datoreazã plata, potrivit alin. (2), nu are mijloace materiale sau acestea sînt insuficiente pentru acoperirea integrala a costului întreţinerii celui asistat, diferenţa de plata trece în obligaţia celorlalte persoane, în ordinea stabilitã la alin. (2), pînã la completarea integrala a cuantumului contribuţiei de întreţinere; cînd aceasta completare nu este posibila din lipsa mijloacelor materiale ale celor obligaţi la plata, contribuţia de întreţinere datoratã se stabileşte la nivelul sumelor ce pot fi efectiv încasate de la persoanele respective.
(4) În cazul în care obligaţia de plata a contribuţiei de întreţinere ar reveni mai multor persoane, ea poate fi plãtitã şi numai de una dintre acestea, care îşi asuma obligaţia de întreţinere.
(5) Sînt scutiţi de plata contribuţiei de întreţinere sustinatorii legali ai persoanelor internate în cãmine-atelier, precum şi sustinatorii legali ai bolnavilor neuropsihici asistaţi în cãminele-spital.
(6) Pentru persoanele obligate la plata contribuţiei de întreţinere, la stabilirea cuantumului acesteia se iau în considerare toate veniturile nete provenind din salarii şi din alte drepturi salariale, pensii, ajutor de şomaj, ajutor de integrare profesionalã, alocatie de sprijin, ajutoare şi indemnizaţii cu caracter permanent acordate potrivit legii, încasãri bãneşti de la societãţile şi asociaţiile agricole, veniturile obţinute din activitãţile de valorificare a produselor agricole şi a celor provenite din industria casnica şi mestesugareasca, din exercitarea meseriilor, din vinzari şi închirieri de locuinţe şi terenuri, din prestãri de servicii, precum şi orice alte venituri realizate.
IV. La stabilirea contribuţiei de întreţinere în sarcina persoanelor asistate se procedeazã astfel:
a) din veniturile proprii lunare se deduc obligaţiile legale de întreţinere ale asistatului, aflate în executare;
b) din suma rãmasã se deduce 20%, dar nu mai puţin de 15.000 lei, suma ce se lasa la dispoziţia celui asistat, reprezentind cheltuieli personale;
c) suma rãmasã se împarte la numãrul membrilor de familie pe care cel asistat îl întreţine efectiv - soţ, sotie, copii - (inclusiv persoana asistatã), în mãsura în care aceştia nu au venituri proprii şi nu beneficiazã de internare în instituţii de asistenta socialã, stabilindu-se în acest mod nivelul venitului mediu net lunar pe o persoana. Suma astfel rezultatã se stabileşte drept contribuţie lunarã de întreţinere.
V. (1) La stabilirea cuantumului contribuţiei de întreţinere în sarcina altei persoane decît cea asistatã (sustinatorii legali), cînd aceasta nu are venituri proprii sau veniturile pe care le are sînt insuficiente pentru plata integrala a contribuţiei de întreţinere, se procedeazã dupã cum urmeazã:
a) din veniturile nete medii lunare ale acestor persoane se scad eventualele obligaţii legale de întreţinere aflate în executare;
b) suma rãmasã se împarte la numãrul membrilor de familie pe care sustinatorii legali îi au efectiv în întreţinere;
c) în raport cu suma astfel rezultatã - care reprezintã venitul mediu net lunar pe o persoana - se stabileşte contribuţia de întreţinere lunarã datoratã de sustinatorul legal al persoanei asistate, folosindu-se urmãtoarele intervale de venituri:

-------------------------------------------------------------------------------
Venitul mediu net lunar Contribuţia lunarã
pe o persoana (lei) (% din contribuţia de întreţinere)
-------------------------------------------------------------------------------
pînã la 50.000 scutit
50.001 - 100.000 20
100.001 - 200.000 30
200.001 - 300.000 50
300.001 - 400.000 70
400.001 - 500.000 90
peste 500.000 100
-------------------------------------------------------------------------------

(2) La stabilirea contribuţiei de întreţinere, în condiţiile alineatului precedent, se procedeazã la reţinerea sumei, în ordinea de obligaţie la plata menţionatã la pct. III alin. (2), pînã la completarea sumei corespunzãtoare costului întreţinerii; cînd aceasta completare nu este posibila, din lipsa mijloacelor materiale ale celor în cauza, contribuţia de întreţinere datoratã se stabileşte la nivelul sumelor ce pot fi efectiv încasate de la persoanele obligate la plata.
(3) Atunci cînd asistatii lipsesc din unitatea de asistenta socialã pe perioade mai mari de 5 zile, contribuţia de întreţinere datoratã se recalculeazã, scazindu-se alocaţia de hrana corespunzãtoare zilelor respective. Recalcularea se face numai în situaţia în care contribuţia de întreţinere lunarã, stabilitã ca obligaţie de plata, este egala cu costul mediu lunar de întreţinere.
VI. (1) Cînd internarea într-o unitate de asistenta socialã este solicitatã de persoana în cauza, aprobarea internãrii se acorda pe baza semnãrii, în prealabil, a unui angajament de plata, în care se înscriu datele privind persoana internatã şi, dupã caz, persoana care se obliga la plata contribuţiei de întreţinere.
(2) Dacã cei obligaţi la plata (asistatul, soţul sau sotia, copiii sau pãrinţii) nu au posibilitatea materialã de a se angaja la plata integrala a costului întreţinerii, aceştia vor prezenta documentele necesare calculãrii contribuţiei de întreţinere potrivit prevederilor prezentelor norme. Dupã stabilirea persoanelor obligate la plata şi a cuantumului sumelor ce le revin, se întocmeşte angajament de plata se întocmeşte angajament de plata pentru fiecare dintre acestea, cu menţionarea sumelor respective.
VII. (1) Înaintea internãrii, cei obligaţi la plata contribuţiei de întreţinere semneazã angajamentul de plata, care constituie titlu executoriu, potrivit modelului prezentat în anexa.
(2) Angajamentul de plata se întocmeşte în trei exemplare, din care: un exemplar se ataşeazã la dosarul asistatului, un exemplar se transmite persoanei obligate la plata contribuţiei de întreţinere, iar cel de-al treilea exemplar se remite organului care urmeazã sa facã retinerile sau care urmãreşte plata contribuţiei de întreţinere.
(3) Sumele reprezentind contribuţiile lunare de întreţinere, datorate de persoanele obligate la plata, se reţin de unitatea de asistenta socialã, în cazul cînd cel obligat la plata este pensionar; în celelalte cazuri, plata se face la organele financiare în a cãror raza de activitate se afla domiciliul persoanelor obligate la plata, care vor urmãri şi încasarea sumelor.
(4) Organele care fac reţinerea sau urmãrirea plãţii contribuţiilor de întreţinere confirma în scris unitãţilor de asistenta socialã respective luarea în evidenta a acestora, precum şi cazurile în care, din diferite motive, reţinerea sau urmãrirea nu mai este posibila.
(5) Unitãţile de asistenta socialã au obligaţia sa informeze persoanele obligate la plata contribuţiei de întreţinere ori de cîte ori intervin modificãri ale cuantumului acesteia sau înceteazã plata acesteia.
(6) Plata contribuţiilor de întreţinere din pensiile sau ajutoarele acordate de organizaţii din strãinãtate se face direct unitãţii de asistenta socialã. Aceasta precizare se înscrie în angajamentul de plata.
VIII. (1) Contribuţia de întreţinere se stabileşte, dupã caz, de cãtre direcţia teritorialã de munca şi protecţie socialã sau de cãtre inspectoratul teritorial de stat pentru handicapati, care aproba internarea în unitatea de asistenta socialã, şi se consemneazã în angajamentul de plata semnat de persoana care se obliga sa facã plata.
În angajamentul de plata se menţioneazã şi consimţãmîntul persoanei care urmeazã sa achite contribuţia de întreţinere, în condiţiile majorãrii cuantumului acesteia ca urmare a indexãrii veniturilor şi ale modificãrii costului lunar de întreţinere.
În angajamentul de plata se menţioneazã şi obligaţia de aduce la cunostinta unitãţii de asistenta socialã orice modificare intervenita în situaţia veniturilor personale sau ale familiei asistatului.
(2) Recalcularea contribuţiei de întreţinere, dupã internare, ca urmare a modificãrii veniturilor persoanei internate sau ale persoanelor obligate la plata acestei contribuţii, se efectueazã de cãtre unitatea de asistenta socialã.
(3) În vederea stabilirii contribuţiei de întreţinere, dosarul persoanei asistate va cuprinde - pe lîngã documentaţia necesarã internãrii - şi actele privind starea civilã, componenta familiei şi situaţia materialã a celui internat, precum şi a persoanelor din familie sau a susţinãtorilor legali care pot fi obligaţi la plata, astfel:
a) copii de pe certificatele de naştere şi de cãsãtorie ale persoanei asistate, ale pãrinţilor sau copiilor, ale soţului sau sotiei, dupã caz;
b) declaraţie privind lipsa susţinãtorilor legali, dupã caz;
c) acte doveditoare privind veniturile, respectiv adeverinta de salariu, talon de pensie, adeverinte de venit eliberate de organele financiare teritoriale, alte acte sau, dupã caz, declaraţia pe propria rãspundere ca nu are venituri, legalizatã;
d) copii de pe hotãrîri judecãtoreşti actualizate, prin care s-au stabilit obligaţii de întreţinere ale unor persoane în favoarea sau în obligaţia celui asistat, dacã este cazul;
e) copii de pe eventualele hotãrîri judecãtoreşti actualizate, prin care cei ce datoreazã plata contribuţiei de întreţinere au stabilite obligaţii de întreţinere şi fata de alte persoane;
f) ancheta socialã privind situaţia persoanei asistate şi a familiei acesteia.
IX. Sumele încasate cu titlu de contribuţie de întreţinere se vãrsa în termen de 3 zile la bugetul de stat sau la bugetul local, dupã caz, al unitãţii administrativ-teritoriale, din care este finanţatã unitatea de asistenta socialã.
X. Prezentele norme intra în vigoare la 30 de zile de la data publicãrii lor în Monitorul Oficial al României. De la aceeaşi data înceteazã aplicarea prevederilor Normelor nr. 110.365 din 8 februarie 1972 cu privire la stabilirea contribuţiei de întreţinere în unele instituţii de ocrotire, emise de Ministerul Muncii, şi ale Normelor nr. 1.055 din 2 august 1994 cu privire la stabilirea şi încasarea contribuţiei de întreţinere datorate de persoanele asistate în cãminele de pensionari, emise de Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale.

Ministru de stat,
ministrul muncii şi protecţiei sociale,
Dan Mircea Popescu

Secretariatul de Stat pentru Handicapati,
Dumitru Magherescu,
secretar de stat


ANEXA 1

ANGAJAMENT DE PLATA

Subsemnatul(a) ..............................., domiciliat(a) în 1*) ....................., în calitate de 2*) .........................., ma oblig la plata lunarã a sumei de ........................ lei, cu începere de la data de .........................................., reprezentind contribuţia de întreţinere stabilitã de 3*) ......................., în temeiul <>Decretului nr. 253/1971 , pentru 4*) ................, asistat în 5*) ....................
În cazul în care intervin majorãri ale cuantumului contribuţiei de întreţinere, ma oblig sa plãtesc suma stabilitã.
Suma de mai sus se va retine lunar din veniturile permanente ale subsemnatului de cãtre direcţia de munca şi protecţie socialã a judeţului/Direcţia generalã de munca şi protecţie socialã a municipiului Bucureşti ............................ sau va fi urmãritã la plata prin 6*) ......................
Ma angajez, pe propria rãspundere, ca orice modificare cu privire la schimbarea locului meu de munca, a domiciliului sau a veniturilor sa o comunic, în cel mult 15 zile, unitãţii de asistenta socialã cu care am încheiat angajamentul de plata.
Întocmit în 7*) ................... la data de ................ în trei exemplare, din care am primit un exemplar.

Semnatura 8*) .................
Completat şi semnat în fata noastrã,
Semnatura 9*) ..................
Se completeazã cu:

-----------------------
1*) adresa exactã (localitatea, judeţul, strada nr. etc.);
2*) asistat (soţ, sotie, fiu, fiica, mama, tata, dupã caz);
3*) denumirea instituţiei care a calculat contribuţia (direcţia teritorialã de munca şi protecţie socialã, inspectoratul teritorial de stat pentru handicapati sau unitatea de asistenta socialã);
4*) numele persoanei asistate;
5*) denumirea şi sediul unitãţii de asistenta socialã;
6*) administraţia financiarã a judeţului/municipiului/sectorului ..........;
7*) localitatea;
8*) semnatura persoanei care se obliga la plata;
9*) semnatura conducatorului unitãţii de asistenta socialã.
-----------------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016