Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   NORMA Nr. 1 din 10 august 1995  privind organizarea si sustinerea testului in vederea obtinerii calitatii de cenzor extern independent    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

NORMA Nr. 1 din 10 august 1995 privind organizarea si sustinerea testului in vederea obtinerii calitatii de cenzor extern independent

EMITENT: COMISIA NATIONALA A VALORILOR MOBILIARE
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL NR. 188 din 18 august 1995
CAP. 1
Organizarea testarii
ART. 1
(1) Testarea pentru dobindirea calitãţii de cenzor extern independent se organizeazã de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare.
(2) În fiecare an au loc cel puţin doua sesiuni de testare, în termen de cel mult 30 de zile de la încheierea examenelor, pentru dobindirea calitãţii de expert contabil, organizate de Corpul Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi.
Data testarii va fi facuta publica cu cel puţin 20 de zile înainte.
ART. 2
Testarile pentru dobindirea calitãţii de cenzor extern independent se organizeazã în municipiul Bucureşti, cu aprobarea Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare.
ART. 3
Comisia de testare este compusa din experţi din cadrul Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare şi se aproba prin decizia preşedintelui Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare.
ART. 4
(1) Subiectele de testare vor fi stabilite de cãtre preşedintele comisiei permanente de resort din cadrul Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare.
(2) Subiectele pentru proba scrisã vor fi în numãr de zece şi vor acoperi intreaga tematica publicatã, care va fi actualizatã pentru fiecare sesiune de testare.
(3) Subiectele se predau în plicuri sigilate preşedintelui comisiei de testare, cu 48 de ore înaintea începerii testarii. Alegerea subiectelor pentru proba scrisã se va face prin tragere la sorţi, în prezenta candidaţilor şi a întregii comisii de examinare. Dupã încheierea testarii, subiectele se restituie preşedintelui comisiei permanente de resort din cadrul Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare.

CAP. 2
Înscrierea candidaţilor
ART. 5
Pentru testarea în vederea dobîndirii calitãţii de cenzor extern independent, persoanele care îndeplinesc condiţiile prevãzute la art. 7 din Regulamentul privind activitatea cenzorilor externi independenţi depun la sediul Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare o cerere de înscriere, însoţitã de documentele prevãzute în anexele nr. 2 şi 6 ale regulamentului, astfel:
- Persoanele fizice romane:
a) cererea de înregistrare în calitate de cenzor extern independent;
b) carnetul de expert contabil eliberat de Corpul Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi, vizat la zi;
c) curriculum vitae cu specificarea pregãtirii profesionale şi a experienţei în domeniul financiar-contabil, din care sa rezulte efectuarea practicii de cel puţin 5 ani în specialitate, cu menţionarea atribuţiilor profesionale îndeplinite în aceasta perioada.
Se considera practica în specialitate activitãţile desfãşurate în direcţiile cu profil economic din ministere şi celelalte organe de specialitate ale administraţiei publice centrale, în instituţiile financiare, instituţiile de credit şi asigurãri, în compartimentele financiar-contabilitate, precum şi în activitatea de control financiar;
d) certificat de cazier judiciar eliberat cu maximum 30 de zile înainte de prezentarea cererii de înregistrare la Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare, respectiv a cererii de înscriere la testare;
e) declaraţie ca nu se afla în vreuna dintre situaţiile de incompatibilitate cu activitatea de cenzor extern independent;
f) lista valorilor mobiliare deţinute în nume propriu şi de persoanele implicate.
- Persoanele fizice strãine:
a) cererea de înregistrare în calitate de cenzor extern independent;
b) copii legalizate de pe documentele care atesta ca persoana care solicita înregistrarea în calitate de cenzor extern independent are aceasta specializare;
c) adeverinta eliberata de Corpul Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi care sa ateste înscrierea în Tabloul Corpului Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi;
d) copie legalizatã de pe înregistrarea la Agenţia Romana de Dezvoltare.
ART. 6
Acceptarea cererii de înscriere se face prin trecerea în catalogul testarii respective şi prin eliberarea unei legitimatii cu numele şi prenumele candidatului, necesarã accesului acestuia în sala de testare.

CAP. 3
Problematica pentru testare
ART. 7
Candidaţii la testarea în vederea dobîndirii calitãţii de cenzor extern independent trebuie sa posede cunoştinţe în domeniul valorilor mobiliare şi burselor de valori, în domeniul tuturor instituţiilor implicate pe piata de capital.
ART. 8
Testarea consta în verificarea cunoştinţelor privind:
a) promovarea şi derularea ofertelor publice de valori mobiliare;
b) autorizarea şi exercitarea intermedierii de valori mobiliare;
c) activitatea cenzorului extern independent;
d) activitatea consultantului de plasament în valori mobiliare;
e) organizarea şi funcţionarea sistemelor de depozitare colectivã a valorilor mobiliare;
f) funcţionarea oficiilor de compensaţii şi lichidarea tranzacţiilor cu valori mobiliare;
g) organizarea şi funcţionarea burselor de valori şi a altor pieţe de valori mobiliare;
h) organizarea şi conducerea contabilitãţii instituţiilor specifice pieţei de capital;
i) orice alte organisme şi operaţiuni specifice pieţelor de valori mobiliare reglementate, controlate ori supravegheate, conform Legii nr. 52/1994, de cãtre Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare.
ART. 9
Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare va stabili, anual, conţinutul general al tematicii pentru testare şi îl va aduce la cunostinta celor interesaţi, prin publicare şi afişare la sediul Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare.

CAP. 4
Testarea
ART. 10
Pentru dobindirea calitãţii de cenzor extern independent, testarea consta într-o proba scrisã şi o proba orala, astfel:
a) proba scrisã consta într-o lucrare, cu o durata de 3 ore necesare rezolvarii a zece subiecte teoretice;
b) proba orala consta în susţinerea unui raport scris privind atribuţiile îndeplinite şi lucrãrile efectuate în perioada practicii în specialitate; acest raport scris va permite comisiei de testare sa aprecieze calitatea practicii în specialitatea efectuatã şi aptitudinea candidatului de a se exprima tot atât de bine în scris, cat şi oral.
Fiecare dintre cele doua probe este notatã de la 0 la 10. Pentru a fi admis la proba orala, nota obţinutã de candidat la proba scrisã trebuie sa fie de minimum 7.
Pentru promovarea testului, media notelor la cele doua probe trebuie sa fie de minimum 7.
Candidatul care nu a obţinut nota de admitere la proba orala se poate prezenta la sesiunea urmãtoare de testare numai la proba orala. În cazul în care în sesiunea urmãtoare candidatul nu obţine nota de admitere la proba orala, acesta va trebui sa susţinã din nou proba scrisã.
ART. 11
Susţinerea probelor va fi notatã de fiecare membru al comisiei în borderouri de notare, cuprinzînd numele şi prenumele candidaţilor; fiecare nota şi medie obţinutã se înscriu în catalogul testarii, de cãtre secretarul comisiei, pe baza borderourilor de notare nominalã a membrilor comisiei.
ART. 12
Persoanele-fizice strãine care au calitatea de expert contabil şi care, potrivit convenţiilor bilaterale încheiate cu România, pot exercita activitatea de cenzor extern independent pe teritoriul României, în conformitate cu prevederile Regulamentului privind activitatea cenzorilor externi independenţi, vor susţine în fata unei comisii, desemnatã de preşedintele Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare, o testare, constind într-o proba scrisã care are ca obiectiv verificarea cunoştinţelor privind problematica menţionatã la art. 8 din prezentele norme metodologice .

CAP. 5
Stabilirea rezultatului testarii
ART. 13
(1) Pe baza notelor înscrise în catalogul testarii, semnat de toţi membrii comisiei, preşedintele şi secretarul întocmesc procesul-verbal de stabilire a rezultatului testarii.
(2) Listele candidaţilor admişi şi respinsi se afişeazã la sediul Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare, urmând ca lista candidaţilor admişi sa fie publicatã într-un cotidian de mare tiraj.
ART. 14
Impotriva rezultatului obţinut, candidatul poate face contestaţie în termen de maximum 10 zile de la afişare, pe care o depune la preşedintele comisiei permanente de resort din cadrul Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare.
ART. 15
În termen de maximum 15 zile de la înregistrarea contestaţiei, preşedintele comisiei permanente de resort va analiza contestaţia primitã şi va comunica rãspunsul, prin scrisoare cu confirmare de primire, contestatorului.
ART. 16
În termen de 30 de zile de la terminarea testarii, secretarul comisiei de testare remite preşedintelui Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare documentele sesiunii de testare încheiate, cuprinzînd cererile de înscriere a candidaţilor, cu dovezile corespunzãtoare: probele scrise, rapoartele scrise, borderourile de notare nominalã a fiecãrui membru al comisiei de testare, cataloagele testarii, procesele-verbale de stabilire a rezultatelor testarii respective.

CAP. 6
Dispoziţii finale
ART. 17
(1) Persoanele care au dobîndit calitatea de cenzor extern independent în urma promovãrii testului susţinut la Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare vor primi reconfirmarea acestei calitãţi în urma unei testãri anuale.
(2) Taxa anuala de testare este de 30.000 lei.
ART. 18
Neprezentarea cenzorului extern independent la susţinerea testarii anuale reprezintã o încãlcare a art. 31 lit. a) din Regulamentul privind activitatea cenzorilor externi independenţi.
ART. 19
Prezentele norme metodologice se aplica de la data publicãrii lor în Monitorul Oficial al României.

-----------------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016