Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   NORMA din 8 iunie 2004  privind asigurarea conditiilor generale de igiena*)    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

NORMA din 8 iunie 2004 privind asigurarea conditiilor generale de igiena*)

EMITENT: MINISTERUL SANATATII
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 68 bis din 20 ianuarie 2005
________
*) Aprobat prin <>Ordinul nr. 713 din 8 iunie 2004 , publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, Nr. 68 din 20 ianuarie 2005

ART. 1
Incinta spitalului (toate cladirile si anexele care asigura desfasurarea activitatii) trebuie sa fie:
● delimitata de zonele din jur astfel incat accesul in incinta sa fie controlat;
● zonata astfel incat sectoarele in care se desfasoara activitatile medicale sa fie separate de cele tehnice si gospodaresti;
● prevazuta cu cai de acces pietonal si pentru autovehicule;
● prevazuta cu o zona verde cu o suprafata de minim 20 mp/pat.
ART. 2
Distantele minime fata de alte cladiri sau surse de nocivitati din mediu vor asigura un perimetru de protectie sanitara care sa evite depasirea valorilor normate privind calitatea aerului si nivelul de zgomot exterior.
ART. 3
(a) Finisajele incaperilor de spital in care stationeaza sau se deplaseaza bolnavii sau in care se desfasoara activitati medicale vor fi:
● lavabile
● rezistente la dezinfectante
● rezistente la decontaminari radioactive (dupa caz)
● fara asperitati care sa retina praful
● bactericide (in spatiile aseptice)
● negeneratoare de fibre sau particule care pot ramane suspendate in aer
● rezistente la actiunea acizilor (in laboratoare si sali de tratamente)
(b) Nu se admit materiale de finisaj care prin alcatuirea lor, sau prin modul de punere in opera, pot favoriza dezvoltarea de organisme parazite (artropode, acarieni, mucegaiuri) sau substante nocive ce pot periclita sanatatea omului.
(c) Nu se admite amenajarea de tavane false in spatiile frecventate de bolnavii.
(d) Unghiurile dintre pardosea si perei trebuie sa fie concave.
(e) Nu se admite mochetarea pardoselilor.
ART. 4
(a) Se recomanda ca toate incaperile din spital in care au acces bolnavii sa beneficieze de lumina naturala.
(b) La proiectarea sau reamenajarea spitalului dimensionarea ferestrelor in incaperile unde au acces bolnavii va asigura urmatoarele rapoarte specifice intre aria ferestrelor si suprafata pardoselii:
● 1/3-1/4 in sali de operatie, nastere, tratamente, laboratoare;
● 1/4-1/5 in saloane pentru alaptare, nou nascuti, sugari, farmacii;
● 1/4-1/6 in cabinete de consultatii, saloane bolnavi;
● 1/5-1/8 in spatii de lucru, bucatarii, sterilizare;
● 1/6-1/7 in sali de asteptare, fizioterapie.
ART. 5
(a) Iluminatul artificial este obligatoriu in toate incaperile din spital unde au acces utilizatorii.
(b) Spitalul va fi dotat cu grup electrogen propriu pentru a asigura continuarea activitatii in cazul intreruperii distributiei energiei electrice.
ART. 6
In incaperile pentru bolnavi (saloane cu paturi, rezerve) se vor asigura instalatiile si corpurile de iluminat necesare pentru functionarea corespunzatoare a urmatoarelor sisteme de iluminat normal:
● iluminat general;
● iluminat local la pat pentru lectura;
● iluminat local la pat pentru examinarea si ingrijirea bolnavilor;
● iluminat pentru supraveghere in timpul noptii.
ART. 7
(a) In cazul in care nu exista sisteme mecanice autorizate de ventilatie, in toate incaperile spitalului accesate de utilizatori se vor asigura conditii pentru ventilatia prin aerisire;
(b) Pentru aerisirea permanenta pe timpul verii ferestrele vor fi astfel construite incat sa permita deschiderea partiala a treimii sau jumatatii superioare a acestora.
ART. 8
(a) Ventilatia mecanica se va asigura cu predilectie in: salile de tratament al pacientilor, in unitatile de tratament intensiv, in spatiile de izolare, in blocurile de operatie si in grupurile igienico-sanitare.
(b) Este obligatorie asigurarea ventilatiei mecanice prin exhaustare in spatiile prevazute in normele de protectie a muncii.
(c) Pentru protectia mediului este obligatorie dotarea echipamentelor de ventilatie mecanica prin exhaustare cu dispozitivele de filtrare prevazute de norme.
ART. 9
(a) Se recomanda dotarea blocurilor operatorii (cu precadere pentru transplant, mari arsi, chirurgie pe cord deschis, imunodepresati), seviciilor de terapie intensiva si a unitatilor de prematuri din spitalele existente la data intrarii in vigoare a prezentelor norme, cu instalatii de tratare speciala a aerului (in cazul in care spitalul nu este inca dotat cu astfel de instalatii),
(b) Instalatia speciala de tratare a aerului din dotarea compartimentelor de la alineatul precedent va trebui sa functioneze cu 100% aer exterior si trei trepte de filtrare, din care ultima treapta prin filtru de tip HEPA sau superior.
ART. 10
Spitalul trebuie sa aiba asigurat accesul la apa potabila prin cel putin una din variantele urmatoare:
● racord la sistem public;
● sistem individual din sursa proprie;
● fantana;
● cisterna (rezervor mobil);
● altele.
ART. 11
(a) Indiferent de sursa, calitatea apei va trebui sa corespunda normelor in vigoare.
(b) Indiferent de scop, se interzice racordarea spitalului la retele de ape industriale.
ART. 12
Se recomanda ca pentru spitalele cu 400 de paturi si mai mult, sa se prevada o sursa proprie de apa (put), calitatea apei urmand a corespunde normelor in vigoare.
ART. 13
Pentru siguranta in consum a spitalelor alimentate cu apa potabila din reteaua publica, racordarea se va face prin doua bransamente. Pe aceste bransamente, in caminele de apometru se vor monta ventile de retinere pentru a permite circulatia apei intr-un singur sens (de la reteaua publica catre spital).
ART. 14
(a) Pentru asigurarea continua a necesarului de apa, spitalele vor fi dotate cu rezervoare de acumulare dimensionate sa asigure o rezerva de consum de 1-3 zile.
(b) Rezervoarele vor fi amplasate in circuitul general al apei, astfel incat aceasta sa fie in permanenta proaspata.
(c) In afara rezervei de consum se va asigura o rezerva de apa de incendiu care sa permita functionarea hidrantilor interiori timp de 10 minute si a celor exteriori timp de 3 ore.
ART. 15
(a) Pentru a asigura in permanenta debitele si presiunile necesare functionarii optime a instalatiilor de alimentare cu apa si de combatere a incendiilor se vor prevedea statii de ridicare a presiunii (de pompare), racordate la rezervoarele de acumulare.
(b) Instalatiile vor fi astfel alcatuite incat sa nu permita stagnarea apei si impurificarea ei cu rugina sau microorganisme.
ART. 16
Fiecare salon si rezerva de bolnavi, cabinet de consultatie, sala de tratamente va fi prevazuta cu lavoar amplasat cat mai aproape de intrarea in incapere; lavoarul va fi suficient de mare pentru a preveni stropirea, si prevazut cu urmatoarele:
● baterie de amestecare apa calda cu rece prevazuta cu robinet manevrabil cu cotul,
● dispenser de sapun lichid,
● suport/dispenser de hartie prosop,
● dispenser de lotiune pentru ingrijirea mainilor personalului (daca nu este distribuita in flacoane individuale).
ART. 17
Materialele folosite pentru constructia instalatiilor interioare de apa potabila rece si calda, pentru constructia rezervoarelor de stocare sau transport, a recipientelor de stocare sau transport trebuie sa corespunda cerintelor legale privind utilizarea in contact cu apa potabila.
ART. 18
Alimentarea cu apa calda menajera a spitalului se face centralizat, de la centrala termica sau punctul termic propriu.
Pentru mentinerea unei temperaturi constante a apei calde menajere, precum si pentru evitarea risipei de apa, punctul termic va fi prevazut cu pompe pentru recircularea apei calde menajere.
ART. 19
Apa calda se va distribui in program continuu la toate punctele de distributie prevazute cu lavoare, cazi/cadite de baie, dusuri.
ART. 20
Instalatia de apa calda va fi astfel construita incat sa permita accesul usor pentru dezinfectia rezervoarelor, turnurilor de racire si condensatoarele.
ART. 21
(a) Apele uzate evacuate din spital sunt: menajere obisnuite (de la grupurile sanitare), menajere cu nisip, pamant si grasimi (de la bucatarie si spalatorie), acide (de la laboratoare), radioactive (laboratoare de medicina nucleara), contaminate cu agenti patogeni (sectii de boli infectioase si laboratoare de bacteriologie), pluviale.
(b) Apele uzate din spital, se colecteaza prin retele interioare separate, si evacueaza in reteaua de canalizare a incintei dupa tratarea celor care nu corespund normativelor in vigoare dupa cum urmeaza:
● apele uzate cu nisip, pamant si grasimi vor fi trecute mai intai prin separatoare;
● apele uzate de la sectiile de gipsare vor fi decantate in decantoare locale;
● apele uzate radioactive vor fi decontaminate in instalatii de tratare si rezervoare de stocare, alcatuite conform prescriptiilor din norme;
● apele uzate suspect radioactive vor fi dirijate spre rezervoare de retentie si dupa un control al radioactivitatii, evacuate la canalizarea publica sau tratate;
● apele uzate de la sectiile de boli infectioase si/sau laboratoarele care lucreaza cu produse patologice sau care prin specificul lor contamineaza apele reziduale cu agenti patogeni, se vor dirija spre o statie de dezinfectie locala, in care se vor neutraliza agentii nocivi, conform normelor MS.
ART. 22
Absenta in zona a unor sisteme publice de canalizare se accepta numai pentru spitale mici rurale si unele asezaminte de postcura, caz in care unitatile sanitare respective vor fi prevazute cu instalatii proprii pentru colectarea, tratarea si evacuarea apelor uzate, executate si exploatate astfel incat sa nu provoace poluarea solului, a apelor sau a aerului.
ART. 23
Pentru evacuarea apelor pluviale spitalul va dispune de instalatiile necesare care exploatate corect sa previna baltirile favorabile dezvoltarii tantarilor.
ART. 24
Compartimentele spitalului se doteaza obligatoriu cu echipamente frigorifice dupa cum urmeaza:
Camere reci:
● bucataria
● prosectura
Frigidere tip domestic
● maternitatea (produse imunobiologice - vaccinuri, imunoglobuline)
● punctul de transfuzii (sange si derivate de sange, teste de laborator)
● laboratorul de analize medicale (teste)
● farmacia (specialitati perisabile)
● sectia de terapie intensiva
● sectiile de spitalizare - minim 1 frigider de cel putin 90 litri la 20 de paturi de spital
Congelatoare tip lada
● laboratorul
● banca de tesuturi si organe
ART. 25
Unitatea sanitara trebuie sa aplice planul de gestionare a deseurilor rezultate din activitatea medicala, conform Ordinului Ministerului Sanatatii nr. 219/2003 .

_____________
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016