Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   NORMA din 30 iunie 2004  cu privire la natura, continutul, fabricarea, calitatea, ambalarea, etichetarea, marcarea, depozitarea si transportul tomatelor in conserva    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

NORMA din 30 iunie 2004 cu privire la natura, continutul, fabricarea, calitatea, ambalarea, etichetarea, marcarea, depozitarea si transportul tomatelor in conserva

EMITENT: MINISTERUL SANATATII
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 891 din 30 septembrie 2004

CAP. I
Dispoziţii generale
ART. 1
Prezenta normã prevede cerinţele minime de siguranţã alimentarã, igienã alimentarã, calitate şi identificare a produsului, care trebuie respectate la fabricarea şi/sau comercializarea tomatelor în conservã pe teritoriul României, pentru a putea garanta cã acestea nu prezintã nici un risc pentru consumul uman şi sunt prezentate corect, conform principiilor de bazã privind protecţia consumatorului.
ART. 2
Reglementãrile prezentei norme nu se aplicã tomatelor în conservã preparate în gospodãrii individuale pentru consumul propriu şi nici produselor care sunt în tranzit sau care sunt depozitate temporar ca bunuri care tranziteazã ţara, dacã nu prezintã un pericol pentru sãnãtatea umanã sau pentru mediu.
ART. 3
Prezenta norma nu se aplicã produselor fabricate şi/sau comercializate în mod legal într-un stat membru al Uniunii Europene sau în Turcia ori care sunt fabricate în mod legal într-un stat semnatar al acordului privind Spaţiul Economic European, cu condiţia ca cerinţele aplicabile acestor produse în statul respectiv sã asigure un nivel de protecţie echivalent cu cel prevãzut în prezenta normã.

CAP. II
Naturã. Conţinut
ART. 4
Tomate în conservã este denumirea de produs finit, fabricat în scopul vânzãrii, datã în general alimentelor preparate din tomate întregi sau divizate, conform descrierilor din anexa nr. 1 la prezenta normã, conservate într-un mediu fluid, descris în anexa nr. 2 la prezenta normã, în care se pot adãuga diferite ingrediente, descrise în anexa nr. 3 la prezenta normã, sau conservate fãrã lichid, introduse în ambalaje care se închid ermetic, supuse unui tratament termic, înainte sau dupã introducerea lor în ambalaj, pentru a împiedica alterarea lor.
ART. 5
Denumirea fiecãrui produs trebuie sã indice corect natura alimentului şi pentru aceasta trebuie sã includã cel puţin urmãtoarele informaţii:
a) denumirea materiei prime "tomate";
b) caracteristica "nedepelate" pentru definirea produselor la care nu a fost îndepãrtatã pieliţa;
c) denumirea mediului în care sunt conservate, de exemplu "pastã de tomate", "piure de tomate" etc.;
d) denumirea formei sub care se prezintã tomatele: "întregi", "cuburi" etc.;
e) denumirea plantei aromatice sau a ingredientului vegetal ce conferã produsului caracteristica specialã, spre exemplu: "cu adaos de ...", sau "cu ...", unde spaţiul liber se completeazã cu: "plante aromatizante", "condimente", "ceapã" etc.

CAP. III
Fabricare
ART. 6
Alimentul "Tomate în conservã", definit şi descris prin prezenta normã, trebuie sã fie sãnãtos, salubru, corespunzãtor pentru consumul uman, preparat din materii prime şi auxiliare sãnãtoase, fabricat şi ambalat în condiţii de igienã impuse de reglementãrile în vigoare.
ART. 7
Materia primã folositã la fabricarea tomatelor în conservã, definitã şi descrisã în anexa nr. 1 la prezenta normã, trebuie sã îndeplineascã cerinţele de calitate şi siguranţã alimentarã pentru legume şi fructe proaspete prevãzute de reglementãrile în vigoare.
ART. 8
Lichidul sau mediul în care sunt conservate tomatele în conservã, definit şi descris în anexa nr. 2 la prezenta normã, se preparã din tomate şi trebuie sã îndeplineascã cerinţele de calitate şi siguranţã alimentarã prevãzute de reglementãrile în vigoare.
ART. 9
Ingredientele utilizate la fabricarea tomatelor în conservã, definite şi descrise în anexa nr. 3 la prezenta normã, trebuie sã corespundã reglementãrilor în vigoare şi sã nu depãşeascã limitele maxime admise.
ART. 10
Spaţiile în care se fabricã tomatele în conservã, incluzând instalaţiile şi echipamentele aferente, trebuie sã îndeplineascã cerinţele de igienã alimentarã, iar personalul sã îndeplineascã cerinţele de sãnãtate şi calificare stabilite prin reglementãrile în vigoare.

CAP. IV
Calitate. Siguranţã alimentarã
ART. 11
Produsul finit "Tomate în conservã" trebuie sã îndeplineascã cerinţele organoleptice şi fizico-chimice prevãzute în anexa nr. 4, respectiv în anexa nr. 5 la prezenta normã. Produsele care nu îndeplinesc aceste cerinţe nu pot fi denumite şi descrise conform prevederilor prezentei norme.
ART. 12
Prezenţa în produsul finit a microorganismelor, paraziţilor şi substanţelor generate de microorganisme nu trebuie sã depãşeascã limitele maxime admise prevãzute de reglementãrile în vigoare.
ART. 13
Se interzic fabricarea şi comercializarea tomatelor în conservã, care conţin cantitãţi de contaminanţi şi reziduuri pesticide peste limitele maxime admise prevãzute prin reglementãrile în vigoare.

CAP. V
Ambalare, etichetare, marcare, depozitare şi transport
ART. 14
Ambalajele care intrã în contact cu alimentele definite în prezenta normã trebuie sã fie confecţionate din materiale care îndeplinesc cerinţele prevãzute de reglementãrile în vigoare.
ART. 15
Ambalajele de transport trebuie sã asigure integritatea produsului, sã fie curate, uscate, în stare bunã. Aceste ambalaje pot fi confecţionate din lemn, carton, folie termocontractilã sau din alte materiale care trebuie sã corespundã reglementãrilor în vigoare.
ART. 16
Etichetarea şi marcarea produselor finite trebuie sã se facã cu respectarea reglementãrilor în vigoare privind etichetarea alimentelor, înscrierea tuturor informaţiilor necesare, astfel încât consumatorul sã fie informat corect la momentul cumpãrãrii, şi trebuie sã conţinã cel puţin urmãtoarele informaţii:
1. denumirea sub care este vândut alimentul, conform art. 4;
2. cantitatea netã;
3. cantitatea netã fãrã lichid;
4. lista ingredientelor;
5. condiţiile de depozitare, conform art. 18;
6. data durabilitãţii minimale, care se înscrie sub forma "a se consuma, de preferinţã, înainte de...", cu menţionarea lunii şi anului;
7. o menţiune care sã permitã identificarea lotului (aceastã menţiune nu este obligatorie în cazul în care data durabilitãţii minimale este indicatã prin menţionarea clarã şi necodificatã cel puţin a zilei şi lunii, în aceastã ordine);
8. numele şi adresa producãtorului sau ale ambalatorului ori ale distribuitorului sau ale importatorului produsului;
9. ţara de origine a produsului.
ART. 17
Pentru tomatele în conservã care se comercializeazã pe teritoriul României informaţiile de pe etichete trebuie sã fie înscrise în limba românã, indiferent de ţara producãtoare, fãrã a exclude însã prezentarea lor în alte limbi.
ART. 18
Depozitarea produsului definit în prezenta normã se face în încãperi curate, aerisite, ferite de razele solare sau de îngheţ, la o temperaturã de maximum 20°C şi o umiditate relativã a aerului de maximum 80%.
ART. 19
Transportul tomatelor în conservã trebuie sã se facã cu vehicule curate, acoperite, în condiţii care sã asigure integritatea ambalajelor şi menţinerea calitãţii produselor, precum şi protecţia contra razelor solare sau a îngheţului.
ART. 20
Fiecare transport de tomate în conservã trebuie sã fie însoţit de documente care sã ateste originea, provenienţa şi securitatea alimentarã.

CAP. VI
Dispoziţii finale
ART. 21
Anexele nr. 1-5 fac parte integrantã din prezenta normã.


ANEXA 1
la normã

MATERIA PRIMĂ. DEFINIŢII ŞI DESCRIERE
1. Tomatele trebuie sã fie proaspete, sãnãtoase, întregi, ajunse la maturitate industrialã, având caracteristicile fructului Lycopersicum esculentum P. Mill din varietãţile roşu sau roşu intens şi formele sfericã, semisfericã sau ovoidã.
2. Tomatele în conservã se fabricã în mod curent din tomate depelate cãrora li s-au îndepãrtat pedunculii, calicele şi miezul fibros, dacã textura şi dimensiunile acestuia pot afecta calitatea produsului finit. Când produsul se fabricã din tomate nedepelate, în denumirea produsului trebuie menţionat termenul "nedepelate".
3. Tomatele în conservã se pot fabrica în urmãtoarea gamã sortimentalã:
a) întregi - conţin numai tomate întregi în variantele "nedepelate" sau "depelate";
b) întregi şi bucãţi;
c) cuburi;
d) felii;
e) sferturi;
f) orice alte forme de divizare, cu condiţia ca produsele respective sã fie distincte de cele de mai sus şi sã se deosebeascã între ele, sã îndeplineascã criteriile referitoare la calitate şi la siguranţa alimentarã cuprinse în prezenta normã.


ANEXA 2
la normã

MEDIUL DE CONSERVARE. DEFINIŢII ŞI DESCRIERE
1. Tomatele în conservã pot fi preparate dupã cum urmeazã:
a) simple - tomate simple, dozate în recipient împreunã cu un lichid de completare;
b) tasate - fãrã adaos de lichid;
c) condimentate, gãtite sau asezonate - tomate cu ingrediente vegetale, cum ar fi ceapa, ardeii, ţelina, fãrã a depãşi însã 10% m/m din produs.
2. Lichidele în care se conservã tomatele pot fi:
a) suc de tomate - neconcentrat, nediluat, obţinut din tomate ajunse la maturitate - între 5% şi 8% s.u.;
b) suc filtrat - rezultat ca produs secundar prin presarea miezului, cojilor şi bucãţilor de pulpã rezultate de la prelucrarea tomatelor - minimum 8% s.u.;
c) piure sau pulpã de tomate - concentrat din tomate având între 8% s.u. şi 24% s.u.;
d) pastã de tomate - concentrat din tomate având peste 24% s.u.
3. Sucul sau lichidul de conservare dintr-un recipient nu trebuie sã prezinte mai mult de 50% câmpuri microscopice pozitive la determinarea conţinutului în filamente de mucegai din total.


ANEXA 3
la normã

INGREDIENTE ADMISE. LIMITE MAXIME


──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Ingredientul Limita admisã
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Tomate Conform anexei nr. 5 la normã
Suc de tomate, suc filtrat de tomate, pastã Conform anexei nr. 5 la normã
de tomate, piure sau pulpã de tomate
Sare, zahãr invertit, dextrozã, sirop de Stabilitã prin tehnologia de
glucozã, sirop deshidratat de glucozã fabricaţie

Produse vegetale naturale, cum ar fi ceapa, Maximum 10% m/m din produs
ardeii, ţelina
Plante aromatice, esenţe din plante aromatice, Stabilitã prin tehnologia de
condimente fabricaţie

Aditivi alimentari:
a) Agenţi acidifianţi: acid acetic - E 260, a) Stabilitã prin tehnologia
acid citric - E 330, acid lactic - E 270, de fabricaţie
acid malic - E 296, acid L-tartric - E 334

b) Agenţi de întãrire: clorurã de calciu - b) Stabilitã prin tehnologia
E 509, citrat de calciu - E 333, lactat de de fabricaţie
calciu - E 327
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────




ANEXA 4
la normã

CERINŢE ORGANOLEPTICE


──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Denumirea Criteriul de admisibilitate
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Aspectul exterior al Curat, ermetic închis, nebombat, sã nu prezinte
recipientului fisuri, sã nu prezinte pete de ruginã la exteriorul
sau în interiorul recipientelor ori pelicula de lac
desprinsã de pe interiorul cutiei, cu eticheta
curatã, vizibil imprimatã cu toate elementele de
identificare, lipitã simetric în planul
recipientului; la cutiile metalice se admit uşoare
deformãri la corp dar nu la falţ
Aspectul conţinutului:
1. Culoare 1. Caracteristica tomatelor fierte sau fierte în
amestec cu ingredientele şi aditivii alimentari
utilizaţi. Decolorãrile sau brunificãrile anormale
sunt considerate defecte.
2. Gust şi miros 2. Caracteristice tomatelor fierte sau fierte în
amestec cu ingredientele utilizate; nu se admit
gust şi miros strãine (de fermentat, de mugegai
etc.)
3. Corpuri strãine 3. În conţinutul produselor nu se admite prezenţa
materiilor prime vegetale strãine (frunze,
pedunculi, calice etc.) şi fragmentelor cu texturã
durã şi fibroasã.
4. Uniformitatea 4. Minimum 80% (m/m) tomate întregi sau aproape
unitãţilor întregi(din masa netã fãrã lichid)
(la produsele
cu tomate întregi)
5. Defecte admise: 5.a) Maximum 3,5 cm^2 per kilogram de produs finit
a) malformaţii ale (suprafaţã cumulatã pentru media eşantioanelor)
culorii sau texturii
tomatelor
(valoare medie)
b) prezenţa pieliţelor 5.b) Maximum 15 cm^2 per kilogram de produs finit
în cazul tomatelor (suprafaţã cumulatã pentru media eşantioanelor)
depelate
c) lipsa pieliţei în 5.c) Maximum 30 cm^2 per kilogram de produs finit
cazul tomatelor (suprafaţã cumulatã pentru media eşantioanelor)
nedepelate
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────



Acceptarea lotului
O probã de tomate în conservã care nu îndeplineşte una sau mai multe dintre cerinţele organoleptice, exceptându-le pe cele care se bazeazã pe valori medii, este consideratã necorespunzãtoare.
Un lot de tomate în conservã va fi considerat corespunzãtor calitativ dacã:
a) numãrul recipientelor necorespunzãtoare nu depãşeşte criteriul de acceptare (c) al planului de eşantionare specific, prezentat în "Planurile de eşantionare pentru produse alimentare preamabalate" - Nivel de calitate acceptabil NCA = 6,5 din Codex Alimentarius; şi
b) cerinţele de acceptare calculate ca valori medii ale probelor sunt îndeplinite.


ANEXA 5
la normã

CERINŢE FIZICO-CHIMICE


──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Denumirea caracteristicii Condiţiile de Metodele de analizã
admisibilitate
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Conţinutul de tomate raportat Minimum 50% Calculatã ca procent din masa
la masa netã sau la masa netã (m/m) volumului de apã distilatã
fãrã lichid conţinutã de recipientul
complet umplut şi închis,
mãsuratã la temperatura de
20°C
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Gradul de umplere admis pentru Minimum 90% Calculatã ca procent din
un recipient cu produs volumul de apã distilatã
conţinutã de recipientul
complet umplut şi închis,
mãsurat la temperatura de 20°C
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────



Acceptarea lotului
1. Un recipient care nu îndeplineşte cerinţele minime pentru gradul de umplere se considerã necorespunzãtor. Un lot de tomate în conservã va fi considerat corespunzãtor calitativ dacã numãrul recipientelor necorespunzãtoare nu depãşeşte criteriul de acceptare (c) al planului de eşantionare specific, prezentat în "Planurile de eşantionare pentru produse alimentare preambalate" Nivel de calitate acceptabil NCA = 6,5 din Codex Alimentarius.
2. La verificarea prin metoda conţinutului minim de fructe din recipient (masa netã fãrã lichid) dupã îndepãrtarea lichidului, se considerã cã produsul corespunde cerinţelor dacã greutatea medie a conţinutului tuturor recipientelor examinate nu este mai micã decât valoarea minimã cerutã (50%), cu condiţia ca nici un recipient sã nu prezinte o valoare exagerat de micã.

-----
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016