Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   NORMA din 28 martie 2013  Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

NORMA din 28 martie 2013 "Finantarea domeniilor prioritare" (NI-FIN-07-VI/0)

EMITENT: COMITETUL INTERMINISTERIAL DE FINANTARI, GARANTII SI ASIGURARI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 195 din 8 aprilie 2013

    Prezenta normă a fost elaborată în conformitate cu Legea nr. 96/2000 privind organizarea şi funcţionarea Băncii de Export-Import a României EXIMBANK - S.A., republicată, şi cu Hotărârea Guvernului nr. 534/2007 privind înfiinţarea, atribuţiile, competenţele şi modul de funcţionare ale Comitetului Interministerial de Finanţări, Garanţii şi Asigurări şi reglementarea operaţiunilor de finanţare, garantare şi asigurare efectuate de Banca de Export-Import a României EXIMBANK - S.A., în numele şi în contul statului, cu modificările şi completările lor ulterioare.

    CAP. I
    Obiectul finanţării

    ART. 1
    (1) Banca de Export-Import a României EXIMBANK - S.A., denumită în continuare EximBank, acordă solicitanţilor, persoane juridice de drept privat, finanţări în lei destinate să asigure:
    a) dezvoltarea infrastructurii;
    b) dezvoltarea utilităţilor de interes public;
    c) dezvoltarea regională;
    d) susţinerea activităţii de cercetare-dezvoltare;
    e) protecţia mediului înconjurător;
    f) ocuparea şi formarea personalului;
    g) susţinerea şi dezvoltarea întreprinderilor mici şi mijlocii;
    h) susţinerea tranzacţiilor internaţionale.
    (2) Finanţările se acordă pentru susţinerea proiectelor de investiţii şi/sau activităţilor derulate în domeniile menţionate la alin. (1).
    ART. 2
    (1) Sursa de finanţare a acestor operaţiuni este, potrivit art. 10 lit. c) din Legea nr. 96/2000, republicată, "Fondul destinat stimulării operaţiunilor de comerţ exterior, precum şi pentru finanţarea, cofinanţarea şi refinanţarea activităţilor de dezvoltare a infrastructurii, a utilităţilor de interes public, dezvoltare regională, susţinere a activităţii de cercetare-dezvoltare, protecţia mediului înconjurător, ocupare şi formare a personalului, susţinere şi dezvoltare a întreprinderilor mici şi mijlocii şi a tranzacţiilor internaţionale".
    (2) Fondul va putea fi angajat în limita maximă de expunere stabilită de Comitetul Interministerial de Finanţări, Garanţii şi Asigurări, denumit în continuare C.I.F.G.A.

    CAP. II
    Descrierea finanţării

    ART. 3
    Prezenta schemă de finanţare este elaborată cu respectarea condiţiilor care exclud existenţa ajutorului de stat, respectiv:
    a) solicitantul nu se află în dificultate financiară, în conformitate cu prevederile Comunicării Comisiei Europene - Liniile directoare privind ajutorul de stat pentru salvarea şi restructurarea întreprinderilor aflate în dificultate*1), cu completările ulterioare;
-----
    *1) Publicate în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene seria C, nr. 244 din 1 octombrie 2004.

    b) solicitantul este, în principiu, capabil să obţină un credit în condiţii de piaţă de pe pieţe financiare, fără intervenţia statului;
    c) acordarea finanţării se realizează pe baza evaluării riscurilor generate de operaţiune, astfel încât comisioanele plătite de solicitant să asigure autofinanţarea schemei de finanţare; din acest punct de vedere, schema de finanţare va fi analizată cel puţin o dată pe an;
    d) comisioanele plătite de solicitant acoperă atât riscurile obişnuite asociate cu acordarea finanţării, cât şi costurile administrative şi permit obţinerea unui randament normal al capitalului iniţial;
    e) în cadrul schemei sunt stabiliţi termenii şi condiţiile de acordare a finanţării.
    ART. 4
    Finanţarea domeniilor prioritare se acordă sub forma creditului de investiţii şi creditului pe obiect.
    ART. 5
    (1) În cazul proiectelor de investiţii, finanţarea se acordă în completarea surselor de finanţare proprii sau atrase ale solicitantului.
    (2) Contribuţia solicitantului trebuie să fie de cel puţin 20% din costul total al proiectului.

    CAP. III
    Eligibilitate

    ART. 6
    Un solicitant este eligibil pentru a beneficia de finanţare dacă, la data depunerii cererii de finanţare, îndeplineşte cumulativ următoarele criterii:
    a) nu se află în dificultate financiară, în conformitate cu prevederile Comunicării Comisiei Europene - Liniile directoare privind ajutorul de stat pentru salvarea şi restructurarea întreprinderilor aflate în dificultate;
    b) nu figurează cu incidente majore cu cecuri şi bilete la ordin în ultimele 12 luni în baza de date a Centralei Incidentelor de Plăţi*2);
-----
    *2) În cazul în care solicitantul figurează cu incidente de plată accidentale, care nu denotă un comportament financiar defectuos, se poate accepta la finanţare, cu justificarea corespunzătoare.

    c) nu s-a instituit procedura judiciară a insolvenţei prevăzută de legislaţia în vigoare;
    d) nu se află în litigiu, în calitate de pârât, cu Ministerul Finanţelor Publice, inclusiv cu Agenţia Naţională de Administrare Fiscală şi cu EximBank.
    ART. 7
    Sunt eligibile pentru finanţare cheltuieli de tipul:
    a) cheltuielilor de investiţii, constând în:
    - achiziţia de echipamente şi lucrări de construcţii-montaj aferente acestora (noi capacităţi de producţie, precum şi dezvoltarea, modernizarea şi/sau retehnologizarea celor existente etc.);
    - terenuri şi construcţii (achiziţia şi construirea de clădiri, unităţi de producţie/servicii, dezvoltarea şi modernizarea construcţiilor existente, achiziţia de terenuri în scopul realizării proiectului de investiţii etc.);
    - imobilizări necorporale (licenţe, brevete, programe informatice, documentaţii etc.);
    - cheltuieli diverse legate de implementarea proiectului de investiţii, de maximum 30% din valoarea finanţării;
    b) cheltuielilor aferente activităţii de export;
    c) cheltuielilor pentru derularea activităţilor în domeniile menţionate la art. 1.
    ART. 8
    Sunt excluse de la finanţare:
    a) activităţile definite ca fiind ilegale sau dăunătoare mediului ecologic, conform legislaţiei în vigoare;
    b) activităţi de natura jocurilor de noroc;
    c) producţia şi comerţul produselor din alcool şi tutun;
    d) investiţii în titluri de valoare;
    e) investiţii financiare (fonduri de investiţii, fonduri mutuale de ajutor reciproc etc.);
    f) tranzacţii imobiliare (cumpărarea/construirea de imobile în scopul vânzării/închirierii);
    g) exporturile de mărfuri cuprinse în lista mărfurilor de export care nu pot beneficia de instrumentele de susţinere a comerţului exterior derulate prin EximBank, stabilită periodic prin hotărâre a Guvernului şi publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, în condiţiile legii*3).
-----
    *3) Lista în vigoare la data aprobării prezentei norme este cea stabilită prin Hotărârea Guvernului nr. 2.298/2004 privind stabilirea perioadei de fabricaţie a produselor cu ciclu lung de fabricaţie şi a valorii contractelor de export aferente acestora, precum şi a listei mărfurilor de export care nu pot beneficia de instrumente de susţinere a comerţului exterior derulate prin Banca de Export-Import a României EXIMBANK - S.A.

    CAP. IV
    Documentaţia, analiza şi aprobarea finanţării

    ART. 9
    Solicitantul depune la EximBank:
    a) cererea de finanţare;
    b) documente privind situaţia juridică, financiară şi comercială;
    c) documente aferente proiectului/activităţii de finanţat;
    d) documente aferente garanţiilor propuse.
    ART. 10
    (1) EximBank analizează, potrivit reglementărilor proprii, solicitarea de finanţare pe următoarele coordonate:
    a) situaţia economico-financiară şi juridică a solicitantului;
    b) activitatea/proiectul (studiul de fezabilitate, planul de afaceri, contractele de export, după caz);
    c) garanţiile propuse;
    d) riscurile asociate;
    e) alte elemente relevante pentru acordarea finanţării.
    (2) EximBank are dreptul să solicite informaţii suplimentare în situaţia în care elementele cuprinse în cererea de finanţare şi în documentaţia furnizată nu sunt suficiente pentru evaluarea riscurilor şi pentru stabilirea condiţiilor specifice ale operaţiunii de finanţare.
    ART. 11
    În funcţie de complexitatea şi caracteristicile activităţii/proiectului şi riscurile asociate, se stabilesc condiţiile de acordare a finanţării: valoarea, durata, dobânda, comisioanele, garanţiile, alte condiţii specifice de acordare.
    ART. 12
    La cerere, pe baza analizei situaţiei economico-financiare a solicitantului, EximBank poate emite o scrisoare de intenţie/confort.
    ART. 13
    Acordarea finanţării se realizează pe baza aprobării C.I.F.G.A.
    ART. 14
    Solicitanţii de finanţare au obligaţia deschiderii unui cont curent la EximBank.
    ART. 15
    EximBank monitorizează finanţările, prin acţiuni şi operaţiuni specifice, pe întreaga perioadă de acordare a acestora.

    CAP. V
    Recuperarea sumelor plătite din fondurile statului

    ART. 16
    (1) În cazul în care împrumutatul nu îşi achită obligaţiile asumate prin contractul de finanţare, EximBank poate rezilia de plin drept contractul, fără intervenţia instanţelor judecătoreşti, notificând împrumutatului, în scris, prin scrisoare recomandată cu confirmare de primire, obligaţia acestuia de a restitui EximBank toate sumele datorate (comisioane, dobânzi, rate de credit etc.) în termen de 15 zile de la data primirii notificării. În cazul neachitării de către împrumutat a sumelor la termenul prevăzut în notificare, EximBank declară creditul scadent, cu toate dobânzile şi celelalte sume datorate, şi trece la executare silită.
    (2) EximBank va lua toate măsurile necesare pentru recuperarea sumelor plătite din fondurile statului, atât împotriva împrumutatului, cât şi împotriva oricărei altei persoane asupra căreia acesta şi-a transferat obligaţiile.
    (3) Recuperarea prin executare silită se efectuează prin corpul executorilor fiscali al EximBank.

    CAP. VI
    Dispoziţii finale

    ART. 17
    În scopul aplicării prezentei norme, EximBank emite proceduri care se supun aprobării C.I.F.G.A.

                                     -----
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016