Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   NORMA din 27 ianuarie 2006  de aplicare a prevederilor   Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

NORMA din 27 ianuarie 2006 de aplicare a prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate

EMITENT: MINISTERUL SANATATII
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 147 din 16 februarie 2006

CAP. I
Contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii

SECŢIUNEA 1
Dispoziţii generale

A. Declaraţia privind obligaţiile de platã cãtre bugetul Fondului naţional unic de asigurãri sociale de sãnãtate privind contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii

ART. 1
(1) Evidenţa obligaţiilor de platã cãtre bugetul Fondului naţional unic de asigurãri sociale de sãnãtate se realizeazã pe baza Declaraţiei privind evidenţa obligaţiilor de platã cãtre bugetul Fondului naţional unic de asigurãri sociale de sãnãtate pentru concedii şi indemnizaţii, conform modelului prezentat în anexa nr. 1.
(2) Declaraţia prevãzutã la alin. (1) se depune lunar, de cãtre persoanele fizice şi juridice care au calitatea de angajator, la data stabilitã de casa de asigurãri de sãnãtate, dar nu mai târziu de data de 25 a lunii urmãtoare celei pentru care se datoreazã contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii.
(3) Declaraţia privind obligaţiile de platã va fi însoţitã, dupã caz, de declaraţia privind evidenţa nominalã a asiguraţilor care au beneficiat de concedii şi indemnizaţii reglementate de <>Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate, al cãrei model este prezentat în anexa nr. 2, şi de exemplarul 2 al certificatelor de concedii medicale.
(4) Declaraţiile prevãzute la alin. (1) şi (3) se depun pe suport hârtie, cu semnãturile persoanelor autorizate şi cu ştampila angajatorului, şi în format electronic, conform Metodologiei de transmitere pe cale electronicã a declaraţiilor privind evidenţa nominalã a asiguraţilor care au beneficiat de concedii şi indemnizaţii şi a obligaţiilor de platã cãtre bugetul Fondului naţional unic de asigurãri sociale de sãnãtate pentru concedii şi indemnizaţii, prevãzute în anexa nr. 3.
ART. 2
(1) Persoanele juridice şi persoanele fizice, în calitate de angajator, care, potrivit <>Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 158/2005 , au obligaţia de platã a contribuţiei pentru concedii şi indemnizaţii cãtre Fondul naţional unic de asigurãri sociale de sãnãtate depun declaraţia privind obligaţiile de platã la casa de asigurãri de sãnãtate în a cãrei razã administrativ-teritorialã îşi au sediul social, respectiv domiciliul.
(2) În cazul în care angajatorii persoane juridice au sucursale şi/sau puncte de lucru, aceştia depun declaraţia privind obligaţiile de platã, cumulat, atât pentru activitatea proprie, cât şi pentru activitatea sucursalelor şi/sau a punctelor de lucru.
ART. 3
Instituţia care administreazã bugetul asigurãrilor pentru şomaj se asimileazã angajatorului, având obligaţia sã depunã declaraţia privind obligaţiile de platã potrivit prevederilor art. 1.
ART. 4
(1) Casele de asigurãri de sãnãtate au obligaţia de a verifica şi de a valida datele cuprinse în declaraţiile prevãzute în anexele nr. 1 şi 2.
(2) În cazul în care dupã validarea datelor se constatã neconcordanţe care implicã rectificarea datelor şi/sau a sumelor cuprinse în declaraţiile iniţiale, casele de asigurãri de sãnãtate vor transmite angajatorilor sau asimilaţilor acestora o notificare.
(3) În termen de maximum 5 zile lucrãtoare de la data confirmãrii de primire a notificãrii, angajatorii sau asimilaţii acestora au obligaţia de a transmite la casele de asigurãri de sãnãtate, dupã caz, declaraţii rectificative conform modelelor prezentate în anexele nr. 1 şi 2.
(4) Declaraţiile prevãzute la alin. (3) pot fi depuse şi din iniţiativa angajatorilor sau a asimilaţilor acestora, pentru situaţiile care implicã rectificarea datelor şi/sau a sumelor cuprinse în declaraţiile iniţiale.

B. Declaraţia de asigurare pentru concedii şi indemnizaţii

ART. 5
(1) Pentru a beneficia de concedii şi indemnizaţii, persoanele prevãzute la <>art. 1 alin. (2) din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 158/2005 sunt obligate sã depunã declaraţia de asigurare pentru concedii şi indemnizaţii la casa de asigurãri de sãnãtate la care aceştia sunt luaţi în evidenţã ca plãtitori de contribuţie de asigurãri sociale de sãnãtate.
(2) Declaraţia de asigurare pentru concedii şi indemnizaţii se întocmeşte în formã scrisã, conform modelului prezentat în anexa nr. 4, şi se depune personal sau de cãtre persoana împuternicitã de titularul declaraţiei.
(3) Ori de câte ori intervin modificãri asupra elementelor care au stat la baza declaraţiei de asigurare pentru concedii şi indemnizaţii este obligatorie depunerea comunicãrii de modificare a acesteia, în termen de maximum 30 de zile de la apariţia modificãrii respective, conform modelului prezentat în anexa nr. 5.
ART. 6
Pentru a beneficia de concedii şi indemnizaţii, persoanele prevãzute la <>art. 1 alin. (2) din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 158/2005 şi care au fost asigurate în temeiul <>Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurãri sociale, cu modificãrile ulterioare, sunt obligate sã depunã la casa de asigurãri de sãnãtate declaraţia de asigurare pentru concedii şi indemnizaţii în termen de 30 de zile de la data intrãrii în vigoare a prezentelor norme.
ART. 7
(1) Persoanele fizice asigurate pe bazã de declaraţie de asigurare pot solicita retragerea declaraţiei de asigurare pentru concedii şi indemnizaţii. În acest sens vor depune la casele de asigurãri de sãnãtate formularul-tip al solicitãrii de retragere a declaraţiei de asigurare pentru concedii şi indemnizaţii, conform modelului prezentat în anexa nr. 6.
(2) Nedepunerea formularului-tip de retragere a declaraţiei de asigurare pentru concedii şi indemnizaţii nu exonereazã asiguratul de obligaţiile asumate prin declaraţia de asigurare pentru concedii şi indemnizaţii.
ART. 8
Toate operaţiunile legate de înregistrarea şi evidenţa declaraţiilor de asigurare pentru concedii şi indemnizaţii, a comunicãrilor de modificare şi a solicitãrilor de retragere a declaraţiei de asigurare pentru concedii şi indemnizaţii, precum şi de plata contribuţiilor pentru concedii şi indemnizaţii sunt în sarcina caselor de asigurãri de sãnãtate care au primit şi înregistrat documentele respective.

SECŢIUNEA a 2-a
Contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii

ART. 9
(1) Dreptul la concediile şi indemnizaţiile prevãzute de <>Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 158/2005 este condiţionat de plata contribuţiei pentru concedii şi indemnizaţii.
(2) Persoanele juridice sau fizice prevãzute la <>art. 5 lit. a) din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 158/2005 au obligaţia plãţii contribuţiei pentru concedii şi indemnizaţii în cotã de 0,75%, aplicatã la fondul de salarii realizat, cu respectarea prevederilor legislaţiei financiar-fiscale în materie.
(3) Fondul de salarii realizat reprezintã totalitatea sumelor utilizate de un angajator pentru plata drepturilor salariale sau de naturã salarialã.
(4) În situaţia persoanelor prevãzute la <>art. 1 alin. (1) lit. C din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 158/2005 , instituţia care administreazã bugetul asigurãrilor pentru şomaj are obligaţia plãţii contribuţiei pentru concedii şi indemnizaţii în cotã de 0,75%, aplicatã drepturilor reprezentând indemnizaţia de şomaj; contribuţia se suportã din bugetul asigurãrilor pentru şomaj.
(5) În situaţia persoanelor prevãzute la <>art. 1 alin. (2) din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 158/2005 , cota de contribuţie pentru concedii şi indemnizaţii de 0,75% se aplicã asupra veniturilor supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor <>Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, dupã cum urmeazã:
a) asupra veniturilor din deciziile de impunere estimative/anuale eliberate de unitãţile fiscale teritoriale, pentru persoanele prevãzute la <>art. 1 alin. (2) lit. c) şi d) din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 158/2005 ;
b) asupra indemnizaţiilor prevãzute în contractele de administrare sau de management, pentru persoanele prevãzute la <>art. 1 alin. (2) lit. b) din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 158/2005 ;
c) asupra indemnizaţiei lunare a asociatului unic, la nivelul valorii înscrise în declaraţia de asigurãri sociale, sau asupra venitului din dividende estimat a se realiza pe anul în curs, pentru persoanele prevãzute la <>art. 1 alin. (2) lit. a) din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 158/2005 .
ART. 10
(1) Termenele de platã a contribuţiilor pentru concedii şi indemnizaţii sunt:
a) pânã la data de 25 a lunii urmãtoare celei pentru care se datoreazã plata, în cazul angajatorilor;
b) pânã la data de 25 a lunii urmãtoare celei pentru care se datoreazã plata, în cazul instituţiei care administreazã bugetul asigurãrilor pentru şomaj;
c) pânã la data de 25 a lunii urmãtoare celei pentru care se datoreazã plata, în cazul persoanelor prevãzute la <>art. 1 alin. (2) lit. a) şi b) din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 158/2005 ;
d) pânã la data de 15 a ultimei luni din fiecare trimestru, pentru persoanele prevãzute la <>art. 1 alin. (2) lit. c) şi d) din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 158/2005 .
(2) Pentru neachitarea la termenul de scadenţã de cãtre angajatorii, asimilaţii acestora şi asiguraţii care au obligaţia plãţii contribuţiei pentru concedii şi indemnizaţii, aceştia datoreazã dupã acest termen majorãri de întârziere, potrivit prevederilor legale în materie de colectare a creanţelor fiscale.
(3) Diferenţele rãmase de achitat, calculate în raport cu decizia de impunere anualã, se plãtesc în termen de cel mult 60 de zile de la data comunicãrii deciziei de impunere, perioadã pentru care nu se calculeazã şi nu se datoreazã majorãri de întârziere.
(4) La expirarea termenului prevãzut la alin. (3), pentru sumele datorate şi rãmase neachitate se vor percepe majorãri de întârziere conform procedurii instituite prin <>Ordonanţa Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedurã fiscalã, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
(5) În situaţia în care contribuţia calculatã la venitul estimat este mai mare decât cea calculatã în raport cu decizia de impunere anualã, casele de asigurãri de sãnãtate vor proceda conform prevederilor legale în materie de colectare a creanţelor fiscale.
(6) Persoanele prevãzute la <>art. 1 alin. (2) lit. a) din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 158/2005 vireazã lunar contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii, aplicatã asupra venitului estimat. În cazul în care contribuţia calculatã la venitul estimat este mai mare, respectiv mai micã decât contribuţia datoratã, calculatã asupra veniturilor realizate, casele de asigurãri de sãnãtate vor proceda conform prevederilor legale în materie de colectare a creanţelor fiscale.
ART. 11
Plata sumelor reprezentând contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii se poate face prin virament sau direct la casieriile caselor de asigurãri de sãnãtate.

SECŢIUNEA a 3-a
Stagiul de cotizare

ART. 12
(1) Stagiul minim de cotizare pentru acordarea drepturilor prevãzute la <>art. 2 alin. (1) lit. a)-d) din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 158/2005 este de 6 luni realizate în ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acordã concediul medical şi se constituie din însumarea perioadelor:
a) pentru care s-a achitat contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii de cãtre angajator sau, dupã caz, de cãtre asigurat;
b) pentru care plata contribuţiei de asigurãri sociale de sãnãtate se suportã din alte surse, în condiţiile prevãzute la <>art. 6 alin. (2) lit. a) din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 150/2002 privind organizarea şi funcţionarea sistemului de asigurãri sociale de sãnãtate, cu modificãrile şi completãrile ulterioare; dovada efectuãrii serviciului militar pe durata legal stabilitã se face cu livretul militar sau cu adeverinţe ori certificate eliberate de instituţiile militare competente;
c) pentru care, pânã la data intrãrii în vigoare a <>Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 158/2005 , plata contribuţiei de asigurãri sociale de sãnãtate s-a fãcut din alte surse, potrivit prevederilor <>art. 6 alin. (2) lit. b) şi d) din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 150/2002 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare. Dovada plãţii contribuţiei de asigurãri sociale de sãnãtate se face cu adeverinţã eliberatã de casele teritoriale de pensii, respectiv cu adeverinţã eliberatã de agenţiile teritoriale pentru ocuparea forţei de muncã.
(2) Se asimileazã stagiului de cotizare şi perioadele în care asiguraţii prevãzuţi la <>art. 1 din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 158/2005 au realizat, pânã la data de 31 decembrie 2005, stagii de cotizare în sistemul public de pensii, precum şi perioadele în care asiguraţii au beneficiat de indemnizaţii de risc maternal potrivit <>Legii nr. 19/2000 , cu modificãrile ulterioare. Dovada stagiului de cotizare realizat anterior acestei date se face în baza unei adeverinţe eliberate de casa teritorialã de pensii la care s-a achitat contribuţia de asigurãri sociale, potrivit legii, în cazul persoanelor prevãzute la <>art. 1 alin. (2) din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 158/2005 .
(3) Adeverinţa prevãzutã la alin. (2) va cuprinde date referitoare la stagiul de cotizare, veniturile din care se constituie baza de calcul şi zilele aferente, precum şi numãrul de zile de incapacitate temporarã de muncã de care a beneficiat asiguratul în ultimele 12 luni anterioare solicitãrii adeverinţei.
(4) Se asimileazã stagiului de cotizare în sistemul de asigurãri sociale de sãnãtate şi perioadele în care asiguratul:
a) a beneficiat de concediile şi de indemnizaţiile reglementate de <>Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 158/2005 ;
b) a beneficiat de pensie de invaliditate gradul III sau de pensie de invaliditate ca nevãzãtor şi este membru al unei asociaţii familiale sau este autorizat sã desfãşoare activitãţi independente; în aceastã situaţie, dovada se face cu adeverinţã eliberatã de casele teritoriale de pensii şi cu documente oficiale din care sã rezulte calitatea de membru al unei asociaţii familiale sau de persoanã autorizatã sã desfãşoare activitãţi independente;
c) a urmat cursurile de zi ale învãţãmântului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normalã a studiilor respective, cu condiţia absolvirii acestora. Dovada absolvirii cursurilor de zi ale învãţãmântului universitar se face cu diplomele eliberate de instituţiile autorizate, în condiţiile legii. Dovada duratei normale a studiilor respective se face cu diploma de absolvire, foaia matricolã sau cu adeverinţã eliberatã de Ministerul Educaţiei şi Cercetãrii.
(5) Perioadele prevãzute la alin. (4) se asimileazã stagiului de cotizare numai dacã în aceste perioade asiguratul nu a realizat stagii de cotizare potrivit prezentelor norme.
ART. 13
Se considerã stagiu de cotizare şi situaţia în care, prin însumarea perioadelor ce constituie stagiul de cotizare din ultimele 12 luni anterioare producerii riscului, rezultã un numãr de zile de stagiu de cotizare cel puţin egal cu numãrul total de zile lucrãtoare din ultimele 6 luni anterioare producerii riscului.

Exemplul nr. 1 - situaţie în care existã 6 luni integrale de stagiu de cotizare -


───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
luna 12 11 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1
zile lucrãtoare 19 22 23 20 23 22 21 22 20 22 20 21
zile de stagiu 19 19 16 20 13 5 21 22 10 22 20 16
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────


- luna 1 reprezintã prima lunã anterioarã producerii riscului;
...
- luna 12 reprezintã a 12-a lunã anterioarã producerii riscului.

În acest caz condiţia de stagiu de cotizare pentru acordarea drepturilor prevãzute la <>art. 2 alin. (1) lit. a)-d) din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 158/2005 este realizatã, întrucât se constatã cã existã 6 luni integrale de stagiu de cotizare (lunile 2, 3, 5, 6, 9 şi 12).

Exemplul nr. 2 - situaţie în care nu existã 6 luni integrale de stagiu de cotizare -


───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
luna 12 11 10 9 8 7 6 5 4 3 2 1
zile lucrãtoare 19 22 23 20 23 22 21 22 20 22 20 21
zile de stagiu 10 19 16 10 13 5 21 22 10 22 20 16
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────


În acest caz se ia în considerare perioada ultimelor 6 luni anterioare producerii riscului (lunile 1-6).
Numãrul total de zile lucrãtoare din aceastã perioadã este de 126 de zile, iar numãrul de zile de stagiu este de 111 zile.
Diferenţa este de 15 zile.
În acest exemplu, pentru a completa stagiul de cotizare necesar de 126 de zile, se iau în calcul 15 zile de stagiu de cotizare din lunile 7-12 (5 zile din luna 7, respectiv 10 zile din luna 8). Astfel se constituie stagiul de cotizare necesar pentru deschiderea drepturilor.
ART. 14
În cazul urgenţelor medico-chirurgicale, tuberculozei, bolilor infectocontagioase din grupa A, neoplaziilor şi SIDA, dreptul la concediu şi indemnizaţie pentru incapacitate temporarã de muncã nu este condiţionat de realizarea stagiului de cotizare.

CAP. II
Concedii şi indemnizaţii de asigurãri sociale de sãnãtate

SECŢIUNEA 1
Dispoziţii generale

ART. 15
Concediile medicale şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate, la care au dreptul asiguraţii, în condiţiile <>Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 158/2005 , sunt:
a) concedii medicale şi indemnizaţii pentru incapacitate temporarã de muncã, cauzatã de boli obişnuite sau de accidente în afara muncii;
b) concedii medicale şi indemnizaţii pentru prevenirea îmbolnãvirilor şi recuperarea capacitãţii de muncã, exclusiv pentru situaţiile rezultate ca urmare a unor accidente de muncã sau boli profesionale;
c) concedii medicale şi indemnizaţii pentru maternitate;
d) concedii medicale şi indemnizaţii pentru îngrijirea copilului bolnav;
e) concedii medicale şi indemnizaţii de risc maternal.
ART. 16
(1) Asiguraţii beneficiazã de concedii şi indemnizaţii, în baza certificatului medical eliberat de medicul curant, conform reglementãrilor în vigoare.
(2) Medicul curant, prin reprezentantul sãu legal, încheie o convenţie privind eliberarea certificatelor de concedii medicale cu casa de asigurãri de sãnãtate, al cãrei model este prezentat în anexa nr. 10.
(3) Convenţia prevãzutã la alin. (2) se încheie cu o singurã casã de asigurãri de sãnãtate, respectiv cu cea în a cãrei razã administrativ-teritorialã îşi are sediul unitatea sanitarã, sau cu Casa Asigurãrilor de Sãnãtate a Apãrãrii, Ordinii Publice, Siguranţei Naţionale şi Autoritãţii Judecãtoreşti, respectiv Casa Asigurãrilor de Sãnãtate a Ministerului Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului, dupã caz.
ART. 17
(1) Certificatele de concediu medical se completeazã şi se elibereazã la data la care se acordã consultaţia medicalã, stabilindu-se numãrul necesar de zile de concediu medical.
(2) Data de la care începe valabilitatea concediului medical poate fi ulterioarã datei acordãrii numai în cazul certificatelor de concediu medical "în continuare".
(3) În situaţia imposibilitãţii prezentãrii asiguratului la medic, se pot acorda certificate de concediu medical cu retroactivitate de 24 de ore.
(4) Certificatele de concediu medical se pot elibera şi la o datã ulterioarã, numai pentru luna anterioarã, pentru urmãtoarele situaţii:
a) în caz de sarcinã şi lãuzie (numai concediu medical pentru maternitate);
b) pentru perioada de internare în spital;
c) pentru aparat gipsat, numai de cãtre medicul ortoped/chirurg;
d) situaţii pentru care este necesar avizul medicului expert al asigurãrilor sociale peste 90 de zile.
ART. 18
(1) Medicul curant din spital elibereazã certificatele de concediu medical numai la externarea pacientului.
(2) Fac excepţie de la prevederile alin. (1) situaţiile în care durata internãrii este mai mare de 30 de zile, caz în care medicul curant va acorda lunar certificatul de concediu medical.
ART. 19
La camera de gardã a spitalului se pot elibera certificate de concediu medical în caz de urgenţe medico-chirurgicale neinternate, numai de cãtre medicii de specialitate.
ART. 20
În situaţia în care certificatul de concediu medical se elibereazã în data de 1 a lunii cu duratã de 31 de zile, medicul curant poate elibera certificatul de concediu medical pentru perioada 1-31 a lunii respective.
ART. 21
Medicii sunt obligaţi sã îndrume pacienţii cãtre unitatea sanitarã la care trebuie sã se adreseze aceştia în vederea obţinerii în continuare a asistenţei medicale şi a certificatelor de concediu medical.
ART. 22
Orice prelungire a unui concediu medical se efectueazã pe un nou certificat de concediu medical.
ART. 23
Certificatele de concediu medical completate cu codurile de indemnizaţie 02, 03, 04 şi 10, prevãzute pe formularul de certificat de concediu medical, ca urmare a unui accident de muncã, cu avizul inspectoratului teritorial de muncã/avizul direcţiei de sãnãtate publicã, precum şi cele cu codul de indemnizaţie 11 se depun direct la casele teritoriale de pensii.

SECŢIUNEA a 2-a
Concediul şi indemnizaţia pentru incapacitate temporarã de muncã, cauzatã de boli obişnuite sau de accidente în afara muncii

ART. 24
(1) Concediile medicale pentru incapacitate temporarã de muncã se acordã pe o duratã de cel mult 183 de zile în interval de un an, socotite de la prima zi de îmbolnãvire.
(2) Începând cu a 90-a zi concediul medical se poate prelungi pânã la 183 de zile, cu avizul medicului expert al asigurãrilor sociale.
(3) Durata de acordare a concediului şi a indemnizaţiei pentru incapacitate temporarã de muncã este mai mare în cazul unor boli speciale şi se diferenţiazã dupã cum urmeazã:
a) un an, în intervalul ultimilor 2 ani, pentru tuberculozã pulmonarã şi unele boli cardiovasculare, stabilite de Casa Naţionalã de Asigurãri de Sãnãtate, denumitã în continuare CNAS, cu acordul Ministerului Sãnãtãţii;
b) un an, cu drept de prelungire pânã la un an şi 6 luni de cãtre medicul expert al asigurãrilor sociale, în intervalul ultimilor 2 ani, pentru tuberculozã meningealã, peritonealã şi urogenitalã, inclusiv a glandelor suprarenale, pentru SIDA şi neoplazii, în funcţie de stadiul bolii;
c) un an şi 6 luni, în intervalul ultimilor 2 ani, pentru tuberculozã pulmonarã operatã şi osteoarticularã;
d) 6 luni, cu posibilitatea de prelungire pânã la maximum un an, în intervalul ultimilor 2 ani, pentru alte forme de tuberculozã extrapulmonarã, cu avizul medicului expert al asigurãrilor sociale.
(4) Pentru obţinerea avizelor prevãzute la alin. (2) şi (3), medicul curant va întocmi un referat medical conform modelului prezentat în anexa nr. 8; referatul medical se va transmite la cabinetul de expertizã medicalã şi recuperare a capacitãţii de muncã din a cãrui razã teritorialã îşi are domiciliul asiguratul.
ART. 25
(1) Medicii de familie au dreptul de a elibera certificate de concediu medical pentru incapacitate temporarã de muncã cu durata de cel mult 14 zile calendaristice, în una sau mai multe etape.
(2) În cazul menţinerii incapacitãţii temporare de muncã pentru aceeaşi afecţiune, concediul medical se poate prelungi de cãtre medicul curant din ambulatoriul de specialitate sau spital, în caz de internare, în etape succesive de maximum 30 de zile calendaristice, pânã la 90 de zile calendaristice în decursul unui an, socotit de la prima zi de îmbolnãvire.
(3) Durata cumulatã a concediilor medicale acordate de medicul de familie pentru un asigurat pentru incapacitate temporarã de muncã nu poate depãşi 45 de zile calendaristice în ultimul an, socotite de la prima zi de îmbolnãvire, indiferent de cauza acesteia. Dupã totalizarea a 45 de zile calendaristice acordate de cãtre medicul de familie, eliberarea certificatelor de concediu medical se va face numai de cãtre medicul curant din ambulatoriul de specialitate sau spital, în caz de internare, cu încadrarea în duratele maxime prevãzute de lege.
ART. 26
Asiguraţii care prezintã unele dintre bolile cardiovasculare menţionate în anexa nr. 7 beneficiazã de concediu medical pânã la durata maximã prevãzutã de lege.
ART. 27
Asiguraţii bolnavi de SIDA sau neoplazii de orice tip, în funcţie de stadiul bolii, beneficiazã de concediu medical pânã la duratele maxime prevãzute de lege.
ART. 28
Asiguraţii bolnavi de tuberculozã pulmonarã sau extrapulmonarã beneficiazã de concediu medical pânã la duratele maxime prevãzute de lege.
ART. 29
În situaţiile prevãzute la art. 26, 27 şi 28, certificatele de concediu medical se elibereazã pentru perioade de maximum 30 de zile calendaristice numai de medicul curant din unitãţile sanitare care acordã asistenţã medicalã în specialitãţile respective.
ART. 30
(1) Certificatele de concediu medical pentru durata internãrii se acordã de medicul curant din spital care a îngrijit şi externat pacientul.
(2) În cazul în care durata internãrii este mai mare de 30 de zile, medicul curant va elibera certificatul de concediu medical lunar.
(3) La externarea din spital se poate acorda un concediu medical de la 1 la 7 zile calendaristice, iar în cazuri speciale, cu aprobarea medicului-şef de secţie, pânã la maximum 21 de zile calendaristice.
(4) Dupã expirarea concediului medical acordat la ieşirea din spital, în cazul în care starea sãnãtãţii pacientului nu permite reluarea activitãţii, medicul de familie, pe baza scrisorii medicale eliberate de medicul curant din spital, poate prelungi concediul medical cu maximum 7 zile calendaristice pentru aceeaşi afecţiune, urmând ca, în cazul menţinerii incapacitãţii temporare de muncã, sã trimitã pacientul la medicul din ambulatoriul de specialitate.
(5) Medicii curanţi din unitãţile sanitare cu paturi, care îngrijesc pacienţi cu TBC, SIDA, neoplazii, elibereazã certificatele de concediu medical pe durata internãrii asiguraţilor, iar la externare pot acorda concediu medical pânã la 30 de zile calendaristice. În cazul pacienţilor cu TBC medicii au obligaţia sã îndrume pacientul la cabinetul de pneumologie la care va fi luat în evidenţã.
(6) Pacienţii internaţi în spital, care au beneficiat în ultimele 12 luni de 90 de zile, cumulat, de concediu medical pentru incapacitate temporarã de muncã, socotite din prima zi de îmbolnãvire, vor fi trimişi la cabinetele de expertizã medicalã a capacitãţii de muncã în a cãror razã teritorialã este situat spitalul respectiv. În cazul în care pacienţii nu se pot deplasa, se vor trimite foile de observaţie, rezultatele investigaţiilor şi referatul medical, în vederea avizãrii prelungirii concediului medical.
ART. 31
În caz de urgenţe medico-chirurgicale, pentru care gradul de severitate al bolii nu impune internarea în spital, concediul medical se acordã de medicul care a asistat urgenţa (medic de familie, medic din ambulatoriu de specialitate, de la camera de gardã, ambulanţã, centru de permanenţã), pentru o perioadã de maximum 5 zile calendaristice. Dacã incapacitatea temporarã de muncã se menţine, concediul medical poate fi prelungit de medicul curant, pentru aceeaşi afecţiune, dar nu pentru cod de indemnizaţie de urgenţã (06), în condiţiile şi pe duratele stabilite de lege.
ART. 32
Persoanele asigurate aflate în incapacitate temporarã de muncã, care au urmat un tratament în strãinãtate pentru afecţiuni care nu pot fi tratate în ţarã, beneficiazã de concediu medical acordat în condiţiile şi pe duratele prevãzute de lege; certificatele de concediu medical se elibereazã de medicul curant, cu avizul direcţiilor de sãnãtate publicã, în baza actelor doveditoare traduse şi autentificate, la o datã ulterioarã, dar nu mai târziu de 15 zile de la data revenirii în ţarã.
ART. 33
Asiguraţii care îşi pierd capacitatea de muncã în timp ce se aflã în altã ţarã în interes de serviciu sau în interes personal primesc certificate de concediu medical de la medicul curant, cu avizul direcţiilor de sãnãtate publicã, în baza actelor doveditoare traduse şi autentificate, în condiţiile şi pe duratele prevãzute de lege. Aceste certificate de concediu medical se pot elibera retroactiv de cãtre medicii curanţi, în termen de maximum 5 zile de la data obţinerii avizului de la direcţiile de sãnãtate publicã.
ART. 34
Cuantumul brut lunar al indemnizaţiei pentru incapacitate temporarã de muncã se determinã conform <>art. 17 din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 158/2005 .
ART. 35
Indemnizaţia pentru incapacitate temporarã de muncã se suportã potrivit <>art. 12 din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 158/2005 de cãtre angajator sau din bugetul Fondului naţional unic de asigurãri sociale de sãnãtate, pentru zilele lucrãtoare din duratele exprimate în zile calendaristice de incapacitate temporarã de muncã, socotite din prima zi de incapacitate.
ART. 36
Pentru plata indemnizaţiilor pentru incapacitate temporarã de muncã, aferente concediilor medicale acordate cu întrerupere între ele, acestea se iau în considerare separat, durata lor nu se cumuleazã, iar plata se suportã conform <>art. 12 din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 158/2005 .
ART. 37
(1) În situaţia în care unui asigurat i se acordã în aceeaşi lunã douã sau mai multe concedii medicale pentru afecţiuni diferite, fãrã întrerupere între ele, indemnizaţia pentru incapacitate temporarã de muncã se calculeazã şi se plãteşte separat, iar plata se suportã conform <>art. 12 din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 158/2005 .
(2) În situaţia în care unui asigurat i se acordã în aceeaşi lunã douã sau mai multe concedii medicale pentru aceeaşi afecţiune, fãrã întrerupere între ele, durata lor se cumuleazã, iar plata se suportã conform <>art. 12 din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 158/2005 .
ART. 38
Plãtitorii de indemnizaţii de asigurãri sociale de sãnãtate au obligaţia sã elibereze asiguratului adeverinţe din care sã rezulte numãrul de zile de concediu medical pentru incapacitate temporarã de muncã avute în ultimele 12 luni, în vederea acordãrii certificatelor de concediu medical.

SECŢIUNEA a 3-a
Concediile şi indemnizaţiile pentru prevenirea îmbolnãvirilor şi recuperarea capacitãţii de muncã

ART. 39
În scopul prevenirii îmbolnãvirilor şi recuperãrii capacitãţii de muncã, asiguraţii pot beneficia de:
a) indemnizaţie pentru reducerea timpului de muncã;
b) concediu şi indemnizaţie pentru carantinã;
c) tratament balnear, în conformitate cu programul individual de recuperare.
ART. 40
(1) Indemnizaţia pentru reducerea timpului de muncã cu o pãtrime din durata normalã se acordã asiguraţilor prevãzuţi la <>art. 1 alin. (1) lit. A şi B din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 158/2005 , care, din motive de sãnãtate, nu mai pot realiza durata normalã de muncã, şi se acordã, la propunerea medicului curant, cu avizul medicului expert al asigurãrilor sociale, pentru cel mult 90 de zile în ultimele 12 luni anterioare primei zile de concediu, în una sau mai multe etape.
(2) Certificatele de concediu medical pentru reducerea timpului de muncã cu o pãtrime din durata normalã de lucru se elibereazã de medicul curant care a propus aceastã reducere pentru cel mult 30 de zile calendaristice, cu avizul medicului expert al asigurãrilor sociale, pânã la durata maximã prevãzutã de lege.
(3) Cuantumul brut lunar al indemnizaţiei pentru reducerea timpului de muncã se determinã conform <>art. 19 alin. (3) din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 158/2005 .
(4) Indemnizaţia pentru reducerea timpului de muncã se suportã integral din bugetul Fondului naţional unic de asigurãri sociale de sãnãtate.
(5) Pentru obţinerea avizului prevãzut la alin. (1) se va respecta procedura instituitã la art. 24 alin. (4).
ART. 41
(1) Concediul şi indemnizaţia pentru carantinã se acordã asiguraţilor cãrora li se interzice continuarea activitãţii din cauza unei boli contagioase, pe durata stabilitã prin certificatul eliberat de direcţia de sãnãtate publicã.
(2) Certificatul de concediu medical pentru carantinã se elibereazã de medicul curant asiguraţilor cãrora li se interzice continuarea activitãţii din cauza unei boli contagioase, pe durata stabilitã în certificatul eliberat de organele de specialitate ale direcţiilor de sãnãtate publicã. Dacã durata perioadei de carantinã stabilitã de organele de specialitate ale direcţiilor de sãnãtate publicã depãşeşte 90 de zile nu este necesar avizul medicului expert al asigurãrilor sociale.
(3) Cuantumul brut lunar al indemnizaţiei pentru carantinã se determinã conform <>art. 20 alin. (2) din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 158/2005 .
(4) Indemnizaţia pentru carantinã se suportã integral din bugetul Fondului naţional unic de asigurãri sociale de sãnãtate.
ART. 42
(1) Asiguraţii aflaţi în incapacitate temporarã de muncã pe o perioadã mai mare de 90 de zile consecutive beneficiazã de tratament balnear şi de recuperare medicalã, pe baza prescripţiilor medicale, cu sau fãrã contribuţie personalã, în condiţiile prevãzute în contractul-cadru privind condiţiile acordãrii asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurãri sociale de sãnãtate.
(2) Tratamentul balnear şi de recuperare medicalã se desfãşoarã în conformitate cu prevederile programului individual de recuperare întocmit de medicul curant, cu avizul obligatoriu al medicului expert al asigurãrilor sociale, în funcţie de natura, stadiul şi prognosticul bolii, structurat pe etape. În funcţie de tipul afecţiunii şi de natura tratamentului, durata tratamentului balnear este de 15-21 de zile şi se stabileşte de medicul expert al asigurãrilor sociale, la propunerea medicului curant.
(3) Programul individual de recuperare este obligatoriu şi se realizeazã în unitãţi sanitare specializate aflate în relaţie contractualã cu casele de asigurãri de sãnãtate. Dupã fiecare etapã prevãzutã în programul individual de recuperare asiguraţii sunt supuşi reexaminãrii medicale. În funcţie de rezultatele acesteia medicul expert al asigurãrilor sociale, dupã caz, actualizeazã programul individual de recuperare, recomandã reluarea activitãţii profesionale sau propune pensionarea de invaliditate.
(4) Plata indemnizaţiilor nu se cuvine pe perioadele în care asiguratul, din motive imputabile lui, nu îşi îndeplineşte obligaţia de a urma şi de a respecta programul individual de recuperare.
(5) Tratamentul balnear şi de recuperare medicalã a capacitãţii de muncã se suportã din bugetul Fondului naţional unic de asigurãri sociale de sãnãtate în condiţiile prevãzute de contractul-cadru privind condiţiile acordãrii asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurãri sociale de sãnãtate şi de normele metodologice de aplicare a acestuia.
(6) Beneficiazã concomitent de prestaţii pentru acelaşi risc asigurat numai asiguraţii aflaţi în incapacitate temporarã de muncã pe o duratã mai mare de 90 de zile, care urmeazã tratament balnear.
(7) Pentru obţinerea avizului prevãzut la alin. (2) se va respecta procedura instituitã la art. 24 alin. (4).

SECŢIUNEA a 4-a
Concediul şi indemnizaţia de maternitate

ART. 43
(1) Asiguratele au dreptul la concedii pentru sarcinã şi lãuzie pe o perioadã de 126 de zile calendaristice, perioadã în care beneficiazã de indemnizaţie de maternitate. Concediul pentru sarcinã se acordã pe o perioadã de 63 de zile înainte de naştere, iar concediul pentru lãuzie pe o perioadã de 63 de zile dupã naştere. Concediile pentru sarcinã şi lãuzie se pot compensa între ele, în funcţie de recomandarea medicului şi de opţiunea persoanei beneficiare, în aşa fel încât durata minimã obligatorie a concediului de lãuzie sã fie de 42 de zile calendaristice.
(2) De drepturile prevãzute la alin. (1) beneficiazã şi femeile care nu se mai aflã, din motive neimputabile lor, în una dintre situaţiile prevãzute la <>art. 1 alin. (1) din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 158/2005 , dacã nasc în termen de 9 luni de la data pierderii calitãţii de asigurat. Faptul cã pierderea calitãţii de asigurat nu s-a produs din motive imputabile persoanei în cauzã se dovedeşte cu acte oficiale eliberate de angajatori sau de asimilaţii acestora.
(3) În situaţia prevãzutã la alin. (2), baza de calcul a indemnizaţiei de maternitate se constituie din media veniturilor lunare pe baza cãrora s-a calculat contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii, din ultimele 6 luni anterioare datei pierderii calitãţii de asigurat, cu respectarea prevederilor <>art. 10 din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 158/2005 .
(4) Persoanele cu handicap asigurate beneficiazã, la cerere, de concediu pentru sarcinã, începând cu luna a 6-a de sarcinã.
(5) În situaţia copilului nãscut mort sau în situaţia în care acesta moare în perioada concediului de lãuzie, indemnizaţia de maternitate se acordã pe toatã durata acestuia.
ART. 44
Concediul medical pentru maternitate se acordã numai pentru sarcinã şi nu pentru afecţiunile care pot interveni pe parcursul sarcinii, fãrã legãturã cu aceasta.
ART. 45
(1) Certificatele de concediu medical pentru sarcinã se elibereazã pentru cel mult 30 de zile calendaristice de cãtre medicul de familie sau de cãtre medicul de specialitate obstetricã-ginecologie, care ia în evidenţã şi urmãreşte pe parcursul sarcinii gravida, pânã la durata maximã prevãzutã de lege.
(2) Certificatul de concediu medical pentru lãuzie se elibereazã de medicul curant de specialitate obstetricã-ginecologie din unitatea sanitarã unde a nãscut femeia sau de medicul de familie, pentru perioade de cel mult 30 de zile calendaristice. Prelungirea concediului medical pentru lãuzie pânã la durata maximã prevãzutã de lege se face de medicul de familie care are în urmãrire lãuza.
ART. 46
În situaţia în care survine decesul mamei, la naştere sau imediat dupã aceasta, tatãl beneficiazã de restul concediului neefectuat de cãtre mamã, în condiţiile <>Legii concediului paternal nr. 210/1999 , certificatul fiind eliberat de medicul de specialitate obstetricã-ginecologie din unitatea sanitarã unde a nãscut femeia sau de medicul de familie, dupã caz.
ART. 47
Cuantumul brut lunar al indemnizaţiei de maternitate se determinã conform <>art. 25 alin. (1) din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 158/2005 .
ART. 48
Indemnizaţia de maternitate se suportã integral din bugetul Fondului naţional unic de asigurãri sociale de sãnãtate.

SECŢIUNEA a 5-a
Concediul şi indemnizaţia pentru îngrijirea copilului bolnav

ART. 49
Asiguraţii au dreptul la concediu şi indemnizaţie pentru îngrijirea copilului bolnav în vârstã de pânã la 7 ani, iar în cazul copilului cu handicap, pentru afecţiunile intercurente, pânã la împlinirea vârstei de 18 ani.
ART. 50
(1) Certificatul de concediu medical pentru îngrijirea copilului bolnav în vârstã de pânã la 7 ani şi îngrijirea copilului cu handicap în vârstã de pânã la 18 ani pentru afecţiuni intercurente se elibereazã de medicul curant, în condiţiile şi pânã la duratele maxime prevãzute de lege.
(2) Medicul de familie are dreptul de a acorda concediu medical pentru îngrijirea copilului bolnav, cu duratã de cel mult 14 zile calendaristice, în una sau mai multe etape, pentru aceeaşi afecţiune.
(3) Medicul curant din ambulatoriul de specialitate sau spital are dreptul de a acorda concediu medical pentru îngrijirea copilului bolnav, cu duratã de cel mult 30 de zile calendaristice.
ART. 51
În situaţia în care copilul este diagnosticat cu boli infectocontagioase, neoplazii, este imobilizat în aparat gipsat sau supus unor intervenţii chirurgicale, eliberarea certificatelor de concediu medical se va face de medicul curant din unitãţile care acordã asistenţã medicalã în specialitatea respectivã, pentru durate stabilite de acesta, în funcţie de gravitatea afecţiunii. Dacã durata concediului medical depãşeşte 90 de zile nu este necesar avizul medicului expert al asigurãrilor sociale.
ART. 52
(1) Beneficiazã de indemnizaţia pentru îngrijirea copilului bolnav, opţional, unul dintre pãrinţi, dacã solicitantul îndeplineşte condiţiile de stagiu de cotizare prevãzute la <>art. 7 din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 158/2005 .
(2) Beneficiazã de aceleaşi drepturi, dacã îndeplineşte condiţiile de stagiu de cotizare pentru acordarea acestora, şi asiguratul care, în condiţiile legii, a adoptat, a fost numit tutore, cãruia i s-au încredinţat copii în vederea adopţiei sau i-au fost daţi în plasament.
ART. 53
(1) Beneficiazã de concediu medical pentru îngrijirea copilului bolnav cu afecţiuni care nu pot fi tratate în ţarã unul dintre pãrinţi, tutorele, asiguratul cãruia i s-a încredinţat copilul spre creştere şi educare sau în plasament familial şi care însoţeşte copilul la tratament în strãinãtate, pe durata spitalizãrii copilului.
(2) Certificatul de concediu medical se elibereazã de medicul curant, cu avizul direcţiilor de sãnãtate publicã, pe baza actelor doveditoare traduse şi autentificate, în condiţiile şi pânã la duratele maxime prevãzute de lege, dar nu mai târziu de 15 zile de la data revenirii în ţarã.
ART. 54
Durata de acordare a indemnizaţiei pentru îngrijirea copilului bolnav este de maximum 45 de zile calendaristice pe an pentru un copil, cu excepţia situaţiilor în care copilul este diagnosticat cu boli infectocontagioase, neoplazii, este imobilizat în aparat gipsat, este supus unor intervenţii chirurgicale; durata concediului medical în aceste cazuri va fi stabilitã de medicul curant.
ART. 55
Cuantumul brut lunar al indemnizaţiei pentru îngrijirea copilului bolnav se determinã conform <>art. 30 din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 158/2005 .
ART. 56
Indemnizaţia pentru îngrijirea copilului bolnav se suportã integral din bugetul Fondului naţional unic de asigurãri sociale de sãnãtate.

SECŢIUNEA a 6-a
Concediul şi indemnizaţia de risc maternal

ART. 57
Dreptul la concediul de risc maternal se acordã în condiţiile prevãzute de <>Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 96/2003 privind protecţia maternitãţii la locurile de muncã, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 25/2004 , cu modificãrile ulterioare.
ART. 58
Certificatele de concediu de risc maternal se elibereazã de medicul de familie sau medicul de specialitate obstetricã-ginecologie, cu avizul medicului de medicina muncii, pe perioade de maximum 30 de zile calendaristice, pe o duratã totalã de maximum 120 de zile calendaristice, în întregime sau fracţionat, asiguratelor gravide, asiguratelor care au nãscut recent sau care alãpteazã.
ART. 59
Cuantumul brut lunar al indemnizaţiei de risc maternal se determinã conform <>art. 31 alin. (4) din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 158/2005 .
ART. 60
Indemnizaţia de risc maternal se suportã integral din bugetul Fondului naţional unic de asigurãri sociale de sãnãtate.
ART. 61
Concediul şi indemnizaţia de risc maternal se acordã fãrã condiţie de stagiu de cotizare.

SECŢIUNEA a 7-a
Alte dispoziţii privind indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate

ART. 62
În cazul în care, potrivit legii, angajatorul îşi suspendã temporar activitatea sau activitatea acestuia înceteazã prin: divizare ori fuziune, dizolvare, reorganizare, lichidare, reorganizare judiciarã, lichidare judiciarã, faliment sau prin orice altã modalitate prevãzutã de lege, drepturile prevãzute la <>art. 2 alin. (1) din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 158/2005 , care s-au nãscut anterior ivirii acestor situaţii, se achitã din bugetul Fondului naţional unic de asigurãri sociale de sãnãtate de cãtre casele de asigurãri de sãnãtate.
ART. 63
Prevederile art. 62 se aplicã şi în situaţia în care a expirat termenul pentru care a fost încheiat contractul individual de muncã, a expirat termenul pentru care a fost exercitatã funcţia publicã ori a expirat mandatul în baza cãruia s-a desfãşurat activitate în funcţii elective sau în funcţii numite în cadrul autoritãţii executive, legislative ori judecãtoreşti.
ART. 64
Drepturile achitate în condiţiile prevãzute la art. 62 urmeazã a fi recuperate de cãtre casele de asigurãri de sãnãtate de la angajator, dupã caz, conform legii.
ART. 65
Durata concediilor pentru tuberculozã, neoplazii, precum şi a concediilor pentru sarcinã, lãuzie şi îngrijirea copilului bolnav nu diminueazã numãrul zilelor de concediu medical acordate unui asigurat pentru celelalte afecţiuni.

SECŢIUNEA a 8-a
Calculul şi plata indemnizaţiilor de asigurãri sociale de sãnãtate

ART. 66
Calculul şi plata indemnizaţiilor prevãzute de <>Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 158/2005 se fac pe baza certificatului de concediu medical eliberat în condiţiile legii, care constituie document justificativ pentru platã.
ART. 67
(1) Certificatul de concediu medical se prezintã plãtitorului pânã cel mai târziu la data de 5 a lunii urmãtoare celei pentru care a fost acordat concediul. Persoanele prevãzute la <>art. 1 alin. (2) din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 158/2005 vor ataşa la certificatul de concediu medical Cererea-tip privind solicitarea indemnizaţiei de asigurãri sociale de sãnãtate, al cãrei model este prezentat în anexa nr. 9.
(2) Pentru situaţiile prevãzute la art. 17 alin. (4), art. 32, 33 şi 53, certificatul de concediu medical se va depune la plãtitor pânã cel mai târziu la sfârşitul lunii în care s-a eliberat certificatul medical.
ART. 68
Baza de calcul a indemnizaţiilor prevãzute de <>Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 158/2005 se determinã ca medie a veniturilor lunare din ultimele 6 luni pe baza cãrora se calculeazã, conform legii, contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii, din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare.
ART. 69
(1) În situaţia în care la stabilirea celor 6 luni din care, potrivit prevederilor art. 68, se constituie baza de calcul a indemnizaţiilor, se utilizeazã perioade asimilate stagiului de cotizare sau perioade dintre cele prevãzute la <>art. 8 alin. (1) lit. b) şi c) din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 158/2005 , veniturile ce se iau în considerare sunt:
a) cuantumul indemnizaţiilor, pentru situaţiile prevãzute la art. 8 alin. (1) lit. c) şi alin. (2) din <>Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 158/2005 ;
b) salariul de bazã minim brut pe ţarã, din perioadele respective, pentru situaţiile prevãzute la art. 8 alin. (1) lit. b) şi alin. (3) din <>Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 158/2005 .
(2) În situaţia în care la stabilirea celor 6 luni din care, potrivit prevederilor <>art. 10 alin. (1) din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 158/2005 , se constituie baza de calcul a indemnizaţiilor, se utilizeazã perioade asimilate stagiului de cotizare dintre cele prevãzute la art. 12 alin. (2), veniturile ce se iau în considerare sunt cele în baza cãrora s-a datorat sau, dupã caz, s-a achitat contribuţia de asigurãri sociale în sistemul public de pensii, respectiv cuantumul indemnizaţiei de risc maternal.
ART. 70
În cazul în care stagiul de cotizare este mai mic de 6 luni, pentru situaţiile prevãzute la <>art. 9 şi 31 din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 158/2005 , baza de calcul a indemnizaţiilor o constituie media veniturilor lunare la care s-a calculat contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii, din lunile respective sau, dupã caz, venitul lunar din prima lunã de activitate pentru care s-a stabilit sã se plãteascã contribuţia, cu respectarea prevederilor art. 69.
ART. 71
Din duratele de acordare a concediilor medicale, exprimate în zile calendaristice, se plãtesc zilele lucrãtoare. La stabilirea numãrului de zile ce urmeazã a fi plãtite se au în vedere prevederile legale cu privire la zilele de sãrbãtoare declarate nelucrãtoare, precum şi cele referitoare la stabilirea programului de lucru, prevãzute prin contractele colective de muncã.
ART. 72
Pentru persoana asiguratã care se aflã în douã sau mai multe situaţii prevãzute la <>art. 1 alin. (1) lit. A şi B din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 158/2005 şi care desfãşoarã activitatea la mai mulţi angajatori, la fiecare fiind asiguratã conform acestei ordonanţe de urgenţã, indemnizaţiile se calculeazã şi se plãtesc, dupã caz, de fiecare angajator. În aceastã situaţie primele douã exemplare originale ale certificatului de concediu medical se prezintã spre calcul angajatorului la care asiguratul are venitul cel mai mare, iar la celãlalt/ceilalţi angajator/angajatori se prezintã cele douã exemplare în copii legalizate. Angajatorii plãtitori au obligaţia respectãrii prevederilor art. 1 din prezentele norme.
ART. 73
Media zilnicã a bazei de calcul al indemnizaţiilor de asigurãri sociale de sãnãtate se determinã ca raport între suma veniturilor realizate în ultimele 6 luni pe baza cãrora s-a achitat contribuţia pentru C I şi numãrul total de zile pentru care s-a achitat contribuţia în aceastã perioadã, astfel:

Mzbci =Σ V : NTZ,

în care:
Mzbci = media zilnicã a bazei de calcul al indemnizaţiilor;
SUMĂ V = suma veniturilor din ultimele 6 luni pe baza cãrora s-a achitat contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii;
NTZ = numãrul total de zile lucrate din ultimele 6 luni pe baza cãrora s-a achitat contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii.
Numãrul de zile pentru care s-a achitat contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii în aceastã perioadã nu poate fi mai mare decât numãrul zilelor lucrãtoare corespunzãtoare fiecãrei luni din perioada luatã în considerare pentru baza de calcul, potrivit <>Legii nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificãrile ulterioare.
Excepţia o constituie asiguraţii prevãzuţi la <>art. 9 şi 31 din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 158/2005 , care beneficiazã de indemnizaţii pentru incapacitate temporarã de muncã fãrã condiţii de stagiu de cotizare, în situaţia în care stagiul de cotizare este mai mic de 6 luni. În aceste cazuri baza de calcul al indemnizaţiilor de asigurãri sociale de sãnãtate o constituie media veniturilor lunare la care s-a calculat contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii, din lunile respective sau, dupã caz, venitul lunar din prima lunã de activitate pentru care s-a stabilit sã se plãteascã contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii, cu respectarea <>art. 10 alin. (2) din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 158/2005 .
ART. 74
Cuantumul indemnizaţiilor de asigurãri sociale de sãnãtate este egal cu produsul dintre media zilnicã şi procentele prevãzute de lege, multiplicat cu numãrul de zile lucrãtoare din concediul medical, astfel:

Ci = Mzbci x .... % x NZLCM,

în care:
- Ci = cuantumul indemnizaţiilor de asigurãri sociale de sãnãtate;
- Mzbci = media zilnicã a bazei de calcul al indemnizaţiilor de asigurãri sociale de sãnãtate;
- NZLCM = numãrul de zile lucrãtoare din concediul medical.
Exemplul nr. 1
--------------


- lei -
────────────────────────────────────────────────────────────────────
luna 1 2 3 4 5 6
V 500 500 500 500 500 500
NZ 21 19 21 20 21 20
────────────────────────────────────────────────────────────────────



în care:
NZ = numãrul de zile pentru care s-a achitat contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii, pe fiecare lunã din baza de calcul;
SUMĂ V = 6 x 500 lei = 3.000 lei;
NTZ = 21 + 19 + 21 + 20 + 21 + 20 = 122 de zile;
Mzbci = 3.000 lei : 122 = 24,5902 lei;
.... % = 75% [conform <>art. 17 alin. (1) din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 158/2005 ];
NZLCM = 22 de zile (concediu medical pe întreaga lunã);
Ci = Mzbci x .... % x NZLCM = 24,5902 lei x 75% x 22 = 405,7377 lei, rotunjit la 406 lei conform legii.
Exemplul nr. 2
---------------


────────────────────────────────────────────────────────────────────
luna 1 2 3 4 5 6
V 500 500 500 125+281 500 500
NZ 21 19 21 20*) 21 20
────────────────────────────────────────────────────────────────────
*) În luna a 4-a persoana a avut 15 zile de concediu medical
pentru care a primit 281 lei reprezentând indemnizaţie de asigurãri
sociale de sãnãtate, respectiv 5 zile pentru care s-a achitat
contribuţia (125 lei).


în care:
NZ = numãrul de zile pentru care s-a achitat contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii, pe fiecare lunã din baza de calcul;
SUMĂ V = 5 x 500 lei + (125 lei + 281) lei = 2.906 lei;
NTZ = 21 + 19 + 21 + 20 + 21 + 20 = 122 de zile;
Mzbci = 2.906 lei : 122 = 23,8197 lei;
.... % = 75% [conform <>art. 17 alin. (1) din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 158/2005 ];
NZLCM = 22 de zile (concediu medical pe întreaga lunã);
Ci = Mzbci x .... % x NZLCM = 23,8197 lei x 75% x 22 = 393,0246 lei, rotunjit la 393 lei conform legii.
Exemplul nr. 3 - pentru cazurile prevãzute la <>art. 9 şi 31 din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 158/2005


- lei -
────────────────────────────────────────────────────────────────────
luna 1*) 2 3 4 5 6
V 500 - - - - -
NZ 21 - - - - -
────────────────────────────────────────────────────────────────────
*) Persoana respectivã are un stagiu de cotizare de o lunã.


în care:
NZ = numãrul de zile pentru care s-a achitat contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii pe luna respectivã sau pentru care s-a stabilit sã se plãteascã aceastã contribuţie;
SUMĂ V = 1 x 500 lei = 500 lei;
NTZ = 21 de zile;
Mzbci = 500 lei : 21 = 23,8095 lei;
.... % = 100% [conform <>art. 17 alin. (2) din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 158/2005 ], respectiv 75% [conform <>art. 31 alin. (4) din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 158/2005 ];
NZLCM = 22 de zile (concediu medical pe întreaga lunã);
Ci = Mzbci x .... % x NZLCM = 23,8095 lei x 100% x 22 = 523,8095 lei, rotunjit la 524 lei conform legii;
Ci = Mzbci x .... % x NZLCM = 23,8095 lei x 75% x 22 = 393 lei, rotunjit la 393 lei conform legii.
ART. 75
Pentru stabilirea cuantumului lunar al indemnizaţiilor de asigurãri sociale de sãnãtate prevãzute la <>art. 19 alin. (3) din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 158/2005 baza de calcul se stabileşte astfel:
Bcli = Σ V : NTZ x MNTZ
Bmax = Bcli x 25%
Ci = Bcli - S,
care nu poate depãşi Bmax
în care:
Bcli - baza de calcul lunarã al indemnizaţiei de asigurãri sociale de sãnãtate;
SUMĂ V = suma veniturilor din ultimele 6 luni pe baza cãrora s-a achitat contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii;
NTZ = numãrul total de zile lucrate din ultimele 6 luni pe baza cãrora s-a achitat contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii;
MNTZ = media zilelor lucrãtoare din ultimele 6 luni din care se constituie baza de calcul;
Bmax = baremul maxim pentru cuantumul indemnizaţiei, conform <>art. 19 alin. (3) din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 158/2005 (25% din baza de calcul);
Ci = cuantumul indemnizaţiilor de asigurãri sociale de sãnãtate;
S = venitul salarial brut realizat de asigurat prin reducerea timpului normal de muncã.
Exemplul nr. 1
--------------


- lei -
────────────────────────────────────────────────────────────────────
luna 1 2 3 4 5 6
V 500 500 500 500 500 500
NZ 21 19 21 20 21 20
────────────────────────────────────────────────────────────────────


în care:
NZ = numãrul de zile pentru care s-a achitat contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii, pe fiecare lunã din baza de calcul
Se presupune cã în luna acordãrii drepturilor venitul salarial brut realizat de asigurat prin reducerea timpului normal de muncã este de 375 lei (S);
SUMĂ V = 6 x 500 lei = 3.000 lei;
NTZ = 21 + 19 + 21 + 20 + 21 + 20 = 122 de zile;
MNTZ = 122 : 6 = 20,33 zile (în acest caz numãrul de zile lucrãtoare coincide cu numãrul de zile lucrate efectiv);
Bcli = 3.000 lei : 122 x 20,33 = 499,9180 lei;
Bmax = 499,9180 lei x 25% = 124,9795 lei, rotunjit la 125 lei conform legii;
Ci = 499,9180 lei - 375 lei = 124,918 lei, rotunjit la 125 lei conform legii.
Exemplul nr. 2
--------------


- lei -
────────────────────────────────────────────────────────────────────
luna 1 2 3 4 5 6
V 500 500 500 281+125 500 500
NZ 21 19 21 20**) 21 20
────────────────────────────────────────────────────────────────────
**) În luna a 4-a persoana a avut 15 zile de concediu medical,
respectiv 5 zile pentru care s-a achitat contribuţia.



în care:
NZ = numãrul de zile pentru care s-a achitat contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii, pe fiecare lunã din baza de calcul
Se presupune cã în luna acordãrii drepturilor venitul salarial brut realizat de asigurat prin reducerea timpului normal de lucru este de 375 lei (S);
SUMĂ V = 5 x 500 lei + 281 lei + 125 lei = 2.906 lei;
NTZ = 21 + 19 + 21 + 20 + 21 + 20 = 122 de zile;
MNTZ = 122 : 6 = 20,33 de zile (în acest caz se ia în considerare numãrul de zile lucrãtoare din cele 6 luni);
Bcli = 2.906 lei : 122 x 20,33 = 484,2539 lei;
Bmax = 484,2539 lei x 25% = 121,0635 lei, rotunjit la 121 lei conform legii;
Ci = 484,2539 lei - 375 lei = 109,2539 lei, rotunjit la 109 lei.
ART. 76
Sumele reprezentând indemnizaţii, care se plãtesc asiguraţilor şi care, potrivit prevederilor <>Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 158/2005 , se suportã din bugetul Fondului naţional unic de asigurãri sociale de sãnãtate, se reţin de cãtre plãtitor din contribuţiile pentru concedii şi indemnizaţii datorate pentru luna respectivã.
ART. 77
Sumele reprezentând indemnizaţii plãtite de cãtre angajatori asiguraţilor, care depãşesc suma contribuţiilor datorate de aceştia în luna respectivã, se recupereazã din contribuţiile datorate pentru lunile urmãtoare sau din bugetul Fondului naţional unic de asigurãri sociale de sãnãtate din creditele bugetare prevãzute cu aceastã destinaţie.
ART. 78
Indemnizaţiile se achitã beneficiarului, reprezentantului legal sau mandatarului desemnat prin procurã de cãtre acesta. Indemnizaţiile cuvenite şi neachitate asiguratului decedat se plãtesc soţului supravieţuitor, copiilor, pãrinţilor sau, în lipsa acestora, persoanei care dovedeşte cã l-a îngrijit pânã la data decesului.
ART. 79
Plata indemnizaţiilor înceteazã începând cu ziua urmãtoare celei în care:
a) beneficiarul a decedat;
b) beneficiarul nu mai îndeplineşte condiţiile legale pentru acordarea indemnizaţiilor;
c) beneficiarul şi-a stabilit domiciliul pe teritoriul altui stat cu care România nu are încheiatã convenţie de asigurãri sociale;
d) beneficiarul şi-a stabilit domiciliul pe teritoriul unui stat cu care România a încheiat convenţie de asigurãri sociale, dacã în cadrul acesteia se prevede cã indemnizaţiile se plãtesc de cãtre celãlalt stat.
ART. 80
(1) În cazul certificatelor de concedii medicale completate cu codurile de indemnizaţie 02, 03, 04 şi 10 ca urmare a unui accident de muncã, dar fãrã avizul casei teritoriale de pensii/direcţiei de sãnãtate publicã, calculul şi plata indemnizaţiilor se vor realiza conform prevederilor <>Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 158/2005 , referitoare la concediile şi indemnizaţiile pentru incapacitate temporarã de muncã cauzatã de boli obişnuite, respectiv la concediile şi indemnizaţiile pentru prevenirea îmbolnãvirilor şi recuperarea capacitãţii de muncã.
(2) La sfârşitul fiecãrei luni casele teritoriale de pensii transmit caselor de asigurãri de sãnãtate codurile numerice personale şi numele cazurilor care au primit confirmarea de accident de muncã sau boalã profesionalã.
(3) Decontarea cheltuielilor aferente indemnizaţiilor prevãzute la alin. (1) se va face între CNPAS şi CNAS prin intermediul caselor teritoriale, dupã primirea confirmãrii caracterului de accident de muncã sau de boalã profesionalã.
(4) În vederea decontãrii cheltuielilor aferente indemnizaţiilor prevãzute la alin. (1), casele de asigurãri de sãnãtate vor depune facturile însoţite de un borderou centralizator şi copiile certificatelor medicale la casa teritorialã de pensii pe raza cãreia a fost înregistrat accidentul de muncã sau a fost declaratã boala profesionalã.
(5) Borderoul centralizator va cuprinde urmãtoarele informaţii: codul numeric personal (CNP), seria şi numãrul certificatelor de concedii medicale, sumele aferente indemnizaţiilor plãtite pe baza certificatelor de concedii medicale respective.
(6) Termenul de depunere a documentelor de platã este data de 25 a lunii urmãtoare celei în care s-a primit de cãtre casa de asigurãri de sãnãtate confirmarea caracterului de accident de muncã sau de boalã profesionalã.
(7) Decontarea se va face în termen de 30 de zile calendaristice de la data depunerii documentelor la casa teritorialã de pensii.

CAP. III
Dispoziţii finale

ART. 81
Asiguraţii au obligaţia de a înştiinţa plãtitorii de indemnizaţii de asigurãri sociale de sãnãtate asupra acordãrii concediilor medicale în termen de 3 zile de la data acordãrii. Controlul certificatelor de concedii medicale, în condiţiile <>Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 158/2005 , se realizeazã pe baza unei metodologii elaborate de CNAS, care va fi publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I.
ART. 82
Indemnizaţiile pot fi solicitate, pe baza actelor justificative, în termenul de prescripţie de 3 ani, calculat de la data la care beneficiarul era în drept sã le solicite. Cuantumul indemnizaţiilor astfel solicitate se achitã la nivelul cuvenit în perioada prevãzutã în certificatul medical.
ART. 83
Indemnizaţiile pe care plãtitorii de drepturi le achitã fãrã îndeplinirea stagiului minim de cotizare şi pe care aceştia le deconteazã din bugetul Fondului naţional unic de asigurãri sociale de sãnãtate reprezintã sume încasate necuvenit, care constituie debite ce urmeazã sã fie recuperate potrivit legii.
ART. 84
(1) Casele de asigurãri de sãnãtate recupereazã sumele plãtite necuvenit de la plãtitorii prevãzuţi la <>art. 36 alin. (3) din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 158/2005 .
(2) Sumele plãtite necuvenit prin intermediul caselor de asigurãri de sãnãtate se recupereazã de la beneficiari în baza deciziei casei respective, care constituie titlu executoriu.
(3) Sumele încasate necuvenit cu titlu de indemnizaţii se recupereazã de la beneficiari în termenul de prescripţie de 3 ani.
(4) Recuperarea sumelor prevãzute la alin. (3) se efectueazã de cãtre angajator sau, dupã caz, de instituţia care efectueazã plata acestor drepturi.
ART. 85
Sumele nerecuperate din cauza decesului beneficiarilor nu se mai urmãresc.
ART. 86
(1) Sumele încasate necuvenit, cu titlu de indemnizaţii, ca urmare a unei infracţiuni sãvârşite de beneficiar, se recupereazã de la acesta, inclusiv majorãrile de întârziere aferente, pânã la recuperarea integralã a prejudiciului.
(2) Sumele stabilite în conformitate cu alin. (1), nerecuperate din cauza decesului asiguraţilor, se recupereazã de la moştenitori, în condiţiile dreptului comun.
ART. 87
Debitele provenite din indemnizaţiile prevãzute de <>Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 158/2005 se recupereazã prin executorii proprii ai CNAS şi ai caselor de asigurãri de sãnãtate şi constituie venituri ale bugetului Fondului naţional unic de asigurãri sociale de sãnãtate.
ART. 88
În înţelesul prevederilor <>Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 158/2005 , constituie refuzuri justificate la plata indemnizaţiilor urmãtoarele situaţii:
a) nu se face dovada calitãţii de asigurat pentru concedii şi indemnizaţii de asigurãri sociale de sãnãtate;
b) neîndeplinirea stagiului complet de cotizare, cu excepţiile prevãzute de lege;
c) necompletarea tuturor rubricilor din certificatul de concediu medical de cãtre medicul care a eliberat/vizat respectivul certificat;
d) neprezentarea certificatului de concediu medical în termenele prevãzute de lege;
e) acordarea retroactivã a certificatelor de concediu medical în afara situaţiilor prevãzute de lege;
f) certificate de concediu medical ce depãşesc duratele maxime prevãzute de prezentele norme;
g) amânarea plãţii ca urmare a sesizãrii comisiilor care efectueazã controlul, de cãtre angajatorul care constatã eliberãri nejustificate de certificate de concedii medicale;
h) alte situaţii similare temeinic fundamentate.
ART. 89
Medicii care elibereazã certificate de concediu medical au obligaţia de a raporta datele referitoare la aceste certificate. Raportarea se va face lunar, la termenele stabilite de casele de asigurãri de sãnãtate, atât pe suport hârtie, conform formularului de raportare prezentat în anexa nr. 11, cât şi electronic, în formatul solicitat de CNAS.
ART. 90
Casele de asigurãri de sãnãtate au obligaţia de a ţine evidenţe distincte cu înregistrarea certificatelor de concediu medical distribuite medicilor, precum şi a certificatelor de concediu medical eliberate de aceştia.
ART. 91
Contribuţia de asigurãri sociale de sãnãtate nu se datoreazã asupra indemnizaţiilor reglementate de <>Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 158/2005 , cu excepţia contribuţiei de asigurãri sociale de sãnãtate datorate de angajator pentru indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate suportate din fondurile proprii ale acestora.
ART. 92
Pentru constituirea bazei de calcul a indemnizaţiilor de asigurãri sociale de sãnãtate cuvenite asiguraţilor care realizeazã venituri exprimate în moneda altor ţãri se ia în considerare contravaloarea în lei a acestor venituri, obţinutã prin aplicarea cursului de schimb valutar comunicat de Banca Naţionalã a României din data stabilitã pentru plata drepturilor salariale sau a veniturilor asigurate, din lunile respective.
ART. 93
(1) Drepturile la concedii şi indemnizaţii care s-au nãscut anterior situaţiei de încetare a activitãţii angajatorului sau înainte de expirarea termenului pentru care a fost încheiat contractul individual de muncã se achitã din bugetul Fondului naţional unic de asigurãri sociale de sãnãtate.
(2) În vederea preluãrii în platã din Fondul naţional unic de asigurãri sociale de sãnãtate a drepturilor care s-au nãscut anterior situaţiilor prevãzute la alin. (1), angajatorii sau, dupã caz, persoanele interesate depun urmãtoarele acte la casele de asigurãri de sãnãtate:
a) lista angajaţilor aflaţi în platã de indemnizaţii de asigurãri sociale de sãnãtate;
b) situaţia plãţii lunare a drepturilor pânã la data depunerii documentaţiei;
c) actul legal prin care s-a dispus încetarea raportului de muncã, cu indicarea temeiului legal;
d) actele medicale şi alte acte prevãzute de lege pentru acordarea drepturilor;
e) în cazul expirãrii termenului pentru care a fost încheiat contractul individual de muncã, se mai depune şi copia de pe contractul individual de muncã, cu viza inspectoratului teritorial de muncã, dupã caz;
f) în cazul încetãrii activitãţii angajatorului, se mai depune şi unul dintre urmãtoarele acte:
- actul oficial care atestã începerea procedurii de încetare a activitãţii angajatorului (încheierea judecãtorului-sindic, hotãrârea adunãrii generale a acţionarilor, rãmasã definitivã, privind lichidarea administrativã);
- copie legalizatã de pe certificatul de încheiere privind radierea din registrul comerţului (pentru angajatori, agenţi economici);
- confirmarea scrisã a expirãrii valabilitãţii sau a anulãrii autorizaţiei de funcţionare ori a autorizaţiei de liberã practicã (pentru angajatori, persoane fizice);
- procesul-verbal de insolvabilitate încheiat de unitãţile fiscale teritoriale;
- copie legalizatã de pe actul de desfiinţare a organizaţiei cooperaţiei meşteşugãreşti;
- confirmarea scrisã a expirãrii mandatului exercitat în cadrul autoritãţii elective, executive, legislative sau judecãtoreşti;
- orice alte acte prevãzute de legislaţia în materie în vigoare la data încetãrii activitãţii angajatorului.
ART. 94
În cazul persoanelor care, înainte de a ocupa funcţii elective ori de a fi numite în cadrul autoritãţii executive, legislative sau judecãtoreşti, au fost angajate cu contract individual de muncã a cãrui executare se suspendã, pe durata exercitãrii mandatului, potrivit unei legi speciale, indemnizaţiile cuvenite la data expirãrii mandatului se plãtesc de cãtre angajatori, în condiţiile legii (dacã aceştia nu şi-au încetat activitatea), în cuantumurile stabilite la data deschiderii dreptului.
ART. 95
Drepturile preluate la încetarea activitãţii angajatorilor sau la expirarea termenului pentru care a fost încheiat contractul individual de muncã şi achitate din Fondul naţional unic de asigurãri sociale de sãnãtate şi care, potrivit legii, trebuiau sã fie suportate din fondurile angajatorilor se recupereazã ulterior de cãtre casele de asigurãri de sãnãtate, în conformitate cu dispoziţiile legale în vigoare.
ART. 96
În cazul în care termenul de platã a indemnizaţiei expirã într-o zi nelucrãtoare, plata se considerã în termen dacã este efectuatã în ziua lucrãtoare imediat urmãtoare.
ART. 97
Anexele nr. 1-11 fac parte integrantã din prezentele norme.

ANEXA 1
-------
la norme
--------


Casa de Asigurãri de sãnãtate .............

Nr. |_|_|_|_|_|_|_| din ziua |_|_| luna |_|_| anul |_|_|_|_|


DECLARAŢIE iniţialã |_| rectificativã |_|

Privind evidenţa obligaţiilor de platã
cãtre bugetul Fondului Naţional Unic de Asigurãri Sociale de
Sãnãtate pentru concedii şi îndemnizaţii pentru luna |_|_| anul |_|_|_|_|

Data stabilitã pentru lichidarea drepturilor salariale
zi |_|_| lunã |_|_| an |_|_|_|_|

A. Denumire angajator |_|_|_|_|_|_|_| B. CUI (cod fiscal) |_|_|_|_|_|

C. Nr. Înreg. Reg. |_|_|/|_|_|/|_|_|_| D. Nr. Angajaţi |_|_|_|_|
Comerţului
E. Total fond salarii |_|_|_|_|_|_|_| F. Total contribuţii datorate |_|_|_|
brute realizatei pentru concedii şi indemnizaţii

G. Total cuantum prestaţii de suportat din bugetul |_|_|_|_|_|_|_|_|
F.N.U.A.S.S. pentru concedii şi indemnizaţii

Total zile Suma din
prestaţii F.N.U.A.S.S
din pentru
Nr. Total F.N.U.A.S.S concedii
Cazuri zile şi indem-
prestaţii nizaţii
G1. Indemnizatii pentru |_|_|_|_| |_|_|_|_| |_|_|_|_| |_|_|_|_|_|_|
incapacitate temporara
de munca
G2. Prevenire îmbolnãvire |_|_|_|_| |_|_|_|_| |_|_|_|_| |_|_|_|_|_|_|

G3. Sarcinã şi lãuzie |_|_|_|_| |_|_|_|_| |_|_|_|_| |_|_|_|_|_|_|

G4. Îngrijire copil bolnav |_|_|_|_| |_|_|_|_| |_|_|_|_| |_|_|_|_|_|_|

G5. Indemnizaţie de risc |_|_|_|_| |_|_|_|_| |_|_|_|_| |_|_|_|_|_|_|
maternal
H. Total sumã de virat la F.N.U A.S.S pentru |_|_|_|_|_|_|
concedii şi indemnizaţii
I. Total sumã de recuperat de la F.N.U.A.S.S pentru |_|_|_|_|_|_|
concedii şi indemnizaţii

J. Adresã angajator

Localitatea: |_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_| Strada: |_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|

Nr. |_|_|_| Bl. |_|_|_| Sc. |_|_|_| Et. |_|_|_| Ap. |_|_|_| Tel: |_|_|_|

Judeţ: |_|_|_|_|_|_| Sector: |_|_| E-mail: |_|_|_||_|_|_|

K. Conturi bancare Banca: |_|_|_|_|_|_| Filiala: |_|_|_|_|_|_|

Cont: |_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|

Banca: |_|_|_|_|_|_| Filiala: |_|_|_|_|_|_|

Cont: |_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|

Sub sancţiunile aplicate falsului în acte publice, declar cã am examinat
aceastã declaraţie şi în conformitate cu informaţiile furnizate o declar
corecta şi completã

Numele ............... Prenumele ............ Data .................
Funcţie*).........................


*) Director General sau alta persoanã autorizatã

Semnãtura şi ştampila ...........
Nr. total de file Anexa 2 |_|_|



┌────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ Declaraţie nominalã pe suport magnetic [] Nr. Dischete/CD-ROM [][]│
│ │
│ Declaraţie nominala transmisa pe cale electronicã [] │
│ │
│ Verificat corectitudinea fişierelor: Nume: ....... Semnãturã ....... │
└────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘



ANEXA 2
-------
la norme
--------





Casa de Asigurãri de sãnãtate .............

Nr. |_|_|_|_|_|_|_| din ziua |_|_| luna |_|_| anul |_|_|_|_|

DECLARAŢIE iniţialã |_| rectificativã |_|

Privind evidenţa nominalã a asiguraţilor care au
beneficiat de concedii şi îndemnizaţii pentru
luna |_|_| anul |_|_|_|_|

Denumire angajator |_|_|_|_|_|_|_|_|_|_| CUI |_|_|_|_|_|_|_|_|_|

┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│┌───┐┌─────────────┐┌─────────────┐┌──────────────┐┌────────────────┐ ┌────────────────┐│
││Nr.││ Tip ││ Nume/Prenume││ Cod asigurat ││Luat în evidenţã│ │Zile lucratoare ││
││Crt││rectificare *││ asigurat ││ ││ la CAS ...... │ └────────────────┘│
│└───┘└─────────────┘└─────────────┘└──────────────┘└────────────────┘ ┌──────────────────┐│
│ │Total zile lucrate││
│ └──────────────────┘│
│┌────────────────┐┌─────┐┌──────────────┐┌────────┐┌───────────────┐┌────────────-───┐ │
││Serie şi numãr ││Zile ││Zile prestatii││ Cod ││Suma din FNUASS││Serie si numãr │ │
││Certificat de ││pres-││ suportate ││indemni-││pentru concedii││Certificat de │ │
││Concediu Medical││tatii││ din FNUASS ││ zatie ││si indemnizatii││Concediu Medical│ │
││ ││ ││ ││ ││ ││ Iniţial ** │ │
│└────────────────┘└─────┘└──────────────┘└────────┘└───────────────┘└────────────-───┘ │
│┌────────────────┐┌─────┐┌──────────────┐┌────────┐┌───────────────┐┌────────────-───┐ │
││Serie şi numãr ││Zile ││Zile prestatii││ Cod ││Suma din FNUASS││Serie si numãr │ │
││Certificat de ││pres-││ suportate ││indemni-││pentru concedii││Certificat de │ │
││Concediu Medical││tatii││ din FNUASS ││ zatie ││si indemnizatii││Concediu Medical│ │
││ ││ ││ ││ ││ ││ Iniţial ** │ │
│└────────────────┘└─────┘└──────────────┘└────────┘└───────────────┘└────────────-───┘ │
└──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘
┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ |_|_|_|_| |_|_| |_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_| |_|_|_|_|_|_|_|_|_| |_|_| |_|_| │
│ │
│ |_|_|_|_|_| |_|_|_|_|_|_| |_|_| |_|_| |_|_| |_|_|_|_| |_|_| |_|_|_|_|_|_| │
│ │
│ |_|_|_|_|_| |_|_|_|_|_|_| |_|_| |_|_| |_|_| |_|_|_|_| |_|_| |_|_|_|_|_|_| │
└──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘
┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ |_|_|_|_| |_|_| |_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_| |_|_|_|_|_|_|_|_|_| |_|_| |_|_| │
│ │
│ |_|_|_|_|_| |_|_|_|_|_|_| |_|_| |_|_| |_|_| |_|_|_|_| |_|_| |_|_|_|_|_|_| │
│ │
│ |_|_|_|_|_| |_|_|_|_|_|_| |_|_| |_|_| |_|_| |_|_|_|_| |_|_| |_|_|_|_|_|_| │
└──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘

*) M = modificare A = adãugare asigurat S = ştergere asigurat
**) Se completeazã cu seria şi numãrul Certificatului de
concediu medical iniţial numai în cazul cumulãrii duratelor
de concediu acordate, conform legii
Semnãtura/Ştampila..........



ANEXA 3
-------
la norme
--------

Metodologia de transmitere pe cale electronica a declaraţiilor privind evidenta nominala a asiguraţilor care au beneficiat de concedii si indemnizaţii si a obligaţiilor de plata cãtre bugetul Fondului naţional unic de asigurãri sociale de sãnãtate pentru concedii si indemnizaţii

Condiţii generale
Declaraţiile privind evidenta nominala a asiguraţilor care au beneficiat de concedii si indemnizaţii si a obligaţiilor de plata cãtre bugetul FNUASS se vor face numai pe suport electronic.
Declaraţiile in format electronic se depun odatã cu declaraţiile pe suport de hârtie (Anexa nr. 1 si Anexa nr. 2) semnate si stampilate, la casa de Asigurãri de Sãnãtate pe raza cãreia se afla sediul social sau domiciliul angajatorului.

Condiţii tehnice standard pentru formatul electronic
Datele in format electronic vor fi transmise numai pe suport tip: discheta FD 3,5" sau CD-ROM.
Suporturile vor fi etichetate cu urmãtoarele informaţii:
- denumire fişier
- Cod unic de înregistrare sau codul fiscal al angajatorului, dupã caz
- seria volumului suportului magnetic ex : 1/3,2/3,3/3 daca setul are 3 suporturi.

Suportul magnetic va conţine 2 fişiere de fip DBF, care vor avea in mod obligatoriu urmatoarele denumiri si conţinut:
CM_DCL_A1.DBF (Anexa nr. 1) si va conţine datele centralizatoare referitoare la obligaţiile de plata ale angajatorului cãtre bugetul FNUASS
CM_DCL_A2.DBF (Anexa nr. 2) si va conţine datele aferente asiguraţilor
Denumirea câmpurilor date si ordinea acestora din structurile fişierelor sunt obligatorii.
In descrierea de mai jos « Tip câmp » are urmatoarea semnificaţie:
N - numeric
C - caracter (alfanumeric), fara semne diacritice si caractere speciale
D - data

Descrierea organizãrii inregistrarilor in fişier:
Fisierul CM_DCL_A1.DBF (Anexa nr. 1) conţine o singura inregistrare cu datele centralizatoare referitoare la obligaţiile de plata ale angajatorului si are urmãtoarea structura:




──────────────────┬────────────┬─┬────┬────────────────────────────────────────────────────┐
│ Denumire │T│ │ │
Denumire │ Câmp │i│ │ descriere │
câmp │ in baza │p│Lung│ │
──────────────────┼────────────┼─┼────┼────────────────────────────────────────────────────┤
│ │ │ │Se completeazã cu 0 initiala/1 rectificativa, │
│ │ │ │Declaraţia rectificativa se completeazã astfel: se │
│ │ │ │recalculeazã anexa 1 tinand cont de modificãrile │
Tipul declaraţiei │TIPD │N│ 1 │efectuate in anexa 2 fata de declaraţia iniţiala │
──────────────────┼────────────┼─┼────┼────────────────────────────────────────────────────┤
│ │ │ │Se completeazã cu luna anului pentru care se │
Luna │LN │N│ 2 │intocmeste declaraţia │
──────────────────┼────────────┼─┼────┼────────────────────────────────────────────────────┤
│ │ │ │Se completeazã cu anul pentru care se │
An │AN │N│ 4 │intocmeste declaraţia │
──────────────────┼────────────┼─┼────┼────────────────────────────────────────────────────┤
│ │ │ │Se completeazã cu ziua, luna, anul lichidãrii │
Data lichidãrii │DATA_LICHID │D│ 8 │drepturilor salariale │
──────────────────┼────────────┼─┼────┼────────────────────────────────────────────────────┤
Denumire angajator│DEN_ANG │C│ 50 │Conţine denumirea angajatorului │
──────────────────┼────────────┼─┼────┼────────────────────────────────────────────────────┤
Cod unic de │ │ │ │Se completeazã partea numerica a codului unic │
inregistrareCUI/CF│ │ │ │de inregistrare/cod fiscal atribuit angajatorilor - │
pentru angajatorii│ │ │ │persoane juridice │
persoane juridice │CUI │C│ 13 │ │
──────────────────┼────────────┼─┼────┼────────────────────────────────────────────────────┤
Nr de înregistrare│ │ │ │Conţine nr. de înregistrare de la registrul │
de la Registrul │REG_COM │C│ 20 │comerţului │
Comerţului │ │ │ │ │
──────────────────┼────────────┼─┼────┼────────────────────────────────────────────────────┤
│ │ │ │Conţine nr. efectiv de angajati(asigurati) din luna │
Numãr de angajaţi │NR_ANGAJ │N│ 6 │pentru care se întocmeşte declaratia │
──────────────────┼────────────┼─┼────┼────────────────────────────────────────────────────┤
│ │ │ │Contine total fond de salarii brute realizate pe │
Total fond salarii│ │ │ │unitate, baza de calcul pentru contribuţia pentru │
brute realizate │TOT_SAL_BRUT│N│ 18 │concedii si indemnizaţii │
──────────────────┼────────────┼─┼────┼────────────────────────────────────────────────────┤
│ │ │ │Conţine total contribuţii datorate pentru concedii │
Total contribuţii │ │ │ │si indemnizaţii │
datorate pentru │ │ │ │Formula de calcul: │
concedii si │TOT_C0NTRIB │N│ 18 │TOT_CONTRIB = TOT_SAL_BRUT x 0,75% │
indemnizaţii │ │ │ │ │
──────────────────┼────────────┼─┼────┼────────────────────────────────────────────────────┤
│ │ │ │Conţine total cuantum prestaţii de suportat din │
│ │ │ │bugetul FNUASS pentru concedii si indemnizaţii │
Total cuantum │ │ │ │Formula de calcul: │
prestaţii de │ │ │ │TOT_CUANT_FN= FN_G1+ FN_G2+ FN_G3+ │
suportat din │TOT_CUANT_FN│N│ 18 │FN_G4+FN_G5 │
bugetul FNUASS │ │ │ │ │
──────────────────┼────────────┼─┼────┼────────────────────────────────────────────────────┤
│ │ │ │Conţine total asiguraţi cu concedii medicale │
Cazuri G1 │CAZ_G1 │N│ 5 │pentru incapacitate temporara de munca │
──────────────────┼────────────┼─┼────┼────────────────────────────────────────────────────┤
│ │ │ │Conţine total asiguraţi cu concedii medicale │
Cazuri G2 │CAZ_G2 │N│ 5 │pentru prevenire îmbolnãvire │
──────────────────┼────────────┼─┼────┼────────────────────────────────────────────────────┤
│ │ │ │Conţine total asiguraţi cu concedii medicale │
Cazuri G3 │CAZ_G3 │N│ 5 │pentru sarcina si lauzie │
──────────────────┼────────────┼─┼────┼────────────────────────────────────────────────────┤
│ │ │ │Conţine total asiguraţi cu concedii medicale │
Cazuri G4 │CAZ_G4 │N│ 5 │pentru ingnjire copil bolnav │
──────────────────┼────────────┼─┼────┼────────────────────────────────────────────────────┤
│ │ │ │Conţine total asiguraţi cu concedii medicale │
Cazuri G5 │CAZ_G5 │N│ 5 │pentru risc maternal │
──────────────────┼────────────┼─┼────┼────────────────────────────────────────────────────┤
│ │ │ │Conţine nr. total de zile prestaţii aferente │
Total zile │ │ │ │concediilor medicale pentru incapacitate │
prestaţii G1 │Zi_PRE_G1 │N│ 4 │temporara de munca │
──────────────────┼────────────┼─┼────┼────────────────────────────────────────────────────┤
Total zile │ │ │ │Conţine nr. total de zile prestaţii aferente │
prestaţii G2 │ZI_PRE_G2 │N│ 4 │concediilor medicale pentru prevenire îmbolnãvire │
──────────────────┼────────────┼─┼────┼────────────────────────────────────────────────────┤
Total zile │ │ │ │Conţine nr. total de zile prestaţii aferente │
prestaţii G3 │ZI_PRE_G3 │N│ 4 │concediilor medicale pentru sarcina si lauzie │
──────────────────┼────────────┼─┼────┼────────────────────────────────────────────────────┤
Total zile │ │ │ │Conţine nr. total de zile prestaţii aferente │
prestaţii G4 │ZI_PRE_G4 │N│ 4 │concediilor medicale pentru ingrijire copil bolnav │
──────────────────┼────────────┼─┼────┼────────────────────────────────────────────────────┤
Total zile │ │ │ │Conţine nr. total de zile prestaţii aferente │
prestaţii G5 │ZI_PRE_G5 │N│ 4 │concediilor medicale pentru risc maternal │
──────────────────┼────────────┼─┼────┼────────────────────────────────────────────────────┤
Total Zile │ │ │ │Conţine nr. total de zile prestaţii suportate din │
Prestaţii G1 │ │ │ │FNUASS aferente concediilor medicale pentru │
din FNUASS │ZI_FN_G1 │N│ 4 │incapacitate temporara de munca │
──────────────────┼────────────┼─┼────┼────────────────────────────────────────────────────┤
Total Zile │ │ │ │Conţine nr. total de zile prestaţii suportate din │
Prestaţii G2 │ │ │ │FNUASS aferente concediilor medicale pentru │
din FNUASS │ZI_FN_G2 │N│ 4 │prevenire imbolnavire │
──────────────────┼────────────┼─┼────┼────────────────────────────────────────────────────┤
Total Zile │ │ │ │Conţine nr. total de zile prestaţii suportate din │
Prestaţii G3 │ │ │ │FNUASS aferente concediilor medicale pentru │
din FNUASS │ZI_FN_G3 │N│ 4 │sarcina si lauzie │
──────────────────┼────────────┼─┼────┼────────────────────────────────────────────────────┤
Total Zile │ │ │ │Conţine nr. total de zile prestaţii suportate din │
Prestaţii G4 │ │ │ │FNUASS aferente concediilor medicale pentru │
din FNUASS │ZI_FN_G4 │N│ 4 │ingrijire copil bolnav │
──────────────────┼────────────┼─┼────┼────────────────────────────────────────────────────┤
Total Zile │ │ │ │Conţine nr. total de zile prestaţii suportate din │
Prestaţii G5 │ │ │ │FNUASS aferente concediilor medicale pentru │
din FNUASS │ZI_FN_G5 │N│ 4 │risc maternal │
──────────────────┼────────────┼─┼────┼────────────────────────────────────────────────────┤
│ │ │ │Σ indemnizaţii suportate din FNUASS pentru │
Suma din FNUASS G1│FN_G1 │N│ 18 │incapacitate temporara de munca │
──────────────────┼────────────┼─┼────┼────────────────────────────────────────────────────┤
│ │ │ │Σ indemnizaţii suportate din FNUASS pentru │
Suma din FNUASS G2│FN_G2 │N│ 18 │prevenire imbolnavire │
──────────────────┼────────────┼─┼────┼────────────────────────────────────────────────────┤
│ │ │ │Σ indemnizaţii suportate din FNUASS pentru │
Suma din FNUASS G3│FN_G3 │N│ 18 │sarcina si lauzie │
──────────────────┼────────────┼─┼────┼────────────────────────────────────────────────────┤
│ │ │ │Σ indemnizaţii suportate din FNUASS pentru │
Suma din FNUASS G4│FN_G4 │N│ 18 │ingrijire copil bolnav │
──────────────────┼────────────┼─┼────┼────────────────────────────────────────────────────┤
│ │ │ │Σ indemnizaţii suportate din FNUASS pentru │
Suma din FNUASS G5│FN_G5 │N│ 18 │risc maternal │
──────────────────┼────────────┼─┼────┼────────────────────────────────────────────────────┤
│ │ │ │Conţine total suma de virat la FNUASS pentru │
│ │ │ │concedii si indemnizaţii, in cazul in care │
│ │ │ │TOT_CONTRIB> TOT_CUANT_FN │
│ │ │ │Formula de calcul: │
Total suma de │ │ │ │TOT_VIRAT= TOT_CONTRIB - │
virat la FNUASS │TOT_VIRAT │N│ 18 │TOT_CUANT_FN │
──────────────────┼────────────┼─┼────┼────────────────────────────────────────────────────┤
│ │ │ │Conţine total suma de recuperat la FNUASS │
│ │ │ │pentru concedii si indemnizaţii, in cazul in care │
│ │ │ │TOT_CONTRIB< TOT_CUANT_FN │
Total suma de │ │ │ │Formula de calcul: │
recuperat │ │ │ │TOT_RECUP= TOT_CUANT_FN - │
de la FNUASS │TOT_RECUP │N│ 18 │TOT_CONTRIB │
──────────────────┼────────────┼─┼────┼────────────────────────────────────────────────────┤
│ │ │ │Adresa sediu angajator - │
Localitatea │ADR_LOC │C│ 25 │locatitate(oras/municipiu. comuna) │
──────────────────┼────────────┼─┼────┼────────────────────────────────────────────────────┤
│ │ │ │Adresa sediu angajator - strada │
│ │ │ │Daca se completeazã oras/municipiu se │
Strada │ADR_STR │C│ 25 │completeazã obligatoriu si strada │
──────────────────┼────────────┼─┼────┼────────────────────────────────────────────────────┤
Numãr │ADR_NR │C│ 10 │Adresa sediu angajator - numãr │
──────────────────┼────────────┼─┼────┼────────────────────────────────────────────────────┤
Bloc │ADR_BL │C│ 10 │Adresa sediu angajator - bloc │
──────────────────┼────────────┼─┼────┼────────────────────────────────────────────────────┤
Scara │ADR_SC │C│ 5 │Adresa sediu angajator - scara │
──────────────────┼────────────┼─┼────┼────────────────────────────────────────────────────┤
Etaj │ADR_ET │C│ 2 │Adresa sediu angajator - etaj │
──────────────────┼────────────┼─┼────┼────────────────────────────────────────────────────┤
Apartament │APR_AP │C│ 2 │Adresa sediu angajator - apartament │
──────────────────┼────────────┼─┼────┼────────────────────────────────────────────────────┤
Telefon │ADR_TEL │C│ 15 │Telefon de legãtura angajator │
──────────────────┼────────────┼─┼────┼────────────────────────────────────────────────────┤
Judeţ │ADR_JUD │C│ 2 │Adresa sediu angajator - cod judeţ * │
──────────────────┼────────────┼─┼────┼────────────────────────────────────────────────────┤
│ │ │ │Adresa sediu angajator -sector (numai pentru │
Sector │ADR_SECT │N│ 2 │Bucureşti) │
──────────────────┼────────────┼─┼────┼────────────────────────────────────────────────────┤
Email │E_MAIL │C│ 50 │Adresa e-mail angajator │
──────────────────┼────────────┼─┼────┼────────────────────────────────────────────────────┤
Banca ** │B1 │C│ 25 │ │
──────────────────┼────────────┼─┼────┼────────────────────────────────────────────────────┤
Filiala** │F1 │C│ 25 │ │
──────────────────┼────────────┼─┼────┼────────────────────────────────────────────────────┤
Cont** │C1 │C│ 50 │ │
──────────────────┼────────────┼─┼────┼────────────────────────────────────────────────────┤
Banca** │B2 │ │ │ │
──────────────────┼────────────┼─┼────┼────────────────────────────────────────────────────┤
Filiala ** │F2 │ │ │ │
──────────────────┼────────────┼─┼────┼────────────────────────────────────────────────────┤
Cont** │C2 │ │ │ │
──────────────────┼────────────┼─┼────┼────────────────────────────────────────────────────┤
Nr total de file │ │ │ │ │
anexa 2 │NRF │N│ 3 │Conţine numãr file de la anexa 2 │
──────────────────┴────────────┴─┴────┴────────────────────────────────────────────────────┘

* in cazul judeţelor apare codifcarea de la autoturisme
** se completeazã toate conturile bancare pe care le are angajatorul


Fişierul CM_DCL_A2.DBF (Anexa nr. 2) conţine cate o înregistrare pentru fiecare asigurat si are urmãtoarea structura:




──────────────────┬────────────┬─┬────┬────────────────────────────────────────────────────┐
│ Denumire │T│ │ │
Denumire │ câmp │i│ │ Descriere │
câmp │ in baza │p│Lung│ │
──────────────────┼────────────┼─┼────┼────────────────────────────────────────────────────┤
│ │ │ │Se completeazã cu 0 initiala/1 │
│ │ │ │rectificativa, │
│ │ │ │Declaraţia rectificativa se │
│ │ │ │completeazã astfel: anexa 2 se │
│ │ │ │completeazã numai pentru poziţiile │
│ │ │ │modificate fata de declaraţia initiala │
│ │ │ │(înregistrãri cu modificãri fata de │
│ │ │ │declaraţia iniţiala, înregistrãri noi fata │
Tipul declaraţiei │TIPD │N│ 1 │de declaraţia iniţiala) │
──────────────────┼────────────┼─┼────┼────────────────────────────────────────────────────┤
│ │ │ │Se completeazã cu luna anului pentru │
Luna │LN │N│ 2 │care se întocmeşte declaraţia │
──────────────────┼────────────┼─┼────┼────────────────────────────────────────────────────┤
│ │ │ │Se completeazã cu anul pentru care │
Anul │AN │N│ 4 │se intocmeşte declaraţia │
──────────────────┼────────────┼─┼────┼────────────────────────────────────────────────────┤
Denumire angajator│DEN_ANG │C│ 50 │Conţine denumirea angajatorului │
──────────────────┼────────────┼─┼────┼────────────────────────────────────────────────────┤
Cod unic de │ │ │ │Se completeazã partea numerica a │
inregistrareCUI/CF│CUI │C│ 13 │codului unic de inregistrare/cod fiscal │
pentru angajatorii│ │ │ │atribuit angajatorilor-persoane │
persoane juridice │ │ │ │juridice │
──────────────────┼────────────┼─┼────┼────────────────────────────────────────────────────┤
Nr. curent │NR_CRT │N│ 4 │ │
──────────────────┼────────────┼─┼────┼────────────────────────────────────────────────────┤
│ │ │ │Se completeazã cu urmãtoarele caractere: │
│ │ │ │M - modificare sume, zile, CNP sau │
│ │ │ │nume asigurat pentru asiguraţii │
│ │ │ │ raportaţi anterior │
│ │ │ │ A-adaugare asigurat nou │
│ │ │ │ S - ştergere asigurat existent in │
Tip Rectificare │TIP_RECTIF │C│ 1 │ declaraţia anterioara │
──────────────────┼────────────┼─┼────┼────────────────────────────────────────────────────┤
Nume/prenume │ │ │ │Conţine numele si prenumele │
asigurat │NUME_ASIG │C│ 50 │asiguratului │
──────────────────┼────────────┼─┼────┼────────────────────────────────────────────────────┤
│ │ │ │Conţine codul numeric personal ai │
Cod asigurat │CNP │C│ 13 │asiguratului │
──────────────────┼────────────┼─┼────┼────────────────────────────────────────────────────┤
│ │ │ │Conţine codificarea casei de asigurãri │
│ │ │ │de sãnãtate la care este luat in │
Luat in evidenta │ │ │ │ evidenta asiguratul si unde s-a depus │
la CAS.... │CAS_ASIG │C│ 2 │declaraţia nominala la CASSS* │
──────────────────┼────────────┼─┼────┼────────────────────────────────────────────────────┤
│ │ │ │Conţine nr. de zile lucratoare din luna │
Zile lucratoare │ZI_LUCRAT │N│ 2 │stabilit conform Codului muncii │
──────────────────┼────────────┼─┼────┼────────────────────────────────────────────────────┤
│ │ │ │Conţine zilele efectiv lucrate de │
Total zile lucrate│TOT_ZI_LUCR │N│ 2 │asigurat in luna │
──────────────────┼────────────┼─┼────┼────────────────────────────────────────────────────┤
Serie certificat │ │ │ │ Seria cetificatului de concediu │
de concediu │SERIE_CCM │C│ 4 │ medical │
medical │ │ │ │ │
──────────────────┼────────────┼─┼────┼────────────────────────────────────────────────────┤
Numãr certificat │ │ │ │Numãrul certificatului de concediu │
de concediu │NUMAR_CCM │C│ 10 │medical │
medical │ │ │ │ │
──────────────────┼────────────┼─┼────┼────────────────────────────────────────────────────┤
│ │ │ │Conţine nr total de zile prestaţii (zile │
│ │ │ │lucratoare) aferente concediului │
Zile prestaţii │ZI_PRE │N│ 2 │medical acordat │
──────────────────┼────────────┼─┼────┼────────────────────────────────────────────────────┤
Zile prestaţii │ │ │ │Conţine nr. zile prestaţii (zile │
suportate din │ZI_FN │N│ 2 │lucratoare) suportate din FNUASS │
FNUASS │ │ │ │ │
──────────────────┼────────────┼─┼────┼────────────────────────────────────────────────────┤
│ │ │ │Codul indemnizaţiei notat pe │
Cod Indemnizaţie │COD_INDEMN │C│ 2 │certificatul de concediu medical │
──────────────────┼────────────┼─┼────┼────────────────────────────────────────────────────┤
│ │ │ │Se completeazã seria certificatului │
│ │ │ │ medical initial numai in cazul │
│ │ │ │cumulãrii duratelor de concediu │
│ │ │ │medical acordate, conform legii, │
Serie certificat SERIE_CCM_INI│C│ 4 │spaţiu in rest │
iniţial │ │ │ │ │
──────────────────┼────────────┼─┼────┼────────────────────────────────────────────────────┤
│ │ │ │Se completeazã numãrul certificatului │
│ │ │ │medical iniţial numai in cazul │
│ │ │ │cumulãrii duratelor de concediu │
│ │ │ │medical acordate, conform legii, │
Numãr certificat NUMAR_CCM_INI│C│ 10 │spaţiu in rest │
iniţial │ │ │ │ │
──────────────────┼────────────┼─┼────┼────────────────────────────────────────────────────┤
Suma din FNUASS │ │ │ │Conţine indemnizaţia aferenta │
pentru concedii si│ │ │ │prestaţiilor de asigurãri sociale de │
indemnizatii │FN │N│ 18 │sãnãtate suportate din FNUASS │
──────────────────┴────────────┴─┴────┴────────────────────────────────────────────────────┘

* codificarea este astfel: ex: _B este CAS Municipiul Bucureşti; _A este CASAOPSNAJ;
_T este CASMTCT
Pentru restul judeţelor prescurtarea este identica cu codificarea de la autoturisme



ANEXA 4
-------
la norme
--------


Casa de Asigurãri de sãnãtate .............

Nr. |_|_|_|_|_|_|_| din ziua |_|_| luna |_|_| anul |_|_|_|_|

DECLARAŢIE DE ASIGURARE PENTRU CONCEDII SI INDEMNIZAŢII

┌─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ 1. Numele si prenumele asiguratului 2. Codul numeric personal │
│ |_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_| |_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_| │
│ S A A L L Z Z J J N N N C │
│ │
│ 3. Adresa: Localitatea |_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_| │
│ │
│ Strada |_|_|_|_|_|_|_|_| Nr. |_|_|_|_|_|_|_|_|_|_| │
│ │
│ Bl. |_|_| Sc. |_|_|_| Et. |_|_| Ap. |_|_|_| Judet/sector |_|_| │
│ │
│ 4. Actul de identitate: Seria: |_|_| Nr. |_|_|_|_| Telefon |_|_|_|_|_|_|_| │
└─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘
┌─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ 5. Declaraţie cu privire la incadrarea in prevederile Art. 1, alin. (2) din │
│ <>Ordonanţa de urgenţa a Guvernului nr. 158/2005 : │
│ │
│ Începând cu data de |_|_|, Luna |_|_|, Anul |_|_|_|_| │
│ │
│ 5.1. Asiguratul declarã cã se încadreazã în categoria: │
│ │
│ 5.1.1. |_| Asociat unic, |_| Asociaţi, |_| Comanditari sau |_| Acţionari;│
│ │
│ 5.1.2. |_| Administratori sau manageri care au încheiat contract de │
│ administrare sau de management; │
│ 5.1.3. |_| Membru al asociaţiilor familiale; │
│ │
│ 5.1.4. |_| Persoanã autorizatã sã desfãşoare activitãţi independente; │
└─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘
┌─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ 6. Indemnizaţie lunarã pentru asociat unic la nivelul valorii înscrise în │
│ declaraţia de asigurãri sociale |_|_|_|_|_| Lei │
│ │
│ Contribuţia lunarã pentru concedii si indemnizaţii |_|_|_|_|_|_| Lei │
│ │
│ Se completeazã de asiguratii de la punctul 5.1.1-asociat unic. │
└─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘
┌─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ 7. Venit din dividente estimat a se realiza pe anul fiscal in curs|_|_|_|Lei│
│ din care lunar |_|_|_|_|_| Lei │
│ │
│ Contribuţia lunarã pentru concedii si indemnizaţii |_|_|_|_|_|_| Lei │
│ │
│ Se completeazã de asiguratii de la punctul 5.1.1-inclusiv asociatul unic │
│ care nu se regãseşte în situaţia de la punctul 6. │
└─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘
┌─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ 8. Indemnizaţia lunarã conform contractului de administrare sau management │
│ |_|_|_|_|_|_| Lei │
│ │
│ Contribuţia lunarã pentru concedii si indemnizaţii |_|_|_|_|_|_| Lei │
│ │
│ Se completeazã de asiguratii de la punctul 5.1.2. │
└─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘
┌─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ 9. Venitul estimat supus impozitului pe venit potrivit <>Legii nr. 571/2003 - │
codul fiscal este de |_|_|_|_|_|_|_| Lei │
│ │
│ Din care: Trimestrul I |_|_|_|_|_|_| Lei Trimestrul III |_|_|_|_|_|_| Lei │
│ │
│ Trimestrul II|_|_|_|_|_|_| Lei Trimestrul IV |_|_|_|_|_|_| Lei │
│ │
│ Contribuţii pentru concedii şi indemnizaţii |_|_|_|_|_|_| Lei │
│ │
│ Din care: Trimestrul I |_|_|_|_|_|_| Lei Trimestrul III |_|_|_|_|_|_| Lei │
│ │
│ Trimestrul II|_|_|_|_|_|_| Lei Trimestrul IV |_|_|_|_|_|_| Lei │
│ │
│ Se completeazã de asiguraţii de la punctul 5.1.3 si 5.1.4. │
└─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘
┌─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ 10. Declaraţia asiguratului: │
│ - Declar pe propia rãspundere cã datele de mai sus corespund realitãţi; │
│ │
│ - Cunosc obligativitatea virãrii contribuţiilor trimestriale, respectiv │
│ lunare, pentru concedii si indemnizaţii la bugetul FNUASS panã la data │
│ de 15 a ultimei lunii urmãtoare celei pentru care se datoreazã plata, │
│ respectiv pânã la data de 25 a lunii urmãtoare celei pentru care se │
│ datoreazã plata în caz contrar urmând sã achit majorãri de întârziere; │
│ │
│ - Cunosc obligativitatea depunerii comunicãrii de modificare în termen de │
│ maxim 30 de zile de la apariţia modificãrii respective; │
│ - Cunosc obligativitatea depunerii certificatului de concediu medical panã │
│ la termenele stabilite de OUG nr. 158/2005; │
│ - Cunosc obligativitatea depunerii, la închiderea exerciţiului financiar │
│ anual, a documentelor justificative privind veniturile efectiv realizate │
│ in vederea regularizãrii obligaţiilor de platã, cu excepţia situaţiilor │
│ de la punctul 6 si 8. │
│ │
│ │
│ Data Semnãtura asiguratului │
│ .......... ........................ │
└─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘



ANEXA 5
-------
la norme
--------




CASA NAŢIONALA DE ASIGURĂRI DE SĂNĂTATE

CASA DE ASIGURĂRI DE SĂNĂTATE |_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|



COMUNICARE DE MODIFICARE
a declaraţiei de asigurare pentru concedii si indemnizaţii

Nr. |_|_|_|_|_|_|_| Din ziua |_|_|, Luna |_|_|, Anul |_|_|_|_|


Pentru asiguratul:

Nume şi prenume: |_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|

Cod numeric personal: |_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|

Începând cu data de: Zi |_|_|, Luna |_|_|, An |_|_|_|_|

În declaraţia de asigurare

Nr. |_|_|_|_|_|_|_| Din ziua |_|_|, Luna |_|_|, Anul |_|_|_|_|


Au survenit urmãtoarele modificãri:
┌────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ ───────────────────────────────────────────────────────────────── │
│ ───────────────────────────────────────────────────────────────── │
│ ───────────────────────────────────────────────────────────────── │
│ ───────────────────────────────────────────────────────────────── │
│ ───────────────────────────────────────────────────────────────── │
└────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘

Aceastã comunicare de modificare a fost completatã în 2 exemplare în
prezenţa mea ......... Având funcţia de .............................
În cadrul Casei de asigurãri de sãnãtate ............................



Semnãturã asigurat, Semnãturã asigurator,




ANEXA 6
-------
la norme
--------



CASA NAŢIONALA DE ASIGURĂRI DE SĂNĂTATE

CASA DE ASIGURĂRI DE SĂNĂTATE |_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|



SOLICITARE DE RETRAGERE A DECLARAŢIEI DE
ASIGURARE PENTRU CONCEDII SI INDEMNIZATII

Nr. |_|_|_|_|_|_|_| Din ziua |_|_|, Luna |_|_|, Anul |_|_|_|_|



Subsemnatul: |_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|

CNP: |_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|

Act de identitate: Seria |_|_|_| Nr. |_|_|_|_|_|_|_|_|_|

Domiciliat în Localitatea: |_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|

Strada: |_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|

Nr. |_|_|_|_| Bloc |_|_|_|_| Scara |_|_|_| Etaj |_|_| Apart. |_|_|_|_|

Judeţ / Sector: |_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|

Telefon: |_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|

Asigurat cu declaraţia de asigurare nr:

Din ziua |_|_|, Luna |_|_|, Anul |_|_|_|_|


Solicit retragerea declaraţiei de asigurare pentru concedii şi
indemnizaţii începând cu data de:

ZI |_|_| LUNA |_|_| AN |_|_|_|_|


Data .............. Semnãturã asigurat ...............




ANEXA 7
-------
la norme
--------

BOLILE CARDIOVASCULARE pentru care se pot acorda concedii medicale pentru incapacitate temporarã de muncã cu durata de un an în intervalul ultimiior 2 ani

1. Infarct miocardic complicat cu anginã pectoralã postinfarct
2. Infarct miocardic complicat cu tulburãri de ritm (fibrilaţie atrialã persistentã, flutter atrial persistent, aritmii ventriculare severe, bloc atrioventricular de grad înalt)
3. Infarct miocardic complicat cu disfuncţie ventricularã stângã
4. Anginã pectoralã stabilã cu crize frecvente, zilnice
5. Valvulopatii semnificative hemodinamic, complicate cu insuficienţã cardiacã clasa NYHA II-III
6. Valvulopatii/proteze valvulare complicate cu endocardite infecţioase
7. Transplantul cardiac şi operaţii alternative transplantului cardiac
8. Insuficienţã cardiacã clasa NYHA II-III de orice etiologie
9. Hipertensiune arterialã secundarã necontrolatã sub tratament medical:
- renoparenchimatoasã, cu insuficienţã renalã asociatã;
- renovascularã;
- endocrinã
10. Boalã vascularã perifericã invalidantã (cel puţin stadiul III Fontaine)
11. Insuficienţã venoasã cronicã la membrele inferioare, cu sindrom posttrombotic şi tulburãri trofice (ulcere varicoase) rezistente la tratamentul medicamentos
12. Afecţiuni cardiovasculare tratate chirurgical cu complicaţii postoperatorii severe.


ANEXA 8
-------
la norme
--------




Unitatea sanitarã .................
Localitatea .......................
Judeţul/sectorul ..................
Nr. convenţiei .......... cu CAS .........


REFERAT MEDICAL*)

Subsemnatul dr. ............... medic primar/specialist, specialitatea
.................... cod parafã .............. propun expertiza capacitãţii
de muncã a domnului/doamnei ........................ CNP .................
cu domiciliul în ........................ str. ................ nr. ........
judeţul/sectorul .............. de profesie .............. angajat/angajatã
la ........................................ .
Este în evidenţã de la data ................................... .
Diagnosticul clinic la data luãrii în evidenţã .................... .
Diagnosticul clinic actual .......................................
.....................................................................
Examen obiectiv ...................................................
.....................................................................
A fost internat/internatã în spital**) cu diagnosticul/diagnosticele
.....................................................................
Investigaţii clinice, paraclinice**) ................................
.....................................................................
Tratamente urmate ...................................................
.....................................................................
Plan de recuperare ..................................................
.....................................................................
Prognostic recuperator ............................................. .
.....................................................................
Se aflã în incapacitate temporarã de muncã de la data de ..............
şi a totalizat un numãr de ........... zile concediu medical la data
de ............... .
Propunem:
a) prelungirea concediului medical, considerând cã bolnavul este
recuperabil, cu .............. zile, de la .......... pânã la ...........;
b) reducerea temporarã a timpului de muncã cu o pãtrime din durata
normalã, pentru ............... zile, de la ......... pânã la ...........;
c) bolnavul nu este recuperabil în limitele duratei concediului medical
prevãzut de lege şi propunem pensionarea de invaliditate temporarã.

Nr. ........... din data ..........


Medic curant
(parafa şi ştampila unitãţii sanitare)


*) Necompletarea tuturor rubricilor determinã invalidarea referatului
medical.
**) Se vor anexa rezultatele, biletele de externare din spital.



ANEXA 9
-------
la norme
--------




Casa Naţionala de Asigurãri de Sãnãtate

Casa de Asigurãri de Sãnãtate

Nr.: |_|_|_|_| Din |_|_|_|_|_|_|_|



CERERE TIP PRIVIND SOLICITAREA INDEMNIZAŢIEI
DE ASIGURĂRI SOCIALE DE SĂNĂTATE

┌────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ │
│ │
│ 1. DATE PRIVIND SOLICITANTUL │
│ │
│ Nume Prenume │
│ |_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_| |_|_|_|_|_|_|_|_|_|_| │
│ │
│ CNP |_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_| B.I./C.I. Seria |_|_|_|_| Nr. |_|_|_|_|_|_|│
│ │
│ Adresa: Localitatea |_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_| │
│ │
│ Strada |_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_| Nr. |_|_| │
│ │
│ Bl. |_|_| Et. |_|_| Ap. |_|_|_| Judet/Sector |_|_| │
│ │
│ │
└────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘
┌────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ │
│ 2. CALITATEA SOLICITANTULUI: │
│ │
│ [] Asociat unic [] Asociaţi [] Comanditar [] Acţionar │
│ │
│ [] Administrator sau manageri care au încheiat contract de administrare │
│ sau management │
│ │
│ [] Membrii ai asociaţiilor familiale [] Persoanã autorizatã sã │
│ desfãşoare activitãţi independente│
│ │
│ Declaraţie de asigurare pentru concedii şi indemnizaţii │
│ Nr. |_|_|_|_|_| Din |_|_|_|_|_|_|_|_| │
│ │
│ │
└────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘
┌────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ │
│ 3. PLATA SOLICITATĂ: ACTE NECESARE: │
│ │
│ A. Indemnizaţia pentru: - Certificat de concediu medical │
│ Seria |_|_|_|_| │
│ Nr. |_|_|_|_|_|_|_|_|_|_| │
│1) incapacitate temporarã de muncã Data acordarii |_|_|_|_|_|_|_|_| │
│ [] Boalã obişnuitã │
│ [] Urgenţã medico-chirurgicalã │
│ [] Boalã infectocontagioasã de grup A │
│ [] Boalã cardiovascularã │
│ [] Tuberculozã │
│ [] Neoplazie │
│ [] SIDA │
│ │
│2) prevenire îmbolnãvire │
│ [] Reducerea timpului de muncã cu Certificat de concediu medical cu │
│ o pãtrime din durata normalã avizul medicului expert │
│ [] Carantinã │
│ Certificat eliberat de D.S.P. │
│ │
│3) [] Maternitate │
│ │
│4) [] Îngrijire copil bolnav pânã la - Certificat de naştere copil │
│ împlinirea vârstei de 7 ani (copie şi original) │
│ sau pentru îngrijirea copilului - Certificat persoana cu handicap │
│ cu handicap pentru afecţiuni (copie şi original) │
│ intercurente pânã la împlinirea - Declaraţie pe propria rãspundere│
│ vârstei de 18 ani care atestã cã celãlalt pãrinte │
│ sau susţinãtor legal nu executã │
│ concomitent dreptul │
│ CNP |_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_| │
│ │
│5) [] Risc maternal - Certificat de concediu medical │
│ cu avizul medicului de medicina │
│ muncii │
│ │
│ │
│B. Indemnizaţia cuvenitã pentru luna - Certificat de deces (original şi│
│ în curs şi neachitatã asiguratului copie) │
│ decedat Seria Nr. │
│ |_|_|_|_| |_|_|_|_|_|_|_|_|_| │
│ │
│ - Actul de stare civilã care │
│ atestã calitatea, de │
│ soţ/copil/pãrinte sau in lipsa │
│ acestora, de persoana care │
│ dovedeşte cã l-a îngrijit pe │
│ asigurat pânã la data decesului │
│ │
│ │
│ Data |_|_|_|_|_|_|_|_| Semnãtura solicitantului ............. │
│ │
│ │
└────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘
┌────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ │
│ 4. Date privind achitarea obligaţiilor de asigurãri sociale de sãnãtate │
│ pentru concedii şi indemnizaţii (se completeazã de cãtre plãtitorul │
│ de drepturi) │
│ │
│ │
│ A. Stagiul de cotizare (perioada de contribuţie) de 6 luni realizate în │
│ ultimile 12 luni anterioare lunii pentru care se acordã concediul │
│ medical │
│ │
│ De la |_|_|_|_|_|_|_|_| la |_|_|_|_|_|_|_|_| │
│ │
│ │
│ B. Veniturile pentru care s-a achitat contribuţia individualã de │
│ asigurãri sociale de sãnãtate pentru concedii şi indemnizaţii în │
│ ultimile 6 luni anterioare solicitãrii dreptului │
│ │
│ Media veniturilor lunare │
│ |_|_|_|_|_|_|_| Lei |_|_|_|_|_|_| Lei │
│ │
│ │
│ C. Numãr zile de concediu medical pentru incapacitate temporarã de │
│ muncã, în ultimile 12 luni (cu excepţia concediului medical, pentru │
│ tuberculozã, neoplazii, maternitate, îngrijirea copilului bolnav) │
│ │
│ |_|_|_| Zile │
│ │
│ │
└────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘



ANEXA 10
--------
la norme
--------


CONVENŢIE
privind eliberarea certificatelor de concediu medical

I. Pãrţile convenţiei

Casa de Asigurãri de Sãnãtate ......................... cu sediul în municipiul/oraşul ..................... str. .......................... nr. ...... judeţul/sectorul ................. tel./fax ................. reprezentatã prin preşedinte - director general .................
şi
Furnizorul de servicii medicale organizat potrivit legii .................... reprezentat prin ................... cu Autorizaţie sanitarã de funcţionare nr. .............. din .............. având sediul în municipiul/oraşul/comuna ......................... str. ..................... nr. .......... bl. ............ sc. .......... et. ............ ap. ........ judeţul/sectorul .............. telefon ........................ .

II. Obiectul convenţiei

ART. 1
Obiectul prezentei convenţii îl constituie eliberarea certificatelor de concediu medical, conform prevederilor <>Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate.
ART. 2
Eliberarea certificatelor de concediu medical se face de cãtre urmãtorii medici:
1. ....... cod parafã ...... Autorizaţia de liberã practicã nr. ..../....;
2. ....... cod parafã ...... Autorizaţia de liberã practicã nr. ..../....;
3. ....... cod parafã ...... Autorizaţia de liberã practicã nr. ..../....;
4. ....... cod parafã ...... Autorizaţia de liberã practicã nr. ..../... .

III. Prezenta convenţie este valabilã de la data încheierii pânã la 31 decembrie 2006.

IV. Obligaţiile pãrţilor

A. Obligaţiile casei de asigurãri de sãnãtate

ART. 3
Casa de asigurãri de sãnãtate are urmãtoarele obligaţii:
a) sã controleze modul de acordare a concediilor medicale şi de eliberare a certificatelor de concediu medical;
b) sã ţinã evidenţe distincte, cu înregistrarea certificatelor de concediu medical distribuite medicilor, precum şi a certificatelor de concediu medical eliberate de aceştia.

B. Obligaţiile medicilor care elibereazã certificate de concediu medical

ART. 4
Medicii care elibereazã certificate de concediu medical au urmãtoarele obligaţii:
a) sã elibereze certificate de concediu medical cu respectarea prevederilor <>Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 158/2005 ;
b) sã raporteze lunar caselor de asigurãri de sãnãtate datele necesare pentru urmãrirea desfãşurãrii activitãţii privind eliberarea certificatelor de concediu medical;
c) sã respecte confidenţialitatea datelor şi informaţiilor privitoare la certificatele de concediu medical eliberate asiguraţilor;
d) sã anunţe casa de asigurãri de sãnãtate despre orice modificare privind condiţiile obligatorii care au stat la baza încheierii convenţiei şi sã îndeplineascã în permanenţã aceste condiţii pe durata derulãrii convenţiilor;
e) sã punã la dispoziţie organelor de control ale casei de asigurãri de sãnãtate documentele medicale primare care au stat la baza eliberãrii certificatelor de concediu medical;
f) sã îndrume pacienţii cãtre unitatea sanitarã la care trebuie sã se adreseze aceştia în vederea obţinerii în continuare a asistenţei medicale şi a certificatelor de concediu medical.

V. Încetarea şi rezilierea convenţiei

ART. 5.
Prezenta convenţie se reziliazã de plin drept, printr-o notificare scrisã a caselor de asigurãri de sãnãtate, în termen de 10 zile calendaristice de la data constatãrii, în urmãtoarele situaţii:
a) ridicarea de cãtre organele în drept a autorizaţiei sanitare de funcţionare a furnizorului, expirarea termenului de valabilitate a acesteia;
b) ridicarea de cãtre organele în drept a autorizaţiei de liberã practicã a medicului care elibereazã certificate de concediu medical, expirarea termenului de valabilitate a acesteia;
c) nerespectarea obligaţiilor asumate prin prezenta convenţie, constatatã cu ocazia controlului efectuat de comisia constituitã potrivit prevederilor <>Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 158/2005 ;
d) neanunţarea casei de asigurãri de sãnãtate cu privire la orice modificare în legãturã cu condiţiile care au stat la baza încheierii convenţiei privind eliberarea certificatului de concediu medical în termen de 10 zile lucrãtoare;
e) refuzul furnizorului de servicii medicale de a pune la dispoziţie organelor de control actele de evidenţã a serviciilor furnizate.
ART. 6
Prezenta convenţie înceteazã cu data la care a intervenit una dintre urmãtoarele situaţii:
a) furnizorul de servicii medicale se mutã din teritoriul de funcţionare;
b) încetare prin faliment, dizolvare, lichidare, desfiinţare sau reprofilare, dupã caz;
c) încetarea definitivã a activitãţii casei de asigurãri de sãnãtate;
d) acordul de voinţã al pãrţilor;
e) denunţarea unilateralã a convenţiei de cãtre reprezentantul legal al furnizorului de servicii medicale sau al casei de asigurãri de sãnãtate, printr-o notificare scrisã, cu 30 de zile calendaristice anterior datei de la care se doreşte încetarea convenţiei;
f) a survenit decesul titularului cabinetului medical individual;
g) medicul titular al cabinetului medical individual renunţã sau pierde calitatea de membru al Colegiului Medicilor din România.
ART. 7
Situaţiile prevãzute la art. 5 şi la art. 6 lit. b), c), f), g) se constatã de cãtre comisia constituitã potrivit prevederilor <>Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 158/2005 .
Situaţiile prevãzute la art. 6 lit. a) se notificã casei de asigurãri de sãnãtate cu cel puţin 30 de zile înaintea datei de la care se doreşte încetarea convenţiei.

VI. Corespondenţa

ART. 8
Corespondenţa legatã de derularea prezentei convenţii se efectueazã în scris, prin scrisori recomandate cu confirmare de primire, prin fax sau direct la sediul pãrţilor.
Fiecare parte din convenţie este obligatã ca, în termen de 3 zile din momentul în care intervin modificãri ale datelor ce figureazã în prezenta convenţie, sã notifice celeilalte pãrţi schimbarea survenitã.

VII. Codificarea convenţiei

ART. 9
În condiţiile apariţiei unor noi acte normative în materie, care intrã în vigoare pe durata derulãrii prezentei convenţii, clauzele contrare se vor modifica şi se vor completa în mod corespunzãtor.

VIII. Sancţiuni

ART. 10
Constituie contravenţie eliberarea certificatelor de concediu medical cu nerespectarea prevederilor legale în vigoare şi se sancţioneazã potrivit <>Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 158/2005 .
Prezenta convenţie a fost încheiatã astãzi ............ în douã exemplare a câte ......... pagini fiecare, câte unul pentru fiecare parte din convenţie.


Casa de Asigurãri de Sãnãtate Furnizor de servicii medicale
Preşedinte - director general, Reprezentant legal,
................................ ................................


Vizat
Oficiul juridic,
..................



ANEXA 11
--------
la norme
---------




Unitatea sanitara ..............
Nr. convenţie .......... încheiata cu CAS .......


CENTRALIZATOR CERTIFICATE DE CONCEDIU MEDICAL
eliberate in luna ........... anul .........

┌───┬─────┬────┬───────┬─────────┬────┬─────┬───────────┬────────┬──────┬──────┐
│Nr.│serie│CAS │cod │cod boala│cod │CNP │zile calen-│zile │cod │cod │
│crt│si │asi-│urgenta│infecto- │in- │asi- │daristice │calenda-│diag- │parafa│
│ │numar│gu- │medico-│contagi- │dem-│gurat│acordate │ristice │nostic│medic │
│ │certi│rat │chirur-│oasa │ni- │ │ambul./ │acordate│ │ │
│ │ficat│ │gicala │ │za- │ │internat │la ex- │ │ │
│ │ │ │ │ │tie │ │ │ternare │ │ │
├───┼─────┼────┼───────┼─────────┼────┼─────┼───────────┼────────┼──────┼──────┤
├───┼─────┼────┼───────┼─────────┼────┼─────┼───────────┼────────┼──────┼──────┤
├───┼─────┼────┼───────┼─────────┼────┼─────┼───────────┼────────┼──────┼──────┤
├───┼─────┼────┼───────┼─────────┼────┼─────┼───────────┼────────┼──────┼──────┤
├───┼─────┼────┼───────┼─────────┼────┼─────┼───────────┼────────┼──────┼──────┤
├───┼─────┼────┼───────┼─────────┼────┼─────┼───────────┼────────┼──────┼──────┤
├───┼─────┼────┼───────┼─────────┼────┼─────┼───────────┼────────┼──────┼──────┤
├───┼─────┼────┼───────┼─────────┼────┼─────┼───────────┼────────┼──────┼──────┤
├───┼─────┼────┼───────┼─────────┼────┼─────┼───────────┼────────┼──────┼──────┤
├───┼─────┼────┼───────┼─────────┼────┼─────┼───────────┼────────┼──────┼──────┤
├───┼─────┼────┼───────┼─────────┼────┼─────┼───────────┼────────┼──────┼──────┤
├───┼─────┼────┼───────┼─────────┼────┼─────┼───────────┼────────┼──────┼──────┤
├───┼─────┼────┼───────┼─────────┼────┼─────┼───────────┼────────┼──────┼──────┤
├───┼─────┼────┼───────┼─────────┼────┼─────┼───────────┼────────┼──────┼──────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
└───┴─────┴────┴───────┴─────────┴────┴─────┴───────────┴────────┴──────┴──────┘


Rãspundem de realitatea si exactitatea datelor
Reprezentant legal al unitãţii sanitare,


Data ................






ANEXA 11 A
----------
la norme
--------

Metodologia de transmitere pe cale electronica a datelor privind certificatele medicale eliberate de medicii curanţi din unitãţile sanitare care au încheiat o convenţie in acest sens cu casele de asigurãri de sãnãtate

Condiţii generale

Raportarea privind certificatele de concediu medical eliberate de medicii din unitãţile sanitare care au incheiat o convenţie in acest sens cu casele de asigurãri de sãnãtate se va face numai pe suport electronic.
Datele in format electronic se depun odata cu Anexa nr. 10 - Centralizatorul certificatelor de concedii medicale eliberate - pe suport de hârtie, semnata si stampilata de reprezentantul legal al unitãţii sanitare, la casa de asigurãri de sãnãtate cu care a incheiat o convenţie in acest sens conform Normelor in vigoare.

Condiţii tehnice standard pentru formatul electronic

Datele in format electronic vor fi transmise numai pe suport tip: discheta FD 3,5" sau CD-ROM.
Suporturile vor fi etichetate cu urmãtoarele informaţii:
- denumire fişier
- denumire unitate sanitara
- seria volumului suportului magnetic ex: 1/3, 2/3, 3/3 daca setul are 3 suporturi.
Suportul magnetic va conţine 1 fişier de tip DBF, care va avea in mod obligatoriu urmãtoarea denumire si conţinut:
CM_DCL_M.DBF si va conţine datele aferente concediilor medicale eliberate asiguraţilor de cãtre medicii curanţi in luna pentru care se face raportarea.
Denumirea câmpurilor date si ordinea acestora din structura fişierului este obligatorie.
In descrierea de mai jos «Tip câmp» are urmatoarea semnificaţie:
N - numeric
C - caracter (alfanumeric), fara semne diacritice si caractere speciale
D - data

Descrierea organizãrii inregistarilor in fişier:
Fişierul CM_DCL_ M.DBF conţine cate o înregistrare pentru fiecare certificat de concediu medical eliberat si are urmãtoarea structura:





───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Denumire câmp Denumire Tip Lung. Descriere
camp in
baza
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Serie certificat SERIA C 4 Seria certificatului
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Numãr certificat NUMAR C 10 Numarul certificatului
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Numãr duplicat BIS N 2 Daca este zero nu are duplicat;
Daca este mai mare decat zero cifra indica
al cate-lea duplicat este
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Luna certificat LUNA N 2 Luna pentru care s-a eliberat certificatul
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
An certificat AN N 4 Anul pentru care s-a eliberat certificatul
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Cod indemnizaţie COD_ÎNDEMN C 2 Codul indemnizaţiei
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
RC/FO RC_FO C 5 Numarul RC sau FO (daca Secţia este completata
atunci avem FO altfel avem RC)
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Secţie SECŢIA C 25 Secţia în care a fost internat
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Data DATA_AMB D 8 Data acordãrii concediului - ambulator/internat
ambulator/internat
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Data ambulator/ DATA_AMB_I D 8 Data de inceput a concediului - ambulator/internat
internat inceput
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Data ambulator/
internat sfârşit DATA_AMB_S D 8 Data de sfarsit a concediului - ambulator/internat
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Data externare DATA_EXT D 8 Data acordãrii concediului - la externare
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Data externare DATA_EXT_I D 8 Data de inceput a concediului - la externare
început
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Data externare DATA_EXT_S D 8 Data de sfarsit a concediului - la externare
sfârsit
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Numãr zile NR_ZILE_AM C 2 Numarul de zile calendaristice de concediu -
ambulator/internat ambulatoriu/internat
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Numãr zile NR_ZILE_EX C 2 Numãrul de zile calendaristice de concediu -
externare la externare
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Cod diagnostic COD_DIAGN1 C 3 Codul de diagnostic pentru concediul -
ambulator/internat ambulator/internat (codificarea CIM rev. 10 OMS,
varianta cu 999 coduri de boala)
Pentru risc maternal se va nota RM
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Cod diagnostic COD_DIAGN2 C 3 Codul de diagnostic pentru concediul - la externare
externare (codificarea CIM rev. 10 OMS, varianta cu 999
coduri de boala)
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Acut ACUT_AMB N 1 Daca este O nu are diagnostic acut;
ambulator/internat 1 are diagnostic acut
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Acut externare ACUT_EXT N 1 Daca este O nu are diagnostic acut;
1 are diagnostic acut
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Subacut SUBACUT_AM N 1 Daca este O nu are diagnostic subacut;
ambulator/internat 1 are diagnostic subacut
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Subacut externare SUBACUT_EX N 1 Daca este O nu are diagnostic subacut;
1 are diagnostic subacut
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Cronic CRONIC_AMB N 1 Daca este O nu are diagnostic cronic;
ambulator/internat 1 are diagnostic cronic
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Cronic externare CRONIC_EXT N 1 Daca este O nu are diagnostic cronic;
1 are diagnostic cronic
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Cod parafa COD_PARAFA C 6 Parafa medicului care a eliberat certificatul
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Nume asigurat NUME_A C 25 Numele asiguratului
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Prenume asigurat PRENUME_A C 15 prenumele asiguratului
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
CNP asigurat CNP_A C 13 CNP-ul asiguratului
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
*)CAS asigurat CAS C 2 CAS al asiguratului
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Localitate ADR_LOC C 25 Localitatea
asigurat
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Strada asigurat ADR_STR C 25 Strada asigurat
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Numãr strada ADR_NR C 10 Numar strada asigurat
asigurat
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Bloc asigurat ADR_BLOC C 5 Bloc asigurat
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Scara asigurat ADR_SC C 5 Scara asigurat
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Etaj asigurat ADR_ET C 2 Etaj asigurat
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Apartament ADR_AP C 3 Apartament asigurat
asigurat
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
**)Judet/Sector ADR_JUD C 2 Judet/Sector asigurat
asigurat
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Cod urgenta URGENTA N 3 Codul pentru urgenta medico chirurgicala
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Cod boala
infecto- INFECT N 2 Codul pentru boli infectioase
contagioasa
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Iniţial/continuare INITIAL N 1 Daca este certificat iniţial sau in continuare
(O = initial; 1 = continuare)
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Numãr aviz medic ME_NR C 6 Nr. de aviz al medicului expert
expert
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Data aviz medic ME_DATA D 8 Data avizului medicului expert
expert
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Parafa medicului ME_PARAFA C 6 Parafa medicului expert
expert
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Parafa medic MATERN_PAR C 6 Parafa medicului pentru risc maternal
maternal
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Parafa medic sef PARAF_M_SE C 6 Parafa medicului sef
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Numãr convenţie CONVENŢIE C 25 Nr. de convenţie pe care s-a fãcut contractul cu CAS
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
*) CAS unitate CAS_MEDIC C 2 CAS al unitatii
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
CUI unitate CUI C 13 CUI al unitatii sanitare
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Nume unitate NUME_C C 25 Numele unitãţii sanitare
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────


*) codificarea este astfel: ex: _B este CAS Municipiul Bucureşti;
_A este CASAOPSNAJ;
_T este CASMTCT
Pentru restul judeţelor prescurtarea este identica cu codificarea de la autoturisme
**) in cazul judeţului apare codificarea de la autoturisme si la sector numar de la 1 la 6.
Ex: la Bucureşti apare B6 pentru sectorul 6.


───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────────



-------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016