Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
NORMA din 22 februarie 2006 privind introducerea pe piata a organismelor modificate genetic destinate utilizarii ca hrana pentru animale si alimente
EMITENT: GUVERNUL PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 206 din 6 martie 2006
CAP. I
Dispoziţii generale
ART. 1
Prezenta normã prevede cadrul legal pentru:
a) asigurarea bazei necesare pentru a garanta un nivel înalt de protecţie a vieţii şi sãnãtãţii umane, a sãnãtãţii şi bunãstãrii animale, a intereselor ecologice şi ale consumatorilor în raport cu alimentele şi hrana pentru animale, modificate genetic, asigurând în acelaşi timp funcţionarea eficientã a pieţei interne;
b) aplicarea procedurilor comunitare de autorizare şi supraveghere a hranei pentru animale şi a alimentelor modificate genetic, dupã data aderãrii României la Uniunea Europeanã;
c) stabilirea dispoziţiilor pentru etichetarea hranei pentru animale şi a alimentelor modificate genetic.
ART. 2
În înţelesul prezentei norme, termenii şi expresiile de mai jos au urmãtoarele semnificaţii:
a) aliment - alimentul astfel cum este definit la <>art. 2 alin. (1) din Legea nr. 150/2004 privind siguranţa alimentelor şi a hranei pentru animale, cu modificãrile şi completãrile ulterioare;
b) hranã pentru animale - hrana pentru animale astfel cum este definitã la <>art. 3 lit. e) din Legea nr. 150/2004 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare;
c) organism modificat genetic sau OMG - organismul modificat genetic astfel cum este definit în <>art. 3 lit. b) din Ordonanţa Guvernului nr. 49/2000 privind regimul de obţinere, testare, utilizare şi comercializare a organismelor modificate genetic prin tehnicile biotehnologiei moderne, precum şi a produselor rezultate din acestea, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 214/2002 , excluzând organismele obţinute prin tehnicile de modificare geneticã prevãzute în anexa nr. I partea B şi anexa nr. II partea A din ordonanţa de mai sus;
d) produse alimentare modificate genetic - produsele alimentare care conţin, constau în sau sunt produse din OMG;
e) ingredient - ingredientul astfel cum este definit la art. 7 din anexa nr. 1 la <>Hotãrârea Guvernului nr. 106/2002 privind etichetarea alimentelor, cu modificãrile ulterioare;
f) hranã pentru animale modificatã genetic - hrana pentru animale care conţine, constã în sau este produsã din OMG;
g) organism modificat genetic destinat utilizãrii în alimente - OMG care poate fi utilizat ca produs alimentar sau ca material-sursã pentru producţia de produse alimentare;
h) organism modificat genetic destinat utilizãrii în hrana pentru animale - OMG care poate fi utilizat ca hranã pentru animale sau ca material-sursã pentru producţia de furaje;
i) produs din OMG - derivatul, integral sau parţial, din OMG, dar care nu conţine sau nu constã în OMG;
j) contraprobã - OMG sau materialul genetic (probã pozitivã) şi organismul pãrinte sau materialul genetic al acestuia, care a fost folosit în scopul modificãrii genetice (probã negativã);
k) produs convenţional de referinţã - produsul alimentar sau furajul similar produs fãrã ajutorul modificãrii genetice şi pentru care existã dovezi bine stabilite de utilizare în condiţii de siguranţã;
l) introducere pe piaţã - deţinerea produselor alimentare sau a furajelor în scopul comercializãrii, inclusiv oferirea acestora spre vânzare sau orice altã formã de transfer, cu titlu gratuit sau oneros, precum şi vânzarea, distribuţia şi alte forme de transfer ca atare;
m) produs alimentar preambalat - orice unitate distinctã prezentatã ca atare, formatã dintr-un produs alimentar şi din ambalajul în care acesta a fost introdus înainte de a fi oferit spre vânzare, indiferent dacã acest ambalaj acoperã alimentul complet sau doar parţial, astfel încât conţinutul sã nu poatã fi modificat fãrã ca ambalajul sã fie deschis sau schimbat;
n) agenţi economici care preparã şi furnizeazã hranã pentru consumatorii finali - astfel cum este specificat la <>art. 14 din Hotãrârea Guvernului nr. 106/2002 privind etichetarea alimentelor, cu modificãrile şi completãrile ulterioare;
o) operator - persoanã fizicã sau juridicã ce are rãspunderea de a se asigura cã cerinţele prezentei norme sunt îndeplinite în întreprinderile din industria alimentarã sau în întreprinderile din industria hranei pentru animale, care se aflã sub controlul sãu.
CAP. II
Produse alimentare modificate genetic
ART. 3
(1) Prezentul capitol se aplicã în cazul:
a) OMG destinate utilizãrii ca produse alimentare;
b) produselor alimentare care conţin sau constau în OMG;
c) produselor alimentare produse din sau care conţin ingrediente produse din OMG.
(2) În cazul în care este necesar, se poate determina, în conformitate cu procedura comunitarã, dacã un tip de produs alimentar intrã în domeniul de aplicare al prezentului capitol.
ART. 4
(1) Produsele alimentare prevãzute la art. 3 alin. (1) nu trebuie:
a) sã aibã efecte adverse asupra sãnãtãţii umane, sãnãtãţii animalelor sau asupra mediului;
b) sã inducã în eroare consumatorii;
c) sã fie diferite de produsele alimentare pe care urmeazã sã le înlocuiascã într-o mãsurã în care consumul normal de astfel de alimente ar fi dezavantajos din punct de vedere nutritiv pentru consumatori.
(2) Nici o persoanã nu poate introduce pe piaţã un OMG destinat utilizãrii ca produs alimentar sau un produs alimentar prevãzut la art. 3 alin. (1) decât dacã acesta face obiectul unei autorizaţii acordate conform procedurii comunitare şi dacã condiţiile prevãzute în autorizaţie sunt îndeplinite.
(3) Nici un OMG destinat utilizãrii ca produs alimentar şi nici un produs alimentar prevãzut la art. 3 alin. (1) nu pot fi autorizate decât dacã solicitantul autorizaţiei în cauzã demonstreazã în mod corespunzãtor şi suficient cã îndeplineşte cerinţele prevãzute la alin. (1).
(4) Autorizaţia prevãzutã la alin. (2) poate acoperi:
a) un OMG şi produsele alimentare care conţin sau constau în OMG în cauzã, precum şi produsele alimentare obţinute din acesta sau care conţin ingrediente obţinute din OMG respectiv; sau
b) un produs alimentar obţinut dintr-un OMG, precum şi produsele alimentare obţinute sau care conţin produsele în cauzã;
c) un ingredient obţinut dintr-un OMG, precum şi produsele alimentare care conţin ingredientul în cauzã.
(5) Autorizaţia prevãzutã la alin. (2) se acordã, se refuzã, se reînnoieşte, se modificã, se suspendã sau se revocã numai din motivele şi în conformitate cu procedurile comunitare.
ART. 5
(1) Pentru a obţine autorizaţia prevãzutã la art. 4 alin. (2) se depune o solicitare care cuprinde urmãtoarele elemente:
a) numele şi adresa solicitantului;
b) denumirea produsului alimentar şi caracteristicile acestuia, inclusiv evenimentul/evenimentele de transformare utilizat/utilizate;
c) dacã este cazul, informaţiile care trebuie furnizate pentru a se conforma anexei II la Protocolul de la Cartagena privind prevenirea riscurilor biotehnologice la Convenţia privind diversitatea biologicã, denumit în continuare Protocolul de la Cartagena;
d) dacã este cazul, o descriere detaliatã a metodei de producţie şi de fabricaţie;
e) o copie a studiilor, inclusiv, dacã este cazul, a studiilor independente, revizuite de experţi externi, care au fost efectuate, precum şi orice alt material disponibil pentru a demonstra cã produsul alimentar în cauzã este în conformitate cu criteriile stabilite la art. 4 alin. (1);
f) fie o analizã, susţinutã de informaţii şi de date corespunzãtoare, care sã arate cã însuşirile produselor alimentare nu sunt diferite de cele ale produselor echivalente convenţionale, luând în considerare limitele acceptate ale variaţiilor naturale pentru astfel de însuşiri şi criteriile definite la art. 6 alin. (6) lit. a), fie o propunere de etichetare a produsului alimentar în conformitate cu art. 6 alin. (6) lit. a) şi alin. (7);
g) fie o declaraţie motivatã care sã arate cã alimentul în cauzã nu ridicã probleme de naturã eticã sau religioasã, fie o propunere de etichetare a acestuia în conformitate cu art. 6 alin. (6) lit. b);
h) dacã este cazul, condiţiile pentru introducerea pe piaţã a produsului alimentar sau a produselor alimentare produse din acesta, inclusiv condiţiile speciale pentru utilizare şi manipulare;
i) metodele de detecţie, prelevare de probe (inclusiv trimiterile la metodele de prelevare de probe oficiale sau standardizate existente) şi de identificare a evenimentului de transformare, precum şi, dacã este cazul, metodele de detecţie şi de identificare a evenimentului de transformare în produs alimentar şi/sau produsele alimentare obţinute din acesta;
j) probe de produs alimentar, însoţite de contraprobele aferente, precum şi informaţiile privind locul în care se poate accesa materialul de referinţã;
k) dacã este cazul, o propunere pentru monitorizarea utilizãrii produsului alimentar destinat consumului uman dupã introducerea sa pe piaţã;
l) un rezumat al dosarului în format standardizat.
(2) În cazul unei solicitãri care se referã la un OMG destinat utilizãrii ca produs alimentar, trimiterile la sintagma produs alimentar din alin. (3) se interpreteazã ca trimiteri la produsele alimentare care conţin, constau în sau sunt obţinute din OMG care face obiectul solicitãrii.
(3) În cazul OMG sau al produselor alimentare care conţin sau constau în OMG, solicitarea este însoţitã şi de urmãtoarele:
a) un dosar tehnic complet care sã furnizeze informaţiile prevãzute în anexa nr. 8 la <>Ordonanţa Guvernului nr. 49/2000 , aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 214/2002 , şi informaţiile şi concluziile privind evaluarea riscurilor, realizatã în conformitate cu principiile enunţate în anexa nr. 8 la ordonanţa menţionatã, sau, dacã introducerea pe piaţã a OMG a fost autorizatã în conformitate cu <>Ordonanţa Guvernului nr. 49/2000 , aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 214/2002 , o copie a deciziei de acordare a autorizaţiei;
b) un plan de monitorizare a efectelor asupra mediului, în conformitate cu dispoziţiile <>Ordonanţei Guvernului nr. 49/2000 , aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 214/2002 , inclusiv o propunere privind durata planului de monitorizare; aceastã duratã poate fi diferitã de perioada propusã pentru aprobare.
(4) Solicitarea se trimite Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, care:
a) confirmã primirea cererii de acordare a autorizaţiei, în scris, cãtre solicitant, în termen de 14 zile de la data primirii acesteia; în confirmare se precizeazã data primirii cererii;
b) informeazã fãrã întârziere Autoritatea Europeanã pentru Siguranţa Alimentelor (EFSA); şi
c) pune la dispoziţia EFSA cererea, precum şi orice alte informaţii suplimentare furnizate de solicitant.
ART. 6
(1) Prezentul articol se aplicã produselor alimentare care urmeazã sã fie furnizate ca atare consumatorului final sau colectivitãţilor şi care:
a) conţin sau constau în OMG; sau
b) sunt obţinute din sau conţin ingrediente obţinute din OMG.
(2) Prezentul articol nu se aplicã produselor alimentare care conţin materiale care conţin, constau în sau sunt obţinute din OMG într-o proporţie de cel mult 0,9% din fiecare ingredient, cu condiţia ca aceastã prezenţã sã fie accidentalã sau inevitabilã din punct de vedere tehnic.
(3) Pentru a stabili dacã prezenţa unui astfel de material este accidentalã sau inevitabilã din punct de vedere tehnic, operatorii trebuie sã aibã capacitatea de a furniza dovezi suficiente pentru a demonstra autoritãţilor competente cã au întreprins acţiunile necesare pentru a evita prezenţa unui astfel de material.
(4) Este posibil sã se stabileascã niveluri prag corespunzãtoare mai scãzute în conformitate cu procedura comunitarã, în special pentru produsele alimentare care conţin sau constau în OMG sau pentru a lua în considerare progresul ştiinţific şi tehnologic.
(5) Fãrã a prejudicia alte cerinţe din legislaţia naţionalã privind etichetarea produselor alimentare, produsele alimentare care intrã în domeniul de aplicare al prezentului articol fac obiectul urmãtoarelor cerinţe specifice de etichetare:
a) în cazul în care produsul alimentar constã în unul sau mai multe ingrediente, expresiile modificat genetic sau produs din (denumirea ingredientului) modificat genetic figureazã în lista de ingrediente, între paranteze, imediat dupã ingredientul în cauzã;
b) în cazul în care ingredientul este desemnat prin denumirea unei categorii, expresiile conţine (denumirea organismului) modificat genetic sau conţine (denumirea ingredientului) produs din (denumirea organismului) modificat genetic figureazã în lista de ingrediente;
c) în cazul în care nu existã o astfel de listã de ingrediente, expresiile modificat genetic sau produs din (denumirea organismului) modificat genetic figureazã clar pe etichetã;
d) indicaţiile prevãzute la lit. a) şi b) pot figura, de asemenea, într-o notã de subsol la lista de ingrediente; în acest caz, indicaţiile se tipãresc cu un font care sã aibã cel puţin aceeaşi dimensiune ca a fontului folosit pentru lista de ingrediente. Dacã nu existã o astfel de listã de ingrediente, indicaţiile figureazã clar pe etichetã;
e) în cazul în care produsele alimentare sunt oferite spre vânzare cãtre consumatorii finali ca produse alimentare care nu sunt preambalate sau ca produse alimentare condiţionate în ambalaje de mici dimensiuni, a cãror laturã cu suprafaţa cea mai mare nu depãşeşte 10 cmp, informaţiile necesare în temeiul prezentului alineat trebuie sã fie afişate permanent şi vizibil fie în raftul cu alimente, fie imediat lângã acesta sau pe ambalaj, cu un font suficient de mare pentru ca acestea sã poatã fi identificate şi citite cu uşurinţã.
(6) Pe lângã cerinţele de etichetare stabilite la alin. (5), etichetele trebuie sã precizeze şi orice caracteristicã sau proprietate specificatã în autorizaţie, în urmãtoarele cazuri:
a) dacã un aliment diferã de produsul convenţional de referinţã în ceea ce priveşte urmãtoarele caracteristici sau proprietãţi:
(i) compoziţia;
(ii) valoarea nutritivã sau efectele nutritive;
(iii) utilizarea preconizatã a alimentului;
(iv) implicaţiile pentru sãnãtatea anumitor categorii de populaţie;
b) în cazul în care un produs alimentar poate ridica probleme de naturã eticã sau religioasã.
(7) Pe lângã cerinţele de etichetare stabilite la alin. (5) şi precizate în autorizaţie, etichetarea produselor alimentare care intrã în domeniul de aplicare al prezentului articol şi care nu au un produs convenţional de referinţã conţine informaţii corespunzãtoare privind natura şi caracteristicile produselor alimentare în cauzã.
CAP. III
Hrana pentru animale modificatã genetic
ART. 7
(1) Prezentul capitol se aplicã în cazul:
a) OMG destinate utilizãrii ca hranã pentru animale;
b) hranei pentru animale care conţine sau constã în OMG;
c) hranei pentru animale produse din OMG.
(2) Dacã este necesar, se poate determina, în conformitate cu procedura comunitarã, dacã un tip de hranã pentru animale intrã în domeniul de aplicare al prezentului capitol.
ART. 8
(1) Hrana pentru animale prevãzutã la art. 7 alin. (1) nu trebuie:
a) sã aibã efecte adverse asupra sãnãtãţii umane, sãnãtãţii animalelor sau asupra mediului;
b) sã inducã în eroare consumatorii;
c) sã fie nocivã pentru consumatori sau sã îi inducã în eroare prin faptul cã afecteazã caracteristicile distincte ale produselor de origine animalã;
d) sã fie diferitã de hrana pentru animale pe care urmeazã sã o înlocuiascã într-o mãsurã în care consumul normal de astfel de furaje ar fi dezavantajos din punct de vedere nutritiv pentru animale sau oameni.
(2) Nici o persoanã nu poate introduce pe piaţã, utiliza sau prelucra un produs prevãzut la art. 7 alin. (1), cu excepţia cazului în care acesta face obiectul unei autorizaţii eliberate în conformitate cu prezentul capitol şi dacã condiţiile relevante prevãzute în autorizaţie sunt îndeplinite.
(3) Nici un produs prevãzut la art. 7 alin. (1) nu poate fi autorizat, cu excepţia cazului în care solicitantul autorizaţiei în cauzã demonstreazã în mod corespunzãtor şi suficient cã produsul respectiv îndeplineşte cerinţele prevãzute la alin. (1).
(4) Autorizaţia prevãzutã la alin. (2) poate acoperi:
a) un OMG şi hrana pentru animale care conţine sau constã în OMG în cauzã, precum şi hrana pentru animale obţinutã din acesta;
b) hrana pentru animale obţinutã dintr-un OMG, precum şi hrana pentru animale produsã din sau care conţine acea hranã pentru animale.
(5) Autorizaţia prevãzutã la alin. (2) se acordã, se refuzã, se reînnoieşte, se modificã, se suspendã sau se revocã numai din motivele şi în conformitate cu procedurile comunitare.
ART. 9
(1) Pentru a obţine autorizaţia prevãzutã la art. 8 alin. (2) se depune o solicitare care cuprinde urmãtoarele elemente:
a) numele şi adresa solicitantului;
b) denumirea hranei pentru animale şi caracteristicile acesteia, inclusiv evenimentul/evenimentele de transformare utilizat/utilizate;
c) dacã este cazul, informaţiile care trebuie furnizate pentru a se conforma anexei II la Protocolul de la Cartagena;
d) dacã este cazul, o descriere detaliatã a metodei de producţie şi de fabricaţie şi a utilizãrilor preconizate ale hranei pentru animale;
e) o copie a studiilor realizate, inclusiv, dacã este cazul, a studiilor independente, revizuite de experţi externi, care au fost efectuate, precum şi orice alt material disponibil pentru a demonstra cã furajul în cauzã este în conformitate cu criteriile stabilite la art. 8 alin. (1), în special pentru hrana pentru animale care intrã în domeniul de aplicare al <>Ordinului ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pãdurilor nr. 616/2002 pentru aprobarea Normei sanitare veterinare referitoare la unele produse utilizate pentru nutriţia animalelor, informaţiile solicitate în conformitate cu <>Ordinul ministrului agriculturii, pãdurilor, apelor şi mediului nr. 778/2003 pentru aprobarea Normei sanitare veterinare referitoare la fixarea liniilor directoare pentru evaluarea unor produse utilizate în nutriţia animalelor;
f) fie o analizã, susţinutã de informaţii şi de date corespunzãtoare, care sã demonstreze cã însuşirile hranei pentru animale nu sunt diferite de cele ale produselor echivalente convenţionale, luând în considerare limitele admise ale variaţiilor naturale pentru astfel de însuşiri şi criteriile definite la art. 10 alin. (6) lit. c), fie o propunere de etichetare a hranei pentru animale în conformitate cu art. 10 alin. (6) lit. c) şi alin. (7);
g) fie o declaraţie motivatã, care sã demonstreze cã hrana pentru animale în cauzã nu ridicã probleme de naturã eticã sau religioasã, fie o propunere de etichetare a acesteia în conformitate cu art. 10 alin. (6) lit. d);
h) dacã este cazul, condiţiile pentru introducerea pe piaţã a hranei pentru animale, inclusiv condiţiile speciale pentru utilizare şi manipulare;
i) metode de detecţie, prelevare de probe (inclusiv trimiterile la metodele de prelevare oficiale sau standardizate existente) şi de identificare a evenimentului de transformare, precum şi, dacã este cazul, metodele de detecţie şi de identificare a evenimentului de transformare în furaj şi/sau în furajele obţinute din acesta;
j) probe din furaj, însoţite de contraprobele aferente, precum şi informaţiile privind locul în care se poate accesa materialul de referinţã;
k) dacã este cazul, o propunere de monitorizare a utilizãrii hranei pentru animale dupã introducerea pe piaţã;
l) un rezumat al dosarului în format standardizat.
(2) În cazul unei solicitãri care se referã la un OMG destinat utilizãrii ca hranã pentru animale, trimiterile la sintagma hranã pentru animale din alin. (3) se interpreteazã ca trimiteri la hrana pentru animale care conţine, constã în sau este obţinutã din OMG care face obiectul solicitãrii.
(3) În cazul OMG sau al hranei pentru animale care conţine sau constã în OMG, solicitarea este însoţitã şi de urmãtoarele:
a) un dosar tehnic complet care sã furnizeze informaţiile prevãzute în anexa nr. 8 la <>Ordonanţa Guvernului nr. 49/2000 , aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 214/2002 , şi informaţiile şi concluziile privind evaluarea riscurilor, realizatã în conformitate cu principiile enunţate în ordonanţa menţionatã, sau, dacã introducerea pe piaţã a OMG a fost autorizatã în conformitate cu aceasta, o copie a deciziei de acordare a autorizaţiei;
b) un plan de monitorizare a efectelor asupra mediului în conformitate cu <>Ordonanţa Guvernului nr. 49/2000 , aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 214/2002 , inclusiv o propunere privind durata planului de monitorizare; aceastã duratã poate fi diferitã de perioada propusã pentru aprobare.
(4) Solicitarea se trimite Autoritãţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, care:
a) confirmã primirea cererii de acordare a autorizaţiei, în scris, cãtre solicitant, în termen de 14 zile de la data primirii acesteia; în confirmare se precizeazã data primirii cererii;
b) informeazã fãrã întârziere Autoritatea Europeanã pentru Siguranţa Alimentelor (EFSA); şi
c) pune la dispoziţia EFSA cererea, precum şi orice alte informaţii suplimentare furnizate de solicitant.
ART. 10
(1) Prezentul articol se aplicã furajelor prevãzute la art. 7 alin. (1).
(2) Prezentul articol nu se aplicã furajelor care conţin materiale care conţin, constau în sau sunt obţinute din OMG într-o proporţie de cel mult 0,9% din hrana pentru animale şi din fiecare component din care sunt formate, cu condiţia ca aceastã prezenţã sã fie accidentalã sau inevitabilã din punct de vedere tehnic.
(3) Pentru a stabili dacã prezenţa unui astfel de material este accidentalã sau inevitabilã din punct de vedere tehnic, operatorii trebuie sã aibã capacitatea de a furniza dovezi suficiente pentru a demonstra autoritãţilor competente cã au întreprins acţiunile necesare pentru a evita prezenţa unor astfel de materiale.
(4) Este posibil sã se stabileascã niveluri prag corespunzãtoare mai scãzute în conformitate cu procedura comunitarã, în special pentru hrana pentru animale care conţine sau constã în OMG sau pentru a lua în considerare progresul ştiinţific şi tehnologic.
(5) Fãrã a prejudicia alte cerinţe din legislaţia naţionalã privind etichetarea hranei pentru animale, hrana pentru animale prevãzutã la art. 7 alin. (1) face obiectul cerinţelor specifice de etichetare prevãzute în continuare.
(6) Nici o persoanã nu poate introduce pe piaţã hrana pentru animale prevãzutã la art. 7 alin. (1), cu excepţia cazului în care informaţiile precizate în continuare sunt indicate într-un mod vizibil, lizibil şi imposibil de şters într-un document însoţitor sau, dacã este cazul, pe ambalaj, pe recipient sau pe o etichetã plasatã pe acestea.
Hrana pentru animale care intrã în compoziţia unei anumite hrane pentru animale face obiectul urmãtoarelor reguli:
a) în cazul hranei pentru animale prevãzute la art. 7 alin. (1) lit. a) şi b), expresia (numele organismului) modificat genetic figureazã între paranteze imediat dupã denumirea specificã a hranei pentru animale.
Ca alternativã, aceastã expresie poate figura într-o notã de subsol la lista de furaje. Aceastã notã de subsol se tipãreşte cu un font având cel puţin aceeaşi mãrime ca a fontului folosit pentru lista de hranã pentru animale;
b) în cazul hranei pentru animale prevãzute la art. 7 alin. (1) lit. c), expresia produs din (numele organismului) modificat genetic figureazã între paranteze imediat dupã denumirea specificã a hranei pentru animale.
Ca alternativã, aceastã expresie poate figura într-o notã de subsol la lista de hranã pentru animale. Aceastã notã de subsol se tipãreşte cu un font având cel puţin aceeaşi mãrime ca a fontului folosit pentru lista de hranã pentru animale;
c) dupã cum se prevede în autorizaţie, eticheta menţioneazã orice caracteristicã a furajului prevãzut la art. 7 alin. (1), care diferã de caracteristicile produsului convenţional de referinţã, astfel cum sunt cele enumerate în continuare:
(i) compoziţia;
(ii) proprietãţile nutritive;
(iii) utilizarea preconizatã;
(iv) implicaţiile pentru sãnãtatea anumitor specii sau categorii de animale;
d) dupã cum se aratã în autorizaţie, eticheta menţioneazã orice caracteristicã sau proprietate a hranei pentru animale care poate ridica probleme de naturã eticã sau religioasã.
(7) Pe lângã cerinţele definite la alin. (6) lit. a) şi b) şi aşa cum este prevãzut în autorizaţie, etichetele hranei pentru animale sau documentele însoţitoare ale acesteia care intrã în domeniul de aplicare al prezentului capitol şi care nu au un produs convenţional de referinţã conţin informaţii corespunzãtoare privind natura şi caracteristicile hranei pentru animale în cauzã.
CAP. IV
Dispoziţii finale
ART. 11
În cazul în care un produs poate fi utilizat atât ca produs alimentar, cât şi ca hranã pentru animale, se depune o singurã solicitare în aplicarea art. 3 şi 7, iar aceasta va duce la emiterea unei singure autorizaţii în conformitate cu procedura comunitarã.
ART. 12
Normele de aplicare a prezentei hotãrâri în ceea ce priveşte, printre altele, mãsurile necesare pentru ca operatorii sã respecte cerinţele de etichetare, informaţiile care trebuie oferite de agenţii economici care preparã şi furnizeazã hranã consumatorilor finali, regimul privind sancţiunile aplicabile în cazul încãlcãrii dispoziţiilor prezentei hotãrâri se pot adopta în conformitate cu procedura comunitarã.
--------------
Newsletter GRATUIT
Aboneaza-te si primesti zilnic Monitorul Oficial pe email
Comentarii
Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect: