Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   NORMA din 21 noiembrie 2001  privind arborarea drapelului Romaniei, intonarea imnului national si folosirea sigiliilor cu stema Romaniei    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

NORMA din 21 noiembrie 2001 privind arborarea drapelului Romaniei, intonarea imnului national si folosirea sigiliilor cu stema Romaniei

EMITENT: GUVERNUL
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 776 din 5 decembrie 2001

CAP. 1
Arborarea drapelului României

ART. 1
Arborarea drapelului României, în forma, cu dimensiunile, modelul şi intensitatea culorilor stabilite potrivit legii, este obligatorie pentru toate autoritãţile şi instituţiile publice cu sediul în România.
ART. 2
(1) Autoritãţile şi instituţiile publice au obligaţia arborarii drapelului României în mod permanent, atât pe edificiile în care îşi au sediul, cat şi în interiorul lor, cu precãdere în birourile persoanelor din conducerea acestora, în sãlile de protocol şi festivitati.
(2) Conducãtorii autoritãţilor şi instituţiilor publice rãspund, în condiţiile legii, de arborarea şi menţinerea în stare corespunzãtoare a drapelului României pe edificiul şi în sediul acestora.
(3) La sediile primãriilor, ale consiliilor judeţene şi ale prefecturilor, la intrarea principala, deasupra acesteia, vor fi arborate doua drapele care vor încadra stema României.
(4) Dacã unitatea administrativ-teritorialã are stema proprie aprobatã în condiţiile legii, drapelele vor încadra cele doua steme. În toate cazurile stema României va fi asezata în stanga stemei unitãţii administrativ-teritoriale, privind stemele din fata.
(5) În situaţiile în care în aceeaşi clãdire îşi au sediul mai multe instituţii sau autoritãţi publice, drapelele se arboreaza numai deasupra intrãrii de la fatada principala a clãdirii.
ART. 3
Drapelul României se mai arboreaza în mod permanent:
a) la sediile partidelor politice, ale sindicatelor, patronatelor, ale instituţiilor de învãţãmânt de orice grad şi ale instituţiilor de cultura;
b) la punctele pentru trecerea frontierei, precum şi în aeroporturi, porturi, gãri şi autogãri;
c) ca pavilion pe navele de orice fel şi pe alte ambarcatiuni ce navigheaza sub pavilion romanesc.
ART. 4
(1) Este obligatorie arborarea drapelului României pe perioada sarbatoririi unor evenimente deosebite sau pe durata desfãşurãrii unor ceremonii, cum ar fi:
a) Ziua nationala a României, Ziua drapelului naţional, Ziua imnului naţional al României şi alte sarbatori naţionale, în locurile publice stabilite de autoritãţile administraţiei publice locale;
b) festivitati şi ceremonii oficiale cu caracter local, naţional şi internaţional, în locurile unde acestea se desfãşoarã;
c) vizite oficiale întreprinse în România de şefi de stat şi de guvern, precum şi de înalte personalitãţi politice reprezentând principalele organisme internaţionale, interguvernamentale, pe traseele de deplasare a personalitatilor respective;
d) ceremonii militare, conform regulamentelor militare;
e) competitii sportive pe stadioane şi alte baze sportive;
f) în timpul campaniilor electorale şi pe durata alegerilor, la sediul birourilor, comisiilor electorale şi al secţiilor de votare;
g) alte evenimente deosebite.
(2) În situaţiile prevãzute la alin. (1) lit. a), b), c) şi f) primãrii vor organiza acţiuni pentru popularizarea evenimentelor respective şi pentru determinarea cetãţenilor sa arboreze drapelul României la domiciliul sau la resedinta acestora.
ART. 5
Drapelul României poate fi arborat cu caracter permanent şi la sediul altor persoane juridice decât cele prevãzute la art. 2 şi 3, precum şi la domiciliul sau resedinta persoanelor fizice.
ART. 6
Pe teritoriul României drapelele altor state pot fi arborate numai împreunã cu drapelul naţional al României şi numai cu prilejul vizitelor cu caracter oficial de stat, al unor festivitati şi reuniuni internaţionale, pe clãdiri oficiale şi în locuri publice stabilite de autoritãţile administraţiei publice locale.
ART. 7
(1) În strãinãtate drapelul României se arboreaza, în mod permanent, la sediul misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare ale statului roman, precum şi la resedinta sefilor misiunilor diplomatice şi oficiilor consulare, potrivit uzantelor de protocol, prin grija Ministerului Afacerilor Externe.
(2) Drapelul României se arboreaza sub forma de fanion pe mijloacele de transport ale sefilor de misiuni diplomatice şi oficii consulare romane, în deplasarile oficiale ale acestora.
(3) Drapelul României se arboreaza sub forma de fanion şi la acţiunile de protocol desfãşurate pe teritoriul tarii.
(4) Modelul, forma, dimensiunile şi intensitatea culorilor fanionului se vor stabili prin hotãrâre a Guvernului, în termen de 30 de zile de la data intrãrii în vigoare a prezentelor norme, la propunerea Ministerului Afacerilor Externe şi a Ministerului Administraţiei Publice.
ART. 8
În zilele de doliu naţional, stabilite prin hotãrâre a Guvernului, toate autoritãţile şi instituţiile publice, precum şi persoanele juridice prevãzute la art. 3 au obligaţia arborarii în berna a drapelului României. Aceeaşi obligaţie revine şi persoanelor fizice, dacã au arborat drapelul României la domiciliu sau la resedinta.
ART. 9
(1) În situaţia în care o data cu drapelul României se arboreaza şi unul sau mai multe drapele de stat strãine, drapelul României se arboreaza astfel:
a) când drapelul României se arboreaza alãturi de un singur drapel de stat strãin, drapelul României se va aseza în stanga, privind drapelul din fata;
b) când drapelul României se arboreaza alãturi de mai multe drapele de stat strãine şi numãrul drapelelor este impar, drapelul României se va aseza în mijloc. Dacã numãrul drapelelor este par, drapelul României va fi aşezat în stanga drapelului împreunã cu care ocupa centrul, privind drapelele din fata.
(2) Toate drapelele de stat care se arboreaza vor avea dimensiuni egale şi vor fi amplasate la acelaşi nivel.
ART. 10
(1) Arborarea drapelului României la manifestãrile care se desfãşoarã sub egida organizaţiilor internaţionale se face potrivit reglementãrilor şi uzantelor internaţionale.
(2) În locurile în care se arboreaza drapelul României poate fi arborat şi drapelul Consiliului Europei. Prevederile art. 9 se aplica în mod corespunzãtor.

CAP. 2
Intonarea imnului naţional al României

ART. 11
Imnul naţional al României este, potrivit legii, "Deşteaptã-te romane".
ART. 12
(1) Imnul naţional al României se intoneaza vocal şi instrumental.
(2) Intonarea vocala, precum şi publicarea oficialã a imnului naţional se fac numai în limba romana.
ART. 13
(1) Imnul naţional al României se intoneaza în mod obligatoriu:
a) la festivitatile şi ceremoniile oficiale naţionale, cu ocazia Zilei imnului naţional, precum şi la ceremoniile oficiale cu caracter internaţional;
b) la deschiderea şi închiderea emisiunilor posturilor naţionale de radiodifuziune şi televiziune, în interpretare vocala;
c) cu prilejul vizitelor întreprinse în România de şefi de stat şi de guvern;
d) în cadrul ceremoniilor militare, conform regulamentelor militare;
e) pe stadioane şi alte baze sportive, cu ocazia desfãşurãrii competiţiilor sportive oficiale internaţionale în care este reprezentatã România;
f) la deschiderea fiecãrei sesiuni a Camerelor Parlamentului;
g) la începutul programului zilnic în şcolile primare şi gimnaziale, de stat şi particulare.
(2) Imnul naţional al României poate fi intonat şi la alte manifestãri organizate în unitãţi de învãţãmânt sau în alte instituţii de cultura.
ART. 14
(1) În interpretare vocala prescurtata imnul naţional al României se intoneaza potrivit textului şi partiturii stabilite de lege.
(2) În interpretarea fanfarelor sau a altor formaţii instrumentale muzica imnului naţional se intoneaza o singura data.
ART. 15
La începutul manualelor şcolare (abecedare, manuale de citire pentru ciclul primar, manuale de limba şi literatura romana, manuale de istorie şi manuale de limba maternã pentru minoritãţile naţionale) se tipareste textul imnului naţional al României, potrivit legii.
ART. 16
Imnul naţional al altor state se intoneaza numai cu prilejul vizitelor, festivitatilor şi ceremoniilor oficiale cu caracter internaţional, împreunã cu imnul naţional al României, înaintea acestuia.

CAP. 3
Folosirea sigiliilor cu stema României de cãtre autoritãţile şi instituţiile publice

ART. 17
(1) Autoritãţile şi instituţiile publice, precum şi misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale statului roman din strãinãtate vor folosi, pe corespondenta oficialã, precum şi pe alte acte emise de cãtre acestea, sigilii cu stema României, pe care se înscrie denumirea proprie în limba romana.
(2) Pãstrarea şi utilizarea în condiţiile legii a sigiliilor cu stema României constituie obligaţia conducãtorilor autoritãţii şi instituţiei publice respective.
(3) Aceştia pot incredinta prin ordin, dispoziţie sau decizie, dupã caz, şi altor persoane, spre pãstrare şi utilizare, sigiliile cu stema României.
ART. 18
(1) Sigiliile cu stema României pentru autoritãţile şi instituţiile publice se executa de Regia Autonomã "Monetaria Statului".
(2) Ministerul Apãrãrii Naţionale, Ministerul de Interne şi Serviciul Roman de Informaţii pot executa sigiliile proprii în unitãţile specializate din subordinea lor.
ART. 19
În caz de pierdere sau de sustragere a unui sigiliu cu stema României, conducãtorul autoritãţii sau instituţiei publice este obligat sa înştiinţeze imediat organele teritoriale ale Ministerului de Interne şi sa publice pierderea acestuia în Monitorul Oficial al României, Partea a III-a.
ART. 20
Modelul sigiliilor cu stema României, modalitãţile de scoatere din folosinta a celor uzate sau a celor care devin nefolosibile în urma încetãrii activitãţii instituţiei sau a autoritãţii publice care le-a folosit se vor stabili, în termen de 30 de zile de la data intrãrii în vigoare a prezentelor norme, prin hotãrâre a Guvernului, la propunerea Ministerului de Interne şi a Ministerului Administraţiei Publice.

CAP. 4
Dispoziţii finale

ART. 21
La ceremoniile de arborare a drapelului, precum şi la intonarea imnului naţional, cu prilejul solemnitatilor, asistenta va sta în picioare, bãrbaţii se vor descoperi, iar militarii de toate gradele vor da onorul conform regulamentelor militare.
ART. 22
Cetãţenii sunt datori sa manifeste respect fata de drapelul şi imnul naţional al României şi sa nu comita nici un act prin care s-ar aduce ofensa acestora.
ART. 23
Primãrii sunt obligaţi sa poarte eşarfa în culorile drapelului naţional al României, potrivit prevederilor <>Legii administraţiei publice locale nr. 215/2001 , la toate solemnitãţile, receptiile şi ceremoniile publice, indiferent de locul de desfãşurare a acestora, precum şi la celebrarea cãsãtoriilor.
ART. 24
1) Constituie contravenţii urmãtoarele fapte, dacã nu sunt sãvârşite în astfel de condiţii încât, potrivit legii penale, sa fie considerate infracţiuni:
a) arborarea drapelului României de alta forma, cu alte dimensiuni, alte modele şi cu alta intensitate a culorilor decât cele stabilite potrivit legii;
b) nearborarea drapelului României de cãtre autoritãţile şi instituţiile publice;
c) arborarea drapelului la sediul primãriilor, consiliilor judeţene şi al prefecturilor în alte condiţii decât cele prevãzute la art. 2 alin. (3) şi (4);
d) refuzul primarului de a purta eşarfa potrivit prevederilor art. 23 sau purtarea unei eşarfe având alt model, alte dimensiuni sau alte culori decât cele ale drapelului României;
e) arborarea drapelului României în stare necorespunzãtoare;
f) nearborarea drapelului României pe perioada desfãşurãrii evenimentelor prevãzute la art. 4;
g) arborarea drapelului sau a fanionului altui stat, cu alte dimensiuni decât cele ale drapelului României şi cu alte ocazii sau în alte condiţii decât cele prevãzute la art. 6, 7 şi 9;
h) nerespectarea prevederilor art. 12 alin. (2) şi ale art. 13;
i) intonarea imnului naţional cu alt text şi cu alta partitura decât cele stabilite de lege;
j) nerespectarea prevederilor art. 16;
k) folosirea sigiliului cu stema României în alte scopuri şi de alte persoane decât cele stabilite la art. 17;
l) confecţionarea sigiliilor cu alte însemne.
(2) Contravenţiile prevãzute la alin. (1) lit. a), e) şi k) se sancţioneazã cu amenda de la 5.000.000 lei la 15.000.000 lei, iar cele prevãzute la lit. b), c), d), f), g), h), i), j) şi l), cu amenda de la 25.000.000 lei la 50.000.000 lei.
(3) Constatarea contravenţiei şi aplicarea amenzii se fac de cãtre persoane împuternicite de ministrul administraţiei publice, de cãtre prefect sau de împuterniciţii acestuia şi se aplica conducatorului autoritãţii sau instituţiei publice, primarului, preşedintelui consiliului judeţean, precum şi persoanei fizice sau juridice vinovate de sãvârşirea contravenţiei.
ART. 25
Contravenţiilor prevãzute la art. 24 li se aplica în mod corespunzãtor dispoziţiile <>Ordonanţei Guvernului nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor.



───────────────
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016