Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   NORMA din 2 decembrie 2002  pentru transportul materialelor radioactive - proceduri de autorizare    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

NORMA din 2 decembrie 2002 pentru transportul materialelor radioactive - proceduri de autorizare

EMITENT: MINISTERUL APELOR SI PROTECTIEI MEDIULUI - COMISIA NATIONALA PENTRU CONTROLUL ACTIVITATILOR NUCLEARE
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 8 din 9 ianuarie 2003
CAP. 1
Scop şi definiţii

ART. 1
Prezentele norme sunt emise în temeiul <>Legii nr. 111/1996 privind desfãşurarea în siguranta a activitãţilor nucleare, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi au ca obiect procedurile de autorizare pentru activitãţile şi practicile din domeniul transportului şi tranzitului de materiale radioactive.
ART. 2
În scopul aplicãrii prezentelor norme, pe lângã termenii şi expresiile definite în <>Legea nr. 111/1996 , republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, şi în Normele fundamentale pentru transportul în siguranta al materialelor radioactive, mai sunt utilizate urmãtoarele abrevieri şi definiţii:
a) ADN: Acordul european referitor la transportul internaţional al mãrfurilor periculoase pe cãile navigabile interioare;
b) ADR: Acordul european cu privire la transportul internaţional rutier de mãrfuri periculoase;
c) CNCAN: Comisia Nationala pentru Controlul Activitãţilor Nucleare;
d) ICAO-TI: Regulamentul internaţional privind transportul pe calea aerului a mãrfurilor periculoase;
e) IMDG: Codul maritim internaţional pentru transportul mãrfurilor periculoase;
f) NEIDRTR: Norme pentru expedieri internaţionale de deşeuri radioactive implicând teritoriul României, în vigoare;
g) NEIMRTR: Norme pentru expedieri internaţionale de materiale radioactive implicând teritoriul României, în vigoare;
h) NFTSMR: Norme fundamentale pentru transportul în siguranta al materialelor radioactive, în vigoare;
i) NFSR: Norme fundamentale de securitate radiologica, în vigoare;
j) NPFDN: Norme de protecţie fizica în domeniul nuclear, în vigoare;
k) NSR-PA: Norme de securitate radiologica - proceduri de autorizare, în vigoare;
l) RID: Regulament privind transportul internaţional feroviar al mãrfurilor periculoase;
m) autorizaţie: document emis de CNCAN titularului de autorizaţie, care permite acestuia sa desfãşoare activitãţi sau practici în limitele şi în condiţiile menţionate în document;
n) aprobare de model: certificat emis de CNCAN titularului de autorizaţie pentru un produs care atesta ca acesta întruneşte cerinţele aplicabile pentru modelul respectiv;
o) colet exceptat: colet care întruneşte cerinţele de exceptare conform NFTSMR în vigoare;
p) depozitarea în timpul expedierii: depozitarea coletelor şi a materialelor radioactive pe durata expedierii, cu sau fãrã descãrcarea din mijlocul de transport;
q) manipulare: pregãtirea, încãrcarea, depozitarea în timpul expedierii, transbordarea, descãrcarea, receptionarea coletelor şi a materialelor radioactive;
r) mijloc de containerizare: container de transport, container intermediar de transport, cisterna;
s) mijloc de transportare special amenajat: mijloc de transport având amenajãri speciale pentru transportul materialelor radioactive;
t) operator de transportare: persoana legal constituitã, titular de autorizaţie emisã de CNCAN, care exploateazã mijlocul de transportare;
u) persoana legal constituitã: entitate cu personalitate juridicã sau fãrã personalitate juridicã dar care este constituitã în baza unei legi, ordonanţe sau hotãrâri a Guvernului;
v) reglementãri modale: oricare dintre ADN, ADR, ICAO-TI, IMDG, RID;
w) transport: proiectarea, fabricarea, întreţinerea şi repararea ambalajelor, manipularea, expedierea, transportarea, depozitarea în timpul expedierii coletelor şi a materialelor radioactive la destinaţia finala;
x) transportare: activitatea de carausie a materialelor radioactive dintr-un loc în altul, în afarã incintei aflate sub jurisdicţia persoanei legal constituite;
y) transportare multimodala: transportare efectuatã cu doua sau mai multe mijloace de transportare;
z) tranzit: activitatea de traversare a teritoriului tarii, în cursul transportãrii între doua puncte aflate în afarã graniţelor tarii, într-un timp rezonabil, în funcţie de mijlocul de transport folosit; escala tehnica a aeronavelor nu este consideratã tranzit.

CAP. 2
Domeniul de aplicabilitate

ART. 3
Prezentele norme se aplica practicilor şi activitãţilor care implica sau care sunt asociate cu miscarea materialelor radioactive, şi anume:
a) transportarea de materiale radioactive;
b) tranzitul de materiale radioactive pe teritoriul României;
c) proiectarea, producerea, importul, exportul, furnizarea şi utilizarea de colete de transport, mijloace de containerizare, materiale radioactive sub forma specialã, materiale radioactive cu dispersabilitate redusã şi mijloace de transportare special amenajate.
ART. 4
Prezentele norme nu se aplica pentru transportarea dispozitivelor generatoare de radiatii care nu conţin surse radioactive.

CAP. 3
Regimul de autorizare

ART. 5
(1) Activitãţile şi practicile prevãzute la art. 3 necesita eliberarea unei autorizaţii de cãtre CNCAN, în conformitate cu prevederile art. 2 lit. c) şi d), <>art. 8, 23 şi 24 din Legea nr. 111/1996 , republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
(2) Limitele de exceptare de la autorizare sunt prezentate în cap. IV.

CAP. 4
Tipuri de autorizaţii şi limite de exceptare

ART. 6
(1) CNCAN emite urmãtoarele categorii de autorizaţii/aprobãri pentru activitatea de transportare prevãzutã la art. 3 lit. a):
a) autorizaţie de transportare cu utilizarea de mijloace de transportare rutiere, feroviare, navale, aeriene;
b) autorizaţie de expediere;
c) autorizaţie de expediere în aranjament special;
d) aprobarea programului de radioprotectie pentru nave cu utilizare specialã;
e) aprobarea calculului valorilor activitãţilor pentru radionuclizii care nu sunt listati în tabelul I din NFTSMR.
(2) CNCAN emite autorizaţie de tranzit pentru activitatea de tranzit prevãzutã la art. 3 lit. b).
(3) CNCAN emite aprobãri de model şi/sau validari de aprobare de model în vederea importului, producerii şi furnizarii pentru urmãtoarele produse prevãzute la art. 3 lit. c):
a) colete de transport;
b) mijloace de containerizare;
c) materiale radioactive sub forma specialã;
d) materiale radioactive cu dispersabilitate redusã.
ART. 7
(1) Proiectarea, producerea, întreţinerea şi repararea produselor prevãzute la art. 6 alin. (3), precum şi a mijloacelor de transport special amenajate necesita existenta unui sistem de asigurare a calitãţii în condiţiile prevãzute de <>Legea nr. 111/1996 , republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
(2) Cerinţele alin. (1) se aplica şi la producerea de ambalaje destinate coletelor.
ART. 8
Producerea, importul, exportul, furnizarea şi manipularea produselor prevãzute la art. 6 alin. (3) necesita autorizare din partea CNCAN în condiţiile prevãzute de normele specifice de autorizare.
Autorizaţia de transportare cu utilizarea mijlocului de transportare
ART. 9
(1) Autorizaţia de transportare prevãzutã la art. 6 alin. (1) lit. a) se solicita de cãtre operatorul de transportare.
(2) Autorizaţia de transportare poate fi de doua feluri:
a) autorizaţie cu utilizarea mijlocului de transportare special amenajat, caz în care mijlocul de transportare special amenajat este nominalizat în autorizaţia de transportare;
b) autorizaţie cu utilizarea mijlocului de transportare fãrã amenajãri speciale, caz în care mijlocul de transportare nu este nominalizat în autorizaţia de transportare.
ART. 10
Sunt exceptate de la autorizare activitãţile de transportare a materialelor radioactive cu valori ale activitãţii totale sau specifice mai mici decât valorile prevãzute în coloanele 4 şi, respectiv, 5 ale tabelului I din NFTSMR.
ART. 11
Autorizaţia de transportare cu utilizarea mijlocului de transportare se solicita de cãtre operatorul de transportare şi permite acestuia sa efectueze expedieri naţionale în limitele prevãzute de autorizaţie, fãrã o autorizare specifica a expedierilor.
Autorizaţia de expediere
ART. 12
(1) Orice expediere nationala efectuatã de un operator de transportare cu depãşirea limitelor şi condiţiilor prevãzute în autorizaţia de transportare cu utilizarea mijlocului de transportare special amenajat sau neamenajat special necesita autorizaţie de expediere.
(2) Orice expediere nationala care nu întruneşte toate condiţiile aplicabile prevãzute în NFTSMR necesita autorizaţie pentru expediere în aranjament special, emisã de CNCAN.
(3) Autorizaţia de expediere se solicita, dupã caz, de expeditor sau de cãtre operatorul de transport.
ART. 13
(1) Expedierile internaţionale cu implicarea teritoriului României necesita autorizaţie de expediere.
(2) Autorizaţia de expediere se solicita, dupã caz, de expeditor sau de cãtre operatorul de transport.
(3) Prin excepţie de la prevederile alin. (1), în cazul transportului aerian cu survolarea fãrã escala pe teritoriul României, nu este necesarã autorizaţia de expediere.
(4) Prin excepţie de la prevederile alin. (1), expedierile internaţionale, cu implicarea teritoriului României, de colete exceptate nu necesita autorizaţie de expediere.
ART. 14
(1) Autorizarea survolului fãrã escala al teritoriului României de cãtre aeronavele cu colete tip B(U), B(M), C sau cu colete cu materiale radioactive fisile neexceptate necesita acordul scris al CNCAN.
(2) Acordul CNCAN prevãzut la alin. (1) se acorda expeditorului dupã analizarea tuturor documentelor referitoare la transportul respectiv: aprobãri de model, autorizaţii de transport emise de ţara de expediţie, documente suplimentare solicitate de CNCAN pentru evaluarea securitãţii transportului şi numai dupã achitarea taxei şi a tarifului pentru expertizarea documentaţiei şi eliberarea acordului.
(3) Acordul prevãzut la alin. (1), obţinut de cãtre expeditor, va fi prezentat operatorului aerian o data cu documentele aferente, la acceptarea materialelor radioactive; acest acord va face parte din documentele strict necesare pentru autorizarea survolului fãrã escala pe teritoriul României de cãtre autoritatea aeronautica competenta.
ART. 15
În cazul transportãrii multimodale CNCAN elibereazã autorizaţie de expediere fiecãrui operator de transportare implicat.
ART. 16
Orice expediere de colete conţinând materiale fisile sau colete tip B(M) necesita autorizaţie de expediere.
Autorizaţia de expediere în aranjament special
ART. 17
Expedierile internaţionale cu implicarea teritoriului României, care nu întrunesc toate condiţiile aplicabile prevãzute în NFTSMR, necesita autorizaţie de expediere în aranjament special emisã de CNCAN.
ART. 18
Autorizarea expedierii în aranjament special se face numai dacã prevederile speciale pentru expedierea respectiva garanteazã un nivel general de securitate nucleara şi radiologica cel puţin echivalent celui asigurat în cazul respectãrii tuturor condiţiilor aplicabile prevãzute de NFTSMR.
Aprobarea programului de radioprotectie pentru nave cu utilizare specialã
ART. 19
(1) Expedierile cu o nava cu utilizare specialã pot fi efectuate numai dacã nava respectiva are un program de radioprotectie aprobat de CNCAN.
(2) Aprobarea programului de radioprotectie pentru o nava cu utilizare specialã se face numai dacã este asigurata protecţia la radiatii corespunzãtoare pentru transportul cu nava respectiva.
Aprobarea calculului valorilor activitãţilor pentru radionuclizii care nu sunt listati în tabelul I din NFTSMR
ART. 20
(1) Expedierile de materiale radioactive pentru radionuclizii care nu sunt listati în tabelul I din NFTSMR se pot efectua numai dacã valorile activitãţilor radionuclizilor sunt aprobate de CNCAN.
(2) Metodele de determinare a valorilor activitãţii pentru radionuclizii care nu sunt listati în tabelul I din NFTSMR trebuie sa corespundã recomandãrilor internaţionale în vigoare.
Autorizaţia de tranzit
ART. 21
(1) Autorizaţia de tranzit este documentul emis de CNCAN care permite titularului de autorizaţie sa desfãşoare activitatea de tranzit.
(2) Autorizaţia de tranzit se elibereazã, de regula, împreunã cu autorizaţia de expediere.
(3) Excepţiile de la alin. (2) se stabilesc în autorizaţia de expediere.
ART. 22
Limitele de exceptare de la regimul de autorizare pentru tranzitul de materiale radioactive sunt limitele de excludere prevãzute în anexa nr. 2 din NFSR.
Aprobarea de model
ART. 23
Aprobarea de model prevãzutã la art. 6 alin. (3) se solicita de cãtre producãtorul, furnizorul sau importatorul modelului de colet de transport, de mijloc de containerizare, de material sub forma specialã şi de material cu dispersabilitate redusã şi permite acestora desfãşurarea activitãţilor de producere, furnizare sau import, dupã caz.
ART. 24
(1) În cazul expedierilor internaţionale cu implicarea teritoriului României, aprobarea de model menţionatã la art. 6 alin. (3) pentru coletele de transport, mijloacele de containerizare, materialele radioactive sub forma specialã şi materialele radioactive cu dispersabilitate redusã cu aprobare de model în ţara de origine se elibereazã de cãtre CNCAN sub forma de validare a aprobãrii de model.
(2) Validarea aprobãrii de model menţionate la alin. (1) se face prin eliberarea unui certificat nou de cãtre CNCAN, cu respectarea prevederilor prezentelor norme.
ART. 25
Solicitarea validãrii aprobãrii de model menţionate la art. 24 alin. (1) se face de cãtre expeditor.
ART. 26
(1) Prin excepţie de la prevederile art. 6 alin. (3), coletele exceptate şi coletele industriale care nu sunt destinate transportului de materiale fisile nu necesita aprobare de model emisã de CNCAN.
(2) În cazul expedierii internaţionale cu implicarea teritoriului României, coletul tip A cu aprobare de model emisã de ţara de origine nu necesita validarea aprobãrii de model emise de CNCAN.
(3) În cazul expedierii internaţionale cu implicarea teritoriului României, coletul tip A fãrã aprobare de model emisã de ţara de origine şi pentru care au fost prezentate la CNCAN evaluarea inginereasca şi rezultatul testelor prin care demonstreaza ca acest colet îndeplineşte cerinţele prevãzute în NFTSMR nu necesita validarea aprobãrii de model emise de CNCAN.
ART. 27
În cazul în care aprobarea de model se referã la un model de colet de transport utilizat anterior în România, aceasta poate fi solicitatã de titularul de autorizaţie care asigura repararea, verificarea şi întreţinerea pentru coletul respectiv.
ART. 28
Aprobarea de model menţionatã la art. 6 alin. (3) se solicita şi se elibereazã pentru fiecare tip distinct de colet de transport, mijloc de containerizare, pentru fiecare tip de material radioactiv sub forma specialã şi de material radioactiv cu dispersabilitate redusã.
ART. 29
Orice expediere de colete tip B(M) sau B(M)F poate fi efectuatã numai dacã sunt prevãzute mãsuri suplimentare care garanteazã ca nivelul de securitate nucleara şi radiologica este cel puţin echivalent celui asigurat în cazul utilizãrii coletelor tip B(U), respectiv B(U)F.
ART. 30
În cazul transportului aerian internaţional cu survolarea fãrã escala a teritoriului României, coletele de transport nu necesita validarea aprobãrii de model din partea CNCAN.

CAP. 5
Solicitarea autorizaţiilor, aprobãrilor de model, validãrii aprobãrilor de model, aprobãrii programului de radioprotectie pentru navele cu utilizare specialã, aprobãrii calculului valorilor activitãţii radionuclizilor care nu sunt listati în tabelul I din NFTSMR

ART. 31
(1) Autorizaţiile prevãzute la art. 6 sunt valabile numai pentru titularul şi numai pentru activitãţile nucleare sau practicile pentru care au fost eliberate.
(2) Respectarea limitelor, condiţiilor şi termenelor înscrise în autorizaţie sau în anexele care o însoţesc este obligatorie.
(3) Documentaţia tehnica pe baza cãreia s-a eliberat autorizaţia face parte integrantã din autorizaţie. Modificarea unilaterala a acesteia de cãtre solicitant este interzisã şi duce la anularea autorizaţiei.
(4) Solicitarea şi obţinerea autorizaţiei sunt obligatorii înainte de începerea activitãţii din domeniul nuclear.
ART. 32
(1) Aprobãrile de model/validarile aprobãrii de model prevãzute la art. 6 alin. (3) sunt valabile numai pentru modelul de produs pentru care au fost eliberate.
(2) Respectarea limitelor, condiţiilor şi termenelor înscrise în aprobarea de model/validarea aprobãrii de model sau în anexele care o însoţesc este obligatorie.
(3) Documentaţia tehnica pe baza cãreia s-a eliberat aprobarea de model/validarea aprobãrii de model face parte integrantã din aprobarea de model/validarea aprobãrii de model. Modificarea unilaterala a acestora de cãtre solicitant este interzisã şi duce la anularea aprobãrii de model/validarea aprobãrii de model.
(4) Producerea, furnizarea, importul sau utilizarea produselor pentru care este obligatorie aprobarea de model este interzisã înainte de obţinerea aprobãrii de model din partea CNCAN.
ART. 33
Solicitarea autorizãrii/aprobãrii se face prin depunerea sau trimiterea la CNCAN a unui dosar de autorizare compus din:
a) cerere adresatã preşedintelui CNCAN şi semnatã de împuternicitul legal al solicitantului;
b) dovada achitãrii tarifelor de evaluare în vederea autorizãrii;
c) copii ale actelor care dovedesc ca solicitantul este persoana legal constituitã;
d) documentaţie tehnica de autorizare;
e) copii ale autorizaţiilor, aprobãrilor sau avizelor emise de alte organe de stat, necesare conform legii;
f) alte informaţii considerate necesare de solicitant în susţinerea cererii.
Dosarul de autorizare/aprobare
ART. 34
(1) Dosarul de autorizare va avea filele numerotate şi va include un cuprins.
(2) Toate documentele din dosarul de autorizare trebuie sa fie lizibile, tipãrite - dactilografiate sau la imprimanta. Nu se admit, de regula, documente transmise prin fax.
(3) În cazul în care sunt necesare copii de pe actele doveditoare, acestea vor fi copii xerox sau copii dactilografiate şi autentificate ori confirmate sub semnatura de cãtre solicitant. Nu se admit, de regula, copii fãcute sau transmise prin fax.
(4) Documentele de autorizare vor fi prezentate într-un dosar de incopciat.
ART. 35
Informaţiile conţinute în dosarul de autorizare/aprobare sunt confidenţiale. Salariaţii CNCAN sunt obligaţi sa respecte confidenţialitatea acestora sau caracterul secret al unor informaţii, dacã acestea au fost declarate ca atare de cãtre solicitant, sub sancţiunea legilor în vigoare.
ART. 36
(1) Dosarele incomplete, în sensul art. 33 şi 34, nu intra în procesul de evaluare.
(2) CNCAN va notifica în termen de maximum 30 de zile, printr-o adresa, completãrile necesare. Dacã aceste completãri nu se primesc în termen de cel mult o luna de la data notificãrii, dosarul este respins fãrã nici o alta avertizare şi solicitantul nu mai poate sa facã referiri ulterioare la acesta sau sa pretindã utilizarea unor pãrţi din el ori sa revendice taxele şi tarifele achitate.
ART. 37
(1) Dosarele complete, în sensul art. 33 şi 34, intra în procesul de evaluare în cursul cãruia CNCAN poate solicita clarificãri, dovezi în susţinerea afirmaţiilor, expertize, refacerea unor pãrţi din dosar, participarea directa a persoanei calificate care reprezintã solicitantul, poate sa efectueze controale şi sa dea termene pentru realizarea completãrilor solicitate. Nerespectarea acestor termene, fãrã acordul prealabil al CNCAN, duce la respingerea cererii de autorizare.
(2) Dosarele respinse sau pãrţi din ele nu pot fi utilizate ulterior la alte cereri de autorizare, în sensul ca ar fi deja depuse la CNCAN.
ART. 38
(1) Procesul de evaluare dureazã cel mult doua luni de la data trimiterii ultimului document solicitat de CNCAN conform prevederilor art. 37 alin. (1) şi se finalizeazã cu emiterea autorizaţiei sau cu o adresa de notificare a respingerii motivate a autorizãrii, justificatã corespunzãtor, în cazul neîndeplinirii condiţiilor de autorizare.
(2) Data solicitãrii se dovedeşte cu data confirmãrii de primire a trimiterii la posta sau cu data de înregistrare în registrul de intrare CNCAN.
(3) Autorizaţia se elibereazã numai dupã prezentarea dovezii achitãrii taxei de autorizare.
ART. 39
(1) Dosarele incomplete sau respinse nu se restituie.
(2) Solicitantul de autorizaţie/aprobare poate contesta, prin argumente documentate corespunzãtor, printr-un memoriu adresat preşedintelui CNCAN, în termen de doua luni de la data primirii adresei de notificare a respingerii autorizãrii/aprobãrii.
Cererea
ART. 40
Cererea de autorizare/aprobare va conţine cel puţin urmãtoarele informaţii:
a) datele de identificare şi sediul social ale solicitantului şi ale subunitatii, cum ar fi: filiala, sucursala, diviziune administrativã, prin care se desfãşoarã activitãţile nucleare;
b) activitatea nucleara care se intenţioneazã sa fie autorizata sau tipurile de colete ori materiale radioactive sub forma specialã, materiale radioactive cu dispersabilitate redusã sau mijloc de containerizare pentru care se solicita aprobare de model, ori programul de radioprotectie pentru nave cu utilizare specialã, sau calculul valorilor radionuclizilor care nu sunt listati în Tabelul 1 din NFTSMR pentru care se solicita aprobarea;
c) identificarea persoanei care poate angaja legal rãspunderea solicitantului, cu menţionarea funcţiei şi a mijloacelor prin care poate fi contactat - telefon, fax, e-mail - şi, dacã este cazul, numele persoanei împuternicite sa reprezinte solicitantul în relaţia cu CNCAN;
d) menţionarea adresei poştale la care poate fi trimisa corespondenta;
e) identificarea persoanei responsabile;
f) identificarea unei persoane de contact pentru eventualele probleme tehnice specifice care pot aparea în procesul de autorizare şi mijlocul prin care poate fi contactata;
g) informaţiile prevãzute în legile în vigoare pentru a-i conferi caracter legal în relaţiile cu terţi şi a antrena rãspunderea persoanei legal constituite (inclusiv semnatura persoanei împuternicite sa o reprezinte şi ştampila).
Documentaţia tehnica
Documentaţia tehnica pentru autorizarea activitãţii de transportare cu utilizarea mijlocului de transportare special amenajat/fãrã amenajãri speciale
ART. 41
Documentaţia tehnica pentru autorizarea activitãţii de transportare cu utilizarea mijlocului de transport special amenajat/fãrã amenajãri speciale trebuie sa cuprindã, dupã caz, informaţii referitoare la:
a) mijlocul de transportare utilizat;
b) tipul coletelor ce urmeazã a fi transportate;
c) radionuclizii şi activitãţile conţinutului radioactiv maxime ce vor fi transportate;
d) forma fizica şi chimica a conţinutului radioactiv;
e) indicele maxim de transport şi indicele de securitate la criticitate pentru materialele fisile;
f) caldura maxim degajata de coletele transportate şi mãsurile de disipare a caldurii;
g) descrierea amenajãrilor şi a utilajelor pentru încãrcarea, descãrcarea, manipularea coletelor transportate;
h) modul de realizare a arimarii, a stocãrii în tranzit;
i) modul de realizare a decontaminarii mijlocului de transport şi tratarii deşeurilor radioactive rezultate;
j) programul de radioprotectie care sa cuprindã şi modul de realizare a înregistrãrilor expedierilor, ale masurarilor de doze etc.;
k) modul de realizare a intervenţiei în caz de urgenta radiologica;
l) modul de realizare a protecţiei fizice, inclusiv amenajãrile speciale pentru asigurarea acesteia; realizarea protecţiei fizice în cazul materialelor protejate trebuie sa respecte prevederile NPFDN;
m) personalul cu responsabilitãţi;
n) dovada ca a consultat un consilier de siguranta pentru cazul transportului rutier, feroviar şi pe cãile navigabile interne şi externe;
o) suplimentar, pentru transportul rutier, solicitantul autorizaţiei trebuie sa dovedeascã faptul ca foloseşte pentru transport conducatori auto pregatiti corespunzãtor pentru transportul materialelor radioactive, deţinãtori de permis de exercitare corespunzãtor;
p) programul de asigurare a calitãţii aplicabil la activitatea de transport pentru mijloace de transportare special amenajate;
q) copia documentului eliberat de autoritatea competenta din domeniul transportului pe cãile publice din ţara de înmatriculare a mijlocului de transportare pentru fiecare mijloc de transportare special amenajat, prin care se dovedeşte ca mijlocul de transportare este apt sa transporte mãrfuri periculoase;
r) programul de revizii şi întreţinere cerute de autoritatea competenta din domeniul transportului;
s) descrierea amenajãrilor speciale pentru transportul materialelor radioactive însoţite de desene, pentru fiecare mijloc de transport utilizat;
t) breviar de calcul pentru ecranele de protecţie;
u) modul de îndeplinire a prevederilor aplicabile din reglementãrile modale;
v) alte documente solicitate de CNCAN.
Documentaţia tehnica pentru autorizarea expedierilor
ART. 42
Documentaţia tehnica pentru autorizarea expedierilor trebuie sa cuprindã, dupã caz, urmãtoarele informaţii:
a) tipul şi numãrul de colete care sunt transportate;
b) numãrul de identificare a coletelor;
c) indicele de transport al expeditiei şi indicele de securitate la criticitate pentru materiale fisile;
d) categoria coletelor;
e) radionuclizii şi activitãţile conţinutului radioactiv;
f) forma fizica şi chimica a conţinutului radioactiv;
g) caldura maxima degajata şi mãsurile suplimentare necesare pentru disiparea caldurii;
h) debitul de doza la perete şi la 1 m de orice punct de pe suprafata exterioarã a coletului;
i) perioada în care se estimeaza ca are loc transportul;
j) conţinutul radioactiv real, modurile de transport prevãzute, tipul mijlocului de transport, ruta probabila sau propusã;
k) amenajãrile speciale care dovedesc ca sunt întrunite cerinţele aplicabile din NFTSMR;
l) programul de radioprotectie aplicabil;
m) modul de asigurare a protecţiei fizice a expeditiei, inclusiv amenajãrile speciale pentru asigurarea acesteia; realizarea protecţiei fizice în cazul materialelor protejate trebuie sa respecte prevederile NPFDN;
n) planul de intervenţie în caz de urgenta;
o) copia documentului eliberat de autoritatea competenta din domeniul transportului pe cãile publice din ţara de înmatriculare a mijlocului de transportare prin care se dovedeşte ca mijlocul de transport este apt sa transporte mãrfuri periculoase;
p) punctul de încãrcare şi destinaţia finala;
q) persoana responsabilã pentru expediere;
r) lista conducãtorilor auto, în cazul expedierilor internaţionale;
s) o expunere detaliatã privind mãsurile de precautie şi de control administrativ sau operational prevãzute în aprobarea de model;
t) copie de pe aprobarea de model emisã din ţara de origine;
u) declaraţia destinatarului de materiale radioactive şi deşeuri radioactive prin care se precizeazã ca toate cerinţele de stocare, utilizare şi depozitare finala specifice legislaţiei în vigoare în ţara de destinaţie sunt îndeplinite;
v) documentul standard prevãzut de NEIMRTR pentru materiale radioactive, respectiv pentru deşeuri radioactive, documentul standard prevãzut în NEIDRTR, semnat de autoritãţile competente ale tuturor ţãrilor implicate;
w) modul de realizare a depozitarii în tranzit;
x) modul de asigurare a decontaminarii şi gestionarea deşeurilor radioactive rezultate;
y) modul de îndeplinire a prevederilor aplicabile din reglementãrile modale;
z) alte documente solicitate de CNCAN.
Documentaţia tehnica pentru autorizarea expedierilor în aranjament special
ART. 43
Documentaţia tehnica pentru autorizarea expedierii în aranjament special trebuie sa includã toate informaţiile necesare pentru a convinge CNCAN ca securitatea în timpul transportului este cel puţin echivalenta cu securitatea obţinutã în cazul în care s-ar fi respectat toate cerinţele aplicabile ale prezentelor norme. Documentaţia tehnica trebuie sa cuprindã suplimentar fata de informaţiile prevãzute la art. 42 şi:
a) o enumerare a abaterilor de la cerinţele aplicabile cu prezentarea cauzelor datoritã cãrora expediţia nu se conformeazã în întregime cerinţelor aplicabile din prezentele norme;
b) o enumerare a mãsurilor speciale de precautie şi de control administrativ sau operational, prevãzute sa fie luate în timpul transportului, pentru a compensa neconformitatea cu cerinţele aplicabile din prezentele norme.
Documentaţia tehnica pentru aprobarea programului de radioprotectie pentru navele special amenajate
ART. 44
Aprobarea programului de radioprotectie pentru navele special amenajate se solicita de cãtre operatorul de transport.
ART. 45
Documentaţia tehnica trebuie sa cuprindã cel puţin:
a) numãrul şi natura coletelor transportate;
b) aranjamentele de arimare;
c) intensitatea maxima a radiatiilor în diferite zone (cu schite insotitoare);
d) factorii de ocupare ai diferitelor zone în câmpul de radiatii;
e) programul de monitorizare a câmpului de radiatii;
f) aparatura dozimetrica utilizata;
g) calificarea personalului cu sarcini în domeniul securitãţii radiologice şi/sau securitãţii nucleare pentru cazul transportului de materiale fisile;
h) pentru transportul materialelor fisile, mãsurile suplimentare de securitate nucleara pentru asigurarea subcriticitatii;
i) asigurarea radioprotectiei în intervenţii;
j) alte documente solicitate de CNCAN.
Documentaţia tehnica pentru aprobarea valorilor A1 şi A2
ART. 46
Documentaţia tehnica pentru aprobarea valorilor A1 şi A2 pentru radionuclizii care nu sunt listati în Tabelul 1 din NFTSMR trebuie sa cuprindã:
a) metoda de calcul cu indicarea referintei care poate fi: standard, lucrãri de cercetare etc.;
b) breviarul de calcul;
c) referiri la aprobãri similare acordate de autoritãţile competente din alte state.
Documentaţia tehnica pentru autorizarea activitãţii de tranzit
ART. 47
Documentaţia tehnica pentru solicitarea autorizaţiei de tranzit trebuie sa cuprindã:
a) radionuclizii şi activitatea conţinutului radioactiv;
b) tipul de materiale radioactive sub forma specialã sau materiale radioactive cu dispersabilitate redusã;
c) indicele maxim de transport şi indicele de securitate la criticitate pentru materialele fisile;
d) tipul coletelor ce urmeazã a fi transportate;
e) dovada ca expedierea este facuta de un operator de transportare autorizat de CNCAN;
f) punctele de intrare şi ieşire şi rutele probabile de pe teritoriul României;
g) personalul cu responsabilitãţi;
h) data probabila a realizãrii tranzitului;
i) dovada acceptãrii expeditiei pe teritoriul urmatorului stat dupã pãrãsirea teritoriului României;
j) angajamentul privind notificarea CNCAN cu cel puţin 24 ore înaintea intrãrii pe teritoriul României şi cel mult 24 ore dupã ieşirea de pe teritoriul României.
Documentaţia tehnica pentru aprobarea de model / validarea aprobãrii de model de colet, aprobarea / validarea aprobãrii de model de colet tip B(M), aprobarea modelelor pentru material radioactiv sub forma specialã şi pentru material radioactiv cu dispersabilitate redusã
ART. 48
Documentaţia tehnica pentru solicitarea aprobãrii de model/validãrii de model de colet trebuie sa includã, dupã caz:
a) o descriere detaliatã a conţinutului radioactiv prevãzut, cu referire la forma sa fizica şi chimica şi natura radiatiei emise;
b) indicele maxim de transport;
c) indicele de securitate la criticitate maxim pentru cazul materialelor fisile;
d) estimarea caldurii degajate şi mãsurile suplimentare necesare pentru disiparea caldurii;
e) o descriere detaliatã a modelului, conţinând o documentaţie tehnica completa care sa includã desene relevante, liste de materiale şi procedee de fabricare din care sa rezulte îndeplinirea cerinţelor aplicabile din NFTSMR; când conţinutul este material fisil neexceptat, documentatia tehnica trebuie sa ia forma unei analize de securitate nucleara, care sa includã şi definirea accidentelor posibile şi analiza consecinţelor lor;
f) documentul care atesta ca au fost efectuate incercarile pentru modelul de colet, rezultatele obţinute; alternativ se poate prezenta proba bazatã pe un model de calcul prin care se dovedeşte ca modelul întruneşte cerinţele aplicabile;
g) instrucţiunile de operare şi întreţinere a ambalajului;
h) în cazul în care coletul este proiectat pentru o presiune de operare normalã maxima superioarã presiunii manometrice de 100kPa, trebuie specificate materialele de fabricare a anvelopei de izolare, esantioanele care trebuie prelevate şi incercarile la care trebuie sa fie supuse;
i) dacã conţinutul radioactiv este combustibil iradiat, solicitantul trebuie sa indice şi sa justifice orice ipoteza facuta referitoare la caracteristicile combustibilului, folositã în analiza de securitate nucleara, şi sa descrie orice masurari care trebuie luate anterior expedierii;
j) toate condiţiile speciale în ceea ce priveşte arimarea, necesare pentru asigurarea disiparii corespunzãtoare a caldurii, considerând diferitele moduri de transport care vor fi utilizate, precum şi tipul vehiculului şi al containerului de transport;
k) o imagine reproductibila a coletului în ansamblu, cu dimensiuni nu mai mari de 21x30 cm;
l) descrierea detaliatã a programului de asigurare a calitãţii aplicabil în proiectare şi fabricaţie;
m) copie de pe autorizaţia sau aprobarea de model emisã de ţara de origine;
n) alte documente solicitate de CNCAN.
ART. 49
Documentaţia tehnica pentru solicitarea aprobãrii de model/validãrii de model de colet tip B(M) trebuie sa includã suplimentar informaţiilor cerute la art. 48 aplicabile la coletul de tip B(U) şi urmãtoarele:
a) lista acelor cerinţe aplicabile cãrora coletul nu le corespunde;
b) informaţii despre orice mãsuri suplimentare de control operational propuse a fi luate pe timpul transportului, care sunt totuşi necesare pentru securitatea coletului sau pentru compensarea neconformitatii menţionate la lit. a);
c) o declaraţie privind restricţiile pentru modul de transport şi privind orice procedura specialã pentru încãrcare, transport, descãrcare sau manipulare;
d) specificarea domeniului de variatie a parametrilor de mediu (temperatura, radiaţie solara) în timpul transportului consideraţi la proiectare;
e) copie de pe autorizaţia sau aprobarea de model emisã de ţara de orgine;
f) alte documente solicitate de CNCAN.
ART. 50
Documentaţia tehnica pentru solicitarea aprobãrii de model pentru materiale radioactive sub forma specialã şi pentru materialele radioactive cu dispersabilitate redusã trebuie sa includã:
a) o descriere detaliatã a materialului radioactiv sau, dacã este o capsula, a conţinutului; în mod special se va face o referire la forma fizica şi chimica;
b) o descriere detaliatã a modelului oricãrei capsule ce va fi utilizata;
c) un document privind incercarile care au fost fãcute şi rezultatele lor sau proba bazatã pe calcul, care sa arate ca materialul radioactiv este capabil sa întruneascã standardele de performanta, ori alta proba ca materialul radioactiv sub forma specialã sau materialul radioactiv cu dispersabilitate redusã întruneşte cerinţele aplicabile din prezentele norme;
d) o descriere detaliatã a programului de asigurare a calitãţii aplicabil;
e) o descriere a oricãror mãsuri anterioare expedierii privind expediţia de materiale radioactive sub forma specialã sau de materiale radioactive cu dispersabilitate redusã;
f) copie de pe autorizaţia sau aprobarea de model emisã de ţara de origine;
g) alte documente solicitate de CNCAN.
ART. 51
(1) Documentaţia tehnica pentru solicitarea validãrii aprobãrii de model trebuie sa includã suplimentar informaţiile prevãzute la art. 48, 49, respectiv la art. 50, şi copie de pe autorizaţia sau aprobarea de model emisã de ţara de origine.
(2) Gradul de detaliere a documentaţiei tehnice necesare pentru solicitarea validãrii aprobãrii de model poate fi redus, dupã caz, fata de cel solicitat în cazul aprobãrii de model prevãzut la art. 48, 49, respectiv la art. 50, în cazul validãrii respective.
Durata de valabilitate a autorizaţiei / aprobãrii de model
ART. 52
(1) Autorizaţia şi aprobarea de model se elibereazã pe o durata limitatã care de regula este de 5 ani.
(2) CNCAN poate stabili, de la caz la caz, orice durata de valabilitate, mai mica de 5 ani, pentru unele autorizaţii.
(3) Validarea de model nu poate fi eliberata pentru o perioada mai mare decât perioada de valabilitate a aprobãrii de model eliberata de ţara de origine.
(4) Aprobarea programului de radioprotectie pentru navele cu utilizare specialã se elibereazã pentru o perioada determinata, echivalenta cu durata expedierii.
(5) Aprobarea valorii activitãţii radionuclizilor care nu sunt listati în Tabelul 1 din NFTSMR se elibereazã pentru cazul pentru care a fost solicitatã.
ART. 53
Autorizaţia de expediere şi autorizaţia de expediere în aranjament special se solicita şi se elibereazã pentru o singura expediere sau pentru un numãr limitat, efectuate în aceleaşi condiţii, durata de valabilitate fiind echivalenta cu durata estimatã a expedierii, dar nu mai mult de un an.
ART. 54
Autorizaţia de tranzit se elibereazã pentru o singura intrare şi ieşire pe teritoriul României, durata de valabilitate fiind stabilitã în funcţie de durata estimatã a tranzitului.
Reautorizarea sau prelungirea perioadei de valabilitate a autorizaţiei/aprobãrii
ART. 55
Reautorizarea este necesarã dacã:
a) nu s-a solicitat prelungirea perioadei de valabilitate a autorizaţiei sau aprobãrii de model înainte de expirarea acesteia;
b) se intenţioneazã introducerea de elemente noi care schimba forma şi caracteristicile modelului;
c) se intenţioneazã modificarea limitelor din autorizaţie/aprobarea de model;
d) autorizaţia/aprobarea de model a fost retrasã de cãtre emitent, cu drept de reautorizare.
ART. 56
Prelungirea perioadei de valabilitate a autorizaţiei/aprobãrii de model se solicita într-un interval de timp de 45 de zile, înainte de termenul de expirare a autorizaţiei/aprobãrii de model. Se considera respectat acest termen dacã dosarul de reautorizare a intrat în procesul de evaluare, asa cum prevede art. 37, înainte de expirarea autorizaţiei/aprobãrii de model.
ART. 57
Valabilitatea autorizaţiei/aprobãrii de model pentru care se solicita prelungirea perioadei de valabilitate se prelungeşte automat pe durata procesului de evaluare, dar nu mai mult de doua luni calendaristice, dacã sunt respectate prevederile art. 33 şi 56. Dupã acest interval de timp, dacã nu a fost emisã o noua autorizaţie/aprobare de model, titularul de autorizaţie este obligat sa-şi înceteze activitatea.
ART. 58
În cazul în care titularul de autorizaţie considera ca neeliberarea autorizaţiei/aprobãrii de model în termenul prevãzut la art. 47 este imputabilã CNCAN şi este de natura sa-i producã daune, poate cere aplicarea prevederilor <>art. 53 din Legea nr. 111/1996 , republicatã, cu completãrile şi modificãrile ulterioare.
ART. 59
(1) Prelungirea perioadei de valabilitate a autorizaţiei/aprobãrii de model se solicita prin trimiterea la CNCAN a unui dosar, care va avea filele numerotate şi care va conţine un cuprins.
(2) Dosarul prevãzut la alin. (1) este compus din:
a) cerere conformã cu art. 40;
b) documentaţia tehnica;
c) dovada achitãrii taxei şi tarifului de autorizare.
ART. 60
Documentaţia tehnica pentru reautorizare sau prelungirea perioadei de valabilitate a autorizaţiei/aprobãrii de model va conţine cel puţin urmãtoarele informaţii:
a) modul de îndeplinire a condiţiilor impuse prin autorizare sau a dispoziţiilor date prin procesele-verbale de control;
b) îmbunãtãţirile privind radioprotectia şi securitatea radiologica;
c) semnalarea unor evenimente care merita a fi analizate din punct de vedere al securitãţii radiologice.
Modificarea autorizaţiei
ART. 61
Modificarea autorizaţiei/aprobãrii de model poate fi facuta:
a) de cãtre CNCAN, din proprie initiativa, conform prevederilor <>art. 13 din Legea nr. 111/1996 , republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare;
b) la cererea titularului de autorizaţie.
ART. 62
Titularul de autorizaţie este obligat sa solicite modificarea autorizaţiei/aprobãrii de model în urmãtoarele situaţii:
a) schimbarea denumirii, schimbarea sediului social al firmei sau alte modificãri în actul constitutiv al firmei, care altereaza informaţiile pe care s-a bazat eliberarea autorizaţiei;
b) schimbarea personalului cu responsabilitãţi în domeniul transportului;
c) modificãri ale limitelor şi condiţiilor specificate în autorizaţie;
d) alte modificãri care ar putea afecta securitatea coletelor, materialelor radioactive sub forma specialã, materialelor radioactive cu dispersabilitate redusã ori radioprotectia personalului expus, a populaţiei sau a mediului înconjurãtor;
e) neefectuarea unei expedieri în termenul de valabilitate al autorizaţiei de expediere sau expediere în aranjament special, fãrã modificarea limitelor şi condiţiilor;
f) neefectuarea unui tranzit în termenul de valabilitate al autorizaţiei, fãrã modificarea limitelor şi condiţiilor.
ART. 63
Solicitarea modificãrilor menţionate la art. 57 se face prin trimiterea la CNCAN a unui dosar de modificare, cu filele numerotate şi care va conţine:
a) cerere conformã cu dispoziţiile art. 40;
b) o documentaţie care sa susţinã necesitatea modificãrilor solicitate;
c) dovada achitãrii taxelor şi tarifelor.
ART. 64
Modificarea autorizaţiei/aprobãrii de model nu schimba termenul de valabilitate al acesteia. Dacã CNCAN constata ca modificãrile operate sau propuse nu satisfac cerinţele de securitate radiologica şi nucleara, va proceda la retragerea autorizaţiei sau va interzice efectuarea modificãrilor.

CAP. 6
Regimul de sancţionare

Pierderea valabilitãţii autorizaţiei sau aprobãrii de model
ART. 65
Autorizaţia sau aprobarea de model îşi pierde valabilitatea în urmãtoarele cazuri:
a) s-a depãşit perioada de valabilitate menţionatã pe autorizaţie sau în aprobarea de model, cu excepţiile prevãzute la art. 52, 53 sau 54;
b) titularul de autorizaţie a pierdut calitatea de persoana legal constituitã;
c) titularul renunţa la autorizaţie, cu îndeplinirea condiţiilor de încetare a activitãţii;
d) activitatea sau practica autorizata a fost abandonatã sau instrainata;
e) autorizaţia sau aprobarea de model a fost retrasã, anulatã sau suspendatã.
ART. 66
Autorizaţiile şi aprobãrile de model se suspenda sau se retrag de cãtre emitent, din proprie initiativa sau la sesizarea oricãror persoane fizice sau juridice, în toate cazurile în care CNCAN constata ca sunt îndeplinite condiţiile menţionate la <>art. 11 din Legea nr. 111/1996 , republicatã, cu completãrile şi modificãrile ulterioare.
ART. 67
Mãsura suspendãrii sau retragerii autorizaţiilor sau aprobãrilor/validarilor de model se notifica titularului de autorizaţie printr-o adresa semnatã de preşedintele CNCAN, precizându-se baza legalã şi motivele care au dus la luarea acestor mãsuri. Se va preciza, în cazul suspendãrii, intervalul de suspendare.
ART. 68
Suspendarea autorizaţiilor are ca efect imediat:
a) încetarea activitãţilor de transportare, expediere sau tranzit de materiale radioactive, dupã caz;
b) obligaţia titularului de a lua mãsuri pentru asigurarea securitãţii fizice şi radiologice a materialelor radioactive;
c) titularul de autorizaţie se obliga sa prezinte în termen de maximum 5 zile lucrãtoare un plan de mãsuri, cu termene de realizare şi persoane responsabile, pentru rezolvarea problemelor care au provocat mãsura suspendãrii.
ART. 69
Ridicarea suspendãrii se realizeazã prin notificarea titularului în baza unui proces-verbal de control în care s-a constatat ca toate motivele care au stat la baza luãrii mãsurii de suspendare au fost indepartate.
ART. 70
Ridicarea suspendãrii devine efectivã din momentul notificãrii semnate de preşedintele CNCAN şi cel al primirii originalului autorizaţiilor/aprobãrilor(validarilor) de model.
ART. 71
Retragerea autorizaţiilor/aprobãrilor are ca efect imediat:
a) încetarea activitãţilor de transportare a materialelor radioactive;
b) obligaţia titularului de autorizaţie de a lua mãsuri pentru asigurarea securitãţii fizice şi radiologice a materialelor radioactive;
c) obligaţia titularului de autorizaţie de a înapoia de urgenta la CNCAN originalul autorizaţiei/aprobãrii de model.
Pierderea, furtul sau deteriorarea autorizaţiei sau aprobãrii de model
ART. 72
În cazul pierderii, furtului sau deteriorarii autorizaţiei sau aprobãrii de model, titularul de autorizaţie trebuie sa solicite un duplicat care se elibereazã în urmãtoarele condiţii:
a) o cerere în care se explica împrejurãrile în care s-a produs evenimentul;
b) dovada publicãrii unui anunţ de anulare a autorizaţiei sau aprobãrii de model;
c) dovada achitãrii tarifului prevãzut pentru modificarea autorizaţiei.

CAP. 7
Dispoziţii finale şi tranzitorii

ART. 73
Prezentele norme intra în vigoare la data publicãrii în Monitorul Oficial al României, Partea I.
ART. 74
Autorizaţiile şi aprobãrile de model/validarile aprobãrilor de model emise înaintea intrãrii în vigoare a prezentelor norme îşi pãstreazã valabilitatea pana la data expirãrii acestora.
ART. 75
În cazul transportãrii de materiale fisile, inclusiv de combustibil nuclear ars, la cererea de autorizare a expedierii se vor anexa, suplimentar fata de documentele cerute la art. 42, şi documentele de asigurare de rãspundere civilã prevãzute de Legea nr. 703/2001 privind rãspunderea civilã pentru daune nucleare.
ART. 76
Prezentele norme nu exclud respectarea tuturor reglementãrilor interne şi tratatelor/acordurilor internaţionale la care România este parte pentru fiecare din modurile de transportare.
ART. 77
Prezentele norme nu exclud obţinerea altor autorizaţii prevãzute de reglementãrile în vigoare.
-------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016