Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   NORMA din 19 septembrie 2003  pentru acordarea certificatului de siguranta, in vederea efectuarii serviciilor de transport feroviar public si/sau in interes propriu pe caile ferate din Romania    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

NORMA din 19 septembrie 2003 pentru acordarea certificatului de siguranta, in vederea efectuarii serviciilor de transport feroviar public si/sau in interes propriu pe caile ferate din Romania

EMITENT: MINISTERUL TRANSPORTURILOR, CONSTRUCTIILOR SI TURISMULUI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 688 din 1 octombrie 2003

ART. 1
(1) Certificatul de siguranta se acorda operatorilor de transport feroviar, romani sau strãini, care îndeplinesc cumulativ urmãtoarele condiţii:
a) deţin licenta de transport feroviar valabilã pentru tipul de serviciu de transport feroviar pentru care solicita acordarea certificatului de siguranta;
b) au personal de specialitate pentru conducerea materialului rulant de tracţiune, insotirea trenurilor, efectuarea operaţiunilor de manevra, pregãtirea şi verificarea tehnica a trenurilor pentru efectuarea tipului de serviciu feroviar pe secţiile de circulaţie pentru care solicita certificatul de siguranta, dupã caz, apt din punct de vedere medical şi psihologic, calificat şi autorizat în conformitate cu reglementãrile specifice transportului feroviar, pentru funcţiile pe care le exercita;
c) asigura instruirea şi perfecţionarea personalului propriu cu responsabilitãţi în siguranta circulaţiei în centre autorizate de cãtre AFER;
d) deţin material rulant de tracţiune înmatriculat, revizuit tehnic şi corespunzãtor pentru efectuarea tipului de serviciu de transport feroviar pe secţiile de circulaţie pentru care au solicitat eliberarea certificatului de siguranta;
e) asigura efectuarea reviziilor tehnice pentru materialul rulant din parcul propriu, conform reglementãrilor specifice în vigoare;
f) asigura întreţinerea şi repararea materialului rulant din dotare în unitãţi autorizate de cãtre AFER;
g) au consilier de siguranta pentru transportul mãrfurilor periculoase, certificat conform reglementãrilor specifice transportului feroviar, dacã efectueazã transport de mãrfuri periculoase.
(2) Pentru operatorii de transport feroviar licentiati într-un stat membru al Uniunii Europene, licenta de transport feroviar eliberata de o autoritate responsabilã cu licentierea din aceste state este valabilã în vederea acordãrii certificatului de siguranta pentru efectuarea serviciilor de transport pe cãile ferate din România, pe baza de reciprocitate, în condiţiile reglementãrilor internaţionale din acordurile şi convenţiile la care România este parte.
ART. 2
Certificatul de siguranta se acorda pentru o perioada de minimum 3 luni şi maximum un an, fãrã a depãşi perioada de valabilitate a licenţei de transport feroviar.
ART. 3
Modelul certificatului de siguranta este prevãzut în anexa A la prezentele norme.
ART. 4
Pentru obţinerea certificatului de siguranta, operatorul de transport feroviar deţinãtor de licenta de transport feroviar trebuie sa depunã la AFER o cerere conform modelului din anexa B la prezentele norme, însoţitã de un dosar cu urmãtoarele documente:
a) copie a licenţei de transport feroviar;
b) documentaţia întocmitã conform anexei C la prezentele norme, pentru tipul de serviciu de transport feroviar solicitat;
c) dovada ca instruirea şi perfecţionarea personalului cu responsabilitãţi în siguranta circulaţiei se fac în centre autorizate de AFER;
d) copie a certificatului de consilier de siguranta la transportul mãrfurilor periculoase, pentru personalul cu atribuţii în acest sens, dacã efectueazã transportul de mãrfuri periculoase;
e) lista cuprinzând denumirile unitãţilor proprii de întreţinere şi/sau de reparare a materialului rulant din dotare sau, dupã caz, contractele încheiate cu alte unitãţi de reparare a materialului rulant;
f) angajamentul întocmit conform modelului prevãzut în anexa D la prezentele norme;
g) dovada plãţii tarifului pentru verificarea documentelor în vederea acordãrii certificatului de siguranta.
ART. 5
(1) Acordarea certificatului de siguranta se efectueazã de cãtre AFER în termen de 30 de zile calendaristice de la data depunerii cererii de solicitare a certificatului şi a dosarului cu documente.
(2) Decizia de neacordare a certificatului de siguranta va fi motivatã în scris de cãtre AFER.
(3) Dacã solicitantul va prezenta dovezile de eliminare a neconformitatilor menţionate în decizia de neacordare a certificatului, AFER va elibera certificatul de siguranta solicitat.
ART. 6
(1) În perioada de valabilitate a certificatului de siguranta AFER va verifica prin acţiuni de control şi inspecţie de stat, în unitãţile şi pe mijloacele de transport ale operatorului de transport feroviar, modul în care sunt respectate sau îndeplinite condiţiile care au stat la baza eliberãrii acestuia, iar în cazul în care constata ca deţinãtorul certificatului nu mai respecta sau nu mai îndeplineşte una sau mai multe condiţii, certificatul se suspenda.
(2) În cazul în care operatorul de transport feroviar face dovada eliminãrii neconformitatilor care au condus la suspendarea certificatului de siguranta, precum şi dovada plãţii tarifului aferent verificãrii eliminãrii acestor neconformitãţi, AFER va anula suspendarea certificatului. Perioada de suspendare nu prelungeşte durata de valabilitate a certificatului de siguranta.
(3) În cazul în care neconformitãţile care au condus la suspendarea certificatului de siguranta nu au fost eliminate în termenul stabilit prin procedurile specifice ale AFER prevãzute la art. 8 din ordin, certificatul se retrage.
ART. 7
În cazul în care se constata încãlcãri grave sau repetate ale reglementãrilor specifice transportului feroviar pe anumite secţii/rute de circulaţie ori pentru anumite mijloace de tracţiune înscrise în anexele certificatului de siguranta, certificatul sau una ori mai multe anexe ale acestuia, dupã caz, se retrag.
ART. 8
(1) Certificatul de siguranta se suspenda sau se retrage şi în cazul suspendãrii sau retragerii licenţei de transport feroviar.
(2) Pe perioada suspendãrii certificatului de siguranta ori a uneia sau mai multor anexe al acestuia, operatorul de transport feroviar nu mai poate efectua serviciile de transport feroviar pe secţiile/rutele de circulaţie sau cu mijloacele de tracţiune respective.
ART. 9
La suspendarea sau retragerea certificatului de siguranta operatorul de transport feroviar este obligat sa depunã la AFER originalul documentului în cel mult 5 zile lucrãtoare de la data comunicãrii deciziei de suspendare/retragere.
ART. 10
În cazul retragerii certificatului de siguranta acordarea unui nou certificat se face în baza unei noi cereri.
ART. 11
(1) AFER avizeazã în scris gestionarul infrastructurii feroviare despre retragerea, suspendarea sau anularea suspendãrii, dupã caz, a certificatelor de siguranta ori a uneia sau mai multor anexe ale acestora ale operatorilor de transport feroviar licentiati.
(2) Dupã primirea avizãrii gestionarul infrastructurii feroviare va ridica sau va acorda acces pe infrastructura feroviara, dupã caz, operatorilor de transport feroviar în cauza.
ART. 12
Pentru verificarea autenticitatii documentelor prezentate în copie, la solicitarea AFER, operatorul de transport feroviar va prezenta originalele documentelor respective.
ART. 13
(1) Eventualele contestaţii privind decizia de neacordare, suspendare sau retragere, dupã caz, a certificatului de siguranta se depun la AFER în termen de 5 zile lucrãtoare de la primirea comunicãrii scrise.
(2) Soluţionarea contestaţiilor se va face de cãtre Consiliul de conducere al AFER, în termen de 30 de zile calendaristice de la data depunerii acestora.
ART. 14
(1) Pierderea sau deteriorarea certificatului de siguranta se comunica de cãtre operatorul de transport feroviar al AFER, în termen de 15 zile calendaristice de la data constatãrii.
(2) În acest caz AFER va elibera un duplicat al certificatului de siguranta.
ART. 15
Acordarea, suspendarea, anularea suspendãrii şi retragerea certificatelor de siguranta se publica în Buletinul AFER.
ART. 16
Anexele A-D fac parte integrantã din prezentele norme.

ANEXA A


────────
la norme
────────
(recto)

┌────────┐
│ Stema │
└────────┘
ROMÂNIA

MINISTERUL TRANSPORTURILOR, CONSTRUCŢIILOR ŞI TURISMULUI
AUTORITATEA FEROVIARA ROMANA - AFER

CERTIFICAT DE SIGURANTA
pentru efectuarea serviciilor de transport feroviar
public şi/sau în interes propriu pe cãile ferate
din România
Seria ...... nr. ..........
........./(persoana juridicã)......, posesoare a Licenţei de transport feroviar seria ...... nr. ....., este autorizata sa efectueze servicii de transport feroviar (inclusiv operaţiuni de manevra feroviara) ....../(de cãlãtori, de marfa)...... pe secţiile/rutele de circulaţie de pe infrastructura cãilor ferate din România, prevãzute în anexa nr. I la prezentul certificat de siguranta, în condiţiile tehnice menţionate pe verso.

Data eliberãrii .......................
Valabil pana la .......................

Director general,
....................................
(numele, prenumele, semnatura şi
ştampila unitãţii)

(verso)

CONDIŢIILE TEHNICE
pentru care a fost emis certificatul de siguranta

Sistemul de remorcare*):
............./(abur, diesel, electric)........................
Viteza maxima de circulaţie:
..............................................................
Tonajul maxim admis şi lungimea maxima admisã:
..............................................................
Tipul vagoanelor**):
..............................................................

──────────────
*) Seria şi numãrul locomotivelor se regãsesc în anexa nr. II la certificatul de siguranta.
**) a) Pentru transportul feroviar de mãrfuri se înscrie, dupã caz, vagoane pentru: mãrfuri generale, mãrfuri pentru care sunt necesare vagoane de construcţie specialã (produse petroliere, acizi, gaze lichefiate, ciment în vrac, cereale, cãrbuni, autovehicule, produse de cariera, perisabile, autotrenuri, semiremorci; cutii mobile, containere etc.), mãrfuri periculoase (explozivi, materii toxice, radioactive etc.), mãrfuri agabaritice etc.
b) Pentru transportul feroviar de cãlãtori se înscrie, dupã caz: vagoane-clasa, vagoane cuseta, vagoane de dormit, vagoane-restaurant, vagoaneposta, vagoane de bagaje, vagoane speciale, automotoare (remorci) etc.


ANEXA I
────────
la Certificatul de siguranta seria ......... nr. ..........
───────────────────────────────────────────────────────────

SECŢIILE/RUTELE DE CIRCULAŢIE
pe care operatorul de transport este autorizat sa efectueze
servicii de transport feroviar





──────────────────────────────────────────────────────────────────
Nr. Secţia/Ruta de circulaţie
crt.
──────────────────────────────────────────────────────────────────
──────────────────────────────────────────────────────────────────
──────────────────────────────────────────────────────────────────
──────────────────────────────────────────────────────────────────



Autoritatea Feroviara Romana - AFER
Director,
....................................
(numele, prenumele, semnatura şi
ştampila unitãţii)

ANEXA II


────────
la Certificatul de siguranta seria ........... nr. ........
────────────────────────────────────────────────────────────

MATERIALUL RULANT MOTOR
cu care operatorul de transport este autorizat sa
efectueze servicii de transport feroviar pe secţiile/
rutele de circulaţie





──────────────────────────────────────────────────────────────────
Nr. Tipul locomotivei Nr. locomotivei
crt.
──────────────────────────────────────────────────────────────────
──────────────────────────────────────────────────────────────────
──────────────────────────────────────────────────────────────────
──────────────────────────────────────────────────────────────────



Autoritatea Feroviara Romana - AFER
Director,
.....................................
(numele, prenumele, semnatura şi
ştampila unitãţii)

ANEXA B


────────
la norme
──────────

CERERE
pentru acordarea certificatului de siguranta

......../(persoana juridicã)...., cu sediul în localitatea ........, str. ...... nr. ...., judeţul (sectorul) ......, telefon ....., fax ......, înregistratã la Camera de Comerţ şi Industrie a României şi a Municipiului Bucureşti la nr. ....., având codul fiscal nr. ..... şi contul nr. ....., deschis la Banca ......., filiala ......, reprezentatã prin ..../(numele, prenumele şi funcţia)...., posesoare a Licenţei de transport feroviar seria .... nr. ....., din ....., solicita eliberarea unui certificat de siguranta pentru efectuarea, pe infrastructura cãilor ferate din România, a serviciului de transport feroviar (inclusiv operaţiuni de manevra feroviara) ..../(de cãlãtori, de marfa)...... pe urmãtoarele secţii/rute de circulaţie: ............./ (se vor înscrie staţiile de cale feratã terminus şi staţiile de cale feratã intermediare care definesc ruta de transport).....
Se anexeazã documentele justificative conform art. 4 din Normele pentru acordarea certificatului de siguranta în vederea efectuãrii serviciilor de transport feroviar public şi/sau în interes propriu pe cãile ferate din România.

Data ......................

..............................................
(numele, prenumele, funcţia şi
semnatura solicitantului, ştampila unitãţii)


ANEXA C
────────
la norme
──────────

DOCUMENTAŢIA
care trebuie sa însoţeascã cererea pentru obţinerea
certificatului de siguranta

Operatorul de transport feroviar, deţinãtor al licenţei de transport feroviar, care solicita obţinerea certificatului de siguranta pentru executarea unui tip de serviciu de transport feroviar pe anumite secţii/rute de circulaţie, trebuie sa întocmeascã şi sa depunã la AFER, o data cu documentele prevãzute la art. 4 lit. c), d), e), f) şi g) din norme, şi urmãtoarea documentaţie:
1. lista cu datele de identificare a fiecãrei secţii de circulaţie pentru care solicita acordarea certificatului de siguranta, în care se vor preciza:
a) staţiile de cale feratã cap de secţie;
b) staţiile de cale feratã intermediare;
c) viteza maxima admisã de circulaţie;
d) declivitatea maxima existenta;
e) eventualele abateri de la gabaritul de libera trecere;
f) lungimea - distanta în km a sectiei;
g) raza curbei minime;
2. categoriile de mãrfuri ce urmeazã a fi transportate pe fiecare secţie/ruta de circulaţie nominalizatã;
3. lista cu datele de identificare a materialului rulant de tracţiune de care dispune pentru efectuarea activitãţilor de transport feroviar pe secţiile/rutele de circulaţie nominalizate, în care se vor preciza, pentru fiecare vehicul, urmãtoarele:
a) tipul vehiculului şi nr. de identificare;
b) data construcţiei;
c) puterea nominalã;
d) viteza maxima constructivã;
e) sarcina maxima pe osie;
f) datele ultimelor revizii şi reparaţii planificate - RK, RG, RR - şi denumirea unitãţii care le-a efectuat;
g) nr. şi data documentului de omologare tehnica de tip;
h) denumirea proprietarului şi datele de înmatriculare a vehiculului;
4. lista cu datele de identificare a vagoanelor deţinute de solicitant ce urmeazã a fi utilizate la efectuarea transporturilor pentru care a solicitat certificatul de siguranta, specificand, pentru fiecare vehicul, urmãtoarele date:
a) nr. şi seria de identificare;
b) data construcţiei;
c) datele ultimelor reparaţii planificate - RK, RG, RP şi denumirea unitãţii care le-a efectuat;
d) nr. şi data documentelor de omologare tehnica de tip, pentru fiecare tip de vehicul;
e) denumirea proprietarului şi datele de înmatriculare a vehiculului;
f) viteza maxima de circulaţie;
g) raza minima de înscriere în cursa;
h) tipul franei automate;
i) nr. de osii;
j) tipul boghiului, dacã este cazul;
k) particularitãţi constructive, dacã este cazul;
5. memoriul tehnic în care se vor mentiona:
a) modul în care urmeazã a se executa manevrele de formare şi de descompunere a garniturilor de tren în staţiile cap de secţie şi, dacã este cazul în parcurs, datele de identificare a personalului propriu utilizat la efectuarea manevrelor, dacã este cazul;
b) modul în care se vor executa reviziile tehnice obligatorii, prevãzute în reglementãrile specifice în vigoare, pentru vehiculele de remorcare şi vagoanele din garniturile de tren remorcate;
c) modul în care este prevãzut sa se procedeze în cazul producerii unor defecte accidentale în parcurs, care necesita scoaterea din compunerea trenurilor remorcate a vehiculelor defecte, inclusiv în cazul defectarii vehiculului de remorcare;
d) mãsurile stabilite pentru transportul mãrfurilor periculoase, dacã este cazul;
e) modul de asigurare a insotirii trenurilor remorcate, dacã este cazul;
f) modul de verificare a personalului de locomotiva şi de însoţire la intrarea în serviciu;
g) modul de asigurare a condiţiilor pentru respectarea timpului de lucru maxim admis şi a timpului de odihna pentru personalul de locomotiva, în conformitate cu reglementãrile specifice în vigoare;
h) modul de alimentare cu combustibil a locomotivelor, dacã este cazul;
i) modul de asigurare a controlului propriu cu privire la siguranta circulaţiei;
j) modul de asigurare a lucrãrilor de întreţinere, revizie şi pregãtire tehnica pentru vehiculele de remorcare şi vagoanele din compunerea trenurilor remorcate;
k) modul de asigurare a efectuãrii repararii vehiculelor defectate accidental, cu precizarea datelor de identificare a centrelor - atelierelor de reparaţii preconizate a fi utilizate;
6. lista nominalã cu personalul de locomotiva utilizat, precizând pentru fiecare:
a) numele şi prenumele;
b) anul naşterii;
c) funcţia;
d) vechimea în funcţie;
e) nr. şi data documentului care atesta calificarea de mecanic de locomotiva;
f) nr. şi data autorizaţiei în funcţie, cu precizarea tipului de locomotiva şi a tipului de serviciu care este autorizat;
g) nr. şi data documentului prin care se atesta ca este apt medical şi psihologic;
h) secţia de circulaţie pe care va fi folosit;
i) nr. şi data ultimului document prin care se atesta ca a efectuat recunoaşterea secţiilor de circulaţie pentru care este nominalizat, eliberat conform reglementãrilor în vigoare;
j) centrul la care efectueazã instruirea/verificarea periodicã profesionalã;
k) calificativul obţinut în ultimul an;
l) sancţiuni primite în ultimii 2 ani de activitate, cu precizarea în ce au constat abaterile, dacã este cazul;
m) desfaceri disciplinare ale contractului de munca în perioada de activitate, cu precizarea abaterilor survenite şi a datei la care a fost sancţionat;
n) nr. şi data documentului care atesta statutul de angajat - perioada determinata, nedeterminatã;
o) copii de pe documentele prevãzute la lit. f), g), i) şi n);
7. lista personalului propriu utilizat pentru întreţinerea şi revizia tehnica a materialului rulant, pentru manevra şi însoţire a trenurilor, dacã este cazul, precizând pentru fiecare:
a) numele, prenumele, funcţia;
b) varsta;
c) funcţia;
d) vechimea în funcţie;
e) nr. şi data documentului care atesta calificarea;
f) nr. şi data documentului prin care se atesta ca este apt medical şi psihologic;
g) nr. şi data autorizaţiei în funcţie;
h) secţia de circulaţie pentru care va fi folosit, dacã este cazul;
i) centrul în care efectueazã instruirea periodicã profesionalã;
j) calificativul obţinut în ultimul an de activitate;
k) sancţiuni primite în ultimii 2 ani de activitate, cu precizarea abaterilor, dacã este cazul;
l) desfaceri disciplinare ale contractului de munca în perioada de activitate, cu precizarea datei şi a abaterii;
m) nr. şi data documentului care atesta statutul de angajat - perioada determinata, nedeterminatã;
n) copii de pe documentele prevãzute la lit. f), g) şi m).
Solicitantul, la cererea AFER, este obligat sa prezinte documentele doveditoare privind datele menţionate mai sus, în original, şi sa depunã la AFER, dupã caz, copii de pe aceste documente.

ANEXA D
────────
la norme
────────

ANGAJAMENT

......../(persoana juridicã)......, cu sediul în localitatea ......, str. ..... nr. ..., reprezentatã prin ....../(numele, prenumele şi funcţia)......., se angajeazã ca pe perioada de valabilitate a certificatului de siguranta:
1. sa anunţe Autoritatea Feroviara Romana - AFER despre orice modificare a datelor din documentele prezentate la solicitarea acordãrii certificatului de siguranta;
2. sa respecte prescripţiile tehnice, tehnologice, de organizare şi de desfãşurare a activitãţii de transport pentru care solicita certificatul de siguranta, stabilite pentru cãile ferate din România;
3. sa utilizeze în procesul de transport feroviar doar material rulant înmatriculat şi revizuit periodic, în conformitate cu reglementãrile şi cu instrucţiunile specifice transporturilor pe cãile ferate din România;
4. sa realizeze toate operaţiunile de verificare, întreţinere şi reparaţii pentru materialul rulant introdus în circulaţie, la termenele şi la parametrii tehnici prevãzuţi în reglementãrile specifice în vigoare;
5. sa asigure respectarea de cãtre personalul propriu a regimului de lucru şi a atribuţiilor prevãzute în reglementãrile specifice în vigoare pentru cãile ferate din România;
6. sa utilizeze în funcţiile cu responsabilitãţi în siguranta circulaţiei numai personal instruit, examinat periodic din punct de vedere profesional şi apt medical şi psihologic, autorizat conform reglementãrilor specifice în vigoare pentru cãile ferate din România;
7. sa accepte supravegherea respectãrii reglementãrilor specifice în vigoare referitoare la desfãşurarea operaţiunilor de transport feroviar prin acţiuni de control şi inspecţie de stat în baza convenţiilor încheiate cu Autoritatea Feroviara Romana - AFER;
8. sa permitã accesul în unitãţile şi pe toate mijloacele de transport feroviar proprii pentru personalul Autoritãţii Feroviare Romane - AFER, pe baza legitimatiei speciale de control şi inspecţie de stat, emisã de Ministerul Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului, şi sa furnizeze, la cerere, datele, informaţiile şi documentele necesare verificãrii modului de îndeplinire a condiţiilor care au stat la baza eliberãrii certificatului de siguranta.

Data ..........

.........................................
(numele, prenumele, funcţia şi semnatura
solicitantului, ştampila unitãţii)

────────────────
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016