Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   NORMA din 17 iunie 2008  privind supravegherea suplimentara a societatilor de asigurare/reasigurare care fac parte dintr-un grup de asigurare/reasigurare    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

NORMA din 17 iunie 2008 privind supravegherea suplimentara a societatilor de asigurare/reasigurare care fac parte dintr-un grup de asigurare/reasigurare

EMITENT: COMISIA DE SUPRAVEGHERE A ASIGURARILOR
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 460 din 19 iunie 2008
NORMĂ? din 17 iunie 2008
privind supravegherea suplimentarã a societãţilor de asigurare/reasigurare care fac parte dintr-un grup de asigurare/reasigurare
EMITENT: COMISIA DE SUPRAVEGHERE A ASIGURÃRILOR
PUBLICAT ÎN: MONITORUL OFICIAL nr. 460 din 19 iunie 2008


CAP. I
Aplicabilitatea supravegherii suplimentare a societãţilor de asigurare/reasigurare

ART. 1
(1) Comisia de Supraveghere a Asigurãrilor asigurã supravegherea suplimentarã a oricãrei societãţi de asigurare/reasigurare care este o societate participativã în cel puţin o societate de asigurare/reasigurare sau într-o societate de asigurare/reasigurare dintr-un stat terţ.
(2) Orice societate de asigurare/reasigurare a cãrei societate-mamã este un holding de asigurare sau o societate de asigurare/reasigurare dintr-un stat terţ face obiectul unei supravegheri suplimentare, în conformitate cu prevederile art. 5, 7 şi 9.
(3) Orice societate de asigurare/reasigurare a cãrei societate-mamã este un holding mixt de asigurare face obiectul unei supravegheri suplimentare, în conformitate cu prevederile art. 5 şi 7.

CAP. II
Domeniul de aplicare a supravegherii suplimentare

ART. 2
(1) Exercitarea supravegherii suplimentare nu presupune obligativitatea Comisiei de Supraveghere a Asigurãrilor de a exercita o funcţie de supraveghere în raport cu o societate de asigurare/reasigurare dintr-un stat terţ, cu un holding de asigurãri sau cu un holding mixt de asigurare, luate în considerare pe baze individuale.
(2) Supravegherea suplimentarã ţine cont de:
a) societãţile afiliate societãţii de asigurare/reasigurare;
b) societãţile participative în societatea de asigurare/ reasigurare;
c) societãţile afiliate societãţii participative în societatea de asigurare/reasigurare.
(3) Comisia de Supraveghere a Asigurãrilor poate sã decidã sã nu ia în considerare, pentru supravegherea suplimentarã, societãţile având sediul social într-un stat terţ unde existã obstacole juridice privind transferul informaţiilor necesare, fãrã a aduce atingere prevederilor art. 8 şi ale art. 12 alin. (5) din anexa care face parte integrantã din prezentele norme. În plus, Comisia de Supraveghere a Asigurãrilor poate, în situaţiile descrise mai jos, sã hotãrascã, de la caz la caz, sã nu ia în considerare o societate pentru supravegherea suplimentarã:
a) dacã societatea care ar trebui inclusã prezintã un interes nesemnificativ în raport cu obiectivele supravegherii suplimentare a societãţilor de asigurare/reasigurare;
b) dacã includerea situaţiei financiare a societãţii ar fi necorespunzãtoare sau de naturã sã inducã în eroare în raport cu obiectivele supravegherii suplimentare a societãţilor de asigurare/reasigurare.

CAP. III
Autoritãţile competente responsabile pentru exercitarea supravegherii suplimentare

ART. 3
(1) Supravegherea suplimentarã se exercitã de cãtre autoritãţile competente ale statului membru în care societatea de asigurare/reasigurare a primit autorizaţia oficialã.
(2) Dacã societãţile de asigurare/reasigurare autorizate în douã sau mai multe state membre au drept societate-mamã acelaşi holding de asigurare, societate de asigurare/reasigurare dintr-un stat terţ sau holding mixt de asigurare, autoritãţile competente ale statelor membre respective vor desemna autoritatea responsabilã pentru supravegherea suplimentarã.

CAP. IV
Disponibilitatea, calitatea informaţiilor şi accesul la informaţii

ART. 4
Societãţile de asigurare/reasigurare care fac obiectul supravegherii suplimentare trebuie sã dispunã de mecanisme de control intern adecvate pentru a furniza datele şi informaţiile necesare în vederea exercitãrii supravegherii suplimentare.
ART. 5
(1) Societãţile de asigurare/reasigurare care fac obiectul supravegherii suplimentare sunt obligate sã punã la dispoziţia Comisiei de Supraveghere a Asigurãrilor sau autoritãţilor responsabile cu supravegherea suplimentarã stabilite conform art. 3 alin. (2) toate informaţiile utile în exercitarea supravegherii suplimentare.
(2) În situaţia în care informaţiile solicitate în conformitate cu alin. (1) nu au fost furnizate, autoritãţile responsabile cu supravegherea suplimentarã se vor adresa direct societãţilor menţionate la art. 2 alin. (2).
(3) Comisia de Supraveghere a Asigurãrilor va efectua verificarea informaţiilor la faţa locului la:
a) societatea de asigurare/reasigurare care face obiectul supravegherii suplimentare;
b) filialele societãţii de asigurare/reasigurare respective;
c) societãţile-mamã ale societãţii de asigurare/reasigurare respective;
d) filialele unei societãţi-mamã a societãţii de asigurare/ reasigurare respective.
(4) În situaţia în care autoritatea competentã considerã cã este necesarã verificarea unor informaţii importante referitoare la o societate situatã în alt stat membru şi care este o societate de asigurare/reasigurare afiliatã, o filialã, o societate-mamã sau o filialã a societãţii-mamã a societãţii de asigurare/reasigurare care face obiectul supravegherii suplimentare, va cere autoritãţilor competente din celãlalt stat membru sã facã aceastã verificare.
(5) Autoritãţile competente care au primit o astfel de solicitare trebuie, în limitele competenţelor lor, fie sã facã aceste verificãri ele însele, fie sã permitã autoritãţilor care au prezentat cererea sã facã verificarea, fie sã permitã unui auditor sau unui expert sã o realizeze. În cazul în care doresc, autoritãţile competente care au prezentat cererea pot sã participe la verificare, în situaţia în care nu realizeazã aceastã verificare ele însele.

CAP. V
Cooperarea dintre autoritãţile competente

ART. 6
(1) Comisia de Supraveghere a Asigurãrilor colaboreazã îndeaproape şi face schimb de informaţii utile cu autoritãţile competente din fiecare stat membru.
(2) În cazul în care o societate de asigurare/reasigurare şi o instituţie de credit sau o societate de investiţii ori amândouã sunt direct sau indirect afiliate ori au o societate participativã comunã, Comisia de Supraveghere a Asigurãrilor colaboreazã cu autoritãţile competente şi cu autoritãţile care au o responsabilitate publicã în ceea ce priveşte supravegherea celorlalte societãţi în vederea supravegherii suplimentare. Fãrã a aduce atingere competenţelor pe care le au, aceste autoritãţi îşi furnizeazã reciproc orice informaţie menitã sã le simplifice misiunea.
(3) Autoritãţile implicate în schimbul de informaţii sunt obligate în cadrul schimburilor de informaţii sã respecte secretul profesional.

CAP. VI
Tranzacţiile intragrup

ART. 7
(1) Comisia de Supraveghere a Asigurãrilor exercitã supravegherea generalã a tranzacţiilor care au loc între:
a) o societate de asigurare/reasigurare şi:
(i) o societate afiliatã a societãţii de asigurare/ reasigurare;
(ii) o societate participativã în societatea de asigurare/ reasigurare;
(iii) o societate afiliatã unei societãţi participative în societatea de asigurare/reasigurare;
b) o societate de asigurare/reasigurare şi o persoanã fizicã ce deţine o participaţie în:
(i) societatea de asigurare/reasigurare respectivã sau în oricare dintre societãţile afiliate acesteia;
(ii) o societate participativã în societatea de asigurare/ reasigurare;
(iii) o societate afiliatã a unei societãţi participative în societatea de asigurare/reasigurare.
(2) Aceste tranzacţii se referã în special la:
a) împrumuturi;
b) garanţii şi tranzacţii extrabilanţiere;
c) elemente eligibile pentru marja de solvabilitate;
d) investiţii;
e) operaţiuni de reasigurare şi de retrocesiune;
f) acorduri de repartizare a costurilor.
(3) Societãţile de asigurare/reasigurare sunt obligate sã deţinã proceduri adecvate pentru managementul riscurilor şi pentru controlul intern, inclusiv proceduri de raportare şi contabilitate, pentru a putea identifica, mãsura, monitoriza şi controla în mod corespunzãtor tranzacţiile prevãzute la alin. (2). Aceste proceduri trebuie transmise Comisiei de Supraveghere a Asigurãrilor în termen de 90 de zile de la data intrãrii în vigoare a prezentelor norme.
(4) În plus, societãţile de asigurare/reasigurare sunt obligate sã raporteze Comisiei de Supraveghere a Asigurãrilor tranzacţiile semnificative, semestrial.
(5) În cazul în care, pe baza acestor informaţii, Comisia de Supraveghere a Asigurãrilor ajunge la concluzia cã solvabilitatea societãţii de asigurare/reasigurare este sau poate fi ameninţatã, dispune mãsurile care se impun la nivelul societãţii de asigurare/reasigurare.

CAP. VII
Cerinţa privind calculul solvabilitãţii ajustate

ART. 8
(1) În cazurile menţionate la art. 1 alin (1), calculul solvabilitãţii ajustate se face în conformitate cu prevederile anexei la prezentele norme.
(2) Orice societate afiliatã, societate participativã sau societate afiliatã a unei societãţi participative este inclusã în calculul solvabilitãţii ajustate.
(3) Dacã din calcul rezultã cã solvabilitatea ajustatã este negativã, Comisia de Supraveghere a Asigurãrilor dispune mãsurile corespunzãtoare la nivelul societãţii de asigurare/ reasigurare în cauzã.

CAP. VIII
Holdinguri de asigurare, societãţi de asigurare/reasigurare din state terţe

ART. 9
(1) În cazurile menţionate la art. 1 alin. (2), supravegherea suplimentarã se aplicã conform prevederilor menţionate la art. 12 din anexa la prezentele norme.
(2) Calculul include toate societãţile afiliate ale holdingului de asigurare, ale societãţii de asigurare/reasigurare dintr-un stat terţ, în conformitate cu prevederile menţionate la art. 12 din anexa la prezentele norme.
(3) Dacã, pe baza acestui calcul, Comisia de Supraveghere a Asigurãrilor ajunge la concluzia cã solvabilitatea societãţii de asigurare/reasigurare, care este o filialã a unui holding de asigurare sau a unei societãţi de asigurare/reasigurare dintr-un stat terţ, este sau poate fi ameninţatã, dispune mãsurile corespunzãtoare la nivelul societãţii de asigurare/reasigurare respective.
(4) Persoanele care administreazã efectiv afacerile unui holding de asigurare trebuie sã obţinã în prealabil aprobarea Comisiei de Supraveghere a Asigurãrilor şi sã îndeplineascã aceleaşi condiţii ca şi în cazul persoanelor semnificative ale societãţilor de asigurare/reasigurare.

CAP. IX
Dispoziţii finale

ART. 10
Nerespectarea prevederilor prezentelor norme se sancţioneazã în condiţiile şi potrivit prevederilor <>art. 39 din Legea nr. 32/2000 privind societãţile de asigurare şi supravegherea asigurãrilor, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
ART. 11
Prezentele norme transpun prevederile art. 2-10 din Directiva 98/78/CEE privind supravegherea suplimentarã a societãţilor de asigurare/reasigurare care fac parte dintr-un grup de asigurare/reasigurare, cu modificãrile aduse prin art. 59 din Directiva 2005/68/CE privind reasigurarea şi de modificare a directivelor 73/239/CEE şi 92/49/CEE ale Consiliului, precum şi a directivelor 98/78/CE şi 2002/83/CE .

ANEXÃ


──────
la norme
──────────

CALCULUL
solvabilitãţii ajustate a societãţilor de asigurare/reasigurare

CAP. I
Principii generale şi selectarea metodei de calcul al solvabilitãţii ajustate

Proporţionalitatea
ART. 1
(1) La calculul solvabilitãţii ajustate a unei societãţi de asigurare/reasigurare se va ţine seama de cota proporţionalã deţinutã de societatea participativã în societãţile sale afiliate.
(2) Cota proporţionalã reprezintã fie partea de capital subscris deţinutã direct sau indirect de cãtre societatea participativã, atunci când se utilizeazã metoda 1 sau metoda 2, descrise în cap. III, fie procentele folosite pentru stabilirea conturilor consolidate, în situaţia în care se utilizeazã metoda 3, descrisã în cap. III.
(3) Dacã societatea afiliatã este o filialã care are un deficit de solvabilitate, indiferent de metoda folositã, se va lua în considerare totalul deficitului de solvabilitate al acelei filiale.
(4) În cazul în care responsabilitatea societãţii-mamã care deţine o parte din capital se limiteazã strict la acea parte de capital, deficitul de solvabilitate al filialei poate fi luat în calcul pe bazã proporţionalã.
(5) În cazul în care nu existã legãturi de capital între anumite societãţi ce aparţin grupului de asigurare/reasigurare, autoritãţile competente stabilesc cota proporţionalã care trebuie luatã în considerare.
Eliminarea dublei utilizãri a elementelor marjei de solvabilitate
ART. 2
(1) Tratamentul general al elementelor marjei de solvabilitate:
a) indiferent de metoda folositã pentru calculul solvabilitãţii ajustate a unei societãţi de asigurare/reasigurare, trebuie eliminatã dubla utilizare a elementelor eligibile care intrã în componenţa marjei de solvabilitate a societãţilor de asigurare/reasigurare, luate în considerare la acest calcul;
b) chiar dacã metodele descrise în cap. III nu prevãd acest lucru, la calculul solvabilitãţii ajustate a unei societãţi de asigurare/reasigurare se eliminã urmãtoarele valori:
(i) valoarea oricãrui activ al societãţii de asigurare/ reasigurare respective, care reprezintã finanţarea elementelor eligibile pentru marja de solvabilitate a uneia dintre societãţile sale de asigurare/reasigurare afiliate;
(ii) valoarea oricãrui activ al unei societãţi de asigurare/ reasigurare afiliate acestei societãţi de asigurare/ reasigurare, care reprezintã finanţarea elementelor eligibile pentru marja de solvabilitate a societãţii de asigurare/reasigurare respective;
(iii) valoarea oricãrui activ al unei societãţi de asigurare/ reasigurare afiliate acestei societãţi de asigurare/ reasigurare, care reprezintã finanţarea elementelor eligibile pentru marja de solvabilitate a oricãrei altei societãţi de asigurare/reasigurare afiliate societãţii de asigurare/reasigurare respective.
(2) Tratamentul unor elemente ale marjei de solvabilitate ajustate:
a) fãrã a aduce atingere prevederilor alin. (1), urmãtoarele elemente pot fi incluse în calculul marjei de solvabilitate ajustatã a unei societãţi de asigurare/reasigurare numai în mãsura în care acestea sunt eligibile pentru acoperirea marjei de solvabilitate minime a societãţii afiliate:
(i) rezervele de beneficii şi risturnuri şi beneficiile viitoare ale unei societãţi de asigurare/reasigurare de viaţã afiliate unei societãţi de asigurare/reasigurare pentru care se calculeazã solvabilitatea ajustatã;
(ii) orice capital subscris, dar nevãrsat al unei societãţi de asigurare/reasigurare afiliate unei alte societãţi de asigurare/reasigurare, pentru care se calculeazã solvabilitatea ajustatã. Totuşi, orice capital subscris, dar nevãrsat ce reprezintã o obligaţie potenţialã pentru societatea participativã se exclude integral din calcul;
b) urmãtoarele elemente se vor exclude din calculul marjei de solvabilitate ajustatã:
(i) orice capital subscris, dar nevãrsat al societãţii participative, ce reprezintã o obligaţie potenţialã pentru o societate de asigurare/reasigurare afiliatã;
(ii) orice capital subscris, dar nevãrsat al unei societãţi de asigurare/reasigurare afiliate, ce reprezintã o obligaţie potenţialã pentru o altã societate de asigurare/reasigurare afiliatã aceleiaşi societãţi de asigurare/reasigurare participative.
(3) Transferabilitate:
În cazul în care Comisia de Supraveghere a Asigurãrilor considerã cã anumite elemente eligibile pentru marja de solvabilitate a unei societãţi de asigurare/reasigurare afiliate, altele decât cele menţionate la alin. (2), nu pot fi disponibile în mod efectiv pentru a acoperi marja de solvabilitate minimã a societãţii participative pentru care se calculeazã solvabilitatea ajustatã, elementele respective vor fi incluse în calcul numai în mãsura în care sunt admise pentru a acoperi marja de solvabilitate minimã a societãţii afiliate.
(4) Suma elementelor prevãzute la alin. (2) şi (3) nu poate fi mai mare decât marja de solvabilitate minimã a societãţii de asigurare/reasigurare afiliate.
Eliminarea creãrii de capital intragrup
ART. 3
(1) În calculul solvabilitãţii ajustate nu se ţine cont de niciun element eligibil care intrã în componenţa marjei de solvabilitate şi care rezultã din tranzacţii reciproce între societatea de asigurare/reasigurare şi:
a) o societate afiliatã;
b) o societate participativã;
c) o altã societate afiliatã oricãreia dintre societãţile sale participative.
(2) La calculul solvabilitãţii ajustate nu se ţine seama de niciun element eligibil pentru marja de solvabilitate a unei societãţi de asigurare/reasigurare afiliate unei societãţi de asigurare/reasigurare pentru care se calculeazã solvabilitatea ajustatã, dacã elementul în cauzã rezultã din finanţarea reciprocã cu o altã societate afiliatã societãţii de asigurare/ reasigurare respective. În mod special, finanţarea reciprocã existã în cazul în care o societate de asigurare/reasigurare sau oricare dintre societãţile sale afiliate deţine acţiuni ori acordã împrumuturi altei societãţi care, direct sau indirect, deţine un element eligibil pentru marja de solvabilitate a celei dintâi societãţi.
(3) Calculul marjei de solvabilitate ajustatã se efectueazã anual.
(4) Evaluarea activelor şi pasivelor utilizate în calculul marjei de solvabilitate ajustatã se efectueazã în acelaşi mod ca şi în cazul calculului marjei de solvabilitate pentru societãţile de asigurare/reasigurare.

CAP. II
Aplicarea metodelor de calcul

Societãţi de asigurare/reasigurare afiliate
ART. 4
(1) Calculul solvabilitãţii ajustate se efectueazã în conformitate cu principiile şi metodele generale prevãzute în prezentele norme.
(2) În cazul în care societatea de asigurare/reasigurare are mai multe societãţi afiliate, calculul solvabilitãţii ajustate se face prin integrarea activitãţii fiecãreia dintre aceste societãţi afiliate, indiferent de metoda utilizatã.
(3) În cazul participaţiilor succesive, calculul solvabilitãţii ajustate se face la nivelul fiecãrei societãţi de asigurare/reasigurare participative care are cel puţin o societate de asigurare/reasigurare afiliatã.
(4) Se considerã participare succesivã participarea unei societãţi de asigurare/reasigurare într-o altã societate de asigurare/reasigurare care este şi ea la rândul ei o societate participativã într-o altã societate de asigurare/reasigurare.
(5) Cu avizul Comisiei de Supraveghere a Asigurãrilor, o societate de asigurare/reasigurare poate primi derogare de la calculul privind solvabilitatea ajustatã în urmãtoarele situaţii:
a) dacã societatea de asigurare/reasigurare este afiliatã altei societãţi de asigurare/reasigurare autorizate de Comisia de Supraveghere a Asigurãrilor, iar societatea afiliatã respectivã este luatã în calculul solvabilitãţii ajustate a societãţii de asigurare/reasigurare participative;
b) dacã societatea de asigurare/reasigurare este afiliatã unui holding de asigurare cu sediul social în România şi dacã atât holdingul de asigurare, cât şi societatea de asigurare/ reasigurare afiliatã au fost luate în calculul marjei de solvabilitate ajustate;
c) dacã societatea de asigurare/reasigurare este afiliatã unei societãţi de asigurare sau reasigurare ori unui holding de asigurare cu sediul social într-un alt stat membru şi Comisia de Supraveghere a Asigurãrilor a convenit sã acorde acelui stat membru dreptul de a exercita o supraveghere suplimentarã.
(6) În toate cazurile, derogarea datã de Comisia de Supraveghere a Asigurãrilor se acordã numai dacã elementele eligibile pentru marja de solvabilitate sunt repartizate în mod corespunzãtor între societãţile respective.
(7) Dacã societatea de asigurare/reasigurare afiliatã are sediul social într-un alt stat membru decât societatea de asigurare/reasigurare autorizatã de Comisia de Supraveghere a Asigurãrilor şi pentru care se face calculul solvabilitãţii ajustate, în ceea ce priveşte societatea afiliatã calculul va ţine cont de solvabilitatea acesteia, aşa cum este evaluatã de autoritãţile competente ale acelui stat membru.
Holdingurile de asigurare intermediare
ART. 5
În calculul solvabilitãţii ajustate a unei societãţi de asigurare/reasigurare care deţine o participaţie într-o societate de asigurare/reasigurare afiliatã sau într-o societate de asigurare/reasigurare dintr-un stat terţ, prin intermediul unui holding de asigurare, se ţine cont de situaţia holdingului de asigurare intermediar. Exclusiv în scopurile acestui calcul, care urmeazã sã fie efectuat în conformitate cu metodele şi principiile generale descrise în prezenta anexã, acest holding de asigurare este tratat ca şi cum ar fi o societate de asigurare/reasigurare supusã unei cerinţe de solvabilitate zero, iar elementele eligibile pentru determinarea marjei de solvabilitate disponibile sunt cele prevãzute conform reglementãrilor în vigoare referitoare la metodologia de calcul a marjei de solvabilitate de care dispune societatea de asigurare/reasigurare.
Societãţi de asigurare/reasigurare afiliate, cu sediul social în state terţe
ART. 6
La calculul solvabilitãţii ajustate a unei societãţi de asigurare/reasigurare care este o societate participativã într-o societate de asigurare/reasigurare dintr-un stat terţ, aceasta din urmã este tratatã, exclusiv în scopul calculului, prin analogie cu o societate de asigurare/reasigurare afiliatã, aplicându-se principiile şi metodele generale descrise în prezenta anexã.
Instituţii de credit, societãţi de investiţii şi alte instituţii financiare afiliate
ART. 7
La calculul solvabilitãţii ajustate a unei societãţi de asigurare/reasigurare care este o societate participativã într-o instituţie de credit, o societate de investiţii sau o altã instituţie financiarã, în ceea ce priveşte deducerea acestor participaţii se aplicã prevederile în vigoare referitoare la metodologia de calcul a marjei de solvabilitate de care dispune societatea de asigurare/reasigurare.
Lipsa informaţiilor necesare
ART. 8
În cazul în care Comisia de Supraveghere a Asigurãrilor nu dispune, din diferite motive, de informaţiile necesare în vederea verificãrii calculului solvabilitãţii ajustate a unei societãţi de asigurare/reasigurare, referitoare la o societate afiliatã cu sediul social într-un stat membru sau într-un stat terţ, valoarea contabilã a participaţiei deţinute de societatea de asigurare/reasigurare respectivã se scade din valoarea elementelor eligibile pentru marja de solvabilitate ajustatã. În aceastã situaţie, câştigurile nerealizate aferente unei astfel de participaţii nu sunt admise ca element eligibil pentru marja de solvabilitate ajustatã.

CAP. III
Metode de calcul

Metoda 1: Metoda deducerii şi agregãrii
ART. 9
(1) Solvabilitatea ajustatã a societãţii de asigurare/reasigurare participative reprezintã diferenţa dintre valorile obţinute la lit. a) şi b), unde:
a) suma dintre:
(i) valoarea elementelor eligibile pentru marja de solvabilitate a societãţii de asigurare/reasigurare participative; şi
(ii) valoarea cotei proporţionale deţinute de societatea de asigurare/reasigurare participativã în elementele eligibile pentru marja de solvabilitate a societãţii de asigurare/reasigurare afiliate;
b) suma dintre:
(i) valoarea contabilã a participaţiei deţinute de societatea de asigurare/reasigurare participativã în capitalul societãţii de asigurare/reasigurare afiliatã; şi
(ii) valoarea marjei de solvabilitate minimã a societãţii de asigurare/reasigurare participative; şi
(iii) valoarea cotei proporţionale din marja de solvabilitate minimã aferentã societãţii de asigurare/reasigurare afiliate.
(2) Dacã participaţia în societatea de asigurare/reasigurare afiliatã constã, integral sau parţial, într-o deţinere indirectã, atunci alin. (1) lit. b) pct. (i) încorporeazã valoarea unei astfel de deţineri indirecte, ţinând seama de interesele succesive relevante, iar alin. (1) lit. a) pct. (ii) şi lit. b) pct. (iii) includ cotele proporţionale din elementele eligibile pentru marja de solvabilitate a societãţii de asigurare/reasigurare afiliatã.
Metoda 2: Metoda deducerii obligatorii
ART. 10
(1) Solvabilitatea ajustatã a societãţii de asigurare/reasigurare participative reprezintã diferenţa dintre valorile obţinute la lit. a) şi b), unde:
a) suma elementelor eligibile pentru marja de solvabilitate a societãţii de asigurare/reasigurare participative; şi
b) suma dintre:
(i) valoarea marjei de solvabilitate minime a societãţii de asigurare/reasigurare participative; şi
(ii) valoarea cotei proporţionale din marja de solvabilitate minimã aferentã societãţii de asigurare/reasigurare afiliate.
(2) La evaluarea elementelor eligibile pentru marja de solvabilitate, participaţiile sunt evaluate prin metoda punerii în echivalenţã, în conformitate cu reglementãrile contabile în vigoare.
Metoda 3: Metoda consolidãrii contabile
ART. 11
(1) Calculul solvabilitãţii ajustate a societãţii de asigurare/reasigurare participative se face pe baza conturilor consolidate. Solvabilitatea ajustatã a societãţii de asigurare/reasigurare participative este diferenţa dintre valoarea elementelor eligibile pentru marja de solvabilitate, calculate pe baza datelor consolidate, şi valoarea obţinutã la lit. a) sau b):
a) suma dintre valoarea marjei de solvabilitate minime aferente societãţii de asigurare/reasigurare participative şi valoarea cotelor proporţionale din marjele de solvabilitate minime aferente societãţii de asigurare/reasigurare afiliate, care corespund procentelor folosite pentru stabilirea conturilor consolidate;
b) marja de solvabilitate minimã, calculatã pe baza datelor consolidate.
(2) Prevederile în vigoare referitoare la metodologia de calcul al marjei de solvabilitate disponibile şi al marjei de solvabilitate minime pentru societãţile de asigurare/reasigurare se aplicã şi pentru calculul elementelor eligibile pentru marja de solvabilitate, precum şi pentru calculul marjei minime de solvabilitate, determinate pe baza datelor consolidate.

CAP. IV
Supravegherea suplimentarã a societãţilor de asigurare/reasigurare care sunt filiale ale unui holding de asigurare sau ale unei societãţi de asigurare/reasigurare dintr-un stat terţ

ART. 12
(1) În cazul a cel puţin douã societãţi de asigurare/reasigurare care sunt filiale ale unui holding de asigurare sau ale unei societãţi de asigurare/reasigurare dintr-un stat terţ şi care sunt stabilite în state membre diferite, autoritãţile competente se asigurã cã metoda descrisã în prezentul articol este aplicatã în mod consecvent. Supravegherea suplimentarã se exercitã anual.
(2) Cu avizul Comisiei de Supraveghere a Asigurãrilor, o societate de asigurare/reasigurare poate primi derogare de la calculul privind solvabilitatea ajustatã în urmãtoarele situaţii:
a) dacã societatea de asigurare/reasigurare respectivã este afiliatã altei societãţi de asigurare/reasigurare şi dacã este luatã în calculul prevãzut în prezentul articol, efectuat pentru cealaltã societate de asigurare/reasigurare;
b) dacã societatea de asigurare/reasigurare respectivã şi cel puţin o altã societate de asigurare/reasigurare autorizatã în acelaşi stat membru au drept societate-mamã acelaşi holding de asigurare sau aceeaşi societate de asigurare/reasigurare dintr-un stat terţ, iar societatea de asigurare/reasigurare este luatã în calculul prevãzut în prezentul articol efectuat pentru una din aceste alte societãţi;
c) dacã societatea de asigurare/reasigurare respectivã şi cel puţin o altã societate de asigurare/reasigurare autorizatã în alt stat membru au drept societate-mamã acelaşi holding de asigurare sau aceeaşi societate de asigurare/reasigurare dintr-un stat terţ şi în cazul în care s-a încheiat un acord de atribuire a exercitãrii supravegherii suplimentare prevãzute în prezentul articol unei autoritãţi de supraveghere din alt stat membru, în conformitate cu art. 3 alin. (2) din norme.
(3) În cazul unor participaţii succesive, calculul prevãzut în prezentul articol poate fi aplicat numai la nivelul ultimei societãţimamã a unei societãţi de asigurare/reasigurare care este un holding de asigurare sau o societate de asigurare/reasigurare dintr-un stat terţ.
(4) Autoritãţile competente se asigurã cã la nivelul holdingului de asigurare sau al societãţii de asigurare/reasigurare dintr-un stat terţ se efectueazã calcule analoage cu cele descrise în cap. I-III. Analogia constã în aplicarea metodelor şi a principiilor generale descrise în cap. I-III la nivelul holdingului de asigurare sau al societãţii de asigurare/reasigurare dintr-un stat terţ. Exclusiv în scopul acestui calcul, societatea-mamã este tratatã ca şi cum ar fi o societate de asigurare/reasigurare care trebuie sã respecte:
a) cerinţa de solvabilitate zero, în cazul în care este un holding de asigurare;
b) cerinţe de solvabilitate determinate în conformitate cu principiile enunţate la art. 6 din prezenta anexã la norme, în cazul în care este o societate de asigurare/reasigurare dintr-un stat terţ;
c) elementele eligibile pentru marja de solvabilitate sunt cele stabilite în conformitate cu prevederile în vigoare referitoare la metodologia de calcul al marjei de solvabilitate disponibile pentru societãţile de asigurare/reasigurare.
(5) În cazul în care Comisia de Supraveghere a Asigurãrilor nu dispune, din diferite motive, de informaţiile necesare în vederea verificãrii calculului prevãzut în prezentul articol, referitoare la o societate afiliatã cu sediul social într-un stat membru sau într-un stat terţ, valoarea contabilã a participaţiei deţinute de societatea participativã în societatea afiliatã respectivã se scade din valoarea elementelor eligibile pentru calculul prevãzut în prezentul articol. În aceastã situaţie, câştigurile nerealizate aferente unei astfel de participaţii nu sunt admise ca element eligibil pentru calcul.
___________
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016