Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   NORMA din 16 iulie 2007  privind Registrul intermediarilor in asigurari si/sau in reasigurari    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

NORMA din 16 iulie 2007 privind Registrul intermediarilor in asigurari si/sau in reasigurari

EMITENT: COMISIA DE SUPRAVEGHERE A ASIGURARILOR
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 553 din 14 august 2007
NORMĂ? din 16 iulie 2007
privind Registrul intermediarilor în asigurãri şi/sau în reasigurãri
EMITENT: COMISIA DE SUPRAVEGHERE A ASIGURÃRILOR
PUBLICAT ÎN: MONITORUL OFICIAL nr. 553 din 14 august 2007


CAP. I
Dispoziţii generale

ART. 1
(1) Prezentele norme reglementeazã:
a) modul de deschidere şi de menţinere a Registrului intermediarilor în asigurãri, denumit în continuare registru, de cãtre asigurãtori, având urmãtoarea structurã: agenţi de asigurare persoane fizice, agenţi de asigurare persoane juridice, agenţi de asigurare subordonaţi persoane juridice (instituţiile de credit şi instituţiile financiare nebancare, care desfãşoarã activitate de bancassurance);
b) modul de deschidere şi menţinere a registrului privind subagenţii de asigurare de cãtre agenţii de asigurare persoane juridice;
c) modul de deschidere şi menţinere a registrului pentru personalul propriu de cãtre brokerii de asigurare şi/sau de reasigurare, conform anexei nr. 2;
d) modul de deschidere şi menţinere de cãtre brokerii de asigurare şi/sau de reasigurare a Jurnalului asistenţilor în brokeraj, conform anexei nr. 2.
(2) a) Asigurãtorii şi brokerii de asigurare şi/sau de reasigurare au obligaţia de a deschide registrele prevãzute la alin. (1) lit. a), c) şi d) la data intrãrii în vigoare a prezentelor norme.
b) Agenţii de asigurare persoane juridice au obligaţia de a deschide registrul privind subagenţii de asigurare la data la care asigurãtorul confirmã ca dosarul depus este în conformitate cu prevederile legale în vigoare.
(3) Înscrierea în registru a persoanelor fizice şi juridice cu care asigurãtorii au încheiat contract de agent la data intrãrii în vigoare a prezentelor norme se va face pânã la 31 octombrie 2007.
(4) În vederea deschiderii Jurnalului asistenţilor în brokeraj şi a înscrierii în registru a personalului propriu, brokerii de asigurare şi/sau de reasigurare au la dispoziţie o perioadã de 60 de zile calendaristice, începând cu data menţionatã la alin. (2) lit. a).
(5) Brokerii de asigurare şi/sau de reasigurare vor transmite Comisiei de Supraveghere a Asigurãrilor, în format electronic, datele menţionate în anexa nr. 2.
ART. 2
(1) Forma şi conţinutul registrelor deschise şi menţinute de asigurãtori, de agenţii de asigurare persoane juridice şi de brokerii de asigurare şi/sau de reasigurare sunt prevãzute în anexele nr. 1 şi nr. 2.
(2) În vederea atribuirii codului unic persoanelor fizice şi persoanelor juridice de cãtre Comisia de Supraveghere a Asigurãrilor, asigurãtorii şi brokerii de asigurare şi/sau de reasigurare vor comunica datele menţionate în anexele nr. 1 şi 2.

CAP. II
Registrul agenţilor de asigurare, agenţilor de asigurare subordonaţi şi al subagenţilor

ART. 3
(1) Agenţii de asigurare persoane juridice au obligaţia de a înscrie şi menţine într-un registru o evidenţã a subagenţilor, în format electronic.
(2) Persoanele juridice menţionate la alin. (1) au obligaţia de a actualiza zilnic aceste evidenţe şi de a comunica asigurãtorului în al cãrui registru sunt înscrişi orice modificare, prin mijloace electronice, în termen de maximum 5 zile lucrãtoare de la data înregistrãrii acesteia.
ART. 4
(1) Agenţii de asigurare subordonaţi persoane juridice au obligaţia de a înscrie şi menţine într-un registru în format electronic o evidenţã a persoanelor fizice care desfãşoarã activitate de bancassurance.
(2) Activitatea de bancassurance se poate desfãşura numai prin persoanele fizice care au încheiat un contract de muncã individual pe perioadã nedeterminatã cu o instituţie de credit sau cu o instituţie financiarã nebancarã.
(3) Registrul prevãzut la alin. (1) va fi disponibil spre consultare pe pagina de internet a fiecãrui agent de asigurare subordonat.
(4) Persoanele juridice menţionate la alin. (1) au obligaţia de a actualiza zilnic aceste evidenţe.
ART. 5
(1) a) Pentru conducerea activitãţii de bancassurance, agenţii de asigurare subordonaţi persoane juridice au obligaţia de a nominaliza douã persoane, la nivelul sediului principal, director şi, respectiv, director adjunct, care trebuie sã aibã calitatea de angajat, pe perioadã nedeterminatã.
b) Aceste persoane sunt responsabile inclusiv în ceea ce priveşte actualizarea permanentã a registrului agentului de asigurare subordonat.
c) Numele şi prenumele, funcţia, precum şi toate datele de contact ale acestor persoane trebuie sã fie disponibile pe pagina de internet a fiecãrui agent de asigurare subordonat.
(2) În vederea avizãrii ca agenţi de asigurare subordonaţi, persoanele juridice trebuie sã depunã la Comisia de Supraveghere a Asigurãrilor pânã la 31 octombrie 2007 o documentaţie care va cuprinde:
a) copia autorizaţiei de funcţionare, emisã de cãtre Banca Naţionalã a României;
b) curriculum vitae ale persoanelor care conduc activitatea de bancassurance;
c) copia documentului de platã privind achitarea taxei de avizare, în suma prevãzutã la <>art. 36 alin. (1) din Legea nr. 32/2000 privind activitatea de asigurare şi supravegherea asigurãrilor, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, actualizatã conform art. 2 lit. j) din Normele privind autorizarea brokerilor de asigurare şi/sau reasigurare puse în aplicare prin <>Ordinul Comisiei de Supraveghere a Asigurãrilor nr. 3.110/2004 , cu modificãrile ulterioare.
(3) Dupã obţinerea avizului şi dupã transmiterea de cãtre asigurãtor a registrului agenţilor de asigurare subordonaţi persoane juridice, Comisia de Supraveghere a Asigurãrilor va aloca un cod unic pentru fiecare persoanã juridicã agent de asigurare subordonat.
ART. 6
Asigurãtorii au obligaţia de a transmite în format electronic Comisiei de Supraveghere a Asigurãrilor modificãrile primite de la agenţii de asigurare persoane juridice, precum şi modificãrile survenite în evidenţa proprie a agenţilor de asigurare persoane fizice, în termen de 10 zile lucrãtoare de la data primirii modificãrilor de la persoanele juridice, respectiv de la data când acestea au fost operate în evidenţa proprie.
ART. 7
Calitatea de agent de asigurare persoanã fizicã se pierde, caz în care va fi radiat din registru, cu menţiunea "radiat" dacã:
a) nu mai îndeplineşte prevederile <>art. 34 alin. (2) lit. c) din Legea nr. 32/2000 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare;
b) solicitã acest lucru în scris;
c) nu obţine certificatul de calificare profesionalã.

CAP. III
Înscrierea în registru

ART. 8
(1) La deschiderea registrului de cãtre asigurãtor, Comisia de Supraveghere a Asigurãrilor va aloca fiecãrui intermediar în asigurãri un cod unic, reprezentând o combinaţie alfanumericã în care literele au urmãtoarele semnificaţii:
a) RAF - codificare pentru agentul de asigurare persoanã fizicã şi conducãtorul/conducerea executivã a agentului de asigurare persoanã juridicã, pentru subagentul de asigurare, pentru asistentul în brokeraj persoanã fizicã şi, respectiv, pentru personalul propriu al brokerului de asigurare şi/sau reasigurare;
b) RAJ - codificare pentru agentul de asigurare persoanã juridicã, agentul de asigurare subordonat persoanã juridicã şi, respectiv, asistentul în brokeraj persoanã juridicã.
(2) În vederea alocãrii codului unic, agenţii de asigurare persoane juridice vor depune pânã la 31 octombrie 2007 la asigurãtorul cu care au contract de agent documentaţia prevãzutã la art. 11.
(3) Asigurãtorii vor emite pentru fiecare agent de asigurare persoanã fizicã, precum şi pentru conducãtorul/conducerea agentului de asigurare persoanã juridicã, iar agenţii de asigurare persoane juridice pentru fiecare subagent, o legitimaţie ale cãrei conţinut şi caracteristici tehnice sunt prevãzute în anexa nr. 3.

CAP. IV
Înscrierea persoanelor fizice şi juridice care practicã activitatea de intermediere în asigurãri la data deschiderii registrului

ART. 9
Condiţiile care trebuie îndeplinite pentru înscrierea în registru la data deschiderii acestuia sunt prevãzute la art. 10 şi 11.
ART. 10
(1) În vederea înscrierii ca agent de asigurare, persoana fizicã trebuie sã îndeplineascã urmãtoarele condiţii:
a) sã deţinã din partea unui asigurãtor o autorizaţie valabilã de a acţiona în numele acestuia, denumitã în <>Legea nr. 32/2000 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, contract de agent;
b) sã nu aibã cazier judiciar pentru infracţiuni contra patrimoniului sau pentru infracţiuni prevãzute de legislaţia financiar-fiscalã;
c) sã aibã un contract de asigurare de rãspundere civilã profesionalã în vigoare, a cãrui valoare sã fie de 1.500 euro/eveniment şi 3.000 euro sumã agregatã pe an, fãrã francizã;
d) sã îndeplineascã cerinţele legale în vigoare privind angajarea gestionarilor, constituirea de garanţii şi rãspunderea în legãturã cu gestionarea bunurilor operatorilor economici, autoritãţilor sau instituţiilor;
e) sã se bucure de o bunã reputaţie.
(2) Prevederea cuprinsã la alin. (1) lit. c) se va realiza pânã la 31 octombrie 2007.
(3) Asigurãtorul va trimite pânã la data de încheiere a operaţiei de înscriere, cãtre Comisia de Supraveghere a Asigurãrilor, în format electronic, lista persoanelor menţionate la alin. (1), conform tabelului I din anexa nr. 1.
(4) Comisia de Supraveghere a Asigurãrilor va aloca fiecãrui agent de asigurare persoanã fizicã un cod unic şi îl va înscrie în registru, iar asigurãtorul va prelua codul respectiv în vederea emiterii legitimaţiei.
ART. 11
(1) Persoanele juridice pot fi înscrise ca agent de asigurare dupã primirea confirmãrii de la asigurãtor, dacã documentaţia este completã.
(2) Conducãtorul/conducerea agentului de asigurare persoanã juridicã va depune, sub semnãturã, la asigurãtor, urmãtoarele documente:
a) copia actului constitutiv, din care sã rezulte cã are obiect unic de activitate şi cã denumirea cuprinde sintagma "agent de asigurare" în conformitate cu prevederile <>art. 34 din Legea nr. 32/2000 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare;
b) certificat constatator eliberat cu cel mult 30 de zile înainte de data solicitãrii de cãtre oficiul registrului comerţului din raza teritorialã unde îşi are sediul social;
c) copia contractului de asigurare de rãspundere civilã profesionalã, cu respectarea prevederilor <>art. 34 alin. (3) lit. b) din Legea nr. 32/2000 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare;
d) cazier fiscal şi cazier judiciar pentru asociaţii sau acţionarii semnificativi direcţi persoane fizice şi pentru persoanele semnificative;
e) cazier fiscal pentru asociaţii sau acţionarii semnificativi direcţi, persoane juridice;
f) certificat constatator emis de oficiul registrului comerţului privind datele de înmatriculare ale persoanelor juridice asociaţi sau acţionari semnificativi direcţi şi, dacã este cazul, indirecţi;
g) cazierul judiciar şi cazierul fiscal ale conducãtorului/conducerii;
h) cazierul judiciar şi cazierul fiscal ale subagenţilor;
i) lista cu subagenţii însoţitã de copiile contractelor de muncã ale fiecãrui subagent, inclusiv codul numeric personal al fiecãrei persoane.
(3) În termen de 15 zile lucrãtoare de la data depunerii documentaţiei complete, asigurãtorul va trimite Comisiei de Supraveghere a Asigurãrilor, în format electronic, lista agenţilor de asigurare persoane juridice, a conducãtorului/conducãtorilor acestora, precum şi pe cea a subagenţilor, conform tabelului II din anexa nr. 1, în vederea alocãrii codurilor unice pentru persoana juridicã şi pentru persoanele fizice.
(4) Asigurãtorul va prelua aceste coduri din registrul deschis şi menţinut de Comisia de Supraveghere a Asigurãrilor.
(5) Asigurãtorul va comunica codurile unice ale subagenţilor agentului de asigurare persoanã juridicã, în vederea emiterii legitimaţiilor prevãzute în anexa nr. 3.

CAP. V
Dobândirea calitãţii de agent persoanã fizicã sau juridicã şi a celei de subagent ulterior datei de deschidere a registrului

ART. 12
Persoanele fizice şi juridice care doresc sã desfãşoare activitatea de intermediere în asigurãri în calitate de agent de asigurare şi subagent dupã data deschiderii registrului trebuie sã îndeplineascã, în vederea înregistrãrii şi a încheierii contractului de agent, condiţiile prevãzute, dupã caz, la art. 13 şi 14.
ART. 13
(1) Persoana fizicã trebuie sã îndeplineascã urmãtoarele condiţii, în vederea înregistrãrii ca agent de asigurare:
a) sã fie absolvent de liceu, cu diplomã;
b) sã nu aibã cazier judiciar pentru infracţiuni contra patrimoniului sau pentru infracţiuni prevãzute de legislaţia financiar-fiscalã;
c) sã aibã un contract de asigurare de rãspundere civilã profesionalã în vigoare, a cãrui valoare sã fie 1.500 euro/eveniment şi 3.000 euro sumã agregatã pe an, fãrã francizã;
d) sã îndeplineascã cerinţele legale în vigoare privind angajarea gestionarilor, constituirea de garanţii şi rãspunderea în legãturã cu gestionarea bunurilor operatorilor economici, autoritãţilor sau instituţiilor;
e) sã se bucure de o bunã reputaţie.
(2) Asigurãtorul va trimite dupã înscriere cãtre Comisia de Supraveghere a Asigurãrilor, în format electronic, lista persoanelor fizice cu care a încheiat contract de agent, conform tabelului I din anexa nr. 1.
(3) Comisia de Supraveghere a Asigurãrilor va aloca fiecãrui agent de asigurare persoanã fizicã un cod unic şi îl va înscrie în registru, iar asigurãtorul va prelua codul respectiv în vederea emiterii legitimaţiei.
ART. 14
(1) Persoanele juridice pot fi înregistrate ca agent de asigurare numai dacã persoana care deţine funcţia de conducãtor executiv sau, dupã caz, persoanele care conduc societatea îndeplinesc urmãtoarele condiţii:
a) are/au experienţã de cel puţin un an în asigurãri;
b) nu are/nu au cazier judiciar pentru infracţiuni contra patrimoniului sau pentru infracţiuni prevãzute de legislaţia financiar-fiscalã;
c) se bucurã de o bunã reputaţie.
(2) Persoanele juridice trebuie sã prezinte asigurãtorului, în vederea înregistrãrii, urmãtoarele documente:
a) copia actului constitutiv, din care sã rezulte cã are obiect unic de activitate şi cã denumirea cuprinde sintagma "agent de asigurare" în conformitate cu prevederile <>art. 34 din Legea nr. 32/2000 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare;
b) certificat constatator eliberat cu cel mult 30 de zile înainte de data solicitãrii de cãtre oficiul registrului comerţului din raza teritorialã unde îşi are sediul social;
c) copia contractului de asigurare de rãspundere civilã profesionalã, cu respectarea prevederilor <>art. 34 alin. (3) lit. b) din Legea nr. 32/2000 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare;
d) cazier fiscal şi cazier judiciar pentru asociaţii sau acţionarii semnificativi direcţi persoane fizice şi curriculum vitae, cazier fiscal şi cazier judiciar pentru persoanele semnificative;
e) cazier fiscal pentru asociaţii sau acţionarii semnificativi direcţi, persoane juridice;
f) certificat constatator emis de oficiul registrului comerţului privind datele de înmatriculare ale persoanelor juridice asociaţi sau acţionari semnificativi direcţi şi, dacã este cazul, indirecţi;
g) curriculum vitae al persoanei/persoanelor prevãzute la alin. (1), precum şi cazierul fiscal şi cel judiciar;
h) cazierul judiciar şi cazierul fiscal ale subagenţilor;
i) lista cu subagenţii însoţitã de copiile contractelor de muncã ale fiecãrui subagent, inclusiv codul numeric personal al fiecãrei persoane.
(3) În termen de 15 zile lucrãtoare de la data depunerii documentaţiei complete, asigurãtorul va trimite Comisiei de Supraveghere a Asigurãrilor, în format electronic, lista agenţilor de asigurare persoane juridice, a conducãtorului/conducãtorilor acestora, precum şi pe cea a subagenţilor, conform tabelului II din anexa nr. 1, în vederea alocãrii codurilor unice pentru persoana juridicã şi pentru persoanele fizice.
(4) Asigurãtorul va prelua aceste coduri din registrul deschis şi menţinut de Comisia de Supraveghere a Asigurãrilor.
(5) Asigurãtorul va comunica codurile unice ale subagenţilor agentului de asigurare persoanã juridicã, în vederea emiterii legitimaţiilor prevãzute în anexa nr. 3.

CAP. VI
Calificarea profesionalã şi pregãtirea profesionalã continuã

ART. 15
Intermediarii în asigurãri şi/sau reasigurãri sunt obligaţi, într-o perioadã de 3 ani de la data publicãrii normelor privind acreditarea entitãţilor care organizeazã cursuri de calificare şi perfecţionare profesionalã, sã obţinã certificatul de calificare profesionalã.

CAP. VII
Menţiuni obligatorii ale contractului de agent

ART. 16
(1) Asigurãtorii trebuie sã includã în mod obligatoriu în contractul de agent şi urmãtoarele menţiuni:
a) obligativitatea respectãrii prevederilor din legislaţia asigurãrilor;
b) activitatea de agent de asigurare persoanã fizicã, persoanã juridicã şi de subagent este reglementatã, supravegheatã şi controlatã de Comisia de Supraveghere a Asigurãrilor;
c) obligativitatea prezentãrii oricãror documente care privesc activitatea desfãşuratã ca agent de asigurare persoanã fizicã şi juridicã, agent de asigurare subordonat, precum şi cea de subagent organelor de control şi persoanelor împuternicite în acest sens de cãtre Comisia de Supraveghere a Asigurãrilor;
d) obligativitatea prezentãrii tuturor informaţiilor despre produsul/produsele pe care le propune persoanelor fizice, potenţiali asiguraţi, în conformitate cu normele în vigoare emise de Comisia de Supraveghere a Asigurãrilor, inclusiv a adreselor electronice unde se gãsesc înregistraţi;
e) obligativitatea informãrii asupra modului de rezolvare amiabilã a litigiilor;
f) obligativitatea stipulãrii unui termen de predare a documentelor de asigurare încheiate cu asiguraţii şi a sumelor încasate de la aceştia, acest termen neputând depãşi perioada de 10 zile calendaristice;
g) obligativitatea înscrierii codului unic pe contractele/poliţele de asigurare şi pe chitanţele emise/eliberate de aceştia;
h) obligativitatea desfãşurãrii activitãţii de intermediere numai în spaţiile prevãzute la art. 17.
(2) Menţiunile obligatorii trebuie introduse pânã la 31 octombrie 2007 în contractele de agent încheiate pânã la data intrãrii în vigoare a prezentelor norme.

CAP. VIII
Activitatea de intermediere în calitate de agent de asigurare persoanã fizicã sau juridicã şi de subagent

ART. 17
(1) Activitatea de intermediere se poate desfãşura numai la:
a) sediile principale sau secundare ale asigurãtorilor sau, dupã caz, ale agenţilor de asigurare persoane juridice;
b) sediile principale sau secundare ale asiguraţilor ori ale potenţialilor asiguraţi persoane juridice;
c) domiciliul sau, dupã caz, reşedinţa asiguraţilor ori a potenţialilor asiguraţi persoane fizice.
(2) Activitatea de bancassurance se poate desfãşura numai în sediile principale şi secundare ale agenţilor de asigurare subordonaţi, persoane juridice.
ART. 18
La data deschiderii registrului, asigurãtorii vor face cunoscute Comisiei de Supraveghere a Asigurãrilor numele şi funcţia persoanelor, cel puţin douã, desemnate sã coordoneze activitatea de înregistrare şi de actualizare a registrului, în conformitate cu prevederile prezentelor norme.
ART. 19
(1) Asigurãtorii sunt obligaţi sã elaboreze pânã la 31 octombrie 2007 proceduri interne privind înregistrarea reclamaţiilor şi soluţionarea amiabilã a litigiilor dintre intermediari şi asiguraţi şi sã le comunice agenţilor de asigurare.
(2) Procedurile trebuie sã prevadã obligativitatea înregistrãrii şi a formulãrii de rãspunsuri la toate reclamaţiile primite de cãtre asigurãtor sau, dupã caz, de cãtre agentul de asigurare persoanã juridicã, precum şi termenul de rãspuns.

CAP. IX
Registrul personalului propriu al brokerilor de asigurare şi/sau reasigurare şi Jurnalul asistenţilor în brokeraj

ART. 20
Fiecare broker de asigurare şi/sau de reasigurare este obligat sã deschidã şi sã menţinã registrul personalului propriu şi o evidenţã a colaboratorilor, persoane fizice şi juridice, denumiţi asistenţi în brokeraj, şi sã încheie un mandat de brokeraj cu potenţialii asiguraţi persoane juridice, în conformitate cu prevederile <>Legii nr. 32/2000 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
ART. 21
(1) Forma şi conţinutul evidenţelor pe care trebuie sã le deschidã şi sã le menţinã brokerul de asigurare şi/sau reasigurare sunt descrise în anexa nr. 2.
(2) Brokerii de asigurare şi/sau de reasigurare vor prelua din registrul menţinut de Comisia de Supraveghere a Asigurãrilor codul unic alocat persoanelor menţionate la art. 20 şi au obligaţia emiterii legitimaţiilor prevãzute în anexa nr. 3.
ART. 22
Brokerii de asigurare şi/sau de reasigurare au obligaţia de a facilita, la cererea organelor de control ale Comisiei de Supraveghere a Asigurãrilor, contactul cu asistenţii în brokeraj nominalizaţi în timpul acţiunii de control.
ART. 23
Asistenţii în brokeraj, persoane fizice sau juridice, care vor fi gãsiţi în situaţia de incompabilitate conform <>art. 33 alin. (6) din Legea nr. 32/2000 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, vor fi sancţionaţi conform prevederilor art. 39 din aceeaşi lege.

CAP. X
Dispoziţii tranzitorii şi finale

ART. 24
Documentele pãstrate la sediul principal al agentului de asigurare persoanã juridicã trebuie prezentate pentru verificãri ulterioare, atât la solicitarea asigurãtorului, cât şi a organelor de control sau a reprezentanţilor Comisiei de Supraveghere a Asigurãrilor.
ART. 25
Comisia de Supraveghere a Asigurãrilor poate dispune în urma acţiunilor de control mãsurile ce se impun pentru remedierea abaterilor constatate în activitatea de intermediere, inclusiv radierea din registru a persoanelor în cauzã.
ART. 26
(1) Fiecare asigurãtor are obligaţia de a face public pe pagina de internet a societãţii registrul agenţilor de asigurare persoane fizice şi juridice, precum şi al agenţilor de asigurare subordonaţi care desfãşoarã activitate de intermediere în numele şi în contul lui.
(2) Registrul intermediarilor în asigurãri şi/sau în reasigurãri poate fi consultat şi pe pagina de internet a Comisiei de Supraveghere a Asigurãrilor, www.csa-isc.ro.
ART. 27
Asigurãtorii au obligaţia de a transmite în format electronic Comisiei de Supraveghere a Asigurãrilor orice modificãri survenite în registrul agenţilor proprii.
ART. 28
Anexele nr. 1-3 fac parte integrantã din prezentele norme.
ART. 29
Nerespectarea prevederilor prezentelor norme se sancţioneazã în conformitate cu dispoziţiile <>Legii nr. 32/2000 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
ART. 30
Prezentele norme transpun prevederile art. 3 alin. (2)-(4), ale art. 10 şi ale art. 14 din Directiva Parlamentului European şi a Consiliului 2002/92/CE din 9 decembrie 2002 privind intermedierea în asigurãri.


ANEXA 1
-------
la norme
--------

REGISTRUL
agenţilor de asigurare, agenţilor de asigurare
subordonaţi şi al subagenţilor

I. AGENŢI DE ASIGURARE PERSOANE FIZICE


┌──────┬───────┬────────┬───────────────┬────────────────────┬────────────┬────┐
│Codul │ Numele│ Codul │Judeţul în care│Clasele de asigurare│ Data │ │
│unic │ şi │numeric │îşi desfãşoarã │ intermediate de │înscrierii │Obs.│
│alocat│prenume│personal│ activitatea │agentul de asigurare│ ca agent │ │
│de CSA│ │ (CNP) │ │ │de asigurare│ │
├──────┼───────┼────────┼───────────────┼────────────────────┼────────────┼────┤
│ 1 │ 2 │ 3 │ 4 │ 5 │ 6 │ 7 │
└──────┴───────┴────────┴───────────────┴────────────────────┴────────────┴────┘



II. AGENŢI DE ASIGURARE PERSOANE JURIDICE ŞI SUBAGENŢI

Secţiunea A - persoane juridice


┌──────────┬─────────────┬───────────┬─────────────┬──────────────────────┬────┐
│Codul unic│ │ Denumirea │ Codul de │ Clasele de asigurare │ │
│alocat de │ Data │ persoanei │identificare │ intermediate de │ Obs│
│ CSA │înregistrãrii│ juridice │ fiscalã │ agentul de asigurare │ │
│ │ │ │ (CIF/CUI) │ │ │
├──────────┼─────────────┼───────────┼─────────────┼──────────────────────┼────┤
│ 1 │ 2 │ 3 │ 4 │ 5 │ 6 │
└──────────┴─────────────┴───────────┴─────────────┴──────────────────────┴────┘



Secţiunea B - conducãtor/conducere persoane juridice


┌──────────┬─────────────┬──────────┬──────────────────┬──────────────────┬────┐
│Codul unic│ Data │ Numele şi│ Codul numeric │ Denumirea │ │
│alocat │înregistrãrii│ prenumele│ personal │ persoanei │Obs.│
│ de CSA │ │ conducã │ (CNP) │ juridice │ │
│ pentru │ │ torului │ │ │ │
│conducãtor│ │ │ │ │ │
├──────────┼─────────────┼──────────┼──────────────────┼──────────────────┼────┤
│ 1 │ 2 │ 3 │ 4 │ 5 │ 6 │
└──────────┴─────────────┴──────────┴──────────────────┴──────────────────┴────┘



Secţiunea C - subagenţi


┌──────────┬─────────────┬──────────┬───────────────┬─────────────────────┬────┐
│Codul unic│ Data │ Numele şi│ Codul numeric │Clasele de asigurare │ │
│ alocat │înregistrãrii│ prenumele│ personal │ intermediate de │Obs.│
│ de CSA │ │ subagen- │ (CNP) │agentul de asigurare │ │
│ │ │ tului │ │ │ │
├──────────┼─────────────┼──────────┼───────────────┼─────────────────────┼────┤
│ 1 │ 2 │ 3 │ 4 │ 5 │ 6 │
└──────────┴─────────────┴──────────┴───────────────┴─────────────────────┴────┘



III. AGENŢI DE ASIGURARE SUBORDONAŢI PERSOANE JURIDICE


┌──────┬───────┬─────────┬────────┬───────────────┬──────────────┬─────────┬───┐
│Codul │ │Denumirea│Codul de│ Numele/ │Numele/ │ Clasele │ │
│unic │ Data │persoanei│identi- │ prenumele │prenumele │ de │Obs│
│alocat│înregis│juridice │ficare │ conducãtorului│conducãtorului│asigurare│ │
│de CSA│trãrii │ │fiscalã │ activitaţii de│activitaţii de│ inter- │ │
│ │ │ │CIF/CUI)│ bancassurance │bancassurance │ mediate│ │
│ │ │ │ │ (1) │ (2) │ │ │
├──────┼───────┼─────────┼────────┼───────────────┼──────────────┼─────────┼───┤
│ 1 │ 2 │ 3 │ 4 │ 5 │ 6 │ 7 │ 8│
└──────┴───────┴─────────┴────────┴───────────────┴──────────────┴─────────┴───┘




ANEXA 2
-------
la norme
--------

I. REGISTRUL PERSONALULUI PROPRIU AL BROKERILOR DE ASIGURARE ŞI/SAU DE REASIGURARE


┌──────┬───────────┬────────────┬──────────┬───────────┬─────────┬───────┬────┐
│Codul │ │ Codul │ Funcţia │ Clasele │ Data │ │ │
│unic │ Numele │ numeric │ deţinutã │ de │angajarii│Studii │Obs.│
│alocat│ si │ personal │ │ asigurare │ │ │ │
│de CSA│prenumele │ (CNP) │ │ inter- │ │ │ │
│ │ │ │ │ mediate │ │ │ │
├──────┼───────────┼────────────┼──────────┼───────────┼─────────┼───────┼────┤
│ 1 │ 2 │ 3 │ 4 │ 5 │ 6 │ 7 │ 8 │
└──────┴───────────┴────────────┴──────────┴───────────┴─────────┴───────┴────┘



II. JURNALUL ASISTENŢILOR ÎN BROKERAJ


┌─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ Secţiunea A - persoane fizice │
├───────┬───────────┬────────────┬───────────────┬────────────┬─────────┬─────┤
│Codul │ │ Codul │ Clasele │ Data │ │ │
│unic │ Numele │ numeric │ de │ înregis- │ Studii │Obs. │
│alocat │ si │ personal │ asigurare │ trãrii │ │ │
│de CSA │prenumele │ (CNP) │ inter- │ │ │ │
│ │ │ │ mediate │ │ │ │
├───────┼───────────┼────────────┼───────────────┼────────────┼─────────┼─────┤
│ 1 │ 2 │ 3 │ 4 │ 5 │ 6 │ 7 │
└───────┴───────────┴────────────┴───────────────┴────────────┴─────────┴─────┘

┌─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ Secţiunea B - persoane juridice │
├───────┬───────────┬────────────┬───────────┬───────────┬───────────────┬────┤
│Codul │ │ Codul de │ Numele si │ Clasele │ Data │ │
│unic │Denumirea │identificare│ prenumele │ de │ inregistrãrii │Obs.│
│alocat │persoanei │ fiscalã │ conducã- │ asigurare │ │ │
│de CSA │juridice │ (CIF/CUI) │ torului/ │ │ │ │
│ │ │ │conducerii │ │ │ │
├───────┼───────────┼────────────┼───────────┼───────────┼───────────────┼────┤
│ 1 │ 2 │ 3 │ 4 │ 5 │ 6 │ 7 │
└───────┴───────────┴────────────┴───────────┴───────────┴───────────────┴────┘




ANEXA 3
-------
la norme
--------

1. Model de legitimaţie pentru agent de asigurare persoanã fizicã


┌─────────────────────────────────────────┐
│ │
│ AGENT DE ASIGURARE │
│ Nume Prenume │
│ │
│ │
│ ┌─────────┐ │
│ COD UNIC │ │ │
│ RAFXXXXXX │ FOTO │ │
│ 󧓦x40 mm │ │
│ │ │ │
│ DATA ÎNREGISTRÃRII │ │ │
│ ZZ/LL/AAAA └─────────┘ │
│ │
├─────────────────────────────────────────┤
│ ÎNREGISTRAT LA │
│ COMISIA DE SUPRAVEGHERE A ASIGURÃRILOR │
└─────────────────────────────────────────┘


2. Model de legitimaţie pentru subagent


┌─────────────────────────────────────────┐
│Denumirea persoanei juridice │
│ [S.R.L./S.A.] │
│SUBAGENT DE ASIGURARE │
│Nume Prenume │
│ │
│ ┌─────────┐ │
│ COD UNIC │ │ │
│ RAFXXXXXX │ FOTO │ │
│ 󧓦x40 mm │ │
│ │ │ │
│ DATA ÎNREGISTRÃRII │ │ │
│ ZZ/LL/AAAA └─────────┘ │
│ │
├─────────────────────────────────────────┤
│ÎNREGISTRAT LA │
│COMISIA DE SUPRAVEGHERE A ASIGURÃRILOR │
└─────────────────────────────────────────┘



3. Model de legitimaţie pentru conducãtorul/conducerea agentului de asigurare persoanã juridicã


┌─────────────────────────────────────────┐
│Denumirea persoanei juridice │
│ [S.R.L./S.A.] │
│FUNCŢIE CONDUCERE │
│Nume Prenume │
│ │
│ ┌─────────┐ │
│ COD UNIC │ │ │
│ RAFXXXXXX │ FOTO │ │
│ 󧓦x40 mm │ │
│ │ │ │
│ DATA ÎNREGISTRÃRII │ │ │
│ ZZ/LL/AAAA └─────────┘ │
│ │
├─────────────────────────────────────────┤
│ÎNREGISTRAT LA │
│COMISIA DE SUPRAVEGHERE A ASIGURÃRILOR │
└─────────────────────────────────────────┘



4. Model de legitimaţie pentru personalul propriu al brokerilor de asigurare şi/sau de reasigurare şi asistenţii în brokeraj persoane fizice


┌─────────────────────────────────────────┐
│Denumirea persoanei juridice │
│ [S.R.L./S.A.] │
│FUNCŢIE │
│Nume Prenume │
│ │
│ ┌─────────┐ │
│ COD UNIC │ │ │
│ RAFXXXXXX │ FOTO │ │
│ 󧓦x40 mm │ │
│ │ │ │
│ DATA ÎNREGISTRÃRII │ │ │
│ ZZ/LL/AAAA └─────────┘ │
│ │
├─────────────────────────────────────────┤
│ÎNREGISTRAT LA │
│COMISIA DE SUPRAVEGHERE A ASIGURÃRILOR │
└─────────────────────────────────────────┘



5. Caracteristicile tehnice ale legitimaţiilor:
A. Dimensiuni: 95mm/70mm;
B. Culoare fond: Pantone 642C sau similar;
C. Text: tip Arial sau similar, culoare neagrã.
Legitimaţiile vor fi finisate prin plastifiere/laminare.
-----------

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016