Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   NORMA din 14 mai 2007  cu privire la anumite lactoproteine - cazeine si cazeinati - destinate consumului uman    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

NORMA din 14 mai 2007 cu privire la anumite lactoproteine - cazeine si cazeinati - destinate consumului uman

EMITENT: MINISTERUL SANATATII PUBLICE
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 510 din 30 iulie 2007
NORMĂ? din 14 mai 2007
cu privire la anumite lactoproteine - cazeine şi cazeinaţi - destinate consumului uman
EMITENT: AUTORITATEA NAŢIONALÃ SANITARÃ VETERINARÃ ŞI PENTRU SIGURANŢA ALIMENTELOR
MINISTERUL SÃNÃTÃŢII PUBLICE
PUBLICAT ÎN: MONITORUL OFICIAL nr. 510 din 30 iulie 2007


ART. 1
(1) Prezenta normã se aplicã pentru lactoproteinele destinate consumului uman, prevãzute în anexele nr. 1 şi 2, care fac parte integrantã din prezenta normã, precum şi la amestecurile din acestea.
(2) În sensul prezentei norme, se aplicã urmãtoarele definiţii:
a) cazeina este constituentul proteic principal al laptelui, spãlat şi uscat, insolubil în apã. Se obţine prin precipitarea laptelui degresat, utilizându-se unul dintre urmãtoarele procedee: adãugarea de acid, acidifiere microbianã, utilizarea unui cheag sau a altor enzime de coagulare a laptelui, fãrã a afecta posibilitatea folosirii anterioare a proceselor de schimb de ioni şi a proceselor de concentrare;
b) cazeinaţii sunt produsele obţinute din cazeina uscatã, tratatã cu agenţi de neutralizare;
c) laptele degresat este laptele care provine de la una sau mai multe vaci, la care nu s-a adãugat nimic şi la care s-a redus doar conţinutul de grãsime.
ART. 2
(1) Produsele prevãzute în anexele nr. 1 şi 2 la prezenta normã pot fi comercializate numai dacã respectã definiţiile şi regulile stabilite de prezenta normã.
(2) Produsele care nu îndeplinesc aceste criterii sunt denumite şi etichetate astfel încât cumpãrãtorul sã nu fie indus în eroare în ceea ce priveşte natura lor, calitatea sau utilizarea lor.
ART. 3
Denumirile menţionate în anexele la prezenta normã sunt rezervate produselor definite şi trebuie utilizate din punct de vedere comercial la desemnarea produselor respective.
ART. 4
(1) Fãrã a se aduce atingere prevederilor <>Hotãrârii Guvernului nr. 106/2002 privind etichetarea alimentelor, publicatã în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 147 din 27 februarie 2002, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, ce transpune în legislaţia naţionalã Directiva Parlamentului European şi a Consiliului 2000/13/CE , şi prevederilor care urmeazã sã fie adoptate de Comunitatea Europeanã privind etichetarea alimentelor care nu sunt destinate consumatorului final, singurele menţiuni obligatorii care trebuie marcate vizibil, clar, lizibil şi indelebil pe ambalajele, recipientele sau etichetele produselor prevãzute în anexele nr. 1 şi 2 la prezenta normã sunt urmãtoarele:
a) denumirea, conform art. 3, urmatã de indicarea cationului sau a cationilor, în cazul cazeinaţilor;
b) menţiunea "amestec de ...", urmatã de denumirile diverselor produse care alcãtuiesc amestecul, înscrise în ordine descrescãtoare, dupã greutate;
c) o indicaţie privind cationul sau cationii în cazul cazeinatului sau cazeinaţilor;
d) conţinutul în proteinã, în cazul amestecurilor care conţin cazeinaţi;
e) cantitatea netã exprimatã în urmãtoarele unitãţi de mãsurã: kilograme sau grame;
f) denumirea sau denumirea comercialã, adresa fabricantului sau a unitãţii de reambalare ori a vânzãtorului stabilit în România;
g) numele ţãrii de provenienţã, în cazul produselor importate din ţãri terţe;
h) data fabricaţiei sau alte informaţii de identificare a lotului.
(2) Menţiunile prevãzute la lit. b), c) şi d) se aplicã în cazul produselor comercializate sub formã de amestec.
(3) Este interzisã comercializarea de cazeine şi cazeinaţi comestibili pe teritoriul României dacã menţiunile prevãzute la alin. (1) lit. a), b), c), d), g) şi h) nu apar traduse în limba românã, cu excepţia cazului în care cumpãrãtorului nu i s-au furnizat astfel de informaţii prin alte mijloace. Aceastã dispoziţie nu trebuie sã excludã prezentarea menţiunilor în cauzã în mai multe limbi. Menţiunile prevãzute la alin. (1) lit. d), e), f) şi g) trebuie sã aparã numai într-un document de însoţire a produsului. Pentru transportul în vrac, aceastã derogare poate fi extinsã şi la alin. (1) lit. c) şi h).
ART. 5
Produsele definite în anexele nr. 1 şi 2 la prezenta normã trebuie sã se supunã unor tratamente termice astfel încât în produsul finit sã se obţinã o reacţie negativã la testul fosfatazei.
ART. 6
(1) Aplicarea dispoziţiilor actelor normative naţionale în vigoare nearmonizate cu legislaţia comunitarã privind compoziţia, specificaţiile privind fabricarea, ambalarea ori etichetarea acestor produse sau a alimentelor în general nu poate împiedica comercializarea produselor prevãzute în art. 1 care respectã definiţiile şi regulile stabilite în prezenta normã şi în anexele la aceasta.
(2) Dispoziţiile prevãzute la alin. (1) nu se aplicã în cazurile justificate în baza urmãtoarelor motive:
a) protecţia sãnãtãţii publice;
b) prevenirea fraudei, cu excepţia cazului în care aceste prevederi pot împiedica aplicarea definiţiilor şi regulilor stabilite în prezenta normã;
c) protejarea proprietãţii industriale şi comerciale, indicaţiile privind sursa, denumirea înregistratã a provenienţei şi prevenirea concurenţei neloiale.
ART. 7
În cazul în care, în urma unor informaţii noi sau a unei reevaluãri a informaţiei existente, efectuate dupã adoptarea prezentei norme, se considerã cã existã probe suficiente cã utilizarea în produsele menţionate în anexele nr. 1 şi 2 la prezenta normã a uneia dintre substanţele menţionate în acestea sau a cantitãţii maxime din aceastã substanţã, care poate fi utilizatã, constituie un pericol pentru sãnãtatea publicã, chiar dacã respectã dispoziţiile din prezenta normã, România poate suspenda temporar sau poate impune restricţii aplicãrii prevederii respective pe teritoriul sãu. Aceasta informeazã imediat Comisia Europeanã şi celelalte state membre şi precizeazã motivele ce justificã aceastã decizie.
ART. 8
Prezenta normã nu se aplicã produselor prevãzute în art. 1, destinate exportului în ţãri terţe.
ART. 9
Autoritatea Naţionalã Sanitarã Veterinarã şi pentru Siguranţa Alimentelor informeazã Comisia Europeanã cu privire la actele normative emise şi prevederile administrative necesare pentru implementarea prezentei norme.

ANEXA 1
la normã

CAZEINA COMESTIBILÃ

I. Denumiri şi definiţii
a) Cazeinã acidã comestibilã este cazeina comestibilã obţinutã prin precipitare, utilizându-se adjuvanţii tehnologici şi culturile de bacterii enumerate la pct. II lit. d) şi care sunt în conformitate cu standardele stabilite la pct. II.
b) Cazeinã cheag comestibilã este cazeina obţinutã prin precipitare, utilizându-se adjuvanţii tehnologici enumeraţi la pct. III lit. d) şi care sunt în conformitate cu standardele stabilite la pct. III.
II. Standarde aplicabile cazeinei acide comestibile
a) Factori esenţiali privind compoziţia:
1. conţinutul de umiditate - maximum 10% din masa produsului;
2. conţinutul de proteine din lapte, calculat pe extractul uscat - minimum 90% din masa produsului, din care conţinutul de cazeinã - minimum 95% din masa produsului;
3. conţinutul de grãsime din lapte, calculat pe extractul uscat - maximum 2,25% din masa produsului;
4. aciditatea titrabilã, exprimatã în ml de soluţie decinormal de hidroxid de sodiu per gram - maximum 0,27%;
5. conţinutul de cenuşã [P(2)O(5) inclus] - maximum 2,5% din masa produsului;
6. conţinutul de lactozã anhidrã - maximum 1% din masa produsului;
7. conţinutul de sediment (particule arse) - maximum 22,5 mg în 25 g.
b) Contaminanţi:
- conţinutul de plumb - maximum 1 mg/kg.
c) Impuritãţi:
- corpuri strãine, respectiv particule de lemn, metal, fragmente de pãr sau insecte - 0 în 25 g.
d) Adjuvanţi tehnologici şi culturi de bacterii inofensive, corespunzãtoare pentru consumul uman:
1. acid lactic (E 270), acid clorhidric, acid sulfuric, acid citric (E 330), acid acetic (E 260), acid ortofosforic;
2. zer, culturi bacteriene care produc acidul lactic.
e) Caracteristici organoleptice:
1. miros - lipsit de mirosuri strãine;
2. aspect - gamã de culori variind de la alb la crem; produsul nu trebuie sã conţinã aglomerãri stabile care sã nu cedeze la apãsarea uşoarã.
III. Standarde aplicabile cazeinei cheag comestibile
a) Factori esenţiali privind compoziţia:
1. conţinutul de umiditate - maximum 10% m/m;
2. conţinutul de proteine din lapte, calculat pe extractul uscat - minimum 84% din masa produsului, din care, conţinutul de cazeinã - minimum 95% din masa produsului;
3. conţinutul de grãsime din lapte, calculat pe extractul uscat - maximum 2% din masa produsului;
4. conţinutul de cenuşã [P(2)O(5) inlcus] - minimum 7,50% din masa produsului;
5. conţinutul de lactozã anhidrã - maximum 1% din masa produsului;
6. conţinutul de sediment (particule arse) - maximum 22,5 mg în 25 g.
b) Contaminanţi:
- conţinutul de plumb - maximum 1 mg/kg.
c) Impuritãţi:
- corpuri strãine, respectiv particule de lemn, metal, fragmente de pãr sau de insecte - 0 în 25 g.
d) Adjuvanţi tehnologici inofensivi, corespunzãtori pentru consumul uman:
1. cheag;
2. alte enzime de coagulare a laptelui.
e) Caracteristici organoleptice:
1. miros - lipsit de mirosuri strãine;
2. aspect - gamã de culori variind de la alb la crem; produsul nu trebuie sã conţinã aglomerãri stabile care sã nu cedeze la apãsarea uşoarã.


ANEXA 2
la normã


CAZEINAŢI COMESTIBILI

I. Denumiri şi definiţii
Cazeinaţi comestibili sunt cazeinaţii obţinuţi din cazeina comestibilã, utilizându-se agenţi de neutralizare de calitate comestibilã enumeraţi la pct. II lit. d) şi care sunt în conformitate cu standardele stabilite la pct. II.
II. Standarde aplicabile cazeinaţilor comestibili
a) Factori esenţiali privind compoziţia:
1. conţinutul de umiditate - maximum 8% din masa produsului;
2. conţinutul de proteine din lapte, calculat pe extractul uscat - minimum 88% din masa produsului;
3. conţinutul de grãsime din lapte, calculat pe extractul uscat - maximum 2,0% din masa produsului;
4. conţinutul de lactozã anhidrã - maximum 1,0% din masa produsului;
5. valoarea pH - 6,0 - 8,0;
6. conţinutul de sediment (particule arse) - maximum 22,5 mg în 25 g.
b) Contaminanţi:
- conţinutul de plumb - maximum 1 mg/kg.
c) Impuritãţi:
- corpuri strãine, respectiv particule de lemn, metal, fragmente de pãr sau insecte - 0 în 25 g.
d) Adjuvanţi tehnologici comestibili (facultativ neutralizanţi şi agenţi de tamponare):



hidroxizi │ sodiu
carbonaţi │ potasiu
fosfaţi de < calciu
citraţi │ amoniu
│ magneziu



e) Caracteristici:
1. miros: arome şi mirosuri strãine foarte slabe;
2. aspect: culoarea variind de la alb la crem; produsul nu trebuie sã conţinã aglomerãri stabile care sã nu cedeze la apãsarea uşoarã;
3. solubilitate: solubili aproape în totalitate în apã distilatã, cu excepţia cazeinatului de calciu.

------



Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016