Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   NORMA din 12 aprilie 2002  privind cerintele pentru calificarea personalului care asigura paza si protectia materialelor si instalatiilor protejate in domeniul nuclear    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

NORMA din 12 aprilie 2002 privind cerintele pentru calificarea personalului care asigura paza si protectia materialelor si instalatiilor protejate in domeniul nuclear

EMITENT: MINISTERUL APELOR SI PROTECTIEI MEDIULUI COMISIA NATIONALA PENTRU CONTROLOLUL ACTIVITATILOR NUCLEARE
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 407 din 12 iunie 2002

CAP. 1
Domeniu şi scop

ART. 1
Normele privind cerinţele pentru calificarea personalului care asigura paza şi protecţia materialelor şi instalaţiilor protejate în domeniul nuclear sunt emise de Autoritate în baza prevederilor <>art. 5 alin. (1) din Legea nr. 111/1996 privind desfãşurarea în siguranta a activitãţilor nucleare, republicatã, cu modificãrile ulterioare.
ART. 2
Calificarea personalului care asigura paza şi protecţia materialelor şi instalaţiilor protejate din domeniul nuclear se face conform prezentelor norme.
ART. 3
Termenii şi expresiile folosite sunt definite în anexa la prezentele norme.
ART. 4
Se va tine seama în plus fata de prevederile prezentelor norme de prevederile Normelor de protecţie fizica în domeniul nuclear, prevederile <>Legii nr. 18/1996 privind paza persoanelor, obiectivelor, bunurilor şi valorilor, cu modificãrile ulterioare, şi de prevederile <>Legii nr. 17/1996 privind regimul armelor de foc şi al muniţiilor.

CAP. 2
Criterii de angajare a personalului de paza şi protecţie

ART. 5
Pentru angajarea personalului de paza şi protecţie este obligatorie deţinerea unei diplome de bacalaureat sau a unei diplome echivalente.
ART. 6
Titularul de autorizaţie trebuie sa solicite avizarea persoanelor care doresc sa se angajeze de cãtre IGP, DGCCOA, structura ce va face verificãrile conform competentelor atribuite în cadrul Ministerului de Interne.
ART. 7
Persoana care doreşte sa se angajeze trebuie sa fie sanatoasa din punct de vedere fizic şi sa nu aibã defecte fizice care ar putea sa îi afecteze performanta în îndeplinirea sarcinilor de serviciu.
ART. 8
În completarea art. 7 personalul de paza şi protecţie trebuie sa fie admis la examenul medical realizat de un medic specialist în medicina muncii.
ART. 9
Persoana care doreşte sa se angajeze trebuie sa aibã acuitate vizuala, iar ochelarii sau lentilele de contact nu trebuie sa o stânjeneascã în îndeplinirea obligaţiilor atât în situaţii normale, cat şi în situaţii de urgenta.
ART. 10
Persoana care doreşte sa se angajeze trebuie sa prezinte certificat medical semnat de un medic specialist în medicina muncii, în care sa demonstreze ca are auzul normal.
ART. 11
Persoanele diagnosticate ca suferind de diabet sau epilepsie nu pot fi angajate.
ART. 12
În fişa medicalã a persoanei care doreşte sa se angajeze nu trebuie sa existe antecedente legate de consumul de alcool sau de droguri.
ART. 13
Sãnãtatea mentala este obligatorie pentru angajare şi trebuie susţinutã de un certificat medical semnat de un medic specialist.
ART. 14
Posesorii de arme şi operatorii statiei centrale de alarmare trebuie sa demonstreze stabilitatea emotionala printr-un certificat semnat de un psiholog şi un psihiatru.
ART. 15
Persoana care doreşte sa se angajeze trebuie sa posede un certificat din partea unui medic specialist în medicina muncii, în care sa se specifice ca nu exista contraindicatii medicale pentru participarea la programul de pregãtire fizica.

CAP. 3
Pregãtirea şi evaluarea condiţiei fizice

ART. 16
Titularul de autorizaţie are obligaţia de a organiza şi de a evalua pregãtirea fizica a personalului de paza şi protecţie.
ART. 17
Titularul de autorizaţie are obligaţia de a pregati şi de a evalua pregãtirea fizica a personalului de paza şi protecţie pe baza unui plan avizat de cãtre IGP, DGCCOA.
ART. 18
Personalul de paza şi protecţie trebuie sa participe permanent la programul de pregãtire fizica ce trebuie sa includã:
I. activitãţi care folosesc grupe largi de muschi (de exemplu: alergari, ciclism, inot, schi de fond);
II. exercitii pentru dezvoltarea masei musculare pentru cele mai importante grupe de muschi de la picioare, brate şi umeri;
III. exercitii de apãrare pentru diferite ameninţãri;
IV. exercitii de simulare a unui rãspuns la diferite ameninţãri.
ART. 19
Titularul de autorizaţie trebuie sa testeze la fiecare 4 luni eficienta programului de pregãtire fizica. Testarea trebuie sa includã starea recenta a sãnãtãţii, mãsurãtori cardiovasculare, procentul de grãsimi din corp, flexibilitatea, rezistenta. De asemenea, se testeaza modul de executare a exerciţiilor menţionate la art. 18 pct. III şi IV.
ART. 20
Evaluarea pregãtirii fizice se face la fiecare 12 luni pe baza de teste de cãtre experţii din cadrul IGP, DGCCOA.
ART. 21
Documentele care conţin rezultatele privind starea de sãnãtate la angajare, inclusiv starea de sãnãtate mentala, pregãtirea fizica şi evaluarea trebuie pãstrate cel puţin 5 ani.

CAP. 4
Pregãtirea şi calificarea tehnica

ART. 22
Titularul de autorizaţie are obligaţia de a pregati din punct de vedere tehnic personalul de paza şi protecţie.
ART. 23
Pregãtirea tehnica a personalului de paza şi protecţie trebuie asigurata numai cu personal de specialitate.
ART. 24
Titularul de autorizaţie are obligaţia de a asigura o pregãtire completa în urmãtoarele domenii de cunoştinţe:
a) cerinţele legislative ale Autoritãţii referitoare la asigurarea protecţiei fizice;
b) protecţia fizica a materialelor şi instalaţiilor protejate;
c) clasificarea materialelor nucleare;
d) tipuri şi tehnici de folosire a armelor pe timp de zi şi de noapte;
e) operaţiunile posibile ale adversarului;
f) motivatiile şi obiectivele adversarului;
g) tactici folosite de adversari pentru atingerea obiectivelor;
h) tipuri de bariere fizice;
i) tipuri de alarme;
j) evaluarea şi rãspunsul în caz de alarmare;
k) protejarea informaţiilor referitoare la sistemul de protecţie fizica;
l) tehnici de supraveghere şi evaluare a sistemelor care asigura protecţia fizica;
m) sisteme şi tehnici de detectare a materialelor de contrabanda;
n) sisteme de întârziere în jurul zonelor vitale;
o) funcţionarea statiei centrale de alarma;
p) sisteme de comunicaţie, inclusiv în timpul transportului de materiale nucleare;
q) organizarea, misiunea şi modul de actionare a forţei de rãspuns;
r) rãspuns la ameninţarea cu bomba;
s) rãspuns la miscari sociale;
t) protecţia fizica la transportul materialelor nucleare;
u) vulnerabilitatile şi consecinţele furtului de materiale nucleare în timpul transportului;
v) tehnici şi proceduri folosite pentru izolarea vehiculului de transport în timpul unei ameninţãri;
w) protecţia fizica a unui transport în funcţie de mijlocul de transport folosit (sol, aer, apa).
ART. 25
Programul detaliat de pregãtire tehnica trebuie avizat de cãtre IGP, DGCCOA şi aprobat de Autoritate.
ART. 26
Calificarea personalului de paza şi protecţie în domeniile menţionate la art. 24 trebuie facuta la fiecare 4 luni.
ART. 27
Verificarea cunoştinţelor tehnice ale personalului de paza şi protecţie se face anual de cãtre experţi de la IGP, DGCCOA şi de cãtre experţi ai Autoritãţii.
ART. 28
Documentele privind calificarea tehnica şi rezultatele testelor de evaluare trebuie pãstrate de cãtre titularul de autorizaţie cel puţin 5 ani.

CAP. 5
Pregãtirea în utilizarea armelor

ART. 29
Titularul de autorizaţie trebuie sa asigure echiparea şi dotarea corespunzãtoare a personalului de paza şi protecţie pentru ca acesta sa fie capabil sa se opunã cu succes ameninţãrii transmise de cãtre Autoritate.
ART. 30
Echiparea şi dotarea personalului de paza şi protecţie trebuie aprobate de IGP, DGCCOA.
ART. 31
Calificarea personalului de paza şi protecţie în utilizarea armelor trebuie realizatã conform legislaţiei în vigoare.
ART. 32
Documentele privind calificarea personalului de paza şi protecţie în utilizarea armelor trebuie pãstrate de cãtre titularul de autorizaţie cel puţin 5 ani.

CAP. 6
Dispoziţii finale

ART. 33
Prezentele norme intra în vigoare în termen de 30 de zile de la data publicãrii lor în Monitorul Oficial al României, Partea I.

ANEXA 1
-------
la norme
--------

DEFINIŢII

Termenii utilizaţi în prezentele norme au urmãtoarele definiţii:
1. Autoritate - Comisia Nationala pentru Controlul Activitãţilor Nucleare (CNCAN), care în baza <>art. 4 alin. (1) din Legea nr. 111/1996 privind desfãşurarea în siguranta a activitãţilor nucleare, republicatã, cu modificãrile ulterioare, reprezintã autoritatea nationala competenta în domeniul nuclear, care exercita atribuţiile de reglementare, autorizare şi control prevãzute în lege;
2. bariera fizica - un gard sau un zid ori un obstacol similar, care împreunã cu punctul de control al accesului întârzie intrarea ilegala;
3. detectarea intrusilor - sesizarea unui intrus de cãtre paza sau de cãtre un sistem alcãtuit din senzori şi transmiterea semnalului la statia centrala de alarma;
4. evaluare - determinarea de cãtre paza sau de cãtre un sistem electronic a cauzei unei alarme sau a gradului unei ameninţãri;
5. forta de rãspuns - persoane din interior sau din exterior care sunt corespunzãtor inarmate şi antrenate pentru a se opune unei încercãri de mişcare neautorizate de material nuclear sau unui act de sabotaj;
6. instalatie nucleara - generator de radiaţie nucleara, instalatia, aparatul sau dispozitivul care extrage, produce, prelucreaza ori conţine materiale radioactive; instalatia nucleara include şi clãdirile şi structurile aferente;
7. instalatie protejata - orice obiectiv nuclear, instalatie nucleara, depozit temporar, intermediar sau final de materiale protejate, container pentru transportul materialelor protejate, la care pot avea loc efecte radiologice severe ca urmare a unui act intentional;
8. material fisionabil special - uraniu-233 (U^233), uraniu-235 (U^235), plutoniu-239 (Pu^239), plutoniu-241 (Pu^241), uraniu imbogatit în izotopul 233 sau în izotopul 235; material imbogatit artificial în oricare dintre izotopii mentionati anterior;
9. materie prima nucleara - uraniu ori toriu sau orice combinatie a acestora, în orice forma fizica sau chimica;
10. materiale protejate - orice material fisionabil special, material radioactiv, materie prima nucleara, deseu radioactiv, material de interes nuclear, combustibil nuclear sau orice alte materiale incluse de Autoritate;
11. material radioactiv - orice material în orice stare de agregare, care prezintã fenomenul de radioactivitate, inclusiv deşeurile radioactive;
12. materiale de interes nuclear - alte materiale care, datoritã unor proprietãţi nucleare specifice, sunt de interes deosebit pentru domeniul nuclear şi sunt stabilite prin reglementãri specifice;
13. obiectiv nuclear - uzine pentru fabricarea combustibilului nuclear, reactoare nucleare, inclusiv ansamblurile critice şi subcritice, reactoare de cercetare, centrale nuclearoelectrice, instalaţii de stocare a combustibilului iradiat, unitãţi de imbogatire sau instalaţii de retratare;
14. personalul de paza şi protecţie - persoanele care au responsabilitatea de a pãzi, patrula, monitoriza echipamentele de protecţie fizica, de a evalua alarma, de a controla accesul şi/sau de a declansa rãspunsul la atac;
15. sistem de protecţie fizica - ansamblul de mãsuri tehnice şi administrative, prevãzute la utilizarea, transportul şi depozitarea materialelor protejate, în scopul evitãrii sustragerii, pierderii acestora şi neutralizarii actelor de sabotaj îndreptate impotriva instalaţiilor şi obiectivelor nucleare, precum şi în scopul recuperãrii integrale a acestor materiale, în cazul pierderii sau sustragerii lor;
16. statia centrala de alarma - o instalatie care furnizeazã complet şi continuu date privind monitorizarea alarmelor, evaluarea şi comunicarea cu garzile, conducerea instalaţiei nucleare, a obiectivului nuclear şi rãspunsul forţelor de intervenţie;
17. titularul de autorizaţie - persoana juridicã ce solicita şi primeşte din partea Autoritãţii o autorizaţie pentru desfãşurarea de activitãţi de paza şi protecţie în domeniul nuclear;
18. transport - transportul intern sau internaţional de material protejat, realizat pe orice cale, începând cu plecarea de la o instalatie a unui expeditor la o instalatie a unui destinatar;
19. zona vitala - o zona în care se afla materiale nucleare, echipamente, dispozitive sau sisteme care pot fi vulnerabile la acţiuni de sabotaj sau furt.

---------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016