Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   METODOLOGIE din 9 septembrie 2001  privind angajarea, transferarea si detasarea medicilor, farmacistilor, biologilor, biochimistilor, chimistilor si a altui personal de specialitate cu studii superioare din unitatile sanitare publice si din cabinetele medicale organizate conform   Ordonantei Guvernului nr. 124/1998 , cu modificarile si completarile ulterioare, care incheie contract cu casele de asigurari de sanatate    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

METODOLOGIE din 9 septembrie 2001 privind angajarea, transferarea si detasarea medicilor, farmacistilor, biologilor, biochimistilor, chimistilor si a altui personal de specialitate cu studii superioare din unitatile sanitare publice si din cabinetele medicale organizate conform Ordonantei Guvernului nr. 124/1998 , cu modificarile si completarile ulterioare, care incheie contract cu casele de asigurari de sanatate

EMITENT: MINISTERUL SANATATII SI FAMILIEI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 754 din 27 noiembrie 2001
CAP. 1
Dispoziţii generale

ART. 1
Angajarea, transferarea şi detasarea medicilor, farmacistilor, biologilor, biochimistilor, chimistilor şi a altui personal de specialitate cu studii superioare, precum şi ocuparea postului de medic şef de secţie, şef de compartiment*), şef de laborator şi farmacist-şef se pot face numai pe posturi normate şi vacante, potrivit legii şi prezentei metodologii.

-----------
*) Pentru compartimentele din direcţiile de sãnãtate publica, institutele de sãnãtate publica şi centrele de sãnãtate publica.

ART. 2
Posturile vacante de medic, farmacist, biolog, biochimist, chimist, precum şi pentru alt personal de specialitate cu studii superioare se ocupa numai prin concurs, potrivit dispoziţiilor legale şi prezentei metodologii.
ART. 3
Prevederile prezentei metodologii se aplica medicilor, farmacistilor, biologilor, biochimistilor, chimistilor şi altui personal de specialitate cu studii superioare, mentionati la art. 1, din reţeaua Ministerului Sãnãtãţii şi Familiei şi a ministerelor cu reţea sanitarã proprie.

CAP. 2
Angajarea medicilor, farmacistilor, biologilor, biochimistilor şi chimistilor dupã încetarea activitãţii

SECŢIUNEA 1

ART. 4
(1) Dupã încetarea activitãţii angajarea medicilor, farmacistilor, biologilor, biochimistilor şi chimistilor se poate face numai prin concurs, cu acordul Ministerului Sãnãtãţii şi Familiei, în specialitatea confirmatã prin ordin al ministrului sãnãtãţii şi familiei, dupã caz, în profilul diplomei.
(2) Încadrarea celuilalt personal de specialitate cu studii superioare în unitãţile sanitare publice se face prin concurs organizat de unitatea sanitarã respectiva conform prevederilor anexei nr. 12 la <>Hotãrârea Guvernului nr. 281/1993 privind salarizarea personalului din unitãţile bugetare, cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
ART. 5
Angajarea medicilor, farmacistilor, biologilor, biochimistilor şi chimistilor, pensionari de invaliditate, care îşi redobândesc capacitatea de munca şi sunt depensionati, se face fãrã concurs, în unitatea în care au funcţionat anterior pensionãrii, conform prevederilor legale, sau în alta unitate sanitarã în care exista un post echivalent vacant. Pentru medici prevederea se aplica în cazul în care întreruperea activitãţii nu a fost mai mare de 5 ani.
ART. 6
Femeile care au un copil în varsta de pana la 6 ani pot ocupa posturi cu jumãtate de norma pe perioada determinata în unitãţile sanitare publice, în condiţiile stabilite de lege, fãrã concurs, pe posturi vacante sau temporar vacante.
ART. 7
Medicii care nu au exercitat profesiunea mai mult de 5 ani consecutivi, chiar dacã au continuitate în munca, conform Legii nr. 74/1995 privind exercitarea profesiunii de medic, înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Colegiului Medicilor din România, pierd dreptul de practica medicalã.
ART. 8
Medicii care redobândesc dreptul de exercitare a profesiei pot fi încadraţi în unitãţi sanitare cu contracte individuale de munca pe durata nedeterminatã, cu respectarea dispoziţiilor legale şi a prezentului ordin.
ART. 9
(1) Prevederile art. 7 nu se aplica medicilor care ocupa funcţii eligibile sau alte funcţii în Parlament, prefecturi, primãrii, ministere şi organe ale administraţiei publice centrale sau locale şi în alte unitãţi bugetare şi care au dreptul, potrivit reglementãrilor legale în vigoare, sa desfãşoare activitate profesionalã în unitãţi sanitare, în specialitatea şi în gradul dobândit, conform prevederilor <>Hotãrârii Guvernului nr. 524/1991 privind drepturile unor categorii de personal încadrat în unitãţi sanitare.
(2) Personalul prevãzut la alin. (1) îşi pãstreazã pe toatã durata respectiva postul de medic avut în reţeaua sanitarã.
(3) Perioada lucrata în funcţii eligibile, în administraţie şi în alte unitãţi publice constituie, potrivit legii, vechime în munca sanitarã. Se considera vechime şi în specialitate dacã medicii respectivi lucreazã efectiv în specialitatea avutã 50% din norma de timp a funcţiei medico-sanitare, în cadrul normei de baza unde sunt salarizaţi.
ART. 10
Condiţiile de echivalare a studiilor, stagiului şi vechimii în specialitate se stabilesc de Ministerul Sãnãtãţii şi Familiei, pe baza unor criterii stabilite cu avizul Colegiului Medicilor din România şi al Colegiului Farmacistilor din România, pe baza unui protocol.
ART. 11
Echivalarea diplomelor şi atestatelor obţinute de medici şi farmacisti în strãinãtate se face în condiţiile stabilite de lege.

SECŢIUNEA a 2-a
Ocuparea postului de medic şef de secţie, şef de compartiment, şef de laborator şi de farmacist-şef

ART. 12
(1) Postul de medic şef de secţie, şef de compartiment, şef de laborator şi de farmacist-şef se ocupa pe baza de concurs organizat de Ministerul Sãnãtãţii şi Familiei, conform prevederilor prezentei metodologii, cu excepţia profesorilor sau a conferentiarilor universitari, care pot fi numiţi pe baza unui interviu din legislaţia în vigoare. Interviul se susţine în fata unei comisii desemnate de Ministerul Sãnãtãţii şi Familiei.
(2) Persoanele sancţionate în ultimii 5 ani de cãtre unitãţile la care au fost angajate sau de cãtre Colegiul Medicilor din România, respectiv Colegiul Farmacistilor din România, nu pot participa la concursurile pentru ocuparea posturilor de medic şef de secţie, şef de compartiment, şef de laborator şi farmacist-şef.
ART. 13
(1) La concursurile pentru ocuparea posturilor de medic şef de secţie, şef de compartiment şi şef de laborator se prezintã medicii primari confirmati în specialitatile respective şi care practica în mod curent specialitatea pentru care concureazã. La direcţiile de sãnãtate publica, institutele de sãnãtate publica şi centrele de sãnãtate publica posturile de şef de laborator pot fi scoase la concurs pentru medici primari, biologi principali, biochimisti principali, chimisti principali, farmacisti primari, dupã caz.
(2) Pentru posturile de farmacist-şef în farmacii publice pot concura farmaciştii primari.
(3) Posturile de medic şef de secţie, şef de laborator, şef de compartiment şi farmacist-şef, publicate la concurs şi rãmase libere din lipsa de candidaţi, pot fi republicate, urmând sa aibã drept de participare şi candidaţii cu gradul profesional de specialist, care au urmat cel puţin doua cursuri de perfecţionare postuniversitare acreditate de Colegiul Medicilor din România, respectiv de Colegiul Farmacistilor din România, efectuate dupã obţinerea specialitatii.
ART. 14
Concursul se desfãşoarã conform calendarelor anuale publicate de Ministerul Sãnãtãţii şi Familiei.
ART. 15
Acordarea de delegaţie pentru postul de medic şef de secţie, şef de compartiment, şef de laborator şi farmacist-şef se va face de cãtre Ministerul Sãnãtãţii şi Familiei în condiţiile prevãzute de lege şi numai pentru perioada cuprinsã între vacantarea postului şi finalizarea concursului, dar nu mai mult de 6 luni, cu posibilitatea reînnoirii delegaţiei, dar nu mai mult de un an.
ART. 16
Medicul şef de secţie, şef de compartiment, şef de laborator sau farmacistul-şef promovat într-o funcţie de conducere în aceeaşi unitate sanitarã publica poate exercita şi funcţia de şef de secţie, şef de compartiment, şef de laborator sau farmacist-şef.
ART. 17
(1) Pentru medicii şefi de secţie, şefi de compartiment, şefi de laborator şi pentru farmaciştii-şefi, care ocupa funcţii eligibile sau alte funcţii în Parlament, prefecturi, în organe ale administraţiei publice centrale sau locale şi în alte unitãţi bugetare, se pãstreazã funcţia de medic şef de secţie, şef de compartiment, şef de laborator sau farmacist-şef, pe care o vor putea reocupa fãrã concurs, pe vechiul post, la terminarea mandatului în organele legislative sau la încetarea contractului de munca în administraţie ori în alte unitãţi prevãzute mai sus.
(2) În aceste cazuri va fi numit un medic şef de secţie, şef de compartiment, şef de laborator sau farmacist-şef, cu delegaţie, pe toatã perioada absentei titularului. Delegatiile se vor acorda pe o perioada de 6 luni, cu posibilitatea reînnoirii din 6 în 6 luni, la propunerea conducerii unitãţii. Medicii care ocupa funcţii eligibile sau alte funcţii în Parlament, prefecturi, în organe ale administraţiei publice centrale sau locale şi în alte unitãţi bugetare pot exercita şi funcţiile de medic şef de secţie, şef de laborator, şef de compartiment şi farmacist-şef, dacã ambele unitãţi sunt în aceeaşi localitate.
(3) Funcţiile de medic şef de secţie, şef de compartiment, şef de laborator şi farmacist-şef pot fi suspendate sau anulate prin ordin al ministrului sãnãtãţii şi familiei, la propunerea unitãţii sanitare, direcţiilor de sãnãtate publica, Colegiului Medicilor din România, Colegiului Farmacistilor din România sau a comisiilor de specialitate ale Ministerului Sãnãtãţii şi Familiei în situaţiile în care se apreciazã ca prestaţia în funcţie nu este conformã cu normele metodologice sau deontologice.

CAP. 3
Organizarea şi desfãşurarea concursurilor şi modul de ocupare a posturilor ca urmare a acestor concursuri

SECŢIUNEA 1
Organizarea şi desfãşurarea concursurilor pentru ocuparea posturilor de medic, farmacist, biolog, biochimist şi chimist, precum şi a posturilor de medic şef de secţie, şef de compartiment, şef de laborator şi farmacist-şef

ART. 18
Concursul pentru ocuparea posturilor vacante de medic, farmacist, biolog, biochimist şi chimist se organizeazã şi se desfãşoarã la nivelul unitãţii care are în statul de funcţii postul vacant. Concursul pentru ocuparea cabinetelor de medici de familie, stomatologi şi a celor din ambulatoriile de specialitate organizate conform <>Ordonanţei Guvernului nr. 124/1998 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, se organizeazã şi se desfãşoarã la nivelul direcţiilor de sãnãtate publica sau al ministerelor cu reţea sanitarã proprie.
ART. 19
Pentru ocuparea postului de medic şef de secţie, şef de compartiment, şef de laborator sau de farmacist-şef concursul se organizeazã de Ministerul Sãnãtãţii şi Familiei, la nivelul direcţiilor de sãnãtate publica din centre universitare medicale, stabilite de acesta.
ART. 20
Concursurile se susţin în fata comisiilor de examinare constituite potrivit dispoziţiilor prezentului ordin.
ART. 21
(1) Înscrierea la concurs pentru toate categoriile de posturi publicate se face la nivelul unitãţii sanitare care a publicat postul vacant pentru concurs.
(2) La înscrierea pentru concurs a cãrui publicitate a fost asigurata conform legii candidaţii vor depune la unitatea sanitarã care a publicat postul un dosar cuprinzând urmãtoarele acte:
a) cerere în care se menţioneazã postul pentru care doresc sa concureze;
b) copia xerox de pe diploma de medic şi adeverinta de confirmare în gradul profesional;
c) acte doveditoare pentru calcularea punctajului prevãzut în anexa nr. 3 la ordin;
d) declaraţie scrisã din care sa rezulte ca nu a fost condamnat penal pentru fapte care îi fac incompatibili cu postul pentru care doresc sa concureze;
e) certificat privind starea de sãnãtate;
f) dovezi ca în ultimii 5 ani nu a fost sancţionat de unitãţile în care a activat şi de Colegiul Medicilor din România sau de Colegiul Farmacistilor din România;
g) copie xerox de pe autorizaţia de libera practica;
h) chitanţa de plata a taxei de concurs.
(3) Unitãţile sanitare la nivelul cãrora s-au depus dosarele de înscriere la concurs vor verifica şi vor confirma actele din dosarele respective.
(4) Dosarele admise şi respinse se vor afişa la sediul unitãţii, stabilindu-se un termen de 5 zile lucrãtoare pentru completarea lor.
(5) Contestaţiile privind dosarele de concurs se adreseazã, în termen de 24 de ore din momentul luãrii la cunostinta, direcţiilor de sãnãtate publica, respectiv ministerelor cu reţea sanitarã proprie, care au obligaţia de a le rezolva în termen de 24 de ore de la depunere. Pentru concursurile organizate la nivelul direcţiilor de sãnãtate publica contestaţiile se depun la Ministerul Sãnãtãţii şi Familiei.
(6) Dosarele definitive pentru concursurile de ocupare a posturilor de medic şef de secţie, şef de compartiment, şef de laborator sau farmacist-şef se trimit la direcţia de sãnãtate publica de care aparţine unitatea care publica postul, respectiv la ministerele cu reţea sanitarã proprie, care le vor inainta Ministerului Sãnãtãţii şi Familiei. Dupã înregistrarea la Ministerul Sãnãtãţii şi Familiei acestea nu mai pot fi completate cu alte acte.
ART. 22
(1) Rezultatul concursului, indiferent de categoria posturilor publicate pentru care s-a concurat, se consemneazã într-un proces-verbal şi se comunica candidaţilor în termen de 24 de ore de la terminarea concursului.
(2) Dupã comunicarea rezultatelor contestaţiile se depun în scris la comisie, în termen de 24 de ore, iar rãspunsul se comunica tot în scris de cãtre comisie, în termen de 24 de ore de la depunerea contestaţiei.
ART. 23
(1) Concursul pentru ocuparea posturilor de medic, farmacist, biolog, biochimist şi chimist se valideazã de cãtre conducerea unitãţii care a publicat postul şi se afişeazã la avizierul acesteia.
(2) Contestaţiile privind modul de validare a concursului se adreseazã Ministerului Sãnãtãţii şi Familiei, în termen de 15 zile de la afişarea rezultatelor finale.
ART. 24
(1) Candidaţii declaraţi reusiti la concursul de ocupare a posturilor de medic şef de secţie, şef de compartiment, şef de laborator sau farmacist-şef sunt confirmati prin ordin al ministrului sãnãtãţii şi familiei.
(2) Candidaţii la posturile de medic şef de secţie, şef de compartiment, şef de laborator sau farmacist-şef vor putea formula contestaţii impotriva hotãrârii comisiei de examinare la Ministerul Sãnãtãţii şi Familiei, în termen de 5 zile de la luarea la cunostinta.

SECŢIUNEA a 2-a
Ocuparea posturilor de medic, farmacist, biolog, biochimist şi chimist, precum şi a celor de medic şef de secţie, şef de compartiment, şef de laborator şi farmacist-şef, ca urmare a concursurilor

ART. 25
(1) În cazul concursurilor pentru ocuparea posturilor de medic, farmacist, biolog, biochimist şi chimist, candidaţii care la proba scrisã a examenului de specialitate prevãzut la pct. II din anexa nr. 3 la ordin au obţinut minimum 60 de puncte vor putea continua concursul. Candidaţii care nu au obţinut punctajul sus-menţionat vor fi declaraţi respinsi şi nu vor continua concursul.
(2) În urma sustinerii tuturor probelor vor fi declaraţi promovati candidaţii care au realizat un punctaj minim de 110 puncte.
ART. 26
(1) În cazul concursurilor pentru ocuparea posturilor de medic şef de secţie, şef de compartiment, şef de laborator sau farmacist-şef, candidaţii care la proba scrisã a examenului de specialitate prevãzut la pct. II din anexa nr. 3 la ordin au obţinut minimum 70 de puncte vor putea continua concursul. Candidaţii care nu au obţinut punctajul sus-menţionat vor fi declaraţi respinsi şi nu vor continua concursul.
(2) În urma sustinerii tuturor probelor vor fi declaraţi promovati candidaţii care au realizat un punctaj minim de 150 de puncte.
(3) La concursul de şef de secţie cu profil chirurgical proba clinica este proba operatorie pe bolnav. Responsabilitatea actului chirurgical revine preşedintelui comisiei.
ART. 27
Clasificarea candidaţilor promovati se întocmeşte pentru fiecare post publicat şi pentru care s-a candidat, obţinerea postului respectiv fãcându-se strict în ordinea descrescãtoare a punctajului realizat. În cazul în care au fost publicate mai multe posturi similare (aceeaşi unitate şi specialitate), clasificarea se va face pe grupul de posturi publicate.
ART. 28
(1) În cazul concursurilor pentru ocuparea posturilor de medic, farmacist, biolog, biochimist şi chimist, confirmarea candidaţilor declaraţi reusiti se face prin dispoziţie de cãtre unitatea care a publicat postul.
(2) În cazul concursurilor pentru ocuparea posturilor de medic şef de secţie, şef de compartiment, şef de laborator sau farmacist-şef confirmarea candidaţilor declaraţi reusiti se face pe post prin ordin al ministrului sãnãtãţii şi familiei.
ART. 29
Medicii, farmaciştii, biologii, biochimistii şi chimistii care nu se prezintã la posturile alese în termenul stabilit de lege pierd dreptul câştigat prin concurs. În cazul în care neprezentarea se datoreazã unor situaţii obiective unitatea poate prelungi termenul de prezentare la post cu 30 de zile.
ART. 30
(1) Încadrarea medicilor, farmacistilor, biologilor, biochimistilor şi chimistilor care au ales post în urma concursurilor se face de cãtre conducãtorul unitãţii care a publicat postul vacant, pe baza de contract individual de munca pe durata nedeterminatã. Cei care au candidat pentru cabinete medicale organizate în baza <>Ordonanţei Guvernului nr. 124/1998 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, vor încheia contract de furnizare de servicii medicale cu casa de asigurãri de sãnãtate.
(2) Candidaţii selecţionaţi în condiţiile art. 2 şi 3 din ordin vor putea încheia cu casele de asigurãri de sãnãtate contracte de furnizare de servicii medicale, ca titulari ai cabinetelor respective.

SECŢIUNEA a 3-a
Organizarea concursurilor de rezidentiat, a examenelor de acordare a titlurilor de medic specialist şi farmacist specialist, a examenelor pentru obţinerea titlului de medic primar şi farmacist primar şi a examenelor pentru obţinerea titlului de chimist, biochimist şi biolog specialist şi principal

ART. 31
(1) Admiterea la rezidentiat, examenul de acordare a titlului de medic specialist şi farmacist specialist, examenul de acordare a celei de a doua specialitãţi, precum şi examenele pentru obţinerea de supraspecializari şi competente se organizeazã conform reglementãrilor legale referitoare la învãţãmântul postuniversitar medical şi farmaceutic uman.
(2) Examenul de medic primar şi farmacist primar se organizeazã de Ministerul Sãnãtãţii şi Familiei, în colaborare cu Colegiul Medicilor din România, respectiv cu Colegiul Farmacistilor din România.
(3) Examenele pentru obţinerea titlului de specialist şi principal de cãtre chimisti, biochimisti şi biologi se organizeazã de Ministerul Sãnãtãţii şi Familiei.

CAP. 4
Detasarea medicilor, farmacistilor, biologilor, biochimistilor şi chimistilor în unitãţile sanitare

ART. 32
Încadrarea prin detaşare se face de cãtre fiecare unitate, potrivit legii.
ART. 33
Ministerul Sãnãtãţii şi Familiei poate detasa personal sanitar, indiferent de subordonarea unitãţii sanitare în care este încadrat, în caz de epidemii, calamitati sau în alte situaţii deosebite, declarate conform reglementãrilor legale în vigoare, cu acordul celui în cauza.
ART. 34
Medicii, farmaciştii şi ceilalţi specialişti cu studii superioare din unitãţile sanitare pot acorda asistenta de specialitate în alte tari, în condiţiile prevãzute de dispoziţiile legale şi de eventualele acorduri şi convenţii de cooperare bilaterala încheiate de Ministerul Sãnãtãţii şi Familiei în acest scop. Pana la revenirea titularilor la post pe posturile celor plecaţi, rãmase temporar vacante, poate fi încadrat personal de specialitate cu contract individual de munca pe perioada determinata, fãrã concurs, cu aprobarea Ministerului Sãnãtãţii şi Familiei.

CAP. 5
Dispoziţii comune şi tranzitorii

ART. 35
Dispoziţiile cuprinse în prezenta metodologie se completeazã cu prevederile <>Legii nr. 30/1990 privind angajarea salariaţilor în funcţie de competenta, ale celorlalte acte normative privind angajarea pe post a salariaţilor din unitãţile publice, organele administraţiei publice, precum şi cu reglementãrile specifice emise de Ministerul Sãnãtãţii şi Familiei referitoare la angajarea şi promovarea categoriilor de personal prevãzute în prezenta metodologie. Dispoziţiile prezentei metodologii nu afecteazã drepturile câştigate de medici, farmacisti şi ceilalţi specialişti cu studii superioare sub regimul actelor normative anterioare.
ART. 36
Pentru medicii şi farmaciştii din unitãţile sanitare publice, care ocupa funcţii eligibile sau alte funcţii în Parlament, prefecturi şi în organe ale administraţiei publice centrale sau locale, se rezerva, în condiţiile legii, un post, conform specialitatii şi gradului profesional, în unitatea în care au fost încadraţi anterior ocupãrii acestor funcţii.
ART. 37
(1) Medicii şi farmaciştii care sunt disponibilizaţi potrivit legii din unitãţile sanitare publice pot ocupa fãrã concurs un post vacant într-o alta unitate sanitarã publica din localitate sau din alte localitãţi, din judeţul respectiv sau din alte judeţe, în cazul în care postul a fost publicat la concurs şi nu s-au înscris candidaţi.
(2) Orice alt post se poate ocupa numai prin concurs.

-------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016