Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   METODOLOGIE din 4 mai 2007  de completare a fiselor standard si de transmitere a datelor prevazute in foaia individuala de urgenta pentru consumul de droguri, in foaia individuala de admitere la tratament pentru consumul de droguri, in fisa privind cazurile inregistrate de HVC si HVB in randul consumatorilor de droguri injectabile si in fisa standard de prevalenta a infectiilor cu HIV, HVB si HVC in randul consumatorilor de droguri injectabile    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

METODOLOGIE din 4 mai 2007 de completare a fiselor standard si de transmitere a datelor prevazute in foaia individuala de urgenta pentru consumul de droguri, in foaia individuala de admitere la tratament pentru consumul de droguri, in fisa privind cazurile inregistrate de HVC si HVB in randul consumatorilor de droguri injectabile si in fisa standard de prevalenta a infectiilor cu HIV, HVB si HVC in randul consumatorilor de droguri injectabile

EMITENT: MINISTERUL SANATATII PUBLICE
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 344 din 21 mai 2007

CAP. I
Definiţii

ART. 1
Pentru aplicarea prezentei metodologii, termenii şi expresiile de mai jos au urmãtorul înţeles:
a) variabila reprezintã o mãrime care poate cãpãta diferite valori numerice;
b) variantele de rãspuns reprezintã rãspunsurile formulate la întrebãrile predefinite;
c) valorile reprezintã cifrele corespunzãtoare variantelor de rãspuns.
ART. 2
(1) Foaia individualã de urgenţã pentru consumul de droguri se completeazã pentru urgenţele medicale produse ca urmare a consumului ilicit de droguri, nefiind raportate urgenţele datorate exclusiv consumului de alcool sau tutun.
(2) Foaia individualã de admitere la tratament se completeazã pentru consumatorii de tutun, alcool, medicamente, precum şi pentru cei ce consumã droguri în mod ilicit.

CAP. II
Metodologia de completare a foii individuale de urgenţã pentru consumul de droguri

ART. 3
(1) În sistemul de raportare a datelor sunt incluse urmãtoarele categorii de furnizori de servicii medicale:
a) spitalele generale publice care au în structurã o unitate de primiri urgenţe şi care primesc urgenţe medicale de orice cauzã;
b) spitalele de psihiatrie care primesc urgenţe.
(2) Din sistemul de raportare a datelor sunt excluse maternitãţile sau alte spitale de specialitate.
ART. 4
(1) Pentru raportare se selecţioneazã şi se înregistreazã acele episoade de urgenţã spitalizate şi în a cãror anamnezã se menţioneazã consumul a cel puţin una dintre substanţele psihoactive incluse în lista prevãzutã în anexa nr. 2, cu excepţia celor datorate exclusiv consumului de alcool şi tutun, şi care îndeplinesc simultan cele 4 criterii de includere şi nu îndeplinesc niciunul dintre cele de excludere.
(2) Criteriile de includere a cazurilor sunt urmãtoarele:
a) consultaţia a fost acordatã de un medic dintr-un serviciu spitalicesc de urgenţã. Îngrijirea spitaliceascã se referã inclusiv la observaţia şi monitorizarea funcţiilor vitale sau la procedurile de diagnostic şi tratament. Sunt înregistrate doar serviciile de îngrijire spitaliceascã oferite dintr-un departament de urgenţã al unui spital. Nu sunt incluse serviciile de urgenţã furnizate de ambulanţã sau de un serviciu de urgenţã extraspitalicesc;
b) existenţa consumului nonmedical de droguri sau de substanţe psihoactive. Se considerã cã existã un consum nonmedical de droguri când substanţa consumatã nu a fost prescrisã de cãtre un medic sau substanţa prescrisã de medic nu a fost administratã cu respectarea dozelor sau a formei de administrare;
c) tratamentul unei complicaţii medicale, psihologice sau traumatice, adicã sunt incluse urgenţele al cãror motiv principal al consultaţiei sunt leziunile sau traumatismele produse prin autoleziune, accidente, agresiuni şi alte cauze externe, întotdeauna când este menţionat consumul nonmedical de substanţe psihoactive;
d) cazurile înregistrate la persoane cu vârsta cuprinsã între 15 şi 49 de ani, ambele incluse.
(3) Din sistemul de raportare sunt excluse episoadele de urgenţã care, în acord cu documentaţia clinicã, îndeplinesc unul dintre urmãtoarele criterii de excludere:
a) pacient cu vârsta mai micã de 15 ani sau mai mare de 49 de ani;
b) persoana a decedat anterior admiterii în serviciul de urgenţã;
c) sarcina şi complicaţiile sarcinii, când în anamnezã este menţionat consumul de substanţe psihoactive;
d) urgenţele datorate reacţiilor adverse la medicamente utilizate în forma, doza şi cu frecvenţa recomandate de medic, cu excepţia cazurilor apãrute la opiaceele prescrise în tratamentul de substituţie;
e) urgenţele în care se menţioneazã exclusiv consumul de alcool, nicotinã, ceai, cafea sau orice combinaţie dintre aceste substanţe.
ART. 5
La variabila 1 "numãrul fişei clinice de urgenţã" se înscrie numãrul corespunzãtor foii de observaţie clinicã generalã în care este consemnatã istoria clinicã a pacientului.
ART. 6
(1) Variabila 2 "numãrul de identificare al spitalului" se completeazã cu codul utilizat la completarea câmpului "spital" din foaia de observaţie clinicã generalã.
(2) Aceastã variabilã nu admite date necunoscute. Dacã nu se cunoaşte numãrul de identificare al spitalului, nu se înregistreazã şi nici nu se notificã cazul.
ART. 7
(1) Variabila 3 "data admiterii în urgenţã" se referã la data la care pacientul a fost adus la serviciul de urgenţã şi nu la data la care a fost transferat sau internat în spital.
(2) Se completeazã cu 6 caractere, astfel: douã pentru zi, de la 01 la 31, douã pentru lunã, de la 01 la 12, şi 4 pentru an, prin notarea celor 4 cifre ale anului.
(3) Aceastã variabilã nu admite date necunoscute. Dacã nu se cunoaşte data admiterii în urgenţã, nu se înregistreazã şi nu se notificã cazul.
ART. 8
(1) Variabila 4 "codul" se utilizeazã în vederea alcãtuirii unui cod unic pentru fiecare pacient, evitându-se astfel dubla raportare a cazurilor şi permiţând diferenţierea readmiterilor de episoade noi.
(2) Pentru a se evita erorile aceastã variabilã se completeazã pornind de la datele din actul de identitate. Dacã pacientul nu are un astfel de document, se vor utiliza rãspunsurile acestuia.
(3) Persoana care înregistreazã trebuie sã noteze litera corespunzãtoare din alfabet în ordinea indicatã, astfel: prima literã a numelui de familie, a doua literã a numelui de familie, prima literã a prenumelui, a doua literã a prenumelui, a treia literã a prenumelui.
(4) Dacã persoana care înregistreazã nu cunoaşte numele sau prenumele indicate anterior, utilizeazã cifra 9 pentru fiecare literã necunoscutã.
(5) În cazul în care pacientul are douã prenume, pentru codificare se utilizeazã primul dintre acestea.
ART. 9
Variabila 5 "sexul" identificã sexul pacientului admis în urgenţã şi trebuie completatã, ori de câte ori este posibil, pornind de la datele din actul de identitate.
ART. 10
(1) Variabila 6 "data naşterii" se completeazã cu 6 caractere, dupã cum urmeazã: douã pentru zi, de la 01 la 31, douã pentru lunã, de la 01 la 12, şi 4 pentru an, prin notarea celor 4 cifre ale anului.
(2) Dacã persoana care înregistreazã datele nu cunoaşte data naşterii, utilizeazã cifra 9 pentru fiecare cifrã necunoscutã.
(3) Pentru a se evita erorile aceastã variabilã se completeazã pornind de la datele din actul de identitate.
ART. 11
(1) În cazul variabilei 7 "locul naşterii", pentru varianta de rãspuns 1 se noteazã literalmente numele judeţului naşterii.
(2) Pentru varianta de rãspuns 2 se noteazã literalmente numele ţãrii de naştere.
ART. 12
(1) Pentru varianta 8 "cetãţenia" se noteazã literalmente numele ţãrii corespunzãtor naţionalitãţii persoanei.
(2) Dacã o persoanã are cetãţenie dublã, se noteazã numele ambelor ţãri, separate prin virgulã.
ART. 13
(1) Variabila 9 "etnia" admite urmãtoarele variante de rãspuns:
1. românã;
2. maghiarã;
3. romã;
4. ucraineanã;
5. germanã;
6. alta;
9. necunoscutã.
(2) Se noteazã valoarea corespunzãtoare etniei persoanei.
ART. 14
(1) Pentru variabila 10 "judeţul de reşedinţã" se noteazã literalmente judeţul de reşedinţã al persoanei.
(2) Prin judeţ de reşedinţã se înţelege judeţul în care pacientul a petrecut cel mai mult timp în ultimele 6 luni anterioare internãrii în serviciul de urgenţã.
ART. 15
(1) Pentru variabila 11 "municipiul de reşedinţã" se noteazã literalmente numele satului, comunei, oraşului sau municipiului de reşedinţã al persoanei.
(2) Prin municipiu de reşedinţã se înţelege satul, comuna, oraşul sau municipiul în care pacientul a petrecut cel mai mult timp în ultimele 6 luni anterioare internãrii în serviciul de urgenţã.
(3) Nu se înregistreazã în mod necesar municipiul în care persoana este angajatã sau îşi are domiciliul de drept.
(4) Municipiul consemnat trebuie sã corespundã întotdeauna judeţului notat la art. 14 alin. (1).
ART. 16
(1) Pentru variabila 12 "condiţia legalã a pacientului" se încercuieşte situaţia în care se aflã pacientul în momentul în care i se acordã îngrijiri în serviciul de urgenţã.
(2) Se încercuieşte varianta de rãspuns "deţinut", când se constatã la anamnezã cã pacientul a fost adus la spital deţinut de cãtre poliţie sau orice structurã echivalentã.
(3) Se încercuieşte varianta de rãspuns "nu este deţinut sau fãrã referire la condiţia legalã", când în foaia de observaţie clinicã generalã nu existã nicio referinţã privind condiţia legalã a pacientului.
(4) Se încercuieşte varianta de rãspuns "necunoscut", când din detaliile consemnate în foaia de observaţie clinicã generalã nu se poate stabili cu exactitate condiţia legalã a pacientului.
ART. 17
(1) Pentru variabila 13 "diagnosticul din urgenţã", în spaţiul liber al celor 3 câmpuri se noteazã literalmente, în ordinea în care sunt menţionate, toate diagnosticele stabilite de medic în foaia de observaţie clinicã generalã.
(2) Spaţiul liber al celor 3 câmpuri se completeazã cu diagnosticele pe care le-a stabilit medicul la evaluarea pacientului în serviciul de urgenţã şi nu cu motivele sau simptomele subiective pentru care pacientul a fost admis în serviciul de urgenţã.
(3) Dacã în foia de observaţie clinicã generalã nu este completat spaţiul special destinat înscrierii diagnosticului sau diagnosticul nu este de certitudine, se scrie literalmente toatã istoria clinicã, semnele şi simptomele pacientului, motivul pentru care se solicitã asistenţã şi tratamentul aplicat.
ART. 18
(1) Pentru variabila 14 "denumirea drogurilor care se menţioneazã în fişa clinicã" se specificã nominal pânã la 6 substanţe psihoactive care, conform anamnezei, au fost consumate de cãtre pacient, în formã regulatã sau sporadic, fie cã au provocat sau nu dependenţã.
(2) Se noteazã denumirea substanţei chiar dacã este vorba de un fost consumator de droguri.
(3) În situaţiile de urgenţã în care pacientul este în tratament de substituţie cu opiacee, opiaceul utilizat în tratament se menţioneazã ca un alt drog.
(4) În situaţiile de urgenţã în care se constatã cã pacientul este un fost consumator de droguri aflat într-un program integrat de asistenţã de tip drog zero, existã douã posibilitãţi:
a) dacã este în primele 6 luni de asistenţã în program, se înregistreazã şi drogurile care au motivat includerea în program;
b) dacã au trecut mai mult de 6 luni de asistenţã în program, se înregistreazã drogurile care au motivat includerea în program doar dacã le-a consumat în ultimele 6 luni sau le consumã în momentul actual.
(5) Dacã în anamnezã se citeazã consumul de 7 sau mai multe substanţe psihoactive şi unele dintre ele aparţin aceluiaşi subgrup farmacologic, conform anexei nr. 2, se noteazã numele subgrupului, cu scopul de a obţine maximum posibil de informaţii.
(6) Dacã în istoricul clinic se citeazã mai puţin de 6 droguri, se noteazã numele tuturor drogurilor menţionate, urmate de expresia "fãrã alte droguri" pe linia inferioarã.
(7) Dacã în istoricul clinic se indicã faptul cã persoana este consumatoare de substanţe psihoactive fãrã a se cita vreo substanţã, se noteazã necunoscut la prima linie.
ART. 19
(1) Pentru variabila 15 "calea de administrare" se încercuieşte calea de administrare pentru fiecare substanţã menţionatã la variabila 14, notându-se în dreptul variantei de rãspuns valoarea corespunzãtoare de la 14 a) la 14 f).
(2) În cazul în care pentru o substanţã psihoactivã se menţioneazã în foaia de observaţie clinicã generalã mai mult de o cale de consum, se va încercui calea cea mai frecventã.
(3) Prin cale de administrare oralã se înţelege ingestia drogului pe gurã. Se considerã aceastã cale chiar dacã absorbţia se produce mai mult în mucoasa oralã decât în tubul digestiv.
(4) Prin inhalare se înţelege aspirarea pe nas şi absorbţia ulterioarã prin mucoasa nazofaringianã a substanţelor sub formã de vapori sau gaze.
(5) Prin cale de administrare intranazalã se înţelege aspirarea pe nas şi absorbţia ulterioarã prin mucoasa nazofaringianã a substanţelor sub formã de pulbere sau particule şi cristale mici.
(6) Prin cale de administrare parenteralã se înţelege administrarea drogului pe cale intramuscularã, subcutanatã sau intradermicã.
(7) Calea de administrare intravenoasã este evidenţiatã separat de celelalte cãi de administrare parenteralã.
(8) În cazul în care se face referire la o altã cale de administrare, se încercuieşte valoarea corespunzãtoare altei cãi de administrare şi se noteazã literalmente calea.
(9) În cazul în care nu existã referiri la una dintre cãile de administrare definite mai sus, se încercuieşte valoarea 7.
(10) Dacã informaţiile din foaia de observaţie clinicã generalã se referã doar la calea de consum fãrã a se face referire şi la substanţa consumatã, se va înregistra calea de consum.
ART. 20
(1) Completarea variabilei 16 "evidenţe ale relaţiei directe dintre consumul de droguri şi urgenţa menţionatã de medic" se bazeazã exclusiv pe datele consemnate de medic în foaia de observaţie clinicã generalã.
(2) Se încercuieşte valoarea 1 dacã:
a) în rubrica dedicatã istoriei clinice sau în altã rubricã medicul menţioneazã cã este un tablou clinic "secundar al" sau "provocat de" sau "în relaţie cu" sau "al" unui drog ori unor substanţe psihoactive concrete sau expresii similare;
b) în rubrica dedicatã istoriei clinice sau în altã rubricã medicul menţioneazã "supradozã", "sindrom de abstinenţã", "psihozã la cocainã", "gastritã alcoolicã" sau orice fel de diagnostic indicând sub o formã neechivocã relaţia cu consumul de droguri sau de substanţe psihoactive;
c) în rubrica dedicatã istoriei clinice medicul indicã un tablou clinic "probabil secundar la", "posibil provocat de", "posibil în legãturã cu" sau "posibil pentru" consumul unui drog ori unor substanţe psihoactive;
d) dacã în rubrica de istorie clinicã medicul menţioneazã un diagnostic legat fãrã echivoc de consumul de droguri, cum ar fi "sindrom de abstinenţã" sau "psihozã toxicã";
e) dacã în rubrica de istorie clinicã medicul semnaleazã o relaţie temporalã de cauzalitate între consumul de substanţe psihoactive şi urgenţa medicalã, de exemplu "crizã convulsivã post consum de cocainã". În acest caz nu se va alege valoarea 2 dacã au trecut mai mult de 48 de ore între consum şi debutul simptomelor;
f) dacã în rubrica de istorie clinicã medicul menţioneazã un diagnostic şi în continuare menţioneazã în mod specific faptul cã diagnosticul respectiv a apãrut la un consumator de droguri;
g) dacã pacientul este tratat pentru abcese, infecţii cutanate, embolisme, hepatite, TBC, infecţie HIV şi este consumator de droguri injectabile.
(3) Se încercuieşte valoarea 2 dacã în istoria clinicã apare un diagnostic de certitudine, dar medicul nu face nicio menţiune referitoare la relaţia de cauzalitate cu consumul de substanţe psihoactive.
(4) Aceastã variabilã nu se completeazã în situaţiile menţionate la art. 17 alin. (3).
ART. 21
(1) Pentru variabila 17 "denumirea drogurilor pe care medicul le-a relaţionat cu urgenţa din fişa clinicã" se specificã numele a maximum 4 substanţe care, conform datelor consemnate de cãtre medic în foaia de observaţie, au provocat sau sunt legate direct de urgenţa medicalã.
(2) Dacã la variabila 16 a fost încercuitã valoarea 2, se considerã cã nu existã vreo substanţã psihoactivã legatã de urgenţa medicalã şi se va nota "niciuna".
(3) Dacã substanţa care a produs urgenţa nu apare menţionatã în foaia de observaţie clinicã generalã, poate fi dedusã din tratamentul aplicat.

CAP. III
Metodologia de completare a foii individuale de admitere la tratament pentru consumul de droguri

ART. 22
(1) În sistemul de raportare a datelor privind consumatorii de droguri sunt incluse urmãtoarele categorii de furnizori de servicii medicale, psihologice şi sociale:
a) centrele de prevenire, evaluare şi consiliere antidrog din structura Agenţiei Naţionale Antidrog, care acordã servicii de asistenţã psihosocialã în regim ambulatoriu şi asigurã managementul de caz;
b) centrele de zi care acordã servicii de asistenţã în regim ambulatoriu;
c) centrele de tip comunitate terapeuticã care acordã servicii de asistenţã în regim de internare sau hotelier;
d) centrele de asistenţã integratã a adicţiilor care acordã unul sau mai multe servicii de asistenţã medicalã, psihologicã şi socialã în regim ambulatoriu;
e) centrele, secţiile şi compartimentele de dezintoxicare de tip spitalicesc;
f) laboratoarele de sãnãtate mintalã cu staţionar de zi;
g) secţiile sau compartimentele de specialitate din spitalele-penitenciare.
(2) Din sistemul de raportare a datelor sunt excluse urmãtoarele categorii de furnizori de servicii medicale, psihologice şi sociale:
a) centrele care nu au documentaţia clinicã referitoare la serviciile oferite pacienţilor;
b) centrele care oferã numai informaţii legate de tratament;
c) centrele care oferã numai asistenţã socialã, juridicã, administrativã sau ocupaţionalã;
d) programele prin care se desfãşoarã doar activitãţi de schimb de seringi, distribuire de prezervative, educaţie pentru sãnãtate sau alte activitãţi de prevenire;
e) unitãţile medicale care au ca obiect de activitate asistenţa medicalã generalã şi cele în care se trateazã doar complicaţiile organice asociate consumului de droguri (supradoze, infecţii etc.).
ART. 23
(1) Fiecare centru de asistenţã raporteazã toate episoadele de admitere la tratament pentru consum sau dependenţã de opiacee, cocainã sau orice altã substanţã psihoactivã inclusã în anexa nr. 2.
(2) Se considerã episod de admitere la tratament ori de câte ori un pacient începe un tratament într-un centru care raporteazã, indiferent dacã a mai realizat anterior alt tratament în acelaşi centru sau în alt centru, în acelaşi an sau într-un an diferit.
(3) Se raporteazã ca episoade de admitere la tratament oricare dintre urmãtoarele situaţii:
a) admiterea pentru prima datã la tratament într-un centru. Aceastã situaţie apare atunci când un pacient se prezintã pentru prima datã într-un centru care raporteazã şi se deschide foaia de observaţie sau fişa beneficiarului în prezenţa unei persoane calificate (medic, psiholog, asistent social sau asistent medical etc.) cu scopul de a începe un tratament pentru consum sau dependenţã de substanţe psihoactive, char dacã acest tratament nu este primul realizat de acest consumator în reţeaua de centre care raporteazã;
b) readmiterea la tratament în acelaşi centru. Are loc o readmitere atunci când este admisã la tratament o persoanã care a mai beneficiat anterior de unul sau mai multe tratamente în acelaşi centru, finalizate prin acordarea de servicii medicale, psihologice sau sociale, excludere ori abandon. Centrele de asistenţã raporteazã toate readmiterile persoanelor care îndeplinesc criteriile de raportare, indiferent dacã readmiterea a avut loc în acelaşi an sau în ani diferiţi;
c) continuarea unui tratament început într-un centru care nu raporteazã cazurile;
d) se notificã admiterile la tratament pentru consum sau dependenţã de droguri, admiterea pentru prima datã în centru, readmiterea sau continuarea unui tratament început într-un alt centru decât cele prevãzute la art. 87 alin. (1), chiar dacã persoana admisã este sub efectul unei hotãrâri judecãtoreşti privind pedeapsa închisorii cu suspendarea executãrii pedepsei sub supraveghere, cu obligaţia la tratament de specialitate, acordarea de asistenţã de specialitate într-un centru de tratament persoanelor aflate în stare de arest preventiv, admiterea la tratament a unei persoane aflate în executarea pedepsei cu închisoarea în penitenciar;
e) admiterea la tratament a pacienţilor proveniţi de la un alt centru de asistenţã. Se raporteazã admiterile la tratament ale pacienţilor proveniţi sau îndrumaţi de cãtre alte centre de asistenţã, pentru a-şi continua tratamentul.
(4) Nu sunt raportate ca episoade de admitere la tratament urmãtoarele situaţii:
a) simplele contacte personale sau telefonice pentru a solicita informaţii despre tratament şi solicitãrile de tratament aflate pe lista de aşteptare;
b) contactele care au ca scop unic solicitarea de ajutoare sau servicii sociale;
c) tratamentele care au ca scop unic tratarea complicaţiilor organice datorate consumului de droguri, cum ar fi tratamentul unei supradoze sau infecţii;
d) intervenţiile care constau exclusiv în schimb de seringi sau alte materiale de injectare, distribuţie de prezervative etc;
e) admiterile la tratament în care nu se cunosc variabile precum data admiterii la tratament în centru sau drogul principal pentru care este admis la tratament.
ART. 24
Variabila 1 "numãrul foii de observaţie" se completeazã în unitãţile medicale cu numãrul foii de observaţie a pacientului admis la tratament, iar în centrele de prevenire, evaluare şi consiliere antidrog, cu numãrul fişei beneficiarului. În funcţie de practica fiecãrui centru de asistenţã se înscrie numãrul corespunzãtor fişei în care este consemnatã istoria clinicã a pacientului.
ART. 25
(1) Variabila 2 "data admiterii la tratament" se referã la data tratamentului actual şi nu la primul tratament realizat în centrul respectiv, nici la primul tratament din viaţa pacientului.
(2) Se considerã datã de admitere la tratament momentul în care se iniţiazã programul de asistenţã şi începe intervenţia.
(3) Nu se ia în considerare data la care are loc doar o solicitare de tratament sau pacientul este trecut pe o listã de aşteptare.
(4) În cazul readmiterilor la tratament aceastã datã este momentul în care se materializeazã procesul de readmitere. În funcţie de practica fiecãrui centru, acest moment poate fi determinat de un act administrativ, adicã coincide cu data deschiderii foii de observaţie sau a fişei beneficiarului ori poate fi o decizie a terapeutului.
(5) "Data admiterii la tratament" se completeazã cu 6 caractere astfel: douã pentru zi, de la 01 la 31, douã pentru lunã, de la 01 la 12, şi 4 pentru an, prin notarea celor 4 cifre ale anului.
(6) Aceastã variabilã nu admite date necunoscute. Dacã nu se cunoaşte data admiterii la tratament, nu se înregistreazã şi nu se notificã admiterea.
ART. 26
Variabila 3 "data externãrii" se completeazã în conformitate cu art. 25 alin. (5).
ART. 27
(1) Variabila 4 "numãrul de identificare al centrului" se completeazã cu litere sau cifre în funcţie de numãrul atribuit de Agenţia Naţionalã Antidrog împreunã cu Ministerul Sãnãtãţii Publice şi celelalte ministere cu reţea sanitarã proprie fiecãrui centru care este inclus în sistemul de raportare.
(2) Aceastã variabilã nu admite date necunoscute. Dacã nu se cunoaşte numãrul de identificare al centrului, nu se înregistreazã şi nici nu se notificã admiterea.
ART. 28
(1) Variabila 5 "codul" se utilizeazã în vederea alcãtuirii unui cod unic pentru fiecare pacient, evitându-se astfel dubla raportare a cazurilor şi permiţând diferenţierea readmiterilor de episoadele noi.
(2) Pentru a se evita erorile, aceastã variabilã se completeazã pornind de la datele din actul de identitate. Dacã pacientul nu are un astfel de document, se vor utiliza rãspunsurile acestuia.
(3) Persoana care înregistreazã trebuie sã noteze litera corespunzãtoare din alfabet în ordinea indicatã: prima literã a numelui de familie, a doua literã a numelui de familie, prima literã a prenumelui, a doua literã a prenumelui, a treia literã a prenumelui.
(4) Dacã persoana care înregistreazã nu cunoaşte numele sau prenumele indicate anterior, utilizeazã cifra 9 pentru fiecare literã necunoscutã.
(5) În cazul în care pacientul are douã prenume, pentru codificare se utilizeazã primul dintre acestea.
ART. 29
Variabila 6 "sexul" identificã sexul pacientului admis la tratament şi trebuie completatã, ori de câte ori este posibil, pornind de la datele din actul de identitate.
ART. 30
(1) Variabila 7 "data naşterii" se completeazã cu 6 caractere, dupã cum urmeazã: douã pentru zi, de la 01 la 31, douã pentru lunã, de la 01 la 12, şi 4 pentru an, prin notarea celor 4 cifre ale anului.
(2) Dacã persoana care înregistreazã datele nu cunoaşte data naşterii, utilizeazã cifra 9 pentru fiecare cifrã necunoscutã.
(3) Pentru a se evita erorile, aceastã variabilã se completeazã pornind de la datele din actul de identitate.
ART. 31
(1) În cazul variabilei 8 "locul naşterii", pentru varianta de rãspuns 8a) se noteazã literalmente numele judeţului naşterii.
(2) Pentru varianta de rãspuns 8b) se noteazã literalmente numele ţãrii de naştere.
ART. 32
(1) Pentru variabila 9 "cetãţenia" se noteazã literalmente numele ţãrii corespunzãtor naţionalitãţii persoanei.
(2) Dacã o persoanã are cetãţenie dublã se noteazã numele ambelor ţãri, separate prin virgulã.
ART. 33
(1) Variabila 10 "etnia" admite urmãtoarele variante de rãspuns:
1. românã;
2. maghiarã;
3. romã;
4. ucraineanã;
5. germanã;
6. alta;
9. necunoscutã.
(2) Se noteazã valoarea corespunzãtoare etniei persoanei.
ART. 34
(1) Pentru variabila 11 "judeţul de reşedinţã" se noteazã literalmente judeţul de reşedinţã al persoanei.
(2) Prin judeţ de reşedinţã se înţelege judeţul în care pacientul a petrecut cel mai mult timp în ultimele 6 luni anterioare începerii tratamentului actual.
ART. 35
(1) Pentru variabila 12 "municipiul de reşedinţã" se noteazã literalmente numele satului, comunei, oraşului sau municipiului de reşedinţã al persoanei.
(2) Prin municipiu de reşedinţã se înţelege satul, comuna, oraşul sau municipiul în care pacientul a petrecut cel mai mult timp în ultimele 6 luni anterioare începerii tratamentului.
(3) Nu se înregistreazã în mod necesar municipiul în care persoana este angajatã sau îşi are domiciliul de drept.
(4) Municipiul consemnat trebuie sã corespundã întotdeauna judeţului notat la art. 34 alin. (1).
ART. 36
(1) Variabila 13 "tipul contractului" se completeazã prin notarea rãspunsurilor pacientului.
(2) Se noteazã 1 în cazul unui pacient care declarã cã este admis pentru prima datã la tratament ca urmare a consumului de substanţe psihoactive.
(3) Se noteazã 2 în cazul unui pacient care declarã cã a mai fost admis la tratament ca urmare a consumului de substanţe psihoactive.
(4) Se noteazã 9 în cazul în care pacientul nu poate preciza una dintre situaţiile descrise la alin. (2) sau (3).
ART. 37
Pentru variabila 14 "aflat sub tratament la altã unitate" se încercuieşte valoarea corespunzãtoare rãspunsului pacientului.
ART. 38
(1) Variabila 15 "drogul principal pentru care este admis la tratament" se completeazã prin notarea literalmente a denumirii substanţei psihoactive pe care, dupã evaluarea diagnosticã, medicul sau managerul de caz o considerã cã a produs dependenţa sau problemele clinice ori sociale cele mai importante şi care au determinat tratamentul actual.
(2) Categoriile de substanţe psihoactive care pot fi notate ca drog principal sunt incluse în anexa nr. 2.
(3) Dacã nu se cunoaşte drogul pentru care se oferã tratament, cazul nu se înregistreazã şi nu se notificã.
(4) Întotdeauna se va înregistra un singur drog principal, chiar dacã pacientul consumã sau este dependent de mai multe substanţe psihoactive. Dacã pacientul este dependent de mai multe substanţe, decizia de stabilire a drogului principal se ia de cãtre medic sau managerul de caz, dupã cum urmeazã:
a) în urma evaluãrii diagnostice, conform importanţei clinice a fiecãrei substanţe;
b) dacã în urma evaluãrii diagnostice terapeutul nu poate determina cu claritate care este substanţa cea mai importantã din punct de vedere clinic, în raport cu tratamentul actual, sau care este substanţa care produce cele mai importante probleme clinice sau sociale, se va nota substanţa pentru care pacientul solicitã în primul rând tratament.
ART. 39
(1) Pentru variabila 16 "frecvenţa consumului drogului principal în ultimele 30 de zile anterioare admiterii la tratament" se noteazã frecvenţa cu care pacientul şi-a administrat drogul principal în ultimele 30 de zile anterioare admiterii la tratament.
(2) Dacã nu a consumat drogul principal în cele 30 de zile anterioare admiterii la tratament, se va încercui varianta 6 de rãspuns. Aceastã situaţie se poate întâlni şi la persoanele care ajung la tratament de specialitate venind din alte spitale, din penitenciar sau din diferite alte instituţii unde s-au menţinut abstinente.
ART. 40
(1) Pentru variabila 17 "anul începerii consumului de droguri" se noteazã anul începerii consumului drogului principal consemnat la variabila 15.
(2) Se înscriu cele 4 cifre ale anului în care pacientul a consumat pentru prima datã drogul principal.
(3) Dacã nu se cunoaşte anul exact, se noteazã cea mai bunã aproximare.
(4) Dacã anul debutului în consum pentru drogul principal este necunoscut, se noteazã cifra 9 pentru fiecare cifrã necunoscutã.
ART. 41
(1) Pentru variabila 18 "tratament anterior pentru acelaşi drog pentru care se va trata acum" se noteazã rãspunsul pacientului la întrebarea dacã a beneficiat sau nu de tratament pentru abuz sau dependenţã pentru drogul principal consemnat la variabila 15.
(2) Nu se verificã dacã informaţia furnizatã de pacient coincide sau nu cu datele disponibile în centru din alte surse (date din alte centre, informaţii de la rude etc.), chiar dacã astfel s-ar îmbunãtãţi calitatea informaţiilor.
(3) Tratamentul anterior pentru abuz sau dependenţã de droguri nu se are în vedere în situaţiile în care:
a) singurul tratament acordat a fost pentru complicaţiile fizice ale abuzului de droguri, adicã internarea în spital pentru patologie organicã;
b) consilierea a fost acordatã telefonic;
c) au fost solicitate informaţii telefonic;
d) au fost solicitate informaţii de cãtre prietenii sau familia persoanei aflate la tratament;
e) au fost solicitate exclusiv informaţii sau ajutor social.
(4) Sunt admise 3 valori, încercuindu-se "necunoscut" în cazul în care pacientul nu poate menţiona una dintre situaţiile ce pot lua valoarea 1 sau 2.
ART. 42
(1) Pentru variabila 19 "calea cea mai frecventã de administrare a drogului principal în ultimele 30 de zile de consum" sunt admise 8 variante de rãspuns.
(2) Dacã nu a consumat drogul principal în ultimele 30 de zile anterioare admiterii la tratament, se va consemna calea cea mai folositã în ultimele 30 de zile în care a consumat acel drog. Aceastã circumstanţã se poate întâlni la persoane care ajung la tratament venind din alte spitale, din penitenciar sau din diferite alte instituţii unde s-au menţinut abstinente (internãri pentru afecţiuni organice).
(3) Se încercuieşte numãrul corespunzãtor rãspunsului pacientului.
(4) Prin cale de administrare oralã se înţelege ingestia drogului pe gurã. Se considerã aceastã cale chiar dacã absorbţia se produce mai mult în mucoasa oralã decât în tubul digestiv.
(5) Prin inhalare se înţelege aspirarea pe nas şi absorbţia ulterioarã prin mucoasa nazofaringianã a substanţelor sub formã de vapori sau gaze.
(6) Prin cale de administrare intranazalã se înţelege aspirarea pe nas şi absorbţia ulterioarã prin mucoasa nazofaringianã a substanţelor sub formã de pulbere sau particule şi cristale mici.
(7) Prin cale de administrare parenteralã se înţelege administrarea drogului intramuscular, subcutanat sau intradermic.
(8) Pentru calea de administrare intravenoasã se încercuieşte varianta 5 de rãspuns.
(9) Prin fumat se înţelege aspirarea şi absorbţia pulmonarã ulterioarã a vaporilor de droguri supuşi combustiei în ţigãri, pipe, folii de aluminiu.
(10) În cazul în care rãspunsul pacientului face referire la o altã cale de administrare, se încercuieşte valoarea corespunzãtoare altei cãi de administrare şi se noteazã literalmente calea.
(11) În cazul în care rãspunsul pacientului nu face referire la niciuna dintre situaţiile definite mai sus, se încercuieşte valoarea 9.
ART. 43
(1) Pentru variabila 20 "alte droguri consumate în ultimele 30 de zile înainte de admiterea la tratament" pot fi consemnate maximum 4 droguri distincte de drogul principal, consumate în cele 30 de zile anterioare datei de admitere şi care au importanţã clinicã majorã pentru pacient.
(2) Se noteazã câte un drog pe fiecare rând.
(3) Ca şi în cazul variabilei 15 se utilizeazã categoriile de substanţe psihoactive incluse în anexa nr. 2.
(4) Dacã pacientul consumã diferite droguri din acelaşi subgrup farmacologic, se înregistreazã numai unul.
(5) Când se poate identifica cu precizie substanţa consumatã cel mai frecvent, se va nota aceasta. Dacã nu este posibil, se noteazã cel puţin numele subgrupului.
(6) Dacã nu a consumat drogul principal în cele 30 de zile anterioare admiterii la tratament, se consemneazã drogurile secundare consumate în ultimele 30 de zile în care a consumat şi drogul principal. Aceastã circumstanţã se poate întâlni la persoanele care ajung la tratament venind din alte centre specializate, spitale, din penitenciar sau din diferite alte instituţii unde s-au menţinut abstinente.
(7) Dacã persoana admisã la tratament a fost în cele 30 de zile anterioare într-un program de menţinere cu metadonã sau alte substitutive opiacee, metadona sau alt substitutiv opiaceu nu se înregistreazã ca drog secundar.
(8) Nu se admite ca drogul secundar sã fie din acelaşi subgrup farmacologic cu drogul principal, chiar dacã sunt în acelaşi grup farmacologic.
(9) Nu se admit douã droguri secundare din acelaşi subgrup farmacologic, dar sunt admise douã droguri secundare din acelaşi grup. În cazul în care în ultimele 30 de zile anterioare admiterii la tratament pacientul a consumat diferite droguri secundare din acelaşi subgrup farmacologic, se noteazã numai cele consumate mai frecvent în perioada respectivã.
(10) Dacã pacientul consumã mai puţin de 4 droguri, se transcriu numele acestora, iar în dreptul variantei de rãspuns 20 d) se scrie "nu mai sunt alte droguri".
(11) Dacã informaţia referitoare la consumul unui drog secundar este complet necunoscutã, se scrie "necunoscut" în dreptul primei linii, 20a).
ART. 44
(1) Variabila 21 "timpul care a trecut de când şi-a injectat ultima oarã orice drog" se referã la timpul care a trecut de când şi-a injectat ultima datã orice fel de substanţã psihoactivã, fãrã prescripţie medicalã sau cu nerespectarea clarã a prescripţiei.
(2) Nu este obligatoriu ca administrarea injectabilã sã fie calea principalã de consum sau sã fie calea utilizatã pentru consumul drogului principal menţionat la variabila 15.
(3) Variantele de rãspuns se exclud mutual şi se indicã limita superioarã.
(4) Dacã informaţia referitoare la injectarea vreodatã a oricãrei substanţe psihoactive nu poate fi obţinutã, se încercuieşte "necunoscut", adicã valoarea 99.
ART. 45
(1) Variabila 22 "starea HIV, HB, HC" se referã la cunoaşterea statusului serologic referitor la infecţia cu HIV, HVB sau HVC la începutul tratamentului actual.
(2) Pentru a completa statusul serologic nu este suficient rãspunsul pacientului, fiind necesare documente justificative: buletin de analize, diagnostic confirmat de SIDA sau hepatitã cu virusurile menţionate, istoric de tratament cu antiretrovirale.
(3) Aceastã variabilã admite maximum 6 valori. În dreptul variantelor de rãspuns 1, 2 şi 9 se noteazã, dupã caz, una sau toate valorile de la a) la f).
(4) Completarea acestei variabile în fişa standard de admitere la tratament nu presupune obligativitatea persoanei de a efectua analizele serologice HIV, HVB sau HVC sub condiţia admiterii la tratament. De asemenea, pacientul nu este obligat sã declare dacã şi-a fãcut analizele respective sau care a fost rezultatul acestora, dacã nu doreşte.
ART. 46
Pentru variabila 23 "patologie somaticã asociatã în mod direct consumului de droguri" se încercuieşte valoarea corespunzãtoare stãrii de boalã a pacientului, numai dacã aceasta este documentatã medical.
ART. 47
(1) Pentru variabila 24 "patologie psihiatricã asociatã consumului de droguri" se încercuieşte valoarea corespunzãtoare diagnosticului medical.
(2) În cazul în care diagnosticul medicului este altul decât cele listate ca variante de rãspuns sau diagnosticul este necunoscut, se încercuieşte valoarea 9 şi se noteazã literalmente diagnosticul ori se scrie "necunoscut".
(3) În cazul în care nu existã patologie psihiatricã asociatã consumului de droguri, se încercuieşte valoarea 10.
ART. 48
Variabila 25 "asigurare de sãnãtate" se referã la statutul de asigurat şi se încercuieşte valoarea corespunzãtoare situaţiei în care se regãseşte pacientul.
ART. 49
(1) Variabila 26 "statutul profesional principal în momentul admiterii la tratament" înregistreazã situaţia principalã a angajãrii la data începerii tratamentului şi nu forma prin care se obţin veniturile.
(2) Se admite un singur rãspuns.
(3) Se încercuieşte valoarea corespunzãtoare rãspunsului pacientului.
(4) În cazul în care este vorba despre mai multe tipuri de contracte de muncã, se înregistreazã cel situat pe primul loc în lista de rãspunsuri.
(5) În cazul în care rãspunsul pacientului face referire la un alt tip de contract, se încercuieşte valoarea 11 şi se noteazã literalmente situaţia statutului profesional.
(6) În cazul în care rãspunsul pacientului nu face referire la niciuna dintre situaţiile definite mai sus, se încercuieşte valoarea 99.
ART. 50
(1) Variabila 27 "nivelul maxim de studii complete" înregistreazã studiile finalizate de pacient, nu pe cele pe care pacientul le-a început, dar nu a ajuns sã le finalizeze.
(2) Se încercuieşte valoarea corespunzãtoare rãspunsului pacientului.
(3) În cazul în care rãspunsul pacientului face referire la alte studii decât cele menţionate în lista de rãspunsuri, se încercuieşte valoarea 09 şi se noteazã literalmente nivelul studiilor declarat de pacient.
(4) În cazul în care rãspunsul pacientului nu face referire la niciuna dintre situaţiile definite mai sus, se încercuieşte valoarea 99.
ART. 51
(1) Variabila 28 "vârsta pãrãsirii şcolii" se completeazã numai în caz de abandon şcolar.
(2) Se noteazã numeric vârsta declaratã de pacient.
ART. 52
(1) Variabila 29 "cine trimite" se referã la sursa principalã de referinţã, persoana, instituţia sau serviciul care a obligat, a cerut sau a recomandat pacientului sã înceapã tratamentul.
(2) Serviciile legale includ judecãtorii, procurorii, medicii legişti, poliţiştii etc.
(3) Atunci când se începe un tratament pentru a se evita o sancţiune administrativã, nu se va încercui valoarea 09 şi se va încercui valoarea 04.
(4) Pentru a se evita rãspunsurile multiple se respectã urmãtoarele reguli:
a) când în luarea deciziei au intervenit atât pacientul din iniţiativã proprie, cât şi altã sursã, se încercuieşte valoarea corespunzãtoare sursei;
b) când în luarea deciziei au intervenit familia şi prietenii, precum şi altã sursã distinctã de subiect, se încercuieşte valoarea corespunzãtoare sursei;
c) în cazul în care au intervenit diverse surse, se încercuieşte valoarea corespunzãtoare sursei care a fãcut recomandarea iniţialã.
(5) În cazul în care existã o altã sursã de referinţã decât cele listate, se încercuieşte valoarea 10 şi se noteazã literalmente sursa.
(6) În cazul în care sursa nu este cunoscutã, se încercuieşte valoarea 99.
ART. 53
(1) Variabila 30 "cu cine a locuit în ultimele 30 de zile înainte de admiterea la tratament" se completeazã prin încercuirea valorii corespunzãtoare rãspunsului pacientului.
(2) În cazul în care existã mai multe rãspunsuri, se încercuieşte valoarea 08 şi se specificã.
(3) Dacã persoana şi-a schimbat condiţiile de locuit în ultimele 30 de zile anterioare începerii tratamentului, se va nota cu cine a petrecut cel mai mult timp în perioada respectivã.
ART. 54
(1) Variabila 31 "unde a locuit în ultimele 30 de zile premergãtoare admiterii la tratament" se completeazã prin încercuirea valorii corespunzãtoare rãspunsului pacientului.
(2) În cazul în care persoana şi-a schimbat locuinţa în ultimele 30 de zile înainte de începerea tratamentului, se va nota locul în care a petrecut cel mai mult timp în perioada respectivã.
(3) Prin casã, apartament se înţelege locuinţa stabilã în care locuieşte pacientul şi se referã la proprietãţi, locuinţe închiriate, proprietãţi ale pãrinţilor, partenerului, familiei, prietenilor.
(4) Varianta de rãspuns "alte instituţii" include comunitãţi terapeutice, centre de recuperare, centre de asistenţã rezidenţialã, centre pentru protecţia copilului sau centre de reeducare, colegii, unitãţi militare, spitale etc.
(5) Varianta de rãspuns "alte locuri" se referã la locuinţe insalubre sau precare: barãci, rulote, cocioabe, remorci, maşini abandonate pe stradã sau în parc, cãmine sau case abandonate etc.
(6) În cazul în care nu se obţine un rãspuns referitor la condiţiile de locuit, se încercuieşte valoarea 9.
ART. 55
(1) Pentru variabila 32 "tratamentul aplicat" sunt admise una sau mai multe valori.
(2) Valorile de la 1 la 3 se referã la dobândirea unei stãri libere de orice drog, inclusiv de alcool, putând fi realizatã ambulatoriu sau în spital, cu sau fãrã folosirea substanţelor psihoactive, în funcţie de nevoile psihice, psihologice şi sociale ale pacientului.
(3) Varianta de rãspuns "sfãtuire, suport" se referã la asistenţã psihologicã prin consiliere şi/sau psihoterapie şi include:
a) educaţia despre "natura dependenţei de droguri", nevoia de abstinenţã pe termen lung, nevoia unui program de reabilitare incluzând şi implicarea familiei, pericolele trecerii de la un tip de dependenţã la altul etc.;
b) includerea în grupuri de suport, în funcţie de nevoile şi caracteristicile pacientului şi ale familiei.
(4) Prin tratament neiniţiat se înţelege evaluarea pacientului realizatã înaintea includerii într-un program integrat de asistenţã.
ART. 56
(1) Variabila 33 "rezolvarea cazului" se completeazã prin încercuirea valorii corespunzãtoare.
(2) Prin externare voluntarã se înţelege plecarea voluntarã a pacientului din centru, fãrã a-şi da acordul scris.
(3) Prin RTS se înţelege cã pacientului i s-a prescris tratament de substituţie pe reţetã cu timbru sec.
(4) Prin tratament de zi se înţelege administrarea tratamentului substitutiv în regim ambulatoriu.
(5) Prin externat la cerere se înţelege plecarea voluntarã a pacientului din centru, cu acordul scris al acestuia.

CAP. IV
Metodologia de completare a fişei privind cazurile înregistrate de HVC şi HVB în rândul consumatorilor de droguri injectabile

ART. 57
(1) Câmpurile "oraş" şi "judeţ" se completeazã cu denumirea localitãţii, respectiv a judeţului în care se aflã unitatea medicalã care oferã serviciile.
(2) Câmpurile "unitatea" şi "cod unitate" se completeazã cu denumirea spitalului care oferã serviciile medicale specializate, respectiv cu codul asociat acestuia, astfel cum se regãsesc în foaia de observaţie clinicã generalã a pacientului.
(3) Câmpul "numãr foaie de observaţie" se completeazã cu numãrul de înregistrare al foii de observaţie clinicã generalã a pacientului.
ART. 58
(1) Variabila 1 "cod pacient" se utilizeazã în vederea alcãtuirii unui cod unic pentru fiecare pacient, evitându-se astfel dubla raportare a cazurilor şi permiţând diferenţierea readmiterilor de episoadele noi.
(2) Pentru a se evita erorile aceastã variabilã se completeazã pornind de la datele din actul de identitate. Dacã pacientul nu are un astfel de document, se vor utiliza rãspunsurile acestuia.
(3) Persoana care înregistreazã trebuie sã noteze litera corespunzãtoare din alfabet în ordinea indicatã: prima literã a numelui de familie, a doua literã a numelui de familie, prima literã a prenumelui, a doua literã a prenumelui şi a treia literã a prenumelui.
(4) Dacã persoana care înregistreazã nu cunoaşte numele sau prenumele indicate anterior, utilizeazã cifra 9 pentru fiecare literã necunoscutã.
(5) În cazul în care pacientul are douã prenume, pentru codificare se utilizeazã primul dintre acestea.
ART. 59
(1) Variabila 2 "data internãrii" se completeazã cu 6 caractere: douã pentru zi, de la 01 la 31, douã pentru lunã, de la 01 la 12, şi 4 pentru an, prin notarea celor 4 cifre ale anului.
(2) Aceastã variabilã nu admite date necunoscute. Dacã nu se cunoaşte data internãrii, nu se înregistreazã şi nu se notificã cazul.
ART. 60
Variabila 3 "data externãrii" se completeazã cu 6 caractere: douã pentru zi, de la 01 la 31, douã pentru lunã, de la 01 la 12, şi 4 pentru an, prin notarea celor 4 cifre ale anului.
ART. 61
Variabila 4 "sexul" identificã sexul pacientului admis la tratament şi se completeazã prin bifarea uneia dintre cele douã variante de rãspuns.
ART. 62
(1) Variabila 5 "data naşterii" se completeazã cu 6 caractere, dupã cum urmeazã: douã pentru zi, de la 01 la 31, douã pentru lunã, de la 01 la 12, şi 4 pentru an, prin notarea celor 4 cifre ale anului.
(2) Dacã persoana care înregistreazã datele nu cunoaşte data naşterii, utilizeazã cifra 9 pentru fiecare cifrã necunoscutã.
(3) Pentru a se evita erorile, aceastã variabilã se completeazã pornind de la datele din actul de identitate.
ART. 63
Variabila 6 "diagnosticul la internare" se completeazã prin bifarea uneia dintre cele 3 variante de rãspuns.
ART. 64
(1) Variabila 7 "tipul cazului" se completeazã prin bifarea uneia dintre cele 3 variante de rãspuns.
(2) În dreptul fiecãrei variante de rãspuns se noteazã literalmente tipul hepatitei virale.
ART. 65
(1) Variabila 8 "calea de infectare" se completeazã prin bifarea uneia dintre cele 3 variante de rãspuns.
(2) În dreptul fiecãrei variante de rãspuns se noteazã literalmente tipul hepatitei virale.
ART. 66
Variabila 9 "diagnostic confirmat şi prin teste de laborator" se completeazã prin bifarea uneia dintre cele 4 variante de rãspuns.
ART. 67
(1) Variabila 10 "utilizarea drogurilor injectabile" se completeazã pe baza rãspunsului pacientului.
(2) Variabila se completeazã prin bifarea uneia dintre cele 3 variante de rãspuns.
(3) Prin varianta de rãspuns "vreodatã" se înţelege utilizarea pe cale injectabilã, cel puţin o datã în viaţã, a oricãrui drog dintre cele cuprinse în anexa nr. 2.
(4) Prin varianta de rãspuns "regulat" se înţelege utilizarea pe cale injectabilã, în ultimele 12 luni anterioare internãrii, a oricãrui drog dintre cele cuprinse în anexa nr. 2.
(5) În situaţia în care pacientul declarã cã nu şi-a administrat droguri pe cale injectabilã, se bifeazã rãspunsul "nu".

CAP. V
Metodologia de completare a fişei standard de prevalenţã a infecţiilor cu HIV, HVB şi HVC în rândul consumatorilor de droguri injectabile

ART. 68
(1) Câmpurile "oraş" şi "judeţ" se completeazã cu denumirea localitãţii, respectiv a judeţului în care se aflã centrul care "oferã serviciile".
(2) Câmpurile "unitatea" şi "cod unitate" se completeazã cu denumirea furnizorului de servicii, respectiv cu codul asociat acestuia, astfel cum se regãsesc în foaia de observaţie clinicã generalã a pacientului pentru unitãţile medicale, în fişa beneficiarului pentru centrele de prevenire, evaluare şi consiliere antidrog sau în documentele similare utilizate de alţi furnizori.
(3) Câmpul "numãr foaie de observaţie" se completeazã cu numãrul de înregistrare al foii de observaţie clinicã generalã a pacientului pentru unitãţile medicale, cu numãrul fişei beneficiarului pentru centrele de prevenire, evaluare şi consiliere antidrog sau cu numãrul de înregistrare al documentelor similare utilizate de alţi furnizori de servicii.
ART. 69
(1) Variabila 1 "cod pacient" se utilizeazã în vederea alcãtuirii unui cod unic pentru fiecare pacient, evitându-se astfel dubla raportare a cazurilor şi permiţând diferenţierea readmiterilor de episoadele noi.
(2) Pentru a se evita erorile aceastã variabilã se completeazã pornind de la datele din actul de identitate. Dacã pacientul nu are un astfel de document, se vor utiliza rãspunsurile acestuia.
(3) Persoana care înregistreazã trebuie sã noteze litera corespunzãtoare din alfabet în ordinea indicatã: prima literã a numelui de familie, a doua literã a numelui de familie, prima literã a prenumelui, a doua literã a prenumelui şi a treia literã a prenumelui.
(4) Dacã persoana care înregistreazã nu cunoaşte numele sau prenumele indicate anterior, utilizeazã cifra 9 pentru fiecare literã necunoscutã.
(5) În cazul în care pacientul are douã prenume, pentru codificare se utilizeazã primul dintre acestea.
ART. 70
(1) Variabila 2 "data internãrii" se completeazã cu 6 caractere: douã pentru zi, de la 01 la 31, douã pentru lunã, de la 01 la 12, şi 4 pentru an, prin notarea celor 4 cifre ale anului.
(2) Pentru alţi furnizori de servicii decât unitãţile medicale, aceastã variabilã face referire la data la care a fost iniţiatã intervenţia actualã.
(3) Aceastã variabilã nu admite date necunoscute. Dacã nu se cunoaşte data internãrii sau data la care a fost iniţiatã intervenţia, nu se înregistreazã şi nu se notificã cazul.
ART. 71
Variabila 3 "data externãrii" se completeazã cu 6 caractere: douã pentru zi, de la 01 la 31, douã pentru lunã, de la 01 la 12, şi 4 pentru an, prin notarea celor 4 cifre ale anului.
ART. 72
Variabila 4 "sexul" identificã sexul pacientului admis la tratament şi se completeazã prin bifarea uneia dintre cele douã variante de rãspuns.
ART. 73
(1) Variabila 5 "data naşterii" se completeazã cu 6 caractere, dupã cum urmeazã: douã pentru zi, de la 01 la 31, douã pentru lunã, de la 01 la 12, şi 4 pentru an, prin notarea celor 4 cifre ale anului.
(2) Dacã persoana care înregistreazã datele nu cunoaşte data naşterii, utilizeazã cifra 9 pentru fiecare cifrã necunoscutã.
(3) Pentru a se evita erorile aceastã variabilã se completeazã pornind de la datele din actul de identitate.
ART. 74
(1) Variabila 6 "utilizarea drogurilor injectabile" se completeazã pe baza rãspunsului pacientului.
(2) Se completeazã prin bifarea uneia dintre cele 3 variante de rãspuns.
(3) Prin varianta de rãspuns "vreodatã" se înţelege utilizarea pe cale injectabilã, cel puţin o datã în viaţã, a oricãrui drog dintre cele cuprinse în anexa nr. 2.
(4) Prin varianta de rãspuns "regulat" se înţelege utilizarea pe cale injectabilã, în ultimele 12 luni anterioare internãrii, a oricãrui drog dintre cele cuprinse în anexa nr. 2.
(5) În situaţia în care pacientul declarã cã nu şi-a administrat droguri pe cale injectabilã, se bifeazã rãspunsul "nespecificat".
ART. 75
(1) Variabila 7 "tipul de drog injectat" se referã la drogul administrat pe cale injectabilã.
(2) Se bifeazã varianta de rãspuns corespunzãtoare declaraţiei pacientului.
(3) În situaţia în care rãspunsul pacientului se referã la varianta "alte opiacee sau nonopiacee", se noteazã literalmente tipul de drog administrat.
(4) În situaţia în care persoana declarã cã şi-a administrat pe cale injectabilã mai mult de un drog, se noteazã literalmente denumirile tuturor drogurilor menţionate, separate prin virgulã.
ART. 76
Variabila 8 "de când se injecteazã" se completeazã prin bifarea variantei de rãspuns corespunzãtoare istoricului de consum pe cale injectabilã declarat de pacient.
ART. 77
Variabila 9 "testarea s-a fãcut" se completeazã prin bifarea variantei de rãspuns corespunzãtoare condiţiilor în care a fost efectuatã testarea.
ART. 78
Variabila 10 "testat pentru" admite mai multe variante de rãspuns şi se completeazã prin bifarea variantei corespunzãtoare testelor efectuate de furnizorul de servicii.
ART. 79
Variabila 11 "pozitiv pentru" admite mai multe variante de rãspuns şi se completeazã prin bifarea variantelor de rãspuns corespunzãtoare rezultatelor la testele efectuate de furnizorul de servicii.
ART. 80
(1) Variabila 12 "confirmat pentru" se completeazã doar în cazul în care sunt efectuate teste de confirmare de cãtre furnizorul de servicii.
(2) Se completeazã prin bifarea variantei de rãspuns corespunzãtoare situaţiei în care se aflã pacientul.
ART. 81
(1) Variabila 13 "produsul testat" se completeazã prin bifarea variantei de rãspuns corespunzãtoare.
(2) În dreptul fiecãrei variante de rãspuns se noteazã literalmente denumirea virusului de identificat.
ART. 82
(1) Variabila 14 "data testãrii" se completeazã cu 6 caractere: douã pentru zi, de la 01 la 31, douã pentru lunã, de la 01 la 12, şi 4 pentru an, prin notarea celor 4 cifre ale anului.
(2) Aceastã variabilã nu admite date necunoscute. Dacã nu se cunoaşte data testãrii, nu se înregistreazã şi nu se notificã cazul.

CAP. VI
Metodologia de transmitere a fişelor standard

ART. 83
Foaia individualã de urgenţã pentru consumul de droguri colecteazã date referitoare la urgenţele medicale produse ca urmare a consumului de droguri şi se completeazã într-un singur exemplar ori de câte ori de-a lungul unui an calendaristic un pacient este admis la tratament în cadrul secţiilor de urgenţã din unitãţile medicale specializate aflate în subordinea Ministerului Sãnãtãţii Publice şi a altor ministere cu reţea sanitarã proprie.
ART. 84
(1) Foaia individualã de admitere la tratament pentru consumul de droguri se completeazã într-un singur exemplar ori de câte ori de-a lungul unui an calendaristic o persoanã este admisã la tratament în cadrul centrelor de prevenire, evaluare şi consiliere antidrog, structuri aflate în subordinea Ministerului Internelor şi Reformei Administrative - Agenţia Naţionalã Antidrog, sau al altor tipuri de centre de asistenţã care oferã servicii medicale, psihologice şi sociale persoanelor consumatoare sau dependente de drog, structuri aflate în subordinea Ministerului Sãnãtãţii Publice şi a altor ministere cu reţea sanitarã proprie, precum şi al altor instituţii/organizaţii publice sau private care oferã asistenţã specializatã consumatorilor de droguri.
(2) Foaia individualã de admitere la tratament pentru consumul de droguri se completeazã în douã exemplare ori de câte ori de-a lungul unui an calendaristic un pacient este admis la tratament în unitãţile medicale aflate în subordinea Ministerului Sãnãtãţii Publice.
ART. 85
(1) Fişa standard de înregistrare a cazurilor de HVC şi HVB în rândul consumatorilor de droguri injectabile se completeazã într-un singur exemplar, ori de câte ori un pacient este diagnosticat cu hepatitã B sau hepatitã C în cadrul secţiilor de boli infecţioase din unitãţile medicale specializate aflate în subordinea Ministerului Sãnãtãţii Publice şi a altor ministere cu reţea sanitarã proprie.
(2) Fişele completate sunt transmise semestrial sau la cerere Agenţiei Naţionale Antidrog - Direcţia Observatorul român de droguri şi toxicomanii, în format electronic sau pe suport hârtie.
ART. 86
(1) Fişa standard de colectare a datelor referitoare la prevalenţa infecţiilor cu HIV, HVB şi HVC în rândul consumatorilor de droguri injectabile se completeazã într-un singur exemplar pentru fiecare pacient admis la tratament, ori de câte ori acesta este testat pentru depistarea prezenţei virusurilor hepatitei B, hepatitei C, HIV sau a altor boli infecţioase asociate consumului de droguri.
(2) Testarea pacienţilor pentru depistarea prezenţei viruşilor prevãzuţi la alin. (1) se face cu respectarea normelor legale în vigoare.
(3) Fişa este completatã de cãtre centrele care oferã servicii de evaluare, consiliere şi psihoterapie individualã sau de grup, destinate consumatorilor de droguri, organizaţiile neguvernamentale care oferã servicii tip harm-reduction, laboratoarele publice/private care efectueazã astfel de teste, alte instituţii/organizaţii în care se efectueazã teste pentru depistarea bolilor infecţioase asociate consumului de droguri: penitenciare, secţii de boli dermatovenerice, secţii de obstetricã-ginecologie.
(4) Fişele completate sunt transmise semestrial sau la cerere Agenţiei Naţionale Antidrog - Direcţia Observatorul român de droguri şi toxicomanii, în format electronic sau pe suport hârtie.
ART. 87
(1) Ministerul Internelor şi Reformei Administrative - Agenţia Naţionalã Antidrog împreunã cu Ministerul Sãnãtãţii Publice şi celelalte ministere cu reţea sanitarã proprie vor publica de comun acord, pentru unitãţile aflate în subordine şi pe baza criteriilor de selecţie a centrelor incluse în sistemul de raportare, prevãzute la art. 3 şi 22, în luna decembrie a fiecãrui an, lista cu unitãţile medicale, centrele de prevenire, evaluare şi consiliere antidrog, participante la procesul de raportare în anul urmãtor, şi codurile atribuite fiecãrei unitãţi.
(2) În termen de 10 zile de la încheierea fiecãrei luni calendaristice, fiecare centru regãsit în lista publicatã transmite pe suport hârtie şi electronic fişele standard completate Direcţiei Observatorul român de droguri şi toxicomanii din cadrul Agenţiei Naţionale Antidrog, în vederea codificãrii şi înregistrãrii acestora în Registrul unic codificat privind consumatorii de droguri. Al doilea exemplar al foii individuale de admitere la tratament pentru consumul de droguri, completat în unitãţile medicale aflate în subordinea Ministerului Sãnãtãţii Publice, se transmite Centrului Naţional pentru Organizarea şi Asigurarea Sistemului Informaţional şi Informatic în Domeniul Sãnãtãţii Bucureşti din cadrul Ministerului Sãnãtãţii Publice, în termen de 10 zile de la încheierea fiecãrei luni calendaristice.
ART. 88
(1) Informaţiile colectate rãmân anonime, înregistrarea acestora realizându-se cu respectarea confidenţialitãţii datelor, pe baza codului pacientului, şi sunt prelucrate doar în scop statistic, cu respectarea prevederilor legale în vigoare referitoare la protecţia persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal.
(2) Analiza statisticã a datelor colectate este publicatã anual, sub forma unui raport.
ART. 89
Ministerul Internelor şi Reformei Administrative - Agenţia Naţionalã Antidrog împreunã cu Ministerul Sãnãtãţii Publice vor colabora pentru informatizarea sistemului de colectare a datelor pânã la data de 31 decembrie 2007, prin asigurarea infrastructurii de echipamente, software, acces la internet şi pregãtirea personalului din fiecare unitate medicalã, centru de prevenire, evaluare şi consiliere antidrog, orice alt centru de asistenţã inclus în sistemul de raportare conform art. 87 alin. (1), în vederea înregistrãrii datelor în fişele standard prevãzute la art. 83 şi 84.
ART. 90
În scopul controlului calitãţii datelor, verificarea concordanţei dintre rãspunsurile la diferite variabile din fişele standard de raportare se va realiza de cãtre persoane autorizate din cadrul Ministerului Internelor şi Reformei Administrative - Agenţia Naţionalã Antidrog şi al Ministerului Sãnãtãţii Publice, cu informarea prealabilã a centrului de asistenţã pentru consumator şi cu respectarea strictã a confidenţialitãţii datelor şi dispoziţiilor legale în vigoare.
-------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016