Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   METODOLOGIE din 30 octombrie 2001  privind examenul medical la angajarea in munca, examenul medical de adaptare, controlul medical periodic si examenul medical la reluarea muncii    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

METODOLOGIE din 30 octombrie 2001 privind examenul medical la angajarea in munca, examenul medical de adaptare, controlul medical periodic si examenul medical la reluarea muncii

EMITENT: MINISTERUL SANATATII SI FAMILIEI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 836 din 27 decembrie 2001
CAP. 1
A. Examenul medical la angajarea în munca
1. Examenul medical la angajarea în munca stabileşte:
a) aptitudinea în munca pentru profesia şi locul/postul de munca unde angajatorul va desemna sa lucreze persoana care urmeazã sa fie angajata;
b) ca persoana ce urmeazã sa fie angajata nu prezintã o afectiune care pune în pericol sãnãtatea şi securitatea celorlalţi angajaţi de la acelaşi loc de munca;
c) eventuale propuneri de adaptare a postului de munca la posibilitãţile anatomice, fiziologice, psihologice şi la starea de sãnãtate a angajatului;
d) compatibilitatea între eventualele afecţiuni prezente în momentul examinãrii şi viitorul loc/post de munca;
e) îndrumarea persoanei care urmeazã sa fie angajata cãtre alte locuri de munca;
f) includerea în circuitul informaţional a acelor persoane care necesita o supraveghere medicalã deosebita;
g) ca persoana care urmeazã sa fie angajata nu prezintã afecţiuni care pun în pericol securitatea unitãţii şi/sau calitatea produselor realizate sau a serviciilor prestate;
h) ca persoana care urmeazã sa fie angajata nu reprezintã un risc pentru sãnãtatea populaţiei pe care o deserveste.
2. Examenul medical la angajarea în munca se efectueazã în mod obligatoriu înainte de proba practica, de examen, concurs sau de termenul de încercare (sau de sfârşitul termenului de încercare).
Este interzisã începerea activitãţii fãrã consult medical prealabil (apt pentru munca de .......... la ..........), efectuat conform legislaţiei în vigoare.
3. Examenul medical la angajarea în munca se efectueazã în mod obligatoriu în cazul:
a) persoanelor care urmeazã sa fie angajate;
b) persoanelor care reintra în activitate dupã o întrerupere mai mare de 6 luni, pentru locurile de munca cu factori nocivi profesionali;
c) persoanelor care reintra în activitate dupã o întrerupere mai mare de 12 luni, pentru locurile de munca fãrã expunere la factori nocivi profesionali;
d) persoanelor care sunt transferate sau detasate în alte locuri de munca sau pentru alte activitãţi;
e) ucenicilor, elevilor, practicantilor, studenţilor care urmeazã sa fie instruiti pe meserii şi profesii;
f) ucenicilor, practicantilor, elevilor şi studenţilor, în cazul schimbãrii meseriei sau a profesiunii pe parcursul instruirii.
4. Examenul medical la angajarea în munca este reprezentat de:
a) anamneza medicalã şi anamneza profesionalã;
b) examen clinic obiectiv;
c) examene de laborator şi paraclinice.
Se vor nota: înãlţimea, greutatea, eventualele hernii ale peretelui abdominal, inghinale, amputatii, anchiloze, atrofii musculare, retractii aponevrotice sau ligamentare.
Examinarea clinica şi biologica (TIS) a femeilor va urmãri precizarea stãrii fiziologice (graviditate, alaptare) pentru stabilirea compatibilitatii cu locul de munca solicitat.
Examenul medical în vederea angajãrii unor categorii de persoane în locuri de munca cu risc de transmitere a unor boli infectioase se completeazã conform prevederilor Ministerului Sãnãtãţii şi Familiei, care reglementeazã aceasta problema.
Rezultatele examenului clinic şi ale examenelor de laborator şi paraclinice se vor inregistra în dosarul medical individual (conform anexei nr. 1).
5. Examenul medical la angajarea în munca se face la solicitarea angajatorului (conducatorului unitãţii) prin fişa de solicitare a examenului medical la angajare (conform anexei nr. 2).
Medicul de medicina muncii, în baza fisei de solicitare, a copiei de pe cartea de munca, a examinãrii medicale, a adeverintei de la medicul de familie cu rezultatele bilanţului stãrii de sãnãtate, va completa fişa de aptitudine (conform anexei nr. 3) cu concluzia examenului medical la angajare (apt, apt condiţionat sau inapt pentru locul de munca respectiv). Fişa de aptitudine se trimite angajatorului şi o copie se pãstreazã la unitatea medicalã care a emis-o.
6. Examenul medical la angajarea în munca pentru locurile de munca şi activitãţile cu expunere la factori nocivi profesionali va cuprinde şi examene de laborator şi paraclinice suplimentare celor din fişele anexe pentru stabilirea incompatibilitãţilor medicale cu riscurile profesionale evaluate.
Examenele de laborator şi paraclinice suplimentare se vor efectua în unitãţi medicale de specialitate abilitate, publice sau private, la propunerea documentata a medicului de medicina muncii şi cu acordul angajatorului (conducatorului unitãţii).

B. Examenul medical al noilor angajaţi în perioada de adaptare
1. Examenul medical al noilor angajaţi în perioada de adaptare consta în:
a) supravegherea activa a stãrii de sãnãtate, completand examenul medical la angajarea în munca, în condiţiile concrete de munca (organizarea fiziologica a muncii, condiţii de mediu de munca, relaţii ergonomice, relaţii psihosociale în cadrul colectivului de munca);
b) depistarea unor cauze medicale ale neadaptarii la noul loc de munca şi recomandarea unor mãsuri de remediere a acestora;
c) depistarea unor cauze tehnico-organizatorice care determina neadaptarea organismului la noul loc de munca şi recomandãri privind remedierea deficienţelor.
2. Evaluarea stãrii de sãnãtate a noilor angajaţi în perioada de adaptare se efectueazã în mod obligatoriu în doua etape:
- în prima etapa, pana la 14 zile de la data angajãrii în munca, supravegherea se face prin vizitarea locului de munca şi controlul stãrii de sãnãtate a noului angajat;
- în etapa a doua, între 20 şi 30 de zile de la angajarea în munca, controlul stãrii de sãnãtate se face la nivelul serviciului de medicina muncii.
În situaţia în care locul de munca o impune, evaluarea stãrii de sãnãtate poate avea loc de mai multe ori şi poate sa depãşeascã cele 14 zile indicate sau se poate face din a 20-a zi la nivelul serviciului de medicina muncii.
3. În ambele etape, evaluarea stãrii de sãnãtate a noilor angajaţi în perioada de adaptare va consta în determinarea şi analiza indicatorilor generali ai gradului de adaptabilitate, stabiliţi de medicul de medicina muncii, care sa ateste menţinerea sãnãtãţii şi a capacitãţii de munca în condiţiile specifice locului de munca.

C. Controlul medical periodic
1. Controlul medical periodic consta în:
a) confirmarea sau infirmarea aptitudinii în munca pentru profesiunea şi locul/postul de munca pentru care persoana a fost angajata şi i s-a eliberat fişa de aptitudine;
b) depistarea apariţiei unor boli care constituie contraindicatii pentru acele activitãţi şi locuri de munca cu expunere la factori nocivi profesionali;
c) depistarea precoce a bolilor profesionale;
d) depistarea bolilor legate de profesie;
e) depistarea bolilor care ar constitui risc pentru viata şi sãnãtatea celorlalţi angajaţi la acelaşi loc de munca;
f) depistarea bolilor care ar constitui risc pentru securitatea unitãţii sau calitatea produselor ori pentru populaţia cu care angajatul vine în contact prin natura activitãţii.
2. Controlul medical periodic se efectueazã în mod obligatoriu tuturor angajaţilor, indiferent de tipul contractului de munca.
Periodicitatea examinãrii periodice este stabilitã în fişele anexe şi poate fi modificatã numai la propunerea medicului de medicina muncii, cu informarea angajatorului.
3. Controlul medical periodic include:
a) înregistrarea evenimentelor medicale care s-au petrecut în intervalul de la examenul medical la angajarea în munca sau de la ultimul control medical periodic pana în momentul controlului medical, prin anamneza şi legatura cu medicul de familie;
b) examenul clinic (conform anexei nr. 5);
c) examene de laborator şi paraclinice pentru:
- angajaţii care lucreazã în condiţii de expunere la factori nocivi profesionali, în conformitate cu fişele prezentate în anexa nr. 5;
- angajaţii care lucreazã în condiţii fãrã expunere la factori nocivi profesionali; se efectueazã diferenţiat în funcţie de varsta, sex, starea de sãnãtate.
Medicul de medicina muncii va propune efectuarea şi a altor examene clinice, de laborator şi paraclinice, în corelatie cu noi factori nocivi profesionali sau cu date din literatura de specialitate. Aceste analize se vor efectua cu informarea angajatorului.
4. Rezultatele controlului medical periodic se înregistreazã în dosarul medical individual.
Concluzia se finalizeazã în completarea fisei de aptitudine.

D. Examenul medical la reluarea muncii
Acest examen medical are ca scop:
1. confirmarea aptitudinii angajatului pentru exercitarea profesiei avute anterior sau a noii profesii;
2. impunerea de mãsuri de adaptare a locului de munca şi a profesiei, când este cazul;
3. reorientarea spre un alt loc de munca care sa asigure menţinerea sãnãtãţii şi a capacitãţii de munca.
Examenul medical la reluarea muncii va fi efectuat în termen de 7 zile de la reluarea muncii.
Medicii de medicina muncii pot proceda la acest examen de fiecare data când considera ca este necesar, în funcţie de natura bolii sau a accidentului pentru care persoana respectiva a absentat.

E. Consultaţii spontane
Orice angajat, supus sau nu examenelor medicale periodice, poate consulta medicul de medicina muncii pentru simptome pe care le atribuie condiţiilor de munca.
Acest examen trebuie finalizat printr-o decizie a medicului de medicina muncii, care este împuternicit sa ia toate mãsurile necesare unei supravegheri medicale individuale şi/sau colective pentru prevenirea imbolnavirilor profesionale şi a accidentelor de munca.

CAP. 2
Principii de efectuare în bune condiţii a examenului medical la angajare şi a controlului medical periodic
În vederea efectuãrii în bune condiţii a examinarilor medicale angajatorul are obligaţia sa gestioneze locurile de munca şi sa evalueze riscurile profesionale astfel:
a) va tine urmãtoarele evidente:
- a procedeelor tehnologice/activitãţilor efectuate şi a produselor şi substanţelor toxice utilizate în întreprinderea sa;
- a vehiculelor, maşinilor, instalaţiilor, utilajelor a cãror funcţionare constituie un pericol potenţial pentru securitatea salariaţilor care lucreazã în aceste locuri de munca;
- a proceselor de fabricaţie în care produsele (alimente, medicamente etc.) sunt susceptibile sa fie contaminate în contact cu omul;
b) va întocmi urmãtoarele catagrafii:
- gruparea factorilor de risc pe locuri/posturi de munca, evaluand, pentru fiecare post de munca, riscurile profesionale;
- plecand de la materialul inventariat referitor la vehicule, maşini, instalaţii, utilaje, va întocmi o lista cuprinzând aceste posturi de munca ce pot fi considerate posturi de securitate;
- lista cuprinzând posturile de munca în cazul cãrora exista riscul de contaminare a produselor (alimente, medicamente etc.) de cãtre angajaţi;
c) faza de sinteza:
- sinteza riscurilor profesionale şi a mãsurilor de prevenire: angajatorul reuneste aceste evidente într-o singura lista (posturile cu risc); fiecare post de munca cuprins în aceasta lista comporta indicaţii privind diverse riscuri prezente în cazul acelui post de munca;
- lista cuprinzând posturile de munca cu risc este comunicatã de cãtre angajator medicului de medicina muncii. Medicul de medicina muncii examineazã aceasta lista, formuleazã un raport scris şi îl trimite angajatorului fie dupã o cercetare a situaţiei la locul de munca respectiv, fie prin completarea cu date privind impactul factorilor de risc din aceste locuri de munca asupra sãnãtãţii angajaţilor care lucreazã efectiv în aceste locuri de munca;
- lista cuprinzând posturile de munca cu risc, completatã cu raportul medicului de medicina muncii, este supusã spre avizare comitetului de sãnãtate şi securitate în munca;
- lista cuprinzând posturile de munca cu risc va fi modificatã ori de câte ori apar modificãri ale locurilor/posturilor de munca;
- angajatorul este obligat ca în cererea sa privind efectuarea examenului medical la angajare sa specifice dacã locul/postul de munca în care va fi angajata persoana supusã examenului medical figureazã în lista cuprinzând locurile/posturile de munca cu risc.
În vederea efectuãrii în bune condiţii a controlului medical periodic, angajatorul trebuie:
- sa întocmeascã lista nominalã cuprinzând angajaţii care lucreazã în posturile de munca cu risc, indicând în dreptul fiecãruia riscurile respectivului post de munca;
- sa întocmeascã o evidenta nominalã cuprinzând angajaţii cu handicap şi angajaţii cu varsta sub 18 ani;
- sa actualizeze permanent aceste liste în funcţie de nivelul riscurilor şi de numãrul de persoane expuse, precum şi de modificãrile privind situaţia tinerilor sub varsta de 18 ani şi a persoanelor cu handicap.

CAP. 3
Recurs la concluzia medicului de medicina muncii privind aptitudinea sau inaptitudinea în munca
1. Persoana examinata poate introduce recurs la decizia medicului de medicina muncii, care a avut drept efect imposibilitatea de a fi angajata.
2. Recursul trebuie sa fie adresat în plic recomandat medicului de medicina muncii desemnat de direcţia de sãnãtate publica judeteana, respectiv a municipiului Bucureşti, în termen de 7 zile lucrãtoare de la data primirii deciziei.
3. Medicul de medicina muncii desemnat de direcţia de sãnãtate publica teritorialã va convoca medicul de medicina muncii şi persoana examinata, cel târziu dupã 21 de zile lucrãtoare de la data primirii recursului. Decizia medicalã va fi consemnatã de medicul de medicina muncii desemnat de direcţia de sãnãtate publica teritorialã într-un proces-verbal. Decizia va fi comunicatã în scris angajatorului.
4. Reexaminarea medicalã va fi plãtitã de persoana care a solicitat recursul.

CAP. 4
Evidente medicale
Evidentele medicale privind examenul medical la angajarea în munca, examenul medical de adaptare, controlul medical periodic şi examenul medical la reluarea muncii sunt cuprinse în urmãtoarele documente:
- dosarul medical (anexa nr. 1);
- fişa de solicitare a examenului medical la angajare (anexa nr. 2);
- fişa de aptitudine (anexa nr. 3);
- fişa de monitorizare a expunerii personale la riscuri profesionale (anexa nr. 4);
- fise cu privire la factorii nocivi profesionali (anexa nr. 5).
Recomandãri de vaccinare pentru persoanele care urmeazã sa fie angajate în anumite locuri de munca:
- vaccinarea antihepatita B - pentru locurile/posturile de munca în care exista riscul contaminarii cu virusul hepatitei B prin produse biologice;
- vaccinarea antitetanica - pentru locurile/posturile de munca în care exista riscul contaminarii cu bacilul tetanic prin traumatisme;
- vaccinarea antitifoidica - pentru locurile/posturile de munca în care exista riscul contaminarii cu salmonella typhi prin contactul cu produse conţinând acest microorganism;
- vaccinarea antirabica - pentru locurile/posturile de munca în care se lucreazã cu animale;
- alte vaccinari, în funcţie de riscurile potenţiale.
Iniţierea şi derularea unui program de vaccinare în colectivele angajaţilor în locuri/posturi de munca cu risc profesional se desfãşoarã cu informarea direcţiei de sãnãtate publica teritoriale, a compartimentelor de medicina muncii şi epidemiologie.

CAP. 5
Dispoziţii finale
1. Dosarul medical individual se pãstreazã la serviciul de medicina muncii unde s-a efectuat examenul medical la angajarea în munca o perioada variabila, în funcţie de factorii de risc de la locul de munca.
2. Agenţii economici aflaţi în procedura de faliment vor informa serviciul de medicina muncii şi dosarele medicale vor fi predate autoritãţii teritoriale.
3. Angajatorii şi sindicatele vor primi periodic situaţia privind cazurile de boli profesionale şi de boli legate de profesiune din unitatea respectiva.
4. Medicul de medicina muncii şi medicul de familie al angajatului se vor informa operativ referitor la apariţia unor modificãri în starea de sãnãtate a angajatului.
5. La întreruperea temporarã (şomaj) sau definitiva (pensionare) a activitãţii angajatului serviciul de medicina muncii va preda dosarul medical medicului de familie.
6. Pentru protecţia sãnãtãţii comunitare metodologia de evaluare a stãrii de sãnãtate a populaţiei active, la angajare, periodicã şi la reluarea muncii, se poate completa cu examinarile specifice sectorului de activitate (coprocultura, MRF, test serologic pentru lues etc.), la indicaţia serviciului de medicina muncii şi/sau a autoritãţii de sãnãtate teritoriale (medicina muncii şi/sau epidemiologie), cu acordul partenerilor sociali.



ANEXA 1


la metodologie
--------------

DOSAR MEDICAL
Nr. ........

Nume ............... Prenume ................ Sex ............
Nãscut la data de ..........., localitatea ...................
Situaţia familialã: cãsãtorit da [] nu [] ; numãrul copiilor ......
Adresa: .............. telefon ........
.............. telefon ........
.............. telefon ........
Cod numeric personal .............
Formare şcolarã şi profesionalã:

ANAMNEZA PROFESIONALĂ


┌────────────────┬───────┬────────────┬────────────┬────────┬──────────────────┐
│ Întreprinderea │Secţia │Profesiunea │ Noxe │ Tip de │ Data │
│ │ │ │profesionale│contract├─────────┬────────┤
│ │ │ │ │ │angajare │ plecare│
├────────────────┼───────┼────────────┼────────────┼────────┼─────────┼────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │
├────────────────┼───────┼────────────┼────────────┼────────┼─────────┼────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │
├────────────────┼───────┼────────────┼────────────┼────────┼─────────┼────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │
├────────────────┼───────┼────────────┼────────────┼────────┼─────────┼────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │
├────────────────┼───────┼────────────┼────────────┼────────┼─────────┼────────┤
│ │ │ │ │ │ │ │
└────────────────┴───────┴────────────┴────────────┴────────┴─────────┴────────┘

┌────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ ANAMNEZA NEPROFESIONALA │
│ ANTECEDENTE FAMILIALE ŞI HEREDOCOLATERALE │
│ Tata: .............. Mama: .................. │
│ Fraţi (surori): .................... Soţul (sotia): .............. │
│ Copii*): ........................................................ │
└────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘


*) În cazul expunerii la radiatii ionizante, se vor preciza eventualele
avorturi, malformatii congenitale sau orice alte afecţiuni ale copilului,
care ar fi putut fi determinate de expunerea profesionalã a pãrinţilor
la radiatii.



┌─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ Antecedente fiziologice: │
│ Menarha .............. Caracteristica menstruatiei ................... │
│ Sarcini normale ........, anormale ........, avorturi spontane ........... │
│ Antecedente patologice ................................................... │
│ .......................................................................... │
│ .......................................................................... │
│ .......................................................................... │
│ Tratamente urmate ........................................................ │
│ Obiceiuri: │
│ Fumator: da [] nu []; de la ce varsta ... câte tigari pe zi ... câţi ani ...│
│ Fost fumator: da [] nu []; câte tigari pe zi .. câţi ani .. de când nu │
│ mai fumeaza ... │
│ Alcool: da [] nu []; ce bãutura ...... cantitate/saptamana (ml) ............│
│ Fost consumator de alcool: da [] nu []; de când nu mai consuma .............│
│ Vaccinari: │
├─────────────────┬─────────────────────────────────┬─────────────────────────┤
│ Vaccinul │Numãrul dozelor administrate │ Data administrãrii │
├─────────────────┼─────────────────────────────────┼─────────────────────────┤
│ BCG │ │ │
├─────────────────┼─────────────────────────────────┼─────────────────────────┤
│ Hepatitic B │ │ │
├─────────────────┼─────────────────────────────────┼─────────────────────────┤
│ DTP │ │ │
├─────────────────┼─────────────────────────────────┼─────────────────────────┤
│ DT │ │ │
├─────────────────┼─────────────────────────────────┼─────────────────────────┤
│ VTA │ │ │
├─────────────────┼─────────────────────────────────┼─────────────────────────┤
│ Polio │ │ │
├─────────────────┼─────────────────────────────────┼─────────────────────────┤
│ Rujeolic │ │ │
├─────────────────┼─────────────────────────────────┼─────────────────────────┤
│ Rubeolic │ │ │
├─────────────────┼─────────────────────────────────┼─────────────────────────┤
│ Altele │ │ │
└─────────────────┴─────────────────────────────────┴─────────────────────────┘

┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ Boala profesionalã .....................................................│
│ Accident de munca ......................................................│
└──────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘

Medicul de familie: Nume ............... Prenume ....................
Adresa ........................, telefon ........
(Data înregistrãrii)

┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ Dosarul se pãstreazã pana la data de ................................. │
│ Dosarul s-a înaintat: │
│ 1. medicului de familie [] │
│ Nume ........................... Prenume .............................. │
│ Adresa ........................................, telefon .............. │
│ Data ......................... │
│ 2. autoritãţii teritoriale [] │
│ Data: ............ │
│ │
│ │
└──────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘

─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
EXAMEN MEDICAL LA ANGAJARE - EXAMINAREA I
Înãlţime (cm)...... Greutate (kg).... Obezitate da [] nu []; grad.......
─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1. Tegumente şi mucoase ................................................
2. Tesut celular subcutanat .............................................
3. Sistem ganglionar ....................................................
4. Aparat locomotor .....................................................
5. Aparat respirator ....................................................
6. Aparat cardiovascular ........... puls......... TA (mmHg).............
7. Aparat digestiv ......................................................
8. Aparat urogenital ....................................................
9. Sistem nervos ........................................................
10. Examen psihologic ....................................................
11. Sistem endocrin ......................................................
12. Analizatorul vizual:

● Vedere cromatica ................. Vedere în relief ...................
────────────────────────────────────────────────────
● Acuitate vizuala De departe De aproape
────────────────────────────────────────────────────
OD OS OD OS
fãrã corectie
─────────────────────────────────────────────────────────────────────────
cu corectie
─────────────────────────────────────────────────────────────────────────

13. Analizatorul auditiv:
● Acuitate auditiva clinic: voce tare .......... voce soptita ...........
● Audiometrie ...........................................................
14. Examene suplimentare solicitate:
● Examen radiologic .....................................................
● VDRL ..................................................................

CONCLUZII:
APT [] APT CONDIŢIONAT []
INAPT [] INAPT TEMPORAR []

Data urmatorului examen medical .............

────────────────────────────────────────────────────────────────────────
EXAMINAREA II Data ....................
Varsta ................ Greutate (kg) .......................
Motivul examenului ..........................................
Postul de munca .............................................
────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1. ....................................................................
2. ....................................................................
3. ....................................................................
4. ....................................................................
5. ....................................................................
6. ....................................................................
7. ....................................................................
8. ....................................................................
9. ....................................................................
10. ...................................................................
11. ...................................................................
12. ...................................................................
13. ...................................................................
14. ...................................................................
15. ...................................................................

CONCLUZII:
APT [] APT CONDIŢIONAT []
INAPT [] INAPT TEMPORAR []
────────────────────────────────────────────────────────────────────────

Data urmatorului examen medical ................

────────────────────────────────────────────────────────────────────────
EXAMINAREA III Data ....................
Varsta ................ Greutate (kg) .......................
Motivul examenului ..........................................
Postul de munca .............................................
────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1. ....................................................................
2. ....................................................................
3. ....................................................................
4. ....................................................................
5. ....................................................................
6. ....................................................................
7. ....................................................................
8. ....................................................................
9. ....................................................................
10. ...................................................................
11. ...................................................................
12. ...................................................................
13. ...................................................................
14. ...................................................................
15. ...................................................................

CONCLUZII:
APT [] APT CONDIŢIONAT []
INAPT [] INAPT TEMPORAR []
────────────────────────────────────────────────────────────────────────

Data urmatorului examen medical ...............



ANEXA 2
--------
la metodologie
--------------

FIŞA
de solicitare a examenului medical la angajare

(<>Legea nr. 90/1996 privind protecţia muncii, republicatã,
<>Ordinul ministrului sãnãtãţii şi familiei nr. 615/2001 )

Subsemnatul ............/(nume şi prenume), angajator la ......................../ (întreprinderea/societatea comercialã/unitatea), adresa ................................., în baza contractului nr. ........./........., solicit examenul medical la angajare, conform legislaţiei în vigoare, al domnului/doamnei ................., nãscut/nascuta la ........., posesor al actului de identitate ............., care urmeazã sa efectueze profesia (meseria) de .............. la locul/postul de munca ............... din secţia ................../ (atelier, compartiment etc.).

Persoana examinata:
- urmeazã sa efectueze activitatea profesionalã la un loc/post de munca ce prezintã urmãtoarele riscuri profesionale: potenţiale []/evaluate []
1. ....................................................................
2. ....................................................................
3. ....................................................................
4. ....................................................................
- are un handicap []
- are varsta sub 18 ani []
Data...................... Semnatura şi ştampila
.........................



ANEXA 3


la metodologie
--------------

Unitatea │ MEDICINA MUNCII │ Întreprindere
medicalã ....│ │(societate
Adresa ......│ Fişa de aptitudini │comercialã,
.............│ (<>Legea nr. 90/1996 , republicatã, │unitate etc.)
Telefon .....│ Ordinul M.S.F. ...) │..............


Fax .........│ ──────────────────────────────────────── │..............
│ Exemplarul alb se trimite angajatorului │Adresa .......
│ │..............
│ Exemplarul albastru se pãstreazã de angajat │Telefon ......
│┌────────┬───────┬────────┬──────┬───────┬─────┐│..............
││Angajare│Control│Reluarea│Supra-│Examene│Alte-││Fax ..........
││ │ peri- │ muncii │veghe-│comple-│ le ││..............
││ │ odic │ │ re │mentare│ ││
││ │ │ │speci-│ │ ││
││ │ │ │ ala │ │ ││
│├────────┼───────┼────────┼──────┼───────┼─────┤│
││ │ │ │ │ │ ││Data .........
│└────────┴───────┴────────┴──────┴───────┴─────┘│┌────┬────┬────┐
│ ││Con-│A- │Ple-│
──────────────┴────────────────────────────────────────────────┤│vo- │juns│cat │
││cat │ │ │
Nume ............ Prenume .................... ││ la │ la │ la │
Profesia ..................................... │├────┼────┼────┤
Locul/postul de munca ........................ ││ │ │ │
│└────┴────┴────┘


AVIZ MEDICAL:
APT []
APT CU RESTRICTIE []
APT CU AMENAJAREA POSTULUI DE MUNCA []
INAPT []
INAPT TEMPORAR []
INAPT TOTAL []
Nr.....................

Medic de medicina muncii,
.........................
(semnatura şi parafa)




ANEXA 4


la metodologie
---------------
FIŞA
de monitorizare a expunerii personale la riscuri profesionale


Nume ........................ │Întreprindere/Instituţie.......
Prenume ..................... │...............................
Cod numeric ................. │Secţie/atelier/laborator ......
Profesie .................... │...............................


┌────────────────────────────┬──────────────┼──────────────┬────────────────┐
│DATA: începerii activitãţii│[][] [][] [][]│[][] [][] [][]│ [][] [][] [][] │
├────────────────────────────┼──────────────┼──────────────┼────────────────┤
│ încetãrii activitãţii│[][] [][] [][]│[][] [][] [][]│ [][] [][] [][] │
├────────────────────────────┼──────────────┼──────────────┼────────────────┤
│Profesiune: │ │ │ │
├────────────────────────────┼──────────────┼──────────────┼────────────────┤
│Postul de munca: │ │ │ │
├────────────────────────────┼──────────────┼──────────────┼────────────────┤
│Efort fizic: uşor │ [] │ [] │ [] │
├────────────────────────────┼──────────────┼──────────────┼────────────────┤
│ mediu │ [] │ [] │ [] │
├────────────────────────────┼──────────────┼──────────────┼────────────────┤
│ greu │ [] │ [] │ [] │
├────────────────────────────┼──────────────┼──────────────┼────────────────┤
│Poziţie preponderent: │ │ │ │
├────────────────────────────┼──────────────┼──────────────┼────────────────┤
│ ortostatica │ [] │ [] │ [] │
├────────────────────────────┼──────────────┼──────────────┼────────────────┤
│ sezanda │ [] │ [] │ [] │
├────────────────────────────┼──────────────┼──────────────┼────────────────┤
│ aplecata │ [] │ [] │ [] │
├────────────────────────────┼──────────────┼──────────────┼────────────────┤
│ mixtã │ [] │ [] │ [] │
├────────────────────────────┼──────────────┼──────────────┼────────────────┤
│Solicitãri │ da:[] nu:[] │ da:[] nu:[] │ da:[] nu:[] │
│neuropsihosenzoriale: │ │ │ │
├────────────────────────────┼──────────────┼──────────────┼────────────────┤
│Toxice profesionale: │ < LA > LA │ < LA > LA │ < LA > LA │
├────────────────────────────┼──────────────┼──────────────┼────────────────┤
│ ............. │ [] │ [] │ [] │
├────────────────────────────┼──────────────┼──────────────┼────────────────┤
│ ............. │ [] │ [] │ [] │
├────────────────────────────┼──────────────┼──────────────┼────────────────┤
│ ............. │ [] │ [] │ [] │
├────────────────────────────┼──────────────┼──────────────┼────────────────┤
│ ............. │ [] │ [] │ [] │
├────────────────────────────┼──────────────┼──────────────┼────────────────┤
│Pulberi profesionale: │ │ │ │
├────────────────────────────┼──────────────┼──────────────┼────────────────┤
│ ............. │ [] │ [] │ [] │
├────────────────────────────┼──────────────┼──────────────┼────────────────┤
│ ............. │ [] │ [] │ [] │
├────────────────────────────┼──────────────┼──────────────┼────────────────┤
│ ............. │ [] │ [] │ [] │
├────────────────────────────┼──────────────┼──────────────┼────────────────┤
│Zgomot profesional: │ [] │ [] │ [] │
├────────────────────────────┼──────────────┼──────────────┼────────────────┤
│Microclimat: │ [] │ [] │ [] │
├────────────────────────────┼──────────────┼──────────────┼────────────────┤
│Vibratii mecanice: │ [] │ [] │ [] │
├────────────────────────────┼──────────────┼──────────────┼────────────────┤
│Radiatii: .......... │ [] │ [] │ [] │
├────────────────────────────┼──────────────┼──────────────┼────────────────┤
│Iluminat: │ s:[] i:[] │ s:[] i:[] │ s:[] i:[] │
│ │ │ │ │
├────────────────────────────┼──────────────┼──────────────┼────────────────┤
│Protecţie individualã │ da:[]/nu:[] │ da:[]/nu:[] │ da:[]/nu:[] │
├────────────────────────────┼──────────────┼──────────────┼────────────────┤
│Protecţie colectivã: │ da:[]/nu:[] │ da:[]/nu:[] │ da:[]/nu:[] │
├────────────────────────────┼──────────────┼──────────────┼────────────────┤
│Anexe igienico-sanitare: │ da:[]/nu:[] │ da:[]/nu:[] │ da:[]/nu:[] │
├────────────────────────────┼──────────────┼──────────────┼────────────────┤
│Întocmitã de: │ │ │ │
├────────────────────────────┼──────────────┼──────────────┼────────────────┤
│Data completãrii: │ │ │ │
└────────────────────────────┴──────────────┴──────────────┴────────────────┘




ANEXA 5
--------
la metodologie
--------------

FISE
cu privire la factorii nocivi profesionali

Explicarea fişelor

Examenul medical la angajare:
a) la acest punct este menţionatã obligativitatea efectuãrii examinãrii clinice, a examenelor de laborator şi paraclinice, care se efectueazã, conform datelor cuprinse în dosarul medical, pentru toţi angajaţii, indiferent dacã sunt expusi sau nu la factori nocivi profesionali;
b) la acest punct se includ examinarile clinice, de laborator sau paraclinice cãrora, în funcţie de agentul la care este expus angajatul, de situaţia specialã de munca sau de profesie, trebuie sa li se acorde o atentie deosebita (examinari tintite) sau acele examene de laborator ori paraclinice care nu sunt menţionate în dosarul medical şi care trebuie efectuate;
c) la acest punct se includ contraindicatiile medicale care determina avizul de inapt pentru acel loc/post de munca sau profesie.
De menţionat ca aceste contraindicatii medicale sunt relative. Aceasta implica, pe de o parte, aprecierea corecta a gravitatii unei boli menţionate în lista de contraindicatii, iar pe de alta parte, implicit, a factorilor nocivi profesionali.
Control medical periodic:
a) la acest punct se includ examenul clinic complet (cu atentie deosebita pe anumite aparate şi sisteme), examenele de laborator şi paraclinice ce trebuie efectuate în funcţie de factorul nociv profesional la care este expus angajatul respectiv sau de profesie, iar în dreptul fiecãrei examinari, intervalul la care trebuie sa se efectueze controlul medical periodic;
b) la acest punct este trecutã durata minima de expunere la factorul nociv respectiv care impune efectuarea controlului medical periodic. Aceasta durata poate fi continua sau discontinua (prin însumare) şi se calculeazã în intervalul dintre doua controale medicale periodice.
OBSERVAŢII:
a) Bolile acute, pana la vindecarea lor, constituie contraindicatii absolute.
b) Examenele la care sunt trecute în paranteza "specialist" vor fi efectuate de medicul specialist în domeniu pentru precizarea diagnosticului de specialitate, screeningul constituind responsabilitatea medicului de medicina muncii. În celelalte cazuri examinarile clinice vor fi efectuate de medicul de medicina muncii.
c) Controlul medical periodic (clinic, de laborator sau paraclinic) se poate efectua şi la intervale mai scurte decât cele prevãzute în fise, dacã acest lucru este prevãzut în contractul colectiv de munca sau în alte dispoziţii în acest sens, cu acordul conducerii unitãţii şi al reprezentanţilor angajaţilor.
d) La încadrarea în munca, precum şi cu ocazia controlului medical periodic al persoanelor care concura la siguranta circulaţiei din sectorul transporturilor feroviare, navale şi aeriene, al conducãtorilor auto, precum şi al altor categorii de salariaţi care desfãşoarã activitãţi specifice, se vor efectua şi examinarile stabilite prin reglementãri speciale, în scopul constatãrii dacã starea sãnãtãţii le permite sa îndeplineascã munca ce li se încredinţeazã.
e) Pentru angajaţii expusi la radiatiile ionizante se va respecta legislaţia în vigoare ce reglementeazã domeniul activitãţilor nucleare.
Prescurtãri:
PFV = probe functionale ventilatorii;
RPS = radiografie pulmonara standard;
ECG = electrocardiografie;
EMG = electromiografie;
EEG = electroencefalograma.

I. AGENŢI CHIMICI

Fişa 1
Acid acrilic, acrilati (monomeri), metilmetacrilat
Examenul medical la angajare:
a) conform datelor cuprinse în dosarul medical;
b) PFV;
c) contraindicatii:
● bronhopneumopatii cronice (inclusiv astmul bronsic) (în funcţie de rezultatele PFV);
● dermatoze.
Controlul medical periodic:
a) examen clinic general - anual;
PFV - anual;
RPS - la 5 ani de la angajare şi apoi din 3 în 3 ani;
b) 30 de zile.

Fişa 2
Acid cianhidric şi compuşi cianici, cu excepţia cianamidei calcice
Examenul medical la angajare:
a) conform datelor cuprinse în dosarul medical;
b) ECG;
hematocrit şi hemoglobina;
c) contraindicatii:
● boli cronice ale sistemului nervos central;
● boli sau deformatii care impiedica purtarea mastii;
● bronhopneumopatii cronice (inclusiv astmul bronsic) (în funcţie de rezultatele PFV);
● anemie;
● boli ale aparatului cardiovascular;
● etilism cronic;
● anosmie;
● dermatoze.
Controlul medical periodic:
a) examen clinic general - anual;
tiocianati în sânge şi/sau în urina, la sfârşitul schimbului de lucru - anual;
hematocrit şi hemoglobina - anual;
ECG - anual;
b) 1 zi.

Fişa 3
Acizi organici şi derivati (anhidride, lactone, halogenuri acide şi amide)
Examenul medical la angajare:
a) conform datelor cuprinse în dosarul medical;
b) PFV;
c) contraindicatii:
● conjunctivite, cheratite cronice;
● boli cronice ale cãilor respiratorii superioare;
● bronhopneumopatii cronice (inclusiv astmul bronsic) (în funcţie de rezultatele PFV);
● dermatoze.
Controlul medical periodic:
a) examen clinic general - anual;
PFV - anual;
RPS - la 5 ani de la angajare, apoi din 3 în 3 ani;
b) 30 de zile.

Fişa 4
Acrilamida
Examenul medical la angajare:
a) conform datelor cuprinse în dosarul medical;
b) nu este cazul;
c) contraindicatii:
● boli cronice ale sistemului nervos central.
Controlul medical periodic:
a) examen clinic general - anual;
b) 30 de zile.

Fişa 5
Acrilonitril şi metcrilonitril
Examenul medical la angajare:
a) conform datelor cuprinse în dosarul medical;
b) PFV;
c) contraindicatii:
● conjunctivite, cheratite cronice;
● boli cronice ale cãilor respiratorii superioare;
● bronhopneumopatii cronice (inclusiv astmul bronsic) (în funcţie de rezultatele PFV);
● dermatoze;
● boli cronice ale aparatului cardiovascular.
Controlul medical periodic:
a) examen clinic general - anual;
tiocianati în sânge şi/sau în urina (la sfârşitul schimbului de lucru) - anual;
examen sumar de urina - anual;
RPS - la 5 ani de la angajare, apoi din 3 în 3 ani;
PFV - anual;
b) 30 de zile.

Fişa 6
Alcool metilic
Examenul medical la angajare:
a) conform datelor cuprinse în dosarul medical;
b) examen oftalmologic (fund de ochi) (specialist);
c) contraindicatii:
● boli ale nervului optic şi/sau ale retinei;
● boli cronice ale sistemului nervos central şi periferic;
● etilism cronic;
● nefropatii cronice;
● hepatopatii cronice;
● boli cronice ale cãilor respiratorii superioare.
Controlul medical periodic:
a) examen clinic general - anual;
examen oftalmologic (specialist) - din 3 în 3 ani;
b) 30 de zile.

Fişa 7
Alcooli (cu excepţia alcoolului metilic)
Examenul medical la angajare:
a) conform datelor cuprinse în dosarul medical;
b) leucograma pentru metilciclohexanol;
c) contraindicatii:
● conjunctivite cronice, cheratite cronice;
● boli cronice ale cãilor respiratorii superioare;
● bronhopneumopatii cronice pentru alcoolul alilic (inclusiv astmul bronsic) (în funcţie de rezultatele PFV);
● dermatoze;
● leucopenii pentru metilciclohexanol.
Controlul medical periodic:
a) examen clinic general - anual;
leucograma pentru metilciclohexanol - anual;
b) 30 de zile.

Fişa 8
Aldehide, derivati halogenati şi amide
Examenul medical la angajare:
a) conform datelor cuprinse în dosarul medical;
b) nu este cazul;
c) contraindicatii:
● conjunctivite cronice, cheratite cronice;
● boli cronice ale cãilor respiratorii superioare;
● bronhopneumopatii cronice (inclusiv astmul bronsic) (în
funcţie de rezultatele PFV);
● dermatoze.
Controlul medical periodic:
a) examen clinic general - anual;
RPS - la 5 ani de la angajare, apoi din 3 în 3 ani;
PFV - anual;
b) 30 de zile.

Fişa 9
Amine alifatice
Examenul medical la angajare:
a) conform datelor cuprinse în dosarul medical;
b) nu este cazul;
c) contraindicatii:
● conjunctivite cronice, cheratite cronice;
● boli cronice ale cãilor respiratorii superioare;
● bronhopneumopatii cronice (inclusiv astmul bronsic) (în funcţie de rezultatele PFV);
● dermatoze.
Controlul medical periodic:
a) examen clinic general - anual;
PFV - anual;
RPS - la 5 ani de la angajare şi apoi din 3 în 3 ani;
b) 30 de zile.

Fişa 10
Amine aromatice carcinogene (benzidina, α- şi â-naftilamina, auramina, 4-aminodifenil, 2-acetilaminofluoren, dimetilaminoazobenzen, aminoazotoluen etc.)
Examenul medical la angajare:
a) conform datelor cuprinse în dosarul medical;
b) examen sumar de urina, urobilinogen, creatinina serica, hematocrit, hemoglobina;
c) contraindicatii:
● cistite;
● infectii urinare acute sau cronice;
● litiaza renala, nefropatii cronice;
● anemie.
Controlul medical periodic:
a) examen clinic general - anual;
examen sumar de urina şi urobilinogen - anual;
lacticodehidrogenaza urinara - anual;
hematocrit, hemoglobina - anual;
examen citologic al exfoliatului vezical - la 10 ani de la angajare şi apoi anual;
b) 30 de zile.

Fişa 11
Amoniac
Examenul medical la angajare:
a) conform datelor cuprinse în dosarul medical;
b) PFV;
c) contraindicatii:
● conjunctivite cronice, cheratite cronice;
● boli cronice ale cãilor respiratorii superioare;
● bronhopneumopatii cronice (inclusiv astmul bronsic) (în funcţie de rezultatele PFV);
● dermatoze.
Controlul medical periodic:
a) examen clinic general - anual;
PFV - anual;
RPS - la 5 ani de la angajare, apoi din 3 în 3 ani;
b) 30 de zile.

Fişa 12
Anhidrida ftalica
Examenul medical la angajare:
a) conform datelor cuprinse în dosarul medical;
b) PFV;
c) contraindicatii:
● conjunctivite cronice, cheratite cronice;
● boli cronice ale cãilor respiratorii superioare;
● bronhopneumopatii cronice (inclusiv astmul bronsic) (în funcţie de rezultatele PFV).
Controlul medical periodic:
a) examen clinic general - anual;
determinarea arsenului urinar - anual;
PFV - anual;
RPS - la 5 ani de la angajare, apoi din 3 în 3 ani;
b) 7 zile.

Fişa 13
Arsen şi compusii sãi nocivi (cu excepţia hidrogenului arseniat)
Examenul medical la angajare:
a) conform datelor cuprinse în dosarul medical;
b) nu este cazul;
c) contraindicatii:
● hepatopatii cronice;
● nefropatii cronice;
● boli cronice ale sistemului nervos central şi periferic;
● bronhopneumopatii cronice (inclusiv astmul bronsic) (în funcţie de rezultatele PFV);
● anemie;
● conjunctivite cronice, cheratite cronice;
● dermatoze.
Controlul medical periodic:
a) examen clinic general - anual;
dozarea arsenului urinar - semestrial;
b) 30 de zile.

Fişa 14
Bariu (compuşi solubili)
Examenul medical la angajare:
a) conform datelor cuprinse în dosarul medical;
b) ECG;
c) contraindicatii:
● conjunctivite cronice, cheratite cronice;
● boli cronice ale cãilor respiratorii superioare;
● cardiopatii cronice;
● hipertensiune arteriala;
● dermatoze;
● ulcer gastric sau duodenal.
Controlul medical periodic:
a) examen clinic general - anual;
ECG - anual;
b) 30 de zile.

Fişa 15
Benzen
Examenul medical la angajare:
a) conform datelor cuprinse în dosarul medical;
b) hematocrit, hemoglobina;
numaratoare de trombocite, numaratoare de leucocite;
timp de sangerare, timp de coagulare;
testul Rumpell-Leede;
c) contraindicatii:
● afecţiuni hematologice;
● sindroame hemoragipare;
● hepatopatii cronice;
● boli ale sistemului nervos central;
● stomac operat.
Controlul medical periodic:
a) examen clinic general - anual;
test Rumpell-Leede;
hemoleucograma, │
numaratoare de trombocite, │
constante eritrocitare; │
timp de sangerare, │
timp de coagulare; │ - trimestrial pentru benzen
fenoli urinari liberi - semestrial pentru compusii
şi totali la sfârşitul / benzenului, distribuţia
schimbului de lucru, │ carburantilor şi repararea
sulfat index la sfârşitul │ automobilelor
schimbului de lucru │
anual
b) 7 zile.

Fişa 16
Benzochinona şi produşi de oxidare ai hidrochinonei
Examenul medical la angajare:
a) conform datelor cuprinse în dosarul medical;
b) atentie: ochi, tegumente;
c) contraindicatii:
● conjunctivite şi cheratite cronice;
● dermatoze.
Controlul medical periodic:
a) examen clinic general - anual (tintit: tegumente,
ochi);
examen oftalmologic (specialist) - anual;
b) 30 de zile.

Fişa 17
Beriliu şi compuşi
Examenul medical la angajare:
a) conform datelor cuprinse în dosarul medical;
b) RPS, PFV;
c) contraindicatii:
● conjunctivite cronice, cheratite cronice;
● boli cronice ale cãilor respiratorii superioare;
● bronhopneumopatii cronice (inclusiv astmul bronsic) (în funcţie de rezultatele PFV);
● dermatoze.
Controlul medical periodic:
a) examen clinic general - anual;
RPS - din 3 în 3 ani;
PFV - semestrial;
dozarea beriliului în urina - anual;
test sensibilizare la beriliu - din 2 în 2 ani;
b) 30 de zile.

Fişa 18
Bioxid de sulf
Examenul medical la angajare:
a) conform datelor cuprinse în dosarul medical;
b) PFV;
c) contraindicatii:
● conjunctivite cronice, cheratite cronice;
● boli cronice ale cãilor respiratorii superioare;
● bronhopneumopatii cronice (inclusiv astmul bronsic) (în funcţie de rezultatele PFV);
● dermatoze.
Controlul medical periodic:
a) examen clinic general - anual;
PFV - anual;
RPS - la 5 ani de la angajare şi apoi din 3 în 3 ani;
b) 30 de zile.

Fişa 19
Brom
Examenul medical la angajare:
a) conform datelor cuprinse în dosarul medical;
b) tegumente, aparat respirator, PFV;
c) contraindicatii:
● conjunctivite cronice, cheratite cronice;
● boli cronice ale cãilor respiratorii superioare;
● bronhopneumopatii cronice (inclusiv astmul bronsic) (în funcţie de rezultatele PFV);
● dermatoze;
● colite cronice.
Controlul medical periodic:
a) examen clinic general - anual;
PFV - anual;
RPS - la 5 ani de la angajare şi apoi din 3 în 3 ani;
b) 1 zi.

Fişa 20
Cadmiu metalic (pulberi şi fumuri)
Examenul medical la angajare:
a) conform datelor cuprinse în dosarul medical;
b) hematocrit, hemoglobina;
examen sumar de urina;
PFV;
c) contraindicatii:
● nefropatii cronice;
● anemii (se va tine seama de valorile normale ale aparatului de determinare);
● boli cronice ale cãilor respiratorii;
● bronhopneumopatii cronice (inclusiv astmul bronsic) (în funcţie de rezultatele PFV);
● emfizem pulmonar.
Controlul medical periodic:
a) examen clinic general - anual;
hematocrit, hemoglobina - anual;
examen sumar de urina (incluzând proteinuria sau â2
microglobulina, dacã medicul de medicina muncii considera necesar - test cu acid tricloracetic) - anual;
cadmiuria - semestrial;
PFV - anual;
b) 30 de zile.

Fişa 21
Carbamati
Examenul medical la angajare:
a) conform datelor cuprinse în dosarul medical;
b) colinesteraza eritrocitara sau serica (numai în cazurile cu expunere severã);
c) contraindicatii:
● bronhopneumopatii cronice (inclusiv astmul bronsic) (în funcţie de rezultatele PFV);
● boli cronice sau deformatii care impiedica purtarea mastii de protecţie;
● boli cronice ale sistemului nervos central şi periferic;
● dermatoze.
Controlul medical periodic:
a) examen clinic general - sãptãmânal, în timpul campaniei de lucru;
colinesteraza eritrocitara sau serica - în timpul campaniei de lucru, din 10 în 10 zile sau dupã o expunere severã accidentala;
b) 1 zi.

Fişa 22
Cetone şi derivati halogenati
Examenul medical la angajare:
a) conform datelor cuprinse în dosarul medical;
b) atentie: tegumente, ochi;
c) contraindicatii -
Controlul medical periodic:
a) examen clinic general - anual;
determinarea acetonei în urina (numai pentru acetona) - anual;
determinarea metiletilcetonei în urina (numai pentru metiletilcetona) - anual;
determinarea 2,5 hexanediona şi 4,5-dihidroxi-2-hexanona în urina (numai pentru metil-n-butilcetona) - anual;
b) 30 de zile.

Fişa 23
Chinone
Examenul medical la angajare:
a) conform datelor cuprinse în dosarul medical;
b) atentie: ochi;
c) contraindicatii:
● conjunctivite şi cheratite cronice.
Controlul medical periodic:
a) examen clinic general - anual;
examen oftalmologic (specialist) - anual;
b) 30 de zile.

Fişa 24
Cianamida calcica
Examenul medical la angajare:
a) conform datelor cuprinse în dosarul medical;
b) atentie: tegumente, aparat respirator, etilism cronic;
c) contraindicatii:
● etilism cronic;
● boli cronice ale cãilor respiratorii superioare;
● dermatoze.
Controlul medical periodic:
a) examen clinic general - anual (atentie: tegumente,
aparat respirator, etilism cronic);
b) 30 de zile.

Fişa 25
Clor şi compuşi (în afarã hidrocarburilor clorate)
Examenul medical la angajare:
a) conform datelor cuprinse în dosarul medical;
b) examen O.R.L.;
PFV;
c) contraindicatii:
● conjunctivite şi cheratite cronice;
● boli cronice ale cãilor respiratorii superioare;
● bronhopneumopatii cronice (inclusiv astmul bronsic) (în funcţie de rezultatele PFV);
● boli cardiace cronice;
● dermatoze.
Controlul medical periodic:
a) examen clinic general - anual;
PFV - anual;
RPS - la 5 ani de la angajare şi apoi din 3 în 3 ani;
b) 1 zi.

Fişa 26
Clorcianul şi clorura de cianuril
Examenul medical la angajare:
a) conform datelor cuprinse în dosarul medical;
atentie: sistemul nervos central şi periferic;
b) PFV;
c) contraindicatii:
● conjunctivite şi cheratite cronice;
● boli cronice ale cãilor respiratorii superioare;
● bronhopneumopatii cronice (inclusiv astmul bronsic) (în funcţie de rezultatele PFV);
● boli cronice ale sistemului nervos central;
● boli cronice ale aparatului cardiovascular: ateroscleroza, boala cardiaca ischemica, valvulopatii;
● etilism cronic;
● hepatopatii cronice;
● dermatoze.
Controlul medical periodic:
a) examen clinic general - anual;
PFV - anual;
RPS - la 5 ani de la angajare şi apoi din 3 în 3 ani;
tiocianati în sânge sau în urina la sfârşitul schimbului de lucru - anual;
hematocrit, hemoglobina - anual;
b) 1 zi.

Fişa 27
Clorura de vinil
Examenul medical la angajare:
a) conform datelor cuprinse în dosarul medical;
b) TGO, TGP, gama GT;
electroforeza;
numaratoare de trombocite;
c) contraindicatii:
● hepatopatii cronice;
● arteriopatii;
● sindrom Raynaud, boala Raynaud;
● sclerodermie;
● dermatoze;
● afecţiuni osoase difuze;
● trombocitopenii.
Controlul medical periodic:
a) examen clinic general - anual;
PFV - anual;
TGO, TGP, gama GT - anual;
electroforeza - anual;
numaratoare de trombocite - semestrial;
ecografie abdominala - anual;
radiografia mainilor - la 5 ani de la angajare şi apoi din 2 în 2 ani;
test presor la rece - anual;
fosfataza alcalina - anual;
examen sumar de urina (urobilinogen) - anual;
VSH - anual;
b) 30 de zile.

Fişa 28
Cobalt (oxizi, saruri)
Examenul medical la angajare:
a) conform datelor cuprinse în dosarul medical;
b) atentie: aparat respirator;
c) contraindicatii:
● boli cronice ale cãilor respiratorii superioare;
● bronhopneumopatii cronice (inclusiv astmul bronsic) (în funcţie de rezultatele PFV);
● boli alergice;
● dermatoze.
Controlul medical periodic:
a) examen clinic general - anual;
examen O.R.L. (specialist) - din 2 în 2 ani;
test cutanat de sensibilizare la cobalt - din 2 în 2 ani;
b) 1 zi.

Fişa 29
Creozoli
Examenul medical la angajare:
a) conform datelor cuprinse în dosarul medical;
b) hematocrit, hemoglobina;
examen sumar de urina şi urobilinogen;
electroforeza;
TGO, TGP, gama GT;
c) contraindicatii:
● nefropatii cronice;
● hepatopatii cronice;
● anemie;
● hipertensiune arteriala;
● conjunctivite şi cheratite cronice;
● boli cronice ale cãilor respiratorii superioare;
● bronhopneumopatii cronice (inclusiv astmul bronsic) (în funcţie de rezultatele PFV);
● dermatoze.
Controlul medical periodic:
a) conform datelor cuprinse în dosarul medical;
examen O.R.L. - anual;
hematocrit, hemoglobina - anual;
examen sumar de urina şi urobilinogen - anual;
electroforeza - anual;
TGO, TGP, gama GT - anual;
b) 7 zile.

Fişa 30
Crom şi compuşi nocivi
Examenul medical la angajare:
a) conform datelor cuprinse în dosarul medical;
b) hematocrit, hemoglobina;
atentie: cai aeriene superioare;
PFV;
c) contraindicatii:
● boli cronice ale cãilor respiratorii superioare;
● bronhopneumopatii cronice (inclusiv astmul bronsic) (în funcţie de rezultatele PFV);
● ulcer gastric şi duodenal;
● colita cronica;
● hepatopatii cronice;
● anemii;
● dermatoze.
Controlul medical periodic:
a) examen clinic general - anual;
examen O.R.L., inclusiv laringoscopic (specialist) - la 3 ani de la angajare şi apoi anual;
PFV - anual;
RPS - la 5 ani de la angajare şi apoi din 3 în 3 ani;
cromurie - anual;
examen citologic al sputei - la 10 ani de la angajare şi apoi din 3 în 3 ani;
b) 30 de zile.

Fişa 31
Decaboran, pentaboran
Examenul medical la angajare:
a) conform datelor cuprinse în dosarul medical;
b) atentie: examenul sistemului nervos, examinarea stãrii psihice;
TGO, TGP, gama GT;
electroforeza;
examen sumar de urina şi urobilinogen;
c) contraindicatii:
● boli organice ale sistemului nervos central;
● hepatopatii cronice.
Controlul medical periodic:
a) examen clinic general - anual, cu atentie asupra sistemului nervos şi stãrii psihice;
electroforeza - anual;
TGO, TGP, gama GT - anual;
b) 7 zile.

Fişa 32
Diazometan, nitrozometil uretan, nitrozometil uree
Examenul medical la angajare:
a) conform datelor cuprinse în dosarul medical;
b) PFV;
c) contraindicatii:
● conjunctivite şi cheratite cronice;
● boli cronice ale cãilor respiratorii superioare;
● bronhopneumopatii cronice (inclusiv astmul brosnic) (în funcţie de rezultatele PFV);
● dermatoze.
Controlul medical periodic:
a) examen clinic general - anual;
examen O.R.L. - anual;
PFV - anual;
RPS - la 5 ani de la angajare şi apoi din 3 în 3 ani;
b) 7 zile.

Fişa 33
Diboran
Examenul medical la angajare:
a) conform datelor cuprinse în dosarul medical;
b) PFV;
c) contraindicatii:
● boli cronice ale cãilor respiratorii superioare;
● bronhopneumopatii cronice (inclusiv astmul bronsic) (în funcţie de rezultatele PFV);
● boli cronice ale aparatului cardiovascular.
Controlul medical periodic:
a) examen clinic general - anual;
PFV - anual;
RPS - la 5 ani de la angajare şi apoi din 3 în 3 ani;
b) 7 zile.

Fişa 34
Difenil şi derivati (-metan, -etan, -eter), decalina, tetralina, difeniloxid
Examenul medical la angajare:
a) conform datelor cuprinse în dosarul medical;
b) atentie: tegumente, aparat respirator;
c) contraindicatii:
● conjunctivite şi cheratite cronice;
● boli cronice ale cãilor respiratorii superioare;
● bronhopneumopatii cronice (inclusiv astmul bronsic) (în funcţie de rezultatele PFV);
● dermatoze;
● HTA.
Controlul medical periodic:
a) examen clinic general - anual (tintit: tegumente, aparat respirator);
ECG - anual;
b) 7 zile.

Fişa 35
Dimetil formamida, dimetil acetamida
Examenul medical la angajare:
a) conform datelor cuprinse în dosarul medical;
b) examen sumar de urina şi urobilinogen;
TGO, TGP, gama GT;
electroforeza;
c) contraindicatii:
● hepatopatii cronice;
● ulcer gastric şi/sau duodenal;
● dermatoze.
Controlul medical periodic:
a) examen clinic general - anual;
examen sumar de urina şi urobilinogen - anual;
TGO, TGP, gama GT - anual;
electroforeza - anual (alte teste hepatice stabilite de medicul de medicina muncii);
b) 7 zile.

Fişa 36
Dimetilnitrozamina
Examenul medical la angajare:
a) conform datelor cuprinse în dosarul medical;
b) examen sumar de urina şi urobilinogen;
TGO, TGP, gama GT;
electroforeza;
c) contraindicatii:
● hepatopatii cronice.
Controlul medical periodic:
a) examen clinic general - anual;
examen sumar de urina şi urobilinogen - anual;
TGO, TGP, gama GT - anual;
electroforeza - anual (alte teste hepatice stabilite de medicul de medicina muncii);
b) 7 zile.

Fişa 37
Dimetilsulfat
Examenul medical la angajare:
a) conform datelor cuprinse în dosarul medical;
b) TGO, TGP, gama GT;
electroforeza, alte teste hepatice stabilite de medicul de medicina muncii;
creatinina în sânge;
examen sumar de urina şi urobilinogen;
c) contraindicatii:
● conjunctivite şi cheratite cronice;
● boli cronice ale cãilor respiratorii superioare;
● bronhopneumopatii cronice (inclusiv astmul bronsic) (în funcţie de rezultatele PFV);
● hepatopatii cronice;
● nefropatii cronice.
Controlul medical periodic:
a) examen clinic general - anual;
TGO, TGP, gama GT - anual;
electroforeza - anual (alte teste hepatice stabilite de medicul de medicina muncii);
creatinina serica - anual;
examen sumar de urina şi urobilinogen - anual;
b) 7 zile.

Fişa 38
Dinitrofenol, dinitrocrezol, dinitrobutil-fenol, pentaclor-fenol
Examenul medical la angajare:
a) conform datelor cuprinse în dosarul medical;
b) nu este cazul;
c) contraindicatii:
● conjunctivite şi cheratite cronice;
● boli cronice ale cãilor respiratorii superioare;
● bronhopneumopatii cronice (inclusiv astmul bronsic) (în funcţie de rezultatele PFV);
● astm bronsic;
● dermatoze.
Controlul medical periodic:
a) examen clinic general - anual;
examen O.R.L. (specialist) - din 2 în 2 ani;
PFV - anual;
RPS - la 5 ani de la angajare şi apoi din 3 în 3 ani;
b) 7 zile.

Fişa 39
Dioxan (dietilendioxid)
Examenul medical la angajare:
a) conform datelor cuprinse în dosarul medical;
b) examen sumar de urina şi urobilinogen;
creatinina sanguina;
TGO, TGP, gama GT;
electroforeza, alte teste hepatice stabilite de medicul de medicina muncii;
c) contraindicatii:
● boli cronice ale sistemului nervos central;
● nefropatii cronice;
● hepatopatii cronice;
● conjunctivite şi cheratite cronice;
● boli cronice ale cãilor respiratorii superioare;
● bronhopneumopatii cronice (inclusiv astmul bronsic) (în funcţie de rezultatele PFV);
● dermatoze.
Controlul medical periodic:
a) examen clinic general - anual;
examen sumar de urina şi urobilinogen - anual;
creatinina în sânge - anual;
TGO, TGP, gama GT - anual;
electroforeza - anual (alte teste hepatice stabilite de medicul de medicina muncii);
b) 7 zile.

Fişa 40
Esteri organofosforici
Examenul medical la angajare:
a) conform datelor cuprinse în dosarul medical;
b) -
c) contraindicatii:
● boli ale sistemului nervos central şi periferic;
● boli cronice care impiedica portul mastii şi costumului de protecţie;
● dermatoze.
Controlul medical periodic:
a) examen clinic general - la fiecare 10 zile de la începerea campaniei de lucru;
determinarea colinesterazei serice sau eritrocitare - în timpul campaniei de lucru, din 10 în 10 zile sau dupã o expunere severã accidentala;
b) 1 zi.

Fişa 41
Eteri şi derivati
Examenul medical la angajare:
a) conform datelor cuprinse în dosarul medical;
b) -
c) contraindicatii:
● afecţiuni psihice, inclusiv nevrozele manifeste;
● anemie;
● litiaza renala.
Controlul medical periodic:
a) examen clinic general - anual;
hemoglobina, hematocrit - anual;
dozarea acidului oxalic în urina - anual;
b) 7 zile.

Fişa 42
Etilenclorhidrina, monoclorhidrina, diclorhidrina, epiclorhidrina
Examenul medical la angajare:
a) conform datelor cuprinse în dosarul medical;
b) examen sumar de urina şi urobilinogen;
PFV;
creatinina sanguina;
electroforeza, alte teste hepatice stabilite de medicul de medicina muncii;
TGO, TGP, gama GT;
c) contraindicatii:
● boli cronice ale sistemului nervos central;
● boli psihice;
● hepatopatii cronice;
● nefropatii cronice;
● conjunctivite şi cheratite cronice;
● boli cronice ale cãilor respiratorii superioare;
● bronhopneumopatii cronice (inclusiv astmul bronsic) (în funcţie de rezultatele PFV);
● dermatoze.
Controlul medical periodic:
a) examen clinic general - anual;
examen sumar de urina şi urobilinogen - anual;
PFV - anual;
RPS - la 5 ani de la angajare şi apoi din 3 în 3 ani;
creatinina sanguina - anual;
electroforeza - anual (alte teste hepatice stabilite de medicul de medicina muncii);
TGO, TGP, gama GT - anual;
b) 7 zile.

Fişa 43
Etilenimina, propilenimina
Examenul medical la angajare:
a) conform datelor cuprinse în dosarul medical;
b) PFV;
c) contraindicatii:
● conjunctivite şi cheratite cronice;
● boli cronice ale cãilor respiratorii superioare;
● bronhopneumopatii cronice (inclusiv astmul bronsic) (în funcţie de rezultatele PFV);
● dermatoze.
Controlul medical periodic:
a) examen clinic general - anual;
PFV - anual;
RPS - la 5 ani de la angajare şi apoi din 3 în 3 ani;
b) 7 zile.

Fişa 44
Etilenoxid
Examenul medical la angajare:
a) conform datelor din dosarul medical;
b) PFV;
c) contraindicatii:
● conjunctivite şi cheratite cronice;
● boli cronice ale cãilor respiratorii superioare;
● bronhopneumopatii cronice (inclusiv astmul bronsic) (în funcţie de rezultatele PFV);
● boli cronice ale sistemului nervos central;
● dermatoze.
Controlul medical periodic:
a) examen clinic general - anual;
RPS - la 5 ani de la angajare şi apoi din 3 în 3 ani;
PFV - anual;
b) 7 zile.

Fişa 45
Fenilhidrazine
Examenul medical la angajare:
a) conform datelor cuprinse în dosarul medical;
b) hematocrit, hemoglobina, trombocite;
timp de sangerare, timp de coagulare;
examen sumar de urina;
creatinina sanguina;
c) contraindicatii:
● anemie;
● trombocitopenii;
● sindroame hemoragipare;
● boli alergice;
● nefropatii cronice;
● dermatoze.
Controlul medical periodic:
a) examen clinic general - anual;
hematocrit, hemoglobina, trombocite, reticulocite (în cazul anemiei) - anual;
timp de sangerare, timp de coagulare - anual;
examen sumar de urina - anual;
creatinina sanguina - anual;
b) 7 zile.

Fişa 46
Fenoli şi omologii acestora şi derivatii lor halogenati
Examenul medical la angajare:
a) conform datelor cuprinse în dosarul medical;
b) fenoli totali în urina;
TGO, TGP, gama GT;
creatinina sanguina;
c) contraindicatii:
● conjunctivite şi cheratite cronice;
● bronhopneumopatii cronice;
● nefropatii cronice;
● hepatopatii cronice;
● dermatoze.
Controlul medical periodic:
a) examen clinic general - anual;
fenoli totali urinari - anual;
glucuronii şi sulfoconjugatii fenolului urinar - anual;
sulfat-indexul - anual;
pentru para-terţ butil-fenol: dozarea para-terţ butilfenolului în urina;
pentru pentaclorfenol: dozarea pentaclorfenolului în urina;
b) 7 zile.

Fişa 47
Fluor şi compuşi
Examenul medical la angajare:
a) conform datelor cuprinse în dosarul medical;
b) PFV;
c) contraindicatii:
● conjunctivite şi cheratite cronice;
● boli cronice ale cãilor respiratorii superioare;
● bronhopneumopatii cronice (inclusiv astmul bronsic) (în funcţie de rezultatele PFV);
● dermatoze.
Controlul medical periodic:
a) examen clinic general - anual;
determinarea fluorului în urina - anual;
radiografia unui element al scheletului: carp, bazin, coloana lombara - la 5 ani de la angajare şi apoi din 3 în 3 ani;
PFV - anual;
b) 30 de zile.

Fişa 48
Fluor acetat şi metilfluor acetat de sodiu
Examenul medical la angajare:
a) conform datelor cuprinse în dosarul medical;
b) ECG;
calcemie;
c) contraindicatii:
● boli cronice ale sistemului nervos central;
● boli cardiace cronice;
● hipoparatiroidii;
● hipocalcemii.
Controlul medical periodic:
a) examen clinic general - anual;
calcemie - anual;
b) 1 zi.

Fişa 49
Fosforul şi compusii sãi anorganici
Examenul medical la angajare:
a) conform datelor cuprinse în dosarul medical;
b) hematocrit, hemoglobina;
examen sumar de urina şi urobilinogen;
TGO, TGP, gama GT;
electroforeza;
c) contraindicatii:
● boli cronice ale cãilor respiratorii superioare;
● hepatopatii cronice;
● nefropatii cronice;
● hipertiroidie manifesta;
● ulcer gastric şi duodenal, colita cronica;
● stomatite ulcerative;
● osteopatii cronice, leziuni ale mandibulei.
Controlul medical periodic:
a) examen clinic general - anual;
hematocrit, hemoglobina - anual;
radiografie dentara şi a mandibulei - din 3 în 3 ani;
examen sumar de urina - anual;
TGO, TGP, gama GT - semestrial;
creatinina sanguina - semestrial;
examen stomatologic (specialist) - din 3 în 3 ani (inclusiv radiografia dentara şi a mandibulei);
RPS - la 5 ani de la angajare şi apoi din 3 în 3 ani;
PFV - anual;
b) 1 zi.

Fişa 50
Fosgen (oxiclorura de carbon)
Examenul medical la angajare:
a) conform datelor cuprinse în dosarul medical;
b) -
c) contraindicatii:
● conjunctivite şi cheratite cronice;
● boli ale cãilor respiratorii superioare;
● bronhopneumopatii cronice (inclusiv astmul bronsic) (în funcţie de rezultatele PFV);
Controlul medical periodic:
a) examen clinic general - anual (tintit: aparatul respirator);
b) fãrã prag de expunere.

Fişa 51
Glicoli şi derivatii halogenati
Examenul medical la angajare:
a) conform datelor cuprinse în dosarul medical;
b) hemograma completa (în special pentru metil şi butilcelosolv);
examen sumar de urina;
c) contraindicatii:
● nefropatii cronice;
● boli cronice ale sistemului nervos central;
● hemopatii - numai pentru metil şi butil-celosolv.
Controlul medical periodic:
a) examen clinic general - anual;
examen sumar de urina - anual;
creatinina serica - anual;
valoarea acidului oxalic în urina (etilenglicol) - anual;
hemograma completa (în special pentru metil şi butilcelosolv) - anual;
b) 7 zile.

Fişa 52
Hidrazina, dimetilhidrazina
Examenul medical la angajare:
a) conform datelor cuprinse în dosarul medical;
b) PFV;
c) contraindicatii:
● conjunctivite şi cheratite cronice;
● boli cronice ale cãilor respiratorii superioare;
● bronhopneumopatii cronice (inclusiv astmul bronsic) (în funcţie de rezultatele PFV);
● dermatoze.
Controlul medical periodic:
a) examen clinic general - anual;
RPS - la 5 ani de la angajare şi apoi din 3 în 3 ani;
PFV - anual;
b) 7 zile.

Fişa 53
Hidrocarburi alifatice şi aromatice halogenate (în afarã de clorura de vinil şi tetraclorura de carbon)
Examenul medical la angajare:
a) conform datelor cuprinse în dosarul medical;
b) creatinina sanguina;
TGO, TGP, gama GT;
examen sumar de urina şi urobilinogen;
c) contraindicatii:
● hepatopatii cronice;
● nefropatii cronice;
● boli cronice ale sistemului nervos central;
● boli psihice;
● miocardiopatii cronice;
● etilism cronic;
● dermatoze.
Controlul medical periodic:
a) examen clinic general - anual;
reactia FUJIWARA în urina pentru tetracloretilena şi pentacloretan - anual;
acid tricloracetic sau tricloretanol în urina pentru tricloretilena - anual;
pentru halotan: dozarea acidului trifluoracetic în urina;
pentru hexaclorbenzen: dozarea hexaclorbenzenului în ser;
pentru gama hexaclorciclohexan: dozarea hexaclorciclohexanului în sânge sau ser;
examen sumar de urina şi urobilinogen - anual;
creatinina sanguina - anual;
TGO, TGP, gama GT - anual;
electroforeza - anual;
b) 7 zile.

Fişa 54
Hidrocarburi aromatice (în afarã de benzen): toluen, xilen, stiren, naftalen etc.
Examenul medical la angajare:
a) conform datelor cuprinse în dosarul medical;
b) hematocrit, hemoglobina, leucograma;
c) contraindicatii:
● boli hematologice;
● boli cronice ale sistemului nervos central;
● cataracta pentru naftalen.
Controlul medical periodic:
a) examen clinic general - anual;
acid hipuric şi/sau orto-cresol în urina pentru toluen - anual;
acid mandelic şi/sau acid fenogliocilic în urina pentru stiren - anual;
pentru xilen: acid metilhipuric în urina;
examen oftalmologic (specialist) pentru naftalen - anual;
hemoleucograma - anual;
b) 7 zile.

Fişa 55
Hidrocarburi din petrol, alifatice şi aliciclice (benzine, white-spirit, solvent nafta etc.)
Examenul medical la angajare:
a) conform datelor cuprinse în dosarul medical;
b) nu este cazul;
c) contraindicatii:
● conjunctivite şi cheratite cronice;
● boli cronice ale sistemului nervos central;
● boli psihice, inclusiv nevrozele manifeste;
● etilism cronic;
● dermatoze.
Controlul medical periodic:
a) examen clinic general - anual;
b) 30 de zile.

Fişa 56
Hidrocarburi policiclice aromatice produse din distilarea gudroanelor, a carbunelui, a ţiţeiului şi a sisturilor bituminoase (antracen, benzantracen, 3, 4-benzapiren, fenantren, metilcolantren etc.)
Examenul medical la angajare:
a) conform datelor cuprinse în dosarul medical;
b) PFV;
c) contraindicatii:
● bronhopneumopatii cronice (inclusiv astmul bronsic) (în funcţie de rezultatele PFV);
● boli cronice ale cãilor respiratorii superioare;
● dermatoze.
Controlul medical periodic:
a) examen clinic general - anual (atentie: tegumente, aparat respirator);
RPS - la 5 ani de la angajare şi apoi din 3 în 3 ani;
PFV - anual;
examen citologic al sputei - la 10 ani de la angajare, apoi din 2 în 2 ani;
b) 30 de zile.

Fişa 57
Hidrogen arseniat şi stibiat
Examenul medical la angajare:
a) conform datelor cuprinse în dosarul medical;
b) hematocrit, hemoglobina;
examen sumar de urina;
c) contraindicatii:
● anemie;
● hepatopatii cronice;
● nefropatii cronice;
● boli cronice cardiace.
Controlul medical periodic:
a) examen clinic general - anual;
hematocrit, hemoglobina şi reticulocite - anual;
examen sumar de urina şi urobilinogen - anual;
TGO, TGP, gama GT - anual;
creatinina serica - anual;
arsen sau stibiu în urina - anual;
b) 1 zi.

Fişa 58
Hidrogen fosforat
Examenul medical la angajare:
a) conform datelor cuprinse în dosarul medical;
b) examen sumar de urina;
PFV;
pseudocolinesteraza serica;
c) contraindicatii:
● bronhopneumopatii cronice (inclusiv astmul bronsic) (în funcţie de rezultatele PFV);
● hepatopatii cronice;
● boli cronice ale sistemului nervos central.
Controlul medical periodic:
a) examen clinic general - anual;
examen sumar de urina şi urobilinogen - anual;
PFV - anual;
RPS - la 5 ani de la angajare şi apoi din 3 în 3 ani;
pseudocolinesteraza serica - anual;
b) 1 zi.

Fişa 59
Hidrogen seleniat şi telurat
Examenul medical la angajare:
a) conform datelor cuprinse în dosarul medical;
b) PFV;
c) contraindicatii:
● bronhopneumopatii cronice (inclusiv astmul bronsic) (în funcţie de rezultatele PFV);
● hepatopatii cronice.
Controlul medical periodic:
a) examen clinic general - anual;
examen sumar de urina şi urobilinogen - anual;
TGO, TGP, gama GT - anual;
RPS - la 5 ani de la angajare şi apoi din 3 în 3 ani;
PFV - anual;
b) 1 zi.

Fişa 60
Hidrogen sulfurat
Examenul medical la angajare:
a) conform datelor cuprinse în dosarul medical;
b) PFV;
c) contraindicatii:
● conjunctivite şi cheratite cronice;
● boli cronice ale cãilor respiratorii superioare;
● bronhopneumopatii cronice (inclusiv astmul bronsic) (în funcţie de rezultatele PFV);
● anosmie.
Controlul medical periodic:
a) examen clinic general - anual;
RPS - la 5 ani de la angajare şi apoi din 3 în 3 ani;
PFV - anual;
b) 7 zile.

Fişa 61
Insecticide organoclorurate (DDT, HCH)
Examenul medical la angajare:
a) conform datelor cuprinse în dosarul medical;
b) nu este cazul;
c) contraindicatii:
● boli cronice ale sistemului nervos central;
● epilepsie;
● dermatoze.
Controlul medical periodic:
a) examen clinic general - anual;
b) 7 zile.

Fişa 62
Izocianati
Examenul medical la angajare:
a) conform datelor cuprinse în dosarul medical;
b) PFV;
c) contraindicatii:
● conjunctivite şi cheratite cronice;
● boli cronice ale cãilor respiratorii superioare;
● bronhopneumopatii cronice (inclusiv astmul bronsic) (în funcţie de rezultatele PFV);
● dermatoze.
Controlul medical periodic:
a) examen clinic general - anual;
RPS - la 5 ani de la angajare şi apoi din 3 în 3 ani;
PFV - anual;
b) 7 zile.

Fişa 63
Mangan
Examenul medical la angajare:
a) conform datelor cuprinse în dosarul medical;
b) examen neurologic;
c) contraindicatii:
● boli cronice ale sistemului nervos central şi periferic.
Controlul medical periodic:
a) examen clinic general - anual;
examen neurologic (specialist) - la indicaţia medicului de medicina muncii, când este necesar;
mangan în urina - anual;
b) 30 de zile.

Fişa 64
Mercaptani
Examenul medical la angajare:
a) conform datelor cuprinse în dosarul medical;
b) PFV;
c) contraindicatii:
● conjunctivite şi cheratite cronice;
● boli cronice ale cãilor respiratorii superioare;
● boli cronice ale sistemului nervos central;
● boli psihice.
Controlul medical periodic:
a) examen clinic general - anual;
RPS - la 5 ani de la angajare şi apoi din 3 în 3 ani;
PFV - anual;
b) 30 de zile.

Fişa 65
Mercur metalic, compuşi anorganici şi compuşi organici
Examenul medical la angajare:
a) conform datelor cuprinse în dosarul medical (atentie: sistem nervos central şi periferic, stare psihicã, tiroida, creatinina sanguina, cavitatea bucala);
b) nu este cazul;
c) contraindicatii:
● boli cronice ale sistemului nervos central şi periferic;
● boli psihice, inclusiv nevrozele manifeste;
● boli endocrine: hipertiroidie, hipoparatiroidie;
● nefropatii cronice;
● stomatite.
Controlul medical periodic:
a) examen clinic general - anual;
mercur în urina - semestrial;
mercur seric - semestrial;
creatinina sanguina - anual;
examen stomatologic (specialist) - din 2 în 2 ani;
examen neurologic (specialist) - la indicaţia medicului de medicina muncii, când este necesar;
b) 7 zile.

Fişa 66
Nichel şi compuşi (în afarã nichelului carbonil)
Examenul medical la angajare:
a) conform datelor cuprinse în dosarul medical;
b) PFV;
c) contraindicatii:
● boli cronice ale cãilor respiratorii superioare;
● bronhopneumopatii cronice (inclusiv astmul bronsic) (în funcţie de rezultatele PFV);
● dermatoze.
Controlul medical periodic:
a) examen clinic general - anual;
determinarea nichelului în urina - anual;
RPS - la 5 ani de la angajare şi apoi din 3 în 3 ani;
PFV - anual;
examen citologic al sputei la muncitorii de la rafinarea nichelului - la 10 ani de la angajare şi apoi din 2 în 2 ani;
examen O.R.L. - din 3 în 3 ani, doar la indicaţia medicului de medicina muncii şi nu din 3 în 3, ci atunci când considera acesta ca este necesar;
b) 7 zile.

Fişa 67
Nichel carbonil şi alţi carbonili metalici
Examenul medical la angajare:
a) conform datelor cuprinse în dosarul medical;
b) hematocrit, hemoglobina;
c) contraindicatii:
● boli cronice ale cãilor respiratorii superioare;
● bronhopneumopatii cronice (inclusiv astmul bronsic) (în funcţie de rezultatele PFV);
● cardiopatii cronice;
● anemie;
● boli organice ale sistemului nervos central;
● epilepsie.
Controlul medical periodic:
a) examen clinic general - anual;
determinarea nichelului în urina - anual;
hematocrit, hemoglobina - anual;
RPS - la 5 ani de la angajare şi apoi din 3 în 3 ani;
PFV - anual.
b) -

Fişa 68
Nicotina
Examenul medical la angajare:
a) conform datelor cuprinse în dosarul medical;
b) nu este cazul;
c) contraindicatii:
● boala cardiaca ischemica;
● epilepsie;
● arteriopatii periferice.
Controlul medical periodic:
a) examen clinic general - anual;
b) 7 zile.

Fişa 69
Nitro- şi aminoderivati ai hidrocarburilor aromatice (în afarã de amine carcinogene, trinitrotoluen şi trinitrofenol)
Examenul medical la angajare:
a) conform datelor cuprinse în dosarul medical;
b) hematocrit, hemoglobina;
examen sumar de urina şi urobilinogen;
c) contraindicatii:
● anemie;
● hepatopatii cronice;
● cardiopatii cronice;
● etilism cronic;
● boli alergice;
● cistite, infectii urinare, litiaza renala - pentru toluidina, difenilamina, dinitrofenol;
● dermatoze.
Controlul medical periodic:
a) examen clinic general - anual;
hematocrit, hemoglobina (la sfârşitul schimbului de lucru) - anual;
methemoglobinemie (la sfârşitul schimbului de lucru) - anual;
examen sumar de urina şi urobilinogen - anual;
TGO, TGP, gama GT - anual;
creatinina sanguina - anual;
b) 7 zile.

Fişa 70
Osmiu tetraoxid
Examenul medical la angajare:
a) conform datelor cuprinse în dosarul medical;
b) PFV;
c) contraindicatii:
● conjunctivite şi cheratite cronice;
● boli cronice ale cãilor respiratorii superioare;
● bronhopneumopatii cronice (inclusiv astmul bronsic) (în funcţie de rezultatele PFV);
● dermatoze.
Controlul medical periodic:
a) examen clinic general - anual;
RPS - la 5 ani de la angajare şi apoi din 3 în 3 ani;
PFV - anual;
b) 7 zile.

Fişa 71
Oxid de calciu, hidroxid de sodiu, hidroxid de potasiu
Examenul medical la angajare:
a) conform datelor cuprinse în dosarul medical;
b) nu este cazul;
c) contraindicatii:
● conjunctivite şi cheratite cronice;
● boli cronice ale cãilor respiratorii superioare;
● bronhopneumopatii cronice (inclusiv astmul bronsic) (în funcţie de rezultatele PFV);
● dermatoze.
Controlul medical periodic:
a) examen clinic general - anual;
RPS - la 5 ani de la angajare şi apoi din 3 în 3 ani;
PFV - anual;
examen O.R.L. - la indicaţia medicului de medicina muncii, când este necesar;
b) 7 zile.

Fişa 72
Oxid de carbon
Examenul medical la angajare:
a) conform datelor cuprinse în dosarul medical;
b) nu este cazul;
c) contraindicatii:
● boli cronice ale sistemului nervos central;
● boli cronice ale aparatului cardiovascular;
● anemie;
● epilepsie.
Controlul medical periodic:
a) examen clinic general - anual;
ECG - anual;
determinarea COHb - anual;
b) 7 zile.

Fişa 73
Oxizi de azot
Examenul medical la angajare:
a) conform datelor cuprinse în dosarul medical;
b) PFV;
examenul ochilor şi examenul aparatului respirator;
c) contraindicatii:
● conjunctivite şi cheratite cronice;
● boli cronice ale cãilor respiratorii superioare;
● bronhopneumopatii cronice (inclusiv astmul bronsic) (în funcţie de rezultatele PFV).
Controlul medical periodic:
a) examen clinic general - anual;
RPS - la 5 ani de la angajare şi apoi din 3 în 3 ani;
PFV - anual;
b) 7 zile.

Fişa 74
Ozon
Examenul medical la angajare:
a) conform datelor cuprinse în dosarul medical;
b) nu este cazul;
c) contraindicatii:
● conjunctivite şi cheratite cronice;
● boli cronice ale cãilor respiratorii superioare;
● bronhopneumopatii cronice (inclusiv astmul bronsic) (în funcţie de rezultatele PFV);
● boala cardiaca ischemica.
Controlul medical periodic:
a) examen clinic general - anual;
RPS - la 5 ani de la angajare şi apoi din 3 în 3 ani;
PFV - anual;
b) 30 de zile.

Fişa 75
Piridina, omologi şi derivati (aminopiridina, cloropiridina, picoline - metil piridine -, piperidina)
Examenul medical la angajare:
a) conform datelor cuprinse în dosarul medical;
b) nu este cazul;
c) contraindicatii:
● conjunctivite şi cheratite cronice;
● boli cronice ale cãilor respiratorii superioare;
● bronhopneumopatii cronice (inclusiv astmul bronsic) (în funcţie de rezultatele PFV);
● boli neuropsihice cronice;
● nefropatii cronice;
● hepatopatii cronice;
● dermatoze.
Controlul medical periodic:
a) examen clinic general - anual;
examen sumar de urina şi urobilinogen - anual;
TGO, TGP, gama GT - anual;
electroforeza serului - anual (alte teste hepatice indicate de medicul de medicina muncii);
creatinina sanguina - anual;
b) 30 de zile.

Fişa 76
Platina (saruri complexe solubile)
Examenul medical la angajare:
a) conform datelor cuprinse în dosarul medical;
b) PFV;
c) contraindicatii:
● boli cronice ale cãilor respiratorii superioare;
● bronhopneumopatii cronice (inclusiv astmul bronsic) (în funcţie de rezultatele PFV);
● dermatoze.
Controlul medical periodic:
a) examen clinic general - anual;
RPS - la 5 ani de la angajare şi apoi din 3 în 3 ani;
PFV - anual;
b) 30 de zile.

Fişa 77
Plumb metalic, oxizi de plumb şi compuşi anorganici
Examenul medical la angajare:
a) conform datelor cuprinse în dosarul medical;
b) hematocrit, hemoglobina;
examen sumar de urina;
creatinina sanguina;
uroporfirine urinare;
c) contraindicatii:
● boli cronice ale aparatului cardiovascular (HTA, boala cardiaca ischemica);
● boli cronice ale sistemului nervos central şi periferic;
● afecţiuni psihice;
● anemie;
● porfirii;
● nefropatii cronice;
● femei în perioada de fertilitate, adolescenti.
Controlul medical periodic:
a) examen clinic general - semestrial;
acid deltminolevulinic sau protoporfirina libera eritrocitara - semestrial;
plumburie - semestrial;
plumbemie - semestrial;
hematocrit, hemoglobina - anual;
EMG - la indicaţia medicului de medicina muncii, anual;
creatinina sanguina - semestrial/anual sau când considera medicul de medicina muncii;
b) 7 zile.

Fişa 78
Plumb tetraetil
Examenul medical la angajare:
a) conform datelor cuprinse în dosarul medical;
b) examen neuropsihic;
c) contraindicatii:
● boli cronice ale sistemului nervos central;
● epilepsie;
● boli psihice, inclusiv nevrozele manifeste;
● hepatopatii cronice;
● dermatoze.
Controlul medical periodic:
a) examen clinic general - semestrial;
examen neuropsihic (specialist) - semestrial sau imediat dupã o expunere severã accidentala;
plumburie - semestrial sau imediat dupã o expunere severã accidentala;
b) 1 zi.

Fişa 79
Propiolactona (betapropiolactona)
Examenul medical la angajare:
a) conform datelor cuprinse în dosarul medical;
b) examen sumar de urina şi urobilinogen;
c) contraindicatii:
● boli cronice ale sistemului nervos central;
● hepatopatii cronice;
● nefropatii cronice;
● dermatoze.
Controlul medical periodic:
a) examen clinic general - anual;
examen sumar de urina şi urobilinogen - anual;
TGO, TGP, gama GT - anual;
creatinina serica - anual;
b) 7 zile.

Fişa 80
Rasini epoxidice
Examenul medical la angajare:
a) conform datelor cuprinse în dosarul medical;
b) PFV;
c) contraindicatii:
● conjunctivite şi cheratite cronice;
● boli cronice ale cãilor respiratorii superioare;
● bronhopneumopatii cronice (inclusiv astmul bronsic) (în funcţie de rezultatele PFV);
● dermatoze.
Controlul medical periodic:
a) examen clinic general - anual;
RPS - la 5 ani de la angajare şi apoi din 3 în 3 ani;
PFV - anual;
b) 7 zile.

Fişa 81
Seleniu şi compuşi (în afarã de hidrogen seleniat)
Examenul medical la angajare:
a) conform datelor cuprinse în dosarul medical;
b) hematocrit, hemoglobina;
examen sumar de urina şi urobilinogen;
PFV;
c) contraindicatii:
● conjunctivite şi cheratite cronice;
● bronhopneumopatii cronice (inclusiv astmul bronsic) (în funcţie de rezultatele PFV);
● hipertiroidism;
● anemie;
● hepatopatii cronice;
● nefropatii cronice;
● dermatoze.
Controlul medical periodic:
a) examen clinic general - anual;
electroforeza - anual;
TGO, TGP, gama GT - anual;
examen sumar de urina şi urobilinogen - anual;
coproporfirine - anual;
PFV - anual;
RPS - la 5 ani de la angajare şi apoi din 3 în 3 ani;
seleniu în urina - anual;
b) 7 zile.

Fişa 82
Staniu (compuşi organici)
Examenul medical la angajare:
a) conform datelor cuprinse în dosarul medical;
b) nu este cazul;
c) contraindicatii:
● boli cronice ale sistemului nervos central.
Controlul medical periodic:
a) examen clinic general - anual;
b) 30 de zile.

Fişa 83
Stibiu şi compuşi (în afarã de hidrogen stibiat)
Examenul medical la angajare:
a) conform datelor cuprinse în dosarul medical;
b) nu este cazul;
c) contraindicatii:
● conjunctivite şi cheratite cronice;
● boli cronice ale cãilor respiratorii superioare;
● bronhopneumopatii cronice (inclusiv astmul bronsic) (în funcţie de rezultatele PFV);
● polinevrite.
Controlul medical periodic:
a) examen clinic general - anual;
examen sumar de urina şi urobilinogen - anual;
RPS - la 5 ani de la angajare şi apoi din 3 în 3 ani;
PFV - anual;
dozarea stibiului în urina - anual;
ECG - anual;
b) 7 zile.

Fişa 84
Stiren
Examenul medical la angajare:
a) conform datelor cuprinse în dosarul medical;
b) atentie: hematocrit, hemoglobina, numãr de leucocite, formula leucocitara;
c) contraindicatii:
● hemopatii;
● boli cronice ale sistemului nervos central.
Controlul medical periodic:
a) examen clinic general - anual;
acid mandelic urinar - semestrial;
sulfat index - semestrial;
acid mandelic în sânge - semestrial;
numãr de leucocite - semestrial;
TS, TC, teste de fragilitate vasculara, TGO, TGP, gama-GT - semestrial;
b) 7 zile.

Fişa 85
Sulfura de carbon
Examenul medical la angajare:
a) conform datelor cuprinse în dosarul medical;
b) ECG, TA;
c) contraindicatii:
● boli cronice ale sistemului nervos central şi periferic;
● boli psihice (inclusiv nevrozele);
● boli endocrine manifeste;
● ateroscleroza;
● boala cardiaca ischemica;
● hipertensiune arteriala;
● etilism cronic;
● hepatopatii cronice;
● nefropatii cronice.
Controlul medical periodic:
a) examen clinic general - anual;
examen neurologic (specialist) - la indicaţia medicului de medicina muncii, când este necesar;
test iodazidic (la sfârşitul schimbului de lucru) - lunar;
lipidograma - la 3 ani de la angajare şi apoi anual;
lipide totale - la 3 ani de la angajare şi apoi anual;
colesterolemie - la 3 ani de la angajare şi apoi anual;
ECG - anual;
EMG - la 3 ani de la angajare şi apoi anual;
trigliceride - la 3 ani de la angajare şi apoi anual;
b) 7 zile.

Fişa 86
Taliu şi compuşi
Examenul medical la angajare:
a) conform datelor cuprinse în dosarul medical;
b) examen sumar de urina pentru glicozurie;
examenul sistemului nervos central şi periferic;
c) contraindicatii:
● boli cronice ale sistemului nervos central şi periferic;
● etilism cronic;
● hipertensiune arteriala, boala cardiaca ischemica;
● diabet zaharat;
hipertiroidism.
Controlul medical periodic:
a) examen clinic general - anual;
examenul sistemului nervos central şi periferic - anual;
examen sumar de urina (glicozurie) - anual;
ECG - anual;
taliu în urina - anual;
b) 7 zile.

Fişa 87
Telur şi compuşi (în afarã hexafluorurii de telur - vezi fluor)
Examenul medical la angajare:
a) conform datelor cuprinse în dosarul medical;
b) nu este cazul;
c) contraindicatii:
● boli cronice ale sistemului nervos central;
● dermatoze.
Controlul medical periodic:
a) examen clinic general - anual;
b) 30 de zile;

Fişa 88
Terebentina
Examenul medical la angajare:
a) conform datelor cuprinse în dosarul medical;
b) examen sumar de urina;
c) contraindicatii:
● conjunctivite şi cheratite cronice;
● boli cronice ale cãilor respiratorii superioare;
● nefropatii cronice;
● boli cronice ale cãilor urinare;
● dermatoze.
Controlul medical periodic:
a) examen clinic general - anual;
examen sumar de urina - anual;
RPS - la 5 ani de la angajare şi apoi din 3 în 3 ani;
PFV - anual;
b) 7 zile.

Fişa 89
Tetraclorura de carbon
Examenul medical la angajare:
a) conform datelor cuprinse în dosarul medical;
b) examen sumar de urina şi urobilinogen;
TGO, TGP, gama GT;
creatinina sanguina;
c) contraindicatii:
● hepatopatii cronice;
● nefropatii cronice;
● boli cronice ale sistemului nervos central;
● boli psihice;
● afecţiuni cronice ale aparatului cardiovascular;
● etilism cronic;
● dermatoze.
Controlul medical periodic:
a) examen clinic general - anual;
examen sumar de urina şi urobilinogen - anual;
TGO, TGP, gama GT - anual;
electroforeza - anual;
creatinina sanguina - anual;
lactidehidrogenaza urinara - anual;
b) 7 zile.

Fişa 90
Triclorura, pentaclorura şi pentasulfura de fosfor etc.
Examenul medical la angajare:
a) conform datelor cuprinse în dosarul medical;
b) PFV;
c) contraindicatii:
● conjunctivite şi cheratite cronice;
● boli cronice ale cãilor respiratorii superioare;
● bronhopneumopatii cronice (inclusiv astmul bronsic) (în funcţie de rezultatele PFV);
● dermatoze.
Controlul medical periodic:
a) examen clinic general - anual;
RPS - la 5 ani de la angajare şi apoi din 3 în 3 ani;
PFV - anual;
b) 7 zile.

Fişa 91
Trimetilen, trinitramina
Examenul medical la angajare:
a) conform datelor cuprinse în dosarul medical;
b) nu este cazul;
c) contraindicatii:
● boli cronice ale sistemului nervos central;
● epilepsie;
● boli psihice cronice;
● dermatoze.
Controlul medical periodic:
a) examen clinic general - anual;
b) 7 zile.

Fişa 92
Trinitrotoluen şi trinitrofenol
Examenul medical la angajare:
a) conform datelor cuprinse în dosarul medical;
b) hematocrit, hemoglobina, leucograma;
examen sumar de urina şi urobilinogen;
examen oftalmologic pentru cristalin (specialist);
electroforeza;
c) contraindicatii:
● anemie;
● nefropatii cronice;
● hepatopatii cronice;
● boli cronice cardiovasculare;
● tulburãri cristaliniene;
● etilism cronic;
● dermatoze;
● boli alergice.
Controlul medical periodic:
a) examen clinic general - anual;
examen oftalmologic (cristalin) (specialist) - din 3 în 3 ani;
hematocrit, hemoglobina, leucograma - anual;
examen sumar de urina şi urobilinogen - anual;
electroforeza - anual;
TGO, TGP, gama GT - anual;
methemoglobinemie - anual;
b) 7 zile.

Fişa 93
Uleiuri minerale, gudroane, smoala, negru de fum
Examenul medical la angajare:
a) conform datelor cuprinse în dosarul medical;
b) examenul tegumentelor;
c) contraindicatii:
● dermatoze.
Controlul medical periodic:
a) examen clinic general - anual;
tioeteri în urina - anual;
b) 7 zile.

Fişa 94
Vanadiu (pentaoxid de vanadiu şi alţi oxizi)
Examenul medical la angajare:
a) conform datelor cuprinse în dosarul medical;
b) PFV;
c) contraindicatii:
● conjunctivite şi cheratite cronice;
● boli cronice ale cãilor respiratorii superioare;
● bronhopneumopatii cronice (inclusiv astmul bronsic) (în funcţie de rezultatele PFV);
● dermatoze.
Controlul medical periodic:
a) examen clinic general - anual;
RPS - la 5 ani de la angajare şi apoi din 3 în 3 ani;
PFV - anual;
b) 7 zile.

Fişa 95
Vinil - carbazol
Examenul medical la angajare:
a) conform datelor cuprinse în dosarul medical;
b) hematocrit, hemoglobina, leucograma;
examen sumar de urina şi urobilinogen;
c) contraindicatii:
● hepatopatii cronice;
● boli neuropsihice cronice;
● anemie;
● leucopenii (se va tine seama de valorile normale ale aparatului de determinare);
● dermatoze.
Controlul medical periodic:
a) examen clinic general - anual;
hematocrit, hemoglobina, numaratoare de leucocite - anual;
examen sumar de urina şi urobilinogen - anual;
TGO, TGP, gama GT - anual;
electroforeza - anual (alte teste hepatice indicate de medicul specialist de medicina muncii);
b) 30 de zile.

Fişa 96
Zinc - compuşi nocivi
Examenul medical la angajare:
a) conform datelor cuprinse în dosarul medical;
b) atentie: tegumente, aparat respirator;
c) contraindicatii:
● conjunctivite şi cheratite cronice;
● boli cronice ale cãilor respiratorii superioare;
● bronhopneumopatii cronice (inclusiv astmul bronsic) (în funcţie de rezultatele PFV);
● dermatoze.
Controlul medical periodic:
a) examen clinic general - anual (tintit: tegumente, aparat respirator);
b) 30 de zile.

Fişa 97
Warfarina
Examenul medical la angajare:
a) conform datelor cuprinse în dosarul medical;
b) hematocrit, hemoglobina, leucograma;
numaratoare de trombocite, timp de sangerare, timp de coagulare, timp de protrombina;
examen sumar de urina pentru hematurie;
c) contraindicatii:
● diateze hemoragipare;
● ulcer gastric şi duodenal;
● hemoroizi cu sangerari;
● anemie.
Controlul medical periodic:
a) examen clinic general - anual;
hematocrit, hemoglobina - anual;
timp de sangerare, timp de coagulare - anual;
timp de protrombina - anual;
examen sumar de urina pentru hematurie - anual;
b) 7 zile.

II. AGENŢI FIZICI

Fişa 1
Câmpuri electromagnetice de hiperfrecventa
Examenul medical la angajare:
a) conform datelor cuprinse în dosarul medical;
b) examen oftalmologic (specialist);
examen psihiatric (specialist);
ECG;
c) contraindicatii:
● boli cronice ale sistemului nervos central;
● boli psihice, inclusiv nevrozele manifeste;
● boli cronice ale aparatului cardiovascular;
● boli endrocrine: tiroida, hipofiza, gonade;
● cataracta, glaucom, atrofie optica;
● diabet zaharat.
Controlul medical periodic:
a) examen clinic general - semestrial;
examen oftalmologic (cristalin) - la 10 ani de la angajare şi apoi din 3 în 3 ani;
examen psihologic sau psihiatric - anual;
ECG - anual;
b) 30 de zile.

Fişa 2
Presiune atmosferica crescutã
Examenul medical la angajare:
a) conform datelor cuprinse în dosarul medical;
b) examen O.R.L. (specialist);
examen oftalmologic (specialist);
examen neurologic (specialist);
PFV;
ECG;
c) contraindicatii:
● varsta peste 45 de ani;
● obezitate (peste 20% din greutatea normalã);
● etilism cronic;
● boli cronice O.R.L.: otite, sinuzite, catar ototubar;
● bronhopneumopatii cronice (inclusiv astmul bronsic) (în funcţie de rezultatele PFV);
● boli cronice ale aparatului cardiovascular: hipertensiune arteriala, boala cronica ischemica, valvulopatii, ateroscleroza;
● osteoartropatii inflamatorii sau degenerative;
● boli cronice ale sistemului nervos central sau periferic;
● retinite, glaucom;
● afecţiuni endocrine.
Controlul medical periodic:
a) examen clinic general - anual;
examen O.R.L. - din 3 în 3 luni;
examen neurologic - din 3 în 3 luni;
examen oftalmologic - din 3 în 3 luni;
ECG - anual;
b) 7 zile.

Fişa 3
Radiatii infrarosii
Examenul medical la angajare:
a) conform datelor cuprinse în dosarul medical;
b) examen oftalmologic;
c) contraindicatii:
● cheratite, cataracta, retinopatii;
● dermatoze;
● fotosensibilizare cutanata.
Controlul medical periodic:
a) examen clinic general - anual;
examen oftalmologic - la 5 ani de la angajare şi apoi din 2 în 2 ani;
b) 30 de zile.

Fişa 4
Radiatii ionizante
Examenul medical la angajare:
a) conform datelor cuprinse în dosarul medical;
b) se va insista:
● anamneza familialã, personalã şi profesionalã efectuatã amãnunţit, referitoare la expunerile neprofesionale la radiatii ionizante, expunerile medicale în scop diagnostic sau terapeutic şi la eventuale tratamente cu substanţe cu acţiune medulostimulatoare sau meduloinhibitoare;
● efectuarea hemogramei complete în condiţii ireprosabile (hematocrit, hemoglobina, numaratoare de leucocite, formula leucocitara, hematocrit, constante eritrocitare, numaratoare de trombocite, reticulocite).
● pentru activitãţi cu surse de neutroni sau particule grele: examen oftalmologic efectuat de specialist, cu atentie pe cristalin;
● pentru operatorii care lucreazã nemijlocit la comanda centralelor nuclearoelectrice şi a reactorilor nucleari: examen psihologic şi psihiatric efectuat de medicul specialist, examen neurologic, EEG;
c) contraindicatii:
A. pentru toate categoriile de activitãţi nucleare:
● stãri fiziologice:
- varsta sub 18 ani;
- primele 3 luni de sarcina - pentru expunerea externa;
- sarcina şi alaptarea - pentru expunerea interna;
● boli actuale:
- boli psihice şi ale sistemului nervos central;
- etilism cronic;
- boli ce necesita tratament cu surse de radiatii ionizante sau investigaţii şi tratamente radiologice de lungã durata;
- boli cronice ale analizatorilor optici şi acustici;
- diabet - numai pentru cei care lucreazã cu surse deschise de radiatii ionizante şi pentru operatorii de reactor;
- stãri precanceroase, neoplazii în evoluţie, leziuni cutanate capabile de malignizare;
- afecţiuni hematologice;
● antecedente personale:
- boli care au necesitat tratament cu surse de radiatii ionizante;
● antecedente profesionale:
- boala acuta de iradiere sau alte manifestãri patologice în urma unor expuneri cronice (radiodermite, cancer);

B. pentru activitãţi cu surse de radiatii ionizante specifice:
● expunerea la particule grele şi neutroni: cataracta;
● activitatea în mine radioactive: bronhopneumopatii cronice (dacã exista şi risc silicogen se vor avea în vedere şi contra-indicaţiile pentru silicoza);
● expunerea la surse de radiatii ionizante deschise:
- hepatopatii cronice;
- nefropatii cronice;
- dermite sau eczeme cronice, pemfigus, psoriazis, ihtioza;
● activitate la reactori nucleari, centrale nuclearoelectrice, uzine pentru prelucrarea combustibilului nuclear, acceleratori de particule:
- nevroze manifeste;
- epilepsie;
- tulburãri de comportament;
- toxicomanii;
- diabet zaharat.
Controlul medical periodic:
1. pentru toate categoriile de personal expus la radiatii ionizante:
- examen clinic general - anual;
- examen hematologic complet - la 2 ani;
2. examinari speciale:
- pentru operatorii care lucreazã nemijlocit la comanda centralelor nuclearoelectrice şi a reactorilor nucleari: examen neurologic şi examen psihiatric - anual;
- pentru angajaţii expusi la neutroni şi particule grele din obiectivele nucleare majore (reactori şi centrale nuclearoelectrice, centre de producţie radiochimica, uzine de prelucrare a combustibilului nuclear, precum şi în alte activitãţi, la aprecierea medicului de medicina muncii): examen oftalmologic - din 2 în 2 ani;
- pentru angajaţii cu o vechime de peste 10 ani în sectorul de prelucrare a materiei prime nucleare din minele radioactive în subteran, în centrele de producţie radiochimica, în staţiile de tratare a deşeurilor radioactive: RPS, citologie în sputa, analize citogenetice, contorizare de corp uman;
- pentru angajaţii cu o vechime de peste 5 ani în unitãţile de producţie radiochimica şi în unitãţile de medicina nucleara, care lucreazã în mod curent cu iod radioactiv: investigarea funcţiei tiroidiene - din 2 în 2 ani;
- pentru expusul profesional: examen citogenetic pentru depistarea micronucleilor - la 5 ani;
3. în situaţii de expunere exceptionala sau accidentala prin iradiere externa sau interna:
- examen clinic general;
- examen hematologic complet;
- analize citogenetice (aberatii cromozomiale);
- contorizare de corp uman;
- examen de radiotoxicologie;
- alte examene de specialitate necesare precizarii stãrii de sãnãtate a cazului respectiv.

Fişa 5
Radiatii Laser
Examen medical la angajare:
a) conform datelor cuprinse în dosarul medical;
b) atentie: examen oftalmologic (specialist);
c) contraindicatii:
● conjunctivite şi cheratite cronice;
● cataracta;
● glaucom;
● retinopatii.
Controlul medical periodic:
a) examen clinic general - anual;
examen oftalmologic (specialist) - anual;
b) fãrã prag de expunere.

Fişa 6
Ultrasunete şi infrasunete
Examen medical la angajare:
a) conform datelor cuprinse în dosarul medical;
b) atentie: sistemul nervos central;
c) contraindicatii:
● boli cronice ale sistemului nervos central.
Controlul medical periodic:
a) examen clinic general - anual (tintit: sistem nervos central);
b) 30 de zile.

Fişa 7
Radiatii ultraviolete (în industrie)
Examenul medical la angajare:
a) conform datelor cuprinse în dosarul medical;
b) atentie: ochi, tegumente, aparat respirator;
c) contraindicatii:
● conjunctivite şi cheratite cronice;
● dermatoze;
● leziuni precanceroase ale pielii.
Controlul medical periodic:
a) examen clinic general - anual (atentie: ochi, tegumente, aparat respirator);
examen oftalmologic - la 5 ani de la angajare şi apoi din 2 în 2 ani;
b) 30 de zile.

Fişa 8
Temperatura ridicatã (în industrie)
Examenul medical la angajare:
a) conform datelor cuprinse în dosarul medical;
b) nu este cazul;
c) contraindicatii:
● boli cronice ale aparatului cardiovascular;
● litiaza renala;
● insuficienta corticosuprarenala;
● hipertiroidie;
● dermatoze cronice;
● ulcer gastric sau duodenal.
Controlul medical periodic:
a) examen clinic general - anual;
ECG - anual;
b) 7 zile.

Fişa 9
Temperatura scãzutã artificial sub minus 10° C
Examenul medical la angajare:
a) conform datelor cuprinse în dosarul medical;
b) examen O.R.L.;
ECG;
examen sumar de urina;
c) contraindicatii:
● bronhopneumopatii cronice (inclusiv astmul bronsic) (în funcţie de rezultatele PFV);
● otite, mastoidite, sinuzite cronice;
● conjunctivite, dacrioadenite cronice;
● boli cronice ale aparatului cardiovascular (boala ischemica cronica, HTA, valvulopatii, ateroscleroza);
● sindrom Raynaud;
● nefropatii cronice;
● afecţiuni reumatice cu pusee repetate.
Controlul medical periodic:
a) examen clinic general - anual;
ECG - anual;
RPS - anual, la indicaţia medicului specialist de medicina muncii;
b) 7 zile.

Fişa 10
Vibratii mecanice (trepidatii)
Examenul medical la angajare:
a) conform datelor cuprinse în dosarul medical;
b) nu este cazul;
c) contraindicatii:
● arterita, ateroscleroza obliteranta;
● artrite sau artroze ale articulatiilor supuse acţiunii vibratiilor;
● sindrom Raynaud, boala Raynaud;
● polinevrite;
● miozite, tendosinovite ale muschilor şi tendoanelor supuse acţiunii vibratiilor.
Controlul medical periodic:
a) examen clinic general - anual;
examen radiologic al coloanei vertebrale pentru vibratiile aplicate întregului corp la frecvente sub 20 Hz - intervalul examinarilor va fi stabilit de medicul de medicina muncii;
examen radiologic al membrelor superioare pentru vibratiile aplicate sistemului mana-braţ la frecvente între 20-200 Hz - intervalul examinarilor va fi stabilit de medicul de medicina muncii;
b) 7 zile.

Fişa 11
Zgomot
Examenul medical la angajare:
a) conform datelor cuprinse în dosarul medical;
b) examen O.R.L.;
audiograma (audiometrie tonala liminala);
c) contraindicatii:
● boli cronice ale urechii medii şi interne;
● psihopatii, inclusiv nevroze manifeste;
● hipertensiunea arteriala forma medie sau severã, asociata cu alţi factori de risc, stadiul II şi stadiul III.
Controlul medical periodic:
a) examen clinic general - anual;
examen O.R.L. - în funcţie de rezultatul audiogramei;
examenul O.R.L. poate fi solicitat şi în alte cazuri de cãtre medicul de medicina muncii;
examen psihologic - anual;
audiograma - la 3 luni de la angajare şi apoi anual;
b) 30 de zile.

III. AGENŢI FIZICO-CHIMICI

Fişa 1
Aluminiu şi oxid de aluminiu
Examenul medical la angajare:
a) conform datelor cuprinse în dosarul medical;
b) PFV, RPS;
c) contraindicatii:
● bronhopneumopatii cronice (inclusiv astmul bronsic) (în funcţie de rezultatele PFV);
● boli cronice ale cãilor respiratorii superioare, care impiedica respiratia nazala.
Controlul medical periodic:
a) examen clinic general - anual;
PFV - anual;
RPS - la 5 ani de la angajare şi apoi din 3 în 3 ani;
b) 30 de zile.

Fişa 2
Azbest
Examenul medical la angajare:
a) conform datelor cuprinse în dosarul medical;
b) RPS, PFV;
c) contraindicatii:
● tuberculoza pulmonara activa sau sechele pleuropulmonare, cu excepţia complexului primar calcificat;
● bronhopneumopatii cronice (inclusiv astmul bronsic) (în funcţie de rezultatele PFV);
● boli care impiedica respiratia nazala.
Controlul medical periodic:
a) examen clinic general - anual;
RPS - la 5 ani de la angajare, apoi din 3 în 3 ani;
PFV - anual;
examen citologic al sputei - la 10 ani de la angajare şi apoi din 2 în 2 ani;
determinare de corpi azbestozici în sputa - la 5 ani de la angajare şi apoi anual;
b) 30 de zile.

Fişa 3
Bariu
Examenul medical la angajare:
a) conform datelor cuprinse în dosarul medical;
b) RPS, PFV;
c) contraindicatii:
● bronhopneumopatii cronice (inclusiv astmul bronsic) (în funcţie de rezultatele PFV);
● boli cronice ale cãilor respiratorii superioare.
Controlul medical periodic:
a) examen clinic general - anual;
PFV - anual;
RPS - la 5 ani de la angajare, apoi din 3 în 3 ani;
b) 30 de zile.

Fişa 4
Bioxid de siliciu liber cristalin
Examenul medical la angajare:
a) conform datelor cuprinse în dosarul medical;
b) RPS, PFV, examen O.R.L., reactie intradermica la tuberculina;
c) contraindicatii:
● forme active sau sechele de tuberculoza pleuropulmonara, cu excepţia complexului primar calcificat;
● tuberculoza extrapulmonara actuala sau sechele de orice fel;
● hiperergia la tuberculina;
● fibroze pulmonare de orice natura;
● bronhopneumopatii cronice (inclusiv astmul bronsic) (în funcţie de rezultatele PFV);
● boli cronice ale cãilor respiratorii superioare care impiedica respiratia nazala, rinite atrofice;
● deformatii mari ale cutiei toracice, afecţiuni ale diafragmului;
● boli cardiovasculare: valvulopatii, miocardiopatii;
● boli cronice care diminueazã rezistenta generalã a organismului: diabet zaharat, hipertiroidie, colagenoze (P.C.E., sclerodermie, lupus eritematos diseminat etc.)
Controlul medical periodic:
a) examen clinic general - anual;
RPS - la 5 ani de la încadrare şi apoi din 3 în 3 ani;
PFV - din 2 în 2 ani;
IDR la tuberculina - din 3 în 3 ani;
b) 30 de zile.

Fişa 5
Carburi metalice (pulberi de metale dure)
Examenul medical la angajare:
a) conform datelor cuprinse în dosarul medical;
b) PFV;
c) contraindicatii:
● conjunctivite şi cheratite cronice;
● boli cronice ale cãilor respiratorii superioare, care impiedica respiratia nazala;
● bronhopneumopatii cronice (inclusiv astmul bronsic) (în funcţie de rezultatele PFV).
Controlul medical periodic:
a) examen clinic general - anual;
RPS - din 5 în 5 ani;
PFV - anual;
b) 30 de zile.

Fişa 6
Ciment
Examenul medical la angajare:
a) conform datelor cuprinse în dosarul medical;
b) PFV;
c) contraindicatii:
● conjunctivite, cheratite cronice;
● boli cronice ale cãilor respiratorii superioare;
● bronhopneumopatii cronice (în funcţie de rezultatele PFV);
● astm bronsic;
● dermatoze.
Controlul medical periodic:
a) examen clinic general - anual;
b) PFV - la 5 ani de la angajare şi apoi din 3 în 3 ani;
c) 7 zile.

Fişa 7
Fier
Examenul medical la angajare:
a) conform datelor cuprinse în dosarul medical;
b) PFV, RPS;
c) contraindicatii:
● bronhopneumopatii cronice (inclusiv astmul bronsic) (în funcţie de rezultatele PFV);
● boli cronice ale cãilor respiratorii superioare, care impiedica respiratia nazala.
Controlul medical periodic:
a) examen clinic general - anual;
PFV - anual;
RPS - la 5 ani de la angajare şi apoi din 3 în 3 ani;
b) 30 de zile.

Fişa 8
Pulberi organice de natura vegetala şi animala, cu acţiune sensibilizanta şi/sau iritanta (fãina de grâu, cereale, tutun, bumbac, amestec de fibre textile, ricin, lemn exotic etc.)
Examenul medical la angajare:
a) conform datelor cuprinse în dosarul medical;
b) PFV;
c) contraindicatii:
● boli cronice ale cãilor respiratorii superioare;
● bronhopneumopatii cronice (inclusiv astmul bronsic) (în funcţie de rezultatele PFV).
Controlul medical periodic:
a) examen clinic general - anual;
RPS - la 5 ani de la angajare şi apoi din 3 în 3 ani;
PFV - anual;
b) 7 zile.

Fişa 9
Silicati (cu excepţia azbestului)
Silicati simpli: bentonita, caolin, sepiolita, steatita, zirconiu, willemita, orto- şi metasilicati de sodiu.
Silicati dubli: mica, topaz, jad, feldspaturi şi piatra ponce.
Examenul medical la angajare:
a) conform datelor cuprinse în dosarul medical;
b) PFV, RPS;
c) contraindicatii:
● bronhopneumopatii cronice (inclusiv astmul bronsic) (în funcţie de rezultatele PFV);
● boli cronice ale cãilor respiratorii superioare, care impiedica respiratia nazala.
Controlul medical periodic:
a) examen clinic general - anual;
PFV - anual;
RPS - la 5 ani de la angajare şi apoi din 3 în 3 ani;
b) 30 de zile.

Fişa 10
Staniu
Examenul medical la angajare:
a) conform datelor cuprinse în dosarul medical;
b) PFV, RPS;
c) contraindicatii:
● bronhopneumopatii cronice (inclusiv astmul bronsic) (în funcţie de rezultatele PFV);
● boli cronice ale cãilor respiratorii superioare, care impiedica respiratia nazala.
Controlul medical periodic:
a) examen clinic general - anual;
PFV - anual;
RPS - la 5 ani de la angajare şi apoi din 3 în 3 ani;
b) 30 de zile.

Fişa 11
Pulberi cu conţinut nesemnificativ de dioxid de siliciu liber cristalin (sub 5%) (lignit, sticla, lemn, fibre minerale artificiale, carborud etc.)
Examenul medical la angajare:
a) conform datelor cuprinse în dosarul medical;
b) PFV, RPS;
c) contraindicatii:
● bronhopneumopatii cronice (inclusiv astmul bronsic) (în funcţie de rezultatele PFV);
● boli cronice ale cãilor respiratorii superioare, care impiedica respiratia nazala.
Controlul medical periodic:
a) examen clinic general - anual;
PFV - anual;
RPS - la 5 ani de la angajare şi apoi din 3 în 3 ani;
b) 30 de zile.

IV. AGENŢI BIOLOGICI

Fişa 1
Agenţi biologici: bacterii, virusuri, ricketsii, fungi, paraziti
Riscul de boala profesionalã decurge din posibilitatea unei infectari a angajatului la locul de munca.
Examenul medical la angajare:
a) conform datelor cuprinse în dosarul medical;
b) nu este cazul;
c) contraindicatii:
● afectiunile sau starile imunosupresive.
Controlul medical periodic:
a) examen clinic general - anual, tintit pe aparatele şi sistemele organismului ce pot fi afectate de agentul biologic de la locul de munca;
examene serologice specifice sau/şi investigaţii pentru depistarea agentului patogen profesional - anual;
b) nu exista prag minim de contaminare.

Fişa 2
Substanţe cu acţiune hormonala
Examenul medical la angajare:
a) conform datelor cuprinse în dosarul medical;
b) -
c) contraindicatii:
● boli endocrine.
Controlul medical periodic:
a) examen clinic general - semestrial;
b) 7 zile.

V. CONDIŢII DE MUNCA SPECIALE

Fişa 1
Munca la înãlţime
Examenul medical la angajare:
a) conform datelor cuprinse în dosarul medical;
b) atentie:
● examen oftalmologic (specialist);
● examen O.R.L., inclusiv probe vestibulare (specialist);
● sistem nervos central şi periferic;
● stare psihicã;
c) contraindicatii:
● epilepsie;
● boli psihice;
● boli cronice ale sistemului nervos central şi periferic;
● tulburãri de echilibru;
● surditate;
● tulburãri de vorbire (balbaiala, dizartrie);
● boala cardiaca ischemica (dureroasa sau nedureroasa);
● sindrom hiperkinetic;
● sindrom vegetativ cardiac;
● malformatii congenitale sau dobândite ale aparatului locomotor, care impiedica prehensiunea, catararea, statica, echilibrul;
● hipertiroidia şi hipotiroidia manifesta;
● scãderea acuitatii vizuale sub 1/3 la un ochi şi sub 1/2 la celãlalt ochi (cu corectie) sau sub 2/3 la ambii ochi (cu corectie):
- hipermetropia peste +6 D cu astigmatism care sa nu depãşeascã 3 dioptrii cilindrice;
- miopia peste 3 dioptrii cu astigmatism care sa nu depãşeascã 1 D;
- ingustarea câmpului vizual peste 30°, adicã 40° sau 20°;
● cataracta;
● glaucom;
● dezlipire de retina;
● afakie;
● lipsa unui ochi;
● disfunctia echilibrului oculomuscular: strabism heteroforic cu tulburarea vederii binoculare, nistagmus care influenţeazã integritatea funcţionalã a organului vizual;
● hialite, corioretinite, uveite şi sechelele lor;
● orice afectiune acuta oculara şi evolutiva.
Controlul medical periodic:
a) examen clinic general - anual;
determinarea acuitatii vizuale şi a câmpului vizual - examen oftalmologic numai la indicaţia medicului de medicina muncii (specialist) - anual;
audiograma sau examen O.R.L. şi probe vestibulare, probe de echilibru (specialist) - anual;
probe vestibulare, probe de echilibru, efectuate de medicul de medicina muncii; în cazul depistarii unor anomalii, examen neurologic complet;
examen psihologic;
b) 1 zi.

Fişa 2
Munca la reţelele electrice de inalta tensiune, aflate sub tensiune
Examenul medical la angajare:
a) conform datelor cuprinse în dosarul medical;
b) atentie:
● sistem nervos central şi periferic;
● starea psihicã;
● funcţiile vizuale de baza;
● ECG;
● probe vestibulare;
c) contraindicatii:
● boli cronice ale aparatului cardiovascular;
● sindroame vegetative cardiace;
● tulburãri de echilibru;
● surditate bilaterala;
● malformatii congenitale sau dobândite ale aparatului locomotor, artrite, artroze etc., care impiedica prehensiunea, catararea, statica, echilibrul;
● tulburãri de vorbire (balbaiala, dizartrie);
● boli endocrine manifeste;
● hialite, corioretinite, uveite şi sechelele lor;
● degenerescenta pigmentara retiniana;
● atrofie optica;
● dezlipire de retina;
● glaucom;
● cataracta;
● afakie;
● lipsa unui ochi;
● pareza persistenta sau paralizia nervilor oculomotori, chiar la un singur ochi;
● disfunctia echilibrului oculomuscular: strabism heteroforic;
● orice afectiune acuta oculara şi evolutiva;
● scãderea acuitatii vizuale, din orice motiv, determinata fãrã corectie:
- sub 1 la un ochi şi 2/3 la celãlalt ochi;
- sub 1/2 la un ochi şi 1/3 la celãlalt ochi;
- sub 1/3 la un ochi şi 1/4 la celãlalt ochi;
- sub 1/4 la un ochi şi 1/6 la celãlalt ochi;
● anomalii de refractie: la controlul medical periodic se admite o corectie la orice varsta şi pentru toate funcţiile, în condiţiile prevãzute de barem, dacã se obţine în mod obligatoriu o acuitate vizuala de 1-2 la un ochi şi 1-3 la celãlalt ochi;
● scãderea capacitãţii de percepere a culorilor, determinata prin examinarea la tabele pseudoizocromatice (discromatopie parţialã);
● epilepsie;
● boli cronice ale sistemului nervos central.
Controlul medical periodic
a) examen clinic general - anual;
determinarea acuitatii vizuale şi a simtului cromatic şi dacã medicul de medicina muncii considera necesar, examen oftalmologic (specialist) - anual;
audiograma şi, dacã medicul de medicina muncii considera necesar, examen O.R.L. şi probe vestibulare, probe de echilibru (medic de medicina muncii specialist) - anual;
b) 30 de zile.

Fişa 3
Presiuni locale prelungite la nivelul pãrţilor moi şi al osului sau la nivelul formatiunilor nervoase
Examenul medical la angajare:
a) conform datelor cuprinse în dosarul medical;
b) atentie: sistem locomotor;
c) contraindicatii:
● miozite, tendinite, tendosinovite;
● artroze sau artrite la nivelul muschilor şi al articulatiilor antrenate în procesul de munca.
Controlul medical periodic:
a) examen clinic general - anual (tintit: sistem osteoarticular, muschii interesaţi, burse, aponevroze, sistem nervos periferic);
b) 7 zile.

Fişa 4
Suprasolicitarea analizatorului vizual
Examenul medical la angajare:
a) conform datelor cuprinse în dosarul medical;
b) examen oftalmologic;
c) contraindicatii:
● scãderea acuitatii vizuale cu 1 la un ochi şi sub 1/2 la celãlalt ochi cu corectie sau 2/3 la ambii ochi fãrã corectie;
● hipermetropia peste +1,5 D cu astigmatism, care sa nu depãşeascã 1 D cilindric;
● miopia peste -5 D cu astigmatism, care sa nu depãşeascã -1 D cilindric;
● glaucom;
● dezlipire de retina;
● retinopatie pigmentara;
● afakie;
● lipsa unui ochi;
● disfunctia echilibrului oculomuscular: strabism, heteroforie cu tulburarea vederii binoculare, nistagmus care influenţeazã integritatea funcţionalã a organului vizual;
● hialite, corioretinite, uveite şi schelele lor;
● hemeralopia;
● tulburãri ale simtului cromatic pentru lucrãrile vizuale care constituie un risc în cazul neperceperii lor;
● orice afectiune oculara acuta şi evolutiva.
Controlul medical periodic:
a) examen clinic general - anual;
examen oftalmologic sau Ergovision;
Anual pentru examenul medical conform datelor cuprinse în dosarul medical şi pentru examenul oftalmologic.

Fişa 5
Suprasolicitarea aparatului locomotor
Examenul medical la angajare:
a) conform datelor cuprinse în dosarul medical;
b) nu este cazul;
c) contraindicatii:
● malformatii congenitale şi dobândite ale aparatului locomotor în funcţie de solicitarile specifice profesiei;
● afecţiuni osteoarticulare inflamatorii sau degenerative, tendosinovite, miozite.
Controlul medical periodic:
a) examen clinic general - anual;
nu este cazul;
Anual pentru examenul medical conform datelor cuprinse în dosarul medical.

VI. PERSONALUL DIN SECTOARE SPECIALE, CU RISC DE TRANSMITERE A BOLILOR INFECTIOASE DIRECT SAU INDIRECT (PRIN ALIMENTE, APA ETC.)

A. Sectorul alimentar
1. Personalul care manipuleaza carnea cruda din unitãţile de industrializare a carnii
2. Personalul care lucreazã nemijlocit la prepararea în bucãtãriile unitãţilor de alimentaţie publica şi colectivã, în laboratoare de semipreparate culinare, de cofetarie, de inghetata şi de bãuturi racoritoare
3. Personalul din unitãţile de colectare şi industrializare a laptelui
4. Personalul din industria semiconservelor de peste şi oua
5. Restul personalului din unitãţile de alimentaţie publica şi colectivã
6. Restul personalului din fabricile şi secţiile de preparate din carne
7. Personalul din unitãţile de imbuteliere a apelor minerale şi din fabricile de bãuturi racoritoare
8. Personalul din unitãţile şi punctele de desfacere a alimentelor
9. Personalul din fabricile de produse zaharoase
10. Personalul din fabricile şi secţiile de conserve sterilizate
11. Personalul din industria de panificatie, a pastelor fainoase, a bãuturilor alcoolice
Examenul medical la angajare:
a) conform datelor cuprinse în dosarul medical;
b) examenul tegumentelor şi mucoaselor;
c) contraindicatii:
● afecţiuni dermatologice transmisibile, acute sau cronice (furunculoze, piodermite);
● boli infectocontagioase în evoluţie pana la vindecare, inclusiv starea de purtãtor pana la sterilizare;
● leziuni tuberculoase pleuropulmonare evolutive.
Controlul medical periodic:
a) examen clinic general - semestrial (atentie: examenul tegumentelor);
RPS - la indicaţie;
examen coprobacteriologic - la indicaţie;
b) 1 zi.

B. Sectorul zootehnic
Personalul care lucreazã la îngrijirea vacilor şi oilor din unitãţile zootehnice cu producţie de lapte
Examenul medical la angajare:
a) conform datelor cuprinse în dosarul medical;
b) examenul tegumentelor;
c) contraindicatii:
● afecţiuni dermatologice transmisibile, acute sau cronice.
Controlul medical periodic:
a) examen clinic general - semestrial (atentie: examenul tegumentelor);
RPS - la indicaţie;
PFV - la indicaţie;
examen coprobacteriologic - la indicaţie;
b) 1 zi.

C. Industria farmaceutica
1. Personalul care lucreazã nemijlocit cu materia prima şi produsul finit care nu suferã un proces de sterilizare
2. Personalul care lucreazã în laboratoare de preparare de seruri, vaccinuri şi derivate de sânge
3. Personalul care lucreazã cu materia prima şi produsul finit care suferã un proces de sterilizare
Examenul medical la angajare:
a) conform datelor cuprinse în dosarul medical;
b) examenul tegumentelor;
c) contraindicatii:
● afecţiuni dermatologice transmisibile, acute sau cronice;
● leziuni tuberculoase pleuropulmonare evolutive;
● afecţiuni alergice.
Controlul medical periodic:
a) examen clinic general - anual (atentie la tegumente şi aparatul respirator);
RPS, PFV - la indicaţie;
b) 1 zi.

D. Instalaţii centrale de aprovizionare cu apa potabilã şi alte unitãţi de interes public
1. Personalul care participa la urmãtoarele activitãţi: amenajarea paturilor filtrante, curatarea filtrelor şi a rezervoarelor, repararea şi întreţinerea puţurilor de captare, a drenurilor, a captarilor de izvoare
Examenul medical la angajare:
a) conform datelor cuprinse în dosarul medical;
b) examenul tegumentelor;
c) contraindicatii:
● afecţiuni dermatologice transmisibile, acute;
● boli infectocontagioase în evoluţie pana la vindecare, inclusiv starea de purtãtor pana la sterilizare;
● leziuni tuberculoase pleuropulmonare evolutive;
● determinare anticorpi antivirus hepatitic A.
Controlul medical periodic:
a) examen clinic general - anual (atentie la examenul tegumentelor);
RPS - la indicaţie;
examen coprobacteriologic - la indicaţie;
b) 1 zi.
2. Personalul din unitãţile de coafura, frizerie şi cosmetica (manichiura şi pedichiura)
Examenul medical la angajare:
a) conform datelor cuprinse în dosarul medical;
test pentru depistarea antigenului HBs şi a infectiei cu virusul HIV (optional), cu consiliere înainte şi dupã efectuarea testului;
b) examenul tegumentelor;
c) contraindicatii:
● afecţiuni dermatologice transmisibile, acute sau cronice;
● boli infectocontagioase în evoluţie;
● leziuni tuberculoase pleuropulmonare evolutive.
Controlul medical periodic:
a) examen clinic general - anual (atentie la examenul tegumentelor şi mucoaselor);
RPS - la indicaţie;
examenul pentru depistarea antigenului HBs - la indicaţie;
b) 1 zi.
3. Personalul care asigura întreţinerea curãţeniei în unitãţile de cazare publica şi colectivã
Examenul medical la angajare:
a) conform datelor cuprinse în dosarul medical;
b) examenul tegumentelor;
c) contraindicatii:
● afecţiuni dermatologice transmisibile, acute sau cronice;
● boli infectocontagioase în evoluţie pana la vindecare, inclusiv starea de purtãtor pana la sterilizare;
● leziuni tuberculoase pleuropulmonare evolutive.
Controlul medical periodic:
a) examen clinic general - semestrial (atentie la examenul tegumentelor);
RPS - la indicaţie;
b) 1 zi.
4. Personalul din cadrul bailor, spãlãtoriilor publice şi al piscinelor
Examenul medical la angajare:
a) conform datelor curpinse în dosarul medical;
b) examenul tegumentelor;
c) contraindicatii:
● afecţiuni dermatologice transmisibile, acute sau cronice;
● boli infectocontagioase în evoluţie pana la vindecare, inclusiv starea de purtãtor pana sterilizare;
● leziuni tuberculoase pleuropulmonare evolutive.
Controlul medical periodic:
a) examen clinic general - anual (atentie la examenul tegumentelor);
test pentru depistarea antigenului HBs şi a infectiei cu virusul HIV (optional), cu consiliere înainte şi dupã efectuarea testului:
RPS - la indicaţie;
examen coprobacteriologic - la indicaţie;
reactie serologica pentru lues - la indicaţie;
b) 1 zi.
5. Personalul din sectorul de salubritate şi ecarisaj
Examenul medical la angajare:
a) conform datelor cuprinse în dosarul medical;
b) examenul tegumentelor;
c) contraindicatii:
● afecţiuni dermatologice transmisibile, acute sau cronice;
● boli infectocontagioase în evoluţie;
● leziuni tuberculoase pleuropulmonare evolutive.
Controlul medical periodic:
a) examen clinic general - anual (atentie la examenul tegumentelor);
RPS - anual;
examen coproparazitologic - anual;
b) 1 zi.
E. Colectivitãţi de copii mici (crese, leagane, grãdiniţe şi case de copii); secţii (compartimente) de nou-nãscuţi, spitale (secţii)
1. Personalul sanitar elementar şi personalul de îngrijire
Examenul medical la angajare:
a) conform datelor cuprinse în dosarul medical;
test pentru depistarea antigenului HBs şi a infectiei cu virusul HIV (optional), cu consiliere înainte şi dupã efectuarea testului;
b) examenul tegumentelor;
c) contraindicatii;
● afecţiuni dermatologice transmisibile, acute sau cronice;
● leziuni tuberculoase pleuropulmonare evolutive;
● examen coprobacteriologic pozitiv;
● examen coproparazitologic pozitiv;
● boli infectocontagioase în evoluţie pana la vindecare, inclusiv starea de purtãtor pana la sterilizare.
Controlul medical periodic:
a) examen clinic general - trimestrial (atentie la examenul tegumentelor);
RPS - anual;
examen coprobacteriologic - la indicaţie;
examen coproparazitologic - la indicaţie;
reactie serologica pentru lues - la indicaţie;
examen pentru depistarea antigenului HBs - la indicaţie;
test pentru depistarea antigenului HBs şi a infectiei cu virusul HIV (optional), cu consiliere înainte şi dupã efectuarea testului - la indicaţie;
b) 1 zi.
2. Personalul sanitar superior şi mediu şi personalul educativ
Examenul medical la angajare:
a) conform datelor cuprinse în dosarul medical - diferenţiat în funcţie de specialitate;
test pentru depistarea antigenului HBs şi a infectiei cu virusul HIV (optional), cu consiliere înainte şi dupã efectuarea testului;
b) examenul tegumentelor;
examen psihologic sau examen psihiatric;
c) contraindicatii:
● afecţiuni dermatologice transmisibile, acute sau cronice;
● leziuni tuberculoase pleuropulmonare evolutive;
● boli infectocontagioase în evoluţie pana la vindecare, inclusiv starea de purtãtor pana la sterilizare.
Controlul medical periodic:
a) examen clinic general - trimestrial (atentie la examenul tegumentelor);
RPS - la indicaţie;
examen coprobacteriologic - la indicaţie;
b) 1 zi.
F. Şcolile de toate gradele
Personalul didactic, personalul sanitar mediu şi personalul de îngrijire
Examenul medical la angajare:
a) conform datelor cuprinse în dosarul medical;
b) contraindicatii:
● leziuni tuberculoase pleuropulmonare evolutive.
Controlul medical periodic:
a) examen clinic general - anual;
RPS - la indicaţie;
examen psihiatric - la 3 ani test pentru depistarea antigenului HBs şi a infectiei cu virusul HIV (optional), cu consiliere înainte şi dupã efectuarea testului - la indicaţie;
b) 1 zi.
G. Unitãţile de TBC
1. Personalul sanitar elementar
2. Personalul sanitar superior, mediu şi personalul educativ şi didactic
Examenul medical la angajare:
a) conform datelor cuprinse în dosarul medical;
b) examen pentru depistarea antigenului HBs;
IDR;
c) contraindicatii
Controlul medical periodic:
a) examen clinic general - anual;
RPS - anual;
b) 1 zi.
Observaţii generale
1. Contraindicatii relative:
● afecţiuni dermatologice transmisibile, acute - persoanele cu aceste boli sunt eliminate temporar de la locul de munca pana la vindecarea completa a bolii;
● boli infectocontagioase în evoluţie pana la vindecare, inclusiv starea de purtãtor pana la sterilizare;
● persoanele depistate cu leziuni pleuropulmonare pe RPS vor fi indrumate cãtre unitatea teritorialã TBC pentru tratament de specialitate;
● persoanele cu reactie serologica pentru lues pozitiva pot fi menţinute în activitate numai cu avizul medicului specialist dermatovenerolog;
● examenul coprobacteriologic urmãreşte depistarea stãrii de purtãtor de shigella, salmonella şi vibrion holeric. Purtatorii acestor germeni vor efectua tratament specific şi îşi pot relua vechiul loc de munca numai dupã efectuarea a 3 coproculturi succesive care s-au dovedit negative. Prima din seria celor 3 coproculturi se recolteaza la 24 de ore de la terminarea tratamentului, iar urmãtoarele 2, pana la 72 de ore. În cazul în care dupã doua serii de tratament persoana continua sa fie purtãtoare de salmonella sau shigella, se impune schimbarea locului de munca, purtatorul putând fi repartizat la alte locuri de munca fãrã risc de producere de epidemii. Angajaţii vor efectua examen coprobacteriologic ori de câte ori prezintã tulburãri digestive acute.
2. În sectorul alimentar şefii de unitãţi trebuie sa informeze angajaţii asupra simptomelor de mai jos şi, de asemenea, sa îi trimitã la medic la apariţia acestora:
- febra;
- diaree;
- varsaturi;
- icter;
- amigdalita;
- furuncule;
- panaritii;
- plagi ale mainilor;
- infectii ale pielii;
- supuratii;
- orice alte stãri de boala.
Reprimirea la locul de munca se face de cãtre şefii de unitãţi pe baza avizului scris al medicului la care angajatul a fost trimis, aviz care se noteaza în carnetul de sãnãtate al acestuia.
3. Medicii care acorda asistenta de medicina muncii în unitãţile cu profil alimentar au urmãtoarele obligaţii:
- sa examineze angajaţii trimişi de şefii de unitate şi sa noteze în carnetele de sãnãtate ale acestora diagnosticul stabilit şi mãsurile ce trebuie luate dupã caz: internare, schimbarea temporarã sau definitiva a locului de munca, examen coprobacteriologic sau alte examene medicale sau de laborator necesare;
- sa se deplaseze, dacã este cazul, la locul de munca al persoanei examinate pentru a efectua controlul medical al întregului personal;
- sa informeze, dupã caz, direcţia de sãnãtate publica teritorialã;
- sa solicite efectuarea de examene de laborator pentru depistarea stãrii de purtãtor în situaţii epidemiologice deosebite şi pentru categoriile de personal care prezintã risc crescut de transmitere de boli infectioase.
4. Personalul medico-sanitar din direcţiile de sãnãtate publica teritoriale, cu rol de inspecţie în domeniul alimentar, are urmãtoarele obligaţii:
- în cadrul controlului condiţiilor igenico-sanitare sa verifice şi carnetele de sãnãtate ale angajaţilor;
- în situaţii epidemiologice deosebite, pentru anumite categorii de personal care prezintã un risc crescut de transmitere a unor boli infectioase, sa dispunã efectuarea de examene de laborator profilactice, pentru depistarea stãrii de purtãtor.
Prevederile pct. 2, 3 şi 4 se aplica în mod corespunzãtor şi personalului din cadrul statiilor de aprovizionare cu apa potabilã, fermelor şi unitãţilor producãtoare de lapte, unitãţilor industriei farmaceutice, laboratoarelor de preparare de seruri, vaccinuri, sânge şi produse din sânge.
Angajaţii din aceasta categorie, expusi profesional la factori nocivi profesionali (fãina de grâu, microclimat cald, zgomot profesional, cloramina, insecto-fungicide organofosforice, radiatii infrarosii, microunde etc.), vor efectua examenul medical la angajare şi control medical periodic conform fişelor prevãzute în prezenta anexa.

H. Unitãţi de chirurgie generalã, O.R.L., oftalmologie, obstetrica-ginecologie, stomatologie etc. (unitãţi spitaliceşti sau ambulatorii)
Personalul medico-sanitar
Examenul medical la angajare:
a) conform datelor cuprinse în dosarul medical;
test pentru depistarea antigenului HBs şi a infectiei cu virusul HIV (optional), cu consiliere înainte şi dupã efectuarea testului;
b) examen psihologic;
c) contraindicatii:
● afecţiuni dermatologice transmisibile, acute sau cronice;
● leziuni tuberculoase pleuropulmonare evolutive;
● examen coprobacteriologic pozitiv;
● examen coproparazitologic pozitiv;
● boli infectocontagioase în evoluţie pana la vindecare, inclusiv starea de purtãtor pana la sterilizare.
Controlul medical periodic:
a) examen clinic general - anual;
b) 1 zi.

VII. PERSONALUL CU FUNCŢIE DE DECIZIE
(funcţionar public aflat temporar într-o funcţie din viata politica sau socialã, cu atribuţii de interpretare şi aplicare a legilor în vigoare pe teritoriul sau de activitate)
Examenul medical la angajare:
a) conform datelor cuprinse în dosarul medical;
examen psihologic (coeficient de inteligenta, teste de comportament, teste de personalitate) sau psihiatric, la indicaţie;
b) contraindicatii:
● QI sub limitele normale.
Controlul medical periodic:
a) examen clinic general - anual;
examen psihologic - anual;
b) 1 zi.

VIII. PERSONALUL CARE ÎN CADRUL ACTIVITĂŢII PROFESIONALE ÎNDEPLINEŞTE ŞI ACTIVITATEA DE SOFER (SE EXCLUD CATEGORIILE DE SOFERI PROFESIONISTI)
Examenul medical la angajare:
a) conform datelor cuprinse în dosarul medical;
b) examen psihologic;
examen al acuitatii vizuale şi simtului cromatic;
audiograma;
examen neurologic, dacã medicul de medicina muncii considera necesar;
c) contraindicatii:
● tulburãri psihice de orice natura;
● scãderea acuitatii vizuale sub 1/3 fãrã corectie la ambii ochi;
● surditate;
● epilepsie;
● diabet zaharat necompensat.
Controlul medical periodic:
a) examen clinic general - anual;
examen al acuitatii vizuale şi simtului cromatic - anual;
audiograma - anual şi, dacã medicul de medicina muncii considera necesar, examen O.R.L.;
examen neurologic, dacã medicul de medicina muncii considera necesar;
b) 1 zi.

IX. PERSONALUL CARE LUCREAZĂ ÎN CONDIŢII DE IZOLARE
Examenul medical la angajare:
a) conform datelor cuprinse în dosarul medical;
b) ECG, TA, examen psihologic + investigaţii specifice în funcţie de tipul de expunere profesionalã;
c) contraindicatii:
● etilism cronic;
● boli psihice (inclusiv nevroze);
● boala cardiaca ischemica;
● hipertensiune arteriala (gradul III, complicata);
● alte afecţiuni provocate de tipul expunerii profesionale.
Controlul medical periodic:
a) examen clinic general - semestrial;
ECG - anual;
examen psihologic - anual;
b) 7 zile.

X. PERSONALUL DIN STRĂINĂTATE CARE VA LUCRA ÎN ROMÂNIA
Examenul medical la angajare:
a) conform datelor cuprinse în dosarul medical;
b) investigaţii specifice, în funcţie de tipul de expunere profesionalã;
examen psihologic;
serologie sau investigaţii specifice pentru afecţiuni infectioase endemice în ţara/regiunea de provenienta;
c) contraindicatii - specifice expunerii profesionale.
Controlul medical periodic:
a) examen clinic general - anual şi investigaţii corespunzãtoare expunerii profesionale;
b) 1 zi.
-------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016