Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   METODOLOGIE din 28 noiembrie 2002  de eliberare a carnetelor de lucru in port si de inregistrare a muncitorilor portuari    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

METODOLOGIE din 28 noiembrie 2002 de eliberare a carnetelor de lucru in port si de inregistrare a muncitorilor portuari

EMITENT: MINISTERUL LUCRARILOR PUBLICE, TRANSPORTURILOR SI LOCUINTEI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 888 din 9 decembrie 2002
ART. 1
Personalul care efectueazã, manual sau mecanizat, urmãtoarele operaţiuni: încãrcare/descãrcare a mãrfurilor şi/sau a containerelor în şi din nave, de manipulare în şi din magaziile portuare sau în şi din alte mijloace de transport, de depozitare, stivuire, amarare, sortare, paletizare, pachetizare, containerizare, slinguire şi insacuire a mãrfurilor, precum şi operaţiunile de curatare a hambarelor şi a magaziilor navelor, denumit în continuare muncitori portuari, se înregistreazã la administraţia portuara şi/sau de cai navigabile, denumita în continuare administraţie portuara, a portului în care îşi desfãşoarã activitatea, conform prezentei metodologii.
ART. 2
(1) Agenţii economici care desfãşoarã activitãţi ce cuprind operaţiunile prevãzute la art. 1 sunt obligaţi sa foloseascã numai muncitori portuari înregistraţi la administraţia portuara.
(2) Înregistrarea muncitorilor portuari se face la solicitarea agenţilor economici ai cãror angajaţi sunt aceştia.
ART. 3
(1) Administraţia portuara înregistreazã şi tine evidenta muncitorilor în Registrul de evidenta a muncitorilor portuari, denumit în continuare registru.
(2) Pentru înregistrarea muncitorilor portuari potrivit art. 2 agentul economic va inainta administraţiei portuare o cerere scrisã, al carei model este prevãzut în anexa nr. 1 la prezenta metodologie, însoţitã de câte doua fotografii tip act de identitate 2 cm x 3 cm pentru fiecare muncitor.
ART. 4
(1) În registru se vor înscrie în mod obligatoriu:
a) numele şi prenumele muncitorului portuar;
b) codul numeric personal;
c) domiciliul;
d) specialitatea sau specialitatile;
e) agentul economic la care îşi desfãşoarã activitatea;
f) data la care a fost angajat;
g) data la care muncitorul îşi înceteazã raporturile de munca cu agentul economic;
h) seria şi numãrul carnetului/carnetelor de lucru în port deţinut/deţinute de muncitorul portuar.
(2) Registrele vor fi astfel întocmite încât sa poatã fi înregistrate toate vizele anuale, mutaţiile, schimbãrile de specialitate ale muncitorului portuar, menţiunile speciale privind efectuarea de cursuri de calificare, de specializare, de perfecţionare, de promovare, privind dobândirea de noi calificãri, specializãri sau grade profesionale, precum şi cele referitoare la sancţiunile primite şi faptele de indisciplina sãvârşite, la pierderea, distrugerea, anularea sau nepredarea carnetului de lucru în port.
(3) Registrele se vor tine şi în format electronic.
(4) Administraţiile portuare au obligaţia de a lua mãsurile necesare pentru asigurarea confidenţialitãţii şi pãstrarea integritãţii şi a siguranţei datelor înscrise în registre, indiferent de forma de ţinere a evidentelor.
ART. 5
(1) La data primirii cererii administraţia portuara înregistreazã muncitorul portuar respectiv în registru şi elibereazã agentului economic, contra cost, carnetul de lucru în port, al cãrui model este prevãzut în anexa nr. 2 la prezenta metodologie.
(2) Carnetul de lucru în port are dimensiunile de 9 cm x 13 cm, are seria şi numãrul tipãrite pe fiecare pagina, se pãstreazã de cãtre titular şi este valabil o perioada de 10 ani, cu obligativitatea vizarii anuale.
(3) Înscrisurile în carnetul de lucru în port referitoare la data angajãrii, încetarea raporturilor de munca, dobândirea de noi specialitãţi, absolvirea de cursuri de perfecţionare, precum şi menţiunile speciale privind sancţiunile primite şi faptele de indisciplina sãvârşite se fac de cãtre agentul economic angajator sau, dupã caz, de cãtre agenţia de ocupare şi formare profesionalã a muncitorilor portuari.
(4) Vizele anuale se înscriu de cãtre administraţia portuara la solicitarea agentului economic angajator. Solicitarea se face în perioada 3-10 ianuarie, iar vizele se acorda în perioada 10-30 ianuarie. Cu aceasta ocazie administraţia portuara va transcrie în registru menţiunile prevãzute la art. 4 alin. (2), înscrise în anul precedent în carnetul de lucru în port de cãtre agenţii economici angajatori sau, dupã caz, de agenţia de ocupare şi formare profesionalã.
ART. 6
(1) În momentul în care raporturile de munca ale muncitorului portuar cu agentul economic angajator înceteazã sau se schimba locul de munca şi acesta nu mai efectueazã operaţiunile prevãzute la art. 1, agentul economic va retine carnetul de lucru în port şi îl va preda administraţiei portuare emitente în termen de 5 zile de la data reţinerii.
(2) În cazul în care agentul economic nu a reuşit sa retina carnetul de lucru în port, acesta are obligaţia de a informa administraţia portuara care l-a emis, în termen de 5 zile de la data încetãrii raporturilor de munca, iar aceasta are obligaţia sa menţioneze faptul în registru.
ART. 7
(1) În cazul în care un muncitor portuar este angajat din nou cu contract individual de munca pe durata determinata sau nedeterminatã de cãtre acelaşi agent economic sau de un altul din acelaşi port sau din alt port administrat de aceeaşi administraţie portuara, agentul economic va solicita în scris administraţiei portuare eliberarea carnetului de lucru în port pãstrat de aceasta.
(2) Administraţia portuara va verifica dacã perioada de valabilitate a carnetului de lucru în port nu a expirat şi va preda agentului economic carnetul de lucru în port, cu înscrierea vizei anuale.
(3) În cazul în care perioada de valabilitate a carnetului de lucru în port a expirat, administraţia portuara va elibera, contra cost, un nou carnet.
ART. 8
(1) În porturile în care funcţioneazã agenţii de ocupare şi formare profesionalã a muncitorilor portuari, care furnizeazã agenţilor economici forta de munca de rezerva din rândul muncitorilor portuari, solicitarea pentru înregistrarea muncitorilor portuari se face de cãtre acestea.
(2) Pentru muncitorii portuari prevãzuţi la alin. (1) administraţia portuara va elibera, contra cost, la cererea agenţiei de ocupare şi formare profesionalã, carnete de lucru în port pentru o perioada de maximum 30 de zile.
(3) Valabilitatea carnetelor de lucru în port poate fi prelungitã, gratuit, la cererea agenţiei de ocupare şi formare profesionalã, pentru perioade de câte 30 de zile.
(4) Valabilitatea carnetelor de lucru în port eliberate la solicitarea agentiilor de ocupare şi formare profesionalã înceteazã o data cu angajarea muncitorului portuar de cãtre un agent economic şi eliberarea unui nou carnet de lucru în port la solicitarea acestuia. Muncitorul portuar are obligaţia de a preda carnetul de lucru în port agenţiei de ocupare şi formare profesionalã, iar aceasta administraţiei portuare care l-a eliberat.
ART. 9
(1) Pierderea sau distrugerea carnetului de lucru în port se va anunta de cãtre titular la agentul economic angajator sau, dupã caz, la agenţia de ocupare şi formare profesionalã.
(2) Eliberarea unui nou carnet de lucru în port se va putea face, contra cost, la solicitarea agentului economic angajator sau, dupã caz, a agenţiei de ocupare şi formare profesionalã, care va prezenta şi dovada publicãrii într-un ziar local de cãtre titular a anunţului privind pierderea sau distrugerea carnetului de lucru în port.
ART. 10
Carnetele de lucru în port care şi-au pierdut valabilitatea prin expirarea termenului sau care au fost retrase sau anulate înainte de termenul de valabilitate vor fi predate la administraţiile portuare emitente, care le vor marca cu ştampila "anulat" şi le vor pãstra pentru o perioada de cel puţin 30 de ani de la data emiterii lor.


ANEXA 1
-------
la metodologie
--------------

Agentul economic ..............
Nr. înregistrare ..............

CERERE
privind înregistrarea muncitorilor portuari

Având în vedere prevederile <>Ordonanţei Guvernului nr. 22/1999 privind administrarea porturilor şi a cãilor navigabile, precum şi desfãşurarea activitãţilor de transport naval în porturi şi pe cai navigabile, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 528/2002 , şi ale Metodologiei de eliberare a carnetelor de lucru în port şi de înregistrare a muncitorilor portuari,

agentul economic ......................, autorizat pentru efectuarea activitãţilor de ......................, va rugãm sa înregistraţi în Registrul de evidenta a muncitorilor portuari şi sa eliberaţi carnete de lucru în port urmãtorilor muncitori, angajaţi cu carnet de munca de cãtre societatea noastrã:


─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Nr. Numele şi Codul numeric Data
crt. prenumele personal Domiciliul Specialitatea angajãrii
─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────



─────────────────────────────────────────────────────────────────────────────


Plata tarifului pentru eliberarea carnetului de lucru în port se va face prin virament/în numerar.

.........................
(semnatura autorizata şi ştampila)

NOTA:
Agenţiile de ocupare şi formare profesionalã a muncitorilor portuari vor întocmi cereri similare.


ANEXA 2
-------
la metodologie
--------------

Administraţia .............................................................
(Se va scrie denumirea completa a administraţiei portuare
şi/sau de cai navigabile care emite carnetul de lucru în port.)


CARNET DE LUCRU ÎN PORT
...................*)

Acest carnet este emis în conformitate cu Ordinul ministrului lucrãrilor publice, transporturilor şi locuinţei nr. 1.908/2002.
------------
*) Se tiparesc seria şi numãrul.

(coperta)
Administraţia ...........................................................
(Se va scrie denumirea completa a administraţiei portuare
şi/sau de cai navigabile care emite carnetul de lucru în port.)


┌───────────┐
│ Loc │
│ pentru │
│fotografie │
│ │
│ │
└───────────┘
┌─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┐
└─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┘
(Codul numeric personal)
Semnatura titularului ...............

Numele .........................................................
Prenumele ......................................................
Specialitatea ..................................................
Domiciliul .....................................................

Administraţia Portuara
........................
(semnatura autorizata şi ştampila)

Carnet de lucru în port seria şi nr. ....
Eliberat la data de .......


(pag. 1)

Administraţia ..........................................................
(Se va scrie denumirea completa a administraţiei portuare
şi/sau de cai navigabile care emite carnetul de lucru în port.)

Titularul prezentului carnet de lucru în port este înregistrat la
Administraţia Portuara ..................................................
Nr. matricol din Registrul de evidenta a muncitorilor portuari ..........
Are dreptul sa execute urmãtoarele operaţiuni:
.........................................................................
în Portul ...............................................................
Este salariat al/plasat de ..............................................
(denumirea şi sediul agentului economic angajator
sau ale agenţiei de ocupare şi formare profesionalã)
...........................................................................
Carnet de lucru în port seria şi nr. ...............................

(pag. 2)

Administraţia ..........................................................
(Se va scrie denumirea completa a administraţiei portuare
şi/sau de cai navigabile care emite carnetul de lucru în port.)

MUTAŢII

Angajat la data de ..................................................
în specialitatea ....................................................
Agentul economic ....................................................
Numele, prenumele şi semnatura persoanei autorizate şi ştampila
.....................................................................
Încetat raporturile de munca la data de .............................
Numele, prenumele şi semnatura persoanei autorizate şi ştampila
....................................................................

Angajat la data de ..................................................
în specialitatea ....................................................
Agentul economic ....................................................
Numele, prenumele şi semnatura persoanei autorizate şi ştampila
.....................................................................
Încetat raporturile de munca la data de .............................
Numele, prenumele şi semnatura persoanei autorizate şi ştampila
....................................................................

Carnet de lucru în port seria şi nr. .............

(pag. 3-22)

Administraţia ......................................................
(Se va scrie denumirea completa a administraţiei portuare
şi/sau de cai navigabile care emite carnetul de lucru în port.)

VIZE ANUALE





────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1. Data .......... 6. Data ..........
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
2. Data .......... 7. Data ..........
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
3. Data .......... 8. Data ..........
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
4. Data .......... 9. Data ..........
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
5. Data ..........
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────



NOTA:
În fiecare caseta se vor înscrie numele, prenumele şi semnatura persoanei autorizate, ştampila administraţiei portuare.

Carnet de lucru în port seria şi nr. .............

(pag. 23)

Administraţia .........................................................
(Se va scrie denumirea completa a administraţiei portuare
şi/sau de cai navigabile care emite carnetul de lucru în port.)


────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Nr. Cursul Durata Calificarea
crt. (calificare, specializare, (luni) Centrul sau gradul
perfecţionare, recalificare) profesional
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────


NOTA:
Înscrierile de menţiuni se fac de cãtre serviciul de resurse umane al angajatorului sau de agenţia de ocupare şi formare profesionalã a muncitorilor portuari, cu menţionarea numelui şi prenumelui persoanei autorizate care face înscrisul şi a datei, urmate de semnatura persoanei autorizate şi ştampila.

Carnet de lucru în port seria şi nr. ...................

(pag. 24-28)

Administraţia ..........................................................
(Se va scrie denumirea completa a administraţiei portuare
şi/sau de cai navigabile care emite carnetul de lucru în port.)


────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Nr. Fapta comisã pentru care Data aplicãrii
crt. Sancţiunea a fost aplicatã sancţiunea sancţiunii Observaţii
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
────────────────────────────────────────────────────────────────────────────


NOTA:
Înscrierile de menţiuni se fac de cãtre serviciul de resurse umane al angajatorului sau de agenţia de ocupare şi formare profesionalã a muncitorilor portuari, cu menţionarea numelui şi prenumelui persoanei autorizate care face înscrisul şi a datei, urmate de semnatura persoanei autorizate şi ştampila.

Carnet de lucru în port seria şi nr. ..................

(pag. 29-32)

Administraţia .........................................................
(Se va scrie denumirea completa a administraţiei portuare
şi/sau de cai navigabile care emite carnetul de lucru în port.)


INSTRUCŢIUNI
1. Carnetul de lucru în port se elibereazã pe numele muncitorului portuar ca titular, la cererea agentului economic angajator sau a agenţiei de ocupare şi formare profesionalã adresatã administraţiei portuare, dupã înregistrarea titularului în Registrul de evidenta a muncitorilor portuari.
2. Operaţiunile în carnetul de lucru în port se fac numai de cãtre administraţia portuara, pentru emitere şi vize anuale, şi de serviciile de resurse umane ale agenţilor economici angajatori sau de agenţiile de ocupare şi formare profesionalã, sub semnatura autorizata şi ştampila.
3. Carnetul de lucru în port se pãstreazã de titular şi este valabil pe o perioada de 10 ani.
4. Titularul carnetului de lucru în port este obligat:
- sa aibã asupra sa carnetul de lucru în port atunci când se prezintã la program;
- sa nu accepte reţinerea carnetului de lucru în port decât de cãtre persoane autorizate din cadrul Autoritãţii Navale Romane;
- sa nu îl dea spre pãstrare sau drept garanţie;
- sa îl pãstreze cu grija, sa nu îl piardã ori sa îl deterioreze;
- sa nu facã modificãri, adaugari sau menţiuni scrise ori stampilate în carnetul de lucru în port ori sa accepte sa se efectueze în acesta modificãri, adaugari sau alte menţiuni, cu excepţia celor prevãzute la pct. 2.
5. Este obligatorie prezentarea carnetului de lucru în port pentru viza anuala de prelungire a valabilitãţii.
6. Pierderea carnetului de lucru în port se anunta de cãtre titular la agentul economic angajator sau, dupã caz, la agenţia de ocupare şi formare profesionalã şi se publica într-un ziar local, prin grija titularului.
Prezentul carnet de lucru în port conţine un numãr de 16 file.

NOTA:
Acest text se tipareste pe coperta în interiorul carnetului de lucru în port.
--------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016