Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   METODOLOGIE din 22 septembrie 2004  de autorizare a producatorului de material forestier de reproducere    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

METODOLOGIE din 22 septembrie 2004 de autorizare a producatorului de material forestier de reproducere

EMITENT: MINISTERUL AGRICULTURII, PADURILOR SI DEZVOLTARII RURALE
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 937 din 13 octombrie 2004
CAP. I
Dispoziţii generale

ART. 1
Prezenta metodologie se aplicã în condiţiile în care persoanele fizice sau juridice îşi manifestã intenţia de a fi autorizate pentru producerea materialelor forestiere de reproducere: seminţe, puieţi, butaşi, sade şi altele asemenea, destinate scopurilor forestiere.
ART. 2
Scopul autorizãrii producãtorilor de materiale forestiere de reproducere este crearea premiselor necesare pentru asigurarea utilizãrii în culturã a unor materiale corespunzãtoare calitativ, obţinute din surse aprobate, identificate ca atare.
ART. 3
Prin autorizare se recunoaşte cã producãtorul este cunoscãtor al ansamblului normelor tehnice şi juridice şi cã are capacitatea productivã pentru producerea materialelor forestiere de reproducere la parametrii solicitaţi.
ART. 4
Autorizarea se realizeazã prin verificarea performanţelor profesionale şi a posibilitãţilor tehnice de execuţie ale persoanei fizice sau juridice care solicitã autorizarea, în conformitate cu prevederile prezentei metodologii.

CAP. II
Condiţii de autorizare

ART. 5
Persoana fizicã sau juridicã care solicitã autorizarea pentru producerea materialelor forestiere de reproducere destinate scopurilor forestiere trebuie sã îndeplineascã urmãtoarele condiţii:
a) sã existe şi sã funcţioneze în condiţiile legii;
b) sã aibã acces la surse aprobate - numai în cazul producãtorului de seminţe şi/sau butaşi, dupã caz;
c) sã deţinã o suprafaţã de teren corespunzãtoare - numai în cazul producãtorului de puieţi forestieri, butaşi înrãdãcinaţi;
d) sã aibã angajat personal de specialitate;
e) sã deţinã utilaje tehnologice corespunzãtoare scopului pentru care funcţioneazã, care sã nu afecteze calitatea materialului produs.

CAP. III
Documente necesare autorizãrii

ART. 6
(1) Dovada îndeplinirii condiţiilor de autorizare prevãzute la art. 5 se face prin depunerea la secretariatul Comisiei de autorizare a producãtorului de material forestier de reproducere, denumitã în continuare comisia, a urmãtoarelor documente:
A. Pentru persoane juridice:
1. copia documentelor de înfiinţare şi funcţionare:
a) actul constitutiv şi statutul, din care sã rezulte cã are ca obiect de activitate: silvicultura - producerea de materiale forestiere de reproducere;
b) încheierea judecãtorului delegat la oficiul registrului comerţului privind autorizarea constituirii ca persoanã juridicã;
c) certificatul de înregistrare la registrul comerţului sau certificatul de înscriere în registrul judecãtoriei;
d) codul fiscal;
2. copia documentului prin care se face dovada deţinerii sursei aprobate: titlu de proprietate, contract de vânzarecumpãrare, contract de închiriere, contract de concesiune şi altele asemenea;
3. copia ultimului document de control realizat de organele de control ale autoritãţii fitosanitare cu competenţã teritorialã, pentru pepinierele în exploatare, sau copia autorizaţiei de înfiinţare a pepinierei, emisã de autoritatea fitosanitarã cu competenţã fitosanitarã, pentru pepiniere nou-înfiinţate;
4. copia contractului de muncã, de prestãri de servicii sau de angajament şi a diplomei de absolvire a unei unitãţi de învãţãmânt superior ori mediu de silviculturã pentru personalul de specialitate;
5. lista utilajelor deţinute şi documentele care atestã calitatea de deţinãtor: filã inventar, contract şi altele asemenea;
6. declaraţie pe propria rãspundere a reprezentantului persoanei juridice sau fizice autorizate, prin care sã confirme faptul cã în ultimele luni aceasta nu a fost sancţionatã ca urmare a încãlcãrii prevederilor <>Ordonanţei Guvernului nr. 11/2004 privind producerea, comercializarea şi utilizarea materialelor forestiere de reproducere, aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 161/2004 .
B. Pentru persoane fizice:
a) autorizarea de la primãrie;
b) numãrul de înregistrare fiscalã de la administraţia financiarã;
c) titlu de proprietate asupra unitãţilor - sursã înscrisã în catalogul naţional - sau acceptul/contractul cu proprietarul ori deţinãtorul unor astfel de suprafeţe;
d) copia diplomei de absolvire a unei unitãţi de învãţãmânt superior sau mediu de silviculturã;
e) declaraţie pe propria rãspundere a persoanei fizice, prin care sã confirme faptul cã în ultimele luni nu a fost sancţionatã ca urmare a încãlcãrii prevederilor <>Ordonanţei Guvernului nr. 11/2004 , aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 161/2004 .
(2) Copiile prevãzute la alin. (1) se depun autentificate.
ART. 7
(1) Dosarele de autorizare cuprinzând documentele prevãzute la art. 6, precum şi cererea persoanei care solicitã autorizarea se depun la Compartimentul Biroul Unic din cadrul Direcţiei de informare şi relaţii publice a Ministerului Agriculturii, Pãdurilor şi Dezvoltãrii Rurale.
(2) Compartimentul Biroul Unic transmite dosarul secretarului comisiei.

CAP. IV
Comisia de autorizare şi procedura de autorizare

ART. 8
(1) Comisia este compusã din 7 membri, specialişti în domeniul de activitate prevãzut la art. 1. Preşedintele comisiei este directorul direcţiei de regim silvic din cadrul autoritãţii publice centrale care rãspunde de silviculturã.
(2) Ceilalţi membri ai comisiei sunt formaţi din:
- 2 consilieri cu pregãtire silvicã şi un consilier juridic din Direcţia reglementãri silvice;
- 2 consilieri cu pregãtire silvicã şi un consilier juridic din Direcţia de regim silvic.
(3) Nominalizarea membrilor comisiei se face în scris, la solicitarea preşedintelui, de cãtre directorii direcţiilor menţionate la alin. (2).
ART. 9
Comisia este legal constituitã în prezenţa a cel puţin 5 membri. Deciziile se iau cu întrunirea a cel puţin 4 voturi favorabile, prin vot deschis.
ART. 10
Secretarul comisiei este membru al acesteia şi face parte din direcţia de regim silvic a autoritãţii publice centrale care rãspunde de silviculturã.
ART. 11
Atribuţiile comisiei sunt urmãtoarele:
a) analizeazã cererile de autorizare şi decide admiterea sau respingerea lor, dupã caz;
b) decide retragerea autorizaţiei pentru nerespectarea condiţiilor prevãzute la art. 5.
ART. 12
Atribuţiile preşedintelui comisiei sunt urmãtoarele:
a) planificã şi organizeazã activitatea comisiei;
b) semneazã autorizaţia;
c) acordã viza anualã pe baza propunerii secretarului comisiei.
ART. 13
Atribuţiile secretarului comisiei sunt urmãtoarele:
a) planificã şi organizeazã, împreunã cu preşedintele, activitatea comisiei, propunând întrunirea periodicã a acesteia;
b) primeşte şi înregistreazã documentaţiile de autorizare de la Compartimentul Biroul Unic şi pãstreazã evidenţa acestora în registrul special prevãzut la art. 16;
c) pãstreazã evidenţa deciziilor comisiei în registrul special prevãzut la art. 16;
d) pãstreazã şi completeazã registrul cu procese-verbale ale comisiei;
e) redacteazã documentele comisiei;
f) urmãreşte şi verificã realizarea obligaţiilor prevãzute la art. 19 care revin persoanei fizice sau juridice autorizate;
g) înregistreazã comunicãrile privitoare la încãlcarea obligaţiilor de cãtre persoanele autorizate;
h) propune preşedintelui comisiei vizarea anualã a autorizaţiilor, dacã sunt îndeplinite condiţiile.
ART. 14
Secretarul comisiei întocmeşte lista cuprinzând solicitãrile primite în baza dosarelor depuse, pe care o prezintã preşedintelui comisiei.
ART. 15
Comisia analizeazã cererile şi decide admiterea sau respingerea cererilor de autorizare, în cazul neîndeplinirii condiţiilor prevãzute la art. 5 şi 6.
ART. 16
(1) Dosarele depuse sunt analizate în termen de 30 de zile de cãtre comisie în şedinţele de lucru programate de preşedintele acesteia. Deciziile comisiei se consemneazã într-un registru special.
(2) Examinarea documentaţiei se face de cãtre comisie prin analizarea dosarului depus, în prezenţa reprezentantului legal convocat oficial, care, la cerere, va furniza date suplimentare.
ART. 17
Contestaţiile împotriva deciziilor comisiei se depun la secretarul acesteia în termen de 3 zile de la data comunicãrii şi se soluţioneazã de secretarul de stat pentru pãduri.
ART. 18
(1) În termen de 10 zile de la data admiterii cererii, comisia comunicã solicitantului autorizaţia întocmitã conform modelului prezentat în anexa nr. 1.
(2) Numãrul autorizaţiei reprezintã numãrul de înregistrare al producãtorului în Registrul unic al producãtorilor.
(3) Modelul filei Registrului unic al producãtorilor autorizaţi pentru producerea materialului forestier de reproducere destinat scopurilor forestiere este prevãzut în anexa nr. 2.
(4) Codul de înregistrare al producãtorului de material forestier de reproducere este un numãr format din 8 cifre a cãror semnificaţie este urmãtoarea:
a) primeşte douã cifre, de la stânga la dreapta, reprezintã codul judeţului, conform anexei nr. 3;
b) a treia cifrã reprezintã codificarea apartenenţei producãtorului de material forestier de reproducere, conform anexei nr. 4;
c) a patra cifrã reprezintã codificarea tipurilor de material forestier de reproducere pentru care este autorizat producãtorul, conform anexei nr. 5;
d) ultimele 4 cifre reprezintã numãrul de înregistrare al producãtorului în Registrul unic al producãtorilor.

CAP. V
Obligaţiile producãtorului de material forestier de reproducere

ART. 19
Persoanele fizice sau juridice care au fost autorizate pentru producerea materialelor forestiere de reproducere au urmãtoarele obligaţii:
a) sã desfãşoare activitãţi din domeniul de activitate prevãzut la art. 1, cu respectarea reglementãrilor legale, precum şi a metodologiilor, regulamentelor, instrucţiunilor şi normelor tehnice din domeniul silviculturii;
b) sã prezinte secretarului comisiei, la sfârşitul fiecãrui an calendaristic, cantitãţile de material forestier de reproducere produs, conform Registrului unic al producãtorilor, potrivit <>Ordonanţei Guvernului nr. 11/2004 , aprobatã cu modificãri şi completãri prin <>Legea nr. 161/2004 ;
c) sã respecte mãsurile stabilite prin actele de control întocmite de inspectorii împuterniciţi de autoritatea publicã centralã care rãspunde de silviculturã.

CAP. VI
Dispoziţii finale

ART. 20
(1) Autorizarea producãtorilor de material forestier de reproducere se face pentru o perioadã de 5 ani.
(2) Conformitatea practicii persoanelor autorizate cu condiţiile pentru care au fost autorizate se confirmã prin viza anualã a autorizaţiei de cãtre emitent, în perioada 15 ianuarie - 15 martie, începând cu anul urmãtor anului autorizãrii.
(3) Autorizaţia nevizatã în perioada menţionatã îşi pierde valabilitatea, persoana respectivã nemaiavând dreptul de a produce material forestier de reproducere decât dupã o nouã autorizare.
ART. 21
Înscrierea în Registrul unic al producãtorilor a structurilor de administrare a fondului forestier naţional, de stat sau proprii, se face pe baza notificãrii de cãtre acestea, în cazul persoanelor juridice, sau de cãtre persoanele juridice cãrora le aparţin, atunci când sunt organizate ca structuri proprii.
ART. 22
Anexele nr. 1-5 fac parte integrantã din prezenta metodologie.


ANEXA 1
la metodologie


ROMÂNIA

STEMA

MINISTERUL AGRICULTURII, PĂDURILOR ŞI DEZVOLTĂRII RURALE
Comisia de autorizare a producãtorului de material forestier de reproducere

AUTORIZAŢIE
nr. ........ din ..............

În temeiul prevederilor Metodologiei de autorizare a producãtorului de material forestier de reproducere, aprobatã prin Ordinul ministrului agriculturii, pãdurilor şi dezvoltãrii rurale nr. 676/2004,
ca urmare a cererii nr. ....... din ........................,
în baza documentaţiei depuse şi în baza Deciziei nr. ....... din ............. a Comisiei de autorizare a producãtorului de material forestier de reproducere,

SE AUTORIZEAZĂ
................................................................................................,
(numele şi prenumele/denumirea)
cu domiciliul/sediul în ........................................................................,
(adresa completã: judeţul, localitatea, strada, numãrul, codul poştal)
ca producãtor de material forestier de reproducere care poate fi utilizat în scopuri forestiere.
Producãtorul este înregistrat în Registrul unic al producãtorilor şi are codul [][][][][][][][]
Prezenta autorizaţie are valabilitate 5 ani de la data emiterii.

Preşedinte,

LS/SS


Vize anuale
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Vizat Vizat Vizat Vizat Vizat
anul ..... anul ..... anul ..... anul ..... anul .....

LS/SS LS/SS LS/SS LS/SS LS/SS
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────




ANEXA 2
la metodologie



MODELUL
filei Registrului unic al producãtorilor
autorizaţi pentru producerea materialului forestier
de reproducere destinat scopurilor forestiere
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Aparte-
nenţa
(Regia
Naţionalã Tipul
Nr. de Numele a Pãdurilor de mate-
Nr. înregis- şi pre- Romsilva, Adresa Cod rial fo- Deci- Codul Obser-
crt. trare la numele/ ocoale fis- restier zia de vaţii
Biroul denumi- silvice cal de repro- comi- pro-
Unic rea autorizate, ducere siei ducã-
persoane pentru tor
juridice, care
persoane este au-
fizice) torizat
(cod)
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
0 1 2 3 4 5 6 7 8 9
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────




ANEXA 3
la metodologie



CODIFICAREA JUDEŢELOR

──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Nr. Codul
crt. Judeţul alocat
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1. Alba 01
2. Arad 02
3. Argeş 03
4. Bacãu 04
5. Bihor 05
6. Bistriţa-Nãsãud 06
7. Botoşani 07
8. Braşov 08
9. Brãila 09
10. Buzãu 10
11. Caraş-Severin 11
12. Cãlãraşi 12
13. Cluj 13
14. Constanţa 14
15. Covasna 15
16. Dâmboviţa 16
17. Dolj 17
18. Galaţi 18
19. Giurgiu 19
20. Gorj 20
21. Harghita 21
22. Hunedoara 22
23. Ialomiţa 23
24. Iaşi 24
25. Ilfov 25
26. Maramureş 26
27. Mehedinţi 27
28. Mureş 28
29. Neamţ 29
30. Olt 30
31. Prahova 31
32. Satu Mare 32
33. Sãlaj 33
34. Sibiu 34
35. Suceava 35
36. Teleorman 36
37. Timiş 37
38. Tulcea 38
39. Vaslui 39
40. Vâlcea 40
41. Vrancea 41
42. Municipiul Bucureşti 42
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────




ANEXA 4
la metodologie



CODIFICAREA
apartenenţei producãtorului de material forestier de reproducere
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Nr.
crt. Apartenenţa Codul
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1. Ocoale silvice în structura Regiei Naţionale a
Pãdurilor - Romsilva 1
2. Alte ocoale silvice autorizate 2
3. Persoane juridice 3
4. Persoane fizice 4
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────




ANEXA 5
la metodologie




CODIFICAREA
tipurilor de material forestier de
reproducere pentru care este autorizat producãtorul
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Nr. crt. Tipuri de material forestier de reproducere Cod
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1. seminţe 1
2. puieţi 2
3. butaşi 3
4. seminţe şi puieţi 4
5. seminţe şi butaşi 5
6. puieţi şi butaşi 6
7. seminţe, puieţi şi butaşi 7
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────



-----------

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016