Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   METODOLOGIE din 21 decembrie 2009  de inregistrare a operatorilor economici si eliberare a autorizatiei pentru producerea, prelucrarea si/sau comercializarea semintelor si materialului saditor    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

METODOLOGIE din 21 decembrie 2009 de inregistrare a operatorilor economici si eliberare a autorizatiei pentru producerea, prelucrarea si/sau comercializarea semintelor si materialului saditor

EMITENT: MINISTERUL AGRICULTURII, PADURILOR SI DEZVOLTARII RURALE
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 917 din 28 decembrie 2009

ART. 1
(1) Activitãţile privind producerea în vederea comercializãrii, prelucrarea şi/sau comercializarea seminţelor şi materialului sãditor se realizeazã de cãtre operatori economici autorizaţi în acest scop de autoritatea competentã din cadrul Ministerului Agriculturii, Pãdurilor şi Dezvoltãrii Rurale, denumit în continuare MAPDR, prin inspectoratele teritoriale pentru calitatea seminţelor şi materialului sãditor, denumite în continuare ITCSMS, şi Laboratorul Central pentru Calitatea Seminţelor şi a Materialului Sãditor, denumit în continuare LCCSMS.
(2) Producerea în vederea comercializãrii, prelucrarea şi/sau comercializarea de seminţe şi material sãditor fãrã autorizaţie de funcţionare eliberatã în conformitate cu prevederile prezentei metodologii constituie contravenţii şi intrã sub incidenţa prevederilor art. 47, art. 48 lit. b) şi ale <>art. 50 din Legea nr. 266/2002 privind producerea, prelucrarea, controlul şi certificarea calitãţii, comercializarea seminţelor şi a materialului sãditor, precum şi înregistrarea soiurilor de plante.
ART. 2
Inspecţia Naţionalã pentru Calitatea Seminţelor, denumitã în continuare INCS - Serviciul de selecţie şi calitatea seminţelor din cadrul MAPDR, autoritatea competentã din cadrul MAPDR, în conformitate cu <>Legea nr. 266/2002 , autorizeazã şi retrage autorizaţiile operatorilor economici care presteazã activitãţi de producere, prelucrare şi/sau comercializare a seminţelor şi materialului sãditor, dupã caz, pe teritoriul României, prin ITCSMS şi/sau LCCSMS.
ART. 3
Se înregistreazã şi autorizeazã, la cerere, persoane fizice sau juridice cu cetãţenie românã având sediul în România, precum şi cele rezidente în România şi/sau rezidente în alte state membre, care fac dovada cã dispun de dotãrile tehnicomateriale necesare şi de personal care are pregãtirea corespunzãtoare pentru activitatea solicitatã, conform reglementãrilor în vigoare.
ART. 4
(1) Cererea tipizatã prevãzutã în anexa nr. 1, precum şi anexele nr. 1a), 1b), şi/sau 1c), la cerere, se pun la dispoziţie solicitanţilor de cãtre ITCSMS şi/sau LCCSMS.
(2) Cererea completatã, împreunã cu documentele prevãzute în cerere, va fi depusã în douã exemplare la ITCSMS sau LCCSMS în a cãrui razã teritorialã de activitate este amplasat sediul social şi/sau punctul de lucru al operatorului economic.
(3) Formalitãţile prevãzute la alin. (1) şi (2) pot fi realizate şi prin intermediul punctului de contact unic (PCU), în format electronic, prin intermediul autoritãţii competente.
(4) Schimbul de informaţii cu privire la prestatorii de servicii rezidenţi în România sau în oricare alt stat membru se realizeazã cu ajutorul sistemului de informare al pieţei interne (IMI), prin intermediul aceleiaşi autoritãţi competente, pe baza unei cereri în format electronic.
ART. 5
Procedura de autorizare cuprinde:
A. Verificarea dotãrii tehnico-materiale
B. Atestarea personalului prestatorului de servicii
C. Eliberarea autorizaţiei
A. Prin dotare tehnico-materialã necesarã se înţelege:
a) materialul biologic destinat multiplicãrii ori seminţe şi material sãditor destinat pentru însãmânţare sau plantare;
b) terenul agricol sau spaţiile de creştere a plantelor de înmultire, corespunzãtoare calitativ, mãrimea suprafeţelor trebuind sã asigure distanţele de izolare şi rotaţia culturilor, precum şi utilajele necesare;
c) spaţii de depozitare, condiţionare şi comercializare, cu utilajele şi aparatura necesare satisfacerii scopului propus.
A.(1) Dotarea tehnico-materialã poate fi în proprietatea operatorului economic, închiriatã, luatã în arendã, concesionatã, cu contract de reprezentare, multiplicare, asociere sau prestãri de servicii, doveditã prin documente.
A.(1.1) În cerere se va specifica specia ori grupa de specii, conform legislaţiei în vigoare.
A.(1.2) În cerere se va/vor specifica operaţiunea/operaţiunile pe care operatorul economic o/le va desfãşura în cadrul fiecãrui tip de activitate pentru care solicitã autorizarea, conform prevederilor art. 4 alin. (2), precum şi deschiderea Registrului de intrãri şi ieşiri pentru evidenţa producţiei, tranzacţiilor şi stocurilor, conform modelului prevãzut în anexa nr. 4.
A.(2) Cererea solicitantului este procesatã în cel mai scurt termen, dar nu mai mult de 30 de zile calendaristice de la data depunerii documentaţiei complete.
A.(2.1) Termenul poate fi prelungit o singurã datã de cãtre autoritatea competentã, pentru o perioadã de maximum 15 zile calendaristice. Valabilitatea documentelor depuse iniţial nu este afectatã de prelungirea dispusã de autoritatea competentã. Prelungirea termenului de autorizare, precum şi durata acestei prelungiri trebuie motivate în mod corespunzãtor şi notificate solicitantului înainte de expirarea termenului iniţial.
A.(2.2) Operatorii economici vor plãti contravaloarea prestaţiilor de verificare şi instruire în vederea autorizãrii, odatã cu acceptarea cererii de cãtre autoritatea competentã, pentru fiecare autorizaţie solicitatã, în numerar sau prin dispoziţie de platã, în contul ITCSMS sau LCCSMS în a cãrui razã teritorialã îşi au sediul social central sau în contul ITCSMS sau LCCSMS în a cãrui razã teritorialã de activitate sunt amplasate punctele de lucru.
A.(3) Procedura de verificare a dotãrilor tehnico-materiale se desfãşoarã dupã cum urmeazã:
a) inspectorul oficial desemnat de director verificã scriptic şi faptic, în teren, documentaţia depusã de solicitant şi încheie un proces-verbal conform modelului prevãzut în anexa nr. 5, arãtând dacã sunt sau nu sunt îndeplinite condiţiile materiale necesare realizãrii activitãţii respective;
b) în cazul neîndeplinirii condiţiilor prevãzute, de comun acord cu solicitantul, se poate stabili un termen pentru realizarea acestora, dar nu mai mult de 15 zile calendaristice de la data verificãrii;
c) dacã dupã expirarea acestui termen condiţiile nu sunt îndeplinite, directorul ITCSMS şi/sau LCCSMS respinge autorizarea, iar solicitantul are dreptul sã depunã o nouã cerere, atunci când considerã cã îndeplineşte condiţiile necesare.
B. Procedura de verificare a cunoştinţelor corespunzãtoare necesare pentru activitatea sau activitãţile pentru care se solicitã autorizarea se desfãşoarã astfel:
a) solicitantul va prezenta autoritãţii urmãtoarele documente:
(i) decizia de desemnare a persoanei angajate responsabile cu derularea activitãţilor specifice sau declaraţia pe propria rãspundere prin care aceasta se declarã responsabilã pentru respectiva activitate;
(ii) curriculum vitae al persoanei desemnate;
(iii) dupã caz, copii ale documentelor de pregãtire profesionalã în domeniul seminţelor şi materialului sãditor;
b) personalul responsabil prevãzut la lit. a) va fi verificat prin testarea cunoaşterii legislaţiei şi a normelor tehnice specifice activitãţii pentru care s-a solicitat autorizarea;
c) testarea se va face pe baza unei tematici puse la dispoziţia operatorului economic, la solicitarea acestuia, de cãtre ITCSMS sau LCCSMS. La cererea operatorilor economici, înainte de testare se pot organiza instruiri de cãtre ITCSMS şi/sau LCCSMS;
d) comisia de examinare va fi formatã din 3 sau 5 specialişti în domeniul de activitate solicitat, din cadrul ITCSMS sau LCCSMS, desemnatã prin decizia conducãtorului unitãţii;
e) testarea se va face în scris, pe bazã de test-grilã. Chestionarele specifice pe domenii de activitate întocmite de fiecare ITCSMS sau LCCSMS vor fi aprobate în prealabil de autoritatea competentã din cadrul MAPDR;
f) se considerã atestatã persoana care a rãspuns corect la minimum 70% din întrebãri;
g) rezultatul testãrii se aduce la cunoştinţa operatorului economic în termen de 3 zile lucrãtoare. Persoana testatã care a fost declaratã respinsã are dreptul la retestare, contra cost, la o datã stabilitã de comun acord;
h) pentru persoana atestatã, ITCSMS sau LCCSMS elibereazã un certificat de atestare, al cãrui model este prevãzut în anexa nr. 2, cu termen de valabilitate de 4 ani;
i) certificatele de atestare emise pânã la data intrãrii în vigoare a prezentului ordin rãmân valabile pânã la expirare;
j) nu se organizeazã testarea personalului dacã cererea şi documentaţia depuse au fost respinse la verificarea privind condiţiile tehnico-materiale necesare pentru activitatea respectivã.
B.(1) O persoanã atestatã în alt stat membru nu necesitã atestare de cãtre autoritatea competentã românã.
B.(2) ITCSMS şi LCCSMS organizeazã instruiri anuale sau ori de câte ori apar reglementãri noi în domeniu, contra cost, cu participarea personalului atestat profesional sau neatestat al operatorilor economici autorizaţi.
C. Directorul ITCSMS şi LCCSMS aprobã înregistrarea operatorilor economici şi autorizarea activitãţilor solicitate, dacã au fost îndeplinite condiţiile de înregistrare şi autorizare.
C.(1) Autorizaţia se acordã separat, pe fiecare tip de activitate, eliberându-se urmãtoarele tipuri de autorizaţii, în urmãtoarele condiţii:
a) autorizaţia de producere a seminţelor şi materialului sãditor se acordã operatorilor economici care multiplicã sãmânţã şi material sãditor proprietate proprie sau sub responsabilitatea sa, conform normelor în vigoare şi operatorilor economici care presteazã servicii de multiplicare a seminţelor şi materialului sãditor proprietate a altor operatori economici autorizaţi în România sau firme recunoscute de autoritãţi, organizaţii profesionale de profil din alte state membre ale UE, prin contracte de multiplicare;
b) autorizaţia de prelucrare a seminţelor şi materialului sãditor se acordã operatorilor economici care efectueazã una sau mai multe operaţiuni privind: condiţionarea, formarea loturilor, ambalarea, închiderea şi etichetarea seminţelor şi materialului sãditor proprietate proprie sau prin contracte de prestãri de servicii cu alţi proprietari, conform normelor în vigoare;
c) autorizaţia de comercializare a seminţelor şi materialului sãditor se acordã operatorilor economici care efectueazã operaţiuni de comerţ angro şi cu amãnuntul, cu sãmânţã şi material sãditor, în conformitate cu prevederile <>art. 13 alin. (1) din Legea nr. 266/2002 şi ale normelor în vigoare;
d) autorizaţie separatã pentru fiecare punct de lucru, care deţine bazã materialã de producere, prelucrare sau comercializare, dacã sunt înregistrate oficial la registrul comerţului, cu excepţia celor care comercializeazã cu amãnuntul seminţe şi material sãditor cãtre beneficiarii finali neprofesionişti.
ART. 6
(1) Pot fi exceptate de la prevederile art. 5 pct. C lit. c) persoanele fizice sau juridice, distribuitori neprofesionişti de seminţe şi material sãditor, care:
a) comercializeazã cu amãnuntul ambalaje mici de seminţe sau plante la bucatã sau în ambalaj individual, provenite de la furnizori profesionişti, autorizaţi de ITCSMS sau LCCSMS, cu respectarea regulilor şi normelor specifice în vigoare, destinate utilizatorilor finali neprofesionişti, în pieţe şi magazine al cãror obiect principal de activitate nu este comercializarea seminţelor şi materialului sãditor;
b) comercializeazã seminţele şi materialul sãditor prevãzute la lit. a) în numele lor cu împuternicirea unui furnizor angrosist autorizat în România sau în alt stat membru al Uniunii Europene.
(2) Furnizorul angrosist autorizat, prevãzut la alin. (1), are urmãtoarele obligaţii:
a) este responsabil de calitatea produselor comercializate şi de respectarea regulilor şi normelor tehnice de aplicare a <>Legii nr. 266/2002 ;
b) emite o împuternicire anualã sau pentru anumite perioade pentru fiecare distribuitor intermediar care comercializeazã în numele sãu, împuternicire disponibilã la cererea autoritãţilor;
c) obligã distribuitorii împuterniciţi conform prevederilor alin. (2) lit. b) sã ţinã o evidenţã clarã a cantitãţilor primite şi vândute;
d) ţine o listã anualã sau pe anumite perioade, cuprinzând numele, adresa şi locul de vânzare ale distribuitorilor împuterniciţi sã comercializeze în numele sãu şi sortimentul produselor de vânzare, care va fi pusã la dispoziţia ITCSMS sau LCCSMS din judeţul în care aceşti distribuitori îşi desfãşoarã activitatea.
(3) Nerespectarea prevederilor alin. (2) poate atrage retragerea dreptului de comercializare prin distribuitori împuterniciţi.
ART. 7
(1) Autorizaţia eliberatã de autoritate este formular tipizat, al cãrui model este prevãzut în anexa nr. 3.
(2) Autorizaţiile de funcţionare eliberate pânã la data intrãrii în vigoare a prezentului ordin rãmân valabile pentru o perioadã de 12 luni de la data intrãrii în vigoare a prezentului ordin. Autorizaţiile noi îşi vor pãstra codul avut anterior.
ART. 8
ITCSMS şi/sau LCCSMS vor ţine evidenţa operatorilor economici autorizaţi, vor supraveghea şi vor monitoriza pe toata durata autorizãrii activitãţile acestora.
ART. 9
(1) Autorizaţiile sunt documente cu regim special.
(2) Tehnoredactarea, tipãrirea şi evidenţa acestora se vor realiza în conformitate cu legislaţia în vigoare şi sub supravegherea autoritãţii competente din cadrul MAPDR.
(3) Fondurile necesare pentru multiplicarea autorizaţiilor vor fi asigurate de cãtre ITCSMS şi/sau LCCSMS.
(4) Autorizaţia va purta un numãr de ordine care va constitui numãrul de cod unic al punctului de lucru sau al sediului social al operatorului economic, numãr ce va fi înscris pe toate documentele oficiale sau ale operatorului economic, eliberate în legãturã cu seminţele şi materialul sãditor produse, prelucrate sau comercializate de acesta.
(5) Numãrul de cod va fi format asfel:
a) prima parte se constituie din iniţialele judeţului, utilizându-se codul naţional pentru automobile;
b) a doua parte va fi formatã din 4 cifre începand de la 0001, identificând operatorul economic în ordinea eliberãrii autorizaţiilor;
c) a treia parte va fi formatã din 3 litere reprezentând:
(i) prima literã A - operator economic autorizat pentru producerea seminţelor şi materialului sãditor; de exemplu: A00;
(ii) a doua literã B - operator economic autorizat pentru prelucrarea seminţelor şi materialului sãditor; de exemplu: 0B0;
(iii) a treia literã C - operator economic autorizat pentru comercializarea seminţelor şi materialului sãditor; de exemplu: 00C.
(6) Autoritatea competentã din cadrul MAPDR va putea completa sau modifica sistemul de codificare şi va ţine evidenţa informatizatã a operatorilor economici autorizaţi.
ART. 10
(1) Anual, ITCSMS şi/sau LCCSMS vor monitoriza activitatea desfãşuratã de operatorii economici, în scopul verificãrii îndeplinirii continue a cerinţelor prevãzute la <>art. 5 din Legea nr. 266/2002 . Verificarea se face în baza unei fişe de supraveghere şi monitorizare a activitãţii operatorului economic.
(2) Verificarea activitãţii operatorilor economici prevãzutã la alin. (1) se face de cãtre ITCSMS sau LCCSMS cu cel puţin 30 de zile înainte de îndeplinirea termenului de un an de la precedenta verificare.
(3) Operatorii economici autorizaţi au obligaţia de a anunţa în scris, în termen de 15 zile calendaristice, orice modificare intervenitã dupã obţinerea autorizaţiei. Personalul nou-angajat va fi testat conform prezentei metodologii.
ART. 11
(1) Autorizaţia acordatã în urma înregistrãrii şi autorizãrii unui operator economic pentru producerea, prelucrarea şi/sau comercializarea seminţelor, dupã caz, poate fi retrasã temporar sau definitiv numai de cãtre autoritatea competentã care a eliberat-o, dacã se constatã cã au fost încãlcate obligaţiile ce îi revin potrivit <>art. 5 din Legea nr. 266/2002 sau dacã nu mai desfãşoarã activitãţile în domeniu timp de 3 ani consecutivi şi cu respectarea prevederilor <>Legii contenciosului administrativ nr. 554/2004 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
(2) Personalul împuternicit al autoritãţii competente din cadrul MAPDR, ITCSMS şi LCCSMS poate constata nerespectarea condiţiilor de autorizare şi poate retrage autorizaţiile eliberate, în urma încheierii unui proces-verbal conform modelului prevãzut în anexa nr. 6.
(3) Retragerea autorizaţiei nu exonereazã operatorul economic de mãsurile luate şi sancţiunile prevãzute în art. 50, pentru mãsurile şi contravenţiile prevãzute la <>art. 47 şi 48 din Legea nr. 266/2002 .
(4) Orice decizie a autoritãţii competente, inclusiv refuzul sau retragerea unei autorizaţii, trebuie motivatã corespunzãtor şi poate fi atacatã în faţa instanţelor judecãtoreşti, potrivit dreptului comun.
(5) În cazul în care operatorul economic a pierdut autorizaţia, acesta este obligat sã o declare nulã într-o publicaţie localã sau centralã şi sã solicite autoritãţii emitente eliberarea unei noi autorizaţii.
(6) Operatorul economic cãruia i s-a retras autorizaţia poate face contestaţie, care va avea urmãtorul curs:
a) cãtre directorul ITCSMS sau LCCSMS, în termen de 15 zile calendaristice de la data încheierii procesului-verbal de retragere temporarã sau definitivã a autorizaţiei;
b) directorul ITCSMS sau LCCSMS va analiza contestaţia, va verifica şi va decide în termen de 5 zile lucrãtoare de la data primirii acesteia;
c) în cazul respingerii contestaţiei de cãtre directorul ITCSMS sau LCCSMS, operatorul economic poate depune plângere la autoritatea competentã din cadrul MAPDR în termen de 15 zile calendaristice de la data respingerii contestaţiei;
d) autoritatea competentã va soluţiona contestaţia în termen de 30 de zile calendaristice de la data înregistrãrii contestaţiei. Decizia autoritãţii competente poate fi atacatã la instanţa de contencios administrativ în conformitate cu prevederile <>Legii nr. 554/2004 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
ART. 12
Operatorul economic poate relua procedura de obţinere a autorizaţiilor care au fost retrase, dupa înlãturarea situaţiilor care au impus mãsura retragerii, cu plata tarifelor aferente.
ART. 13
ITCSMS sau LCCSMS asigurã arhivarea documentaţiei specifice care a stat la baza eliberãrii autorizaţiei, retragerilor şi reautorizãrilor.
ART. 14
Anexele nr. 1-6 fac parte integrantã din prezenta metodologie.

ANEXA 1
-------
la metodologie
--------------


Operator economic Se aprobã autorizarea
................................... pentru ...............
................................... Director
Nr. .......... din ................



CERERE
privind obţinerea autorizaţiei de producere/prelucrare/comercializare a seminţelor şi a materialului sãditor

Operatorul economic ......./(denumirea operatorului economic care solicitã autorizarea) ................, cu sediul în localitatea ............, str. .............. nr. ........., cod poştal .............., judeţul/sectorul ..........., telefon ..........., fax ............., e-mail ............, înregistrat la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului cu nr. ................... din ..............., reprezentat prin ..................., având funcţia de ....../(Se scrie numele şi prenumele persoanei împuternicite.)............... solicit autorizaţia de producere/prelucrare/comercializare a seminţelor şi a materialului sãditor a Societãţii/punctului de lucru .................................. la urmãtoarele specii sau grupe de specii: ............................................................................... în conformitate cu legislaţia în vigoare: ......./[denumirea legii şi a ordinului (lor) ministrului agriculturii, pãdurilor şi dezvoltãrii rurale)]...., pentru operaţiunea (ile) ..............................,
Anexãm la prezenta cerere urmãtoarele documente:
1. copie xerox a statutului, pentru societãţile comerciale, asociaţii cu personalitate juridicã, cu specificarea obiectului de activitate în domeniu sau a autorizaţiei conform <>Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 44/2008 privind desfãşurarea activitãţilor economice de cãtre persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale, cu modificãrile ulterioare, pentru persoanele fizice;
2. copie xerox a Certificatului de înregistrare eliberat de Oficiul Naţional al Registrului Comerţului;
3. copie xerox a Certificatului de înregistrare fiscalã în scop de TVA;
4. asigurarea dotãrii tehnico-materiale (anexele nr. 1a, 1b sau 1c, la cerere, împreunã cu copiile xerox ale documentelor doveditoare);
5. dosarul de prezentare a personalului angajat care urmeazã a se ocupa de producerea/prelucrarea/comercializarea seminţelor şi a materialului sãditor (copie de pe diplomã/calificãri în domeniu, curriculum vitae, copie a contractului individual de muncã).
Declar pe propria rãspundere cã nu am suferit sancţiuni în legãturã cu activitatea pentru care solicitãm autorizaţie şi vom respecta dispoziţiile prevãzute în <>Legea nr. 266/2002 privind producerea, prelucrarea, controlul şi certificarea calitãţii, comercializarea seminţelor şi a materialului sãditor, precum şi înregistrarea soiurilor de plante şi în normele legale în vigoare.
Mã oblig sã anunţ orice modificare intervenitã în documentaţia depusã pentru înregistrare în termen de 15 zile calendaristice de la data producerii modificãrii.


Data ............... ......./(numele, prenumele,
semnãtura şi ştampila, dupã caz)
........



Cererea se depune în douã exemplare, dintre care un exemplar se înapoiazã operatorului economic.

Formular-tip Ordinul ministrului agriculturii, pãdurilor şi dezvoltãrii rurale nr. ....

ANEXA 1a)
--------
la cerere
---------

Asigurarea dotãrii tehnico-materiale pentru producerea seminţelor şi a materialului sãditor

Operatorul economic ..........., adresa ...........................
Punct de lucru ....................., adresa ...............................

1. Suprafaţa de teren


┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│Amplasamentul (localitatea) │
├──────────────────────────────────────┬─────────┬─────────┬─────────┬─────────┤
│1.a) Suprafaţa agricolã - ha │ │ │ │ │
├──────────────────────────────────────┼─────────┼─────────┼─────────┼─────────┤
│1.b) Suprafaţa arabilã - ha │ │ │ │ │
├──────────────────────────────────────┼─────────┼─────────┼─────────┼─────────┤
│1.c) Alte folosinţe │ │ │ │ │
│..................... .......... - ha │ │ │ │ │
│............................ ... - ha │ │ │ │ │
│............................ ... - ha │ │ │ │ │
├──────────────────────────────────────┴─────────┴─────────┴─────────┴─────────┤
│1.1. Suprafaţa destinatã culturilor de seminţe şi materialului sãditor │
├──────────────────────────────────────┬─────────┬─────────┬─────────┬─────────┤
│1.1.a) Culturi semincere pe specii │ │ │ │ │
│ sau grupe de specii - ha │ │ │ │ │
│1.1.b) Material sãditor*) - ha │ │ │ │ │
└──────────────────────────────────────┴─────────┴─────────┴─────────┴─────────┘


--------
*) Se specificã: legumicol, fructifer, ornamental, viticol etc.

NOTĂ:
Se anexeazã schiţa terenului şi titlul de folosinţã (proprietate, arendã, închiriere, concesionare etc.)

2. Dotãri


┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│2.1. Spaţii de depozitare │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│Amplasamentul (localitatea) │
├──────────────────────────────────────┬─────────┬─────────┬─────────┬─────────┤
│Numãr Nr. │ │ │ │ │
├──────────────────────────────────────┼─────────┼─────────┼─────────┼─────────┤
│Suprafaţa mp │ │ │ │ │
│Capacitate tone │ │ │ │ │
│2.2. Spaţii speciale (sere, solare, │ │ │ │ │
│ rãsadniţe de altoire, sortare, │ │ │ │ │
│ forţare etc.) │ │ │ │ │
│Suprafaţa mp │ │ │ │ │
└──────────────────────────────────────┴─────────┴─────────┴─────────┴─────────┘



2.3. Maşini şi utilaje agricole specifice (denumire, nr.) în proprietate sau prin contract
............................................................................
............................................................................
............................................................................
............................................................................
3. Baza biologicã a seminţelor şi a materialului de înmulţire şi plantare (Se specificã dacã este proprie, cumpãratã, contract de reprezentare etc.)
............................................................................
............................................................................
............................................................................
............................................................................
4. Alte elemente:
............................................................................
............................................................................
............................................................................
............................................................................


...........................
(semnãtura solicitantului)

Data .............................



ANEXA 1b)
---------
la cerere
---------

Asigurarea dotãrii tehnico-materiale pentru prelucrarea seminţelor şi a materialului sãditor

1. Dotãri
1.1. Spaţii de depozitare şi condiţionare


┌─────────────┬─────────────┬──────────────────┬───────────────┬──────────────┐
│ Localitatea │ Destinaţia │Tipul Stare │ Suprafaţa │ Capacitate │
│ │ construcţiei│construc- │ - mp - │ - tone - │
│ │ │ţiei │ │ │
├─────────────┼─────────────┼──────────────────┼───────────────┼──────────────┤
│ │ │ │ │ │
├─────────────┼─────────────┼──────────────────┼───────────────┼──────────────┤
│ │ │ │ │ │
├─────────────┼─────────────┼──────────────────┼───────────────┼──────────────┤
│ │ │ │ │ │
├─────────────┼─────────────┼──────────────────┼───────────────┼──────────────┤
│ │ │ │ │ │
├─────────────┼─────────────┼──────────────────┼───────────────┼──────────────┤
│ │ │ │ │ │
└─────────────┴─────────────┴──────────────────┴───────────────┴──────────────┘



1.2. Utilaje de condiţionare, uscare, tratare


┌─────────────┬─────────────┬──────────────────┬───────────────┬──────────────┐
│ Localitatea │ Denumirea │Tipul Stare │ Nr. (buc.) │Productivitate│
│ │ utilajului │ │ │ - t/h - │
├─────────────┼─────────────┼──────────────────┼───────────────┼──────────────┤
│ │ │ │ │ │
├─────────────┼─────────────┼──────────────────┼───────────────┼──────────────┤
│ │ │ │ │ │
├─────────────┼─────────────┼──────────────────┼───────────────┼──────────────┤
│ │ │ │ │ │
├─────────────┼─────────────┼──────────────────┼───────────────┼──────────────┤
│ │ │ │ │ │
├─────────────┼─────────────┼──────────────────┼───────────────┼──────────────┤
│ │ │ │ │ │
└─────────────┴─────────────┴──────────────────┴───────────────┴──────────────┘



1.3. Utilaje pentru ambalare, cântãrire, etichetare


┌─────────────┬─────────────┬──────────────────┬───────────────┬──────────────┐
│ Localitatea │ Denumirea │Tipul Stare │ Nr. (buc.) │Productivitate│
│ │ utilajului │ │ │ - t/h - │
├─────────────┼─────────────┼──────────────────┼───────────────┼──────────────┤
│ │ │ │ │ │
├─────────────┼─────────────┼──────────────────┼───────────────┼──────────────┤
│ │ │ │ │ │
├─────────────┼─────────────┼──────────────────┼───────────────┼──────────────┤
│ │ │ │ │ │
├─────────────┼─────────────┼──────────────────┼───────────────┼──────────────┤
│ │ │ │ │ │
├─────────────┼─────────────┼──────────────────┼───────────────┼──────────────┤
│ │ │ │ │ │
└─────────────┴─────────────┴──────────────────┴───────────────┴──────────────┘



1.4. Aparatura de laborator (în stare de funcţionare corespunzãtoare)


┌─────────────┬───────────────────────┬───────────────┬──────────────┐
│ Localitatea │ Denumirea aparatului │ Tipul │ Nr. │
│ │ │ │ (buc.) │
├─────────────┼───────────────────────┼───────────────┼──────────────┤
│ │ │ │ │
├─────────────┼───────────────────────┼───────────────┼──────────────┤
│ │ │ │ │
├─────────────┼───────────────────────┼───────────────┼──────────────┤
│ │ │ │ │
├─────────────┼───────────────────────┼───────────────┼──────────────┤
│ │ │ │ │
└─────────────┴───────────────────────┴───────────────┴──────────────┘



1.5. Mijloace de transport


┌─────────────┬───────────────────────┬───────────────┬──────────────┐
│ Denumirea │Tipul Stare │ Nr. (buc.)│ Capacitate │
├─────────────┼───────────────────────┼───────────────┼──────────────┤
│ │ │ │ │
├─────────────┼───────────────────────┼───────────────┼──────────────┤
│ │ │ │ │
├─────────────┼───────────────────────┼───────────────┼──────────────┤
│ │ │ │ │
├─────────────┼───────────────────────┼───────────────┼──────────────┤
│ │ │ │ │
└─────────────┴───────────────────────┴───────────────┴──────────────┘



2. Alte elemente:
...........................................................................



Data ............................. ...........................
(semnãtura solicitantului)



ANEXA 1c)
---------
la cerere
---------

Asigurarea dotãrii tehnico-materiale pentru comercializarea seminţelor şi a materialului sãditor

1. Dotãri
1.1. Spaţii de depozitare


┌─────────────┬─────────────┬──────────────────┬───────────────┬──────────────┐
│ Adresa │ Tipul │ Suprafaţa │ Capacitate │ Stare │
│ │ depozitului │ - mp - │ - tone - │ │
├─────────────┼─────────────┼──────────────────┼───────────────┼──────────────┤
│ │ │ │ │ │
├─────────────┼─────────────┼──────────────────┼───────────────┼──────────────┤
│ │ │ │ │ │
├─────────────┼─────────────┼──────────────────┼───────────────┼──────────────┤
│ │ │ │ │ │
├─────────────┼─────────────┼──────────────────┼───────────────┼──────────────┤
│ │ │ │ │ │
├─────────────┼─────────────┼──────────────────┼───────────────┼──────────────┤
│ │ │ │ │ │
└─────────────┴─────────────┴──────────────────┴───────────────┴──────────────┘



2. Provenienţa seminţei şi a materialului sãditor
(producţie proprie, cumpãrare, contracte de multiplicare, reprezentare etc.)
............................................................................
............................................................................
............................................................................
............................................................................
............................................................................
3. Alte elemente:
............................................................................
............................................................................
............................................................................
............................................................................
............................................................................


Data ............................. ...........................
(semnãtura solicitantului)



ANEXA 2
-------
la metodologie
--------------

Inspectoratul Teritorial pentru Calitatea
Seminţelor şi a Materialului Sãditor ............./
Laboratorul Central pentru Calitatea Seminţelor şi a Materialului Sãditor

CERTIFICAT DE ATESTARE
pentru activitatea de producere/prelucrare/comercializare a seminţelor şi a materialului sãditor
Nr. .......... din .............

Se acordã domnului/doamnei ......../(numele şi prenumele).............., domiciliat(ã) în ...../(domiciliul stabil) .........., posesor/posesoare al/a BI/CI seria ........ nr ......................., eliberat(ã) de ................ la data de ..............
Subsemnaţii, ............................, desemnaţi pentru verificarea profesionalã a persoanei prevãzute în fişa de prezentare depusã de operatorul economic ..............., la dosarul cererii nr. ................... din ................ sau de persoana fizicã ......., pentru obţinerea autorizaţiei de ..................... a seminţelor/a materialului sãditor, are competenţa şi experienţa necesarã pentru desfãşurarea activitãţii în domeniu.


Data .................... ...................................
...................................
..../(semnãtura examinatorilor)....

Director,



Termen de valabilitate 4 ani.
Formular-tip
Ordinul ministrului agriculturii, pãdurilor şi dezvoltãrii rurale nr. ........./

ANEXA 3
-------
la metodologie
--------------




ROMÂNIA │ ROMÂNIA
MINISTERUL AGRICULTURII, │ MINISTERUL
PĂDURILOR ŞI DEZVOLTĂRII RURALE │ AGRICULTURII, PĂDURILOR ŞI DEZVOLTĂRII RURALE
Inspecţia Naţionalã pentru Calitatea Seminţelor │ Inspecţia Naţionalã pentru Calitatea Seminţelor

AUTORIZAŢIA Nr. ........ │ AUTORIZAŢIA Nr. ..............
pentru producerea/prelucrarea/comercializarea │ pentru ............................. seminţelor
seminţelor şi a materialului sãditor │ şi a materialului sãditor

În temeiul <>art. 4 din Legea nr. 266/2002 , prin prezenta│ În temeiul <>art. 4 din Legea nr. 266/2002 privind
autorizãm operatorul economic ...........................,│producerea, prelucrarea, controlul şi certificarea
cu sediul în localitatea ................................,│calitãţii, comercializarea seminţelor şi a materialului
str. .................................... nr. ...........,│sãditor, precum şi înregistrarea soiurilor de
judeţul .................................................,│plante, se autorizeazã operatorul economic:
înregistrat la Oficiul Naţional al Registrului │ ......................................................,
Comerţului cu nr. ........................................│cu sediul în localitatea ................................,
din ......................, pentru producerea/prelucrarea/│str. ..................................... nr. ..........,
comercializarea seminţelor şi a materialului sãditor din │judeţul .................................................,
urmãtoarele specii sau grupe de specii: │înregistrat la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului
.......................................................│cu nr. ....................... din ......................,
................................................ pentru│pentru ...................................................
activitatea desfãşuratã la: ..............................│seminţelor şi a materialului de înmulţire şi plantare din
│urmãtoarele specii sau grupe de specii: ..................
│..........................................................
│..........................................................
│pentru activitatea desfãşuratã la: .......................
│..........................................................
│..........................................................
│ (amplasament, localitatea, punct de lucru)

│ Prezenta autorizaţie poate fi retrasã în conformitate
│cu <>art. 6 din Legea nr. 266/2002 .
│ Operatorul economic autorizat este obligat sã anunţe
│emitentul prezentei autorizaţii despre orice modificare
│intervenitã în documentaţia depusã la autorizare, în
Data ...................... │termen de 15 zile calendaristice de la producerea
│modificãrii.

Inspectoratul Teritorial pentru Calitatea │ Inspectoratul Teritorial pentru Calitatea Seminţelor
Seminţelor şi a Materialului Sãditor ............../ │ şi a Materialului Sãditor ...................../
Laboratorul Central pentru Calitatea Seminţelor │ Laboratorul Central pentru Calitatea Seminţelor
şi a Materialului Sãditor │ şi a Materialului Sãditor

│ Data .....................

Director │ Director,
............................. │ ..........................................
│ (numele, prenumele, semnãtura şi ştampila)



ANEXA 4
-------
la metodologie
--------------

REGISTRU DE INTRĂRI ŞI IEŞIRI
(model)

Operatorul economic ......................
Adresa ...................................
Tel./fax ..............., e-mail..........
Autorizaţia nr. ..........................


┌─┬───────┬────┬──────────────────────────────────┬────────────┬───────────────┐
│N│Specia/│Cate│ INTRĂRI │ IEŞIRI │ STOC │
│r│ Soiul │go- ├────┬──────┬────┬──────┬───┬──────┼──────┬─────┼───────┬───────┤
│ │ │ria │Pro─│De la │Do─ │Nr. şi│Lot│Canti─│Livrat│Docu─│Depozit│Canti─ │
│c│ │se- │duc─│alţi │cu─ │data │nr.│tatea │ la: │men─ │ │tatea │
│r│ │min-│ţie │op. │men─│docu─ │ │intra─│Canti─│tul │ │(kg sau│
│t│ │ţei │pro─│econo─│tul │mentu─│ │tã (kg│tatea │ de │ │bucãţi)│
│ │ │ │prie│mici: │de │lui │ │sau │(kg │ieşi─│ │ │
│ │ │ │ │din │in─ │ofi─ │ │bu─ │sau │re, │ │ │
│ │ │ │ │intern│tra─│cial, │ │cãţi) │bu─ │nr. │ │ │
│ │ │ │ │sau │re, │eti─ │ │ │cãţi) │şi │ │ │
│ │ │ │ │din │nr. │chete,│ │ │ │data │ │ │
│ │ │ │ │import│şi │nr. │ │ │ │ │ │ │
│ │ │ │ │ │data│ │ │ │ │ │ │ │
├─┼───────┼────┼────┼──────┼────┼──────┼───┼──────┼──────┼─────┼───────┼───────┤
│1│ 2 │ 3 │ 4 │ 5 │ 6 │ 7 │ 8 │ 9 │ 10 │ 11 │ 12 │ 13 │
├─┼───────┼────┼────┼──────┼────┼──────┼───┼──────┼──────┼─────┼───────┼───────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├─┼───────┼────┼────┼──────┼────┼──────┼───┼──────┼──────┼─────┼───────┼───────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├─┼───────┼────┼────┼──────┼────┼──────┼───┼──────┼──────┼─────┼───────┼───────┤
│ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
└─┴───────┴────┴────┴──────┴────┴──────┴───┴──────┴──────┴─────┴───────┴───────┘



Note:
Col. 1. Numãrul de ordine.
Col. 2. Specia şi soiul respectiv. În cazul mixturilor se va specifica cuvântul "mixturã" şi se vor indica speciile şi soiurile, dupã caz.
Col. 3. Categoria seminţei. În cazul mixturilor se va specifica cuvântul "mixturã".
Col. 4. Indicã numele operatorului economic, sediul social/punctul de lucru.
Col. 5. Numele operatorului economic de unde a fost cumpãratã sãmânţa sau materialul sãditor (Se trec firma şi ţara.).
Col. 6. Felul documentului cu care a intrat sãmânţa sau materialul sãditor, numãrul şi data.
Col. 7. Numãrul şi data documentului oficial de certificare a seminţei sau a materialului sãditor/Buletin de analizã, ISTA sau tip ISTA sau alt model, dupã caz, numãrul etichetei ori intervalul de etichete.
Col. 8. Numãrul lotului din documentul oficial de certificare sau numãrul lotului acordat de furnizor, dupã caz.
Col. 9. Cantitatea intratã conform documentului menţionat la pct. 6.
Col. 10. Persoana fizicã sau juridicã la care s─a livrat sãmânţa sau materialul sãditor şi cantitatea livratã.
Col. 11. Felul documentului cu care s─a efectuat livrarea seminţei sau materialului sãditor, numãrul acestuia, precum şi data livrãrii.
Col. 12. Locul de depozitare a stocului.
Col. 13. Cantitatea rãmasã pe stoc dupã ce s─a efectuat livrarea unei anumite sau a întregii cantitãţi de sãmânţã sau material sãditor.
Observaţie: Registrul poate fi adaptat la specificul activitãţii de cãtre operatorul economic cu acordul inspectoratului teritorial pentru calitatea seminţelor şi a materialului sãditor sau al Laboratorului Central pentru Calitatea Seminţelor şi a Materialului Sãditor.

ANEXA 5
-------
la metodologie
--------------

Inspectoratul Teritorial pentru Calitatea Seminţelor şi a Materialului Sãditor ......./
Laboratorul Central pentru Calitatea Seminţelor şi a Materialului Sãditor

PROCES ─ VERBAL
încheiat astãzi, .......................

Subsemnaţii, ..............., inspector oficial la Inspectoratul Teritorial pentru Calitatea Seminţelor şi a Materialului Sãditor ............../Laboratorul Central pentru Calitatea Seminţelor şi a Materialului Sãditor, şi dl (dna) .............................., reprezentant al operatorului economic .........................., în conformitate cu cerinţele Ordinului ministrului agriculturii, pãdurilor şi dezvoltãrii rurale nr. 769/2009, am procedat astãzi, ..............., la verificarea scripticã şi fapticã a documentaţiei privind asigurarea bazei materiale pentru producerea/prelucrarea/comercializarea seminţelor şi a materialului sãditor, constatând urmãtoarele:
─ baza materialã şi documentaţia corespund/nu corespund datoritã:
...........................................................................
─ registrul de intrãri şi ieşiri:
...........................................................................
─ termen de completare a documentaţiei: ...../(maximum 15 zile calendaristice)......


Inspector oficial, Operator economic,
..../(numele, prenumele, ..../(numele, prenumele,
semnãtura şi ştampila)..... semnãtura şi ştampila).....



Se va întocmi în douã exemplare, dintre care unul rãmâne la operatorul economic.

ANEXA 6
-------
la metodologie
--------------

Inspectoratul Teritorial pentru Calitatea Seminţelor
şi a Materialului Sãditor ................./
Laboratorul Central pentru Calitatea Seminţelor şi a Materialului Sãditor


PROCES ─ VERBAL
de retragere temporarã/definitivã a autorizaţiei de producere/prelucrare/comercializare a seminţelor şi a materialului sãditor
încheiat astãzi, ...................

Subsemnatul, ..........., inspector oficial la Inspectoratul Teritorial pentru Calitatea Seminţelor şi a Materialului Sãditor ............/Laboratorul Central pentru Calitatea Seminţelor şi a Materialului Sãditor, am constatat cã operatorul economic ........., reprezentat de ........, având funcţia de ......., cu sediul/punctul de lucru în localitatea ......., judeţul ........, a încãlcat prevederile <>art. 5 pct. ..../(motivaţia) ........ din Legea nr. 266/2002 privind producerea, prelucrarea, controlul şi certificarea calitãţii, comercializarea seminţelor şi a materialului sãditor, precum şi înregistrarea soiurilor de plante,
în conformitate cu prevederile art. ........ din Ordinul ministrului agriculturii, pãdurilor şi dezvoltãrii rurale nr. 769/2009, se retrage Autorizaţia de producere/prelucrare/comercializare a seminţelor şi a materialului sãditor nr. ........., seria ...... din data de ........ .
Cu drept de contestaţie la directorul Inspectoratului Teritorial pentru Calitatea Seminţelor şi a Materialului Sãditor ............../Laboratorului Central pentru Calitatea Seminţelor şi a Materialului Sãditor în termen de 15 zile calendaristice de la data încheierii procesului─verbal de retragere a autorizaţiei.


Inspector oficial, Operator economic,
..../(numele, prenumele, ..../(numele, prenumele,
semnãtura şi ştampila)..... semnãtura şi ştampila).....



Se va întocmi în douã exemplare, dintre care un exemplar se trimite operatorului economic şi celãlalt se pãstreazã la inspectoratul teritorial pentru calitatea seminţelor şi a materialului sãditor/Laboratorul Central pentru Calitatea Seminţelor şi a Materialului Sãditor.

---------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016