Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   METODOLOGIE din 2 martie 2006  de calcul al salariilor personalului didactic din invatamantul de stat, in vederea determinarii diferentelor salariale pentru perioada octombrie 2001 - septembrie 2004    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

METODOLOGIE din 2 martie 2006 de calcul al salariilor personalului didactic din invatamantul de stat, in vederea determinarii diferentelor salariale pentru perioada octombrie 2001 - septembrie 2004

EMITENT: MINISTERUL EDUCATIEI SI CERCETARII
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 220 din 10 martie 2006
ART. 1
Prezenta metodologie se aplicã personalului didactic prevãzut la art. 3 alin. (1), <>art. 4, 5 şi 7 din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 17/2006 .
ART. 2
(1) Diferenţele salariale se determinã prin scãderea din salariul brut lunar al funcţiei didactice pe care era încadratã persoana în perioada octombrie 2001 - septembrie 2004, stabilit potrivit procedurii de calcul din anexa la prezenta metodologie, a salariului brut din aceeaşi lunã prevãzut în statul de platã.
(2) Salariul lunar care se utilizeazã pentru personalul didactic care a desfãşurat activitate prin cumul şi plata cu ora în luna pentru care se face calculul se stabileşte dupã cum urmeazã:
- la salariul de bazã al funcţiei didactice din grilã (lit. A) se aplicã urmãtoarele sporuri şi indemnizaţii, dacã persoana îndeplinea condiţiile de acordare a acestora în luna respectivã:
● indemnizaţia pentru învãţãmânt special (lit. C);
● gradaţia de merit sau salariul de merit (lit. D sau E);
● sporul de stabilitate (lit. F);
● sporul de suprasolicitare neuropsihicã (lit. G);
● indemnizaţia pentru funcţia de învãţãtor, educatoare, institutor;
● indemnizaţia pentru mediu rural sau localitãţi izolate;
● sporul pentru titlul ştiinţific de doctor;
● sporul pentru condiţii periculoase şi vãtãmãtoare, proporţional cu timpul lucrat în aceste condiţii.
Pentru plata cu ora, tariful orar se determinã prin împãrţirea salariului lunar astfel obţinut la numãrul de ore corespunzãtor normei didactice a funcţiei de predare.
Pentru personalul didactic auxiliar, tariful orar se determinã prin împãrţirea salariului lunar astfel obţinut la numãrul mediu lunar de ore din luna pentru care se face calculul.
Diferenţele salariale pentru cumul şi platã cu ora se obţin prin scãderea din salariul lunar astfel calculat a salariului lunar din statul de platã pentru acea lunã, respectiv prin scãderea din tariful orar astfel obţinut a tarifului orar utilizat în luna pentru care se face recalcularea.
Diferenţele pentru premiile lunare şi premiul anual se vor determina luând în calcul salariul de bazã, stabilit conform procedurii de calcul din anexa la prezenta metodologie, din care se scade salariul de bazã din statul de platã.
(3) Diferenţele salariale calculate conform alin. (1) şi (2) se actualizeazã cu indicele de inflaţie publicat în luna în care se face plata faţã de luna pentru care se calculeazã, pe baza datelor comunicate de Institutul Naţional de Statisticã Ministerului Educaţiei şi Cercetãrii pânã la data de 15 a fiecãrei luni. Indicele de inflaţie va fi publicat pe site-ul ministerului şi comunicat inspectoratelor şcolare.
ART. 3
Calculul diferenţelor salariale pentru personalul didactic prevãzut la art. 3 alin. (1), <>art. 4 şi 7 din Ordonanţa de urgenţã a Guvernului nr. 17/2006 se face lunar. Plata acestor diferenţe se face în conformitate cu art. 3 alin. (2) din aceeaşi ordonanţã de urgenţã.
ART. 4
Pentru personalul didactic pensionat calculul se face pentru întreaga perioadã pentru care este îndreptãţit sã primeascã diferenţele salariale, din intervalul octombrie 2001 - septembrie 2004, şi plata acestora se face în maxim trei tranşe lunare.
ART. 5
Pentru personalul didactic care se pensioneazã în intervalul celor 35 de luni de eşalonare a diferenţelor, calculul se va face conform art. 4 din prezenta metodologie şi plata se va eşalona pe lunile rãmase pânã la data depunerii dosarului de pensionare.
ART. 6
Pentru personalul didactic decedat, calculul se va face pentru întreaga perioadã pentru care este îndreptãţit sã primeascã diferenţele salariale, din intervalul octombrie 2001 - septembrie 2004, şi plata se va face moştenitorilor legali pe baza actelor de succesiune depuse la unitatea/unitãţile unde a funcţionat, dupã cum urmeazã:
a) în cazul în care existã hotãrâre judecãtoreascã, plata se va face integral, într-o singurã tranşã;
b) în celelalte cazuri plata se va face în trei tranşe lunare.
ART. 7
Pentru personalul didactic care şi-a schimbat locul de muncã în perioada octombrie 2001 - septembrie 2004 calculul şi plata diferenţelor salariale se vor face de fiecare unitate de învãţãmânt care l-a salarizat în aceastã perioadã.
ART. 8
Salariul brut lunar calculat pentru perioada octombrie 2001 - septembrie 2004 în vederea determinãrii diferenţelor salariale este compus din salariul de bazã, conform procedurii de calcul din anexa la prezenta metodologie, la care se adaugã sporurile care nu fac parte din acesta şi alte drepturi salariale prevãzute de lege.
Salariul de bazã, conform procedurii de calcul din anexã, se stabileşte dupã cum urmeazã:
A. salariul de bazã al funcţiei didactice conform grilei de salarizare, din luna pentru care se face calculul. Pentru perioada octombrie 2001 - septembrie 2004 grilele sunt stabilite pe baza actelor legislative în vigoare în acea perioadã.
B. indemnizaţia de conducere;
C. indemnizaţia pentru învãţãmânt special;
D. gradaţia de merit;
E. salariul de merit;
F. sporul de stabilitate;
G. sporul de suprasolicitare neuropsihicã;
H. indemnizaţia pentru funcţia de diriginte, învãţãtor, institutor şi educatoare.
A. Salariul de bazã al funcţiei didactice conform grilei se va stabili prin înmulţirea valorii coeficientului 1,000 valabil în luna pentru care se face calculul cu coeficienţii de multiplicare existenţi în legislaţia aferentã lunii de calcul.
B. Indemnizaţia de conducere pentru personalul didactic, cu excepţia personalului didactic de predare din învãţãmântul universitar, se calculeazã ca procent la salariul de bazã al funcţiei didactice din grilã, stabilit conform lit. A, şi devine bazã de calcul pentru celelalte sporuri şi alte drepturi salariale care se calculeazã la salariul de bazã.
Pentru funcţiile didactice de predare din învãţãmântul universitar indemnizaţia de conducere se calculeazã ca procent la salariul de bazã din grilã al funcţiei didactice de profesor universitar cu vechime recunoscutã în învãţãmânt de peste 40 de ani şi devine bazã de calcul pentru celelalte sporuri şi alte drepturi salariale care se calculeazã la salariul de bazã.
C. Indemnizaţia pentru personalul didactic din învãţãmântul special prevãzutã de art. 49 alin. (3) din Statutul personalului didactic se calculeazã ca procent la salariul de bazã al funcţiei didactice din grilã, stabilit conform lit. A, şi devine bazã de calcul pentru celelalte sporuri şi alte drepturi salariale care se calculeazã la salariul de bazã.
D. Gradaţia de merit se calculeazã prin aplicarea procentului de 20% la salariul de bazã al funcţiei didactice din grilã, stabilit conform lit. A, şi devine bazã de calcul pentru celelalte sporuri şi alte drepturi salariale care se calculeazã la salariul de bazã. În perioada 1 iulie-31 septembrie 2004, pentru personalul de conducere, de îndrumare şi control, calculul gradaţiei de merit se va face conform prevederilor legale în vigoare în acea perioadã.
E. Salariul de merit se calculeazã astfel:
a) pentru personalul de execuţie, procentul de pânã la 15% se aplicã la suma salariului de bazã al funcţiei didactice din grilã, stabilit conform lit. A, cu indemnizaţia pentru învãţãmântul special, pentru personalul care beneficiazã de aceasta, devenind bazã de calcul pentru celelalte sporuri şi alte drepturi salariale care se calculeazã la salariul de bazã;
b) pentru personalul de conducere, procentul de pânã la 15% se aplicã la suma salariului de bazã al funcţiei didactice din grilã, stabilit conform lit A, cu indemnizaţia de conducere şi cu indemnizaţia pentru învãţãmântul special, pentru personalul care beneficiazã de aceasta, devenind bazã de calcul pentru celelalte sporuri şi alte drepturi salariale care se calculeazã la salariul de bazã.
F. Sporul de stabilitate se acordã personalului didactic cu o vechime efectivã neîntreruptã în învãţãmânt de peste 10 ani şi se calculeazã prin aplicarea procentului de 15% la suma drepturilor salariale lunare prevãzute la lit. A, B, C şi D sau E, devenind bazã de calcul pentru celelalte sporuri şi alte drepturi salariale care se calculeazã la salariul de bazã.
Acest spor se va lua în calculul diferenţelor numai dacã persoana beneficia de acesta în luna pentru care se face recalcularea.
G. Sporul pentru suprasolicitare neuropsihicã se calculeazã în procent de 3% x n, "n" reprezentând numãrul tranşelor de vechime în învãţãmânt la care era încadratã persoana în luna pentru care se face calculul sau numãrul treptelor/gradelor profesionale la care era încadrat personalul didactic auxiliar în luna respectivã.
Acest procent se aplicã la suma drepturilor salariale lunare prevãzute la lit. A, B, C, D sau E şi F din acea perioadã, devenind bazã de calcul pentru celelalte sporuri şi alte drepturi salariale care se calculeazã la salariul de bazã.
H. Indemnizaţia pentru funcţia de diriginte, învãţãtor, institutor şi educatoare, prevãzutã de <>art. 51 alin. (4) din Legea nr. 128/1997 privind Statutul personalului didactic, se calculeazã ca procent la suma drepturilor salariale prevãzute la lit. A, B, C, D sau E, F şi G, devenind bazã de calcul pentru celelalte sporuri şi alte drepturi salariale care se calculeazã la salariul de bazã.
ART. 9
Sporul de vechime în muncã se calculeazã la nivelul procentelor de care beneficia persoana în luna pentru care se face calculul, aplicate la salariul de bazã lunar, calculat conform art. 8.
ART. 10
Indemnizaţia pentru desfãşurarea activitãţii didactice în mediul rural sau în localitãţi izolate se calculeazã prin aplicarea procentului de care beneficia persoana în luna pentru care se face calculul, la salariul de bazã lunar al funcţiei didactice din grilã, calculat conform lit. A a art. 8.
ART. 11
Sporul pentru titlul ştiinţific de doctor se calculeazã numai dacã persoana beneficia de acest spor în luna pentru care se face calculul, prin aplicarea procentului de 15% la salariul de bazã constituit conform art. 8.
ART. 12
Sporul pentru practicã pedagogicã se calculeazã prin aplicarea procentului de care beneficia persoana în luna pentru care se face calculul, la salariul de bazã lunar al funcţiei didactice din grilã, proporţional cu timpul lucrat în acea lunã.
ART. 13
Sporurile pentru locurile şi condiţiile specifice în care se desfãşoarã activitatea se calculeazã prin aplicarea procentului de care beneficia persoana la salariul de bazã constituit conform art. 8, pentru timpul efectiv lucrat în acea lunã.
ART. 14
Sporul pentru predare simultanã se calculeazã prin aplicarea procentului de care beneficia persoana în luna respectivã, la salariul de bazã constituit conform art. 8.
ART. 15
Sporul pentru orele suplimentare plãtite personalului didactic auxiliar în luna pentru care se face recalcularea se determinã prin aplicarea procentului legal acordat în acea lunã la salariul de bazã orar recalculat. Salariul de bazã orar recalculat se obţine prin împãrţirea salariului de bazã lunar constituit conform art. 8 la numãrul mediu lunar de ore din luna în care s-a efectuat munca suplimentarã.
ART. 16
Din salariul brut lunar calculat conform prevederilor art. 8-15 se scade salariul brut lunar din statul de platã aferent lunii pentru care se face calculul. Diferenţele rezultate se actualizeazã cu indicele de inflaţie publicat în luna în care se face plata, faţã de luna pentru care se face calculul.
ART. 17
Procedura de calcul al salariilor personalului didactic din învãţãmântul de stat, în vederea determinãrii diferenţelor salariale pentru perioada octombrie 2001-septembrie 2004, prevãzutã în anexã, precum şi prevederile art. 16 se aplicã personalului didactic din învãţãmântul universitar de stat numai pentru funcţia de bazã, dacã acesta a fost încadrat la limita minimã a funcţiei didactice şi dacã salariul brut din luna pentru care se face calculul, determinat conform anexei, depãşeşte salariul brut al aceleiaşi luni prevãzut în statul de platã.
ART. 18
Calculul impozitelor şi contribuţiilor datorate de angajat şi angajator, aferente diferenţelor salariale lunare, se face în baza reglementãrilor legale în vigoare la data efectuãrii plãţilor.
ART. 19
Procedura de calcul al salariilor personalului didactic din învãţãmântul de stat, în vederea determinãrii diferenţelor salariale pentru perioada octombrie 2001-septembrie 2004, redã modul de calcul utilizat şi este prevãzutã în anexa care face parte integrantã din prezenta metodologie.
ART. 20
Rectificarea înscrierilor din carnetele de muncã se va face prin eliberarea unei adeverinţe de cãtre unitatea sau instituţia de învãţãmânt personalului didactic care a primit diferenţe salariale în conformitate cu prevederile <>Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr. 17/2006 .

ANEXĂ
-----
la metodologie
---------------


PROCEDURA de calcul al salariilor personalului didactic din învãţãmântul de stat, în vederea determinãrii diferenţelor salariale pentru perioada octombrie 2001-septembrie 2004





| |


| ┌───────────────────────────────┐ |




| │ didactice conform grilei │ |───→| SALARIUL DE BAZA |




| ┌───────────────────────────────┐ |
| │B. Indemnizaţie de conducere │ |
| │ (art. 51(1),(2),(3) / 91(1),│ | B = procent aferent *(A)*1)
| │ (2) din L.128/97) │ |
| └───────────────────────────────┘ |
| ┌─────────────────────────────────┐ |
| │C. Indemnizaţie pentru învãţãmânt│ |
| │ special (art. 49(3) L. 128/97)│ | C = 15% *(A)
| └─────────────────────────────────┘ |
| ┌─────────────────────────────────┐ |
| │D. Gradaţie de merit (art. 50(3)/│ |
| │ 90(6) din L. 128/97) │ | D = 20% *(A)
| └─────────────────────────────────┘ |
| ┌─────────────────────────────────┐ |
| │E. Salariul de merit (art. 50(7)/│ |
| │ 90(10) din L. 128/97) │ | E = 15% *(A+B+C)
| └─────────────────────────────────┘ |
| ┌─────────────────────────────────┐ |
| │F. Sporul de stabilitate │ |
| │ (art. 50(11)/90(12) din │ | F = 15 % * (A+B+C+(D sau E))
| │ L. 128/97) │ |
| └─────────────────────────────────┘ |
| ┌─────────────────────────────────┐ |
| │G. Sporul de suprasolicitare │ |
| │ neuropsihicã (art. 50(13) / │ | G = 3-33% * (A+B+C+(D sau E)+F)
| │ 90(4) L. 128/97) │ |
| └─────────────────────────────────┘ |
| ┌─────────────────────────────────┐ |
| │H. Indemnizaţie dirigenţie, │ |
| │ învãţãtori, educatoare, │ | H = 10% * (A+B+C+(D sau E)+F+G)
| │ institutori (art. 51(4) │ |
| │ L. 128/97) │ |
| └─────────────────────────────────┘ |
| |




┌─────────────────────────────────┐
│ Spor de vechime în muncã │ = 5 - 25% * SALARIUL DE BAZĂ
└─────────────────────────────────┘
┌───────────────────────────────────────┐
│Indemnizaţie mediu rural sau localitãţi│
│ izolate (art. 49 (2) L.128/97, │ = 5-80% * A
│ modificatã) │
└───────────────────────────────────────┘
┌─────────────────────────────────────┐
│Spor titlu ştiinţific (art. 50(10) / │
│ 90(5) din L. 128/97) │ = 15% * SALARIUL DE BAZĂ
└─────────────────────────────────────┘
┌────────────────────────────────────┐
│Spor practicã pedagogica (art. 51(5)│ = 10-25% * A (proporţional
│ L. 128/97) │ cu timpul lucrat)
└────────────────────────────────────┘
┌────────────────────────────────────────┐
│Spor condiţii periculoase şi vãtãmãtoare│ = % * SALARIUL DE BAZĂ (proporţional
│ (art. 8a HG. 281/93) │ cu timpul lucrat)
└────────────────────────────────────────┘
┌──────────────────────────────────────────┐
│Spor predare simultanã (art. 8b HG.281/93)│ = pânã la 7,10,15 % SALARIUL DE
└──────────────────────────────────────────┘ BAZĂ


NOTA:
*1) Pentru cadrele didactice cu funcţii de conducere din învãţãmântul
universitar indemnizaţia de conducere se calculeazã în conformitate cu
prevederile <>art. 91(1) din Legea nr. 128/1997 , cu modificãrile şi
completãrile ulterioare.



-------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016