Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   METODOLOGIE din 14 iunie 2006  de atestare a competentei tehnice a persoanelor juridice care intocmesc documentatii si/sau executa lucrari de cercetare geologica, lucrari de exploatare a petrolului si a resurselor minerale si de expertizare, precum si a persoanelor fizice care intocmesc documentatii si/sau executa lucrari de cercetare geologica si de expertizare    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

METODOLOGIE din 14 iunie 2006 de atestare a competentei tehnice a persoanelor juridice care intocmesc documentatii si/sau executa lucrari de cercetare geologica, lucrari de exploatare a petrolului si a resurselor minerale si de expertizare, precum si a persoanelor fizice care intocmesc documentatii si/sau executa lucrari de cercetare geologica si de expertizare

EMITENT: AGENTIA NATIONALA PENTRU RESURSE MINERALE
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 551 din 27 iunie 2006
CAP. I
Dispoziţii generale

ART. 1
În conformitate cu prevederile <>art. 3 lit. d) din Hotãrârea Guvernului nr. 756/2003 privind organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale, Agenţia Naţionalã pentru Resurse Minerale organizeazã şi efectueazã atestarea competenţei tehnice a persoanelor juridice care întocmesc documentaţii cu caracter geologic, tehnico-economice şi/sau executã lucrãri de cercetare geologicã, lucrãri de explorare şi/sau exploatare a petrolului şi a resurselor minerale, operaţiuni petroliere şi miniere, lucrãri de închidere a minelor/carierelor sau de expertizare şi a persoanelor fizice care întocmesc documentaţii şi/sau executã lucrãri de cercetare geologicã şi de expertizare, precum şi pentru conducerea sau supervizarea lucrãrilor geologice, petroliere şi miniere.
ART. 2
Prezenta metodologie are ca obiect stabilirea procedurilor de atestare de cãtre Agenţia Naţionalã pentru Resurse Minerale a persoanelor fizice şi juridice care efectueazã operaţiuni petroliere şi/sau activitãţi miniere specifice, care intrã sub incidenţa <>Legii petrolului nr. 238/2004 şi a <>Legii minelor nr. 85/2003 , cu modificãrile ulterioare.
ART. 3
Prevederile prezentei metodologii stabilesc cadrul organizatoric necesar şi regulile unitare pentru atestarea capacitãţii persoanelor juridice şi fizice de a întocmi şi a executa ansamblul de lucrãri stabilite la art. 1.
ART. 4
Pentru persoanele juridice care întocmesc documentaţii cu caracter tehnico-geologic şi/sau executã lucrãri de cercetare geologicã, lucrãri de explotare a petrolului şi a resurselor minerale şi de expertizare, precum şi pentru persoanele fizice care întocmesc documentaţii şi/sau executã lucrãri de cercetare geologicã şi de expertizare care intrã sub incidenţa <>Legii nr. 238/2004 şi a <>Legii nr. 85/2003 , cu modificãrile ulterioare, atestarea este obligatorie.

CAP. II
Organizarea, funcţionarea şi atribuţiile comisiei de atestare

SECŢIUNEA 1
Organizarea şi funcţionarea comisiei de atestare

ART. 5
(1) Comisia de atestare şi secretariatul acesteia sunt stabilite prin ordin al preşedintelui Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale pentru o perioadã de 4 ani, constituitã pe substanţe minerale solide, petrol şi ape subterane.
(2) Comisia de atestare este formatã din 4 specialişti din cadrul Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale, un reprezentant al unitãţilor de învãţãmânt superior de specialitate, un reprezentant al ministerului de resort şi un reprezentant al asociaţiilor profesionale, având componenţa prezentatã în anexa nr. 1. Comisia de atestare poate fi ajutatã în cadrul lucrãrilor sale, dupã caz, de consultanţi tehnici pe probleme specifice, convocaţi la solicitarea preşedintelui Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale.
(3) Membrii comisiei de atestare îşi pãstreazã calitatea de angajat al unitãţilor de la care provin, precum şi toate drepturile şi obligaţiile ce decurg din aceastã calitate.
ART. 6
Comisia de atestare este condusã de un preşedinte, specialist în domeniu, din cadrul Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale, iar în lipsa acestuia, de vicepreşedintele desemnat al comisiei de atestare.
ART. 7
Secretariatul comisiei de atestare se asigurã de un specialist din cadrul Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale.
ART. 8
(1) Comisia de atestare funcţioneazã legal în prezenţa preşedintelui sau a vicepreşedintelui desemnat şi a minimum 5 membri.
(2) Hotãrârile comisiei de atestare se iau cu votul a cel puţin jumãtate plus unu din numãrul membrilor prezenţi. Voturile se consemneazã nominal în procesul-verbal al şedinţei.
ART. 9
(1) În cazul în care un membru al comisiei de atestare înregistreazã absenţe nemotivate la şedinţe, se considerã cã activitatea acestuia este necorespunzãtoare şi preşedintele comisiei va sesiza conducerea Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale pentru a fi înlocuit.
(2) În situaţii deosebite membrii comisiei de atestare care nu pot participa la şedinţe vor transmite punctul lor de vedere, în scris, la secretariat, cu douã zile înaintea şedinţei programate.
ART. 10
(1) În funcţie de volumul lucrãrilor, preşedintele comisiei de atestare va stabili un grafic de şedinţe adecvat şi se va întruni astfel încât sã nu producã perturbãri în desfãşurarea activitãţilor miniere şi a operaţiunilor petroliere, precum şi în eliberarea atestatelor.
(2) Comisia de atestare are ca obiect de activitate urmãtoarele:
- activitãţi în domeniul substanţelor minerale solide;
- operaţiuni petroliere;
- activitãţi în domeniul apelor subterane.

SECŢIUNEA a 2-a
Funcţionarea Comisiei de atestare

ART. 11
Atribuţiile preşedintelui comisiei de atestare sunt urmãtoarele:
- supune aprobãrii conducerii Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale convocarea pentru atestare a persoanelor juridice şi fizice, data, locul şi ora la care are loc şedinţa;
- aprobã graficele cuprinzând programarea şedinţelor comisiei de atestare;
- conduce şi coordoneazã lucrãrile şedinţelor de analizã a solicitãrilor de atestare prezentate de persoanele juridice şi fizice;
- semneazã procesele-verbale cuprinzând hotãrârile comisiei de atestare şi, dupã caz, comunicãrile privind respingerea motivatã a cererilor de atestare;
- verificã prezenţa membrilor comisiei de atestare la şedinţele acesteia şi propune conducerii Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale înlocuirea celor care absenteazã nemotivat la şedinţele de atestare;
- informeazã conducerea Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale despre modul de desfãşurare a activitãţii comisiei de atestare şi despre hotãrârile luate;
- întocmeşte anual un raport asupra activitãţii comisiei de atestare, pe care îl prezintã conducerii Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale pânã la data de 20 ianuarie a anului urmãtor.
ART. 12
În lipsa preşedintelui, atribuţiile acestuia sunt exercitate de vicepreşedintele comisiei de atestare.
ART. 13
Membrii comisiei de atestare au urmãtoarele atribuţii:
- prezintã punctul lor de vedere în şedinţa de atestare;
- propun eliberarea certificatelor de atestare pentru cei care îndeplinesc condiţiile şi criteriile de atestare;
- propun respingerea cererilor de atestare ale celor care nu îndeplinesc condiţiile şi criteriile de atestare;
- participã la şedinţele comisiei de atestare, cu drept de vot direct în adoptarea hotãrârilor acesteia;
- semneazã procesele-verbale întocmite la fiecare şedinţã, pe baza cãrora se vor formula rãspunsurile la cererile de atestare prezentate de persoanele fizice şi juridice;
- solicitã consemnarea în procesele-verbale ale şedinţelor a opiniilor şi punctelor de vedere divergente faţã de hotãrârile adoptate.
ART. 14
Atribuţiile secretariatului comisiei de atestare.
Secretariatul comisiei de atestare are urmãtoarele atribuţii:
- primeşte şi înregistreazã cererile-tip de atestare, însoţite de documentele necesare şi examineazã documentaţiile prezentate de persoanele fizice şi juridice în vederea atestãrii;
- întocmeşte graficul de şedinţe şi îl supune spre aprobare preşedintelui comisiei de atestare;
- convoacã membrii comisiei de atestare la şedinţe;
- comunicã, dupã caz, persoanelor fizice şi juridice data prezentãrii pentru interviu. Persoana juridicã va fi reprezentatã la interviu prin reprezentantul sãu legal;
- întocmeşte procesele-verbale ale şedinţelor comisiei de atestare;
- pãstreazã documentele comisiei de atestare;
- prezintã, împreunã cu preşedintele comisiei de atestare, certificatul de atestare preşedintelui Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale, spre semnare şi eliberare;
- comunicã hotãrârile comisiei de atestare celor interesaţi şi solicitã eventuale completãri ale documentaţiilor depuse.

CAP. III

SECŢIUNEA 1
Dispoziţii comune

ART. 15
În vederea obţinerii atestãrii competenţei pentru întocmirea documentaţiilor geologico-tehnice economice şi/sau executãrii lucrãrilor de cercetare geologicã, lucrãrilor de exploatare a petrolului şi a resurselor minerale şi de expertizare, persoana juridicã sau fizicã va înainta la secretariatul comisiei de atestare din cadrul Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale cererea-tip de atestare, ale cãrei modele sunt prezentate în anexele nr. 2 şi 3, însoţite de documentele prevãzute la art. 30 şi 33.
ART. 16
(1) Dosarul de atestare se depune la direcţia generalã din cadrul Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale care rãspunde de activitatea de atestare.
(2) Secretariatul comisiei de atestare şi serviciul contencios verificã existenţa şi conformitatea cu originalul a tuturor copiilor de pe actele şi documentele cuprinse în dosare, în conformitate cu art. 30 şi 33.
ART. 17
Comisia de atestare analizeazã dosarele prezentate şi decide:
a) atestarea persoanelor fizice sau juridice;
b) solicitarea de completãri;
c) respingerea dosarului;
d) invitarea solicitantului pentru interviu.
ART. 18
(1) Deciziile comisiei de atestare se consemneazã în procese-verbale, care sunt semnate de membrii comisiei şi de solicitant.
(2) Refuzul semnãrii de cãtre solicitant se consemneazã în procesul-verbal.
ART. 19
Dacã solicitantul nu se prezintã la data stabilitã pentru interviu, se stabileşte o nouã datã. În cazul în care solicitantul nu se prezintã la al doilea termen, comisia de atestare decide respingerea cererii de atestare.
ART. 20
Examinarea candidatului, persoanã juridicã sau persoanã fizicã, constã într-un interviu de specialitate, având la bazã raportul de activitate şi recomandãrile prezentate, lucrãrile publicate şi legislaţia specificã domeniului pentru care solicitã atestarea; testarea asupra prevederilor legislaţiei în domeniul resurselor minerale.
ART. 21
(1) Persoanele fizice sau conducãtorii persoanelor juridice, care solicitã atestarea, vor fi invitaţi pentru interviu şi testare în şedinţa de atestare, prin grija secretariatului comisiei de atestare.
(2) Dacã solicitantul nu a întrunit condiţiile de atestare, comisia de atestare îl va înştiinţa în acest sens.
(3) Dacã solicitantul a întrunit condiţiile de atestare, comisia de atestare îi va acorda certificatul de atestare, semnat de preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale.
ART. 22
Certificatul de atestare va fi înmânat persoanei fizice sau conducãtorului persoanei juridice spre a-l folosi drept recunoaştere a capacitãţii profesionale şi tehnice de a executa lucrãrile specificate.
ART. 23
Perioadele de lucru stabilite potrivit graficului de şedinţe aprobat de preşedintele comisiei de atestare, precum şi programarea persoanelor pentru interviu vor fi comunicate celor interesaţi de cãtre secretariatul comisiei de atestare, cu cel puţin 5 zile înainte de data ţinerii şedinţei de atestare.
ART. 24
(1) Concluziile analizelor efectuate şi hotãrârile adoptate de comisia de atestare se consemneazã în procese-verbale semnate de toţi membrii prezenţi.
(2) În procesele-verbale se înscriu datele de bazã privind persoana fizicã sau juridicã, precum şi hotãrârea comisiei de atestare cu privire la eliberarea certificatului de atestare sau, dupã caz, de respingere a cererii de atestare.
ART. 25
Membrii comisiei de atestare poartã întreaga rãspundere pentru hotãrârile luate.
ART. 26
(1) Certificatele de atestare se întocmesc conform modelelor anexate (modelul 1 "Certificat de atestare pentru persoane juridice" şi modelul 2 "Certificat de atestare pentru persoane fizice").
(2) Certificatele de atestare vor fi numerotate în ordine curentã şi se vor pãstra în condiţii de siguranţã la secretariatul comisiei de atestare, având caracter confidenţial.
(3) Certificatul de atestare confirmã calitatea persoanei fizice sau juridice de a executa lucrãrile pentru care a fost atestatã.

SECŢIUNEA a 2-a
Atestarea persoanelor fizice

ART. 27
Activitãţile pentru care se pot solicita şi emite certificate de atestare în domeniul întocmirii de documentaţii, al cercetãrii geologice şi de expertizare sunt:
a) efectuarea lucrãrilor de teren şi aferente:
- studiilor geologice (mineralogice, stratigrafice, geochimice, hidrogeologice etc.);
- altor studii specifice;
b) elaborarea/expertizarea documentaţiilor geologice, tehnice şi tehnico-economice pentru activitãţi miniere şi operaţiuni petroliere:
- proiecte, rapoarte şi programe de explorare-dezvoltare-exploatare;
- evaluarea resurselor/rezervelor pentru substanţe minerale şi petrol;
- studii de prefezabilitate şi fezabilitate în domeniul resurselor minerale;
- plan de refacere a mediului şi proiect tehnic;
- documentaţii pentru instituirea perimetrelor de protecţie hidrogeologicã şi sanitarã;
- documentaţii pentru instituirea perimetrelor de prospecţiune, explorare, exploatare şi dezvoltare;
- alte documentaţii de specialitate;
c) expertizarea, conducerea/coordonarea activitãţilor legate de cercetarea geologicã a resurselor minerale:
1. activitãţi miniere privind supervizarea lucrãrilor cu grad ridicat de risc în domeniul minier:
- execuţia puţurilor de minã de mare capacitate;
- monitorizarea iazurilor de decantare şi a haldelor de steril;
- monitorizarea activitãţii de utilizare a substanţelor nocive utilizate în minerit;
* supervizarea activitãţilor:
- verificarea cantitãţilor de resurse minerale exploatate;
- verificarea documentaţiilor geologice, tehnice şi economice din minerit;
- verificarea metodelor de exploatare aplicate;
- verificarea perimetrelor de exploatare;
- verificarea calculãrii redevenţei miniere;
2. operaţiuni petroliere privind supervizarea lucrãrilor cu grad ridicat de risc în domeniul petrolier:
- tubarea şi cimentarea sondei;
- testele de presiune ale coloanelor;
- fisurãrile hidraulice;
- perforarea coloanelor;
- probele de producţie;
- verificarea producţiei sondelor;
- dopurile de ciment pentru abandonare;
- adiţionarea stratelor, retragerile la strate superioare;
- expertizarea stãrii tehnice a sistemelor de transport pe conducte;
- verificarea cantitãţilor vehiculate prin OIL Terminal;
- verificarea cantitãţilor de petrol de transportat;
- verificarea cantitãţilor de materiale injectate în formaţiunile productive, comparativ cu prevederile proiectului aprobat;
- iniţierea proceselor de creştere a factorului final de recuperare a petrolului din zãcãmânt.
ART. 28
Atestarea persoanelor fizice care desfãşoarã activitãţi în domeniul cercetãrii geologice, întocmirea documentaţiilor şi expertizelor geologice şi tehnice se solicitã şi se acordã cu respectarea specializãrii şi a criteriilor cuprinse în prezenta metodologie.
ART. 29
Criteriile ce trebuie îndeplinite pentru atestarea persoanei fizice ca specialist sau ca expert în domeniile şi în specialitãţile prevãzute în prezenta metodologie sunt cuprinse în anexa nr. 7.
ART. 30
În vederea atestãrii, persoanele fizice interesate vor depune la Agenţia Naţionalã pentru Resurse Minerale un dosar de atestare conţinând urmãtoarele documente:
- curriculum vitae;
- adresa cu domiciliul actual, numãrul de telefon, fax, e-mail etc.;
- cerere-tip, conform anexei nr. 3;
- carnet de muncã în original şi în copie;
- copie legalizatã de pe diploma de studii, titluri ştiinţifice etc.;
- copii de pe certificatele de apartenenţã la organizaţii tehnice, ştiinţifice ori profesionale;
- copii de pe certificatele sau documentele care demonstreazã frecventarea şi/sau absolvirea de cãtre solicitant a unor cursuri de instruire, cursuri postuniversitare şi de specialitate, nivelul tehnic şi durata acestora în domeniul pentru care se solicitã atestarea;
- memoriu de activitate, cu specificarea clarã a activitãţilor de cercetare, studii, proiectare şi/sau producţie, desfãşurate de solicitant în domeniul geologic, minier şi/sau petrolier;
- rezultat pozitiv la testul de cunoaştere a legislaţiei şi reglementãrilor din domeniul petrolier şi minier;
- listã cuprinzând lucrãrile efectuate în domeniul cercetãrilor geologice miniere şi/sau petroliere, specificându-se calitatea şi responsabilitatea deţinute; se vor prezenta şi lucrãrile ştiinţifice redactate, susţinute şi/sau publicate în cadrul unor manifestãri interne şi/sau internaţionale de specialitate;
- în vederea reatestãrii: aprecierea Compartimentului de inspecţie teritorialã pentru resurse minerale privind monitorizarea persoanei fizice atestate, din punct de vedere profesional şi etic;
- recomandãri din partea instituţiilor, organizaţiilor tehnice, ştiinţifice ori profesionale pentru care au efectuat astfel de activitãţi.

SECŢIUNEA a 3-a
Atestarea persoanelor juridice

ART. 31
Activitãţile miniere şi operaţiunile petroliere pentru care se pot solicita şi emite atestãri în domeniile întocmirii de documentaţii, executãrii lucrãrilor de cercetare geologicã, lucrãrilor de exploatare a petrolului şi a resurselor minerale şi de expertizare, lucrãrilor de închidere a minelor/carierelor sunt:
a) efectuarea lucrãrilor de teren şi de laborator aferente:
- studiilor geologice (mineralogice, stratigrafice, geochimice, hidrogeologice etc.);
- altor studii specifice;
b) elaborarea/expertizarea documentaţiilor geologice, tehnice şi tehnico-economice pentru activitãţi miniere şi operaţiuni petroliere, închideri de mine/cariere:
- proiecte, programe şi rapoarte de explorare-dezvoltare-exploatare;
- evaluarea resurselor/rezervelor pentru substanţe minerale şi petrol;
- studii de prefezabilitate şi fezabilitate a exploatãrii zãcãmintelor;
- plan iniţial de încetare a activitãţii;
- plan de încetare a activitãţii;
- proiect tehnic de închidere a minei/carierei;
- plan de refacere a mediului şi proiect tehnic;
- documentaţii pentru instituirea perimetrelor de protecţie hidrogeologicã şi sanitarã;
- documentaţii pentru instituirea perimetrelor de prospecţiune, explorare, dezvoltare şi exploatare;
- alte documentaţii de specialitate;
c) execuţia, conducerea/coordonarea şi expertizarea lucrãrilor legate de exploatarea resurselor minerale, închideri de mine/cariere.
ART. 32
Atestarea persoanelor juridice care desfãşoarã activitãţi în domeniul întocmirii de documentaţii, executãrii lucrãrilor de cercetare geologicã, lucrãrilor de exploatare a petrolului şi a resurselor minerale şi de expertizare se solicitã şi se acordã cu respectarea specializãrii şi a criteriilor cuprinse în prezenta metodologie.
ART. 33
În vederea atestãrii, persoanele juridice interesate vor depune la Agenţia Naţionalã pentru Resurse Minerale un dosar care va cuprinde urmãtoarele documente:
a) cerere-tip de atestare, conform anexei nr. 2, cu specificarea clarã a activitãţilor miniere şi/sau a operaţiunilor petroliere pentru care se solicitã atestarea. Activitãţile pentru care persoana juridicã solicitã atestarea trebuie sã fie conforme cu cele prevãzute în codul CAEN;
b) documente ce atestã calitatea de persoanã juridicã a solicitantului (în copie):
- statutul societãţii comerciale;
- denumirea, sediile;
- capitalul social;
- certificatul de înregistrare la oficiul registrului comerţului;
- certificatul fiscal;
- dovada înscrierii la oficiul registrului comerţului a activitãţilor miniere şi/sau a operaţiunilor petroliere pentru care se solicitã atestarea, conform codului CAEN;
- alte documente relevante;
c) memoriu privind activitãţile miniere şi/sau operaţiunile petroliere reprezentative, desfãşurate în ultimii 3 ani (anexa nr. 4):
- în domeniul cercetãrii geologice;
- în domeniul explorãrii-exploatãrii-dezvoltãrii resurselor minerale şi/sau petroliere;
- alte domenii conexe de activitate;
d) documente care sã ateste pregãtirea, calificarea tehnicã şi experienţa profesionalã ale personalului/ specialiştilor angajaţi ai societãţii comerciale (curriculum vitae, cu specificarea activitãţilor miniere şi/sau a operaţiunilor petroliere desfãşurate), precum şi copii ale certificatelor sau ale altor documente care demonstreazã frecventarea de cãtre specialişti a cursurilor de instruire de specialitate în domeniul resurselor minerale, menţionate în anexele nr. 5 şi 9;
e) declaraţii care sã ateste dotarea tehnicã deţinutã în proprietate sau închiriatã: instalaţii, aparaturã, echipamente şi utilaje specifice executãrii activitãţilor miniere şi/sau operaţiunilor petroliere pentru care se solicitã atestarea (anexa nr. 8);
f) documente care sã ateste capacitatea financiarã a solicitantului (scrisoare de bonitate cu principalii indicatori: lichiditate patrimonialã, solvabilitate, rentabilitate);
g) nota de constatare a Compartimentului de inspecţie teritorialã pentru resurse minerale privind capacitatea tehnicã a solicitantului;
h) apartenenţa în bloc sau individualã a personalului angajat la organismele ştiinţifice de specialitate/organizaţii tehnice profesionale (anexa nr. 6);
i) atestarea persoanei juridice implicã şi atestarea individualã a specialiştilor angajaţi de persoana juridicã.

CAP. IV
Reînnoirea certificatelor de atestare

ART. 34
Durata valabilitãţii certificatului de atestare este de 4 ani, cu posibilitatea modificãrii sau retragerii în cazul în care persoana fizicã ori juridicã nu mai îndeplineşte condiţiile şi criteriile de atestare. Aceastã situaţie este sesizatã de organele abilitate de lege pentru controlul tehnic şi financiar şi de persoanele competente din cadrul Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale, aducându-se la cunoştinţa comisiei de atestare, care are obligaţia de a analiza cazul în mod operativ în şedinţã extraordinarã.
ART. 35
(1) Procedura de reînnoire a certificatului de atestare presupune depunerea şi analizarea unei noi documentaţii, în conformitate cu prevederile cap. III secţiunile a 2-a şi a 3-a.
(2) Dacã reînnoirea certificatului de atestare nu este consideratã îndreptãţitã datoritã executãrii de lucrãri de slabã calitate, comisia de atestare va returna solicitantului dosarul, explicând cauzele respingerii.
(3) Dacã cererea de reînnoire este consideratã îndreptãţitã, comisia de atestare va pregãti un nou certificat de atestare şi va chema la interviu persoana fizicã sau conducerea persoanei juridice implicate.

CAP. V
Retragerea certificatului de atestare

ART. 36
Certificatul de atestare eliberat unei persoane fizice sau juridice poate fi retras în situaţia în care nu mai sunt întrunite condiţiile şi criteriile cuprinse în prezenta metodologie şi în cazul neîndeplinirii repetate (3 documentaţii respinse de cãtre avizatorii din cadrul Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale) a obligaţiilor ce revin agenţilor economici, cu respectarea prevederilor <>Legii nr. 85/2003 , cu modificãrile ulterioare, şi ale <>Legii nr. 238/2004 , situaţii care vor fi decise de comisia de atestare, pe baza unor note de constatare, cu aprobarea preşedintelui Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale.
ART. 37
Certificatul de atestare nu va fi eliberat persoanelor juridice sau persoanelor fizice în situaţia în care se constatã cã acestea au elaborat şi au înaintat la Agenţia Naţionalã pentru Resurse Minerale documentaţii geologice şi tehnico-economice necorespunzãtoare, fãrã respectarea legislaţiei în vigoare în domeniile respective, constatate de specialiştii cu responsabilitãţi de inspecţie şi control din cadrul Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale, şi cã au executat activitãţi miniere şi operaţiuni petroliere necorespunzãtoare în mod repetat (de 3 ori pentru persoane juridice şi de douã ori pentru persoane fizice).
ART. 38
Prezentarea de date eronate sau false în documentele din dosarul depus în vederea atestãrii, care sunt pe propria rãspundere, de cãtre persoanele juridice sau fizice atrage neacordarea şi/sau retragerea certificatului de atestare eliberat de Agenţia Naţionalã pentru Resurse Minerale.

CAP. VI
Procedura de contestare

ART. 39
Persoanele juridice sau fizice care au solicitat atestarea de cãtre comisia de atestare şi care considerã cã nu au fost tratate corect pot face contestaţie.
ART. 40
(1) Partea nemulţumitã poate contesta în scris decizia comisiei de atestare.
(2) Contestaţia se depune la Agenţia Naţionalã pentru Resurse Minerale şi va fi soluţionatã de cãtre o comisie numitã prin ordin al preşedintelui Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale.
(3) Din comisia de soluţionare a contestaţiilor nu pot face parte membrii comisiei de atestare.
(4) Dacã se considerã întemeiatã contestaţia, comisia de soluţionare a contestaţiilor va revoca decizia anterioarã şi va propune preşedintelui Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale eliberarea atestatului, informând contestatorul despre soluţia adoptatã.
(5) Dacã comisia de soluţionare a contestaţiilor considerã cã nu sunt întemeiate contestaţia şi modificarea deciziei anterioare, va informa în scris contestatorul asupra soluţiei adoptate şi a motivelor acesteia.
ART. 41
(1) Contestaţiile se depun în termen de 5 zile lucrãtoare de la data comunicãrii deciziei.
(2) Contestaţiile se rezolvã în termen de 30 de zile lucrãtoare de la data depunerii.
ART. 42
Tarifele pentru obţinerea certificatului de atestare se stabilesc de Agenţia Naţionalã pentru Resurse Minerale, diferenţiat pentru persoane juridice şi persoane fizice, în funcţie de activitãţile pe care acestea le desfãşoarã.
ART. 43
Persoana fizicã sau juridicã care a solicitat atestarea achitã tariful prevãzut, la eliberarea atestatului.

CAP. VII
Dispoziţii finale

ART. 44
(1) În urma expertizãrilor, procesele-verbale sau rapoartele de lucru de la executarea operaţiilor cu grad ridicat de risc, conform art. 27 lit. c) pct. 1 şi 2, se vor trimite în copii la compartimentele de inspecţie teritorialã, purtând şi semnãtura inspectorului.
(2) Condiţiile de contractare şi de platã pentru expertizarea lucrãrilor prevãzute la art. 27 lit. c) se vor stabili între agentul economic atestat şi beneficiar.
ART. 45
(1) Agenţia Naţionalã pentru Resurse Minerale va suporta din tarifele încasate cheltuielile legate de funcţionarea comisiei de atestare.
(2) Anexele nr. 1-9 fac parte integrantã din prezenta metodologie.


ANEXA 1
-------
la metodologie
---------------

COMPONENŢA comisiei de atestare a persoanelor fizice şi juridice care întocmesc documentaţii geologice, tehnice şi economice, executã lucrãri de cercetare geologicã, lucrãri de exploatare a petrolului şi resurselor minerale şi de expertizare:



──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
1. Preşedinte Reprezentantul Agenţiei Naţionale
pentru Resurse Minerale
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
2. Vicepreşedinte Reprezentantul Agenţiei Naţionale
pentru Resurse Minerale
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Reprezentant solide petrol ape subterane
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
3. Reprezentantul Agenţiei 1. 1. 1.
Naţionale pentru Resurse
Minerale
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
4. Reprezentantul Agenţiei 2. 2. 2.
Naţionale pentru Resurse
Minerale
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
5. 3. 3. 3.
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
6. 4. 4. 4.
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
7. 5. 5. 5.
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Secretar Reprezentantul Agenţiei Naţionale
pentru Resurse Minerale
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────




ANEXA 2
-------
la metodologie
--------------




Persoanã juridicã
Nr. ..... din .......



CERERE
pentru obţinerea atestãrii privind competenţa
tehnicã de a desfãşura urmãtoarele activitãţi
(se completeazã, dupã caz, activitãţile solicitate)

.........................................
.........................................
.........................................
Persoana juridicã ....................., cu sediul în ................,
str. ..................... nr. ...., judeţul ..........., telefon ...........,
fax .............., e-mail ......................, înmatriculatã la Registrul
comerţului ..................... cu nr. ......... din .....................,
reprezentatã de ..................., având funcţia de .....................,
solicitãm, în conformitate cu prevederile art. 33 din Metodologia de atestare
a competenţei tehnice a persoanelor juridice care întocmesc documentaţii
şi/sau executã lucrãri de cercetare geologicã, lucrãri de exploatare a
petrolului şi a resurselor minerale şi de expertizare, precum şi a persoanelor
fizice care întocmesc documentaţii şi/sau executã lucrãri de cercetare
geologicã şi de expertizare, aprobatã prin Ordinul preşedintelui Agenţiei
Naţionale pentru Resurse Minerale nr. 122/2006, eliberarea certificatului
de atestare privind capacitatea de a efectua urmãtoarele activitãţi:
a) efectuarea lucrãrilor de teren şi de laborator aferente:
- studiilor geologice (mineralogice, stratigrafice, geochimice,
hidrogeologice etc.);
- altor studii specifice;
b) elaborarea/expertizarea documentaţiilor geologice, tehnice şi
tehnico-economice pentru activitãţi miniere şi operaţiuni petroliere,
închideri de mine/cariere:
- proiecte, programe şi rapoarte de explorare-dezvoltare-exploatare;
- evaluarea resurselor/rezervelor pentru substanţe minerale şi petrol;
- studii de prefezabilitate şi fezabilitate a exploatãrii zãcãmintelor;
- plan iniţial de încetare a activitãţii;
- plan de încetare a activitãţii;
- proiect tehnic de închidere a minei/carierei;
- plan de refacere a mediului şi proiect tehnic;
- documentaţii pentru instituirea perimetrelor de protecţie
hidrogeologicã şi sanitarã;
- documentaţii pentru instituirea perimetrelor de prospecţiune,
explorare, dezvoltare şi exploatare;
- alte documentaţii de specialitate;
c) execuţia, conducerea/coordonarea şi expertizarea lucrãrilor legate
de exploatarea resurselor minerale, închideri de mine/de cariere, prin:
- activitãţi miniere;
- operaţiuni petroliere.
Anexãm la prezenta cerere documentele prevãzute de metodologia aprobatã
prin prezentul ordin.


Data
........ ............................................
(numele, prenumele, semnãtura şi ştampila)



ANEXA 3
-------
la metodologie
--------------




Persoanã fizicã
Nr. ...... din ........



CERERE
pentru obţinerea certificatului de atestare privind
competenţa de a întocmi documentaţii, de a conduce
lucrãri care intrã sub incidenţa Legii minelor
nr. 85/2003, cu modificãrile ulterioare, şi a
<>Legii petrolului nr. 238/2004 , de a executa lucrãri
de cercetare geologicã şi de expertizare a studiilor
şi rapoartelor cu calculul şi/sau evaluarea
resurselor/rezervelor geologice de petrol şi
resurselor/rezervelor minerale


Subsemnatul/Subsemnata ................, de profesie ................,
absolvent/absolventã al/a ........................, în anul ......., solicit
atestarea competenţei profesionale în urmãtoarele activitãţi:
a) .................................;
b) .................................;
c) ................................. .
Pregãtirea profesionalã şi experienţa în domeniu corespund criteriilor
specificate în anexa nr. 7 la Metodologia de atestare a competenţei tehnice
a pesoanelor juridice care întocmesc documentaţii şi/sau executã lucrãri de
cercetare geologicã, lucrãri de exploatare a petrolului şi a resurselor
minerale şi de expertizare, precum şi a persoanelor fizice care întocmesc
documentaţii şi/sau executã lucrãri de cercetare geologicã şi de expertizare,
aprobatã prin Ordinul preşedintelui Agenţiei Naţionale pentru Resurse
Minerale nr. 122/2006.
Anexãm la prezenta cerere documentele prevãzute de metodologia
menţionatã mai sus.


Data
...... ............................................
(numele, prenumele, semnãtura şi ştampila)




ANEXA 4
-------
la metodologie
---------------




Persoanã juridicã


MEMORIU (SITUAŢIE)
privind activitãţile miniere şi/sau operaţiunile
petroliere reprezentative desfãşurate
în domeniu în ultimii 3 ani

...................................................................
...................................................................
...................................................................
...................................................................
...................................................................
...................................................................


Data
....... ..........................................
(numele, prenumele, semnãtura şi ştampila)





ANEXA 5
--------
la metodologie
---------------




Persoanã juridicã


CALIFICĂRILE PROFESIONALE ŞI INSTRUIREA RELEVANTĂ
ale personalului de specialitate

(copii de pe certificatele pentru calificarea de
cel mai înalt grad şi pentru cursurile de instruire)
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Numele şi Denumirea Anul Titlul cursului,
prenumele cursului absolvirii Organizatorul, domeniile
persona- şi califi- durata perioada acoperite
lului de cativul Instituţia
specia- obţinut
litate (diplomã,
masterat,
doctorat,
adeverinţã)
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────


Data
...... ...........................................
(numele, prenumele, semnãtura şi ştampila)





ANEXA 6
-------
la metodologie
--------------




Persoanã juridicã


APARTENENŢA
în bloc sau individualã la organismele ştiinţifice
de specialitate/organizaţii tehnice profesionale

──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Organismul profesional Data intrãrii Nivelul/Calificarea Tipul
apartenenţei
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

(Anexaţi copiile de pe certificatele sau documentele care atestã
aceastã apartenenţã.)




ANEXA 7
-------
la metodologie
--------------

Persoanã fizicã


CRITERII DE ATESTARE

Criteriile de atestare sunt cele stabilite în continuare:
A. Pentru calitatea de expert:
1. Studii - absolvent de studii universitare cu diplomã de licenţã în domeniul de atestare
2. Vechime - minimum 10 ani de activitate efectivã în domeniul de atestare sau în domenii conexe
3. Experienţã - 10 lucrãri complexe în domeniul pentru care se solicitã atestarea.
Se cumuleazã urmãtoarele tipuri de lucrãri: tezã de doctorat în domeniu, lucrare de masterat în domeniu, cãrţi de specialitate, lucrãri de sintezã, cursuri universitare predate, proiecte de cercetare şi/sau de execuţie, cursuri şi/sau stagii de specialitate absolvite (cu diplomã).
4. Polivalenţã - experienţã corespunzãtoare în cel puţin 5 dintre urmãtoarele grupe de specializãri:
* ştiinţificã:
- studii geologice (mineralogice, geochimice, stratigrafice, hidrogeologice, geotehnice, geofizice);
- documentaţii de evaluare a resurselor/rezervelor, elaborarea de metodologii de calcul etc.;
- proiecte, programe, rapoarte de cercetare geologicã;
- studii de fezabilitate şi prefezabilitate, documentaţii tehnico-economice;
- documentaţii privind instituirea de perimetre de protecţie hidrogeologicã şi/sau sanitarã;
- documentaţii pentru instituirea perimetrelor de prospecţiune, explorare şi exploatare-dezvoltare;
* conceptualã:
- expertizarea activitãţilor legate de cercetarea geologicã, inclusiv a documentaţiilor de evaluare a resurselor/rezervelor de substanţe minerale utile;
* practicã:
- execuţia efectivã a lucrãrilor de cercetare geologicã (prospecţiune, explorare, evaluare) şi/sau de exploatare-dezvoltare;
* de sintezã:
- conducerea/coordonarea activitãţilor legate de cercetarea geologicã (prospecţiune, explorare, evaluare) şi de exploatare-dezvoltare;
- avizarea la diverse niveluri a lucrãrilor de cercetare geologicã (prospecţiune, explorare, evaluare) şi de exploatare-dezvoltare;
* didacticã:
- în domeniul învãţãmântului de specialitate;
* adiţionalã:
- publicisticã, redacţionalã etc.
5. Atestarea calitãţii de expert al Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale pentru supervizarea lucrãrilor de execuţie cu grad de risc din domeniul minier, al ţiţeiului şi al gazelor naturale se face astfel:
- testarea nivelului de cunoaştere a legislaţiei specifice în vigoare (test scris);
- evaluarea candidaţilor pentru atestarea calitãţii de expert va avea la bazã şi obţinerea unui punctaj minim, astfel:


* participare la cursuri de instruire 3 zile 5 sau mai multe zile
în domeniul atestat în
ţarã/în strãinãtate
* puncte pentru fiecare zi de
instruire/certificat 5 puncte 7 puncte
Total: 15 puncte 35 de puncte
* dovada unor abonamente la publicaţii
de specialitate din ţarã şi din
strãinãtate
10 puncte pentru abonament la o 15 puncte pentru abonament la
publicaţie de specialitate publicaţii din strãinãtate
din ţarã



- punctajul minim de atestare pentru categoria expert fãrã responsabilitãţi de supervizare a lucrãrilor cu grad de risc va fi de 15 puncte;
- punctajul minim de atestare pentru categoria expert cu responsabilitãţi de supervizare a lucrãrilor cu grad de risc va fi de 25 de puncte.
6. Experţii atestaţi (cu indicarea numelui şi prenumelui în clar, a numãrului certificatului de atestare şi a datei emiterii) pot întocmi documentaţii înaintate la Agenţia Naţionalã pentru Resurse Minerale, spre aprobare, şi pot aviza documentaţii transmise de cãtre Agenţia Naţionalã pentru Resurse Minerale pentru expertizare.
B. Pentru calitatea de specialist:
1. Studii - absolvent de studii universitare cu diplomã de licenţã în domeniul de atestare
2. Vechime - minimum 5 ani de activitate efectivã în domeniul de atestare sau în domenii conexe
3. Experienţã - 5 lucrãri complexe în domeniul pentru care se solicitã atestarea. Se cumuleazã urmãtoarele tipuri de lucrãri: lucrare de masterat în domeniu, cãrţi de specialitate, lucrãri de sintezã, cursuri universitare predate, proiecte de cercetare şi/sau execuţie, cursuri şi/sau stagii de specialitate absolvite (cu diplomã)
4. Polivalenţã - experienţã corespunzãtoare în cel puţin 3 dintre urmãtoarele grupe de specializãri:
* ştiinţificã;
- studii geologice (mineralogice, geochimice, stratigrafice, hidrogeologice, geotehnice, geofizice);
- documentaţii de evaluare a resurselor/rezervelor, elaborarea de metodologii de calcul etc.;
- proiecte, programe, rapoarte de cercetare geologicã;
- studii de fezabilitate şi prefezabilitate, documentaţii tehnico-economice;
- documentaţii privind instituirea de perimetre de protecţie hidrogeologicã şi/sau sanitarã;
- documentaţii pentru instituirea perimetrelor de prospecţiune, explorare şi exploatare-dezvoltare;
* conceptualã:
- expertizarea activitãţilor legate de cercetarea geologicã, inclusiv a documentaţiilor de evaluare a resurselor/rezervelor de substanţe minerale utile;
* practicã:
- execuţia efectivã a lucrãrilor de cercetare geologicã (prospecţiune, explorare, evaluare) şi/sau de exploatare-dezvoltare;
* de sintezã:
- conducerea/coordonarea activitãţilor legate de cercetarea geologicã (prospecţiune, explorare, evaluare) şi de exploatare-dezvoltare;
- avizarea la diverse niveluri a lucrãrilor de cercetare geologicã (prospecţiune, explorare, evaluare) şi de exploatare-dezvoltare;
* didacticã:
- în domeniul învãţãmântului de specialitate;
* adiţionalã:
- publicisticã, redacţionalã etc.
5. Testare privind nivelul de cunoaştere a legislaţiei specifice în vigoare
6. Absolvirea unor cursuri de instruire de specialitate
7. Specialiştii atestaţi (cu indicarea numelui şi prenumelui în clar, a numãrului certificatului de atestare şi a datei emiterii) pot elabora documentaţii înaintate la Agenţia Naţionalã pentru Resurse Minerale, spre aprobare.


ANEXA 8
-------
la metodologie
--------------




Persoanã juridicã


SITUAŢIA
privind dotarea cu instalaţii şi utilaje specifice
pentru desfãşurarea activitãţii de ........, pentru
care se solicitã atestarea

──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Nr. Denumirea Anul Starea tehnicã
crt. şi marca fabricaţiei (gradul de uzurã) Observaţii*)
instalaţiilor
şi utilajelor
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────


*) Se va menţiona dacã se asigurã realizarea de lucrãri la nivelul
de calitate propus.

NOTĂ:
Se pot înscrie şi performanţele tehnice ale utilajelor


Data
...... ............................................
(numele, prenumele, semnãtura şi ştampila)




ANEXA 9
-------
la metodologie
--------------




Persoanã juridicã


FIŞA
cu privire la asigurarea cu personal pentru activitatea de .....


──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Numãrul de persoane cu atribuţii de
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
conducere execuţie
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────

Data
...... ..........................................
(numele, prenumele, semnãtura şi ştampila)



MODELUL 1




ROMÂNIA

AGENŢIA NAŢIONALĂ PENTRU RESURSE MINERALE


Persoanã juridicã


CERTIFICAT DE ATESTARE

Comisia de atestare, constituitã în baza Ordinului preşedintelui Agenţiei
Naţionale pentru Resurse Minerale nr. ......... din .................., a
analizat dosarul Cererii de atestare nr. ........... din ................
a Societãţii ......................, cu sediul în ........................,
înregistratã cu nr. .................... la ........................., şi
a hotãrât cã Societatea ............................ îndeplineşte condiţiile
şi criteriile prevãzute în metodologia de atestare şi are competenţa tehnicã
şi profesionalã de a executa urmãtoarele lucrãri:
- .............................................................;
- .............................................................;
- .............................................................;
- ............................................................. .
Prezentul certificat de atestare este valabil pânã la data de ...........
şi poate fi anulat în cazul în care se constatã cã titularul nu mai
îndeplineşte condiţiile atestãrii.

Nr. ......./........



Preşedinte,
................


MODELUL 2
---------


ROMÂNIA

AGENŢIA NAŢIONALĂ PENTRU RESURSE MINERALE


Persoanã fizicã


CERTIFICAT DE ATESTARE

Comisia de atestare, constituitã în baza Ordinului preşedintelui Agenţiei
Naţionale pentru Resurse Minerale nr. ........... din .................., a
analizat dosarul Cererii de atestare nr. ......... din .................. a
domnului/doamnei, ............................, nãscut/nãscutã în anul ......
luna ............. ziua ......., localitatea ........................,
judeţul ........................., de profesie .............................,
absolvent/absolventã al/a Universitãţii/Institutului .......................,
facultatea .................................., în anul .................,
domiciliat/domiciliatã în ........................., str. ............
nr. ........., şi a hotãrât cã domnul/doamna .................... îndeplineşte
criteriile prevãzute în metodologia de atestare şi are competenţa tehnicã şi
profesionalã de a executa urmãtoarele lucrãri:
1. .............................................................;
2. .............................................................;
3. .............................................................;
4. ............................................................. .
Prezentul certificat de atestare este valabil pânã la data de ............
şi poate fi anulat în cazul în care se constatã cã titularul nu mai
îndeplineşte condiţiile atestãrii.


Nr. ......./.......



Preşedinte,
..............



-------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016