Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   METODOLOGIE din 14 iunie 2001  de certificare a conformitatii, de agrementare tehnica si de avizare tehnica pentru fabricarea, comercializarea si utilizarea mijloacelor tehnice de aparare impotriva incendiilor    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

METODOLOGIE din 14 iunie 2001 de certificare a conformitatii, de agrementare tehnica si de avizare tehnica pentru fabricarea, comercializarea si utilizarea mijloacelor tehnice de aparare impotriva incendiilor

EMITENT: MINISTERUL DE INTERNE
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 573 din 13 septembrie 2001

CAP. 1
Dispoziţii generale

ART. 1
Prezenta metodologie stabileşte cadrul de desfãşurare a activitãţii de certificare a conformitatii, de agrementare tehnica şi de avizare tehnica pentru fabricarea, comercializarea şi utilizarea mijloacelor tehnice de apãrare impotriva incendiilor, realizate în ţara sau provenite din import.
ART. 2
În aplicarea prezentei metodologii se utilizeazã urmãtoarele definiţii:
a) mijloc tehnic de apãrare impotriva incendiilor - mijloc tehnic destinat exclusiv prevenirii şi stingerii incendiilor conform Normelor generale de prevenire şi stingere a incendiilor, aprobate prin <>Ordinul ministrului de interne nr. 775/1998 , denumit în continuare mijloc tehnic p.s.i., sau alt mijloc tehnic care poate fi utilizat complementar în activitatea de apãrare impotriva incendiilor;
b) certificat de conformitate - document emis pe baza regulilor unui sistem de certificare ce indica existenta unei increderi adecvate ca un mijloc tehnic p.s.i. identificat corespunzãtor este în conformitate cu reglementarea tehnica corespunzãtoare;
c) agrement tehnic - document emis pe baza analizei documentaţiei tehnice pentru un mijloc tehnic, care indica existenta unei increderi adecvate ca acesta poate fi utilizat în domeniul apãrãrii impotriva incendiilor;
d) aviz tehnic p.s.i. - document emis de autoritatea centrala de specialitate - Inspectoratul General al Corpului Pompierilor Militari, pe baza certificatului de conformitate prin care se atesta ca un mijloc tehnic p.s.i. poate fi fabricat, comercializat şi utilizat pe teritoriul României;
e) procedura - mod specific de executare a unei activitãţi.
ART. 3
Certificarea conformitatii, agrementarea tehnica şi avizarea tehnica a mijloacelor tehnice de apãrare impotriva incendiilor se fac, de regula, în raport cu prevederile reglementãrilor privind condiţiile tehnice generale emise şi aprobate, potrivit legii, de autoritãţile abilitate.
ART. 4
Pentru mijloacele tehnice p.s.i. noi sau pentru care nu exista reglementãri privind condiţiile tehnice generale, evaluarea conformitatii, agrementarea tehnica şi avizarea tehnica se fac în raport cu specificaţiile tehnice întocmite de producãtor şi aprobate de comandantul Corpului Pompierilor Militari.

CAP. 2
Certificarea conformitatii şi agrementarea tehnica a mijloacelor tehnice de apãrare impotriva incendiilor

ART. 5
(1) Certificarea de conformitate a calitãţii mijloacelor tehnice p.s.i. şi agrementarea tehnica a altor mijloace de apãrare impotriva incendiilor se realizeazã la Centrul de Studii, Experimentari şi Specializare pentru Prevenirea şi Stingerea Incendiilor, denumit în continuare C.S.E.S.P.S.I., notificat ca organism de certificare în domeniu, care îndeplineşte criteriile generale din standardul SR EN 45011.
(2) Atribuţiile organismului de certificare a conformitatii şi de agrementare tehnica a mijloacelor tehnice de apãrare impotriva incendiilor sunt prevãzute în <>Hotãrârea Guvernului nr. 1.164/1996 privind funcţionarea Centrului de Studii, Experimentari şi Specializare pentru Prevenirea şi Stingerea Incendiilor şi în prezenta metodologie.
ART. 6
Pentru iniţierea activitãţii de certificare a conformitatii şi de agrementare tehnica solicitantul depune dosarul cu documentaţia tehnica la C.S.E.S.P.S.I.
ART. 7
(1) Dosarul cuprinzând documentaţia tehnica pentru certificarea de conformitate conţine:
a) cerere-tip, conform modelului prezentat în anexa nr. 1;
b) specificaţia tehnica a mijlocului tehnic p.s.i.: denumire, destinaţie, descriere, caracteristici tehnice şi tactice, performanţe şi niveluri de calitate, desene de execuţie, instrucţiuni şi scheme de funcţionare şi utilizare, prospecte, precum şi alte documente şi informaţii pe care solicitantul le considera utile;
c) certificat de conformitate cu un standard din familia ISO 9000 pentru producãtor;
d) rapoarte de încercare, testare sau de experimentare emise de laboratoare autorizate;
e) certificate de conformitate şi rapoarte de încercãri emise de organisme de certificare sau de laboratoare acreditate din alte tari, dupã caz;
f) avize sau puncte de vedere de la autoritãţile abilitate din România, pentru mijloacele care ar putea periclita viata şi securitatea oamenilor, care pot afecta negativ mediul sau pot crea în utilizare riscuri suplimentare (explozie, iradiere, infectare biologica etc.).
(2) În cazul în care solicitantul nu prezintã toate documentele prevãzute la alin. (1) în cel mult 30 de zile de la depunere, C.S.E.S.P.S.I. comunica în scris neconformitãţile constatate.
(3) Documentaţia tehnica prevãzutã la alin. (1) se prezintã în dublu exemplar, tradusa în limba romana, dacã este cazul.
ART. 8
(1) Activitatea de certificare a conformitatii se desfãşoarã cu respectarea metodologiei şi a procedurilor specifice şi se finalizeazã prin eliberarea certificatului de conformitate.
(2) Modelul certificatului de conformitate este prezentat în anexa nr. 2.
ART. 9
(1) Dosarul cuprinzând documentaţia tehnica pentru agrementare tehnica conţine specificaţiile tehnice prevãzute la art. 4, precum şi documentele prevãzute la art. 7 alin. (1) lit. a), b), d) şi e).
(2) Modelul agrementului tehnic de prevenire şi stingere a incendiilor este prezentat în anexa nr. 3.

CAP. 3
Avizarea tehnica a mijloacelor tehnice p.s.i.

ART. 10
(1) Avizarea mijloacelor tehnice p.s.i. se efectueazã de Inspectoratul General al Corpului Pompierilor Militari prin Comisia de avizare, care este desemnatã de comandantul Corpului Pompierilor Militari.
(2) Preşedintele Comisiei de avizare este adjunctul comandantului.
ART. 11
(1) Comisia de avizare a mijloacelor tehnice p.s.i. are urmãtoarele atribuţii:
a) studiazã şi analizeazã dosarul cuprinzând documentaţia tehnica şi certificatele de conformitate şi hotãrãşte asupra emiterii avizului tehnic;
b) întocmeşte avizul tehnic în 3 exemplare şi îl prezintã spre semnare comandantului Corpului Pompierilor Militari;
c) înmâneazã un exemplar al avizului tehnic p.s.i. solicitantului;
d) hotãrãşte asupra retragerii avizului tehnic p.s.i.;
e) transmite, periodic, publicaţiilor de specialitate lista cuprinzând mijloacele tehnice p.s.i. avizate, precum şi cele cãrora li s-a retras avizul tehnic p.s.i., în vederea publicãrii.
(2) Membrii Comisiei de avizare trebuie sa asigure pãstrarea secretului profesional asupra informaţiilor legate de certificarea şi avizarea mijloacelor tehnice de apãrare impotriva incendiilor.
(3) Modelul avizului tehnic de prevenire şi stingere a incendiilor este prezentat în anexa nr. 4.
ART. 12
(1) Termenul maxim pentru emiterea avizului tehnic p.s.i. este de 30 de zile şi curge de la data la care documentaţia tehnica înregistratã la C.S.E.S.P.S.I. este completa.
(2) Pentru situaţiile în care eliberarea avizului tehnic p.s.i. presupune verificãri şi încercãri complexe termenul este de 60 de zile.
ART. 13
Pentru instalaţiile fixe unicat de prevenire şi stingere a incendiilor Comisia de avizare poate emite avizul tehnic p.s.i., pe baza analizei documentaţiei tehnice şi a rezultatelor programelor de încercãri elaborate de solicitant împreunã cu C.S.E.S.P.S.I. şi aprobate de comandantul Corpului Pompierilor Militari.
ART. 14
(1) Avizul tehnic p.s.i. se acorda pe o perioada de 5 ani.
(2) Pentru prelungirea valabilitãţii avizului tehnic p.s.i. se repeta procedura, conform prezentei metodologii.
(3) Avizul tehnic p.s.i. se retrage în cazul în care se constata ca mijlocul tehnic p.s.i. nu mai îndeplineşte condiţiile existente la data avizãrii.
ART. 15
(1) În cazul în care mijlocul tehnic p.s.i. nu este conform cu specificaţiile tehnice de referinta, Comisia de avizare respinge motivat emiterea avizului tehnic p.s.i.
(2) Respingerea avizãrii se comunica în scris solicitantului în termen de 5 zile de la adoptarea hotãrârii, de cãtre preşedintele Comisiei de avizare.
(3) Impotriva hotãrârii de respingere a avizãrii tehnice solicitantul poate face contestaţie în termen de 15 zile de la data primirii comunicãrii.

CAP. 4
Dispoziţii finale

ART. 16
(1) Producãtorii şi distribuitorii de mijloace tehnice p.s.i. au urmãtoarele obligaţii şi raspunderi:
a) sa respecte cerinţele tehnice pe baza cãrora s-a emis avizul tehnic p.s.i., certificatul de conformitate sau agrementul tehnic;
b) sa comunice, în scris, Inspectoratului General al Corpului Pompierilor Militari modificãrile intervenite în sistemul de asigurare a calitãţii mijloacelor tehnice de apãrare impotriva incendiilor, avizate, în termen de maximum 15 zile de la data producerii acestora;
c) sa prezinte, la cererea organelor abilitate de lege, avizul tehnic p.s.i.
(2) Se recomanda ca producãtorii de mijloace tehnice p.s.i. sa solicite reavizarea mijlocului tehnic p.s.i. cu cel puţin 60 de zile înainte de expirarea termenului de valabilitate a acestuia.
(3) La schimbarea titularului licenţei pentru un mijloc tehnic p.s.i. avizat tehnic se va solicita Inspectoratului General al Corpului Pompierilor Militari reevaluarea condiţiilor tehnice de realizare a produsului.
ART. 17
Pentru aplicarea prezentei metodologii Inspectoratul General al Corpului Pompierilor Militari elaboreazã proceduri specifice, aprobate de comandantul Corpului Pompierilor Militari, care se publica în publicaţiile de specialitate.
ART. 18
Avizul tehnic p.s.i. nu acorda titularului acestuia dreptul exclusiv de producere sau de comercializare a mijlocului tehnic p.s.i. pentru care a fost eliberat.
ART. 19
Verificarea existenţei avizelor tehnice p.s.i. pentru mijloacele tehnice p.s.i. şi a respectãrii condiţiilor prevãzute la emiterea acestora se exercita, potrivit competentelor legale, de personalul anume desemnat din marile unitãţi şi din unitãţile de pompieri militari.
ART. 20
(1) Tarifele şi, dupã caz, contravaloarea prestãrilor de servicii efectuate în vederea certificãrii, agrementarii sau avizãrii mijloacelor de apãrare impotriva incendiilor se stabilesc în condiţiile legii.
(2) Achitarea tarifelor se face la compartimentele financiar-contabilitate ale C.S.E.S.P.S.I. pentru certificatele de conformitate şi agrementare şi ale Inspectoratului General al Corpului Pompierilor Militari pentru avizul tehnic p.s.i.
(3) Achitarea contravalorii serviciilor prestate pe baza de contract pentru verificãri în teren, încercãri, testãri, experimente sau avize executate în laboratoare şi poligoane se face la sediul marilor unitãţi sau al unitãţilor de pompieri militari prestatoare.
ART. 21
Anexele nr. 1-4 fac parte integrantã din prezenta metodologie.

ANEXA 1


────────
la metodologie
──────────────
┌────────────────┐
│ Model-cerere │
└────────────────┘
Cãtre
Centrul de Studii, Experimentari şi Specializare pentru Prevenirea
şi Stingerea Incendiilor

Societatea Comercialã ..............., reprezentatã prin domnul (doamna) ............., în calitate de ................., cu sediul în ............, str. ................. nr. ......, judeţul .............., tel. ..........., fax ..........., ţara .............., înregistratã la Registrul comerţului cu nr. ...................., la data .................., contul ..............., deschis la ...................., solicita certificarea de conformitate sau agrementarea tehnica în vederea fabricãrii, comercializãrii şi/sau utilizãrii în România a urmãtoarelor mijloace tehnice:
...........................................................................
...........................................................................
Depunem alãturat dosarul cuprinzând documentaţia tehnica pentru mijloacele tehnice nominalizate, în conformitate cu prevederile Metodologiei de certificare a conformitatii, de agrementare tehnica şi de avizare tehnica pentru fabricarea, comercializarea şi utilizarea mijloacelor tehnice de apãrare impotriva incendiilor, aprobatã prin Ordinul ministrului de interne nr. 85/2001.

Data ...........................

Manager,
................................
L.S.

ANEXA 2
────────
la metodologie
──────────────
┌───────┐
│ Model │
└───────┘
ROMÂNIA
MINISTERUL DE INTERNE
CORPUL POMPIERILOR MILITARI

CENTRUL DE STUDII, EXPERIMENTARI ŞI SPECIALIZARE
PENTRU PREVENIREA ŞI STINGEREA INCENDIILOR - C.S.E.S.P.S.I.

CERTIFICAT DE CONFORMITATE
nr. ........... din ............

În baza prevederilor <>art. 11 din Legea nr. 121/1996 privind organizarea şi funcţionarea Corpului Pompierilor Militari şi ale <>art. 2 din Hotãrârea Guvernului nr. 1.164/1996 privind funcţionarea Centrului de Studii, Experimentari şi Specializare pentru Prevenirea şi Stingerea Incendiilor,






se certifica:
PRODUSUL
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
PRODUCĂTORUL
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
adresa: ţara
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
FURNIZORUL
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
adresa: ţara
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────


Produsul identificat prin Fişa tehnica nr. ......... din .................., anexatã, este conform cu prevederile ............ .
Certificatul este valabil pana la data .............................. .


Şeful Centrului de Studii,
Experimentari şi Specializare
pentru Prevenirea şi Stingerea Incendiilor,
......................................

Şeful biroului
avizare-certificare,
.............................

Certificatul de conformitate şi fişa tehnica susţin Avizul tehnic de prevenire şi stingere a incendiilor nr. ............. din ................. .

ANEXA 3


──────────
la metodologie
──────────────
MODEL

ROMÂNIA
MINISTERUL DE INTERNE
CORPUL POMPIERILOR MILITARI

CENTRUL DE STUDII, EXPERIMENTARI ŞI SPECIALIZARE
PENTRU PREVENIREA ŞI STINGEREA INCENDIILOR - C.S.E.S.P.S.I.

AGREMENT TEHNIC DE PREVENIRE ŞI STINGERE A INCENDIILOR
nr. ............. din ...................

În baza prevederilor <>art. 11 din Legea nr. 121/1996 privind organizarea şi funcţionarea Corpului Pompierilor Militari şi ale <>art. 2 din Hotãrârea Guvernului nr. 1.164/1996 privind funcţionarea Centrului de Studii, Experimentari şi Specializare pentru Prevenirea şi Stingerea Incendiilor,





se agrementeaza tehnic:

PRODUSUL
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
PRODUCĂTORUL
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
adresa: ţara
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
FURNIZORUL
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
adresa: ţara
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────


pentru a fi utilizat în domeniul prevenirii şi stingerii incendiilor.
Produsul este identificat prin Fişa tehnica nr. ....... din ............ .
Agrementul tehnic este valabil pana la data ............................ .


Şeful Centrului de Studii, Experimentari
şi Specializare pentru Prevenirea
şi Stingerea Incendiilor,
.......................................

Şeful biroului avizare-certificare,
.......................................

Deţinãtorul agrementului tehnic poarta rãspunderea pentru utilizarea în condiţii legale a produsului agrementat.
Nerespectarea condiţiilor din documentaţia în baza cãreia s-a eliberat prezentul agrement tehnic atrage retragerea acestuia şi rãspunderea potrivit legii.

ANEXA 4


────────
la metodologie
──────────────
┌───────┐
│ Model │
└───────┘
ROMÂNIA
MINISTERUL DE INTERNE
INSPECTORATUL GENERAL AL CORPULUI POMPIERILOR MILITARI

AVIZ TEHNIC DE PREVENIRE ŞI STINGERE A INCENDIILOR
nr. ............ din ................

În baza prevederilor <>art. 17 lit. e) din Legea nr. 121/1996 privind organizarea şi funcţionarea Corpului Pompierilor Militari şi ale art. 8 alin. (1) din Normele generale de prevenire şi stingere a incendiilor, aprobate prin <>Ordinul ministrului de interne nr. 775/1998 ,





se avizeazã tehnic:
PRODUSUL
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
PRODUCĂTORUL
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
adresa: ţara
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
FURNIZORUL
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
adresa: ţara
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────


Prezentul aviz tehnic de prevenire şi stingere a incendiilor este valabil numai însoţit de urmãtoarele documente:
1. Certificat de conformitate nr. ........ din .........., emis de Centrul de Studii, Experimentari şi Specializare pentru Prevenirea şi Stingerea Incendiilor
2. Fişa tehnica de identificare nr. ............. din ....................., întocmitã de Centrul de Studii, Experimentari şi Specializare pentru Prevenirea şi Stingerea Incendiilor.
Avizul tehnic este valabil pana la data ..................... .


Comandantul Corpului Pompierilor Militari,
..........................................

Preşedintele Comisiei de avizare,
adjunct al comandantului,
.........................

La cererea organelor abilitate de lege pentru îndrumarea şi controlul activitãţii de prevenire şi stingere a incendiilor este obligatorie prezentarea avizului tehnic p.s.i.
Deţinãtorul avizului tehnic p.s.i. poarta rãspunderea pentru utilizarea în condiţii legale a produsului avizat.
Nerespectarea condiţiilor din documentaţia în baza cãreia s-a eliberat prezentul aviz tehnic p.s.i. atrage retragerea acestuia şi rãspunderea potrivit legii.



──────────────────
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016