Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   METODOLOGIE din 12 noiembrie 2009  privind organizarea si desfasurarea cursului de initiere in limba romana pentru strainii adulti care au dobandit o forma de protectie sau un drept de sedere in Romania, precum si pentru cetatenii statelor membre ale Uniunii Europene si ale Spatiului Economic European    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

METODOLOGIE din 12 noiembrie 2009 privind organizarea si desfasurarea cursului de initiere in limba romana pentru strainii adulti care au dobandit o forma de protectie sau un drept de sedere in Romania, precum si pentru cetatenii statelor membre ale Uniunii Europene si ale Spatiului Economic European

EMITENT: MINISTERUL EDUCATIEI, CERCETARII SI INOVARII
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 858 din 9 decembrie 2009
METODOLOGIE din 12 noiembrie 2009
privind organizarea şi desfãşurarea cursului de iniţiere în limba românã pentru strãinii adulţi care au dobândit o formã de protecţie sau un drept de şedere în România, precum şi pentru cetãţenii statelor membre ale Uniunii Europene şi ale Spaţiului Economic European
EMITENT: MINISTERUL EDUCAŢIEI, CERCETÃRII ŞI INOVÃRII
PUBLICAT ÎN: MONITORUL OFICIAL nr. 858 din 9 decembrie 2009

ART. 1
Cursurile de iniţiere în limba românã se adreseazã urmãtoarelor categorii de adulţi:
a) strãini care au dobândit o formã de protecţie în România, în conformitate cu <>Ordonanţa Guvernului nr. 44/2004 privind integrarea socialã a strãinilor care au dobândit o formã de protecţie sau un drept de şedere în România, precum şi a cetãţenilor statelor membre ale Uniunii Europene şi Spaţiului Economic European, cu modificãrile şi completãrile ulterioare;
b) strãini care au dobândit un drept de şedere în România, în conformitate cu <>Ordonanţa Guvernului nr. 44/2004 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare;
c) cetãţeni ai statelor membre ale Uniunii Europene şi ale Spaţiului Economic European, în conformitate cu <>Ordonanţa Guvernului nr. 44/2004 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
ART. 2
(1) Categoriile de strãini adulţi nominalizate la art. 1 beneficiazã de dreptul de a participa gratuit la cursuri de iniţiere în limba românã, o singurã datã, în conformitate cu prevederile prezentei metodologii.
(2) Cursurile de iniţiere în limba românã prevãzute la art. 1 se organizeazã de inspectoratele şcolare judeţene/al municipiului Bucureşti, în colaborare cu centrele teritoriale ale Oficiului Român pentru Imigrãri (ORI).
ART. 3
(1) Cererile de participare la cursurile de iniţiere în limba românã, însoţite de copia legalizatã a documentului de identitate, se depun de cãtre persoanele interesate la inspectoratele şcolare judeţene/al municipiului Bucureşti sau la sediile centrelor teritoriale ale ORI. În aceastã din urmã situaţie, centrele teritoriale ale ORI transmit cererile de participare, însoţite de copiile legalizate ale documentelor de identitate, în termen de cel mult 5 zile de la primire, inspectoratelor şcolare în a cãror razã domiciliazã beneficiarii.
(2) În fiecare an şcolar, înscrierea la cursurile de iniţiere în limba românã se realizeazã înainte de începutul cursurilor semestrului I, în perioada 25 august-5 septembrie.
(3) În situaţia în care cererile de înscriere sunt depuse iniţial la centrele teritoriale ale ORI, acestea vor fi transmise inspectoratelor şcolare judeţene/al municipiului Bucureşti nu mai târziu de data de 5 septembrie. Cererile de înscriere şi copiile legalizate ale documentelor de identitate, transmise de centrele teritoriale ale ORI inspectoratelor şcolare judeţene/al municipiului Bucureşti, vor fi însoţite de o adresã de înaintare oficialã.
ART. 4
(1) Prin decizie a inspectorului şcolar general judeţean/al municipiului Bucureşti, în perioada 6-10 septembrie este numit un inspector responsabil cu organizarea, monitorizarea şi evaluarea cursului de iniţiere în limba românã.
(2) Prin decizie a inspectorului şcolar general judeţean/al municipiului Bucureşti, în perioada 6-10 septembrie este nominalizatã unitatea şcolarã sau, dupã caz, unitãţile şcolare unde urmeazã sã se desfãşoare cursul. Unitãţilor şcolare li se aduce la cunoştinţã nominalizarea, prin transmiterea deciziei inspectorului şcolar general, nu mai târziu de data de 11 septembrie.
(3) Unitãţile şcolare care organizeazã cursul vor stabili, prin decizie a consiliului de administraţie, pânã cel târziu la data de 14 septembrie, spaţiul de desfãşurare, profesorul/profesorii care vor preda cursul, orarul cursului.
(4) Orarul cursului va fi stabilit pe baza consultãrii conducerii unitãţii şcolare cu profesorul/profesorii care predau cursul şi cu participanţii sau reprezentanţi ai participanţilor la curs.
(5) Cursanţii vor fi înscrişi nominal într-un catalog special, în care se va consemna prezenţa la curs.
ART. 5
În situaţia în care inspectoratul şcolar judeţean/al municipiului Bucureşti, respectiv unitãţile şcolare nu dispun de spaţii corespunzãtoare desfãşurãrii cursurilor de iniţiere în limba românã, ORI va pune la dispoziţie spaţiile necesare în sediile centrelor teritoriale.
ART. 6
(1) Cursurile de iniţiere în limba românã se desfãşoarã pe durata unui an şcolar şi respectã structura anului şcolar stabilitã anual prin ordin al ministrului educaţiei, cercetãrii şi inovãrii.
(2) Numãrul de ore pe sãptãmânã este de 4 (patru).
ART. 7
(1) O grupã este constituitã în medie din 15 persoane. Numãrul minim de participanţi este de 10, iar numãrul maxim de participanţi este de 20.
(2) Prin excepţie, inspectoratul şcolar judeţean/al municipiului Bucureşti poate aproba organizarea de grupe al cãror efectiv depãşeşte numãrul maxim sau este sub numãrul minim de participanţi.
ART. 8
Predarea cursului de iniţiere în limba românã se realizeazã pe baza programelor speciale, elaborate şi aprobate de Ministerul Educaţiei, Cercetãrii şi Inovãrii în conformitate cu prevederile anexei nr. 2 la ordin.
ART. 9
(1) În conformitate cu <>Ordonanţa Guvernului nr. 44/2004 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, strãinii adulţi care au dobândit o formã de protecţie în România, participanţi la curs, beneficiazã gratuit de manuale.
(2) Conform <>Hotãrârii Guvernului nr. 1.483/2004 pentru aprobarea <>Normelor metodologice de aplicare a <>Ordonanţei Guvernului nr. 44/2004 privind integrarea socialã a strãinilor care au dobândit o formã de protecţie sau un drept de şedere în România, precum şi a cetãţenilor statelor membre ale Uniunii Europene şi Spaţiului Economic European, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, strãinii adulţi care au dobândit un drept de şedere în România, precum şi cetãţenii statelor membre ale Uniunii Europene şi ale Spaţiului Economic European achiziţioneazã manualele, contra cost, la începerea cursului.
(3) Beneficiazã gratuit de câte un manual şi profesorul/ profesorii care susţine/susţin cursul.
(4) Distribuirea şi asigurarea manualelor se realizeazã în conformitate cu procedurile prevãzute în anexa nr. 2 la ordin.
ART. 10
(1) În perioada 1-15 iunie se finalizeazã cursul de iniţiere în limba românã, prin evaluarea cursanţilor, conform prevederilor prevãzute în anexa nr. 3 la ordin.
(2) În urma evaluãrii, fiecare cursant va primi din partea unitãţii şcolare organizatoare un certificat de participare, în care se va înscrie inclusiv nivelul de competenţã lingvisticã dobândit, conform unuia dintre nivelurile de referinţã (A1, A2, B1, B2, C1, C2) precizate în Cadrul european comun de referinţã pentru limbi al Consiliului Europei. Modelul certificatului de participare este prezentat în anexa la anexa nr. 3 la ordin.
ART. 11
(1) Ministerul Educaţiei, Cercetãrii şi Inovãrii, prin Direcţia generalã formare continuã, asigurã formarea profesorilor care vor preda cursul de iniţiere în limba românã pentru adulţi.
(2) În realizarea activitãţilor de formare a profesorilor, Direcţia generalã formare continuã colaboreazã cu Direcţia generalã educaţie timpurie, şcoli, performanţã şi programe.
(3) În vederea bunei organizãri şi a susţinerii activitãţilor de formare, de comun acord, Direcţia generalã formare continuã, Direcţia generalã educaţie timpurie, şcoli, performanţã şi programe şi Institutul Limbii Române pot stabili parteneriate cu diferite instituţii şi organizaţii acreditate/recunoscute din domeniu.
ART. 12
Retribuţia profesorilor care predau cursurile de iniţiere se face, în condiţiile legii, prin cumul sau plata cu ora.
ART. 13
(1) În baza prevederilor <>art. 37 din Ordonanţa Guvernului nr. 44/2004 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, finanţarea activitãţilor legate de desfãşurarea activitãţilor prevãzute în prezenta metodologie, referitoare la formarea profesorilor şi realizarea manualelor, se asigurã din bugetul Ministerului Educaţiei, Cercetãrii şi Inovãrii.
(2) Fiecare inspectorat şcolar judeţean/al municipiului Bucureşti organizator va suporta cheltuielile de transport necesare distribuirii manualelor pentru cursanţii din unitãţile şcolare din subordine în care se desfãşoarã cursul de iniţiere în limba românã.
(3) Plata profesorilor care predau cursurile de iniţiere se face din bugetele unitãţilor şcolare care organizeazã cursul.

----------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016