Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   METODOLOGIE din 1 noiembrie 2007  de solutionare a deconturilor cu sume negative de taxa pe valoarea adaugata cu optiune de rambursare    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

METODOLOGIE din 1 noiembrie 2007 de solutionare a deconturilor cu sume negative de taxa pe valoarea adaugata cu optiune de rambursare

EMITENT: MINISTERUL ECONOMIEI SI FINANTELOR
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 785 din 20 noiembrie 2007

CAP. I
Depunerea, înregistrarea şi prelucrarea deconturilor de TVA

A. Depunerea şi înregistrarea deconturilor de TVA
1. Deconturile de TVA se depun de cãtre persoanele impozabile, înregistrate în scopuri de taxã pe valoarea adãugatã conform art. 153 din Codul fiscal, la organul fiscal competent, prin poştã sau direct la compartimentul cu atribuţii în gestionarea declaraţiilor fiscale, pe suport electronic, însoţite de douã exemplare listate, precum şi prin sistemul electronic naţional, la urmãtoarele termene:
a) lunar, pânã la data de 25 inclusiv a lunii urmãtoare lunii de raportare, de cãtre persoanele impozabile care au realizat în anul anterior o cifrã de afaceri mai mare de 100.000 euro;
b) trimestrial, pânã la data de 25 inclusiv a lunii urmãtoare încheierii trimestrului, de cãtre persoanele impozabile care au realizat în anul anterior o cifrã de afaceri de pânã la 100.000 euro inclusiv;
c) semestrial, pânã la data de 25 inclusiv a lunii urmãtoare încheierii semestrului pentru care se depune decontul de TVA de cãtre persoanele impozabile pentru care organul fiscal competent a aprobat ca perioadã fiscalã semestrul calendaristic, potrivit prevederilor art. 156^1 alin. (7) din codul fiscal şi ale pct. 80 alin. (2) din normele metodologice;
d) anual, pânã la data de 25 ianuarie inclusiv a anului urmãtor celui pentru care se depune decontul de TVA de cãtre persoanele impozabile pentru care organul fiscal competent a aprobat ca perioadã fiscalã anul calendaristic, potrivit prevederilor art. 156^1 alin. (7) din codul fiscal şi ale pct. 80 alin. (2) din normele metodologice.
2. Deconturile de TVA primite direct la organul fiscal se înregistreazã la Registratura electronicã şi se prelucreazã imediat, în momentul primirii, în prezenţa persoanei impozabile.
Deconturile de TVA corecte se preiau în baza de date.
În cazul în care, în urma prelucrãrii deconturilor de TVA, rezultã erori, organele fiscale vor urma procedura aplicabilã în cazul declaraţiilor fiscale eronate.
3. Deconturile de TVA primite prin poştã se prelucreazã în ziua primirii de la registraturã. În cazul în care în urma prelucrãrii rezultã erori, organele fiscale vor urma procedura aplicabilã în cazul declaraţiilor fiscale eronate.
Termenul legal de soluţionare a deconturilor cu sume negative de taxã pe valoarea adãugatã cu opţiune de rambursare care prezintã erori se prelungeşte cu perioada cuprinsã între data depunerii deconturilor de TVA şi data corectãrii acestora.
4. Deconturile de TVA se prelucreazã şi se analizeazã în ordinea cronologicã a înregistrãrii lor la organul fiscal.
5. Deconturile de TVA depuse la alte termene de declarare decât cele înscrise în vectorul fiscal nu se prelucreazã, acestea restituindu-se persoanelor impozabile.
B. Fluxul de prelucrare a deconturilor de TVA
1. Dupã primirea şi procesarea deconturilor de TVA, acestea se grupeazã pe urmãtoarele categorii:
a) deconturi cu sume pozitive (cu TVA de platã);
b) deconturi cu sume negative (cu TVA de rambursat), astfel:
b1) deconturi cu sume negative cu opţiune de rambursare;
b2) deconturi cu sume negative fãrã opţiune de rambursare (sume ce se reporteazã în decontul perioadei urmãtoare).
2. Zilnic, toate deconturile de TVA prelucrate se transmit la compartimentul "Evidenţã pe plãtitori", pe baza "Registrului jurnal obligaţii declarate la bugetul de stat" şi a "Notei de predare-primire", prevãzute de reglementãrile privind organizarea evidenţei pe plãtitori.
3. Deconturile cu sume pozitive, precum şi cele cu sume negative fãrã opţiune de rambursare se arhiveazã la dosarul fiscal al persoanei impozabile.
4. Deconturile cu sume negative cu opţiune de rambursare se înregistreazã în evidenţa pe plãtitor într-o fişã separatã, numitã "Sume de rambursat", şi se transmit zilnic, pe baza "Notei de predare-primire", la Compartimentul de analizã a deconturilor cu sume negative de taxã pe valoarea adãugatã cu opţiune de rambursare, în vederea efectuãrii analizei de risc.
5. Se supun procedurii de soluţionare numai deconturile cu sume negative de taxã pe valoarea adãugatã cu opţiune de rambursare, depuse în cadrul termenului legal de depunere.
Persoanele impozabile care depun astfel de deconturi, dupã expirarea termenului legal de depunere, vor prelua suma negativã în decontul perioadei fiscale urmãtoare.
6. Solicitãrile de rambursare se soluţioneazã, în ordinea cronologicã a înregistrãrii lor la organul fiscal, în termen de maximum 45 de zile calendaristice de la data depunerii decontului cu sume negative de taxã pe valoarea adãugatã cu opţiune de rambursare.

CAP. II
Procedura de soluţionare a solicitãrilor de rambursare

A. Soluţionarea deconturilor cu sume negative de taxã pe valoarea adãugatã cu opţiune de rambursare
1. Compartimentul de analizã de risc, denumit în continuare compartiment de specialitate, va analiza solicitãrile de rambursare, în vederea soluţionãrii.
Procedura are ca scop final încadrarea fiecãrei persoane impozabile într-o categorie de risc fiscal, în funcţie de comportamentul sãu fiscal, precum şi în funcţie de riscul pe care aceasta îl prezintã pentru administraţia fiscalã.
2. Deconturile cu sume negative de taxã pe valoarea adãugatã cu opţiune de rambursare se soluţioneazã, în funcţie de gradul de risc fiscal pe care îl prezintã fiecare persoanã impozabilã, astfel:
a) în cazul deconturilor de TVA cu risc fiscal mic - prin emiterea deciziei de rambursare a TVA;
b) în cazul deconturilor de TVA cu risc fiscal mediu - cu analizã documentarã;
c) în cazul deconturilor de TVA cu risc fiscal mare - cu inspecţie fiscalã anticipatã.
3. Deconturi cu sume negative de TVA cu opţiune de rambursare cu risc fiscal mic
3.1. În cazul deconturilor care prezintã un risc fiscal mic, sistemul va genera în mod automat proiectul deciziei de rambursare a TVA.
3.2. Proiectul deciziei se întocmeşte în douã exemplare, se verificã şi se vizeazã de şeful compartimentului de specialitate şi se înainteazã, spre aprobare, conducãtorului unitãţii fiscale.
4. Deconturi cu sume negative de TVA cu opţiune de rambursare cu risc fiscal mediu
4.1. Dacã decontul cu sume negative de TVA cu opţiune de rambursare se încadreazã în categoria de risc fiscal mediu, organul fiscal va proceda la efectuarea analizei documentare.
4.2. Pentru efectuarea analizei documentare, organul fiscal va comunica în scris persoanei impozabile documentele care trebuie prezentate, data, ora şi locul întâlnirii, precum şi numele şi prenumele persoanei din cadrul compartimentului de specialitate, care se ocupã de analizã.
Neprezentarea, în termenul stabilit de organul fiscal, a documentelor solicitate pentru efectuarea analizei documentare atrage încadrarea în gradul de risc fiscal mare şi soluţionarea cu inspecţie fiscalã anticipatã.
Termenul legal de soluţionare se prelungeşte cu perioada cuprinsã între data emiterii înştiinţãrii pentru prezentarea documentelor şi data prezentãrii documentelor la organul fiscal, potrivit <>art. 70 alin. (2) din Ordonanţa Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedurã fiscalã, republicatã, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, denumitã în continuare Codul de procedurã fiscalã.
4.3. În cazuri temeinic justificate persoana impozabilã poate solicita organului fiscal amânarea termenului de prezentare a documentelor.
În cazul aprobãrii amânãrii, termenul legal de soluţionare se prelungeşte cu perioada cuprinsã între data emiterii înştiinţãrii pentru prezentarea documentelor şi data prezentãrii documentelor solicitate pentru efectuarea analizei, potrivit art. 70 alin. (2) din Codul de procedurã fiscalã.
4.4. În urma efectuãrii analizei documentare, deconturile cu sume negative de taxã pe valoarea adãugatã cu opţiune de rambursare pentru care au putut fi justificate sumele solicitate la rambursare se aprobã şi se emite proiectul deciziei de rambursare a TVA.
4.5. Dacã sumele solicitate la rambursare nu au putut fi justificate cu ocazia analizei documentare, decontul respectiv se încadreazã la gradul de risc fiscal mare şi se soluţioneazã cu inspecţie fiscalã anticipatã.
5. Deconturi cu sume negative de taxã pe valoarea adãugatã cu opţiune de rambursare cu risc fiscal mare
5.1. Deconturile cu sume negative de taxã pe valoarea adãugatã cu opţiune de rambursare cu risc fiscal mare se transmit la compartimentul cu atribuţii de inspecţie fiscalã.
5.2. Dupã efectuarea inspecţiei fiscale compartimentul cu atribuţii în acest domeniu întocmeşte raportul de inspecţie fiscalã.
5.3. În cazul în care TVA deductibilã sau colectatã se modificã faţã de sumele înscrise în decontul de TVA, se întocmeşte decizia de impunere privind obligaţiile fiscale suplimentare stabilite de inspecţia fiscalã, care are şi rol de decizie de rambursare a TVA.
5.4. În cazul în care cu ocazia inspecţiei fiscale nu sunt stabilite diferenţe faţã de suma solicitatã la rambursare, se întocmeşte decizia privind nemodificarea bazei de impunere, iar decizia de rambursare a TVA se emite de cãtre compartimentul de specialitate.
6. Deciziile de rambursare a TVA emise în cazul riscului fiscal mic şi mediu sunt decizii sub rezerva verificãrii ulterioare, potrivit art. 90 din Codul de procedurã fiscalã.
B. Procedura de stabilire a gradului de risc fiscal în cazul rambursãrilor de taxã pe valoarea adãugatã
Procedura prevãzutã în acest capitol se aplicã pentru soluţionarea deconturilor cu sume negative de taxã pe valoarea adãugatã cu opţiune de rambursare depuse de persoane impozabile, cu excepţia cazurilor prevãzute la cap. III "Dispoziţii speciale privind soluţionarea solicitãrilor de rambursare".
B1. Stabilirea Standardului individual negativ (SIN)
1. Standardul individual negativ (SIN) reprezintã suma maximã a TVA ce poate fi rambursatã fãrã analizã documentarã sau inspecţie fiscalã anticipatã, riscul implicat de aceastã rambursare fiind considerat acceptabil de cãtre administraţia fiscalã.
Aceastã sumã este stabilitã în condiţii de activitate normalã şi continuã a persoanei impozabile, ţinând cont şi de comportamentul sãu fiscal.
2. SIN-ul se stabileşte semestrial, având în vedere raportãrile contabile, deconturile de TVA şi modul de îndeplinire a obligaţiilor fiscale în perioada de referinţã, potrivit prevederilor pct. 3 din prezenta secţiune.
3.1. La data de 5 a lunii februarie se stabileşte SIN-ul pentru semestrul I, avându-se în vedere:
a) perioada de referinţã pentru deconturi de TVA şi modul de îndeplinire a obligaţiilor fiscale - cea aferentã lunilor ianuarie - decembrie din anul precedent (depuse în februarie anul precedent - ianuarie anul curent);
b) raportarea contabilã semestrialã din anul precedent.
3.2. La data de 5 a lunii august se stabileşte SIN-ul pentru semestrul II, avându-se în vedere:
a) perioada de referinţã pentru deconturi de TVA şi modul de îndeplinire a obligaţiilor fiscale - cea aferentã lunilor iulie din anul precedent - iunie din anul curent (depuse în august anul precedent - iulie anul curent);
b) bilanţul contabil şi contul de profit şi pierdere pentru anul precedent.
4. Înainte de stabilirea SIN-ului semestrial, compartimentul de specialitate va solicita în scris compartimentelor de specialitate implicate confirmarea actualizãrii la zi a tuturor bazelor de date care furnizeazã informaţii utilizate în aplicarea procedurii.
5. SIN se stabileşte prin completarea Fişei de calcul al Standardului individual negativ, prevãzutã în anexa nr. 1 la prezenta metodologie.
6. SIN se stabileşte astfel:
6.1. SIN-ul se stabileşte la valoarea de o (1) unitate şi rambursarea se efectueazã numai în urma inspecţiei fiscale, în urmãtoarele cazuri:
a) pentru persoanele impozabile care au înscrise fapte în cazierul fiscal;
b)*) pentru persoanele impozabile care au ca obiect principal de activitate şi îşi desfãşoarã efectiv activitatea în domeniul:
b.1) producţiei şi/sau comerţului cu ridicata de bãuturi alcoolice (cod 159 "Fabricarea bãuturilor" şi cod 5134 "Comerţul cu ridicata al bãuturilor");
b.2) tutunului (cod 16 "Fabricarea produselor din tutun", cod 5125 "Comerţ cu ridicata al tutunului neprelucrat", cod 5135 "Comerţ cu ridicata al produselor din tutun", cod 5226 "Comerţ cu amãnuntul al produselor din tutun");
b.3) petrolului (cod 232 "Fabricarea produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului", cod 505 "Comerţ cu amãnuntul al carburanţilor pentru autovehicule";
b.4) comerţului cu ridicata al animalelor vii (cod 5123 "Comerţ cu ridicata al animalelor vii");
------------
*) Începând cu data de 1 ianuarie 2008, potrivit <>Ordinului preşedintelui Institutului Naţional de Statisticã nr. 337/2007 , clasificarea activitãţilor prevãzute la lit. b) se actualizeazã dupã cum urmeazã:
b.1) producţiei şi/sau comerţului cu ridicata de bãuturi alcoolice (cod 110 "Fabricarea bãuturilor" şi cod 4634 "Comerţul cu ridicata al bãuturilor");
b.2) tutunului (cod 1200 "Fabricarea produselor din tutun", cod 4621 "Comerţ cu ridicata al cerealelor, seminţelor, furajelor şi tutunului neprelucrat", cod 4635 "Comerţ cu ridicata al produselor din tutun", cod 4726 "Comerţ cu amãnuntul al produselor din tutun, în magazine specializate");
b.3) petrolului (cod 1920 "Fabricarea produselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului", cod 4730 "Comerţ cu amãnuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate";
b.4) comerţului cu ridicata al animalelor vii (cod 4623 "Comerţ cu ridicata al animalelor vii").

c) pentru persoanele impozabile nou-înfiinţate;
d) pentru persoanele impozabile pentru care nu existã toate datele necesare întocmirii Fişei de calcul al Standardului individual negativ;
e) pentru persoanele impozabile pentru care SIN-ul este negativ (suma TVA colectatã este mai mare decât suma TVA deductibilã în perioada de referinţã);
f) pentru persoanele impozabile care, în decurs de 6 luni, au renunţat de cel puţin douã ori la opţiunea de rambursare, dupã încadrarea la categoria de risc mediu sau mare;
g) pentru persoanele impozabile care nu au niciun salariat;
h) pentru persoanele impozabile care nu au bunuri imobile sau mobile în patrimoniu;
i) pentru persoanele impozabile despre care activitatea de inspecţie fiscalã deţine informaţii cã prezintã un risc fiscal mare;
j) pentru persoanele impozabile pentru care organul fiscal competent a aprobat ca perioadã fiscalã semestrul sau anul calendaristic, potrivit prevederilor art. 156^1 alin. (7) din codul fiscal şi ale pct. 80 alin. (2) din normele metodologice.
6.2. Persoanele impozabile nou-înfiinţate sunt acele persoane impozabile înregistrate în scopuri de taxã pe valoarea adãugatã în cadrul perioadei de referinţã şi care nu prezintã, la data calculãrii SIN-ului, 12 perioade de raportare, în cazul celor cu obligaţii declarative lunare, şi 4 perioade de raportare, în cazul celor cu obligaţii declarative trimestriale.
Pentru persoanele impozabile nou-înfiinţate, care prezintã 3 perioade fiscale consecutive deconturi negative cu opţiune de rambursare, soluţionate cu control anticipat şi la care au fost stabilite diferenţe de taxã mai mici de 5% cu ocazia acestor controale, SIN-ul se stabileşte ca medie aritmeticã a sumelor aprobate la rambursare prin deconturile respective.
6.3. Pentru celelalte persoane impozabile, SIN-ul este stabilit în douã etape:
a1) prima etapã: stabilirea SIN-ului brut
SIN-ul brut se stabileşte ca diferenţã între media TVA-ului deductibil şi media TVA-ului colectat din perioada de referinţã.
Pentru persoanele impozabile pentru care perioada fiscalã la TVA este luna sau trimestrul, SIN-ul brut se stabileşte pe lunã, respectiv pe trimestru.
a2) a doua etapã: SIN-ul brut se corecteazã cu indicele de inflaţie şi se ajusteazã în funcţie de comportamentul fiscal al fiecãrei persoane impozabile.
SIN-ul stabilit potrivit pct. 3.1 se ajusteazã cu jumãtate din indicele de inflaţie realizat la 31 decembrie din anul precedent şi jumãtate din indicele de inflaţie prognozat pentru anul curent.
SIN-ul stabilit potrivit pct. 3.2 se ajusteazã cu indicele de inflaţie prognozat pentru anul curent.
a2.1) Comportamentul fiscal se stabileşte pe baza unor indicatori relevanţi, cum ar fi: mãrimea persoanei impozabile, gradul de conformare fiscalã voluntarã.
a2.2) SIN-ul final se stabileşte prin corectarea SIN-ului brut cu indicele de inflaţie şi prin ajustarea sumei astfel stabilite, în funcţie de punctajul obţinut pe baza indicatorilor, astfel:
- majorare cu 30%, pentru cei care realizeazã un punctaj cuprins între 0 - 155 puncte;
- majorare cu 20%, pentru cei care realizeazã un punctaj cuprins între 156 - 200 puncte;
- majorare cu 10%, pentru cei care realizeazã un punctaj cuprins între 201 - 250 puncte;
- 0% pentru cei care realizeazã un punctaj mai mare de 251 puncte.
7. Cazuri de actualizare lunarã a SIN-ului
7.1. SIN-ul semestrial stabilit potrivit pct. 3 se actualizeazã lunar conform pct. 6, pânã la data de 5 a fiecãrei luni, numai pentru persoanele impozabile care se aflã în una dintre urmãtoarele situaţii:
- li se înscriu fapte în cazierul fiscal;
- prezintã cel puţin douã renunţãri la opţiunea de rambursare în ultimele 6 luni;
- sunt persoane impozabile nou-înfiinţate şi au beneficiat 3 perioade de raportare consecutive de rambursãri cu inspecţie fiscalã anticipatã şi la care au fost stabilite diferenţe de taxã mai mici de 5%;
- pe baza informaţiilor deţinute, activitatea de inspecţie fiscalã le stabileşte risc fiscal mare.
7.2. Stabilirea riscului fiscal mare al unei persoane impozabile se realizeazã de cãtre compartimentul de specialitate, pe baza informaţiilor primite de la organele de inspecţie fiscalã pentru persoana impozabilã respectivã.
Astfel, compartimentul de specialitate va fi înştiinţat de cãtre organul de inspecţie fiscalã cu privire la persoanele impozabile despre care acesta are informaţii cã prezintã un risc ridicat pentru administraţia fiscalã.
Înştiinţarea va fi transmisã lunar, sub forma unui referat motivat, aprobat de coordonatorul activitãţii de inspecţie fiscalã, pânã la data de 5 a lunii urmãtoare celei în care organul de inspecţie fiscalã deţine astfel de informaţii. Referatul va cuprinde toate persoanele impozabile în cauzã, care vor fi înscrise de cãtre compartimentul de specialitate într-o bazã de date specialã.
Schimbarea încadrãrii din categoria de risc fiscal mare şi radierea din baza de date specialã se fac tot la propunerea organului de inspecţie fiscalã, prin referat motivat transmis compartimentului de specialitate pânã la data de 5 a fiecãrei luni.
7.3. În baza datelor primite de la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului şi a decontului cu sume negative de taxã pe valoarea adãugatã cu opţiune de rambursare, se va actualiza baza de date care conţine informaţiile referitoare la obiectul de activitate (cod CAEN).
B2. Fluxul de soluţionare a deconturilor cu sume negative de TVA cu opţiune de rambursare în cadrul compartimentului de specialitate
1. Compartimentul de specialitate înregistreazã deconturile de TVA într-o evidenţã specialã, care se conduce informatizat, organizatã potrivit anexei nr. 2 la prezenta metodologie.
2. Dupã înregistrarea în evidenţã, deconturile cu sume negative de taxã pe valoarea adãugatã cu opţiune de rambursare vor fi supuse analizei de risc, în vederea soluţionãrii, etapa urmând sã fie finalizatã în termen de maximum 15 zile calendaristice de la data depunerii decontului de TVA.
3. În prima fazã a analizei se editeazã fişele de calcul al SIN şi se selecteazã deconturile negative care prezintã SIN = 1, considerate cu risc fiscal mare, şi se transmit a doua zi compartimentului cu atribuţii în domeniul inspecţiei fiscale, pe bazã de borderou.
4. Pentru deconturile de TVA la care SIN este mai mare decât 1, se calculeazã Fişa indicatorilor de inspecţie fiscalã, prevãzutã în anexa nr. 3 la prezenta metodologie.
4.1. În cazul în care punctajul obţinut la Fişa indicatorilor de inspecţie fiscalã este mai mare sau egal cu 60 de puncte, decontul de TVA prezintã risc fiscal mare şi se transmite a doua zi compartimentului cu atribuţii în domeniul inspecţiei fiscale, pe bazã de borderou.
4.2. În cazul în care punctajul obţinut la fişa indicatorilor de inspecţie fiscalã este mai mic de 60 de puncte, se comparã suma solicitatã la rambursare cu SIN-ul.
5. Dacã suma solicitatã la rambursare este mai micã sau egalã cu SIN-ul, decontul de TVA este considerat cu risc fiscal mic şi sistemul va genera în mod automat proiectul Deciziei de rambursare a taxei pe valoarea adãugatã, prevãzutã în anexa nr. 4 la prezenta metodologie.
6. Dacã suma solicitatã la rambursare este mai mare decât SIN-ul final, programul informatic semnaleazã acest aspect şi genereazã lista plãtitorilor care se aflã în aceastã situaţie, în vederea efectuãrii analizei individuale.
Dacã suma solicitatã la rambursare provine din mai mult de 12 perioade de raportare lunare, respectiv 4 perioade de raportare trimestriale, se abandoneazã reconstituirea sumei, decontul de TVA fiind considerat cu risc fiscal mare, şi se transmite a doua zi compartimentului cu atribuţii în domeniul inspecţiei fiscale, pe bazã de borderou.
7. Analiza individualã se efectueazã pentru fiecare perioadã de raportare din care a rezultat suma solicitatã la rambursare, întocmind Fişa de analizã de risc, prevãzutã în anexa nr. 5 la prezenta metodologie, conform Instrucţiunilor de completare, prevãzute în anexa nr. 6 la prezenta metodologie.
8. Dacã toate sumele negative înscrise în coloana "Sume negative" se încadreazã, fiecare în parte, în SIN, se considerã cã decontul de TVA prezintã risc mic, nu se va completa cartuşul de "Indicatori de analizã" şi se va genera proiectul deciziei de rambursare a TVA.
9. Cartuşul de "Indicatori de analizã" se completeazã pentru fiecare perioadã de raportare în care suma negativã de taxã pe valoarea adãugatã este mai mare decât SIN-ul.
10. Dupã completarea fişei de analizã de risc şi acordarea punctajului, deconturile cu sume negative de taxã pe valoarea adãugatã cu opţiune de rambursare se clasificã în:
a) deconturi de TVA cu risc fiscal mediu, dacã se obţine un punctaj între 0 şi 50, pentru fiecare dintre perioadele din care provine suma negativã solicitatã la rambursare - acestea se supun analizei documentare;
b) deconturi de TVA cu risc fiscal mare, dacã se obţine un punctaj între 51 şi 140, pentru cel puţin una dintre perioadele din care provine suma solicitatã la rambursare - acestea se transmit a doua zi compartimentului cu atribuţii de inspecţie fiscalã.
B3. Analiza documentarã
1. Pentru efectuarea analizei documentare, compartimentul de specialitate solicitã persoanei impozabile prezentarea de documente suplimentare, care sã justifice diferenţa în plus de sumã solicitatã la rambursare.
2. Solicitarea documentaţiei se face în scris, menţionându-se documentele care trebuie prezentate, data şi locul întâlnirii, precum şi numele şi prenumele persoanei din cadrul compartimentului de specialitate, care se ocupã de analizã. Modelul înştiinţãrii este prevãzut în anexa nr. 7 la prezenta metodologie.
3. Pentru efectuarea analizei documentare, compartimentul de specialitate solicitã persoanei impozabile sã prezinte:
- jurnalele de vânzãri şi de cumpãrãri;
- balanţele de verificare;
- contracte comerciale, facturi şi documente vamale care sã ateste exportul efectuat;
- documente care sã ateste efectuarea unei investiţii, precum şi alte documente din care sã rezulte suma solicitatã la rambursare;
- orice alte documente pe care organul fiscal le considerã necesare pentru justificarea rambursãrii.
Documentele vor fi prezentate în original şi în copie şi trebuie sã se refere la perioada din care provine suma negativã de taxã pe valoarea adãugatã.
4. La efectuarea analizei documentare se vor avea în vedere şi indicatorii stabiliţi prin fişa de calcul al SIN-ului, fişa indicatorilor de inspecţie fiscalã şi fişa de analizã de risc.
5. Pentru toate deconturile de TVA care se încadreazã în categoria de risc mediu se întocmeşte Referatul pentru analizã documentarã, în douã exemplare, potrivit modelului din anexa nr. 8 la prezenta metodologie.
6. Referatul pentru analizã documentarã se înainteazã, împreunã cu decontul de TVA, fişa de calcul al SIN-ului, fişa indicatorilor de inspecţie fiscalã şi fişa de analizã de risc, conducãtorului compartimentului, pentru avizare.
7. În cazul în care prin referat se propune rambursarea sumei solicitate, se întocmeşte proiectul deciziei de rambursare a TVA. Referatul pentru analizã documentarã împreunã cu decontul de TVA, fişa de calcul al SIN-ului, fişa indicatorilor de inspecţie fiscalã, fişa de analizã de risc şi proiectul deciziei de rambursare a TVA se transmit conducãtorului unitãţii fiscale, pentru aprobare.
8. În cazul în care prin referat se propune efectuarea inspecţiei fiscale anticipate, acesta se înainteazã, împreunã cu dosarul solicitãrii, spre avizare conducãtorului compartimentului, apoi spre aprobare conducãtorului unitãţii fiscale.
Dupã aprobare se transmite compartimentului de inspecţie fiscalã dosarul solicitãrii, cuprinzând urmãtoarele documente:
- decontul cu sume negative de TVA cu opţiune de rambursare;
- fişa de calcul al SIN-ului;
- fişa indicatorilor de inspecţie fiscalã;
- fişa de analizã de risc;
- referatul pentru analizã documentarã.
C. Fluxul operaţiunilor în cazul deconturilor cu sume negative de taxã pe valoarea adãugatã cu opţiune de rambursare soluţionate cu inspecţie fiscalã anticipatã
1. Deconturile cu sume negative de taxã pe valoarea adãugatã cu opţiune de rambursare, care au fost încadrate în categoria de risc mare, se transmit zilnic, împreunã cu documentaţia aferentã, compartimentului cu atribuţii de inspecţie fiscalã în vederea efectuãrii verificãrii.
2. Dupã finalizarea controlului fiscal, compartimentul cu atribuţii în domeniul inspecţiei fiscale va întocmi raportul de inspecţie fiscalã.
3. Dacã în urma inspecţiei fiscale se stabilesc diferenţe care afecteazã suma solicitatã la rambursare, compartimentul cu atribuţii în domeniul inspecţiei fiscale emite decizia de impunere privind obligaţiile fiscale suplimentare stabilite de inspecţia fiscalã, care are şi rol de decizie de rambursare a TVA, pe care o comunicã persoanei impozabile.
4. Dacã în urma inspecţiei fiscale nu se stabilesc diferenţe faţã de suma solicitatã la rambursare, se întocmeşte decizia privind nemodificarea bazei de impunere, iar decizia de rambursare se emite de compartimentul de specialitate.
5. În maximum 35 de zile calendaristice de la data depunerii decontului de TVA, compartimentul cu atribuţii de inspecţie fiscalã transmite compartimentului de specialitate dosarul solicitãrii, împreunã cu raportul de inspecţie fiscalã, precum şi, dupã caz, decizia de impunere privind obligaţiile fiscale suplimentare stabilite de inspecţia fiscalã sau decizia privind nemodificarea bazei de impunere.
6. În situaţiile în care, pentru soluţionarea solicitãrii de rambursare, organul de inspecţie fiscalã considerã cã sunt necesare informaţii suplimentare, termenul de soluţionare se prelungeşte cu perioada cuprinsã între data solicitãrii şi data primirii informaţiilor respective, potrivit art. 70 alin. (2) din Codul de procedurã fiscalã.
Prelungirea termenului de soluţionare se realizeazã pentru întreaga solicitare de rambursare, nu pentru sume parţiale.
7. Dacã în urma inspecţiei fiscale nu au fost stabilite diferenţe faţã de suma solicitatã la rambursare, cel mai târziu în ziua urmãtoare primirii dosarului solicitãrii, compartimentul de specialitate întocmeşte proiectul deciziei de rambursare a TVA, în douã exemplare. Decizia va fi semnatã de şeful compartimentului şi aprobatã de conducãtorul unitãţii fiscale.
D. Fluxul operaţiunilor în cadrul compartimentului de colectare
1. La sfârşitul fiecãrei zile compartimentul de specialitate transmite compartimentului de colectare, în vederea compensãrii şi/sau restituirii, atât deciziile de rambursare a TVA, aprobate, cât şi deciziile de impunere privind obligaţiile fiscale suplimentare stabilite de inspecţia fiscalã, aprobate.
2. Compartimentul de colectare, în baza datelor din evidenţa analiticã pe plãtitor, a deciziei de rambursare a TVA sau, dupã caz, a deciziei de impunere privind obligaţiile fiscale suplimentare stabilite de inspecţia fiscalã, întocmeşte nota de compensare şi/sau nota de restituire/rambursare, conform formularelor aprobate.
Nota se întocmeşte în 3 exemplare, se semneazã de şeful compartimentului de colectare şi se aprobã de conducãtorul unitãţii fiscale/directorul coordonator.
Nota aprobatã se transmite cel mai târziu a doua zi, pe bazã de borderou, compartimentului de trezorerie în vederea efectuãrii compensãrii şi/sau restituirii.
3. Dupã efectuarea compensãrii şi/sau restituirii, compartimentul de trezorerie va transmite compartimentului de colectare douã exemplare din nota de compensare şi/sau nota de restituire/rambursare cuprinzând şi data la care s-a efectuat operaţiunea de compensare şi/sau de restituire, cel târziu a doua zi de la efectuarea compensãrii şi/sau restituirii.
E. Finalizarea procedurii şi arhivarea documentelor
1. Compartimentul de colectare transmite compartimentului de specialitate, cel mai târziu a doua zi, ambele exemplare din notã, un exemplar pentru a fi comunicat persoanei impozabile şi un exemplar în vederea arhivãrii.
2. Dupã operarea datelor privind soluţionarea decontului cu sume negative de taxã pe valoarea adãugatã cu opţiune de rambursare în evidenţa specialã, compartimentul de specialitate transmite dosarul solicitãrii compartimentului de gestionare a dosarului fiscal, pentru arhivare.
Dosarul solicitãrii cuprinde:
- decontul cu sume negative de taxã pe valoarea adãugatã cu opţiune de rambursare;
- fişa de calcul al SIN-ului;
- fişa indicatorilor de inspecţie fiscalã;
- fişa de analizã de risc;
- referatul pentru analizã documentarã şi/sau raportul de inspecţie fiscalã, dupã caz;
- decizia de rambursare a TVA, emisã de compartimentul de specialitate, sau decizia de impunere privind obligaţiile fiscale suplimentare stabilite de inspecţia fiscalã ori decizia privind nemodificarea bazei de impunere, emise de compartimentul cu atribuţii de inspecţie fiscalã, dupã caz, însoţite de raportul de inspecţie fiscalã;
- nota de compensare şi/sau nota de restituire/rambursare, cuprinzând data la care s-a efectuat operaţiunea de compensare şi/sau de restituire.
3. În cel mult o zi de la primirea notei de compensare şi/sau a notei de restituire/rambursare de la compartimentul de colectare, compartimentul de specialitate înştiinţeazã persoana impozabilã despre modul de soluţionare a opţiunii de rambursare, prin transmiterea notei de compensare şi/sau a notei de restituire/rambursare, însoţite de decizia de rambursare a TVA emisã de compartimentul de specialitate.
4. Compartimentul de specialitate transmite compartimentului de inspecţie fiscalã, pânã la data de 1 a lunii urmãtoare, un extras al registrului de evidenţã specialã, cuprinzând deconturile cu sume negative de taxã pe valoarea adãugatã cu opţiune de rambursare, soluţionate cu inspecţie fiscalã ulterioarã, în luna anterioarã, pentru cuprinderea în programul de inspecţie fiscalã.
5. Inspecţia fiscalã ulterioarã se efectueazã în maximum 2 ani de la aprobarea rambursãrii.

CAP. III
Dispoziţii speciale privind soluţionarea solicitãrilor de rambursare

A. Dispoziţii generale
1.1. Pentru contribuabilii mari şi mijlocii, precum şi pentru persoanele impozabile care desfãşoarã activitãţi de export, rambursarea se acordã cu inspecţie fiscalã ulterioarã, cu excepţia cazurilor care prezintã risc fiscal mare, când rambursarea se acordã în urma inspecţiei fiscale anticipate.
1.2. În categoria contribuabililor mari şi mijlocii se cuprind contribuabilii definiţi potrivit prevederilor legale în vigoare.
1.3. În categoria persoanelor impozabile care desfãşoarã activitãţi de export care beneficiazã de regimul special privind soluţionarea solicitãrilor de rambursare se încadreazã persoanele impozabile care îndeplinesc, cumulativ, urmãtoarele condiţii:
a) au depus, în ultimele 12 luni, toate declaraţiile fiscale, precum şi declaraţiile informative 390 (VIES) "Declaraţia recapitulativã privind livrãrile/achiziţiile intracomunitare de bunuri" şi 394 "Declaraţie informativã privind livrãrile/prestãrile si achiziţiile efectuate pe teritoriul naţional" pentru care persoanele impozabile aveau obligaţia transmiterii cãtre organul fiscal;
b) au depus toate situaţiile financiare, cu termen de depunere în ultimele 12 luni;
c) nu înregistreazã obligaţii fiscale restante la bugetul general consolidat;
d) au desfãşurat în anul anterior activitãţi de export, în nume propriu sau în comision, în procent de minimum 80% din rulajul debitor al contului de clienţi (4111), dar nu mai puţin de echivalentul în lei a 1.000.000 euro. Volumul exportului derulat în anul 2006 se comunicã organului fiscal competent de cãtre Autoritatea Naţionalã a Vãmilor. Condiţia privind desfãşurarea de activitãţi de export, în procent de minimum 80% din rulajul debitor al contului de clienţi (4111), trebuie îndeplinitã pânã la data depunerii cererii pentru aprobarea regimului special, în condiţiile prevãzute la lit. B;
e) *)activitatea de export nu se desfãşoarã în domeniul:
e1) comerţului cu bãuturi alcoolice (cod 5117 "Intermedieri în comerţul cu produse alimentare, bãuturi şi tutun", cod 5134 "Comerţ cu ridicata al bãuturilor", cod 5139 "Comerţ cu ridicata, nespecializat, de produse alimentare, bãuturi şi tutun", cod 5225 "Comerţ cu amãnuntul al bãuturilor");
e2) tutunului (cod 5125 "Comerţ cu ridicata al tutunului neprelucrat", cod 5135 "Comerţ cu ridicata al produselor din tutun", cod 5226 "Comerţ cu amãnuntul al produselor din tutun");
e3) petrolului (cod 505 "Comerţ cu amãnuntul al carburanţilor pentru autovehicule");
-----------
*) Începând cu data de 1 ianuarie 2008, potrivit <>Ordinului preşedintelui Institutului Naţional de Statisticã nr. 337/2007 , clasificarea activitãţilor prevãzute la lit. e) se actualizeazã dupã cum urmeazã:
e1) comerţului cu bãuturi alcoolice (cod 4617 "Intermedieri în comerţul cu produse alimentare, bãuturi şi tutun", cod 4634 "Comerţ cu ridicata al bãuturilor", cod 4639 "Comerţ cu ridicata nespecializat de produse alimentare, bãuturi şi tutun", cod 4725 "Comerţ cu amãnuntul al bãuturilor, în magazine specializate");
e2) tutunului (cod 4621 "Comerţ cu ridicata al cerealelor, seminţelor, furajelor şi tutunului neprelucrat", cod 4635 "Comerţ cu ridicata al produselor din tutun", cod 4726 "Comerţ cu amãnuntul al produselor din tutun, în magazine specializate");
e3) petrolului (cod 4730 "Comerţ cu amãnuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate"),
e4) comerţului cu ridicata al animalelor vii (cod 4623 "Comerţ cu ridicata al animalelor vii");,
e5) comerţului cu ridicata al deşeurilor (cod 4677 "Comerţul cu ridicata al deşeurilor şi resturilor");,
e6) demontãrii (dezasamblãrii) maşinilor şi a echipamentelor scoase din uz pentru recuperarea materialelor (cod 3831 "Demontarea (dezasamblarea) maşinilor şi a echipamentelor scoase din uz pentru recuperarea materialelor"), recuperãrii materialelor reciclabile sortate (cod 3832 "Recuperarea materialelor reciclabile sortate");
e7) comerţului cu ridicata al materialului lemnos şi de construcţii (cod 4673 "Comerţ cu ridicata al materialului lemnos şi al materialelor de construcţie şi echipamentelor sanitare").

e4) comerţului cu ridicata al animalelor vii (cod 5123 "Comerţ cu ridicata al animalelor vii");
e5) comerţului cu ridicata al deşeurilor (cod 5157 "Comerţul cu ridicata al deşeurilor şi resturilor");
e6) recuperãrii deşeurilor şi resturilor metalice şi nemetalice (cod 3710 "Recuperarea deşeurilor şi resturilor metalice reciclabile" şi cod 3720 "Recuperarea deşeurilor şi resturilor nemetalice reciclabile");
e7) comerţului cu ridicata al materialului lemnos şi de construcţii (cod 5153 "Comerţ cu ridicata al materialului lemnos şi de construcţie").
1.4. În categoria persoanelor impozabile prevãzute la pct. 1.3 nu intrã contribuabilii mari şi mijlocii.
2. Primul decont cu sume negative de taxã pe valoarea adãugatã cu opţiune de rambursare depus, dupã înregistrarea investiţiei potrivit legii, de cãtre persoanele impozabile care realizeazã investiţii ce se încadreazã în prevederile <>Legii nr. 332/2001 privind promovarea investiţiilor directe cu impact semnificativ în economie, cu modificãrile şi completãrile ulterioare, va fi supus inspecţiei fiscale, rambursarea fiind acordatã cu inspecţie fiscalã anticipatã.
Solicitãrile ulterioare, depuse de aceastã categorie de persoane impozabile pe durata derulãrii investiţiei, vor fi soluţionate cu inspecţie fiscalã ulterioarã.
Compartimentele cu atribuţii de inspecţie fiscalã vor verifica, semestrial, la sediul persoanei impozabile, rambursãrile acordate.
3. În sensul prezentului capitol, prin conducãtorul unitãţii fiscale se înţelege, dupã caz:
- directorul general al Direcţiei generale de administrare a marilor contribuabili;
- directorul executiv al Direcţiei Generale a Finanţelor Publice a Municipiului Bucureşti;
- şeful administraţiei finanţelor publice a municipiului, oraşului sau comunei, şeful administraţiei finanţelor publice a sectoarelor municipiului Bucureşti sau şeful administraţiei finanţelor publice pentru contribuabili mijlocii.
B. Procedura de aprobare a regimului special pentru persoanele impozabile care desfãşoarã activitãţi de export
1.1. La depunerea primului decont de TVA de cãtre persoanele impozabile care îndeplinesc condiţiile prevãzute la lit. A pct. 1.3, acestea depun la organul fiscal competent şi o cerere prin care solicitã aplicarea regimului special de rambursare a taxei pe valoarea adãugatã, potrivit modelului prevãzut în anexa nr. 11 la prezenta metodologie.
1.2. Cererea va fi însoţitã de balanţa de verificare la data de 31 decembrie 2006 şi fişa contului 4111, din care sã rezulte cã volumul exportului scutit, efectuat în anul anterior, în nume propriu sau în comision, a reprezentat minimum 80% din rulajul debitor al contului de clienţi (4111), dar nu mai puţin de echivalentul în lei a 1.000.000 euro. De asemenea, cererea va fi însoţitã de o declaraţie pe propria rãspundere cã nu a desfãşurat activitãţi de export în domeniile prevãzute la lit. A pct. 1.3 lit. e), precum şi cã pânã la data depunerii cererii persoana impozabilã a desfãşurat activitãţi de export sau livrãri intracomunitare, în nume propriu sau în comision, în procent de minimum 80% din rulajul debitor al contului de clienţi (4111).
2. Pentru soluţionarea cererii, compartimentul de specialitate:
- analizeazã documentaţia depusã de persoana impozabilã;
- verificã lista transmisã de Autoritatea Naţionalã a Vãmilor;
- verificã îndeplinirea obligaţiilor declarative şi de platã în evidenţele fiscale şi întocmeşte Referatul privind îndeplinirea condiţiilor pentru aplicarea regimului special, potrivit modelului prevãzut în anexa nr. 12 la prezenta metodologie.
3.1. Dacã se constatã cã sunt îndeplinite, cumulativ, condiţiile prevãzute la lit. A pct. 1.3, compartimentul de specialitate propune aprobarea aplicãrii regimului special şi întocmeşte proiectul deciziei privind aplicarea regimului special pentru rambursarea taxei pe valoarea adãugatã.
3.2. Decizia se întocmeşte şi în cazurile în care se propune respingerea solicitãrii de aprobare a regimului special.
3.3. Decizia privind aplicarea regimului special de rambursare a taxei pe valoarea adãugatã se întocmeşte în douã exemplare, potrivit modelului prevãzut în anexa nr. 13 la prezenta metodologie.
3.4. Decizia poate fi contestatã în termen de 30 de zile de la data comunicãrii, sub sancţiunea decãderii, la organul fiscal emitent.
4. Referatul privind îndeplinirea condiţiilor pentru aplicarea regimului special, împreunã cu proiectul deciziei privind aplicarea regimului special pentru rambursarea taxei pe valoarea adãugatã, vizate de şeful compartimentului de specialitate, se înainteazã, spre aprobare, conducãtorului unitãţii fiscale.
5. Decizia privind aplicarea regimului special pentru rambursarea taxei pe valoarea adãugatã se comunicã persoanei impozabile, în conformitate cu prevederile art. 44 din Codul de procedurã fiscalã.
6. La depunerea unui decont de TVA cu sume pozitive, precum şi dacã din analiza evidenţelor fiscale sau în urma inspecţiei fiscale efectuate se constatã cã persoana impozabilã nu mai îndeplineşte condiţiile prevãzute la lit. A pct. 1.3, organul fiscal dispune, prin decizie, încetarea aplicãrii regimului special.
C. Fluxul de soluţionare a deconturilor cu sume negative de taxã pe valoarea adãugatã cu opţiune de rambursare depuse de contribuabilii mari şi mijlocii, precum şi de persoanele impozabile pentru care a fost aprobat regimul special de rambursare potrivit lit. B
1. Compartimentul de specialitate înregistreazã deconturile într-o evidenţã specialã, care se conduce informatizat, organizatã potrivit anexei nr. 2 la prezenta metodologie.
2. Dupã înregistrarea în evidenţã, deconturile cu sume negative de taxã pe valoarea adãugatã cu opţiune de rambursare sunt supuse analizei, în vederea soluţionãrii, în ordinea cronologicã a înregistrãrii lor la organul fiscal.
3.1. Deconturile de TVA se verificã din punctul de vedere al corectitudinii completãrii, urmãrindu-se dacã soldul sumei negative de taxã pe valoarea adãugatã solicitate la rambursare coincide cu suma înregistratã în evidenţele fiscale.
3.2. Dacã se constatã diferenţe între suma negativã de taxã pe valoarea adãugatã solicitatã la rambursare şi suma înregistratã în evidenţele organului fiscal, care pot fi corectate potrivit procedurii de corecţie a erorilor materiale, compartimentul de specialitate notificã contribuabilul şi aplicã procedura specialã în domeniu.
În acest caz, termenul legal de soluţionare a solicitãrii de rambursare se prelungeşte cu perioada de timp cuprinsã între data emiterii notificãrii şi data corectãrii diferenţelor între suma negativã de taxã pe valoarea adãugatã solicitatã la rambursare şi suma înregistratã în evidenţele fiscale, potrivit art. 70 alin. (2) din Codul de procedurã fiscalã.
4. Deconturile cu sume negative de taxã pe valoarea adãugatã cu opţiune de rambursare depuse de contribuabilii mari şi exportatori se încadreazã în categoria de risc fiscal mare dacã este îndeplinitã oricare dintre urmãtoarele condiţii:
a) contribuabilul respectiv are fapte, de natura infracţiunilor, înscrise în cazierul fiscal;
b) pentru contribuabilul respectiv a fost deschisã procedura de insolvenţã sau a fost declanşatã procedura de lichidare voluntarã;
c) pentru contribuabilul respectiv a fost stabilit gradul de risc fiscal mare, atât pe baza informaţiilor primite de la Serviciul/Biroul/Compartimentul coordonare, programare, analizã şi îndrumare pentru activitatea de inspecţie fiscalã, cât şi pe baza informaţiilor proprii ale compartimentului de specialitate.
5. În cazul contribuabililor mijlocii, deconturile cu sume negative de taxã pe valoarea adãugatã cu opţiune de rambursare se încadreazã în categoria de risc fiscal mare dacã persoana impozabilã îndeplineşte oricare din urmãtoarele condiţii:
a) contribuabilul respectiv are fapte, de natura infracţiunilor, înscrise în cazierul fiscal;
b) pentru contribuabilul respectiv a fost deschisã procedura de insolvenţã sau a fost declanşatã procedura de lichidare voluntarã;
c) pentru contribuabilul respectiv a fost stabilit gradul de risc fiscal mare, atât pe baza informaţiilor primite de la Serviciul/Biroul/Compartimentul coordonare, programare, analizã şi îndrumare pentru activitatea de inspecţie fiscalã, cât şi pe baza informaţiilor proprii ale compartimentului de specialitate;
d) nu a depus, în ultimele 12 luni, toate declaraţiile fiscale, precum şi declaraţiile informative 390 (VIES) "Declaraţia recapitulativã privind livrãrile/achiziţiile intracomunitare de bunuri" şi 394 "Declaraţie informativã privind livrãrile/prestãrile şi achiziţiile efectuate pe teritoriul naţional", pentru care persoanele impozabile aveau obligaţia transmiterii cãtre organul fiscal;
e) nu a depus situaţiile financiare cu termen de depunere în ultimele 12 luni;
f) au ca obiect principal de activitate sau îşi desfãşoarã efectiv activitatea în domeniile prevãzute la cap. II "Procedura de soluţionare a solicitãrilor de rambursare", lit. B1 "Stabilirea Standardului individual negativ (SIN) pct. 6.1.
6.1. Compartimentul de specialitate organizeazã o bazã de date cuprinzând persoanele impozabile ale cãror deconturi se încadreazã în categoria de risc fiscal mare, pe baza informaţiilor primite sau deţinute în condiţiile prezentului punct.
6.2. Pentru primul decont de TVA cu sume negative cu opţiune de rambursare supus soluţionãrii dupã data intrãrii în vigoare a prezentului ordin, compartimentul de specialitate solicitã, în scris, informaţii despre respectiva persoanã impozabilã, astfel:
a) compartimentului cu atribuţii de colectare şi compartimentului juridic, informaţii privind îndeplinirea condiţiilor prevãzute la pct. 4 lit. b) şi pct. 5 lit. b);
b) Serviciului/Biroului/Compartimentului coordonare, programare, analizã şi îndrumare pentru activitatea de inspecţie fiscalã, informaţii privind îndeplinirea condiţiei prevãzute la pct. 4 lit. c) şi pct. 5 lit. c).
6.3. Stabilirea gradului de risc fiscal mare, în sensul pct. 4 lit. b) şi c) şi pct. 5 lit. b) şi c), se realizeazã, dupã caz, astfel:
- prin referat motivat întocmit de compartimentul cu atribuţii de colectare sau de compartimentul juridic, aprobat de directorul coordonator;
- prin referat motivat întocmit de Serviciul/Biroul/ Compartimentul coordonare, programare, analizã şi îndrumare pentru activitatea de inspecţie fiscalã, aprobat de coordonatorul activitãţii de inspecţie fiscalã sau de directorul general al Direcţiei generale de administrare a marilor contribuabili, dupã caz, pe baza informaţiilor rezultate din activitatea proprie despre respectivul contribuabil;
- prin referat motivat întocmit de compartimentul de specialitate şi aprobat de directorul coordonator, pe baza informaţiilor proprii privind comportamentul fiscal al contribuabilului în ultimele 12 luni.
6.4. Informaţiile primite sau deţinute privind încadrarea în categoria de risc fiscal mare, în temeiul referatelor motivate întocmite potrivit pct. 6.3 şi transmise compartimentului de specialitate în termen de 2 zile de la data solicitãrii, se înscriu în baza de date organizatã potrivit pct. 6.1.
6.5. Ori de câte ori compartimentele prevãzute la pct. 6.2 constatã cã o persoanã impozabilã înregistratã în scopuri de TVA îndeplineşte condiţiile menţionate la pct. 4 lit. b) şi c) sau pct. 5 lit. b) şi c), acestea propun încadrarea în categoria de risc fiscal mare, pe bazã de referat motivat, pe care îl transmit, de îndatã, compartimentului de specialitate în vederea includerii în baza de date.
6.6. Compartimentele care au propus încadrarea în categoria de risc fiscal mare au obligaţia înştiinţãrii, de îndatã, a compartimentului de specialitate cu privire la încetarea condiţiilor care au determinat încadrarea în categoria de risc fiscal mare, pe bazã de referat motivat privind schimbarea din categoria de risc şi scoaterea din baza de date.
7.1. Pentru verificarea îndeplinirii celorlalte condiţii prevãzute la pct. 4 şi 5, pentru toate deconturile de TVA cu sume negative cu opţiune de rambursare depuse, compartimentul de specialitate solicitã compartimentului cu atribuţii în domeniul gestionãrii cazierului fiscal informaţii privind îndeplinirea condiţiei prevãzute la pct. 4 lit. a) şi pct. 5 lit. a), respectiv compartimentului cu atribuţii în domeniul gestionãrii declaraţiilor fiscale informaţii privind îndeplinirea condiţiilor prevãzute la pct. 5 lit. d), e) şi f), pentru respectivul contribuabil.
7.2. Compartimentele prevãzute la pct. 7.1 vor transmite compartimentului de specialitate informaţiile solicitate în termen de douã zile de la primirea solicitãrii.
8.1. Rezultatul analizei efectuate în vederea soluţionãrii deconturilor cu sume negative de taxã pe valoarea adãugatã cu opţiune de rambursare depuse de marii contribuabili sau de persoanele impozabile pentru care a fost aprobat regimul special de rambursare potrivit lit. B se consemneazã în Referatul privind analiza decontului cu sume negative de TVA cu opţiune de rambursare depus de marii contribuabili/de persoanele impozabile care desfãşoarã activitãţi de export, potrivit modelului prevãzut în anexa nr. 9 la prezenta metodologie.
8.2. Rezultatul analizei efectuate în vederea soluţionãrii deconturilor cu sume negative de taxã pe valoarea adãugatã cu opţiune de rambursare depuse de contribuabilii mijlocii se consemneazã în Referatul privind analiza decontului cu sume negative de TVA cu opţiune de rambursare depus de contribuabilii mijlocii, potrivit modelului prevãzut în anexa nr. 10 la prezenta metodologie.
9.1. Dacã decontul de TVA supus analizei se încadreazã în una dintre situaţiile prevãzute la pct. 4 şi, dupã caz, la pct. 5, se soluţioneazã cu inspecţie fiscalã anticipatã.
9.2. Rambursarea cu inspecţie fiscalã anticipatã se soluţioneazã potrivit prevederilor cap. II lit. C "Fluxul operaţiunilor în cazul deconturilor cu sume negative de taxã pe valoarea adãugatã cu opţiune de rambursare soluţionate cu inspecţie fiscalã anticipatã".
10.1. Dacã decontul de TVA supus analizei nu se încadreazã în condiţiile prevãzute la pct. 4 şi, dupã caz, la pct. 5, se considerã cu risc fiscal mic, se soluţioneazã cu inspecţie fiscalã ulterioarã şi se emite proiectul deciziei de rambursare a TVA, în douã exemplare, care se vizeazã de conducãtorul compartimentului de specialitate şi se înainteazã, spre aprobare, conducãtorului unitãţii fiscale.
10.2. Decizia de rambursare emisã pentru deconturile de TVA cu risc fiscal mic este decizie sub rezerva verificãrii ulterioare, potrivit art. 90 din Codul de procedurã fiscalã.
11. Prevederile cap. II lit. D privind fluxul operaţiunilor în cadrul compartimentului de colectare, precum şi prevederile cap. II lit. E privind finalizarea procedurii şi arhivarea documentelor se aplicã în mod corespunzãtor.
D. Termenul de efectuare a inspecţiei fiscale ulterioare
1. În cazul contribuabililor mari şi mijlocii, inspecţia fiscalã ulterioarã a rambursãrilor se efectueazã în termen de maximum 2 ani de la aprobare.
2. În cazul persoanelor impozabile pentru care a fost aprobat regimul special de rambursare potrivit lit. B, inspecţia fiscalã ulterioarã a rambursãrilor se efectueazã în termen de maximum 6 luni de la aprobare.
3. Prin excepţie de la prevederile pct. 1 şi 2, inspecţia fiscalã ulterioarã pentru rambursãrile cu risc fiscal mic aprobate se efectueazã în termen de 30 de zile de la data încadrãrii ulterioare a respectivului contribuabil în gradul de risc fiscal mare, de cãtre compartimentul cu atribuţii de inspecţie fiscalã.

CAP. IV
Transferul datelor pentru aplicarea metodologiei de soluţionare

Pentru contribuabilii care îşi modificã sediul social/domiciliul fiscal se transferã, în format electronic, toate datele necesare pentru aplicarea procedurii prevãzute de prezentul ordin, pânã cel târziu la data transferului dosarului fiscal.

CAP. V
Raportarea modului de soluţionare

Direcţiile generale ale finanţelor publice judeţene şi a municipiului Bucureşti, Direcţia Generalã de Administrare a Marilor Contribuabili din Municipiul Bucureşti şi din judeţul Ilfov vor raporta lunar Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscalã situaţia rambursãrilor efectuate, potrivit modelului aprobat prin ordin al preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscalã.

CAP. VI
Soluţionarea solicitãrilor de restituire a taxei pe valoarea adãugatã

1. Restituirea sumelor negative de taxã pe valoarea adãugatã mai mici de 5.000 lei, cuprinse în deconturile cu sume negative de taxã pe valoarea adãugatã cu opţiune de rambursare depuse de persoanele impozabile care solicitã scoaterea din evidenţa persoanelor înregistrate în scopuri de TVA, în condiţiile legii, se face numai în urma efectuãrii controlului fiscal.
2. Pentru restituirea acestor sume se aplicã procedura comunã aplicabilã pentru restituirea impozitelor şi taxelor.

ANEXA 1
-------
la metodologie
--------------

FIŞA DE CALCUL A STANDARDULUI INDIVIDUAL NEGATIV


┌────────────────────────────┬─────────────────────────────────────────────────┐
│Denumirea persoanei │ │
│impozabile înregistrate în │ │
│scopuri de TVA │ │
├────────────────────────────┼──────────────────┬─────────────────────┬────────┤
│Codul de identificare │ │Periodicitatea │Lunar []│
│fiscalã │ │depunerii contului │Trim. []│
│ │ │ │Sem. []│
│ │ │ │Anual []│
├──────────────┬─────────────┴───┬──────────────┴─────────────────────┴────────┤
│Judetul │ │ Localitatea │
├──────────────┴──────────┬──────┴──────┬───────────┬─────────────┬────────┬───┤
│Strada │Numar │ Bloc │ Scara │ Ap. │ │
├─────────────────────┬───┴───────────┬─┴───────────┴─┬──────────┬┴────────┴───┤
│Cod postal │Sector │Tel: │Fax: │E-mail │
└─────────────────────┴───────────────┴───────────────┴──────────┴─────────────┘

A. SIN-ul brut .........................
(ΣTVA deductibil - ΣTVA colectat)/nr. perioade de raportare (12 sau 4)



B. Motivaţia în cazul SIN = 1


- cazierul fiscal []
- obiect principal de activitate cod CAEN
- plãtitor nou infiinţat []
- datele incomplete []
- SIN-ul este negativ []
- renunţare la opţiunea de rambursare []
- persoanã impozabilã nu are niciun salariat []
- persoanã impozabilã nu are bunuri imobile []
sau mobile în patrimoniu
- stabilit de administraţia fiscalã conform []
Referatului nr. ...
- organul fiscal competent a aprobat ca []
perioadã fiscalã semestrul sau anul
calendaristic conform Deciziei privind
perioada fiscalã nr. ...........



C. Ajustare la inflaţie ...........
(rd. A x indice inflaţie)

D. Indicatori


┌────┬─────────────────────────────────────────────────────────────┬───────────┐
│Nr. │ INDICATORI │ Punctaj │
│crt.│ │ │
├────┼─────────────────────────────────────────────────────────────┼───────────┤
│ 1 │Capitaluri proprii │ │
├────┼─────────────────────────────────────────────────────────────┼───────────┤
│ │mai mic sau egal cu 0 │ 100 │
├────┼─────────────────────────────────────────────────────────────┼───────────┤
│ │mai mare decât 0 │ 0 │
├────┼─────────────────────────────────────────────────────────────┼───────────┤
│ 2 │Grad de îndatorare=capital împrumutat/capital propriu*) │ │
├────┼─────────────────────────────────────────────────────────────┼───────────┤
│ │- mai mare sau egal cu 0 si mai mic sau egal cu 1 │ 0 │
├────┼─────────────────────────────────────────────────────────────┼───────────┤
│ │- mai mare decât 1 │ 50 │
├────┼─────────────────────────────────────────────────────────────┼───────────┤
│ 3 │Profitabilitatea = profit/cifrã de afaceri │ │
├────┼─────────────────────────────────────────────────────────────┼───────────┤
│ │- egal cu 0 │ 70 │
├────┼─────────────────────────────────────────────────────────────┼───────────┤
│ │- mai mare decât 0 │ 0 │
├────┼─────────────────────────────────────────────────────────────┼───────────┤
│ 4 │Raportul dintre media vânzãrilor şi media achiziţiilor │ │
├────┼─────────────────────────────────────────────────────────────┼───────────┤
│ │- media vânzãrilor mai mare decât media achiziţiilor │ 0 │
├────┼─────────────────────────────────────────────────────────────┼───────────┤
│ │- media vânzãrilor mai micã decât media achiziţiilor │ 45 │
├────┼─────────────────────────────────────────────────────────────┼───────────┤
│5**)│Declaraţii fiscale si informative nedepuse în perioada │ │
│ │ de referinţã │ │
├────┼─────────────────────────────────────────────────────────────┼───────────┤
│ │- nici una(toate declaraţiile depuse) │ 0 │
├────┼─────────────────────────────────────────────────────────────┼───────────┤
│ │- cel puţin una │ 100 │
├────┼─────────────────────────────────────────────────────────────┼───────────┤
│6***│Obligaţii fiscale restante în perioada de referinţã │ │
├────┼─────────────────────────────────────────────────────────────┼───────────┤
│ │- obligaţii la începutul perioadei mai mici decãt │ │
│ │ obligaţiile la sfarşitul perioadei │ 50 │
├────┼─────────────────────────────────────────────────────────────┼───────────┤
│ │- obligaţii la începutul perioadei mai mari decât │ │
│ │ obligaţiile la sfarşitul perioadei │ 30 │
├────┼─────────────────────────────────────────────────────────────┼───────────┤
│ │- nu exista │ 0 │
├────┼─────────────────────────────────────────────────────────────┼───────────┤
│7***│Obligaţii de platã restante la TVA │ │
├────┼─────────────────────────────────────────────────────────────┼───────────┤
│ │- fãrã obligaţii restante │ 0 │
├────┼─────────────────────────────────────────────────────────────┼───────────┤
│ │- cu obligaţii restante │ 40 │
├────┼─────────────────────────────────────────────────────────────┼───────────┤
│ │TOTAL PUNCTAJ │ │
└────┴─────────────────────────────────────────────────────────────┴───────────┘



*) Indicatorul "Grad de îndatorare" se completeazã numai dacã existã capital împrumutat (datorii ce trebuie plãtite într-o perioadã mai mare de un an) şi capitalul propriu este pozitiv.

E. Coeficient de ajustare în funcţie de comportamentul fiscal

.........

F. SIN conform coeficientului de ajustare

.........

G. SIN

.........

**) Pct. 5 - se verificã depunerea formularului 100 "Declaraţia privind obligaţiile de platã la bugetul de stat", a formularului 390(VIES) "Declaraţia recapitulativã privind livrãrile/achiziţiile intracomunitare de bunuri" şi a formularului 394 "Declaraţie informativã privind livrãrile/prestãrile şi achiziţiile efectuate pe teritoriul naţional".

***) Pct. 6 şi 7 - se considerã toate obligaţiile declarate de cãtre contribuabili sau stabilite de cãtre organul fiscal şi neachitate, cu excepţia sumelor pentru care acesta beneficiazã de înlesniri la platã aprobate de organul fiscal competent.

LEGENDĂ:
--------
Locul de unde se obţin elementele din fişa de calcul a SIN:
1. - bilanţul contabil, pentru punctele 1, 2 şi 3, precum şi contul de profit şi pierderi, pentru pct. 3.
- rd. 1 = rd. 81 bilanţ conform <>Ordinului ministrului finanţelor publice nr. 1.752/2005 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, respectiv rd. 32 bilanţ conform aceluiaşi act normativ, pentru entitãţile care întocmesc bilanţ prescurtat;
- rd. 2 = rd. 55/rd. 81 bilanţ conform <>Ordinului ministrului finanţelor publice nr. 1.752/2005 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, respectiv rd. 14/rd. 32 bilanţ conform aceluiaşi act normativ, pentru entitãţile care întocmesc bilanţ prescurtat.
Datele se completeazã numai în condiţiile în care capitalul propriu este pozitiv şi existã datorii ce trebuie plãtite într-o perioadã mai mare de 1 an (capital împrumutat);
- rd. 3 = rd. 78 bilanţ sau rd. 1 cont de profit şi pierderi, conform <>Ordinului ministrului finanţelor publice nr. 1.752/2005 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, respectiv rd. 29 bilanţ sau rd. 1 cont de profit şi pierderi conform aceluiaşi act normativ, pentru entitãţile care întocmesc bilanţ prescurtat;
2. aplicaţia "DECIMP", pentru pct. 4 şi 5;
3. fişa analiticã de evidenţã pe plãtitori, pentru pct. 6 şi 7.

ANEXA 2
-------
la metodologie
--------------

EVIDENŢA DECONTURILOR
cu sume negative de TVA cu opţiune de rambursare


┌─┬────────────┬──────────────┬─────────────┬───────────┬──────────┬──────────┐
│N│Denumirea/ │ Codul de │Nr. şi data │ Suma │Procedura │ Decizia │
│r│Numele şi │identificare │înregistrãrii│solicitatã │aplicatã │organului │
│ │prenumele │ fiscalã │decontului cu│ │în solu- │ fiscal*2)│
│c│persoanei │ │sume negative│ │ţionare*1)│ │
│r│impozabile │ │ de TVA cu │ │ │ │
│t│înregistrate│ │ opţiune │ │ │ │
│ │în scopuri │ │de rambursare│ │ │ │
│ │de TVA │ │ │ │ │ │
├─┼────────────┼──────────────┼─────────────┼───────────┼──────────┼──────────┤
├─┼────────────┼──────────────┼─────────────┼───────────┼──────────┼──────────┤
├─┼────────────┼──────────────┼─────────────┼───────────┼──────────┼──────────┤
├─┼────────────┼──────────────┼─────────────┼───────────┼──────────┼──────────┤
├─┼────────────┼──────────────┼─────────────┼───────────┼──────────┼──────────┤
└─┴────────────┴──────────────┴─────────────┴───────────┴──────────┴──────────┘

- continuare -

┌──────────────┬─────────────┬─────────────┬──────────────────────┬───────────┐
│ │ Diferenţele│Nr. si data │ Nr. si data adresei │ Data │
│ │ constatate │adresei de │ de transmitere a │efectuãrii │
│ │faţã de suma │transmitere │ rezultatelor │compensãrii│
│ Suma │ solicitatã │ spre │ controlului de │ şi/sau a │
│ aprobatã │ │soluţionare │ la activitatea de │restituirii│
│ │ │compartimen- │ inspecţie fiscalã │ │
│ │ │tului de │ │ │
│ │ │ inspecţie │ │ │
│ │ │ fiscalã │ │ │
├──────────────┼─────────────┼─────────────┼──────────────────────┼───────────┤
├──────────────┼─────────────┼─────────────┼──────────────────────┼───────────┤
├──────────────┼─────────────┼─────────────┼──────────────────────┼───────────┤
├──────────────┼─────────────┼─────────────┼──────────────────────┼───────────┤
├──────────────┼─────────────┼─────────────┼──────────────────────┼───────────┤
└──────────────┴─────────────┴─────────────┴──────────────────────┴───────────┘



*1) Se va completa cu:
SIN- în cazul soluţionãrii în urma comparãrii cu SIN:
AR - în cazul soluţionãrii pe bazã de analizã de risc;
CF - în cazul soluţionãrii cu inspecţiã fiscalã;
CU - în cazul soluţionãrii cu inspecţie fiscalã ulterioarã, pentru
cazurile speciale de rambursare de la cap. III
*2) Se va completa cu:
A - în cazul cererilor aprobate;
R - în cazul cererilor respinse.


ANEXA 3
-------
la metodologie
---------------

FIŞA
indicatorilor de inspecţie fiscalã


1. Numãr de rambursãri soluţionate fãrã inspecţie fiscalã în ultimele
12 luni:
- pânã la 3 inclusiv ...................... 0 puncte;
- între 4-6 inclusiv ...................... 15 puncte;
- între 7-9 inclusiv ...................... 30 puncte;
- între 10-12 inclusiv .................... 45 puncte.

2. Perioada scursã de la ultima lunã pentru care s-a efectuat
inspecţia fiscalã T.V.A.:

Declarare lunarã
- peste 12 luni ....................................... 45 puncte;
- între 9 si 12 luni inclusiv: ........................ 30 puncte;
- între 6 si 9 luni inclusiv: ......................... 15 puncte;
- între 3 si 6 luni inclusiv: ......................... 5 puncte;
- pânã la 3 luni inclusiv: ............................ 0 puncte.

Declarare trimestrialã
- perioadã mai mare sau egalã cu 4 trimestre ......... 45 puncte;
- perioada între 4 si 2 trimestre inclusiv: .......... 30 puncte;
- perioada între 2 si 1 trimestru inclusiv: .......... 15 puncte;
- perioada pâna la un trimestru: ..................... 0 puncte.

3. Ponderea sumelor neaprobate la rambursare in totalul sumei solicitate
la rambursare [(sume solicitate-sume aprobate)/sume solicitate]:
- pondere sumã neaprobata </= 2%: .................... 0 puncte;
- 2% > pondere sumã neaprobatã </= 4% ................ 5 puncte;
- 4% > pondere sumã neaprobatã </= 6% ................ 15 puncte;
- 6% > pondere sumã neaprobatã </= 8%: ............... 35 puncte;
- 8% > pondere sumã neaprobatã </=10%: ............... 45 puncte;
- pondere sumã neaprobatã > 10%: ..................... 60 puncte.

4. Total sume rambursate în ultimele 12 luni fãrã inspecţie fiscalã*):
- între 5.000 şi 50.000 lei inclusiv: .................. 0 puncte;
- între 50.001 şi 150.000 lei inclusiv: ................. 10 puncte;
- între 150.001 şi 350.000 lei inclusiv: ................. 20 puncte;
- între 350.001 şi 550.000 lei inclusiv .................. 30 puncte;
- între 550.001 şi 750.000 lei inclusiv .................. 40 puncte;
- între 750.001 şi 1.000.000 lei inclusiv ................ 50 puncte;
- mai mari de 1.000.000 lei............................... 60 puncte.


Indicatorii de inspecţie fiscalã cuprinşi în aceastã fişã se stabilesc pentru ultimele 12 luni, perioada fiind calculatã pânã la data decontului cu sume negative de TVA cu opţiune de rambursare supus analizei.
-----------
* Sume rambursate fãrã inspecţie fiscalã - sume aprobate la rambursare, fãrã inspecţie fiscalã sau pentru care nu a fost efectuatã inspecţie fiscalã ulterioarã.


ANEXA 4
--------
la metodologie
----------------

MINISTERUL ECONOMIEI ŞI FINANŢELOR
AGENŢIA NAŢIONALA DE ADMINISTRARE FISCALĂ
Unitatea fiscalã .....................................
Nr. înregistrare ............ Data ...................

DECIZIE DE RAMBURSARE
a taxei pe valoarea adãugatã


Cãtre: Denumirea/Numele şi prenumele..................................
Codul de identificare fiscalã ........................................
Domiciliul fiscal: Localitatea ....... Str. ..... nr. ... bl. .. ap. ...
etaj ......... judeţul/sectorul .................

În baza <>art. 85 alin. (2) din Ordonanţa Guvernului nr. 92/2003 privind
Codul de procedurã fiscalã, republicatã, cu modificãrile şi completãrile
ulterioare, a decontului de taxã pe valoarea adaugatã pentru perioada
fiscalã ............... înregistrat sub nr. ......... din ......... şi
a analizei de risc/inspecţiei fiscale efectuate in perioada ..........
se stabileşte taxa pe valoarea adaugatã de rambursat, astfel;
TVA solicitatã la rambursare .......................... lei
TVA aprobatã la rambursare ............................ lei

Suma aprobatã la rambursare urmeazã procedura prevãzutã la art. 115,
116 sau 117, dupã caz, din <>Ordonanţa Guvernului nr. 92/2003 , republicatã,
cu modificãrile şi completãrile ulterioare.
Prezenta decizie de rambursare a taxei pe valoarea adaugatã
poate fi contestatã în termen de 30 de zile de la data comunicarii, sub
sanctiunea decaderii, la organul fiscal competent potrivit art. 209
alin. (1) din <>Ordonanţa Guvernului nr. 92/2003 , republicatã,
cu modificãrile şi completãrile ulterioare.

Aprobat, Verificat, Intocmit,

Functia .............. Functia .............. Functia ...............
Numele şi prenumele... Numele şi prenumele... Numele şi prenumele....
Data ................. Data ................. Data ..................
Semnatura............. Semnatura............. Semnatura..............



ANEXA 5
--------
a metodologie
-------------


FISA DE ANALIZA DE RISC

Codul de identificare fiscalã ________________
Denumirea ___________________________________
Domiciliul fiscal ___________________________
Cont bancar ________________________________



┌──────────────────────────────────────┬───────────────┬─────────────────┐
│ │Sume negative │ Observaţii │
│ │ TVA │ │
├──────────────────────────────────────┼───────────────┼─────────────────┤
│ 1. Suma solicitatã la rambursare │ │ │
├──────────────────────────────────────┼───────────────┼─────────────────┤
│ 2. - din perioada de raportare │ │ │
├──────────────────────────────────────┼───────────────┼─────────────────┤
│ 3. - din perioadele anterioare de │ │ │
│ raportare │ │ │
├──────────────────────────────────────┼───────────────┼─────────────────┤
│ 4. - perioada │ │ │
├──────────────────────────────────────┼───────────────┼─────────────────┤
│ 5. - perioada │ │ │
├──────────────────────────────────────┼───────────────┼─────────────────┤
│ 6. - perioada │ │ │
├──────────────────────────────────────┼───────────────┼─────────────────┤
│ 7. - perioada │ │ │
├──────────────────────────────────────┼───────────────┼─────────────────┤
│ 8. - perioada │ │ │
├──────────────────────────────────────┼───────────────┼─────────────────┤
│ 9. - perioada │ │ │
├──────────────────────────────────────┼───────────────┼─────────────────┤
│10. - perioada │ │ │
├──────────────────────────────────────┼───────────────┼─────────────────┤
│11. - perioada │ │ │
├──────────────────────────────────────┼───────────────┼─────────────────┤
│12. - perioada │ │ │
└──────────────────────────────────────┴───────────────┴─────────────────┘



Indicatori de analizã pentru perioadele de raportare în care suma negativã de T.V.A. este mai mare decât SIN-ul.



┌────┬─────────────────────────────────────────────────────┬────────┬────────┐
│Nr. │ Indicatori │Punctaj │Punctaj │
│crt.│ │ │acordat │
├────┼─────────────────────────────────────────────────────┼────────┼────────┤
│ 1 │Media veniturilor realizate în ultimele 12 luni │ │ │
├────┼─────────────────────────────────────────────────────┼────────┼────────┤
│ │- veniturile din perioada analizatã mai mare decât │ │ │
│ │ media veniturilor în ultimele 12 luni │ 0 │ │
├────┼─────────────────────────────────────────────────────┼────────┼────────┤
│ │- veniturile din perioada analizatã mai mici decât │ │ │
│ │ media veniturilor în ultimele 12 luni │ 50 │ │
├────┼─────────────────────────────────────────────────────┼────────┼────────┤
│ 2 │Media valorii achiziţiilor pe ultimete 12 luni │ │ │
├────┼─────────────────────────────────────────────────────┼────────┼────────┤
│ │- achiziţiile din perioada analizatã mai mici decât │ │ │
│ │ media achiziţiilor in ultimele 12 luni │ 0 │ │
├────┼─────────────────────────────────────────────────────┼────────┼────────┤
│ │- achiziţiile din perioada analizatã mai mari decât │ │ │
│ │ media achiziţiilor in ultimele 12 luni │ 50 │ │
├────┼─────────────────────────────────────────────────────┼────────┼────────┤
│ 3 │Operaţiunea preponderentã din operaţiunile de │ │ │
│ │livrãri/prestãri │ │ │
├────┼─────────────────────────────────────────────────────┼────────┼────────┤
│ │- scutitã cu drept de deducere │ 0 │ │
├────┼─────────────────────────────────────────────────────┼────────┼────────┤
│ │- scutitã fãrã drept de deducere │ 30 │ │
├────┼─────────────────────────────────────────────────────┼────────┼────────┤
│ │- livrare/prestare cu cota 19% │ 40 │ │
├────┼─────────────────────────────────────────────────────┼────────┼────────┤
│ │- livrare/prestare cu cota 9% │ 40 │ │
├────┼─────────────────────────────────────────────────────┼────────┼────────┤
│ │TOTAL │ │ │
└────┴─────────────────────────────────────────────────────┴────────┴────────┘
Aprobat Întocmit




ANEXA 6
-------
la metodologie
--------------

FIŞA DE ANALIZĂ DE RISC
Instrucţiuni de completare

Fişa de analizã de risc se completeazã pentru fiecare plãtitor, dupã cum urmeazã:
Cartuşul "Suma solicitatã la rambursare" se completeazã astfel:
- rd. 1 "Suma solicitatã la rambursare" se completeazã cu soldul sumei negative de TVA din perioada de raportare de pe rd. 33 al decontului cu sume negative de TVA cu opţiune de rambursare;
- rd. 2 "din perioada de raportare" se completeazã cu suma negativã de TVA din rd. 26 al decontului cu sume negative de TVA cu opţiune de rambursare.
În cazul în care suma de la rd. 1 este diferitã de cea de la rd. 2, se vor completa şi celelalte rânduri ale cartuşului cu sumele aferente fiecãrei perioade de raportare din care provine suma solicitatã la rambursare.
În cazul în care în perioada din care provine suma solicitatã la rambursare existã şi deconturi cu sume pozitive, în coloana "observaţii" se va înscrie suma pozitivã, iar coloana "Sume negative TVA" va rãmâne necompletatã.
Sumele negative înscrise în coloana "Sume negative TVA" se vor compara, fiecare în parte, cu SIN-ul, iar în coloana de "Observaţii" se va menţiona dacã suma negativã respectivã este mai micã sau mai mare decât SIN-ul.
Cartuşul "Indicatori de analizã pentru perioadele de raportare în care suma negativã de TVA este mai mare decât SIN-ul" se completeazã pentru fiecare perioadã de raportare în care suma negativã de TVA este mai mare decât SIN-ul.
- rd. 1 "Media veniturilor realizate în ultimele 12 luni" - datele se preiau din deconturile privind TVA, rândul "TOTAL", col. 1 - TVA colectat (rd. 13, mai puţin rd. 4, 5, 6 şi 9 din decontul de TVA);
- rd. 2 "Media valorii achiziţiilor pe ultimele 12 luni" - datele se preiau din deconturile privind TVA, rândul "TOTAL", col. 1 - TVA deductibilã (rd. 25 din decontul de TVA);
- rd. 3 "Operaţiunea preponderentã din operaţiunile de livrãri/prestãri" - datele se preiau din decontul de TVA aferent perioadei analizate, astfel:
- scutitã cu drept de deducere - (rd. 1+rd. 2+rd. 3+rd. 10)/rd. 13;
- scutitã fãrã drept de deducere - rd. 11/rd. 13;
- livrare/prestare cu cota 19% - rd. 7/rd. 13;
- livrare/prestare cu cota 9% - rd. 8/rd. 13.
Dupã stabilirea ponderilor, se acordã punctajul numai pentru operaţiunea care prezintã ponderea cea mai mare între cele 4 tipuri de operaţiuni prevãzute de formular.


ANEXA 7
-------
la metodologie
---------------


MINISTERUL ECONOMIEI ŞI FINANŢELOR
AGENŢIA NAŢIONALĂ DE ADMINISTRARE FISCALĂ
Unitatea fiscalã ........................
Nr. înregistrare ........... Data .......


ÎNŞTIINŢARE

Cãtre

Persoanã impozabilã ............(Denumirea/Numele şi prenumele)...........
Codul de identificare fiscalã ............................
Adresa: Localitatea ......, str. ....... nr. ...., bl. ..., ap. .., et. ..,
judeţul/sectorul .................
Prin decontul cu sume negative de taxã pe valoarea adãugatã cu opţiune de
rambursare aferent lunii/trimestrului ......., anul ......., aţi solicitat
rambursarea sumei de ................ lei.
În vederea soluţionãrii acestei solicitãri, vã rugãm sã prezentaţi, pânã
cel târziu la data de ......., la domnul/doamna ........, camera .........,
urmãtoarele documente, pentru perioada ................:

- jurnale de vânzãri şi de cumpãrãri []
- balanţa de verificare []
- contracte comerciale, facturi şi documente vamale care
sã ateste exportul efectuat []
- documente care sã ateste efectuarea unei investiţii, []
precum şi alte documente din care sã rezulte suma
solicitatã la rambursare
- orice alte documente pe care organul fiscal le considerã []
necesare pentru justificarea rambursãrii.
Documentele vor fi prezentate în original şi în copie.


Conducãtorul unitãţii fiscale,
..........................



ANEXA 8
---------
la metodologie
---------------

MINISTERUL ECONOMIEI ŞI FINANŢELOR
AGENŢIA NAŢIONALĂ DE ADMINISTRARE FISCALĂ
Unitatea fiscalã ........................
Nr.

Aprobat,
Conducatorul unitãţii fiscale/

Avizat,
Şef compartiment specialitate

REFERAT PENTRU ANALIZA DOCUMENTARĂ

A. Date de identificare ale persoanei impozabile
Codul de identificare fiscalã _____________
Denumirea ________________________________
Domiciliul fiscal _________________________

B. Analiza documentarã



┌──┬──────────────────────────────────────────────────────┬────────────┐
│1 │Perioada fiscalã la care se referã decontul cu sume │ │
│ │negative cu opţiune de rambursare │ │
├──┼──────────────────────────────────────────────────────┼────────────┤
│2 │SIN-ul │ │
├──┼──────────────────────────────────────────────────────┼────────────┤
│3 │Suma negativã solicitatã la │ │
│ │rambursare │ │
├──┼──────────────────────────────────────────────────────┼────────────┤
│4 │Diferenţa între suma solicitatã şi SIN │ │
├──┼──────────────────────────────────────────────────────┼────────────┤
│5 │TVA deductibilã │ │
├──┼──────────────────────────────────────────────────────┼────────────┤
│6 │Se încadreazã decontul negativ în │[] Da │
│ │tiparul ultimelor perioade? │[] Nu │
├──┼──────────────────────────────────────────────────────┼────────────┤
│7 │Oferã ultimul raport de inspecţie │[] Da │
│ │fiscalã motive pentru iniţierea unei │[] Nu │
│ │inspecţii anticipate? │ │
├──┼──────────────────────────────────────────────────────┼────────────┤
│8 │Au fost solicitate documente │Da,adresa │
│ │suplimentare? │nr. ...... │
│ │ │din ....... │
├──┼──────────────────────────────────────────────────────┼────────────┤
│9 │Plãtitorul nu s-a prezentat pânã la │Decontul se │
│ │expirarea termenului stabilit de │transmite │
│ │organul fiscal │activitãţii │
│ │ │de inspecţie│
│ │ │fiscalã. │
├──┼──────────────────────────────────────────────────────┼────────────┤
│10│Plãtitorul a solicitat amânarea │[] Da │
│ │termenului de prezentare a │[] Nu │
│ │documentelor │ │
├──┼──────────────────────────────────────────────────────┼────────────┤
│11│Amânarea termenului de prezentare │[] Da, pânã │
│ │a documentelor a fost aprobatã │la data │
│ │ │de ........ │
│ │ │[] Nu │
├──┼──────────────────────────────────────────────────────┼────────────┤
│12│Sunt anexate copii ale documentelor care au fost │ │
│ │supuse analizei, potrivit borderoului anexat: │ │
├──┼──────────────────────────────────────────────────────┼────────────┤
│13│Documente analizate şi aspecte constatate │ │
├──┼──────────────────────────────────────────────────────┼────────────┤
│14│Se propune aprobarea rambursãrii în │[] Da, în │
│ │urma analizei documentare: │totalitate │
│ │ │suma .......│
│ │ │[] Nu, se │
│ │ │transmite │
│ │ │pentru │
│ │ │inspecţie │
│ │ │fiscalã │
│ │ │anticipatã │
└──┴──────────────────────────────────────────────────────┴────────────┘

Intocmit,




ANEXA 9
-------
la metodologie
---------------


MINISTERUL ECONOMIEI ŞI FINANŢELOR
AGENŢIA NAŢIONALĂ DE ADMINISTRARE FISCALĂ
Unitatea fiscalã .........................
Nr. ................/.....................

Avizat Aprobat
Şef compartiment specialitate, Conducãtorul unitãţii fiscale,

REFERAT
privind analiza decontului cu sume negative de TVA cu opţiune
de rambursare depus de marii contribuabili/de persoanele
impozabile care desfãşoarã activitãţi de export

nr. ........ din ...........

aferent perioadei .....................

A. Date de identificare a persoanei impozabile
Denumirea .......................................................
Codul de înregistrare în scopuri de TVA .........................
Domiciliul fiscal ...............................................
.................................................................

B. Analiza documentarã:
1. fapte de natura infracţiunilor înscrise în cazierul fiscal []
2. a fost deschisã procedura de insolvenţã sau a fost declanşatã
procedura de lichidare voluntarã []
Motivaţie .....................................................
................................................................
3. Serviciul/Biroul/Compartimentul coordonare, programare, analizã
şi îndrumare pentru activitatea de inspecţie fiscalã sau compartimentul
de specialitate a stabilit, prin referat motivat, gradul de risc
fiscal mare []
Motivaţie .........................................................
...................................................................
4. Aplicarea regimului special pentru persoana impozabilã care desfãşoarã
activitãţi de export a fost aprobatã prin Decizia privind aplicarea
regimului special de rambursare a TVA nr. ...../..... .

C. Concluzii:
a) Se propune aprobarea solicitãrii de rambursare a TVA. []
b) Se propune transmiterea, spre soluţionare cu inspecţie
fiscalã anticipatã, având în vedere urmãtoarele: []
.................................................................
.................................................................


Întocmit



ANEXA 10
--------
la metodologie
--------------


MINISTERUL ECONOMIEI ŞI FINANŢELOR
AGENŢIA NAŢIONALĂ DE ADMINISTRARE FISCALĂ
Direcţia Generalã a Finanţelor Publice ......................
Administraţia finanţelor publice pentru contribuabili mijlocii
Nr. ......../.............

Avizat Aprobat
Şef compartiment specialitate, Conducãtorul unitãţii fiscale,
.............................. ...............................

REFERAT
privind analiza decontului cu sume negative de TVA cu opţiune
de rambursare depus de contribuabilii mijlocii

nr. ............. din ...............

aferent perioadei ...........................

A. Date de identificare a persoanei impozabile
Denumirea .......................................................
Codul de înregistrare în scopuri de TVA .........................
Domiciliul fiscal ...............................................
.................................................................

B. Analiza documentarã:
1. fapte înscrise în cazierul fiscal []
2. a fost deschisã procedura de insolvenţã sau a fost
declanşatã procedura de lichidare voluntarã []
Motivaţie ..................................................
..............................................................
3. Serviciul/Biroul/Compartimentul coordonare, programare, analizã
şi îndrumare pentru activitatea de inspecţie fiscalã sau compartimentul
de specialitate a stabilit, prin referat motivat, gradul de risc
fiscal mare []
Motivaţie ..................................................
..............................................................
4. nu a depus, în ultimele 12 luni, toate declaraţiile fiscale, precum
şi declaraţiile informative 390 (VIES) "Declaraţie recapitulativã
privind livrãrile/achiziţiile intracomunitare de bunuri" şi 394
"Declaraţie informativã privind livrãrile/prestãrile şi achiziţiile
efectuate pe teritoriul naţional", pentru care persoana impozabilã
respectivã avea obligaţia transmiterii cãtre organul fiscal []
Motivaţie ..................................................
..............................................................
5. nu a depus situaţiile financiare, cu termen de depunere în
ultimele 12 luni []
Motivaţie ..................................................
..............................................................
6. au ca obiect principal de activitate sau îşi desfãşoarã efectiv
activitatea în domeniile prevãzute la cap. II "Procedura de soluţionare
a solicitãrilor de rambursare" lit. B1. Stabilirea Standardului individual
negativ (SIN), pct. 6.1. []
Motivaţie ..................................................
..............................................................

C. Concluzii:
a) Se propune aprobarea solicitãrii de rambursare a TVA. []
b) Se propune transmiterea, spre soluţionare cu inspecţie fiscalã []
anticipatã, având în vedere urmãtoarele:
..................................................................


Întocmit



ANEXA 11
--------
la metodologie
--------------



┌───────────┬───────────────────────────────────────────────────────┬──────────┐
│ │ Cerere de aplicare a regimului special de rambursare │ │
│ SIGLA │ a taxei pe valoarea adaugatã │ │
│ │ │ │
└───────────┴───────────────────────────────────────────────────────┴──────────┘
┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│I. DATE DE IDENTIFICARE A PERSOANEI IMPOZABILE │
├──────────────────────────┬───────────────────────────────────────────────────┤
│DENUMIRE/NUME, PRENUME │ │
├──────────────────────────┴─┬─────────────┬──┬──┬──┬──┬──┬──┬──┬──┬──┬──┬──┬──┤
│COD DE IDENTIFICARE FISCALĂ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────────┬───────────────────┼────────┬────┴─┬┴──┴──┴──┴──┼──┴──┴──┴──┴──┴──┴──┤
│JUDET │ │SECTOR │ │LOCALITATE │ │
├────────┼───────────────────┴────────┴──────┼────┬──────┬┴─────┬─────┬────┬───┤
│STRADA │ │NR. │ │BLOC │ │SC. │ │
├────┬───┼────┬──────┬───────────┬───────────┼────┴───┬──┴──────┴─────┴────┴───┤
│ET. │ │AP. │ │COD POSTAL │ │TELEFON │ │
├────┴───┴────┼──────┴───────────┴────────┬──┴────┬───┴────────────────────────┤
│FAX │ │E-MAIL │ │
└─────────────┴───────────────────────────┴───────┴────────────────────────────┘
┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ II. INFORMAŢII FINANCIARE │
├────────────────────────────────────────────────────────────┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┤
│ Rulaj debitor al contului de clienţi (4111) │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────────────────────────────────────────────────────────────┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┤
│ Volumul exportului în anul 2006 │ │ │ │ │ │ │ │ │ │
├────────────────────────────────────────────────────────────┴─┴─┴─┼─┼─┼─┼─┼─┼─┤
│ Procent │ │ │,│ │ │%│
└──────────────────────────────────────────────────────────────────┴─┴─┴─┴─┴─┴─┘
┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────┬───┐
│Vã rog a-mi aproba aplicarea regimului special de rambursare a │ │
│taxei pe valoarea adaugatã │ │
└──────────────────────────────────────────────────────────────────────────┴───┘
┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│Anexez urmatoarele documente │
├──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┤
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
│ │
└──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘
┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ Sub sancţiunile aplicate faptei de fals în acte publice, declar cã datele │
│ înscrise în acest formular sunt corecte şi complete │
├──────────────────────────────────────────────┬───────────────────────────────┤
│Numele persoanei care face declaraţia │ │
├──────────────────┬───────────────────────────┴────┬──────────────────────────┤
│Functia │ │ │
├──────────────────┼────────────────────────────────┤ Stampila │
│Semnatura │ │ │
└──────────────────┴────────────────────────────────┴──────────────────────────┘
┌──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐
│ Se completeazã de personalul organului fiscal │
├───────────────────┬──────────────────────────────────────────────────────────┤
│Organ fiscal │ │
├───────────────────┼────────────────┬─────────────────────┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┬─┤
│Numãr înregistrare │ │ Data ãnregistrare │ │ │/│ │ │/│ │ │ │ │
├───────────────────┴───────────────┬┴─────────────────────┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┴─┤
│Numele persoanei care a verificat │ │
└───────────────────────────────────┴──────────────────────────────────────────┘




ANEXA 12
--------
la metodologie
--------------


MINISTERUL ECONOMIEI ŞI FINANŢELOR
AGENŢIA NAŢIONALĂ DE ADMINISTRARE FISCALĂ
Direcţia Generalã a Finanţelor Publice .......................
Administraţia Finanţelor Publice .............................
Nr. ............................../..........................

Avizat Aprobat
Şef compartiment specialitate, Conducãtorul unitãţii fiscale,
............................... ...............................

REFERAT
privind îndeplinirea condiţiilor pentru aplicarea regimului special

A. Date de identificare a persoanei impozabile
Denumirea ......................................................
Codul de înregistrare în scopuri de TVA ........................
Domiciliul fiscal ..............................................
.................................................................

B. Analiza documentarã a Cererii nr. ....../data .....
Au fost analizate urmãtoarele documente:
..................................................................
..................................................................
Din analiza documentelor prezentate a rezultat:
..................................................................
..................................................................
C. Analiza informaţiilor deţinute de organul fiscal
Au fost analizate urmãtoarele informaţii:
1. evidenţa analiticã pe plãtitori []
2. raportul de inspecţie fiscalã []
3. decontul de taxã pe valoarea adãugatã []

1. Din analiza evidenţei pe plãtitori, la data de ...................
2. Din Raportul de inspecţie fiscalã nr. ........ din ...............
3. Din decontul de TVA aferent lunii ........... anul ......., înregistrat
la organul fiscal cu nr. ............ din ....... .

D. Concluzii:
a) Se propune aprobarea aplicãrii regimului special pentru
rambursarea TVA. []
b) Se propune respingerea cererii, având în vedere urmãtoarele: []
.......................................................................
.......................................................................
c) Se propune anularea aplicãrii regimului special pentru rambursarea TVA,
având în vedere urmãtoarele:
......................................................................
......................................................................

Întocmit



ANEXA 13
--------
la metodologie
--------------


MINISTERUL ECONOMIEI ŞI FINANŢELOR
AGENŢIA NAŢIONALĂ DE ADMINISTRARE FISCALĂ
Direcţia Generalã a Finanţelor Publice ..............
Administraţia Finanţelor Publice ....................
Str. ................... nr. ................
Localitatea ............. cod poştal ................
Nr. .................................................


Aprobat
Conducãtorul unitãţii fiscale,

DECIZIE
privind aplicarea regimului special
de rambursare a taxei pe valoarea adãugatã

Cãtre:
Denumirea/Numele şi prenumele ..............................
Domiciliul fiscal:
Localitatea ......, str. ....... nr. ......, bl. ....., ap. .., et. ...,
judeţul/sectorul .............
Cod de identificare fiscalã ...........................................
În baza prevederilor cap. III din Ordinul ministrului economiei şi
finanţelor nr. 1.857/2007 privind aprobarea Metodologiei de soluţionare
a deconturilor cu sume negative de taxã pe valoarea adãugatã cu opţiune de
rambursare, a Cererii nr. ....... din data de .......... şi a Referatului
privind îndeplinirea condiţiilor pentru aplicarea regimului special
nr. ........ din data ........, vã comunicãm cã:

- se aprobã aplicarea regimului special []
- nu se aprobã aplicarea regimului special []
- înceteazã aplicarea regimului special []
Motivaţia respingerii/încetãrii: ......................................
......................................................................
......................................................................
Aplicarea regimului special de rambursare a taxei pe valoarea adãugatã,
aprobatã prin prezenta decizie, este valabilã de la data comunicãrii, pe
durata pãstrãrii condiţiilor prevãzute la cap. III din Ordinul ministrului
economiei şi finanţelor nr. 1.857/2007.
Împotriva prezentului înscris se poate formula contestaţie în conformitate
cu prevederile <>art. 209 alin. (2) din Ordonanţa Guvernului nr. 92/2003
privind Codul de procedurã fiscalã, republicatã, cu modificãrile şi
completãrile ulterioare, în termen de 30 de zile de la data comunicãrii,
potrivit prevederilor art. 207 alin. (1) din acelaşi act normativ.

Verificat Întocmit

Funcţia .......... Funcţia ...........

Numele şi prenumele........ Numele şi prenumele.............
Data ..................... Data ...........................
Semnãtura ................ Semnãtura ...................


-------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016