Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   METODOLOGIA din 29 decembrie 2005  cercetarii statistice privind efectivele de animale existente la 1 decembrie si productia animala obtinuta    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

METODOLOGIA din 29 decembrie 2005 cercetarii statistice privind efectivele de animale existente la 1 decembrie si productia animala obtinuta

EMITENT: INSTITUTUL NATIONAL DE STATISTICA
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 55 din 20 ianuarie 2006
METODOLOGIA din 29 decembrie 2005
cercetãrii statistice privind efectivele de animale existente la 1 decembrie şi producţia animala obţinutã
EMITENT: INSTITUTUL NAŢIONAL DE STATISTICA
PUBLICAT ÎN: MONITORUL OFICIAL nr. 55 din 20 ianuarie 2006


1. Cadrul general
1.1. Obiectivele cercetãrii statistice
Obiectivul principal al cercetãrii statistice privind "Efectivele de animale existente la 1 decembrie şi producţia animala obţinutã", îl constituie obţinerea de date statistice referitoare la:
- efectivele de animale pentru fiecare specie;
- numãrul de animale sacrificate;
- greutatea în viu a animalelor sacrificate;
- greutatea în carcasa a animalelor sacrificate;
- toate tipurile de lapte;
- toate produsele lactate procesate din toate tipurile de lapte;
- cantitatea de lapte produs;
- cantitatea de lapte integral şi smantana livrate unitãţilor de prelucrare a laptelui;
- cantitatea de lapte vândut direct consumatorilor sau comercianţilor cu amãnuntul;
- cantitatea de lapte folositã în consumul uman din exploatatia agricolã;
- cantitatea de lapte folositã în hrana animatelor din exploatatia agricolã;
- cantitatea de lapte prelucrata în exploatatia agricolã.
1.2. Cadrul legal
Realizarea cercetãrii statistice privind efectivele de animale existente la 1 decembrie şi producţia animala obţinutã are la baza Directivele Consiliului nr 93/23-24-25/CEE din 1 iunie 1993, Directiva Consiliului nr. 97/77/CE din 16 decembrie 1997, Directiva Consiliului nr. 96/16/CE din 19 martie 1996, cu privire la realizarea cercetãrilor statistice pentru efectivele de animale şi producţia animala şi <>Ordinul Preşedintelui Institutului Naţional de Statistica nr. 1221 din 29 decembrie 2005 .
Cercetarea statistica privind efectivele de animale şi producţia obţinutã se efectueazã în România din anul 2004.
1.3. Concepte şi definiţii de baza
Exploataţii agricole cu personalitate juridicã:
a) Societate/ asociaţie agricolã - <>Legea nr. 36/1991
Sunt cuprinse unitãţile cu personalitate juridicã care se afla sub administrarea unei societãţi sau asociaţii agricole, constituite conform <>Legii nr. 36/1991 , cu capital variabil şi un numãr nelimitat şi variabil de asociaţi, având ca obiect de baza:
- utilizarea terenurilor, maşinilor şi echipamentelor agricole;
- creşterea animalelor;
- realizarea de investiţii de interes agricol.
Societatea agricolã de acest tip are personalitate juridicã, dar nu are caracter comercial.
b) Societate comercialã - <>Legea nr. 31/1990 republicatã, cu modificãrile ulterioare
Sunt cuprinse unitãţile cu personalitate juridicã care se afla sub administrarea unei societãţi comerciale, constituite conform <>Legii nr. 31/1990 republicatã, cu modificãrile ulterioare, şi care, pe lângã activitãţi neagricole, pot desfasura şi activitãţi agricole.
Sodetatile comerciale pot fi:
- societate în nume colectiv;
- societate în comanditã simpla;
- societate pe acţiuni;
- societate în comanditã pe acţiuni;
- societate cu rãspundere limitatã.
Societãţile comerciale care fac obiectul cercetãrii statistice sunt numai acelea care desfãşoarã şi o activitate agricolã.
Societãţile cu rãspundere limitatã, înfiinţate conform <>Legii nr. 31/1990 republicatã, cu modificãrile ulterioare, care desfãşoarã o activitate agricolã, ca şi fostele unitãţi agricole de stat transformate în societãţi comerciale, fac parte din aceasta categorie.
c) Unitate a administraţiei publice
Sunt cuprinse unitãţile cu personalitate juridicã care se afla în subordinea unitãţilor administraţiei publice centrale sau locale şi care desfãşoarã activitãţi agricole şi care, potrivit <>Legii nr. 213/1998 , cu modificãrile şi completãrile ulterioare, fac parte din domeniul public judeţean sau local. De asemenea, sunt incluse cele aflate sub administrarea altor instituţii publice de interes naţional: ministere, unitãţi de cercetare şi producţie agricolã, staţiuni didactice, instituţii de învãţãmânt, spitale, etc.
d) Unitate cooperatista
Sunt cuprinse unitãţile cu personalitate juridicã care se afla sub administrarea unei unitãţi cu capital integral cooperatist, organizatã în baza <>Legii nr. 109/1996 , cu modificãrile ulterioare, şi care desfãşoarã activitãţi agricole.
e) Alte tipuri - fundaţii, aşezãminte religioase etc.
Sunt cuprinse unitãţile cu personalitate juridicã care se afla sub administrarea aşezãmintelor religioase - manastiri, biserici, schituri, etc. sau a altor organizaţii neguvernamentale - fundaţii, asociaţii non-profit, etc. numai dacã desfãşoarã şi activitãţi agricole.
Exploatatiile agricole individuale
Unitãţile de observare statistica sunt alcãtuite din una sau mai multe persoane, având, în general legãturi de rudenie, care utilizeazã împreunã terenurile şi/ sau cresc animale, ce pot aparţine unuia sau mai multor membri. Se includ:
● unitãţi care obţin produse agricole destinate, în principal sau exclusiv, consumului propriu;
● unitãţi care realizeazã o producţie agricolã ce poate depãşi nevoile consumului propriu, surplusul fiind destinat vânzãrii.
Carcasa reprezintã greutatea animalului obţinutã prin sacrificare dupã ce s-au îndepãrtat pielea, capul, picioarele, organele, sangele.
Randamentul se stabileşte de regula pe baza de coeficienţi obţinuţi prin raportarea greutatii animalelor dupã sacrificare la greutatea animalelor înaintea sacrificarii.

2. Descrierea cercetãrii statistice
2.1. Sfera de cuprindere
În cercetarea statistica sunt cuprinse exploatatiile agricole care deţin cel puţin un animal şi/sau realizeazã producţie agricolã animala, asa cum au fost definite la Recensãmântul General Agricol, realizat în anul 2002. Acestea sunt:
● exploatatiile agricole cu personalitate juridicã;
● exploatatiile agricole individuale.
2.2. Principalele variabile studiate şi chestionarul cercetãrii statistice
Potrivit Directivelor Consiliului nr. 93/23-24-25/CEE din 1 iunie 1993, Directivei Consiliului nr. 97/77/CE din 16 decembrie 1997 şi Directivei Consiliului nr. 96/15/CE din 19 martie 1996, principalele variabile studiate sunt urmãtoarele:
- Bovine - Total - totalitatea taurinelor şi bubalinelor;
I. Taurine
Taurine sub un an:
- Viţei pentru sacrificare - tineret taurin, în varsta de mai puţin de 12 luni, cu o greutate în viu sub 300 kg, care nu are încã a doua serie de dinti - destinat producerii carnii;
- Alte taurine sub 1 an - pentru reproducţie:
- masculi;
~ femele.
Taurine între 1 şi 2 ani - total:
- Masculi;
- Femele:
- pentru sacrificare:
- altele - pentru reproducţie.
Taurine de 2 ani şi peste:
- Masculi:
- pentru reproducţie - animale pentru reproducţie;
- pentru sacrificare - animale crescute pentru producţia de carne;
- pentru munca - animale folosite exclusiv pentru munca.
- Femele:
- juninci total - femele la prima gestatie:
- pentru sacrificare - vitele montate care n-au rãmas gestante;
- juninci pentru reproducţie - femele de 2 ani şi peste, care nu au avut nici o fatare şi sunt diagnosticate ca gestante.
- vaci - femele care au fatat deja:
- vaci pentru lapte, animale folosite pentru producţia de lapte, care au fatat deja;
- alte vaci: în general folosite pentru producţia de carne, vaci reformate şi vaci care nu se mulg.
II. Bubaline
- Bivolite - femele pentru reproducţie - animale folosite pentru producţia de lapte; care au fatat deja
- Alte bubaline, masculi sau femele, în afarã de femelele pentru reproducţie.
● Porcine - Total - totalitatea porcinelor;
- Purcei sub 20 kg - purcei sugari cu o greutate în viu de pana la 20 kg;
- Purcei cu o greutate în viu între 20 şi 50 kg;
- Porcine pentru ingrasat - total, inclusiv vieri şi scroafe reformate, cu o greutate în viu de:
- 50-80 kg;
- 81-110 kg;
- peste 110 kg.
- Porcine pentru reproducţie cu o greutate în viu de 50 kg şi peste:
- Vieri - masculi cu o greutate în viu de 50 kg şi peste folosiţi pentru reproducţie;
- Scroafe de prasila, total - femele cu o greutate în viu de 60 kg şi peste folosite pentru reproducţie:
- scroafe montate - femele montate, din care:
- scroafe la prima monta;
- scroafe nemontate - femele nemontate, din care:
- scrofite nemontate.
● Ovine şi Caprine - Total - totalitatea ovinelor şi caprinelor
I. Ovine - Total
- Oi fatatoare şi mioare montate - oi care au fatat şi tineret la prima monta:
- oi pentru lapte;
- mioare montate prima data.
- Berbeci reproducatori - masculi folosiţi efectiv pentru monta;
- Alte ovine.
II. Caprine - Total
- Capre care au fatat deja şi capre montate:
- capre care au fatat deja;
- capre montate pentru prima data.
- Alte caprine;
● Lapte muls: se referã la cantitatea totalã de lapte obţinut prin muls, inclusiv colostru, fãrã laptele supt direct, dar incluzandu-l pe acela folosit în hrana animalelor;
● Lapte pentru consum: lapte integral consumat de exploatatia agricolã, pentru consum uman;
● Lapte vândut direct pe piata: lapte integral pentru consum uman vândut direct consumatorilor;
● Lapte pentru unt şi smantana, branza sau iaurt laptele utilizat pentai obţinerea produselor lactate pentru consum uman;
● Lapte pentru hrana animalelor, lapte integral utilizat în exploatatia agricolã pentru hrana animalelor, sub orice forma, fãrã laptele supt direct;
● Lapte livrat cãtre unitatiie de prelucrare a laptelui, care cuprinde:
- toate tipurile de lapte integrat de vacã, bivolita, oaie şi capra, livrat cãtre unitãţile de prelucrare a laptelui;
- livrãrile de smantana exprimate în echivalent lapte.
Suplimentar, pentru satisfacerea cerinţelor informationale naţionale, au fost incluse şi urmãtoarele variabile:
● Pãsãri - Total - totalitatea pasarilor adulte şi ţinere, femele şi masculi, din toate speciile domestice care sunt crescute în ţara noastrã, din care:
- pãsãri ouatoare adulte - pasarile în varsta de peste 24 de sãptãmâni folosite pentru producţia de oua,
● Cabaline - Total - totalitatea cabalinelor de reproducţie, de munca, precum şi cele din herghelii, din care:
- cabaline de munca.
● Iepuri - Total - totalitatea iepurilor de casa crescuti pentru carne şi blana;
● Familii de albine - totalitatea familiilor de albine din stupi;
● Sacrificarile de animale pe specii şi destinaţia producţiei de carne - reprezintã producţia de carne destinatã autoconsumului şi vânzãrilor directe;
● Oua total - reprezintã numãrul total al oualor obţinute de la toate speciile de pãsãri domestice şi destinaţia economicã a acestora;
● Lana total - cuprinde intreaga cantitate de lana obţinutã din tunderea ovinelor;
● Miere şi ceara - este cantitatea de miere şi respectiv ceara extrasa din stupi, iar pentru miere se va preciza şi destinaţia economicã a acesteia;
● Pielicele caracul şi blanuri - sunt obţinute prin sacrificarea animalelor de blana: oi, nutrii, nurci, vulpi şi iepuri;
● Gunoi de grajd - reprezintã cantitatea obţinutã de la toate animalele, indiferent de specie.
Culegerea datelor din teren se realizeazã pe chestionarul statistic, editat pe suport de hârtie, format A4. Chestionarul este structurat pe cinci capitole:
● Capitolul I - "Informaţii generale privind unitatea de observare statistica", care cuprinde caracteristici de identificare specifice formei de proprietate şi formei juridice de organizare a exploatatiei agricole;
● Capitolul II - "Efectivele de animale la 1 decembrie", care cuprinde elemente de cuantificare şi de evoluţie a variabilelor studiate;
● Capitolul III - "Sacrificarile de animale şi destinaţia producţiei de carne", care cuprinde elemente de cuantificare şi destinaţia producţiei de carne;
● Capitolul IV - "producţia şi utilizarea laptelui", care cuprinde elemente de cuantificare a producţiei de lapte de toate tipurile şi produsele lactate obţinute;
● Capitolul V - "Producţia animala", care cuprinde elemente de cuantificare a producţiei obţinute.
2.3. Clasificari şi nomenclatoare utilizate
În scopul prelucrãrii datelor în profil teritorial se utilizeazã Nomenclatorul localitãţilor din România - SIRUTA şi nomenclatorul Regiunilor de dezvoltare - NUTS 2.

3. Esantionul cercetãrii statistice
3.1. Baza de sondaj
Baza de sondaj este constituitã pe baza informaţiilor conţinute în Registrul Statistic al Exploataţiilor Agricole. Din acesta sunt extrase exploatatiile agricole care deţin cel puţin un animal şi/sau realizeazã producţie agricolã animala.
Registrul Statistic al Exploataţiilor Agricole a fost constituit pe baza informaţiilor obţinute la Recensãmântul General Agricol realizat în anul 2002 şi este actualizat anual cu datele rezultate din anchetele structurale în agricultura şi cercetãrile statistice curente.
3.2. Planul de sondaj
Esantionul cercetãrii statistice este extras din baza de sondaj potrivit metodei sondajului stratificat, cu selecţie simpla aleatoare şi alocare optimala Neyman.
Straturile de selecţie sunt determinate de urmãtoarele caracteristici de clasificare:
- judeţul, echivalent nivelului de clasificare - NUTS 3;
- clasele de mãrime ale exploataţiilor agricole în funcţie de efectivele de animale:

Clase de mãrime a efectivelor de bovine


┌──────┬──────────────────────┬──────────────────────┬─────────────────────┐
│Câte- │ Nr. Bovine/deţinãtor │ Nr. vaci de lapte/ │ Nr. alte vaci/ │
│gorii │ │ deţinãtor │ deţinãtor │
├──────┼──────────────────────┼──────────────────────┼─────────────────────┤
│ I │ 1-2 │ 1-2 │ 1-2 │
│ │ │ │ │
│ II │ 3-9 │ 3-9 │ 3-9 │
│ │ │ │ │
│ III │ 10-19 │ 10-19 │ 10-19 │
│ IV │ 20-29 │ 20-29 │ 20-29 │
│ V │ 30-49 │ 30-49 │ 30-49 │
│ VI │ 50-99 │ 50-99 │ 50-99 │
│ VII │ 100-199 ─┐ │ 100-199 ─┐ │ 100-199 ─┐ │
│ VIII │ 200-299 │ ≥ 100 │ 200-299 │ ≥ 100 │ 200-299 │ ≥ 100 │
│ IX │ 300-499 │ │ 300-499 │ │ 300-499 │ │
│ X │ ≥ 500 ─┘ │ ≥ 500 ─┘ │ ≥ 500 ─┘ │
└──────┴──────────────────────┴──────────────────────┴─────────────────────┘



Clase de mãrime a efectivelor de porcine


┌──────┬──────────────────────┬──────────────────────┬─────────────────────┐
│Câte- │ Nr. porcine/ │ Scroafe ≥ 50 │Porcine la ingrasat ≥│
│gorii │ deţinãtor │ kg/deţinãtor │ 50 kg/deţinãtor │
├──────┼──────────────────────┼──────────────────────┼─────────────────────┤
│ I │ 1-2 ─┐ │ 1-2 ─┐ │ 1-2 ─┐ │
│ │ │ 1-9 │ │ 1-9 │ │ 1-9 │
│ II │ 3-9 ─┘ │ 3-9 ─┘ │ 3-9 ─┘ │
│ │ │ │ │
│ III │ 10-49 │ 10-49 │ 10-49 │
│ IV │ 50-99 │ 50-99 │ 50-99 │
│ V │ 100-199 │ 100-199 │ 100-199 │
│ VI │ 200-399 │ 200-399 │ 200-399 │
│ VII │ 400-999 │ 400-999 │ 400-999 │
│ VIII │ 1000-1999 ─┐ │ 1000-1999 ─┐ │ 1000-1999 ─┐ │
│ IX │ 2000-4999 ─┘ ≥ 1000 │ 2000-4999 ─┘ ≥ 1000 │ 2000-4999 ─┘ ≥ 1000 │
│ X │ ≥ 5000 │ ≥ 5000 │ ≥ 5000 │
└──────┴──────────────────────┴──────────────────────┴─────────────────────┘



Clase de mãrime a efectivelor de ovine


┌──────┬──────────────────────┬──────────────────────┬─────────────────────┐
│Câte- │ Nr. ovine/deţinãtor │ Oi şi mioare montate/│ Alte oi şi mioare/ │
│gorii │ │ deţinãtor │ deţinãtor │
├──────┼──────────────────────┼──────────────────────┼─────────────────────┤
│ I │ 1-9 │ 1-9 │ 1-9 │
│ │ │ │ │
│ II │ 10-19 │ 10-19 │ 10-19 │
│ │ │ │ │
│ III │ 20-49 │ 20-49 │ 20-49 │
│ IV │ 50-99 │ 50-99 │ 50-99 │
│ V │ 100-199 ─┐ │ 100-199 ─┐ │ 100-199 ─┐ │
│ VI │ 200-499 │ ≥ 100 │ 200-499 │ ≥ 100 │ 200-499 │ ≥ 100 │
│ VII │ 500-999 ─┘ │ 500-999 ─┘ │ 500-999 ─┘ │
│ VIII │ ≥ 1000 │ ≥ 1000 │ ≥ 1000 │
└──────┴──────────────────────┴──────────────────────┴─────────────────────┘



Clase de mãrime a efectivelor de caprine


┌───────┬─────────────────────────┬─────────────────────────┐
│Câte- │ Nr. caprine/ │ Nr. capre care au │
│gorii │ deţinãtor │ deja iezi/ deţinãtor │
├───────┼─────────────────────────┼─────────────────────────┤
│ I │ 1-9 │ 1-9 │
│ │ │ │
│ II │ 10-19 │ 10-19 │
│ │ │ │
│ III │ 20-49 │ 20-49 │
│ IV │ 50-99 │ 50-99 │
│ V │ 100-199 ─┐ │ 100-199 ─┐ │
│ VI │ 200-499 │ ≥ 100 │ 200-499 │ ≥ 100 │
│ VII │ 500-999 ─┘ │ 500-999 ─┘ │
│ VIII │ ≥ 1000 │ ≥ 1000 │
└───────┴─────────────────────────┴─────────────────────────┘




Exploatatiile agricole cercetate exhaustiv se afla în una din situaţiile de mai jos:
- sunt societãţi / asociaţii agricole - <>Legea nr. 36/1991 ;
- sunt societãţi comerciale - <>Legea nr. 31/1990 , republicatã, cu modificãrile ulterioare;
- sunt unitãţi cooperatiste;
- sunt avicole sau sunt specializate în sericicultura;
- deţin bovine în numãr de 20 sau peste;
- deţin ovine în numãr de 300 sau peste;
- deţin caprine în numãr de 40 sau peste;
- deţin porcine în numãr de 100 sau peste;
- deţin pãsãri în nunnar de 300 sau peste;
- deţin cabaline în numãr de 10 sau peste;
- deţin iepuri de casa în numãr de 100 sau peste;
- deţin cel puţin 1 animal de blana;
- deţin cel puţin 200 de familii de albine.
Esantionul asigura o acoperire de cel puţin 70% din efectivele de animale.
De regula, în condiţiile respectãrii gradului minim de acoperire, mãrimea esantionului este de aproximativ 60000 de exploataţii agricole, din care circa 55000 de exploataţii agricole individuale şi circa 5000 de exploataţii agricole cu personalitate juridicã.
Mãrimea esantionului este calculatã la un coeficient de încredere de minim 68% şi erorile relative pentru estimatiile la nivel naţional nu vor depãşi:
- ± 2% pentru estimarea numãrului total de porcine;
- ± 1% pentru estimarea numãrului total de bovine şi + 1,5% pentru estimarea numãrului total de vaci;
- ± 2% pentru estimarea numãrului total de ovine şi caprine.

4. Organizarea culegerii şi prelucrãrii datelor
4.1. Metoda de înregistrare
Chestionarele cercetãrii statistice sunt completate prin auto-înregistrare de cãtre exploatatiile agricole cu personalitate juridicã şi prin interviu fata în fata, folosind operatori de teren, pentru exploatatiile agricole individuale.
4.2. Momentul/ perioada de referinta şi de înregistrare
Momentul de referinta este 1 decembrie al fiecãrui an, pentru efectivele de animale şi anul calendaristic pentru producţia animala, iar perioada de înregistrare este cuprinsã între 1-28 decembrie.
4.3. Personalul cercetãrii statistice
Personalul cercetãrii statistice este recomandabil sa fie alcãtuit din specialişti agricoli, recrutati şi instruiti de cãtre Direcţiile teritoriale de statistica.
Fiecãrui operator de teren i se arondeaza un numãr de exploataţii agricole, avându-se în vedere o încãrcare echilibrata, urmãrindu-se obţinerea unor date relevante.
4.4. Prelucrarea datelor
Exploatatiile agricole cu personalitate juridicã transmit chestionarele completate la Direcţie teritoriale de statistica pana la data de 28 decembrie.
Operatorii de teren depun chestionarele completate pentru exploatatiile agricole individuale la Direcţiile teritoriale de statistica pana la data de 28 decembrie.
Introducerea datelor, verificarea şi validarea acestora la nivel de chestionar, operarea corectiilor primare şi reluarea controlului automat se realizeazã la Direcţiile teritoriale de statistica.
Direcţiile teritoriale de statistica transmit fişierele de date la Institutul Naţional de Statistica pana la data de 23 ianuarie a anului urnnator.
La nivel central, dupã receptionarea fisierelor, se procedeazã la reluarea controlului automat, operarea corectiilor necesare, tratarea non-raspunsurilor parţiale şi totale şi calculul coeficienţilor finali de extindere.

5. Prezentarea şi utilizarea rezultatelor cercetãrii statistice
5.1. Principalii indicatori rezultaţi
Prelucrarea datelor se concretizeazã în estimarea:
- numãrului de animale pe specii, categorii de varsta, grupe de greutate şi destinaţie economicã;
- evoluţiei efectivelor de animale în perioada 1 ianuarie -1 decembrie;
- sacrificarilor de animale în perioada 1 ianuarie - 31 decembrie;
- producţiei de lapte în perioada 1 ianuarie - 31 decembrie;
- producţiei animale în perioada 1 ianuarie - 31 decembrie.
5.2. Forme de prezentare a rezultatelor
Rezultatele obţinute prezintã efectivele de animale existente la 1 decembrie şi producţia animala obţinutã, pe specii, categorii de varsta, grupe de greutate şi destinaţie economicã, la nivel naţional, regiuni de dezvoltare şi judeţe. În anii pari rezultatele finale prezintã şi efectivele de animale, pe clasele de mãrime expuse la punctul 3.2, la nivel naţional.
Rezultatele cercetãrii statistice se regãsesc în publicaţia "Efectivele de animale existente la 1 decembrie şi producţia animala obţinutã" şi pe site-ul Institutului Naţional de Statistica.
Beneficiarii rezultatelor sunt:
- interni: Ministerul Agriculturii, Pãdurilor şi Dezvoltãrii Rurale, Ministerul Integrãrii Europene, alţi utilizatori la cerere;
- externi: Eurostat.

6. Limitãri
Rezultatele cercetãrii statistice sunt reprezentative numai la nivel naţional, regiuni de dezvoltare şi judeţe, în limitele de încredere şi precizie a estimatiilor expuse la punctul 3.2.
Culegerea datelor este realizatã pe baza declaraţiilor respondentilor.

---------

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016