Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   METODOLOGIA din 28 ianuarie 2009  cercetarii statistice lunare referitoare la productia de carne de animale si pasari de curte din abatoare    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

METODOLOGIA din 28 ianuarie 2009 cercetarii statistice lunare referitoare la productia de carne de animale si pasari de curte din abatoare

EMITENT: INSTITUTUL NATIONAL DE STATISTICA
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 69 din 5 februarie 2009

1. Cadrul general
1.1. Obiectivele cercetãrii statistice
Sacrificãrile şi producţia de carne de animale - bovine, porcine, ovine şi caprine - şi pãsãri de curte - pui, curcani, raţe şi altele din abatoare sunt obţinute prin cercetarea statisticã lunarã "Producţia de carne de animale şi pãsãri de curte din abatoare".
Scopul acestei cercetãri statistice este obţinerea lunarã pentru fiecare specie de animale - bovine, din care viţei, tineret bovin, juninci, vaci, tauri şi boi; porcine; ovine, din care miei; caprine şi pãsãri de curte - pui, curcani, raţe şi altele - a:
● numãrului de animale/pãsãri de curte sacrificate;
● greutãţii în viu a animalelor/pãsãrilor de curte sacrificate;
● greutãţii în carcasã a animalelor/pãsãrilor de curte sacrificate;
● greutãţii medii şi a randamentului la tãiere a animalelor/pãsãrilor de curte sacrificate.
1.2. Cadrul legal
Realizarea cercetãrii statistice "Producţia de carne de animale şi pãsãri de curte din abatoare" are la bazã Regulamentul Parlamentului European şi al Consiliului nr. 1.165/2008/CE privind statisticile referitoare la efectivele de animale şi la carne şi de abrogare a directivelor Consiliului 93/23/CEE, 93/24/CEE şi 93/25/CEE, publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene seria L, nr. 321 din 1 decembrie 2008, şi Ordinul preşedintelui Institutului Naţional de Statisticã nr. 13/2009 pentru stabilirea Metodologiei cercetãrii statistice privind efectivele de animale existente la 1 decembrie şi producţia animalã, precum şi a Metodologiei cercetãrii statistice lunare referitoare la producţia de carne de animale şi pãsãri de curte din abatoare.
1.3. Concepte şi definiţii de bazã
Definiţiile de mai jos vizeazã clarificarea conceptelor utilizate în cadrul cercetãrii statistice, astfel încât respondenţii sã poatã rãspunde corect la cerinţele cercetãrii.
Bovine:
- viţei: bovine cu vârsta cuprinsã între 0 şi 8 luni inclusiv;
- tineret bovin: bovine cu vârsta cuprinsã între 9 şi 12 luni inclusiv;
- juninci: bovine femele care încã nu au fãtat, neincluse în categoria viţei şi tineret bovin;
- vaci: bovine femele care au fãtat;
- tauri: bovine masculi, necastrate, neincluse în categoria viţei şi tineret bovin;
- boi: bovine masculi, castrate, neincluse în categoria viţei şi tineret bovin.
Porcine: porci sugari, porcine pentru îngrãşat.
Ovine şi caprine:
- miei: ovine, masculi sau femele, în vârstã de pânã la 12 luni;
- berbeci: ovine masculi în vârstã de peste 12 luni;
- oi: ovine femele care au fãtat deja, precum şi cele care au fost împerecheate pentru prima datã;
- caprine.
Pãsãri de curte: pui, curcani, raţe şi altele.
Greutatea în carcasã la bovine este greutatea corpului rece al animalului sacrificat dupã îndepãrtarea pielii, sângelui şi a viscerelor - organele din cavitatea toracicã şi abdominalã, fãrã cap, despãrţit la îmbinarea atlanto-occipitalã, fãrã picioare, despãrţite la îmbinarea carpo-metacarpalã sau tarsometatarsalã, fãrã organe genitale şi fãrã uger. Rinichii şi grãsimea renalã pot fi sau nu incluse în carcasã.
Greutatea în carcasã la porcine este greutatea corpului rece al animalului sacrificat, întreg sau împãrţit în douã pe linia medianã a coloanei vertebrale, dupã îndepãrtarea sângelui şi viscerelor - organele din cavitatea toracicã şi abdominalã, fãrã limbã, pãr, copite, organe genitale, grãsimi aferente, rinichi şi diafragmã.
Greutatea în carcasã la ovine şi caprine este greutatea corpului rece al animalului sacrificat dupã îndepãrtarea pielii, sângelui şi a viscerelor - organele din cavitatea toracicã şi abdominalã, fãrã cap, despãrţit la îmbinarea atlanto-occipitalã, fãrã picioare, despãrţite la îmbinarea carpo-metacarpalã sau tarso-metatarsalã, fãrã coadã, despãrţitã între a 6-a şi a 7-a vertebrã caudalã, fãrã organe genitale şi fãrã uger. Rinichii şi grãsimea renalã sunt incluse în carcasã.
Greutatea în carcasã la pãsãri de curte este greutatea corpului rece al pãsãrii sacrificate dupã îndepãrtarea sângelui şi a viscerelor - organele din cavitatea toracicã şi abdominalã, fãrã cap, gheare, gât, inimã, ficat şi pipotã.
2. Descrierea cercetãrii statistice
2.1. Sfera de cuprindere
Cercetarea statisticã se adreseazã unitãţilor economice care sacrificã animale - bovine, porcine, ovine şi caprine - şi pãsãri de curte. Acestea pot fi unitãţi care au în dotare instalaţii specifice pentru sacrificarea animalelor şi a pãsãrilor de curte şi procesarea cãrnii, precum şi exploataţii agricole de tipul abatoarelor industriale sau alte tipuri de unitãţi în care sunt organizate puncte de sacrificare, carnea obţinutã fiind procesatã sau comercializatã.
Unitatea de observare este întreprinderea - unitate legal constituitã - care dispune de autonomie decizionalã, are personalitate juridicã, ţine evidenţã proprie, întocmeşte bilanţ contabil complet şi este organizatã sã producã în unul sau mai multe locuri unul sau mai multe produse industriale.
Cercetarea statisticã este exhaustivã şi se adreseazã tuturor întreprinderilor din întreaga ţarã care au activitatea principalã sau secundarã, conform clasificãrii CAEN Rev.2, "Producţia şi conservarea cãrnii", clasa 1011, şi "Prelucrarea şi conservarea cãrnii de pasãre", clasa 1012.
2.2. Principalele variabile studiate şi chestionarele cercetãrii statistice
Chestionarul statistic IND C lunar cuprinde urmãtoarele capitole:
- cap. I "Carne de bovine";
- cap. II "Carne de porc";
- cap. III "Carne de oaie şi caprã".
Chestionarul statistic IND CP lunar cuprinde urmãtorul capitol:
- cap. I "Carne de pasãre".
Aceastã cercetare statisticã constituie un ansamblu complex de activitãţi interdependente cu ajutorul cãrora se colecteazã urmãtoarele variabile: numãrul de capete sacrificate, greutatea în viu, greutatea medie, greutatea în carcasã, randamentul mediu la tãiere, pentru fiecare specie de animale şi pãsãri de curte, şi anume:
- bovine - total, din care: viţei, tineret bovin, juninci, vaci, tauri şi boi;
- porcine - total;
- ovine - total, din care miei;
- caprine - total;
- pui;
- curcani;
- raţe;
- alte pãsãri de curte: gãini, gâşte, bibilici etc.
Datele colectate privind greutatea în viu şi greutatea în carcasã trebuie exprimate în kilograme.
Greutatea medie se calculeazã cu douã zecimale rotunjite statistic şi trebuie exprimatã în kilograme.
Randamentul mediu la tãiere se calculeazã cu douã zecimale rotunjite statistic şi trebuie exprimat în procente.
Tipul de chestionar utilizat este chestionarul pe suport de hârtie.
Periodicitatea este lunarã.
2.3. Clasificãri şi nomenclatoare utilizate
Cercetarea statisticã "Producţia de carne de animale şi pãsãri de curte din abatoare" necesitã utilizarea urmãtoarelor clasificãri şi nomenclatoare:
- CAEN Rev.2 - Clasificarea activitãţilor din economia naţionalã - utilizatã pentru codificarea activitãţilor principale sau secundare ale unitãţilor cercetate la nivel de clasã;
- SIRUTA - Nomenclatorul localitãţilor din România - utilizat pentru codificarea localitãţii de adresã a unitãţilor cercetate;
- Nomenclatorul formelor de proprietate - utilizat pentru codificarea tipului de proprietate a unitãţilor cercetate.
2.4. Metode de calcul al principalilor indicatori
Greutate medie = greutate în viu/numãr de capete sacrificate
Randament mediu la tãiere = greutate în carcasã/greutate în viu * 100
3. Eşantionul cercetãrii statistice
Cercetarea statisticã este exhaustivã şi se adreseazã tuturor unitãţilor economice care desfãşoarã ca activitate principalã sau secundarã, conform clasificãrii CAEN Rev.2, "Producţia şi conservarea cãrnii", clasa 1011, şi "Prelucrarea şi conservarea cãrnii de pasãre", clasa 1012.
4. Organizarea culegerii şi prelucrarea datelor
4.1. Metoda de înregistrare
Cercetãrile statistice utilizeazã chestionare imprimate ce vor fi completate de cãtre întreprinderi prin autoînregistrare.
4.2. Perioada de referinţã şi de înregistrare
Perioada de referinţã este luna calendaristicã precedentã, iar datele se colecteazã de la unitãţile raportoare pânã la data de 12 a lunii curente.
4.3. Personalul cercetãrii statistice
Chestionarele statistice sunt distribuite şi colectate cãtre/de la unitãţile raportoare de cãtre personalul specializat al direcţiilor teritoriale de statisticã.
Direcţiile teritoriale de statisticã asigurã introducerea în baza de date electronicã a datelor culese prin chestionarele statistice şi transmiterea acestora prin sistemul de teletransmisie la sediul central al Institutului Naţional de Statisticã (INS), în vederea prelucrãrii automate a datelor.
La nivelul central al INS, echipa responsabilã de cercetarea statisticã asigurã corectitudinea procedurilor de prelucrare, analizã şi validare a rezultatelor finale.
4.4. Prelucrarea datelor
Datele recepţionate de la unitãţile economice se verificã la nivelul direcţiilor teritoriale de statisticã, asigurându-se, în principal, urmãtoarele:
● completitudinea şi corectitudinea datelor completate;
● explicaţii clare în caz de nonrãspuns.
La nivelul INS, sistemul de prelucrare asigurã preluarea datelor primare, validarea, prelucrarea şi centralizarea rezultatelor finale.
Confidenţialitatea datelor este asiguratã pe tot parcursul procesului de colectare, verificare şi prelucrare a acestora.
4.5. Soluţia IT
Aplicaţia informaticã pentru prelucrarea datelor obţinute prin cercetarea statisticã "Producţia de carne de animale şi pãsãri de curte din abatoare" este scrisã în Visual Fox.
La nivelul INS se realizeazã: preluarea prin teletransmisie a datelor, verificarea şi validarea acestora, operarea corecţiilor necesare, analiza statisticii raportãrii, prelucrarea datelor, centralizarea rezultatelor şi obţinerea rezultatelor finale.
5. Prezentarea şi utilizarea rezultatelor cercetãrii statistice
5.1. Principalii indicatori rezultaţi
Indicatorii rezultaţi în urma prelucrãrii datelor sunt:
● numãrul de capete sacrificate pentru bovine - total, din care: viţei, tineret bovin, juninci, vaci, tauri şi boi;
● numãrul de capete sacrificate pentru porcine - total;
● numãrul de capete sacrificate pentru ovine - total, din care miei;
● numãrul de capete sacrificate pentru caprine - total;
● numãrul de capete sacrificate pentru pui;
● numãrul de capete sacrificate pentru curcani;
● numãrul de capete sacrificate pentru raţe;
● numãrul de capete sacrificate pentru alte pãsãri de curte: gãini, gâşte, bibilici etc.
● greutatea în viu, greutatea în carcasã, greutatea medie şi randamentul mediu la tãiere care se diferenţiazã pe categorii de animale şi pãsãri de curte:
- bovine - total, din care: viţei, tineret bovin, juninci, vaci, tauri şi boi;
- porcine - total;
- ovine - total, din care: miei;
- caprine - total;
- pui;
- curcani;
- raţe;
- alte pãsãri de curte: gãini, gâşte, bibilici etc.
5.2. Forme de prezentare a rezultatelor
Rezultatele obţinute din cercetarea statisticã "Producţia de carne de animale şi pãsãri de curte din abatoare" sunt prezentate pe total ţarã.
Rezultatele cercetãrii statistice se disemineazã lunar prin comunicat de presã şi prin publicaţia "Buletin statistic lunar".
5.3. Transmiterea datelor cercetãrii
Rezultatele cercetãrii statistice "Producţia de carne de animale şi pãsãri de curte din abatoare" se transmit lunar la Eurostat în termen de 60 de zile dupã perioada de referinţã.
6. Limitãri
În procesul de colectare a datelor de la unitãţile raportoare au existat situaţii în care s-a semnalat lipsa de precizie în completarea chestionarelor de cãtre producãtori.

----------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016