Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   METODOLOGIA din 19 mai 2006  cercetarii statistice lunare si anuale referitoare la productia de carne de ovine si caprine din abatoare    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

METODOLOGIA din 19 mai 2006 cercetarii statistice lunare si anuale referitoare la productia de carne de ovine si caprine din abatoare

EMITENT: INSTITUTUL NATIONAL DE STATISTICA
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 478 din 2 iunie 2006
METODOLOGIA din 19 mai 2006
cercetãrii statistice lunare şi anuale referitoare la producţia de carne de ovine şi caprine din abatoare
EMITENT: INSTITUTUL NAŢIONAL DE STATISTICA
PUBLICAT ÎN: MONITORUL OFICIAL nr. 478 din 2 iunie 2006


1. Cadrul general
1.1. Obiectivele cercetãrii statistice
Sacrificarile şi producţia de carne de ovine şi caprine din abatoare sunt obţinute prin cercetarea statistica lunarã şi anuala "Producţia de carne", cap. III "Carne de oaie şi capra".
Scopul acestei cercetãri statistice este obţinerea, lunar şi anual, pentru fiecare specie (ovine, din care miei, şi caprine) a:
● numãrului de animale sacrificate;
● greutatii în viu a animalelor;
● greutatii în carcasa a animalelor;
● greutatii medii şi a randamentului la tãiere.
1.2. Cadrul legal
Realizarea cercetãrii statistice "Producţia de carne" are la baza Directiva Consiliului nr. 93/25/CE din 1 iunie 1993 referitoare la efectivele de ovine şi caprine, secţiunea II "Statistica sacrificarilor", art. 13 şi 14, şi Ordinul Preşedintelui Institutului Naţional de Statistica nr. 964 din 24 august 2005.
1.3. Concepte şi definiţii de baza
Definiţiile de mai jos vizeazã clarificarea conceptelor utilizate în cadrul cercetãrii statistice, astfel încât repondentii sa poatã rãspunde corect la cerinţele cercetãrii.
Ovine şi caprine:
- miei (masculi sau femele): cu o greutate în viu sub 15 kg, în varsta de mai puţin de 12 luni;
- berbeci: ovine masculi (în varsta de peste 12 luni);
- oi: ovine femele, care au fatat deja;
- caprine.
Greutatea în carcasa este greutatea corpului rece al animalului sacrificat dupã înlãturarea sângelui, a pielii şi a maruntaielor şi dupã îndepãrtarea capului (despãrţit la imbinarea atlanto-occipitala), a picioarelor (despãrţite la imbinarea carpo-metacarpala sau tarso-metatarsala), a cozii (despartita între a 6-a şi a 7-a vertebra)
2. Descrierea cercetãrii statistice
2.1. Sfera de cuprindere
Cercetarea statistica se adreseazã unitãţilor economice care sacrifica ovine şi caprine. Acestea pot fi unitãţi care au în dotare instalaţii specifice pentru sacrificarea animalelor şi procesarea carnii, precum şi exploataţii agricole (de tipul abatoarelor industriale) sau alte tipuri de unitãţi în care sunt organizate puncte de sacrificare, carnea obţinutã fiind procesata ori comercializata.
Unitatea de observare este întreprinderea - unitate legal constituitã -, care dispune de autonomie decizionala, are personalitate juridicã, tine evidenta proprie, întocmeşte bilanţ contabil complet şi este organizatã sa producã în unul sau mai multe locuri unul ori mai multe produse industriale.
Cercetarea statistica este exhaustiva şi se adreseazã tuturor întreprinderilor din intreaga ţara, care au activitatea principala sau secundarã "Producţia, prelucrarea şi conservarea carnii", clasa 1511, conform clasificarii CAEN Rev. 1.
2.2. Principalele variabile studiate şi chestionarele cercetãrii statistice
Cercetãrile statistice din domeniu sunt de doua tipuri, în funcţie de periodicitate: IND C - lunar şi IND - C anual.
Atât prin cercetarea statistica IND C - lunar, cat şi prin cercetarea statistica IND C - anual, la cap. III "Carne de oaie şi capra" se colecteazã urmãtoarele variabile: numãrul de capete sacrificate, greutatea în viu, greutatea medie, greutatea în carcasa, randamentul mediu la tãiere, pentru ovine total, din care miei, şi capre total.
Datele colectate privind greutatea în viu şi greutatea în carcasa trebuie exprimate în kilograme.
Greutatea medie se calculeazã cu o zecimala rotunjita statistic şi trebuie exprimatã în kilograme.
Randamentul mediu la tãiere se calculeazã cu o zecimala rotunjita statistic şi trebuie exprimat în procente.
Tipul de chestionar utilizat este chestionarul pe suport hârtie.
Periodicitatea este lunarã pentru cercetarea statistica IND C - lunar, respectiv anuala pentru cercetarea statistica IND C - anual.
2.3. Clasificari şi nomenclatoare utilizate
Cercetarea statistica "Producţia de carne de ovine şi caprine din abatoare" necesita utilizarea urmãtoarelor clasificari şi nomenclatoare:
- CAEN Rev. 1 - Clasificarea Activitãţilor din Economia Nationala - utilizata pentru codificarea activitãţilor principale sau secundare ale unitãţilor cercetate la nivel de clasa;
- Nomenclatorul regiunilor de dezvoltare - NUTS 2 - utilizat pentru codificarea regiunilor de dezvoltare;
- SIRUTA - Nomenclatorul localitãţilor din România - utilizat pentru codificarea localitãţii de adresa a unitãţilor cercetate;
- Nomenclatorul formelor de proprietate - utilizat pentru codificarea tipului de proprietate a unitãţilor cercetate.
2.4. Metode de calcul al principalilor indicatori
Greutate medie = Greutate în viu/Numãr de capete sacrificate
Randament mediu la tãiere = Greutate în carcasa/Greutate în viu x 100
3. Esantionul cercetãrii statistice
Cercetarea statistica este exhaustiva şi se adreseazã tuturor unitãţilor (agenţilor economici) care desfãşoarã ca activitate principala sau secundarã producţia, prelucrarea şi conservarea carnii, clasa 1511, conform clasificarii CAEN Rev. 1.
4. Organizarea culegerii şi prelucrarea datelor
4.1. Metoda de înregistrare
Cercetãrile statistice utilizeazã chestionare imprimate ce vor fi completate de cãtre întreprinderi prin autoinregistrare.
4.2. Perioada de referinta şi de înregistrare
Pentru cercetarea statistica IND C - lunar perioada de referinta este luna calendaristicã precedenta, iar datele se colecteazã de la unitãţile raportoare pana pe data de 12 a lunii.
Pentru cercetarea statistica IND C - anual perioada de referinta este anul calendaristic precedent, iar datele se colecteazã de la unitãţile raportoare pana pe data de 1 martie a anului.
4.3. Personalul care efectueazã cercetarea statistica
Chestionarele statistice sunt distribuite şi colectate cãtre/de la unitãţile raportoare de cãtre personalul specializat al direcţiilor teritoriale de statistica.
Direcţiile teritoriale de statistica asigura transmiterea chestionarelor statistice la sediul central al Institutului Naţional de Statistica, în vederea prelucrãrii automate a datelor.
La nivelul central al Institutului Naţional de Statistica, echipa responsabilã de cercetarea statistica asigura corectitudinea procedurilor de prelucrare, analiza şi validare a rezultatelor finale.
4.4. Prelucrarea datelor
Datele recepţionate de la unitãţi se verifica la nivelul direcţiilor teritoriale de statistica, asigurându-se, în principal, urmãtoarele:
● completitudinea şi corectitudinea datelor completate;
● explicaţii clare în caz de nonraspuns.
La nivelul Institutului Naţional de Statistica, sistemul de prelucrare asigura urmãtoarele funcţiuni: introducerea datelor, validarea şi centralizarea rezultatelor.
Confidenţialitatea datelor este asigurata pe tot parcursul procesului de colectare şi de verificare a acestora.
4.5. Soluţia IT
Aplicatia informatica pentru prelucrarea datelor din cercetãrile statistice lunare şi anuale referitoare la producţia de carne de ovine şi caprine din abatoare este scrisã în Visual Fox.
La nivelul Institutului Naţional de Statistica se realizeazã: introducerea datelor, verificarea şi validarea acestora la nivel de chestionar, operarea corectiilor primare, reluarea controlului automat, operarea corectiilor necesare, analiza statisticii raportarii, centralizarea rezultatelor şi obţinerea rezultatelor finale.
5. Prezentarea şi utilizarea rezultatelor cercetãrii statistice
5.1. Principalii indicatori rezultaţi
Indicatorii rezultaţi în urma prelucrãrii datelor sunt:
● numãrul de capete sacrificate pentru ovine - total (din care miei);
● numãrul de capete sacrificate pentru caprine - total;
● greutatea în viu, greutatea în carcasa, greutatea medie şi randamentul mediu la tãiere, care se diferentiaza pe categorii de animale:
- ovine, din care:
- miei;
- caprine.
5.2. Formele de prezentare a rezultatelor
Rezultatele obţinute din cercetãrile statistice sunt prezentate pe total ţara (IND C - lunar şi IND C - anual) şi pe regiuni de dezvoltare (IND C - anual).
Anual, în luna iunie, rezultatele cercetãrii statistice se disemineaza în publicaţia "Producţia fizica industriala de carne, lapte şi produse lactate".
5.3. Transmiterea datelor cercetãrii
Transmiterea datelor cercetãrii
Rezultatele cercetãrilor statistice se transmit lunar la Direcţia generalã de statistici agricole şi mediu, la 35 de zile de la expirarea lunii de referinta, şi anual, la aceeaşi direcţie, la data de 30 iunie a fiecãrui an.
Direcţia generalã de statistici agricole şi mediu asigura transmiterea rezultatelor la Eurostat dupã reîntregirea datelor cu sacrificarile şi producţia din gospodãriile populaţiei.
6. Limitãri
În procesul de colectare a datelor de la unitãţile raportoare au existat situaţii în care s-a semnalat lipsa de precizie în completarea chestionarelor de cãtre producãtori.

---------


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016