Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   METODOLOGIA CERCETARII STATISTICE din 29 decembrie 2005  privind frecventarea structurilor de primire turistica cu functiuni de cazare turistica*)    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

METODOLOGIA CERCETARII STATISTICE din 29 decembrie 2005 privind frecventarea structurilor de primire turistica cu functiuni de cazare turistica*)

EMITENT: INSTITUTUL NATIONAL DE STATISTICA
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 132 bis din 13 februarie 2006
METODOLOGIA CERCETĂ?RII STATISTICE din 29 decembrie 2005
privind frecventarea structurilor de primire turistica cu funcţiuni de cazare turistica*)
EMITENT: INSTITUTUL NAŢIONAL DE STATISTICA
PUBLICAT ÎN: MONITORUL OFICIAL nr. 132 bis din 13 februarie 2006


_______
*) Aprobatã prin <>Ordinul Nr. 1228 din 29.12.2005 , publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, Nr. 132 din 13.02.2006


A. GHID METODOLOGIC DE GESTIONARE A ANCHETEI
A.1. Obiectivele cercetãrii statistice
Oficiul de Statistica al Uniunii Europene (EUROSTAT) recomanda prin Directiva nr. 95/57/CE din data de 23.11.1995 (punctul B) colectarea lunarã a datelor statistice privind frecventarea structurilor de primire turistica cu funcţiuni de cazare turistica.
Informaţiile referitoare la frecventarea structurilor de primire turistica cu funcţiuni de cazare turistica sunt utilizate pentru lucrãri de analiza şi prognoza privind activitatea de turism, de cãtre Autoritatea Nationala de Turism, Institutul de Cercetare pentru Turism, societãţi cu activitate de turism şi alţi utilizatori.
Cercetarea statistica privind frecventarea structurilor de primire turistica cu funcţiuni de cazare turistica are urmãtoarele obiective:
■ culegerea de date lunare privind numãrul de structuri deschise, numãrul mediu de camere şi locuri oferite, numãrul de sosiri şi innoptari ale turistilor romani şi strãini (pe tari de resedinta), pe tipuri de structuri, pe categorii de clasificare, pe zone turistice, pe judeţe şi regiuni de dezvoltare;
■ obţinerea unor statistici de calitate referitoare la frecventarea structurilor de primire turistica cu funcţiuni de cazare turistica;
■ valorificarea rezultatelor cercetãrii statistice prin publicaţii în acest domeniu.
A.2. Sfera de cuprindere
Sunt cuprinse în cercetarea statistica structurile de primire turistica cu funcţiuni de cazare turistica cu capacitatea de cazare existenta de minim 5 locuri-pat. Tipul de unitate "camere de închiriat în locuinţe familiale" se exclude din cercetãrile statistice, indiferent de numãrul de locuri-pat existente în aceste unitãţi.
În situaţia în care o societate are mai multe tipuri de structuri de cazare, iar unele din acestea au o capacitate instalata (existenta) mai mica de 5 locuri-pat, se colecteazã date şi pentru aceste unitãţi (exceptând tipul "camere de închiriat").
Structurile de cazare turistica, care au o capacitate existenta (instalata) de cel puţin 5 locuri-pat şi care conjunctural oferã un numãr de locuri mai mic de 5, se cuprind în cercetarea statistica.
EUROSTAT şi Organizaţia Mondialã de Turism permit fiecãrei tari stabilirea unei capacitãţi de cazare minime. Criteriul de stabilire al acesteia este acela de a fi acoperite 95% din innoptarile în structurile de cazare turistica.
Nu sunt considerate structuri de cazare turistica:
■ structurile de cazare folosite în exclusivitate de posesori sau chiriaşi, pe o durata mai mare de un an, indiferent de clasificarea acestora;
■ locuintele secundare ale populaţiei, utilizate în scopuri turistice în mod exclusiv de posesorii acestora;
■ cãminele, internatele şcolare pe perioada anului şcolar;
■ unitãţile spitaliceşti (cu excepţia sanatoriilor şi altor spaţii similare ce practica activitãţi turistice);
■ vagoanele dormitor;
■ adãposturile şi refugiile montane şi similare;
■ baracile şi dormitoarele pentru muncitori, cãminele de bãtrâni şi casele de copii.
A.3. Definiţii şi concepte de turism
A.3.1. Definiţii şi concepte generale
Turismul cuprinde activitãţile desfãşurate de persoane în cursul cãlãtoriilor şi sederilor lor în afarã mediului lor obişnuit (reşedinţei obişnuite), pentru o perioada consecutiva care sa nu depãşeascã un an, în scopuri de odihna, pentru afaceri, vizitarea prietenilor şi rudelor, tratament medical, religie, pelerinaj.
Formele de turism
a) turismul intern: rezidentii unei tari date care cãlãtoresc numai în interiorul acestei tari;
b) turismul receptor: nerezidentii care cãlãtoresc în ţara data;
c) turismul emitor: rezidentii unei tari date care cãlãtoresc în alte tari.
Cele trei forme de baza ale turismului enunţate anterior pot fi asociate, obtinandu-se urmãtoarele categorii de turism:
■ turismul interior care regrupeaza turismul intern şi turismul receptor;
■ turismul naţional care regrupeaza turismul intern şi turismul emitor;
■ turismul internaţional care regrupeaza turismul receptor şi turismul emitor.
Pentru scopuri, ale statisticilor de turism şi în acord cu modalitãţile de baza ale turismului, vizitatorii pot fi clasificati astfel:
a) vizitatori internationali:
- turişti;
- excursionisti (vizitatori de o zi).
b) vizitatori interni:
- turişti;
- excursionisti (vizitatori de o zi).
Termenul vizitator internaţional desemneazã orice persoana care se deplaseaza într-o ţara, alta decât aceea în care ea isi are rezidenţã obişnuitã, pentru o perioada mai mica de 12 luni şi al carei motiv principal al vizitei este altul decât acela de a exercita o activitate remuneratã în ţara vizitata.
Vizitatorii internationali includ:
- Turistii, care reprezintã vizitatorii care petrec cel puţin o noapte într-o structura turistica de gazduire colectivã sau privatã în ţara vizitata;
- Excursionistii (vizitatorii de o zi), care reprezintã vizitatorii ce nu petrec cel puţin o noapte într-o structura turistica de gazduire colectivã sau privatã în ţara vizitata.
Termenul vizitator intern desemneazã orice persoana care se deplaseaza, pentru o perioada mai mica de 12 luni, într-un loc situat în ţara sa de resedinta, dar altul decât acela care corespunde mediului obişnuit al sau şi al carei motiv principal al vizitei este altul decât acela de a exercita o activitate remuneratã în locul vizitat.
În scopuri statistice, sintagma vizitator intern de o zi (excursionist intern) desemneazã un vizitator intern care nu petrece cel puţin o noapte într-o structura turistica colectivã sau privatã, în locul vizitat.
Pentru scopuri ale statisticilor de turism internaţional, o persoana este rezidenţã într-o ţara, dacã:
a) persoana a locuit în ţara respectiva cea mai mare parte a anului scurs (12 luni), sau
b) persoana a locuit în acea ţara o perioada de timp mai mica de 12 luni, dar are intenţia sa se reintoarca în cele 12 luni care urmeazã pentru a trai acolo.
A.3.2. Definiţii şi concepte specifice
Prin structura de primire turistica cu funcţiuni de cazare turistica se înţelege orice construcţie sau amenajare, care furnizeazã în mod permanent sau sezonier serviciul de cazare şi alte servicii specifice pentru turişti.
Structura de primire turistica colectivã cu funcţiuni de cazare turistica este acea structura care pune la dispoziţia cãlãtorilor camere sau spaţii, iar numãrul de locuri pe care îl furnizeazã trebuie sa fie mai mare decât un minimum specificat pentru grupuri de persoane, mai numeroase decât o simpla familie; toate locurile structurii de primire trebuie sa dispunã de o administraţie comercialã comuna, chiar dacã este o unitate non profit (cu scop nelucrativ).
De la structurile de primire turistica cu funcţiuni de cazare turistica se culeg date referitoare la:
■ Sosirea unui turist - se produce când o persoana se înscrie în registrul structurii de cazare turistica pentru a fi gazduita una sau mai multe nopti neîntrerupte. În fiecare structura de cazare se socoteşte o singura sosire pe turist, indiferent de numãrul de innoptari rezultate din şederea sa neîntreruptã. Turistii rãmaşi în structura din luna anterioarã celei raportate nu sunt incluşi la numãrul de sosiri. Pentru familiile gazduite în structura de cazare turistica, la numãrul de sosiri se include fiecare membru al familiei pentru care s-a plãtit cel puţin un loc de cazare.
■ Innoptarea - este intervalul de 24 de ore, începând cu ora hoteliera, pentru care o persoana este înregistratã în evidenta spaţiului de cazare turistica şi beneficiazã de gazduire în contul tarifului aferent spaţiului ocupat, chiar dacã durata de şedere efectivã este inferioarã intervalului menţionat. Sunt avute în vedere şi innoptarile aferente paturilor instalate suplimentar (plãtite de clienţi).
Exemple:
- un cuplu soseste şi petrece 3 nopti într-o luna: trebuie înregistrate 2 sosiri şi 6 innoptari (2 persoane x 3 innoptari);
- o persoana soseste şi petrece 5 nopti într-o luna: trebuie înregistratã o sosire şi 5 innoptari;
- o persoana soseste pe data de 25 iunie şi petrece 10 nopti: trebuie înregistratã o sosire şi 6 innoptari în luna iunie, 0 sosiri şi 4 innoptari în luna iulie.
■ Capacitatea de cazare turistica existenta (instalata) - reprezintã numãrul de locuri de cazare de folosinta turistica înscrise în ultimul act de recepţie, omologare, clasificare al structurii de primire turistica cu funcţiuni de cazare turistica, exclusiv paturile suplimentare care se pot instala în caz de necesitate. Numãrul de locuri este determinat pentru structurile de primire turistica cu funcţiuni de cazare turistica existente la 31 iulie, aflate în stare de funcţionare.
■ Capacitatea de cazare turistica în funcţiune - reprezintã numãrul de locuri de cazare puse la dispoziţia turistilor de cãtre structurile de cazare turistica, ţinând cont de numãrul de zile cat sunt deschise structurile în perioada consideratã. Se exprima în locuri-zile (numãr de locuri x numãr de zile). Se exclud locurile din camerele sau structurile închise temporar din lipsa de turişti, pentru reparaţii sau pentru alte motive.
Formula de calcul:
C(f) = [L(P) x D(P)] + [L(S) x D(S)] + [L(C) x D(C)]
unde:
- C(f) este capacitatea de cazare turistica în funcţiune;
- L(P) este numãrul mediu de locuri-pat din camerele permanente;
- L(S) este numãrul mediu de locuri-pat din camerele sezoniere;
- L(C) este numãrul mediu de locuri sezoniere oferite în casute şi terenuri de campare;
- D(P) este numãrul de zile din luna în care structura a fost deschisã pentru locurile-pat din camerele permanente;
- D(S) este numãrul de zile din luna în care structura a fost deschisã pentru locurile-pat din camerele sezoniere:
- D(C) este numãrul de zile din luna în care structura a fost deschisã pentru locurile sezoniere oferite în casute şi terenuri de campare.
■ Indicele de utilizare neta a capacitãţii de cazare turistica în funcţiune - exprima relaţia între capacitatea de cazare în funcţiune şi utilizarea efectivã a acesteia de cãtre turişti, într-o perioada determinata. Rezulta din calcul prin împãrţirea numãrului total de innoptari realizate, la capacitatea de cazare turistica în funcţiune, din perioada respectiva. El se calculeazã pe tipuri de structuri, pe categorii de clasificare, pe judeţe, pe forme de proprietate şi pe zone turistice.
Formula de calcul:
I(n) = [N/C(f)] x 100
unde:
- I(n) este indicele de utilizare neta a capacitãţii de cazare turistica în funcţiune;
- N este numãrul de innoptari înregistrate într-o anumitã perioada;
- C(f) este capacitatea de cazare turistica în funcţiune.
■ Indicele de utilizare bruta a capacitãţii de cazare - exprima relaţia între capacitatea de cazare potenţiala şi utilizarea efectivã a acesteia de cãtre turişti, într-o perioada determinata.
Formula de calcul:
I(b) = [N/C(P)] x 100
unde:
- I(b) este indicele de utilizare bruta a capacitãţii de cazare;
- N este numãrul de innoptari înregistrate într-o anumitã perioada;
- C(P) este capacitatea de cazare potenţiala care rezulta din înmulţirea numãrului de locuri-pat oferite cu numãrul de zile ale perioadei respective.
■ Indicele de utilizare neta a camerelor - se calculeazã prin împãrţirea numãrului total de camere utilizate într-o luna la numãrul mediu de camere disponibile în luna respectiva.
Formula de calcul:
Vn = [Q/Hd] x 100
unde:
- Vn reprezintã indicele de utilizare neta a camerelor;
- Q este suma lunarã a camerelor ocupate;
- Hd este numãrul de camere efectiv disponibile.
■ Indicele de utilizare bruta a camerelor - se calculeazã prin împãrţirea numãrului total de camere utilizate într-o luna la numãrul de camere existente în unitate.
Formula de calcul:
Vb = [Q/He] x 100
unde:
- Vb reprezintã indicele de utilizare bruta a camerelor;
- Q este suma lunarã a camerelor ocupate;
- He este numãrul de camere existente în unitate.
Calcularea indicelui de utilizare bruta a capacitãţii de cazare precum şi a indicilor de utilizare neta şi bruta a camerelor este opţionalã, nefiind solicitatã în mod obligatoriu de cãtre EUROSTAT.
■ Durata medie a şederii - se calculeazã prin împãrţirea numãrului de innoptari realizate la numãrul de sosiri ale turistilor. Ea se calculeazã pe tipuri de structuri, pe categorii de clasificare, pe forme de proprietate şi pe zone turistice.
■ Numãrul persoanelor ocupate cu activitatea de cazare turistica (inclusiv restaurant) - reprezintã numãrul de persoane care lucreazã în structurile de primire turistica cu funcţiuni de cazare turistica şi în restaurantul, barul sau cafeneaua structurii de cazare, în ultima zi lucrãtoare a ultimei luni din trimestru: salariaţi cu norma intreaga sau redusã, inclusiv cei angajaţi pentru activitãţi ocazionale sau sezoniere; proprietarii asociaţi şi lucrãtorii familiali neretribuiti care lucreazã în mod regulat în structura; persoanele absente pentru perioade scurte, concedii medicale, concedii plãtite. Nu se includ persoanele detasate de la alte întreprinderi, persoanele care satisfac stagiul militar şi cele care absenteazã o perioada de timp nedeterminatã.
A.4 . Tipurile de structuri de primire turistica cu funcţiuni de cazare turistica
Tipurile de structuri de primire turistica cu funcţiuni de cazare turistica au fost stabilite prin <>Ordinul nr. 510/2002 , cu modificãrile ulterioare, al ministrului turismului, pentru aprobarea Normelor metodologice şi a criteriilor privind clasificarea structurilor de primire turistica.
Tipurile de structuri de primire turistica cu funcţiuni de cazare turistica stabilite prin <>Ordinul nr. 510/2002 cu modificãrile ulterioare, sunt urmãtoarele:
■ Hotelul este structura de cazare turistica amenajatã în clãdiri sau în corpuri de clãdiri, care pun la dispoziţia turistilor camere, garsoniere sau apartamente dotate corespunzãtor, asigura prestãri de servicii specifice şi dispune de recepţie şi de spaţii de alimentaţie în incinta.
■ Hotelurile-apartament sunt hotelurile compuse din apartamente sau garsoniere, astfel dotate încât sa asigure pãstrarea şi prepararea alimentelor, precum şi servirea mesei în incinta acestora.
■ Motelul este unitatea hoteliera situata, de regula, în afarã localitãţilor, în imediata apropiere a arterelor intens circulate, dotatã şi amenajatã atât pentru satisfacerea nevoilor de cazare şi masa, precum şi pentru parcarea în siguranta a mijloacelor de transport.
■ Hotelurile pentru tineret sunt structuri de cazare turistica, cu dotãri simple, adaptate cerinţelor caracteristice tineretului, care asigura servicii de cazare, masa, agrement, pe baza unor regulamente de organizare interioarã specifice. De regula, sunt amplasate în centre universitare, staţiuni şi în alte zone turistice frecventate de tineret.
■ Hostelurile sunt structuri de cazare turistica cu o capacitate de minim 5 camere sau apartamente dispuse pe un nivel sau pe mai multe niveluri, în clãdiri cu alta destinaţie iniţialã decât cea de cazare turistica.
■ Cabanele turistice sunt structuri de cazare turistica de capacitate relativ redusã, funcţionând în clãdiri independente cu arhitectura specifica, care asigura cazarea, alimentaţia şi alte servicii specifice, necesare turistilor aflaţi în drumetie sau la odihna în zone montane, rezervaţii naturale, în apropierea staţiunilor balneare sau altor obiective de interes turistic.
■ Cabanele de vanatoare şi de pescuit sunt structuri de cazare turistica, de capacitate redusã, amplasate în zone bogate în fond cinegetic şi de pescuit, care asigura condiţii pentru cazare şi servicii suplimentare specifice activitãţii.
■ Vilele sunt structuri de cazare turistica de capacitate relativ redusã, funcţionând în clãdiri independente, cu arhitectura specifica, situate în staţiuni balneoclimaterice sau în alte zone şi localitãţi de interes turistic, care asigura cazare turistilor şi prestarea unor servicii specifice.
■ Bungalourile sunt structuri de cazare turistica de capacitate redusã, realizate de regula, din lemn sau din alte materiale similare. În zone cu umiditate ridicatã (munte, mare) acestea pot fi construite şi din zidãrie. Sunt amplasate în perimetrul campingurilor, satelor de vacanta, ca unitãţi independente în cadrul unor staţiuni sau zone turistice sau ca spaţii complementare pe lângã alte structuri de cazare turistica. Asigura cazarea turistilor, precum şi celelalte servicii prestate de unitatea de baza. Funcţioneazã, de regula, cu activitate sezoniera.
■ Pensiunile turistice rurale şi urbane sunt structuri de cazare turistica având o capacitate de cazare de pana la 10 camere, totalizand maxim 30 locuri în mediul rural şi pana la 20 camere în mediul urban, funcţionând în locuintele cetãţenilor sau în clãdiri independente, care asigura în spaţii special amenajate cazarea turistilor, pregãtirea şi servirea mesei.
■ Campingurile sunt structuri de cazare turistica destinate sa asigure cazarea turistilor în corturi sau rulote, astfel amenajate încât sa permitã acestora sa parcheze mijlocul de transport, sa isi pregãteascã masa şi sa beneficieze de celelalte servicii specifice acestor tipuri de unitãţi. Capacitatea campingurilor se exprima în numãr de locuri de campare şi se stabileşte prin înmulţirea cu 4 a numãrului parcelelor de campare, la care se adauga eventualele locuri de cazare în casute tip camping şi/sau în bungalouri amplasate în incinta unitãţii.
■ Casutele sunt spaţii de cazare de dimensiuni reduse, realizate din lemn sau alte materiale similare, compuse de regula dintr-o camera şi un mic antreu sau terasa şi uneori dotate cu grup sanitar propriu.
■ Satul de vacanta este un ansamblu de clãdiri, de regula vile sau bungalouri, amplasat într-un perimetru bine delimitat, care asigura turistilor servicii de cazare, de alimentaţie şi o gama larga de prestaţii turistice suplimentare (agrement, sportive, culturale etc.).
■ Popasul turistic reprezintã o structura de cazare turistica de capacitate redusã, formatã din casute şi/sau bungalouri, amplasate într-un perimetru bine delimitat, care asigura servicii de cazare şi alimentaţie, precum şi posibilitãţi de parcare auto. Dotarea şi serviciile aferente sunt identice cu ale campingurilor de aceeaşi categorie, cu excepţia faptului ca popasurile turistice nu dispun de teren de campare.
■ Camerele de închiriat în locuinţe familiale sau în clãdiri cu alta destinaţie, sunt structuri de cazare turistica constând într-un numãr limitat de spaţii, care oferã servicii de cazare şi posibilitatea preparãrii hranei în bucataria folositã exclusiv de turişti sau în comun cu locatarul.
■ Structuri de cazare turistica pe nave fluviale şi maritime, inclusiv pontoane plutitoare.
A.5. Clasificarea structurilor de primire turistica cu funcţiuni de cazare turistica
Conform <>Ordinului nr. 510/2002 , cu modificãrile ulterioare, pentru aprobarea Normelor metodologice şi a criteriilor privind clasificarea structurilor de primire turistica, acestea pot fi clasificate în funcţie de dotãrile şi serviciile oferite.
Toate tipurile de structuri de cazare turistica, cu excepţia pensiunilor turistice rurale, se clasifica pe stele, începând de la 1 stea pana la 5 stele (cele cu dotãri superioare).
Pensiunile turistice rurale se clasifica pe flori (margarete), începând de la 1 floare (margareta) pana la 5 flori (margarete).
În reţeaua structurilor de cazare turistica exista şi structuri neclasificate pe stele sau flori, care se urmãresc de cãtre I.N.S. în cercetarea statistica privind frecventarea structurilor de cazare turistica.
A.6. Perioada de referinta şi de înregistrare
Perioada de referinta pentru care se înregistreazã datele statistice este luna calendaristicã, cu excepţia persoanelor ocupate în structurile de cazare turistica, pentru care datele se referã la situaţia existenta la sfârşitul trimestrului.
Perioada de înregistrare: formularele statistice "Turism 1A", completate cu date, se depun de cãtre agentul economic la sediul direcţiei teritoriale de statistica din judeţul unde isi are sediul structura de primire pentru care s-a completat formularul statistic, pana în a 5-a zi lucrãtoare de la expirarea lunii cercetate.
B. Formularul statistic "Turism 1A" şi precizãri pentru completarea acestuia
B.1. Formularul statistic "Turism 1A"
Formularul statistic "Turism 1A", anexat, se completeazã de cãtre toţi agenţii economici sau persoanele fizice care administreazã efectiv structurile de primire turistica cu funcţiuni de cazare turistica pentru toate structurile care au fost deschise cel puţin o zi în luna respectiva. Pentru fiecare structura de cazare se completeazã un formular; prin excepţie, se admite ca un agent economic care are mai multe vile, casute, bungalouri sau pensiuni cu o recepţie comuna, sa completeze un singur formular statistic pentru mai multe structuri de acelaşi tip şi de aceeaşi categorie de clasificare.
Formularul este structurat în urmãtoarele capitole:
Capitolul "Date de identificare"
În acest capitol se vor completa:
- denumirea structurii de cazare;
- tipul structurii de cazare, conform clasificarii Autoritãţii Naţionale de Turism şi codificarea acestuia:



───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Tipul structurii de cazare Cod
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Hoteluri 42
Hoteluri-apartament 53
Moteluri 43
Hanuri 44
Vile turistice 45
Hoteluri pentru tineret 33
Hosteluri 34
Cabane turistice 46
Cabane de vanatoare 35
Cabane de pescuit 36
Bungalouri 55
Sate de vacanta 54
Campinguri 47
Casute tip camping fãrã spaţii de campare 70
Popasuri turistice 37
Tabere de elevi şi preşcolari 48
Pensiuni turistice urbane 52
Pensiuni turistice rurale 38
Spaţii de cazare de pe navele fluviale şi maritime 72
Alte unitãţi de cazare colective nespecificate 69
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────



În cazul structurilor de primire turistica cu funcţiuni de tratament balnear (complexuri de tratament balnear), se înscrie cifra 1 în fata codului tipului de unitate, pe rândul 2 de la date de identificare. De exemplu, la hotel cu structura de tratament codul este 142.
- numãrul de structuri de cazare - se înscrie numãrul de vile, casute, bungalouri sau pensiuni cu aceeaşi categorie de clasificare, pentru care s-a completat raportul statistic;
- categoriile de clasificare ale structurilor de cazare turistica:



──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Categoria de clasificare Cod
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
5 stele 56
4 stele 57
3 stele 58
2 stele 59
1 stea 60
Neclasificate pe stele 68
5 flori 65
4 flori 61
3 flori 62
2 flori 63
1 floare 64
──────────────────────────────────────────────────────────────────────────────



Pentru pensiunile turistice rurale clasificarea se face pe flori (margarete).
Tipul şi categoria de clasificare a structurii de primire turistica cu funcţiuni de cazare turistica se completeazã conform certificatului de clasificare aprobat de Autoritatea Nationala de Turism, în vigoare la sfârşitul lunii respective. Pentru casutele, terenurile de campare şi bungalourile complementare altor structuri de cazare turistica (hotel, motel, sat de vacanta, etc.) datele se înscriu pe formularele completate pentru structurile de baza. Casutele turistice existente independent de o alta structura, cu o administraţie comuna, constituie o structura de cazare turistica (tip casute - cod 70) şi se raporteazã pe un formular distinct;
- adresa şi codul SIRUTA al structurii;
- zona turistica: staţiuni balneare - cod 1; staţiuni din zona literala, exclusiv oraşul Constanta - cod 2; staţiuni din zona montanã - cod 3; zona Delta Dunãrii, inclusiv oraşul Tulcea - cod 4; Bucureşti şi oraşele resedinta de judeţ, exclusiv Tulcea - cod 5; alte localitãţi şi trasee turistice - cod 6;
- codul SIRUES şi codul fiscal corespunzãtor agentului economic;
- adresa agentului, când diferã de cea a structurii;
- forma de proprietate:



───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Forma de proprietate cod
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────
Proprietate integrala de stat (capital social integral de stat) 10
Societãţi comerciale cu capital de stat şi capital privat romanesc 21
Societãţi comerciale cu capital de stat şi capital strãin 22
Societãţi comerciale cu capital de stat şi capital privat romanesc şi 23
capital strãin
Societãţi comerciale cu capital de stat şi capital privat romanesc 26
Societãţi comerciale cu capital de stat şi capital strãin 27
Societãţi comerciale cu capital de stat şi capital privat romanesc şi 28
capital strãin
Societãţi comerciale cu capital integral privat romanesc 31
Societãţi comerciale cu capital privat romanesc şi capital strãin 32
Proprietate cooperatista 40
Proprietate obsteasca 50
Proprietate integral strãinã 60
Proprietate publica de interes naţional şi local (instituţii de interes 70
public)
───────────────────────────────────────────────────────────────────────────────



Se completeazã forma de proprietate a agentului economic care administreazã efectiv structura de cazare. La structurile în locatie de gestiune se înscrie forma de proprietate a agentului care a primit structura în locatie (a locatarului).
- activitatea principala exercitatã - conform "claselor" din Clasificarea Activitãţilor Economiei Naţionale (CAEN Rev. 1); se înscrie codul clasei CAEN Rev. 1 de activitate din cadrul grupelor cod 551 şi cod 552, în care se încadreazã structura de cazare turistica respectiva şi nu codul de activitate principala al întreprinderii care administreazã structura respectiva, dacã întreprinderea respectiva are o alta activitate principala.

CAP. 1
Numãrul mediu de camere şi locuri oferite turistilor în luna cercetata

În acest capitol se obţin informaţii cu privire la numãrul mediu de camere şi locuri oferite turistilor în luna cercetata.
La punctul 1 se înregistreazã numãrul mediu de camere oferite turistilor (exclusiv camerele din casute) - total - reprezintã numãrul mediu de camere puse la dispoziţia turistilor, în zilele din luna în care structura de cazare turistica a funcţionat; se exclud camerele temporar închise din diferite motive, cele utilizate de personalul structurii de cazare turistica, camerele închiriate unor agenţi pentru alte scopuri decât cazarea turistica, precum şi camerele din casute.
La punctul 2 se înregistreazã numãrul mediu de camere permanente.
La punctul 3 se înregistreazã numãrul mediu de camere sezoniere.
La punctul 4 se înregistreazã numãrul mediu de locuri-pat din camerele oferite turistilor - total - reprezintã numãrul mediu de locuri-pat instalate în camerele puse la dispoziţia turistilor în zilele din luna cat structura de cazare turistica a funcţionat. Patul dublu (matrimonial) se socoteşte doua locuri-pat, iar paturile instalate suplimentar se exclud.
La punctul 5 se înregistreazã numãrul mediu de locuri-pat din camerele permanente.
La punctul 6 se înregistreazã numãrul mediu de locuri-pat din camerele sezoniere.
La punctul 7 se înregistreazã numãrul mediu de locuri sezoniere oferite în casute şi pe terenuri de campare - total - reprezintã numãrul mediu de locuri-pat din casute, puse la dispoziţia turistilor în zilele din luna cat structura de cazare turistica a funcţionat şi numãrul mediu de locuri de campare puse la dispoziţia turistilor în zilele cat structura de cazare turistica a funcţionat în luna respectiva. Numãrul de locuri pe terenurile de campare este egal cu numãrul parcelelor de campare inmultit cu patru.
La punctul 8 se înregistreazã numãrul mediu de locuri-pat în casute turistice.
La punctul 9 se înregistreazã numãrul mediu de locuri pe terenuri de campare.

CAP. 2
Numãrul de sosiri şi innoptari ale turistilor în luna cercetata

În acest capitol se obţin informaţii cu privire la numãrul de sosiri şi innoptari ale turistilor - total - (din care: turişti rezidenţi în România şi turişti nerezidenti); turistii nerezidenti sunt înregistraţi dupã ţara de resedinta (domiciliu).
Sosirea unui turist se produce când o persoana completeazã Fişa de anuntare a sosirii şi plecãrii turistilor, pentru a fi gazduita una sau mai multe nopti neîntrerupte. În fiecare structura de cazare se socoteşte o singura sosire pe turist, indiferent de numãrul de innoptari rezultate din şederea sa neîntreruptã. Turistii rãmaşi în structura de cazare din luna anterioarã celei cercetate nu sunt incluşi la numãrul de sosiri. Pentru familiile gazduite în structura de cazare, la numãrul de sosiri se include fiecare membru al familiei pentru care s-a plãtit cel puţin un loc de cazare.
Innoptarea este intervalul de 24 de ore pentru care turistul beneficiazã de gazduire în structura turistica, indiferent de durata de şedere efectivã. Ca perioada de referinta pentru sosiri şi plecari se tine cont de ziua hoteliera. Se completeazã numãrul total de innoptari înregistrate de structura de cazare în luna respectiva, pentru toţi turistii gazduiti de structura de cazare în luna (inclusiv pentru turistii rãmaşi în structura din luna anterioarã). La innoptari se cuprind şi cele aferente paturilor instalate suplimentar, plãtite de cãtre turişti.
Înscrierea numãrului de sosiri şi de innoptari ale turistilor, pe tari sau zone geografice de resedinta (domiciliu) a turistilor, se face pe randurile corespunzãtoare imprimate pe formular, pe baza datelor înscrise de turist în Fişa de anuntare a sosirii şi a plecãrii turistilor. Datele care se trec pentru turistii cu domiciliul în strainatate (nerezidenti) - total, rezulta din însumarea datelor pe tari. La "Alte tari" se înscriu datele privind ţãrile nenominalizate în formularul statistic "TURISM 1A".

CAP. 3
Funcţionarea structurii de cazare în luna cercetata şi schimbãri intervenite privind denumirea şi categoria de clasificare

La punctul A. Funcţionarea structurii - se înregistreazã numãrul de zile pentru locurile-pat din camerele permanente, din camerele sezoniere şi pentru locurile sezoniere oferite în casute şi terenuri de campare, în care structura a fost deschisã.
La punctul B. Schimbarea denumirii structurii - se înregistreazã noua denumire a structurii.
La punctul C. Schimbarea categoriei de confort - se înregistreazã noua categorie de clasificare a structurii, atunci când se schimba, conform aprobãrii Autoritãţii Naţionale de Turism.

CAP. 4
Numãrul persoanelor ocupate cu activitatea de cazare turistica, inclusiv restaurant, la sfârşitul trimestrului

În acest capitol se înregistreazã numãrul total al persoanelor ocupate din care, numãrul persoanelor ocupate pentru restaurant (bar, cafenea, braserie, etc.), existent la sfârşitul trimestrului cercetat.
B.2 . Clasificari şi nomenclatoare utilizate
Pentru realizarea cercetãrilor statistice privind frecventarea structurilor de primire turistica se utilizeazã urmãtoarele clasificari şi nomenclatoare:
■ Clasificarea structurilor de primire turistica pe tipuri de structuri, stabilitã de Autoritatea Nationala de Turism;
■ Clasificarea structurilor de primire turistica pe categorii de clasificare, stabilitã de Autoritatea Nationala de Turism;
■ Clasificarea structurilor de primire turistica pe forme de proprietate;
■ Clasificarea structurilor de primire turistica pe zone turistice, stabilitã de Autoritatea Nationala de Turism;
■ Clasificarea Activitãţilor din Economia Nationala (CAEN Rev. 1) la nivel de clasa:
- 5510 - Hoteluri (moteluri, hanuri, hoteluri-apartament, hoteluri pentru tineret, hosteluri)
- 5521 - Tabere de tineret şi refugii montane
- 5522 - Campinguri, inclusiv parcuri pentru rulote
- 5523 - Alte mijloace de cazare (vile, cabane, bungalouri, sate de vacanta, pensiuni, casute etc.)
■ Registrul REGIS pentru codurile SIRUES ale structurilor de cazare turistica;
■ Nomenclatorul SIRUTA pentru localitãţi şi judeţe;
■ Codurile fiscale ale structurilor de cazare turistica.
C. Prelucrarea şi diseminarea datelor
C.1. Prelucrarea datelor
C.1.1. La nivelul direcţiilor teritoriale de statistica
Formularele statistice "Turism 1A" se distribuie la structurile de cazare turistica de cãtre direcţiile teritoriale de statistica, în vederea completãrii, pe baza nomenclatorului structurilor de cazare turistica furnizat de cãtre I.N.S. Structurile de cazare turistica, care primesc certificat de clasificare, sunt preluate de I.N.S. de la Autoritatea Nationala de Turism şi se comunica unitãţilor teritoriale de statistica.
Dupã receptionarea formularelor statistice "Turism 1A" completate de structurile de cazare turistica, direcţiile teritoriale de statistica procedeazã la introducerea şi validarea datelor, folosind programele informatice primite de la I.N.S.
Datele validate se transmit la I.N.S. prin teletransmisie la nivel de structura de cazare turistica observata, conform programului de activitate anual stabilit de I.N.S.
C.1.2. La nivel central (I.N.S.)
Datele primite de la direcţiile teritoriale de statistica sunt supuse operaţiunilor de corectare şi validare, dupã care se realizeazã diseminarea datelor.
C.2. Diseminarea datelor
Datele statistice rezultate din cercetarea statistica TURISM 1A sunt difuzate prin publicaţiile şi la termenele stabilite anual prin Programul de Cercetãri Statistice.
Datele statistice de turism sunt incluse în Buletinul Statistic Lunar, Informaţii Statistice Operative - Seria turism (trimestrial), Sosiri şi innoptari în structurile de primire turistica cu funcţiuni de cazare (trimestrial), breviarul statistic "Turismul României", breviarul statistic "România în cifre" şi în capitolul "Turism" din Anuarul statistic al României.
La cererea utilizatorilor, pot fi furnizate date statistice pe anumite localitãţi şi tipuri de structuri de cazare turistica, categorii de clasificare etc.


Confidenţial Numai pentru scopuri de
cercetare statistica
┌──────────────────────────────┐ ┌────────────────────────────────────┐
│ DATE DE IDENTIFICARE │ ROMÂNIA │Aprobat de Institutul Naţional de │
𗈕. Denumirea structurii │Institutul│Statistica în baza O.G. nr. 9/1992 │
│de cazare ................... │ Naţional │privind organizarea statisticii │
│ │ de │oficiale, republicatã cu modifica- │
𗈖. Tipul structurii de │Statistica│rile şi completãrile ulterioare, │
│cazare ......... Cod │_│_│_│*)│ │care prevede: │
│ │ Sigla │- Serviciile de statistica oficialã │
𗈗. Unitate cu structura │ │sunt autorizate sa solicite şi sa │
│de .......... Da │_│ Nu │_│*) │Cercetare │obţinã gratuit datele şi informaţii-│
│tratament în clãdire │statistica│le statistice de la toate persoanele│
│(se înscrie x în casuta │ │fizice şi juridice care se afla, │
│respectiva) │TURISM 1A │deţin capital sub orice forma sau │
│ │ │desfãşoarã o activitate de orice fel│
𗈘. Numãrul de structuri │ │pe teritoriul României. │
│de cazare**) ...... │_│_│_│*) │ │- Constituie contravenţii şi se san-│
│ │ │ctioneaza cu amenda de la 1000 lei │
𗈙. Categoria │ │la 5000 lei, urmãtoarele fapte: │
│structurii ....... Cod │_│_│*)│ │refuzul sau întârzierea din culpa a │
│ │ │transmiterii datelor statistice │
𗈚. Judeţul ........... │_│_│ │ │solicitate, refuzul de a prezenta │
│ Cod SIRUTA│ │persoanelor autorizate de cãtre │
│ │ │conducerea serviciilor de statistici│
𗈛. Localitatea . │_│_│_│_│_│_││ │oficialã documentele şi evidentele │
│ Cod SIRUTA│ │necesare verificãrii datelor │
│ │ │statistice, comunicarea de date │
𗈜. Zona turistica..... Cod │_││ │eronate sau incomplete, neaplicarea │
│ │ │mãsurilor dispuse de serviciile de │
𗈝. Denumirea agentului │ │statistica oficialã. │
│economic ................... │ │Acest formular se transmite la │
│ │_│_│_│_│_│_│_│_│_│*) │ │Direcţia Regionala de Statistica │
│ Cod SIRUES │ │(Direcţia Regionala de Statistica │
│ │ │Bucureşti)/Direcţia Judeteana de │
│ │_│_│_│_│_│_│_│_│_│_│*) │ │Statistica pana în a 5-a zi │
│ Cod Unic de │ │lucrãtoare de la expirarea lunii │
│Identificare (CUI)/Cod FISCAL │ │cercetate │
│ │ │ │
│Adresa agentului, când diferã │ │Numele persoanei care │
│de cea a structurii │ │rãspunde de informaţiile │
│ │ │înscrise în formular: │
│Strada ........... Nr. .... │ │ │
│Sectorul ................ │ │ ......................... │
│ │ │ (semnatura │
󧓒. Judeţul .......... │_│_│ │ │ conducatorului unitãţii) │
│ Cod SIRUTA │ │ L.S. │
│ │ │ │
󧓓. Localitatea..│_│_│_│_│_│_││ │Dl. (Dna.) ........... │
│ Cod SIRUTA │ │Telefonul ............ │
│ │ │ │
󧓔. Forma de │ │ Nr. ... data ... 2006 │
│proprietate ..... Cod │_│_│*) │ │ │
│ │ └────────────────────────────────────┘
󧓕. Activitatea principala │
│exercitatã ............... │
│ │
│.. Cod CAEN Rev.1 │_│_│_│_│*) │
│ │
│*) Coduri completate de cãtre │
│ structura de cazare │
│**) Se înscrie numãrul de │
│ vile, casute, bungalouri │
│ sau pensiuni de aceeaşi │
│ categorie, pentru care │
│ s-a completat raportul │
│ statistic. │
└──────────────────────────────┘



Frecventarea structurilor de primire turistica cu funcţiuni de cazare turistica în luna ....................

CAP. 1
Numãrul mediu de camere şi locuri oferite turistilor în luna cercetata


┌───┬──────────────────────────────────────────────────────────────────┬───────┐
│Nr.│ Denumirea indicatorilor │ Numãr │
│rd.│ │ │
├───┼──────────────────────────────────────────────────────────────────┼───────┤
│ 0 │ A │ 1 │
├───┼──────────────────────────────────────────────────────────────────┼───────┤
│ 1 │Numãrul mediu de camere oferite turistilor (exclusiv camerele │ │
│ │din casute) =(rd. 2 + rd. 3) - total │ │
├───┼──────────────────────────────────────────────────────────────────┼───────┤
│ 2 │ - Numãrul mediu de camere permanente │ │
├───┼──────────────────────────────────────────────────────────────────┼───────┤
│ 3 │ - Numãrul mediu de camere sezoniere │ │
├───┼──────────────────────────────────────────────────────────────────┼───────┤
│ 4 │Numãrul mediu de locuri-pat din camerele oferite turistilor │ │
│ │(coresp. rd. 1) = (rd. 5 + rd. 6) - total │ │
├───┼──────────────────────────────────────────────────────────────────┼───────┤
│ 5 │ - Numãrul mediu de locuri-pat din camerele permanente │ │
│ │(coresp. rd. 2) │ │
├───┼──────────────────────────────────────────────────────────────────┼───────┤
│ 6 │ - Numãrul mediu de locuri-pat din camerele sezoniere │ │
│ │(coresp. rd. 3) │ │
├───┼──────────────────────────────────────────────────────────────────┼───────┤
│ 7 │Numãrul mediu de locuri sezoniere oferite în casute şi terenuri │ │
│ │de campare =(rd. 8 + rd. 9) - total │ │
├───┼──────────────────────────────────────────────────────────────────┼───────┤
│ 8 │ - Numãrul mediu de locuri-pat în casute turistice │ │
├───┼──────────────────────────────────────────────────────────────────┼───────┤
│ 9 │ - Numãrul mediu de locuri pe terenuri de campare │ │
└───┴──────────────────────────────────────────────────────────────────┴───────┘

Institutul Naţional de Statistica
Bd. Libertãţii nr. 16, sector 5, Bucureşti - cod 050706 TURISM 1A/1



CAP. 2
Numãrul de sosiri şi innoptari ale turistilor în luna cercetata


┌───┬─────────────────────────────────────────────────────┬───┬──────┬─────────┐
│Nr.│ Ţara de resedinta (domiciliu) │COD│Numãr │ Numãr │
│rd.│ a turistilor │ │sosiri│innoptari│
├───┼─────────────────────────────────────────────────────┼───┼──────┼─────────┤
│ 0 │ A │ B │ 1 │ 2 │
├───┼─────────────────────────────────────────────────────┼───┼──────┼─────────┤
│ 1 │Total turişti (rd. 2 + rd. 3) �│ │ │
├───┼─────────────────────────────────────────────────────┼───┼──────┼─────────┤
│ 2 │Turişti rezidenţi în România �│ │ │
├───┼─────────────────────────────────────────────────────┼───┼──────┼─────────┤
│ 3 │Turişti nerezidenti - total, din care pe tari: �│ │ │
├───┼─────────────────────────────────────────────────────┼───┼──────┼─────────┤
│ 4 │Albania �│ │ │
├───┼─────────────────────────────────────────────────────┼───┼──────┼─────────┤
│ 5 │Austria �│ │ │
├───┼─────────────────────────────────────────────────────┼───┼──────┼─────────┤
│ 6 │Belarus �│ │ │
├───┼─────────────────────────────────────────────────────┼───┼──────┼─────────┤
│ 7 │Belgia �│ │ │
├───┼─────────────────────────────────────────────────────┼───┼──────┼─────────┤
│ 8 │Bosnia şi Herzegovina �│ │ │
├───┼─────────────────────────────────────────────────────┼───┼──────┼─────────┤
│ 9 │Bulgaria �│ │ │
├───┼─────────────────────────────────────────────────────┼───┼──────┼─────────┤
󧓒 │Cipru �│ │ │
├───┼─────────────────────────────────────────────────────┼───┼──────┼─────────┤
󧓓 │Croatia �│ │ │
├───┼─────────────────────────────────────────────────────┼───┼──────┼─────────┤
󧓔 │Danemarca �│ │ │
├───┼─────────────────────────────────────────────────────┼───┼──────┼─────────┤
󧓕 │Elvetia �│ │ │
├───┼─────────────────────────────────────────────────────┼───┼──────┼─────────┤
󧓖 │Estonia �│ │ │
├───┼─────────────────────────────────────────────────────┼───┼──────┼─────────┤
󧓗 │Federaţia Rusa �│ │ │
├───┼─────────────────────────────────────────────────────┼───┼──────┼─────────┤
󧓘 │Finlanda �│ │ │
├───┼─────────────────────────────────────────────────────┼───┼──────┼─────────┤
󧓙 │Fosta Rep. Iugoslava Macedonia �│ │ │
├───┼─────────────────────────────────────────────────────┼───┼──────┼─────────┤
󧓚 │Franta �│ │ │
├───┼─────────────────────────────────────────────────────┼───┼──────┼─────────┤
󧓛 │Germania �│ │ │
├───┼─────────────────────────────────────────────────────┼───┼──────┼─────────┤
󧓜 │Grecia �│ │ │
├───┼─────────────────────────────────────────────────────┼───┼──────┼─────────┤
󧓝 │Irlanda �│ │ │
├───┼─────────────────────────────────────────────────────┼───┼──────┼─────────┤
󧓞 │Italia �│ │ │
├───┼─────────────────────────────────────────────────────┼───┼──────┼─────────┤
󧓟 │Letonia �│ │ │
├───┼─────────────────────────────────────────────────────┼───┼──────┼─────────┤
󧓠 │Lituania �│ │ │
├───┼─────────────────────────────────────────────────────┼───┼──────┼─────────┤
󧓡 │Luxemburg �│ │ │
├───┼─────────────────────────────────────────────────────┼───┼──────┼─────────┤
󧓢 │Malta �│ │ │
├───┼─────────────────────────────────────────────────────┼───┼──────┼─────────┤
󧓣 │Muntenegru �│ │ │
├───┼─────────────────────────────────────────────────────┼───┼──────┼─────────┤
󧓤 │Norvegia �│ │ │
├───┼─────────────────────────────────────────────────────┼───┼──────┼─────────┤
󧓥 │Olanda �│ │ │
├───┼─────────────────────────────────────────────────────┼───┼──────┼─────────┤
󧓦 │Polonia �│ │ │
├───┼─────────────────────────────────────────────────────┼───┼──────┼─────────┤
󧓧 │Portugalia �│ │ │
├───┼─────────────────────────────────────────────────────┼───┼──────┼─────────┤
󧓨 │Regatul Unit �│ │ │
├───┼─────────────────────────────────────────────────────┼───┼──────┼─────────┤
󧓩 │Republica Ceha �│ │ │
├───┼─────────────────────────────────────────────────────┼───┼──────┼─────────┤
󧓪 │Republica Moldova �│ │ │
├───┼─────────────────────────────────────────────────────┼───┼──────┼─────────┤
󧓫 │Serbia �│ │ │
├───┼─────────────────────────────────────────────────────┼───┼──────┼─────────┤
󧓬 │Slovacia �│ │ │
├───┼─────────────────────────────────────────────────────┼───┼──────┼─────────┤
󧓭 │Slovenia �│ │ │
├───┼─────────────────────────────────────────────────────┼───┼──────┼─────────┤
󧓮 │Spania �│ │ │
├───┼─────────────────────────────────────────────────────┼───┼──────┼─────────┤
󧓯 │Suedia �│ │ │
├───┼─────────────────────────────────────────────────────┼───┼──────┼─────────┤
󧓰 │Turcia �│ │ │
├───┼─────────────────────────────────────────────────────┼───┼──────┼─────────┤
󧓱 │Ucraina �│ │ │
├───┼─────────────────────────────────────────────────────┼───┼──────┼─────────┤
󧓲 │Ungaria �│ │ │
├───┼─────────────────────────────────────────────────────┼───┼──────┼─────────┤
󧓳 │Alte tari din Europa �│ │ │
├───┼─────────────────────────────────────────────────────┼───┼──────┼─────────┤
󧓴 │Egipt �│ │ │
├───┼─────────────────────────────────────────────────────┼───┼──────┼─────────┤
󧓵 │Maroc �│ │ │
├───┼─────────────────────────────────────────────────────┼───┼──────┼─────────┤
󧓶 │Tunisia �│ │ │
├───┼─────────────────────────────────────────────────────┼───┼──────┼─────────┤
󧓷 │Republica Africa de Sud �│ │ │
├───┼─────────────────────────────────────────────────────┼───┼──────┼─────────┤
󧓸 │Alte tari din Africa �│ │ │
├───┼─────────────────────────────────────────────────────┼───┼──────┼─────────┤
󧓹 │Canada �│ │ │
├───┼─────────────────────────────────────────────────────┼───┼──────┼─────────┤
󧓺 │S.U.A. �│ │ │
├───┼─────────────────────────────────────────────────────┼───┼──────┼─────────┤
󧓻 │Cuba �│ │ │
├───┼─────────────────────────────────────────────────────┼───┼──────┼─────────┤
󧓼 │Mexic �│ │ │
├───┼─────────────────────────────────────────────────────┼───┼──────┼─────────┤
󧓽 │Argentina �│ │ │
├───┼─────────────────────────────────────────────────────┼───┼──────┼─────────┤
󧓾 │Brazilia �│ │ │
├───┼─────────────────────────────────────────────────────┼───┼──────┼─────────┤
󧓿 │Alte tari din America de Sud �│ │ │
├───┼─────────────────────────────────────────────────────┼───┼──────┼─────────┤
󧔀 │China �│ │ │
├───┼─────────────────────────────────────────────────────┼───┼──────┼─────────┤
󧔁 │Coreea de Sud �│ │ │
├───┼─────────────────────────────────────────────────────┼───┼──────┼─────────┤
󧔂 │Filipine �│ │ │
├───┼─────────────────────────────────────────────────────┼───┼──────┼─────────┤
󧔃 │India �│ │ │
├───┼─────────────────────────────────────────────────────┼───┼──────┼─────────┤
󧔄 │Iordania �│ │ │
├───┼─────────────────────────────────────────────────────┼───┼──────┼─────────┤
󧔅 │Iran �│ │ │
├───┼─────────────────────────────────────────────────────┼───┼──────┼─────────┤
󧔆 │Israel �│ │ │
├───┼─────────────────────────────────────────────────────┼───┼──────┼─────────┤
󧔇 │Japonia �│ │ │
├───┼─────────────────────────────────────────────────────┼───┼──────┼─────────┤
󧔈 │Liban �│ │ │
├───┼─────────────────────────────────────────────────────┼───┼──────┼─────────┤
󧔉 │Republica Arabã Siriana �│ │ │
├───┼─────────────────────────────────────────────────────┼───┼──────┼─────────┤
󧔊 │Thailanda �│ │ │
├───┼─────────────────────────────────────────────────────┼───┼──────┼─────────┤
󧔋 │Alte tari din Asia �│ │ │
├───┼─────────────────────────────────────────────────────┼───┼──────┼─────────┤
󧔌 │Australia �│ │ │
├───┼─────────────────────────────────────────────────────┼───┼──────┼─────────┤
󧔍 │Noua Zeelanda �│ │ │
├───┼─────────────────────────────────────────────────────┼───┼──────┼─────────┤
󧔎 │Alte teritorii din Oceania �│ │ │
├───┼─────────────────────────────────────────────────────┼───┼──────┼─────────┤
󧔏 │Tari şi teritorii nespecificate �│ │ │
└───┴─────────────────────────────────────────────────────┴───┴──────┴─────────┘
TURISM 1A/2



CAP. 3
Funcţionarea structurii de cazare în luna cercetata şi schimbãri intervenite privind denumirea şi categoria de confort


A. FUNCŢIONAREA STRUCTURII
În aceasta luna structura a fost deschisã:
1) ... zile pentru locurile-pat permanente înscrise la rd. 5 cap. 1.
2) ... zile pentru locurile-pat sezoniere înscrise la rd. 6 cap. 1.
3) ... zile pentru locurile sezoniere înscrise la rd. 7 cap. 1

B. SCHIMBAREA DENUMIRII STRUCTURII
începând cu luna .................
noua denumire a structurii este ..
..................................

C. SCHIMBAREA CATEGORIEI DE CONFORT
Conform aprobãrii Autoritãţii
Naţionale pentru Turism începând cu
luna ............ noua categorie de
clasificare a structurii este .....


CAP. 4
Numãrul de persoane ocupate cu activitatea de cazare turistica, inclusiv restaurant, la sfârşitul trimestrului
Total │_│_│_│_│ din care, pentru restaurant (bar, cafenea, braserie, etc.) │_│_│_│_│

PRECIZÃRI PENTRU COMPLETARE
Acest formular statistic se completeazã de cãtre toţi agenţii economici sau persoanele fizice care administreazã efectiv structurile de primire turistica cu funcţiuni de cazare pentru toate structurile care au fost deschise cel puţin o zi în luna respectiva. Pentru fiecare structura de cazare se completeazã un formular statistic; prin excepţie, se admite ca un agent economic care are mai multe vile, casute, bungalouri sau pensiuni cu o recepţie comuna, sa completeze un singur formular statistic pentru mai multe structuri de acelaşi tip şi de aceeaşi categorie.
Tipul şi, categoria structurii de primire turistica cu funcţiuni de cazare: conform certificatului de clasificare aprobat de Autoritatea Nationala pentru Turism, în vigoare la sfârşitul lunii respective. Structurile neclasificate pe stele se codifica cu 68. Pentru casutele, terenurile de campare şi bungalourile complementare altor structuri de cazare turistica (hotel, motel, sat de vacanta, etc.) datele se înscriu pe rapoartele completate pentru structurile de baza.
Casutele turistice existente independent de o alta structura, cu o administraţie comuna, constituie o structura de cazare turistica (tip casute - cod 70) şi se raporteazã pe un formular distinct.
Zona turistica se codifica astfel: staţiuni balneare - cod 1; staţiuni din zona litorala, exclusiv oraşul Constanta - cod 2; staţiuni din zona montanã - cod 3; zona Delta Dunãrii, inclusiv oraşul Tulcea - cod 4; Bucureşti şi oraşele resedinta de judeţ, exclusiv Tulcea - cod 5; alte localitãţi şi trasee turistice - cod 6.
Numãrul mediu de camere oferite turistilor, înscris la cap. 1, rd. 1 reprezintã numãrul mediu de camere puse la dispoziţia turistilor, în zilele din luna în care structura de cazare turistica a funcţionat; se exclud camerele temporar închise din diferite motive, cele utilizate de personalul structurii de cazare turistica, camerele închiriate unor agenţi pentru alte scopuri decât cazarea turistica, precum şi camerele din casute, care nu se includ.
Numãrul mediu de locuri-pat din camere oferite turistilor, înscris la cap. 1, rd. 4, reprezintã numãrul mediu de locuri-pat instalate în camerele puse la dispoziţia turistilor în zilele din luna cat structura de cazare turistica a funcţionat. Patul dublu (matrimonial) se socoteşte doua locuri-pat, iar paturile instalate suplimentar se exclud. La cap. 1 rd. 6 nu se includ locurile-pat din casute, care se includ la cap. 1 rd. 8.
Numãrul mediu de locuri sezoniere oferite în casute şi pe terenuri de campare înscrise la cap. 1 rd. 7 reprezintã numãrul mediu de locuri-pat din casute (cap. 1 rd. 8), puse la dispoziţia turistilor în zilele din luna cat structura de cazare turistica a funcţionat şi numãrul mediu de locuri de campare puse la dispoziţia turistilor (cap. 1 rd. 9) în zilele cat structura de cazare turistica a funcţionat în luna respectiva. Numãrul de locuri pe terenurile de campare este egal cu numãrul parcelelor de campare inmultit cu patru.
Numãrul de persoane ocupate cu activitatea de cazare turistica (inclusiv restaurant), reprezintã numãrul de persoane care lucreazã în structurile de primire turistica cu funcţiuni de cazare turistica şi în restaurantul, barul, cafeneaua structurii de cazare, în ultima zi lucrãtoare a ultimei luni din trimestru: salariaţi cu norma intreaga sau redusã, inclusiv cei angajaţi pentru activitãţi ocazionale sau sezoniere; proprietarii asociaţi şi lucrãtorii familiali neretribuiti care lucreazã în mod regulat în structura; persoanele absente pentru perioade scurte, concedii medicale, concedii plãtite. Nu se includ persoanele detasate de la alte întreprinderi, persoanele care satisfac stagiul militar şi cele care absenteazã o perioada de timp nedeterminatã.
TURISM 1A/3
Activitatea economicã a structurii de cazare conform CAEN Rev. 1: hoteluri - cod 5510; tabere de tineret şi refugii montane - cod 5521; campinguri, inclusiv parcuri pentru rulote - cod 5522; alte mijloace de cazare (vile, cabane, bungalouri, sate de vacanta, pensiuni, casute, etc.) - cod 5523.
Forma de proprietate: proprietate integrala de stat (capital social integral de stat) - cod 10; societãţi comerciale cu capital de stat şi capital privat romanesc - cod 21; societãţi comerciale cu capital de stat şi capital strãin - cod 22; societãţi comerciale cu capital de stat şi capital privat romanesc şi capital strãin - cod 23; societãţi comerciale cu capital de stat şi capital privat romanesc - cod 26; societãţi comerciale cu capital de stat şi capital strãin - cod 27; societãţi comerciale cu capital de stat şi capital privat romanesc şi capital strãin - cod 28; societãţi comerciale cu capital integral privat romanesc - cod 31; societãţi comerciale cu capital privat romanesc şi capital strãin - cod 32; proprietate cooperatista - cod 40; proprietate obsteasca - cod 50; proprietate integral strãinã - cod 60; proprietate publica de interes naţional şi local (instituţii de interes public) - cod 70. Se completeazã forma de proprietate a agentului economic care administreazã efectiv structura de cazare. La structurile în locatie de gestiune se înscrie forma de proprietate a agentului care a primit structura în locatie (a locatarului).






TIPURILE STRUCTURILOR DE PRIMIRE TURISTICA CU FUNCŢIUNI DE CAZARE TURISTICA CATEGORIILE DE CLASIFICARE

COD COD COD

- Hoteluri 42 - Campinguri 47 - 5 stele 56
- Hoteluri-apartament 53 - Casute tip camping; fãrã spaţii de campare 70 - 4 stele 57
- Moteluri 43 - Popasuri turistice 37 - 3 stele 58
- Hanuri 44 - Tabere de elevi şi preşcolari 48 - 2 stele 59
- Vile (turistice) 45 - Unitãţi şcolare 50 - 1 stea 60
- Hoteluri pentru tineret 33 - Pensiuni turistice urbane 52 - neclasificate pe stele 68
- Hosteluri 34 - Pensiuni turistice rurale (inclusiv ferme 38 Pensiunile rurale
- Cabane turistice 46 agroturistice) sunt clasificate pe
- Cabane de vanatoare 35 - Spaţii de cazare de pe navele fluviale şi maritime 72 flori (margarete):
- Cabane de pescuit 36 - Alte unitãţi de cazare colective nespecificate 69 - 5 flori 65
- Bungalouri 55 (refugii etc) - 4 flori 61
- Sate de vacanta 54 - 3 flori 62
- 2 flori 63
- 1 floare 64




În cazul structurilor de primire turistica cu funcţiuni de tratament balnear (complexuri de tratament balnear), se înscrie cifra 1 în fata codului tipului de unitate, pe rândul 2 de la date de identificare. De exemplu, la hotel cu structura de tratament codul este 142.

Sosirea unui turist se produce când o persoana completeazã Fişa de anuntare a sosirii şi plecãrii turistilor, pentru a fi gazduita una sau mai multe nopti neîntrerupte. În fiecare structura de cazare se socoteşte o singura sosire pe turist, indiferent de numãrul de innoptari rezultate din şederea sa neîntreruptã. La cap. 2 col. 1 se completeazã numãrul de sosiri ale turistilor în structura de cazare, în luna cercetata. Turistii rãmaşi în structura de cazare din luna anterioarã celei cercetate nu sunt incluşi la numãrul de sosiri din col. 1. Pentru familiile gazduite în structura de cazare, la numãrul de sosiri se include fiecare membru al familiei pentru care s-a plãtit cel puţin un loc de cazare. Innoptarea este intervalul de 24 de ore pentru care turistul beneficiazã de gazduire în structura turistica, indiferent de durata de şedere efectivã. Ca perioada de referinta pentru sosiri şi plecari se tine cont de ziua hoteliera. În cap. 2 col. 2 se completeazã numãrul total de innoptari înregistrate de structura de cazare în luna respectiva, pentru toţi turistii gazduiti de structura de cazare în luna (inclusiv pentru turistii rãmaşi în structura din luna anterioarã). La innoptari se cuprind şi cele aferente paturilor instalate suplimentar, plãtite de cãtre turişti. Înscrierea numãrului de sosiri şi de innoptari ale turistilor, pe tari sau zone geografice de resedinta (domiciliu) a turistilor, se face pe randurile corespunzãtoare (4-70) imprimate pe formular, pe baza datelor înscrise de turist în Fişa de anuntare a sosirii şi a plecãrii turistilor. Datele care se trec pentru turistii cu domiciliul în strãinãtate (nerezidenti) - total, pe rd. 3, col. 1 şi 2, rezulta din însumarea datelor pe tari înscrise pe rd. 4-66, din col. respectiva. TURISM 1A/4
________
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016