Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   METODE din 7 august 2003  de prelevare a probelor in vederea efectuarii analizelor chimice pentru controlul laptelui conservat    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

METODE din 7 august 2003 de prelevare a probelor in vederea efectuarii analizelor chimice pentru controlul laptelui conservat

EMITENT: MINISTERUL AGRICULTURII, PADURILOR, APELOR SI MEDIULUI
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 667 din 22 septembrie 2003

I. PREVEDERI GENERALE
1. Instrucţiuni administrative
1.1. Personalul
Prelevarea de probe se va efectua de o persoana calificatã autorizata, conform celor specificate în prezenta anexa.
1.2. Sigilarea şi etichetarea probelor
Fiecare proba prelevata pentru uz oficial va fi sigilatã la locul prelevarii şi va fi identificata conform prezentei anexe.
1.3. Probe duplicat
Pentru analiza trebuie prelevate simultan cel puţin doua probe echivalente.
Probele trebuie trimise la laborator imediat dupã prelevare.
1.4. Raport
Probele vor fi însoţite de un raport care se elaboreazã în conformitate cu legislaţia în vigoare.
2. Echipamente de prelevare a probelor
Specificaţii
- Toate echipamentele de prelevare vor fi confectionate din materiale corespunzãtoare, cu rezistenta adecvatã, ce nu vor determina modificãri ale probei care pot afecta rezultatele analizelor ulterioare şi nici nu vor cauza modificãri ale probei în timpul efectuãrii procesului de prelevare a probelor. Se recomanda utilizarea otelului inoxidabil.
- Toate suprafeţele trebuie sa fie netede şi fãrã fisuri, iar colturile trebuie sa fie rotunjite.
Echipamentul de prelevare a probelor va fi în conformitate cu cerinţele stabilite pentru fiecare produs din care se vor preleva probe.
3. Recipiente folosite la prelevarea probelor
Specificaţii
- Recipientele şi capacele folosite la prelevarea probelor vor fi astfel construite şi confectionate din materiale care protejeaza corespunzãtor proba şi care nu vor determina modificãri ale probei care ar putea afecta rezultatele analizelor sau examinarilor ulterioare. Materialele corespunzãtoare includ sticla, unele metale şi unele materiale din plastic.
- Recipientele vor fi de preferinta opace. Dacã însã recipientul plin este transparent sau translucid, el va trebui pãstrat în locuri intunecate.
- Recipientele şi capacele vor fi curate şi uscate. Forma şi capacitatea recipientelor vor fi în conformitate cu cerinţele stabilite pentru fiecare dintre produsele din care vor fi prelevate probe.
- Pot fi utilizate recipiente din plastic de unica folosinta, recipiente confectionate din plastic, laminate, inclusiv folie de aluminiu sau pungi din plastic adecvate, prevãzute cu sisteme corespunzãtoare de închidere.
- Recipientele, în afarã de pungile din plastic, vor fi bine închise fie cu un dop adecvat, fie cu un capac filetat din metal sau din material plastic, fiind prevãzut, dacã este necesar, cu captuseala din plastic etansa. Toate dopurile sau benzile utilizate trebuie sa fie insolubile, impermeabile la apa şi la grasime şi nu trebuie sa afecteze mirosul, aroma, proprietãţile sau compozitia probei.
- Dopurile vor fi confectionate sau acoperite cu materiale inodore neabsorbante.
4. Metoda de prelevare
Recipientul folosit la prelevare va fi închis imediat dupã efectuarea prelevarii de probe.
5. Depozitarea probelor
Temperaturile de depozitare recomandate pentru probele prelevate din produsele menţionate în prezenta anexa nu vor depãşi 25°C. Timpul şi temperatura de depozitare trebuie luate în considerare împreunã şi nu separat.
6. Transportul probelor
- Probele vor fi aduse cat mai repede posibil la laboratorul responsabil cu testarea (de preferat în 24 de ore de la prelevarea probelor).
- În timpul tranzitului trebuie luate mãsurile de precautie necesare pentru a preveni expunerea la mirosuri contaminante, la lumina directa a soarelui şi la temperaturi mai mari de 25°C.
II. METODA Nr. 1: PRELEVAREA DE PROBE PENTRU SORTIMENTELE DE LAPTE PARŢIAL DESHIDRATAT
1. Obiect şi domeniu de aplicare:
a) lapte concentrat neindulcit, cu conţinut ridicat de grãsimi;
b) lapte concentrat neindulcit;
c) lapte concentrat neindulcit, parţial degresat;
d) lapte concentrat neindulcit, degresat;
e) lapte concentrat indulcit;
f) lapte concentrat indulcit, degresat;
g) lapte concentrat indulcit, parţial degresat.
2. Echipamente
2.1. Generalitati - vezi pct. 2 din partea I - Prevederi generale
2.2. Ustensile şi agitatoare
- Ustensilele sau agitatoarele utilizate la amestecarea lichidelor depozitate în vrac vor avea o suprafata suficienta pentru a produce o buna omogenizare a produsului, fãrã a dezvolta o aroma ranceda. Având în vedere forma şi dimensiunile diferite ale recipientelor nu se recomanda aceeaşi forma de agitatoare pentru toate produsele, ci trebuie proiectate astfel încât sa se evite zgarierea suprafeţei interioare a recipientului în timpul agitarii produsului.
- Materialele adecvate au fost descrise la pct. 2 din partea I - Prevederi generale.
- Forma de agitator recomandat pentru amestecarea lichidelor în galeti sau în vase metalice trebuie sa aibã urmãtoarele dimensiuni: (fig. 1 din anexa nr. 4): un disc cu diametrul de 150 mm, perforat cu 6 orificii, fiecare orificiu având diametrul de 12,5 mm, dispuse pe un cerc cu diametrul de 100 mm, iar în centrul discului este fixatã o tija metalicã având la cealaltã extremitate un maner cu bucla. Lungimea tijei, inclusiv manerul, este de aproximativ 1 m.
- Ustensilele corespunzãtoare pentru utilizarea în tancuri mici vor avea urmãtoarele dimensiuni aproximative (fig. 2 din anexa nr. 4): o tija cu lungimea de cel puţin 2 m, având la o extremitate un disc cu diametrul de 300 mm, perforat cu 12 orificii, fiecare orificiu având un diametru de 30 mm, dispuse pe un cerc cu diametrul de 230 mm.
- Pentru amestecarea lichidelor din recipiente mari se recomanda agitarea mecanicã sau agitarea cu aer comprimat curat. Se va utiliza un volum minim de aer, la o presiune minima, pentru a preveni contaminarea.
Nota: De câte ori este solicitat "aer comprimat curat" este necesar sa se utilizeze aerul comprimat din care s-au eliminat toţi contaminantii (inclusiv uleiurile, apa şi praful).
2.3. Agitator
Cu lama lata, cu o lungime destul de mare pentru a se ajunge la baza recipientului cu produs, fiind de preferat ca una dintre margini sa aibã forma recipientului (fig. 3 din anexa nr. 4).
2.4. Cupe
- Fig. 4 din anexa nr. 4 prezintã o cupa de dimensiuni şi forma corespunzãtoare pentru prelevarea probei. Cupa este dotatã cu un maner solid cu o lungime de cel puţin 150 mm.
Capacitatea cupei nu trebuie sa fie mai mica de 50 ml. Un avantaj în plus îl reprezintã manerul indoit. Forma conica permite stivuirea cupelor.
- Alternativ, se pot utiliza cupe de o capacitate similarã, care trebuie sa aibã pãrţile laterale gradate în 5 secţiuni egale pentru a asista prelevarea de probe a produselor pãstrate proporţional în mai multe recipiente.
2.5. Bagheta
Rotunda, cu lungimea de aproximativ 1 m şi diametrul de 35 mm.
2.6. Recipient
Pentru o capacitate de prelevare de 5 l, cu gura larga.
2.7. Lingura sau spatula
Cu lame late.
2.8. Recipiente cu probe
Conform pct. 3 din partea I - Prevederi generale
3. Procedura
3.1. Prelevarea de probe din sortimentele de lapte parţial deshidratat, neindulcit
Se preleveaza o proba în cantitate minima de 200 g.
3.1.1. Se omogenizeaza bine produsul, prin amestecare sau prin agitare cu ustensilele menţionate ori prin agitare mecanicã sau prin transvazarea dintr-un recipient într-altul ori prin utilizarea aerului comprimat (vezi nota de la pct. 2.2), pana în momentul în care produsul va fi suficient de omogen.
Proba se ia imediat dupã ce s-a omogenizat cu ajutorul unei sonde. Dacã atingerea unei omogenitati suficiente se dovedeşte dificila, probele trebuie prelevate din pãrţi diferite ale recipientului care conţine produsul respectiv, pana la cantitatea totalã minima de 200 g (dacã proba este un amestec de subprobe, acest lucru trebuie menţionat pe eticheta probei şi în raportul insotitor).
3.1.2. Prelevarea de probe din produsele ambalate în recipiente mici destinate comercializãrii cu amãnuntul:
Recipientul intact şi închis poate constitui o proba. Se pot lua unul sau mai multe recipiente având acelaşi numãr de lot sau cod, astfel încât sa poatã constitui o proba de cel puţin 200 g.
3.2. Prelevarea de probe din laptele parţial deshidratat, indulcit
3.2.1. Generalitati
Prelevarea de probe din recipientele pentru vânzarea en gros a laptelui parţial deshidratat, indulcit, poate fi foarte dificila, mai ales dacã produsul nu este omogen şi este foarte vascos.
Probleme de prelevare pot aparea şi datoritã prezentei cristalelor mari de zaharoza sau lactoza ori din cauza precipitarii unor saruri variate care se pot forma în interiorul produsului sau pot adera de pereţi; probleme mai pot aparea şi datoritã prezentei bucatilor mari de produs. Aceste condiţii devin evidente în momentul în care se introduce în recipientul cu produsul o sonda de prelevare, ce se scoate dupã ce a fost explorata o suprafata cat mai mare. Dacã dimensiunea cristalelor nu depãşeşte 6 mm, nu vor fi probleme de prelevare din aceasta cauza. Dacã produsul nu este omogen, acest lucru trebuie notat pe eticheta probei de pe raportul insotitor. Deoarece laptele concentrat indulcit este depozitat frecvent la temperatura atmosferica, se recomanda ca, pentru a se obţine o proba reprezentativa, sa se aducã conţinutul la o temperatura de minimum 20°C.
3.2.2. Procedura
Se preleveaza o proba în cantitate de minimum 200 g.
- Recipiente deschise
Unul dintre capetele recipientului va fi scos dupã ce a fost curatat şi uscat în prealabil pentru a preveni pãtrunderea materiilor strãine în recipient în timpul deschiderii. Conţinutul va fi amestecat cu ajutorul unui agitator (fig. 3 din anexa nr. 4). Se va trece lama peste marginile şi fundul recipientului pentru a se scoate orice urma de produs. Conţinutul va fi bine amestecat printr-o combinatie de miscari rotative şi verticale, cu agitatorul înclinat diagonal, cu grija pentru ca aerul sa nu se incorporeze în proba. Se va scoate agitatorul, iar laptele concentrat aderent va fi transferat într-un recipient de 5 l (pct. 2.6), cu ajutorul unei spatule sau a unei linguri. Amestecarea şi scoaterea vor fi repetate pana se vor aduna 2-3 l de lapte concentrat. Acesta se amesteca pana când devine omogen şi pana când se va preleva o proba de cel puţin 200 g.
- Butoaie închise, cu dopuri la vârf sau laterale
Din motivele descrise la pct. 3.2.1 prelevarea de probe prin orificiul lãsat de dop se poate efectua doar dacã laptele concentrat este foarte fluid şi dacã are o consistenta uniforma. Conţinutul va fi amestecat prin introducerea unei baghete prin orificiu, iar dupã ce a fost explorat şi agitat în cat mai multe direcţii bagheta se va scoate şi se va pregati o proba conform celor descrise la pct. 3.2.1. Alternativ, se poate transvaza conţinutul într-un recipient corespunzãtor, astfel încât sa se recupereze cat mai mult din butoi. Dupã agitarea cu un agitator proba se va colecta conform celor descrise la pct. 3.2.1.
3.2.3. Prelevarea de probe din produsele ambalate în recipiente mici destinate comercializãrii cu amãnuntul.
Recipientul intact şi închis poate constitui o proba. Se pot lua unul sau mai multe recipiente din acelaşi lot sau cu acelaşi numãr de cod, astfel încât sa poatã constitui o proba de cel puţin 200 g.
3.3. Conservarea, depozitarea şi transportul probelor
Se face în conformitate cu pct. 5 şi 6 din partea I - Prevederi generale.
III. METODA Nr. 2: PRELEVAREA DE PROBE DIN SORTIMENTELE DE LAPTE PRAF
1. Obiect şi domeniu de aplicare
Metoda se referã la prelevarea de probe pentru analiza chimica a:
a) laptelui deshidrat integral sau a laptelui praf integral;
b) laptelui deshidrat degresat sau a laptelui praf degresat;
c) laptelui deshidratat parţial degresat sau laptelui praf parţial degresat;
d) laptelui deshidratat cu conţinut ridicat de grãsimi sau laptelui praf cu conţinut ridicat de grãsimi.
2. Echipamente
Conform pct. 2 din partea I - Prevederi generale
2.1. Sonde cu dimensiunea destul de mare pentru a atinge baza recipientului care conţine produsul
Sondele care sunt în conformitate cu descrierea cuprinsã în partea a IV-a sunt cele potrivite acestei utilizãri.
2.2. Polonic, lingura sau spatula cu lama lata
2.3. Recipiente cu probe
Conforme pct. 3 din partea I - Prevederi generale
3. Procedura
3.1. Generalitati
Produsul nu trebuie sa absoarba umiditatea atmosferica în timpul în care este depozitat în recipient sau în perioada anterioarã prelevarii de probe pentru analiza. Dupã prelevarea de probe recipientul va fi bine închis.
3.2. Prelevarea de probe
Se va preleva o proba de cel puţin 200 g. Sonda curata şi uscata se introduce în produs, dacã este nevoie cu recipientul înclinat sau aşezat pe o parte. Sonda se introduce cu deschiderea în jos şi se utilizeazã o rata de penetrare uniforma. În momentul în care sonda atinge baza recipientului, ea va fi rotita la 180°, scoasa din recipient, iar conţinutul va fi turnat în recipientul de proba. Pentru formarea unei probe de cel puţin 200 g sunt necesare una sau mai multe sonde. Imediat dupã ce s-a terminat prelevarea de probe recipientul de probe se închide.
3.2.1. Prelevarea de probe din produsele ambalate în recipiente mici destinate vânzãrii cu amãnuntul
Recipientul intact şi închis poate constitui o proba. Se pot lua unul sau mai multe recipiente din acelaşi lot sau cu acelaşi numãr de cod, astfel încât sa poatã constitui o proba în cantitate minima de 200 g.
Nota: În cazul produselor descrise cu denumirea "i nstant", proba trebuie sa fie constituitã dintr-un pachet întreg nedeschis.
3.3. Conservarea, depozitarea şi transportul probei
Se face în conformitate cu pct. 5 şi 6 din partea I - Prevederi generale.
IV. SONDE PENTRU PRELEVAREA DE PROBE DIN LAPTELE PRAF CONSERVAT, ÎN VRAC
1. Tipuri de sonde
Tipul A: lungã
Tipul B: scurta
(fig. 5 din anexa nr. 4)
2. Materiale
Lama şi tija vor fi confectionate din metal lustruit, de preferat din oţel inoxidabil.
Sonda de tip lung va fi de preferinta confectionata din oţel inoxidabil.
Sonda de tip scurt va fi prevãzutã cu un maner detasabil din lemn sau din plastic, dotat cu o tija prinsã de lama.
3. Construcţia
3.1. Forma, materialul şi finisarea sondei trebuie sa permitã curatarea uşoarã.
3.2. Muchiile lamei de tip A trebuie sa fie ascutite, pentru a permite prelevarea probei prin razuire.
3.3. Varful lamei va fi suficient de ascutit pentru a facilita prelevarea de probe.
4. Dimensiunile principale
Sondele vor fi conforme cu dimensiunile date în tabelul de mai jos (cu o toleranta de 10%):



──────────────────────────────────────────────────
Tipul A lung Tipul B scurt
──────────────────────────────────────────────────
Lungimea lamei 800 400
Grosimea lamei de la 1 la 2 de la 1 la 2
Diametrul interior
al lamei la vârf 18 32
Diametrul interior
al lamei la maner
sau tija 22 28
Lãţimea şanţului
la vârf 4 20
Lãţimea şanţului
la maner sau tija 14 14
──────────────────────────────────────────────────



5. Nota privind utilizarea sondelor
5.1. Sondele pot fi introduse vertical, dacã exista mai putine particule care plutesc liber.
Sondele de tip A vor fi complet umplute prin întoarcere şi astfel pot fi retrase vertical.
Sondele de tip B sunt deja umplute complet în timpul inserarii, dar trebuie scoase în poziţie oblica pentru a se evita pierderile de la partea inferioarã.
5.2. În cazul în care sunt prezente particule care plutesc liber, se inclina recipientul, iar sondele sunt inserate aproape orizontal, cu şanţurile în jos, la scoatere fiind orientate cu şanţul în sus.

ANEXA 4

NOTA C.T.C.E. PIATRA NEAMT
--------------------------
Echipamente şi ustensile utilizate pentru prelevarea probelor de lapte conservat se gãsesc reprezentate în MONITORUL OFICIAL AL ROMÂNIEI, PARTEA I, Nr. 667 din 22 septembrie 2003 la pag. 15-16 (a se vedea imaginea asociata).

------------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016