Comunica experienta
MonitorulJuridic.ro
Email RSS Trimite prin Yahoo Messenger pagina:   METODE din 15 februarie 2001  de prelevare a probelor de plante si produse vegetale in vederea efectuarii analizelor de laborator pentru determinarea nivelului de reziduuri de pesticide    Twitter Facebook
Cautare document
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

METODE din 15 februarie 2001 de prelevare a probelor de plante si produse vegetale in vederea efectuarii analizelor de laborator pentru determinarea nivelului de reziduuri de pesticide

EMITENT: MINISTERUL AGRICULTURII, ALIMENTATIEI SI PADURILOR
PUBLICAT: MONITORUL OFICIAL nr. 205 din 24 aprilie 2001
CAP. 1
Dispoziţii generale

ART. 1
Probele destinate analizelor de laborator pentru determinarea nivelului de reziduuri de pesticide în plante şi produse vegetale se preleveaza în conformitate cu metodele descrise mai jos.
ART. 2
Probele se preleveaza de cãtre inspectori fitosanitari din cadrul direcţiilor fitosanitare judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti.
ART. 3
În sensul prezentului ordin, urmãtorii termeni se definesc astfel:
a) lotul este o cantitate identificabila de plante şi produse vegetale care au caracteristici aproximativ uniforme;
b) sublotul este o parte desemnatã dintr-un lot, care poate fi separatã şi identificabila din punct de vedere fizic;
c) proba increment este o cantitate prelevata dintr-un singur loc al lotului sau al sublotului;
d) proba reunita este totalitatea probelor increment prelevate din acelaşi lot sau sublot;
e) proba finala este o proba reunita sau o parte reprezentativa din proba reunita, obţinutã din aceasta printr-un proces de reducere;
f) proba de laborator este o cantitate reprezentativa din proba finala, destinatã analizei de laborator.
ART. 4
Din fiecare lot ce urmeazã sa fie examinat se preleveaza probe separat.
ART. 5
În cursul prelevarii şi preparãrii probelor de laborator se iau mãsuri pentru evitarea oricãror schimbãri care ar putea afecta conţinutul de reziduuri, determinarile analitice sau care ar putea determina ca probele de laborator sa fie nereprezentative.
ART. 6
(1) Probele increment se preleveaza din puncte distribuite în întregul lot.
(2) Abaterea de la aceasta procedura se înregistreazã în procesul-verbal de prelevare a probelor.
(3) Din plantele şi produsele vegetale care sunt în parte sau în totalitate deteriorate nu se preleveaza probe.
(4) Totalul combinat al probelor increment nu poate fi mai mic decât cel necesar pentru probele de laborator.
ART. 7
(1) Fiecare proba de laborator va fi pusã într-un container care sa ofere o protecţie adecvatã impotriva contaminarii şi deteriorarii în timpul transportului şi al depozitarii.
(2) Containerul va fi etichetat şi sigilat astfel încât sa nu poatã fi deschis sau sa nu se poatã îndepãrta eticheta fãrã a se deteriora sigiliul.
ART. 8
Eticheta aplicatã pe container conţine urmãtoarele date:
a) felul probei;
b) data şi locul prelevarii probei;
c) numele şi prenumele persoanei care a fãcut prelevarea;
d) scopul prelevarii probei;
e) destinaţia probei.
ART. 9
Prelevarea de probe se efectueazã în baza unui proces-verbal prin care se identifica lotul, data şi locul prelevarii şi orice alte informaţii care ar putea fi utile pentru efectuarea analizei.

CAP. 2
Prelevarea probelor din fructe şi legume

ART. 10
(1) Numãrul minim de probe increment care se preleveaza din fructe şi legume este stabilit în tabelul nr. 1 prevãzut în anexa la prezentele metode.
(2) Probele vor avea aceeaşi greutate, de minimum 1 kg.
ART. 11
În cazul loturilor de fructe şi legume congelate, al loturilor a cãror greutate nu este cunoscutã de inspectorul fitosanitar care preleveaza probele sau care nu poate fi estimatã numãrul minim de probe increment poate fi determinat prin derogare de la art. 10, în conformitate cu tabelul nr. 2 prevãzut în anexa la prezentele metode.
ART. 12
Pentru ciuperci şi trufe, plante aromate pentru gãtit şi capere fiecare proba de laborator va cantari cel puţin 0,5 kg.
ART. 13
(1) Pentru alte fructe şi legume fiecare proba de laborator va cantari cel puţin 1 kg şi va fi constituitã din cel puţin 10 fructe sau legume întregi.
(2) Dacã greutatea a 10 fructe sau legume întregi depãşeşte 5 kg, proba de laborator poate fi constituitã din 5 fructe sau legume.

CAP. 3
Prelevarea probelor din cereale

ART. 14
Cerealele destinate consumului pot fi comercializate ambalate sub diferite forme, containere sau ambalaje individuale, cum ar fi: saci, pungi şi alte ambalaje individuale, iar procedura de prelevare a probelor se aplica tuturor formelor de ambalare.
ART. 15
Urmãtoarea formula poate fi utilizata ca un ghid pentru prelevarea probelor din loturi comercializate în ambalaje individuale, greutatea fiind exprimatã în kilograme:




Frecventa greutatea lotului x greutatea probelor increment


greutatea probei reunite x greutatea ambalajului individual



ART. 16
(1) Greutatea probei increment trebuie sa se situeze în jurul a 300 g.
(2) În cazul loturilor care conţin marfa ambalata pentru vânzarea cu amãnuntul greutatea probei increment depinde de greutatea produsului ambalat.
ART. 17
(1) Numãrul de probe increment care se preleveaza pentru loturi cu o greutate mai mica de 15 tone depinde de greutatea lotului, cu un minim de 10 şi un maxim de 100.
(2) Pentru a determina numãrul de probe increment care trebuie prelevate se utilizeazã datele cuprinse în tabelul nr. 3 prevãzut în anexa la prezentele metode.
ART. 18
Subdivizarea loturilor în subloturi se face în funcţie de greutatea lotului, conform tabelului nr. 4 prevãzut în anexa la prezentele metode.

A. Loturi de cereale ≥ 50 tone

ART. 19
(1) Fiecare lot este subdivizat în subloturi conform tabelului nr. 4, cu condiţia ca fiecare sublot sa poatã fi separat fizic.
(2) Greutatea sublotului poate depãşi cu maximum 20% greutatea menţionatã în tabelul nr. 4.
ART. 20
Din fiecare sublot se preleveaza un numãr de 100 de probe increment.
ART. 21
(1) Greutatea probei reunite este de 30 kg.
(2) Proba reunita, înainte de macinare, se amesteca şi de divizeaza în 3 subprobe egale.
ART. 22
(1) Proba de laborator reprezintã o subproba de 10 kg.
(2) Fiecare subproba este macinata fin, separat şi este amestecata pentru a se obţine o omogenizare completa.

B. Loturi de cereale < 50 tone

ART. 23
Pentru loturi de cereale sub 50 tone se poate utiliza un plan de prelevare constând în prelevarea a 10 pana la 100 de probe increment, conform tabelului nr. 5 prevãzut în anexa la prezentele metode, rezultând o proba reunita de 1-10 kg.
ART. 24
Proba reunita sau totalã este constituitã prin unirea şi amestecarea probelor increment.
ART. 25
(1) Proba totalã poate fi utilizata ca atare ca proba finala.
(2) Dacã proba totalã este prea mare sau voluminoasa, proba finala se poate separa din aceasta printr-o metoda adecvatã de reducere, de exemplu prin împãrţire în sferturi, eliminarea a doua sferturi diagonal opuse, amestecarea şi reimpartirea în sferturi a probei rãmase şi asa mai departe, pana când se ajunge la mãrimea dorita.
(3) În acest proces fructele sau legumele individuale nu vor fi tãiate sau divizate.
ART. 26
Tabelele nr. 1-5 sunt prevãzute în anexa la prezentele metode.




ANEXA 1


la metode
----------


Tabelul nr. 1



──────────────────────────────────────────────────
Greutatea lotului Numãrul minim de probe
(kg) increment ce trebuie prelevat
──────────────────────────────────────────────────
<50 3
50-500 5
>500 10
──────────────────────────────────────────────────

Tabelul nr. 2

──────────────────────────────────────────────────
Numãrul de pachete Numãrul minim de pachete
sau de unitãţi din lot sau de unitãţi care
trebuie prelevate
──────────────────────────────────────────────────
1-25 1
26-100 5
>100 10
──────────────────────────────────────────────────

Tabelul nr. 3

──────────────────────────────────────────────────
Greutatea lotului Numãrul de probe
(tone) increment
──────────────────────────────────────────────────
<0,1 10
──────────────────────────────────────────────────
>0,2 - ≤0,2 15
──────────────────────────────────────────────────
>0,2 - ≤0,5 20
──────────────────────────────────────────────────
>0,5 - <1,0 30
──────────────────────────────────────────────────
>1,0 - ≤2,0 40
──────────────────────────────────────────────────
>2,0 - ≤5,0 60
──────────────────────────────────────────────────
>5,0 - ≤10,0 80
──────────────────────────────────────────────────
>10,0 - ≤15,0 100
──────────────────────────────────────────────────

Tabelul nr. 4

──────────────────────────────────────────────────
Greutatea Greutatea Numãrul
Produsul lotului sau numãrul de probe
(tone) de subloturi increment
──────────────────────────────────────────────────
Cereale ≥1500 500 tone 100
>300 şi <1500 5 subloturi 100
≥50 şi ≤300 100 tone 100
<50 - 10-100*)
──────────────────────────────────────────────────


*) În funcţie de greutatea lotului.

Tabelul nr. 5



──────────────────────────────────────────────────
Greutatea lotului Numãrul de probe
(tone) increment
──────────────────────────────────────────────────
≤1 10
──────────────────────────────────────────────────
>1 - ≤3 20
──────────────────────────────────────────────────
>3 - ≤10 40
──────────────────────────────────────────────────
>10 - ≤20 60
──────────────────────────────────────────────────
>20 - ≤50 100
──────────────────────────────────────────────────




ANEXA 1

- model -


MINISTERUL AGRICULTURII, ALIMENTAŢIEI ŞI PĂDURILOR


PROCES - VERBAL
de prelevare a probelor de plante şi produse vegetale în vederea efectuãrii analizelor de laborator pentru determinarea nivelului de reziduuri de pesticide

nr. ....... din ..........., localitatea ............

Subsemnatul ................................................., în calitate de inspector fitosanitar din cadrul .........................., atest ca în ziua de ......................., ora ............, s-a realizat prelevarea de probe în vederea efectuãrii analizelor de laborator, în conformitate cu legislaţia în vigoare, dintr-un lot de ........................., în cantitate de .................... . Datele de identificare a lotului: .......................................... .
Cantitatea de probe prelevate a fost de . ....................... .
Prelevarea probelor a fost facuta de la agentul economic .........., cu sediul în ..............................., înmatriculat la Oficiul registrului comerţului .................... sub nr. ..................., codul fiscal ........................................, reprezentat de domnul/doamna ......................................, nãscut/nascuta la data de ......................... în localitatea ...................., judeţul/sectorul ........................, domiciliat/domiciliata în localitatea .................................., str. .................. nr. .............., bl. ..........., sc. ..........., ap. ............, judeţul/sectorul ..............................., cu resedinta în ......................., legitimat/legitimata cu actul de identitate ......................... seria ........... nr. .................., eliberat de ................... la data de ....................... .
Menţiuni:
.................................................................
.................................................................
.................................................................
.................................................................
.................................................................
.................................................................
.................................................................



Inspector fitosanitar, Reprezentantul agentului economic,
....................... ...................................


-------
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016

Comentarii


Maximum 3000 caractere.
Da, doresc sa primesc informatii despre produsele, serviciile etc. oferite de Rentrop & Straton.

Cod de securitate


Fii primul care comenteaza.
MonitorulJuridic.ro este un proiect:
Rentrop & Straton
Banner5

Atentie, Juristi!

5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR

Legea GDPR a modificat Contractele, Cererile sau Notificarile obligatorii

Va oferim Modele de Documente conform GDPR + Clauze speciale

Descarcati GRATUIT Raportul Special "5 modele Contracte Civile si Acte Comerciale - conforme cu Noul Cod civil si GDPR"


Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016